Olvasói rovat - A gyepmániás

2012/03/03. - írta: Kurtz ezredes

A gyepmániás (vagy nyersebb nevén a gyepbuzi) a családi házas ember egyik nagyon durva és elfajzott kategóriája. Nem mindenki születik gyepmániásnak, de nagyon sokuk válik észrevétlenül azzá. Ez sokszor teljes hátraarcot is jelenthet. Vigyázat! A teljes tagadásból a gyepmániássá válás rögös útjaira nagyon gyorsan el lehet jutni.

-Nekem nem kell olyan gyep mint a golfpályákon, hadd nőjön a dudva, úgy a természetes. Na jó azért nem akarom, hogy parlagfű nőjön, még megbüntetnek, ezért nyírni fogom, de hogy tele lesz a kert fával és bokrokkal az tuti! Legalábbis a kert szélein biztos.

A gyepmániásnak mindene a "szép zöld gyep". Mert így igényes. Mert nem elégedhetünk meg kevesebbel, hiszen saját magunknak csináljuk. Az újonnan vásárolt ház kertjéből folyamatosan eltűnnek a bokrok, a ribizli, a málna, netán a fák is, hisz úgysem volt rajta annyi termés, hogy megérje vele küszködni, és helyét átveszi a golfpályák kertészeit is megszégyenítő minőségű zöld kárpit.

A gyepmániásnak a kertész- és barkácsáruházak a fűápolási kellékek olyan garmadáját kínálják, melyet arányaiban még egy kütyümániás is megirigyelhet. Gyepszellőztetők, gyephengerek, vízelosztók, esőzetők, gyepműtrágyák, gyepvitaminok. Ezeket a szerszámokat természetesen csak alapos utánajárás után szabad összegyűjteni, fórumokat bújva, eszmét cserélve, megértően bólogatva. Karbantartásuk legalább olyan rituálékat igényel, mint maga a cél.

A fűnyírás a hét csúcspontja. Pontosabb csúcspontjai, hiszen többször is kell, úgy erősödnek-sűrűsödnek a szálak. Ezt gyakran orvlövész módon, hason fekvő, fél szemmel a gyep vízszintességét ellenőrző póz előzi meg, melyet egy lemondó sóhajtás, majd a fűnyírót takaró ponyva zörgése követ. Ponyva összehajtogatása, benzin, olaj ellenőrzése, berántás. Természetesen önjáró típus, fűgyűjtővel ellátva. A véletlenül elpotyogott szálakat a nyírás befejeztével fel KELL szedni. A kényesebb részeket motoros szegélynyíróval fazonigazítja, átlátszó arcvédőt viselve. Spriccflaskában mindig található bekeverve gyomirtó a tényleg elérhetetlen dudvák irtására.

A pázsit gondozásáról több szakkönyv is sorakozik a polcán (a könyvek java részét felcsapván, még reccsen a gerinc ragasztója, hisz sosem nyitották ki, de hátha valami katasztrófa történik és akkor jól jön majd a segítség). Roppant körülményes és tudományos módszerekkel számolja ki a kert dőlésszögéhez és területéhez szükséges fűmagot grammra, a fű megfelelő vízháztartásához egészséges vízmennyiséget centiliterre. Kínosan ügyel az automata öntözőrendszer működési idejére, a széljárás és az elmúlt hetek napos óráinak száma függvényében. Ha dohányos, akkor pöfékelés közben (piros) alsónadrágban elégedetten szemléli a szállingózó vízpermetet és hallgatja az öntöző szimfóniáját. KSSZT-KSSZT-KSSZT-KSSZT-C-C-C-C-C-C-KSZT-C-C-C.

Ha a gyepmániás családapa, akkor szenvedélyének következményei természetesen az egész családra kötelező érvényűek. Gyepültetés, frissítés alatt (extrém esetekben mindig, esetenként lapos talpú papucsban, de csak ha nagyon indokolt) a FŰRE LÉPNI SZIGORÚAN TILOS! Az érintett területeket fehér zsinórral körbekeríti, melyre szabályos közönként kék kukazsák csíkokat aggat. A családtagoknak kutya kötelessége ismerni és lángoló pallossal lesújtani a zöld gyep alattomos gyilkosaira.

