Sanyinak köszönjük szépen a Stand-up komédiás mellett ezt az ismét kiváló posztot. Eredetiben a blogspoton olvasható, de megkaptuk a jogokat az egész újraközlésére :))
A főzőnap délelőttjén a főzőceleb összecsukható kerékpárral, mopeddel vagy speciális, pixeles-homályos hűtőmaszkú autójával megy a közeli, felújított vásárcsarnokba, hogy a biohentesnél és a biozöldségesnél vásárolja meg a szükséges hozzávalókat. A biozöldséges törzsvásárlóként, sőt, szinte már gyermekkori jóbarátként üdvözli, és - mint törzsvásárlóinak általában - fel is ajánlja neki, hogy ott helyben felszeleteli a paprikát és egy fél órára otthagyja a standot, hogy segítsen hazacipelni a szatyrokat, de természetesen a szerény celeb ezt nem fogadja el. Szerencsére nincs sor, így a hosszas, kedélyes csevej miatt egy nyugdíjas mama sem toporog egyre idegesebben a banyatankjával.
Nem könnyű egyébként a menü összeállítása, mert a celebcsapatban mindig van legalább egy mogyoróallergiás, egy laktózérzékeny vagy egy olyan, aki egyszerűen nem szereti a borsót, ezért nekik külön kell főzni, aminek a főzőceleb kifejezetten örül, mert így további fogások elkészítésével csillanthatja meg szerteágazó gasztronómiai tudását.
A főzőceleb sosem káromkodik, soha nem mondana olyat, hogy "a faszom beleverem ebbe a kibebaszott szószba hogy már megint ilyen geci csomós lett, kibaszom mindjárt az egészet a picsába", ehelyett folyamatosan vigyorog és sztorizik. Egyszerűen látszik rajta, hogy legalább úgy imád főzni, mint Stahl Judit, vagy mondjuk mint Nigella Lawson.
A meghívott celebek megkapják a menüt tartalmazó kártyát, amin mindig meglepődnek. Ha nem lepődnek meg, akkor is meglepődnek, ilyesformán: "Nahát, gondoltam hogy...". Tehát megkapják a kártyát, és silabizálni kezdik: "Nocsak, rizibizi rizzsel és borsóval, rizstermesztő módra. Hát ez meg vajon mi lehet?" A kezdeti tanácstalanságot követi a hirtelen megvilágosodás, és elemzés: "Szerintem tesz bele rizst és borsót, először megfőzi a borsót, és aztán a rizst, de lehet hogy fordítva... Én úgy jobban szeretem, ha előbb a rizst főzi meg, és csak aztán a borsót. Vagy esetleg a rizst a borsó levében. Remélem, a borsót a kertjében szedi, esetleg egy vásárcsarnokban biozöldségesnél veszi, és nem mirelit borsót vesz egy hipermarketben..."
A cukorbeteg (vagy főzelékgyűlölő, banánallergiás, stb.) híresség rendszerint meghatódik, hogy rá is gondolt, és külön főzött neki a vendéglátó. A szélsőjobboldali nézők pedig megbizonyosodhatnak arról, hogy egyetlen celeb sem igazi magyar, mert az igazi magyarokkal ellentétben végigpofázzák az étkezést. De még csak nem is vallásosak, mert az "Édes Jézus légy vendégünk" is ritkán hagyja el a híres ajkakat.
A vendégek nem csak ülnek az asztalnál, hanem fel is fedezik vendéglátójuk otthonát. A celebek lakásában ámulatba ejtő dolgokkal szembesülhetnek a tévénézők és a celebtársak. A sportolóról kiderül, hogy vannak érmei, a zenészről, hogy vannak lemezei, a vetkőzős celebcsajról pedig, hogy gyűjti a randibugyikat és a harisnyatartókat.
A főzőceleb celebtársaival általában jóban van. Akit korábban nem ismert, abban pozitívan csalódik, bár olykor negatívan. A társaság a főzőhét végére nagyszerűen összejön (egy-két különc azért adódhat, de ez csak fokozza a többiek összhangját), és megfogadják, hogy ezentúl összejárnak és együtt vacsoráznak akkor is, ha nem lesz ott stáb.
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.08. 13:15:36
mrs.starkey 2011.01.08. 13:30:34
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 13:32:16
bekbórd! 2011.01.08. 13:35:38
Mitya Ivanov 2011.01.08. 13:37:04
Az összes ilyen műsor borzasztóan mesterkélt és szar lett
ratane 2011.01.08. 13:47:29
Presszós Laci 2011.01.08. 13:54:15
Kurt S. Earp 2011.01.08. 13:58:29
Volt benne egy transzvesztita fickó. Hölgy. Ez bonyolult, mindegy.
Imádtam. Embert nem láttam még, aki ilyen lazán, professzionális könnyedséggel törte volna fel a tojást. Humora volt és stílusa.
Mindenki szürkének és unalmasnak tűnt mellette.
Ernyei Béla pedig egyszerűen zseniális volt. Sose felejtem el, ahogy ült a földön, a vasrácsos lábtörlőt használva grillezőnek Vad Misi kertjében és így szólt a főzőceleb haverjához: "Zsír? Mit mondjak neked, zsírt nem ettem...hm, az első világháború óta." Óriási arc volt, végig. Nem is hittem volna róla.
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.08. 14:03:06
A modorosság csúcsa a Stahl konyhája, üvöltve kaparom a monitort, ahogy a kis csimotákkal gyúrja éppen az ánizsos-gyömbéres-kakaó csillagpite tésztáját, mint valami kibaszott 19 századi dán családi kalendáriumban. És a modorosságai: "Egy kicsit fonnyasztom a narancshéjat" "Akkor jó már, ha a krém ráfittyed a sodóra."
Bráááááá!
