Olvasói rovat - A mai magyar művészek 4 típusa

2011/01/11. - írta: Modor Tibi

Szia Tibi!

Sokat olvasom a blogotokat és nagyon tetszik. Jómagam is szoktam néha írni. Ezt a munkámat csak azért küldöm el, mert egy csomó ismerősöm mondta, hogy ezeket a gondolatokat nektek kéne publikálni. Úgyhogy teszek egy próbát.

Olvassátok el, és ha gondoljátok, tegyétek fel. Előre is köszi.

Üdv.

Frankiboy_80


 

Pszeudoművész:

Az a fajta „költő”, „író” vagy „rendező”, aki egész nap Baudlaire-t, Rimbaud-t, Ohran Pamukot olvas. Tudja, hogy mikor és milyen körülmények között vesztette el a szüzességét Ady, hogy a Nyugat nemzedékének mi volt az átlagéletkora, vagy Balzac mely napon és napszakban tudott tökéleteset alkotni mind művészeti, mind szexuális téren. A filmszemlére bérletet szereznek, ahol képesek az összes magyar filmet megnézni, csak hogy teljen az idő. Napjukat a Pázmányon, az ELTE-n vagy a SZFE-n kezdik, de csak azért, hogy jelezzék, oda járnak. Utána hamar (ez kb. az első előadás felénél előfordul, pázmányosoknál el is kell érni a sárga buszt ám) átnyergelnek a Gödörbe, vagy egyéb VI-VII- VIII. kerületi kult helyre, ahol a pultosok már megjelenésükkor tudják, hogy bizony nem belőlük fognak Maserati quattroportét venni, mivel az ott eltöltött 5 óra során sikerül majd egy csésze zöld teát, ne adj Isten egy kisfröccsöt, (ha megjött a diákhitel néha van az nagyfröccs is) meginniuk, természetesen jattot akkor sem hagyva ott, ha erre egy 38-assal kényszerítenék őket.

Este átmennek a Puskin vagy a Művész moziba többedmagukkal, ahol a társasághoz csatlakozik egy átvert szerelmes bohóc, aki, jelezvén a bölcsészekhez való viszonyulását és imádatát, egy Coelho- vagy Marquez-regénnyel a kezében várja őket a bejáratnál, ahova két órás késéssel érkeznek, direkt persze, hogy csórikánk megtapasztaljon, ha nem is 100 év, de 120 perc magányt legalább. A kialakulóban lévő feszkót egy „Bocsi Zoli, de idáig elemeztük Baumgarten elmélkedéseit az esztétikáról” mondattal oldják fel, majd a kis csapat megnéz egy kelet-európai vagy ázsiai filmet (ezek most a trendek bölcsész körökben), ne aggódjon senki, ők se tudják, miért. Semmiképpen sem amerikai alkotást, mert az amcsik a filmművészet legnagyobb trágyáit csinálják, ha megkérdezik, miért, arra is van egy szerintük tökéletes válaszuk. Ezen felbátorodva úgy érzik, hogy mivel elméleti tudásuk olyannyira átfogó és mély, (ez a valóságban rendszerint kimerül abban, hogy tudják a film vagy a regény címét), hogy képesek lesznek majd hasonlóakat alkotni, mint akiktől majmolnak. Eredménye azonban az, hogy amit csinálnak, az egy nagyon ócska replikája a nagyok verseinek, regényeinek, filmjeinek. Olyan, mintha Dennis Rodmant kérnék fel, hogy játssza el Malcolm X-et, Denzelt pedig beraknák centernek a 98-as Bullsba. Nélkülözik az eredetiséget, a különlegességet, nélkülöznek mindent, ami kihúzná őket abból az értéktelenségből és szürkeségből, amiből már gimis koruk óta próbálnak kimászni, azonban a nagy küzdelemnek épp az lesz az eredménye, hogy még inkább benne maradnak az ürességben. Erre a típusra jellemző, hogy képes úgy leélni az életét, hogy végig azt hiszi, tevékeny szereplője, sőt, alakítója volt a művészetnek.

 

Félig-meddig művész:

Ugyanazt csinálja, mint az egyes, azzal a különbséggel, hogy minimális érzéke azért van a dologhoz. Az is jellemző rá, hogy a filozófia-esztétika szakot nem 10 év alatt végzi el, megvan vele már 8 év alatt is. Íróknál maradva, ennél a fajtánál megfigyelhető, hogy úgymond befut. Meglehet, hogy egy-egy kortárs magyar író műveinek felolvasása után bemutatják verseit valamelyik, a már említett kult helyek egyikében két fosás vagy hányás között, "rá még érdemes odafigyelni" művész címszó alatt, alkotásai azonban nem számíthatnak igazán széles publicitásra, egyrészt mert gagyi, másrészt, mert csak azért olvassák fel, mert valamelyik üzletvezetőt, szervezőt (nem ritkán mindkettőt) ilyen vagy olyan módon, de egyszer-kétszer már kielégítette, vagy még fogja. Pszeudoművész-körökben ismert lesz, de a magyar „artvilág” krémje sose tekinti sajátjának. Mivel azonban magasabb szintet ért el, mint az egyes, ezért jó esélye van arra, hogy a művészetben keresse meg mindennapi kenyérrevalóját.

Míg az egyes típus mindig kívülálló marad, akárhány színházi-, filmes rendező, vagy író kegyeiben járt is, ennél a fajtánál meglehet, hogy a szexuális együttléteknek, vagy szimpla nyalásnak pozitív hatásai lehetnek. Ebből a fajtából könnyen lehet az ÉS segédszerkesztőjének kávéfőzője, a MÜPA mellékállású tárlatvezető helyettesének iktatója, a Magvető kiadó ügyfélkapcsolati menedzserasszisztensének kézbesítője, a Bárka színház beugrós világosítójának szintén kávéfőzője, vagy valamelyik Mundruczó Kornél-film kábelpakolója. Jelen munkaköröket úgy tálalja a nagyérdeműnek, mintha Woody Allennel dolgozna együtt, vagy, mint aki a Szépművészeti múzeum „Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei” kiállításának fő konstruktőre lenne.

 

A "befutott művész"

Az első két fajta művész pásztorórájának zabigyerekeként születik meg, de ez a típus tényleg "befut", persze csak magyar szinten. Verseit ténylegesen kiadja a Magvető kiadó, amelyek sorait úgy idézik, mintha Kurt Vonnegut írta volna, a valóságban azonban annyit se érnek, hogy felírják valamelyik kőbányai talponálló toalettjének falára, közvetlenül egy „Hívd fel ezt a számot, ha duggni akarssz” és „Míndíg ímádní foglak te kúrva” mondatközé. Gyakorlatilag saját szórakoztatásukra készített „filmjeiket” ténylegesen bemutatják a filmszemlén (100-200 millióból forgatják állami támogatásból, és rendre 3-4 vagy akár 5 nullával kevesebbet hoznak majd a konyhára), ahol a pszeudóművészek fognak rá extázisos állapotba kerülni, mind a 10 ember, aki ilyenkor ott van. Regényeik szinte csak és kizárólag az Ulpius ház gondozásában jelenhetnek meg, mert ez az a kiadó, aki annyira, de annyira keményen odacsap a magyar irodalmi élet lecsójába, hogy minden és mindenki a kortárs literatúra kolbász, paradicsom, és paprika keserédes maradványait nyaldossa majd le magáról. Ez a fajta alkotó hazánk összes, művészetet pártoló dimenziójában ismertségre és megbecsülésre tehet szert, ha fifikás. Rendszerint akkor számíthat komoly anyagi elismerésre is (pályázatok elnyerése, csurranó-cseppenő támogatások, stb.) ha közvetlenül pitizik valamelyik igazi művész lábánál.

Filmesek esetében Miki bácsi (Jancsó), Mundruczó Kornél, Fliegauf Benedek, íróknál Eszterházy Péter, Spiró György, Závada Pál holdudvarában tartózkodni a legkifizetődőbb. Ez a típus később közkedvelt vendége lesz a kávéházi, Alexandra kiadó által támogatott beszélgetéseknek, ahol Tisza Kata vagy Vámos Miklós cseveg velük látszólag a legnagyobb érdeklődéssel, a valóságban azonban arra se lenne kedvük, hogy a kérdéseket feltegyék. Szintén szerves részét képezik a késő esti beszélgetős M1, M2-es műsoroknak, ahol a menthetetlenül erotikus kisugárzású Winkler Nóra vendégeiként társalognak. Eme hölgyemény mentségére szóljon, hogy őt tényleg érdekli, amit mondanak, bár valószínűleg attól is elalélna, ha versbe ágyazva szavalnák el neki, hogyan kell egy 93-as Ford Sierra kardántengelyének profilvilláját beállítani. (Az ugyanilyen évjáratú Volkswagen Passaté szerintem nem érdekelné.)

 

Az igazi tehetség

Ez a típus onnan ismerszik meg leginkább, hogy nem is tudjuk róla, hogy egyáltalán létezik, pedig igenis létezik. Az igazi tehetséget véletlenül találják meg, lelik fel, mint afféle egyiptomi kincset, mivel nagyon rejtőzködő alkat. Munkája köszönő viszonyban sincs a művészetekkel. Rendszerint vendéglátós, operátori, sofőri állásokat tölt be.

Döntését azonban befolyásolhatja józan esze is, mely során realizálja, hogy lehet, hogy jobban meg tud élni a kereskedelem vagy a gasztronómia területén, mint sem, hogy minimálbérért gürcöljön valamelyik kiadónak. Ő az igazi őstehetség. Erre a fajtára lennének leginkább irigyek az 1-3 típus emberei, ha révbe érne. A konvenciókra nagy ívben tesznek és arra is, hogy mit gondolnak róluk. A legnagyobb lelki nyugalommal és kecsességgel alkotnak, trehány munkát ritkán adnak ki kezeik közül (hiszen majdhogynem képtelenek rosszat teremteni.)

Erről a példányról kell a legkevesebbet írni, mert tudása és tehetsége, munkája során nyilvánul meg leginkább. Sajnálatos, de ez a művész örvend a legkisebb megbecsülésnek szinte minden téren. Rá lehetne mondani azt, hogyha Detroitban, Queensben, vagy Los Angelesben születik, mára már Rolls Rollys Phantommal járna (havi szponzortermékünkkel, a Samsung Galaxy Tabbel olvasná a kicsit visszamaradt, de kedves és hazai Modorost... - a szerk.), Crystal pezsgőt inna reggelire, ebédre és vacsorára, esténként pedig csodaszép Puerto ricó-i lányok al- vagy „felfeléről” (has, cici, stb) szívná a különböző tudatmódosító szereket valamelyik londoni bárban.

310 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.11. 07:27:50

az utolsó nagyon szimpatikus és vagány típus, nekem a sofőr miatt dudi ugrott be, a magyar-magyar szótár:)

noirp 2011.01.11. 07:50:37

Az Ulpius-ház kiadó minősítésén szívből röhögtem. Az Ulpius a humán sphaera Typotextje. :)

A 4 típusból az első kettőt meg se bírnám különböztetni. Nagyon faja.

Hát igen, a negyedik az, aki konkrétan alkot és ezért nem ér rá romkocsmákban pótcselekedni. Hogyismondjam, akinek jut nő, annak nem lesznek gondok a könyökével.
Mivel nem kapcsolatépít, megbecsülés (és Alexandra-pódiumbeszélgetés) nem jut neki, viszont a közönség szereti. A szép az, h egyetlen példa se jut eszembe, pedig kéne hogy.
Amúgy meg alig várom, hogy ideszabaduljon a Modoros bölcsészszekciója (bajor gizella, meg lárva plö) és ízekre szedje a poszt szereplőit. :) :)

noirp 2011.01.11. 07:52:48

am ha az első 2 típusból akarok szemezgetni, ráklikkolok vagy -tekerek az Irodalmi Újságra a rádijjóban és már kaparhatom is az arcomat :D

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 08:01:32

Az egyes típust biztosan sokan fogják fikázni, meg maguk a művészek is lenézik, pedig nem kéne. Civilizáltabb időkben ezt úgy hívták: lelkes műkedvelő. Ő az, aki nélkül a második és a harmadik kategória létezni sem tudna, mert a kutya sem érdeklődne az után, amit csinálnak. Ők alkotja az úgynevezett "műértő közönséget". Ráadásul, ha a műkedvelő elég okos hozzá, hogy valami hasznos szakmát is kitanuljon, eleget kereshet a hobbija finanszírozására, sőt belőlük lesznek később a mecénások is, akik előtt ott pitizik majd az összes befutott művész úr és hölgy.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 08:05:32

@altoid: Persze ehez az kell, hogy a műkedvelőnek legyen annyi önkritikája, hogy felismerje saját tehetségének korlátait, és ne ebből próbáljon megélni...

Disznó Úr 2011.01.11. 08:08:52

Gratulálok, ez nagyon jó!

Bááár, Miki bácsi és barátainak negatív összefüggésben való említése nem píszí, ilyet egy demokratikus országban értelmes ember egyszerűen nem gondolhat. Értelmes embernek megmondják hogy mit gondoljon és ha nem tetszik Mikibá' akkor árvalányhajas, lábszagú stb.

bocs, írom itt a marhaságot, de tényleg jó a poszt.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2011.01.11. 08:09:45

A 2-es típusra erősen hajazó egyed magyartanárom volt gimiben. Amúgy van pár egész jó verse is.

noirp 2011.01.11. 08:10:08

@altoid: Az a bajom velük, h nem műértő a legtöbb, hanem hochsznob.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 08:17:01

@noirp: Lehet, de akkor is belőlük él a szakma, és mivel csak ez érdekli őket, gondolom jobban értenek a témához, mint te vagy én...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 08:26:40

@noirp: Egyébként én sokáig ilyen műkedvelő voltam, táncos témában. Minden pénzemet táncórákra költöttem és profi színpadi meg versenytáncosokkal lógtam. Kedveltek is, mert istenítettem őket, és mindenki tisztában volt vele (szerencsére én is), hogy soha nem leszek a konkurenciájuk...

Kurt S. Earp 2011.01.11. 08:30:32

Van ennek a közegnek egy sajátos csoportja, a kiállításmegnyitóra járó. Eltéveszthetetlenek. A kiállítás- ami általában valami lepukkant pincében található amit néhány éve még török műanyagárusok csempészraktáraként üzemelt- egyáltalán nem érdekli őket. Azért jönnek, hogy igyanak. A kabátjukból, ingükből áradó szilárd dohányszag méterekkel megelőzi őket, amikor belépnek azonnal a pecsétes terítővel letakart asztalhoz lépnek amelyen az egymásba tolt papírpoharak közül a lagalsót kiválasztva tablettás bort töltenek maguknak. A legfelső pohárba belepöccintik a szájuk szélén fityegő, ragadó csikket és lazán, a bennfentesek fennsőbbrendüségével elvegyülnek a látogatók között. Kivétel nélkül mind a művészeti egyetemek hallgatói, jobb napokat látott festőnövendékek, akik még emlékeznek rá, hogy nem kellett volna leszerni a közönséget, soha senkit nem érdeklő videoművészek, akik 12 órás neonzöld villogással juttatják kifejezésre a társadalomkritikájukat, és akikről az ÉS-ben megjelenő kritika alapján egy érzékeny, fogékony és szomorú fiatalember képe bontakozik ki az olvasó előtt, valójában azonban ingyenélő, tehetségtelen pöcsfejek, akiket még a saját barátaik és unnak, jó esetben utálnak, mert az legalább egy érzelmi kapcsolat, éhező grafikusok akik a Lidl-nek csinálnak hugyért-szarért szóróanyagot de ha kérdezik őket, megvetéssel beszélnek a mindent elborító konzumidiotizmusról, munkanélküli grafikusok, akik aktuális barátnőjük vagy feleségük kitartottjai és fogalmuk sincsen róla ki ez a sok fasz itt és legfőképpen ők kicsodák, díszletesek, igazi művész arisztokraták akiknek érteniük kell ahhoz amit csinálnak és ez kiborítja azokat akiknek alapképzéséhez elgendő volt ha annak idején a restaurátor szertárban leszopták a mesterüket. A beszélgetések fonala adott: régi kiállításmegnyitókról, egyetemi évekről és az új kiállításmegnyitókról van szó, és persze művészhaverokról "Te hallottad, hogy a Zaubenzer Pisti megnyerte a D. ösztöndíjat, há figyejjé, az a kis geci, életében nem készített egyetlen használható litográfiát se, baszod" A falon lógó képeknek mindenki háttal áll, kis beszélgető klikkek csomóiból gomolyog a lassan mindent elborító cigarettafüst, a bontott téglás mennyezet alatt fojtogató párává alakul az izzadság és a parfüm illat, apró gongütés, a helységet üzemeltető tulajdonos köszönti a vendégeket és felkéri a kiállító művész barátját ,hogy tartsa meg a megnyitót, az összaverődött emberek közelebb nyomulnak, arcukon érdeklődés, "hála Istennek, már nem tart sokáig ez a szar, az Óbudai klubban is lesz egy kiállításmegnyitó, állítólag Henkell Trockennel megy a köszöntő, húzzunk már a picsába, különben is mindig utáltam ezt a gyökeret, micsoda mázolmányok, apám"

2011.01.11. 08:31:29

Hehe, ez jó! Mivel kívülálló vagyok, most hátradőlve valami rágcsálnivalóval olvasgatom majd a verbális vérengzést:)

Pokember - a seggemből, mint minden rendes Póknak 2011.01.11. 08:54:24

Na, most nyelvtannáci leszek: Rolls Royce Phantom.
Egyébként a poszt nagyon találó!

one_away 2011.01.11. 08:55:31

egyrészt telitalálat, de ha valaki a negyedik, az elég szar lehet, nem? Pláne, ha mégiscsak szeretne belépni a seggről kokainozók világába.