- Nádképű csenkesz, vörös csenkesz, réti perje, gyerünk fiam ez micsoda? NEM, NEM, NEM!!! Ez cérnatippan! A mutatóujjad óvatosan benyomod a gyökérzet alá és egy határozott mozdulattal kitéped a rohadékot. Így ni. Amott is egy, na most te csináld!

A vendégek figyelmét bocsánatkérő mosollyal hívja fel arra, hogy jelenleg a gyep regenerálódik, illetve a fűre lépés a föld tömörödésével jár, ami kiszorítja a levegőt és hát sajnos a gyepszellőztető már téli álmot alszik, szóval lehetőség szerint inkább ne. Viszont itt ez a remek kis járda (tíz centiméter széles) innen lehet nézelődni. Érezzétek magatokat otthon!

Kutya maximum megkötve élhet ilyen udvarokban, mert lyukat ás és a fűbe szarik. A macskákat kikészített vadászcsúzli-csapágygolyó kombóval űzi el az ő drágaságáról.

A mánia könnyen átterjed más növényfélékre is, tipikus a mértani pontossággal felfuttatott szőlőtőkék sora, melyről soha de SOHA nem szabad egy szemet lecsippenteni, kizárólag egy részfürtöt, mert mégis hogyan nézne ki egy foghíjas fürt a kertben?

52 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent_x 2012.03.03. 09:54:58

Fűvel ennyit szívni...

mr2 2012.03.03. 10:02:25

Miután rengeteget küzd a vakond ellen, ezért a gyerek nem nézheti dvd-n a "Kisvakond" sorozat egyetlen részét sem.
Ez a gyepmánia általában csak két-három évig tart, a költözés utáni negyedik évben a családi összejövetel alkalmával már szabad a fiúknak a füvön focizni, a lányoknak pedig tollasozni. Az ötödik évre már csak annyi marad, hogy jótanácsokat osztogat az arra fogékonyaknak, valamint a garázsban kerülgeti az időközben feleslegessé vált szerszámokat, de kidobni nincs szíve azokat.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.03.03. 10:41:50

"KSSZT-KSSZT-KSSZT-KSSZT-C-C-C-C-C-C-KSZT-C-C-C" zseniális. szinte hallottam!
Amúgy ez a mánia nem az amcsiknál tetőzik legjobban? Ott a szomszédok még egymással versenyeznek is.
Vagy már hozzánk is ennyire beszivárgott volna ez a "szubkultúra"?

bungics (törölt) 2012.03.03. 10:54:24

A mi éghajlatunkon eleve kizárt az angol gyephez hasonló zöld "szőnyeg". Az ugyanis nem bírja a szélsőségeket (-20 fok és + 40 fok), a hetekig tartó szárazságot és a hetekig tartó esőzéseket, sorolhatnám. Nincs ilyen NÖVÉNY. Ahhoz olyan éghajlat kell, ahol a hőmérséklet kis tartományban ingadozik, jellemző a hajnali pára, stb.
Ha valaki ilyet akar, az a természet megerőszakolása.
Ettől függetlenül lehet szép zöld gyepe valakinek, csak ahhoz kompromisszumot kell kötni. Először is a természettel.

Öreg Sam 2012.03.03. 11:01:19

@bungics:
Hehee...
Talán Churchill papa mondta:
"a demokrácia olyan,mint az angol pázsit:
naponta öntözni,hetente nyirni,és akkor már csak 300 év..."
Ez visszafele is érvényes,majd ha 3 Golf áramlat mossa 1000 éves partjainkat,akkor lesz itt hasonló pázsit :)
A kedves posztoló kifelejtette az un."kiszuró" nevű pokolgépet,amivel egyenként ki lehet döfni a nem fűszerü növényeket!

