FIFA Safety Instructions

2013/01/10. - írta: Kurtz ezredes

Tisztelt magyar futballszurkolók! A közelmúlt néhány sajnálatos eseménye kapcsán többedszerre is felmerült bizonyos vitás kérdések lezárásaként szeretnénk tisztázni pár aprócska dolgot és elvárást önökkel szemben. Ez a közös európai policynk már számos más EU-tagállamban használatos és elterjedt, ezért bízva az önök majd 9 éve történő csatalakozásának tényében, idéntől visszamenőleges hatállyal zero tolerance-t hirdettünk bizonyos elterjedt gyakorlatokra.

Ennek értelmében TILOS az Európai Unió területén belül megtartott FIFA rendezvényen!

-      Tökmagot, szotyolát fogyasztani

-      Káromkodni

-     A rendezvény vezetőjét, biztosítóit, valamint a FIFA által delegált bármelyik munkatársat tettleg vagy szóban inzultálni

Tilos továbbá!

-     Hangosan beszélni*

-     Énekelni*

-     Tapsolni*

-     Bármilyen himnuszt (kivétel: EU – Haydn: Örömóda) lejátszani

-   Bármilyen történelmi vagy egyéb sérelmet a mérkőzés keretében megemlíteni, felhozni, azzal tüntetőleg provokálni.*

*Kivétel, ha erre a FIFA által hitelesített nézőtájékoztató eszköz a mérkőzés megkezdése előtt kifejezett utasítást ad.

Szigorúan tilos továbbá a mérkőzés előtt alatt és után bárminemű nationalista megnyilvánulás, himnuszok vagy más, nationalista jellegű nóták, rigmusok, mondókák, kiszámolósok, zászlók, címerek, mezek, sálak, hajtókára helyezett tárgyak és egyéb, bárminemű natonalista fogalom vagy szimbólum használata!

Tilos bármi olyan tevékenység, amely összeegyeztethetetlen a FIFA és az EU modern értékrendjével! Tilos az ellenfelet gyalázni – kivétel lehet ez esetben, ha egy adott ország nem tanúsít megfelelő viselkedést a nemzetközi közösségen belül (pl: Irán, Magyarország), tilos bárminemű megjegyzés és megkülönböztetés, amely sérthet nemzeti, etnikai, vallási, szexuális vagy egyéb kisebbségeket! Tilos a stadionion belül a saját rasszú, de ellenkező nemű partner kézzel vagy szájjal való érintése, átölelése, tilos a természetes úton született saját gyermekek nyakba vagy ölbe vétele, megsimogatása!

A FIFA rendezvény helyszínére nem vihető be:

Robbanószer, szúró-vágóeszköz, lőfegyver, tűzijáték, petárda, bármiféle egyéb pirotechnikai eszköz, nationalista zászló lobogtatására alkalmas rúd vagy bot, valamint semmiféle olyan használati tárgy (ruhadarab, cipő, mobiltelefon, napszemüveg, táska) amelynek gyártója nem áll szponzorációs szerződésben a FIFA-val. Folyadék vagy élelmiszer a stadion területére be nem vihető!

Tilos a stadion területén a mérkőzés ideje alatt!

-     Csoportokat, táborokat képezni

-     Ugrálni

-     Az ülőhelyről nem kereskedelmi célból felállni

-     A mérkőzésen történt eseményeket füttyel vagy élőszóval, a környezetben ülők által hallhatóan kommentálni

-     Hullámozni

-     Karokat vagy bármi mást felemelni

Szabad és kívánatos a mérkőzés alatt és után!

-    A FIFA-val szponzorációs szerződésben álló és a helyszínen kizárólagosan vásárolható cukrosüdítőt (sokat) fogyasztani

-       Ülni

-       Nézni

-     A stadion ajándékboltjában FIFA – márkajelzéssel ellátott ajándéktárgyakat, mezeket, kiegészítőket vásárolni

 

Reméljük, hogy az új, európai normák hatására készített szabályzat bevezetése a továbbiakban zökkenőmentes lesz, és nem szükséges a megsértésük miatt kiszabott további szankció vagy retorzió.

Jó szórakozást kívánunk önöknek rendezvényeinken!

