Olvasói rovat - A Munkahelyi Pazarló

2012/04/04. - írta: Modor Tibi

Tiszteletem a Hölgyeknek és az Uraknak!

Hoztam Nektek egy kis finomságot, jó étvágyat hozzá.

Üdv,

Nightfly 


A Munkahelyi Pazarló


– Gizike, kérlek nézd meg nekem, hogy a négy órási tanszéki értekezlet a 225-ösben vagy a 226-osban lesz?

– Na várjál, Csillagom, keresem… Hogyaszongya… Na… Itt van az email, nyomt…

– …nem kell kinyomtatni, csak azt nézd meg, hogy a 225-ösben vagy…

– Jól van, már ki is jött. Ja, a negyedik oldal még csak most jön. Így ni, összetűzöm őket és kapsz hozzá egy mappát is.

 


Ugye mindannyian jól ismerjük az alapvetően jó szándékú, de – legalábbis részemre – végtelenül idegesítő embertípust, a Munkahelyi Pazarlót? /Ld. párját, a Telefonembert - M.T./ A Munkahelyi Pazarló tudat alatt meg van győződve róla, hogy a papír, a nyomtatópatron vagy az áram ingyenes és végtelen. És úgysem ő fizeti. Ennek megfelelően a munkavégzése során az ökológiai lábnyoma egy kisebb kontinensnyi.

Először is a legfontosabb, a kiindulópont, a bázis: a Munkahelyi Pazarló NYOMTAT. Mindig és mindent. Általában emailben is elküldi az anyagot, de ki is nyomtatja mindig. Természetesen egyoldalasra. Természetesen mindent a legjobb minőségben. Természetesen formázás nélkül (a levél aláírójának beosztása így már egy újabb oldalra csúszik át.) Jó dolog a forwardolás, de a nyomtatás még jobb.Valószínűleg hosszú évek alatt sem tudta megunni azt az érzést, hogy egy kattintás a nyomtatás ikonra, és hopp! felbúg a nyomtató.

Azt, hogy egy papírnak két oldala van, immár bő öt évtizede nem tudja felfogni.

– Gyönyörűm, kinyomtattam Neked a félévi beosztást és tanmenetet, az ajánlott irodalommal együtt (megj.: kb. 30 oldal).

– Köszönöm, de nem kellett volna. Fent van a honlapon és ugyanaz, mint a tavalyi. Ráadásul úgyis csak egy előadást tartok és azt már felírtam magamnak.

– Nem baj, jó az, ha megvan egyben az egész. Ja, itt van a szociológia tanmenet is. Mindjárt keresünk egy szép mappát hozzá.

– De én nem is oktatok szociológiát.

– Azért csak tedd el. Nem tudom követni, hogy ki mit tanít. Inkább kinyomtattam mindenkinek mindent (gyors fejszámolás: 15 x 6 x 30), aztán válogassatok… (nevet). Hát nincs igazam? Ez a piros mappa jó lesz vagy a kockásból adjak egyet?

A Munkahelyi Pazarló imád rendelni. Kéjes örömmel lapozgatja az irodaszer-katalógust; a negyedévi rendelések összeállítása ünnepi alkalom, és mindössze két-három munkanapot igényel. Ilyenkor legálisan hódolhat mappa-, dosszié- és címkefetisizmusának. Dizájnos radírokat, zselés tollakat, kapcsokat, mintás lefűzőket, a legkülönbözőbb színű, méretű és formájú post-it-eket rendel – stratégiai mennyiségben. Szövegkiemelő filcekből szintén bejelentés-köteles mennyiségre tart igényt. A tavaly rendeltek nagy része ugyanis már beszáradt. A tanszéken alig tizenöten vagyunk a három kartonnyi szövegkiemelőre.

Az évek során a szokásos (?) irodaszereken felül befigyelt egy-egy 15 ezer forintos billentyűzet vagy egér is. A régi billentyűzet már kétéves lesz és amúgy sem mutatja az időt. Arra viszont soha nem jött rá senki, hogy az ilyen „régi” dolgokkal mik történnek. Vagy hol van a tavaly rendelt négy tűzőgép? Állítólag ezeket elnyeli a tér-idő kontinuum.

De a legdurvábbak az ún. irattartó papucsok. Mindenkinek van egy ilyenje a tanszéken (a. k. a. „fakk”). Én kezdetben abban a hitben voltam, hogy egy masszív, kemény irattartó papucs sokáig elég. Mondjuk 10 évig. Mert nem tud elhasználódni.

– Na, milyenek lettek?

– Szépek. De hogyhogy lecserélted az összeset?

– Hát tudod, amikor tavasszal idekerült a Lacika, neki csak kéket tudtam adni, mert már nem volt piros. De most szép sárga az összes. Na, de mit ad Neked Gizi néni? Láttál-e már ilyet? Számológépes mappa! Nyisd csak ki, és bele van építve a számológép. Be kell szarni!

– ÚÚÚ, köszönöm, de nem kellett volna. Nem nagyon tudom mire használni.

– Pedig Herlitz. Márkás! Azért csak vidd el, mindenkinek rendeltem a tanszéken. Még jól jöhet. Asztali naptárt adtam már erre az évre?

– Nem, de nem is kell, köszönöm. A telefonomba írok be mindent.

– Nem baj, itt van, nézd csak. A nagyobbikat rendeltem. Jó színes. Tényleg nem kell? Akkor kidobjuk, ne foglalja itt a helyet.


Az új fakkomban rögtön találok is egy levelet. A5-ös formátumú boríték, Avery etikettre nyomtatva a nevem. Egy prémium kategóriás A4-es papírra (250 gr/m2) ki van nyomtatva a könyvtár nyitva tartása (ami a honlapon is fent van + emailben is megkaptuk + 1983 óta változatlan). Lopva bepillantok a többi fakkba: szerencsére mindenki kapott egy ilyet.

A Munkahelyi Pazarló környezettudatossága kicsit a hatvanas évek Szovjetuniója alatt van. A fűtés mindig maximumra feltekerve, és gondosan ügyel arra, hogy 7 méteres körzetben minden bekapcsolt állapotban legyen.

– Te, Gizike, nyitva van ám az ablakod.

– Tudom-tudom, de csak egy résnyire. Amúgy meg lehetne fulladni itt.

