Az önjelölt zsidó

2011/05/22. - írta: Modor Tibi

Ha már olyan szépen megemlékeztünk államalkotó nemzetségeinkről (különös tekintettel a magukat németnek tartókra), bűn lenne pont Őket kihagyni a felsorolásból. És persze tudjuk, hogy a több évtizedes belharcokat is szító vita - miszerint most akkor nemzetiségről, kisebbségről és/vagy felekezetről beszélünk-e - máig lezáratlannak tekinthető; önálló identitással rendelkező közösségként mégis viszonylag könnyű dolgunk van.

Nagyvonalúan átsiklunk a magyar zsidó kultúrában felnevelt és felnőtt, esetleg Izraelből ide/visszatelepült embereken, mert itt nekünk sokkalta inkább egy különös, ám népes csoport kezdett pár éve szemet szúrni: a látszólag előzmény nélkül öntudatra ébredőké.

 

Úgy tesz, mintha zsidó lenne

Azt kívánja, bárcsak zsidó lenne

A családjának is azt mondja, hogy zsidó

Valójában csak annyira zsidó, mint amennyire egy majom.

 

 

Igen, az identitáskeresés rögös útja már megint! Kitérők, zsákutcák, hogy aztán hirtelen mégis célegyenesbe forduljon. Itt párttag, ott gyakorló keresztény nagyszülők. Rendszer ellen lázadó, vagy inkább KISZ-tag apuka és anyuka - akik a rendszerváltás után esetleg később hittanra, egyházi iskolába is járatták. Zsidó? Hát volt ott valaki a családban oldalágon, bennünk is van állítólag. Nincs amúgy velük semmi bajom, de azért ne reklámozd. Lehetett a gyerek tizenévesen bármi - punk, rocker, ultra vagy szkinhed, mint bárki más.

Aztán ahogy a Skynet, a benne csörgedező 1/4, 1/8 hatására ő is egyszer csak öntudatra ébred. Először tagadás, családfakutatás, kórosan, összevissza hazudozó rokonok faggatása családi legendákról és kellemetlen titkokról - aztán gyerek (tiltakozása ellenére) "olyan" iskolába íratása, Judapest, Izrael, kibuc, hébertanulás, név héberesítése, dávidcsillag a nyakba, valahova tartozás, végre. Tudod, csak kerestem itt folyton a helyem, a suliban is kívülállónak éreztem magam - de itt Tel-Avivban minden szembejövő úgy néz ki, mint én. Itthon vagyok - a világ egyik legnagyobb partihelye, ráadásul kelet-európaiként itt nem néznek le, sőt, ellenkezőleg! Aztán ki tudja, meddig tart nála a lelkesedés.

Persze a tévelygő útkeresőnél van sokkal rosszabb fajta: ez pedig a számító. Ő aztán vallja magát bárminek, amit éppen kifizetődőnek talál. Mindegy, mert a korszak elvárásainak megfelelő dokumentumokat úgyis beszerzi. Nevét, nemzetiségét és világnézetét úgy váltogatja, ahogy éppen előnyösebbnek tűnik számára. Kommunista, progresszív szocialista, keresztény-nemzeti, judeo-liberális. Izraelita, magyar, sváb, örmény (főleg, ha ezzel képviselőként indulhat). Mondschein, (gróf) Mosonyi, Marosján, majd megint Mondschein - különösen, ha egyik egyenesági felmenőjét se hívták így. Esetleg tiszteletből, kötőjellel felveszi nagyapjának volt szobatársának, ismerősének a vezetéknevét. Az is rokon, ha úgy vesszük. Mert esetleg csak - a fenti Doug the Headhez hasonlóan - úgy érzi, hogy így majd kapcsolatokra tehet szert, és az üzleti-művészeti életben is jobban tud így érvényesülni.

És akkor azt hihetnénk, hogy ezeket szokták az Igaziak kiröhögni - ám az életben tapasztalható példákon keresztül előbb-utóbb az a benyomásunk támad, hogy több a számító, mint az igazi...

246 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzolika 2011.05.24. 00:21:55

@F/: És a belgák hova álljanak?

mbm 2011.05.24. 00:24:42

@Modor Tibi: Na, elmentem, de eleinte nem tudta, hogy ki az a modortibi. Erre mondtam, hogy durcáskodni kezdesz, ha valaki kritizál, megsértődsz, és olyankor nem lehet tőled várni, hogy értelmesen reagálj bármire is. Erre felismert.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.05.24. 00:32:36

@Professor Pizka:

"túl kicsi az ország ahhoz, hogy ne lett volna már ezer éve mindenkinek mindenkivel keveredni"

... arról nem is beszélve hogy túl sok hadsereg vonult át ezen a tejjel-mézzel folyón ahhoz, hogy legyen "genetikai magyar".

neoteny · http://word.blog.hu 2011.05.24. 00:43:10

@kzolika:

az attól függ, hogy flamand vagy vallon.

pruntyike 2011.05.24. 05:28:50

@Professor Pizka: (08:41:51): Azért abban tökéletesen egyetértek Verebes Istvánnal, "hogy azért valahogy jobb szeretem, ha egy zsidó viccet egy zsidó mesél". Nagy igazság van ebben. Hogy is mondta Cyrano, valahogy így: "Magamat kigúnyolom ha kell, de hogy engem más gúnyoljon, azt nem tűröm el".
@csi szi: (14:19:18): Hát mi is volt Whopi Goldberg eredeti neve?
A posztban említett önfelfedező 1A kategóriájú képviselője Karinthy Márton, aki "szenzációs" bejelentést tett, hogy "már az öregapja is" : Lásd Karinthy Frigyes: "Madách Mohnblum Imre Izsák". Valahogy ez mégsem robbant. Vannak Magyarországon nagyon nagy zsidók, már olyan értelemben, hogy nagy hozadékot jelentenek Magyarország számára. Ilyen pl. (szerény véleményem szerint) jelenleg Ungvári Tamás.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.05.24. 06:19:46

persze, nincsennek is már magyarok, ilyen kis izék vannak ott, ilyen amőbák meg recegék

Muity Mijo · http://sos-bunyevacok-bunjevci.blog.hu/ 2011.05.24. 06:46:12

@vészmadár (pica pica): Egy öntudatos sváb ember büszke arra, hogy ő sváb. A reakcója attól függ, hogy milyen szövegkörnyezetben svábozzák.

