Kedves, jótanuló volt osztálytársam!

2014/10/08. - írta: Modor Tibi

Kedves, valaha jó tanuló, jó sportoló, tolltartódban és táskádban példás rendet tartó osztálytársam és leginkább osztálytársnőm, tanárok kedvence!

Ebben a pár bekezdésben azon kívánok elmélázni, de leginkább azon hangosan elgondolkozni, hogy belőled miért lett senki, belőlem meg miért lett mégis valaki.

Nálad valahogy minden ment, minden sikerült. Rendezett háttér, rendes otthon, zsebpénz, pontos célkitűzések, rengeteg tanulás és készülés, csupa ötös. Gondosan bekötött füzetek, szamárfülvédők, egész, sose matt vagy összefirkált vonalzók, mindig hegyes és tiszta gúlájú ceruza minden színben sorba rendezve, szögmérő, körző, rendes köpeny, tudományos számológép, postairón, szemüvegtok szarvasbőrrel, váltócipő, Rotring és hegyek, hajráf, színes cumi, példás uzsonna. Szép írás, margó, dátum, sorvezető, piszkozat, szövegkiemelő, semmi paca - mindig rendesen bepakoltál, sose maradt otthon semmi, lecke mindig megvolt, dolgozatnál takartad a betűidet. Alapból mindenre ötös, a négyesen már szipogtál.

Megkaptam ezerszer: mi lesz így belőled, fiam, szarpofozó sem. Meglenne a magadhoz való eszed, de lusta vagy, mint a föld. A Modor Tanárnő fiától ez siralmas! A Modor Gyuri öccsétől ez kérem, nem színvonal. A színkitűnők közül ÍGY válogatnak a szakmunkásképzőben is! Ki szeretne majd jobban élni, mint a szülei? Hát én. Tanuljál, tanuljál, amíg csak lehet. Semmire se fogod így vinni, elkallódsz, lecsúszol.

Na és itt baszta el mindenki, sajnos te is. Mert a tanulástól még nem leszel senki. Az túl egyszerű lenne. Beülsz, valaki kiosztja, hogy mit kell csinálnod, te meg teljesítesz. Megtanulod a buzi verseket, a jambusokat, daktilusokat, gyökérlábúakat, bevezetés-tárgyalás-befejezést, igekötőket, mondatelemzést, a tehetetlenség törvényét, a neutronokat, tutajt építeni, medicinlabdát dobni, a present perfectet continuoust meg a Plusquamperfektet. Aztán ha vége, akkor már nem nagyon mondják, mit kéne csinálni, és bepánikolsz. Kész, ennyi. Mert a verseket érteni, rendesen írni vagy fogalmazni, angolul vagy németül nem tanultál meg, de ügyes és erős se lettél, csak valami érettségizett-diplomázott szerencsétlen.

Szóval anyukám, amíg te szolfézsra jártál, addig én a szeméttelepen gyújtogattam. Amíg te a témazáróra magoltál, addig én Tutti Frutti Partira csattintottam. Amikor a kisérettségi miatt tanultál látástól mikulásig, addig én a Feneketlen-tónál horgásztam és ittam éjszakánként a többi trógerrel. Talán még dohányoztunk is. Amíg te a szemináriumokon meg az előadásokon jegyzeteltél, addig én a kora délutáni kupameccseken áztam-fáztam az állatokkal. De mennyivel jobb volt, mint az a szar! És amíg te a megszokott májusaidat élvezted, addig én Muterral izzadtam a kettesért valamelyik szemét, felesleges tantárgyból. 

Na de mi van most? Semmi se vagy, mi lett belőled, mit értél el? Hogy sértett ember lennék mindenféle komplexussal, mert szegény voltam, rossz tanuló meg diplomátlan, a tanárok utáltak, és emiatt akarok csak túlkompenzálni meg törtetni és túlteljesíteni és versengeni, hogy én csak azért is megcsinálom, és jobban? Dehogyis.

Egy nagy igazságtalanság van a földön: a jól fizető cégeknek belépőként ma elsősorban nem a szaktudás fog kelleni, hanem az angoltudás és a fellépés. A többire megtanítanak útközben, mert azokra meg lehet - a nyelvre viszont már nehezebben. És mivel én csodálatos nyelvérzékkel voltam mindig is megáldva, tanulás nélkül kitűnő idegennyelv-osztályzatokkal jártam végig az összes iskolát, ami minden céghez vörös bársonyszőnyeget jelentett. 

Ez az egyik. A másik meg az, hogy én szeretek dolgozni (értsd: valóban szorgalmas vagyok, ellentétben a magadfajta biflázókkal), és nem voltam hajlandó folyton beszállni a céget fikázók táborába, sőt: mindig kiálltam a munkaadóm mellett. Elismerem és tisztelem az autoritást, a jelentési kötelezettséget; nyíltan felfelé és oldalirányban se szívesen konfrontálódom, a sérelmeket pedig akkor torlom meg, amikor elérkezett az ideje, és már mindenki már elfelejtette - sőt, általában más hajtja végre a nemes bosszút. És akkor se dörgölöm a orrod alá, de én TUDOM. Lehet, hogy elsőre azt gondoljátok, hogy ez micsoda egy gennygombóc, de tessék már túllépni azon a mentalitáson, ami a kutyákat jellemzi a játszótéren, hogy megszagolják egymás bűzmirigyét, aztán vagy halálra marják egymást, vagy nekiállnak kefézni.

