Olvasói rovat - A modoros vacsorafőző celeb

2011/01/08. - írta: Modor Tibi

 

Sanyinak köszönjük szépen a Stand-up komédiás mellett ezt az ismét kiváló posztot. Eredetiben a blogspoton olvasható, de megkaptuk a jogokat az egész újraközlésére :))


 

A főzőnap délelőttjén a főzőceleb összecsukható kerékpárral, mopeddel vagy speciális, pixeles-homályos hűtőmaszkú autójával megy a közeli, felújított vásárcsarnokba, hogy a biohentesnél és a biozöldségesnél vásárolja meg a szükséges hozzávalókat. A biozöldséges törzsvásárlóként, sőt, szinte már gyermekkori jóbarátként üdvözli, és - mint törzsvásárlóinak általában - fel is ajánlja neki, hogy ott helyben felszeleteli a paprikát és egy fél órára otthagyja a standot, hogy segítsen hazacipelni a szatyrokat, de természetesen a szerény celeb ezt nem fogadja el. Szerencsére nincs sor, így a hosszas, kedélyes csevej miatt egy nyugdíjas mama sem toporog egyre idegesebben a banyatankjával.

 

 

Nem könnyű egyébként a menü összeállítása, mert a celebcsapatban mindig van legalább egy mogyoróallergiás, egy laktózérzékeny vagy egy olyan, aki egyszerűen nem szereti a borsót, ezért nekik külön kell főzni, aminek a főzőceleb kifejezetten örül, mert így további fogások elkészítésével csillanthatja meg szerteágazó gasztronómiai tudását.

A főzőceleb sosem káromkodik, soha nem mondana olyat, hogy "a faszom beleverem ebbe a kibebaszott szószba hogy már megint ilyen geci csomós lett, kibaszom mindjárt az egészet a picsába", ehelyett folyamatosan vigyorog és sztorizik. Egyszerűen látszik rajta, hogy legalább úgy imád főzni, mint Stahl Judit, vagy mondjuk mint Nigella Lawson.

A meghívott celebek megkapják a menüt tartalmazó kártyát, amin mindig meglepődnek. Ha nem lepődnek meg, akkor is meglepődnek, ilyesformán: "Nahát, gondoltam hogy...". Tehát megkapják a kártyát, és silabizálni kezdik: "Nocsak, rizibizi rizzsel és borsóval, rizstermesztő módra. Hát ez meg vajon mi lehet?" A kezdeti tanácstalanságot követi a hirtelen megvilágosodás, és elemzés: "Szerintem tesz bele rizst és borsót, először megfőzi a borsót, és aztán a rizst, de lehet hogy fordítva... Én úgy jobban szeretem, ha előbb a rizst főzi meg, és csak aztán a borsót. Vagy esetleg a rizst a borsó levében. Remélem, a borsót a kertjében szedi, esetleg egy vásárcsarnokban biozöldségesnél veszi, és nem mirelit borsót vesz egy hipermarketben..."

A cukorbeteg (vagy főzelékgyűlölő, banánallergiás, stb.) híresség rendszerint meghatódik, hogy rá is gondolt, és külön főzött neki a vendéglátó. A szélsőjobboldali nézők pedig megbizonyosodhatnak arról, hogy egyetlen celeb sem igazi magyar, mert az igazi magyarokkal ellentétben végigpofázzák az étkezést. De még csak nem is vallásosak, mert az "Édes Jézus légy vendégünk" is ritkán hagyja el a híres ajkakat.

A vendégek nem csak ülnek az asztalnál, hanem fel is fedezik vendéglátójuk otthonát. A celebek lakásában ámulatba ejtő dolgokkal szembesülhetnek a tévénézők és a celebtársak. A sportolóról kiderül, hogy vannak érmei, a zenészről, hogy vannak lemezei, a vetkőzős celebcsajról pedig, hogy gyűjti a randibugyikat és a harisnyatartókat.

A főzőceleb celebtársaival általában jóban van. Akit korábban nem ismert, abban pozitívan csalódik, bár olykor negatívan. A társaság a főzőhét végére nagyszerűen összejön (egy-két különc azért adódhat, de ez csak fokozza a többiek összhangját), és megfogadják, hogy ezentúl összejárnak és együtt vacsoráznak akkor is, ha nem lesz ott stáb.

173 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekbórd! 2011.01.08. 13:35:38

Mától ha vkit nagyon meg akarok sérteni, simán lefőzőcelebezem :D

Mitya Ivanov 2011.01.08. 13:37:04

azt mindig furcsálltam, hogy az a celeb, aki bevallotta, hogy nem is tud főzni, arról kiderült, hogy egész jól megcsinál egy bonyolult menüt. Egy kivételt láttam, Mester Tamás helyett valaki más főzött.
Az összes ilyen műsor borzasztóan mesterkélt és szar lett

ratane 2011.01.08. 13:47:29

Sírtam. A poszton is, de a videón... :D

Presszós Laci 2011.01.08. 13:54:15

Ez annyira, de annyira, hogy lelökök egy deci pálinkát.

Kurt S. Earp 2011.01.08. 13:58:29

A Hal a tortán első szériáját végignéztem. Tudom, fúúúj én.
Volt benne egy transzvesztita fickó. Hölgy. Ez bonyolult, mindegy.
Imádtam. Embert nem láttam még, aki ilyen lazán, professzionális könnyedséggel törte volna fel a tojást. Humora volt és stílusa.
Mindenki szürkének és unalmasnak tűnt mellette.
Ernyei Béla pedig egyszerűen zseniális volt. Sose felejtem el, ahogy ült a földön, a vasrácsos lábtörlőt használva grillezőnek Vad Misi kertjében és így szólt a főzőceleb haverjához: "Zsír? Mit mondjak neked, zsírt nem ettem...hm, az első világháború óta." Óriási arc volt, végig. Nem is hittem volna róla.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.08. 14:03:06

A video némi ellentmondásban van a poszttal. Vagy Bangó Margit éppen barátkozik?
A modorosság csúcsa a Stahl konyhája, üvöltve kaparom a monitort, ahogy a kis csimotákkal gyúrja éppen az ánizsos-gyömbéres-kakaó csillagpite tésztáját, mint valami kibaszott 19 századi dán családi kalendáriumban. És a modorosságai: "Egy kicsit fonnyasztom a narancshéjat" "Akkor jó már, ha a krém ráfittyed a sodóra."
Bráááááá!

2011.01.08. 14:03:58

Kicsit rövidke lett, és hiányolom a vacsora mellé kötelező kultúrprogramot, de egyébként jó:)

Mitya Ivanov 2011.01.08. 14:15:31

@Szocio Pata (kikvogymukblog): tésztagyúrás közben beficcen nála 1-2 laza orgazmus is...

mrs wilkinson 2011.01.08. 15:18:48

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Stahl Juci a király. Ellenállhatatlan, ahogy hosszúujjú kardigánban, nyakig trutymákosan, bazsalyogva fogdossa össze az összes ételt. Brrr.

2011.01.08. 15:49:50

A magyar főző műsorokat nem ismerem, de rá ismertem legalább 3 német 1 török és 1 lengyel promidiner műsorra. Ezek szerint nem vesztettem semmi, mert a magyar is ilyen

Tökéletes.

nadivereb 2011.01.08. 15:51:07

@Mitya Ivanov: Nem, az csak akkor, amikor megkóstolja a hagyományos gesztenyés-sütőtökös töltött vadfogoly töltelékét. Persze utána még kell bele egy tündérgondolatnyi kardamom.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 15:51:33

Így jár az aki nem írja le időben a gondolatait, így már csak azt mondhatom, Pizka ezt is meg szerette volna érni a ráérünkön...

A kiváló poszthoz csak egy-két dolgot tennék hozzá.

1. Mérhetetlen, sötét, alpári taplóság. Szemmel láthatóan sose látta az adott hozzávalót, nem tudja kiejteni a nevét...

more to come, most főzök :-)

Styxx 2011.01.08. 15:52:19

@Kurt S. Earp:
Egy világ omlott össze bennem. Ernyei Béla azon kevés ember közé tartozik, akit tiszta szívből, őszintén rühelltem és szánalmasnak tartottam, erre most kiderül, hogy jó arc?
Bangó Margit nem gyönge. Nem kívánom, hogy megátkozzon. A kiragadott részletek alapján totálisan igaza van, persze a teljes sztori lehet, hogy másról szól.

2011.01.08. 15:56:09

Soha nem értettem azokat az embereket akik akkor is főznek, ha nem muszály. Nekem ez a munkám, de ha szabadságon vagyok akkor vendéglő, vagy valami félkész felovasztva.

A gyerekektől azt kaptam születésnapomra, hogy eljöttek hozám és ők főztek, csak le kellett ülni, hát attól jobb nincsen.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.08. 15:58:40

@Frengi: én egyiket sem ismerem, mindegyikről csak hallottam. de nem is érdekelnek...szerintem szánalmas, hogy most már tökmindegy, mit csinál valaki (színész, énekes, akármi), valami totál mást szerepet is mind elfogad (leginkább főz, a jelek szerint), csak, hogy ne felejtsék el.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.08. 16:01:24

@Frengi: te se szeretsz főzni? annyira örülök, amikor ilyeneket találok, főleg családanyákat. én ugyanis egyáltalán nem rajongok érte, engem nem kapcsol ki, nem szórakoztat, nálam az elvégzendő házimunka kategóriába tartozik (mert azért vajas kenyéren mégsem élhetek, étterem meg kicsit drága lenne, meg még válogatós is vagyok.), így elintézem egyszerű, hamar készen lévő, kevés felfordulással járó kajákkal. és ezért -hogy nem szeretek főzni - folyton lesajnál mindenkit, vagy nem akarják megérteni.

nadivereb 2011.01.08. 16:10:40

@Frengi: Én szeretek főzni, otthon akkor is főzök, ha anyám ki akar rúgni a konyhából. Viszont nem szoktam modoroskodni hozzá.:D

zehu 2011.01.08. 16:20:24

A legjobb, hogy pár celeb lemegy falura Rózsika nénihez/Béla bácsihoz, akitől háztól veszik a tyúkot/disznót/kacsát/libát stb majd este pedig közölni a celebtársakkal, hogy reggel a hús még élt..

