Olvasói rovat - A haver, aki nem akar hazamenni

2012/03/28. - írta: Modor Tibi

Tibikém!

Az előzőek is jók voltak az én tollamból, de ez?! Pulitzer-díj bazze, Pulitzer-díj! Ezt hozd le aranyapám! :)))

balage_81



A haver, aki nem akar hazamenni

Általánosban:

Nekem van C64-em, neki még nincs. Csodálja. Nagy szó, van a karatés játék meg a flipper. Hatalmasat alkot vele. Jó fej vagyok - azt hiszem, hogy a barátom, elhívom, játsszunk együtt a flipperrel. Átjön iskola után. Táska lerak, C64-re rátelepszik. Még csak 8 éves vagyok, de már gyanakszom, rossz üzletet csináltam. Tanulni nem lehet tőle, a lecke nem fontos, szarik ő úgyis mindenre. Később kiderül, a szülei szarul élnek, pont tesznek a gyerekre is, még hogy lecke! Apu meg anyu 7-ig haza se ér. Szóval nálunk van és „alkot”: vagyis szarrá üti a karácsonyra kapott, féltett gépem.

Ugyenez elképzelhető NSZK-ból vásárolt, kormányos autós játékkal. Imádja, le sem száll róla. És még szarik is nálunk (pedig az már gyerekként is zavar). Másnap a suliban ezzel köszönt, hogy akkor ma is feljönne. Őőőő, kifogást találok, sok a leckém, anyu haragudni fog, ha még egy hármast hozok bioszból. Világos, hogy nem akarom felhívni többet, de alapvetően retardált, tovább próbálkozik. Párszor még leszerelem, aztán alsóban már más osztályba kerül, szétmegyünk, nyolcadikig csak a folyosón látom, messze elkerülöm.

Továbbra is furcsa gyerek, de iskola végeztével szerencsére nem hallok róla. Mostanában rendszergazda lehet egy multinál. Csaja van, a stílusa továbbra is idegesítő, sokan kerülik felnőttként is, de beilleszkedett, elvan. Nemsokára megnősül, a menyasszonya egy nem túl értelmes, csendes lány.

 

Középiskolában:

Te Jocó, hallom, hogy milyen jó géped van, próbáljuk már ki! Nem csak a gépem, a nővérem is ki akarja próbálni. Meg a fater autóját. Meg mutassam meg a féltve őrzött cédéimet. Meg a Bburago kocsikat, mindent. Semmit sem hagy ki, mindenhez hozzányúl. Ő is használja a vécénket, még a parfümöt is magára fújja titokban. „Kaja van?” – hangos felkiáltással jelzi, hogy neki már enni kéne, ha vendégségben van gazdagéknál, persze, hogy nem hagyja ki az ingyen kaját. Este 8-ig ott lóg, anyám szól neki, hogy indulni kéne, az egész család zavarban van, a bunkó csak nehezen megy már el. Megfogadom: többet ezt a gyereket sehová nem hívom, a buszon is kerülöm, ha meglát. 

Érettségi után – már ha sikerül neki – soha többet nem hallok róla, talán mobilokkal csencsel valahol, de szerencsére oda engem nem visz az utam.

 

Főiskola:

Itt már jobb arcok vannak, csak nem értik, órák után miért akarnék egy kis nyugalmat. Mert hát együtt tanulni a szociológiát az hatalmas buli. Ez praktikusan annyit jelent, ők sört kérnek és finganának nálunk, én meg magyarázzam el Max Weber bürokrácia-elméletét. Kétezres évek eleje, ekkor már bőrkanapéra is telik, mutteréknak bejött a 90-es évek. Ez a típus nehezebben viseli, ha kizárod az életedből, neki csak poén az egész főiskola, te hiába akarsz a megszokott módon élni, ő jobban tudja mi kell neked, vagyis buli, nők, szard le a tanulást, lesz még időd bepótolni, messze a vizsga! Aztán persze, ha lekoptattad, mindennek elmond a többiek előtt, a csajok nem értik, a fiúk nem értik, te vagy a rossz arc, bulizni se hívnak, ha tehetné, az összes jó partiból kizárna, csak mert nem akartad az unalmát űzni egyszer azzal, hogy felengeded a családi kéglibe.

 

Munkahely:

Ez a típus inkább ebédszünetben támad, megveregeti a válladat, odaül, hiába kerülöd a tekintetét, úgyis megtalál. Lerázni nem lehet, a lányok sikeresen koptatták, a multis klikk nem kér belőle, rád marad a feladat, hogy szórakoztasd, amíg a törökből hozott kajád ennéd. Abban reménykedsz, nem neked kell összeveszned vele, úgysem értené, duzzogna és a bosszún járna az esze. Inkább hagyod, ronda dolog, de várod, hogy kirúgják, hátha akkor egy megjátszott mosoly kíséretében kívánhatsz neki sok szerencsét, miközben egyetértően szidalmazod vele a vezetőséget – "ezek ugyanis semmihez sem értenek, nem becsülik meg a jó szakembert, aki már 7 éve húzza nekik ugyanabban a pozícióban".

