Az eminens kislány

2010/12/12. - írta: Modor Tibi

A szabad asszociációs gyakorlat oroszlánrészét köszönöm nosferato úrnak.

 

Természetesen aki ilyen volt, ma már nem vállalja (ahogy Tibi fogalmazta kissé kuszán: "ma már senki nem volt ilyen"). Hajlandó vagyok elhinni, hogy nem te voltál. DE LÉTEZIK. Az ilyenekre mindenki úgy emlékszik, hogy megtépte a haját a szünetben, és saját maga amúgy óra helyett kocsmázni járt - éjszaka meg diszkóba. És még így is jó tanuló volt - de nem tanult, csak simán okos volt... természetesen. De mégis léteztek az eminensek. És hova tűntek? 

 

Akik a tanítónéni leesett krétájára helyből métereket vetődtek, hogy visszaadhassák, akiknek a szülei pedagógusnapra kávé- és csemegekosarakat küldtek önkéntes alapon - és ha osztálytársuk feleléskor valamit elbaszott, akkor hatalmas sziszegéssel és méltatlankodással jelezte a tanárnak, hogy ő bizony még ülve is tudja az anyagot. Hangosan súgott, hogy lehessen tudni, hogy ő súg. Ha a tanár az egyik kiszemelt osztálytársat elkezdte dorgálni, azonnal sziszegve figyelmeztette, hogy "állj föl!". Helytelen nyelvhasználat esetén ("hiányzik a Mankiewitz Tibor") kórusban: "a nélkül!". Vagy "tulajdonnév elé nem teszünk névelőőőőt!" (Eleve bármilyen kioktatás T/1-ben használata.)

Az eminens kislány anyukája a szülői munkaközösség vezetője, de legalább aktivistája: osztálykirándulásra is eljön, ha az osztályfőnök-helyettes hirtelen lemondja, vagy a C-seknek is ugyanakkor van a kirándulása és mégis illik velük mennie, mert őket többet tanítja.

Az eminens könyöke megtámasztásával jelentkezik, vagy a padból oldalra ki- és előrehajolva, a tanári asztal felé nyújtott karral. Jelentkezéstípusok: 2-3 ujjal ujjazós, peace-es, tenyeres. Legstréberebb kis indigógeci peace-esben jelentkezik.

A tábla letörlése mindig vizes szivaccsal történik: kizárólag függőlegesen, fentről lefelé haladó mozdulatokkal. Majd dátum, esetleg névnap felírása GYÖNGYbetűkkel. Az eminens radírhasználata precíz, átgondolt: később a hibajavító festéket, vagy hibakihúzó szalagot elsőként használja korosztályában - újító. Köpenyviselése indokolt, erkölcsileg alátámasztott, nett. Ha valaki nem jön ünneplőben, eléáll és elsőként mondja hangosan a szemébe, hogy "MA OSZTÁLYFÉNYKÉPEZÉS LESSSSZ!", majd megsértődik, hogy erre hogy nem lehetett odafigyelni (amúgy hogy nem?).

Két számológépet hord magánál, hogy az egyiket kölcsönadhassa.

Soha nem tudja meg, hogy a tanár az osztállyal együtt röhög rajta, amikor nevetséges modorral és nagy teret igénylő kézmozdulatokkal éppen ötösre szaval el valamit. 34 évesen éli át első orgazmusát, onnantól kezdve másokat tanít szexre.

Vállalkozik 3-4 tantárgyból is szorgalmi felelősnek vagy pirospontok, kisötösök könyvelésére, értelemszerűen hiányzó házik ellenőrzésére és kapcsolódó fekete LYUKAS KARIKÁK, feketepontok vezetésére. Bátyja/nővére is jó tanuló volt, ezért már az első nap megkérdezik, hogy "hmm... Tárnoki... a Tamara a nővéred, ugye? Tanítottam!"

Pedáns kislányok alapfelszerelése (AKA female rambókészlet): emeletes tolltartó, fÖLLül színesceruza- és filctollkészlettel, alul tűhegyes grafitceruzák, 2B-stől lehetőleg HB-sig. Postairon, kétlyukú hegyező! Kétdimenziós, kapirgálva zenélő vonalzó, szagosradír - később töltőceruza, Rotring (ejtsd: rotling), TIKKY rotringradír! A szagosradírnak annyira jó gusztusos illata volt, hogy, hogy többször is megkóstoltuk. De ízre úgy néz ki, fos. Másodszorra is. Nagyon szokszor elhangzó beszélgetés: "de jó, szagos radír? megszagolhatom?" - "meg, de már nincs illata, elszagolták". A pedáns kislányoknak körzőkészletük van olyan alkatrészekkel, amikről soha ki nem derült, hogy mire jók.

Korona: négyszínű betéttel rendelkező, szögletes oldalú - így kényelmetlen fogású - fémtoll és hajráf!

Az ilyen kislányoknak műanyag uzsonnásdoboza is van, benne külön almatartóval (narancsra is jó!). Narancsot szalvétával, egészben harapja, nem GIRIZDenként. Paradicsomot is. Beszarsz. Neki nem folyik le a könyökén. Ő lehet, hogy giroszt is tud enni első randin, de nem derül ki, mert vele nem futsz össze egyetem alatt 4:30-kor a Nyugati aluljáróban. Dobozban héjától megszabadított kenyérke alufóliába ÉS szalvETTába becsomagolva. A follpack és a szalvéta összeérésének hangjától a mai napig sikítva ébredek éjjel. Gyengébb napokon előre összevágott zöldség (répa), vagy másoknak egy kis csoki (sláger: kockánként csomagolt Milka, otthon érdeklobbi szerint leszámolt darabszám: ugye kell a mögöttem ülőknek, aztán Briginek, hogy bevegyen a földrajz szorgalmiba; meg Gergőnek, akit utálok, de ha kap csokit, az Anitának tuti rosszul fog esni, úgyhogy kap).

Ritka, de létező fogalom: dagadt stréber kislány (ne tetézd). Tornaórán tuti más színű tornadressz, mint a többieknek - alóla pirospozsgás gyereklábakra rettenetes alsóruházat kilógás. A fiúk se szépek, de örülök, hogy ezt nem kellett néznem. Na most neki jellemzően inkább: abonettes szendvics! Vagy ham-let, ami az a csikorgós, tömörített pattogatott kukorica, extrudált kenyér, vagy bármi - lényeg, hogy a laptopokat abba csomagolják.

Azért néha kicsit lehetett őket irigyelni. (Céljuk is volt.) Mert másoknak muter esetleg csak parizer, nagyon vastag margarinnal csomagolás, utóbbit is csak azért, hogy a kenyér ne hulljon szét por alakú összetevőire. Esetleg vidéki nagymamától kapott büdös-csontos húsok.

További tüchtige kiegészítők: neonzöld-ciklAmenT táska- és ruhatár (butikos anyuka?), füzetek, könyvek bekötése jellegtelen, egyszínű bekötőbe még nyolcadikban is. Gimnáziumban is. A gyöngybetűk és a stréberkedés a korral elhal. Egyre nehezebbnek tűnnek a tantárgyak, utolsó két évben már csak 4,8-as átlag (világvége!), gimnáziumban középszerűség. Egyetemen meg konkrétan tanulni kell, hujuj. Kivéve persze kedves és egyben gyönyörű (nem vagyunk rá méltók) évfolyamtársnőnket, akinek 4,92 az átlaga, mert Vezetés és szervezésből becsúszott neki egy négyes még másodikban.

Gombos tolltartó: kis tükör vagy hegyező kirugózás belőle gombnyomásra, kicsit knight rideres, de csak lányszínekben árulták. Sajnos. Csábító lehetőség volt a buziság útjára való rálépésre.

Mindenki kicsit stréber. Van, aki az volt - van, aki utólag habilitálja magát annak: 40 évesen, amikor az élete már biztosan zátonyra futott (vagy biztosan nem), felemlegeti az ember, hogy általános első-másodikban ő is kitűnő volt! Aztán ott csúszhatott meg valami, ahogy így nehezedett... 

508 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fagyees 2010.12.12. 17:01:41

Minden részlet stimmel! Sajnos néhány dologban magamra is ismertem :DD De mindig túl rendetlen voltam az emeletes tolltartó fenntartásához, meg az ilyen hülyeségekhez. Egyébként tényleg érdekelne, hogy a körzőkészlet sosehasznált alkatrészei mire jók...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.12. 17:04:01

Ajajajaj... Nosferato, most kieresztetted a dzsinnt a palackbol! Szereny velemenyem szerint a torzskommentelok nagy resze most igy vagy ugy, de talalva erzi magat. Es en igenis csak okos voltam, nem streber!!!!!!!!

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2010.12.12. 17:14:51

Gimi első-másodikban, dolgozatoknál direkt úgy tettem, mintha puskáznék, nehogy strébernek nézzenek :)

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2010.12.12. 17:18:57

Filctollak, színes ceruzák szigorú színsorrendbe rendezve, egyszerre csak egyet lehet kivenni, mielőtt kiveszi a következőt, a már nem használtat először vissza kell tenni a helyére.
Ugyanez a rend figyelhető meg a füzetek sorrendjénél a táskában: hátnál a nagyobb, kifelé a kisebb könyvek, füzetek. Méreten belül ABC vagy órarend szerinti sorrend. Mindent ugyanoda kell visszatenni.

Később ők úgy csomagolnak a táskába, hogy minden póló meg nadrág a táskán belül külön lezárt nylonban, hídról Dunába szakadás esetén minden ruha szárazon maradás.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 17:34:55

@altoid: váháháhá. Nekem feketepontok tucatjai jutottak. Mindig ki volt törve a ceruzám, elszakadva a táskám, szamárfülesedve a füzetem (szegény anyám ilyen műanyag izéket vásárolt, amelyektől majd nem lesznek szamárfülesek. hiába.) Hiperaktív, rossz magaviseletű, izgága. Stréber, a faszom.

Mitya Ivanov 2010.12.12. 17:36:19

basszus a könnyem kijött, és nem csak a nevetéstől.
Pont ilyenek voltak nálunk is.
Engem, mint rosszgyereket egy ilyen kislány mellé ültettek még másodikban, de már az első másodpercben lecseszett, mert a félig megevett almát beraktam a fiókba a szamárfüles füzetek mellé. Később szerelmes lettem belé.
Ma a postán dolgozik...

Noked-Lee 2010.12.12. 17:37:42

hubasszameg, minden mondat talált!

Noked-Lee 2010.12.12. 17:39:18

juteszembe, nálunk volt 1.-2.ban ceruzafelelős az osztyálból, aki ellenőrizte, hogy elég hegyesek-e a grafitok. úgy féltünk tőle, mint az ávh-tól.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.12.12. 17:59:16

Ez pont így volt télleg.
Nálunk "alsóban" párban ültek és ha valami nem jött be nekik akkor szemgolyóforgatás nyelven kommunikáltak egymással és közben rájátszva hebegve gesztikuláltak. És mindig szolfézsre jártak, emiatt nem tudtak sehova eljönni mert külön el kellett magukat kérni a szolfézstanártól de az "ofő" volt hogy leszólt zsuzsásnak. A tanárokat meg így kellett hívni: bandás, zsuzsás, terás

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.12.12. 18:04:10

"uristen terás aztmondta hogy ma rödogát írunk föciből meg töriből URISTEN ÉS NEM TUDOK SEEEMMMÍÍÍÍÍÍÍÍT"

zsíregér 2010.12.12. 18:07:16

egy kis kiegészítés:
- radírról a papírt és a celofánt leszedni nem lehet, radírozni csak azzal a sarkával szabad amelyiken egyszer már megkezdtük
- könyvet nem szabad kihajtani és lenyomkodni, mert az vandalizmus
- aláhúzni a könyveben csak vonalzóval
- könyvbe beleírni legvégső esetben szabad, füzetbe párhuzamosan jegyzeteljünk inkább

Valószínűleg ezek azok az emberek, akik OBI újságba csomagolják az éppen aktuális könyvet is, amit olvasnak.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 18:09:23

@Noked-Lee: hajaj, nálunk általánosban minden padsornak volt padfelelőse, (a tanár által kijelölt), és meg kellett néznie, valamint jelentenie, hogy mindenkinek készen van-e a házija, és rendben van-e a felszerelése (ide beletartozott az egy csomag írólap is, röpdolgozatok esetére, valamint a csomag papírzsebkendő, az osztályfőnök kérésére. akarom mondani, követelésére...)

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2010.12.12. 18:15:31

Meg ha nem ugyanilyet ültetnek mellé, akkor a pad közepére (pontosan a közepére, nyilván) határvonalat húz vonalzóval, azon átmenni nem ér. Még ideiglenesen sem.

zehu 2010.12.12. 18:16:57

Nyalisok: "Tanárnő fodrásznál volt? (nem vár válaszra) Nagyon jól áll ez a frizura!!!", "Láttam tegnap tanárnő unokáját, nagyon-nagyon aranyos!" Buszon, villamoson képes ordítani neki, hogy üljön le a tanára a helyére. A tanár irtógyenge és 25-ször elmondott poénjain is betegre neveti magát...

zsíregér 2010.12.12. 18:18:22

Tízóraik:
- aki nem hoz semmit
- aki hoz, általában üres kifli, vagy zsemle
- aki hoz, májkrémes kenyér vagy párizsis kenyér, szép vastag héjjal, vajjal, minden nélkül szalvétában
- eminens, folpakkban csomagolt zsömle, vaj, gépsonka és vékony sajt, paradicsommal, hozzá a posztban említett narancs vagy alma, majd Kinder tejszelet amin egy fehérített fogú eminens fiú képe látható (máig nem értem kinek elég ez a mennyiségű csoki)+ Bobó vagy Góliát újság - de ugye újság felett nem eszünk

mrs wilkinson 2010.12.12. 18:24:02

@Atlétás Bandi: volt ilyen fiú az osztályomban... meg olyan is, aki képes volt sírva fakadni egy négyes miatt. Igaz, az lány volt..

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.12. 18:31:17

@Professor Pizka: szamárfülvédő, azaz! És a facebookon nagyon találóan írták a tenyérrel/alkarral TÖRTÉNŐ dolgozattakarást lesés ellen.

A mi eminens osztálytársnőink amúgy szerencsére vitték valamire (VÁLOGATOTT osztályban, pedagógusgyermekekkel mondjuk ez a minimum), még a nem eminensek is. Bár a fele inkább már otthon van a gyerkőcökkel.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.12.12. 18:39:47

bazmeg filcek színsorrendbe állítás + könyékkel dolgozattakaráson pusztulok.

KATZE 2010.12.12. 18:41:06

VÁÁÁÁÁ! Ez ütött:)

Nálunk is volt ilyen csaj, nem is egy. De utáltam őket... Én is kitűnő voltam 8 évig, dehát a fiúk csúnyán írnak, stb. Ezért mindig le voltam szúrva. És a hülye alsós ofő meg még állandóan gerjesztette is az ellenségeskedést köztem és a "legokosabb" lány között. Meg is nézem iwiw-en, hogy bolti eladó lett-e belőle:)
Belőlem egy gyenge 3,5-4,2 közötti 4 évgimnázium után vörös diplomás lett. Pedig trehány, rendetlen gyerek voltam:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.12. 18:42:51

@nosferato: ÉS dolgozatírás végén még egyszer átolvasás: MOZGÓ SZÁJ! Előtte természetesen piszkozat + átmásolás.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.12.12. 18:48:35

Ebből a fajtából szerintem osztályonként kijutott 2-4 példány. A hibátlan átlag nem mindnek volt meg, de az összes többi jellemző ül.

Viszont adott színsorrendbe rakott ceruzáim nekem is voltak alsó tagozaton, de annak gyakorlati oka volt. Soha nem színeztem velük, viszont mindegyik ceruza egy forma1-es pilótát jelképezett, akik az órák idején versenyeztek, és előzgették egymást. Természetesen Senna volt a sárga.

lárvalányhaj 2010.12.12. 18:51:44

@Professor Pizka:

Csatlakozom, én sem voltam stréber, sőt. Kifejezetten problémás gyerek voltam. Iskolában óra alatt rajzoltam, olvastam. Persze így is én voltam a legjobb, de a tanárok azért, biztos, ami biztos, baszogattak, mert így tanulja meg a gyerek a rendet.
A felszerelésemet szintén rendszeresen elhagytam, tankönyveket elfelejtettem bepakolni, a meglévők szamárfülesek voltak, és tele voltak firkálva.
Gimnáziumban a padom olyan rendetlen volt, hogy az osztályfőnököm a féléves együttélésnél beírta, hogy alkalmatlan vagyok a társas együttélésre. Végül is annyira nem lőtt mellé, de azért a pedagógiai érzék uralkodik. Meg ez egyfajta jelzés is volt, h el kéne mennem egy másik iskolába, amit meg is hallottam.
Ja igen, a másik dolog, amivel rendszeresen terrorizáltak, az az, hogy iszonyat csúnyán írtam, kb. mintha a macska tintába mártaná a karmát, és ilyen hullámvonalban végighúzná a papíron. A fent említett stréber _kiccsajok_ ellenben szabályos geometriai elemekből álló, kerekded, füzérszerű gyöngybetűket produkáltak.

Ezt a tulajdonságukat azóta is megőrizték, pl. egyetemen oktató ismerős asztalán látható ZH-kupac elemeiről a név megnézése nélkül is megmondom, h fiúk vagy lányok írták-e. Lányok 90%-a ugyanis ma is ilyen göndör betűket produkál, akiknek meg úgy néz ki az írásképe, mintha bal kézben fognák a tollat, azok fiúk.
Ami még halál, az a több színnel jegyzetelés. Koliban betettek egyszer egy rendmániás, tüchtig, tanulós egyetemre járó picsa mellé. Amikor megláttam a füzeteit, már tudtam, hogy nem leszünk jóban -- nem is lettünk.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 18:55:22

@zehu: na, mikor tanár voltam általánosban, ott volt egy ilyen csaj, akkor volt hetedikes. bekopogott a tanáriba, hogy sütött a tanároknak palacsintát, meg megköszönte, hogy beszélgetett vele egy tanár, pl.:)

lárvalányhaj 2010.12.12. 18:58:22

A stréber kiccsajok az egyetem elején érdekes metamorfózison mennek keresztül. Mivel a nagy részük nem okos, csak szorgalmas, ezért hatalmas koppanások várhatók.
Egyébként a stréber kiccsaj az egyetemi oktatóinál is beveti az iskolában tökélyre fejlesztett nyalási skilleket, időnként sikerrel.

Az első olyan tantárgynál, ahol nem a seggelés számít, hanem az, hogy az ember meg is értse, jön a pofáraesés. Ebből a stréber kiccsaj levonja a tanulságokat, és adekvát stratégiát fejleszt. Személyesen ismerek például olyan egykori stréberkiccsajt, akinek a szakdolgozatát azért dobták vissza, mert szép kövér plágiumokra bukkant benne a bíráló.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.12.12. 19:00:45

@Modor Tibi: mozgó száj + ujjal követés sort! Trükkös feladatnál (pl. 1. feladat: olvassa át a kérdéseket, 14-edik feladat: csak az 1. és 14. feladatot kell megcsinálni) NAGYON EGYENESEN ÜLÉS összekulcsolt kézzel, tanárral szemkontaktus, hogy ő már készen van.

Variánsok: kéz hátratevéssel ülés kéz térdre helyezése nyugalmi helyzetbe. Vigyázállás betartatása (különösen Szózat, Himnusz), beszélgetőkbe belerúg, vagy sziszeg.

Órai levelezéskor a levelet nem adja tovább, vagy kiviszi a tanári asztalra. Érdekérvényesítéskor "megmondalak", "beárullak" fenyegetés.

lárvalányhaj 2010.12.12. 19:03:08

@nosferato:

Igen, az árulkodósság alapvető vonása ezeknek a kiccsajoknak. Tanárok rájuk támaszkodva az osztályközösség kontrollálására alkalmas besúgóhálózat kiépítése, _szociban_ nyilván "rendőrállam a rendőrállamban"-feelingnek levés.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 19:04:07

@lárvalányhaj: hát, én stréber ugyan nem voltam, de extrán rendetlen se. viszont csúnyán írtam, az igaz.

és a magatartásomra meg mindig négyest kaptam. tudod, miért nem ötöst? mert nem jelentkeztem állandóan, és nem vettem részt az úttörő akármikben. márpedig ötös magatartása csak annak lehet...a nagymamámék meg mindig röhögtek, hogy négyes??? én???? hát mit rosszalkodtam?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.12. 19:04:15

@nosferato: igen! Amikor készen van, akkor a tanár is félig suttogva vagy némán - de túlartikuláltan tátogva: "KÉSZ?" - a válasz egy hatalmas bólintás.