Hurri Kán 2011.01.08. 16:22:41

Nekem az tetszik az egészben a legjobban, hogy a végére tisztább a konyha mint az elején volt :DDD

Amúgy szeretek főzni.

Kurt S. Earp 2011.01.08. 16:45:37

@Styxx: Styxx úr, kérem tisztelettel, lehet, hogy Ernyey Béla nem jó arc, talán csak én találtam annak egész Európában, ne omoljon össze önben az a világ :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 16:52:56

@Professor Pizka:

...szóval ha valami panelcelebről van szó, aki a kettővel ezelőtti valóságshow előtt állástalan kurva volt valahol, akkor szemmel láthatóan szédül a betonon. Ha ő főz, akkor látszik, hogy a krumplin, a hagymán, és a répán kívül más zöldséget még nem látott, a padlizsánt nem tudja hogy most akkor meg kell hámozni vagy nem. A koreai sárgarigócsőr-reszelék por, amelyhez zöldborsó-ecetet kell adni, természetesen apró gubicsokká ugrik össze. Ekkor jön a káromkó-session, és végül a gubicsok sárgás lében úszkálnak a levesestálban. A többiek fanyalogva zabálják, kivéve az aktuális csöcsbimbót, aki csak pipifasírtot meg cézársalit eszik.

Van a sznobceleb. Ő valamikor rendes színész vagy énekes volt, és azért rosszul érzi magát a felkapaszkodott panelcelebek között. Ő ezt úgy kompenzálja, hogy valami atombonyolult kaját csinál, amihez végigdumálja az estét. Nincs nagy gond vele, csak borzasztó valami kivénhedt ripacsot nénzi.

Ami miatt az első néhány után nem néztem meg többet, az a klasszikus vendégség-tempó, amiről már ebben blogban is volt szó. Egy csomó proli próbál valahogy együtt elleni, kényszeredetten, és a végén a retróceleb énekel. Inkább a Pápa-Paks derbi ismétlése.

kinoxalin 2011.01.08. 16:55:14

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
A legjobb mondat Stáhltól: "...teszünk bele egy kis manióka-gyökeret, minden rendes háztartásban van manióka-gyökér!"

2011.01.08. 17:07:26

@nadivereb: nem szeretek és nem is tudok, még a gyak. jegyem is hármas lett a főiskolán, pedig csak egy rizottót kellett főznöm.(persze ahogy azt a Venesz meg írta).

Szerintem a konyhát át kell engedni a fiataloknak. Olyan ez mint a Tom Sawier tünetegyüttes. Hagyni kell, hagy bénázzanak, majd lesz belőle valami, egy-két évtized és ők is megunják.

GERI87 2011.01.08. 17:11:24

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

"a kis csimotákkal gyúrja éppen az ánizsos-gyömbéres-kakaó csillagpite tésztáját"

Mikor meglátom ezt a házitündért a kis gyerköcökkel az oldalán, mindíg az az érzésem hogy igazából a háta közepére se kívánja őket.
Meg úgy a gyerekeket általában...

Olyan "lesz gyerekem mert a szomszédnak is van meg mert menő" típusnak nézem:)

Nem egy született anyatigris az száz...

Kurt S. Earp 2011.01.08. 17:18:21

@kinoxalin: :-DDDDDD Ez brutális volt!!!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 17:19:15

Én ugyanennek láttam a japán változatát is. Képzeljetek el pár héliummal töltött fejű, pedofilok álma manga vagy j-pop hősnőt, amint beutazzák a világot, és az afrikai szavannán marinált elefántszart főznek. A kész mű megkóstolásakor kötelező az orgazmikus "oishiiiiiii!" (finom) visítás.

Erzsebet 2011.01.08. 17:29:37

Én nem nézem a főző műsorokat, nem érdekelnek a celebek. Sokszor unom a főzést, majd negyed százada csinálom. Figyelemmel kísérem a gasztroblogokat is, nem telik vendéglőre, így kénytelen vagyok újítani. Még fiatalon sem szívesen főztem volna együtt a "csimotákkal". Az utánuk keletkezett trutymót eltakarítani nem kéjutazás. Nem is beszélve arról, hogy nekem csak egy panel konyha jutott.
A videóban Bangó Margit különb, mint a két celeb-liba Rubint Réka és Szilvi. Margit és unokájai természetesen szépek plasztika műtétek és szilikon nélkül. A főztje is különb, mint a Réka ehetetlen kotyvalékai, attól fél óra múlva éhes lehet az ember. Azt sem értem meg, aki kiöltözve főz, kosztümben, köröm cipőben. Én lezserül szeretek lenni melegítőben és kötényben.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.08. 17:36:48

@Erzsebet: az ilyen műsorokban kosztümben, meg körömcipőben szoktak főzni? az tényleg nagyon hiteles lehet, gondolom, utána abban is mosogatnak, meg takarítják a konyhát...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.08. 17:56:40

Én szeretek főzni, de senkit se engedek olyankor a konyhába, mert nagy kupleráj van és minden lisztes. A főzőműsorokban, gondolom, minden tiszta marad és a tészta se ragad senki kezére. :D

Sőt, gasztroblogot se olvasok, ott a régi Horváth Ilona, ha valamihez recept kéne.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.08. 18:03:56

@kinoxalin: Mi az ördög az a manióka? Nem valami gyökér, amit robinzonok szoktak enni isten háta mögötti szigeteken? Bár lehet, hogy keverem valamivel.

Hurri Kán 2011.01.08. 18:06:00

@Donna Anna:
Az, jól gondolod.
Tudod, ami van minden háztartásban, amit akkor eszel ha a szarvasgombás rákkoktélt már kibaszottul unod. :DDD

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 18:06:15

@Donna Anna: De, gyökérféle. A trópusokon krumpli helyett eszik.

2011.01.08. 18:13:28

@Erzsebet: Én cigány ételkészítési szokásokból írtam a szakdolgozatom, hát köze nincs a cigánykajának amit ő főz (a szakácskönyvéhez volt szerencsém).

Egy rendes cigány asszony egy fazékkal félkézzel a masina tetejin, (a vatrán) bármit megfőz. A tálaláshoz néha még tárnyér sem kell - arra való a bokolyi, a cigánkenyér.

Egy rendes cigányasszonynak mindig ott van a fazék a masinán, ha valaki jön, akkor mernek belőle egy tányérral, tálalással nem zacskóznak.

Mindent megfőztem amikor írtam, kivéve a cigányhurkát, mert nem volt hurkatöltőm. Kérdedeztem is a barátnémat, hogy nektek van otthon, hát valakinek midég van a soron.

(A cigánhurka, vagy szegénhurka egyébként tört krumpli hagymával és petrezselyemmel, de betöltik hurka bélbe és úgy sütik meg, nagyon jó.)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 18:21:43

@altoid: de ugye nem szoktál a belső-mongol sztyeppén cirokpálinkás-népdalos esteken részt venni :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 18:30:44

@Professor Pizka: Nem, az a bátyám! (copyright by perverz békakirályfi)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.08. 19:06:12

Ezeket a magyar celebfőzéseket sosem néztem, ha ment a tévé, akkor sem figyeltem oda. Általában a celebeket nem állhatom.
Stahl Juditot habozás nélkül elintézném, az nekem nem probléma. Egyszerűen rászólnék, hogy csináljon meg nagyon gyorsan húsz liter fehér alaplevet, meg húsz liter barnát! És ha kész van, spurizzon megtölteni háromszáz csirkecombot, van rá egy órája. Ez neki elég is lenne.
Jamie Olivertől egyszerűen hányok, a faszom kivan a buzeráns nyafizásától.
Gordon Ramseyt bírom, mikor ugráltatja a sok tehetségtelen, szerencsétlen picsagyümölcsöt. Bár mióta az USA-ban otthagyott pár millió ollár adóhátralékot, kissé megcsappant a tiszteletem.
Keith Floyd az maga volt az isten.:D

2011.01.08. 19:32:25

@Professor Pizka: igen, ezt mindenki megkérdezi, én is megkérdeztem egy adatközlőt.

Nos: ürgét lehetett fogni szabadon, sőt!
ellenben nyulat és más egyebet már nem annyira, ha jött a csendőr, a mező őr, és megkérdezte, hogy no cigányok, mit fő a fazékban, hát ürge, na ná, rakja össze és válogassa ki.

Hogy lenne ez a paraszt tyúkja, nyula birkája, ürge az kezitcsókolom, nem akarja megkóstolni?

2011.01.08. 19:36:04

@El Topo (Sgt. Elias): ritkán volt józan, vagy talán sosem

Én még lemaradtam a ress ropogós Laci bácsinál, na meg a Budai.

Nekem egy szakács minimum legyen kövér, még akkor is ha rögtön a nagy Levinnél tanult.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.08. 19:41:19

@Frengi:

Laci bácsit nem kedvelem.
Van még ez a főmodorkirály Bede Robi. Arra szerintem nagymamák serege maszturbál.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.08. 19:45:33

@Styxx:

Ernyey Béla a legnagyobb király, megújította a talkshow műfaját Magyarországon. Volt egy műsora, ahol a híres ismerőseivel beszélgetett (német sztárok főként), és egyszer az egyik saját! műsorába magát hívta meg, valami segédje vele beszélgetett. Azt mondta, hogy ő is híresség, beleillik a saját műsorába, mint vendég.