Meglapogatjátok egymás vállát, ő még megjegyzi, hogy azért majd sörözni be kéne ülni valamikor. Zavarban vagy, nem tudsz mit mondani, nője nincs, a melóból kirúgták, tudod, hogy soha nem lesznek barátai és állást sem fog találni.

Megértően bíztatod, „hát persze Zolikám, összehozzuk majd”, aztán kapcsolsz és hozzáteszed: „csak hát tudod most költöztünk, annyi a dolog mostanában, a barátnőm is államvizsgázik, meg a kutya is beteg, de figyelj, mihelyt lehet, megcsináljuk, na mi is a számod pajtás, még a régi? Oké, akkor semmi gáz nem lesz, fel a fejjel, majd kereslek – és kezet rázol vele”.

Kicsit sajnálod őt, bánod, hogy így lett vége, jó gyerek volt ez, csak hát ki segített volna rajta? Pár nap múlva, ahogy enyhül a bűntudat, azért ráeszmélsz, hogy mégis jobb nélküle. Pár e-mailt azért még dob, megszidja a többieket, belsős infókat kér, finoman hárítasz, nem akarsz bajba kerülni miatta, majd a telefont nem veszed fel, és már az e-mailekre sem válaszolsz. Hát igen, elfoglalt vagy, mindent megtettél, most már helyt kell állnia.

Megkönnyebbülsz, megszabadultál tőle, most két hónapig nyugi van, amíg valaki más be nem talál. Aztán átgondolod, hány ilyennel hozott össze a sors kölyökkorod óta, és jó szívvel konstatálod: idegesítő gyökerek mindenhol vannak, de legalább már senki se szarik nálatok.

69 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.28. 07:43:43

Szép!
Az általános iskolai kidobhatatlan osztálytárs nekem is megvolt. Nagyon szegény, agresszív alkoholista szülők gyermeke, aki nálunk látott először életében automata mosógépet. Lenyűgözték az olyan technikai csodák is, mint a Videoton HIFI-torony, stb. ezért nem tudott szadadulni, számára kiapadhatatlan örömforrást jelentett a HIFI hangerő-mutatóinak hosszas nézegetése, az automata mosógép programkapcsolójának tekergetése. (Szegény, gyakran megosztotta velünk, hogy az apja úgy szokta verni, hogy feltötözi a porolóra és szíjjal üti, amit persze senki nem hitt el, kinevettük, amíg egyszer meg nem mutatta a kisebesedett csuklóit és a gyönyörű hurkákat, amik testszerte borították. Később, gyámügy, rendőrség, stb.)
Az a haver is remek, aki eljön egy délutáni dumcsira, egész család gyerekekkel. A mi kölkeink már lefeküdtek, az övé a kanapén alszik (még takarót is kér neki), a feleség dől jobbra-balra, de éjfélkor még lelkesen meséli, milyen is volt, amikor harmadikban az egri osztálykiránduláson a Kónya belehányt a Fischer cipőjébe...

2012.03.28. 08:06:40

@Brother Love: meséltek nekem olyat, aki délelőtt 10-kor beugrott az ismerőshöz, az asszony meg a két gyerek meg a kocsiban várta, hogy induljanak mamához, aztán a csávó szépen meg is ebédelt, még kávét is ivott.

Plumper_ 2012.03.28. 08:09:48

C64-em van
Nintendóm van
Playstation-ön van
XBox-om van
az osztály játékellátója, akivel csak a konzolok miatt barátkozunk. meg az ingyen kajáért gazdagéknál!:-D ki nem hagytam volna.

penelope garcia 2012.03.28. 08:16:35

Né, a kis antiszociális.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.28. 08:19:40

de utálom az ilyen piócákat.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.28. 08:25:37

"Tanulni nem lehet tőle, a lecke nem fontos, szarik ő úgyis mindenre. Később kiderül, a szülei szarul élnek, pont tesznek a gyerekre is, még hogy lecke! Apu meg anyu 7-ig haza se ér."

Bennünk még volt annyi, hogy lelkiismeretesen megcsináltuk a LECKÉT mindennap. És a szüleink nem szartak ránk, mert hazaértek már ötre is.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2012.03.28. 08:26:37

Nekem volt egy osztálytársam középsuliban, aki szintén nálunk lógott, viszont engem nem zavart. Volt olyan, hogy teljes egyetértésben ültünk egész éjszaka is az Amiga előtt, és döntöttük el, hogy hát, akkor másnap (aznap) már nem is megyünk inkább suliba. :)

2012.03.28. 08:28:46

@Modor Tibi: az én szüleim már 2-kor otthon voltak, a leckét pedig egyből óra után a szünetben megírtuk!

Mënyus 2012.03.28. 08:29:51

Nekem suli után sietnem kellett edzésre, úgyhogy nálunk nem lógott/szart senki.

la paloma de la rosa 2012.03.28. 08:31:19

@Hadrian77: Na azért az már súlyosan balfasz, aki az ilyet egy ilyen helyzetben nem tudja elküldeni a picsába felnőtt létére és még enni is ad neki meg kávéztatja.

Jamal_Fraser 2012.03.28. 08:34:28

régen minden jobb volt!