Esetleg ezt megelőzendő, fennhangon "KÉSZ" mondás, és ceruza/toll asztalra dobás nagy zajjal.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 19:06:31

@lárvalányhaj: már feltéve, ha felveszik őket. nálunk a gimiben is volt egy-két olyan, akik a legjobb tanulók közé tartoztak, de kizárólag a stréberségük okán. kizárólag arról volt tudomásuk, ami a tananyag része volt. egyéb, általános műveltség, ugyan már. nem tanultuk=nem tudtak róla.

zehu 2010.12.12. 19:09:24

@nosferato: Az ilyeneket küldik mindig a szertárba, hogy hozzák el, az xy könyvet, dolgozatot, lombikot csonkagúlát stb.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 19:09:44

@lárvalányhaj: amúgy, egyetemen is voltak ilyenek, pláne a levelezősök közt:) volt egy-két csaj, aki a tanárok minden szavát lejegyzetelte, sőt, én is tapasztaltam egy előadásom során (már, amikor nekem kellett valamiből referálnom, asszem pszichológia), hogy mondtam a dolgokat, szaktársak jegyzeteltek, és az egyik folyton visszakérdezett, hogy hogy is? és ha ilyenkor nem pontosan ugyanúgy mondtam el, már elvesztette a fonalat. egyetemen!!!!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.12. 19:18:23

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): en fiu letemre mindig es mindenbol jobb jegyeket kaptam, mint az osztaly eminens csajai. Hat, naluk jobban senki sem utalt, pedig kepzelhetitek, hogy nem voltam valami nepszeru a kituno bizonyitvanyommal...

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2010.12.12. 19:19:41

@Modor Tibi: tanár válasza lecsukott szemmel kicsit bólintás

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2010.12.12. 19:29:13

Nekem volt olyan osztálytársam (lány), aki az órai - a tanár mondatait (és bénázásait) szó szerint tartalmazó - jegyzetét otthon átmásolta egy másik füzetbe. Azaz az órán készített jegyzete csak piszkozat volt.

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2010.12.12. 19:31:16

@mrs wilkinson: a másik véglet az az, amelyiket megkérdezik, hogy gyenge 2-est kér vagy inkább egy erős 1-est, aztán az erős 1-est választja. De nem offtopikolok, ez nem az eminens kislány, csak eszembe jutott.

lárvalányhaj 2010.12.12. 19:33:43

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

"kizárólag arról volt tudomásuk, ami a tananyag része volt. egyéb, általános műveltség, ugyan már. nem tanultuk=nem tudtak róla."

Ezzel a legtöbb gyerek is így van, azzal a különbséggel, hogy ők azt sem jegyzik meg, amit nem az iskolában tanulnak. Aki meg az iskolán kívül is ismeretterjesztő könyveket olvas, esetleg meg is jegyzi, amit olvasott bennük, az elég hamar bekerül a "kis esőember"-kategóriába. :)

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 19:34:16

na, most elolvastam figyelmesebben. továbbra se voltam stréber,viszont az megvan, hogy első-másodikban kitűnő (elsőben konkrétan: jól megfelelt, mivel osztályzás nem volt.) utána meg egy jó ideig úgy nézett ki, hogy: tanulandó tárgyak ötös, tesi, technika, stb, bármi, ami készség, négyes. (ezért nem én kaptam a könyveket ekkor már, és példaként állították a "bezzeg ő kitűnőt" elém. hogy sajna kétbalkezem van, fahangom, és nulla hallásom, emiatt nem vagyok kitűnő, nem számít.

aztán felsőben bizony egyre rosszabb átlag, nyolcadik év végére már csak 4,1 körül, gimnáziumba meg már kettest is kaptam félévkor, fizikából is meg matekból is (most sírok). ja, általánosban is kaptam kettest egyszer év végén, rajzból...mert ugye, kétbalkéz. abból tanulandót nem adtak fel, pedig akkor javíthattam volna.

lárvalányhaj 2010.12.12. 19:37:20

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

El is végzik egyébként, mert ilyen szkennelőgépek amúgy. Orvosin, jogon sok ilyen példány van.
Amúgy nekem mindig szúrta a szemem a látszólagos ellentmondás aközött a két tény között, hogy az orvosi az egy nehéz, tanulós egyetem, és aközött, hogy a háziorvosok többsége finoman szólva nem túl intelligens. Persze értem én, hogy háziorvosnak csak a legalja megy, de akkor is, ezek az emberek ugyanúgy elvégezték az egyetemet, mint a szívsebész-professzorok.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 19:39:15

@lárvalányhaj: á, ezek már gimnáziumban voltak. tankönyvön kívül mást nem olvastak.

mrs wilkinson 2010.12.12. 19:43:07

@Atlétás Bandi:
Ez zseniális, bár nálunk nem kérdezték, csak hosszas levezetés adták. Gyenge 2-es mindig erős 1-est kapott, és így felfelé jegyenként. Persze a tanulógépek mindig az erősebb jegyet érdemelték ki, szünetben lehetett rögtön hőbörögni...
Ugyan nem voltam eminens, sőt, de találva érzem magam: a katonás rendben tartott tolltartó és a méret serint a hátizsákba pakolt füzetek befigyeltek. Unalmasabb órákon hosszú percekig biztosított elfoglaltságot, hogy átpakoltam a tolltartó felső- és alsó rekeszét, majd vissza.

mdee 2010.12.12. 19:46:52

-Hallod, a négyes feladatból mondj már valamit!
-Én sem tudom!! -kétségbeesett fejjel, közben úgy ír, hogy a papír füstöl.

Mikor kész, feltűnően kikattintja a tollát, majd hangosan az asztalra kúrja.

-Na, hogy sikerült?
-Á, alig tudtam valamit, nagyon max. négyes.

Mikor kiosztják a dolgozatokat, és be kell diktálni a jegyeket, kuncogva bemondja az egyetlen DÍCSÉRETES ötöst. Utána legalább bűntudatból ideadja a jegyzeteit lefénymásolni.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 19:46:56

@lárvalányhaj: orvosokkal nincs tapasztalatom, viszont a jogi egyetem akkor kezdett gyanús lenni, mikor az összes tévéműsor-vezető, bemondó, meg minden buta celeb oda kezdett járni. addig én is azt hittem, (egykori legjobb barátnőm oda járt), hogy az valami hű, de nagy szám.
mondjuk, tény, hogy az a barátnő is mondott butaságot, de az inkább az elkényeztetett, lakótelepi, egyszem gyerek mivoltából volt.

mrs.starkey 2010.12.12. 19:52:17

nem pedagógusgyerek, hanem pedagógus unoka vagyok, és egy-kettő rám (vagyis az áltis énemre) is igaz. :) hamar készen lettem a dolgozatokkal, jó (vagyis jeles! :D) voltam szövegértésből, kisötösökért csináltam szorgalmi házit matekból, ötös voltam írásból... de nem tartom gáznak, a nem szorgalmas (=legrosszabb tanuló) osztálytársam pl. éppen börtönben van, akkor már inkább az eminensség. :)

Noked-Lee 2010.12.12. 19:56:49

félve kérdezem tibitől:
van rá esély, hogy egyszer egy teljes posztot olvashassunk az -oly sokak által emlegetett, és gyűlölt- egyetemi eminensenkről?

lárvalányhaj 2010.12.12. 19:59:36

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

AFAIK a jogi egyetemen a "nagyon szopattak a vizsgán" kifejezésnt egész más értelemben használják, mint mondjuk a Műegyetemen.

lárvalányhaj 2010.12.12. 20:02:46

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Nálam a finommotoros skilleket igénylő tárgyakkal nem volt gond, de a tesi már elég gáz volt.
Gimnáziumban a testnevelés órákra egy idő után nem jártam be. Év végén egyest kaptam, de mivel nem érettségi tárgy, mehettem tovább a következő tanévre. A tanárok mindenféle módokon próbálták elérni, hogy bejárjak a tesiórákra, én meg röhögtem a markomba. Pláne hogy nulladik órában volt a tesi, majd hülye leszek olyan korán felkelni. :P

Augur 2010.12.12. 20:13:01

kegyetlenül jóóóóóó! nem emelek ki mondatokat, de a zárótételen teszhalottságig röhögtem. köszönöm!
sosem voltam pedál-mert_a mi időnkben_már így mondták-de a a lakótelepi általános a 90-es években maga volt az idegenlégió kiskorúaknak fenntartott előképzője, ezért ott még a matek hármassal futónak is jutott hálás feladat: elméletben becsengetésig kettes sorban feszesen álló osztálytársak minden kilengését (értsd állandó lökdösődés, rugdosás, hajtépés) nevek mellé húzott strigulákkal(!) dokumentálja, majd ha tíz összegyűlt, a tanárnál kisegyesre váltsa. hetente más volt a felelős, hogy jól utálhassuk egymást:D

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 20:20:06

ja, viszont most jutott eszembe a mi általános iskolai osztályunkban az eminens. végig kitűnő pedálgép, (értsd, a skatulya miatt akkor is, amikor már rég nem érdemelte volna meg), elment gimnáziumba, 19 évesen meg férjhez, és szült három gyereket. ok, később elvégzett valami egyetemet is, nem emlékszem mit, csak az volt akkor vicces, hogy itt volt a jó tanuló, akit minden tanár imádott, ha senki nem tudta a választ, majd ő megmondja, biztos fényes karrier vár rá, legalábbis, ami a tanulást illeti, erős egyetem, x.számú diploma, aztán nem lett belőle semmi...valószínűleg a gimiben, ahol nem ismerték, már nem volt olyan körülrajongott jó tanuló.

na ez most úgy hangzik, mint ha ki nem állhattam volna, pedig egyáltalán nem így van:) csak ennyit az általános iskolai kitűnőkről.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.12. 20:28:27

@lárvalányhaj: a tesitanárok megérnek egy külön posztot. de erről már olvastam (a pilates blogban). a jelek szerint kb. mindenkinek rossz élményei vannak az iskolai tesiórákról...
tesóm tesitanára szerint aki nem tud fejen állni, azt nem szabadna érettségire küldeni...
valamint, ugyanez csinálta súlylökésnél, hogy felhúzta a vonalat, hogy aki idáig eldobja, innentől kettes. na most, a kettest egyetlenegy tanuló érte el, aki második helyezett volt EB-n....de az a kettes, a hülye tesitanár szerint.

2010.12.12. 20:50:18

Én sajnos nem voltam ilyen, nem is vittem semmire.

a gyerekeim még megközelítőleg sem voltak ilyenek.

A legkisebbnél már ott tartottam, hogy szorgalmasan jártam a nyilt napokra, szülői értékezeletre, fogadó órára, táncikálni az alapítványi bálra, csak hogy lássák: igaz, hogy a gyerekem "nehezen kezelhető" de én törődök vele.

Ezek az iskola posztok mindig kellemetlen emlékeket ébresztenek, és csak arra tudok gondolni, de jó hogy vége.

niyabinghi 2010.12.12. 20:55:56

Jáááájj, volt ilyen pedál osztálytársam nekem is. Elvált pedagógusszülők egyszem gyerMeke, anyuka időnként bejárt konzultálni a tanárokkal fogadóórán kívül is. A gyöngybetűs füzetek nála is megvoltak, tesiórán fehér gumiöv a tornadressz fölött, alatta meg a bikinivonalon burjánzó dzsungel erősen kitüremkedve. Az ünneplő ruhához kötelező a fehér harisnya, azon jól átüt a fekete lábszőr. Kedvenc tanára pont ugyanúgy hordta. Szeptemberben fehérebben jött suliba, mint ahogy júniusban abbahagyta, mert soha nem ment sehova. A nyárra feladott összes kötelező olvasmányból kész olvasónaplója volt szeptember elsején (gyaníthatóan már július végén). Mindig elsőként vitte ki a kész dolgozatokat és amikor leadta, nem felejtette el közölni a tanárral, hogy ki hogyan puskázik. A jegy bediktálásakor ötös helyett jelest mondott. A jelentkezés összeszorított mutató- és középső ujjal, szigorú vigyázzülésben történt. Soha egy önálló döntést nem hozhatott, mindig anyuka mondta/mondja meg, mit és mikor csináljon, teljesen életképtelen, köszönhetően a control freak mamának. Most valami irodában főz kávét és fénymásol, kb. hetvenért, diplomával.

Kinizsi tagállomás 2010.12.12. 21:09:55

Az általános iskoláról nincs emlékem, mert 4-be is jártam...

A szakközépben pedig csak fiúk voltak, de köztünk is voltak ilyenek. Az a röhej, hogy fiú létükre szépen is írtak ( szerencsére rózsaszín tolltartójuk nem volt ). Viszont ezek az emberek egy része azóta öblössé vált, de a többi sem lett sikeres ember. Bekerültek ugyan a felsőoktatásba, de onnan hamar kikoptak. Azóta is emlegetik, hogy "azé mer wazzeg okosabb vótam mint a tanár elvtárs, oszt bosszúból kinyírt, nehogy a diploma után kitúrjam a katedráról, pedig te tudod a legjobban ecsém, hogy én a termelőiparban akartam kamatoztatni a megszerzett tudásomat". Végül is most is ott dolgoznak. Kenyeres kocsit vezet, szalag mellett dolgozik, takarít stb. ( félreértés elkerülése végett: nem nézem le ezen munkaköröket és az azt betöltő személyeket )
Rajtam és a hasonszőrű haverokon pedig röhögtek, hogy életképtelenek vagyunk, mert csak 2,5 lett az érettségi átlaga és egyből bevonultunk katonának, míg ő ment tovább tanulni, hiszen az neki járt. Aztán most több diplomával, nyelvvizsgával mi röhöghetnénk rajtuk, de inkább nem.
Az érettségi találkozókon a tanárok pedig még most is csodálkoznak, hogy megfordult a szereposztás és a rendszeresen lógó és egyéb deviáns viselkedést tanúsító egyedeknek benőtt a feje lágya.

nyílméregbéka 2010.12.12. 21:24:35

A kocsmát és diszkót leszámítva pontosan (de tényleg pontosan) ugyanilyen osztálytársnőm volt általánosban. Egyszer sírvafakadt, mert csak négyest kapott valamiből. Később elég tragikus irányba fordult az élete, mert úgy hallottam, vegyész lett.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.12.12. 21:34:34

Jézus Mária, micsoda unalmas, tüchtig, stréber ember volt képes ezt ennyire aprólékosan összeszedni?!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.12. 21:49:58

@Pók: baszkikám, dicséretes, hogy már több mind két éve jársz ide címlap nélkül is rendszeresen oktatni :))

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.12.12. 21:55:55

@mrs wilkinson: Hejj, nekem még egyetemi évfolyamtársnőm is volt, aki bőgött egyszer négyes miatt. :)

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2010.12.12. 22:13:40

@mrs wilkinson: ja, hát ilyet tényleg csak a leghülyébbtől kérdeznek, akiről tudja a tanár is, hogy inkább 1-est választ.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 22:25:14

@lárvalányhaj: külön órákon oktattak a P és az NY betű rejtelmeire. A mai írásképem... na igen...
És elvittek másik iskolába. A fegyelmező padtársnő kajáját megettem.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 22:28:39

@lárvalányhaj: ha pedig amúgy eszes csajok, akkor otthonról elkerülve két-három évre orbitális kúrógép válik belőlük, hogy a promiszkuitás is ki legyen pipálva a családalapítás előtt. Vagy pedig marad a 15 éves korában összeszedett pasijánál.

lárvalányhaj 2010.12.12. 22:41:15

@Professor Pizka:

A tüchtigpicsa szobatársnőm pasija a koliba való bekerülése előtt költözött Németországba. Meg is kérdeztem a csajt, hogy szándékozik-e félrekúrni, és cinkosan javasoltam neki, hogy használja ki az időt most, amíg fiatal, de valamiért nem örült.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 22:41:40

@lárvalányhaj: ezzel a kis esőemberrel most nagyon betaláltál :-)

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2010.12.12. 22:43:57

@KicsiSáti: Nálunk alsóban még előfordult, hogy elpityeredett valaki, de felsőben már nagyon gáznak számított. Na de egyetemen?!

Sok helyen magamra ismertem, pl. emeletes tolltartó, vonalzó, könyvmeghajtás, viszont másokat sosem mószeroltam be, nem voltam nyalógép. Csak rendmániás :D

lárvalányhaj 2010.12.12. 22:44:28

@Professor Pizka:

:D A gyerek persze azt hiszi, hogy a vendég nénik és bácsik azért mosolyognak úgy, amikor az atomok szerkezetéről mesél, mert büszkék rá, de valójában hazafelé menet a kocsiban jól kiröhögik :) Gecibb felnőttek direkt provokálják a gyereket, hogy még nagyobb esőemberségeket mondjon.

Toeck Filkow 2010.12.12. 22:58:47

Az ilyeneket imádtam megalázni, ha véletlenül négyest kaptak és bőgni kezdtek.

2010.12.12. 22:59:13

Ebben a kilenc percben minden benne van: ("- Frodó, ne súgj!")
www.youtube.com/watch?v=V9YpeTAYRqU

GERI87 2010.12.12. 23:15:38

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Bizony...én is nézem a közösségi portált..kiből mi lett..pedálokra külön kitérve..hááát semmi különös..:)

Ennyit erről.
Na meg a magyar ált. isk. oktatás is kb arra van hogy ne legyél otthon...legyen hol tárolni a gyereket..

"mer a huligánok csak ne zülljenek itten elvtársak"

pl nyelvtan minek volt?
Tudok magyarul...kész. az alany állítmányozásért meg headshut járna aki kitalálta...
és még sorolhatnám zene, rajz, tesi...

Bezzeg arra nem tanítják meg a gyerköcöt hogy hogy írjon önéletrajzot, hogy kell értelmezni egy szerződést (és akkor talán nem sipákolna hogy "a rohadt bank hogy átbaszott a zsidrák mocskos anyját.." ) szöveget kéne tudni értelmezni!
Meg hogy alapítson vállalkozást, meg úgy alapként hogy mi a nagy büdös franc az a piacgazdaság elvtársak...

de a Mozart meg az igeidő meg az egyenlet az kurva fontos és nélkülözhetetlen az életben...az kell...ÁÁÁÁ:)

na...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 23:18:02

@Augur: ja. engem ilyen csökevények még egyetemen is felnyomtak...

lárvalányhaj 2010.12.12. 23:24:04

@GERI87:

Az adóbevallás kitöltését másutt is meg tudod tanulni, de mivel a legtöbb gyerek magától egy könyvet se nyitna ki, ezért mégiscsak az iskolában kell lerakni az alapműveltség alapjait.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 23:30:03

@lárvalányhaj: igen... és milyen szar mikor erre rájössz...

GERI87 2010.12.12. 23:33:21

@lárvalányhaj:

"Az adóbevallás kitöltését másutt is meg tudod tanulni,"

magától nem néznek utána...
az alanyállítmány helyett és a fej/tor/potroh után be lehetne biggyeszteni fontosabb dolgokat is amik HASZNOSABBAK a mindennapi életben...

Alapmüveltség..hm.

ha abból indulunk ki hogy az "alap" az amiről az emberek kb végzettségtől, származástól, lakhelytől.. stb függetlenül tudnak értekezni akkor ma szerintem már nem alapműveltség tudni bármit is pl Mozartról...

Akit érdekel az ugyis utána néz és tudja, olyan közegbe megy ahol mások is ilyenek...

Szerintem ma jobban hozzátartozik az alapműveltséghez az hogy tudod ki Mel Gibson vagy
Ozzy Osbourne:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 23:37:48

@GERI87: az általános iskolában (az elsőben, ahonnan elmenekítettek) arra tanítottak, hogy legyél sunyi, aki benyomja a legjobb barátját is a hatalomnál, tökmindegy mit tudsz, vagy ki vagy, ha szépen be van fedve a könyved, lófaszt se érdekel, hogy mit olvastál, ha az nem szerepel a törzsaynagban. Érezd magad nagyon szarul, ha nem mennek a készségtárgyak, mert az, hogy nem tudtál papírkutyát ragasztani technikaórán (igen bazdmeg az ollót sem tudom egy kézzel csattogtatni), érezd magad szarul, mert nem tudod visszatapsolni a ritmusképletet (na igen, utóbb persze a visszatapsolós puncikát nem lehet megtalálni a Bartók archívumában, engem meg, igaz zenekar tagjaként, igen)
Szóval arra tanítottak, hogy váljak azzá, amit ma is a legjobban gyűlölök a honfitársaimban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.12. 23:40:50

@GERI87: Mozartról lehet nem tudni...de Mozart olyan csodája a világnak, akit szerintem kár kihagyni. De az oktatásunk arra koncentrál, hogy tanuld meg évszám szerint a korszakait, ahelyett, hogy megtanítana szeretni.