Ernoke 2011.01.11. 08:57:40

azt hittem, benne lesznek az ismerőseim, de ők ötödik típusú művészek, ezek szerint.:)
az egyeshez meg: a legjobb filmeket és könyveket is amerikaiak alkották, ebben a véleményemben megingathatatlan vagyok.:)

Styxx 2011.01.11. 09:03:40

@Kurt S. Earp:
Remek miniposzt, de az alapposzt is kiváló. Jó, hogy kikerült az Index-címlapra ez a poszt, eddig nem ismertem ezt a blogot, de most beleolvastam és vannak jó írások. Könyvjelzőzöm is.
@Ernoke:
Milyen az ötödik típus? Mesélj.

HúszTíz 2011.01.11. 09:15:51

Hihetetlenül jó jellemzés; kacagtam is rendesen :-)))

2011.01.11. 09:18:37

biztos vagyok benne, hogy a szerző az utolsó csoporthoz tartzik, méltán, mert a post mester munka.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.11. 09:23:14

@Ernoke: ez a modoros USA ellenesség általában a tudatlanságukból fakad, azt hiszik, hogy ott csak Ben Stiller filmek készülnek mert az jut el ide.

kedvenc kis galériám az Artkatakomba :D ez a hangulatos név egy egykori járdaszint alatti nyilvános WC-t jelent a Jászain a Meki előtt. hát nem írónikus?

Pepinke 2011.01.11. 09:27:20

Ebből a posztból az is kiderül, hogy csak bölcsészek lehetnek művészek! :)
A többi menjen a picsába? :) :)
Mondjuk az is modorosság, aki így gondolkodik a "művészekről", jelentsen az bármit is.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 09:31:13

Thomas Bernhardtnak van egy zseniális regénye, az Irtás (indulatregény a műfaja!!!!) Egy gyűlöletfolyam, ami az elbeszélőben ömlik, miközben egy bécsi művészvacsorán ül egy fotelben és elátkozza a pillanatot, amikor délelőtt a Kartneren sétálva elfogadta a meghívást. És ezt többszázoldalon. Itt megkapja a magáét a belterjes, elviselhetetlenül kispolgári és sznob álművészközeg. Mindenkinek ajánlom. A poszttal kapcsolatban a "...nil nisi bene" elvét alkalmazom, ha már modorossznob napot tartunk.

Sand Lover 2011.01.11. 09:32:34

Az alapposzt lapos és közhelyes (kicsit unalmas már Coelho-t emlegetni),
viszont Kurt S. Earp írása kiváló.

Tecumseh 2011.01.11. 09:34:29

Úgy látom, hogy az 1. kategória képviselői közül többen is tiszteletüket teszik itt...:-)))

helianthus 2011.01.11. 09:35:31

@Szocio Pata (kikvogymukblog): indulatregény? Azt se tudtam, hogy van ilyen. Köszi a tippet! :)

9289283d 2011.01.11. 09:40:56

Kihagyta a szerző az 1. és 2. típusoknál azt, hogy sok ilyen figura a TOLDIBA jár, BRINGÁZIK, vagy a központi SZABÓ ERVINBEN cseveg másokkal. És romkocsmázás éjjel nappal, mert a Gödör és környéke már *felhígult* az ilyen ultraértelmiségiek számára. Szóba jöhetnek még skandináv filmek és természetesen lányoknál ismeretlen, megfizethetetlen kortárs MAGYAR divattervezők művei.

esomedve 2011.01.11. 09:43:37

@Kurt S. Earp: "soha senkit nem érdeklő videoművészek, akik 12 órás neonzöld villogással juttatják kifejezésre a társadalomkritikájukat"

bazdmeg visitottam a rohogestol :D :D :D

szaboarpi 2011.01.11. 09:44:33

Amúgy az Ohran Pamuk az ORHAN Pamuk, a Marquez meg Márquez. Az első két kategóriában sok az igazság és tényleg irritáló típusok, a befutott művész és az igazi művész típusleírásai viszont borzasztó közhelyesek, és azt sugallják, hogy a befutott művész sosem nagy művész, a valódi művészt pedig nem ismerik (f)el sosem. Megspékelve azzal a másik közhellyel, hogy külföldön már rég mekkora sztár lenne. A búvópatakként rejtező őstehetségek legendája egy általánosító, vulgárromantikus mítosz. Ilyenekből van egy-kettő, persze (Hrabal, Kafka, Van Gogh stb.), de nem ez a jellemző. Az általunk ismert nagy alkotók többsége a művészeti intézményrendszerbe beágyazottan, a kulturális nyilvánosság figyelmétől övezve élte életét. A magányos, elzárkózott zseni képe egy hollywoodi hülyeség. Szóval majdnem jó volt a poszt, a végeredmény mégis idegesítő, mert süt belőle a lenézés és a művészeti élet bizonyos kispolgári előítéletektől vezérelt félreértése.

9289283d 2011.01.11. 09:46:04

@szaboarpi:

A kispolgári szóval vigyázzunk, mert tudtommal a századelő óta anyagi helyzetet jelöl. Na most itt meg pontosan arról volt szó, hogy néhány művész 5 óra alatt egy zöldteát fogyaszt, ami nem baj, csak akkor ne beszéljünk a művészek védelmében olyan pozícióból, mintha mindegyik krőzus lenne.

Tecumseh 2011.01.11. 09:49:37

zzabóárpi hivatott megjeleníteni az 1. kategóriában felsoroltakat:-)) nem kritizálni kell őt, hanem kellőképpen megcsodálni, mint élethű illusztrációt :-)

cd-r 2011.01.11. 09:50:57

a kispolgár kifejezés (lehetőleg minden harmadik mondatban) használata is fontos ismérve a posztban tárgyalt első 2-3 típus valamelyikének.

G_P 2011.01.11. 09:53:04

@cd-r:

OTT A PONT! Magyaros védekezési mechanizmus - értelmiségi látszatot keltve, választékosan megfogalmazva kategorizálni a Többieket. Mintha a "kispolgári" szó gyakori használata garancia lenne arra, hogy ő nem az, vagy nem mégrosszabb... :)))

Ernoke 2011.01.11. 09:57:40

@Styxx: művészetéből megélő művész, aki bármit elvállal, ami egy kicsit is a profiljába vág. tehát mondjuk szar helyekre is elmegy zenélni, ha fizetnek, nem finnyáskodik. kicsit tisztelem is őket azért, mert nem kötöttek kompromisszumot a jobb megélhetésért, és baromi sokat dolgoznak.

@d'oh: lehet nem eléggé kifinomult az ízlésem, de szerintem csomó jó film eljut ide, ami tipikusan amerikai, pl. az utóbbi években rohadt jó westernek készültek. de ha jó filmnek a sátántangót tartjuk, akkor igazuk van.:D

2011.01.11. 09:58:34

Az írás nagyn tetszik. Úgy tűnik, mintha az írója a negyedik csoportba tartozónak érezné magát ;) Már ha egyáltalán létezik ez a csoport és nem ő találta ki magának :)))

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 09:59:52

@Tecumseh:
A te olvasatodban ezek szerint mindenki, aki 3-nál több írót/költőt/rendezőt fel tud sorolni, akár még olvasott is, az már valamelyik megvetendő kategóriába tartozik. Tudod mit? Mondjuk ki, amit a kommentek egy nagy része úgyis pedzegetni fog:
ARCON KELL BASZNI MINDEN ÉRTELMISÉGIT EGY SZÍVLAPÁTTAL!
Mennyi felesleges mondatot megspórolhatunk, nem?

Mitya Ivanov 2011.01.11. 10:03:29

@altoid: klasszikusan modoros megfogalmazásban az egyes típus az "uomo dilettante", mai hajdanában semmi pejoratív minősítést nem jelentett.

Ernoke 2011.01.11. 10:03:31

@G_P: pedig ők az igazán azok. ragaszkodnak a zárt, szemellenzős és (szerintem) hosszútávon unalmas életstílusukhoz, és senkit nem tartanak embernek, aki nem ezt követi. mi lehet ennél kispolgáribb?

cd-r 2011.01.11. 10:07:08

@Űrlény Lajos: ez egyértelmű. a sértett 'igazi művész' most jól odabaszott a sok sznob gyökérnek. a sértett, el nem ismert zseni (?) archetípusa. ettől függetlenül élvezetes írás.

Tecumseh 2011.01.11. 10:07:17

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Te baromira félre akarod érteni amit írtam:-) Érzékenyen érintett? Amúgy nincs szükség szívlapátra, ez a típus képes az önmegsemmisítésre. csak hagyni kell kibontakozni :-)

2011.01.11. 10:08:29

@Szocio Pata (kikvogymukblog): a pofánbaszandókba számítsuk a mérnököket, orvosokat, közgazdászokat etc. is?

G_P 2011.01.11. 10:08:50

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

Ennyire azért nem egyszerű a helyzet. Nem az a baj, ha valaki érti a művészetet és az életformájának része; hanem az, ha pusztán ezért azt hiszi magáról, hogy magasabb pozícióban van az átlag embernél.

@Ernoke:

Igen, és ez a világ nagyon be tud poshadni, tekintve, hogy ezekben a körökben szinte követendő példa és kötelező egy shoegazer mentalitás - légy szomorú, kiábrándult, cinikus és értelmiségi, egyéb esetben nyárspolgárnak v. kispolgárnak fogunk titulálni. Ez az egész meg valami tévesen értelmezett britpop-alter kultúra magyarítás lehet, esetleg némi grunge ízzel, bár az tök más.

cd-r 2011.01.11. 10:09:45

@Ernoke: de érted, kinek az életstílusa nem unalmas hosszútávon? ha így nézzük, akkor talán csak azok a kivételekm akik rómában ébrednek, berlinben ebédelnek, rióban _hajtják álomra a fejüket_ (és a frizurájuk még mindig tart) tehát gyakorlatilag mindenki kispolgár ebből a szemszögből.

G_P 2011.01.11. 10:13:17

EZT EGYÉBKÉNT MÉG MAGA MODOR TIBI SE BIZTOS, HOGY ISMERI:

www.visegradgroup.eu/main.php?folderID=1111&articleID=13043&ctag=articlelist&iid=1

Iszonyat modoros írás durva szóvirágokkal, giccses önfényezéssel, az első két típus törzshelyeiről.

Apafarkas 2011.01.11. 10:15:29

Jópofa. Rémlik pár tarisznyarák anno a főiskolás évekből...
Egyébként én ismerek 4.ik kategóriás emberkét.
www.pappnorbert.hu/

2011.01.11. 10:21:48

@cd-r: ezt 24 órán belül érted vagy tágabb időintervallumban?:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 10:23:52

@Hadrian77: Miért is ne? Nagyon is! Én csak a vasesztergályosokat hagynám életben, azoknál látszik hogy abból a sok fémdarabból kertkaput csinálnak.

@G_P:
Ja, nem egyszerű a helyzet, az biztos :)

Ernoke 2011.01.11. 10:26:25

@cd-r: a kisgyerekes ismerőseim életét egy percig nem bírom unalmasnak látni, függetlenül attól, mit dolgoznak. sokkal szélesebb és színesebb az életük, mint mondjuk egy r33 környékén lébecoló semmit nem létrehozó "művésznek", aki ha megfigyeled, napról napra ugyanabban a mókuskerékben él - naaagy projekteket álmodik, közben meg mindig ugyanúgy baszik be ugyanazokkal az arcokkal, akikkel ugyanazt a pár motívumot ismétlik.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 10:27:59

@Tecumseh:

Szabóárpi írja:
"A búvópatakként rejtező őstehetségek legendája egy általánosító, vulgárromantikus mítosz. Ilyenekből van egy-kettő, persze (Hrabal, Kafka, Van Gogh stb.),"

Válaszod erre:
"zzabóárpi hivatott megjeleníteni az 1. kategóriában felsoroltakat"

Most akkor mit értek félre?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.01.11. 10:28:07

Ezek szerint az igazi művészt onnan lehet felismerni, hogy nem lehet felismerni? (Legfeljebb arról, hogy szemlátomást a fél karját odaadná, ha a tudatmódosított detroiti lányok rojtos fantomjából ihatná a Puerto Rico-i pezsgőt). Kurt S. Earp írása valahogy sokkal jobb, biztos ő is raktáros vagy targoncavezető.

Styxx 2011.01.11. 10:30:23

@szaboarpi:
Kafka, Van Gogh OK, de Hrabal? Későn kezdett írni, előtte lazázott (vasutas, stb) + egy második világháború nevű ultrahosszú valóságshow is hátráltatta a kibontakozását, viszont aztán cseppet sem volt "megnemértett művész". Az más,hogy a kommunista hatalom olykor indexre tette, jártak így páran a Vasfüggöny mögött.

yenoee 2011.01.11. 10:31:12

Ehh.
Ismerek néhány művészt. Ők az ötödik csoport lesznek, akiket a kedves posztíró nem írt meg.
Tehetségesek. Szorgalmasak. Életképesek, azaz valamilyen szinten megélnek abból, amit művelnek. Képesek érvényesülni, minőséget hoznak létre, például a semmiből és gyakran a semmiért is.
Van olyan, akit talán örökre el fognak felejteni és talán lesz, akit egyszer felfedeznek.
De ahhoz, hogy valaki áttörje az ismeretlenség korlátait és tartósan fölötte lebegjen, meg kell dolgozni épp úgy, mint bármely hivatás esetében.
Oszt legfeljebb így jár, mint ez az idézett figura:
"Zseni! 37 évig napi tizennégy órát gyakoroltam, és most zseninek neveznek!"
(Pablo Sarasate)

Tecumseh 2011.01.11. 10:31:57

@Szocio Pata (kikvogymukblog): szabóárpi önkényesen rángatta bele a felsorolt neveket. Ilyen erővel bárki más is megemlítésre kerülhetett volna Fidel Castrótól Kovács Dezső villanyszerelő kisiparosig. Az ő személye viszont a beírás alapján szerintem továbbra is az első kategóriát gazdagítja. Viszont ha a blogszerző most olvasgatja a hozzászólásokat, tuti elgondolkodik egy különálló kategórián, kifejezetten csak neked :-)

medvedr 2011.01.11. 10:33:54

Nagyon jó poszt! A vége lett ici-picit gyengébb, valami olyasmi miatt amit @szaboarpi: írt.
@Mitya Ivanov: Ezekre nagy szükség lenne, de a csak egy teát (igaz fair- trade meg bio)finanszírozni tudó emberkékre ezt a kitételt nem lehet úgy érteni, ahogy ez ténylegesen akkor értették.

Heinz-Günther 2011.01.11. 10:36:24

a negyedik tipusról Szervác József jutott eszembe, isten nyugtassa

Zagson 2011.01.11. 10:42:46

Jópofa írás. Mondjuk a 4. típus kicsit tényleg, a "mondjátok légyszi a hozzászólásokban, hogy én is az vagyok" elismerés pitizés lett. Amúgy meg első kategória a legtöbb embernél csak egy korszak, ami ha 17 éves korig lemegy (mosószappannal hajat mosni, uniformizáltan egyedien öltözni mindenféle rikiki sátorszerű ruhában meg Tarkovszkij filmekről beszélni), akkor az ilyen szerethető ki nem elégült tini útkeresés, amin nem lenézően hanem megértően lehet mosolyogni.
Sajnos ez magyar betegség, hogy főállású "művészeink" vannak, amit ez a piac nem tart el, külföldre meg kevesen versenyképesek. Irodalomban nyelvi nehézségek miatt. Filmben ,,, hát ebben szerintem ilyen nagyon túlértékeljük magunkat dolog van. Nagyrészt van aki Tarantino féle cool-film lopásokat csinál (Fekete kefe), ami leginkább arról szól még a Ponyva regény után lassan 20 évvel is, hogy valakinek a szakmájához képest milyen vicces hobbiai vannak meg a színészi teljesítmény is kb ez a " hogyan képzeli el egy bölcsész diák azt, hogy milyen kéményseprőnek,bűnözőnek, videotékésnak, ect lenni" és semmi hitelesség nincs a játékukban. Plusz ez a magyar művész betegség, hogy ha 100 nál többen olvasnak vagy nézik a filmemet, akkor kínosan szabatkozom a "barátaimnak", hogy nem akartam ekkora közönségfilmet/regényt, mert csak egy kiválasztott, áldott állapotban lévő réteg értheti meg amit közölni akarok. Akik meg hazai szinten befutnak, azok addig lázadtak meg "megmondtak" aztán van 2 jó évük a végén meg plázákban meg szalagavatókon meg falunapokon hakniznak , vagy tehetségkutató műsorokban "zsűriznek" csak dolgozni ne kelljen és mind meg van róla győződve, hogy ha "300 km-rel arrébb születik, akkor milliárdos".

cd-r 2011.01.11. 10:43:09

egyébként szerintem az 'igazi művész' lehet ügyes önmanagelő is egyben, akit hamar felfedeznek és rövid időn belül nagy nyilvánosságot kaphat. van erre sok példa pl a zenei életben. pár jó helyre elküldött demófelvétel hamar kiránthatja a szarból az illetőt, de ettől azért nem feltétlenül lesz egy seggnyaló megalkuvó niemand.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 10:45:46

@Tecumseh:
Jaj, hagyjuk már ezeket a "kicsoda vagy!" típusú visszavágásokat! Ezek akkor jönnek, ha az érvek elfogytak. Én sem firtatom, hogy ki vagy, ez a modoros blog, mindenki írhat ide, aki akar.
(egyébként nem titkolom magam IRL, a blogomon kiderül.)
A modoros blog meg továbbra is azért a kedvencem, mert itt a "hülyfaszmindenértelmiségi"-nél jóval árnyaltabb kommenteket olvashatok, akár ironikus vagy gúnyos formában is.