Eclect 2012.03.28. 08:46:10

Na és a buli végén kidobhatatlan lelkizős részeg, akivel hajnalig kell beszélgetned az általa jelentősnek gondolt, igazából teljesen érdektelen szarságokról?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.03.28. 08:56:17

Azon a posztoló - aki érezhetően erősen saját forrásból merített, amiért egyébként külön tisztelet illeti a mai világban - gondolkodott már, hogy őt miért találják be egész életében az ilyen hitvány alakok?

Kis önmagába nézés után megírhatná a "Gazdatest" című modoros posztot is. Bár végül is hasonlók már voltak "szárazbarát", meg egyéb címek alatt.

lárvalányhaj 2012.03.28. 09:11:55

Nekem olyan esetem volt, amikor a haver egy házibuli után itt aludt, és másnap nem lehetett kidobni. Fölkelt valami reggel kilenckor (miközben vagy ötig dajdajoztunk előtte), és elkezdett pofázni mindenféle random témáról, mi meg full másnaposan hallgattuk. Elég szűkszavúan válaszolgattam neki, nem igazán vette a lapot, pofázott tovább. Közben odakint elkezdett süvíteni a szél, és zuhogni a hó, ezért nem volt szívem kitenni az utcára (haza kellett volna utaznia vidékre). Lehet, hogy hiba volt, mert így egy életre megutáltuk :P

Swind 2012.03.28. 09:29:50

Maradt egyáltalán barátod?:)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.03.28. 09:37:46

az általános iskolai rész rám is igaz volt, mentségemre szóljon, hogy a házunkban lakó osztálytársam apja kamionsofőr volt és mindig "importált" valami menő dolgot a fiának. később meg már eleve nem volt menő a lakásban ülni, így ez a probléma megoldódott magától, az utca mindenkié.

Medgar 2012.03.28. 09:46:06

@Hadrian77: Óra után rögtön? Talán óra előtt, az utolsó pillanatban ;-)

pocaklakó minimanó 2012.03.28. 09:58:28

@Hadrian77:

"az én szüleim már 2-kor otthon voltak, a leckét pedig egyből óra után a szünetben megírtuk!"

Az én szüleim reggel 8-kor elmentek dolgozni és negyed 9-kor már otthon is voltak, a leckét pedig még azelőtt megírtam, hogy feladták volna.

Nyertem?

Naná! :)

2012.03.28. 10:13:28

@lárvalányhaj: uhhh, bazz, talán a legrosszabb a másnap ottmaradó. Nekem volt egy ilyen haverom, őt csak ezért nem útálta ki senki véglegesen, mert egyébként nagyvonalú gyerek volt: itallal-étellel bőségesen felszerelkezve érkezett minden bulira.
A reggeli műsora azonban elviselhetetlen volt, pl. mindenkit felébresztett és tálcán körbehordva reggeli féldecit kínálgatott, vagy "Reggelizzünk!" felkiáltással a másnapos bandának hagymás-szalonnás-kolbászkarikás rántottát sütött, úgy másfél kilónyit, stb. és szemrebbenés nélkül maradt délig-délutánig TV-zni, dögleni "Ilyen másnaposan úgysem megyünk sehova!" felkiáltással.

kifordított nagyanyó 2012.03.28. 10:25:22

Azért én ilyen elviselhetetlen nem voltam.Sokat jártam haverhoz,leginkább amikor két gép volt náluk.Mondjuk akkor mindenki oda járt hozzájuk.Meg is jegyezte,hogy amióta két gép van náluk,milyen sokan járnak oda.Volt,hogy sokáig voltam ott,megnéztem egy filmet míg ő elaludt.Aztán mikor fölébredt mondta,hogy menjek már haza.Máskor viszont:Nézzük meg a Jóbarátokat (videóra vették)aztán az előző részt,aztán az azt megelőzőt...:))

2012.03.28. 10:34:49

Mi amúgy nem túl sokat ültünk egymásnál, bár videó, számítógép már akkor is volt (ZX81, hahaha, később a Spectrum meg a C64), inkább az utcán lógtunk, vettünk a patikában benzint, glicerint és kálium per manganátot és gyújtogattunk, a bunkó szomszéd féltett kocsijának kiszúrtuk a kerekét, kiirtottuk az ellenszenves banya növényeit, kukát borogattunk, hógolyót dobáltunk be nyitott ablakokon, stb., egyszóval értelmesen, tartalmasan, kreatívan töltöttük el az időnket, nem ilyen hülye számítógépezéssel.

2012.03.28. 10:42:22

@Brother Love: ehh, kukát fel kell gyújtani, nem borogatni!