2012.03.03. 11:10:01

Nálunk annyira szar a föld, hogy tolólapáttal kellett elegyengetni, azóta csak nyirni kell, mert persze fűmagra már nem volt pénz.
Vakond nálunk nincs, ezt a kemény agyagot még ő sem bírja, de ha akad mégis egy mindere elszánt példány, azt a macsak elintézi.
A szomszédom néhány hónapos angliai vendég munka után angol pázsitot létesített az udvarán. A kutya persze az oldalkertbe zárva (évekig tartó perskedés).De örömmel látom időnkétn a vakond túrásokat, mert persze macska az nálunk nincsen.

Ismeritek persze az angol pázsit titkát? ugye a túristák megkérdezik, hogy mit kell csinálni a fűvel hogy ilyen legyen? Semmit, időnkét nyírni, és 300 év mulva ilyen lesz.

bandigyerek 2012.03.03. 11:30:52

azért nem szerencsés a szőlőfürtről csak egy szemet lecsippenteni, mert akkor a szag alapján megtalálja a maradékot a darázs és megeszi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.03.03. 11:57:09

és minden szombat reggel 6kor vágja a füvet a létező leghangosabb fűnyíróval.

Aztán megfertőzi a szomszédot, és elkezdenek versenyezni.

Bordapapa 2012.03.03. 12:06:01

A gyep- és tujamánia általában a városból frissen kiköltözöttekre jellemző. Gyorsan kiirtják a kertből a bokrokat, gyümölcsfákat mert rontják az összképet, aztán átjönnek gyümölcsöt kunyerálni az én fáimról.

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.03.03. 12:07:41

Sziasztok, az akut gyepmánia legnagyobb átka, hogy minden 'fertőzött' a tömött, harsogó zöld, angol gyepet akar... Magyar viszonyokra viszont szárazságtűrő fűfélékből kell gyepet létesíteni, remek magkeverékek kaphatók már, amik bírják az aszályt és a 'ridegtartást' is. Az angol gyep minőségét meg okosabb meghagyni olyan helyekre, ahol a csapadékmennyiség és -rendszeresség ezt öntözőrendszer nélkül biztosítja.

Egyébként heti egy nyírással a pázsit még itt, Angliában is simán rendben tartható, de az kötelező jellegű elfoglaltság március legelejétől november elejéig-közepéig. A golfpályákon még nem néztem, ott nyilván más a rendszer.

És még valami: 'az a szép zöld gyöp' (hogy Poldi bácsit idézzem) nem kellene, hogy egyetlen berendezési eszköze legyen a kertnek. A friss panelszökevények rendszerint mindent kiirtanak maguk körül, amint kertes házba vezéreli őket a sorsuk. A száz éves, árnyat adó diófát azért, mert hullik a lombja és azt gereblyézni kell, és mert árnyékol a negyven fokban nyáron. A három-négy méteres, illatos orgonákat meg a többi, kertet határoló cserjéket azért, mert kell a hely a tujasornak, és az örökzöld meg nem szemetel...

Kb. itt tart jelenleg a Mo-i kertkultúra, hogy ami megvan, azt ki kell vágni, helyette van szép, tujasor egyen-gyeppel, amivel lehet molyolni. Itt meg kieresztik a birkákat a domboldalra, és láss csodát: odafentről kapja a vizet, a birkák lenyírják és trágyázzák, és zöldell, mert ez a klíma ezt engedi...

tomware · http://tomware.blog.hu 2012.03.03. 12:14:51

Csak egy legendás mondat:
"Gazsi bácsi lótetű"
Rémlik valakinek? :)))

Calibaan 2012.03.03. 12:49:29

Amerikában a suburb-ökben előírások vannak, milyen állapotban kell tartani a kertedet, itt le is fektetik, mennyi időnként vagy köteles cserélni a gyepszőnyeget. Elég szép büntiket is osztogatnak érte, ha nem teszed meg. Itt, az északnémeteknél csak kinéznek, ha nem áll minden katonás rendben, de nekem jobban tetszik a sok szirszarral, ami nő, és csak nyírni kell. Lehet benne játszani, hintát felállítani, nyilazni, esni, kelni :)