A főtémáról: arról azért ne feledkezzünk meg, hogy a tényleges zsidók nemzeti kisebbségkénti elismertetése meghiúsult öt évvel ezelőtt. A hatalmon lévő zsidó vezetők nyomására.

pruntyike 2011.05.24. 06:59:57

@Muity Mijo: "A főtémáról: arról azért ne feledkezzünk meg, hogy a tényleges zsidók nemzeti kisebbségkénti elismertetése meghiúsult öt évvel ezelőtt. A hatalmon lévő zsidó vezetők nyomására."
Mi volt ebben a logika? Tudom, hogy így volt.

orwell 2011.05.24. 07:06:47

@Hadrian77: fordítva!!!-a zsidó taknyos

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.05.24. 07:25:12

@Muity Mijo: az öntudatos sváb ember kifejezés az vicces. Kb. olyannyira, mint a büszke magyar ember. Persze lehet valaki büszke ÉS magyar, vagy öntudatos ÉS sváb, de amúgy öntudatos meg büszke általában arra illik lenni, amit te csinálsz. Gondolom senkit nem interjúvolt meg a sváb Jehova, hogy édes kis magzatom, te sváb lennél vagy tót?

lüke 2011.05.24. 07:39:34

vásfürájnzürzavar
mán megin'
és? egyik ilyen vallású, másik olyan

aki meg nem hiszi járjon utána:
a novella
Sztálinnak fáj a foga
www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=nagyvilag-1988-januar-december-i-ii&ID=189506

Fekete Sámuel 2011.05.24. 07:42:00

@efhábé: A judapestorgosok is 70-80-asok.

2011.05.24. 07:47:01

Ebédelni voltunk nemrég, társasággal. Mi bagósok persze kint ácsorogtunk a teraszon. Oda jött hozzánk egy öreg, egy olyan aki mindenütt megtaláltató, beszélgetni vágyó, unatkozó, kisség szenilis nyugdíjas.
- Maga ugye nem német? Magyar vagy román?
- Magyar vagyok – mondom
Magyarra vált azonnal.
- Isten áld meg a magyart, jókedvvel, bőséggel- mondja köszönés képben.
- Kiderül, tatabányai sváb, sorolta,. hogy kik a híres magyar svábok, Jóscka Fischer nem marad ki, sorolta az emlékeit, a sérelmeit.
- Már kezdett kényelmetlen lenni, mert magyarul beszélt, és rajtam kívül mindenki német volt.
- -Rohadt svábok, rohadt svábok – egyre csak ezt ismételgette, amíg elment.
- Szégyelltem magam, még jó hogy nem értette senki.

efhábé 2011.05.24. 07:51:15

@Pszientológus: igen, ha figyelmesen olvasol, akkor láthatod, hogy épp ezt írtam. Van a túlélők generációja az elfojtásokkal, van a "tudatlan" generáció, akik a szülők rettegését viszik tovább az antiszemitizmusra aktualizálva és van a '70-es, '80-as generáció, akik a rendszerváltás környékén ébredtek öntudatra és sokkal kevésbé jellemző rájuk a rettegés, ők adták a judapest gerincét.

Fekete Sámuel 2011.05.24. 07:55:05

@Muity Mijo: Aminek meg az az oka, hogy egyházként lehetnek belül diktatórikus felépítésűek. Ha nemzeti kisebbség lenne, akkor viszont kisebbségi választások lennének, és ami még durvább az az, hogy bárki magyar állampolgár dönthetne úgy, hogy az urnázás idejére ő "zsidó", és ezzel befolyásolhatná a szavazást.

Most gondoljatok bele: Vonáék kisütik, hogy nekik melyik zsidó klán a legjobb politikailag, aztán leadják a kurucon a 2-500000 pajtásuknak, hogy szavazzatok X-re a zsidólistán.

Ezzel ugye X-et valószínűleg kicsinálják zsidókörökben, hisz nem lesz zsidó, aki az életben még egyszer szóba állna azzal, akit a Vona támogatott. Másrészt viszont, mivel 100000 zsidó van az országban és 2-500000 széljobber, ő fogja kapni a legtöbb szavazatot...

De ez csak egy példa. A tényleges politikai manipulációk ennél nyilvánvalóan lényegesen szofisztikáltabbak lennének.

Szóval gondoljatok bele, mi sülne ki ebből... :-)

-------

Összességében meg az van, hogy a zsidók kevesen vannak, viszont nagy hatalomra törnek. Ezért a zsidóság létében az ellensége bármiféle demokráciának.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.05.24. 08:34:21

Salom!
Köszönöm a postot, most jöttem rá, hogy én is zsidó vagyok.

Megfigyelo 2011.05.24. 08:49:33

@Pszientológus: Ez egy mocskos antiszemita szöveg. A zsidók azért nem számítanak nemzeti kisebbségnek, mert nem tekintik magukat nem magyar nemzetiségűnek. (A magyar zsidók mind magyar anyanyelvúek.) Ammikor az Antall-kormány kisebbségé akarta nyilvánítani őket, akkor napok alatt összegyűlt többezer tiltakozó aláírás
-- az ortodoxoktól az ateista szabadgondolkozókig mindenki fel volt háborodva és tiltakozott. Van néhány hülye, akik a nemzetiséggé való nyilvánítást akarnák, de nem tudták összegyüjteni az 1000 aláírást, ami szükséges lett volna a nemzetiséggé való nyilvénításhoz.

Szalacsi_Dezső 2011.05.24. 08:56:46

@Pszientológus: Vona Gábor "állítólag" Zázrivecz Gáborként látta meg a napvilágot Gyöngyösön 1978. augusztus 20-án. Lengyel-zsidó származású családban.

Leonard Zelig 2011.05.24. 09:01:39

@Frengi: És Schmit Pálltól tanulta a magyar hímnuszt

Megfigyelo 2011.05.24. 09:03:45

@Szalacsi_Dezső: Vona Gábornak tényleg ez az erdeti neve. Állítólag a Zázrivecz nagyanyjának második férje volt, aki a nevére vette nevelt fiát. (Akár még igaz is lehet.)