Valandil 2011.01.11. 10:56:07

@Pepinke: Mérnök nem megy művésznek: van normális munkája; értelmes és hasznos dolgokat művel.

tessedik 2011.01.11. 10:57:14

A blogger művésznek számít? Mert ha igen, akkor jól ki vagyunk tömve velük. :))

Tecumseh 2011.01.11. 10:58:29

@Szocio Pata (kikvogymukblog): "(egyébként nem titkolom magam IRL, a blogomon kiderül.)"..beleolvastam:-))) Csak rontott a dolgon :-) Amúgy szerintem továbbra is szenzációs ez a kategorizálás..és jó eséllyel a magyar müvészcelebek jó 95 % beleférne az első kettőbe. Sorolhatnék példákat, neveket, mesélhetnék történeteket, hogy miért ez a véleményem, de nem teszem, mert minek... És ugye nekik is vannak személyiségi jogaik ...

Zagson 2011.01.11. 10:58:55

mérnök is lehet művész. de nem lesz főállású. Amúgy eleve ez a "művésznek megy" kifejezés is röhejes. Pont Hrabal egy jó példa erre.

cd-r 2011.01.11. 10:59:32

@Valandil: merthogy a művészet semmilyen formában nem értelmes, nem hasznos és nem munka?

2011.01.11. 11:00:09

@Valandil: kivéve az építészt mert az papíron mérnök, de valójában művész!

bajor gizella 2011.01.11. 11:01:24

Mindegyik egyforma, csak máshogy szednek fel csajokat.

1, Szia Beni vagyok. Húú hogy neked milyen édi neved vaan.. Imádom az ukrán filmeket. Tavaly is voltam végig az egész filmhéten. Te is? Na de jóó. áh a felemásba leszünk amíg nem kezdődik. imádom azt a helyet. ismered? a kálvinnál. zsíroskenyér, málnás sör, tiszta retró hangulat. na akkor gyere ki a félnégyes vonathoz amivel bemegyünk pestre, én már az utsó előadást ellógom, az eugéniumban fogunk iszogatni, de dobok egy számot, ha elkeverednénk. jaj ne is mondd. sosem voltam a technika ördöge. nekem is ilyen rozzant telóm van. de a tiéden cuki az a béka. imádom.
2, Kiskomlósi Benedek vagyok. Örvendek kérlek. Hú ezzel a névvel egy csoda lehet az élet a filmszakmában.hihihi. Na hoppá, bocsáss meg kérlek hívnak. Na mondjad bogyesz. igen, a Kancsó féle meló még tart jövő hétig, utána a még a stáb tart egy nagyobb volumenű bulájt, aztán meglátom. hogy hol? szinkronba? jó figyelj meglátom. jó hát ismersz tudod hogy vajból van a szivem, egye fene megcsinálom nektek. mennyi? na mindegy, többre gondoltam mint 40, a 14 naprért, de ismersz, nem bírok nemet mondani. na csácsá, most dolgom van itt egy gyöngycsupacsoda nőszeméllyel.ehhehe csácsá.
Na szóval nézd meg, szaros 3g iphone kamerája, és ilyen képet lehet vele csinálni. csúcs nem? ez fantasztikus hogy miket meg nem tud tanulni az ember. nézd hgoy kanyarodik a fény a garbódon. de nem? Én nem erőltetem magam senkire. a Kancsó féle melót is hogy szereztem? ültem egy bisztróban, kezemben latinovits életrajzával, odajön maga a Kancsó , azt mondja, na fiam maga olyan erősnek tűnik nem akar nekem segíteni? Hát hogy a francba ne? Úgy éreztem ha ott halok meg akkor se kár. eljutottam filmforgatásokra, és tanulok, fejlődök, ládákat cipelek. Ilyen az élet. hát de nem? tegnap még azt se tudtam szinte ki az a Kancsó. na jó tudtam de nem úgy érted. ma meg már azt is tudom hogy télen se hord zoknit.
3, K.Komlósi Benedek jelen. Mit mondtál hogy hívnak? hmmm. Ismerős a neved. Csak nem a híres hálivúdi hírességhez köthető familiáris viszony? Nem? Azt hittem. Kár.
Jah hogy én? Ezt azt. jobbára filmeket, ha érted hogy mondom. heh. Na ha tényleg ilyen lelkes vagy, megmutathatok egyet. véletlenül itt van nálam a gépem. ez még vágatlan anyag, csak egy része van itt, a többi persze a stúdióban. tavasszal vettük fel, top szíkret hehehe. Na ez itt egy körsvenk. láttál már ilyet? Jójó bocsi, csak a csajok nem szokták tudni. na kapás van. Igenigenigen. most jött vissza a pályázati elbírálás 200 misi van a projektbe tervezve. átutalás. pontosan. leteszem petya, mert itt nem akarom váratni a hölgyet, akivel épp beszélgetek. na jól van. majd értesítelek a fejleményekről. szóval akkor hol tartottunk?
4, Bocs nem akarok óriási faszparasztnak tűnni, így első blikkre de nincs egy cigid kölcsibe?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.11. 11:06:01

Aztán lehet-e a művészetet a kenyérre kenni a vaj helyett? Na ugye, hogy nem! Termelni kell a javakat, meg csinálni a dolgokat, nem művészkedni meg blogolni! Kategorizálás, ez aztán a szuperfelesleg izé, vannak a dolgozók meg az élősködők és kész.

Na.

helianthus 2011.01.11. 11:13:50

@bajor gizella: ez a rész üt :ültem egy bisztróban, kezemben latinovits életrajzával...

Kurt S. Earp 2011.01.11. 11:14:23

@Valandil: Példa: a jó építészmérnök: építőművész. Olyan épületeket csinál amelyeknek az egész világon csodájára járnak.
Christian Menn, svájci mérnök. Ő tervezte a Ganter-hídat, a Simplon hágónál.
Az nem híd. Az Művészet. Művészet betonból, ami híd alakot ölt.
A művészet az kifejezetten praktikus hivatás. Egy jó festőművész az arányok, színek, formák, hangsúlyok értő komponistája, az alkotás mérnöke.
Turner, Modigliani, Gauguin a világ legnagyobb mérnökei voltak.

Köszönöm azoknak akiknek tetszett a kis szösszenetem, az igazság az, hogy amikor megláttam milyen hosszú lett, beszartam egy kicsit, hogy mindjárt kivágnak innen. :-) bocsánat.

2011.01.11. 11:16:37

@Levéltáros: azért én ismerek olyan költőt akinek egyszer kiadták egy verses kötetét ifjukorában.
(a versei ma is éneklik, bár nem tudtam meggyőzni a kórust, hogy ez nem Jeszenyin, ismerem a költőt,)

Azóta is ebből él, igaz a pártja benyomta felügyelő bizottságokba, amíg tehette. Szerintem írni már évtizedek óta egy sort sem, alkotói válság, aminek az utóhatását a Lukácsban kezeli délelőttönként. (az idősebb I-III csopot előfordulási helye)

cd-r 2011.01.11. 11:19:17

@Levéltáros: a vasas szakma a szakma, mert az megmarad. a többi meg tönkremegy. mérnök? vonalakat huzogat, nekünk is tanítottak szakrajzot, mégse verem magam rá. nem egy mérnök úr távozott már tőlem megsemmisülten, mikor megmutattam neki, hogy mit hol baszott el a főtengely rajzán, amit odahozott hozzám, hogy esztergáljam le neki. utána meg fél évig nyalta a seggem, meg hozta a söröket,hogy ilyen csapágyat az skf-nél látott utoljára, merthogy a fia a quad kerékcsapágyait kinyírja egy hétvége alatt én meg olyat csináltam neki, hogy ha felszántja vele a dél-dunántúli dombságot, akkor is egybe marad. na érted.

Zagson 2011.01.11. 11:21:53

Van szükség művészetre is. Nem hinném, hogy egészséges lenne szembeállítani azt aki alap vegetációhoz szükséges "javakat" állít elő, meg azt aki szórakoztat ect. Amúgy Európában nagyon kevés ember van már akinek tényleg "hasznos" a munkája ilyen szempontból. Nagyrészt kitalált szolgáltatásokban kitalált munkákat végeznek az emberek, hogy a társadalom fenntartható legyen(nekem is volt/van nem egy ilyen munkám, nem táplálok ilyen szakmai felsőbbséget hírdető eszméket magamra vonatkozólag). De itthon sokak nem alkotás végett "művészek" csak kitaláltak valami életstílust ami tetszik nekik és annak egy ilyen kötelező nyűgje, hogy valami alkotói tevékenységet hazudjanak maguknak, hogy aztán a környezetüknek is hitelesen tudjanak hazudni róla. Persze ez sem igaz mindenkire. Pl szerintem egy grafikus aki "eladta magát" egy reklám multinak, az simán kiélheti a művészetét otthon és kiállíthatja azt, illetve a munkájábasn is becsempészhet értékeket, amitől azok kiemelkednek egy silány közegből. Az hogy bordó kopott kordgatyóban, vagy zsebes klott rövidnadrágban ülök harminc éves létemre egy bisztóban (amivel önmagában nincs baj) és wikipédiákról frissen letöltött benfentes infókkal pozőrködöm, attól még nem vagyok a szegény kis tücsök a meséből.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 11:22:31

@Levéltáros:
Így van! Megint megragadtad a lényeget és az élősködők nyakát! :)
@Tecumseh: AZt viszont nagy ívben leszarom, hogy hol állok nálad.
Ide jösz, azonnal minősíteni kezded a többi kommentelőt és bemondod az okosságokat. Rólad meg ennyit.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 11:25:29

@Frengi: "Alkotói válság, aminek az utóhatását a Lukácsban kezeli délelőttönként" Ez általában idült alkoholizmus szokott lenni, nem ? :)

MizBig 2011.01.11. 11:25:54

@bajor gizella: :-)
És ha a művészek maguk is _csajok_, akkor mi van?

2011.01.11. 11:26:45

@cd-r: ne írjuk le a fásokat sem!

Zagson 2011.01.11. 11:26:54

@Kurt S. Earp:
Mondjuk ez egy kicsit modorosra sikerült ezzel a Mozart volt a zene mérnöke, meg Kolontár Pisti a ponthegesztő Paganinije.

Latinovits életrajza meg egy 16 oldalas irkázott booklet elején egy logopédus címével a végén MÁV menetrenddel.

Makva Ikva 2011.01.11. 11:33:09

Azt soha nem bírtam megérteni, hogy milyen is lehet az, amikor valakinek a foglalkozása költő.
Nem és nem.
Pedig vannak ilyenek, legalábbis az átkosban elég sok volt belőle, még alkotóházakba is betelepítették őket, hogy új ihletet merítsenek a semmiből.

Fiatal koromban jártam egy ilyennel, bölcsészetre járt, éppen meghúzták félévkor amikor összeismerkedtünk, és benne volt a világfájdalom, vigasztalgattam, így jöttünk össze, de ilyet soha többet!!! Ezek nem normálisak, szerintem van valami baj az agyukkal amit nem vettek észre gyerekkorukban, és most e mögé rejtőznek, hogy de hiszen ők költök!
Apád fasza, ingyenélő vagy.

Kurt S. Earp 2011.01.11. 11:35:28

@bajor gizella: A 4. pont nagyon király! :-)
@cd-r: pontosan, a "kispolgár" az alapszókincs része.
@Erika Zangolna: Ezt nem ismertem, Bedével amúgy is vannak már gondjaim, a KK. blogját imádtam aztán nagyon szétesett a fiú, politika és polkorrekt faszcincálás, de ebben a kis szurkában a Matulán a büdös, ápolatlan, kuncsorgó művészekről, sajnos pusztítóan sok igazságmorzsa van széthintve, nem tudom sikerült-e eléggé modorosan megfogalmaznom, hogy nagyon tetszik. :-)

2011.01.11. 11:36:07

Az igazán nagy művészek szerintem az elméleti fizikusok! Amit azok fejben meg egy darab papíron létrehoznak, senki nem tudja utánozni!

bajor gizella 2011.01.11. 11:37:14

@MizBig:
ugyan, ne legyünk már eltévedve.
egyfajta művészet van, ami a nőknek jól áll, és ez a színészet, de az meg ugye kurválkodás valahol.
a többi az groteszk pózolás arra a 10 évre ami a gyest megelőzi.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.11. 11:39:43

@Frengi:

Ha Jeszenyinnel keverik a verseit, akkor tán még jó is lehet.

@cd-r:

Ez a lényeg, csak kevesen látják! Nem az az alkotás, hogy ködös gondolatokat kergetünk cigifüstös művészkocsmákban, hanem a nagy kalapáccsal odatesszük a magunk lenyomatát az utókornak.

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

Az már igaz, az élet sürüjébe' vagyok, látom a sok művészkedő semmirekellőt, tisztelet a kivételnek!

Kurt S. Earp 2011.01.11. 11:42:10

@Zagson: Nagyon jó, Zagson,úr kérem tisztelettel! :-))) Mondjuk igyekszem is modorosan fogalmazni, általában a túlélés alapfeltétele, hogy az ember beleolvadjon a környezetébe a szóragadozók elől menedéket keresve, de azért remélem sikerült célba juttatnom korszakalkotó gondolataimat a magam, nehézkes és körülményes módján.

ddrum77 2011.01.11. 11:50:39

Nekem 86-os Sierrám van, hogy kell beállítani a kardán profilvilláját? Kösz a segítséget előre is.

Zagson 2011.01.11. 11:51:53

@Levéltáros: Mondjuk azért ez egy aszimetrikus egyenlet nálad. Pl azért a 200.000 dik Suzukiba beleépíteni az ajtót nem egy olyan lábnyom amiért az utókor majd bugyit letépve rikoltozik örömében. De ettől ez még munka. Egyébbként művészetet (kivéve ha valami szórakoztató iparág része, pl komolyzene vagy színház) nem igazán van értelme a munkával összehasonlítani. Inkább a szabadidős tevékenység eltötlésének színvonala, az hogy te ledölsz-e egy akciós dobozos Gösserrel és nézed a meccset(nincs ebben semmi lenézendő ), vagy kinyitod a Word-öt (pózőréknek régi írógép, ami nem baj de ciki)és próbálsz úgy szórakozni, hogy a fantáziádat használod (persze az is a fantázia használata ha megpróbálod kitalálni, hogy hányt gólt lő és mikor a Vidi, vagy, hogy hány percig bírod a sör megivása után pisálás nélkül, szóval ezt is embere válogatja)

ddrum77 2011.01.11. 11:54:19

Az önjelölt műkedvelőre vagy egy példám, az egyik ismerős csinált egy katolikus vers/novellagyűjteményt bizonyos időközönként, néhány 10 példányban, egyedül vitte a boltot, de képes volt magát főszerkesztőnek titulálni, ha kérdeztük tőle, hogy mi szükség van a FŐ szóra, miért nem lehet katolikus szerénységgel és alázattal csak simán szerkesztő, csak legyintett és mosolygott. A lényeg, hogy kapott magától egy jól csengő titulust, és ilyen okvetetlenkedő kívülállók ezt nem kérdőjelezhetik meg, és nem vehetik el tőle. =)

Zagson 2011.01.11. 11:56:48

@Kurt S. Earp: Sajnos szegény Latinovitssal elfogult vagyok, mert mindíg mikor látom a felvételeit attól félek mikor kap elő egy elektromos gitárt, varázsol elő egy vonósnégyest meg egy rakás Liszt Ferenc konzervatóriumban középszerűnek ítélt ezért könnyűzenében mélyszakmaiskodó megélhetési zenészt, teszi ki az aranyzsiráfjait a pultra és kezi el affektáltan nyihogni azt hogy "Ismerj fel!"

Kurt S. Earp 2011.01.11. 11:57:03

@Zagson: A Latinovits példa tökéletes de azért nem árt ha helyesen fordítjuk le a hasonlatot: 1. Igen, Christian Menn pontosan az a hídépítészetnek mint Mozart a zenének.
2. Én ismertem egy hegesztőt akit nem érintett meg az építőipar össeomlása. Fix munkái voltak évekre előre lekötve Németországban, Ausztriában. Igen, ő volt a hegesztés Paganinije, nagyon nagy becsben tartják a professzionálisan dolgozó mesterembereket minden komolynak tekinthető munkánál, ...de az igaz hogy nem sok köze volt Kolontárokhoz.

noirp 2011.01.11. 12:02:17

@Kurt S. Earp: igenigen, ilyen olvasnivalókra vártam :)

Kurt S. Earp 2011.01.11. 12:03:13

@Kurt S. Earp: Kolompár akart lenni..:-)))
@Zagson: Latinovits? Vele én is elfogult vagyok. Miszerint imádom.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.01.11. 12:04:09

Nem rossz a poszt:)

Én egy plusz kategóriát betennék.

A Jobb Híján Művész
A jobb híján művész már gyerekkorában eldöntötte, hogy művész lesz.
Szülei gyakran magárahagyták a dada társaságában, hogy zavartalanul élvezhessék a karib tengeri, seszel szigeteki (igen ők így mondják), kenyaji, stb. nyaralásaikat.

A jobb híján művész hamar megtanulja, hogy kemény az élet és csak magára számíthat. Havonta azon az egy napon kívül amikor átveszi öccászezer huf apanázsát, nem nagyon látja szüleit.
18 éves korára már számtalan (baráti körben hangoztatott) gyenge szintű oktatási intézményhez volt szerencséje ahol senki nem ismerte fel a benn szunnyadó géniuszt.
Ezért a jobb híján művész (földhözragadt szülei segítségével) magántanulóként fejezi be a középiskolát.

A továbbiakban nem hajlandó az alacsonyszintű magyar felsőoktatási rendszer szenvedő alanyává válni ezért, miután fanyalogva elfogadja az érettségi ajándékként kapott (csak!!!!!!) 60nm2-es lakást a 40nm2-es tetőterasszal, garázzsal és ódi(igen az Audit is így ejti) 3-al külföldre távozik (legtöbbször amcsiba), hogy ott fejlessze művészi vénáját.