– Ja, értem. Gizike, a belső szobában be van kapcsolva a gép.

– Tudom, Csillagom, tegnap reggel nyomtattam rajta, csak ott van színes nyomtató. Hagyd csak úgy, lehet, hogy délután is kell majd.

– Ja, oké. De a villanyokat azért lekapcsolom.

 

A központi beszerzésből érkező környezetbarát klórmentes papír ellen tiltakozik és „csúnya papír”-nak vagy „piszkos papír”-nak hívja. „Nem szebb ez a szép fehér? Már rendeltem belőle, jövő hétre megérkezik.”

Némi irracionalitás az informatikai vonalon is megfigyelhető. A tanszéki dolgok archiválása (!) nagyrészt pendrive-on történik. Mondjuk projektenként egy pendrive. Az a néhány Excel-tábla kényelmesen elfér a 4 GB-os pendrive-on.

– Gizike, ezeket ki lehetne írni DVD-re is. Egy DVD huszad annyiba kerül, mint egy pendrive.

– Hát én jobb szeretem ezeket a kis vackokat. Jól lehet rájuk másolni. Aztán láttad a gazdasági igazgató ma reggeli emailjét? Állítólag akkora az egyetem adóssága, hogy kincstári biztost küldenek ki. Ki is nyomtatom, várjál.

102 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lárvalányhaj 2012.04.04. 07:30:34

nahát, ezt egy egyetemi oktató írta. csúúúúúúcs.

2012.04.04. 07:32:01

Szép kis poszt.

sdani 2012.04.04. 07:37:13

Ilyen gazdag tanszék a világon nincsen! :-D

A tanszéki titkárnő töménytelen sok fénymásolásának oka az egyetem teljesen irracionális közbeszerzési szabályzata volt. Ha vettél 5mg akármilyen vegyszert, vagy bármit, az automatiksan generált 20-30 oldal szemetet, amit tíz ember aláírt és lepecsételt.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.04. 07:45:19

Ú de rohadtul idegesítő az ilyen, ennek magyarázhatod, hogy 2012-ben jön a világ vége csak annyit fog fel belőle, hogy akkor nem lesz parízer meg vizes zsemlye.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.04. 07:47:40

Excel táblázat kinyomtatása formázás és nyomtató beállítás nélkül megvolt?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.04.04. 08:02:04

rökény, avagy rögeszmés-kényszeres. és filatéria-mán.
az ökolábnyom divatos buzzword, de alapjában véve egy marhaság.

ki is nyomtatom a kapcsolódó cikket, lefényképezem, és belinkelem az imghost-ra töltött képet, mindenki okulására.

2012.04.04. 08:08:14

Csodálatos a poszt, ilyenekkel vagyok körülvéve! A bökkenő csak annyi, hogy nem csak az aktuális Gizike (Cilike, Timike, Adri, Bogi, stb.), hanem diplomás, tanul emberek is ugyanezt művelik.
Kétoldalas nyomtatás kizárva, ellenben valahányszor előbányászom kétoldalas irataimat, kapok egy elismerő/értetlenkedő pillantást: te tudsz kétoldalast nyomtani? (Igen baszd meg, és két kattintással te is tudnál, majomlány!) A másolónk hasznos és egyszerű opciói (egyoldalasról-kétoldalas, kétoldalasról-kétoldalas) megfejthetetlen, következésképp sohasem alkalmazott lehetőségek.
Dokumentum beszkennelése szinte kizárt, ha mégis, csakis 900 megás TIF lehet az eredmény, használható Pdf kizárva. Wordből Pdf-et készíteni, aláírás-pecsétet beemelni, stb. már éteri magasság.
A vicc az, hogy a saját, belső levelezési és ügyviteli rendszerünk tökéletesen alkalmas a papír nélküli ügyintézésre (időbéylegző, hitelesítés, stb.), tehát bőségesen elegendő lenne a külsősök részére papirost küldeni, de nem - legyen csak minden kinyomtatva (ez utóbbit még külön hangsúlyozzák is).
Minden rajt' lehetne a kib****tt gépen, kattintásra elérhetően, de nem. Jobb az irattárban fél napig keresni valamit, ha szükség van rá, nehogy egy ba***tt tértimásolatot kinyomtassunk ha szükséges, nem! Majd előkeressük!
Ja, igen és a kedvencem, a határozat, aminek a második, harmadik oldalán csak a kiadmányozás, esetleg az aláíró szerepel.
Az Excel, pláne számításokra használva, legyőzhetetlen kihívás akárkinek.

noirp 2012.04.04. 08:16:47

Jézus Mária, ez de kemény :D :D A slusszpoénért külön oklevél járna (várjatok, minnyá ki is nyomtatom!)
Noha nálunk közelharc folyik az irodaszerért (ti. különben az egész ládát lenyúlja a vezetőség), azért nagyon megfogott a poszt. Igen, ez a típus a felsőoktatásban burjánzik. Talán nem is annyira a tanszékeken, mint a géhában. De a negyedévente rendelt raklapnyi papucs ellenére oltári a rendetlenség, minden szirszart újra és újra át kell nekik küldeni, mert nem találják. Persze nyomtatva, pecsételve, futárszolgálatos adminisztrátorral, a város túlsó csücskibe. Aztán 20 nap múlva kiderül, hogy hiányzott az apostoli vizitátor pecsétje, úgyhogy küldjük át újra. De ám valami tisztességes papírra nyomva! És pénteken nehogy odatold az arcod déli 12 után, hisz kettőkor vége a napnak.
Különben is, addig oldalszámot nyomtatunk a post-it kötegekre.

Irattartó papucsom nekem is van, az egyik vegyszeres cég vigéce osztogatta őket -- én meg telefirkáltam falvédőszövegekkel.
Többek közt: "Te azért tartasz kocsit, hogy nekitámaszd a biciklit? -- Anélkül piszkosul eldőlne!!"
Na, így rendelt be 5 Audi A4-est a daueros Jolika a GH-ból. Aztán hogy nem kellett senkinek, hazavitte. Jól jön az még otthon, vagy jó lesz a barinő gyerekének, iskolakezdésre.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 08:22:02

@Dr. debil. noirp: egyetértek, blogkartársnő, ez egy tökéletes poszt, vegyétek fel az embert, vagy ha a modorszerkesztőség egyik tagjának álneve, akkor ez a személyiség posztoljon még sokat:)

2012.04.04. 08:29:15

Nálunk egyszer kitűzték a jelszót, hogy nincs pacsálás és megpróbálták az ilyeneket visszaszorítani több kevesebb sikerrel.
Most már viszont ahol a tanszéknek nincs saját bevétele nem igen tudnak ilyet csinálni lévén a kereteket úgy megkurtították, hogy a zh-khoz épp elegendő a papír.

