A Microsoft-fanboy

2013/06/04. - írta: Modor Tibi

A net csordultig van az Apple-, a Linux-, vagy az Android-rajongók elég könnyen körülhatárolható típusaival. Könnyen felfogható értékrendszer és preferenciák mentén érvelnek egymás rovására, pár mondat után felismerhetőek, teljesen kiszámítható minden megnyilvánulásuk. A maguk választotta márkát/ökoszisztémát felvállalják, logóikat bátran alkalmazzák profilképként, aláírásban, akárhol.

Van azonban egy nagyon furcsa réteg, ami saját magáról természetesen tagadja is, hogy létezne. Microsoft-rajongó? Olyan nincs. És tényleg: ha a bevallottan is MS-imádók számát vennénk, nem lennének sokkal többen, mint mondjuk a feledésbe merülő BVSC-ultrák - és hát tényleg elképzelhetetlen lenne józan ésszel, hogy bárki ilyesmiért rajonghatna. Én is letagadnám, ahogy a rejtőzködő választók szokták.

Szóval titkolóznak, nem bújnak elő, hanem kétértelműen sunnyognak. Mivel valamilyen informatikus szakon végeztek, ők már abszolút szakmai szemmel állnak a dolgokhoz. Megtanulták, tudják, használják, ezzel foglalkoznak. És mint ilyen, ezzel bármiféle ellenérvelés vitorlájából ki is fogja a szelet. Neki van róla papírja, ez a mestersége, tehát te nem tudhatod. Na és ezen a szakmai szemüvegen át nézve támadgatják a szabad(abb) rendszereket és a Macet. Dehogy rajongók, csak elmondják, hogy miért nem jó a többi.

Ami másodszorra beugrik ezekről az arcokról, hogy mennyire imádják a KONTROLLT. Ha napokig azt állítgathatják hogy mihez (ne) férjen hozzá a júzer, annál nemesebb tevékenységet elképzelni nem tudnak. Lásd Exchange. Kurván nem működik, de nagyon jól le lehet tiltani benne mindent. Igaz, hogy egy frusztrált, szar, idegbeteg cég lesz az eredmény - de legalább BIZTONSÁGOS.

Aztán, hogy ha az Android XY feature-t tudja, akkor jön a válasz hogy:

1. WinPhone nem tudja, de nem is kell mert szükségtelen és SZAR, egyenesen KÁROS.

2. WinPhone is megcsinálta, sőt még JOBB is lett.

És igen, és nem fanboyok, de a Windows meg a Microsoft egyszerűen MŰKÖDIK: nincs kompromisszum, lemondások, egyszerűen azt csinálja minden sallang nélkül, amit akarunk (pl. tuti ilyen az 1-2 perces bootolási idő is). Nincs parasztvakító csicsa, dizájn, logók, nevetséges szabadalmak és pofátlan marzsok, mint az Apple-nél - és nem egy használhatatlan, kaotikus, erőforrásigényes, veszélyes fos, mint pl. az Android (ami persze mindig egy lépéssel a rendes oprendszerek mögött jár). Just works.

Nokia Lumia, illetve Windows Phone. Nem gáz, hogy a legalapvetőbb iOS- és Android-alkalmazások hiányoznak. Neki az kell. A Lumia kamerája sokkal jobb, mint a Samsung Galaxy S3-é. Bizonyítékot, mércét erre nem hoz fel, de ő tudja. Közben jobb képeket csinálsz az S3-addal, mint 2007-ben egy drága point and shoottal.

Gyakoriak a szabványokkal kapcsolatos, zavaros kijelentések. Az MS-szabványok szerint dolgozik. Blogjaikon erős a civilizáltság és önmérséklet gátját áttörő, izzó felhőgyűlölet. Vajon mi lehet a gond azzal, hogy bárhonnan, bármikor eléred az adataidat? A Google által az ügyfeleinek biztosított SLA-ről, illetve a minden felhasználónak járó kimentési lehetőségről (valamint a Data Liberation kezdeményezésről) nem hallott, talán nem is fogná fel, annyira nem MS-tempó. Meg biztos nem Microsoft-szabvány ez az egész. Rátesznek a cloud felé tartó marhavagonra, nem látod?! Retteg, hogy a közeljövőben a világ már nem az ő jól ismert fájltípusait, megoldásait fogja használni.

Közben a cégednél kidolgozott zseniális dokumentumaid, sablonjaid, kimutatásaid Wordbe és Excelbe vannak zárva - mindet a Google Drive-on tárolod, hogy üzleti útjaid során a szállodai szobádban is garantáltan elérd. A Microsoft-termékek által bekorlátolt munkahelyen virágzik a Shadow IT: a jóváhagyás nélkül használt, de hatékonyabb megoldások, pl. Gmail, Skype, stb. A világ hatékonyabbá válik, de az MS-rajongó marad mindenben ugyanaz.