Szóval csodálatos dolog a munka, és a valódi tudás. Így már van értelme a tanulásnak. Fantasztikus dolog az általad megkeresett, minél több pénz, és visszatekinteni arra, hogy 5-10, de akár két évvel ezelőtti magadhoz képest is mennyit fejlődtél, hogy mindennap rengeteget okosodsz, és alig várod, hogy holnap is újabb tudást szívhass magadba. És hogy sokkal, de sokkal több pénzt keresel ma, mint a téged korábban lenéző jótanulók. És valószínűleg okosabb is vagy valójában.

És kedves, valaha jó tanuló volt osztálytársam - amíg te nem tudsz mihez kezdeni magaddal, éled a diplomaosztó óta megszokott, szürke életedet, el se tudod képzelni, hogy az autón, bebaszás-építkezés-nyaraláson meg a szokásos felhalmozáson túl valódi célok is lebeghetnek előtted: akár 40-50 éves korod fölött is. Mint például, hogy kurvára sok pénzt keresel, nagyon jó leszel valamiben (ami nem a házikedvenc-tartás vagy a kártyavetés), vagy te írod Magyarország egyik legjobb blogját.

61 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2014.10.08. 23:14:58

Hű hát én nem is tudom.

2014.10.09. 07:11:41

Na jól van kisfiam, most vegyél egy nagy levegőt, és higgadj le!

Piaggio 2014.10.09. 07:11:45

igazság lvl. 10.000

Trónkövetelő 2014.10.09. 07:12:54

"Mindig kiálltam a munkaadóm mellett. Elismerem és tisztelem az autoritást, a jelentési kötelezettséget; nyíltan felfelé és oldalirányban se szívesen konfrontálódom, a sérelmeket pedig akkor torlom meg, amikor elérkezett az ideje, és már mindenki már elfelejtette - sőt, általában más hajtja végre a nemes bosszút."
Gyönyörű mondatok, piros gyöngybetűkkel ráhímzem egy falvédőre, és kiakasztom a konyhában.
Szeretem az ilyen embereket, akik sosem tanultak az iskolában, egyetemen, mindent összepuskáztak, aztán gátlástalan nyomulással, szarrágással, intrikákkal, besúgással mennek egyre följebb és följebb, mígnem államtitkárok, miniszterek és polgármesterek lesznek. Ami a legundorítóbb az egészben:igaza van, tényleg teljesen fölösleges tanulni. A minap kezembe került a régi gimnáziumi matekfüzetem, és megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy engem valamikor valakik megtanítottak integrálni és deriválni, ezúton is gratulálok nekik, úgy elfelejtettem, hogy azt sem tudtam, hogy én ezt valamikor tudtam. Meg a citromsav-ciklus és a kovalens kötések. Meg a 25 fokos lejtőkön húzogatott kiskocsik, a párhuzamos és soros kapcsolások. Meg Tóth Árpád és Weöres Sándor és Illyés Gyula. Jogász lettem, semmi hasznukat nem láttam soha. Az egyetemen tanultam meg szöveget értelmezni, pedig az egyetemre készülve irodalmi különórákon középkorú aggszűz magyartanárnőkkel kínlódtam azon, hogy mi a faszt jelent, hogy a "kirakatban lila dalra fakad egy nyakkendő". Ma már, ennyi év után pontosan tudom (és már akkor is sejtettem): kurvára semmit. Ellenben lépten-nyomon azt látom, hogy senki nem bír körülöttem egyetlen értelmes mondatot végigmondani, sem a prolik, sem az ún. értelmiségiek, a különbség csak annyi, hogy a prolik másképpen gabalyodnak bele a mondataikba, mint az értelmiségiek.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.10.09. 11:05:35

Tibor! Holnap beszélni akarok apáddal! Aláírás: Vetéssy Irma, of.

diszkriminans (törölt) 2014.10.09. 14:48:58

@Trónkövetelő:
Apósom, mint mérnök, mesélte, hogy mely egyetemi évfolyamtársai vitték sokra. Nos, éppen azok, akik kb. semmit nem értettek a tananyagból, nem hogy megtanulták volna, általában a jó tanulókról másolták, puskáztak, meg mindenféle módon ügyeskedtek. Addig ok, hogy ugyanezen módszerekkel az életben sokra vitték, ma vezető beosztásban vannak, onnantól viszont nem ok, hogy mivel a szakmai alapok hiányoznak náluk, ezért rengeteg hibás koncepció valósul meg az ő vezetésükkel.

És itt nem a jó tanuló - rossz tanuló összevetésről beszélek, mert egyetemen már nem feltétlenül a stréber-pedáns emberek a jó tanulók, különösen nem műszaki területen, ahol nem lehet csak úgy mindent bemagolni, mert érteni sem árt.