A szanfransziszkói rokonnál 2 évig lakik, kívülről tudja a 200 tV csatorna programját és elsajátítja azt a fajta magynglish nyelvet ami 200 angol szóból és magyar nyelvtanból áll.
Ezt ugyan semmire nem tudja kint használni, ám hazatérve remekül tudja alkalmazni világlátottságának demonstrálására. A nagyobb hitelesség kedvéért elolvas egy két múzeumi szórólapot (szanfransziszkómjúzeomovmodörnárt, nesönelgelöriovárt - vasington, mjuzejumovkontempörariárt - szándijégó, etceterááá ez dö edjukétid inglis júz tu széj, hö hö hö).

Hazatérve döbbenten konstatálja (ezt a szót hosszan keresgéli az idegen szavak szótárában), hogy földhözragadt szülei DOLGOZÁSRA próbálják rávenni.

ŐŐŐŐŐT!! Aki már gyermekkorában zseniálisabb volt annál a franciaspanyolnál aki olyan kockafejű nőket rajzol amilyenek a való életben nincsenek se. Is.

Ekkor visszafojtja szülei iránt érzett undorát (előbb azért ellenörzi, hogy megérkezett e a számlájára a havi apanázs) és leereszkedően ismételgeti a következő szerkezetet:

- Nekem enyém galérija. Művészi galérija nekem enyém tik gyorsan csinyáltok!

A szülők felismerve gyermekük zsenijét (vagy tehetségtelenségét és tehetetlenségét, kínjukban) megveszik gyermeküknek a galériát, csak az hagyja már őket békén a p*****a.

Innentől kezdve a jobb híján művész abból él, hogy galériája van. Rendszeresen lehúzza a hozzá betérő pénztelen, nyomorgó tehetségeket, a bizományba leadott alkotásokat értékesíti majd eltűnik a pénzzel.
Rendszeres vendége a galéria melletti kávézónak, ahol a félévente cserélődő kisasszonyokkal, felszolgálókkal incselkedik napestig.

Végre, hosszú és küzdelmekkel teli munkája meghozta gyümölcsét. Révbe ért.

Zorita 2011.01.11. 12:07:48

Francónak volt egy jó kis törvénye Spanyolországban, a "Ley de vagos y maleantes", vagyis mindenféle naplopó művészke ellen. Nem is volt cirkusz, meg ilyen haszontalanságok. Na AZ a törvény keményen szembeszállt modoroskodókkal :D

noirp 2011.01.11. 12:16:22

@cd-r: áh, hidde', a mérnökök mind hülyék, csak pattognak, mint kecskemogyoró a deckán oszt arra nem képesek, hogy pontosan reggel hatra beérjenek. Csak a pofájuk nagy e.

cd-r 2011.01.11. 12:20:54

@noirp: én is ezt mondom. :D

noirp 2011.01.11. 12:22:14

@cd-r: na ja. de nekem hihetsz, én csak tudom ecsém :D

cd-r 2011.01.11. 12:22:43

de akkor megint: az az alkotás, ami megmarad. a többi humbug. az az alkotás, amit kétezer év múlva kiásnak a földből és csodálkoznak, hogy ezt a gyönyörű keréktárcsát hogy hozhatták létre egy ilyen primitív korban.

noirp 2011.01.11. 12:22:52

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Nagyon megkopasztottak a galériások? :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 12:24:48

@Zorita: Ez tök jó!
Utánanéztem a neten, a törvény a stricik és homokosok közé sorolja a "vagabundokat". Tudott valamit az öreg!

Lámpavas 2011.01.11. 12:26:39

Ezeken a típusokon lehet és kell is röhögni, csak ne felejtsük el, hogy közben milliárdokat húznak ki a zsebünkből...

Zagson 2011.01.11. 12:31:17

@Kurt S. Earp:
Nem a meglátást minősítettem modorósnak hanem a stílús volt kicsit túl pátoszos :)
Latinovitsot meg mint mondtam nem utálom vagy ilyesmi, csak kicsit kontraszelektívnek tartom, hogy azt a modoros blöfföt bevették neki (de ha műkösik valakinél akkor azzal semmi bajom), ezért hoztam összefüggésbe korunk nagy zenei "költőjével".

Amúgy egy jó szakma elsajátítása nem zárja ki azt hogy alkotói vágyaid is lehessenek(annak minősége meg nevetség tárgya, csak akkor ha valaki túl komolyan veszi magát. Szerintem pl vannak nagyon aranyos bácsik Könyv Héten akik a saját kis bugyuta könyveikkel házalnak és nagyon értékelem meg szeretm őket. Rengeteg fetisizált magyar költő (pl Eszti "a családom évszázadok óta mindenféle rendszernek elárulja a hazámat de ha ez kiderül akkor átírom a könyvem és úgy kaszálok vele" Péternek is vannak olyan maníros gyenge könyvei, hogy abba beleremeg Bécs) munkásságának egy jelntős hányada is kierőlködött marhaság, amit csak azért írtak meg, mert ő ugye író, ergo néha ki kell adni egy könyvet.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.01.11. 12:31:32

@noirp:
...engem nem. de azokat akik a hírhedt király utcai galériába beadták a műveiket, azokat nem kicsit szivatta meg a tulaj.

Művész sem vagyok.
Sajnos;)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.01.11. 12:32:05

Igen, az Ulpius aztán annyira magasirodalmi könyveket ad ki, hogy ihaj, különösen mostanában.

A 4. típusnak megismerhetnénk pár magyar képviselőjét?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.01.11. 12:32:15

Teljessen haszontallan, értéktelen irás, ahógy a blóg töbi irássa is.

2011.01.11. 12:36:09

@Szocio Pata (kikvogymukblog): jaj! egy esztergályos soha nem csinál kertkaput, aki a kertkaput csinálja az a lakatos vagy szerkzet lakatos, de az lábkaparót is csinál ha szépen megkéred.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 12:42:13

Még nem olvastam végig, de két alapvető problémám mégis volna.
1. A center Toni Kukocs volt akkoriban, a Férget később igazolták, bár ennek a tételezésnek a filológiai megalapozása jelenleg spekulatív (gyk: nem néztem utána)
2. A malacorrú Passat elöl hajt, nincs kardán.

Zagson 2011.01.11. 12:43:49

Ulpius az vámpíros könyvekből nagyhatalom. Bár elég széles skálájuk van és az önmagában nembaj, ha ponyvákat is kiadnak, sőt, szerintem már az is egy jó első lépés, ha valaki egy ilyet elolvas. Sajnos itthon a színház és a könyvolvasás egy ilyen, magát " magasabb intellektuális és szellemi szférának" tartó kultúrsznob belterjes bagázs önkép definiáló posványos játszótere lett, ahonnan kirekesztenek mindenkit ilyen kasztrendszerekkel "hogy na ne már, krimit olvasni mennyire felszínes meg kommersz már" hozzáállással, mert kell egy "alacsonyabb proli réteget alkotniuk maguknak amikből ők fároszként kilógva, elit mártírokként giccselegve szenvedjenek. Legyen csak mindenféle könyv (mondjuk az ilyen Norbi diéta, meg celeb agykontroll, meg hogyan legyél sikeres egy multiban személyiségfejlesztő könyvek, továbbá: Keselyűk tépkedik a májamat öncélúan művészieskedő ál-mély mondanivalóval rendelkező regények tényleg csak a sajtószabadság miatt engedélyezve nálam).

2011.01.11. 12:46:02

@Szocio Pata (kikvogymukblog): igen, bár a férjem szerint a sok jaffaszörptől sárga.

@Levéltáros: az egyetlen verses kötet tényleg jó, de a feleség szerint én vagyok talán az egyetlen aki a "jeszenyiny versen" kívül mást is ismer belőle.

Akik Jeszenyinnek tulajdonítják a verset, azok egy sor sem olvastak még Jeszenyintől, de van egy sor a verben: Jöj Oroszország, voda virág, és ebből indulnak ki, bár a stílus hasonló, és erre a vers alcímében utalás is van, ellenben a kottás dalos könyvben már csak a daltulajdonos neve szerepel.

lárvalányhaj 2011.01.11. 12:47:39

A művészek állami finanszírozását én is ellenzem, azért, mert a pénz úgyse a tehetséges embereknek fog jutni. Az egész arról szól, hogy vannak nagy és elismert művészek, akik bent ülnek mindenféle bizottságokban, és azoknak fog járni a pénz és az elismerés, akik közel vannak ezekhez a nagy fejekhez. Annak megítélése, hogy ki mekkora művész, sokszor csak attól függ, hogy mennyire marketingeli magát, és hogyan "fekszik" az erős embereknél.

Zagson 2011.01.11. 12:50:02

Plussz Rodman inkább celeb volt . a lepattanó királysága is úgy volt meg, hogy volt meccs mikor magának dobálta a saját palánkra a labdát és szedte le azokat a statisztika miatt. Nagyjából ő az NBA David Beckham-je csak ő nem nevezte el a gyerekeit olyan metrómegállókról ahol felcsinálta a ugribugri lánycsapatos feleségét hanem gyémántokat varratott a herezacskójára. Mindkét tevékenység nagy sportértékkel bír. Jordan meg Pippen volt a két ász ott.
Passatos nagyon élesszemű és helyes meglátás.

2011.01.11. 12:56:34

A Rubicon egyszer egy egész számot szentelt a III/III írókról és egyébb művészekről készült jelentéseinek közzétételére.

Szenzációs volt, szét röhögtem az agyam.

Hogy hogy jön ez ide? Csak annyi, hogy az idő múlik, az meberek meg valahogy nem változnak. Az akkori ismert neveket be lehetne helyettesíteni a maiakkal, most nem a hungáriába járnak, nem az Erzsikében üldögélnek, de a lényeg ugyan az.

A filmesekről Csurka írt egy örök darabot: Miért rosszak a magyar filmek (ebből csináltak filmet is ami szerintem pocsék rossz lett), csupa a posztban szerereplő figura.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 12:57:50

@lárvalányhaj: aztán időnként botrányt kell csinálni az Akadémia kiállításán. Vesszen Piloty!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 12:59:39

@Zagson: azért szeretnék én úgy lábujjhegyen végigtaposni egy meccset, ahogy ő fénykorában...az más kérdés, hogy a nagy kedvencem Pippen volt a meglepett zebutehén arckifejezésével.

buta_lúd (törölt) 2011.01.11. 13:03:32

A pszeudoművész jellemzése így végződik:
"Erre a típusra jellemző, hogy képes úgy leélni az életét, hogy végig azt hiszi, tevékeny szereplője, sőt, alakítója volt a művészetnek."
Így azért nem is lehet olyan rossz 1-es típusnak lenni.

Nadiposzi (törölt) 2011.01.11. 13:04:55

Aki még nem olvasta Kozsó: Szerelemember c. verseskötetét, az mit sem tud az ezredforduló magyar lírájáról.
Csak őt ezek a lila bölcsészmajmok nem értik meg.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 13:05:32

utánanéztem. Már ott volt akkor Rodman, mea culpa.

Zagson 2011.01.11. 13:07:48

@Professor Pizka:
Pontosan. Volt az arcán valami ami azt súgalta, hogy ez valami Sci Fi filmbeli galaxisból jött, ahol ilyen Faun szerű lények élnek, akiknek viszont van valami külön érzékük az irányításhoz. Én is őt szerettem a legjobban. Jordan simán csak egy zseni volt:).
Rodman nem volt rossz (ahogy Beckham sem) de azért ők inkább PR ral maradtak rivaldafényben. Kicsit megcsinált karrier volt mindekkejüké.
Amúgy a szakmaiabb, technikát is megkövetelő művészetekben, pl komolyzene (ami egy szakma ugye)vannak szép számmal akik jók-sikeresek(külföldön is, sőt inkább ott)- és jól is élnek belőle.

herr_der_erdinger 2011.01.11. 13:08:29

Nekem két kedvenc filmem van:
Gina Wild Best of 1 és 2

A müvészetekhez hozzáértö e vagyok?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 13:10:04

@Zagson: ja, egy csomó haver akivel egykor dudáltam a rezesbandában kivándorolt vagy csak szimplán a világot járja néhány kiló réz társaságában.
Kerr tripláiról se feledkezzünk ám meg :-)

Zagson 2011.01.11. 13:11:49

Kozsó:). Az az ember amúgy ha tudatosan csinálja amit csinál és az egész csak egy szándékos puncsoskodás, akkor igenis egy művész. Évente egyszer látom valami csatornán, de az komolyan könnyeket csal a szemembe annyira komoly:). Meg amúgy ő nem állami pénzek után alapítványokba kurválkodik, másokat fikázva legalább (na jó ettől még nem lesz valaki egy művész, de itthon már ez is számít). Torgyán ugyanez a kategória, csak ő sajnos hamar kiégett:).

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 13:12:05

@ótvarkéjenc: Gina Wild-től nézd meg a Spermaklinik-et!

"Oh ja Herr Professor soll ich schlucken? Nein! Nicht schlucken! Das ist alles für die Forschung! Ich spritze nur für meine wissenschaftliche Ideen!"

na EZ művészet :-)

TGabi 2011.01.11. 13:13:20

Az az érzésem, hogy a szerző frusztrált és nem futott be-most meg itt köpködi a sikeresebbeket.(Akikre nézve viszont szintén gáz, amit csinálnak:)))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 13:13:21

@Zagson: Meg ő azért nem volt ilyen szemérmes az államkasszát illetően...

Zagson 2011.01.11. 13:20:17

amúgy zenében vannak egész jók. Hiperkarma pl zeneileg meg szövegileg is jó volt (na jó azért kicsit túljátszották ezt a nem lehet úgy leírni azt hogy kérek egy kiflit, hogy ne legyen titkos üzenete legalább 4 szinten), és ők abba is hagyták mielött az említett gólyabálos plázás mikulásünnepséges korszakba léptek volna (azzal sincs baj, ha valaki kimondja, hogy ez neki egy jó pénzkereeseti tevékenység és szeret haverokkal zenélgetni, csak akkor lesz ciki, ha valaki közben továbbra is nyomja ezt az alter maszlagot mint PUF csinálta meg Kispál- azoknál sem tudtam hány 2 húron játszható 3 akkordos túljátszottan nemtörődöm hanyagsággal és hülyegyerekes artikulálással elnyekergett tenyeres és fonak üzenettel is rendelkező béna mondóka kell még, hogy abbahagyják ezt az alter megmondóemberek magyar apostola vagyok ostobaságot). Egy ilyen zenei gegg jó egy vagy két lemezen, de nálunk valahogy nem lehet annyi pénzt keresni ezzel (meg színészetnél nézzed még Gálvölgyi, Bajor ect. zenészeknél Kós, Nagy Feró), hogy méltósággal abbahagyják.

Zagson 2011.01.11. 13:22:06

@Luella Menendez:
Járatom itt a számat, közben ezt ilyen egszerűen és brilliánsan meg lehet fogalmazni egy mondatban:):)
Fantasztikus ez a hozzászólás. Gratula:)

escargot 2011.01.11. 13:24:45

@Zagson: Tudomásom szerint a Hiperkarma nem a bulvár/hakni korszaktól féltében hagyta abba, hanem mielőtt a frontember végleg kinyírta volna magát. Merthogy tényleg művészi szinten űzte a rakkenrollt.

2011.01.11. 13:28:40

@ótvarkéjenc: b+, annyi filmet nézek, és csodálkoztam, hogy még csak nem is dereng

@Professor Pizka: hát ezért.

(mekkora égő lett volna, ha megkérem a családomat hogy töltsék le nekem, áááááááááá)

Viviparus 2011.01.11. 13:28:44

Clint Mansell, 4-es kategória, k#rvára befutott és népszerű

Zagson 2011.01.11. 13:29:17

@escargot: Pont ezt mondom. Hogy ők csúcson hagyták abba. Csakúgy mint a világháború utáni magyar irodalom legnagyobb tehetsége Pajor Tamás is ( bár ő folytatta még miután megvonaglott de az már nem Pajor Tamás hanem valami izé), de mennyivel jobb az is annál amit a Müller Péter Sziámi(ez gpndolom a kreatyvitásának a csúcsa, hogy egy ilyen névvel fut)kiégett ribanckodása amit az azóta eltelt 20 évben is erőltet. Nagyszinpad meg minden.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 13:29:22

@Zagson:
A művészek és a művészkedők között ott van (talán minden kategóriában) a mély. Hatodlagos jelentési síkok, belemondások, belegondolások, beleérzések, beleszarások.
Mondanivaló, a faszom. A harmadik szám után részegek és azon matekolnak, hogy kéne valahogy megbaszni a mellettük ugráló nőt.

Zorita 2011.01.11. 13:29:34

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ja, ja, diplomatikusan elnevezte őket :)

ja, meg még eszembe jutott valami, a más művészek holdudvarában való tartózkodásról, apám korábban még elég sokat járt kocsmázni Tandorival. az író úr még az egyik verebének a sírját is megmutatta neki nagy bizalmasan, de aztán nem csurrant-cseppent semmi egyéb :D

pincze 2011.01.11. 13:31:48

A régi lakatosok , kovácsok megadták a módját a sárkaparóknak , büszkék voltak a munkájukra .

