A modoros multis

2008/11/08. - írta: Modor Tibi

Ó, igen. Már maga a szó, hogy multi is elképesztően modoros. Eredetileg multinacionális nagyvállalatokra alkalmazták ámblokk, de a mostani 20-30-as korosztály körében egyértelmű, hogy itt Pesten bizony az üzleti szolgáltató központokról, a Business Shared Services Centerekről van szó.

Mit is lehet ezekben a kiszervezett adminisztrációs központokban csinálni? Ha a célpiacon eddig 1 ember dolgozott pl. egy beszerzési folyamaton, ez a process a multiknál valószínűleg 3-4 különböző csapatra kerül szétosztásra. A munkamennyiség ettől még természetesen tekintélyes, de egy közepesen jól idomított csimpánz is el tudná végezni általában. A friss diplomás multis általában többre hivatottnak érzi magát, minthogy havi bruttó 260 ezerért ilyen munkát végezzen, így 10 ezer forint többletért továbbáll egy hasonlóan challenging állásba 1 év múltán.

A multis csinovnyik osztálytalálkozóján, wiwen sejtelmesen nem nyilatkozik a cég nevéről, egy autóiparban érdekelt multinál dolgozik. Alkalmaz-e további nyelvi bravúrokat a már jól ismert agilis, fiatalos, elkötelezett, stb. mellett? Természetesen igen, számtalan angol kifejezést és csámpás tükörfordítást.

  • Hozzáadott érték (eredetileg added value), itt szó sincs közgazdasági fogalmakról, egyszerűen valami szellemi, lelki pluszról beszélünk.
  • Target: célkitűzés

A tegnapi reportok szerint elértük a negyedéves targetet! Ha ügyesen balanszírozunk, meglesz az éves SLA is - veszek majd a bónuszból egy szemüveget.

  • Call: telefonbeszélgetés, többnyire telefonkonferencia

Zsófi, jössz a vertriebes callra? Behív a Herr Kirchgraber is Münchenből, úgy tudom. Borzasztó az angolja, majd megint "hello together"-rel fog minket köszönteni.

  • Ageing/Aging: korosodás, a kintlevőségek ill. kötelezettségek bizonylati dátumától számítva - számtalan target KPI-jául szolgál.

Józsi, ez az 90+-os ageing a halálom. Hát mit tehetek róla, ha az Area Manager még mindig nem intézte el annak az SX-esnek a januári reklamációját? Nem lehetne simán write-offolni még a month-end closing előtt?

Egyelőre ennyit. A multis zsargon egy nagyon hálás és szinte kimeríthetetlen téma, bár nem illik bele 100%-osan a klasszikus kategóriájú modorosságba.

Tibiék hamarosan visszatérnek a gyökerekhez, és nem magas labdákat fognak lecsapkodni - nyájas olvasóinknak köszönhetően már több oldalnyi manír gyűlt össze... lesz itt minden: ruházat, csajos modoroskodás, mint a búcsúban - csak tán akasztott ember nem!

Haltet die Ohren steif és jót se halljak felőletek! :-)

Címkék: multi munkahely
28 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sys 2008.11.08. 05:01:52

tibi, gyanúsan jól ismered a multi-szpíket :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2008.11.08. 11:21:42

Nem panaszkodhatom :-)
Lesz itt még vendéglátós-tüntetős nyelvezet is!

kisebbik rokk 2008.11.08. 14:26:05

például "gordon blú hasábbal"?

Miss Marple 2008.11.08. 14:51:53

A konferenciabeszélgetést kizárólag "konkól"-nak lehet hívni. Ha valaki jól teljesít, annak "jók a számai". Egy "prodzsekt"-nek csak "flócsárt"-ja lehet, tervezete semmi szín alatt.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.11.08. 16:02:40

A value add-on informatikában azt jelenti, hogy pl. ha az X value add-on resellere vagy, akkor nemcsak megveszed az X-től a számítógépeket, és továbbadod a felhasználónak, hanem mondjuk összeállítod neki a hálózatát. Vagy ha software-rel üzletelsz, akkor oktatod is azt.