GERI87 2010.12.12. 23:51:14

@Professor Pizka:

zene: vagy van hangod és érdekel vagy nem..
vagy akarsz zenélni vagy nem.
ezt hülyeség !kötelezően! tanítani, erőltetni.

komoly zene, népdal meg kb mint a latin nyelv: kihalt max a pápa meg a haverjai nyomatják még:)

Ja és mi alapján dönti el bárki is hogy a komolyzene tanítandóbb mint más műfajú zene?

ez olyan mintha én ráerőltetném a saját ízlésemet másra...hogy az jobb mint a tiéd ezt tanuld..

meg amúgy is: énekhangot osztályozni?

nem haladnaka korral..

A technika óra meg úgy értelmetlen ahogy van...

A vers:
nem hiszem hogy anno az lett volna a költők álma hogy gyerköcökkel kötelezően megtanítanak egy amúgy szorakoztatásra született verset..
és ha nem tetszik? és ha leszarom? és ha nem jön át amit akart vele mutatni?
pffff

GERI87 2010.12.12. 23:54:46

@Professor Pizka:

Semmi bajom Mozartal..csak ne legyen kötelező...Ozzy sem kötelező, meg Gibson se..:)
És így van jól.

Elhiszem én hogy zseni meg minden...de ha tényleg az akkor nem szorul rá hogy ugymond "államilag támogassák"
Mondják el hogy gyerekek van ilyen hogy Mozart...akinek tetszik úgyis foglalkozik vele..

De a színházzal is így vagyok.
tartsa el magát!

ha jó úgyis vesznek rá jegyet..ha meg nem bezár..kész.

GERI87 2010.12.13. 00:01:58

@Professor Pizka:

A töri is szarul van tanítva...annak ellenére hogy én szerettem és ezért a tankönyvön kívül is utána érdeklődtem..

Viszont nem az a lényeg hogy ez és az ekkor és akkor volt dátumra napra pontosan hanem hogy mi az OK és a KÖVETKEZMÉNY mi belőle a TANULSÁG!
na ezt nem tanítják meg jól..

Pedig ez még egy ugyahogy fontos tantárgy lehetne..
Segíthetne az embereknek abban hogy jobban lássanak bizonyos dolgokat a politikában gazdaságban..

mondom ugy: a jobbik féle eseménylsorozat is pl látható volt előre....de még is beveszik az emberek...

"aki nem tanul a történelem hibáiból.."

GERI87 2010.12.13. 00:03:59

@Professor Pizka:

A töri is szarul van tanítva...annak ellenére hogy én szerettem és ezért a tankönyvön kívül is utána érdeklődtem..

Viszont nem az a lényeg hogy ez és az ekkor és akkor volt dátumra napra pontosan hanem hogy mi az OK és a KÖVETKEZMÉNY mi belőle a TANULSÁG!
na ezt nem tanítják meg jól..

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 00:07:14

@lárvalányhaj:
Én nem ismerek olyan embert, akik az iskola hatására kezdtek el olvasni. Ott inkább megutálták, ezért 2 típusú embert ismerek azok közül akik olvasnak:
1. Az első kötelező előtti nyáron szerzett maradandó olvasó élményeket, ezért kezdett el könyveket olvasni.
2. Megutálta az első kötelező olvasmányoknál, de később kezébe vett valami bestsellert, megszerette az olvasást, ezután komolyabb irodalmi műveket is elolvasott.

A többség viszont megutálja az iskolában az olvasást egy életre. Ez azért baj, mert amellett, hogy az életben fontos dolgokat nem tanítja az iskola, ezeket az információkat sem szerzik be a későbbiekben, mert azok írva vannak.

lárvalányhaj 2010.12.13. 00:15:12

@Professor Pizka:

Ja, gyász... azt gondolod, h legalább a felnőttek szeretnek, de aztán rájössz, h ők sem :S :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 00:19:36

@GERI87:
Az okkal, következménnyel, tanulsággal az a legnagyobb baj, hogy szubjektív, hiszen sok a történelemben a folt, ezt mindenki saját szája íze szerint tölti ki. Oktatásnál a tanár a saját szája íze szerint. Pl. ha jobbik szimpatizáns a tanár, akkor máris nem értene veled egyet az általad említett tanulságban. Egyébként nálunk keményen politizált a töritanár, de olyan szinten, hogy pl. mikor Szent László törvényei voltak, akkor 5 percig beszélt róla, majd szépen áttért arra, hogy bezzeg ha ma lennének olyan szigorú törvények, akkor milyen jó lenne, majd hogy Kunce Gábor milyen szar egy belügyminiszter volt, innentől már az óra végéig SZDSZ szidás volt. Gondolhatod mi volt, mikor már a 20. századnál tartottunk. Biztos, hogy ezt szeretnéd?

Szerintem amúgy radikálisan csökkenteni kéne a nyelvtan és az irodalom órák számát, kicsit a törit is, növelni az idegen nyelv, informatika, matematika, természettudományos tárgyak óraszámát, emellett néhány praktikus ismeretet tanító tárgyat bevezetni. Emellett a magyar tanárok közül kiszűrni a magológépeket, mert a most végzők többsége az, és ennek fényében is kezd el tanítani, és azt várja el a diákoktól, amiben ő jó volt.

mrs.starkey 2010.12.13. 00:20:05

@GERI87: Először azt hittem viccelsz, de rájöttem h nem... Komolyan mondod, hogy a nyelvtan felesleges? Attól, hogy tudsz magyarul, még nem tudod a nyelvtant, ez egy óriási tévedés....
Komolyzene az alapműveltség része. Lehet, hogy "unalmas" az általános iskolásoknak, de kevésbé unalmas, mint az adóbevallás megtanulása.
Nem tudom mikor néztél bele utoljára általános iskolai törikönyvbe (én szerdán, egy nyolcadikosba), teljesen jól van összerakva, a fejezetek pont elég hosszúak, hogy fel lehessen fogni, a kronológia teljesen rendben van, vannak benne izgalmas részek is, világos a fogalmazás, könnyen tanulható és tanítható.
Nálunk nem osztályoztak énekhangot. Aki jobban érdeklődött, az ment a kórusba. De egy fizikaóra után azért felüdülés egy kicsit nyekeregni...
Technikaóra: anyukám örült a szalvétatartónak meg a képkeretnek... Mi mást kellett volna csinálni?
A színházas megjegyzés pedig....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 00:23:08

@lárvalányhaj:
Akik informatikusnak tanulnak, még egyetemen is 99%-1% az aránya a kint és az oktatásban szerzett használható ismeretnek.

Egyébként hülyeség amit mondasz, sokkal inkább foglalkoztatja a gyereket az amit az iskolán kívül tanul meg, sajátít el, csak hát a legtöbb gyerek nem olvasással tölti a szabadidejét. De ha azzal tölti, akkor pont hogy ott marad meg több.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 00:28:55

@mrs.starkey:
Pedig totál igaza van, hogy a nyelvtan felesleges. Aki nem magyar szakra tanul tovább, annak teljesen mindegy, hogy tudja-e, mi az alany és mi az állítmány. Persze, mondhatod hogy miért ne tudja. De közben meg 1000 dolog van, amit sokkal inkább tudni kellene. A nyelvtannak egyetlen szerepe van, megtanulni a helyesírást, de azt meg nem a szabályokból tanulja meg az ember, hanem tapasztalatból. Egyébként is, a helyesírásnak sem az az értelme, ahogy a nyelvtannácik gondolják, hogy mindenütt, pl. blogon kommentben is mindig pontosan az egykor lefektetett szabályok szerint írjunk, hanem a közérthetőség.

"Komolyzene az alapműveltség része. Lehet, hogy "unalmas" az általános iskolásoknak, de kevésbé unalmas, mint az adóbevallás megtanulása."

Mert annak nem általános iskolában van a helye. Viszont a legtöbb középiskolás, sőt egyetemista még azzal sincs tisztában, hogy mi az az adóbevallás, és miért kell kitölteni. Na, itt kezdődnek a problémák.

"Nálunk nem osztályoztak énekhangot."

Nálunk igen.

"De egy fizikaóra után azért felüdülés egy kicsit nyekeregni..."

Főleg ha nem osztályozzák, vagy osztályozzák de jó a hangod...

"Technikaóra: anyukám örült a szalvétatartónak meg a képkeretnek... Mi mást kellett volna csinálni?"

És aki nem tudta megcsinálni, mert totál kétbalkezes?

GERI87 2010.12.13. 00:33:17

@Zabalint:

Nem azt mondom hogy a tanár rágja a szájába a gyereknek hogy ez és ez olyan párt volt mint ma ez és ez...nem ezt mondtam.

hanemhogy tanuljanak meg gondolkodni, következtetni, stb...
úgy kéne tanítani hogy az emberek maguktól rájöjjenek hogy "jéé tényleg mintha ez már egyszer megtörtént volna régen és nem lett jo vége"

érted mit akarok?

@mrs.starkey:

"Attól, hogy tudsz magyarul, még nem tudod a nyelvtant, ez egy óriási tévedés...."

kezdjük ott hogy miért kéne egyáltalán tudni?
hova kell és mire?

kezdjük ott hogy a nyelvtan nem is a magyar nyelv szabályainak megfelelően van tanítva...

"de kevésbé unalmas, mint az adóbevallás megtanulása."

és kevésbé hasznos...

"világos a fogalmazás, könnyen tanulható és tanítható."

elmondja a tényeket és ennyi.
ehhez nem kell tanár és tanóra...
más oldalát kéne megfognia dolognak szerintem.

"Nálunk nem osztályoztak énekhangot. "

nálunk meg igen..nem volt olyan rég.

"Aki jobban érdeklődött, az ment a kórusba."

nálunk meg "erősen ajánlott" volt mert kellett a létszám és annyian azért nem szerették hogy kijöjjön:)

"Technikaóra: anyukám örült a szalvétatartónak meg a képkeretnek"

akinek ilyen érdeklődési hajlama van az csinál magától is..:)

én amúgy szerettem a technikát rajzot csak épp értelme nem volt mert otthon ugyanúgy rajzoltam...más meg nem.

"A színházas megjegyzés pedig.... "

miért?
szerinted jogos hogy államilag támogatják de a anélkül nem létezhetne mert nincs közönség?

miért legyen ha nem nézik? mert kúltúra? kinek? és milyen szempontból?

ha saját magától nem képes fennmaradni akkor az azt jelenti hogy nincs rá IGÉNY...

ez olyan mintha én olyan terméket gyártanék amire nincs igény de kapnám a támogatást mert aztmondom rá hogy kúltúra...

mintha még mindig gyártanák a trabit mer szoci kúltúrális emlék...

mrs.starkey 2010.12.13. 00:37:23

De ha tanulsz egy idegen nyelvet, akkor is tanulsz nyelvtant... Ha nem lenne nyelvtan, akkor mindenki nákolona meg suk-süközne, meg a sok szenvedő szerkezet... Mivel tanulunk nyelvtant, ilyenekkel hála istennek nincs tele az padlás.
Amúgy mi még zenét is tanultunk (hangszeres zene), ált. 2. - gimi 2. Volt akinek nem ment, valóban, de azért nem érzem gáznak, h tudom mi a c-dúr skála meg a kromatikus hangsor. És ha egyszer elmegyek a Legyen ön is milliomosba? :D:D:D
Aki nem tudta megcsinálni, annak segített a tanár, azt a lyukfúró gépezetet amúgy is csak ő használhatta... :D

GERI87 2010.12.13. 00:40:25

@Zabalint:

Na igen.
A helyesírást meg alsó tagozatban megtanítják..

Amúgy meg mivel ma már azért kevesen írnak kézzel egy sima program is kijavítja az esetleges hibákat ha kell:)

Pl a gépelést is taníthatnák mert ma már hasznosabb mint szépen formázni a betűket..:)

mrs.starkey 2010.12.13. 00:42:17

@GERI87: De miért, akkor milyen órák kellenek? ha olyanok, amik a gyerekeket kultúrára nevelik, olyanok nem.
Szerintem jogos, miért ne lenne színház? Nem akarok politizálni, de nyilván már láttátok a videót a politikusról, aki szerint János vitéz nőjét Juliskának hívják, na most az kéne, hogy mindenki ilyen gyökér legyen?

lárvalányhaj 2010.12.13. 00:44:20

@Zabalint:

Szerinted hogy fog angolul megtanulni egy olyan, aki nem tudja, hogy mi a különbség a főnév vagy a melléknév között, vagy hol van az alany és az állítmány? Hogyan tud a nyelvtanár bonyolult összefüggéseket elmagyarázni egy ilyen tanulónak?

GERI87 2010.12.13. 00:46:30

@mrs.starkey:

"Ha nem lenne nyelvtan, akkor mindenki nákolona meg suk-süközne, meg a sok szenvedő szerkezet"

MIRÓL beszélsz??????dehogy is!!!

1. ez baromság
2. SENKI ne akarja nekem megmondani hogy ha:
"hiányzik a Mankiewitz Tibor"-ozok akkor a
"tulajdonnév elé nem teszünk névelőőőőt!"

mert pl én így szoktam meg és nekemez a normális mégha a MTA nál máshogy is gondolják..
ja.. és van olyan szó hogy "máma"..nekem van..kész!

"nem érzem gáznak, h tudom mi a c-dúr skála meg a kromatikus hangsor"

nem gáz.
de mást pl nem érdekel és nem is kell nekik mert nem ilyen szakra mennek...

GERI87 2010.12.13. 00:48:08

@mrs.starkey:

ha meg idegen nyelvet tanulsz akkor meg naná hogy kell de azért mert nem aza az anyanyelved és meg kell tanítani a szabályait..de a saját nyelvednek minek? azt tudod amúgy is...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 00:48:52

@GERI87:
Én értem mit akarsz, de a mostani történelem tanárok 80%-ánál ez akkor sem menne. Mert vagy maga a tanár sem sokat gondolkodott el a dolgokon az életében, vagy összekeveri a gondolkodást az ő elvei szerinti gondolkodással(az én tanárom ilyen volt).

@mrs.starkey:
"De ha tanulsz egy idegen nyelvet, akkor is tanulsz nyelvtant..."

Ez sem feltétlenül igaz. Nem feltétlenül kell nyelvtant tanulni egy idegen nyelv elsajátításával. Egyébként a leíró nyelvtan a hazai idegen nyelv oktatásban is el van túlozva. A legbonyolultabb nyelvtani szerkezeteket is megtanulják a középiskolások, de egy pohár vizet meg nem tudnak kérni.

"Ha nem lenne nyelvtan, akkor mindenki nákolona meg suk-süközne, meg a sok szenvedő szerkezet... Mivel tanulunk nyelvtant, ilyenekkel hála istennek nincs tele az padlás."

A francokat. Semmi összefüggés a nyelvtan és a nyelvhasználat között. Senki sem az iskolában tanul meg beszélni.

"Volt akinek nem ment, valóban, de azért nem érzem gáznak, h tudom mi a c-dúr skála meg a kromatikus hangsor"

Semmi sem gáz, amit tudsz. Ellenben valahol meg kellene szabni a határt, mert az oktatásba rengeteg új ismeretet kellene bevezetni, bizonyos dolgokat meg kiszedni, nem azért mert rossz, vagy haszontalan, hanem mert a legkevésbé hasznosak, és az új és hasznosabb dolgoknak nem jut hely másként.

"Aki nem tudta megcsinálni, annak segített a tanár, azt a lyukfúró gépezetet amúgy is csak ő használhatta... :D "

Nekem van olyan emlékem, hogy csinálni kellett valamit, és én végül egyáltalán nem tudtam befejezni. De a lényeg, hogy vannak dolgok, amit ha belegebed az egyik gyerek, akkor sem tud közelébe érni a másiknak. Ezért hívják az ilyeneket készségtárgyaknak. Ezek közül szerintem egyedül a testnevelést kellene osztályozni, de azt sem úgy, ahogy most.

mrs.starkey 2010.12.13. 00:49:37

@GERI87: Te valami nagyon rossz iskolába jártál ezek szerint...
A névelőt én is kiteszem.
Én sem ilyen szakra mentem, de azért örülök neki, hogy van plusz egy téma, amihez hozzá tudok szólni. Heti egy zeneórába senki sem halt bele. Inkább, mint hogy legyen plusz egy fizika.

mrs.starkey 2010.12.13. 00:50:41

@GERI87: Nem, nem tudod a SZABÁLYAIT, ha nem tanítanak meg rá.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 00:51:28

@lárvalányhaj:
Dániában például nem tanítják olyan mélységben a nyelvtant, mint nálunk. Mégis a többség érettségire 2 idegen nyelvet megtanul. Persze ők nem úgy, hogy a leíró nyelvtant tudják, mint nálunk, hanem írni, olvasni, beszélni tudnak adott nyelven.

mrs.starkey 2010.12.13. 00:53:04

@Zabalint: Minden idegen nyelvhez meg kell tanulnod a nyelvtant, nincs mese. Esetek, mondatszerkesztés, igeidők, stb.... Ha magyarul sem tudod, akkor.........

mrs.starkey 2010.12.13. 00:55:20

@Zabalint: Kéttannyelvű iskolában erre itt is van lehetőség.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.12.13. 00:55:24

A jelenség valós. 2 db komoly stréber csaj volt az osztályban. Mindenből jól teljesítettek szintén. Kivéve a tesit, 10m-ig sem tudtak eldobni kislabdával. Volt úgy, hogy az egyik maga elé pattintotta szerencsétlenségében. De az 5-öst megkapták, mert a tanár mindenkit a saját maximumához képest értékelt. (Értsd: amit ő szubjektíve meghatározott) Ezért voltam én 4-es, mert szerinte, többre voltam képes. (Volt benne azért némi lustaság is)

Ének-Zene, kórus, Irodalom, Versmondás, magoláshegyek, benyalás ofőnek tövig, névnapozás, mi egyéb.

Az én részemről inkább a reál ment, de töriből is jó voltam. A környékemen általában jól sikerültek a dolgozatok. Földrajzot is megosztottuk, ha tudtuk. Nem éreztem magam pedálnak, főleg mert csak azt olvastam ami érdekelt. (De azt előre is és külön forrásból.) Memoriter részek nagyon nem mentek (vers, ének, mondjuk itt a hangommal is gond volt). Még a rajz volt kritikus, de az is tehetség kérdése.

A két csaj főiskolát végzett (tanár, közgáz). Én is csak villamosmérnökit. Nagyjából egy színvonalon élünk, nincs komolyabb különbség.

lárvalányhaj 2010.12.13. 00:55:39

@GERI87:

Persze hogy most már bármit össze lehet szedni könyvekből meg a gugliról, de a guglit is akkor tudod használni, hogyha van a fejedben egy alapvető összefüggésrendszer, amire minden más ráépül. Ezt teszi lehetővé az általános és a középiskolai oktatás.
Például nyelvet is akkor tudsz tanulni, hogyha tanultál leíró nyelvtant (alany-állítmány stb), egyébként egyszerűen esély sincs rá, hogy elmagyarázod az alapvető különbségeket

Ebben a kulturális ismereteknek is megvan a helye. Egy elemzős újságcikket vagy publicisztikát akkor tudsz dekódolni, hogyha érted a szerző kulturális utalásait, ehhez viszont bizonyos lexikális ismereteket kell elsajátítanod. Például ilyeneket, hogy kicsoda Pandora, akinek kinyitották a szelencéjét, vagy ki volt Mozart, vagy Picasso.

GERI87 2010.12.13. 00:55:56

@mrs.starkey:

Most ebbe ne menjünk bele...de már leírtam hogy szerintem ma már nem tartozik az alapműveltséghez hogy János vitéz kivel mikor...ha nem tudja nem gáz...mamár.

Sokkal inkább ferdén néznek rád ha nem tudod ki a terminátor:)

Sokkal nagyobb gáz az hogy választást lehet nyerni azzal a retorikával hogy "hajrá MO hajrá magyarok.."
meg hogy az egész világ a mi kurva termőföldünket akarja...
és konkrétan elhiszik hogy ebből meg lehet élni..

Meg az is sokkal gázabb hogy sokan vesznek felül erőn felül hitelt mert annyira gyökér hogy még számolni se tud...de a mobil meg a laposTV meg a labanc életszínvonal az kell..

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 00:58:40

@mrs.starkey:
Én anno előbb tanultam a német nyelvtant különórán, mint a magyar nyelvtant iskolában. Mégis megértettem, és meg is tanultam, persze azóta se tudok németül, mert se szókincsem, se nyelvhasználati tapasztalatom nincsen. De ragozni azóta is jól tudok. Szóval ez a része baromság.

Az is az, hogy az idegen nyelv tanulásának feltétlenül része a nyelvtan. Berlitz-módszerről hallottál már? És azt tudod, hogy a nyelvtani-fordító módszert máshol már 80 éve nem használják, nálunk meg mégis a legtöbb nyelvtanárnál ez megy, és ez az oka a nyelvtani túlsúlynak az idegen nyelv órákon?