Megfigyelo 2011.05.24. 09:14:23

@Leonard Zelig: A Himnuszban az "áldd" szót ma tényleg két d-vel kell írni;
érdekesség azonban, hogy Kölcsey eredeti kéziratában egy d-vel szerepel.
(Schmitt Pál azonban feltehetően nem ezért írta egy d-vel...)

Megfigyelo 2011.05.24. 09:25:37

@Megfigyelo: Pardon, aut hiszem még a dédmama második férjéről volt szó.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.05.24. 09:59:18

@Judea:

rosszabb... 6 év hittan, 2 év filosz, 1 szemeszter összehasonlító valláselmélet (belógtam az ismerősöm óráira, mert érdekelt a téma)

2011.05.24. 10:34:15

@Megfigyelo: Én nagyon sok Zázriveczet ismerek azon a környéken, mind tipikus magyar, formára is, az a magyar fajta, kis, mokány, barna szem, barna haj, kiugró járomcsont, ahogy azt a turáni fajta leírásban olvasható.

IP-címvadászok kedvence 2011.05.24. 10:48:40

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Utánanéztem és szerintem nem mind héber eredetű, ezért írtam, amit írtam

A Tyne folyó déli partja 2011.05.24. 11:05:41

@IP-címvadászok kedvence: melyik nem? egyedül az eszterről írják, hogy perzsa, de mások szerint az is héber eredetű, a zsidók meg főleg szeretik adni, holott itt ritka névnek számít.

Midbár 2011.05.24. 11:57:46

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
Az Eszter (אסתר) perzsa eredetű, Asztarte istennő nevéből ered. A bibliai Eszter is a perzsiai kultúra hatására vette fel ezt a nevet, eredetileg Hádászának hívták (lásd: Eszter Könyve). Az ő sztorija miatt lett kedvelt az Eszter név a zsidók között.

Dzsoni Kráncs 2011.05.24. 14:05:06

Igen,vannak akik divatból vallják magukat zsidónak,de ez talán nem is meglepő.Inkább az,hogy a mai tizen-,huszonkevés évesek közt sokan divatból cigánynak vallják magukat:dikmá,more,csajje,zsukel,dzsanáz és hasonló szavakat használnak,persze sokszor azt se tudják,mit jelent,magukat rajnak,rajbabának,a fiúk pujárónak hívják.Látják a Győzikét,azt ők is látják,hogy nulla teljesítménnyel van a tutiban,hát szépen összerakják,h cigánynak lenni rolez,mi másér' volna menő.
Magyarokat,ütni,lelejmolni,megalázni alap.Sok fehér csaj cigóval jár,az én gyerekkoromban ez elképzelhetetlen volt.

Erzsebet 2011.05.24. 15:15:39

@KZolika: Én már megütöttem a bokámat a zsidókkal. Először olyan szakmában helyezkedtem el, amit háború előtt általában zsidók folytattak. Sokáig állami cég volt. Amikor privatizációra került a sor, egy Izraelből hazatért zsidó újságíró vette meg. Tudták a személyi adataimat, én és egy másik magyar, gyakorló keresztény kolléganőm kerültünk először lapátra. Az utolsó időben egy zsidó /az ifjú politikus nővére/ és egy cigány kolléganőm is beszólogatott. Ha újra kezdeném, akkor is szívesebben születnék magyar parasztlányként, mint a másik két nációba. Örülök, hogy elkerültem, mert utáltam még a pofájukat is.

2011.05.24. 15:26:48

@Pszientológus: Milyen érdekes fejtegetés, érdekes, hogy a romákkal kapcsolatban ez nem jutott még eszükbe Vonáéknak

szellőláb 2011.05.24. 15:46:54

Csak nekem hiányoznak innen Topo őrmester úr kommentjei? Egyébként is nagyon eltűnt, de itt segíthetett volna eligazodni ...

Erzsebet 2011.05.24. 16:26:24

Az ortodox zsidók otthon jiddisül beszélnek. Ők nem ragaszkodnak a magyar kultúrához. Nyugodtan lehet őket nemzetiségnek is tekinteni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.05.24. 16:42:52

No, már nem csak a 75. kommentnél kezdődik a héberezés? :D

Ismertem rasszista zsidót. Ugyanúgy köpködött, csak ő az antiszemitákra, gárdistákra, ésatöbbi.

2011.05.24. 19:04:56

@szellőláb: Már nekem is eszembe jutott, rég nem láttuk. Nem láttam értelmét privit küldeni, mert ha be tudja kapcsolni a gépét, akkor tuti, hogy ezt az oldalt is megnyitja.

nyílméregbéka 2011.05.24. 19:37:51

Tényleg olyan bonyi betérni a zsidó vallásba? Én egy időben - húszévesen - kacérkodtam a gondolattal*, de azt hittem, csak annyi lesz, mint a keresztényeknél a felekezetváltás: leteszem az új társaságnál az esküt oszt jónapot.
* bár a disznóhúst fájón nélkülözném.

Azt sem tudom, van-e valami trükkje annak, hogy felismerjem a zsidó voltát annak, aki nem úgy néz ki, mint Woody Allen. Pedig ez jól jönne, mert most az új főnököm is az, és még tiszta szerencse, hogy ezt az előtt közölték vele, hogy jókedvemben zsidó vicceket (is) meséltem volna a jelenlétében :-D

És Topo tényleg hol van?? Arra gondoltam, talán nicket váltott, de sehogy sem találom a stílusát. Talán azt is leváltotta.

efhábé 2011.05.24. 19:59:57

@Pszientológus: "Összességében meg az van, hogy a zsidók kevesen vannak, viszont nagy hatalomra törnek. Ezért a zsidóság létében az ellensége bármiféle demokráciának."

Na ja, bezzeg a demokratikus felépítésű keresztény egyházak, ugye.