tundrazuzmo (törölt) 2012.03.03. 13:07:31

A gyepmániás elengedhetetlen tartozéka a barkácsáruházban vásárolt KERTI KISHÁZ. Ebben lehet tárolni a fűnyírót, a kerti öntöző tartozékait, és a szükséges egyéb szerszámokat. A kertre nyíló erkélyajtótól indulva ide vezet a 10 centiméter széles KERTI JÁRDA, és ebben a kis házban lehet elmolyolni 1-2 órát a családtól távol. A kerti kisház fűbarát, nem a földre, vagy a fűbe kell felállítani, hanem az erre a célra gyártott hobbibetonból kell alapot készíteni. A kerti ház jellemzően magasabb mint a kerítés, ezért átlátszik a szomszédból, ezért a szomszéd annak ellenére tud a kiváló minőségű gyep jelenlétére következtetni, hogy azt bármikor is láthatná a drótfonatos kerítésre felerősített nádszövet barikád és a kerítés mellé ültetett bokorsor vagy tuják miatt.

Magyar100 2012.03.03. 13:32:21

@Öreg Sam: Csak az a baj, hogy Churchill azt se tudta, mi a demokrácia.Egy háborús bűnös volt,lásd. Drezda bombázása.Bocs az OFF-ért

tundrazuzmo (törölt) 2012.03.03. 13:36:32

@Magyar100: Éljen Csőrcsill és felesége Csőr Csilla, a világ leghíresebb gyepmesterei! Drezdában is csak füvesíteni akart az öreg bulldogpofájú.

pincze 2012.03.03. 14:15:44

A kerti kisház alatt van a fúrt kút , egy álom .

élhetetlen 2012.03.03. 14:17:50

Pázsit. Nem csak fű létezik. Van egy 150 négyszögöles telkem Balatonon, szerintem egy szál fű sincs a kertben. Százszorszép, pitypang, cickafark, a hátsó részen ibolya. Nyírja a kertész, (nem hetente, csak, mikor úgy gondolja), egy hétig egyenletes zöld, aztán kinyílik a százszorszép, a pitypang. Az ibolya csak tavasszal látványos, de akkor nagyon, egyébként csak egy zöld felület. Rendezett a kert, és nőjjön benne, ami akar, nincs gond vele. (Rámenne az életem, ha mindezt ki akarmám irtani, és füvet telepíteni a helyére. Nem érdemes.)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.03.03. 14:28:07

A szőlőből szemet lecsípni tényleg nem szabad, mert berohadhat az egész fürt, ezt már a gyepmánia előtt is így tanultuk. Akkor a ház előtt az utcán volt a fű ami olyan volt mint a bársony, s néha a tanács lekaszáltatta. (akkor pár napig mindenki kalapból készült simlis sapkát akart.) Volt szomszédom, kb 50 nm kert öntözésére (reggel az öntözőrendszer beindulására, vagy a szétdurrant csövekből ömlő víz zajára ébredtem) 60.000 Ft/hó vízdíjat fizetett úgy, hogy alig laktak ott. Na ez sem normális.

Pan Modry 2012.03.03. 14:33:46

A gyepmanias legnagyobb ellensegei a kornyek macskai, akik eloszeretettel szarnak es hugyoznak a gyepmanias buszkesegere. :))

Ronald 2012.03.03. 14:47:05

@Magyar100:
Máskor nem kell Londont bombázni V5-ösökkel... és akkor a britek sem tesznek majd képtár-látogatást Drezdában.
Ez nem jutott eszedbe, okoskám?

Sőt, még a Don-kanyarba se kellett volna elmenni idegen embereket legyilkolni - az úgymond "honvédeinknek".
Ugyanis a "hon" nem ott volt.
.

Martian (törölt) 2012.03.03. 14:49:15

Imádom belevetni magam a telkünkön a jó térdigérő fűbe, főleg ha nyílnak a mezei virágok... :)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.03.03. 15:01:37

Nekem anno szerencsem volt: szuz terulet, egy fa vagy bokor sem volt a kertben, magam izlesere alakithattam ki.