A másik pedig, hogy az idegen nyelvek nyelvtana totál eltér a magyarétól. Semmit sem segít, hogy a magyart tudod.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:00:13

@GERI87: Direkt nem mentem bele, de azért elég ciki. Szerintem János vitéz mindig az alapműveltség része marad. Mit olvasson különben egy 12 éves?

GERI87 2010.12.13. 01:00:22

@mrs.starkey:

"Nem, nem tudod a SZABÁLYAIT, ha nem tanítanak meg rá. "

miért nem tudod?
Ebbe születsz tehát tudod!

Kb mintha a dugást irnák le úgy hogy:

"ki be ki be és most akkor jó nekünk..folyatassuk ki be ki be..ez az így tovább"

Ilyen szinten kell? nem.

"Te valami nagyon rossz iskolába jártál ezek szerint... "

Nem. Csak ez a véleményem.
Átlagos suliba jártam nem volt jobb vagy rosszabb..

@Zabalint:

Hát a tanárok is egy más téma:D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:01:21

@mrs.starkey:
"Kéttannyelvű iskolában erre itt is van lehetőség. "

A különbség a hazai és a dán iskolai nyelvoktatás között, hogy ott szinte kivétel nélkül mindenki eljut arra a szintre, mint nálunk a jobbak a két tannyelvű iskolákban. Van aki ezt az angol-dán, német-dán nyelvek közelségével magyarázza, szerintem ez nem a fő ok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:03:17

@lárvalányhaj:
Csak az a baj, azokon az alapismereteken, amiket a mai közoktatásban adnak, már rég túlhaladt a világ. Éppen ezért van, hogy kiguglizni sem tudja az átlag ember a dolgokat, mert hiányoznak az alapismeretek, amiket az iskolának kellett volna átadnia. Te a hagyomány jelszava mögött ezt az állapotot véded.

GERI87 2010.12.13. 01:04:27

@mrs.starkey:

Képregényt:)

Vagy amit akar...Harry Pottert..
legalább aktuális..János vitéz nem ömlik már mindenhonnan..

mrs.starkey 2010.12.13. 01:04:51

@GERI87: Használni tudod, de a szabályokat nem. És nem lehet úgy letudni egy nyelvtanítást, hogy és akkor most ezt a mondatot alakítsuk át felszólító módba, tudod, mit ahogy anyukád szokta csinálni mikor rádszól.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:07:39

@mrs.starkey:
Nem, nem fog mindig az alapműveltség része lenni a János vitéz. Legalábbis ha azt akarjuk, hogy nekünk magyaroknak legyen jövőnk, előbb-utóbb ki fog kerülni onnan. Egyszerűen azért, mert a történelem halad, és a hazai irodalom oktatásnak is haladnia kéne vele. Ahogy születnek új művek, úgy nőne a végtelen felé a tananyag, ha nem szednének ki belőle idővel dolgokat. Tény, hogy ez 50 éve alig történt meg, de előbb-utóbb meg fog történni. Lehet, hogy a János vitéz még 100 évig benne lesz, de lehet, hogy 50 év múlva kiszedik.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:08:40

@GERI87: A 12 éves gyerek inkább olvasson János vitézt, mint Harry Pottert, ami amúgy szerintem nagyon jó, de abban ölnek meg mérgeznek meg rabolnak meg elszívják a lelket, stb.

lárvalányhaj 2010.12.13. 01:09:32

@Zabalint:

"Akik informatikusnak tanulnak, még egyetemen is 99%-1% az aránya a kint és az oktatásban szerzett használható ismeretnek."

Ez most hogy jön ide? Az általános és a középiskoláról beszéltünk, nem az egyetemről. Egyébként az állításod igaz.

"Egyébként hülyeség amit mondasz, sokkal inkább foglalkoztatja a gyereket az amit az iskolán kívül tanul meg, sajátít el, csak hát a legtöbb gyerek nem olvasással tölti a szabadidejét. De ha azzal tölti, akkor pont hogy ott marad meg több."

Persze, ez így van, de a kifejezetten intellektuális érdeklődésű gyerekekből elég kevés van. Viszont mivel a nem intellektuális gyerekek vannak többen, valahogy el kell érni, hogy hozzájuk is eljussanak a szükséges alapismeretek.

Valamilyen szinten szükségszerű, hogy a közoktatás szar, mert az uniformizált, az egyéni érdeklődést, sajátosságokat figyelembe nem vevő, az embereket nyájként kezelő rendszerek szarok szoktak lenni, és főleg az önállóbb, kreatívabb emberek szokták megsínyleni az ilyen közegben való létezést.
Viszont meg lehet nézni, hogy milyen volt a világ a közoktatás bevezetése előtt, amikor az egész faluban csak a pap tudott írni-olvasni.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:10:18

@Zabalint: Azért olyasmit, ami két éve került a polcokra még nem lehet automatikusan betenni az irodalomkönyvekbe... Varró Dani nagyon jó, de érettségi tételnek még kicsit korai.

lárvalányhaj 2010.12.13. 01:10:25

@Zabalint:

A fizika törvényein vagy a matematika alapvető összefüggésein haladt túl a világ?

GERI87 2010.12.13. 01:12:15

@mrs.starkey:

a magyar nyelv eléggé különbözik minden mástól tehát úgyis az alapoktól kezdenek mindent nyelvtanulásnál...ennél is.

de azt is mondhatnám hogy a nyelvtanulást már óvodában el kéne kezdeni..

A Skandináv vagy a Kanadai módszer jó pl...

Az hogy már tizenéves izgága gyerköcöket akarunk megtanítani egy idegen nyelvre ami más szabályokra épül, nem túl sikeres..

mrs.starkey 2010.12.13. 01:13:34

@lárvalányhaj: Nekem ezek miatt nem szimpatikus pl. a Waldorf-rendszer és társaik. Oké, hogy minden gyerek más egyéniség, erre oda kell figyelni, stb., de a gyerek az gyerek, nem kis felnőtt. Neki meg kell mondani, hogy mit csináljon.

GERI87 2010.12.13. 01:14:01

@mrs.starkey:

Az lehet de az megy a TV ben, a Neten, meg arról csacsognak a buszon a többiek..

Tehát időszerü.

És legalább annyi mondanivalója van mint a János Vitéznek..

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:15:10

@lárvalányhaj:

"Ez most hogy jön ide? Az általános és a középiskoláról beszéltünk, nem az egyetemről. Egyébként az állításod igaz."

Úgy jön ide, hogy az informatikusnak tanulók már középiskolában vagy általános iskolában is a gép előtt ültek otthon és próbálták megismerni, programozni. Ahogy a biológiai érdeklődésű gyerekek már ekkor sokat olvasnak a biológiáról.

"Persze, ez így van, de a kifejezetten intellektuális érdeklődésű gyerekekből elég kevés van. Viszont mivel a nem intellektuális gyerekek vannak többen, valahogy el kell érni, hogy hozzájuk is eljussanak a szükséges alapismeretek."

Éppen ezért szar a mostani oktatás. Mert a legtöbb gyereknek azok az "alapismeretek", amelyek tartalmáról vitatkozunk, csupán bemagolandó anyagot jelentenek. És ebben az oktatás szisztémája csak megerősíti őket. A másik, hogy nem elég az alapismereteket eljuttatni hozzájuk, mert azok változnak, arra is fel kell készíteni őket, hogy később ha valami információra szükség van, azt meg tudják szerezni.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:16:43

@GERI87: Persze, olvassa, úgysem olvasnak eleget a gyerekek, de azért tananyagként... kicsit túlzásnak tartom.

GERI87 2010.12.13. 01:19:14

@mrs.starkey:

Nem. A gyerekkel meg kell ismertetni minél több mindent és majd eldönti hogy neki mi tetszik és abban ell segíteni hogy kiteljesedhessen...

Az hogy a kezébe nyomjuk a János Vitézt meg a Egri Csillagokat és "olvasd el vagy 1-es" az nem jó út...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:19:50

@mrs.starkey:
Idővel bekerül a mostanában megjelent művek közül is valami. Azt nem lehet, hogy közben helyette nem kerül ki valami régebbi onnan. Főleg mert a mai korszellemre jobban hatással van egy 50 éves mű, mint egy 150 éves.

@lárvalányhaj:
Az elsősorban az irodalomra vonatkozott. De egyébként ha már itt tartunk a mai irodalom oktatás éppen olyan, mint ha fizikából a már megcáfolt, egykor fizikai törvénynek nevezett dolgokat is tanítanák középiskolában.

Ellenben ami a természettudományokat illeti, ott is változnak a dolgok. Ma már akkor sem lehetne mindent megtanítani, ha tényleg megfelelő teret kapna a természettudomány a közoktatásban. Éppen ezért az alapokon túl szelektálni kell, illetve megtanítani, hogy hogyan tudnának utánanézni az új dolgoknak a diákok.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:25:49

Oké, egyikőtök sem fog meggyőzni, ahová én jártam, ott a "régi" rendszer szerint tanítottak, tudok számolni, jó a helyesírásom, tudok verset elemezni, tudom mi a hasonlat és a metafora közötti különbség, két idegen nyelvet tanultam, tudom mi a hármas hangzat, tudom mik a kolloidok és a papucsállatka. Azt hiszem, az oktatásom nem ment félre.
Lehet, hogy nem tudok adóbevallást csinálni, de ha valaki elmagyarázza, azt megértem és megcsinálom. Szövegértés.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:26:12

@mrs.starkey:
A magyar és az angol nyelvtannak például nem csak a rendszere, hanem a leírása is totál más. Semmivel sincs előbbre a gyerek, ha megtanulja előtte a magyar nyelvtant.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.13. 01:27:48

@GERI87: tesó, neked nem nyomták a kezedbe egyiket se, mi? :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:29:24

@mrs.starkey:
A legtöbb ember a régi rendszerben(ami még most is van amúgy) meg semmire sem emlékszik abból, amire tanult, és funkcionálisan analfabéta. A jobbak akármilyen oktatási rendszerben eljutnak A-ból a B-be, viszont például Hollandiában még olyanok is, akik nem tudják ki volt Orániai Vilmos.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:30:34

@Zabalint: De ha mondod a gyereknek, hogy jó, Pistike, de figyelj oda, hogy a határozószavak az angolban máshova kerülnek, mint a magyarban! és Pistike csak néz, mert nem tudja mi a határozószó, akkor aztán ennyit a nyelvtanításról...

GERI87 2010.12.13. 01:33:43

@Modor Tibi:

Dehogynem...
El is olvastam...az Egri Csillagok még tetszett is valamennyire...25 másik embernek meg még annyira se.

Nem amiatt kezdtem el olvasni..

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:34:54

Egyébként Orániai Vilmos valós példa, mert ismerősök cserediák programról mesélték, hogy az ottaniaknak fingjuk nem volt a saját történelmükről. Egyébként ez sem jó, mert ez meg a másik véglet. De az oktatásnak 2 része van alapvetően. Egyik, hogy az életben hasznos információkat tanuljanak a diákok(ebbe alapvető matematikai ismeretek is beletartoznak, ahogy az idegen nyelv ismeret is), másik hogy alapműveltségre tegyenek szert. 50-50% lenne az ideális, nálunk ez 5%-95%, náluk 90%-10% az alapműveltség kárára. A baj, hogy a mi arányunkkal a szakadék mélyére kerülhetünk, és onnan hiába kérkedünk a műveltségünkkel, ami mellesleg már nem is fog létezni, mert az értelmetlennek gondolt tananyagot a diákok leszarják és max. bemagolják és elfelejtik.

sdani 2010.12.13. 01:35:44

@GERI87: Nagyon szerettem a nyelvtant. Eléggé analitikus a gondolkodásom, és nagyon jó volt látni, hogy van egy formalizmus, ami alapján a gondolatok felépülnek... Az elmélet királyul ment, de a helyesírásom pocsék. Mivel elég jó tanuló voltam, vittek mindenféle versenyekre, volt, hogy magyarra is: mondták, hogy az elméleti részt magasan nyertem, de a tollbamondást úgy elrontottam, hogy lecsúsztam az 5. helyre.

Nekem úgy tűnik, hogy a közoktatásnak pontosan olyan dolgokat kell megtanítania, amiket az életben semmire sem lehet használni, azok az ismeretek, gyakorlatok, amik az életben várják az embert, azt majd úgyis összeszedi... (Hol a világon tanul meg valaki általános iskolában adóbevallást kitölteni?)
Ami meg érdekli a gyereket annak úgyis utánanéz, elmélyül benne, viszont fontos, hogy legyen rálátása akkor is dolgokra, ha amúgy sose fogja használni. Meg különben is, egy közepes képességű áltisós gyerek tulajdonképpen bármi lehet.

Olvastam egy könyvben, hogy a készségtárgyak oktatása nagyon fontos dolog a közoktatásban, miszerint a gyerekek ezáltal szocializálódnak, megszokják, hogy különbség van az emberek képességi között, hogy valakinek jól megy a matek, de a tesi nem, vannak akik szépen énekelnek, de rajzolni nem tudnak, és vannak olyan szerencsések, akik okoksak, szépek, és a sportban is kiemelkedőek. (mint én pl :-D) Persze a tanárok felelőssége abban hatalmas, hogy ezt a gyerekek természetesen éljék meg, ne okozzon törést bennük, hanem keressék meg, és legyenek büszkék arra, amiben jók. Elég régen voltam résztvevője a közoktatásnak, de ami (főleg szülői) információ eljut hozzám az az, hogy már jócskán eltolódott a hangsúly a tényeket számonkérő oktatásról az összefüggéseket feltáró oktatás felé. (bár ez nyilván iskola és tanárfüggő is)

GERI87 2010.12.13. 01:37:03

@mrs.starkey:

ha Pistikének sokkal korábban kezdenének el nyelvet tanítani akkor már akár 2-3 nyelv esetében nem tudná hogy mi az a határozószó:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:38:12

@mrs.starkey:
De épp ezt mondom, hogy nem így kellene elkezdeni a nyelvtanítást, mert a mai magyar oktatásban alkalmazott módszerekkel így csak a bevágott leíró nyelvtanra fognak emlékezni.

Egyébként ma az az osztálytársam beszél legjobban angolul, aki baszott ezeket a szabályokat megtanulni, de akkor és azóta is rengeteg angol nyelvű filmet néz. Tőle aztán kérdezheted, hogy mi az a határozószó... Pedig ő nem kiskorában sajátította el az angolt.

Egyébként így hogy határozó szó nem is rémlik hogy lett volna az angol oktatásban amit kaptam. Példákkal tanultuk inkább.

lárvalányhaj 2010.12.13. 01:41:09

@Zabalint:

"Az elsősorban az irodalomra vonatkozott. De egyébként ha már itt tartunk a mai irodalom oktatás éppen olyan, mint ha fizikából a már megcáfolt, egykor fizikai törvénynek nevezett dolgokat is tanítanák középiskolában."

Pontosan miért elavult az irodalomoktatás?

GERI87 2010.12.13. 01:42:50

@sdani:

Természetesen nem konkrétan az adóbevallást kell neki tanítani...

Úgy ahogy szintén nem az arcába kell vágni hogy:
" A jobbik rossz, értem?"

Csak meg kell neki mutatni miből mi merre hogyan miért...

mrs.starkey 2010.12.13. 01:43:42

@Zabalint: Persze, úgy is lehet, hogy a tanár bejön és csak angolul/németül/franciául beszél, magyarul nem hajlandó megszólalni. Ez oké egyetemen, de ötödikben????? Esélytelen.

lárvalányhaj 2010.12.13. 01:44:05

@sdani:

"Olvastam egy könyvben, hogy a készségtárgyak oktatása nagyon fontos dolog a közoktatásban, miszerint a gyerekek ezáltal szocializálódnak, megszokják, hogy különbség van az emberek képességi között, hogy valakinek jól megy a matek, de a tesi nem, vannak akik szépen énekelnek"

Szerintem tök jó, hogy készségtárgyak, de jó lenne, hogyha ez arról szólna, hogy kedvet csinálnak a gyerekeknek az adott tevékenységhez, és nem arról, hogy megalázzák azokat, akiknek nem megy.

lárvalányhaj 2010.12.13. 01:45:20

@Zabalint:

A közoktatás szar, de ez nem feltétlenül a tanított tárgyak, hanem inkább a tanítási módszerek hibája.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:46:25

@sdani:
"Nekem úgy tűnik, hogy a közoktatásnak pontosan olyan dolgokat kell megtanítania, amiket az életben semmire sem lehet használni, azok az ismeretek, gyakorlatok, amik az életben várják az embert, azt majd úgyis összeszedi..."

De nem szedi össze. Lásd pl. akik felelőtlenül vettek fel devizahitelt. Egyébként a környéken hamarosan elárvereznek egy rakat lakást egy lakóparkban. Az ott lakók olyan konstrukciót választottak hitelfelvételnél, hogy 5 évig nincs tőketörlesztés, csak kamattörlesztés, ráadásul mindezt svájci frankban olyan 160-as árfolyam körül. Ha minimális pénzügyi, vagy legalább matematikai ismeretekkel rendelkeznek, most nem maradnak egész életükre adósságban (az elárverezés nyilván nem fedezi a lakás értékét). Persze nem kell mindent megtanítani, de ilyen dolgokról az iskolában még csak nem is hallani, persze hogy az emberek kevés, tág látókörű hányada mindig mindennek utánanéz, mielőtt belevág, és ismereteket szerez mindenről. De a többség nem ilyen, őket legalább az úton el kellene indítani, és a hasznos dolgokba legalább belemenni, és nem csak a lexikális tudást bővíteni.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:47:48

@lárvalányhaj: Tanítási módszerrel nekem nincs bajom. Inkább a frontális+néha kooperatív, mint pl. Montessori, mindenki haladjon a maga tempójában-elv. Mondom, a gyerek az gyerek, nem kis felnőtt!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:48:10

@lárvalányhaj:
Én nem is azt mondom, hogy alapvetően a tárgyakkal van baj. De a tananyag jelentős részével ugyanúgy baj van, mint a tantárgyak óraszám arányával és a tanítási módszerekkel.

sdani 2010.12.13. 01:48:28

@lárvalányhaj: Hát nem hinném, hogy erről szól. Az, hogy egyes tanárok ezt teszik, az a tanárok hibája és felelőssége. És egy rajzóra szerintem akkor is lehet élvezet, ha a gyerek nem tud rajzolni, mert alkot, és alkotni jó dolog... és nyilván az osztályból egy kivételével mindenkinél lesz, aki jobban rajzol. És?

lárvalányhaj 2010.12.13. 01:51:09

@sdani:

Nyilván nem azért teszik bele, h megalázzák a rosszul rajzoló gyerekeket -- ezt nem is vitattam --, de ettől függetlenül sok gyerek így éli meg, ez az itteni kommentekből is látszik.

mrs.starkey 2010.12.13. 01:51:20

@Zabalint: Ezt általános iskolában hogyan tanítod meg? Milyen óra keretein belül? A 14 éves inkább tanulja meg az óvszert használni (Ember és társadalom), mint a devizahitelről elmélkedni, amiről biztosan még csak a reklámban hallott, de ott sem értette, hogy mit jelent.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 01:55:03

@lárvalányhaj:
Azért, mert a két legfontosabb célját nem tölti be. Egyrészt nem szeretteti meg az irodalom olvasást a diákokkal, hiszen ne felejtsd el az író azért írta a művét, hogy szórakoztasson(függetlenül attól, hogy ez elgondolkodtatással, megdöbbentéssel vagy nevettetéssel valósul meg). A másik fontos célja az irodalomnak, hogy eszközt adjon az embernek, pl. hogy megfogalmazzon egy levelet, egy más tárgyból írandó esszét vagy egy tudományos publikációt, illetve az hogy segítsen megérteni az akár nem irodalmi témájú szövegeket az életben. Ezen két legfontosabb cél után harmadik csak az, hogy megismerjék a nagynak tartott irodalmi műveket, valamint elemezzék a verslábakat, megismerjék a híres költők életét, stb. Egyedül ez a harmadik cél valósul meg, egyébként az is szarul, mert szarnak bele a diákok. Abban, hogy szarnak bele, komoly szerepe van annak is, hogy az első kettő cél nem valósul meg, ezért nem látják értelmét a dolognak.

@mrs.starkey:
Fordítva. Az működne ötödikben, de egyetemen elkezdve már nem.

GERI87 2010.12.13. 02:00:06

@mrs.starkey:

Nyílván nem konkrét közgazdaságtant kell neki tanítani de pl külföldi rokonomék már általánosban sütit árultak meg limonádét hogy szokják mi az hogy kereskedelem., vállalkozás, jól menedzselni valamit..és erre kaptak jegyet.