Vad Ász 2014.10.09. 14:49:29

A ,,jó fizetés, de nem kell szaktudás, csak angol és fellépés"-típusú munkahelyek általában MLM, kamu befektetési tanácsadás, meg ilyenek; egy ideig szuper fejlődési lehetőség, meg jó öltöny, magabiztos fellépés, aztán rájön az arc, hogy a kurva anyja koporsóra félretett pénzével bezárólag az egész családfája minden vagyonát puszira bízta rá egy többszörösen visszaeső csalóra, aki éppen most érkezett meg Thaiföldre, hogy az ügy elévüléséig mindennap más ladyboyjal nyalassa a munka és tanulás nélküli gyors pénzkeresésben hívőktől beszedett hülyeségi adóból kivasaltatott zacsiját.

@Trónkövetelő: a reáltudományokhoz büszkén nem értő humánbeállítottságúak rengeteg ember életszínvonalához járulnak pozitívan hozzá, ha mindenki emlékezne arra, amit a középiskolában tanítanak, vajon mi kerülne a kamu pénzügyi tanácsadók, az autófogyasztáscsökkentő csodaszerek árusai, a magnetizált vízzel rákot gyógyítók és társaik gyermekeinek tányérjára?
A félművelt ember (mérnök, aki azt hiszi, hogy Mozart egy csokigolyómárka, meg a bölcsész, aki nem tudja, mire való a kocsiban a sebességváltó) meg simán csak gáz.

Egyébként faszért van mindenki ennyire kiakadva a verselemzésen? Egy mások által összehordott érdektelen adathalmazt (,,a költő itt arra gondolt, hogy...") kell a céloknak megfelelő formában prezentálni; mind a reál, mind a humán értelmiségiek nagy része sokat foglalkozik ezzel, csak nem versekről írt okosságokat, hanem törvényeket, vagy műszaki követelményeket rendszerez.

Celtic 2014.10.10. 07:04:26

Es mit mondjon, aki ugy jo kozepes volt ("pedig hat nem ezt varnank, a szorgalommal nagy baj van") es ugy se vitte semmire?

Najo ,nyelvtudas meg fellepes hianyzik, az teny.

rajnaig 2014.10.10. 11:30:55

Hát Tibikém, nem tudom őszintén. Lehet, hogy valami bölcsészjogászközgazdász szakterületen el lehet evezni egy ideig nulltudással, viszont a nap végén valakinek ki kell találnia az autódat/házadat/hidadat/gépedet. A társadalmat, tudod, mérnökök építik, a többi szakma a nélkülözhető sallang, és amit mi nem tudunk ma, az a fejlesztés nem lesz benne az életedben holnap.

Elstron 2014.10.10. 13:12:23

@rajnaig: már vártam a modoros műszakisok megjelenését. Gyerünk-gyerünk, még!

2014.10.10. 13:12:34

@Trónkövetelő: Nagyjából én is így. (Még a jog is stimmel, hehe.)
Azzal vitatkoznék, hogy az irodalom és más humán tárgyak oktatása felesleges lenne. Jelenlegi formájában ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy egy életre elriasszon bárkit könyvektől, versektől, így több idő marad pornót nézni vagy lövöldözős játékot játszani.

Cave Nick 2014.10.10. 17:44:10

Azt meg tudja valaki mondani, hogy a >médiákban< miért csak a humán értelmiség az okos ember?

zpequino 2014.10.10. 17:44:15

@rajnaig: Te meg ha kitalálod és valaki jól ellopja, mehetsz a hülye jogászhoz. Ahhoz meg, hogy meg is vegye valaki, a buta marketingeshez meg közgazdászhoz. És szerencse, hogy mindenki csak gépeket tervezne egész nap, sose gondolná végig, hogy minek építi, meg egy könyvet se olvasna, filmet se nézne megy soha, így a köcsög bölcsészekre sincs szükség. Hadd koccintsak egy jó söröcskével az egészségére, mérnökúr!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.10. 17:44:44

@Elstron: "Az öntudatos műegyetemista hallgató (aki többnyire infós vagy villanykaros) élete legnagyobb teljesítményének tekinti, hogy végre bejutott a patinás kockaházba. Mivel sajnos elég hamar rádöbbent, hogy az intézmény tekintélye nem fogja őt kárpótolni azért, hogy ingerlő tangák helyett zsíros hajú, kockásinges kockák farmerből kilógó pattanásos seggét gusztálhatja az előtte húzódó padsorokban, és folyamatosan téglákat szarik a tananyagként leadott változatos bullshittől, amit egyébként soha az életben használni sem a munkája során, sem máshoz (és amiknek köszönhetően nyolcadévnél előbb nemigen fog végezni az egyetemen), ezért valamivel kárpótolni kell magát életének sivársága miatt.
Fő időtöltése ezért, hogy élőben és Internetes fórumokon arra verje magát, hogy a műegyetemisták milyen királyak, milyen nagyszerű dolgokat tanulnak (lol), és milyen pezsgő a műegyetemisták szociális élete (lol, lol, ikszdé, lol), másrészt fikázzon mindenkit, aki ún. "kamu szakra" jár. („Kamu szak ” pedig az, amit a műegyetemisták annak tartanak.)
A lúzer bölcsészek és a mocskos közgazdászok fikázása pedig egyenesen erekciót okoz neki. A közgazdászgyűlölet egyébként némiképp fura, mert például gazd.mat. szakra pontosan ugyanakkora kockák járnak, mint villanykarra, ha nem még nagyobbak. (Ott viszont valamennyi nő mégiscsak van... talán ez lehet a magyarázata, hogy a gazmatosok még sose vonultak ki az Escéhá elé, hogy kórusban skandálják, hogy "Mocskos BME!", fordítva viszont de., persze eltekintve az ominózus BCE gólyatáborban felvett -bár youtube-ról hamar eltávolított- "Mocskos BME" szöveget skandáló büszke Corvinusos hallgatóktól.)"