Bírom az ilyesmit, amikor a nagy semmit elnevezik, a majmokat betanítják rá hangzatos nevű tanfolyamon, erről kap egy _certifikátot_, beöltöztetik őket nyakkendőbe avagy kiskosztümöbe, kezükbe nyomnak egy szép prospektust, akik aztán büszkén előadhatják a lufit azoknak, akik még náluk is hülyébbek.

Egyébként meg van olyan törvény érvényben, hogy aki kimonjda azt, hogy "személyzetis", azt börtönbe kell zárni? Mert csak "háeres" van manapság.

Na és már "értekezlet" sincs, csak "míting", ahol nem "emlékeztető" vagy "jegyzőkönyv" készül, hanem "memo" vagy "minitsz" vagymiaf.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.11.08. 16:03:56

a "mai nap folyamán" az alany-állítmány egyeztetésem "nem 100%-os"

LyukasBogrács 2008.11.08. 21:53:12

Ide is beillesztem:

Multi útmutató:

Viselkedés:
Itt az XXXXX-nál törekszünk a jó hangulatú munkahelyi légkör fenntartására, ezért amikor csak lehet, vihogj! Biztatsd erre munkatársaidat is, traktáld őket disznó viccekkel, családi sztorijaiddal! Az érzelmeidnek is szabad utat engedhetsz, hiszen körülötted megértő emberek dolgoznak a történelmi Magyarország, sőt a világ minden területéről, tehát nyugodtan káromkodhatsz, kiabálhatsz, de akkor csak magyarul. Ne felejtsd el kitenni a határozott névelőt a személynevek elé, szabályos igekötőt viszont soha ne használj be! A kellemetlen tájszólást leginkább trendi idegen szavakkal tudod burkolni.

Öltözködés:
Ha van otthon használaton kivüli sötétitőfüggöny, autóüléshuzat, akkor ne dobd ki, itt még nyugodtan el lehet hordani. Ha este buliba készülsz, de nincs időd hazamenni átöltözni, akkor dolgozhatsz a buliszerkódban is. A péntek különös nap, ilyenkor megengedett/ajánlott a kék szinű farmernadrág, főleg akkor, ha szakadt, de legalábbis kopott. A török gépsoron készült tucat-ékszerek és a plázákban vásárolt bizsuk a társadalmi poziciót, illetve a párod szerelmét hivatottak jelezni, ezért mindig pulóveren kivül hordd őket, bármilyen kicsik, vékonyak is. Az esernyőt nem szabad vizesen összecsukni, előbb száritsd ki alaposan, csak utána csukd össze! Másnak is van esernyője, tehát hasra esni nem fognak benne.

Hajviselet / arcszőrzet:
Ez a bekezdés azokra vonatkozik, akiknek (még) van. Ha nincs, hordhatsz fejkendőt, hozzáillő napszemüveggel. Hajszin terén bármely szin(kombináció) megengedett, főleg a festett/tövénél barna. Elegendő minden második héten borotválkozni, férfiaknak is. A dezodorok, parfümök mindenféle káros anyagot tartalmaznak, használatukat lehetőleg kerüld!

Parkolás:
Ingyen parkolóhely mindenkinek jár. A garázsban tárolt gépkocsidért, és az abban keletkezett károkért a cég teljeskörű felelősséget vállal. A kijelölt parkolóhely csak tájékoztató jellegű, parkolj oda, ahová kedved tartja! Rajtad kivül mindenki Kispolszkival vagy Smart-tal jár, ezért ne foglalkoztasson, hogy más hogyan fér el melletted. A sebességkorlátozás a kerékpárokra vonatkozik, nem rád. Ha kérdések merülnének fel a közlekedési szabályok terén, járj sóderes Ifával!

Biztonság:
Legfontosabb dolog a biztonság. Mindent ennek rendelünk alá. Tűzriadó esetén csak a lépcsőt használd, a lift a főnököknek van lefoglalva. Kövesd a rikitósárga mellényes kollegák utasitásait, mert ők arra lettek kiképezve, hogy jól tűrjék a stresszt, és pánikhelyzetben is tudják uralni a helyzetet. Ha már a hétköznapokban nem tudják. Ők felelnek a többiek életéért és testi épségéért, segitsd a munkájukat azzal, hogy nem halsz meg!