Mi meg max hetesek lehettünk és az egyetlen felelősségünk az volt hogy legyen kréta..:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 02:00:11

@mrs.starkey:
Miért jössz mindig az általános iskolával? Én nem írtam ennél sem, hogy általános iskola, ahogy az adóbevallásnál sem arról volt szó. De egy leérettségizett embernek már azért illene tudnia mit jelent az a devizahitelt. Egyébként mi anno matekból tanultunk hiteltörlesztést is, pl. hogy ha valaki 60 hónapra vesz fel 5 milliót, akkor mennyi a havi törlesztőrészlet. De egy csomó ember még azt sem tudja, hogy ha 10 éves hitelre autót vesz, akkor 5 év múlva a casco csak töredékét fogja fizetni a hátralévő adósságának, ha totálkárosra töri. Mert azt hiszi, akkor már a felét kifizette... De ez az általános tudatlanság nem csak a pénzügyekre igaz, hanem az élet minden területére.

mrs.starkey 2010.12.13. 02:06:11

@Zabalint: Mert az általános iskoláról beszéltünk, hogy ott mi a sok, mi a kevés, mi kell, mi nem kell. Ha az előbb még János vitézt kellett bevédenem, akkor nem tudtam, hogy hirtelen a gimibe kell pattannom. :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.13. 02:18:14

@mrs.starkey:
A közoktatásról beszéltünk tudtommal, annak meg mindkettő a része. A devizahitel pedig csak egy példa, az óvszerhasználat is egy példa amit te hoztál, az például már általános iskolai lehetne. Egyébként szerintem előbb érti meg egy 8-adikas a devizahitelt, mint egy 2-odikas a Kincskereső Kisködmönt...

mrs.starkey 2010.12.13. 02:21:37

@Zabalint: Szerintem meg nem. Az átlag nyolcadikos le se szarja a devizahitelt, max. ha a BRAVO-ban írnának róla, akkor esetleg érdekelné, de amúgy semmit nem mondana neki ez a fogalom.
A Kincskereső az negyedikben van.

lárvalányhaj 2010.12.13. 02:52:29

@Zabalint:

Egyetértek azzal, amit írsz. Az olvasás megszerettetése valóban mindennek az alapja lenne.

Az alapvető gond szerintem az, hogy a könyvek mellett egy csomó új médium is bejött. A gyerekek már úgy nőnek fel, hogy tévét néznek, számítógépes játékokat játszanak, interneteznek stb. Ezek a médiumok sokkal mozgalmasabbak, kisebb reakcióidőt igényelnek a befogadótól, éppen ezért azok, akik ezen nőnek föl, a könyveket többnyire unalmasnak találják.
Az irodalomtanárok, meg úgy általában a humán értelmiség meg még nem találta meg a megoldást a problémára. Nekem úgy tűnik, hogy sokan nem is akarnak szembenézni, hogy van-e probléma.

És sok ember számára az a kérdés sem tisztázott, hogy tulajdonképpen mire is jók a humán diszciplínák. Alapvetően azért van válságban az irodalom tanítása, mert senki sem tud világos választ adni rá, hogy milyen pluszt jelent az embernek az irodalom tanulása (a nyelvi készségek fejlődését leszámítva). Tulajdonképpen az irodalommal hivatásszerűen foglalkozók sincsenek vele tisztában. Nekem úgy tűnik, hogy irodalom és az irodalommal való foglalkozás egyre inkább egy valóságtól elszakadt zárvánnyá válik, aminek nulla ráhatása van a világ folyására, az emberek gondolkodására.

lárvalányhaj 2010.12.13. 02:53:32

(elnézést az itt-ott kusza mondatokért, igen késő van)

lárvalányhaj 2010.12.13. 02:55:55

@GERI87:

Magyarországon a gyereknevelés úgy történik, h kb. 18 (de inkább 23) éves korig a szülő mindenben kontrollálni akarja a gyereket, mindenbe beleszól, minden döntést ő hoz meg, a gyereknek nincs szava, mert ő a gyerek. Tanárok dettó.
18 (23) éves korban pedig belebasszák a gyereket a mélyvízbe, hogy legyél önálló, mert már felnőtt vagy. Aztán csodálkoznak, ha nem megy neki.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 08:19:12

@mrs.starkey: Ha elkezdik tanítani Harry Pottert, az maga lenne a tragödie.

Érettségi tételek Harry Potterből:

1. Roxfort leírása, lakószobák.
2. Roxfort leírása, tantermek.
3. Roxfort leírása, étkezdék és más mellékhelyiségek.
4. Roxfort leírása, képek a falon.
5. Roxfort leírása, szellemek.
6. Írjon jellemzést valamelyik tanár jelleméről!
7. Írjon jellemzést valamelyik diák jelleméről!
8. Írjon jellemzést valamelyik mellékszereplő jelleméről!
9. Sorolja fel időrendi sorrendben Voldemort és Harry Potter találkozásait!
10. Csoportosítsa Harry és ellenségei találkozásait a haszált varázslatok fajtái szerint!
.
.
.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 08:26:53

@mrs.starkey: "Gizike, apád egy balfasz, nemcsak a favágóinge és bőrmellénye miatt, hanem mert még annyira sem tud számolni, mint te,és eladósodott egy életre. Most pedig mondjad a Püthagorasz-tételt"

2010.12.13. 08:29:02

Ó, hát ez nagyon ott van! 3 éven keresztül volt padtársam az eminens kislány, szóról-szóra minden megállapítás igaz rá.
Én magam rossz tanuló, rossz magaviseletű lázadozó voltam és ennek ellenére (valójában éppen ezért) kifejezetten jóban voltunk - valamilyen módon mindketten kilógtunk a sorból.
Egyébként nemrég találkoztam vele, valami multinál főnökféle, egyébként meg olyan csöcsös MILF vált belőle, hogy alig álltam meg, ne kezdjek el hivatkozni régi, jó barátságunkra, némi hátsó szándékkal.:)))

A magyar közoktatás meg a Harry Potterrel együtt egy nagy rakás szar. Harry mindig "epésen" megjegyzei, kérdezi, stb. Epésen, bazdmeg, százszor is.

Ahogyan a Twilightban Edward arca/teste márvány vagy alabástrom. (Legalább egyszer lehetne gránit is...)

Hozzáteszem, csak mint aggódó szülő olvastam bele a fenti tákolmányokba - szerencsére a gyerekek hamar leszoktak róla.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:29:32

@Professor Pizka: :-)

Ugyanez erettsegi tetelben:

1. Elemezze a Fonix Rendje es a Halalfalok ideologiai szembenallasat a hegeli dialektika segitsegevel!
2. Dumbledore elete a Merengo tukreben
3. JK Rowling helye a vilagirodalomban (stilisztikai elemzes)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 08:29:42

@Professor Pizka: és ez mennyivel tragiksabb, mint azt elemzeni, vajon Tonio Krögernek mik is voltak a motivációi?

az irodalmi klasszikusokkal az a baj, mint az ABBA-val: senki nem olvassa (hallgatja), csak mindenki szajkózza, hogy ezek kurva nagy klasszikusok.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:31:27

@Brother Love: Nana! Twilight szar, Harry Potter jo! Errol nem nyitunk vitat! :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 08:34:27

@Brother Love: a harry potter pedig igenis jó, még én is élveztem:)

a twilight egy fos

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:34:36

@vészmadár (pica pica): Azt megis honnan veszed, hogy az ABBA-t senki sem hallgatja?! Kulonosen most, hogy a Mamma Mia ekkora vilagsiker? (azzal egyutt, hogy jo szar, azt nem vitatom...)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:37:27

@altoid: marmint a Mamma Mia... Az ABBA-val nincs bajom.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 08:38:06

@lárvalányhaj: úgy nehéz lesz irodalmat tanítani, hogy szinte minden érdekesebb a világon, mint az iskolában tanított irodalom. 12-14 éves fiúk kötelező olvasmányia között nem lehet találkozni Karl May, Rejtő, Conan Doyle, stb... műveivel. Mert ez kérem szórakoztató ponyvairodalom, amelyet az ember szórakozásból olvasott, amikor még nem volt tévé meg internet. Mire odakerültek, hogy olvassá a kötelezőket, túl voltak ezeken. De most? Pál utcai fiúk, elemezzed, bazeg a lelki izét benne, csak mert valami felületes cenzor ötven évvel ezelőtt egy műsől, amely gyerekekről szól, azt hitte, hogy gyerekeknek szól.
Humán tárgyat tanítani, kizárólag a humán tárgyak sugárzó szeretetével lehet, minden más megközelítés módszertől függetlenül vakvágány.

2010.12.13. 08:42:41

@altoid: Persze, hogy nem. Az összes létező mitológiai/népmesei elem összehányva valami b-kategóriás akcióregénnyé.
Egyet árulj el - és ez tényleg érdekel: ha az a Voldemort olyan kibaszott félelmetes, kemény csávó, hogy még a nevét sem lehet kimondani vagy 4 köteten át, miért nem képes kicsinálni azt a vágotthomlokú kis köcsögöt? Ha meg nem akkora penge, mert ereje már megfogyatkozott, akkor miért fél tőle annyira mindenki és miért nem teszik hidegre annak rendje s módja szerint?
A legnagyobb bajom, hogy a "hős" valójában alig-alig hős, a problémák jó részét megoldja egy "vingardium leviosa". Az a fasz varázslóiskola sem igazán tiszta, hogy mi az anyámat és hogyan tanulnak tkp., mi az, amitől tud majd varázsolni? Jól tekergeti a pálcát? Helyesen skandálja a varázsszót? MIndig jön ez a "legnehezebb" varázslat duma, de hogy mi az isten haragjától nehezebb, mint a törött hemüveget megjavítani egy "reperum ocularum"-al (vagy valami hasonló baromsággal), az soha nem derült ki.
Az egyik legidegesítőbb könyv, amit valaha olvastam, ennél még a Tiszta ész kritikája is szórakoztatóbb lehet - az legalább azzal bőszít fel, hogy egy szót sem értek belőle... :)))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 08:43:20

@altoid: 34. Heripotter előzmények felsorolása! :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:44:51

@Professor Pizka: mondjuk en kenyszeres olvaso vagyok, de nekem speciel tetszett az iskolai kotelezo olvasmanyok nagy resze... Karl May es tsai meg meg also tagozatban megvolt. Egyebkent is, nekem az volt a suliban a gondom, hogy imadtam tanulni. Emiatt volt, hogy meg egyes tanarok is utaltak (kulonosen, ha olyanokat kerdeztem, amire nem tudtak valaszolni)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 08:46:20

@altoid: A Gyűrűk URa még tragikusabb lenne, mert Tolkien rendes filológusként természetesen mindent pontosan dokumnetált.

...
53. A Bakacsin erdő tündéinek és Mória törpjeinek szociokulturális összehasonlítása.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:47:56

@Brother Love: Mondjuk a feltett kerdeseid nagy reszere benne van a valasz a konyvben :)

Egyebkent meg a HP egy mese. Arrol sem szokas anatomiai ertekezest olvasni, hogy pontosan milyen technikaval nyiszalta le a legkisebb kiralyfi a sarkany fejet...

2010.12.13. 08:48:04

Az összes HP kötet lényege: rettegjünk Voldemorttól, aki ugyan már nem a régi, mégis egy veszélyes, ötcsillagos g**i, van is valami brusztolás vele vagy a sameszaival, de a kötet végér e csak megússzuk, persze Voldi is, hogy lehessen újra kezdeni az iszapbirkózást.
Idegesítenek a számomra túl egyértelmű áthallások pl. valamelyik részben Voldemort jele=horogkereszt, épp, hogy nem kezd ell arról írni, hogy csúnya nácikok.
No, de mielőtt belemennénk túlságosan, úgy nagyjából ezzel is úgy vagyok, mint sok minden mással: megpróbáltam, nekem nem jött be, leszarom a továbbiakban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 08:50:17

amúgy "nem olavstam végig az összes szar kommentetetket" (modorosan, ugye), de tutira veszem, itt is mindenki okos volt, de problémás (lázadó, kilógott a sorból)

szval összefoglalva: jójó, én is 5.-ben kaptam az első négyesem (sírtam is miatta), de amúgy nem voltam stréber, csak okos. viszont félévente megvolt a 7 beírásom.

És persze egy kartondobozban laktunk 25-en.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:50:26

@Professor Pizka: Hat igen, a Gyuruk Urat gimiben kiolvastam, most mar nem lenne hozza turelmem... Ne legyen igazam, de szerintem eselyes, hogy egyszer kotelezo lesz!

2010.12.13. 08:51:39

@altoid: HÁt, lehet, testvér, de azért nem fogok további köteteket elolvasni, már csak hülyén halok meg. Tökem se kíváncsi Harry "epés" kérdéseire.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 08:58:11

@Brother Love: Jol van na, azert ne harapd at a torkomat! Nem tetszik, nem tetszik, semmi gond. Viszont JK Rowling bankszamlaja tanusitja, hogy sokaknak meg nagyon is. (es ne gyere azzal, hogy azert, mert a mediakok elhulyitik a zembereket)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 09:10:50

@Brother Love: én elég jól ismerem a HP-világot, sehol nincs benne horogkereszt

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 09:19:21

amúgy meg a gránit sztem nem fehér, hideg és kemény, szval az alabástrom és a márvány marad. (most akkor akadjunk ki, homérosz milyen ötlettelen kis gecó volt, mert odüsszeusz mindig "ravasz" volt.)

2010.12.13. 09:23:14

@vészmadár (pica pica): Lehet, hogy tévedek, de valamelyik részben megjelenik Voldemort jele (talán az égen) és ott arról értekezik a szerző, hogy ez a jel, amelynek nevében/alatt annyi gonoszságot elkövettek, üldözték az embereket, félelem, jajajajaj, stb. De lehet, hoyg ez csak nekem áthallás, a "németbuziságom" miatt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 09:23:33

@altoid: jó, akkor pontosítok: sem én, sem a világ másik 2-3 mértékadó személyisége nem hallgat ABBA-t.

A plebs véleménye irreleváns.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 09:24:37

@Brother Love: igen. Az a sötét jel, alapvetően egy halálfaj. De nem horogkereszt az, hanem egy koponya. Amúgy ezzel az erővel lehetne a kereszt olvasata is, a jel, amelynek nevében annyit gyilkoltak.

2010.12.13. 09:26:07

@vészmadár (pica pica): Ahogyan a márvány sem minden esetben hófehér, de tényleg ne lovagoljunk a szavakon. A Twilightban sem idegesített volna, ha szerepel két-háromszor. Amikor tizenörödjére olvasom, hogy "márvány arcát kezeim közés fogtam", szimplán elhányom magam, majd rövid időre egy pince mélyén automata fegyvert tisztogató sorozatgyilkossá válok...

2010.12.13. 09:27:46

@vészmadár (pica pica): Lehet az is, valóban, de ha nem, akkor csak egy szaros kalózzászló, hehe...

blur7 2010.12.13. 09:41:37

@mrs wilkinson: Ilyen lányról a barátaim is meséltek. És egyetemre járt már, mikor sírt a 4-es miatt. Azt hiszem, hogy meg is lett neki valahogy az 5-ös.

Ernoke 2010.12.13. 09:46:56

azt hittem először, ez én leszek, de nemhogy nem, hanem mégcsak nem is ismertem ilyen gyereket soha.

az osztálytársaim nagy része kitűnő volt, de úgy, h egyáltalán nem érdekelte őket, amit tanulni kellett. nálam meg szórás volt - irodalomból nagymenő voltam (egyedül nekem nem voltak kötelezők a kötelező olvasmányok, azt olvastam, amit akartam), de kémiából, biológiából meg fizikából csak a kivételes memóriámnak köszönhetően tudtam magam 3-as szinten tartani, mert amúgy egy büdös szót nem értettem semmiből, kb. mintha kínai szöveget kellett volna bemagolnom. (ez amúgy azóta is így van, nagyon jó fejszámoló vagyok, és 3x olyan gyorsan olvasok, mint más, de egy folyamatábrát nehezen tudok csak értelmezni.)

kicsit én is strébernek számítottam, de szerintem csak azért, mert ami érdekelt (irodalom, rajz, ének), ott odamentem a tanárhoz óra után, szakkörre is jártam, jelentek meg verseim iskolai lapokban, stb. ezért lenéztek, de azóta sem nagyon értem, h miért, úgy vettem észre, h kamaszok között aki komolyan foglalkozik valamivel, azt automatikusan elkönyvelik hülyének.

Ernoke 2010.12.13. 09:51:07

@blur7: ez vastagon a szülők felelőssége. szerencsére engem nem sikerült elrontaniuk, pedig általam azóta sem ismert okokból nagyon igyekeztek. pl. mikor 4-es magatartásom lett, mert leveleztem meg pofáztam óra alatt, és a padot is összefirkáltam, akkora ügy lett belőle otthon, h a szüleim személyesen beszéltek a 3 barátnőmmel, és megkérték őket arra, h üljenek el mellőlem, sőt, az osztályfőnököt is, h ezt tartassa be. hálistennek én mindig zárkózott voltam, a szüleimmel a legjobban (szerintem 10 éves korom után kb. semmit nem osztottam meg velük az életemből, csak amit sokszoros rákérdezéssel kierőszakoltak), de a tanárokkal is, és ez elég volt ahhoz, h ne legyek nyomuló pedálgép. most egy kicsit bánom is, h ennyire hiányzik nekem a nyalás képessége, ezen a munkahelyen nem ártana.:D

bajor gizella 2010.12.13. 10:07:48

Amerikában minden sokkal egyszerűbb. ők a japánok.

Itthon az egyik kifejlesztette a raccsolást, de csak a tanárok elött. Az anyja volt az iskolaorvos, aki volt kollégista tudja miről van szó.nyílt színi konfliktus kizárt. másodikban valaki megdobta kidobón. az elkövető igazgatói figyelmeztetésben részesült, a lányt felmentették testnevelésből a gimánzium hátralévő idejére.
reggelire import műzlisszeletet hozott, és kacsamájas zsömlét, viszont gimi elsőtől kezdve kétlyukas bőr tolltartóval járt, amiben csodával határos módon mindene belefért, zsíros cserzett bőrből volt, az anyjától kapta, aki azzal járta ki az orvosit. senki sem próbált róla lesni, mert képes volt hangosan felszólalni latinon hogy Quod cito fit, cito perit! És persze azonnali egyes.
Néha elkövetett egy-egy bakit, például lápcsignek ejtette lipcsét, vagy elrontotta az E3-at angolul. csodás pillanatok voltak azok. persze jó keresztyénhez méltó módon vígasztaltuk utána a vécében, de csak azért hogy egyszer az ő szájából halljuk azt amit mindenki tudott róla, mégpedig hogy otthon méregbe mártott töviseket szíjjaznak a hátára a négyesért. sosem említett ilyesmit, de mást nem tudtunk elképzelni.
viszont nekem volt a legjobban felszerelt tolltartóm, 36 színű faber castell színeskészlet, kétsorban, kiegészítő színpárok egymással szemben, gyönyörű krómozott ceruzahegyező, 12 különböző keménységű grafit, szénrúd, műanyag tokban, és persze kimeríthetetlen repitollkészlet, de csak a különlegesek jöhettek számításba. természetesen egy egész udvartartást sikerült így magam köré gyűjteni. a pénteki rajzóra volt a csúcspont, reggeli már megkezdőd9tt az áldozati kakaócsisgafelmutatás, én pedig kilenc felé unottan megkezdtem a papírszalaginstallációk, és mértani elemek térbeli elrendeződésének korrekcióját. ha tehetném még most is kétszintes tolltartóval járnék. annak hatalma van.

blur7 2010.12.13. 10:11:00

@Modor Tibi: Akkor el is nyerte a legkitartóbb törzsolvasó címet. Már a szavazás előtt. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 10:17:18

@Ernoke: akkor mérnök gonoszsággal: téged minden érdekelt, amibe semmi energiát nem kellett soha fektetni:)

noirp 2010.12.13. 10:18:46

"34 évesen éli át első orgazmusát, onnantól kezdve másokat tanít szexre."

ez a summája az egész posztnak. :))

blur7 2010.12.13. 10:27:20

@GERI87:
Ebben igazad van az egyetemen szerencsére már nem az évszámokon, van a hangsúly, hanem az összefüggéseken. De még az ottani oktatáson is van mit javítani.
Írtad, hogy nem tanítanak meg szerződés értelmezésére a közoktatásban. Ahhoz alapvetően magyarul kellene jól tudni, bár önmagában nyilván kevés. Egyetemen hagyományos számonkérés helyett a tanár egy szakcikket elemeztett a hallgatókkal (köztük magyar szakosok is voltak). Tízből egynek sikerült teljesen megértenie a cikket. És többségük szerzett két diplomát. :(

cd-r 2010.12.13. 10:31:50

nálunk már az is eminensnek számított akinek az apja össze tudott harácsolni egy neonszínű hamisított sergio tacchini suhogóst, egy szagos radírt meg egy donald kacsa matricát a tolltartóra. :)

Ernoke 2010.12.13. 10:33:51

@vészmadár (pica pica): ja, ez valóban fogyimérnöki szemléletmód, hogy az íráshoz és a zenéléshez nem kell energia, de úgyse gondoltad te ezt komolyan.:D
amúgy el sem hiszed, mennyire irigyellek, h mérnök vagy. bár lennének képességeim az ilyen szakmákhoz.

cd-r 2010.12.13. 10:34:27

egyébként az áts. suliban eminensnek számító kiscsajok jó része igen hamar elkurvult később. elkerültek idegen városokba koleszba, azt' beindult az aggyneki.