Igen? Ezek remek ötletek. Akkor kérlek, amit most megbeszéltünk, arról dobjál össze egy ppt-t pár bullet pointban, jó? Aztán az egészet át kéne majd emelni egy exceles Action Logba határidővel, státusszal, tulajdonossal, okés? Mailben küldd ki az egész populációnak, kérlek, lementem majd a C-meghajtómra, kiegészítgetem, aztán visszaküldöm, hogy lementhesd a közös drájvra, okés?

Ja, és majd a többiek is írnak hozzá ezt-azt, majd azt konszolidálni kellene. Majd szólok nekik, hogy más verziószám alatt mentsék le, jó?

Nem kaptad meg? Már tuti úton van... ja nem, beragadt az outboxomban, na kicsit még törlök itt-ott, aztán csak megkapod.

Öltözködésében sem változtatott semmit talán késő huszonéves kora óta. Reménytelenül keresi a plázákban a 10 éve ciki Converse deszkás cipőt, súlyosabbak minden évben ugyanakkor megveszik ugyanazt a szigorúan fekete Levi's 501-est (a perforálás mentén dehogy szakítaná le az extra címkét!). Gyakran hord zakót farmerral, esetleg farmeringet.

Állításával ellentétben Imád függni a hardvertől: számára a céges mobil és laptop a boldogság és a sikeresség egyértelmű manifesztációja. Régebben kiírta a telefonszámait kézzel, aztán adatkábelezett, de a Google-ra nem szeretné bízni a kapcsolatait. Akárhol látod: vendégségben, buliban, mindenhova cipeli magával azt a kibaszott céges notebookot, hiszen minden munkáját azon tárolja. Igen, a C: meghajtón, valami dátum szerinti, szövevényes, ám hallatlanul logikus könyvtárrendszerben, hogy aztán ha már nem emlékszik, melyik hónapban mentette le a dokumentumot, akkor csak félórányi kereséssel találhassa meg azt (a "search" funkcióval természetesen). Szereti az egeret, tartózkodik a billentyűzetkombinációktól.

A 2.1-es Android óta rendkívül felszínesen követem a zöld robot világát, ez bezony tény! Nem tetszik maga sem a rendszer, sem a koncepció, ám azért elismerem, hogy bizonyos környezetekben előnyös, vagy kizárólagos megoldás lehet a droid. Amíg iPhone-om meg Androidom volt, menekültem a készülékektől. Nem szabad a platformtól meg a hardware-től függeni. Én azt akarom, hogy egyszerűen tudjak róluk telefonálni, meg tudjam csinálni az adóbevallásomat, lehessen netezni, ha arról van szó. Most meg itt ülök a bekapcsolt gép előtt, mégis jól esik a Lumiáról pötyögni. Valahol szerintem ez jelenti azt, hogy kényelmesen érzed magad egy ökoszisztémában.

Hát kinek mi az alapvető. Ott a Skydrive, ugyanazt tudja. Pl. Instagram sincs, bár én azt amúgy sem használtam. Dropboxot meg beletettem a Skydrive egyik mappájába, így két felhőbe is szinkronizál. Ha nagyon muszáj a Dropbox, ott a böngésző, azon teljesen jól elérhető.

Annyi, hogy itt nem kell rootolni, meg főzött romokat felrakni, hogy működjön. Persze ha akarsz, itt is lehet ilyesmit csinálni, unlockolásnak hívják. De nekem nincs rá szükségem.

Majdnem úgy, ahogy írod: megvették a terméket és lemásolták. Lásd a kínai kollégák munkásságának jelentős részét.

Az Android sem érintőképernyős telefonnak indult: összeszedtek minden konkurenst, megnézték, aztán lett belőle valami. Persze ezt is lehetett volna jól csinálni és akkor mondhatnánk, hogy az az innováció, hogy mindazt, amit mások külön-külön tudtak, a Google jól összerakta és egy potens terméket hozott létre, de a valóság távol áll ettől.

A WP sem csodaszer, vannak hiányosságai, de nekem bejön.

Én a Windows server domaines felügyeleti, jogosultság-kezelési rendszerét elég jónak tartom. Valamilyen fizetős VPN-megoldással kombinálva azt gondolom, a belső fájlszerveres megosztás elég profi és biztonságos megoldás. Az USB meghajtókat pedig le lehet tiltani, ha kell.

Hát én most kénytelen vagyok Lotus notesszal levelezni, és higgyétek el, visszasírom az Exchange/Outlook rendszerét. Abban dolgoztam 6 évet és mindent tudott, amire szükségem volt.

Azért gáz, mert nincs rá befolyásod, hogy ki fér hozzá az adataidhoz, mit tart meg belőle, olvas el... Ha pedig hibáznak: nem éred el, más éri el...

Olyan Isten pedig nincs, hogy rajtam kísérletezzen valaki az én pénzemből! De olyan se, hogy sorba álljak bármilyen lófaszért (iPhone)!

 

A Windows Phone-telefonomról küldtem.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása