LOVASI VAGY ÁKOS? Mi most pontot teszünk a már 50 éve zajló vita végére.

2023/03/06. - írta: Modor Tibi

Rengeteg megkeresést, kérdést kaptunk az utóbbi időkben, mert T. Olvasóink nem tudtak önállóan dönteni - természetesen ahogy mindig, most is készséggel segítünk.

A XX. és a XXI. század meccse tehát:

download-collage.jpg

Lovasi vagy Ákos?

ZENE:

Ákos: összefüggéstelen, közhelyes, művészkedő, MODOROS kornyikálás. Szar. Szó szerint "szerezte" zenéjét, amit mégsem, azt a Hauber meg a többi "néger" írta (lopta) neki.

Lovasi: bátor, merész, izgalmas, formabontó, pimaszul disszonáns és kikacsintó, eredeti. Van stílusa. Klassz.

 

SZÖVEG:

Ákos: elcsépelt, túlhasznált panelekből építkező, kiszámítható, értelmetlen közhelyszótár. Költőnek képzeli magát.

Lovasi: többdimenziós sakkjátszmát űző zseni, a sokadik réteget lefejtve is még igazgyöngyöket találunk benne. Valódi költővé vált, holott sosem akart az lenni.

 

KOSSUTH-DÍJ:

Ákos: a NER felszopójaként, udvari kobzosként az azóta tökéletesen kiüresedett és lejáratott Kossuth-díjat is kisírta magának. Undorító.

Lovasi: úttörő, vakmerő, friss lépés volt az akkori - még valóban kormányként viselkedő - kormányzattól megítélni Lovasinak. A történelem során először érdemelte ki nem öreg férfi, hanem egy valóban organikusan fejlődő, alulról jövő, fiatal művész a Kossuth-díjat.

 

AZ EMBER:

Ákos: mindent elmond róla, hogy a produkció neve is egyben az ő neve. Hallgassátok csak meg még egyszer A jelet vagy a Jóslatot! Mindkettő róla szól, értitek már? Pökhendi, arrogáns, beképzelt, álszent. A rendszer kritikátlan kiszolgálója.

Lovasi: esendő, ugyanakkor a végletekig szerény, önkritikus és önostorozó egyben: két lábbal a földön jár. Jellemző rá, hogy Kispál n. szürke eminenciás zenésztársáról nevezték el még a zenekart is, aminek ő vált kimondatlanul is a frontemberévé.

 

A verdikt tehát nem is lehet más, mintsemhogy:

CSAKIS LOVASI!

28 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2023.03.06. 13:03:14

minden szó igaz, amit leírtál. Ebben akkor mi volt a modorosság?
na de tényleg.

Szekrényszagú néni 2023.03.07. 06:01:51

Akosh mondjuk tényleg gyökér, Andris sem haladja meg sokkal a gimis tarisznyás költők szintjét, de legalább nem a rendszer kitartottja. Vagy mintha bazseválgatott volna Tusványoson, v. rosszul emléxem?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.03.07. 17:09:13

belga vs belga összehasonlítás mikor lesz?

ZsonyaBlog 2023.03.10. 09:33:54

Az régen rossz, ha ez komoly dilemmaként merül fel... Esélyes, hogy itt is működik a jól ismert logika: "Kételkedem, tehát Ákos"

erol 2023.03.13. 19:42:43

Értem én a poént, csak nem szeretem. Egyébként tényleg minden politika nélkül, jobb amit csinál, ennyi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2023.03.17. 11:17:55

Ide is:

Földtörténet
Késő volt már, tévéztünk
Mikor a nagy esőben a Föld eltűnt
Az égben a ház alól
Mentek sokan keresni
Mondtad, elég kilesni
Hátha csak itt bújkál valahol

Vitorlázz némán át a réteken
Túl a sóson túl az édesen
Annyira kemény, annyira látványos
Csatáink voltak, hát hogy lesz most