 

With kind regards

 

Benedikt Kaltenbrunner SUI, FIFA végrehajtó-bizottsági titkár

            Bernadotte Green-Ellis GBR, Európai Sport- és Szabadidő főbiztos

                        M’Barunkwa Nyekere-Nyekerere KEN, altitkár FIFA - fejlődő országok

26 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brother Love 2013.01.10. 07:58:49

A FIFA sajnálatosan elfeledkezett - az egyébként dícséretesen korrekt, ejrópai - szabályozásában néhány rendkívül fontos kérdést, javaslom tehát a következő kiegészítést.
Szigorúan tilos mindenfajta, (keresztény) vallásra történő utalás, megnyilvánulás, cselekedet, úgymint nyakban, kitűzőn látható módon viselt kereszt, feszület, Mária medál, stb., keresztvetés vagy medál megcsókolása pl. tizenegyes előtt, imaszerűen összetett kezek kihagyott helyzet esetén, stb. vagy bármilyen olyan mozdulat, arckifejezés, gesztus, amely a legcsekélyebb mértékben hasonlóra utalhat (pl. égre fordított tekintet). Kerülendők továbbá a hasonló tartalmú verbális megnyilvánulások ("Istenem, mekkora barom!", "Jézusom, micsoda helyzet!")
Ugyanakkor tilos az ún. tisztátalan állatok bármilyen hordozón történő képi megjelenítése (Malackás póló, stb.) amely sértő lehet muszlim vagy chaszid hívők számára.
Kerülendők a közvetetten rasszista megnyilvánulások is, úgymint "Huj-huj hajrá" biztatás, amely implicite huhogás, illetve banán, vagy banános ízesítésű élelmiszerek (Schoko Banane, narancsos-banános Cappy üdítő stb.) fogyasztása, amely egyértelműen a banándobálás gyakorlatának visszacsempészésére irányul.

Robinzon Kurzor 2013.01.10. 08:20:20

Kedves Látogatóink!

Ebben a vitrinben egy ritkaságot, a besértődött modorost láthatják.

Az aláírások azért kurva viccesek, azokon röhögtem.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.10. 09:36:31

@Szigi.:

Semmi okunk sincs arra, hogy ebben szándékosságot lássunk! Én valószínűbbnek tartom, hogy ez az apró részletkérdés egyszerűen elkerülte a félművelt és felületes szerző figyelmét. Valószínűnek tartom, hogy az Ezredes nem volt képes tisztán emlékezni a wikipédiás olvasmányaira, következésképpen a különböző időpontban és helyen történt események, a különböző zeneszerzők és himnuszok, a különféle valóságelemek összekeveredtek emlékezetében. Ezt a feltételezést erősíti, hogy Haydn csakugyan írt egy híres, fülbemászó melódiát (Gott erhalte Franz den Kaiser), ami később Németország és Ausztria himnuszának dallamaként szolgált. Minden okunk megvan tehát azt feltételezni, hogy Kurtz egyszerűen összekeverte a dolgokat.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.01.10. 11:07:43

a szurkoló alapvetően megvetendő, alsóbbrendű lény (szurkoló alatt értendő most bárki, aki kimegy egy mérkőzésre), vele szemben semmiféle aljasság nem aljasság. Szívem szerint kiterjeszteném ezt az elvet sportolókra is, de nem vagyok rosszindulatú, így ők élhetnek még egy kicsit, ha nem tolják az arcomba, és otthon, egyedül, a színfalak mögött futnak, úsznak, hajítják a golyót.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.01.10. 11:14:02

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: tudja ő is, hogy nincs nagy véleményem az ezredesről, de azt nem hiszem, hogy ne tudná, ki szerezte az örömódát. közel 100%, hogy szándékos volt.

irdesmond 2013.01.10. 11:44:27

Óh boldog idők: az argentin - magyar mérkőzésre argentin futbalhuligánok ERDÉLY MAGYAR felirattal molinót vittek ki. A tévé közvetítés pesze nem állt le. Még ma is hálás szívvel gondolok rájuk, hogy azokban a sötét időkbe egy kis fényt hoztak, mégha távolit is.

Miniszterelnökúr 2013.01.10. 12:54:30

www.hatharom.hu/article/629170-hozongeni-nem-szurkolni-muszaj

Ez NYÚÚGODTAN lehetne poszt itt, pedig a srác komolyan gondolja amit ír...