2011.01.08. 14:03:58
Mitya Ivanov 2011.01.08. 14:15:31
mrs wilkinson 2011.01.08. 15:18:48
2011.01.08. 15:49:50
Tökéletes.
nadivereb 2011.01.08. 15:51:07
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 15:51:33
A kiváló poszthoz csak egy-két dolgot tennék hozzá.
1. Mérhetetlen, sötét, alpári taplóság. Szemmel láthatóan sose látta az adott hozzávalót, nem tudja kiejteni a nevét...
more to come, most főzök :-)
Styxx 2011.01.08. 15:52:19
Egy világ omlott össze bennem. Ernyei Béla azon kevés ember közé tartozik, akit tiszta szívből, őszintén rühelltem és szánalmasnak tartottam, erre most kiderül, hogy jó arc?
Bangó Margit nem gyönge. Nem kívánom, hogy megátkozzon. A kiragadott részletek alapján totálisan igaza van, persze a teljes sztori lehet, hogy másról szól.
2011.01.08. 15:56:09
A gyerekektől azt kaptam születésnapomra, hogy eljöttek hozám és ők főztek, csak le kellett ülni, hát attól jobb nincsen.
A Tyne folyó déli partja 2011.01.08. 15:58:40
A Tyne folyó déli partja 2011.01.08. 16:01:24
nadivereb 2011.01.08. 16:10:40
zehu 2011.01.08. 16:20:24
Hurri Kán 2011.01.08. 16:22:41
Amúgy szeretek főzni.
Kurt S. Earp 2011.01.08. 16:45:37
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 16:52:56
...szóval ha valami panelcelebről van szó, aki a kettővel ezelőtti valóságshow előtt állástalan kurva volt valahol, akkor szemmel láthatóan szédül a betonon. Ha ő főz, akkor látszik, hogy a krumplin, a hagymán, és a répán kívül más zöldséget még nem látott, a padlizsánt nem tudja hogy most akkor meg kell hámozni vagy nem. A koreai sárgarigócsőr-reszelék por, amelyhez zöldborsó-ecetet kell adni, természetesen apró gubicsokká ugrik össze. Ekkor jön a káromkó-session, és végül a gubicsok sárgás lében úszkálnak a levesestálban. A többiek fanyalogva zabálják, kivéve az aktuális csöcsbimbót, aki csak pipifasírtot meg cézársalit eszik.
Van a sznobceleb. Ő valamikor rendes színész vagy énekes volt, és azért rosszul érzi magát a felkapaszkodott panelcelebek között. Ő ezt úgy kompenzálja, hogy valami atombonyolult kaját csinál, amihez végigdumálja az estét. Nincs nagy gond vele, csak borzasztó valami kivénhedt ripacsot nénzi.
Ami miatt az első néhány után nem néztem meg többet, az a klasszikus vendégség-tempó, amiről már ebben blogban is volt szó. Egy csomó proli próbál valahogy együtt elleni, kényszeredetten, és a végén a retróceleb énekel. Inkább a Pápa-Paks derbi ismétlése.
kinoxalin 2011.01.08. 16:55:14
A legjobb mondat Stáhltól: "...teszünk bele egy kis manióka-gyökeret, minden rendes háztartásban van manióka-gyökér!"
2011.01.08. 17:07:26
Szerintem a konyhát át kell engedni a fiataloknak. Olyan ez mint a Tom Sawier tünetegyüttes. Hagyni kell, hagy bénázzanak, majd lesz belőle valami, egy-két évtized és ők is megunják.
GERI87 2011.01.08. 17:11:24
"a kis csimotákkal gyúrja éppen az ánizsos-gyömbéres-kakaó csillagpite tésztáját"
Mikor meglátom ezt a házitündért a kis gyerköcökkel az oldalán, mindíg az az érzésem hogy igazából a háta közepére se kívánja őket.
Meg úgy a gyerekeket általában...
Olyan "lesz gyerekem mert a szomszédnak is van meg mert menő" típusnak nézem:)
Nem egy született anyatigris az száz...
Kurt S. Earp 2011.01.08. 17:18:21
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 17:19:15
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.08. 17:28:23
Erzsebet 2011.01.08. 17:29:37
A videóban Bangó Margit különb, mint a két celeb-liba Rubint Réka és Szilvi. Margit és unokájai természetesen szépek plasztika műtétek és szilikon nélkül. A főztje is különb, mint a Réka ehetetlen kotyvalékai, attól fél óra múlva éhes lehet az ember. Azt sem értem meg, aki kiöltözve főz, kosztümben, köröm cipőben. Én lezserül szeretek lenni melegítőben és kötényben.
A Tyne folyó déli partja 2011.01.08. 17:36:48
Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.08. 17:56:40
Sőt, gasztroblogot se olvasok, ott a régi Horváth Ilona, ha valamihez recept kéne.
Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.08. 18:03:56
Hurri Kán 2011.01.08. 18:06:00
Az, jól gondolod.
Tudod, ami van minden háztartásban, amit akkor eszel ha a szarvasgombás rákkoktélt már kibaszottul unod. :DDD
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 18:06:15
2011.01.08. 18:13:28
Egy rendes cigány asszony egy fazékkal félkézzel a masina tetejin, (a vatrán) bármit megfőz. A tálaláshoz néha még tárnyér sem kell - arra való a bokolyi, a cigánkenyér.
Egy rendes cigányasszonynak mindig ott van a fazék a masinán, ha valaki jön, akkor mernek belőle egy tányérral, tálalással nem zacskóznak.
Mindent megfőztem amikor írtam, kivéve a cigányhurkát, mert nem volt hurkatöltőm. Kérdedeztem is a barátnémat, hogy nektek van otthon, hát valakinek midég van a soron.
(A cigánhurka, vagy szegénhurka egyébként tört krumpli hagymával és petrezselyemmel, de betöltik hurka bélbe és úgy sütik meg, nagyon jó.)