Zagson 2011.01.11. 13:40:25

igen de sajnos sok az erőltetett mondanivaló, a vonalzóval, körzővel szerkesztett ösztönösség. Ez így meg nem több mint egy lárpúrlár bujócska,amnek nem az a célja, hogy valamit közvetítsek másoknak, hanem hogy kell valami olyat csinálni mintha lenne bármi közvetíteni valóm, hogy azt játszhassam hogy művész vagyok. Szóval mondanivalóval óvatosan kell bánni. Itt van pl minden magyarok Kovács Ákosa aki a magyar nyelv szakralitásának Dugonics Titusza (mikor éppen nem Ákosh hanem Ákos és mikor a legjobb csatlósával épp nem pártpénzekre hajtanak aki amúgy nem Kálmán hanem Philiph). neki is annyira a mondanivalóból kifeleszerkesztett szövegei vannak, hogy még egy óvódás is ha uzsizás közben Ákosh megy a rádióban hármas hangerővel 2 perc után leteszi a túrós-mézes kenyerét és hátrakiabál, hogy: Oké bazdd meg te vagy a sámán aki itt ragadt, és a nem összeállt dallamok az életed repedései a törvény-örvény meg vírus-város ramek meg még engem a középső csoportos gyereket is irritálnak pedig néha még bespisilek ha olyan rajzfilm megy a TV ben amit nem szívesen hagynék ott.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 13:46:19

@Zagson: de ehhez tudni kell jelentőségteljesen nézni, ebben Ákos holtversenyben vezeti az európai listát Brácóval a horváttal, aki viszont önkritikus módon nem énekel, csak bámul. És még sikeres is. Lehet hogy Ákosnak is váltania kéne. Én díjaznám.

Zagson 2011.01.11. 13:48:56

igen az egyetlen mély mondani valója az a a "Majom a ketrecben" dalcím, de nem abban az értelemben amiben írta.
Kb olyan freudi lapsus ars poetica mint a huligánsznak a: játszom mint egy bohóc sora:)

Zagson 2011.01.11. 13:51:24

amúgy is zavar az az erőltetett szép magyar beszéd felfogás amivel beszél meg énekel. Ez ilyennurbán legend, hogy ez az idiótán széttagolt pergetős r-res szarkalábas "e"-s a szép magyar mert eleink ezt beszélték. Ezt honnan veszik.- Aki akkor tudott magyarul az nem tudott írni, aki meg tudott írni az nem tudott magyarul.

Ernoke 2011.01.11. 14:14:10

@Zagson: egy ÁkosHÖ kedvelő haverommal kellett egyszer koncertfelvételt hallgatnom. kínomban egy idő után azt játszottam, h megpróbáltam kitalálni, milyen szó lesz a rím. nagy többségét eltaláltam. szerintem ő úgy írja a szövegeit, h 5 perc alatt összedob ilyen laza rímpárokat, aztán kiegészíti.
"Testek a járdán
Mint arcok a párnán
Tükröződve szépen
Hajnali fényben
A kiontott véren"
én is írtam ilyen szörnyűségeket 14 évesen, dehát azért na...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.11. 14:20:40

@Valandil: baszod öcsém, művésznek hogy kell "menni"?

én mint mérnök akkor holnap elmegyek művésznek, mondjuk írónak.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.11. 14:23:41

@Luella Menendez: nem értesz semmit: az a lényeg (istenem, milyen régóta ezt hangsúlyozom), hogy MINDEN a világon kurva gáz. Főleg, amit kicsit is komolyan vesz bárki, az más szögből nézve erőltetett majomkodás (igen, majomkodás, ismétlem: MAJOM).

szánalmasak vagytok, én is az vagyok, és szánalmas bármi, amit tesztek. Az is, amit én teszek. A legszánalmasabb azt hinni, hogy bármit számít bármi bármilyen szempontból. Hogy te valaki vagy, művész, mérnök, családos ember, orvos, és ez kurvára számít bárkinek, ez érték, ezzel te lenyomatot hagytál a világban. Pedig nem.

Nah, érted végre?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.11. 14:29:18

@Ernoke:

legyünk annyiban igazságosak, hogy Ákosnak nagy ritka pillanataiban vannak még jó dalszövegei is. Mondjuk 1 vagy kettő. A nagyobbik baj az, hogy ugyanazt a dalt ugyanazzal a szöveggel éppen 148. alkalommal süti el.

de nem kell ehhez a magát művésznek gondoló popikonig menni. Saját élmény:

Ossian: kőmetál, ennek megfelelő szövegvilággal. Ettől függetlenül 16-17 évesen, de később is, lázadó perceinkben, egy kis pia után, oltári lelkesedéssel és szívből lehet énekelni, hogy

"elhagynak százak és jönnek ezrek
a rock katonái egyre többen lesznek
Állj közénk te is, harcolj velünk
Bárki jön ellenünk"

A gáz ott kezdődik, amikor a banda 19. albumán még mindig 5 dal van a 10-ből, aminek ez (vagy majdnem ez) a szövege.

Lámpavas 2011.01.11. 14:33:54

És az, hogy Koltai nevű niemand köcsögök 4 milliárdot loptak el tőlünk, az megvan?

2011.01.11. 14:36:20

@vészmadár (pica pica): azért ez szánalmaskodás elég szánalmas...

cd-r 2011.01.11. 14:41:30

@vészmadár (pica pica): így van, én is ezt pofázom évek óta a haveroknak, van amelyik fel is fogta, azóta még többet drogozik :D lehet ezt azért pozitívabban is felfogni. pl elnézően mosolyogni (saját magunk faszságain és másokén is). a lényeg ugyanaz marad, csak nincs meg ez a kiábrándult, embergyűlölő felhangja az egésznek.

2011.01.11. 14:47:19

@vészmadár (pica pica): nem is gondoltam volna mérnöki mivoltod :)

Sand Lover 2011.01.11. 14:51:48

@Ernoke: Én sem szeretem ÁkosH-t, de azt el kell ismerni, hogy milyen jól megél a béna rímjeiből…

belaneni 2011.01.11. 14:55:27

Remek modoros írás, de a legjobb része mégiscsak ez:

"Sokat olvasom a blogotokat és nagyon tetszik. Jómagam is szoktam néha írni. Ezt a munkámat csak azért küldöm el, mert egy csomó ismerősöm mondta, hogy ezeket a gondolatokat nektek kéne publikálni. Úgyhogy teszek egy próbát.

Olvassátok el, és ha gondoljátok, tegyétek fel. Előre is köszi.

Üdv.

Frankiboy_80"

A negyedik pontot húzzátok ki a picsába, tegyétek be helyette ezt.

GAbica 2011.01.11. 15:03:13

Apam "meg nem ertett muvesz". Tehat irogatja a verseit amit a csalad olvas csak es szidja a rendszert. :)
Viszont ismerek a 4. tipusbol is, es valoban nem ad ki rosszat a kezebol, inkabb ritkan ir, de az tokeletes.

2011.01.11. 15:05:38

A Sierra kardántengelyén nincs profilvilla... de a többi stimmel :) Winkler Nórit is akceptuáljuk természetesen.

Ernoke 2011.01.11. 15:08:12

@vészmadár (pica pica): ja, ez a gáz Müller Péter Sziámival is. meg úgy általában azokkal az előadókkal, akiket az ember kamaszkorában szeret. mert az egy kaptafára húzott szövegekkel jól meg lehet fogni az egy kaptafára járó tinédzseragyakat.

@Morgan LeFay: a Duplakávé is jól megél abból, amit csinál, de attól még nem Nagy Művészek, Akik Elsősorban Költők.:D

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 15:10:09

Következő kategória: A FIATAL MŰVÉSZ
52-53 éves, 20-30 éve állandó tehetség egy ígéret, aki "újszerű látásmóddal" rendelkezik. Azt márcsak zárójelben teszik hozzá, hogy ez a látásmód a 90-es évek elején volt újszerű, de a jelző mégis rajta maradt. Színes, keleties fejfedőket hord, szakálla van, őszülő. Ha rendező, 5-10 évente előáll egy filmmel, amit a kritika a kellő keretek között dicsér, de még a rajongói is összenéznek suttyommban egymással a vetítés után, hogy "Hááájjj, már megint benne maradt valami... az a az a ... nem is tudom..."
De sebaj, majd a következő filmben! A Fiatal művész ugyanis ráér, ő mindig örök tehetség marad.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 15:14:19

@Ernoke: Tökéletes jellemzés, Müller Péter Sziámi 14-20 évesen jó legfeljebb, a "Kicsi-kicsiszolt kő" a modoroskodás magasiskolája, a szerelmes alterköcsögök himnusza.

medvedr 2011.01.11. 15:37:28

@lárvalányhaj: Erről szolt a röneszaansz is kisangyalom.

Sand Lover 2011.01.11. 15:42:54

@Ernoke: A Költészet ereje nagyságrendekben mérhető :)
A Duplakávé nem pl. nyitott “Al dente” borozót a Duna-parton.
:)

medvedr 2011.01.11. 15:43:57

@vészmadár (pica pica): Há persze, csak ne dühítsd fel magad!

tessedik 2011.01.11. 15:50:29

Mondjuk, az nagy kérdés nekem, hogy az itteni vérpistikék miért húznak le bárkit is? Csak mert mondjuk valakit vmi húz a "művészetekhez". Nem lapátolhat mindenki szart 0-24 óráig...

Ernoke 2011.01.11. 15:58:52

@tessedik: mert mondjuk az itteni vérpistikéket is húzza a művészetekhez valami, és az egésszel egyben magunkat is kiröhögjük...?

noirp 2011.01.11. 15:59:55

@tessedik: kedves Sámuel úr,
ez egy ojan lehúzós blóg, tetszik tudni. Mi itt ijen nagyon eccerűek vagyunk, azér' irígykedünk itten. A müvészúrakra.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 16:29:00

Egyébként mi az a vérpistike?
Ez Örkényre utal(Pisti a vérzivatarban)?

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.11. 16:48:25

Egyébként a modoros, mint műfaj egyik lehetséges csapdája (vagy nevezzük nemes kihívásnak), hogy egy téma közhelyeinek, féligazságainak és előítéletek felmondása önmagában még nem feltétlen szórakoztató. Ahhoz valami egyéni stílus, meglepő társítás, nyelvezet, a téma különleges ismerete, vagy valami hasonló plusz kell. Dehát mit is papolok, itt vannak a műfaj nagymesterei: Tibi, Pizka, Brother és még rengetegen!

2011.01.11. 17:05:08

@Szocio Pata (kikvogymukblog): "A Fiatal művész ugyanis ráér, ő mindig örök tehetség marad."

a fiatalságnak az a nagy előnye, hogy akármit elbasztál, még mindig van időd bőven helyre hozni.

cd-r 2011.01.11. 17:16:59

@tessedik: a kérdés inkább az, hogy miért ne? való igaz, a művészeket és a hozzájuk csapódó sleppet ritkán kritizálják nyíltan, lehet hogy ezért új ez neked ennyire. szart lapátolni is majdnem akkora móka egyébként, mint lepukkantnak látszani akaró galériák vécéjét teleokádni a magadba tömött ingyenpogácsával.

cd-r 2011.01.11. 17:28:18

egyébként ha így belegondolok, az általam ismert művészek nem túl tehetségesek, de ezt valamiért a környezetükből senki nem meri a tudtukra adni (én meg nem fogom, hadd éljenek abban a tudatban, hogy azok) szóval ez is talán egy külön típus lehet, a tehetségtelen művész, aki soha nem kap reális visszajelzést, ezért meggyőződése, hogy amit csinál, az úgy jó ahogy van. a meg nem értett művész egyik fajtája is lehetne, mert széles körben sosem lesz ismert és ennek nem tudja az okát, de a környezete folyamatos seggnyalása eredményeképpen szűk körben elérhet eredményeket.

vincere 2011.01.11. 17:54:45

jól ír ez a Frankiboy!
az utolsó típus leírása tetszett a legjobban

handrismegmondja 2011.01.11. 17:59:52

Nagyon találó, jók a karakterek. A művészeti egyetemek diákjainak a fele tényleg selejt, de azért vannak ott nagyon tehetségesek is. Ha egy tipikus negyedik kategóriást kéne mondanom, akkor az mindenképpen József Attila, akit életében magasról leszart a Babits-féle irodalmi elit, halála után meg érdekes módon mindenki nagy tisztelője és egykori barátja lett. (Hozzáteszem, állítólag elviselhetetlen ember volt, de zsenialitásban és tehetségben messze ő volt a csúcs.)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 18:27:19

@handrismegmondja: József Attila, Mozart, Petőfi, mindigy ugyanazt a kérdést veti fel bennem: Vajon kurvára szerencsések voltak ezek az emberek, hogy fiatalon meghaltak, vagy mi vagyunk szerencsétlenek, hogy nem ismerjük azokat a verseket, ahol Petőfit otthagyja az asszony, elzüllik a gyerek, stb. Hogy nem ismerjük a nyolcvan éves Mozartot, akit meghaladnak a romantikusok, József Attilát aki gondolkodó őrültből nyáladzó őrültbe vált.
Vörösmartynak dokumentált a hanyatlása, és van benne értékelhető dolog, az öreg Jókai viszont...
Vajon milyen lenne egy Cobain-Nirvana Bestof Farewell This Will Be Frankly The Last One Tour?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.11. 18:55:15

Az "ákosozók"-nak küldöm, hátha nem ismertek még minden prót és kontrát :))

modoros.blog.hu/2010/08/09/balazs_a_verprofi_zenesz

medvedr 2011.01.11. 18:55:36

@Professor Pizka: Ezeket a kérdéseket nem tudom megválaszolni, de pl Gulácsy fiatalabb /egészségesebb korabeli művei nagyon klasszak. Ebből az sem von le semmit, hogy később az intézeti ápolási évei alatt is festettt rajzolt, jól érzékelhetően (nagy)betegen, sokkal, de sokkal rosszabb képeket.

Disznó Úr 2011.01.11. 19:10:39

@handrismegmondja: Igen,tényleg most eszembe is jutott egy 70-es évekbeli "Ki mit tud?" (Petrovics Emil, Szinetár Miklós és Major Tom zsűrijével), ahol Major Tamás szerényen mindig elmesélte, hogy: "és akkor bejött az Attila, mondta hogy írt egy verset, ül a folyóparton, ilyesmik, de nem tudja mi legyen a címe, hát kicsit kijavítottam és mondtam neki, hogy legyen a címe a Dunánál".

Amikor egy aljas opportunista József Attila versel állt elő, a Major Tom mindig könnyezett és 10 pontot adott.

Na és Fejtő Ferenc, akinek második keresztneve lett a médiában, hogyaztmondja Józsefattilabarátja.

Pedig József Attilának többek között éppen az ilyenek miatt fájt annyira a világ (teljes joggal), mint Fejtő Ferenc Józsefattillabarátja.

noirp 2011.01.11. 19:12:42

@Professor Pizka: Az öregedő Jókainál is kegyetlenebbül teljesít Herczeg papa. Lesz még belőle kötelező olvasmány :D

btw végre, vki legalább utalni mer rá, hogy Jókai művei sem mind érnek aranyat. Végre.

2011.01.11. 19:37:06

egy idős festő mondta nekem egyszer, hogy tudja maga hány szar képet meg kell ahhoz festeni, hogy egy remekmű szülessen.

Én még nem találkoztam olyan életművel, ahol minden egyes darab kiváló lett volna, mert az ifjú kori zsengéket szemérmesen elhallgatják, lefeljebb az Összesbe vagy a kritikai kiadásba kerülnek be később.

A Mikszáth életművet olvastam, még a tárcákat és elbeszéléseket is, vannak köztük igen gyengécske darabok, de szerencsére azokat már csak a megszállottak olvassák (a kiritkai kiadások szövegválozatával együtt, azoknak meg belefér).
(Elolvastam a korabeli kritikákat is, hogy lehúzták némelyiket, van olyan kritikus, akinak a neve csak azért maradt fenn, mert bekerült a kritikaiba, hogy mekkora baromságot írt, ki ki gondolta volna ezt akkor)

Sztálin azt modnta, hogy minek leforgatni annyi filmet, elég lenne évente csak az az 5, ami jó. Na igen, no de melyiket?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 19:47:32

@medvedr: nem volt az beteg, csak elutazott Nakonxipánba...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 19:54:39

@Disznó Úr: én még Adyt sajnálom szegényt. Keresztülatuózol Pusztakotkodácson, az aszfaltból, a házakból sugárzik a reménytelenség, a kocsma előtt halomban állnak a tanyabájkok, dacos képű asszonyok tolják a többi bringát. Magyar Ugar...Ady Endre utca.

666E 2011.01.11. 20:55:12

az a baj, hogy tök jó az írás, csak ez a név, hogy FRENKIBOY, ennél közönségesebb, valóságsósabb, magyar zenetévésebb, myvip chat-esebb, kapocsszalóktarcsai iwiw-esebb nevet még nem hallottam.

medvedr 2011.01.11. 21:16:17

@Professor Pizka: Sajnos fájt neki, meg félt is.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 21:24:13

@medvedr: tudom... az is egy érdekes kérdés, hogy sok, aki nem hal meg nagyon fiatalon, az meg megőrül.

lárvalányhaj 2011.01.11. 21:42:31

@Disznó Úr:

Ez az embertípus, amelyik a nála tehetségesebb emberekkel való ismeretségéből csinál karriert (és sokszor jobban is keres vele, mint maguk a tehetségek), ma is megvan, Farkasházy "Teddy" Tivadar a legismertebb (és legirritálóbb) képviselőjük.
Meg szerintem Faludy György is elég gáz.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 21:47:15

@lárvalányhaj: Kiszel Tündét ebből a körből kihagyni bűn :-)

nyílméregbéka 2011.01.11. 21:50:50

@bajor gizella: "a többi az groteszk pózolás arra a 10 évre ami a gyest megelőzi."
Hát ez gyomron vágott, vazze :-DDDD

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.11. 23:53:26

Király, viszont egy Coelho szintű valakit (még mindig nem vagyok hajlandó kézbe venni, de kb. egy hangyányival a twilightos picsa fölé sorolom (akit szintén olvasatlanul, büszkén lenézek) egy mondatba helyezni Márquezzel, aki azért író, gáz.