Orszag 2013.01.10. 13:46:06

@Miniszterelnökúr: A gyomrom fordulgat az ilyen maimagyarfocimosdató idiótáktól. Ami szar, az szar. A többire meg már véleményt se akarok mondani.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.10. 14:45:26

@Orszag: Akkor nyeld be a Ronaldó meg a többi nyugat-európai operettfutballista golyóját, jó mélyen.

Miniszterelnökúr 2013.01.10. 15:20:36

@Orszag: Miért lenne szar? Megvertük a svédeket, a törököket... Kit kell még tétmeccsen megvernünk, hogy végre azt mondd, hogy ez már tényleg jó.
Más kérdés, hogy a magyar bajnokság egy nagy rakás szemét, amit ki kell pakolni az országból (kivéve persze a Vidit :) )

sys 2013.01.10. 15:43:13

igen, a "dögöljön meg az összes m.ocskos zs.idó" minden szempontból egyenértékű egy nemzeti himnusz eléneklésével. illetve ha valaki nem akarja kiirtani az összes meleget, az nyilván be akarja tiltani a heteró kapcsolatok minden formáját. nyilván.

Donjon 2013.01.10. 15:51:40

Ez akkor lesz igazán érdekes történet, ha mégis megverjük a románokat.
Egyébként miért van az, hogy mindig ők járnak jól bármi negatív történik a magyarokkal?

Orszag 2013.01.11. 00:55:01

@OrangeOrder: @Miniszterelnökúr: Nagy ívben leszarom a focit Vidistől Ronaldóstól. A világ legbutább sportolói a legtúlfizetettebb szakmában.

a_fater 2013.01.11. 09:15:31

egyszerűen nem tudom, mi lehet a tiltott kifejezés ami miatt nem hagy kommentelni

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.12. 17:34:51

Tibor, nem akarok beleszólni, mivel a te blogod, de biztosan van értelme napokig kint hagyni olyan posztokat, amikhez 20 hozzászólás alig érkezik? Ez a blog régen pörgött, tele volt színes témákkal. Igen, azért is mondom, mert ma elküldtem hozzád kb a 4. posztomat, ami szerintem hónapokig állni fog a vinyódon:) balage

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.12. 17:43:52

megjött az automatice válaszlevél, tudomásul véve

well1984 2013.01.13. 16:56:41

Ezt már vártam.De az elég meglepő,hogy pro ill. kontra elég visszafogottak vagytok.Vagy erős a szűrő..?Ki szervezte le azt a meccset,és minek?
Qui prodest?

Trónkövetelő 2013.01.13. 19:34:10

@well1984: Teljesen érthető. Minek jönnek ezek ide játszani. Mit képzelnek magukról!? Focizni akarnak? Itt? Az MLSZ meg nem tudta, hogy itt utálják őket? Azt hiszem most már teljesen nyilvánvaló, hogy a FIFA _ZS.IDÓ_PARANCSRA_ záratta be a Népstadiont. Szinte látom, ahogy Lausanne-ban a Fifa székházba bemegy két lajbis, pajeszos szakállas ember, és összehajolnak a Sepp Blatterrel egy félhomályos sarokban, hogy ezeket a magyarokat most aztán rendbeteszik. Így mennek a dolgok, kérem!
Basszus a blogmotor kiszűr egy bizonyos vallásra utaló szót. Újabb összeesküvés! :)

Prophet 2013.01.14. 05:45:29

Ennek a Blatternek is nagy a pofája, ha a védetlen kelet-(közép)európát kell lehúzni, bezzeg ha néhány német (vagy török) gyerek petárdát puffugtatna a hivatala előtt, még az anyját is átadná! Én kinn leszek a magyar-románon (csatlakozz te is)!

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2013.01.14. 10:56:11

@Trónkövetelő: Csak véletlen, hogy az avatarodon befigyel a hatágú...?

well1984 2013.01.14. 19:20:16

@Trónkövetelő: Nevetségesen,ugyanakkor nagyon szemléletesen jeleníted meg a védenceid stílusát.
Zs.idózol,ugyanakkor a kommentemet állítod be antiszemnek.Hát gratulálok.Jó tanítvány vagy,mehetsz a kasszához....de azért számold meg kétszer,sosem tudni...

lepattanó korong 2013.01.15. 17:07:30

Felháborító, hogy ezzel a békés, sportszerető szurkolókat büntetik az egyébként jelentéktelen számú rasszista csürhe miatt! ;-)