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 18:21:43
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 18:23:35
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 18:30:44
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 18:45:39
El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.08. 19:06:12
Stahl Juditot habozás nélkül elintézném, az nekem nem probléma. Egyszerűen rászólnék, hogy csináljon meg nagyon gyorsan húsz liter fehér alaplevet, meg húsz liter barnát! És ha kész van, spurizzon megtölteni háromszáz csirkecombot, van rá egy órája. Ez neki elég is lenne.
Jamie Olivertől egyszerűen hányok, a faszom kivan a buzeráns nyafizásától.
Gordon Ramseyt bírom, mikor ugráltatja a sok tehetségtelen, szerencsétlen picsagyümölcsöt. Bár mióta az USA-ban otthagyott pár millió ollár adóhátralékot, kissé megcsappant a tiszteletem.
Keith Floyd az maga volt az isten.:D
2011.01.08. 19:32:25
Nos: ürgét lehetett fogni szabadon, sőt!
ellenben nyulat és más egyebet már nem annyira, ha jött a csendőr, a mező őr, és megkérdezte, hogy no cigányok, mit fő a fazékban, hát ürge, na ná, rakja össze és válogassa ki.
Hogy lenne ez a paraszt tyúkja, nyula birkája, ürge az kezitcsókolom, nem akarja megkóstolni?
2011.01.08. 19:36:04
Én még lemaradtam a ress ropogós Laci bácsinál, na meg a Budai.
Nekem egy szakács minimum legyen kövér, még akkor is ha rögtön a nagy Levinnél tanult.
El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.08. 19:41:19
Laci bácsit nem kedvelem.
Van még ez a főmodorkirály Bede Robi. Arra szerintem nagymamák serege maszturbál.
Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.08. 19:45:33
Ernyey Béla a legnagyobb király, megújította a talkshow műfaját Magyarországon. Volt egy műsora, ahol a híres ismerőseivel beszélgetett (német sztárok főként), és egyszer az egyik saját! műsorába magát hívta meg, valami segédje vele beszélgetett. Azt mondta, hogy ő is híresség, beleillik a saját műsorába, mint vendég.
2011.01.08. 20:00:49
Styxx 2011.01.08. 20:36:39
Saját magát hívta sztárvendégnek?
A pofám leszakad. Maradona se kis arc, de amikor foci legendát hívott a show-jába, nem saját magát csődítette oda, hanem Pelét. Megnyugodtam, mégis gyökér.
Most lekádereztem a Wikin, ha valaki elbizonytalanít, néha megteszem. Már az y/i kezdet se gyönge (magam is i-re emlékeztem)
"Ernyey Béla (Budapest, 1942. június 10. – ) magyar színész és író. Neve gyakran Ernyei Béla írásmóddal szerepel az interneten (például az IMDB filmes adatbázisban) és a médiában. Külföldön általában Bela Erny néven szerepel."
GERI87 2011.01.08. 20:52:45
Csinált jó kajákat is meg régen néztem...
De már unom hogy mindenbe citromot tesz:)
Olyan vackokat csinál hogy csak a citrom ízével lesz ehető??
Floyd meg tényleg jó volt.
medvedr 2011.01.08. 21:16:37
@El Topo (Sgt. Elias): Bede jól főz, akkor is ha sokan fikázzák. A Pastraami - ban bent áll, megnézheted, megkóstolhatod, ha úgy mész oda. Ettem a főztjéből, tényleg nagyon jó.
-@Frengi: A dögfőzési módszerek megvannak, az igazán aranyos.
2011.01.08. 21:16:38
2011.01.08. 21:19:02
Mindenki főzős műsorokat néz.(ebben semmivel sem vagyunk lemaradva a németektől, de az összes többitől sem.), és az ország minden konyhájában ott van a Horváth Ilona Szakácskönyve, és gyakorlatilag abból főz mindenki.
Én a második példányt nyűvöm (az első abban ment tönkre, hogy ifi asszony koromban a partikon ahol főztem csak a lapokat vittem magammal, meg a kockás papirt, amin a hozzávalókat számoltam: Horváth Ilona osztva néggyel, és szorozva a résztvevők számával + kettő, mert belesek,ha tul sok az újságíró akkor hárommal)
Otthon van egy de már az is a 19. kiadás, pedig azt még a 1994-es választási kapmány plakátjába csomagoltam bele, tehát nem mostani.
Itt a gépen van PDF formában, de öntevékenyen megvették maguknak a gyerekeim is.
Én anyámtól a Venesz József-Túrós Lukás- Snichta Sámuel féle könyvet örökötem 1957-ből. Ebben még van barna mártás, rákok, halak, Wellington bélszín és minden ami a "dolgozó munkásság étrendjét változatossá teszi", legalábbis ezt írja az előszó a 17. kiadáshoz.
nadivereb 2011.01.08. 21:23:37
2011.01.08. 21:27:12
2011.01.08. 21:54:35
bigbandi.hu/spd/900919/Szabadtuzon_Halasz_vadasz_es_pasztoretelek_
2011.01.08. 21:58:36
2011.01.08. 21:59:15
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.08. 22:03:41
Elmentem hozzá jópárszor, ott lakik az Öreg-Túr partján rögtön Túristvándiban.Bocskay utca 47 talán a vizimalom szomszédságában. Alá is írattam vele a könyvet, elmesélte a történetet. Levideóztam, megvágtam.
Ott van a Zsebbenyúlós Marika is, akié a vizimalom mögötti kemping.
A férjét a helyiek bábakokasnak csúfolják.
Meg a szépasszony, az Erzsike.
Micsoda csodálatos hely az. Én inkább odamegyek nyaranta ha tehetem, nem állhatom a flancos helyeket. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Az ország egyik legszebb helye.
A Bede Robi meg a modoros Laci bácsi elmehetnek a sunnyogós picsába. Azok semmit se tudnak. A celebek meg mégannyit se. Megjáccák az eszüket csak.
Horváth Ilona. Úgya. Az is csak a tojást spórolja ki a receptekből meg a ki tuggya még mit. Képes palacsintát sütni 1 tojásból. Vagy piskótát.