Azt ugye tudod, hogy a zsidó vallásban az egyik legfontosabb, törvényértelmezéssel kapcsolatos szabály úgy szól, hogy: "A többséget kövessétek", vagyis a többségi vélemény az irányadó. A talmudban van is ezzel kapcsolatosan egy érdekes történet, egy egyébként totál érdektelen vallási kérdésen (tisztátalanná válik-e a kígyó alakú kályha (agyagcsíkból csigavonalban feltekert, kupola alakú sütőalkalmatosság, főleg kenyeret sütöttek benne)) összevitatkozik pár figura. Sokan mondják, hogy tisztátalanná válik, egy azt mondja, hogy nem. Vitatkoznak, azt mondja az az egy, hogy ha neki van igaza, akkor folyjon visszafelé a folyó. A folyó megfordul, erre közlik vele, hogy ez nem érv. Akkor azt mondja, ha neki van igaza, menjenek arrébb a fák, erre a fák arrébb mennek, de ez még mindig nem érv, nem untatlak a további eseményekkel, a végén leszól az égi hang, hogy neki van igaza, mire a többiek közlik az égi hanggal, hogy nem úgy van az, a Tóra a Földre adatott (értsd, most már a földiek dolga az értelmezés) és ugye abban az szerepel, hogy a többségi véleményt kell követni. Magyarul hiába jött a szöveg az égből, kisebbségi vélemény volt.
No ha ez nem demokratikus szerinted, akkor semmi sem az.
De továbbmegyek, eleve a zsidó közösség demokratikusan épült fel mindig is. Egy-egy hitközség megválasztotta a világi vezetőségét, majd alkalmazott egy rabbit meg egy kántort. A közösség szellemi vezetője alkalmazott volt, akit a közösség bármikor elküldhetett, ha a többség úgy határozott. Ez így volt évszázadokig, amíg a magasságos egyházi hivatal bele nem túrt a zsidó intézményrendszerbe és itt nem hagyta örökségül a munkásőrt és sleppjét.

A Tyne folyó déli partja 2011.05.24. 20:30:05

@Erzsebet: hát, az itteni, angol (egyébként eredetileg Európából jött, legelsők Litvániából) ortodox zsidók simán angolul beszélnek az utcán egymás közt. vagy amilyen országból származnak, merthogy ide mindenhonnan jönnek. de a nagy többség angol, és angolul beszélnek az utcán egymás közt, valamint angolul van kiírva minden a boltjukra/ban, meg a pizzériájukra is.

szellőláb 2011.05.24. 20:33:12

@Frengi: Én is erre gondoltam. Nyilván oka van, hogy nem jelentkezik.
@nyílméregbéka: Bolond lenne egy ilyen jól bejáratott, hírhedt nicket lecserélni. Lehet, hogy egy-két helyen kihúzta a gyufát, és jól kitiltották, de arra meg még akár büszke is lehet :-)

A Tyne folyó déli partja 2011.05.24. 20:40:58

@nyílméregbéka: azt én is nagyon szeretném tudni, hogy hogyan lehet felismerni egy zsidót. már, olyat, aki nincs úgy öltözve, mint a szomszédaim, őket emiatt elég könnyű, (meg mert ugye, arra laknak, és van a sulijuk). de egy nem ortodoxot hogy? én még soha, senkiről nem tudtam megállapítani, a "szomszédaimon" kívül ismerek egy családot, de róluk is csak véletlenül tudtam meg, ránézésre nem tudom, honnan kéne tudnom, hogy ők azok. (konkrétan a lány mondta, hogy ők azok.)

muci 2011.05.25. 00:22:09

@Erzsebet:
Na, ennek a hírnek igazán örülök. Izgul a világ, hogy kihalás fenyegeti a jiddis nyelvet, Straßburgban kínjukban már nyári egyetemen kell tanítaniuk, aztán csak most mondod, hogy az összes ortodox Magyarországon vidáman jiddisül beszél. Ilyenek ezek mind. Goethe is biztosan azért próbálkozott a jiddissel, mert a szomszédjai így beszéltek. Persze más idôk jártak akkor.
A más idôkrôl jut eszembe néhány hozzészólás a judapesten. De örülök, hogy azóta felnyílt a szemed.

Midbár 2011.05.25. 07:30:18

@Erzsebet: Magyarországon ma egy (1) család beszél otthon (főleg) jiddisül, ők is Amerikából érkeztek 20 éve.
Ettől függetlenül én magamat zsidó nemzetitségűnek és vallásúnak tartom, mindezt (most kapaszkodj meg!) magyar anyanyelvű, magyar állampogárként.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.25. 08:02:42

Na, aki félreértette, magára vette vagy más nevében hajlamos megsértődni, annak itt van Naftali Kraus rövid értékelése a posztról:

judaizmus.blogspot.com/2011/05/ugy-tesz-mintha-zsido-lenne-azt-kivanja.html

"(* Érdekes cikkre leltünk a "Modoros" nevü bloggban Átvesszük, a forrás megjelelőlésével és közöljük a Vendégoldal rovatban. Ne tessék antiszemitizmust kiáltani, mert ez nem az. Ez egy ismert jelenség fotókópiája. És a viszolygás tőle. Mi is ismerünk ilyen embereket magasrangu zsidó, hitközségi állásokban is."

Kösz, Naftali bácsi :)

IP-címvadászok kedvence 2011.05.25. 11:19:02

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Én pl az Annát egyáltalán nem gondolnám héber eredetűnek, hogy mást ne említsek.

Maisie MacKenzie 2011.05.25. 11:23:14

@Modor Tibi:

Ezt nem néztem volna ki belőled, hogy olvasod azt a blogot! :-)

Mondjuk azt sejtettem, hogy a kevés kommentelés ellenére sokan olvassák.

Én is rendszeresen.

Maisie MacKenzie 2011.05.25. 11:36:17

Nálam a fradista utcagyerekek utálatával kezdődött, dózsásnak lenni sem volt valódi alternatíva velük szemben, így rövid Kispest szurkolóság után rájöttem, hogy emtékás leszek, a többi meg már jött magától.

Hiába tudtam meg később, hogy echte franzstadi fószerek voltak az őseim Tűzoltó utcából, valahogy igen távol kerültem attól a világtól.

A sváb származásomat inkább csak a nagyonmagyaroskodók között hangoztatom akkor, amikor szlovák vonalon már kellően ősszezavartam őket. (Ilyen őseim is vannak, lelkileg ez is bejön nekem)

A Tyne folyó déli partja 2011.05.25. 12:29:50

@IP-címvadászok kedvence: na látod, éppen erről van szó. hogy egy csomó név bizony héber eredetű, olyanok, amikről egy csomó ember nem is gondolná.

Anna
A név eredete:
Héber eredetű bibliai név, Szűz Mária édesanyjának a neve.

A név jelentése:
Eredeti formája: Hannah. Jelentése: kegyelem, könyörület.