Volt autónk, beszálltunk
Szólt a magnó csináltunk
Néhány kört a semmibe
Nem sírhattál tele volt
A mézeskalács ház, a Hold
Feljött, a Nap nem ment le

Vitorlázz némán át a réteken
Túl a sóson túl az édesen
Annyira kemény, annyira látványos
Csatáink voltak, hát hogy lesz most

Nem volt terv csak este lett
És a lámpafényeknek
Kinyitott egy szelet űrt
Minden kocsi alatt Tejút
Minden sofőr elfordult
És legyintett és hátradűlt

Vitorlázz némán át a réteken
Túl a sóson túl az édesen
Annyira kemény, annyira látványos
Csatáink voltak, hát hogy lesz most

Annyira kemény, annyira látványos
Utolsó csatát vársz a csapattól
Csak nekidőlsz a gombjaidnak
És rakéták indulnak el a hasadból

Kurva szar ez az Ákos.

Sir Yangus 2023.03.26. 11:53:38

Segítek az erre járó csodálkozóknak és bólogatóknak egy kicsit. Az írás részben arról szól, hogy Ákost szidni ma droidszerű kötelesség, bizonyos körökben pedig nem lehet más véleményed, minthogy Ákos szar.

Miközben ha politikától mentesen próbáljuk szemlélni a két művészt, hamar rájöhetünk, hogy ugyan Ákos erősen túlszerkesztett és közhelyes szövegekkel operál, de Lovasi nemes egyszerűséggel egy arrogáns féreg, és az igénytelen, de mégis másokat mélységesen lenéző balkáni álértelmiségi figura prototípusa.

Szekrényszagú néni 2023.03.27. 05:56:40

Akosh politikával együtt és anélkül is gáz, ehhez nem kell semmi "droidszerű" kötelesség. Borzikáék minőségének ehhez nincs köze, ők sem túl nagy durranás(ok), mint kifejtettem, max. az agyhalott magyar ugaron tűnhetnek annak.

Downing 2023.03.27. 13:19:55

Végre egy kérdés, ami felér a finomfőzelék kontra hitlerszalonnás bukta hitlerszalonna nélküli rész örök rejtélyhez.

Sir Yangus 2023.03.28. 10:25:39

@Szekrényszagú néni: Örülök a kinyilatkoztatásnak, csak k*rvára semmilyen formában nincs kötve senki a véleményedhez. ;)

Celtic 2023.03.28. 13:40:03

Bazmeg, most megutáltam Lovasit :(
Ha ez volt a cél, sikerült.

erol 2023.03.28. 22:30:38

@Sir Yangus: Attól, hogy valakit sokat szidnak, az még nem garancia arra, hogy az illető jó. Akkor sem, ha sok más rossz előadó is van.

Szekrényszagú néni 2023.03.29. 05:55:17

@Sir Yangus: Miért, mondtam ilyet? Tőlem akár Zámbó Imre vagy Galambos Lajos művészi és emberi nagysága előtt is leborulhatsz nyugodtan.

Sir Yangus 2023.03.29. 10:11:24

@Szekrényszagú néni: Merthogy ez a 3 előadó létezik összesen, és aki nem pontosan ugyanabban a ritmusban utálja Ákost, mint ahogy kötelező, az egyrészt náci, másrészt biztosan csak a valaha volt legszínvonaltalanabb magyar előadókat ismeri. Jár a taps! Nyald ki a Lovasi szőrős valagát, te álértelmiségi selejtes féreg ;)

Sir Yangus 2023.03.29. 16:17:51

@erol: És mondta valaki azt, aminek az ellenkezőjét állítod most? Tartok tőle, hogy magaddal beszélgetsz, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Hiába, a funkcionális analfabéták földje vagyunk és maradunk.