Komolytalan. Rendes konyha kéne. Nem ezek a szélsőségek. Gasztro meg kisfaszom. Rendess étel már nincs is? Csak ez a sok flanc? Laci bácsi sajtot meg tejfölt tesz a lecsóba! Apja faszát neki.
Nekem ne rakjon bele mer nem állhatom azt a kurva tejfölt se a lecsóba se másba. A sajt meg egyenest kifordul a számból. A szalámi bezzeg nem.
Még a végére, ezt a kúnságban hallottam.
"-Nagybátyád poharából kicsapja a bort a szóda- az enyiméből nem csapja ki.
De tudod miért? Mer' én nem teszök bele..."
nattydread88 2011.01.08. 22:05:09
2011.01.08. 22:09:33
meg miért ne lehetne tejfelt tenni abba a rohadt lecsóba? és akkor? ha neki úgy jó? :D
te meg egyed mindig ugyanazt a cuccot, ugyanúgy elkészítve :D te, ortodox! :D
CernaGeza 2011.01.08. 22:10:29
De több esetben volt a csajnak olyan konyhája ami többe' van mint a lakásom és azt se tudta, hol kell bekapcsolni a tűzhelyet.
Bangó Margit tud főzni, de azért amikor a két kacsacsőrű plasztiktündért bevádolta rasszizmussal, az klasszikus cigánytempó.
2011.01.08. 22:11:46
2011.01.08. 22:14:56
2011.01.08. 22:15:44
Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.08. 22:16:32
Szeleburdi család, de jó film volt! Most láttam egy kicsit belőle, a fikuszt sétáltatták az utcán.
@Styxx:
Ernyeire emlékeztem én is, de felhívtam, hogy Bélám, most akkor ipszilon? És igen, mert szereti a kékvérű társaságot, oda az Ernyei rossz lenne.
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.08. 22:17:01
2011.01.08. 22:18:37
nadivereb 2011.01.08. 22:40:30
Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.08. 23:03:37
a celebek meg modorosak, leginkább ha főznek, főleg ha még nem is tudnak. :) Csakhogy ontopic legyek.
El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.08. 23:07:39
Nem azt mondtam, hogy rosszul főz, hanem hogy amodorművészet legmagasabb fokát műveli közben.
Mitya Ivanov 2011.01.08. 23:08:57
Én ennek a könyvnek a filmváltozatát néztem volna meg, sajnos a szerző már nem él. Olyasmi receptek vannak benne, mnt májkrémes kenyér vagy zsíroskenyér. Onnantól kezdi, hogy hogyan kell maradékből kenhető cuccot készíteni. Szerintem Rubin Réka a hozzávalók felsorolásánál elhasalna a feladat előtt.
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 23:19:11
A malomnak nem pont a szomszédságágban, közte van a Túr, a kemping meg kicsit lejjebb a malom mögött. Ha jobban belegondolok, idén nyáron nem is voltam arra, öreg hiba, mert gyerekkorom elég nagy része fűződik a környékhez...
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 23:20:44
2011.01.09. 09:23:19
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.09. 10:01:36
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.09. 10:04:23
2011.01.09. 10:46:57
@Hadrian77:nekem a Kelet-Európai szakácskönyv volt a kedvencem, mert NDK-ból hazatérve évekig kénytelen voltam nélkülözni a Soljanka levest. Az emlékezetemre meg nem nagyon hagyatkozhattam, mert többnyire már tök max, de legalábbis másnaposan került rá sor valamelyik Mitropa önkiszolgálóban.
Nos ebben a könyvben a Szovjeiunió fejezetnél benne volt, és nagyjából úgy ahogy emlékeztem. A családom nem szereti, de céges rendezvényken mindig sikerem volt vele.
Nekem nagyon bejön, de csak erős gyomrúaknak ajánlom.
Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 10:48:33
Én is néztem pár hal a tortánt naná, ha a Dunán mondjuk éppen egy ref. templom megmentésének az ügye volt, az egyesen egy kultúrbeszélgetés a Guttenberger galaxis leomlásáról, a Spectrumon meg az amőbák életéről, naná, hogy inkább ott maradtam.
Mire is emlékszem? Pl, hogy az egyik csaj etióp menűvel örvendeztette meg a társaságot, mindenféle moszatokkal meg tehénszarral, a másik meg földben sütött hússal akarta volna - ha tudta volna hogy megy ez, de a vendégsereg kezébe ásókat nyomott, hogy most majd főzünk - a harmadiknál (asszem ez a Benkő Gábor(?) volt? - olyan mocsokban úszott a konyha, hogy a Győzike meg is jegyezte, hogy na ennyit a cigányokról... meg emlékszem a Klapkára, aki képes volt a piacon 100 ft-ról alkudozni, adott valami paprikáskrumplit aranykanállal, de azt se ő főzte meg, hanem a kisasszonyok, akik a hostessei (rabszolgái).
Meg úgy összbenyomásként az egészről arra emlékszem, hogy hülye celeb picsák hisztiztek folyamatosan, és sutyerák celeb pöcsök ordenárékodtak.
Pedig én alapjában véve szeretem a főzős műsorokat, eleinte sokat néztem is, de aztán megcsömörlöttem tőlük. Jamie Olivértől már lábrázást kapok, Stahl Judit réééémes, egyáltalán már a fülem kettéáll attól a sok fűszertőlamiből nekem NINCSEN ITTHON, és nem kapom meg a sarki boltban sem.
Meg hülyét kapok, hogy látom amint hatalmas fáradtsággal elkészítenek valamit, amit aztán a nagytárnyér közepére tesznek szépen feldíszítve, köré egy kis szósz művészi mintában elrendezve, tetejére citromlevél vagy mentalevél, én meg egyetlen harapással megenném. Kéremszépen, én amiatt főzök, hogy JÓLLAKJUNK, teccik érteni?