2011.01.08. 20:00:49

@Levéltáros: Mindenféle sorozatokban szokott szerepelni Bela von Ernitz, de már öreg, tisztes családapákat alakit, bár ha jól emlékszem már a szeleburdi családban is azt alakított.

Styxx 2011.01.08. 20:36:39

@Levéltáros:
Saját magát hívta sztárvendégnek?
A pofám leszakad. Maradona se kis arc, de amikor foci legendát hívott a show-jába, nem saját magát csődítette oda, hanem Pelét. Megnyugodtam, mégis gyökér.
Most lekádereztem a Wikin, ha valaki elbizonytalanít, néha megteszem. Már az y/i kezdet se gyönge (magam is i-re emlékeztem)
"Ernyey Béla (Budapest, 1942. június 10. – ) magyar színész és író. Neve gyakran Ernyei Béla írásmóddal szerepel az interneten (például az IMDB filmes adatbázisban) és a médiában. Külföldön általában Bela Erny néven szerepel."

GERI87 2011.01.08. 20:52:45

Jamie Oliver?
Csinált jó kajákat is meg régen néztem...
De már unom hogy mindenbe citromot tesz:)
Olyan vackokat csinál hogy csak a citrom ízével lesz ehető??

Floyd meg tényleg jó volt.

medvedr 2011.01.08. 21:16:37

Fózni szeretek, celeb műsoroktól hányok. Stahl egyértelműen utálja a gyerkőket, és durván nyúlja Nigella Lawsont. Bangó Margit művészetét nem nagyon kedvelem, viszont nagyon tisztelem. Egyszer régen láttam egy portréműsort róla, iszonyatos munka van mögötte az biztos.
@El Topo (Sgt. Elias): Bede jól főz, akkor is ha sokan fikázzák. A Pastraami - ban bent áll, megnézheted, megkóstolhatod, ha úgy mész oda. Ettem a főztjéből, tényleg nagyon jó.
-@Frengi: A dögfőzési módszerek megvannak, az igazán aranyos.

2011.01.08. 21:16:38

Drága jó nagymamám boldogult lyány korában a Cziráky grófok konyháján volt, elég jól megtanult főzni, kapott egy szakácskönyvet is: A főzőkanál csodálatos meséi, írta Adrássy Katinka. Abban szereplő ételeket nem nagyon látok sehol sem:)

2011.01.08. 21:19:02

Szerintem ember nincs aki megette volna azokat a kajákat amit Floyd csinált, de a műsor jó volt ez a lényeg.

Mindenki főzős műsorokat néz.(ebben semmivel sem vagyunk lemaradva a németektől, de az összes többitől sem.), és az ország minden konyhájában ott van a Horváth Ilona Szakácskönyve, és gyakorlatilag abból főz mindenki.

Én a második példányt nyűvöm (az első abban ment tönkre, hogy ifi asszony koromban a partikon ahol főztem csak a lapokat vittem magammal, meg a kockás papirt, amin a hozzávalókat számoltam: Horváth Ilona osztva néggyel, és szorozva a résztvevők számával + kettő, mert belesek,ha tul sok az újságíró akkor hárommal)

Otthon van egy de már az is a 19. kiadás, pedig azt még a 1994-es választási kapmány plakátjába csomagoltam bele, tehát nem mostani.

Itt a gépen van PDF formában, de öntevékenyen megvették maguknak a gyerekeim is.

Én anyámtól a Venesz József-Túrós Lukás- Snichta Sámuel féle könyvet örökötem 1957-ből. Ebben még van barna mártás, rákok, halak, Wellington bélszín és minden ami a "dolgozó munkásság étrendjét változatossá teszi", legalábbis ezt írja az előszó a 17. kiadáshoz.

nadivereb 2011.01.08. 21:23:37

@zehu: Egy adás most erről beugrott, két vagy három éve láthattam. Az volt benne, hogy celeb (asszem valami obskúrus énekes volt) elmegy reggel vadászni, őzet lő (persze ezt a kamera nem mutatta, csak azt, hogy kushad a bokorban), amit aztán este meg is főz. A leghiteltelenebb dolog volt, amit tévében valaha láttam, a Hupikék Törpikéket is beleszámítva.

2011.01.08. 21:27:12

@Frengi: anyámnál van egy szakácskönyv, a 70-es években készült ha jól emlékszem. Birkapásztorokat, halőröket, rabsicokat, mindenfajta Matula féle embereket kutattak fel és leírták hogy készítik szabad tűzön az ételeiket.

2011.01.08. 21:58:36

@[HPhD]Blokkolnam: de, nekem tetszett, jók voltak benne.

2011.01.08. 21:59:15

@Hadrian77: jaja, én is sokat olvasgattam gyerekként, ugye kajázás, főzés és tűz, ez mindig bejön :D

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.08. 22:03:41

@Hadrian77: Szabadtűzön - Makay Béla
Elmentem hozzá jópárszor, ott lakik az Öreg-Túr partján rögtön Túristvándiban.Bocskay utca 47 talán a vizimalom szomszédságában. Alá is írattam vele a könyvet, elmesélte a történetet. Levideóztam, megvágtam.
Ott van a Zsebbenyúlós Marika is, akié a vizimalom mögötti kemping.
A férjét a helyiek bábakokasnak csúfolják.
Meg a szépasszony, az Erzsike.
Micsoda csodálatos hely az. Én inkább odamegyek nyaranta ha tehetem, nem állhatom a flancos helyeket. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Az ország egyik legszebb helye.

A Bede Robi meg a modoros Laci bácsi elmehetnek a sunnyogós picsába. Azok semmit se tudnak. A celebek meg mégannyit se. Megjáccák az eszüket csak.
Horváth Ilona. Úgya. Az is csak a tojást spórolja ki a receptekből meg a ki tuggya még mit. Képes palacsintát sütni 1 tojásból. Vagy piskótát.
Komolytalan. Rendes konyha kéne. Nem ezek a szélsőségek. Gasztro meg kisfaszom. Rendess étel már nincs is? Csak ez a sok flanc? Laci bácsi sajtot meg tejfölt tesz a lecsóba! Apja faszát neki.
Nekem ne rakjon bele mer nem állhatom azt a kurva tejfölt se a lecsóba se másba. A sajt meg egyenest kifordul a számból. A szalámi bezzeg nem.
Még a végére, ezt a kúnságban hallottam.
"-Nagybátyád poharából kicsapja a bort a szóda- az enyiméből nem csapja ki.
De tudod miért? Mer' én nem teszök bele..."

nattydread88 2011.01.08. 22:05:09

@Styxx: ha nagyon ráérsz, érdemes megnézni az összes idevágó videót. update réka meg az a nagymellű csaj eszméletlen bunkók voltak. Margit néni igazán rájuk rakhatott volna valami devla-átkot, amolyan Sorvadj el módra:D

2011.01.08. 22:09:33

@Blassius: nana, te már a másik modoros végletet képviseled, hogy ha nem szalonnát reggelizik valaki, hanem mondjuk egy sajtos pirítóst, az menjen a picsába? :D

meg miért ne lehetne tejfelt tenni abba a rohadt lecsóba? és akkor? ha neki úgy jó? :D

te meg egyed mindig ugyanazt a cuccot, ugyanúgy elkészítve :D te, ortodox! :D

CernaGeza 2011.01.08. 22:10:29

Ha a celeb tud főzni, az még hagyján.
De több esetben volt a csajnak olyan konyhája ami többe' van mint a lakásom és azt se tudta, hol kell bekapcsolni a tűzhelyet.

Bangó Margit tud főzni, de azért amikor a két kacsacsőrű plasztiktündért bevádolta rasszizmussal, az klasszikus cigánytempó.

2011.01.08. 22:11:46

kajáról jut eszembe, gondoltam ma főzök egyet, pár napja vagyok csak itt kint németországban, nyomatom a cuccot (tojás meg tarja alapanyagok voltak benne), aztán meg nézem a híradót, hogy mennyi dioxint küldtem most én be :D LOL

2011.01.08. 22:14:56

kajáról jut eszembe, gondoltam ma főzök egyet, pár napja vagyok csak itt kint németországban, nyomatom a cuccot (tojás meg tarja alapanyagok voltak benne), aztán meg nézem a híradót, hogy mennyi dioxint küldtem most én be :D LOL

2011.01.08. 22:15:44

ez a rohadt fos wifi ami itt van, most kétszer ment el :)

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.08. 22:16:32

@Frengi:

Szeleburdi család, de jó film volt! Most láttam egy kicsit belőle, a fikuszt sétáltatták az utcán.

@Styxx:

Ernyeire emlékeztem én is, de felhívtam, hogy Bélám, most akkor ipszilon? És igen, mert szereti a kékvérű társaságot, oda az Ernyei rossz lenne.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.08. 22:17:01

@[HPhD]Blokkolnam: ettem ma szusit egy sznob helyen, igaz előtte bajorkolbászt, azelőtt meg zsíroskenyeret hagymával, a szusi után meg bélszínt vörösborosmártással.