S.O.A. 2012.04.04. 08:39:38

Most állították át a nyomtatókat, hogy pin kóddal lehessen csak másolni, nyomtatni, ezzel pedig statisztika készül arról, hogy ki mennyit nyomtat...
Szerinted? 50 % fizetéscsökkentés nem váltana ki ekkora hőbörgést itt. És az Orbán pont annyira hibás, mint a Gyurcsány (frankón politikába fulladt a felháborodás). Totál kész, de jó látni, hogy máshol is vannak Gizikék :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.04. 08:44:53

Most mit fáj az nektek, ha valaki szereti kézből olvasni a leveleket, hm ??? Rendkívül begyöpösödött és savanyújóska lenne a világ, ha mindenkit magába szippantana a digitális tér. Örüljünk, hogy még megmaradtak itt-ott az igazán jó dolgok. És egy letűnt kor hétköznapi hősei.

És amíg a supervisorok is hazaviszik a havi 6 kilót, addig tőlem ne sajnálja senki azt az egy nyamvadt A4-es lapot... 20 fillér!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 09:01:44

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: aha... és szted a portás kb. hány PERC múlva tudja pontosan a főigazgatói fénymásoló-pinkódot? (a titkárnő manci-punci elmondta a barinőjének a beszerzésen, aki lusta volt lemenni fénymásolni, megadta a kódot a segédalgyakornokhelyettesnek és rábízta a másolást amíg ő kávézik, innen átkerült a portástól a takarítókig mindenkihez, az egész folyamat durván 30 perc)

Ernoke 2012.04.04. 09:03:14

a már sokszor emlegetett remek elmebajos kolléganőm ugyanilyen.
minden szar mailt kinyomtat, és különböző színű színes filcekkel kihúzgálja, h ki a feladó, mi a tárgy stb, soha nem értettem, h miért. a fűtésnek mindig mennie kell éjjel, mert ő fázik reggel (akkor is, ha 25 fok van), gyakran meg lehet fulladni, mire beérek. ami viszont a legjobban zavar, az a neon. _mindig_ bekapcsolva kell lennie, akkor is, ha pislog, és akkor is, ha délután az ablakon keresztül tűz a szemünkbe a nap (volt, h napszemüvegben kellett dolgoznom ezért). ha lekapcsolom, csapkod és visszakapcsolja, mert ő nem lát. (tűző napban miért ne látna...?) ááááá

Ernoke 2012.04.04. 09:15:24

@vészmadár (pica pica): nálunk évek óta ez van, belépőkártyával lehet csak nyomtatni és fénymásolni, de pont leszarja mindenki, senki nem vizsgál semmit. (mondjuk munkaköréből adódóan egy pénzügyes sokat nyomtat, mert a legtöbb bizalmas adatbázis nem lementhető, a számlákat, kötelezettségvállalásokat pedig mindenképpen több példányban kell nyomtatni, úgyhogy az az 1%, amit sumákolni lehet, még belefér.)

belekotyogok 2012.04.04. 09:46:03

@Ernoke: hűbazz, egy helyen dolgozunk? :D

Én vagyok a "klimaxos" névre hallgató, mert igényem van (volna) a friss levegőre (ami télen egyet jelent a hideggel, ezért kaptam a nevet), míg ők kellemesen elizzadnak (a pisztolytáskák tanúsága alapján) az akolmelegben és akolbűzben. Amikor már nagyon fáj a fejük, akkor megállapítják, hogy jajjnincsoxigén, ezért résnyire kinyitják az ablakot és nyávognak a rettenetes hideghullámok miatt. Nyáron is.

De most az új kolleganő visszavág: tényleg klímaxos és reggel direkt korábban érkezik, hogy alaposan kiszellőztessen. Néha már én is vacogok, de sosem mondanám, hogy csukja be az ablakot :D

Gyk minden szart kinyomtatnak, úgy, hogy az egyik lelkes környezetvédő. 3 éven kereszült minden alkalommal szóltam, hogy 1. a papírnak két oldala van 2. lehet kézzel is jegyzetelni pár adatot , de már belefáradtam. Mondjuk részeredmények vannak, egyetlen kétjegyű szám felírására nem a nagyobbik post-itet használják, hanem a kisebbiket, és sok mindent rontott lapokra nyomtatnak - persze ehhez azért fürgének kell lennem :D

Ernoke 2012.04.04. 09:51:27

@belekotyogok: én extrém melegkedvelő vagyok, télen is 26-27 fokban érzem magam jól, de attól még oxigénre szükségem van. ezt a drága úgy szokta megoldani, h kinyitja a szoba ajtaját. namost a folyosóról friss levegő nem fog bejönni, ellenben kurvasok zaj meg de. de mivel csak mímeli a dolgozást, ez őt nyilván nem zavarja.

Ernoke 2012.04.04. 09:51:27

@belekotyogok: én extrém melegkedvelő vagyok, télen is 26-27 fokban érzem magam jól, de attól még oxigénre szükségem van. ezt a drága úgy szokta megoldani, h kinyitja a szoba ajtaját. namost a folyosóról friss levegő nem fog bejönni, ellenben kurvasok zaj meg de. de mivel csak mímeli a dolgozást, ez őt nyilván nem zavarja.

Styxx 2012.04.04. 09:54:52

Atom poszt, nemsoká befut a fél tizes: "ezért tart itt az ország! " meg a tíz huszas. "miattuk vágják ki az utolsó fát!" amiben lesz is némi igazság.
Az inverze a fukar szellemi-kisiparos. "Mi az hogy nem vetted észre az elírást kinyomtatás előtt?"
A legmókásabb a lowbudget pornóanálpápa, Pierre Woodman. Esküszöm, láttam egy "műremekét" amiben letolta a csajt kormosba hegesztő srácot, mert nem csavarta vissza a sikosító kupakját a tubusra és ő maga elkezdte visszacsavarni, merthogy különben beszárad és újat kell venni. Mindezt aktus alatt. Ezt nevezem művészi erotikának!