unciklopedia.org/wiki/Egyetemista-hat%C3%A1roz%C3%B3#Az_.C3.B6ntudatos_m.C5.B1egyetemista_hallgat.C3.B3

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.10. 20:24:11

Szerintem a kutyás-gyúrós-ketrecharcos arcokat kéne ekézned Tiborom, de úgy hogy összemosod a határokat és a legszarabb prekoncepciókat állítod be tényként.

Trónkövetelő 2014.10.10. 20:24:25

@rajnaig:
A világon az egyetlen hasznos tevékenységet a földmívesek végzik!!!! A ők nem lennének, még a mérnökök sem tudnának mit zabálni.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.10. 20:24:28

@Cave Nick: és aki múzeumok éjszakájára jár? Vagy színházak éjszakájára? És imádja azt a zsongást, azt a sok fényt és kacagó arcot, a lüktető város zsibogását?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.11. 06:57:02

@Cave Nick: Azért, mert a _médiákat_ bölcsészkaros újságírók csinálják?

Trónkövetelő 2014.10.11. 11:25:38

@danialves:
Meg tanítóképzősök, mint Bayer Zsolt. Fridi viszont jogász :)

tozo25 2014.10.11. 11:26:27

@zpequino:
PEdig igaza van.
Kb a bölcsészek 85%-ára annyira van szükség mint nekem két sercegő melegre :)
Hogy elemezzem a hülye Ady versét akinek sz_r volt az élete mert KisMariskaJuliska nem szerette őt,nem akart vele dugni azért írt egy förtelmet,hogy a ,,Élet te vagy" vagy mit tudom én,és de rossz neki mert KisMariska nem akart vele lenni,más kellett,szar az élet,elege van ezért elment kurvázni Párizsba de ott meg szifiliszes lett.

Kb ennek semmi értelme.
De annak lenne,hogy Brian Tracy,Kiyosaki önfejlesztő könyveiből válogassanak és azokat olvassák nem a hülye idióta lúzer költők verseit akik olyan elvontak meg szerencsétlenek,hogy hányinger.
Most ess nekem,de nézd meg mind lelki beteg gyökér volt és needy egy szerelem miatt kikészültek és ezt tanítják az így is lelki beteg kölyköknek,hát gratulálok. :)

Ha én nem lennék nem tudom most hogyan blogolnál vagy ha a vírus enyészet eszi a gépedet akkor ki irtaná le.
Irodalmárokra hol van szükség de őszintén???
Naaa,tipp?
Elmondom neked az égvilágon sehol,mert ebben a formában haszontalan semmi.
Úgy lenne értelme,hogy szövegértelmezés,adópapírok,meg kommunikáció fejlesztése,de így ,,magyarosan" semmi.

Inkább tanítanának 3 nyelvet,és sok sok matematikát,kommunikációt,önfejlesztést,célkitűzést.

Cave Nick 2014.10.11. 18:46:59

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Moziünnep, "Gyerünk a moziba be" vicces szlogennel?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.12. 16:08:24

@Trónkövetelő: Akkor tegyük fel, hogy a bölcsészt én most a klasszikus "nemmérnök" értelemben használtam. :D

666E 2014.10.15. 20:34:11

Aminek van értelme az az általánosban nyelvtanítás. De amúgy a kovalens kötésnek, meg Ady-nak verselemzésnek is.
Azt nem mondom, hogy használni is fogod... de amíg ezeken túráztatod az agyad, az ezzel fejlődik. Megszokja a terhelést és felnőtt korra egy aránylag olyan elmével fogunk rendelkezni ami elég fejlett ahhoz, hogy 30 évesen legyen valami szókincsünk és elboldoguljunk azzal amikor 5-nél több dolgot kell fejben tartani.
És persze, hogy meg legyen a lehetőség, hogy egyes kölkök ráharapjanak a fizika-kémiára, biológiára, mert anélkül senki nem menti meg az életed a műtőben.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2014.10.15. 20:34:15

@tozo25: A magát self-made mannak tartó szánalmas lúzer hozzászólását láttuk.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.10.15. 20:34:30

Trónkövetelő:

Arra azért nem vágnék fel, hogy egy szöveg megértéséhez egyetem kellett.

diszkriminans (törölt) 2014.10.15. 20:34:39

@danialves:
Mondjuk szerintem a BME-sek részéről a legtöbb Corvinust fikázó szöveg heccelés kategória, a legtöbbje nem gondolja komolyan.