2011.01.08. 22:18:37

@Blassius: bableves meg darás tészta a rendes munkásember eledele, ami erőt ad a munkához:)

nadivereb 2011.01.08. 22:40:30

Igaz ember a búzát se őrli meg, mert az megöli a lelkét. A gabona elropogtatása után pedig lekíséri frissen csepegő mormotavérrel.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.08. 23:03:37

Főzni nem tudok, csak asszisztálni, meg felhajtani. Legutóbb is egy király receptet találtam. Siófokon ettünk egy jó kis tárkonyos pulykaragut. Rákerestem a neten és jól megvalósítottuk, ráadásul, szinte tökéletesen olyan lett. Azóta visszatapsolták megint. Nem az én érdemem, a családtagjaim csinálták, énycsak segítettem.

a celebek meg modorosak, leginkább ha főznek, főleg ha még nem is tudnak. :) Csakhogy ontopic legyek.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.08. 23:07:39

@medvedr:

Nem azt mondtam, hogy rosszul főz, hanem hogy amodorművészet legmagasabb fokát műveli közben.

Mitya Ivanov 2011.01.08. 23:08:57

www.libri.hu/konyv/fozzunk-orommel.html

Én ennek a könyvnek a filmváltozatát néztem volna meg, sajnos a szerző már nem él. Olyasmi receptek vannak benne, mnt májkrémes kenyér vagy zsíroskenyér. Onnantól kezdi, hogy hogyan kell maradékből kenhető cuccot készíteni. Szerintem Rubin Réka a hozzávalók felsorolásánál elhasalna a feladat előtt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 23:19:11

@Blassius: Béla bácsit nem bántani, meg a kempinget sem :-)
A malomnak nem pont a szomszédságágban, közte van a Túr, a kemping meg kicsit lejjebb a malom mögött. Ha jobban belegondolok, idén nyáron nem is voltam arra, öreg hiba, mert gyerekkorom elég nagy része fűződik a környékhez...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 23:20:44

@[HPhD]Blokkolnam: sőt, addig nem is ember az ember, amíg valahol Szatmárban szilvalekvár főzés alkalmából át nem élte a görcsös cifrafosást :-)

2011.01.09. 09:23:19

Kedvencem még a Főzőkanállal hazán kívül, ami 1985-ben jelent meg. Külföldre szakadtak ,házasodtak meg külszolgálatosok írtak bele helyi recepteket a világ minden részéről meg magyar ételek elkészítését helyi viszonyok között. Nagyon jók vannak benne, kedvencem Dr. Abbászné Dr. Marosi Szíria:)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.09. 10:01:36

@Professor Pizka: Azt is mesélte, hogy nemrég amikor felment a minisztériumba, még az MSZP alatt, mert az egyik novellája 3. díjat nyert véletlenül, mert kiderült egy bunda-ügy. Egy tag nyerte volna helyette, de arról a fasziról kiderült, hogy le volt zsírozva neki előre a 3. helyezés, ezért a Béla bácsi lecsúszott a 4.-re ,de végül ez kiderült, szóval jött a távirat, hogy föl kell mennie a minisztériumba átvenni a pézt, és intett a Béla bá a Hiller Pityunak, hogy ő is emeszpés, mert az öreg még hisz ezekben a régivágású munkásmozgalmi dolgokban, az egyszerű parasztemberekben meg úgy általában a nép fiaiban, de akkor kicsit csalódott volt, ült a kertben és akkor legyintve csak annyit mondott: áh, meg se ismert, szerintem nem is tudta ki vagyok.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.09. 10:04:23

A butykost meg elejtette a díjátadó terem előtt a kövön, a demizson eltörött, nyúlt volna utána, hogy valamit már csak megment, de akkor a zakója ujja meg tiszta egy merő cefre lett, aztán úgy ült ott a teremben a kiöltözött urinépek között, cefreszaguan, rötyögött magában amikor mesélte. Én nagyon szeretem a történeteit. Népi tanító volt, mindenkit ő tanított a faluban.

2011.01.09. 10:46:57

@[HPhD]Blokkolnam: örülj ennek is, úgy látszik még nem tapasztaltad meg az O2 mobil netet.

@Hadrian77:nekem a Kelet-Európai szakácskönyv volt a kedvencem, mert NDK-ból hazatérve évekig kénytelen voltam nélkülözni a Soljanka levest. Az emlékezetemre meg nem nagyon hagyatkozhattam, mert többnyire már tök max, de legalábbis másnaposan került rá sor valamelyik Mitropa önkiszolgálóban.

Nos ebben a könyvben a Szovjeiunió fejezetnél benne volt, és nagyjából úgy ahogy emlékeztem. A családom nem szereti, de céges rendezvényken mindig sikerem volt vele.

Nekem nagyon bejön, de csak erős gyomrúaknak ajánlom.

Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 10:48:33

Nagyon jó poszt! :-)

Én is néztem pár hal a tortánt naná, ha a Dunán mondjuk éppen egy ref. templom megmentésének az ügye volt, az egyesen egy kultúrbeszélgetés a Guttenberger galaxis leomlásáról, a Spectrumon meg az amőbák életéről, naná, hogy inkább ott maradtam.

Mire is emlékszem? Pl, hogy az egyik csaj etióp menűvel örvendeztette meg a társaságot, mindenféle moszatokkal meg tehénszarral, a másik meg földben sütött hússal akarta volna - ha tudta volna hogy megy ez, de a vendégsereg kezébe ásókat nyomott, hogy most majd főzünk - a harmadiknál (asszem ez a Benkő Gábor(?) volt? - olyan mocsokban úszott a konyha, hogy a Győzike meg is jegyezte, hogy na ennyit a cigányokról... meg emlékszem a Klapkára, aki képes volt a piacon 100 ft-ról alkudozni, adott valami paprikáskrumplit aranykanállal, de azt se ő főzte meg, hanem a kisasszonyok, akik a hostessei (rabszolgái).

Meg úgy összbenyomásként az egészről arra emlékszem, hogy hülye celeb picsák hisztiztek folyamatosan, és sutyerák celeb pöcsök ordenárékodtak.

Pedig én alapjában véve szeretem a főzős műsorokat, eleinte sokat néztem is, de aztán megcsömörlöttem tőlük. Jamie Olivértől már lábrázást kapok, Stahl Judit réééémes, egyáltalán már a fülem kettéáll attól a sok fűszertőlamiből nekem NINCSEN ITTHON, és nem kapom meg a sarki boltban sem.

Meg hülyét kapok, hogy látom amint hatalmas fáradtsággal elkészítenek valamit, amit aztán a nagytárnyér közepére tesznek szépen feldíszítve, köré egy kis szósz művészi mintában elrendezve, tetejére citromlevél vagy mentalevél, én meg egyetlen harapással megenném. Kéremszépen, én amiatt főzök, hogy JÓLLAKJUNK, teccik érteni?

Most van valami sorozat asszem a Paprikán, hogy egy fickó lemegy mindenféle falusi nénikhez süteményt sütni, na az tetszik.

2011.01.09. 11:06:43

@Frengi: pedig most gondolkodtam éppen hogy elő kéne fizetni valami olcsó és gyors mobilnetre, bár gondolom az még itt se létezik még :) (Karlsruhe)
Amúgy tetszik itt, csak sajnos egy szót (annyit azért igen) sem tudok németül, a munkanyelv angol, nem igazán van motiváció...lehet keresnem kéne valami hétvégi nyelvsulit...ha már főzés: mi a franc kerül itt 3 EUR-ba egy nyamvadt kis zacskó kakukkfüvön? :)vagy rossz boltba mentem be? :D

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:09:40

@Farkasokkal táncoló:
divany.hu/gasztro/2011/01/06/a_legolcsobb_menu_sporolasra/

EZt olvassátok el! Amikor az átlagmagyar spórol a hasával avagy főzz a spejzból: egy kis cayenne bors, bambusznyárs csirkemellfilé extraszűz olivaolaj, ez ugye minden magyar háztartásban ott van.

zehu 2011.01.09. 11:11:16

@Farkasokkal táncoló: Én is nagyjából a fent említett okokból néztem az ilyen műsorokat, nem tudom hogy, de mindig úgy jött ki, hogy amikor néztem szinte mindig spárgakrémlevest csináltak..

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 11:14:00

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Semmi gond, ha nincs otthon extraszűz olivaolaj, megteszi a baszatlan repce is...

Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 11:21:41

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

Na éppen az ilyenektől kapok agylobot, nálam ha üres a kamra az azt jelenti, hogy max. egy krumplilevest tudok főzni meg grizes tésztát.

A krémleveseket pedig úúúútálom!!! Imádom a leveseket, de nálam egy levessel jól laksz, mert az én gulyáslevesem után nem kívánsz még második fogást, max. egy kis desszertet. Bableves, lencseleves, csakis füstölt hússal, gomba, zöldborsó leves csakis csirkeaprólékkal, csipetkével, a tyúklevesem meg olyan, hogy annyi cérnametéltet főzök mellé, hogy aki tésztával szereti, annak megáll a kanál a tányérjában... :-DDD

Az az igazság, hogy férfiaknak szeretek főzni, nőknek nem. Pont amiatt mert jönnek ezzel a "jaj babot ne mert pukizok tőle", "húst ne mert vega vagyok", "tésztát ne mert éppen most brahmajóga diétán vagyok" , "jaj a diótól nekem pattanásaim lesznek" - és hasonló fasságok miatt. Basszus, ha az ember főz, akkor legalább annyi jutalma legyen, amint azt látja, hogy akiknek kitálalja, jóízűen befalják.

2011.01.09. 11:23:10

@altoid: van egy kis maradék fugu halam a hűtőben, arra nincs javaslat?:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:23:52

Egyébként most leírom az egyik legmodorosabb (de igaz) kommentet: ha valaki 15 éve azt mondja nekem, hogy azt fogja a fél ország nézni, hogyan főz spárgakrémlevest egy pornósztár, majd hogy eszi meg mondjuk egy Kossuth díjas csemballóművész egy fittnessedző társaságában, hát nem is tudom, kiröhögöm.