2012.04.04. 09:57:17

Asszem Moldova írta meg a Goldberger egykori főkönyvelőjéről, aki a számításait, feljegyzéseit a már felbontott borítékok előlapjára írta, majd ha az betelt, szétbontotta és a belső oldalon folytatta. MIndezt azért, hogy spóroljon a munkáltatójának.

Egyébként az is vicc, hogy pl. a főnöknek aláírásra adott iratot nem lehet előzetesen csak gépen átküldeni, ahol ugye szintén jelölhetne, belejavíthatna. Nem, ki köll nyomtatni, majd a főnök összefirkálja, javít, újranyomtat, ehhh.

rettentó 2012.04.04. 09:59:54

Én is ilyenekkel vagyok körülvéve. Mindent papíron kapok, amit persze elhagyok illetve kupacba halmozok :-) A villanyt meg égetik ezerrel.

belekotyogok 2012.04.04. 10:05:13

@Ernoke: önmagában nekem sem feltétlenül a meleg a problémám.

Igen, ez az ajtós megoldás nálunk is megvan: kíváncsian kukkoló fejek, előzékenyen ajtót becsukó idegenek (egyesek még a széket is behozzák, amivel kitámasztjuk, amit bizonyára tök véletlenül felejtettünk ott...).

2012.04.04. 10:13:47

@Styxx: ez a realizmus kérem szépen:)

@Brother Love: mivel én időnként sokat számolok meg jegyzetelek papírom, elteszem az elrontott egy oldalas nyomtatásokat, sőt, még a gyerekeknek is viszek haza belőle, rajzolni tudnak az üres oldalra:)

Styxx 2012.04.04. 10:14:01

@Brother Love:
Néhai Szabó Ivánról hallottam, hogy legendásan spórolós volt az irodaszerekkel. Amíg ez nem nehezíti az ügymenetet, részemről rokonszenvesebb, mint a pazarlás.

belekotyogok 2012.04.04. 10:15:17

@rettentó: villany: felhúzom a reluxát, hogy ne a hülye neont kelljen égetni, amúgy is elég világos van, egy idő után túl világos lesz nekik, ezért besötétítenek és újra ég a neon.

S.O.A. 2012.04.04. 10:16:03

@vészmadár (pica pica): teljesen logikus amit írsz. Ez nem a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik irodája, ettől még a bizalom az olyan, hogy 50 Ft-ot nem adnak egymásnak kávéra, nem hogy PIN kódot...

BRÉKING!!!!
Nem hiszitek el, haljak meg, most nyomtatott ki a kolléga (60+) kb 70 oldalt, pedig csak egy képet akart a katalógusból... A szöveg is EPIC "Hát ez azért pofátlanság, hogy az egészet kinyomtattatja..." (gyk.: a PROGRAM, vagy az INTERNET)

S.O.A. 2012.04.04. 10:19:02

u.i.: nyomtatás megszakítást felejtsd el... ahhoz informatikus diploma kell...

2012.04.04. 10:38:55

@Hadrian77: valójában ez lenne a természetes, normális. Nekem az előző évi asztali naptárak hátlapjai a jegyzetfecik.

2012.04.04. 10:45:41

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: Nomármost... Kezdő kollegina csupán egy szakaszt szeretett volna, ám az _egész_ Btk.-t kinyomtatta (természetesen egyoldalasra), ami pedig nem egy rövid joganyag (és még így is örülhettem, hogy nem klikkelt a "Kapcsolódó anyagok látszanak" ikonra).
MIndezt elintézte egy "nem baj, jól jön majd máskor" is felkiáltással, holott ugyebár nemcsak a jogtárban, de a neten is fenn van az egész...

2012.04.04. 10:46:34

@Brother Love: lehet ezt túlzásba is vinni, mint egy nyugdíjas kolléga, aki a menzán eltette az 5×3 cm-s blokkot, mert a hátára még lehet írni.

S.O.A. 2012.04.04. 10:47:23

@Brother Love: mind a jogtártól, mind a nettől el kell tiltani! Mostantól a kinyomtatott anyagban keressen mindent!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 10:52:48

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: voltam én az egyetem elvégzése után 1 évig portás is (pályakezdő sors, hehe), egészen konkrét a felhozott példa...

amúgy a nyomtatás megszakítása: hp-nél ez kifejezetten csak hardveresen lehetséges, azaz szétvágod a nyomtatót egy nagyoló szekercével. Az sem segít, ha kitéped a kábelt, mert a hp-nek (szerencsére) van saját belső memóriája, ellenben nincs reset gombja.

belekotyogok 2012.04.04. 10:55:40

@vészmadár (pica pica): nálunk hálistennek szenilis a hp :D

Én úgy csinálom, hogy kikapcsolom, kiürítem a papírtálcát, türelmesen várok, óvatosan visszakapcsolom, és egy lap behelyzésével ellenőrzöm a felejtést.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 10:56:37

Azért a kétoldalas nyomtatás témakörhöz megjegyezném, hogy szerencsés helyzetben vagytok, mert a ti modern nyomtatóitok (10 évesnél fiatalabb) már tudnak ilyen huncutságokat... kajászószatymazi áltisik és hasonló kaliberek ilyenekről csak álmodnak...

2012.04.04. 10:57:38

@Hadrian77: Jó, de az már egy másik megbetegedés, jelesül az időskori "semmit nem dobunk ki" kór elhatalmasodásának tünete. Olyasmi, mint a nejlonzacsi, tejfölösphár, stb. készletek felhalmozása (amúgy ismeretlen okból-célra).

belekotyogok 2012.04.04. 10:59:55

@vészmadár (pica pica): erre kiváló megoldás, hogy élsz a beállítási lehetőségekkel és csak pl a páros oldalakat nyomtatod ki, utána visszahelyezed a papírt és csak a páratlanokat állítod nyomtatásra.

Szerintem ez régebbi típusokon is működik.

(Persze előtte tesztelni kell, hogy hogyan helyezd vissza a papírt.)