Másrészt azért ne mosd össze a gazd mat szakot olyanokkal, mint kereskedelem és marketing vagy gazdálkodás és menedzsment, mert nem ugyanaz a kategória.

Orszag 2014.10.15. 20:34:43

@tozo25: Valószínűleg abban a reményben tanulnak mást is a körző és szabvány betűk kezelésén kívül, hogy ne legyenek ilyen sudribunkó szakbarbárok.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.15. 20:34:45

Szomszédom bölcsész, így meg is mondta a lakógyűlésen mert én vagyok a közös képviselő (külön posztot érdemelne dióhéjban megjegyzem).
Nagyon szereti a saját hangját, értelmesen, tagoltan beszél. Sokat. Nem is annyira kifelé, sokkal inkább mintha saját maga számára magyarázná meg, értelmezné, tenné érthetővé a dolgokat.

PongLenis 2014.10.15. 20:34:47

@tozo25: A kultúra mint olyan, mond valamit? (költői kérdés)

Trónkövetelő 2014.10.16. 06:57:59

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:
Inkább azt tanultam meg, hogy ami értelmesnek tűnik, gyakran nem az.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.17. 07:11:53

@diszkriminans: Nem én mostam össze, hanem az általam idézett kvázi-modoros poszt (márpedig igazi modoros poszt nincs durva általánosítás és összemosás nélkül), még direkt be is tettem a linket a végére. ;)

efi 2014.10.22. 09:08:36

Nekem qrva sok olyan ismerősöm van, aki rossz tanuló volt és most is egy senki. Akkor most mi van?
Már csak azért is, mert rossz tanuló amúgy is sokkal több van/volt, mint gazdag ember, tehát matematikailag sem stimmel az egész.
Azt persze nem vitatom, hogy sok semmirekellő van magas és zsíros pozícióban, de mondjuk meg is lehet nézni ezt az országot mire vitte. Semmire.

tozo25 2014.10.24. 10:47:55

@orangeman:
Figyelj lúzerezhetsz,de őszintén ennek mi értelme van?
Egy elvont lelkibajos,lúzer költő,aki depis az ő hülye nyálas verseit elemzni?

Mondj egy példát,hova kell ez?Hol hasznosítod ezeket?
Milyen menő pozíciót szerezhetsz meg vele?
Milyen bőséges életet építhetsz fel vele?

Ha annyira irodalom,akkor miért nem Brian Tracyt olvasatnak,meg a Titok könyvet?
Vagy pénzügyi IQ fejlesztést?
Jah,hogy ezekkel sokkal értelmesebben lehetne építeni magunkat és sikeresebb életünk lenne?

Hát igen,ezeken gondolkodjunk el.

Én nekem egy állásnál se kérték,hogy na akkor most megnéztük mit ír ki ez a szoftverkód,akkor most légy szíves elemezze nekem Babits Mihály .......... versét és akkor megadjuk 750.000 nettót is.

Most ha értéket nézzük én vagyok aki értéket termel,ez látszik a fizumon is,meg az életstílusomon is.
Nézzél meg egy irodalmárt,elvont és semmilyen életük van.
Egy mérnök,jogász,közgazdász,szakember aki értéket termel,egy irodalmárnak semmi értelme a kapitalizmusban.

Csak gondolkodjatok el ezen.
Ha irodalom órán inkább célkitűzés,vizualizáció,Brian Tracy lenne na akkor lenne értelme.

Csak nézzétek meg kik voltak a sikeresek,egy Vörösmarty vagy egy Kiyosaki,kinek van jobb élete jobb nője blabla.
Ennyi.

Trónkövetelő 2014.10.24. 15:23:40

@tozo25:
"Egy mérnök,jogász,közgazdász,szakember aki értéket termel,egy irodalmárnak semmi értelme a kapitalizmusban." haha
Én jogász vagyok, és eddig semmilyen értéket nem termeltem :)
Az más kérdés, hogy nélkülünk egy civilizált országban nem lenne semmi, de én olyan nagyon felemelőnek nem érzem a munkámat.
Bár mégsem, van egy nyaralónk, ahol le szoktam nyírni a füvet, meg összegereblyézni a gallyakat és leveleket, meg a nagyon elszabadult fákat-bokrokat le szoktam gallyazni, és így nagyon értékes komposztot szoktam létrehozni :)

Cave Nick 2014.10.24. 16:46:40

@tozo25:
"Milyen menő pozíciót szerezhetsz meg vele?
Milyen bőséges életet építhetsz fel vele?
kinek van jobb élete jobb nője blabla."

Lefogadom, hogy te gyakran megfordulsz a Teremben is.

Cave Nick 2014.10.24. 17:16:38

@Cave Nick: esetleg MLM ügynök(?) vagy

tozo25 2014.10.24. 20:42:36

@Cave Nick:
Így van,heti 4-szer 2 óra edzésem van plusz kardió.
Közöm nincsen az MLM-hez,szoftvermérnök vagyok,plusz deviza tőzsdével akarok foglalkozni,passzív jövedelem végett.