2011.01.09. 11:24:36

akkora luxus cikknek számít az olívaolaj? jó persze kissé drága lenne fasírtot sütni 1000 forintos fél lityós extraszűzzel, de nem is erre való, arra ott van a napraforgó...mondjuk a csirkemellfilé az egy gusztustalan valami, akkor már inkább csirkeszárny pirítva, olcsóbb és jobb :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:28:21

@Farkasokkal táncoló:
Tudsz csipetkét főzni?! Lehet hogy elhívlak egyszer. Marhára unom az otthoni bableves lightot.

2011.01.09. 11:30:27

vajas nokedli sok tojással készítve az ultimate leves betét (ez modoros volt)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.09. 11:32:46

@[HPhD]Blokkolnam:
Hát tudod, ha egyszer leírod, hogy "Legolcsóbb ételek" akkor ahhoz képest tényleg luxus. Nem vagyok egy habzó szájú demagóg de ilyen recepteknél kijön belőlem a proli. Karácsony előtt volt valamelyik tévén, hogy olcsó de finom ünnepi borok: és akkor a (fa)szomelié úgy nyitott, hogy az ilyen borok 3 ezernél kezdődnek. Hát kösz, megtanultam spórolni.

2011.01.09. 11:36:48

ja, mondjuk így igazat adok neked, az arányok fontosak...volt nekem is pár év egyetemi koliban, mikor ugye be kellett osztani egy hétre a kaját meg a pénzt, hogy még maradjon bulira is, meg ugye tanulás mellett nem lehetett mindennap menni melódiákos rabmunkára, és az ősök se voltak milliomosok :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 12:02:26

@Hadrian77: Na igen, a fugu megtestesiti mindazt, ami miatt a hoch-gasztronomiatol felforr az ember agyvize. Egy ocsmanyul ronda hal, aminek semmi ize nincsen, de kurva draga, mert ha megeszed, lehet hogy belehalsz. Azt hiszem ennel kifinomultabb dolog mar nem is letezhet.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 12:04:55

@Hadrian77: Egybkenet a fugu mind izre, mint hatasra kivaloan helyettesitheto egy rezgalicban megforgatott tukorponttyal.

2011.01.09. 12:11:10

@altoid: pontyot nem szeretem, mindenhol zsírosat adnak...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.09. 12:18:01

@Hadrian77: Pedig sashiminak a zsiros halak a legjobbak (lasd daitoro, uni, unagi). Az idegmergek meg kulonben is zsirsavlekoto hatasuak, ugyhogy magas koleszterinszinttel is nyugodtan fogyaszthato (tutira nem szivinfarktusban fogsz meghalni :)).

Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 12:25:55

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

A csipetkén nem főzni kell... veszel egy tojást, felvered, összekevered annyi liszttel amennyiből egy kicsike (szűk öklömnyi cipócskát tudsz gyúrni, azt a tenyereddel ellapítod laposra, majd a nagy lángon fővő levesbe két ujjaddal belecsipegeted (ezért csipetke). :-)

De megteszi helyette egy adag galuska is amit beleszaggatsz. A lightos levesek helyett én inkább iszom egy pohár vizet, az legalább az ami.

2011.01.09. 13:00:08

@altoid: ez jó hír, mert a koleszterinem nagyon magas:)
Kipróbálnám még a facsart kacsát a Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit c. alkotásból :)

Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 13:17:11

@altoid:
Pont egy ilyen sorozat megy most a spectrum adón, hogy miket meg nem esznek egyesek a világ különböző tájain, kezdve a mérgező vadméhektől a mérgező varangyosbékáig. "Igaz a környéken elég sok volt a mérgezés, de a lakosok nem mondnak le erről a csemegéről" - hát köszike.

A japánok meg nem tudom mitől ilyenek, tán mert ma már nem állhatnak szamurájnak? Azért bennük van a halálvágy vagy mi?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.09. 15:11:00

@Szocio Pata (kikvogymukblog): cayenne bors: csípőspaprika. Valami százegynéhány forinta lidliben egy akkora adag, hogy elég egy fél évre. Extraszűz olivaolaj: ha van jó, ha nincs, egy ek. ilyen vagyolyan olaj, ha csak nem valami erős ízű (mogyoró, szezám)akkor semmi differenciát nem okoz. A kaja ugyanolyan jó lesz vénusz olajjal is ennél a receptnél.
Az se egy nagy titok, hogy ha a csirkét nem húzod nyársra mielőtt a serpenyőbe raknád, ugyanolyan íze lesz, mintha ráhúznád. A csirkemell helyett lehet kevésbé nemes húsrészt is venni. Szóval, ha levesszük róla a modorosságot, akkor ez fűszeres répapüré, meg sült csirke rizzsel...

2011.01.09. 15:21:48

@[HPhD]Blokkolnam: különféle német háztartásokat vezetek az ország minden pontján 25-150€/fő heti haushaltgelddel, ha írsz priviben minden kérdésre válaszolok - amire tudok.

(Az O2 mobilsurfstickje a legolcsób, havi 25€ 2 éves mindsetverttraggal, de adják feltöltősen is. Ha van lefedettség akkor se gyors, de ha nincs akkor GPRS nívon tetű lassú, a többi 40-50-hez közelít, de az sem sokkal jobb.)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.09. 16:33:49

@Frengi: "Nekem egy szakács minimum legyen kövér, még akkor is ha rögtön a nagy Levinnél tanult."

Csak ne folyna az izzadsága az ételbe.

Erzsebet 2011.01.09. 16:40:48

@Frengi: Én Bangó Margit receptjeit csak újságban láttam. Az úri zenész cigányok és a beregi parasztság készítette ezeket az ételeket. Én is sokat olvastam különböző cigány etnikumokról. Még szakdolgozatot is tudnék írni. Különböző ínség eledelek is léteztek, ezeket a szegény falusiak is főzték. A városi cigány ételeket is megkóstoltam. Én nyápic gyerek voltam, a szomszéd cigány Ica néninél is gyakran étkeztem. Itt nagyon jó konyha volt, sikerült híznom a nyári szünet végére. Nekik is voltak hagyományos ételeik, olyan ételek is népszerűek voltak, amit a magyarok elhagytak.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.09. 16:41:29

@[HPhD]Blokkolnam: Itt arról van szó, hogy egy kezdő háziasszony Lecsót szeretne csinálni. Majd teleb..ák tejföllel a tV-ben. Képzeld el azt az égést, amikor a felajzott csapatnak lecsót főz a háziasszonyka, tejföllel.

2011.01.09. 16:44:26

nagyon finom tejfellel a lecsó, de nagyon jó tojásosan is. Jó natúr, jó rizzsel is...mi ezzel a probléma? :)
Olyan idegesítő mikor valaki kategorikusan kijelenti, hogy ezt márpedig csak így lehet csinálni, és hogy minden más az nem igazi

Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 16:57:11

@Hadrian77:
Magas koleszterinszint ellen legjobb a fokhagyma, feltéve ha szereted. Hálistennek én szeretem, és a család is, lányom szerint a fokhagymából soha nem elég.

Adok neked egy receptet, ha van kedved és időd hozzá, csináld meg és alkalmazd: egy kiló megpucolt, áttört fokhagyma, egy liter vodka (vagy más hasonló maligánfokú ízetlen szesz), 3 dl méz. Ezeket összeöntöd, megkavarod, 3 hónapig érleled úgy, hogy kb 10 naponta megkavarod fakanállal. Utána leszűröd, üveg(ek)be öntöd, majd minden reggel iszol belőle egy kupicával.
Nem kell hinni benne, de ártani nem árt. Én speciel láttam már ezt csodát tenni.

2011.01.09. 17:47:15

@Farkasokkal táncoló: Én amióta elolvastam a Szendi Gábor könyvét, nem foglalkozom a koleszterinnel, a diéta azomban nagy szívás, mert nem lehet bárhol bármikor kajálni.

Nekem bejött, lefogytam, a gyomor panaszok elmultak, nem szedek antidepresszánsokat, éljen a paleolit táplálkozás!

Persze senkit nem akarok meggyőzni, de magamat sem hagyom rábeszélni a tésztákra meg a kenyérre.

2011.01.09. 17:54:43

@Farkasokkal táncoló: próbáltam, de nem jött be, semmi ilyen természetes és népi praktika nem vált be sajnos.

2011.01.09. 18:08:49

@Frengi: mivel anyai ágon sok a szív és érrendszeri megbetegedés és bypass műtét is volt én nem merek nem foglalkozni a koleszterinnel.

Erzsebet 2011.01.09. 18:08:49

@Frengi: ÉN is főzök a Kelet-Európai szakácskönyvől. A balkáni konyha a kedvencem.

2011.01.09. 19:38:35

@Hadrian77:ahogy elnézem a betegeimet 80 felett, mindegyik demens - és abba bele halni nem lehet ugye - hát akkor már inkább egy szívinfarktus 60 évesen.

Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 19:53:01

@Frengi:
Hát ebben igazad van.
Én 62 éves vagyok, de csak nézem, hogy mennyi 90-en felüli embert "mentenek meg", élesztenek ujra, egyszerűen nem értem, megmondtam az egész családnak, hogy ha én bármi okból kifolyólag a klinikai halálba kerülnék ne merészeljenek ujraéleszteni, nekem éppen elég egyszer meghalni, arra meg végképpen nem vágyom, hogy 90 évig éljek, még belegondolni is rémes. Még vagy 30 év jaj csak azt ne.

Farkasokkal táncoló 2011.01.09. 19:55:41

Ma volt a Paprika adón - na nem a Bangó - hanem a Bódi Magdi amint a sógornőjével zserbó szeletet csinált, na az tetszett. Valahogy látszott rajta, hogy beleadja a szívét is, és istenuccse megkívántam a zserbó szeletet úgy ahogyan ők csinálják, pedig nem vagyok édesszájú.