Tujat nem ultettem, helyette borokat es tiszafat sovenynek, szerintem izlesesebb - ha mar a szomszed tomor kokeritest huzott fel zsalukobol.

Gyep meg csak annyi, amennyit 20perc alatt le lehet nyirni kenyelmesen es a hangtalan bologato-esozteto be tud locsolni. Viszont a kutyak ki vannak tiltva.

Kar, hogy a rengeteg penz es munka ellenere az exeme az egesz.. :|

murunga 2012.03.03. 15:55:12

ezek általában mérnökemberek...

nadivereb 2012.03.03. 16:08:44

Az ilyenhez szokott társulni súlyos tuja- és örökzöldfüggőség is, lehetőleg szabályos rendben, mer'az nem szemetel, meg télen is takar. Mondjuk hogy mi a fasznak kell télen takarnia, azt egyik se tudja megmondani, hiszen télen sose megy ki a kertbe, nyáron is csak húst sütni (havonta) meg locsolni.
Aztán meg persze jajveszékel, amikor 3 év után jön egy jó kemény tél, a 30 smaragdtujából (szigorúan smaragdtuját vesz, maximum leylandit, de azt csak akkor, ha nagyon utálja a szomszédot) kifagy 5, a hó szétnyom másik hetet.
Előkertben sziklakert (teljesen függetlenül attól, hogy van-e 100 kilométeres sugárban hegy), ha mégse - ez anyagi okból fordulhat elő -, akkor örökzöldek. Egy terülőboróka, egy gömbtuja, egy tiszafa/hamisciprus. Mert az télen is szép.

nadivereb 2012.03.03. 16:30:00

@nadivereb: Kiegészítés: fapados, különösen árérzékeny változata esetenként elcsábul a szabadgyökerű fagyalcsemeték 60 forint/darab akciójának és teletűzi vele a kertet, majd élete hátralevő részében emiatt szentségel, mert szemetel (értsd: ősszel lehullatja a lombját), nem nő szabályosan (pedig ő minden évben kétszer nekimegy a stihllel és téglalap alakúra nyírja), kikopaszodik az alja (mert nem sikerül neki téglalap alakúra nyírni), meg beleköltözik a rigó.
Az olyan kifejezéseket, mint "trapéz alakúra metszés", meg "termőhelyi körülmények" magában lefordítja arra, hogy "szórjál még rá gyepműtrágyát". Ha egy részen kipusztul a sövény, nem ugyanolyannal pótolja, hanem csodasövénnyel, mer' az gyorsabban nő.
A metszőolló mint idea a csontjáig hatoló rettegéssel tölti el.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.03. 17:09:38

@tundrazuzmo: azaz a FÉSZER! Atyám kiskerttulajdonosként több fészert is birtokolt már, az első egy komplett faházikó volt ablakkal, ajtóval, alpesimintájú tetővel. Ezt a vejének adta, aki teheratutóval elszállította. Ezután apa épített egy másik kisházat a diófa alá, de mivel az nemvolt elég kiegészítette egy fatároló színnel. Később a színt is ki kellett bőviteni, de ehhez már segített neki egy "erdélyiember". Ez fészereink rövid története. Ráadásként még annyit, hogy amikor megvettük a telket, a kert telis tele volt a legkülönbözőbb formájú fészerekkel, tárolókkal. Egyik girbegurbább volt mint a másik, de apa ezeket elbontotta, illetve velem verette szét. Nem esett nehezemre.

Asidotus 2012.03.03. 17:35:14

sosem értettem a füves udvart. Ottan ehető zöldség is megteremne...

2012.03.03. 17:50:00

A KERT.

Ahogy ezt kimondják, a fű, meg annak nyírása.

Én szerettem volna néhány kerti törpét a kertbe, csak úgy, de az ex szerint nem jó,mert a fűnyíróval csak kerülgetni kell.Amikor én gyerek voltam mindenütt volt kerti törpe, fűnyíró meg egysem, mégsem verte fel a gaz a portát.

Mesélik az öregek, hogy régen átoknak számított azt kivánni valakinek, hogy a fű nőljön ki az udvarodon. Azt jelentette, hogy nincs háziállat.