Midbár 2011.05.25. 13:20:22

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Az Anna név héber kiejtése: Cháná - az elején kemény, torok h-val. (חנה) Jelentése: szépség, báj - a chen szóból.

A Tyne folyó déli partja 2011.05.25. 13:37:18

@Midbár: tudom, utánanéztem már rég a saját nevem jelentésének, az is abból van:)
sőt, a keresztlevelemben egyenesen Anna van, mert a sajátomra nincs védőszent:)

efhábé 2011.05.25. 15:55:24

@Midbár: a könyörület meg rachamim - רחמים, amiből másik női név származik, a Ruchama (Hóseás 1:6), de ez Mo.-n nem ismert.

Erzsebet 2011.05.25. 16:56:29

Nekem nagyon tetszik a zsidó vallás és kultúra. Minden hozzáférhetőt elolvasok. A Judapestet is sajnálom, hogy megszűnt. Én, mint idegen eleinte féltem hozzászólni. Kisgyerek korom óta mozgok zsidók között. Szomszédaim is azok voltak. Egy idős házaspárt hallottam jiddisül beszélni. Feltűnt, hogy nem értem, hogy beszélnek. Tudom, hogy MO-n az Amerikából és Izraelből betelepült hászidok beszélik. Ez a nyelv is fejlődik, Brooklynban számítástechnikai szakszavakat is használnak. A magyar zsidók sokan kettős identitásúak, izraelinek is érzik magukat. A hászidok az idegen földön való életet gálutnak/száműzetésnek tartották. Szomszédaimat szerettem, egyszerű idős emberek, kereskedők tisztviselők voltak. Írtam, a főnök zsidókkal gyűlt meg a bajom.Amúgy az ismerős romák sem magyar identitásúak. Fogalmuk sincs a magyar nemzeti ünnepekről, nem tartják sajátjuknak.

Erzsebet 2011.05.25. 17:07:19

Szüleim még háború előtt nőttek fel. Ők is dolgoztak zsidók között, meg tudták állapítani külsőre, hogy ki az. Én is meg tudom állapítani. Engem is sokan néztek annak. Sötét színeim vannak elég alacsony vagyok és görbe az orrom. Az első leánykérés is úgy történt meg 19 évesen, az ortodox zsidó vevőm kért meg a fia számára. Alig tudtam lerázni. Itt nem a vallás volt a problémám. Ez az illető sem vehetett volna el egy igazi sikszét.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.05.25. 20:23:21

@Pszientológus: kövesd két hétig az izraeli belpol hírek rovatot és látni fogod mekkora hülyeség amit írsz :-)
@Megfigyelo: nem beszélve arról, hogy a zsidók, érthető módon viszolyognak az összeírástól...
@muci: nem mintha jiddisül olyan nehéz lenne megtanulni. Egyszer egy angolul beszélő asztaltársaságban ült mellettem egy Belgiumban élő zsidó hölgy akinek a szülei (nagyszülei?) jöttek el Magyarországról. Angolul elég érdekesen beszélt, de észrevettem hogy elejt német szavakat. Váltottunk németre, ami nem jutott eszébe németül, mondta magyarul, és kevert bele mindenféle szláv kifejezést. Kis idő múlva megjegyezte, hogy olyan kevesen jidliznek ma már. Mondom, dehát mi is német-magyar habarék nyelven beszélgetünk. Erre annyi volt a válasz, hogy ezen a nyelven, ahogy most beszélgetünk, régen a grószmuttival szokott beszélgetni...

Intizar 2011.05.26. 04:29:36

@moesko: A nagyon bibliai keresztnév, az legalábbis kétféle lehet nálunk. Egyfelől lehet zsidó (ám ez ritkább, az igazi zsidóknál gyakoribb, hogy adnak valami csöppet sem feltűnő keresztnevet, és mellé egy tényleg zsidó másikat, amit nem reklámoznak a világba), másfelől lehet vagy székely, vagy hazai, de nagyon protestáns, esetleg szektás.

Intizar 2011.05.26. 04:39:59

@popocatepetl: Hogyne, csak nem a gonoszaktól, hanem az utódjaiktól, akiknek elegük lett a gonoszságból. Ezenfölül kell még hozzá az a csekélység, hogy a nagyszülei generációját visszamenőleg megölesse a gonoszokkal. Többet nem kíván ez a nagyszerű piaci manőver.
@vészmadár (pica pica): Ohh, nem, semmiképp. Ön valójában Dr. House, közönséges ember álcájában (merő leereszkedésből, irántunk).

Maisie MacKenzie 2011.05.26. 08:11:17

@Erzsebet:

"Egy idős házaspárt hallottam jiddisül beszélni. Feltűnt, hogy nem értem, hogy beszélnek."

Nekem meg az, hogy értem! :-)

Erzsebet 2011.05.26. 09:25:33

@ Maisie MacKenzie: Amikor először hallottam a jiddist, kb 8 éves lehettem. Ők azt mondták ez a zsidó nyelv. Gyerek koromban ott éltem, ahol annak idején a gettó volt és több zsinagóga is működött. Egyes termékeket a kóser húsboltban vásároltunk meg. A falon volt egy héber betűs idézet. Engem érdekelt a furcsa írás. A pénztáros bácsi kedvesen mutogatta nekem a betűket. Azt hitte, hogy egy kis zsidó lánnyal van dolga. Olvasni 5 évesen kezdtem el cirill betűs bolgár szöveget. Itt nagynéném magyarázta el a betűket és a szavak jelentését. Az évek során a jiddis sem teljesen idegen számomra. Sok zsidó témájú művet elolvastam, németül értek egy alapfokon, oroszul egy közép fokon.

IP-címvadászok kedvence 2011.05.26. 11:20:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Oké, én nem így tudom :)
Az Annáról azt tudom elképzelni, hogy átvette a zsidóság, a jelentése is az eredetinek egész más. De ez nem is fontos, még a végén mi is modorosnak fogunk számítani :)

A Tyne folyó déli partja 2011.05.26. 11:42:28

@IP-címvadászok kedvence: ??? nem így tudod? azért én jobban hiszek az utónévkönyvnek, mint neked.

Intizar 2011.05.26. 15:49:43

@IP-címvadászok kedvence: Milyen "eredetije" lehetne az Anna névnek a héberen kívül?
(Értesüléseimet nem az Utónévkönyvből, hanem a héber nyelvből szedem.)