Közben még egy tehenet is megfejt... :-)))

2011.01.09. 20:23:29

@Frengi: abban is van igazság...

imittto 2011.01.10. 07:31:58

"úgy imád főzni, mint Stahl Judit, vagy mondjuk mint Nigella Lawson." Telitalálat. Aki látta már mindkettőt az azonnal látja hogy Stahl kicsit sem próbál önmaga lenni, egy az egyben másolja Nigellát - ettől aztán nézhetetlenné válik a műsor, 2 percnél tovább nem bírom. Nigellát meg imádjuk, akármit csinál az ember éhes lesz tőle és támad a hűtőre.

Laci Bácsi...hogy használhat egy mesterszakács ilyeneket hogy "sült hús fűszerkeverék"? (persze, saját márkás cucc, így reklámozza de könyörgöm, akkor bárki lehet mesterszakács aki zacsiból tud "újházi tyúkhúslevest" főzni???)

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.10. 09:35:40

@imittto: hát nemtom, nekem nigelláról a szex jut eszembe, nem az étel....

noirp 2011.01.10. 09:37:11

A poszt jó (már megint elkéstem)! 2008-ban biz néztem a hal a tortánt, lehetetlen volt komolyan venni.
Legföljebb nem értettem, hogy a f...ba enged be vki egy stábot ennyire a magánszférájába?
tudom, van az a pénz.

megnéztem a Bangó Margit-videót. Attól féltem, a vacsorapartnereire borítja az asztalt. tagló dühöt láttam.
biztos, hogy van az a pénz?

noirp 2011.01.10. 09:41:45

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Stahl Judit szívlapát-és krómkénsavérett. Szerintem. (Az arcát elnézve, a kénsavval talán már össze is jött.)
Kibírhatatlan.

noirp 2011.01.10. 09:54:31

@altoid: sííííííííííírok! :D :D

Ernoke 2011.01.10. 10:17:31

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): ha nem szeretsz főzni, az hagyján, igazán gáz akkor vagy, ha enni se szeretsz. ebben az esetben csakis egy savanyú, elkeseredett ember lehetsz, aki frigid és anorexiás, és fél lábbal a sírgödörben vegetál.

@Frengi: rájöttem, h alapból kb. paleolitan táplálkozom, utálom a szénhidrát-tartalmú kajákat. ezért idegesít is kicsit, h pékségnél van ismerős, akitől ingyen kapok kaját, nem pedig zöldségesnél.:)

@[HPhD]Blokkolnam: ezt én sem értettem soha. ha ehető a kaja, nem teljesen mindegy, miből van? lényeg, h jóllakjál tőle és gyorsan túl lehessen lenni rajta.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.10. 10:38:11

@Ernoke:
Azt nem értem, hogy akinek ennyire problémás ez a kajatéma, az miért nem oldja meg intravénásan?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.10. 11:32:49

@noirp: mintha kettőnkön kívül tudná bárki, mi a hányás az a krómkénsav:)

noirp 2011.01.10. 11:36:04

@vészmadár (pica pica)különben : [n. a vállát vonogatja] vinni kell a geekzászlót valakinek. :D

noirp 2011.01.10. 11:43:21

@Ernoke: öreganyám nem tud főzni, és nem szeret enni. Nem is érti az egészet. Nem frigid :) nem anorexiás :) viszont nincs humora. Tessék, újabb következtetés.
am valahol igazad van. Legtöbbünknek egy jót kajálni öröm (apró öröm), aki _hangoztatja_ hogy nem az, az szvsz takargat valamit.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.10. 11:46:54

@noirp: jut eszembe, áll valahogy az a szavazás?:)

Pizka a favoritom:)

Ernoke 2011.01.10. 12:01:56

@noirp: lehet azért van ez nekem így, mert az evést automatikusan az éhséggel társítom, az meg nekem gyakran fájdalmas, mert gyomorbajos vagyok. a legnagyobb öröm nekem, ha elfeledkezem arról, h van gyomrom, mert jól vagyok lakva.:)

@vészmadár (pica pica): nekem Frengi, remélem, nem vész kárba a sok rá adott drága szavazatom.:)

noirp 2011.01.10. 12:46:21

@Ernoke: bocs! (nem tudtam) Más az, ha ilyen problémád van, és az, ha valaki egy búbánattal-hágatott önjelölt übermensch, s hosszas kiselőadást (milyen képzavar má') tart a témában, kifejezve lenézését a jól evő pórok erányában. Márhogy az étel csak szervezetünk üzemanyaga, tökmindegy, raviolit eszel-e, édes-savanyút vagy hidrolizált farostot, így fölösleges pazarlás az egész stb. stb.
Am megnéznélek én téged mint "fél lábbal a sírgödörben vegetál"-ó embert :)).

2011.01.10. 13:42:25

@Ernoke: itt azért érzek némi ellentmondást

@noirp: nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk ( :) )

Nem akarok Animacs prókátora lenni, de annyira utálom, hogy mindenki baromira ért a főzéshez, és mindenki nagy gurman, ételrecepiket cserélgetni, társadágban erről beszélgetni a halálom.

(egy rendes házibulin az nők ételrecepteket szüléstörténeteket osztanak meg, míg a férfiak a katona történeteknél autóknál ragadnak le.)

Nem szeretek főzni, és az étkezés sem okoz számomra gyönyört. Mint az állat, akkor eszek ha éhes vagyok, és lehtőleg azt, amit megkívánok. Mivel többnyire magamban vagyok kénytelen enni, ez nem kötődik helyhez, vagy testhelyzethez, állva a mosogató mellett, vagy ágyban fekve.

A fűszerezés azért lett kitalálva, mert egészen a legutóbbi időkig az ételek frissen tartása nem volt megoldott, és valamivel el kellett nyomni a húsok stichjét, a legtöbb alapanyag meg amúgy is ízetlen.

A többi ételnek meg nem is érezzük az igazi ízét, mert elnyomja só-bors-fokhagyma.

Ma alaska-seelachs-ot sütöttem egy darab vajon. Ez kb 2 percet vett igénybe, és nem kellett hozzá se só, se bors, se egyéb fűszer, jó volt, körtét ettem hozzá.

Ha veszel mondjuk egy darab kb 3 kg-os sertés tarját, kicsit megpiritod egy lábasban, és beteszed a sütőbe 3-4 óra mulva magától kész, és nem kell hozzá se manióka gyökér, se szarvas gomba, frissen is jó, de utána még napokig rá lehet járni és vékonyan szeletelve a legdrágább felvágottat is meggyalázza.

@Farkasokkal táncoló: a zsebó annyira egyszerű, hogy még a főzni nem tudó exemet is megtanítottam rá skypon, de másokat is nem egyszer.

Volt ahol nem volt nyújtófa, ott sörösüveget, vagy a barackpálinkás üveget javasoltam (...de majdnem televan az üveg! még jobb, legalább van súlya...)
Ha a dió meg van darálva akkor ennél egyszerúbb sütit nem lehet kitalálni.

(Rakoshegyen laktunk, az Őrsön vettem dió belet, de az összes cuccom becsomagolva Nógrádsipeken volt, a szomszédok nem álltak velünk szóba, eszembe jutott a gyerekkori barátnőm, akit 30 éve nem láttam, Kőbányán laktak, felhivtam, hogy van-e diódarálója, volt neki, irány Kőbánya. Na akkor egy kicsit macerás volt zserbót sütni.

Esetleg ha a diót törni kell hozzá, na az még bonyolítja de ha van egy kis bor és alma, meg egy pár ráérő ember, egy délután az is meg van).

Ernoke 2011.01.10. 13:46:28

@Frengi: csak az utóbbi időben kényszerültem péksüktikre, most is csak anyagi okokból - ez ingyen van, tehát megeszem.:) amúgy én is hasonlóan eszem, mint te - csak akkor, ha éhes vagyok, és csak azt, amit megkívánok. bár ha csak kívánóssághoz kötném, akkor kb. spenótos fetasajtos ráksalátán élnék.:D

noirp 2011.01.10. 14:03:16

@Frengi: "nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk ( :) )" szintén :)
tudod te, mire gondoltam :)

"majdnem tele van az üveg" LoL

mondjuk irigykedem azokra, akik tudnak sütni, mert én csak aktívszenet...

Diótöréshez (helyesen mondod) mindig fogni kell valami madarat.

2011.01.10. 16:29:49

A Bangó Margit féle receptekhez meg annyit, hogy kötudmású, hogy a cigányok csak is és kizárólag frissen vágott baromfit fogyasztottak. Na persze, azért szeretik a fűszeres kaját.

India, kina? Na ott is ez a jellemző.

Ugye a zsidóknál meg a mohamedánoknál nem lehetett disznót vágni, ahhoz kellenek a mínuszok, az az állat ami ki van véreztetve, nem magától hullott el, mert akkoriban még ahatósági állatorvos nem volt kitalálva.

Működött ez a világ rendesen, mindehol azt ették amit az adott hely és klíma lehetővé tett, nem volt ezzel gond. Csak most van ez a bolondéria, hogy az a jó kaja, ami keresztül hajózik legalább 2 óceánt.

@Ernoke: szerintem ha a ráksalátába garnéla helyett lóférget raknának kevesen vennék észre. Állagra, minőségre hasonló.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.10. 17:29:51

@Frengi:

A nem egészen friss táplálékot nem azért kell jól megfűszerezni, hogy elnyomjuk a stichjét.
A jó erős fűszerek: paprika, bors, curry, chili, jalapeno mind ozmotikusan igen aktív anyagok, ami annyit jelent praktikusan, hogy az ételben lévő kórokozók annyit veszítenek a sejtfolyadékjukból, hogy el is pusztulnak jórészt. Tehát egyes vidékeken a durva fűszerezés létfontosságú.