Na a kerti sütögetés is megérne egy posztot. Na meg a bográcsozás.Mindenkinek van egy tuti receptje, tüzetrakni meg aztán senki nem tud, na meg a nyársalás, a lángon való szalonna sütés, a fekete szalonna zsír kenyérre kenése. Egy valaki mindig van aki kolbászt is rak fel, na meg hagymát.
szépekre száll a füst, bolond aki állja, a füst is tévedhet, stb. stb. Hozzá házi bor, aminek pár kiló cukorral sikerült a fokát emelni. (egyszer azt mertem mondani, hogy biztos nem kell a borba cukor, mert Krisztus urunk is itta, és akkor a répacukor még nem volt kitalálva, na majdnem megöltek érte.)

Kiapadhatatlan modor forrás.

nadivereb 2012.03.03. 18:41:39

@Frengi: Kedvenceim az újépítésű házak tulajdonosai, akiknek a kerttel kapcsolatban a következő igényeik szoktak lenni:
1): ne kelljen sokat locsolni, nyírni, metszeni, dolgozni vele, úgy egyáltalán, a legjobb, ha elég csak néha megnézni
2): legyen szép (értsd: szebb, mint a szomszédé), meg legyen benne sok virág
3): legyen benne sütögető.

Tapasztalatom szerint a "sütögető" ma hazánkban legtöbbször egy sarokban álló, tökéletesen funkciótlan betonszerkezetet jelent ráccsal, valamint hozzá vezető ösvénnyel, ahova jól rá lehet látni a teraszról, aminek a sarkában áll az azóta megvásárolt, évente átlag háromszor (két szülinapi parti és augusztus 20.) használt gurulós kerti grill.

MilleMiglia 2012.03.03. 18:49:37

@nadivereb: Ja-ja ezért az újépítésű agglomerációs ház a kert telek legalább 80%-át elfoglalja, gyakorlatilag elhagyják az építésügyi rendelet által megszabott távolságot a határtól (cca. 3m). Egy kocsimosáshoz ki kell nyitni a kertkaput, mert másképp nem fér el.

2012.03.03. 19:02:38

@tomware: ó bazz, nekem is ez ugrott be:)

Van pár ismerősöm, aki a sz.r gyepével szerencsétlenkedik, pedig a belefeccölt energia feléből f.asza kis veteményesük lehetne:) Ilyen vé.szterhes időkben meg amúgy is felelőtlen pazarlás az ilyesmi, mert babot meg krumplit is lehetne vetni.

Öreg Sam 2012.03.03. 19:14:02

@nadivereb:
Eejh...
Kifelejtetted az "igazi székely magyar" által rakott kemencét,amibe természetesen befüteni nem szabad,mert netán füstös lesz.
Élő ember nincs a környéken,aki valaha is sütött kemencében,gazduram meg a Praktikerben veszi a csomagolt bükkfát,ami sok mindenre jó,csak tüzet rakni nem :)

nadivereb 2012.03.03. 20:31:24

@MilleMiglia: Igen. Viszont ha az építtetőnek van pénze, meg pár hektárja, akkor jön a képbe a fent felvázolt sütögető. A medence mellett. Meg a tájépítész/kertész mellett, aki épp azt próbálja hasztalan elmagyarázni a tulajnak, hogy sajnos nem létezik olyan növény, amelyik örökzöld, egész évben vaníliaillatúan virágzik, igénytelen, százaságtűrő, továbbá metszés nélkül is misimókus formában nő.

Magyar100 2012.03.03. 21:36:53

@Ronald: de facto:te vagy tudatlan vagy....Drezdában nem volt akkor már semmi, csak a védtelen lakosság, te tudatlan okoska...Nagyapám az országunk védelmében a Don-kanyarban szerzett súlyos sérülést, úgyhogy ilyeneket ne irkálj..az IP-címed már megvan,úgyhogy a te érdekedben most hagyd abba, én nem net huszár vagyok..
@tundrazuzmo:
Lehet, de még ahhoz is szenilis volt:-)Azért az ártatlan lakosság legyilkolásából nem csinálnék viccet,Ronald/Kohn/tette..