2010.12.13. 10:37:52

@blur7: "egyetemen szerencsére már nem az évszámokon, van a hangsúly, hanem az összefüggéseken."

Azért ezt - legalábbis a jog vonatkozásában - határozottan cáfolom.

Többek között azért lettek a jogi karok minden idióták felszippantói, mert üresfejű magoláson kívül semmit nem követelnek. (Egy-két normális, elhivatott tanár, oktató kivétel nem számít.)

Számomra a nagy fenyegetően beharangozott "itt már nem elég a seggelés, kőkeményen a gyakorlatot kérik" szakvizsga sem volt több vagy más, mint 3-4 hét seggelés-sikeres vizsga-felejtés már jól ismert kombinációja.

noirp 2010.12.13. 10:43:36

@niyabinghi: Ez annyira tipikus. A mindenben maximálisan szabálykövető, a gyenge pedagógusok álma, aki aztán képtelen lesz egy, egyetlenegy önálló gondolatot kipréselni a fejéből--diploma ide vagy oda :P
@lárvalányhaj: "óra alatt olvastam, rajzoltam" hehe, de ismerős :D
gimn. IV. osztály 2. félévre a magyartanárom letett róla, h engem bölcsészkarra taszigáljon, és ugyanekkor megengedte, h órán keresztrejtvényt fejtsek. Nem bírta nézni a szétunott fejemet. Majdnem kezet csókoltam neki. :)

Besúgókra támaszkodás szvsz rendszerfüggetlennek levés és a tanárra nézve pedagógiai impotenciát valamint éretlen személyiséget indikálás :)

Gyerekprodukáltatás vendégségben: be kéne venni a btk.-ba. K iskorú sérelmére elkövetett, nagy nyilvánosság előtt stb. (biztos lenne vmi jó definíciója)

@Professor Pizka: "ne is mondd, a vegyészek:-)" há te csak tudod XDD

amúgy a stréber csajokról van emlékem rengeteg, nem tom melyiket írjam ide! :)

cd-r 2010.12.13. 10:44:27

@Ernoke: örülj neki inkább, hogy nem vagy túlzottan reál. van pár zenész haver, aki mellesleg nagyon reál, hát ne tudd meg, kb szögmérővel zenélnek. mnden arány, sound nagyon patentül egyben van, csak épp semmi elképzelés nincs a zenéjük mögött.

ezértregisztráltam 2010.12.13. 10:51:58

Igen!
Témazáró/röpdolgozat(aka írásbeli felelés) előtt:
- Jaj, semmit nem tudok, nem tanultam semmit!!! (persze simán megvan a dícséretes/csillagos ötös)
dolgozat után: kérdések átbeszélése
- Te mit írtál a hetes kérdésre?
Kösz szépen, alázz is meg.
Sőt, tanár figyelmeztetése a beígért feleltetésre.
Ezek a figurák középiskolára valahogy kihaltak (legalábbis képzőművészeti szakközépben nem voltak jellemzők)
Amúgy három feketepont egy egyes, ötezer pirospont egy kisötös.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.12.13. 11:05:53

@mrs.starkey: János vitéz meg rágyújtja a házat 12 rablóra, idős hölgyeket inzultál és meló helyett csajozik :D Nem egy ideális példakép.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 11:15:39

@Ernoke: energia kell, csak tanulás nem. Ami a zenében és az irodalomban fontos és kell, az veled születik (vagy nem). Beléd sulykolni nem lehet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 11:18:25

@cd-r: biztos van, csak nem érnek rá addig kifejteni, amíg a sound nem tökéletes (emiatt a 2 órás próbából másfél arra megy, hogy a kurva kombót tekergeti)

Ernoke 2010.12.13. 11:26:21

@cd-r: hát nekem elképzelés dögivel van, állítólag teljesen egyéni, amit csinálok... csak éppen annyira szar a sound, h szinte hallgathatatlan.:D ezt a két megközelítést kéne szerintem ötvözni valahogy, mert egyik se jó.

@vészmadár (pica pica): ebben igazad van, de nekem tanulás is kellett hozzá, ill. most kéne. de megint beleütközöm a határaimba, h technikailag teljesen hülye vagyok.

GERI87 2010.12.13. 11:41:31

@Nadiposzi:

Nem, ez inkább az öblös...

Felőlem le is szarhatja a vásznat, csak ne kérjen rá állami támogatást és ne legyen kötelező.
ha el tudja adni hát adja..

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 12:02:24

@GERI87: a művészetek minden korban rászorultak a mecenaturára. Hol államira, hol hercegire, hol tartománygrófira. Érdekes módon Bosch, Tiziano vagy Haydn művészete nem sínylette meg, hogy megrendelésre írtak.

migueldiez 2010.12.13. 12:17:50

Az eredeti témához még :)

1.) Szamárfülvédő:
Azt nyugodtan mondhatom, gyakorlatilag az akkori kor és korosztály "gadgetje" volt, mint ma most az iPhone lehet vagy nem tudom mi. Én legalábbis menőnek tartottam. :) A kék festék mindig lekopott rajta, úgyhogy a Törpapának rajta csak a piros sapkája, nadrágja, meg az ősz haja és szakálla látszott.
(De ez az attitűd felnőttkorban is felfedezhető. Az ilyenek a célcsoportja a férfimagazinok stílus rovatainak/ ajánlóinak ld. "exkluzív töltőtoll 300.000, filofax, kobe-marhabőr 60.000 Ft, nemesacél bankjegycsiptető 120.000 Ft")

2.) "Nem tudok semmit"
Ez még egyes egyetemi ZH-inknál is sztenderd volt, persze mindig ugyanattól a csoporttárstól. Gyűlölöm. Mármint ezt a képmutatást.

3.)
Amúgy nekem a mai napig azt dörgölik az orrom alá a szüleim is, hogy mikor beteg voltam és elkértem a házi feladatokat az egyik kislánytól, a környezetismeret munkafüzet "hány színt ismersz"-kérdésére ő lelkiismeretesen felsorolta, hogy "pirosat, kéket sárgát," stb. Én meg hogy "tizenkettőt".
(Azóta mondjuk azt is megtanultam, hogy részemről az _ilyetén való_ szövegértelmezésnek milyen _ilyen_ "szociolingvisztikai" háttere van.)

KürtiT (Tromb74) 2010.12.13. 12:17:52

Felelésnél megpróbálja egy szuszra ledarálni az anyagot, de egy idő után elkezdi szaporán kapkodni a levegőt, később zihálásba vált át. Az orgazmus sajnos elmarad, mert a tanár belekérdezz. Ilyenkor pár pillanatig zavartan forgatja a szemeit, majd vissza ugrik néhány bekezdésnyit, a kérdést figyelmen kívül hagyva folytatódik a darálás.

Hátra tett kézzel, összeszorított bokával ütemesen billeg. Üveges szemeit egy láthatatlan súgógépre függeszti, nem pislog, esetleg picikét tikkelget. Fél perc elteltével elkezd verejtékezni, "pisztolytáskákat növeszt. Hamarosan a müszálas ruházat és az izzadság jellegzetes szaga kezd el terjengeni a teremben.

Ha szánalomból is, de mindenképp ötöst kap.

Nadiposzi (törölt) 2010.12.13. 12:19:55

@vészmadár (pica pica):
Ne emlegess ilyen gyanús alakokat!
Bár arról a Bossról rémlik valami. A faszi a gyertyákkal, nem ?

Kassian 2010.12.13. 12:38:17

Nekem volt egy ilyen osztálytársnőm általánosban...utáltam, mint a szart. Aztán 4 év múlva, az osztálytalálkozó után megdugtam.

mrs.starkey 2010.12.13. 12:42:31

@Tromb74: Ááá, ez nem az eminens! Ez a bemagolós! Nekem is volt egy ilyen osztálytársam, most szó szerint az Edinát írtad le! De ő nem eminens volt, hanem beseggelte a füzetet alcímenként.
Az eminens az feleléskor is "beszélget", úgy mondja fel az anyagot a tanárnak, mintha a tegnap esti Barátok közt sztorijáról beszélne, nem pedig az őszirózsás forradalomról.

noirp 2010.12.13. 13:01:25

Néhányan pedzették, h a jogi és az orvosi karon vannak eminenskislányok. Hát kettővel mérnökkaron is találkoztam.
Úgy éljek, keményített, vasalt fehér köPpenyben tolták. Emeletes tolltartó is volt, igen. A laborvezetővel kb úgy kacsintottak össze, ahogy megszokták nyolcévesen a tanító nénivel. Némelyik laborvezér vette, némelyik nem...:)
Egyikük PhD-s lett. Sok veszélyt nem jelent, mert hallgatókkal ritkán van dolga. Még mindig jobb, mintha kiment volna vhová az iparba, és aztán hallhattam volna, hogy 12 százharminc kilós Öblös+ WCH hibridet sírógörccsel vittek kórházba a Betépfürdői Műhó-és Hűhó Művektől.
Másikuk viszont üzembe ment (még 2000-ben végzett) itt két hónap után udvariasan kiterelték a csarnokból valami irodába, azóta is ott darálja az adminisztrációt, a reaktornak közelébe nem engedik. Pedig ő volt az évfolyam bezzeggyereke. Kollégiumi szintfelelős, aranykeretes társadalmi munkás, "nézzenek rá, kollégák, a K.T. kolleginából még lesz valami".

Valahogy a PhD-sok és az üzemiek közül is azok vitték többre, akik jól nyomták tanulmányilag, de azért ment a kocsmázás, zenélés, vizsgatétel-kereskedelem, nőzés/fiúzás, tiltott (top secret) anyagok kikunkorítása az egyes tanszékekről és egyéb pfuj dolgok :))

Néha el-elgondolkodom, miért bukik annyi pedagógus ezekre a bocinyalta fejű eminenskékre, de még nem jöttem rá. Persze, könnyen kezelhetőek. És azon kívül?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 13:06:03

@noirp: én pedagógusként annyit mondhatok, bukik rájuk a faszom. A puncsosokat minden tanár utálja.

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:07:59

@Professor Pizka:

"Humán tárgyat tanítani, kizárólag a humán tárgyak sugárzó szeretetével lehet, minden más megközelítés módszertől függetlenül vakvágány."

Ez így van.
Meg van egy másik baj is. Ahhoz, hogy egy szépirodalmi művet élvezni tudj, egy csomó alapvető ismeretre szükséged van -- alapvető kulturális ismeretek (görög mitológia), bizonyos szépirodalmi konvenciók ismerete, egyfajta nyelvi (szókincsbeli) műveltség stb. Sokan úgy fogják föl a szépirodalom olvasását, mint valami passzív önátadást egy folyamatnak, pedig valójában kőkemény szellemi munkáról van szó.

Az irodalomtanárok nagy része irodalomszerető, lelkes bölcsészként kerül ki az egyetemről, és azzal a helyzettel kell, hogy szembesüljön, hogy a gyerekek teljesen más befogadói alapállásból indulnak, mint ő. Hiányzik egy csomó tudásuk, nemcsak lexikális, de procedurális tudásuk is a szövegek értelmezéséhez, és a szakadék akkora, amit a tanárok el se tudnak képzelni.
Egy "kis esőembernek" lehet, hogy megvannak a háttérismeretei ahhoz, hogy élvezze a Kincskereső Kisködmönt (én például az összes kötelező olvasmányt elolvastam, és szerettem is), de a normál gyerekeknek nincsenek meg, és az iskolának alapvetően a normál gyerekeket kell kiszolgálni, nem az esőembereket. Ha nincsenek meg a kellő alapok egy hagyományos értelemben vett kötelező olvasmány befogadásához, akkor az irodalomórák kínlódássá válnak.
Pont ezért olyan szövegekkel kéne indítani szerintem, amik nagyon könnyen, minimális háttérismeretekkel befogadhatók. Ilyen például a Harry Potter. Aztán ha a gyerekeknek jó tapasztalataik vannak az olvasással mint olyannal kapcsolatban, akkor lehetne bevezetni azokat a további ismereteket, amik megteremtenék az alapot más, komplexebb, több háttérismeretet igénylő szövegek olvasásához.
(Az meg a másik dolog, hogy ami 100 éve érdekesnek, könnyen befogadónak számított, az nem biztos, hogy most is annak számít.)

"Pál utcai fiúk, elemezzed, bazeg a lelki izét benne, csak mert valami felületes cenzor ötven évvel ezelőtt egy műsől, amely gyerekekről szól, azt hitte, hogy gyerekeknek szól."

Na, a Pál utcai fiúk külön történet. Nemecsek szerintem egy megalúzer. Nem azért, mert a többiek lenézik és kihasználják, hanem azért, mert önként és dalolva asszisztál hozzá. Elvisel minden megaláztatást (=balek), csak azért, hogy egy közösséghez tartozhasson (=önálló gondolkodásra képtelen birka lehessen egy meleg akolban), és a végén még fel is áldozza az életét azokért, akik egész életükben belétörölték a lábát (=fokozhatatlan önsorsrontás). A regény szándéka szerint Nemecsek _ugyebár_ megdicsőül, de a nyájas olvasó nehezen tudja túltenni magát azon a tényen, hogy míg a grund többi szereplője végzős gimnazista korára rég elfelejti a grundon való bohóckodást, és inkább a kurvázásra és a töményszeszre (bohémabbak abszintra) fókuszál, addig a kis Nemecsek már vagy tíz éve egy sírhalom alatt foszladozik.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 13:11:15

@lárvalányhaj: akkor a vörösingesek legyenek kommunisták, a nemvörösingesek a nemkommunisták, emecsek a kis árva magyarország, és helyezzük történelmi összefüggésbe.

Nah, ki geréb és ki a tót?

noirp 2010.12.13. 13:12:46

@vészmadár (pica pica): Magadból indulsz ki, Vészmadár :)
Te vagy elég érett ember ahhoz, hogy felismerd és egy morranás kíséretében arrébb rúgd a puncsos kölyköt.
Viszont ált.isk. 1-6. évből tízen felüli olyan esetre emlékszem, mikor a tanár nemhogy a francba küldte, de még példaképül elénk állította a Puntzy Kittykét és a Vonhinten Lüszikét. Hogy szorgalmasak, szépen írnak, a tanárnéninek segítenek és anyukájuk milyen szépen járatja őket stb. Hajhullasztó volt.
Sajátos, h 1 kivétellel a nő tanárok dédelgették őket.

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:17:40

@noirp:

Engem kurvára szokott zavarni az, hogyha valaki kizárólag a pozícióm miatt nyal be nekem. Azért, mert sose tudhatom, hogy valójában milyen hátsó szándéka van, és ha megváltozik a széljárás, akkor nem fog-e ellenem fordulni.

noirp 2010.12.13. 13:18:22

@lárvalányhaj: Meghajlok előtted. Szívemből szóltál. Komolyan.

Kincskereső és Pál u. fiúk: a szentimentalizmus (mint az igazi érzelem olcsó helyettesítője) úgy látom, soha nem fog kihalni a magyar tanügyből. Nekem mindkét mű ezt az enyhén nyálkás, tantónéni által tovább habosított világot képviselte. Különösen a Kincskereső a gügyögő-csicsogó nyelvezetével.
Holott Móra milyen szépen tudott magyarul...vagy 20 éve olvasom boldogan.

2010.12.13. 13:21:40

@noirp: Köztudomású tény már régóta, hogy a kitűnőkből szinte soha nem lesznek kiemelkedő szakemberek. Ahogy Vekerdy is rámutatott, egészen már képességek kellenek ahhoz, hogy valaki kitűnő tanuló, vagy önállóan gondolkodó, kreatív, kiemelkedő mérnök, orvos, jogász, asztalos, stb. legyen.
Ennek ellenére a jó tanuló az, aki minden tárgyból a lehető legjobb _jegyeket kapja_. Evvan.

noirp 2010.12.13. 13:24:31

@lárvalányhaj: Téged zavar, pica picát zavarja, engem zavar, sokunkat zavar.
de asszem, "törpe minoritás" vagyunk.
A nyalás kétoldalú: kell a nyalonc, aki benyaland, persze vmi jópont, jutalom, kisötös reményében és kell a piros segg, aki számára a nyalonc viselkedése a megerősítés.
Mindkét félnek bőviben vagyunk :P
"Hát persze, hogy hülye, de jóba kell vele lenni, mert különben ugrott a...[magatartás ötös/soronkívüli Lada kiutalás/a béremelés]"

A kis puncsocskák _ezt_a típust hozzák már 8-10 évesen. Vagy kinövik, vagy nem. Azt hiszem, a legtöbb nem magától ilyen. Más is (asszem Niyabinghi) említette a CF szülőt, aki ilyenre fazonírozza a gyereket.

noirp 2010.12.13. 13:25:44

@Brother Love: Tudom. Ez van, mert a kis stréberkékkel a legkönnyebb bánni. A tehetségesek már-már autistának számítanak.

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:25:56

@noirp:

Szerintem azért, mert a maguk idejében a tanítónénik is pont ilyen agyatlan pedálgépek voltak.
Amikor tanítási gyakorlaton voltam, akkor a szokástól eltérően nem gyakorlóiskolában tanítottam, hanem egy átlagosnál valamivel gyengébb gimnáziumban. A női tanárok kivétel nélkül ilyen tüchtig, precízkedő, de emellett átlagos vagy az alatti intelligenciájú népek voltak. A tanári kar intellektuálisan fölöttébb sivár képet mutatott.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 13:28:15

@lárvalányhaj: a szemükben te meg jófejkedő kis kurva voltál, aki azt hiszi, hogy... megintcsak mondom, képzeld ide a mondatomba szőve a baszatlan picsa kifejezést.:)

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:28:29

@noirp:

"A nyalás kétoldalú: kell a nyalonc, aki benyaland, persze vmi jópont, jutalom, kisötös reményében és kell a piros segg, aki számára a nyalonc viselkedése a megerősítés.
Mindkét félnek bőviben vagyunk :P"

Micsoda szerencse, hogy a korrupció alapjait már zsenge korban megtanítják a gyerekeknek :P Ha valamit, ezt aztán nem bízzák a véletlenre :-/

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 13:29:02

@lárvalányhaj: másképp mondva: ők meg voltak győződve, hogy ők kiemelkedő intellektusúak

noirp 2010.12.13. 13:31:55

@lárvalányhaj: :P Már 1988-ban sziszegett a pedagógusok értelemesebbik része, hogy az átlag IQ és az önálló véleményalkotás a béka segge alatt van, ha szétnéznek a szakbélijeik között.
No change.
Konkrétan a szentimentalizmusra, mint a butaság egyik "ágazatára" Beke Kata panaszkodott. Nem mintha az ő _irálya_ nem lett volna elég érzelgős, sőt alig olvasható, de azért megértettem, mire gondol és asszem igaza volt.
Az átlag és az azalatti elmének úgy kellenek a közhelyek, mint az oxigén.

noirp 2010.12.13. 13:32:09

@lárvalányhaj: :P Már 1988-ban sziszegett a pedagógusok értelemesebbik része, hogy az átlag IQ és az önálló véleményalkotás a béka segge alatt van, ha szétnéznek a szakbélijeik között.
No change.
Konkrétan a szentimentalizmusra, mint a butaság egyik "ágazatára" Beke Kata panaszkodott. Nem mintha az ő _irálya_ nem lett volna elég érzelgős, sőt alig olvasható, de azért megértettem, mire gondol és asszem igaza volt.
Az átlag és az azalatti elmének úgy kellenek a közhelyek, mint az oxigén.

GERI87 2010.12.13. 13:32:10

@vészmadár (pica pica):

A mostani "grófok", "bárok" is nyugodtan pénzelhetik, támogathatják őket...az ő pénzük meg idejük.
De ne legyen ösznépi közügy...szerintem.