Persze a Nobel-díj nem meghatározó, ha egy Jelinek (hú, de hátbabasznám a ribancot egy kapával, meg azt a luvnyát is, aki kötelezőnek feladta főiskolán, ilyen szart még sose olvastam, még a Törlessnél is rosszabb volt) kapott, egy olyan zseni, mint Sir Terry Pratchett, meg tán sose fog. Csak mert az előbbi művészkedős-depis szart ír, az utóbbi meg (millió klasszikus irodalmi/filmes/zenei/filozófiai/természettudományi utalással, hatalmas műveltséggel) humoros fantasyt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 07:27:11

@cd-r: hogy én mizantróp lennék? ugyan, az azt jelentené, túl komolyan veszem a magam elméleteit:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 07:29:40

@Hadrian77: "nem is gondoltam volna mérnöki mivoltod :)"

őszintén megmondom, én csak a vérbölcsészekkel szemben vagyok mérnök, akkor is csak azért, mert őket idegesíti, és jólesik eljátszani a hülye mérnököt, aki nem érti, mire jó a verseskönyv, és szeretek ellökni olyan mondatokat, hogy "bölcsész vagy? jah értem, szóval megbuktál matekból?"

amúgy mérnökkörökben nem vagyok mérnök. Nekem abból van diplomám, hogy semmihez nem értek igazán (vagy mindenhez egy kicsit). Ezt hívják környezetmérnöknek:)

Toll (törölt) 2011.01.12. 07:31:55

De szeretnek muvesz lenni!... :-(
Bar hallottam olyanrol aki a muveszeti iskola utan vegul postas lett... Hat, ilyen a kokemeny realizmus es nem abban a formaban, ahogy azt az egyetemen tanitjak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 07:33:33

@Professor Pizka: Vörösmarty-nak én csak hanyatló korszakát ismerem, bár pusztán nyelvileg baromira jó... csak érdektelen:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 07:39:28

@lárvalányhaj: de faludy györgy legalább érdekesen ír, még ha a felét sem hiszem amúgy el, amit ír, de no...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 07:55:45

@Donna Anna: Terry Prachett tényleg zseni. Minden könyvét olvastam, és nem hogy rossz nem volt közöttük, de még csak közepes sem. A Science of Discworld-öt pedig simán kötelezővé tenném, jobb lenne tőle a világ (de legalább is kevesebb hülye szaladgálna benne)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 08:14:03

@altoid: nekem Douglas Addmas ilyen, mikor meghalt, akkor kijött egy válogatás tőle, a kétség lazaca, abban publikációi, levelezése, ilyesmi is volt, meg félbemaradt regényének részletei. Nah, az például olyan jó közepes színvonalú, illetve a galaxis útikalauz a 4. rész környékén sztem lesüllyedt közepesre szintén, de amúgy egységesen zseniális, minden formátumban:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 09:13:54

@vészmadár (pica pica): hasonló jelenség Stanislaw Lem. Nagyon sok mindent olvastam tőle. Két dologban jó. 1. Bármi ami a csillagok között van (szerencsére ez az életmű nagy része) meg bármi ami tíz oldalnál nem hosszabb. Amikor rendes író módjára írni akar, az szörnyű. És nem azért, mert viccesen rossz, és azt mondod, hogy "jé, hát Mozart festett is, de érdekes", hanem azért mert teljesen átlagos.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 09:17:25

@Toll: a művészeti szakközépiskolák között van egy-két jó, meg egy csomó becsületsüllyesztő, ahol 16 éves korodra a piros multinál/barna szofinál jársz. Napi másfél dobozzal.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 09:17:58

@Professor Pizka: akkor bennem van valami stanislaw lem-gén, mert képtelen vagyok 10 sornál hosszabb, összefüggő szöveget írni (a komment nem tartozik ide, az nem szöveg, hanem betűgyártás)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 09:20:10

@vészmadár (pica pica): én csak szeretném ha tudnék olyan scifit írni mint a jó öreg Stanislaw.

Vettem Mate teát. Istállószaga van.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 09:28:01

@Professor Pizka: a jó sci-fi éppolyan ritka, mint a jó fantasy. Sztem azért, mert a műkedvelő fantasy/sci-fi-író azt hiszi, elég a puszta fantázia.

holott más világokat teremteni úgy kell, ugye, hogy annak is legyenek belső összefüggései. Ahogy ECO ezt megfogalmazta, tartalmilag idézve: a mesében lehet sok minden, de illő tisztázni, a hercegnő bárki csókjától felébredhet, vagy csak a hercegekétől. És ha a szamarak repülnek, akkor csak a szamarak, vagy a lovak is.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 09:41:03

@vészmadár (pica pica): nem tudtam, hogy Eco ilyen okos. Eddig egy könyvébe kezdtem bele, attól visítva menekültem pár oldal urán. Ha angol vagy német a szerző, ilyenkor szoktam megnézni az eredetit, több nyelvet sajnos nem bírok annyira, hogy olvasni tudjak idegennyelvű könyvet.
A keleti blokk sci-fi irodalma amúgy bámulatosan gazdag, le kell csapni minden régi metagalaktikára, amit csak lát az ember. Sose hallott orosz írók jobbnál-jobb írásai, a tökfej cenzor nem vette észre, hogy a kommunista szovjetember, amint kiszáll 2400-ban, a Mjh-QX-766234/2 bolygón az Egyetértés-28 landolójárművéből, normál emberré válik, és néhány kitalált állatfaj és gép árán megszabadul az összes elvárt, akadémikus nyűgtől, ami a szerző korának irodalmát jellemzi. A cenzor nem tudom, hogy látta-e vagy akarta-e látni, hogy Lem Solarisa nem a bolygóról szól, nem a világűrről, hanem vágyakról, azok elnyomásáról, teremtő erejéről. Hogy miért nincs ezért Lemnek irodalmi Nobel-díja, az egy érdekes kérdés...
MEllesleg a metagalktikában lehetett a nyolcvanas évek elején Kurt Vonnegut írásokat találni számos más amerikai szerzővel együtt. Persze én akkoriban a csattogós falepkét tologattam és még hátra volt a rémes Hahota-korszakom (egy rokontól kaptam egy ládányit).
Na, ennyit a scifiről.

Stiel 2011.01.12. 10:00:25

Baudlaire helyesen Baudelaire.

bajor gizella 2011.01.12. 10:02:00

A sci-fi kapcsán sajnálom hogy lánynak születtem. Néhe beülnék nagy pöttyös bundás csizmamamuszban, cicás felsőben, egy bögre forró csokival az ágyba a barinőimmel, és hosszasan elmélkednék Sztrugackij testvérekről, meg mondjuk ennek kapcsán tartkovszkijről, a roadside picnic elég fasza.
És persze vitatkoznék hogy akkor most asimov inkább amerikai, vagy inkább orosz, persze mindenki amerikait mondana, kivéve engem, mert ő valójában egyik se volt, jiddis volt az anyanyelve, az angolján még lehetett is hallani.
na de szóval sziveen párnacsatéznék ezen egy jót, meg betenném a moszkva-kassziopeia zenéjét is had tomboljunk rá...
utópia.:(

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 10:03:10

@Professor Pizka: én bírom eco-t, ki tudja, miért:)

nekem is van egy csomó ilyen elfekvő, komcsi sci-fim, tényleg zseniálisak:)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2011.01.12. 10:16:31

@noirp: A Jókai-életmű jelentős hányada Róza néni nem csekély pressziójának hatására született.

2011.01.12. 10:23:56

@Professor Pizka: végre egy Lem rajongó - és értő!

Nekem a humoros írásai is nagyon tetszettek, gyakran eszembe jut, hogy nem tartunk-e már ott, csak éppen nem tudjuk. Kapunk egy kis liftint, angolparkint, körhintint, és elvagyunk.

A Solarist a fiammal néztem meg egyszer, a rimékre ő beszélt rá, én meg elvittem az eredetire. Nem értette másodszorra sem, de nem találta unalmasnak inkább bosszantotta, és foglalkoztatta a dolog. - Ezen még gondolkoznom kell, mondta. Igen, szükséged lesz rá, én 30 éve gondolkozom ezen.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 10:27:44

@bajor gizella: ehelyett marad a körömlakk, a sminktippek, a nullkalóriás tagliatelle receptje... a földi élet siralomvölgy az ilyen szüfrazsetteknek. Asimov helyenként olyan mély, hogy búvárfelszerelés kell hozzá.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 10:29:23

@Markgraf: valamiből élni kell. Szerinted Leslie L. Lawrence megírná a Buddha bal veséje 6. részét, ha nem kellene befizetni a gázszámlát? :-)

2011.01.12. 10:29:35

@Markgraf: minden kornak meg van a maga jókaija, és talán minden nyelven, jol megírt, szórakoztató darabok.
Olyan az irodalomban mint Ande Rieu a zenében.
Daniel Defoe, vagy Ken Folett, az unalomtól meg ment, nagyon jól meg csinált darabok, de a mondanivalóján nem kell túl soka filózni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 10:31:08

@bajor gizella: (pszt... ne zsidózz, mert jön altoid és kioszt minket :-) )

2011.01.12. 10:32:07

@Modor Tibi: Mond, a Galaxyra elég ha rákanttintok, vagy meg is kell venni, hogy jól járjál?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 10:35:34

@bajor gizella: Erdekes modon azert van egy-ket nagyon jo noi sci-fi iro is. Nekem a kedvencem Anne McCaffrey (Pern-sorozat)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 10:37:27

Én igazán nem tudom mitől, de a "jiddis kávéházi értelmiség fülledt intellektuális maszturbálása" kifejezés ugrott be. Az hiszem meg kell kérdeznem valamelyikőtök analitikusát, hogy miért :-)

bajor gizella 2011.01.12. 10:41:09

@Frengi:
hogy ha túllépünk azon hogy mégegyszer meg lett csinálva a solaris, és hogy az most vajon kell-e vagy se, akkor a soedebergh féle filmet még élvezni is lehet szerintem.
érdekes volt 21. századi szexikon clooneyval megnézni. sőt az eredeti solaris csak a stalkerrel értelmezhető. mármint a solaris a stalker kezdete, és persze fasza, de ha pisztolyt tartanának a fejemhez se tudnék többet mondani a nagy autózós jeleneten kívül amire emlékszem belőle. csak lepergett.
az új persze nagyon amerikai szájbarágós, de tempójában szerintem élvezhetőbb.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 10:41:47

@Professor Pizka: Szerintem azert, mert te tudat alatt amolyan Woody Allen-féle zsido entellektuel vagy. Csak veletlenul rossz csaladba szulettel... :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 10:44:04

@altoid: 1. jó családból való entellektüel vagyok :-) 2. annyi anyagból, amennyiből én vagyok, kijön öt-hat woody allen :-)

bajor gizella 2011.01.12. 10:52:54

@altoid: szép volt, de mondjuk tényleg azt modnani hogy kedvenc női sci-fi íróm Anne McCraffey egyenértékű azzal ha azt mondod, kedvenc költőm meg petőfi.
inkább mondd ki bátran hogy asimov egy nagy kilincsorrú bipsi söpredék volt, mindenki tudja, és hogy próbáljuk meg ezen túllépni, mert amúgy elég jó, de mindig jönnek ilyen díszizraelita álértelmiségi szadeszosok akik benyomják a jiddisezést, ahelyett hogy mélyen kussolnának, és próbálnánk össztársadalmilag is elfelejteni végre hogy volt olyan korszaka az amerikai történelemnek, mikor még a pajeszos kis szánalmas torzszülöttek elég lazán leélhették életük első hat-hét évét angoltudás nélkül, a söpredéknek kijelölt gettók okozta akolmelegében.
köszi:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 10:56:18

@bajor gizella: Hubazdmeg... Ez most mi volt? (pislog)

bajor gizella 2011.01.12. 11:07:16

@altoid: Megspóroltam neked egy zsidógyűlölő kört jiddis és asimov kapcsán,amit persze megértek. néha belőlem is feltör, és mocskos mód szeretnék zsidózni egy jót. kismamafórumokon már több konfliktusom is volt ebből kifolyólag.
na de tényleg akkor ha már alapokról van szó, és nem frankeinsteintől indul a dolog, akkor le guintól a sötétség balkeze az amit mondani illik a szeretem a női sci-fi írókat részhez, esetleg még cherryh, spekulatív fikcióra ott van atwood, ilyesmi. ők a női sci-fi jókai-petőfi-arany hárömszöge.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 11:22:59

@bajor gizella: megsporoltal nekem egy zsidogyulolo kort?! Kismamaforumon zsidozas?! (meg jobban pislog)

Le Guint nem szeretem (A szigetvilag varazsloja elijesztett), a tobbit nem ismerem (de utana fogok nezni). Anne McCaffrey-t is veletlenul fedeztem fel, utana behabzsoltam az osszes Pern-konyvet. Mary Shelley az elso volt, nem a legjobb.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 11:30:04

mondjuk hogy nő írta a szigetvilágot, azt most hallom, én olyanokat nem szoktam elolvasni, hogy ki írta..de ráírva is csak annyi van, U.K. Le Guin, hát ez nem annyira csajos név:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 11:32:26

@altoid: amúgy mivel sokadszorra előkerül a dolog, hadd kérdezzem már meg, mert 30+ évem alatt sem állt össze:

most akkor a zsidó az ki? a vallást értem alatta? vagy valami népet? és ha utóbbi, akkor ők nem keveredtek el éppúgy, mint bármelyik másik? ha meg zsidó vallásút jelent, akkor mi az a nem vallásos zsidó? annyit jelent, mint hogy "nagyanyám református volt".

tessék kérem definiálni, mer' ez nekem így katyvaszos

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 11:34:10

@vészmadár (pica pica): "most akkor a zsidó az ki?" az attol fugg kit kerdezel...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 11:39:13

@altoid: Ursula?:) hát igen. Ettől még jókat írt, sztem.

Szval ha téged kérdezlek, akkor melyik a zsidó?

a) izraeli állampolgár
b) zsidó vallású fekete szudáni
c) zsidó származású lengyel keresztény

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 11:48:02

@vészmadár (pica pica):

a) igen, kiveve ha nem (pl. izraeli arab)
b) igen
c) naciknak igen (kikeresztelkedetteket anno siman vittek Auschwitzba), rabbiknak nem. Szerinem attol fugg, hogy o magat annak tartja-e

Patrick Bateman 2011.01.12. 12:04:21

@altoid: Modoros körökben a posztókabátjuk bal zsebében gyűrött paperback Ringworld-kötetet hordó Philip Russel-pólós informatikusok ilyenkor szoktak felsóhajtani, hogy a sci-fi műfaji határai mostanában sajnálatosan tágan értelmezettek (ezen a ponton általában a "speculative fiction" neológ feloldás is felbukkan), és ebben az értelemben sci-fi írónak kell tekintenünk Leigh Brackettet is. Mindezekután, miközben a társaság egyik fele az első kör jéger fölött ordítozza végig Gibson munkásságát ("akkor bazmeg a sziberpunk micsoda? szakadjunk már el ettől a kurva műfaji gettótól, a szkifi kurvára nem halott, csak épp paradigmaváltás volt, jó reggelt! Ötven éve mindenki hitt a jövőben és abban, hogy a technika hozza el a zemberiség megváltását, a mai írók viszont már egyfajta posztmodern kiábrándultságot fogalmaznak meg, héló"), csöndben meg lehet jegyezni, hogy érdemes különbséget tenni a női témákat feldolgozó nőírók és a gendersemleges férfiálnevűek között (Andre Norton), de ekkor már úgyis a Star Wars a téma ("én, a magam részéről egyszerűen nem létezőnek tekintem ezt utózmányelőzménytrilógiát. De az eredetiek... hát most néztem hatodjára újra a csajommal, mióta kijött HD Ripben az enkóron, az aláhegesztett eredeti szinkronnal, és én még ma is találok benne újat. Na, ilyen filmek nincsenek ma").

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 12:11:47

@Patrick Bateman: Eretnek vélemény következik: az utózmányelőzmény trilógia nézhető, harcolós, kardos-kalandos film, egy nagyon helyre zsidónővel (így egybe, hagyományosan, New York-i rokonokkal bíróknak: rifkah). Míg a hetvenes évekbelielőutózmány az ilyen hippi bölcselkedés, Miami Vice szintű akciójelenetekkel.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 12:12:49

@medvedr: úgy érted a neológok, az ortodoxok, a státuszquók, a hászidok vagy kik? :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 12:18:13

@altoid: te ilyen intoleráns, antiliberál vagy? :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 12:21:24

@Professor Pizka: az eredeti star wars ellen, amellett, hogy kisiskolás szintű erkölcsi agymenéseket tartalmazott (nem ölhetem meg a gonosz uralkodót MERT akkor beszippantott a sötét oldal) leginkább az volt zavaró, hogy a Hut Jabba várában például konkrétan szezámmaggal töltött akrilzoknik játszották az idegen lényeket, csak varrtak rájuk egy szemet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 12:22:57

@altoid: ha jól értem, kicsit olyan a dolog, hogy ha épp vértolulást akarok okozni vérmagyarokon, akkor elméletileg állíthatom, hogy Mátyás király román?:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 12:39:19

@vészmadár (pica pica): Ahogy Josef Goebbels oly frappansan megfogalmazta: "azt hogy ki a zsido, azt en mondom meg!"