2012.04.04. 11:03:23

@vészmadár (pica pica): Én magam annak idején képes voltam arra, hogy először kinyomtattam a páratlan oldalakat, majd a papíradagolóba (megfelelő sorrendben) elhelyezve a párosokat.
Nem is feltétlenül valami sötétzöld öntudatból, de mint volt nyomdászt, kifejezetten irritált egy 50 oldalas munka, ami csak féloldalasan van kinyomtatva. Olyan igénytelennek, slendriánnak tűnt. Más kérdés, hogy a múltamnak köszönhetően különösen figyelek a munkáim szerkesztésére: címsorok elosztása, fattyúsor, összetartozó szavak lehetőleg egy sorba, kiemelések helyes használata, stb. De ez csak olyan egyéni elmebaj.

2012.04.04. 11:05:37

@belekotyogok: Arra persze vigyázni kellett, hogy vagy a berakott oldalakat forgattad vissza (ha nem, értelemszerűen a legutolsó hátlapjára kezdte nyomtatni a 2. oldallal), avagy a nyomtatóban megadtad a nyomtatandó oldalakat "darabonként", fordított sorrendben.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 11:12:09

@belekotyogok: ennél kb. az is egyszerűbb, ha kézzel leírom:) Én inkább a fasznaknyomtatni vonalat erősítem, nagyon-nagyon hosszú ideig bojkottáltam a szakdolgozataim kinyomtatását is, megpróbáltam azzal érvelni, hogy legalább környezetmérnöki szakon hadd ne kelljen papír alapon is leadni, főleg hogy úgysem olvassa senki, nagyátlóban minden ötödik oldalt a konzulens TALÁN. Ez utóbbi érv szerintem hülyeség volt, a tisztán szakmai szempontú talán célt ért volna...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 11:14:20

@Brother Love: a tejfölöspohárba ültetjük a snidlinget, a nejlonzacsiba csomagoljuk a reggelit, a begyűjtött csigaházat és a szebb kavicsokat (nem akarok erről beszélni, ne is kérdezz)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 11:19:07

@Brother Love: akkor te hosszasan tudsz arról értekezni kiskötőjel-nagykötőjel szakszerű alkalmazása témakörben úgy, hogy minden mondatban megindokolhatóan szerepeljenek a spácium és a félkvirt szavak:)

rettentó 2012.04.04. 11:21:24

@Brother Love: "te tudsz kétoldalast nyomtani? (Igen baszd meg, és két kattintással te is tudnál, majomlány!)" :-DDD Ez is ismerős, de persze nem szólok vissza, mert akkor én vagyok a nagyképű :-)

rettentó 2012.04.04. 11:23:53

Apropó: üres sorok törlése word-ből. Valaki tud erre nem programozói tudást igénylő megoldást?

belekotyogok 2012.04.04. 11:26:43

@vészmadár (pica pica): Hidd el, hogy nem bonyolult. Egyszer kitapasztalod (rászánsz 5 percet és 3-4 lapot), utána menni fog. (És utána villoghatsz a tudásoddal :D)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.04. 11:28:22

@belekotyogok: mondom, én nem nyomtatok. A bonyolult nem azt jelenti, hogy nem tudom megcsinálni, azt jelenti, túl sok mozdulatba, időbe, fáradtságba kerül...

pocaklakó minimanó 2012.04.04. 11:36:08

@Hadrian77:

"lehet ezt túlzásba is vinni, mint egy nyugdíjas kolléga, aki a menzán eltette az 5×3 cm-s blokkot, mert a hátára még lehet írni."

Mélységesen egyetértek vele. A fukarság jó dolog. Feltéve, ha tényleg akarja használni valamire, nem pedig csak kényszeresen gyűjtöget.

Zorita 2012.04.04. 11:38:32

Nagyon jó poszt! Az e-mailek kinyomtatása az egyik legszebb Erste Welt Probleme, én még nem nőttem fel szellemileg ahhoz, hogy megértsem az okát neki.

schmittpál 2012.04.04. 11:42:06

@rettentó: keresés és csere: mit: ^p^p mire: ^p (ezzel a dupla "enter"eket törli. persze ha gyökér az illető és kézi sortörést használ, nem pedig bekezdés végét, akkor ^l^l cserélni ^p -re. (ezek kis L betűk).) Remélem, erre gondoltál.

Styxx 2012.04.04. 11:46:50

@Zorita:
Kinyomtatod, beszkenneled, csatolod a válasz e-mailhez.
A téma:
költségcsökkentés, munkaerő-gazdálkodás, környezetvédelem:-)

rettentó 2012.04.04. 11:49:09

@schmittpál: Köszönöm, működik. Ha mégis nyomtatni kell, ugye :-D
Webről másolt szövegeknél megjelenik a dupla enter, a simát meg akkor cseréli, ha nem írsz be semmit.
Régóta kerestem a megoldást.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.04. 11:55:56

@rettentó: Wordben logikát és következetességet ne keress. Bölcsészeknek és titkárnőknek találták ki. Én még a szöveget is Excelben meg sql-ben szeretem szerkeszteni.

belekotyogok 2012.04.04. 11:56:09

@Zorita:valahol szerintem a modorosság küszöbét súrolja az aláírásba belebiggyeszteni, hogy "kérjük fontolja meg, hogy kinyomtatja-e az emailt"

2012.04.04. 12:11:36

@Modor Tibi: taknyas orrú nyikhaj vagy, Ékszerben kell dolgozni!

sdani 2012.04.04. 12:12:18

@rettentó: find and replace (Ctrl H)

'find what:' ^13{2}
'replace with:' (üresen hagyod)

'More', majd be kell ikszelni a 'use wildcards' mezőt. 'Replace all'.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.04. 12:42:36

@Brother Love: ugye utálod amikor egy hivatalban times new romannal szedett a4-es fosokon kommunikálnak az ügyfelekkel úgymint:
"B17-es beadványkérelmüket nem ÁLL MÓDUNKBAN ELBÍRÁLNI!"

2012.04.04. 13:00:34

@Modor Tibi: aham, mint Stephen Hawking.

beachgirl 2012.04.04. 13:25:04

Ez a munkahely maga a csoda! Ha új tollat szeretnék a melóhelyemen, akkor le kell menni a legközelebbi bankfiókba egy harapófogóval, és voilá! Máris van egy tollam.. Herlitz? Meg zselés...? A mesében sem! A poszt maga tökéletes.

la paloma de la rosa 2012.04.04. 14:18:57

@Hadrian77: Atyaég! Nem gondoltam, hogy megérem azt a napot, hogy valaki az Ékszert említi, hogy létezik ember rajtam kívül, aki ismeri.