Nem vagyok egy "azénpénzemérne" féle típus, csak a dolog "erkölcsi" oldalát nem támogatom miszerint azért mert valakinek ez kell meg kúltúra ezért MINDENKinek ezt el kell fogadni és támogatni, ha máshogy nem akkor az adójával..
nekem ez a bajom.

ha valaiknek ez tetszik legyen a mentora, vegyen jegyet stb...

noirp 2010.12.13. 13:34:59

Na, az Internal Server Errornak lovat a hátára és...
a seggébe, de nagyot. Csak 1 kommentet akartam :P

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 13:35:42

@lárvalányhaj: "Szerintem azért, mert a maguk idejében a tanítónénik is pont ilyen agyatlan pedálgépek voltak" - ott a pont! Pont ezert van az, hogy aki tenyleg okos, az altalaban rossz magaviselet, trehanysag, stb. uruggyel jol bele leszen dongolve a padloba.

noirp 2010.12.13. 13:35:58

@lárvalányhaj: Ja. Méghogy nem az életre neveljük a gyerekeinket. :P de hát mégis ez megy.

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:36:45

@vészmadár (pica pica):

Efelől nincs kétségem :)

Meg például olyanok voltak, hogy az egyik példány a tanári dohányzóban kifejtette nekem, hogy az a szak, ahol végeztem, mennyire szar, és hogy az X városban található, azzal ekvivalens ellenben mennyire nagyszerű :D

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 13:38:05

@altoid: Erre a tanartipusra van egy csodalatos Harry Potter pelda: Dolores Umbridge :)

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.12.13. 13:47:01

ez k*rva jó volt!

szerintem a stréber tanulók mutálódnak házsártos p*csává, akihez legszívesebben odavágnád a palackot egy másnapos reggeli előadáson.

blur7 2010.12.13. 13:47:54

@Brother Love: Láttam, történelem után elvégeztem a jogot is.

noirp 2010.12.13. 13:48:10

@altoid: igen, igen, igen :)
Az összes rózsaszín masnijával együtt :D
Hogy' ökölbe szorult a kezem olvasás közben :)

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:48:11

@altoid:

Igen, például arra mindenképp óriási gondot kell fordítani, hogy ki milyen pontossággal tudja reprodukálni az olvasókönyvben _található_ kézírásmintát.
Ami meg a rosszaságot illeti, a tanítónéni többnyire azt minősíti "rossznak", aki nem képes követni a normaként kitűzött viselkedést. Azt, hogy ez miért van így, már nem vizsgálják meg. Sokszor a rossz gyerek nem rossz szándékú, csak valamiért nehezebben alkalmazkodik. Ismerek például olyan kisfiút, aki azáltal került be a rosszgyerek-skatulyába, hogy a többiek mindig heccelték, és ő fölheccelődve hülyeségeket csinált. A tanítóbácsi (ott bácsi volt) pedig csak a heccelés következményeit észlelte, a heccelést magát nem. És mit gondoltok, hogy kik heccelték? Csak nem a rózsaszínkardigános, emeletestolltartós eminenslányok?

GERI87 2010.12.13. 13:49:18

@altoid: Hát nálunk aki okos volt az stréber is..
Aki meg rossz magaviseletű az meg marhára nem.
És nem úgy hogy intelligens volt csak nem tudta a tananyagot hanem konkrétan buta volt mint a föld...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 13:51:33

nekem egy olyan tanárom volt, mint aki a mágiatörténetet tantotta harry-éknek: 50 évet tanított élő emberként, aztán egyszercsak meghalt, de tovább járt órákra, immáron szellemként. azóta így tart történelemórákat.

noirp 2010.12.13. 13:51:50

: Ezek sztem soha nem jutnak el oda, h önálló előadásuk legyen. Max. valami 6-8 fős gyakorlat.

40 év után esetleg laborfőnök v. hasonló kisebb potentát lesz, és az elsőévestől a tanársegédig minden beosztottja vele álmodik egy durvább vacsora után, hogy sikítva ébredjen. :P

blur7 2010.12.13. 13:53:22

@ezértregisztráltam: Az egyetemen futottam össze egy ilyennel. Mondta nekem, hogy az egyik - egyébként jelentéktel, pár pontos - kérdéshez nem tudott semmit se írni, és vele ilyen még életében nem történt (diplomás volt már). Önmagán kívül volt ettől. :) Azt válaszoltam, ez nálam mindennapos.

noirp 2010.12.13. 13:53:48

@vészmadár (pica pica):
Hát
ha jól tudom Rowling is tanár volt. Mennyi alkalma lehetett néprajzi gyűjtésre a kollégák között, gondolj bele :DD
(Nekem egyetemen volt egy "Binns" oktatóm :))

GERI87 2010.12.13. 13:57:31

@lárvalányhaj:

"Azt, hogy ez miért van így, már nem vizsgálják meg."

Sokszor meg pont hogy a vizsgálódások meg a türelem meg a lehetőségmegadás ideje alatt az Ödönkék szereznek testi és életreszóló lelki sérüléseket amíg a rosszgyerek lelki baját ápolgatják hogy ugyanmár mit miért csinál...:)

De Ödönke le van szarva...mert hisz ő jól tanul.

"csak valamiért nehezebben alkalmazkodik. "

Én is....mégsem vertem pofán meg köptem le senkit heccből:)

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:57:38

@noirp:

A szabályok agyatlan követtetése a multik világában is sokat számít. Éleseszű (az átlagnál jóval intelligensebb), szorgalmas, lelkes, nagy munkabírású, nem mellesleg nagyon jól kommunikáló családtag évekig dolgozott pénzügyi multinál. Sokszor észrevette, hogy a felülről erőltetett szabályok nem igazán hatékonyak, vagy nehéz őket betartani. Nosza, bevitt néhány módosítást a folyamatba. A módosítások beváltak, a dolgok felpörögtek, az alá tartozó kirendeltség nagyobb bevételt realizált, mint addig bármikor. Egészen addig, amíg el nem kezdte baszogatni a belső ellenőrzés, hogy a szabálytartása nem kielégítő.
Ugyanebben az intézetben viszont a nem túl okos, de szorgalmas tüchtigpicsák igen magasra jutottak.

lárvalányhaj 2010.12.13. 13:59:12

@GERI87:

Nem kell ahhoz köpködni meg verekedni, hogy rossz gyerekként könyveljenek el. Elég, ha a padtársad elmesél neked egy viccet, és te hangosabban nevetsz föl a kelleténél. Vagy ha mondjuk rajzolgatsz óra közben.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 14:00:32

@lárvalányhaj: Ugy altalaban ezt hivjak kontraszelekcionak. Magyarorszagon eleg altalanos dolog.

lárvalányhaj 2010.12.13. 14:08:30

@GERI87:

Például én minden iskolában rossz gyerek voltam, pedig 1) szerettem tanulni 2) sohasem tudtam volna ártani senkinek se, meg nem is érdekelt az ilyesmi. Egyszerűen volt néhány szabály, amit hülyeségnek tartottam, és nem tartottam be. Középiskolában például rendszeresen késtem az órákról (nem sokat, 5 perceket), és semmilyen eszközzel nem tudtak erről lenevelni, se a szép szó, se a büntetés nem használt. Furcsa, hogy ezzel igazából nem ártottam senkinek, mégis abba a kategóriába kerültem, mint a rendszeresen drogozó osztálytársaim. :)

Meg még olyan is volt, hogy az osztályfőnök behívatta a legjobb barátnőmet, aki a drogügyeiről volt ismert, azzal, hogy pontosan tudja, hogy drogot ad el nekem, és hogy árulja már el, hogy micsodát :D Megjegyzem, soha életemben nem használtam semmilyen drogot, se könnyűt, se keményet.

blur7 2010.12.13. 14:09:15

@lárvalányhaj: Igen. A "rossz" lehet a jó újfajta megjelenési formája is, egy másik típusú jó. De az emberi természet nehezen tolerálja ezt, az újítókat, az alternatívakat. Viszont ha a mechanizmust tudatosítjuk magunkban, és kitartóak vagyunk, akkor van rá esély.

noirp 2010.12.13. 14:09:29

@lárvalányhaj: :P
IGEN
Nemcsak pénzügyi multinál aratnak a tüchtigpicsák.
Első mhelyemen a balesetvédelmis volt a fő szabálylóbáló-feljelentésgyártó.
A szabályok persze _rá_ nem vonatkoztak, de mindenki mást agyagba lehetett velük döngölni.
Egy idő után ügyeltem rá, hogy ha beette a fene az üzembe, ne mászkáljon egyedül. Mert ha nincs semmi, akkor kitalál valamit, hogy elmondhassa, ő "audittált". Megláttam, h bejött, már söpörtem is oda hozzá "Miben segíthetek?"
Körbemászkáltuk a rohadt csarnokot, közben ő kifejtette, h. az a sok hülye szabály is csak csesztetés, ő pl. nem fogja begyűrni a sisakja alá a háréját, őt ne izélgessék ilyenekkel (pedig ez is egy szabály volt és szvsz tök logikus)
Más alkalommal odaette a fene az üzembe-rendrakás, pakolás közben. Durr, egy észrevétel két darab, nem a helyén álló tartályról.
Agyba-főbe dicsérték ébersége miatt, persze.

GERI87 2010.12.13. 14:10:32

@lárvalányhaj:

Persze van ilyen. De ez nem igazán probléma.

Mert aki amúgy nem rossz gyerek az ha rászólnak abbahagyja és lehet többet nem csinálja...meg ilyenért nem adnak beirást, ha igen akkor csak egyszer mert utána már többet nem tesz olyat.

Ellenben a rosszgyereket nem lehet így megfegyelmezni...ő rossz és kész.

Én olyat még nem láttam hogy "megjavultak" volna...
Aki roszz 5-dikben az rossz 8-dikban is és úgy megy középsuliba is...

Magyarázd meg Ödönkének (biztos megérti) hogy meg kell bocsájtania az őt terrorizáló Pistikének mert ő nem akarta csak lelki bajai vannak...:)

Nem nem. Pistike egy fasz és pofán kell baszni, csak abból tanul.:)

noirp 2010.12.13. 14:12:30

@lárvalányhaj: Az osztályfőnöködnek kiutalnék két seggberúgást kedvenc munkabakancsommal. Hol a piííí...ban tanult ez az ember konfliktuskezelést?
"Azonnal tessék igazolni, amit kiagyaltam, különben baj lesz!" Na ez is egy tanügyi reflex, és milyen ismerős. Ütném azt, akiből előjön.

lárvalányhaj 2010.12.13. 14:13:10

@altoid:

Szerinted mi lehet ennek az oka? Kíváncsi vagyok a véleményedre. Nyugaton mennyire van ez meg?

GERI87 2010.12.13. 14:14:25

@lárvalányhaj:

Jó hát ebbe a kategóriába énis benn voltam de nem voltam rossz, a tanárok meg nem veszik a fáradságot hogy szelektáljanak.

Más az hogy kimész óra közbe hugyozni, meg más ha intenzívre küldesz valakit:)

Csak nemtom miért gondolják sokan hogy aki hugyozni jár az kezelhetetlen hülye, aki meg holtra ver másokat az "beteg" meg baja van....mert van ilyen szemlélet.

lárvalányhaj 2010.12.13. 14:14:55

@noirp:

" ő pl. nem fogja begyűrni a sisakja alá a háréját, őt ne izélgessék ilyenekkel"

Lehetséges, hogy könnyebb lett volna jobb belátásra bírni, ha mintegy "véletlenül" a fejére esik egy félkész munkadarab az emeletről :D

noirp 2010.12.13. 14:18:58

@lárvalányhaj: Gondolkodtunk rajta. De sajnáltuk a munkadarabot :D

GERI87 2010.12.13. 14:18:59

Egyszer kaptma osztályfönökit mert 2-es helyett 3-ast mondtam be a tanárnak és észrevette:)

Más meg a tanár elött rendezte át a gyerek arvberendezését, de a tanárnéni hallgatott jézus szavára és elfordította orcáját...

Ennyi erővel egy majom is taníthatna..
Vagy egy utcáról behívott csöves. Felolvassa ami a könyvbe van és kész...

lárvalányhaj 2010.12.13. 14:22:53

@GERI87:

Az a baj az agresszív gyerekekkel, hogy sokszor már annyira gáz a helyzet, hogy a tanárok se tudnak vlee mit kezdeni. Egy szemüveges, elvarázsolt kislánnyal pedig sokkal könnyebb keménykedni, mint egy 17 éves létére 190 centi magas, szétgyúrt sráccal.

escargot 2010.12.13. 14:29:41

@GERI87: Életreszóló sérüléseket valóban lehet szerezni. Nekem is hívták be anyukámat, hogy a gyereknek beilleszkedési zavarai vannak. Mire ő: tanárnő nem gondolja komolyan, hogy nekem _ezek_ közé kellene beilleszkedni? Azért a rendszer összezárt, és a gyerekorvos felírta a seduxent az állandó fejfájásomra és alvászavaromra, ami a helyzetből következett.
(Azóta gondos munkával elbuktam néhány íkúpontot és felszedtem negyven kiló izmot, erőst kompenzálandó a gyerekkori sérelmekésrt.)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 14:29:51

@GERI87: az a helyzet, hogy az ötpercet késő meg énakkoriskimegyek vécére és miértbajeznemöltemmegsenkit, ezek sima hisztik. Ami - főleg egy férfitól - baromira idegesítőek.

Ugyanaz a marhaság, mint az órán evés. Engem nem zavar különösebben, ha valaki órán eszik, illetve önmagában nem érzem tiszteletlenségnek azt, hogy óra közben eszik is, ha amúgy résztv vesz a munkában, csak sztem kurva idegesítő, amikor valaki 3-20 percenként italt-ételt vesz magához. Az ilyen ugyanis nem éhes vagy szomjas, csak szimplán unatkozik. Arra meg nem az étel a megfejtés. A kikellmennempisilni meg megintcsak semmi más, mint hiszti. Dokumentáltan senki nem halt még abba bele, hogy 45 percig nem vett magához szilárd táplálékot, 20 percig nem ivott. És aki 45 percig nem tudja visszatartani a vizeletét, az beteg, és orvoshoz kell mennie.

Ennyi a lényeg, ezek tipikus kis hisztik, vinnyogások, picsigások, nevezd, ahogy akarod, mindenképp önmagad lejáratása, mennyire balfasz kis picsogó hülye vagy,

lárvalányhaj 2010.12.13. 14:31:04

@GERI87:

Egyébként én is úgy vélem, hogy jobb, ha még az iskolában kezelik ezeket a problémákat, mert akkor még van esély arra, hogy visszafordítsák ezeket a folyamatokat, és később nem a börtönök lélekszámát fogják gyarapítani ezek az emberek.
Csak az a baj, hogy az iskolák semmilyen szempontból sincsenek felkészülve az ilyesmire. A tanárok már a sokkal kevésbé kirívó beilleszkedési problémákat sem tudják kezelni. Ha velem nem tudtak mit kezdeni, mit kezdenek olyasvalakivel, aki tényleg rosszindulatú és agresszív? Akkor meg pláne esélytelen a dolog, ha nemcsak 1-2 ilyen gyerek van egy osztályban, hanem az osztály fele ilyenekből áll.

lárvalányhaj 2010.12.13. 14:37:25

@vészmadár (pica pica):

Nálam abból fakadt a dolog, hogy nem szerettem iskolába járni. Az osztálytársaimmal nem jöttem ki túl jól, és az órák többségét is utáltam, mert többnyire arról szólt a dolog, hogy csoportmunkában kellett dolgozni az utált osztálytársakkal. Ezért szünetben automatikusan téptem föl a számtechterembe, ahol neteztem és olyan emberekkel kommunikáltam, akik összehasonlíthatatlanul jobb fejek voltak az osztálytársaimnál. Aztán előfordult, hogy belefeledkeztem egyik-másik levélbe, és akkor bizony inkább az órából csíptem le egy-két percet.
Ha valaki tudott volna abban segíteni, hogy hogyan illeszkedjek be jobban az osztályközösségbe, akkor ezek a problémák mind megszűntek volna szerintem.

2010.12.13. 14:39:16

@vészmadár (pica pica): Igazad van, az iylen egy férfitól idegesítő. A baj csak az, hogy a "világhírű magyar iskolarendszer" (legyintés) ezt egyszerre követeli meg már a 6 évesektől is. Adott esetben 30 db 6-7 éves gyerektől várja el a teljesen uniformizált viselkedést.
Unalmas órán meg mit csináljon egy gyerek?

Fagyees 2010.12.13. 14:40:20

A Harry Potter vitához hozzászólva: nálunk bizony érettségi tétel volt 2 éve 'Harry Potter és a XXI. századi mesevilág' címmel. Modoros harrypotterbuziként jópár emberrel örültünk is a dolognak :) az kicsit szánalmas volt, hogy a tanár kb. a feléig olvashatta, a szereplők neveiről meg úgy az egészről elég felületes fogalma volt, mi meg, akik rongyosra olvastuk az összes kötetet, kicsit jobban átláttuk, na de mindegy.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 14:40:22

@lárvalányhaj: az a helyzet, hogy a saját osztálytársaid is jobb fejek lettek volna, ha velük is chatelsz. És a chatesek éppilyen kis unalmas gecók, ha melletted ülnek.

Így neten nha még én is jó fej vagyok, de ha leülnél velem beszélgetni élőben, egyből nem gondolnád ezt:)

GERI87 2010.12.13. 14:41:28

@lárvalányhaj:

Tudom én. De következménye lehetne.

@escargot:

Én is gyúrok (valamennyire), de a nyilvános pisálás még nem megy:)
Hogy ez honnan ered viszont nem tudom...

@vészmadár (pica pica):

Hát ez honnan szürted le?
A hugyolás csak példa volt.
igen előfordult hogy kimentem hugyálni...de jógyerek voltam..szerintem...persze a tanár másképp értelmezi sokszor hogy neki ki a jó.
Késni meg pl sose késtem.

GERI87 2010.12.13. 14:44:15

@GERI87:

ja azt még elfelejtettem hozzátenni hogy azért húztam ki órán pisálni mert szünetben mások elött nem ment:)
Ha ott áltak vagy beszürödött a zaj:)
persze ezt nem vallhattam be..

@lárvalányhaj:

ja. megoldás? Biztos van..

Mitya Ivanov 2010.12.13. 14:44:23

        
 
    ! "
#
$#
      $   $$ 
  
     %    #
  ! "

 &      '   
 $    $   


 "(
) #  *   
+
"
 
 

   
 
  
  

  
 
        
 


   
 !  "  # !   
  

$ 
 %   & 
'(

     

 
   )
!$    ( "  # !
 
"  #  

  
  
*
 
*
 + 

 
! 


 $
  ,-.... 
   
+  
          
 /       % !
    

! 

  


 
  

 
*!
 
  
   
  (   0..1%   

     %
      
 
 
  $  

     


  
  2 


 




3  
,445   6  


  

  
    
 




 !
'
 


   
  
   



  %     7..! 

    
 

 
   


vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 14:45:13

@GERI87: mit honnan szűrtem le? annyit mondtam, az, aki órán kimegy vécére (nálam mondjuk nem megy, de mindegy), meg eszik meg késik, és ilyeneken vinnyog, az a szememben egy hisztis kis picsa. És ezt a véleményemet nem is rejtem véka alá. Onnantól nemigen késik, eszik, hugyozik óra helyett, és rájön, hogy a folyamatos nyervákolás a csajoknak (sem) jön be.

Mitya Ivanov 2010.12.13. 14:47:21

@Mitya Ivanov:
ezt törölni kérném, tévedés történt

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 14:52:44

@Mitya Ivanov: bazdmeg, nemár, sztem minden sava arany, csak én nem tudtam volna ilyen jól megfogalmazni. Különösen az a hasonlat a rácpontyról, tejföllel, nah az üt.

Ernoke 2010.12.13. 14:56:57

@vészmadár (pica pica): szerintem ezek nagyságrendekkel kisebb picsogások, mint pl. az, ha valaki nem vesz részt a családi karácsonyi ünnepi vacsorán... már ha érted, mire gondolok.:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 14:58:49

@Ernoke: drága, az nem picsogás, hanem kivonulás a konzumidiotizmus intézményesített manifesztumából:)

GERI87 2010.12.13. 15:07:15

@vészmadár (pica pica):

jólvanna már aszittem én vagyok a hülye:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.12.13. 15:15:00

stahl jucika is ilyen tüchtig kis stréber lányka volt. először mindenki akarta, csak ő nem, aztán később, ahogy vénült, már ő akarta volna, de más már nem.
hamvas barack rothadó belsővel.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 15:19:22

@Bachterman: jucikát ilyen kis rejtett perverznek érzem, el tudom képzelni valami ass-to-mouth partyban, simán.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.13. 15:43:08

kár volt elképzelni, most felállt, mehetek haza kezeltetni...

picsába, lemnradok egy csomó jó kommentről...

noirp 2010.12.13. 16:01:43

Itt marhásokodok, ahe'tt h. a lényeghez szólnék. Az egyik főeminens osztálytárs, A. Fruzsina már ötödikben nagybüszkén kipakolt az asztalára egy "felnőtt" könyvet, Elfelejtettem Szerző: Május Manhattanben c. eresztményét. Csak az uzsi mellé pakolt Bobo és Góliát újságról jutott eszembe.
Azt a diadalmas arcot, amit vágott, ne tudjátok meg:)
Ez '91-ben volt.