Manatwork (törölt) 2012.03.03. 21:48:48

Olvasom pár helyen: a kutya ki van tiltva az udvari gyepről. Őszintén: akkor mi a fenének kutyát tartani ha nem járkálhat szabad az udvarban??? Na bumm.. odaszarik a fűre. és akkor mi van? Fel lehet szedni, meg lehet tanítani az okosabb kutyákat hogy egy kisebb meghatározott területet ahsználjanak ilyen célra. Persze ha kicsi gyerek van akkor az ne csússzon-másszon olyan helyen :) De alapvetően a kutyaszar is hozzátartozik a fűhöz.

Bicepsz Elek77 2012.03.03. 23:50:54

Fure lepni tilos!! Regi magyar film.

Bicepsz Elek77 2012.03.04. 02:23:26

@Bicepsz Elek77: Exgyepmester fuvesiti egy belvarosi haz udvarat.

2012.03.04. 08:22:18

@nadivereb: nekem az a véleményem, hogy nem az a lényeg, hogy hol sütik, hanem hogy mit.

múvemáccsó 2012.03.04. 14:37:07

@nadivereb: huh, ez az én álomkertem :D
cserébe nekünk teli van gyümölcsfával, meg bokorral - szomszédok szerint paradicsom. én meg áthívnám őket és megkérném, h akkor ápolják a napi 6-8 óra meló után, vagy 7végén, amikor inkább pihennének.
én inkább az általad leírt modoros kertbirtokos lennék.

nadivereb 2012.03.04. 15:59:26

@múvemáccsó: A fent leírt kerttel az a fő baj, hogy nem létezik :)

Ha egy díszkert szép, akkor azzal legalább egy kevés meló mindig van. A gyümölcsfákkal és a konyhakerttel meg még sokkal több. Akkor van baj, ha a kedves tulaj nem fogja ezt fel, és a 0 fenntartási hajlandósága mellett hiányolja a virágokat meg a sok-sok tarka bokrot.

666E 2012.03.04. 18:39:00

Valóban létezik a jelenség, hogy ha az egyik szomszéd nyírja, akkor a másik is rányír.
Az állandó, hullámokban előjövő ültetési mánia is jellemző, aminek hálójából sokan nem tudnak szabadulni. Eleve olyan szemmel nézik a kertet, hogy mi hiányzik. Hol van az a terület ahova még kell valami. És mivel ha odatesz még egy tuját vagy bokrot, akkor amiatt így a másik oldalon támad hiányérzete és ez így megy a végtelenségig. Spontán dönt, hogy mit hova és jaj annak akit rávesz az ültetésre (fiatal rokon) mert az biztos, hogy neki nem jól csinálja, mert a növény nem egyenes, nme középen van, némelyik kilóg a sorból, mégis inkább ott lett volna jó stb.

CosmoBacsika 2012.03.05. 12:34:33

Grat a poszthoz, egy az egyben rólam szól :) Minden modoros rész megvan (agglomerációs ház, tujasor,"tűzhely úttal", sok sok fű, öntözőrendszer, fúrt kút, mondjuk paradicsomot már tavaly is termesztettünk, idénre bővítenénk a konyhakertet)

fairwolf 2012.03.05. 14:25:20

@Magyar100: Huha, biztos jol megijedt most toled mindenki! Mit csinalsz az IP cimevel? Eladod a piacon?
Imadom az ilyet majmokat...

Majd ha egyszer igazan meghekkelted 127.0.0.1-et (igen, ez az en IP cimem mert nem felek toled) es mindent letorolsz amit ott talalsz akkor majd talan elhisszuk, hogy ertesz hozza. ;)
Kalandra fel te agyatlan!

Pan Tau 2012.03.05. 14:36:33

@fairwolf: Jól hangzik ez az agyatlanazás pont a te szádból, aki a "PRIVÁT" nevű mappába teszi a mocskos dolgait és még az asztalra is kiteszi!
A feleséged tudja, h. milyen cuccokat szedtél le az xhamsterről? ...most majd jössz, h. kamuzok és blöffölök, de mi ketten tudjuk mi az igazság ugye?!
Fúj baszdmeg, tyúkkal?