2011.01.10. 17:48:27

@Frengi: biza régen idehaza is ették a csigát dögivel meg a békát:)

@El Topo (Sgt. Elias): ezt egy indiai szakácskönyvben is szépen levezette a szerző.

2011.01.10. 18:06:13

@El Topo (Sgt. Elias): kössz, megint tanultam valamit, de bizonyára ezt a romák már eleve tudták

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 19:58:09

@Ernoke: pedig baromira nem azért élek, hogy egyek, egyesekkel (sőt, a többséggel) ellentétben. én azért eszem, mert muszáj. egyáltalán nem játszik központi szerepet, akkor szoktam észrevenni,hogy enni kéne,ha már konkrétan éhes vagyok. már miért lenne ettől valaki besavanyodott? pont emiatt vagyok képes több hobbival rendelkezni, meg mindenfélét csinálni, mert nem rendelek mindent a kaja alá.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:02:24

@El Topo (Sgt. Elias): mert kicsit nehézkes lenne...de én is úgy vagyok vele,hogy ha lenne egy tabletta, vagy akármi, amelyik tartalmaz mindent, amire az embernek szüksége van, 8és egészséges maradjon), én bizony megelégednék vele. nyilván ne legyen rossz ízű a kaja, de amit pl. a volt barátom csinált (tipikus, a hasának élő ember), borzasztó volt. kaja megfőve, )ehető állapotban), de még ezt kell vele csinálni, azt rászórni, stb. stb, nekem már kopog a szemem az éhségtől, de még mindig nem jó, mert hiányzik belőle két milligramm só, mondjuk.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.10. 20:05:12

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
Ebben is valamiféle középutat érdemes megtalálni, szerintem.
Én képes vagyok ellenni akár hetekig is vízzel, meg energie bar-ral. De ha már eszem, az legyen jó!

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:13:19

@Ernoke: igen, én is az éhséggel társítom, értsd, eszembe nem jut addig, amíg konkrétan nem vagyok éhes. mellesleg, ne mondja nekem senki, hogy nem akkor kéne enni, amikor éhes az ember...

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:19:39

@Frengi: plusz, én utálom az időmet azzal tölteni, hogy ott állok a tűzhely felett, és kavargatom. hogy aztán öt perc alatt elfogyjon, én meg takaríthassam a konyhát annál sokszor annyi ideig. úgyhogy, főzök én, mert muszáj, de olyat, ami hamar készen van,és nem jár nagy felfordulással.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:20:57

@Frengi: egy indiai nekem azt mondta, hogy azért szeretik ott a fűszereset, mert valami nem tudom, milyen kórokozót elpusztít, ami arrafele nagy gondokat okozna.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 20:25:22

@El Topo (Sgt. Elias): én nem vagyok el velük...mondom, főzök is (legalábbis, eszem meleget minden nap, még ha fagyasztottat is), de utálok foglalkozni vele órákig (ahhoz egyébként is szűkös az időm, mire hazaérek, már negyed hat van, ha még este tornászni is akarok menni, pláne, mert ugye az előtt x. idővel se szabadna enni, na de akkor mikor? addig a munkahelyen vagyok... ahhoz nincs idő közte, hogy hatalmasakat főzőcskézzek, se nem szeretem).
mondom, főzök én, de elintézem egyszerűen, gyorsan elkészíthető, kevés felfordulással járó kajákkal.

2011.01.10. 20:42:57

@El Topo (Sgt. Elias): szigorúan véve annyi energiát kell bevinni amit aztán el is égetünk, hogy ki milyen módon teszi ezt az más kérdés.

szellőláb 2011.01.10. 20:51:08

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nagyjából én is valami ilyesmit érzek. Irigylem a krokodilokat, mert azok bevágnak egyszerre egy fél zebrát, és azután hetekig nincs gondjuk a kajára. Az agyam dobom el attól, hogy egy sima hétvégén akár otthon, akár vendégségben 2-3-4 óránként legfontosabb kérdés az, hogy na akkor most mit eszünk?
Ha éhes vagyok, kinyitom a hűtőt, keresek valamit, betolom, és egy darabig elvagyok. Képes vagyok el lenni 2-3 napig zsíros kenyéren meg kovászos uborkán. annál jobban mondjuk csak a spenótot szeretem főtt krumplival, de azt valahogy nem tudok jót csinálni.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 21:26:45

@szellőláb: jaj, ez a halálom nekem is. elmegyek meglátogatni a keresztanyámat otthon, első kérdése: mit főzzek? és hiába magyarázom neki 35 éve, hogy nem azért megyek, hogy etessen (pláne, mikor tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy nem is szeret főzni), de egyszerűen nem lehet leszoktatni róla. meg a volt barátom tipikusan ilyen volt 8meg még hányan). el nem tudja képzelni, hogy valakinek ne az evés legyen a központi témája, és úgy is jól tudja magát érezni, hogy nem zabálta fel a hűtőt.

szellőláb 2011.01.10. 21:42:51

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Amúgy nekem nem azzal van ám gondom, hogy más olyan. Ha nekik úgy jó, tegyék (ha nem jó, mert esetleg az éjjel fakas táncoltatással, vagy róka kergetéssel telik, és mégis időről időre megteszik, akkor sem bánom)
Csak fogadják el, hogy nálam a kajálás nem központi kérdés.

2011.01.10. 22:05:03

@szellőláb: egyszerű: kiolvasztasz egy adag spenótot, és el kezded kavargatni, teszel bele amit szeretsz, só bors, fokhagyma, tej, tejszin tejfel, aztatott zsemle, rántás, tojás, nem mind, csak amit szeretsz, kóstolgatni kell közben.
A leveles spenóthoz lehet tésztát is főzni, aki szerereti.

Itt nem kérnek bele semmit, csak egy kis tejszint szoktam, kevés sóval, az eredeti íze is jó, tehát ha semmit nem teszel bele akkor is finom, nem kötelező turbózni, elrontani nem lehet, mert már meg van főzve.

Egyébként a legtöbb kajának jó ez íze, ha az eredeti alapanyag jó.

Egyszer főztem húlevest, csak marha lábszár volt benne, meg 1 db répa, jó volt. Magam is meglepődtem.

A múltkor a lengyel kolléganő gulyást főzött, nem volt itthon hagyma, a fokhagymát utálják, a paprikát se szeretik. Nem lett rossz, nem tudom mi volt benne a vajon kívül amin a hús sült, de jó volt, 2x szedtem.

Tehát nem kell mindent túl bonyolítani, a jó dolgok mindig nagyon egyszerűek, ezért is terjednek el gyorsan az egész világon.

Egy hússzelet megsütve az az ami, lehet turbózni, variálni, de " a titok a mártásban rejlik".(ahogy ezt a kedvenc filmemben mondják, miután kimérték adagra az exférjet.)

szellőláb 2011.01.10. 22:14:07

@Frengi: Köszi a receptet. Közben gondolkodtam, és be kell látnom, hogy nem vagyok annyira egyszerű eset.
A spenót szigorúan fokhagymával, hagyma nélkül, sötétzölden és turmixolva. Másik nagy kedvencem a gulyás. Ha étterembe vetődök, az első kérdés általában az, hogy van-e? A második: fokhagymát tesztek-e bele? Nem? Akkor jöhet. Sütve, főve, utálom, nyersen szeretem. De ha néha sütögetek, húsok mellé mindig teszek. Hogy van ez?

szellőláb 2011.01.10. 22:15:23

@Frengi: Jöjjön fel egy kávéra hozzám ?

szellőláb 2011.01.10. 22:22:44

@Frengi: Vagy inkább: Szieszta délidőben (de ott nem férjet tálalták)

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 22:25:36

@szellőláb: na de pont ez az, hogy eszükben sincs. nemrég voltam egy találkozón, a meghívó email: mi legyen a vacsora? mondom, hogy miattam ne fáradjon, nem enni megyek, hát több emailen át győzködtem, hogy nekem bőven elég a csipegetnivaló. ugyanez exszel, mikor még nem is voltunk együtt: mondom, engem nem érdekel a kaja, a társaság miatt megyek, és egyszerűen ő se bírta megérteni. folyamatosan rá akar mindenki beszélni, hogy de hát, de hát de zabáljak már. én nem mondom senkinek, hogy ne, nekem viszont mindenki rágja a fülemet, hogy de, de.

szellőláb 2011.01.10. 22:44:06

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Ennél csak egy rosszabbat ismerek: tukmálja a kaját, de töltögetni meg elfelejt :-)))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.10. 22:54:21

Holnap már tényleg lesz poszt, mielőtt itt valami kreatív házitündérek-blog alakulna ki :D

szellőláb 2011.01.10. 22:56:56

Az korábbi kommentekben szó esett több szakácskönyvről is. Az én nagy kedvencem: Magyar Elek: Az ínyesmeter nagy szakácskönyve. Az első változatokat valamikor a 30-as években adták ki, nekem a 91-es 3. kiadás van meg. Komolyan mondom, élvezet olvasni, függetlenül attól, hogy valaki szeret-e főzni, vagy sem. A kezdőknek is hasznos, mert rengeteg apró trükköt mutat meg, mindenféle kaja van benne a legegyszerűbbtől a bonyolultabbakig. Érezni, hogy nagyon ismeri és szereti azt amiről ír.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 22:58:58

@szellőláb: na, inni azt kérek (nem alkoholt), azt nem felejtem el.
rosszabb (pl keresztanyám: tukmál, tukmál, de ha ő eljön hozzánk, nem fogad el egy kekszet se. ugyanez, elmegyek hozzá, eszem egy tányér akármit, ő meg főzött négy emberre valót. és bociszemekkel, hogy de hát akkor ezt ki fogja megenni? (keresztanyám 35!!! kiló. az egész napi kajaadagja egy tányér leves. de azért nekem - aki szintén nem vagyok valami nagydarab - négy emberre valót főz...)

szellőláb 2011.01.10. 23:03:42

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nézd a jó oldalát! Biztosan azért teszi, mert szeret. Gondolom, akárkinek nem főz (hiszen nem is szeret)

szellőláb 2011.01.10. 23:07:21

@Modor Tibi: Mi csak úgy jól elvagyunk egymás közt

A Tyne folyó déli partja 2011.01.10. 23:10:12

@szellőláb: jó, de rám nem kell főzni!!! azért főz, mert azt hiszi (35 év alatt nem sikerült róla lebeszélni), hogy kötelező. mert mindenkinek az kell, ha tukmálják. lásd a fenti kommenteket...

szellőláb 2011.01.10. 23:15:35

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Na jó! Szerintem bontsunk asztalt (a biztonság kedvéért nézzünk be a hűtőbe.) Holnap is lesz poszt...