Maisie MacKenzie 2011.05.26. 16:13:36

@Intizar:

Még nem találkoztál alternatívokkal!

Szerintük a zsidók a magyarok őseitől nyúlták le minden tudományukat, az ősmagyarok nagyrészét meg kiirtották, a világot meg átverik. Bitorolják a kiválasztottságban az ősmagyarok helyét.
Sajnos komoly tábora van ennek az elméletnek. :-(

Ami az alap: a régi zsidók is vettek át dolgokat az előttük élt népektől. Az alternatívok ezeket a már kihalt népeket állítják be a magyarok őseinek. Így próbálnak ősibbek lenni a zsidóknál.

popocatepetl 2011.05.26. 17:47:52

@Intizar: Ugyan már! Akkor ugyanolyan jó businessnek kéne lennie a magyar létnek is, hisz pengetnének a törökök, mongolok, osztrákok, stb

Intizar 2011.05.27. 14:52:47

@Maisie MacKenzie: Ja, olyan ez, mint hogy Ádám is magyar volt, hiszen rögtön azt kérdezte az angyaloktól, ád-e majd az Úr társat is, mire azt felelték neki: Ád ám!
Ennyi erővel Anna, az csak anna, oszt mégse ad.

A Tyne folyó déli partja 2011.05.27. 15:42:12

@Intizar: nem is kérdezte:)
amúgy, én egyszer találtam egy olyan oldalt, ami azt fejtegette, hogy a magyar és az angol nyelv rokonok, és egy csomó (ál) példát felsorolt rá. merthogy szerinte pl. a thunder szó az a magyar tündér (He?), valamint a "Ment a házon" mondat (ne kérdezze senki, hogy ennek mi az értelme) szerinte angolul úgy van, hogy "went the house on" (ennek meg pont annyi értelme van, mint a ment a házon-nak.(

Intizar 2011.05.27. 18:08:57

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): A piramist is a magyarok találták ki, akkor még peremes volt. Arisztotelész Haris Tóth Illés, székely atyafi, Nabukodonozor pedig Nebolondozzonazúr.

Jakováli Hasszán 2011.05.28. 11:15:21

A székelyeknél azért is hangsúlyos a bibliai nevek használata, mert az unitárius vallás egyik irányzata, a szombatosság is meghonosodott náluk, hiszen az akkori erdélyi vallásszabadság lehetővé tette. A sok alternatív útkereső magyar szerintem meg önérzetes, sokszor persze nevetségesen téves módon reagál arra, amit beléje és őseibe sulykolnak immáron hatvan éve, hogy egy utolsó, bűnös, semmire se való népség tagja és egy leszedált, kudarcra ítéltetett országban kell tengődnie. Nem kell csodálkozni, hogy ennek az egyre kórosabb hungarofób mentalitásnak ez lett a visszacsapása....Thomas Bernhard és Emir Kusturica szelleme még mindig kísért, de komoly ellenkísérteteket hívott elő.

Cr 2011.05.30. 11:02:30

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Én is úgy tudom, hogy az Eszter vagy perzsa, vagy egyéb eredetű és nem héber...

A Tyne folyó déli partja 2011.05.30. 11:41:11

@Cr: ajánlom értelmezni az itt írtakat.
"Animacs (a Tyne folyó déli partja) 2011.05.24. 11:05:41"

Cr 2011.05.30. 13:08:03

@Intizar: Sumér talán? Nem vagyok szagértő sajna
De úgy tudom, nem héber.

Intizar 2011.05.30. 14:28:25

@Cr: Jó, akkor legyen hottentotta. Ahhoz meg én nem értek.

Maisie MacKenzie 2011.05.30. 16:46:48

Jöhetne már egy poszt az önjelölt sumérről is! :-)

Cr 2011.05.31. 09:33:39

@Intizar: Valljuk be, se sumérszakértők, se héberszakértők nem vagyunk.

Intizar 2011.05.31. 20:09:18

@Cr: Ön beismerhet, amit óhajt. Én a magam részéről nyolc éven át tanultam hebraisztikát.

Intizar 2011.05.31. 20:21:03

Szakértőnek ettől még nem tartom magam - egyáltalán nem lett belőlem tudományos ember -, egyszerűen csak tudom, hogy mit beszélek.

A Tyne folyó déli partja 2011.05.31. 20:41:53

@Cr: az egy dolog, de hadd legyen már hihetőbb az, amit egyrészt az utónévkönyv mond (nyilván forrásokra hivatkozva), valamint Intizar a héber nyelv ismeretére alapozva, mint hogy te bedobod, hogy sumér, mert csak.

FéeVerte 2011.05.31. 21:34:05

Azt önjelölt zsidó retteg. Mert végigment e Kiskörtén és rábámultak. A Gödörnél is úgy néztek rá... Erősödik a nácirasszizmus, ettől tart leginkább. Nácikról, fasisztákról, hungaristákról annyi fogalma van, mint egy divatnácinak Sabbat hercegnő mibenlétéről, ami nem zavarja abban, hogy a holokauszt-megemlékezés felszólalóin kívül mindenki mást nácirasszistának tartson.

Az önjelölt zsidó mai, modern, felgyorsult világunkban nem tart be minden apró, piszlicsári előírást, de a fontosabbakat, mint a Pészah és a Hanuka, azért megünnepli, esetleg még a Purimot is, mert az egyébként is multikulti fesztivál. Jom Kippurra nem sok marad a vallásosságból, mondhatni: semmi. héberül is csak egy-két szót ismer, de a jiddis jövevényszavakból Fábryt megszégyenítő kollekcióra tett szert haleftől a haverig. Csak azt a mondatot tartja sikeresnek, amibe legalább 3 jiddis kifejezést csempészett és magában somolyog, hogy jól megvezette ezeket e ganef mesügéket. karácsonykor a Tudók csendes derűjével figyeli az ablakokba helyezett háromszög alakú gyertyatartókat: ha tudnák, amit ő... Az épületeken is egyből kiszúrja a kettős kőtáblát mintázó ablakokat. Ilyenkor büszkén mosolyog, esetleg oda is biccent a régi mestereknek, akik a pompás tréfát kieszelték.