Mindenesetre a raiffeisenes egyenlegedet átlőttem a ciprusi számlámra!:-)

fairwolf 2012.03.05. 14:44:27

Jaj neee! Puh, meg jo hogy epp tegnap toroltem le ahogyan hatulrol atnezek a kecske szarva kozott. Most megfogtal... Nem hittem volna, hogy meg te is elered a 127.-es titkos IP cimemet. Ha mar te is ilyet tudsz, akkor Magyar100-troll biztosan ki fog herelni ha rajon, van egy csomo kepem rola is! ;)

Pan Tau 2012.03.05. 14:57:03

@fairwolf: Mi az hogy "még te is"?
Mindent tudok a kompjúterekről, fejlesztőmérnök vagyok Berlinben az SAP-nál, amikor éppen nem a haverekkel deszkázom a brandenburgi előtt és szívok, meg tarhálok...szóval kurvára értek hozzá elhiheted nem túlzok.

De én jószándékú cyber-punk vagyok, nem érdekelnek az anyagi javaid, a lóvédat is visszaadom és mögéírok egy nullát, lásd kivel van dolgod. Ha bárkinek beszélsz róla, meg kell, h. öljelek!

Nadiposzi (törölt) 2012.03.05. 15:13:33

@Pan Tau:
Nebasz, az xhamsteren van tyúkos poresz?
És én csak most hallok róla?!

fairwolf 2012.03.05. 15:17:50

Fuuu, ha kulfoldon elsz akkor meg jobban felek. Biztosan valami Moszad vagy hasonlo briganti vagy.
Szerintem Magyar100 sokkal nagyobb kiberpank nalad, mert o meg a tortenelmet is kivulrol tolja, plane az elmult 15 evet, mer azt ugye szemelyesen is...

Pan Tau 2012.03.05. 15:21:54

@Nadiposzi: hogyne vóna! Asian, white, black, latino, russian.

Én mondom tiszta betegek! most mi különbség van a magyar, meg a ruszki között?
Szerintem valami négy mancsos szarkavarás lehet a háttérben!:-)

Nadiposzi (törölt) 2012.03.05. 15:38:12

@Pan Tau:
Hát, ma már így vagyunk, be kell valljam hogy én elsősorban a kakasokra gerjedek (furcsa, mer amúgy emberbe tök heteró vagyok, érted.), pl. a grönlandi pelyhes az egyik személyes kedvencem ebből a videóból, de a hortobágyi, a mongol szélestalpú, a láva- és a pekingi porcelán kakas se gyenge.
www.youtube.com/watch?v=1kNVdQTgink

Maxwell 2014.09.06. 22:14:02

Nem értem azokat, akik a befüvesített kertek ellen vannak. Nem mindenkit hoz lázba a konyhakert, a többség, ha csak tudat alatt is, de többre vágyik, igényesebb annál, hogy a saját kertjében csak zöldségágyások között közlekedjen. Mellesleg (kisebb) konyhakertet is lehet művelni a gyep mellett, ha van rá igény. Egy 3-4 tagú családnak nyilván nincs szüksége az egész telekre növénytermesztéshez. Arról nem is beszélve, hogy így rengeteget kéne gazolni egy nagyobb telken, aztán ha minden letermett, tavaszig nincs is semmi látnivaló a kertben a gyümölcsfákat leszámítva. A fű nemcsak látványnak szép, hanem a levegő minőségét is javítja, és hűsíti azt forróság idején. Nem hiába tesznek már Nyugat-Európában is gyepszőnyeget a villamos sínek közé a nagyvárosokban. Fontos lenne, hogy a szennyezett levegőjű nagyvárosok peremén lévő családi házas övezetekben a fák mellett minél nagyobb gyepfelület is legyen. Úgy látszik Magyarországon sokan még mindig nem ismerik fel ennek a jelentőségét.
süti beállítások módosítása