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 12:43:04

@Professor Pizka: Az eredeti trilogia a maga idejeben egy korszakalkoto, ujszeru, a korszellemet megragado mu volt. Az elozmenytrilogia meg egyik sem. Ez kb olyan, hogy 1925-ben mar kicsit ciki volt impresszionista kepet festeni.

medvedr 2011.01.12. 12:45:25

@Professor Pizka: Szerintem legnagyobb katyvasz a neológoknáál és egyes ortodoxoknál van, a többiek egyértelműen fel se teszik a kérdéseket:)

bajor gizella 2011.01.12. 12:47:40

@Professor Pizka: Hagyd már szegény altoidot, ma ő a nap antiszemitája, mindenki luftwaffés hűtőmágneseket meg valkűrös csengőhangot képzel, ő meg nem érti miért van megszólítva, értelmetlenül neki címzett kommentek egész során át.
ha nem tudnám hogy tényleg utálja a zsidókat, már-már sajnálnám is:)

medvedr 2011.01.12. 12:49:42

@altoid: Majdnem pontos: A kikeresztelekedett lengyel katolikus, ha az anyja zsidó, halachikus értelemben zsidó, ezt nem tudja elveszíteni, ezért nem kell betérnie, ha zsidó vallást akar gyakorolni. Nácik akkor is vitték, ha csak a nagyapja zsidó volt!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 12:54:47

@medvedr: no de ebben a halachikus értelemben akár antiszemita zsidó is lehet, ugye anyai ágon elidegeníthetetlenül és ha akarja, ha nem, zsidó, neveltetése okán meg mondjuk antiszemita, szval...

hát ez katyvaszos

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 12:56:33

@bajor gizella: Anyam ne sirass, ezt is megértem... En mint a nap antiszemitaja! :))))

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 12:59:00

@vészmadár (pica pica): "hát ez katyvaszos" - latom jo uton jarsz a melyebb megertes fele!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.12. 13:03:22

hallottam én már olyan elméletet is, hogy hitler is túlkompenzáló zsidó volt...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 13:09:02

@vészmadár (pica pica): Ez amolyan szalon-antiszemita konteo. Ugye az a lenyege, hogy meg a holokausztot is a zsidrakok csinaltak, csak hogy mi szaz ev multan is fizethessunk!

2011.01.12. 13:20:49

@vészmadár (pica pica): bevallom, akkor is, ha vidéki bugris repedtsarkúnak fogtok tartani: én nem láttam a csilagok háborúját, egyiket sem, ja, egyszer madjnem, eluntam.
Nem érdekel és nem is hoz lázba, bár csukott szemmel kellene ahhoz járnom a világban, hogy ne tudnám miről van szó, de nagyon nagyon kevés filmenek kell ahhoz a táskámba lenni, hogy erre fanyalodjak.

Tudom, hogy filmtörténet, meg minden, meg hogy hány iszonyat szar filmet megnéztem már az életemben,igen igazatok van.

... hát most kimondtam, bevallottam, vessetek meg érte.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 13:31:32

@Frengi: kíván-e valamit szólni az ítélet végrehajtása előtt?

medvedr 2011.01.12. 13:55:52

@vészmadár (pica pica): Ez sokkal gyakoribb volt/van mint hinnéd! Igazából nem katyvaszos ez persze, hanem az számít ki mit tart a saját identitásába tartozónak. Az igazi katyvasz ott kezdődik, hogy mások mit kezdenek ezzel. Vö.: Nem jámbor, adakozó keresztény ez a Wojczek, jó ember ez nem lehet, az anyja zsidó, ő is az volt, csak áttért, szar alak! Radislaw, holnap verjük pofán ! Vagy a másik oldal, az ugyanilyen tud lenni: Te Mojsele habst du ez a Woisel Grün egy szar goj, csak a nagyapja zsidó, átver mindenkit. Pénze mint a rohadalom- nekem legyen mondva,- aztán a múltkor is hol vásárpolt! A gyülekezetbe/ meg a temetésekre is eljár, hogy állást kapjon a könyvelő Weiszéknél. Az árváknak is csak azért adott egy vagyont mert palástolni akarja... stb

aribeth 2011.01.12. 14:03:11

@altoid:
Gizella most vagy a kifinomult poénkodás olyan magaslataiba lépett, ahová én már nem tudom követni, vagy lemaradt a pszichológiazsargonos poszt utolsó nyolcvan kommentjéről. :)

Sci-fi rulz. Sci-fi fórumok már kevésbé.

Ernoke 2011.01.12. 14:08:40

@vészmadár (pica pica): szerintem ez a legfőbb előnye a star wars-nak, hát ki az, aki nem röhögi szét magát a bárban xilofonon játszó cuki kék elefánton?:D

@Patrick Bateman: a műfajok felhígulásán vitatkozók mindig röhejesek, akármiről is legyen szó. igen, én is az vagyok zenében. szerintem egyébként sci-fi minden olyasmi is, ami a Gulliver-témán alapul (gyökeresen új környezetbe került ember tapasztalatai), pl. Karinthy is.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 14:27:13

@medvedr: no igen a zsidók közmondásos összetartása :-)

GERI87 2011.01.12. 14:32:45

A Star Wars-ban azt is bírom hogy a gyerek képes 10(?) évesen mesterséges inteligenciával rendelkező buzi robotot csinálni de egy vályog(?) kunyhóban élnek az anyjával rabszolgaként:)
Ja és tud sugárhajtómüvet csinálni amiket dróttal összeköt...

Meg a lézerkardos buddhista szerzetesek is kemények...

Csuvakka meg telekomunikál?
mert azt hogy vőáááááá ember fia meg nem érti...

A harmadik birodalomra való enyhe utalás az enyhén nácis egyenruhájú tisztekkel meg már hatalmas lefáradás-könnycsepp legördülését eredményezi nálam...
George Lucas se tudott elvonatkoztatni a "nácifrásztól"

escargot 2011.01.12. 14:34:22

@noirp: Baráti körömben erős meggyőződés, hogy Jókai egy kiváló ponyvaszerző, átlagon felüli szókinccsel. (Az Aranyembert viszont kiváló motivációs irodalomnak tartom...)

Patrick Bateman 2011.01.12. 14:58:03

@Ernoke: Bármiféle felhígulásvita modoros, lettlégyen szó a műfajokról, évszakokról vagy épp a férfi-nő szerepekről. Valami nagyon mély, egyetemes félelem húzódhat meg ezek mögött attól, hogy a világ ismert határai szétfolynak, míg nem nézünk oda.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 15:03:36

@Patrick Bateman: A felelem jogos. Entropia, a vilagegyetem tagulasa, semmi sem olyan, mint régen...

noirp 2011.01.12. 15:20:55

@escargot: Motivációs irodalom? Az mi? (most komolyan)Példakép-irodalom?
Ha igen: te komolyan elhiszed, h egy Tímár Mihály-vagy nagyobbat mondok-Berend Iván létezik valahol?? Berend Ivánt azért hozom elő, mert szvsz nem kicsit lélektani képtelenség, ahogy össze van rakva: szobatudós, menedzser, "jóságos tőkés", gyár-patriarcha, továbbá társasági ember és párbajhős; am meg se kutya, se macska, se feleség; hogy is van ez most??
Ponyvának viszont hellyel-közzel tényleg ponyva.
[Mire megvénülünk pl.]

Pizka profnak, picának üzenem: LEM A KIRÁLY! Igen!!!

Női scifi: ajánlom becses figyelmetekbe V. Zsuravljova: Hóhíd a szakadék fölött c. könyvecskéjét. Pszichológiai mese arról, hogy születhet a tudományos alkotás képessége. Nekem tetszett.

escargot 2011.01.12. 15:47:00

@noirp: Komolyan? Kortárs modor a "példakép-irodalomra", illetve a "merj vállalkozni sé csináld jól"-irodalomra, hozzávetőleg. De nekem tényleg tetszett annak idején, a nyilvánvaló képtelenségek ellenére. (Lehet, hogy akkor jobban érdekelt a vagyon mint a nők?) Bár én az egyéb földbirtokos-főhősös művekben is az intézőt sztároltam, feltéve, hogy tisztességes.

2011.01.12. 15:49:40

@Patrick Bateman: már megint akkorát szóltál. Itt görcsölünk te meg két mondatban összefoglalod az egészet.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 15:54:59

@noirp: A motiváció az külön tudomány. Nyugati kultúrákban ismert a motivational speaker. Ő pár éve elért valami nagy eredményt. Egy muraközivel megnyerte az ascot-i derbit, átúszta az óceánt, feltalálta a meleg vizet. Másik fajtája semmi ilyet nem tett, ellenben megírta a Sikeres reggeli szarás-sikeres ember c. könyvet, amely huszonhét újságtól kapott elismerő kritikát (Nelly néni almáspite receptjeivel együtt), és százhetvenezer milliárd példányban kelt el.
Akármit is tett, megél mára belőle úgy, ahogy, de a fizetését azzal egészíti ki, hogy 3000-300.000 dollár közötti összegért elmegy a Bitumexhez és elmondja az ott tespedő vállalati rabszolgáknak hogy hogyan lehet a vállalat sikeréért eredményesebben szebben, jobban, self-motivatedly stb. stb dolgzozni. Ekkor zajlik az IBM reklámból ismert buzzword bingo, mert mind ugyanazt szajkózza.
A motivációs irodalom annak a története, hogy milyen nehézségek árán küzdöttem le az akadályokat és miként nemesbedtem meg a muraközi ló derbigyőztes favorittá faragása alatt/illetve hogyan lettem öt egyszerű szabály betartásával reggelente bőségeset székelő, kiegyensúlyozott férfi.

escargot 2011.01.12. 15:58:44

@Professor Pizka: De szigorúan viccel/aktuális poénnal felvezetve a témát, vö. captatio benevolentiae, vagy icebreaker, ki hogy szereti.

noirp 2011.01.12. 16:09:49

@escargot: Á! esment tanultam vmit.
Ki mit sztárolt: fenetudja, Jókait régóta olyan "csinált"-nak érzem, sok az aranyozás, a stukkó; a jellemek baltávalfaragottak, ej, na, ízlések és pofonok, nem pufogok tovább. Azért 39 °C fölöttre belázasodva vagy vizsgaidőszak utolsó vizsgája után jó volt olvasni: nem igényelt nagy energiát, viszont színesnek baromi színes volt.
@Professor Pizka: "Másik fajtája semmi ilyet nem tett, ellenben megírta a Sikeres reggeli szarás-sikeres ember c. könyvet, amely huszonhét újságtól kapott elismerő kritikát (Nelly néni almáspite receptjeivel együtt), és százhetvenezer milliárd példányban kelt el."
ez már ismerős, ajjaj mennyire :DD

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 16:11:11

@Professor Pizka: Motivational speaker temaban alap a "Little Miss Sunshine" c. opusz.

noirp 2011.01.12. 16:12:34

@Disznó Úr: Ha lenne túlvilági igazságszolgáltatás, az összes _barátja_ el kéne számoljon József Attilával...Hol volt és mit csinált ő akkor, azon kívül, h le se szarta azt a "sötét tekintetű" alakot. Meg különbenis miért olyan morcos az a gyerek, nem bír magával.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 16:19:41

@altoid: aztat én nem ismerem. Én csak végigültem pár motivational speakert. És még a laptopod sem lehet előtted, de még a Kőszívű ember fiai sem.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 16:21:45

@Professor Pizka: Nezd meg, jo film. En vinnyogtam rajta a rohogestol.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 16:26:34

@Professor Pizka: Azt hiszem, a magyar cime "A csalad kicsi kincse", vagy valami ilyesmi.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 16:32:16

@noirp: Ugyanmár. Minden memphis-i nyugdíjas együtt kezdett Elvis-szel...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.12. 16:54:54

Én se rajongók az előtrilógiáért. Natalie jól néz ki, a ruhái még jobban, de Jar-jart ütném.

Az eredetit a maga naiv, békebeli technikájával, terepasztalon makettezett birodalmi lépegetőivel és Muppet-Yodájával viszont belengi valami nosztalgikus báj. Az előzményből nekem hiányzik Vader apánk (mert a hisztis Anakint nem tudom vele azonosítani), a Birodalom, a szürkség, a kopott űrhajók. A sok csilivili CGI idegesít. Meg Han Solóhoz fogható csibész sincs benne.
Darth Krampusz meg gáááz. Szegény Dooku még jó lenne, de nem hagyják kibontakozni.

A Timosenko meg simán lenyúlta Leia EP6-os haját.

Dettó a Star Trek TOS. Betegre röhögöm magam a technikán, a pizsamaszerű egyenruhákon, a hullajelölt zászlósokon és a stúdióban felvett bolygókon, de Kirk/Spock mindenért kárpótol. A múltkor megnéztem az Amok Time-ot youtube-on, amikor Spockra először jön rá a pon farr. Fetrengős.

Kurt S. Earp 2011.01.12. 17:22:31

Már @bajor gizella: ennél a hozzászólásánál olyan brutális szinten elvesztettem a fonalat, hogy azóta abban reménykedem valamelyik felhasználó elböfögi a megfejtést de azóta eltelt 6 óra, született 100 komment és én még mindig sikoltozva bolyongok az útvesztőben, segítsen már valaki, eddig azt hittem ez az altoid gyerek egy olyan enyhén depressziós, na, tudod ki, erre most kiderült, hogy ő a modoroson a legnagyobb náci antiszemita, vagy mifaszvan má, komolyan nem értem, tudom én, hogy az én szintemen ez nem meglepő, de akkor valami toleráns liberális gyerek mondja már meg miről folyt a párbeszéd, persze a zseniális Lem mesteren és a scifin kívül mert azt értem.
Vagy ez valami bemelegítés a modoros antiszemita poszthoz?

@Patrick Bateman: XD
@altoid: Dehogy, impresszionista képet soha nem volt ciki festeni. Csak nagyon nehéz. :-)

bajor gizella 2011.01.12. 17:54:23

@Kurt S. Earp: altoid a pszichológia szakzsargonjánál olyan érzékenységgel coming outolt arról hogy milyen érzés ha éreztetik veled hogy zsidó vagy- még a szappanfőzést is említette- hogy amellett hogy legördült egy könnycsepp orcámon magamfajta honfitársam kínjait olvasva, úgy éreztem hogy nem hagyhatom annyiban ezt az ősmodorosságot:) de nagyjából ennyi. minden napra kell egy antiszemita a környezetemben. ha nem találok, gyártok egyet. így érzem jól magam, meg ha fákláyval felvonulhatok a kirekesztés ellen.
hogy a pizka miért oltogatja, azt nem tudom, tőle kérdezd. gondolom neki is jólesik:)

szellőláb 2011.01.12. 18:33:32

@Frengi: Mivel téged sem bántott senki érte, hát bevallom neked így négy szem közt,hogy én sem. Igaz, hogy van egy 10-15 perces rész, amit meg vagy 4-szer. A mai napig nem tudom, hogy ki kivel van, illetve kik benne a jók és rosszak. Akkora baromságnak tartottam, hogy soha nem éreztem vágyat, hogy egyszer végig nézzem. Ahhoz képes, hogy nem láttam, gond nélkül megöregedtem...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 18:53:02

@bajor gizella: a stilusodat imadom, de a mondando meg igy is kicsit lebeg a dadaista kodben...

Mondjuk odaig vilagos, hogy a nyavajgo zsido (en) ugyanolyan modoros mint a frocsogo antiszemita (szinten en), es ezert joggal viccelodik rajta a valamivel kevesbe modoros zsido (te?) es nem zsido (Pizka) amugy viszonylag tolerans kozonseg, akinek mar kurvara elege van az egeszbol.

Vegul is csak egyeterteni tudok a vegkovetkeztetessel. Akar le is szallhatnank a temarol, de hat mindenki olyan jol szorakozik! :)

Kurt S. Earp 2011.01.12. 19:03:41

@bajor gizella: Persze, olvastam szikológiai argót, éppen ezért nem értettem a dolgot, de így már világos, lehet tovább ütni a sztárvorszt, köszönöm.
@altoid: "Akar le is szallhatnank a temarol, de hat mindenki olyan jol szorakozik! :)" Én nem. Igazából én nem. ITT, nem.
Bár azért az fura, hogy itt mindenki tudja a másikról, hogy zsidó-e. :-)
A zsidók, mint téma feszegetése a művészet, művészetpártolás a sztárolt és elutasított művészek kapcsán egyáltalán nem elhanyagolható és mellékes szál de, hogy én nem bocsátkoznék egy ilyen vitába senkivel, az tuti.
ITT nem. Ide röhögni járok. Ha őrjöngeni támad kedvem, kiélem a Vastagbőrön.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 19:13:52

@Kurt S. Earp: Az a baj, hogy a zsidok, mint tema, szinte barmilyen kicsit is intellektualis topic kapcsan felmerulhet. A pszichologia posztnal sem off-topic indult a dolog, bar bevallom, a vegere kicsit tenyleg elszalltam, GERI87 jol idozitett (bar felreertett) patkanyozasa utan.

Ma pedig meg veletlenul sem en hoztam elo a temat, de hat vsz. ezek utan mar amolyan allando viccforras maradok a modoroson, mint Csirke72.

Amugy szerintem jo dolog, hogy legalabb itt rohogve es nem orjongve lehet vitatkozni ezen. De most mar beszeljunk inkabb a huvelygombarol!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.12. 20:29:32

@vészmadár (pica pica): Yoda? Na ne bassz ki! Mindenki tudja, hogy Darth Vader az!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.12. 23:56:51

@Kurt S. Earp: az a helyzet, hogy én vidéki értelmiségi szülők szemefénye fiacskája státuszból kerültem Pestre tíz éve. Az otthon (mármint a családban) megszokott intellektuális színvonalat ütő baráti köröm alakult ki, kb. három-öt ember terjedelemben, illetve ha ennél több emberrel kommunikálok a nyűgös fizikai világban (úgy értem nem pénzért, a meló az más) akkor ezek is valamelyik barátom barátai. Egy-két ilyen sörözésen bújt ki az, hogy egyes egyedül én vagyok gój az asztalnál, és kialakult az a _kedves szokás_ hogy nekem szabad olyanokat mondani, hogy "ti pesti zsidók" meg hogy "szombat van, úgyhogy töltök neked egy pohárral a sörödből" meg hasonlók.
Q.E.D. megfigyelhetted, hogy a legtöbb zsidó amúgy humorosan viseli a dolgot, és lehet is vele marhulni bizonyos határokig, ugyanúgy nem veszi fel, mint én nyakas kálvinistázást a nehezen gombolódó 44-es ingméretemmel. Ebből adott esetben tudnak vidám dolgok kisülni, amúgy meg egy társaság lapos modorosságai és kész.
Szerencsére itt küldetéstudatos zsidó nincsen, mert az nem jobb a küldetéstudatos krisnásnál, sporthorgásznál, fitnessgurunál.