De milyen konzekvenciát vonsz le,hogy edzőterembe járok? :)

Lehet kicsit furán és keményen fogalmazok.
De most gondoljunk bele,csak gondolkodjunk.

Tanítják Ady vagy bárki verseit műveit,DE és egy nagy DE olvasni és szöveget értelmezni meg nem nagyon tudnak a magyarok sajnos.
Ezt nem én mondtam hanem egy felmérés.
Ja és a matematikai képességek meg épülnek lefele,logikai gondolkodás teljesen épül le.

Most józan paraszt ésszel emberek,ha az alapok nincsenek rendben akkor pont erre van szükség,hogy verset elemezzünk?

Közben meg egy adásvételit vagy egy állásajánlatot nem tudnak értelmezni,egy hitelszerződést szintén nem tudnak értelmezni,egy levelet nem tudunk megírni jól.

Nem lenne jobb ha irodalom órán akkor kommunikációt fejlesztenénk,hogy például ne öööözünk ha beszédet tartunk,vagy pl: fogalmazásokat írnánk,motivációs leveleket,állás pályázatokat és azokat elemeznénk ki szépen,hogy mit hogyan kellene.

Igen na ennek lenne értelme ha az irodalom erről szólna.

Most kövezzetek meg de csak gondoljatok bele ezekbe.
Megtanulhatnánk szöveget értelmezni egyszerűbbtől egészen az adásvételikig.És lennének benne hibák amiket ki elemezhetnének.És azután gimi közepén lehetne akár verseket elemezni,meg írók műveit.

Mert alap dolgokkal nincsenek tisztába a gyerekek,plusz inkább a matekot kellene erőltetni mert ha belegondoltok akkor,szinte minden erre épül a kreativitás,a gondolkodás,a NYELVEK tanulásához is közvetve jó.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.24. 22:23:59

@tozo25:
Milyen messzire mennél el a művészetek felszámolásában? Mondjuk a kortársakat én is gecire rühellem, de például elégetnél egy Michelangelo festményt? Képes lennél ürülékkel összemaszatolni egy piétát? Vagy mint az a dadogós papnövendék az Aranytemplomban, tudod aki felgyújtotta végül a templomot, hogy képes lennél te is ilyesmire? Napalmot a Louvre-ra mi?

Trónkövetelő 2014.10.25. 16:10:04

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Mondjuk én is írok néha ezt-azt, de nagyon nem ebből élek, van teljesen hétköznapi munkám. Nem is igazán értem, hogy a nagymenők, mint Esterházy, Spiró, Nádas mi a rossebből élnek az 1-2 ezer példányban eladott könyveik mellett. Nekem eddig egy könyvem jelent meg, 600 példányban nyomták ki, tudomásom szerint a kötelespéldányokon kívül megvették vagy harmincan, ebből 4 én voltam, amit családtagoknak ajándékoztam :) Totál ráfizetés volt az egész, inkább feltöltöm a netre, az csak nullszaldós :)

Trónkövetelő 2014.10.25. 16:10:07

@tozo25:
@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Zsandárt a közterekre
kalodát és bitót!
Így teremtünk mi majd
européer nivót!

tozo25 2014.10.25. 16:10:13

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Nem számolnám fel dehogyis,ezek értékek.
Csak nem megfelelő helyen vannak a középiskolákban,tehát nem odavalóak,csak a végefele,addig meg szövegértelmezést tanítanék nekik.
Nem erre gondoltam ezek tök szép dolgok és kellenek is,én is imádom nézni a Mona Lisa képet,meg festményeket.Csak nem megfelelő időben vannak tanítva szerintem.

Ez olyan,hogy tanulok vezetni és egyből egy Audi A8-ba ültetnének be,felesleges és nem jó.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.25. 23:10:12

@tozo25: Bazmeg ha ezt tényleg tök komolyan írod akkor én az összes A8-ast szétverném legszívesebben egyenként egy olyan kalapáccsal ami az ütés pillanatában savas-hányásos szart pumpál az ütés helyére.

bojlergyulabá (törölt) 2014.10.26. 17:33:18

@tozo25: ha annyira übermench mérnök vagy, hogy lehet az, hogy beszopsz ilyen ezoterikus marhaságot, mint az aluljárókban hirdetett Titok, meg Varázslat (mocsoda címek, lol)? Vass Virág összes díszdobozban!
A versekért én nem vagyok túlzottan oda (ami semmit nem jelent), de irodalom mindenképp kell az iskolákba. Például azért, ha a drága Mérnökúr hazamegy, és 10 óra meló után éppen nem a pénzügyi IQ-ját szeretné növelni, hanem pihenni. Jobb esetben nem a TV-t kapcsolja be egy kis valóvilág vagy éjjelnappalbudapest reményében, hanem elolvas egy könyvet, amit lehet hogy pont egy "elvont lúzer lelkibajos" ember írt. És talán pont egy ilyen nyálas életművész író ébreszti rá egyszer, hogy nem a 750 nettó, meg az A8-as a világ fasza. Persze ez kinek jó? A rút kapitalistáknak biztosan nem!

tozo25 2014.10.27. 16:17:59

@bojlergyulabá:

Pont,hogy nem marhaság,tapasztalat.
És sok ismerősöm is tapasztalja,hogy működik.
Olvastad te egyiket is?Van fogalmad róla miről szólnak?