Most van valami sorozat asszem a Paprikán, hogy egy fickó lemegy mindenféle falusi nénikhez süteményt sütni, na az tetszik.
2011.01.09. 11:06:43
Amúgy tetszik itt, csak sajnos egy szót (annyit azért igen) sem tudok németül, a munkanyelv angol, nem igazán van motiváció...lehet keresnem kéne valami hétvégi nyelvsulit...ha már főzés: mi a franc kerül itt 3 EUR-ba egy nyamvadt kis zacskó kakukkfüvön? :)vagy rossz boltba mentem be? :D
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:09:40
divany.hu/gasztro/2011/01/06/a_legolcsobb_menu_sporolasra/
EZt olvassátok el! Amikor az átlagmagyar spórol a hasával avagy főzz a spejzból: egy kis cayenne bors, bambusznyárs csirkemellfilé extraszűz olivaolaj, ez ugye minden magyar háztartásban ott van.
zehu 2011.01.09. 11:11:16
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 11:14:00
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:16:28
Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 11:21:41
Na éppen az ilyenektől kapok agylobot, nálam ha üres a kamra az azt jelenti, hogy max. egy krumplilevest tudok főzni meg grizes tésztát.
A krémleveseket pedig úúúútálom!!! Imádom a leveseket, de nálam egy levessel jól laksz, mert az én gulyáslevesem után nem kívánsz még második fogást, max. egy kis desszertet. Bableves, lencseleves, csakis füstölt hússal, gomba, zöldborsó leves csakis csirkeaprólékkal, csipetkével, a tyúklevesem meg olyan, hogy annyi cérnametéltet főzök mellé, hogy aki tésztával szereti, annak megáll a kanál a tányérjában... :-DDD
Az az igazság, hogy férfiaknak szeretek főzni, nőknek nem. Pont amiatt mert jönnek ezzel a "jaj babot ne mert pukizok tőle", "húst ne mert vega vagyok", "tésztát ne mert éppen most brahmajóga diétán vagyok" , "jaj a diótól nekem pattanásaim lesznek" - és hasonló fasságok miatt. Basszus, ha az ember főz, akkor legalább annyi jutalma legyen, amint azt látja, hogy akiknek kitálalja, jóízűen befalják.
2011.01.09. 11:23:10
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:23:52
2011.01.09. 11:24:36
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:28:21
Tudsz csipetkét főzni?! Lehet hogy elhívlak egyszer. Marhára unom az otthoni bableves lightot.
2011.01.09. 11:30:27
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:32:46
Hát tudod, ha egyszer leírod, hogy "Legolcsóbb ételek" akkor ahhoz képest tényleg luxus. Nem vagyok egy habzó szájú demagóg de ilyen recepteknél kijön belőlem a proli. Karácsony előtt volt valamelyik tévén, hogy olcsó de finom ünnepi borok: és akkor a (fa)szomelié úgy nyitott, hogy az ilyen borok 3 ezernél kezdődnek. Hát kösz, megtanultam spórolni.
2011.01.09. 11:36:48
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 12:02:26
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 12:04:55
2011.01.09. 12:11:10
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 12:18:01
Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 12:25:55
A csipetkén nem főzni kell... veszel egy tojást, felvered, összekevered annyi liszttel amennyiből egy kicsike (szűk öklömnyi cipócskát tudsz gyúrni, azt a tenyereddel ellapítod laposra, majd a nagy lángon fővő levesbe két ujjaddal belecsipegeted (ezért csipetke). :-)
De megteszi helyette egy adag galuska is amit beleszaggatsz. A lightos levesek helyett én inkább iszom egy pohár vizet, az legalább az ami.
2011.01.09. 13:00:08
Kipróbálnám még a facsart kacsát a Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit c. alkotásból :)
Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 13:17:11
Pont egy ilyen sorozat megy most a spectrum adón, hogy miket meg nem esznek egyesek a világ különböző tájain, kezdve a mérgező vadméhektől a mérgező varangyosbékáig. "Igaz a környéken elég sok volt a mérgezés, de a lakosok nem mondnak le erről a csemegéről" - hát köszike.
A japánok meg nem tudom mitől ilyenek, tán mert ma már nem állhatnak szamurájnak? Azért bennük van a halálvágy vagy mi?
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.09. 15:11:00
Az se egy nagy titok, hogy ha a csirkét nem húzod nyársra mielőtt a serpenyőbe raknád, ugyanolyan íze lesz, mintha ráhúznád. A csirkemell helyett lehet kevésbé nemes húsrészt is venni. Szóval, ha levesszük róla a modorosságot, akkor ez fűszeres répapüré, meg sült csirke rizzsel...
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.09. 15:16:53
2011.01.09. 15:21:48
(Az O2 mobilsurfstickje a legolcsób, havi 25€ 2 éves mindsetverttraggal, de adják feltöltősen is. Ha van lefedettség akkor se gyors, de ha nincs akkor GPRS nívon tetű lassú, a többi 40-50-hez közelít, de az sem sokkal jobb.)
hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.09. 16:33:49
Csak ne folyna az izzadsága az ételbe.
hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.09. 16:38:05
Erzsebet 2011.01.09. 16:40:48
hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.09. 16:41:29
2011.01.09. 16:44:26
Olyan idegesítő mikor valaki kategorikusan kijelenti, hogy ezt márpedig csak így lehet csinálni, és hogy minden más az nem igazi
Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 16:57:11
Magas koleszterinszint ellen legjobb a fokhagyma, feltéve ha szereted. Hálistennek én szeretem, és a család is, lányom szerint a fokhagymából soha nem elég.
Adok neked egy receptet, ha van kedved és időd hozzá, csináld meg és alkalmazd: egy kiló megpucolt, áttört fokhagyma, egy liter vodka (vagy más hasonló maligánfokú ízetlen szesz), 3 dl méz. Ezeket összeöntöd, megkavarod, 3 hónapig érleled úgy, hogy kb 10 naponta megkavarod fakanállal. Utána leszűröd, üveg(ek)be öntöd, majd minden reggel iszol belőle egy kupicával.