2012.04.04. 14:45:08

@Somló November: Naná! Amúgy a Timesszal alapvetően nincs nagy probléma, de már a VERZÁLLAL történő kiemelés alapból faszkorbács, ennél jobban csak a felkiáltójel, illetve a különböző kiemelések halmozását szeretem (félkövér-dőlt-aláhúzott egyszerre).
Az ügyvédek néha kiemelkedőt alkotnak ebben, persze az igazi a perlekedési tébolyban szenvedő amatőr, 30-40 oldalas beadványaival, teleszórva kiemeléssel, de persze formázni nem tud - láttam már _függőleges_ dátumozást is...
Amúgy - nálunk nem csak, hogy sokat szeretnek nyomtatni, de drágán is. Agitáltal sokáig, hogy szerezzenek be olcsóbb fajta másolópapírt (vékonyabb, kissé sárgás, gondolom valami újrahasznosított csoda), másod-harmad példányoknak, házon belüli (ha már muszáj) levelezésre tökéletes de leintettek, hogy hát azt nem lehet, mert csúnya.
De telibehányt iratokat gyártani, azt lehet.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.04.04. 15:00:24

@sdani: kipróbáltam, minden bekezdés végére odaírta, hogy "(üresen hagyod)".

Ki is nyomtattam, adtam belőle mindenkinek.

noirp 2012.04.04. 15:19:51

@Brother Love: Jaj ídesanyám!! [eltakarja a szemét]

noirp 2012.04.04. 15:24:46

@Brother Love: Tejfölöspohárba faszául lehet palántázni. Fehér, félig áttetsző: a gyökerek is kapnak egy kis fényt (nem jön az rosszul). Én is gyűjtöm.
@Modor Tibi: Na, végre egy rokonlélek, azt hittem, én vagyok meglökve, am'ért állandóan Excelben dolgozom (pláne, hogy rühellem a Worddel "szerkesztett" táblázatokat). De jó tudni, h van még egy excelhuszár a környéken :)

2012.04.04. 15:40:35

@Dr. debil. noirp: No de mi a magyarázata a garázs, sufni megett, évek kitartó munkájával felhalmozott, több száz darabos tejfölösphár készletnek - mindez egy kiégett, tyúkszaros, koszos udvaron, ami kultúrnövényt nem látott az elmúlt 25 évben? Ugye-ugye...

KürtiT (Tromb74) 2012.04.04. 16:38:50

@Somló November: Azért kommunikálnak Times New Romannal, mert az minden windows-os gépen rajta van, ellentétben mondjuk az American Garamonddal.
Tehát nem esik szerteszéjel a formázás ha egy másik gépen nyitod meg a doksit.
Kreatívabb titkárnők előszeretettel használják még a Comic Sans típust is, a szívárvány minden színében természetesen.
Én jobban szeretem az unalmas, fantáziátlan titkárnőket.

dreia 2012.04.04. 17:25:41

A jegesmedvék ellensége mindenféle pazarló.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.04. 17:36:19

A fentiekre majdnem jó példa @b̶̸͜͠à͜͡c̷̸͟͠h̴̢͠͏t̨͘͢͠e̶̕͞r̵̷̛ḿ̵̛͟͏a̵̸͞ń̸̶: (bachterman), aki belepiszkált a fontba, ezért a felhasználók egy része négyzeteket lát a neve helyett. Én pl. pécén chrome alatt hibásan látom, mac-en meg gondolom úgy, ahogy ő szeretné.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.04. 17:42:41

@KürtiT (Tromb74): Helyesbítek:D Nem a fontba piszkált, csak keverte valami webdings féleséggel, de az eredmény hasonló.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.04. 18:00:50

@KürtiT (Tromb74): Még valószínűbb, hogy Machintost használ ő is, és az Arial karakterkészlete eltér a windosw XP-én és az Android-on használt karakterkészlettől. Tehát több szempontból is lebukott :D
Na nem offolok tovább, félek.

666E 2012.04.04. 18:42:36

van amikor az ilyen főleg ha idősebb, pazarlása részben a hozzá nem értése és a technika utálatával függ össze:

- Fiacskám, itt lehet ez a kompjúter, de számomra fontos, hogy minden papíron meglegyen, amiről nincs papír, az nem is létezik. Ha itt megin' beszar nekem ez az egész, mégis miből fogunk dolgozni?

olykor képes teljesen más ide nem vágó dolgokkal érvelni, minthogy

- A papírnak súlya van azt nem helyettesítheti semmi és nem is fogja. Ami fontos és ami üzlet, az papíron köttetik (oké, de most csak a a két hónapja változatlan beosztásról van szó bazze).
- Tudod én még könyvet olvasok nem a monitort nézem, nektek már a telefon szívja ki az agyatokat, sose fogjátok megérteni egy jó könyv jelentőségét (kb amúgy lefogadom, hogy több könyvet olvasunk mint ő, de talán ez már nem is nekünk szól).

Nyomtatási mániájának köszönhetően sosem az épp aktuális gépi tartalom alapján tájékozódik (lehet azt meg se találná magától), hanem az alapján amit ő kinyomtatott s ez olykor lehet már lejárt cucc is ami ugye bonyodalmat okozhat, ilyenkor beindul a szövegelés megint..