2012.03.28. 10:59:17

@Hadrian77: Felhívnám szíves figyelmét tanult kollEgámnak, hogy gyermek- és kamaszkorom fenti tevékenységekben kiteljesedett, felejthetelen évei úgy 1980-86 közötti időszakra estek, amikor a kukák felgyújtása kevés örömöt és még csekélyebb vizuális élményt kínált, hiszen ezidőtájt a kukák nagyobb része, úgy az utcai kisebb-nagyobb hulladékgyűjtők fémből készültek. A gyújtogatás így csupán némi füsttel, kevés lánggal járt, amit össze sem lehet hasonlítani azzal, amit pl. egy mai, szabványos 120 l-es műanyag hulladékgyűjtő edényzet felgyújtása jelent, értve ez alatt a méretes lángokat, intenzív füstöt, hanghatásokat.
Ugyanakkor az akkori alu-, vagy más puhafém lemez szemeteseket néhány ütéssel, rúgással a felismerhetetlenségig el lehetett deformálni, így szerencsére teret engedhettünk kreativitásunknak is, mint már fentebb említettem.
A mai rossz, fantáziátlan egyenkukákat persze bármilyen, magát vagánynak képzelő kis nyikhaj könnyedén felgyújtja, de mi annak idején kemény, megerőltető, hosszantartó, szisztematikus munkával rugdostuk laposra a szemeteseket! Ember is lett belőlünk, akárki meglássa!

2012.03.28. 11:02:55

@Brother Love: egyazon időszakban éltük gyermek- és kamaszkorunk tisztelt szaktársam, és határozottan állítom, hogy az utcai szemetesek igen jól tudnak égni, ha meg a tűzoltókat is kihívta valaki az még jobban emelte az esemény ünnepi jellegét.

2012.03.28. 11:21:28

@Hadrian77: Lehetséges, hogy a módszerünk nem volt elég kifinomult. Nem mondom, voltak próbálkozások és kisebb sikerek, de igazi élményt nyújtó, látványos pirotechnikai show-t - kukákkal, pláne a tűzoltók részvételével nem sikerült alkotnunk.

Az viszont igaz, hogy az utolsó ilyen eset amit láttam 3 db, kerekes műanyag konténer lángra lobbantása volt, amely olyan jól sikerült, hogy két konténerből csak füstölgő foltok maradtak az aszfalton, míg a közelben parkoló nehány autó külső műanyag alkatrészei (lökhárító, lámpabúra, tükörház) érdekes, cseppkőbarlangszerű képződménnyé alakultak.

Ugyanakkor máig jogos büszkeség tölt el, ha arra emlékszem, hogy némi gyufa és benzin segítségével (amibe a kedvező széljárás is besegített) kisebb dombnak beillő, többszáz autógumiból álló halmot sikerül felgyújtanunk, ami kb. 30-40 m magas füstoszlopot és 6-8 tűzoltóautó kivonulását eredményezte.

De immár engedjük vissza a teret a bunkó, ottmaradó vendégeknek!

2012.03.28. 11:22:53

nekem egy egyedülálló barátnőm volt ilyen. Gyerek-férj-háztartás semmi, az anyjánál lakott. Buli után gyakran aludt nálam, mert hogy ne kelljen taxira köleteni. Eleinte gyanútlanul bele mentem, jó, ok, de amikor haza mentem melóból még mindig ott volt. Volt ugy hogy kölcsönkért valmi cuccot, ha dolgoznia kellett menni, hogy ne menjen ugyan abban, ne lássák a kollégák hogy nem volt otthon.
Az exemtől örököltem a csajt, vele is eljátszotta mindig, nem volt ám feltűnő, hogy férfiingben ment dolgozni.
A gyerekek röhögve mesélték, hogy ha otthon voltak, nem ám hogy csendbe maradtak, mert a mari úgy is csak otthon tud bundásat aludni:)
szerencsére elköltöztünk a városból, bár ajánlgatta, hogy meglátogat, mondtam neki csak menjen nyugodtan, én nem vagyok ugyan otthon, de az ex biztos örülni fog (mert én ilyen jó vagyok ám hozzá) Javasoltam, hogy menjen csak úgy váratlanul, ugysem jár az öreg sehová.
Szerencsére ezer betegsége van, szivritmus, vese, igy nem mer elindulni, de ha egyszer mégis, akkor tuti ott marad 1-2 hónapra, bár az ex nem bánik vele olyan finoman, és az ellátásában is lennének folytonossági hiányok.
Egyébként meg a legnagyobb sértés számba megy nálunk, ha azt mondom az exnek, hogy na, már te is kezdesz elmarikásodni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.28. 11:30:23

@Brother Love: :-(( ti sem értettétek akkor, hogy miért akarnának mások órák után egy kis nyugalmat mi? Pedig együtt tanulni a szociológiát az hatalmas buli...

"Mi vagyunk azok, akiktől óvnak a szüleitek!"

2012.03.28. 11:47:43

@Modor Tibi: szerintem együtt tanulni nem lehet, ez csak ürügy. Egyedül is nehéz meló - legalább is nekem az volt, de ha még ott nyüzsög valaki az végképp.

Esetleg a nyelvtanulás, talán? mert az nem olyan seggenülős, ott azért nem árt ha hangosan mondod a dolgokat, bár ebben sem vagyok biztos.

Ottlaki Kababám 2012.03.28. 13:11:56

@Brother Love: Fujjbazmeg, ez a nagyon idegesítő! Másnaposan leginkább feküdnél-fosogatnál-zabálnál otthon egyedül, erre ez ott fekszik az ágyban: "Nézzünk meg 1-2-3 filmet!" Közben mesél. Sokat. Ami persze ittasan nem zavar, de így! Kihagyintani se lehet.