Nem kell hinni benne, de ártani nem árt. Én speciel láttam már ezt csodát tenni.
2011.01.09. 17:47:15
Nekem bejött, lefogytam, a gyomor panaszok elmultak, nem szedek antidepresszánsokat, éljen a paleolit táplálkozás!
Persze senkit nem akarok meggyőzni, de magamat sem hagyom rábeszélni a tésztákra meg a kenyérre.
2011.01.09. 17:54:43
2011.01.09. 18:08:49
Erzsebet 2011.01.09. 18:08:49
2011.01.09. 19:38:35
Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 19:53:01
Hát ebben igazad van.
Én 62 éves vagyok, de csak nézem, hogy mennyi 90-en felüli embert "mentenek meg", élesztenek ujra, egyszerűen nem értem, megmondtam az egész családnak, hogy ha én bármi okból kifolyólag a klinikai halálba kerülnék ne merészeljenek ujraéleszteni, nekem éppen elég egyszer meghalni, arra meg végképpen nem vágyom, hogy 90 évig éljek, még belegondolni is rémes. Még vagy 30 év jaj csak azt ne.
Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 19:55:41
Közben még egy tehenet is megfejt... :-)))
2011.01.09. 20:23:29
imittto 2011.01.10. 07:31:58
Laci Bácsi...hogy használhat egy mesterszakács ilyeneket hogy "sült hús fűszerkeverék"? (persze, saját márkás cucc, így reklámozza de könyörgöm, akkor bárki lehet mesterszakács aki zacsiból tud "újházi tyúkhúslevest" főzni???)
Ugyandehogy (törölt) 2011.01.10. 09:35:40
noirp 2011.01.10. 09:37:11
Legföljebb nem értettem, hogy a f...ba enged be vki egy stábot ennyire a magánszférájába?
tudom, van az a pénz.
megnéztem a Bangó Margit-videót. Attól féltem, a vacsorapartnereire borítja az asztalt. tagló dühöt láttam.
biztos, hogy van az a pénz?
noirp 2011.01.10. 09:41:45
Kibírhatatlan.
noirp 2011.01.10. 09:54:31
Ernoke 2011.01.10. 10:17:31
@Frengi: rájöttem, h alapból kb. paleolitan táplálkozom, utálom a szénhidrát-tartalmú kajákat. ezért idegesít is kicsit, h pékségnél van ismerős, akitől ingyen kapok kaját, nem pedig zöldségesnél.:)
@[HPhD]Blokkolnam: ezt én sem értettem soha. ha ehető a kaja, nem teljesen mindegy, miből van? lényeg, h jóllakjál tőle és gyorsan túl lehessen lenni rajta.
El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.10. 10:38:11
Azt nem értem, hogy akinek ennyire problémás ez a kajatéma, az miért nem oldja meg intravénásan?
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.10. 11:32:49
noirp 2011.01.10. 11:36:04
noirp 2011.01.10. 11:43:21
am valahol igazad van. Legtöbbünknek egy jót kajálni öröm (apró öröm), aki _hangoztatja_ hogy nem az, az szvsz takargat valamit.
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.10. 11:46:54
Pizka a favoritom:)
Ernoke 2011.01.10. 12:01:56
@vészmadár (pica pica): nekem Frengi, remélem, nem vész kárba a sok rá adott drága szavazatom.:)
noirp 2011.01.10. 12:46:21
Am megnéznélek én téged mint "fél lábbal a sírgödörben vegetál"-ó embert :)).
2011.01.10. 13:42:25
@noirp: nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk ( :) )
Nem akarok Animacs prókátora lenni, de annyira utálom, hogy mindenki baromira ért a főzéshez, és mindenki nagy gurman, ételrecepiket cserélgetni, társadágban erről beszélgetni a halálom.
(egy rendes házibulin az nők ételrecepteket szüléstörténeteket osztanak meg, míg a férfiak a katona történeteknél autóknál ragadnak le.)
Nem szeretek főzni, és az étkezés sem okoz számomra gyönyört. Mint az állat, akkor eszek ha éhes vagyok, és lehtőleg azt, amit megkívánok. Mivel többnyire magamban vagyok kénytelen enni, ez nem kötődik helyhez, vagy testhelyzethez, állva a mosogató mellett, vagy ágyban fekve.
A fűszerezés azért lett kitalálva, mert egészen a legutóbbi időkig az ételek frissen tartása nem volt megoldott, és valamivel el kellett nyomni a húsok stichjét, a legtöbb alapanyag meg amúgy is ízetlen.
A többi ételnek meg nem is érezzük az igazi ízét, mert elnyomja só-bors-fokhagyma.
Ma alaska-seelachs-ot sütöttem egy darab vajon. Ez kb 2 percet vett igénybe, és nem kellett hozzá se só, se bors, se egyéb fűszer, jó volt, körtét ettem hozzá.
Ha veszel mondjuk egy darab kb 3 kg-os sertés tarját, kicsit megpiritod egy lábasban, és beteszed a sütőbe 3-4 óra mulva magától kész, és nem kell hozzá se manióka gyökér, se szarvas gomba, frissen is jó, de utána még napokig rá lehet járni és vékonyan szeletelve a legdrágább felvágottat is meggyalázza.
@Farkasokkal táncoló: a zsebó annyira egyszerű, hogy még a főzni nem tudó exemet is megtanítottam rá skypon, de másokat is nem egyszer.
Volt ahol nem volt nyújtófa, ott sörösüveget, vagy a barackpálinkás üveget javasoltam (...de majdnem televan az üveg! még jobb, legalább van súlya...)
Ha a dió meg van darálva akkor ennél egyszerúbb sütit nem lehet kitalálni.