KürtiT (Tromb74) 2012.04.04. 19:12:48

@666E: hehe. kinyomtatja az e-mailt, fénymásolja, majd eltérő színű irattartókba IKTATJA. A választ elébb papíron megfogalmazza, wordbe begépeli, kinyomtatja, faxolja.
Mentségére legyen mondva, hogy már elmúlt 70-en(!), és 5 nyelven beszèl kiválóan.

blur7 2012.04.04. 19:15:38

Szeptemberben és februárban kezdődik az átlagban 300 oldalas tankönyvek fénymásolásának szezonja. Olyankor fogy az anyag rendesen.

noirp 2012.04.04. 19:17:15

@blur7: Hát, ha az oktatónak direkt az a tk. kell, amihez _csak_ a Kacor Király Főisk. Kiadónál lehet hozzájutni (és ott sincs készleten), akkor biza fogy az anyag.

hagymi 2012.04.04. 19:24:31

Régóta olvasom a blogot, de nem szoktam hozzászólni. Most is OFF lesz, de muszáj megmutatnom:
kovacsne.blog.hu/2011/09/08/ertelmezesi_gyakorlatok_forditoknak
kovacsne.blog.hu/2011/09/09/szorongani_valo_tolmacsoknak

Leestem a székről a nevetéstől.
ON és bocsi

A Tyne folyó déli partja 2012.04.04. 19:58:44

@Hadrian77: nálunk is ki van tűzve a jelszó, hogy ne nyomtasd ki, ha nem muszáj, kétoldalasra nyomtass, fénymásolj, stb. és ki nyomtat a legtöbbe, jellemzően, bármit, pl. egy emailt, az amelyben szereplő infókat, utasításokat simán meg tudná tenni anélkül, hogy szerepelne bárhol papíron? persze, hogy az egyik főnöknő. a másik, nálunk a hivatalos, fejléces levelekre van egy ilyen proforma a gépen. (már, úgy van beállítva, hogy a fejlécnek megvan a helye.) na most, előfordul, hogy egy sor, vagy akár csak az aláírás átcsúszik a másik oldalra, amit én rühellek, mert pazarlás. ezért mindig átállítom a pro formát, és mindig szólnak, hogy ne, mert akkor nem úgy jön ki a fejléc. pedig kijön, csak kisebb lesz a rés.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.04. 20:06:27

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: hehe, nálunk is. @Ernoke: volt lakótársra is ez volt a jellemző, hogy kint volt vagy harminc fok (az első nyár, mikor itt voltam, véletlenül tényleg meleg volt, azóta se...), de a fűtésnek mennie kellett, mert ő fázós, és egyébként se értünk a bojlerhez...(naná, @belekotyogok: tanulmányozni kellett volna tájékoztatót, azt meg majd a sleppje -mi - megcsináljuk.)
a másik, hogy nálunk kb. én vagyok az egyetlen, aki ismeri a firkapapír fogalmát. hogy ha véletlenül nem fejlécesre nyomtattad ki azt, amit arra kellett volna, attól még nem kell kidobni, simán lehet jegyzetelni, számolásokat végezni a papír másik oldalán. a muszájból kinyomtatott egyéb dolgok másik oldalára szintén. én vagyok az egyetlen, aki felhasználja őket firkapapírnak, a többiek dobják a kukába. de legalább ami abban van, újra fel les használva, szerintük akkor rendben van, hogy a még használható papírt kidobjuk.

pocaklakó minimanó 2012.04.04. 20:12:04

@Somló November:

"ugye utálod amikor egy hivatalban times new romannal szedett a4-es fosokon kommunikálnak az ügyfelekkel úgymint..."

Há' de mér', a Word az Times New Roman... Há' nem? De! Nyolc! :)

A Tyne folyó déli partja 2012.04.04. 20:14:14

@Brother Love: na igen, ez is megy nálunk. előbb ki kell nyomtatni. fejlécesre. úgy add oda a főnöknek. ha szerencséd van, visszakapod javítás nélkül.@Hadrian77: rajzolás, gyerekek. szintén itteni egyik munkahelyi, ahol viselkedészavaros kicsikkel dolgoztam. ott is az volt, hogy a papír egyik oldalára írtak/rajzoltak, és kész, utána kidobták a szelektív papírgyűjtőbe. hogy a másik oldalára is tökéletesen tud rajzolni egy 7-10 éves, odáig nem jutottak el.
de egyébként, ebben az országban senki. baromira pazarlóak. mikor jártam még tanfolyamra, kb. 80 oldala anyagokat nyomtatott ki nekem a tanárnő, egyoldalasra... ki nem állhattam őket, jelenleg használom őket firkapapírnak. de pl. most voltam a bankban új lakáshitel-kérelem ügyében, és ő is kinyomtatott nekem egy vagon papírt, szintén mindent egyoldalasra. én meg a másik véglet vagyok, mindent felhasználok. a naptár hátoldalát is, szintén.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.04. 20:17:18

@Hadrian77: az is előfordul nálam is:) rövid üzeneteket tökéletesen lehet rájuk firkantani, vagy telefonszámokat, pl.@vészmadár (pica pica): hát, én megoldottam anno a régebbivel is. azt be lehetett állítani, hogy csak minden páros/páratlan oldalt nyomtasson ki, aztán mikor végzett, visszaraktam az oldalakat fordítva, és jött a másik...így kétoldalas lett.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.04. 20:20:27

@vészmadár (pica pica): látod, én ilyen okból nem rendelkezem a tulajdon szakdolgozatommal. ugyanis, gondoltam, minek a magam részére is kinyomtatni, beköttetni, elég a másik kettő (azt hiszem, annyi volt), amit le kellett adni, meglesz a számítógépen. aztán meghalt a winchesterem, amelyen a szakdolgozatom tartózkodik, úgyhogy ha saját magamat akarnám idézni, fel kéne keresnem az egyetemi könyvtárat, és kikérni...de remélem, nem nagyon akartak belőle idézgetni amúgy se.

2012.04.04. 20:55:15

@A Tyne folyó déli partja: valahol olvastam, hogy az angolok az étellel is pazarlóak, kb. kétszer annyit vesznek mindenből mint amit el is fogyasztanának, aztán ott rohad meg a hűtőben. Ez a "fejlett" társadalmak jellemzője, kivéve a skandinávokat.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.04. 21:01:22

@Hadrian77: igen, a kajával is nagyon pazarolnak, volt ilyen food hygiene fejtágításunk, ahol azt tanították, hogy ha marad másnapra a főztömből, akkor azt ki kell dobni. dobja a halál. kenyeret alig evett valaki ott (mert sokan nem tudtak, mert pépesen, meg csövön táplálták őket), viszont rendeltek egy csomót, aztán ment a kukába. nem láttak benne semmi rosszat...