Szekrényszagú néni 2023.03.29. 20:23:54

@Sir Yangus: Kedves Yangus, gondolom baromi nehéz ezt felfogni (főleg annak fényében, hogy már mondtam úgy 500x), de szerintem mindkettő művész kb. ugyanazon a közhelyes, semmitmondó fennsíkján tenyészik a mai magyar megélhetési ösztöndíjas univerzumnak. Olvasd ki bitte pl. Thomas Bernhard életművét, akkor majd azonos szinten cseverészhetünk.

erol 2023.03.29. 21:07:46

@Sir Yangus: Szerintem azt érted félre, hogy nem azért szidják sokan mert kötelező szidni, hanem mert szar. Egyébként Lovasit sem kedvelem, de azért szerintem valamivel jobb amit csinál.
Ja, és Gyurcsányt szidni ma droidszerű kötelesség, bizonyos körökben pedig nem lehet más véleményed, minthogy Gyurcsány szar.

Sir Yangus 2023.03.30. 10:33:37

@Szekrényszagú néni: Én csak egy proli jogász vagyok Belgiumból, soha nem érhetek fel egy szekrényszagú néni nevet használó, nívótlan, önhitt, fingszagú, fotelharcos álértelmiségi szintjére. Aki mellesleg kétségbeejtően primitív, mert nem tudja értelmezni az olvasottakat. :)

Az pedig, hogy egy önkényesen választott nyelven odabiggyeszted, hogy "bitte", valóban elhelyez téged a térképen. Ezzel a távoli, kevesek által beszélt és egzotikus nyelvvel még egy fokkal emberfelettibbnek tűnsz, ezzel már tényleg nehéz versenyre kelni.

De ha már ennyire a felső tízezer nyelvén zajlik a vita (úristen, alighanem egy rendes MTA-tag lehet az, aki egy bitte szót le tud írni), akkor álljon itt az én véleményem a lakóhelyem nyelvén:

Jammer dat je niet eindigde als een vlek op het laken in plaats van geboren te worden.

Sir Yangus 2023.03.30. 10:44:16

@erol: Az erőltetetten behozott Gyurcsány párhuzam kitűnő példája a végletesen elfáradt, hisztérikus, polarizált és érdemi párbeszédre képtelen magyar vitakultúrának. De azért egészségedre! :)

erol 2023.03.30. 14:55:40

@Sir Yangus: Csak egy példa volt, de igazad van nem jó a párhuzam, mert őt nem utálják olyan elszántan és nem is túl sokan.

Szekrényszagú néni 2023.03.30. 18:41:27

@Sir Yangus: Aha, és mondani amúgy mit akartál? Mert én még mindig csak annyit, hogy szerintem mindkettő (Akosh és Andris) kb. ugyanolyan gagyi, függetlenül attól, hogy páran miket delirálnak a velük kapcsolatos "elvárásokról" ilyen meg olyan szekértáborokban.

Sir Yangus 2023.04.11. 12:01:02

@jajnemár: Valóban. Majd az alsó hangon 23 millió ezt beszélő embernek is juttasd el (egy létező nyelven) ezt az információt. :)

Wabbit 2023.05.04. 16:08:38

@Sir Yangus: Beste heer Yangus! Ik ben eigenlijk de koning van België, maar ik gebruik een valse naam. Ik heb gestudeerd aan Oxford en Stanford en ik poseer vaak op Instagram met dure horloges en sportwagens. Ik ben beter dan jij in alle opzichten, om nog maar te zwijgen over mijn bescheidenheid. De enige reden waarom ik in dit bericht lijk te opscheppen is omdat dit blijkbaar de enige taal is die je begrijpt. En alleen voor de duidelijkheid: Ákos is troep. Echt waar.

Megint elalszol 2023.06.05. 15:37:39

@Szekrényszagú néni: Szóval ugyanolyan gagyi mindkettő. :) Szív

Megint elalszol 2023.06.05. 15:39:52

@Megint elalszol: ...esen hallanék tőled néhány nevet, akiknek szövegeivel Lovasi szövegei nem veszik fel - a még oly képzeletbeli - versenyt. Köszi.

IdomitottFoka 2023.12.05. 17:15:21

Ha első lehettem volna nem azt írtam volna h első, hanem h induljon a banzáj.
süti beállítások módosítása