Ideje a házartásbeli anyukáknak is besegíteni férjük multis melójába

2021/07/25. - írta: Modor Tibi

Kedves Hölgyek, kedves Mindenki!

Teljesen magától értetődő már manapság, hogy az Apukának nem csak illik, hanem kötelező, elvárás, alap besegítenie otthon. Mi több: ilyen nem is létezhet, hogy "besegíteni", hiszen az már önmagában azt feltételezné, hogy a feleség feladataiból vállalna át bármennyit - szóval egyszerűen az ő dolga is: minden otthoni, "láthatatlan" feladat egyben közös felelősség.

Hol vannak már a munkából megfáradtan hazajövő alfahímek, akik elterülnek az ülőgarnitúrán, bekapcsolják a tévét, szisszentik a sört, gecinagyokat fingadoznak, és elvárják, hogy az asszony meg a gyerekek hordják nekik a további söröket, még a fotelből se kelljen felállniuk?

-Cuncika, készítesz nekem egy szendvicset?

WAS? Rég nincs ilyen, legfeljebb, ha már nagyon öreg vagy. Egyszerűen elképzelhetetlen, lehetetlen szcenárió egy Y-os korosztályban. Bár bevallom, fordított helyzetben is leszakadna a pofám, és komolyabb nézeteltérésbe torkollna, hiszen már maga az ötlet is felháborító, hogy beteg/mozgásképtelen (felnőtt) emberen kívül bárkit ki kéne szolgálni otthon.

Szóval akkor abban megállapodtunk, hogy ilyen már nincs, a férfiak is imádnak főzni (én nem), munka után elmennek bevásárolni, reggel elviszik a gyereket oviba, néha értük is mennek, viszik őket edzésre, felporszívóznak, és a játszóterek is tele vannak babakocsit toló, nagyobb kölköket fegyelmező-vigyázó apukákkal. Találomra kinézek az ablakon, és az arány olyan fele-fele.

Igen vagy nem? Na, ugye.

Nos, miután miután beláttuk, hogy a férfiak polgári foglalkozásuk mellett-után is kibaszott sokat foglalkoznak a gyerekekkel és a háztartással (esetleg még a klasszikus "férfimunkákhoz" is értenek néha), akkor itt az ideje, hogy a kishölgyek is kicsit beleadjanak megint valamit a közösbe, a MI láthatatlan munkánkba! Mert azt senki se becsüli.

Mert a férfi megkeresi azt a havi bruttó 500-800 ezret, 1,4 milliót + kocsi, de tudod, ezek csak olyan alapdolgok. Ez a Maslow legalja - olyan, mint a bónusz kifizetése: ha megvan minden SLA 100%-ra, akkor is csak a munkádat végezted el, az még semmi. A bónuszhoz kell az extra mérföld, kell valami kiválóság, különprojekt, eredmény, valami virítás. Szóval nem elég, hogy az a geci férfi a munkájába meg a karrierjébe menekül, iszogat esténként, utazgat, csapatépítésekre jár, csak hogy kihúzza magát az otthoni feladatokból - ja, nem, most másról van szó. Meg különben is, a fizetés önmagában még nem motivál! Vannak azok a bizonyos szoft tényezők is...

Szóval megkeresi ezt a pénzt, de ez még nem klasszikusan láthatatlan munka. Ámde ennyi pénzt sose nyolc óra alatt keresel meg, hanem annál sokkal több idő kell hozzá, sőt: az egész életed, az estéid, a lelked, a hétvégéid, a családod.

Kedves Anyukák! 

Az alábbiakban KÉNE besegíteni nekünk, amíg mi bent (vagy itthon, tökmindegy) szopunk az irodában:

  1. Excelezgetés: adathalmazok, csv-k, képletek, makrók kitisztogatása. A tizedes- és ezreselválasztók legyenek következetesek, minden US-szabvány szerint.
  2. PPT-k összerakása, formára igazgatása: a leglényegebb, hogy amikor az oldalak között váltogatsz, a táblázatok egy millimétert se mozoghatnak egyik irányba se, a betűtípus Verdana 12, és a céges logót se takarhatod ki.
  3. Dokumentációk, SOP-k: a legférgebb, időrablóbb szarság, de ti ezt sokkal jobban-szebben csináljátok! Amíg a scouseres-marzahni, anyanyelv-közeli akcentusaimmal tárgyalok, ezt kérlek, kicsit takarítsd ki, hozd rendbe, legyen friss és teljes a tartalomjegyzék is. 
  4. SAP-zgatás: mondjuk a hónapot lezárhatnátok helyettünk: FI, MM, CO-PA és a többi. Elhatárolgatások kibogarászása, visszavonogatása, újak feladása. Fizetési, gyártási futások, costing, készletátértékelés, stb. Nem olyan nehéz, egy jól idomított majom is meg tudja csinálni, hát még ti! Majd megmutatom, minek kell egyeznie.
  5. Vagy ha derogál az aprómunka, hát összerakhatjátok a legújabb gördülő tervet, azt szétszedni, megcselendzselni, megindokolni, elő- és eladni a felsővezetésnek, na? És mindezt az összes visszanyomás után, olyan 30 körben, hogy tetszik?

 

Szóval ilyesmire gondoltam. Úgyis csak a picsádat mereszted otthon egész nap! Neked ez semmiség.

Éppen ideje, hogy a sok játszózás, rendelőzés, bevásárlás, porszívózás után kicsit azt is átérezd, hogy nekünk mennyire szar - és akkor még az izzadós-dadogós, félrebeszélős prezentációkat, hibák-mulasztások magyarázatát, felelősségre vonásokat, embermenedzsmentet nem is említettem, mert az a legszarabb része az egésznek. És hogy az a láthatatlan, forintosíthatatlan munka, amit a társadalom szarba se néz, azt kicsit jobban meg kéne becsülni talán. És hogy ezt a pénzt se adják ingyen a multinál.

De tudod, mit? Ha már kifizettük (a közös pénzünkből persze) a:

  • magzatkommunikációs tanfolyamot
  • pszichológust
  • párkapcsolati mediátor-coachot
  • horoszkóp-, reiki-, SUP-jóga és kabbala-tanfolyamot
  • takarítónőt
  • keto-paleokaja-rendelést
  • kéttannyelvű magánbölcsit

 

Akkor legalább egy indiait (mármint egy virtuális személyes asszisztenst) fizess már nekem (a közös pénzünkből persze).

Köszönjük a figyelmet! Bármi kérdés?

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2021.07.25. 20:31:46

Modor Tibi még mindig ott dolgozik, ahol a ingyen tanították excelezni
modoros.blog.hu/2009/12/08/az_excelguru

Szekrényszagú néni 2021.07.26. 22:03:35

Nem úgy volt, hogy Tibort ez már nem érinti?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2021.07.26. 22:39:33

@Szekrényszagú néni: folyamatosan újraházasodom. A magyar Lebensborn-program miatt muszáj.

Opi87 2021.08.03. 04:29:29

Nem a második világháború a kemény, hanem aki képes 10+ évig multiknál dolgozni.

Sir Yangus 2021.11.01. 18:35:14

Nekem jelenleg 5 év múlti után kezd kifolyni az agyam az egész multis lét végtelen manírosságától és ilyenkor irigyen figyelem azokat, akik főleg 2020 előtt még, de "otthagyta állását a közgazdász, és most egy ereszcsatornával a hátán a világot járja".

Egyszerűen vannak mondatok, amiktől robban a fejem és hátraszaltóval ugrok Mátyásföldről a Farkasréti temetőbe egy mozdulattal egyenesen a ravatalra, mert annyira multisan, elkeserítően manírosak. Ilyen például a szakszerűnek szánt arccal közölt, robotszerű ám mégis enyhén nyávogó hangon előadott "Dávid pedig Compliance Oldalról Fogja az Interjút Támogatni".

B-L-Ö-Á-H. :D

Dobozos tej 2022.02.05. 07:59:56

Kár, hogy csak most találtam rá erre a blogra, ez a bejegyzés hatalmas! :) Persze nem azért, mert ismerősek a leírtak ;)

Hans Castorp 2022.09.05. 18:24:15

No offense, csak eszembe jutott, hogy teljes állásban (heti 40-??? órás munka) anyuka férjjel két kiskorú gyermekkel vajon mit szól ehhez a poszthoz :D... De amúgy nagyon tetszik.

Hans Castorp 2022.09.05. 18:26:44

Marinálisan kapcsolódik a norvég íróceleb véleménye a posztmodern férfiakról ;) botoskolonte.blog.hu/2019/06/21/knausg_rd_harcom
süti beállítások módosítása