(Rakoshegyen laktunk, az Őrsön vettem dió belet, de az összes cuccom becsomagolva Nógrádsipeken volt, a szomszédok nem álltak velünk szóba, eszembe jutott a gyerekkori barátnőm, akit 30 éve nem láttam, Kőbányán laktak, felhivtam, hogy van-e diódarálója, volt neki, irány Kőbánya. Na akkor egy kicsit macerás volt zserbót sütni.
Esetleg ha a diót törni kell hozzá, na az még bonyolítja de ha van egy kis bor és alma, meg egy pár ráérő ember, egy délután az is meg van).
Ernoke 2011.01.10. 13:46:28
noirp 2011.01.10. 14:03:16
tudod te, mire gondoltam :)
"majdnem tele van az üveg" LoL
mondjuk irigykedem azokra, akik tudnak sütni, mert én csak aktívszenet...
Diótöréshez (helyesen mondod) mindig fogni kell valami madarat.
2011.01.10. 16:29:49
India, kina? Na ott is ez a jellemző.
Ugye a zsidóknál meg a mohamedánoknál nem lehetett disznót vágni, ahhoz kellenek a mínuszok, az az állat ami ki van véreztetve, nem magától hullott el, mert akkoriban még ahatósági állatorvos nem volt kitalálva.
Működött ez a világ rendesen, mindehol azt ették amit az adott hely és klíma lehetővé tett, nem volt ezzel gond. Csak most van ez a bolondéria, hogy az a jó kaja, ami keresztül hajózik legalább 2 óceánt.
@Ernoke: szerintem ha a ráksalátába garnéla helyett lóférget raknának kevesen vennék észre. Állagra, minőségre hasonló.
El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.10. 17:29:51
A nem egészen friss táplálékot nem azért kell jól megfűszerezni, hogy elnyomjuk a stichjét.
A jó erős fűszerek: paprika, bors, curry, chili, jalapeno mind ozmotikusan igen aktív anyagok, ami annyit jelent praktikusan, hogy az ételben lévő kórokozók annyit veszítenek a sejtfolyadékjukból, hogy el is pusztulnak jórészt. Tehát egyes vidékeken a durva fűszerezés létfontosságú.
2011.01.10. 17:48:27
@El Topo (Sgt. Elias): ezt egy indiai szakácskönyvben is szépen levezette a szerző.
2011.01.10. 18:06:13
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 19:58:09
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:02:24
El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.10. 20:05:12
Ebben is valamiféle középutat érdemes megtalálni, szerintem.
Én képes vagyok ellenni akár hetekig is vízzel, meg energie bar-ral. De ha már eszem, az legyen jó!
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:13:19
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:17:00
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:19:39
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:20:57
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:25:22
mondom, főzök én, de elintézem egyszerűen, gyorsan elkészíthető, kevés felfordulással járó kajákkal.
2011.01.10. 20:42:57
szellőláb 2011.01.10. 20:51:08
Ha éhes vagyok, kinyitom a hűtőt, keresek valamit, betolom, és egy darabig elvagyok. Képes vagyok el lenni 2-3 napig zsíros kenyéren meg kovászos uborkán. annál jobban mondjuk csak a spenótot szeretem főtt krumplival, de azt valahogy nem tudok jót csinálni.
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 21:26:45
szellőláb 2011.01.10. 21:42:51
Csak fogadják el, hogy nálam a kajálás nem központi kérdés.
2011.01.10. 22:05:03
A leveles spenóthoz lehet tésztát is főzni, aki szerereti.
Itt nem kérnek bele semmit, csak egy kis tejszint szoktam, kevés sóval, az eredeti íze is jó, tehát ha semmit nem teszel bele akkor is finom, nem kötelező turbózni, elrontani nem lehet, mert már meg van főzve.
Egyébként a legtöbb kajának jó ez íze, ha az eredeti alapanyag jó.
Egyszer főztem húlevest, csak marha lábszár volt benne, meg 1 db répa, jó volt. Magam is meglepődtem.
A múltkor a lengyel kolléganő gulyást főzött, nem volt itthon hagyma, a fokhagymát utálják, a paprikát se szeretik. Nem lett rossz, nem tudom mi volt benne a vajon kívül amin a hús sült, de jó volt, 2x szedtem.
Tehát nem kell mindent túl bonyolítani, a jó dolgok mindig nagyon egyszerűek, ezért is terjednek el gyorsan az egész világon.
Egy hússzelet megsütve az az ami, lehet turbózni, variálni, de " a titok a mártásban rejlik".(ahogy ezt a kedvenc filmemben mondják, miután kimérték adagra az exférjet.)
szellőláb 2011.01.10. 22:14:07
A spenót szigorúan fokhagymával, hagyma nélkül, sötétzölden és turmixolva. Másik nagy kedvencem a gulyás. Ha étterembe vetődök, az első kérdés általában az, hogy van-e? A második: fokhagymát tesztek-e bele? Nem? Akkor jöhet. Sütve, főve, utálom, nyersen szeretem. De ha néha sütögetek, húsok mellé mindig teszek. Hogy van ez?
szellőláb 2011.01.10. 22:15:23
szellőláb 2011.01.10. 22:22:44
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 22:25:36
szellőláb 2011.01.10. 22:44:06
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.10. 22:54:21
szellőláb 2011.01.10. 22:56:56
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 22:58:58
rosszabb (pl keresztanyám: tukmál, tukmál, de ha ő eljön hozzánk, nem fogad el egy kekszet se. ugyanez, elmegyek hozzá, eszem egy tányér akármit, ő meg főzött négy emberre valót. és bociszemekkel, hogy de hát akkor ezt ki fogja megenni? (keresztanyám 35!!! kiló. az egész napi kajaadagja egy tányér leves. de azért nekem - aki szintén nem vagyok valami nagydarab - négy emberre valót főz...)
szellőláb 2011.01.10. 23:03:42
szellőláb 2011.01.10. 23:07:21
A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 23:10:12
szellőláb 2011.01.10. 23:15:35
2011.01.11. 07:11:26
A könyv nagyon jó szórakozás, de a recepteket nem kell nagyon komolyan venni, mint maga is írja, ínyes mester nem az aki főzni tud, hanem aki élvezni tudja az ételeket.