Irodahelység:
A légkondicionáló berendezés csak a te asztalod feletti hőmérsékletet szabályozza, bátran állitgasd igényed szerint. Céltudatos kollégák fáradhatatlan közbenjárásának köszönhetően az ablakok most már nyithatóak, hogy friss, tiszta, budapesti levegőhöz jusson mindenki - hiszen a klimaberendezés szűrt, temperált levegője nem mindekinek felel meg -, ezenkivül a Váci úton egykerekező motorosok és a szirénázó mentőautók is feldobják az unalmas irodai csendet.

Munkamenet:
Akkor jössz dolgozni, amikor csak akarsz. Az ajtókat beléptetőkártya nyitja, ha esetleg otthon hagytad, dörömbölj nyugodtan, valaki úgyis meghallja, és szivesen beenged. Ha esetleg neked is feltűnik, hogy már mindenki más itt van, akkor hivatkozhatsz a kaotikus közlekedési állapotokra, a reggeli teendőidre, a bankod nyitvatartására, gyermekeidre.
Soha ne ismerd el, hogy hibáztál, mindvégig tagadj. Az utolsó szó joga a tiéd, pláne akkor, amikor felmondasz. Ha valamire megkérnek, először ellenőrizd, hogy mennyi idődbe fog kerülni, és mindenképpen érdeklődj a dolog sürgősségét illetően.

Meetingek:
Az értekezletek eleje mindig unalmas és mindig ugyanarról szól, tehát nem baj, ha lekésed. Hintázz a széken (azért vettünk olyanokat), vakaródzz, ásitozz. Mivel vizesballon nincs a termekben, hozz magaddal innivalót. A meeting végén kézdezz meg mindent, amiről lemaradtál, vagy amire nem figyeltél oda.

Étkezés:
A közelben számos önkiszolgáló étterem működik, ahol olcsó, izletes, egészséges és bőséges fogásokat találhatsz. Mindenki megtalálhatja a kedvére való ételeket. A kiszolgálás gyors és udvarias. Amennyiben ez neked nem felel meg, úgy hozhatsz magaddal hazait is. Persze nem egyszerű mindennap uzsonnát csomagolni, viszont már hétfőn elhozhatod az egész hétre valót és a hűtőben tárolhatod, ahol mindig van elegendő hely. Ha esetleg megfeletkeznél róla, úgy a takaritónők kidobják a megromlott ételt helyetted. Készségesen el is mosogatnak, rendet raknak utánad, hiszen ez a dolguk. Pénteken viszont nincsenek tekintettel senkire és módszeresen kidobnak mindent, amit találnak.

Telefonálás:
Mivel a bejövő nemzetközi hivások számait a készülék nem jelzi ki, ezért fontos, hogy tudd, ki beszél a vonal túlsó végén. Ezt mindenképp ki kell deritened, még mielőtt bemutatkoznál! Aki ennek nem tesz eleget, az nem is akar veled igazán beszélni. A "halló" kifejezést mindenhol megértik, hiszen magyar. A telefonhivásokért a cég nem fizet, de legalábbis nem annyit, amennyit te, bátran hivj fel akárkit, és csevegj vele órákat! A beszélgetésekre a kollegáid is kiváncsiak, ezért ne suttogj, mert akkor a vonal túlsó végén sem értik, hogy mit mondasz.
Mobiltelefon: Amennyiben biztos szeretnél lenni abban, hogy nem herdáltad el feleslegesen a legújabb készülékre a fizetésed, akkor ne használd a hangtalan üzemmódot! A fantáziadús, trendi csengőhang mindenkinek kiváltja az elismerését, de csak akkor, ha polifónikus. Vécébe, konyhába ne vidd magaddal, hagyj csiripeljen, vibráljon az asztalon, majd valaki felveszi helyetted. Ha valaki mégis megvető pillantásokat vet rád és a mobilodra, akkor nézd meg a kijelzőn, hogy ki hivott, és kezdj el méltatlankodni, hogy mit akar tőled munkaidőben. Az ilyen kellemetlenségeknek elejét veheted, ha szines hevederen a nyakadban hordod a telcsid.