Félelme pacifizmussal is társul: az egyetlen egyenruha, amitől nem retteg az az In-Kal embereié, mióta megtudta róluk, hogy "onnan" jöttek. Keményen küzdött a sorkatonai szolgálat eltörléséért, jó sok matricát kiragasztott, meg minden.

Cionista? Ahogy vesszük. Fél Magyarországon. Bár fizikai, de még pszichikai sérelem sem érte, attól még fél, mert bármikor lecsaphatnak rá. meg egyébként is izraelben nem bámulják meg, ha egy fiúnak rózsaszín a haja, vagy a pudlija neonzöld. ha ilyesmi történik vele, legszívesebben kivándorolna. Dana International izraeli fogadtatását már kimosta szőkített (vagy hanyag sötét csigákba rakatott, zsírosnak tűnő hajú)fejéből a rettegés, és a néha-néha betolt Zöld.

Mindent megtesz az izraeli állampolgárságért. Mindent?
Egy társasutazásra be is fizet. magára ismer minden izraeli járókelőben. Mielőtt végleg kiköltözne, rájön, hogy a 3 év sorkatonai szolgálatra még a 31 éves egyetemistákat is berántják. Ezt soha, senkinek nem mondja el Magyarországon, ahová csak-csak visszatér. A félelem bénítja meg a nyelvét.

Az önjelölt zsidó rokonai közé tartozik Irénke, a jómódú nagynéni is.
modoros.blog.hu/2010/02/02/irenke_a_jomodu_nagyneni

Büszke minden egyes zsidóra, aki valamit is elért az életben, az összes híres ember "eredeti nevét2 is hibátlan héberséggel ejti, származzon a megidézett hitsoros Ogyesszából, Bécsből, júdeából vagy kisvárdáról. Gyakran példálódzik velük, anélkül, hogy életüket, munkásságukat ismerné. Ilyenkor beszélgetőpartnere -ha nem akar nácirasszistaság vádjába keveredni- meghunyászkodva hallgat.

Az önjelölt zsidó nem foglalkozik a betérés gondolatával. ő belül van. Szülei, nagyszülei hitét senki sem veheti el tőle, főleg, mivel a derék rokonok nem is tudják, hogy átadtak volna bármi ilyesmit neki.

FéeVerte 2011.05.31. 21:48:55

@Intizar: Az önjelöl hebralista szerint lehetséges, hogy a zsidók átvettek volna esetleg egy női nevet más népektől, vagy ez teljesen ki van zárva?

Intizar 2011.06.01. 00:20:44

@FéeVerte: Dehogy van kizárva. Csak tanulmányaim alapján nem tartom valószínűnek. Miért volnék önjelölt? Van papírom - akinek az kell.
Egyébként hebraistának mondják, l nélkül. De az csak az igazi tudósoknak jár ki, ami nem vagyok.

Intizar 2011.06.01. 00:31:21

@Intizar: Az a baj ezzel a névvel, hogy olyan nagyon egyszerűen héber. Olyan, mint mondjuk a Hajnalka magyarul. Vagy a Napsugár. Épelméjű embernek eszébe jut, hogy azt valahonnan "átvették"? Egyébként könnyen lehet. Ki tudja, honnan származik a nap, a sugár, a hajnal szavunk...

Cr 2011.06.01. 10:14:35

@Intizar: Akkor jó. Akkor van rálátásod legalább az egyik oldalról, ez már több, mint a semmi :)

Cr 2011.06.01. 10:29:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

"hadd legyen már hihetőbb az, amit egyrészt az utónévkönyv mond (nyilván forrásokra hivatkozva)"

Az, hogy számodra mi a hihetőbb, azt te szabod meg. Ez ilyen... miért gondolnám, hogy neked az nem hihetőbb? :D

"valamint Intizar a héber nyelv ismeretére alapozva, mint hogy te bedobod, hogy sumér, mert csak."

Nem mondtam ilyet, hogy "csak", szerintem kicsit nyugodj le. Intizar is egy nick itt, ahogy te is meg én is. Ő azt mondja, hogy 8 évig tanulta, én meg azt mondom, hogy lehet, hogy így van és lehet, hogy igaza is van ebben. Azt hiszel el, amit akarsz és én is azt hiszek el, amit akarok.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.01. 20:15:15

@Cr: egy dolgot még mindig nem mondtál: hogy mégis, mire alapozod? míg nekünk van mire, te csak bedobtál valamit, a hasadra csapva. mutass már róla bármit, hogy honnan szerzed az infódat.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2011.06.01. 20:36:41

@Intizar: Az az L még nekem is fájt. :-(
Pedig magyaros vagyok. Itt tanultuk az Eszter-Istár kapcsolatot. Persze, az sem mérvadó, amit nyelvészeten tanítanak. Több hit/ fanatizmus kell egy-egy feltételezés elfogadásához/cáfolásához, mint bármely valláshoz.
Igazad van: " Ki tudja, honnan származik a nap, a sugár, a hajnal szavunk... "

Intizar 2011.06.02. 01:20:48

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: 1881-ben kiadott - Pollack Chaim-féle - héber szótáram így magyarázza az Eszter nevet: Perzsa szó, Assvérus nejének neve, azelőtt Hadasszának neveztetett. Ez elég egyértelműnek tűnik. Hadassza, az pedig egyszerű névadás a hadasz, vagyis mirtusz köznévből. Ez van a héberrel. Még nem hallottam olyan héber nevet, ami ne "beszélő név" lett volna. Természetesen igazából minden név olyan, de a héberben elég jól visszakövethető, ha pedig átvétel - mint az Eszter -, azt számon tartják.
@Cr: Én a magam részéről nem egy nick vagyok, hanem egy ember, aki egyetlen név alatt mindig a saját véleményét fejti ki. Lehet, hogy menő dolog az interneten különböző "személyiségeket" kialakítani, én viszont nem vagyok menő. Hülyét már csináltam magamból több ízben, a neten is, de az a hülye is mindig én magam voltam.

csi szi 2011.06.02. 09:58:46

@FéeVerte: Jó leírás, bár kicsit nácirasszista beütésű :)
A "pszichikai sérelem sem érte"-ben nem vagyok biztos, nálunk már általánosban voltak, akik valahonnan tudták, hogy az osztályból kik zsidók, bár akkor még nem volt divat hivalkodni vele. Az antiszemitizmus sem volt divat még ('80-as évekről beszélünk). De attól még mondogatták páran, hogy X.Y. egy "zsidógyerek", vagy "zsidó lány", előfordult, hogy a zsidógyerekkel letolatták a gatyáját a tornaöltözőben, hogy körül van-e metélve (nem volt) meg ilyesmi. Persze ezek csak zrikálások voltak, nem verte meg őket senki, nem is rekesztette ki.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2011.06.02. 13:39:25