Én is olvasok könyveket sőt heti 2-t,csak én nem ilyen borzalmakat,hanem:
-Brian Tracy könyvek
-Robert Kiyosaki könyvek
-Szabó Péter-Állj félre a saját utadból
-Dan Millman a Békés harcos útja
-Kerner Tibor-Sziklaszilárd önbecsülés

Vagy Jordan Belfort-A Wall street farkasa
-Kötter Tamás művei

Én ezeknek több értelmét látom,sőt csak ezeknek van értelme,inspiráló regények ezeket kellene olvasni.
Pont,hogy Kerner Tibor írta,hogy vegyük szemügyre a himnuszt,miről szól.
Csak a pesszizmus és a rosszról,semmilyen optimista sikeres bőséggondolkodás.
Nézd meg pl a németek himnuszát.
Sikerkönyveknek van értelme,látom te egyet se olvastál még ajánlom.

Szerinted Donald Trumph miért olvass ilyen könyveket napi 4 órán keresztül,ha annyira baromságok.

Latomus · http://latomus.blog.hu/ 2014.10.27. 16:19:43

Egy "valaki" és egy "senki" csak a silány jelenben különböznek, de abban sem az alapján, amit a blogger előad. Már 100 év múlva sincs közöttük semmi különbség, hát még 500, 1000 vagy 5000 év múlva.

Az emberiség (nem régi, és remélhetőleg már nem sokáig tartó) vékony történelemkönyvét valóban NEM a jó tanuló stréberek írják. De NEM IS azok a perc-emberkék, akik a kisbetűs életben elfoglalt helyükkel, az így vagy úgy megszerzett, kibrusztolt beosztásukkal, a rongyos pénzükkel, a tömeg által irigyelt jólétükkel és komfortjukkal vannak elfoglalva egy életen át, és akik éppolyan senkik, mint akiket senkinek neveznek. Nem. Nem ők.

Az emberiség tartalomjegyzéke egy relatíve rövid névsor, minthogy abba sem csellel, sem csalással, sem törtetéssel, sem önjelöléssel bekerülni nem lehet, hanem az igazságos és tévedhetetlen idő emeli be (vagy rostálja ki) a neveket, és eleve csak az egyetemes emberi mércével mért legkiválóbbak jöhetnek szóba a válogatásnál.

Ebbe belegondolva már magát a posztot sem lehet komolyan venni. Persze, a blog szellemiségének jól megfelel: unalomig modoros. A blogger hetvenkedése, saját ifjúkori nímandságából erényt kovácsoló maníros őszintesége, részéről minden elméleti, pontosabban nem-empirikus tudásnak a degradálása: émelyítő és visszataszító. Direkt utilitarizmusa egy életrevaló, de egészséges életszemléletű ember számára is bicskanyitogató. Morális megfontolásai mélyen alatta maradnak Cservjakov etikájának. (Tapasztalatom alapján a nagyon képzetlen, nagyon primitív emberekre jellemző hasonló attitűd, de "kiművelt emberfőknél" - a magam részéről - még sosem találkoztam hasonló kijelentésekkel.)

A sok esetben diplomás kommentelők éles (és primitív) (elméleti)tudás-ellenessége, többször alpári stílusa, gyenge lábakon álló érvei kérdésessé teszik, hogy vajon tényleg rászolgáltak-e egy "dögész", egy "filosz" vagy egy iureconsultus diplomára. Tisztelet a kivételnek. Eleve ostoba és dilettáns megközelítés a reál és a humán stúdiumok (vagy akár az elméleti és gyakorlati tudás) fontosságának, rangjának, értékének a sorrendbe állítása.

Számomra riasztó, hogy ilyen gondolatok, ilyen szemlélet egyáltalán előfordul érettségizett, sőt, diplomás emberek fejében. Abba még rosszabb belegondolni, hogy ezekkel a gondolatokkal nyilván adekvátak a cselekedeteik és az életvezetésük is. A legrosszabb pedig azt felfogni, hogy ezeken a vállakon is nyugszik a következő nemzedék sorsa, és ezek a vállak fogják esetleg ledobni az eltávozottak koporsóját, ha netán gyalog vagy ingyen kell a sírgödörig vinni azt.

Mondhatom, nem vagyok öreg, de ezt a topikot olvasva végig úgy éreztem: már eddig is túl soká éltem.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2014.10.29. 07:20:25

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: ez a kalapacs erdekelne.
Pontosan milyen konstrukcio? Ilyen motoros, tulnyomasos-savtartalyos, vagy kulon kompresszor-tartaly-egyseg szolgaltja az anyagot?
Tudnal eseyleg valami prospektust kuldeni?
:-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2014.10.29. 08:08:54

@Latomus: Már ne haragudj, de önmagában azzal, hogy én lettem a Modor Tibi, már azzal rávertem minden jótanulóra. Rám még száz év múlva is emlékezni fognak a magyarok.