Email / Internet / Számitógép:
A cég email kapacitása végtelen, ugyanigy a tárolható adatmennyiség is. A virusok, spam-ek elleni védelem pedig tökéletes. Bátran szörfölj a neten, ami megtetszik, azt töltsd le, tárold a gépeden, hiszen a tiéd. Küldj emailt barátaidnak, és bátran fogadj leveleket többmegabájtos mellékletekkel. Ha megtetszik (de ha nem akkor is), küldd tovább házon belül, hadd szórakozzanak a többiek is (úgyis ráérnek). Bármilyen szofver letöltése és telepitése megengedett, probléma esetén a Ctrl+Alt+Del billentyűkombináció használata nyújt gyors és biztonságos megoldást.

Céges rendezvények:
Minden negyedéves zárás után a cég egy összejövetellel hálálja meg a munkatársak erőfeszitéseit. Az idő előrehaladtával a partikon az étkezés aránya fokozatosan csökkent, ezért még otthon egyél, hogy azután szépen le tudd inni magad. Ha nem vagy egy nagy piás, és szerinted az italokért kifizetett milliókat hatékonyabban is el lehetne költeni munkaerő-motivációra, akkor
a. igazad van
b. a te bajod

Egyéb:
Amennyiben olyan probléma merül fel, amit a jelen irás nem fed, úgy cselekedj kedved és vérmérsékleted szerint és mondd azt, hogy nem tudtad.

M'é''? Tudtad?

mantrashiva · http://shivamantra.freeblog.hu 2008.11.10. 09:18:34

pro primo először: sztem nagyon nem árt a óvatosság, miközben embertársainkat fikázzuk, mert bizony előfordulhat, hogy végül magunk sem tudjuk már, hogy mit mondjunk miközben elázva tántorgunk haza egy divatos romkocsmából, ugyebár latabár. hogy akkor mi a modoros, mi a helyénvaló?
ad másodszor: érdemes lehet azt is megvizsgálni, hogy ezek a modorok honnan valósiak. mert például sok közülük a meleg argó elválaszthatatlan része, szinte identitáselem, és bizti vok benne, hogy ez más rétegekkel sincs máshogy.
uff, beszéltem.

Én vagyok 2008.11.10. 11:08:00

Mantrashiva: Szerintem egyik citált kifejezés se a meleg "argó" része. Melyikre gondoltál?

Miss Marple 2008.11.10. 11:13:38

mantrashiva:
szerintem az első bekezdésedben leírt körülmények közt nem ér a neve az adatközlőnek, úgyhogy ott a gyűjtés nem érvényes.
Egyébként tényleg sok a rétegnyelvi beszüremkedés a modorosságokba, de azt gondolom, hogy ha valaki sokszor és panelszerűen beilleszt jellegzetes vagy jellegzetesen torzított kifejezéseket a beszédébe, az bizony hamar modorossá válhat, legyen az magasértelmiségi vagy mélymunkás. Ez persze nem mindig baj, csak néha vicces, sőt röhejes.

Ami nekem külön örömöt szerez, az Modor Tibi harca az olyan hibák ellen, amit még az én ifjúkoromban "nyelvhelyességi"-nek mondtak, de ettől a szótól ma már egy frissdiplomás nyelvész messzire szalad (amint nem hívjuk művészi tornának a ritmikus sportgimnasztikát, mert büntetésből fekvőtámaszokat végeztet velünk az immáron tornamérnöki egyetemi hallgató téefes).

Na abbahagyom a modoroskodást, mert a Józsi a szomszéd blogról majd nem áll velem szóba.

Én vagyok 2008.11.10. 13:11:09

A hosszú "guideline"-zból kimaradt, hogy a telefont csakis kihangosítva lehet használni. Ha már egyszer a cég méregdrága készülékeket vett, amin nemcsak a kagylóba lehet beszélni, akkor tessék üvölttetni, ahogy a csövön kifér.

Illetve, hogy a mobil telefon nem azért mobil, mert ki lehet vele menni a folyósóra, hanem azért, hogy fel-alá járkálva kell használni. Közben mindenki mögött meg-megállva, fülébe ordítva, monitorát inspicálva.