Ernoke 2012.03.28. 13:59:11

hozzánk soha senki nem jöhetett fel, kivéve a szülinapjaimat, akkor is jóelőre be kellett jelenteni, ott aludni pedig nekem sem volt szabad senkinél, nemhogy bárkinek nálunk, úgyhogy ez nekem ilyen távoli bolygó, ez az írás. érdekes így 15-20 év után szembesülni azzal, h sok embert mennyivel lazábban neveltek, miközben belém azt sulykolták mindig, h érdemeimen felül elkényeztettek...

@Frengi: Én mindig szerettem együtt tanulni, a legjobban akkor ment, ha valaki a tanár, valaki a diák volt egy bizonyos témáűban. Volt olyan, hogy barátnőm segített minimum 3ast írni kombinatorikából, én meg cserébe segítettem neki elfogadható fogalmazást írni. Pusztán „tanárnak” lenni is hasznos, segít az embernek összeszedni, frissíteni a tudását. A jól sikerült csapatmunka (3-4 ember) pedig többszörösen hasznos tud lenni. Persze mindehhez értelmes emberek kellenek, nem munka alól kibújni akaró hülyegyerekek.

mangalor 2012.03.28. 14:54:54

Én szerettem felmenni barátnőkhöz, ilyesmi, nekünk nem volt videónk, szóval valakinél csak meg kellett nézni a Grease első, második részét hangalámondással, a Kék Lagúnát, a Terminatort és hasonló generációs kultfilmeket. Mondjuk, engem mindig hívtak, magamtól sosem vetemedtem volna arra, hogy én rákérdezzek, felmehetek-e. Viszont öcsém amolyan kis balek volt áltisiben, rá mindenki ragadt, nekem kellett elküldenem a kis klambókat, amikor láttam, hogy tesónak elege van már.
És mintha most valami bosszú lenne, a fél utca hozzánk jár játszani, mert nálunk van hinta, meg nagy kert, meg nem baj, ha a füvet tapossák a kommandózás közben. Viszont a dolog nem változott, még mindig nekem kell haza küldenem a gyerekeket, mert a szüleiket nem igazán érdekli, hogy mit is csinálnak a kölkeik.

rettentó 2012.03.28. 14:55:05

@Brother Love: Kis komolykodás a legelső kommentedhez: bármilyen idegesítő volt, neki nagyon sokat jelenthetett, hogy kicsit kiszakadhat az otthoni pokolból, és nem is tudod, mennyit köszönhet neked: segítettél neki túlélni.

combo hadnagy 2012.03.28. 15:17:11

Hozzánk nem szokott jönni senki, mert unalmas és büdös vagyok. Amúgy is utálom az embereket, szal az sem vetődött fel, hogy én menjek más nyakára élősködni.

Erzsebet 2012.03.28. 16:25:43

Mindig voltak ilyen élősködők. Még az ált. suliban is jártak a lakásunkra csóró, proli csajok. Engem gátoltak a tanulásban. Sokszor ott is zabáltak, felvették a ruháimat. Volt amelyik az öccsét is elhozta. Meg is loptak. Szüleim nem voltak otthon. Ezek mindig elhívtak valahová. Segítenem kellett a tanulásban is. Ezeket abszolút nem érdekelte, vagy zenét hallgattak, vagy dumáltak. Gimiben ez megszűnt. Jobb társaság volt és messze laktunk egymástól.
Fiamnak is van egy ált. iskolabeli baptista csávó haverja. Annak idején korrepetálta a szerencsétlent. Mát két éve nem csinál semmit. Este 7h-kor telefonálás nélkül jelenik meg. Többször szóltam, hogy hívjon fel. 1/2 10h-kor hesegetem el, hogy már szeretnék lefeküdni, de nem veszi a lapot. Rendkívül neveletlen. Már szóltam az apjának is ez ügyben, de süket fülekre talált. Fiam vizsgára, sőt szakdolgozatra készült, az sem zavarta. Velünk él a 82 éves nagymama is, aki korán fekszik, ezt sem veszi figyelembe. Én sem járkálhatok hálóingben, ha ez ott van. Az egyetemről is járt volna egy fickó a fiamhoz, ott lett volna késő éjszakáig. El kellett küldenem, de még neki állt feljebb, hogy mi kispolgárok vagyunk. Szerencsére ez megszűnt.

Erzsebet 2012.03.28. 16:30:55

Még engem úgy tanítottak a szüleim, hogy ne maradjak sokáig senkinél. Ha étkezés van jöjjek el, ne tátsam a szám. Vasárnap sem látogassak barátnőket. A mai világban rengeteg neveletlen kölyök van.

rdi 2012.03.28. 16:44:14

Kedvencem a direkt vasárnap fél 12-kor érkező vendég, hogy meghívassa magát ebédre. Ha látványosan nem vesszük a lapot, akkor együtt éhezünk du. 3-ig, mindenféle hülyeségekről beszélgetve, mire ráeszmél, hogy most már tényleg nem lesz semmi, és végre hazamegy.