@Intizar:
Ez az! A perzsa Eszter-Istár. A szótáradért meg irigyellek.
@csi szi: Pszichikai sérelmet mindenből lehet kreálni. A Bp-ről külföldi oldalra rettegőket általában az hozza ki a sodrukból, ha csúnyán néznek rájuk, megbámulják őket. Biztosan szívesen számolnának be súlyosabb sérülésről, ha lenne.
Mint nekem ez a nácirasszista. ;-)
Azért aggályos, hogy a sok önjelölt -alias rettegő- zsidó a végén ki fog babrálni a rendes, becsületes, "magyar" zsidókkal. Persze, amíg érdekében áll, ő nagyon zsidó. Összekapar minden lehetséges vadhajtást a családfáról -ha máshogy nem az aljnövényzet védelmében átkúszik a szomszéd fáig-, sír-rí, hogy őt a vallása (és nem származása) miatt gyűlölik, fél, retteg és megkísérel egy kárpótlást benyújtani a nagypapa szomszédjának bejárónője nevében, hátha bejön. A többségi/ befogadó társadalmat csak a mélységes gyűlölet hangján emlegeti. ha a többség már nem befogadó, akkor nyilvéán Őpozícióhajhászósága talál valami mást magának, ahol továbbra is jól el lehet (személyes ismi most táltossá lett)az általa állítólag védelmezett kisebbség tagjait meg otthagyja a már nem befogadó társadalom kényére-kedvére.
nagyon félek, hogy ez a fenti be fog jönni.

Valaki emlegette a neofitákat. Nagy igaza volt: a betértektől, megtértektől ments meg, Uram, minket!

Cr 2011.06.02. 15:48:06

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Én így tudom, így emlékszem. Nem tudom már, hogy melyik könyvben olvastam, de valamikor olvastam és megragadt bennem. Ha tudnám, akkor rögtön mondtam volna. Neked amúgy jók az idegeid? Nem hiszem, hogy egy viccblog kommentelésekor _valóban_ helyénvaló lenne a görcsös-vicsorgós "FORRÁS? FORRÁS?" - mantra... próbáld kevésbé komolyan venni a netes mókát szerintem.
Én így emlékszem és fingom nincs, melyik könyvből és mikor olvastam ki.

Intizar 2011.06.02. 16:13:26

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: Félrevezető voltam. Csak utánnyomás, nem könyvészeti ritkaság. Nem is merném használni akkor. De nagyon jó.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.02. 20:16:58

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár: van itt a lakásban egy Biblia (igaz, angolul), így megkerestem neked. Esther, 2.7-től "Mordecai (egy ember Benjámin törzséből) had a cousin named Hadassah, whom he had brought up because she had neither father nor mother. This girl, who was also known as Esther, was lovely in form and features, and Mordecai had taken her as his own daughter when her father and mother died."

szóval, volt ennek a Mordecainak egy unokatesója, akit Hadassah-nak hívták (akárhogy is van magyarul), de Eszterként is ismerték. azt nem írja, hogy miért volt az is a neve.
a Biblia elég hiteles forrás?

A Tyne folyó déli partja 2011.06.02. 20:31:52

@Cr: na erről beszélek. az "úgy emlékszem" nekem nem lelsz hitelesebb, mint a konkrét (utónévkönyv, Intizar héber ismerete, és a net? írd be a keresőbe, hogy Anna név eredete, mindenhol azt írják, hogy héber.)

Cr 2011.06.03. 09:16:05

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
És ilyenkor összeszorított ököllel közben ütöd ritmikusan az asztalt is? :D
Hát nem leírtam, hogy neked bármi lehet hiteles és hihető, az a te dolgod, ami meg másnak hiteles és hihető, az meg az ő dolga? Mit vársz? Írjam ide, hogy elhiszem? Én máshol mást olvastam, nem emlékszem, hogy hol, de olvastam és ott nem héber volt, ennyi. Nyugodj bele, ez van.
"mindenhol azt írják, hogy héber" ez máris nem igaz, csak, ahol te nézted, azokon a helyeken, hiszen - MINT ÍRTAM - én olvastam egy helyen, ahol nem hébernek mondták. (Nem tudom, megér-e ez az egész ennyi hisztit, amit itt előadsz...)

A Tyne folyó déli partja 2011.06.03. 19:03:33

@Cr: nem, nem ütöm. a te figyelmedet próbálom felhívni értelmes dolgokra, de nem sikerül.mitől lesz a tied hihető? az enyémet alá tudom támasztani, több forrásból is. te meg csak mondogatod, hogy olvastad EGY helyen (a héber eredetet kb. 1000 helyen írják), azt ugyan nem tudod megmondani, hogy hol, de biztosan így van,szerinted. szerintem soha ne írj tanulmányt, diplomamunkát, stb. ahol hivatkozni kell forrásokra. nem fogják elfogadni azt, hogy "valahol olvastam".

Cr 2011.06.06. 10:13:38

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
Figyelj! Próbálj meg koncentrálni arra, amit írok! Csak előbb nyugodj meg :D

Tehát... nem célom, hogy számodra legyen hihető, amit írok, azt hiszel, amit akarsz! Ezt már korábban leírtam! Megvan? Eljutott az agyadig? :)
Remélem! :D
Nem akarok és nem is fogok forrás után kutatni, ez itt egy humoros blog, amihez hozzá lehet szólni, semmi "szakmai" meg "tudományos" jellege nincsen, így aztán meg se próbálok semennyire se szakmai és tudományos lenni. Lassan leesik? Hányszor írjam még le, hogy megértsd, nem izgat, hogy számodra meg mások számára mi hihető és mit hol hányan és kik írogatnak, oks? Próbáld valahogy földolgozni szerintem :)

Ja és nem mondtam, hogy "biztosan így van", lassan be kéne fejezned, hogy a számba akarsz adni olyan dolgokat, amiket nem mondtam!
Köszi!
Puszi :)
süti beállítások módosítása