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.04.04. 21:49:01

ismertem egy ilyen embert sajnos. előre nem mondott semmit, hogy hogyan formázzak meg egy szöveget, nyomtassam ki, utána az ötjegyű árú töltőtollával ráhúzott két röcögtetett függőleges vonalat a margóira, hogy tudniillik sorkizárt legyen (egy életre megjegyeztem), és kijavított pár helyesírási "hibát" hibásra. szerencsére használtunk koszos papírt.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.04. 23:21:45

@dobozoló: "ötjegyű árú töltőtollával " - ezen egy kicsit elgondolkodtam, mire leesett.
A szellemi kapacitás és a sorkizárt szövegekhez való vonzódás állítólag fordítottan arányos.
@vészmadár (pica pica): Tőled kifejezetten lelombozóan hatnak a kiskötőjel és nagykötőjel kifejezések.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.05. 14:35:37

@KürtiT (Tromb74): nem tudom, milyen a szellemi kapacitásom, de a szöveg az sorkizárt és kész, ez esztétikai kérdés. Kivételt az képezhet, ha kép mellett hasábban van a szöveg, de én akkor is inkább elválasztással tagolva megoldom, hogy sorkizárt lehessen.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.05. 14:55:24

@vészmadár (pica pica): :D Természetesen vicceltem. Esztétikai szempontból megoszlanak a vélemények.
A sorkizárt szöveg elkerülhetetlen velejárója a betű- és szóközök egyenetlensége. Ez van.
Ez esztétikai és ergonómiai szempontból is hátrányos, csak úgy, mint a felesleges elválasztás.
Valakit viszont az ugráló sorvégek zavarnak, amire nem nagyon van értelmes magyarázat. Tapasztalataim szerint a merev, szabály követő emberek gyakrabban részesítik előnyben a sorkizárt tördelést. Te vagy a kivétel, aki erősíti ezt a szabályt.:D
Hozzám hasonló, a témában járatos PROFIK pedig komoly mérlegelést követően választják az egyiket vagy a másikat. ...és mindÉg meg is tudjuk magyarázni döntésük okát :)

A Tyne folyó déli partja 2012.04.05. 19:54:36

@KürtiT (Tromb74): hát, pedig én is sorkizárom. sokkal jobban néz ki, mint mikor összevissza vannak a végek. ja, meg nekem van még egy mániám. anno, mikor szövegszerkesztést tanítottak, belénkverték, hogy nem nyolc szóköz, meg tab jel, húzd be rendesen, egy tabjellel (nem tudom, hogy mondják hivatalosan, remélem, érthető.) na, onnan kezdve nem bírom elviselni, ha összevissza van, még a lefordítandó anyagokban is átjavítom a sok-sok szóközt meg tab jelet, mert idegesít... pedig nekem csak le kéne fordítanom, formáznom nem:)

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.04.06. 11:44:47

Most én leszek itt az ördög ügyvédje: én semmit sem nyomtatok ki, mindent a gépemen tárolok (még adóbevallásokat is), és az elmúlt 3 évben 3 meremlemez füstölt el, természetesen minden alkalommal voltak még nem biztonsági mentett adatok. A Gizike nem jár így sohasem...

A Tyne folyó déli partja 2012.04.06. 14:23:27

@HZ: én is ezt a módszert igyekszem követni, csak nem igazán jön össze. nézzük pl. a mostani lakásvásárlást. szerződésajánlatot elküldték emailben, ott ok volt, jó helyen van az. nem nyomtattam ki, minek. fizetési papírt két hónapja nem kapunk papír alapút, az is elektronikus, ok, örülök neki (pláne, hogy a saját munkákat könnyítjük vele), nem nyomtatom ki. időpont egyeztetés a hiteltanácsadóval, hozzam neki a : legutolsó fizetési papírt, valamint a szerződésajánlatot... így kénytelen voltam kinyomtatni, pedig kell a halálnak, de oda emailen nem lehetett küldeni. ne kérdezd, miért nem.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.06. 19:13:54

@A Tyne folyó déli partja: A szövegszerkesztés is tipográfia, csak korlátozott eszközökkel.
A szóköz és tab halmozás üldözéséért hálásak neked a tördelők, idegesítő még azt is gyomlálgatni tördelés előtt.
Hívd behúzásnak szerintem.

telkoe 2012.04.10. 18:31:56

Van ilyen fiatalban is, 30as ex-kollegina csakis kizarolag papirra nyomtatva volt hajlando barmit elolvasni. Kepoernyorol 'nem tud olvasni'.

blash 2012.04.20. 15:59:11

Két évvel a nyugdíj előtt álló Évike csak szalagos számológépen tudott számolni, mert azon látta csak a számokat. És igen, ott is az volt az egyik fő jelszó, hogy mindent nyomtatni és fénymásolni, lehetőleg több példányban, mert úgy hiteles s bármikor visszakereshető...

A legtutibb a bevételezés-kiadás kezelés volt, erre használhattak volna egy elbaszott programot, de Évike ezt talán akkor csinálta, ha közelget a hónap vége, vagy inkább ha kedve volt. Majd ment a keresgélés a számlák fénymásolt példánya után, bogarászás a kockás füzetekben a kiadások után. Szkenelésről csakugyan nem hallott. De a könyvelés is jól működött, ha már eredeti számlák hiányozhattak.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.21. 17:56:39

@blash: "bármikor visszakereshető.."

bakker, a számítógépen sokkal jobban visszakereshető...hamarabb is.

Levrone 2012.04.24. 16:20:56

Nálunk is van egy-két ilyen. Mondjuk én programozóként pont a papírmentes irodán dolgozom, ezért néha összetűzésbe kerülünk, de azért jól kijövünk egymással, főleg, hogy az egyikük elment szülni. Persze a pazarlás kialakulásához az is hozzátartozik, hogy van 2 db Xerox 4110-esünk, ami percenként 110 db A4-et tud, ráadásul egy telibenyomott A3-as nyomatot 7 Ft-ért adunk a nagyközönségnek, ami kétoldalon 10,5 Ft. Szóval nem nagy a költsége tényleg, de akkor is.

Mille38 2012.04.24. 18:03:38

@KürtiT (Tromb74): Persze, hogy megvolt, 170 oldal jött ki a gépből, minden oldalon egy-egy sorral ... áááhhhhh.......

Mille38 2012.04.24. 18:12:40

@Brother Love: Lehet, hogy szégyen, de én is hasznosítom a borítékokat. Igaz, nem alkalmazott vagyok, hanem önfoglalkoztató. Könyvelő :) Ja igen, és használom a NAV nyomtatványkitöltőben a kivonatolt nyomtatás funkciót is, sőt még azt is kétoldalasan.
süti beállítások módosítása