Styxx 2012.03.28. 16:44:48

amit Modortól és Balage81-től SOHA se kérdezz meg:
"Használhatom a WC-teket?":-)
Fasza poszt, olyan Moszkva tér-feeling.

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2012.03.28. 17:12:24

nem is lehet mit hozzáfűzni, tökéletes poszt. nálunk is voltak ilyen kiscsávók, öcsém hordta fel őket, azóta is a fülemben cseng, ahogy prehistorik-ban püfölték a space-t a 286-os, színes (ega) gépünkön.

noirp 2012.03.28. 17:14:01

Napalmot az ex-osztálytársaknak és a lepattinthatatlan évfolyamtársnak. Jaj. Azonnal. Fáj a poszt, mert nekem is volt ilyen "haverom".
Mikor szétesett alatta a röksi (mert a gyerek szépecskén verte a mázsát) anyám szögelte össze utána.

noirp 2012.03.28. 17:25:38

@dobozoló: Ó, a Prehistorik. Hát emlékszik még arra valaki? :) [tán 1994-ben játszottam olyat utoljára]

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.28. 17:49:14

Apám gyakorlottan szerelte le az ilyen kölköket, megkérdezte hogy ti nem ebédeltek odahaza együtt, mert mi igen szóval most menj haza légyszíves. Mer a legtöbb bepróbálkozott hogy ő addig játszik a számítógéppel meg legózik. Aha, anyád.

Donjon 2012.03.28. 19:09:27

Én állandóan a barátaimnál lógtam. volt úgy, hogy hazaküldtek, de nem arra hivatkoztak, hogy zavarok, hanem, hogy mennyi időre engedtek el a szüleim.
Természetesen a szgép meg a legó volt a legfőbb vonzerő. Ezen túl jóbarátok is voltunk és egy csomó más dolgot is csináltunk, meg néha segítettem a barátoknak, ha valamit csináltak a ház körül. Később amikor közös hobbink lett ők is eljöttek hozzám. Biztos, hogy néha zavartam, de gyerekként ezt az ember nem tudja úgy felmérni. amikor már volt telefon akkor már könnyebb volt időpontot egyeztetni is.

2012.03.28. 19:21:05

nálunk a gyerekek koleszosak voltak, ugyhogy ha jöttek a haverok, több napra jöttek. Elvoltam velük, nem volt gond.
sokszor befogtam őket, mert volt akinek már volt jogsija, akkor mondtam, hogy vigyenek el ide oda, aztán vihetik az autót.
Jól jártam velük, mert jobban értettek hozzá, mint az ex, és szóltak, hogy vigyen a szerelőhöz, mert ez vagy az van vele, néha meg is csinálták.
Mindenkivel tegeződtem, ha kevés volt a kaja, akkor ami volt azt osztottuk szét.
Némelyikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot, felveszenk a facén, látom, hogy merre járnak.
A haverokra nem panaszkodhatok.
Igaz a csajokra sem.
Egyszer fordult elő, hogy éjjel 2 kor össze találkoztam egy lánnyal az előszobába, kicsit értetlenkedtem, azt hittem lekéste a buszt, de aztán mondta a gyerek hogy nem erről van szó.
Legutóbb tavaly pünkösdkor szakadt be hozzánk egy nagyobb társaság, épp lakást felujitottam. Kérdezték, hogy ott aludhatnak e, hát mondtam hogy az én ágyamban én alszom, a többi nem érdekel.
Reggel egy szimpatikus fiatal emberrel találkoztam a fürdő szoba előtt, gondoltam illő lesz, ha bemutatkozom.
A kókadozók jöttek ki a konyhába, hogy kávé? hát van ha csinálsz magadnak, és elvonultam a kávés findzsámmal szépen. Persze a én cigimet szivtak, de mentolosat szivok, ez azért csökkentette a dohányzási kedvet.

Mindig az volt az álláspontom, hogy ha a gyerekim a saját otthonuknak tekintik a lakás, ahol éppen lakunk, akkor nekik joguk van a hülye haverjaikhoz, nem csak nekem a saját társaságomhoz, néha el kell egymást viselni.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.28. 19:46:31

@la paloma de la rosa: nem mindenki veszi a lapot. nekem volt olyan, hogy átjött két leányzó (egyik se hú, de jó barátnő, csak a társasághoz tartoztak, és az egyik közel lakott, a másik meg épp nála volt.) nos, nekem épp vizsgára kellett készülnöm, így marhára nem értem rá velük foglalkozni. így a tesóm szórakoztatta őket. egy ideig. az egyik észrevette magát, és elindult haza, a másik nem. én nem zavartattam magam, kipakoltam magam mellé a könyveket, leültem tanulni. csaj jött velem, ott üldögélt az ágyon. továbbra se vette észre magát...

A Tyne folyó déli partja 2012.03.28. 19:51:21

amúgy, valaki világosítson már fel, hogy hogy a tökbe lehet együtt tanulni? a kanapé két sarkában olvassátok a jegyzeteket? engem idegesítene, nem tanulna az ember semmit.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.28. 19:53:59

@Ernoke: ott aludni nálunk se volt szokás, meg én se aludtam ott soha, senkinél. max. a nagymamáméknál, de azt is hanyagoltam olyan 12 éves korom utántól. pedig ők még huszonévesen is arra akartak kapacitálni, á ne menj haza, már este tizenegy van, aludj itt (10 perc sétára lakunk onnan..)