Ennyike!

johnny rottenbiller 2014.10.29. 18:27:41

@tozo25:
Azt hiszem, Wahorn András mondta egyszer, hogy milyen lehangoló ez a magyar himnusz, majd ő ír egy jobbat.
Amúgy Müller Pétert nem olvasol? Szerintem vedd fel a listádra őt is! :D

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.29. 18:27:44

@bojlergyulabá:
Tapasztalataim szerint pont a mérnökökre igaz a legkevésbé, hogy a szennymédiát fogyasztanák.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.29. 18:28:08

A bölcsészes vitához azért annyit, hozzátennék, hogy ne keverjük már össze a művészetet a bölcsészettudományokkal. Ugyanis a kettő nem ugyanaz. Mert pl. Ady versei szerintem jók, de ezernyi szubjektív elemzésére már nem vagyok annyira kíváncsi. Szóval ne magyarázzuk már meg a művészeteken keresztül azt, hogy van értelme a bölcsészettudományoknak. Ugyanakkor én nem mondom, hogy a bölcsészettudományok értéktelenek lennének, csak egy része az, mert pl. a modern nyelvészet nagyon sok mindenre használható, a történészetre meg szükség van, hogy megismerjük a múltunkat (bár vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy mennyire ismerhető meg objektívan), a nyelvszakosokból meg ugye nyelvtanárok lesznek, ami szintén nagyon hasznos hivatás.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.30. 07:21:18

@B-road: Figyelj ezen most pont nem gondolkoztam, de különben általában érdekelnek az ilyen részletekbe menő dolgok, de a túlnyomás az tuti. Szerintem ilyen exoszkeletonos cucc lehetne mint a district9-ban a végén vagy inkább az elíziumban. Abban is van ilyen csővázruha. Szóval egy ilyen szarra lenne rászerelve masszív hidraulikával tehát minden lépésnél hallod hogy "tgyiú dumm, tgyiú dumm..." amikor meg feltölt akkor a hangmagasság emelkedik meg a mocskos rozsdás fosos acélon a jéghideg ledek egyre nagyobb töltést indikálnak és te akkor baszol oda tiszta erőből az A8-asra, amit egy ilyen modoros autóbuzi kis majom vinnyogva nézeget magának, de akkor már késő.... MERT BAMMMMM!
SZÉTBASZOD!

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.10.30. 20:58:49

tozo25:

Engem pl. Thomas Bernhardtól tölt el a vad küldetéstudat, biztos velem van a baj.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.10.31. 22:31:51

Én néha annyira bebaszok a gép mellett, hogy csak a legalpáribb, legocsmányabb stílustalan beszédmódban vagyok képes kommunikálni és olyankor a hátam közepén érzem a valetudós 29 danos kutyás gecik lenéző tekintetét.

Celtic 2014.11.12. 20:15:56

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: +1.
Mondjuk en abban a szerencses helyzetben vagyok, hoyg 30 evesen iratkoztam be a kozepiskolaba, igy tudtam ertekelni Adyt. Jozsef Attilat mondjuk akkor sem.
Jokait mar nem, bar ifjabb koromban kedveltem. Mikszath meg orok, barmit elem raknak Tole, elvezettel olvasom es ma is ugyanolyan jokat rohogok egy-egy adomajan, mint husz-huszonot eve, mikor eloszor olvastam.

Szoval Ady jo, bar se az eletere nem emlekszem, se az elemzesekre (amit mindigis utaltam), de jo olvasni a verseit.

Lemiwinks 2015.03.02. 17:26:22

Nem tudom, nekem meg pont ellentétes a tapasztalatom. Azok a rossztanuló - jó sportoló osztálytársaim, akik frusztrált egójukat abban élték ki, hogy mindenhol belém rúgjanak, mint protekciósba, bénába, stb, na most ők jönnének a fürdőszobát csinálni a házamba, amit hitel nélkül épitek ebbe a nagy válságba.
Szinte kivétel nélkül egyik se vitte semmire, alkohilista vidéki senkik maradtak, elbaszták az életüket, pedig 89 óta az egész világ tényleg a lehetőségek hazája.

Noname Watanabe 2015.12.16. 18:43:13

@tozo25: "Nem lenne jobb ha irodalom órán akkor kommunikációt fejlesztenénk,hogy például ne öööözünk ha beszédet tartunk" - gondolom, te vagy az az önismereti könyvekre rácuppant önmegvalósító, akinek, ha fel kell szólalnia, izzad a tenyere és a seggpartja, és aki Ronda Byrne Titokjától várja, hogy sikerül némi értelmet csempésznie elb.szottul magányos, senkinek sem kellő, senkinek sem használó életébe.

Szekrényszagú néni 2021.07.14. 07:04:47

Az még hagyján, Hannibál ante portás! (Az Egyszerűséget is tuti Nagybetűvel írták a Latingok, mi?)
süti beállítások módosítása