Ha nézted a fényképeket nagyon nagy a hasonlóság a leszármazókra, különösen Gundel Károly, mintha Bujtort látnád, de az unoka a régebbi kultusz miniszter is nagyon ott van.
noirp 2011.01.11. 08:00:41
Szegfűszeggel tűzdelt, pácolt sonka megpirítva, nyámm.
@Frengi:"szerintem ha a ráksalátába garnéla helyett lóférget raknának kevesen vennék észre. Állagra, minőségre hasonló". Megédesítetted a reggelemet :DD. De jó, hogy nemigen eszem garnélát.
noirp 2011.01.11. 08:05:24
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 08:20:53
Ernoke 2011.01.11. 09:38:34
@Animacs (a Tyne folyó déli partja): ezzel a tabletta-dologgal én is ugyanígy vagyok, írni is akartam.:)
2011.01.11. 11:10:13
Sült zöld paradicsom: a nyomozó oda jár a vendéglőbe, közben ynomoz az eltűnt férj után, dicséri a sültet, a titok a mártásban van, mondják a csajok. Szép film, inkább megható.
Nálunk ez már szállóigének számít, mert ha jönnek a fiak, akkor sütök szelet húst, és a visszamaradt pecsenyelével variálom a mártásokat.
@Ernoke: nem is kell megtanulni, ugyan is 5 alap tészta van, ebbül 2-t tuti, hogy tudsz, ha megtanulsz még egyet egy linzert, vagy inkább egy kelt tésztát, akkor már te lehetsz a Túrós Lukács. Ugyanis a sütés ezeknek a variálása. egyet tudsz, tudsz leglább 200-at.
A mufinnál primitivebb dolgot elképzelni sem tudok.
A barátnőm festőművész, az ő mézeskalácsa egy alkotás, félsz beleharapni, olyan gyönyörű, de az enyém ehető bár igen ronda.
A Tyne folyó déli partja 2011.01.11. 13:16:56
egyébként egy tegnapi hozzászólásra, aki írta, hogy akik szeretnek főzni, enni, azok azt állítják,hogy akik nem, azok besavanyodottak. én most végiggondoltam az ismerőseimet, és azok, akiknél központi a kaja, azoknál a hobbi ki is merül ebben, akiknél meg nem, azok meg tök aktívak, járnak ide-oda, ezernyi hobbijuk van..úgyhogy inkább fordítva.
a másik még, ami idegesít, hogy a fentiek úgy is gondolják, hogy csak az az igazi főzés, meg kaja, ami minél bonyolultabb, egy pofonegyszerű, hamar elkészíthető kaját meg nem vesznek figyelembe, akkor se, ha sokkal finomabb, mint a fenti.
kinoxalin 2011.01.11. 19:58:07
@Donna Anna: www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kasszava.html
neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.01.15. 19:35:36
Míg társai a bevásárlólista összeállításával kezdik napjukat, ő áztatja habtestét a pezsgőfürdőben. Valószínűtlenül sok teamécsessel, és 3 kosárnyi rózsa szirmaival körbevéve.
Öltözködés után indul beszerzőkörútra. Hajas-szalon+körmös. Hogy jól nézzen ki este. Az alapanyagokat amúgy is egy golyófejű ismerőse hozza neki házhoz, mikor hazaér.
A lakás: lehet a pénzes élettársa vagy a saját lakása, a minimalista berendezést lakberendező magazinokban mutogatják. A konyha hasonló stílusú, felszerelve minden csúcskategóriás eszközzel, amikért egy háziasszony ölni tudna. Persze érintetlenek. Néhányon még a gyári fólia is ott fityeg.
A menü: mindig egzotikus. MINDIG! Ezzel próbálják jelezni, ők milyen nyitottak a más kultúrák iránt, milyen széles az érdeklődésük, és gourmet-kat megszégyenítő módon kifinomult az ízlésük. Valójában még egy paprikáskrumpli elkészítése is gondot okozna nekik. Ezért a menü inkább szusi -nyers hal rizsbe göngyölve, ugyebár. Ha egy fokkal bonyolultabba fognak, akkor mondanom sem kell, azt a bevásárló segédük készíti, hisz ők azt se tudják, hol van a tűzhely kapcsolója. Desszertnek brownie. Ja, és ugye most csináltatták meg a körmüket, azért sem főzhetnek.
A recept cetliként való kiragasztásában a pálmát az viszi, aki a laptopon lévő weboldalt projektorral kivetíti a falra.
Fontos momentum még a vendégvárás. Az öltözködés, sminkelés tartson minimum annyi ideig, mint az ételkészítés. Tán tudatalatt ezzel kívánja ellensúlyozni az esetleg borzalmas étket? Tudósok még vizsgálják.
Ugyanez a típus vendégként
Bár hangsúlyozza, hogy ő fogyókúrázik, mert... vidáman szürcsöli a vendégváró koktélt, kétszer kér mindenből, a desszertből háromszor. És végig hangoztatja, hogy ilyen jól még a Szilvavirág luxusétterem konyháján sem főznek.
Különösen elborult fajtája a mesterséges adalék függő. A kumplipürétől kezdve a császármorzsáig, spontán monológban tör ki, amint ízlelőbimbói találkoznak az étekkel: élelmiszermárkákat kezd sorolni, aminek a zacskós porkajái ízletesebbek, mint a valódi vízzel főzött tört krumpliból, házi vajjal felengedett, szerecsendióval ízesített köret.
Stronci 2011.01.27. 14:49:31
noirp 2011.01.27. 15:12:25
Mesélj :)
szellőláb 2011.01.27. 16:45:31
Stronci 2011.01.27. 19:33:28