A Tyne folyó déli partja 2012.03.28. 20:04:34

@rdi: én hétvégén kb. 3-4-kor szoktam ebédelni, nem menne velem sokra...

amúgy nálunk ezt mi szépen megoldottuk általános iskolában: nem az osztálytársakhoz volt szokásunk átjárni, hanem a szomszédokhoz. (persze volt némi átfedés, hogy a szomszéd egyben osztálytársa is volt az embernek). egymással szemben fekvő sorházak, sok gyerek, mindenki ugyanoda járt iskolába, egyszerre volt az összes szünet. így az átmenés úgy nézett ki, hogy egyenként becsöngettünk mindenhova, "kijössz/ttök" felkiáltással. és kint tanyáztunk az utcán, tengóztunk, tollasoztunk, fociztunk, kártyáztunk, sakkoztunk, malmoztunk, társasjátékoztunk a lépcsőn. a szülők csak kikiabáltak a konyhaablakon, ha valakinek be kellett mennie. olyankor a többiek kiabálták, hogy "X., fellőtték a pizsamát". eső esetében ugyanez, felváltva, hol egyikünknél, hogy másikunknál. mikor már nagyobbacskák voltunk, krumplit, palacsintát sütöttünk.

escargot 2012.03.28. 22:06:56

@Dr. debil. noirp: Prehistorik, hogyne, simán! (Meg a Prince of Persia zöld Herculesen.) Viszont maga milyen szép fokozatot szerzett. :)

ezabloghunickmarfoglalt 2012.03.29. 00:57:29

@Somló November: nagyon szimpatikus apukad van. biztos ezek takony eloskodok voltak, ezert a kovetkezo sorok ra nem vonatkoznak, de az a tapasztalatom, hogy az ilyen rugalmatlan, nem vendegszereto emberek szoktak legtobbszor maganyosan megoregedni/elni.

ezabloghunickmarfoglalt 2012.03.29. 01:01:38

@Erzsebet: vasarnap teljes latogatasi tilalom volt? ugy altalaban nem szabadott tarsasagi eletet elni aznap, vagy hogy?

váj mí 2012.03.29. 17:08:33

@A Tyne folyó déli partja: Látszik, hogy nem voltál koleszos, különben tudnád. A közös tanulószoba baszott mélyen elrejtett bája utánozhatatlan.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.29. 19:13:41

@ezabloghunickmarfoglalt: ezt én se értettem benne. biztos aznap egész nap templomban vannak.

@váj mí: hálistennek soha nem voltam koleszos. az is idegesítő volt, hogy tanulás közben anyám ötpercenként benyitott, "meghoztam a kimosott ruháidat", felkiáltással. és mikor morogtam, ő morgott, hogy ő bezzeg segít, én meg nem értékelem. hogy a tanulással egy csöppet se lehet úgy haladni, hogy ötpercenként rád nyitnak, kit zavar.

Erzsebet 2012.03.29. 19:18:20

Annak idején a vasárnap a családoké volt. Még a 70-es években ritka volt a telefon. A rokonság és nagyszülők nem jelentették be, hogy jönnek. Ilyenkor ciki volt egy idegennek ott tartózkodni. Mondjuk, én barátnőimnél családtagnak számítottam, ők is nálunk. A hozzátartozók is jóban voltak.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.29. 19:25:13

@Erzsebet: na és akinek nem volt családja? azt egye meg a fene? egyébként meg, barát is beállíthat úgy, hogy nem jelenti be, na és? max. nem vagyok otthon. azt meg, hogy mi ciki, meg mi nem, leginkább leszarom.

Erzsebet 2012.03.29. 20:18:44

@ A Tyne folyó@: Gyerek koromról írok, amikor még a szülőkkel éltünk. Ami a hozzátartozókra tartozott, az nem tartozott az idegenekre. Ma is vagyunk úgy, hogy a fiam vizsgák előtt orrba-szájba tanul. Ilyenkor kellemetlen, ha fél éjszaka ott ül valaki. Aki nem volt így, nem érti meg. Ja és gyerek koromban szoba-konyhás lakásban laktunk. Nem volt szép, ha ott ólálkodik egy idegen, ha a rokonságra tartozó dolgokat beszéltünk meg.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.29. 22:32:24

@Erzsebet: na de ha tanul, akkor az nem tökmindegy, hogy vasárnap, vagy hétköznap vannak ott? akkor mindenképpen zavar, kedden is. a fél éjszaka ott ülés szintén nem korlátozódik a vasárnapra. hétfőn ott ólálkodhatott, akkor nem zavarta, hogy a rokonságra tartozó dolgokat beszéltek meg? vagy ez lekorlátozódott kizárólag vasárnapra?