2011.01.13. 06:56:42

@Professor Pizka: Hát ez az, ha azt mondod, rá, hogy hülye, akkor azonnal kontra, hogy igen, mert ő zsidó, cigány, kövér, alacsony, férfi , nő, öreg, fiatal, de ő maga soha, még véltelenül sem hibás.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.13. 07:17:10

@Frengi: a biokémiai értelemben vett hülye nem is tehet róla, így született. Lehetne hosszan boncolni, és azt hiszem érdekes lenne azt is megnézni, aki neveltetése, környezete, tapasztalatai okán hülye, az tehet-e róla, hogy így nevelték, ilyen környezetbe került és ezt tapasztalta?

kicsiben ugye a nagy, ez is végső soron az a kérdés csupán, van-e szabad akaratod, bármiben is. avagy saját genetikád és környezted foglya vagy?:)

Zagson 2011.01.13. 10:05:52

Jesszusom, van aki már 7 elött képes bekapcsolni a gépet:).

Zsidó nem zsidó kérdés: Unalom a köbön, magyar blogvilág legnagyobb kritikája, hogy ezt minden témánál előerőszakolja valamelyik oldal (vagy a Magyar vízkészletet meg Ős sumér kultúránkat(sicc.) féltő szlovákrendszámos-nagyMagyarországosmatricás Kawasakiján hátrafele nyilazó tulok, vagy a saját maga által gyűlölt átlagosságát csak a vélt vagy valós zsidóságával feltúrbózni képes, ezért minden témában az amiatti álítólagos mártírságában giccselgő félművelt bölcsész. Ez az egész nacionalizmus meg szemitizmus-antiszemitizmus már rég water under the bridge. Lépjünk tovább.

Star Wars. Réegebbi részei:
Első rész: maga korában látványos volt, mára nevetséges, de elfogadható, hogy sok emberben ugyanúgy nosztalgikus élmény mint a rém szar Illés apáméknak. Amúgy az első órája dög unalom, amíg bemutatnak mindenkit, de utána egész jó.
Birodalom visszavág. Messze a legjobb rész a 6 ból. Sok helyszín, lépegetők, Boba ect. Hans Solo is több szerepet kap így végre filmé válik, mert az első rész egy kicsit olyan mint mikor egy kisfiú kap egy valag bábut meg lego űrhajót és azzal repked a nappaliban miköztben "űrhangokat" fröcsög a szájában.
Jedi visszatér: Return of somebody egy triológia harmadik részének erősen Gyűrűk úra lopás. A film maga: Mikor Vader a képernyőn van (bántóan kevésszer) akkor jó, különben meg egy szülők gyerekek délután a Hármashatár hegyen egy Mc Donald's os szülinapi zsúron. Papa mama beöltözik klónkatonának a gyerkök meg felveszik a macijelmezt és tréfásan megviccelve elgáncsolják papamamát a végén mindenki kuncog------jó muri ha együtt a család

első rész: szerintem az egyetlen nézhető az új részek közül. Az egyetlen sith akiről elhiszem, hogy legalább engem meg tudna verni vívásban ha kapnék egy partnist. Sok helyszín, érdekes , ingergazdag környezetek, a 2 színész a vásznon van. Az hogy a Nielsen meghal azt a másik két részben erősen megérezzük majd.

epizód II: tiniszenvedés a képzelt űrben. nem is írok róla többet.

Epizód III. a legócskább: A 30 éve rettegett Uralkodóról kiderűl, hogy úgy vív, hogy Hókuszpók vagy a vizipók is agybafőbe verné, de ez méhg mindíg elég leverni 4 agyonképzett elitt jedit egy szobában.
Tömérdek összekötő szar utalás a "legendás" első részekhez modoros szakavatottaknak (össze lehet nézni, félmosolyokkal konstatálni, hogy: igen és is tudom ennek mi lesz a folytatása az epizód IV be. kurva jó vagyok mi??)

Star Wars nem sci fi hanem mese, vagy a Fehérló fia is Sci fi(rugalmas vagyok vállasszatok, annak nem rossz, de a köré épült erőltetett kultusz rém modoros. Nem is a film a lényege, hanem hogy magamat valami beavatott tudósnak lássam ás láttassam, és ugyan 4 nap alatt telepítek egy windowst(persze órákat tudok azzal tölteni, hogy általam csak felszínesen ismert tech kulcsszavakkal dobálózom) meg az összeadással is bajaim vannak nemhogy a deriválással, de ha treckiskedem meg jediskedem akkor rögtön geek szerepben tetszeleghetek és így már nem olyan ciki, hogy nincs csajom, hanem olyan szeretni való lúzer lettem akinek azért nincs nője mert túl okos hozzá.
amúgy meg mi a francnak szenvedtek ezzel a klónhadsereggel. 1000 percen keresztül nem találtak el senkit pedig folyton lézerlövöldöznek, nem igaz senkit nem vontak felelőségre a Birodalomban a szoftvereik miatt. A nagy kutya aki beszélni sem tud az meg megszerel bármilyen űrhajót 2 perc alatt és a legjobb, hogy fénysebességgel utazó technikát két öklömnyi vastagságú kábel összehegesztése megjavít (amit egy kutya heggeszt persze össze, miközben vonyít). Ford nélkül az a film nézhetetlen.

Kin 2011.01.13. 11:10:45

Szívemből szólt a cikkíró, annyira találó, baromira ráérzett és vicces, hogy mindegy típusra kapásból fel tudok idézni nem egy példát.
A "félig-meddig művész" kategóriájában felsorolt állásfajtáknál már hangosan röhögtem:)

Ami viszont a szomorú, hogy ez mind igaz. A magyar filmesek nagy része nem kéne, hogy szabadlábon legyen (magam vinném be nekik a coeljókat a cellájukba, az A4-es üres laptól mindegyikem megkímélném, hiszen egy önálló gondolatot sem tudnának papírra vetni) hajmeresztő, hogy mennyi pénzt zsebelnek be művészet címen (idén 5 milliárdot akart kicsikarni az MMK az eddigi 3 milliárd helyett, végül csak 1 milliárdot kapott, de ha ennek az összegnek a végéből még két nullát elvennének, nekem még akkor sem lennének álmatlan éjszakáim).
Minden kedves érdeklődőnek szeretettel ajánlom az imdb-t, forgassa alaposan és nézegesse meg a filmeknél a box office/buisness-t elég tanulságos.
Amíg a rossz és gonosz amerikaiak olyan filmeket csinálnak és annyiból(és olyan színészekkel!)mint a No Country for Old Men, a még gonoszabb és rosszabb románok pedig mint olyat, az Ünnepek után (és olyan színészekkel!), addig nekünk nincs miről beszélni.
Na de mit elégedetlenkedek, egy pár évtizedig azért még mi is elvegetálhatunk az Üvegtigris aktuális folytatásain...

Zagson 2011.01.13. 11:23:28

Románoknak szerbeknek cseheknek jobb filmjeik vannak. De ott nem is veszik ennyire komolyan magukat a"művészel" szerintem, hanem olyan kelet európai sármmal alkotnak. Tényleg elég Hrabal olvasni vagy az abból készített J.M filmeket nézni, hogy lássuk, hogy nem kell beleizzadni a mondanivalót, hanem ha a valóságról írsz meséket, akkor abban úgyis lesz mögöttes tartalom magától is. Csak mi mindíg ki akarjuk találni a spanyol viaszt, és nálunk elöbb leírják maguknak mi a titkos üzenet és arra szerkesztenek egy béne, átlátszó gagyi szimbólum rendszert. Üvegtigris 2-3 borzalom. De pl Trörknek a Moszkva tere az parádés volt de a Szezon már egy affektált szar neki is. Amúgy az elsőben szerepló Royal:) (Simon), amúgy az igazi tehetséges magyar "művész"(utálom ezt a szót), ő bármit csinál az hiteles és szerethető legyen az filmszerep, filmrendezés vagy akár a rekléámok is. A reklámjai nagyobb "művészi" értékkel bírnak mint 10-15 elismert zenész filmes , költő(ezek variációi is mertr mindegyik ért mindenhez) összes műve itthon.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.13. 12:28:51

@Zagson: medveanyám, idepöttyentettél 500+ szóban egy értekezést, csak éppen a lényeg felett elsiklik a tekintet, pedig beleírtad: ez mese (sci-fi, mindegy).

Mivel mese, ezért 2 dolog számít:

- mennyit kardoznak benne a lovagok
- mennyire jó a jelmez

nah, az újakban sokat kardoznak és jó a jelmez, a régiekben meg keveset kardoznak és a szar a jelmez.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.13. 12:36:08

@Kin: "No Country for Old Men, a még gonoszabb és rosszabb románok pedig mint olyat, az Ünnepek után "

tényleg pusztán rosszindulatú kötözködésből kérdem, ha az amerikai film címét amerikaiul írtad (nyilván mert a szinkron a sátán öreganyja, vagy ki tudja miért), akkor a román film címét miért nem románul?

Zagson 2011.01.13. 12:52:45

@vészmadár (pica pica):
azért sci fi meg mese nem mindegy. Pl abból a korból a Szárnyxas fejvadász komolyabb film.
Az új részekben mint mondtam egyetlen egy elfogadható kardozás van (az első részben, mert ott harcművész volt a sith), a többiben a vívás (kardozás) fájdalmasan gyengébb mint mikor a Süsüben a bábok vívnak (kardoznak), vagy Vitéz László palacsintasütős harcművészete is hitelesebb (egyébbként Vitéz László amúgy is jobb mese meg látványosabb mint a SW).
De említettem azt s, hogy nem eleve a mese mivoltával van bajom (amúgy egy mesében sem értem miért a kutya javítja a hajót, de legyen), hanem azzal ami körülveszi (bár az hogy bajom van vele az túlzás, inkább cikinek tartom), meg ez az erőltetett jófej vagyok geek hozzáállás, de ide sorolhatod még a Gyalog-galopp idézgetőket, meg akik Citroen kacsával járnak, Nem utálom vagy megvetem ezeket az embereket, csak kínosnak tartom mikor ilyen előadásaikba keveredem.
Jelmezek jósága nagyon szubjektív. Nekem egyik sem tetszik,(de persze pont ezen az alapon tetszhetne is, emiatt ezt nem is akarom kritizálni), DV fekete jelmeze azzal a rádióval a közepén rém béna, Fekete hurkás síruha plussz köpeny meg egy ciki sisak. Meg minek villognak azok a szarok a mellén? Mutatják hány fokos vagy mi? vagy milyen a kedve?
Ha nagyon bepirosodik, akkor odafut egy cseléd és jegeli a búráját?
A klónhadsereg impotenciája meg csak azért zavaró mert ha ennyire nem találnak el senkit, meg képtelenek egészségesen futni, akkor minek fejlesztették ki őket, meg hogyan alázták le az univerzumot? Meg ha nem találnak soha el senkit, akkor jobb lett volna ha valami izgalmas párbeszédet tettek voln azokba a részekbe amikor ők fény-nyaláb piszolyoznak a levegőbe, vagy meséltek volna arról, hogy kihalhat egy ritka állat a galaxisban és izgulhattunk volna, hogy végül megmenti-e őket a greenpeace. ehelyett ott füstöltek el a fehér ruhás nyápicok. A legjobb, hogy Lucas 4 évente kiad egy új dvd-t 40 dollárárt amin van még plussz 10 másodperc és a sok ember megveszi nem azért mert érdekli, csak, hogy el tudja mondani a haveroknak, hogy ő akkora expert, hogy neki megvan ez a verzió is és így sokkal "komplexebb" az élmény.

2011.01.13. 12:58:33

@vészmadár (pica pica): láttam, nem tetszett, a pasi olyan volt mint a terminátor, abból meg már volt elég.
Tomy Lee Jons, meg az ő aggódó, bűbáj felesége... hát persze.

ha hülye, de nem rossz indulatból, csak mert hülye, az nem baj, de ha a hülyeség rosszindulattal párosul, na attól menekülni kell...

...ilyenkor eszembe jut, hogy már Hamlet sem tudott ezzel mit kezdeni, hagyni a picsába az az egészet, vagy szétverni a pofáját mindegyiknek.

Kin 2011.01.13. 12:59:08

Gondoltam a román cím nem hangzik senkinek sem ismerősen, de akkor a rend kedvéért:
Ünnepek után: Marti, dupa craciun/Tuesday After Christmas
Nem vénnek való vidék: No Country for Old Men

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.13. 13:27:26

@Kin: és a no country for old man-t nem kérhetném románul is? (ha már a román szerepelt angolul):)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.13. 13:33:33

@Zagson: az uralkodó azért gagyin vív, mert egy kb. 80 éves színész játsza, ennyi telt tőle. Gagyi, nah, jogos a dolog, de nem annyira, mint a zabkorpával kitömött pamutzoknik mint idegen lények.

Kin 2011.01.13. 14:58:06

@vészmadár (pica pica):
Kikereshetném neked valahonnan (biztos van valami jó kis román mozioldal), vagy beírhatnám a gugli fordítóba de nem teszem, macerás:)

uto_pista · http://www.depechemode.com/ 2011.01.14. 08:51:14

Ezen embertipusnak általában egy merő retek és kosz a lakásuk és náluk legtöbbször szaros csík díszeleg a WC kagylóban.

kinoxalin 2011.01.14. 09:02:21

A post fasza, de azt nem értem, mér' kell az Izomtibit fikázni, szerintem ő pont nem tartozik ezek közé, és igen jó post-ok vannak a blogján!
Ettől függetlenül jókat röhögtem a bejegyzésen... :-)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.15. 09:40:47

Jól eljutottatok a művészpalántákon keresztül a zsidókon át a a fantasy/sci-fi témaköréig (kiemelve: star wars), majd a filmfinanszírozáson keresztül visszakanyarodott a téma a az eredetihez. Én arra lennék kiváncsi, hogy kinek van olyan közvetlen ismerőse akire ráillik a poszt valamelyik leírása?
A fantasy-n meg sci-fin felesleges vitatkozni. Volt erről egy téma a szakblogon. Most itt konkrétan sci-fi-re gondolok, mert fantasy-nál nem lehet erről beszélni. Az egyes példányok realitását vizsgálta egy csóka táblázatba szedve. Hang az űrben, szaporodás az idegenekkel, fény feletti sebesség. stb. Gyakorlatilag a hozzászólók többsége arra jutott, hogy nem lehet objektíven mérni a kitalációkat.

pruntyike 2011.01.15. 16:28:15

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Én pontosan ismerek egy ilyet, száz százalék telitalálat, csak nem az USA-ben, hanem Kanadában, Torontóban él. Minden stimmel, csak a kezdet más: gazdag szülők egyetlen lányát vette el, "értelmes" házasság volt.

pruntyike 2011.01.15. 16:35:00

@Zagson: Esterházynak vannak olyan mondatai, és idézetei, amikre évek múlva is emlékszel. Cvetajeva valóban nagyon nagy, honnan tudta? Egynémely írása olyan, hogy szeretnéd hangosan felolvasni, némelyik (pl. a focis könyv) viszont bántóan gyenge. Egyébként az egész Esterházy mű fenn van az interneten.

pruntyike 2011.01.15. 16:41:28

@buta_lúd: A nagyon rossz költőkből pl. néha éles szemű kritikusok lesznek, mert azonnal megéreznek mnden olyan tehetségtelenségre utaló nüanszot, amiből ők enciklopédiára valót elkövettek.
Rossz ünneplővers az 50 évek elejéről egy facér költőnőtől (lásd: freudi elszólás):
"Zsindelyezik a kaszárnya tetejét,
Számba veszem a legények elejét"
Nem viss, leírta!

[c] 2011.01.15. 16:46:59

@bajor gizella: Az értelmesebbje viszont nagyívben leszarja, hogy neki mi "áll jól", csak csinálja, ha jólesik.

pruntyike 2011.01.15. 17:01:19

@Szocio Pata (kikvogymukblog): A FIATAL MŰVÉSZ lehet nem mindig vegytiszta jelenség is, ismerek olyant ebből a kategóriából, akinek "fiatal" művészete (költő a szerencsétlen)abban áll, hogy 10-15 évente kivonul, új alapokra helyezi az életét, hátrahagyva egy (később elvált) feleséget és 1-2 darab gyereket, de hát a művészet megér ilyen áldozatot (na ki hozza az áldozatot?). A "fiatal" művész úr csak azért nem válik hajléktalanná, mert eléggé praktikus módon akkor vonul ki, ha már van hová. Így felesége mindig 20 és 35 között van, és ha sétálni, fagyizni visz egy "imádott" kisgyermeket (lásd fent), most már 60-egynéhány évesen, az nem a dédunokája vagy unkokája, hanem saját s.k. gyermeke. Új élet, új fiatalság, hajrá a megújulás felé. Ezt tudja. Tud mást is? "Neszkázes" (Who knows), ahogy az orosz mondja.

pruntyike 2011.01.15. 17:07:06

@Zagson: A csehek titka a filmeket, regényeket illetően, hogy ők a valoságban is gyakran olyanok, mint egy Hrabal (Páral, Menzel, Chytilová stb. vagy a régiek közül: Hašek, Čapek, Vlasta Burian stb.) figura. Tudom, mit beszélek, éltem és dolgoztam Prágában. Ennyi.

RÁMBÓGECI 2011.01.18. 23:58:03

ha módunkban állna, h meghallgathassuk leonardo motettáit, megtekinthessük bach piétáját, vagy elmélyülhessünk wagner grafikáiban és nietzsche aquarelljeiben... nos akk lehet, h megtudhatnánk vmit a "művészről", a "művészetről"

élvezetes a poszt, a kommentek pedig árnyalják az 1. típust...

továbbá minden felmerült kérdésre választ ad csontváry élete és munkássága
süti beállítások módosítása