Na ez már tényleg csak a vicc kevéért, nem a nyelvi modorosság okán.

Red Velvet 2008.11.11. 21:50:49

Reklámügynökségnél dolgozó ismerős az alább mondat hatására mondott fel:

Csekkolt a prodzsektet mert jön a klájent és kesben fizet!

(A kesben fizetés mögött ott csillámlik a korai kilencvenes évek diszkrét bája is.)

Veder1 2008.11.14. 22:20:05

"Én először egy pr cégnél voltam marketing igazgató, majd egy marketing cégnél pr igazgató." (Top Dogs)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.11.19. 23:02:47

Gyűlölöm, amikor a kisvárosból nagyvárosba szakadt földijeim hazatérve úgy csinálnak, mintha már csak az angol kifejezéseket ismernék....

vilnius 2008.11.21. 22:05:18

A multis szubkultúra tényleg hihetetlenül gazdag gyakorlóterep a nyelvi kérdések iránt érdeklődőknek. Másrészről viszont az ember sokszor akaratlanul is alkalmazkodik a környezet nyelvhasználatához és próbál lényegretörően, gyorsan fogalmazni. Egyik előző munkahelyemen az SAP angolul volt, az ügyfelek franciák voltak, a munkatársak nagyrésze pedig magyar; tehát 3 nyelv keveredett folyamatosan. Sokszor az ember azt a szót használta, amelyik éppen a nyelvére jött, mert sokkal egyszerűbb volt azt mondani, hogy "rupture" van, mint hogy készlethiány, a "nincs credit-je" is egyszerűbben hangzik, mint az, hogy átlépte a számára meghatározott kintlevőség-keretet. Az efféle helyzetekből sokszor félelmetes magyartalanságok születnek, de a nyelv általában eszköz és nem cél. Azt viszont én se szeretem, amikor valaki sznobizmusból még rá is tesz egy lapáttal

Ron Vibbentrop 2008.12.04. 11:14:43

- Milyen a prodzsekt tájmingja?
- Húzós.

_UnderCover_ 2008.12.19. 13:53:13

A saját fülemmel hallottam:
"- Involválva voltam a prodzsektben, de nem tudom, mi lett az autkám."

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.12.25. 21:50:28

Amikor az első multinál elkezdtem dolgozni, első lépésként átállítottam a billentyűkiosztásomat magyarra. Mindenki furcsán nézett rám.

Johnny336 2009.01.22. 23:49:19

All-staff meeting, time reporting, budget, estimation, work-flow. Mintha nem lennének ezeknek magyar megfelelőik...

A HR-estől én is kivagyok... :D

Winston Smith 2009.02.07. 12:46:45

Q4-ben lóncsoljuk a prodzsektet.

A legszebb magyar mondat, amit hallottam. :)

Winston Smith 2009.02.07. 12:48:38

Módosítok, a bájdiendofdödéj még szebb. :)

syndika 2009.02.18. 15:30:28

@Miss Marple:
a telcon se kismiska...
és ha akarsz valamit, elevate egy jó kis appeal-t a board-nak
teammetingre ki jár? hát a team(m)emberek
és a prodzsektek fájntjúningolásáról el ne feledkezzünk valahogy, mert ez tuti kiritkölszukcesszfektör

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.10. 15:10:14

yuppieköcsög-kaszt duma ez, nem modorosság.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.10. 15:31:31

@Bachterman: ja, de az már túl hosszú cím lett volna.

hayamushka (törölt) 2010.03.13. 15:58:28

De az igazi modoros multis ugyan már két órája végzett, épp egy kocsmában italozik a haverjaival, kizárólag a munkahelyéről beszél, és a beléptetőkártyája még mindig a nyakában vagy valami jól látható helyen lóg.

mnandy 2010.08.19. 14:02:52

Lány és fiú beszélgetnek:

Fiú: "Mi a foglalkozásod?"

Lány: "Az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Központjában az ABN AMRO Team-hez tartozó Workplace Services - Service Deskjén vagyok Chat Support Agent. És neked?"

Fiú: "Ács."
süti beállítások módosítása