Erzsebet 2012.03.30. 15:09:04

Tyne folyó@ Akkoriban a legtöbb ember szombaton is dolgozott, csak a vasárnap volt szabad. Ilyenkor keresték fel egymást. Mondtam telefon nem volt, a munkahelyin sem beszélhették meg a magánügyeiket. Azt is általában a főnökök használták. Nálunk is, ha keresztanyámmal beszélgettünk, nem tartozott az osztálytársaimra.

noirp 2012.03.30. 17:47:34

@escargot: :)
[kivirágoztam ebben a hejj de motiváló tudományos légkörben, tudod]

A Tyne folyó déli partja 2012.03.30. 20:08:53

@Erzsebet: hét közben azért nem lehet, mert munka/iskola van, szombaton szintén, vasárnap meg család. magyarul, soha nem jöjjön senki, mit képzelnek. na, ez kéne a francnak.

Bicepsz Elek77 2012.03.31. 11:55:14

Regi ismeros. Beult delutan 1830 kor. Hazament masnap 9:30 kor. Nem aludt. beszelt!!!!!

pincze 2012.03.31. 12:47:12

Az egyik havernak csak befütyülni lehetett , hogy jöjjön ki focizni . Nagy volt a rend náluk. A gyerekeknek kell a jövés-menés , hajlamosak megfeledkezni az időről , belemerülni a játékba , de nekik is venni kell azért a lapot , ha udvariasan rákérdeznek , hogy meddig vagy te elengedve .

lazov 2012.04.25. 15:23:33

Én voltam általános iskolában a hazamenni nem akaró haver.
Csórók voltunk, számítógépet még tévében se láttam addig, amíg egy jómódú osztálytársam meg nem mutatta a saját C64-esét.
Hasonlóan alakult minden, mint a posztban - le is koptattak, és valóban nem értettem a metakommunikációt. Sebaj, később megtanultam olvasni a sorok között.
Amúgy a csóró osztálytársat nem szívesen látják ám a jómódú gyerek szülei sem, általában véve. Legalábbis nekem ez jött le. Kínos kis barát, inkább ne jöjjön.
Persze hozzám bármikor jöhettek a nálam csóróbb, egyszobás parasztházban négyen nyomorgó osztálytársaim, kaját is kaptak - pontosan addig, amíg el nem kezdtek kihasználni.
Azóta látok valamiféle igazolt belső összefüggést aközött, hogy valakinek milyen az anyagi helyzete és hogy hagyja-e magára akaszkodni a kullancsokat. A levont következtetéseket pedig soha nem hagyom figyelmen kívül a mindennapi életben.
Az viszont már nem volt a jómódú kölkök homlokára írva, hogy kijut nekik a jóból erőfeszítés nélkül: családi vállalkozás nélkül, a maguk "erejéből" nem jutottak messzire, illetve nagyon is messzire, mert van, aki Angliában egyeli a répát a lengyelekkel. A többséget azért megvédte a gazdag család saját üzletébe való bedolgozás.
Én meg közben összekaptam magam, hogy a gyerekemnek tudjak kütyüket venni, ha jónak látom.
Kisvárosi visszaemlékezéseimet hallották. :-)

Renatosanto21 2012.05.08. 00:38:07

régi a post, de ilyen blogokra tényleg ritkán tévedek. Egyetlen egyet tudok hozzászólni, miután a csoporttársaimmal szétröhögtük magunkat az egész "cikken". :D : NYOMI!
na jó nem! de sajnos mindannyiunk szeme elött ott van ez a kis szarrágó, aki végre elbújhatott az INTERRNETT mögött.(like u) Tipikus emberfajta vagy és le se tudnád tagadni magad, na ennyit a komolykodásból. Kár, hogy nem volt igazi "szegény családból" származó öregapád, aki adott volna egy méretes pofont , oszt csak annyit szót vóna h , szerezz magadnak barátokat te tróger! :D

Renatosanto21 2012.05.08. 00:47:45

@Erzsebet: Erzsi néni, elég szomorú ha a pici fia a szakdolgozat ideje alatt is maguknál teccik lakni : (((

Erzsebet 2012.05.08. 15:14:52

@Renatosanto21: Igen a pici fiamnak ott a helye. Nem messze lakunk az egyetemtől, egy nagyobb lakásban. Itt tud rendesen felkészülni. Nincsenek részegek, nem szól a zene. Így gazdaságosabban is kijövünk. Az a dolga, hogy tanuljon, társai is szülőkkel élnek. Jó eredményeket tudnak felmutatni, nem bukdácsolnak. Az egyetem nem jótékonysági intézmény.

A Tyne folyó déli partja 2012.05.11. 18:12:20

@Renatosanto21: miért is? én is otthon laktam az egyetem alatt, meg az összes helyi évfolyamtársam. miért fizetne albérletet, ha a saját városában jár egyetemre? ezt gondold át még egyszer.

A Tyne folyó déli partja 2012.05.11. 18:26:10

@Renatosanto21: miért is? én is otthon laktam az egyetem alatt, meg az összes helyi évfolyamtársam. miért fizetne albérletet, ha a saját városában jár egyetemre? ezt gondold át még egyszer.

lazov 2012.07.08. 11:47:21

@Renatosanto21: nincs véletlenül WII-d? Este felmennék játszani.
Beszéltem öregapámmal, elengedett.
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
süti beállítások módosítása