2011.01.11. 07:11:26

@szellőláb: Oh, hát azt a könyvet olvasni sem lehet szódabikarbóna nélkül. szerintem ember nem lenne manapság aki képes lenne végig enni egy Anna nap menüt.

A könyv nagyon jó szórakozás, de a recepteket nem kell nagyon komolyan venni, mint maga is írja, ínyes mester nem az aki főzni tud, hanem aki élvezni tudja az ételeket.

Ha nézted a fényképeket nagyon nagy a hasonlóság a leszármazókra, különösen Gundel Károly, mintha Bujtort látnád, de az unoka a régebbi kultusz miniszter is nagyon ott van.

noirp 2011.01.11. 08:00:41

@El Topo (Sgt. Elias), @Frengi: A mellett meg még egypár fűszer illóolaja baktériumölő hatású, nem is kicsit (szegfűszeg, kakukkfű, oregánó, gyömbér) és zsírok oxidációja ellen is dzsal.
Szegfűszeggel tűzdelt, pácolt sonka megpirítva, nyámm.

@Frengi:"szerintem ha a ráksalátába garnéla helyett lóférget raknának kevesen vennék észre. Állagra, minőségre hasonló". Megédesítetted a reggelemet :DD. De jó, hogy nemigen eszem garnélát.

noirp 2011.01.11. 08:05:24

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Hát mondjuk megértelek. De ez vmi magyar sajátosság lehet. "Szedjél, egyél, vegyél, szedjél, egyél!" Szeretek jót főzni, jót enni, de hogy egy vendégség tényleg _csak erről_ szóljon, az fárasztó. Pláne ami változatosság ilyenkor eléd kerül (rántott ez, rántott az, pörkütt, bájgli) Átérzem.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 08:20:53

@noirp: Én imádom a jóféle (nem konzerv!) garnélát. Lóférget hol lehet beszerezni?

Ernoke 2011.01.11. 09:38:34

@Frengi: én simán megenném azt is. ételben nekem gusztusos, amin látszik, h élt és mozgott, mielőtt az én tányéromra került, egyesek szerint perverz vagyok.:D jót főzni pedig nem nehéz, de szerintem csak akkor, ha szereted is, amit készítesz. legalábbis nálam így működik, sütni szerintem soha nem fogok rendesen megtanulni, pörköltet, ragukat viszont jobban csinálok, mint anyám.

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): ezzel a tabletta-dologgal én is ugyanígy vagyok, írni is akartam.:)

2011.01.11. 11:10:13

@szellőláb: egy pillanatra azt hittem, hogy ez meghivás, de aztán rájöttem, hogy ez film cim.

Sült zöld paradicsom: a nyomozó oda jár a vendéglőbe, közben ynomoz az eltűnt férj után, dicséri a sültet, a titok a mártásban van, mondják a csajok. Szép film, inkább megható.

Nálunk ez már szállóigének számít, mert ha jönnek a fiak, akkor sütök szelet húst, és a visszamaradt pecsenyelével variálom a mártásokat.

@Ernoke: nem is kell megtanulni, ugyan is 5 alap tészta van, ebbül 2-t tuti, hogy tudsz, ha megtanulsz még egyet egy linzert, vagy inkább egy kelt tésztát, akkor már te lehetsz a Túrós Lukács. Ugyanis a sütés ezeknek a variálása. egyet tudsz, tudsz leglább 200-at.

A mufinnál primitivebb dolgot elképzelni sem tudok.

A barátnőm festőművész, az ő mézeskalácsa egy alkotás, félsz beleharapni, olyan gyönyörű, de az enyém ehető bár igen ronda.

A Tyne folyó déli partja 2011.01.11. 13:16:56

@noirp: szerintem is, ezt mindig magyar embernél tapasztaltam. plusz még, hogy speciel én vegetáriánus is vagyok, ebből jön mindig, hogy jaj, akkor nekem pláne mit főzzön, és hiába győzködöm, hogy semmit, nekem elég a csipegetnivaló. múltkor is, mondom, több emailen át győzködtem, hogy nem kell nekem rendes vacsora, húsz ember hoz sütit, ezt-azt, nem fogok éhenhalni akkor se, ha megéheznék...

egyébként egy tegnapi hozzászólásra, aki írta, hogy akik szeretnek főzni, enni, azok azt állítják,hogy akik nem, azok besavanyodottak. én most végiggondoltam az ismerőseimet, és azok, akiknél központi a kaja, azoknál a hobbi ki is merül ebben, akiknél meg nem, azok meg tök aktívak, járnak ide-oda, ezernyi hobbijuk van..úgyhogy inkább fordítva.

a másik még, ami idegesít, hogy a fentiek úgy is gondolják, hogy csak az az igazi főzés, meg kaja, ami minél bonyolultabb, egy pofonegyszerű, hamar elkészíthető kaját meg nem vesznek figyelembe, akkor se, ha sokkal finomabb, mint a fenti.

kinoxalin 2011.01.11. 19:58:07

@Modor Tibi: szerintem ez is kelléke volt az újkori háziasszony-képzésnek, nem lennék róla meggyőződve, hogy viccnek szánta... :-)

@Donna Anna: www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kasszava.html

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.01.15. 19:35:36

Modoros fiatal celebnő a főzőshowban
Míg társai a bevásárlólista összeállításával kezdik napjukat, ő áztatja habtestét a pezsgőfürdőben. Valószínűtlenül sok teamécsessel, és 3 kosárnyi rózsa szirmaival körbevéve.
Öltözködés után indul beszerzőkörútra. Hajas-szalon+körmös. Hogy jól nézzen ki este. Az alapanyagokat amúgy is egy golyófejű ismerőse hozza neki házhoz, mikor hazaér.
A lakás: lehet a pénzes élettársa vagy a saját lakása, a minimalista berendezést lakberendező magazinokban mutogatják. A konyha hasonló stílusú, felszerelve minden csúcskategóriás eszközzel, amikért egy háziasszony ölni tudna. Persze érintetlenek. Néhányon még a gyári fólia is ott fityeg.
A menü: mindig egzotikus. MINDIG! Ezzel próbálják jelezni, ők milyen nyitottak a más kultúrák iránt, milyen széles az érdeklődésük, és gourmet-kat megszégyenítő módon kifinomult az ízlésük. Valójában még egy paprikáskrumpli elkészítése is gondot okozna nekik. Ezért a menü inkább szusi -nyers hal rizsbe göngyölve, ugyebár. Ha egy fokkal bonyolultabba fognak, akkor mondanom sem kell, azt a bevásárló segédük készíti, hisz ők azt se tudják, hol van a tűzhely kapcsolója. Desszertnek brownie. Ja, és ugye most csináltatták meg a körmüket, azért sem főzhetnek.
A recept cetliként való kiragasztásában a pálmát az viszi, aki a laptopon lévő weboldalt projektorral kivetíti a falra.
Fontos momentum még a vendégvárás. Az öltözködés, sminkelés tartson minimum annyi ideig, mint az ételkészítés. Tán tudatalatt ezzel kívánja ellensúlyozni az esetleg borzalmas étket? Tudósok még vizsgálják.

Ugyanez a típus vendégként
Bár hangsúlyozza, hogy ő fogyókúrázik, mert... vidáman szürcsöli a vendégváró koktélt, kétszer kér mindenből, a desszertből háromszor. És végig hangoztatja, hogy ilyen jól még a Szilvavirág luxusétterem konyháján sem főznek.
Különösen elborult fajtája a mesterséges adalék függő. A kumplipürétől kezdve a császármorzsáig, spontán monológban tör ki, amint ízlelőbimbói találkoznak az étekkel: élelmiszermárkákat kezd sorolni, aminek a zacskós porkajái ízletesebbek, mint a valódi vízzel főzött tört krumpliból, házi vajjal felengedett, szerecsendióval ízesített köret.

Stronci 2011.01.27. 14:49:31

@vészmadár (pica pica): csendes nézelődő vagyok csak, de ha akarod elmesélem milyen leejteni közel 1 litert büretta tisztítás közben a vegyifülke élére, és utána mi marad a ruhádból...avagy expressz sztriptíz a laborban.Igaz palacsintát is lehet sütni bunsen égővel. egykori vegygép Pécs) ave

szellőláb 2011.01.27. 16:45:31

@noirp: Ez most egy felhívás vegyészfrakció alakítására? Mert akkor tiltakozni fogok az illetékesnél.
süti beállítások módosítása