'94-ben az uzsisdobozba bekerült a Plusssssz multivitamin rágótabletta (ízre kb mint a PEZ, v rosszabb), Majszi(R)(C) nevű idióta reklámfigurával együtt. És rágták is azt a borzasztóságot mindenhol. Nem gyümölcsöt, nem. LOL

noirp 2010.12.13. 16:04:19

www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=majus-manhattanben&ID=8799

ez volt az, e. Claire Kenneth. Utólag is nagyon kell röhögnöm az osztálytársamon. De lényeg az, hogy felnőttkönyv volt, a borító színe meg jól ment a patentcsatjaihoz és a tolltartójához. :)

T mint T 2010.12.13. 16:28:38

Jajj, ez nagyon edes!
En jo tanulo voltam mindig is. Vannak jegyek, amikre raismerek - bevallom. De nem minden tunetet produkaltam :-) Nem utaltak legalabb :-)
Pl. anyam total nem ilyen volt - a streber-szulo ellentettje volt. Inkabb apamat kuldtem szuloire, mielott anya vegervenyesen osszeveszik valamelyik tantonenivel :-D
Meg nem szerettem beszolni se masoknak. A hazit is mindig rolam koppintottak a szunetben. Cserebe, rut-kiskacsasagom ellenere bevettek a fiuk is a csapatba :-D

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.12.13. 16:28:41

@noirp:
igazából arra gondoltam, hogy az egyetemen, mint hallgatótárs csinálja a fesztivált, és ezért válnál meg olyan gyorsan és határozottan az utolsó palackodtól... :)

röntgenszeműlány 2010.12.13. 16:36:37

"a Tamara a nővéred"

AAAANÉLLKÜÜÜÜÜL

"alufóliába ÉS szalvETTába becsomagolva. A follpack és a szalvéta összeérésének h"

Folpack + alufólia + szalvéta? Ütős.

R.M.E. 2010.12.13. 17:16:02

ma is ez van talán a kajás rész kicsit enyhébben jelenik meg... :D
minden egyes biosz órán mikor a tanárunk az oxigéndús vért pirossal berajzolja, haverommal, akivel az uccsó padban ülünk, már várjuk, ahogy minden kiscsaj előszedje a piros ceruzáját, mi meg röhögünk...

Dr. No 2010.12.13. 17:20:58

Szerintem ez a stréberkislányság általános iskola alsóban nem akkora gáz, mint ahogy itt be van állítva. Én pl. alsós koromban szerelmes voltam az egyik osztálytársnőmbe, mert olyan szépen írt.

sorica123 (törölt) 2010.12.13. 17:29:43

Ebben a stréber-nemstréber-dologban az a gáz, hogy a strébert egyes, a hülyeséget, kétbitességet istenítő osztályokban mindenkire ráhúzzák, aki képbe van az anyaggal. Szerintem a stréber ismertetőjegye a pedálozás és nem egyéb. Az, hogy mószerol, pakolja magát, kiesik a padból feszt, és _mindenkinél_ okosabb. Nem csak okos oszt kész, hanem másnál okosabb, szebb, tisztább, szárazabb baba. Nekem is volt ilyen oszttársam, jó vicc számba ment, amikor engem strébereztek le (aktív szókincs, íráskép miatt - egyikre se gyúrtam különösebben), és őt is. Nekem a bizim fele volt egy stréberé, mert bizonyos tárgyak úgy ragadtak rám, mint a kosz. A másik csaj viszont tipikus cincogó, sziszegő teljesítőskislány volt, magolóbajnok, ebből a szempontból szerencsés alkat (én nem tudok szisztematikusan magolni), másfelől viszont a háta mögött mindenki agyhugykövet kapott tőle.

lárvalányhaj 2010.12.13. 17:44:30

@vészmadár (pica pica):

"az a helyzet, hogy a saját osztálytársaid is jobb fejek lettek volna, ha velük is chatelsz. És a chatesek éppilyen kis unalmas gecók, ha melletted ülnek."

Én nem így láttam. Másoktól is hallottam már, hogy "az internetes barátok nem igazi barátok" meg mittudomén, de én inkább úgy tapasztaltam, hogy a net kitágítja a lehetőségeket. Fórumokon meg ilyen tematikus csoportokban egy csomó emberrel össze lehet ismerkedni, akikkel rengeteg közös témátok van, és amúgy sose találkoznátok, mert teljesen más közegben mozogtok. Sokkal élőben is találkoztunk, és rendszeresen összejártunk. Sőt, a pasijaim zömét is így szedtem össze, élükön a férjemmel.

Az mondjuk valószínű, hogyha egy suliba jártam volna velük, akkor nem mélyül el az ismeretség. Túl sok előítéletem volt az iskolatársaimmal szemben, meg nekik is velem szemben, és ezen nem nagyon sikerült túllépni.

Persze most már látom, hogy ez a "csak azért is elkések"-történet elég nagy faszság volt a részemről, mert többek közt az ilyen dolgaim miatt nem csíptek túlzottan a többiek. Mostanra már megtanultam, hogy érdemes legalább látszólag betartani az ilyen apró, látszólag faszságnak tűnő szabályokat is, mert ezzel elkerül egy csomó fölösleges konfliktust, tehát sokkal könnyebb lesz az élete. Ha visszautazhatnék a 16 éves önmagamhoz, megpróbálnám ezt elmagyarázni neki, de félek, hogy visszakézből elküldene a picsába. :D

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 17:49:13

@lárvalányhaj: kicsit keson valaszolok, bocs.

Szoval a kontraszelekcio letezik nyugaton is, de kozel sem annyira altalanos, mint Kelet-Europaban. Az okok nagyon messzire vezetnek, de a lenyeg egy tortenelmileg kialakult kulturalis kulonbseg (hu de modoros voltam!).

Nyugaton, mivel verseny van es kapitalizmus, ertekesnek tekintik az innovaciot es a valodi teljesitmenyt. Egy cegen belul pl. azert futtatjak az igazan tehetseges embereket, mert ez az egesz cegnek versenyelonyt jelent.

Keleten viszont a kapitalista verseny helyett a tekintelyuralomnak es az allami gyamkodasnak van hagyomanya. A vezetok szemeben a lojalitas a legfobb ertek, ugyanis igazi verseny hianyaban a status quo, illetve a sajat poziciojuk megorzese a cel. Magyaran nem szovetsegesekre van szukseguk, hanem alattvalokra. Ennek viszont az agyatlan pedalgep tipus felel meg.

lárvalányhaj 2010.12.13. 17:54:26

@altoid:

Én is ilyesmire gondoltam, de nem értem, hogy miért van az, hogy a nyugati multiknál is ez a kontraszelektív szemlélet uralkodik. Nekik nem az lenne az érdekük, hogy ez megváltozzon? Az a történet ugyanis, amit korábban elmeséltem, egy multi magyar kirendeltségénél zajlott le.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 17:58:00

@lárvalányhaj: nagyon egyszeru: mert a multi magyar kirendeltsegen a vezetok nagy resze magyar, az alkalmazottak magyarok, es a piaci korulmenyek is magyarok. A multi egyszeruen alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 17:59:54

@altoid: meg az is benne van, hogy a multi mar eleg nagy szervezet ahhoz, hogy hasonloan kezdjen mukodni, mint egy allami burokracia, ami megintcsak kedvez a kontraszelekcionak.

Penya64 2010.12.13. 18:23:38

@noirp
Claire Kenneth?? Azt oreganyam olvasta:))) Es nagyon erkolcsos asszony volt szoval nemhiszem hogy abban barmi is volt. Csak nyal.

nyílméregbéka 2010.12.13. 18:34:47

Harmadikban volt egy olyan seggfej osztályfőnökünk, akinek a lánya is a mi sulinkba járt, csak eggyel feljebb. A nő minden egyes órán azzal jött, hogy a Verácska milyen okos volt, a Verának itt a tavalyi füzete, és látjátok, milyen gyönyörűen írt, és ezt is tudta, azt is tudta.
Ha tízévesen tudtunk volna mérget készíteni, fixen megmérgeztük volna az undok kis tyúkot. Bori néni! Innen üzenem: A 3/A nagyon utálta a Verácskát! :-P

Penya64 2010.12.13. 18:38:06

En is tanargyerek voltam, de azzal kompenzaltam hogy messze a legrosszabb voltam az osztalyban :) Tanulmanyi eredmenyem olyan 4,3-4,0 kozott volt, de beiras hegyek mindig voltak, meg anyam mar felt bemenni a tanariba. Es engem nem utaltak azert mert tanargyerek vagyok nem is foglalkoztak vele, inkabb olyan legallatabb csavo voltam az osztalyban. De ez kozepiskolaban is megmaradt :)

stanci 2010.12.13. 18:54:58

Szerintem, ha valaki okos az nem szégyen!
Ha valamire vinni akarja, az sem.
Az ilyen nem stréber, hanem tehetséges. Isten segítse.
Ha valaki nem akar stréber lenni, az leggyakrabban nagyon gyanus, mert valójában ,ha bele szakadna, akkor sem lenne okos és tehetséges./Én is mondhatom, hogy tudok repülőgépet vezetni, de nem akarok felvágni vele./
A hiba ott van, hogy lassan szinte minden osztályban ritkák a tehetségek és kitünnek nagyon-nagyon, a többit meg eszi a fene.
Persze vannak kirívó példák is, de azért nem olyanok, mint az állatorvosi tankönyv lova, amire minden betegséget rákentek.
Más. Okos tanár az okos és okosan tanuló gyereket szereti, ez a páros a siker.
Ami a mostani tanárokat illeti, képzésük gyenge, mit lehet várni?

Zozi79 2010.12.13. 19:43:33

"Ha a tanár az egyik kiszemelt osztálytársat elkezdte dorgálni, azonnal sziszegve figyelmeztette, hogy "állj föl!"."

Az egész poszt ütős, de ez már-már zseniális. Mennyire utáltam ezeket, istenem! És persze azokat most is, akik lettek belőlük. Ja igen, persze ma már senki nem volt ilyen :-)

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:04:13

@Humbino: erre másik változat: vagány kiscsaj (volt példány rá a saját általánosomban is, meg akkor is, amikor már én tanítottam), hősködik, hogy ő nem tud semmit, egyes lesz, de nem baj, ő vagány, aztán kikapja, és sírva fakad, hogy hármas:)

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:11:13

@GERI87: pl. azért kell nyelvtant tanulni, hogy ha felnőttként nekiállsz egy idegen nyelvnek, akkor azzal megspórolsz pár évet, mikor azt mondja a tanár, hogy "igék után ez és ez", ez meg a főnév, stb.

külföldi oktatást meg pláne ne hozz követendő példának, itt pl. 16 éveseknek az a feladat, hogy "illusztráld a fenti (a műből kivett) idézeteket" (értsd, rajzolj). meg másolni kell a könyvből, stb.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:14:24

@GERI87: speciel nem is azért kellett valamit -mondjuk a verseket -kívülről megtanulni, hogy téged szórakoztasson. inkább szimpla memóriagyakorlatnak, az agyad tornáztatásának, hogy ne legyen szita az agyad a nemhasználtságtól huszonéves korodra:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:16:21

@migueldiez: én egyszer az egyiptomi dinasztiákat soroltam fel. Első dinasztia, második dinasztia, harmadik dinasztia...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:18:05

@Kassian: ennél tökéletesebb elégtétel pedig nincs. Az én utálatom tárgyából is elég jó gáré lett, de csak iwiw fotókról tudom...

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:18:32

@mrs.starkey: szerintem a készségtantárgyakkal inkább az volt a baj, hogy osztályozták őket. és komolyan, mint a tanulandókat. így lettem kettes rajzból év végén, meg kaptam egyest kosárlabdalépésre, vagy mire, meg technikából dobozhajtogatásra tízévesen. mintha tőlem függött volna, hogy kétbalkéz vagyok. ha megfeszültem, sem tudtam szépen rajzolni, hajtogatni, semmit. és büntettek érte, mintha lusta lennék. pedig csak ügyetlen voltam.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:20:32

@vészmadár (pica pica): ...de ott a kényszerhelyzet, hogy a kis pedálgépet nem lehet taknyán tenyerölni, mert jön az anyja, hogyhát a kislyánya az mindent hundert prozent megcsinált és mégis a megérdemelt kapanyél volt a jutalma...

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:21:20

@Zabalint: az attól függ. simán előfordulhat, hogy olyan az óra, hogy amiatt felkelti az érdeklődését. nekem pl. a gimiben volt egy ilyen (igaz, már fakultáción), aki úgy tudott valamiről beszélni, hogy az ember még jobban elkezdett a témába ásódni.

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.12.13. 20:21:39

A poszt eleje mintha a Tanár úr kérem A jó tanuló felel c. részéből lett volna összeollózva... amúgy már akkor is voltak ilyenek ha nem is feltétlenül lányok.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:24:53

@GERI87: és akkor szerinted, meg zabalint szerint mi kéne? tanuljanak meg írni, olvasni, meg számolni aztán kész. elvégre, az élethez nem kell ismerni a népdalokat, se azt, hogy mi történt 1000 éve, se a másodfokú egyenletet, nem kell ismerni verseket, regényeket, stb. minek ez mind, végül is...

sdani 2010.12.13. 20:25:51

@Humbino: Gyerek korom óta nem tudok semmit időben megcsinálni, mindennel elcsúszok. Dolgozatokra rendszeresen úgy jártam, hogy pont annyit tanuljak, hogy azt láttam, hogy milyen sokat nem tudok még, és ezért, ha kérdezték, hogy tanultál? sajnos sokszor mondtam, hogy nem tudok semmit. Persze, ez többnyire több volt, mint amire mások azt mondták volna, hogy pengék... és többnyire jó jegyet kaptam.

Persze rohadtul utáltam amikor mások csinálták ugyanezt! :-D

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:31:58

@GERI87: azért, te süsü, hogy ne akkor kelljen elkezdeni megtanulni, hogy mi az alany meg az állítmány, mikor már az idegen nyelvet kezded tanulni!!!

és az, hogy neked természetes a suk/sükölés, nem jelent semmit, attól még, ha mondjuk írni akarsz egy esszét/újságcikket/regényt, normális valamit, akkor igenis illik MAGYARUL írni, nem pedig a mucsaröcsögei tájszólásban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:34:26

@lárvalányhaj: anyámnak a szülői értekezleten azt tanácsolták, verjen meg, mert nem vagyok képes abbahagyni a széken ide-oda mozgást a leghatározottabb fegyelmezések dacára sem. Orvoshoz vittek, kiderült hogy elég súlyos gerincferdülésem volt. Nagyrészt azóta kitornáztatták.
Ez a nő amúgy minden tulajdonságát hozta a horrortanárnak. Módszeresen tudta kínozni a diákjait, akik nem törtek be.

atila68 (törölt) 2010.12.13. 20:36:31

Aki írta olyan harminc vége negyven eleje lehet.
Riszpekt!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:37:13

@lárvalányhaj: vagy olvasgatsz, mert unod, vagy sakkozol a szintén megbélyegzett padtársaddal ,a legnagyobb csendben, az órát nem zavarva. Hétéves gyerek ne sakkozzon, ötödikes anyag.

B79 2010.12.13. 20:37:42

@lárvalányhaj: A regény Boka János felnőtté válásáról szól. A kis Nemecsek figuráját a filmek (esetleg a színdarabok?) misztifikálták túl.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:38:01

@Zabalint: pl. a mi gimnáziumokban szintén megvolt mindenkinek két nyelvből a középfokúja. pedig még csak kétnyelvű gimi se volt...
amúgy meg, ötmillió olyan országot lehet hozni, ahol szintén nem tanítanak nyelvtan, és érdekes módon, mégse tanulnak meg idegen nyelven....lásd pl. az angolokat.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:38:39

@lárvalányhaj: "Megjegyzem, soha életemben nem használtam semmilyen drogot, se könnyűt, se keményet. " na ezt nekem se szokták elhinni...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:42:41

@GERI87: Én azóta nem ütök meg semmit és vagyok lelkibeteg attól is ha a hangom fel kell emelnem, mióta egyszer az ilyen csendes baszogatást meguntam és odavágtam...mindigis nagydarab voltam, fekvés, kicsattanás, vér. Viszont utána nem bántottak, ellenben elmélyítették bennem, hogy erőszakos vagyok és nagyon nagy szomorúságot okoztam az áldozat szüleinek.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:44:54

@mrs.starkey: másnak is, ne aggódj. azért, mert valakinek EGYETLEN dolgot sikerült elsajátítani egy nyelvből, nem lesz mérvadó, nem lesz igaza. ugyanígy, ha mondjuk kizárólag beszélni tanul meg -akárhogy - idegen nyelven, megint csak nem fogja igazán tudni. marhaságokat beszélnek mindketten.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:45:37

@vészmadár (pica pica): na ja, egy szar...kazmustól csöpögő jogász sem a legjobb társaság :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:47:25

@vészmadár (pica pica): Fenék Tibi magyar hangja... Vészmadáááááááár!

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:48:27

@mrs.starkey: mert 12 évesen nem ezeket a részeket kéne olvasnia. maga az írónő mondta, hogy az egyes részek a benne levő szereplők korosztályának valók. úgyhogy 12 évesen olvassa az elejét, ne azt, amikor kínlódnak a kapcsolattal, meg öldöklés van.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:51:10

@GERI87: pl., ha rendesen megtanítottak volna az iskolában, akkor tudnád, hogy a "kanadai" kisbetűvel írandó....

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 20:56:46

@GERI87: most az első részével agyonvágtad a másodikat. ha nem nyomják a kezébe, akkor honnan fogja megismerni azt a sok mindent??? akkor kizárólag azt ismerné meg, amit nyomat a tévé, rádió (az meg manapság nem éppenséggel az értékes, a legtöbbször). pont azért kell vele megismertetni pl. az Egri csillagokat, mert arra elég kevés az esély, hogy egyszer csak a facebookon rátalál...
arról nem is beszélve, hogy így fogja tudni megkülönböztetni az értékes irodalmat a nem igazán értékestől.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:01:01

@mrs.starkey: ami meg (a szövegértés) pont azért alakult ki, mert jártál iskolába...és ott tanultál. egyébként meg, egyszer azt olvastam erről (és egyet is értek(, hogy semmi nem felesleges tudás, akkor se, ha nem használod per pillanat. mert beleépült a személyiségedbe. az agytornáról nem is beszélve.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:03:50

@Zabalint: de igen. mert alany, állítmány, főnév, melléknév, ige, stb. van az összes nyelvben.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:07:39

@Zabalint: azért meghallgatnám azt az osztálytársadat. túl sok olyat láttam, aki saját maga szerint tök jól beszélt (és a kívülálló szerint is), de valami borzalmas nyelvtannal. kb. rakta egymás mellé a szavakat. ha valaki, aki nem nagyon tud magyarul, hall egy külföldit magyarul beszélni, hogy reggel esz kenyér, folyékonyan, akkor az is azt fogja hinni, hogy hú, ez milyen jól beszél. pedig a fenét.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:10:37

@mrs.starkey: felnőttként is. mert azzal, hogy elmondod neki a szabályokat, egy csomó időt spórolsz meg, amire nem magától kell rájönnie. mellesleg, azt ezt annyira szajkózók gondolkodjanak el, hogy mennyi időbe telik egy kisgyereknek elsajátítania az anyanyelvét. imádom, mikor olyanok osztják az észt, akiknek fingjuk nincs róla.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 21:10:47

@B79: Azert az is sokat elarul egy tarsadalomrol, hogy milyen peldakepeket allit a gyerekek ele. Nemecsek Erno vagy Nyilas Misi nagyjabol a kovetkezo uzenetet kozvetiti: turjed szo nelkul, hogy eroszakos tahok atgazoljanak rajtad es tonkretegyenek, majd csendben dogolj meg! Jutalmad az lesz, hogy majd a sirodon egy szep beszedet mondanak, es mindenki teged fog sajnalni.

A neveles nem is volt teljesen sikertelen: ket vilaghaboru kiskatonait sikerult hasonlo szovegekkel a halalba kuldenie az eppen aktualis hatalomnak...

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:13:27

@sdani: de ha ezért egyest kapok, mert képtelen voltam lerajzolni szépen, akkor az nagyon nem lesz élvezet. márpedig ez volt rajzórán, tesin, meg technikán. éneken nem, mert az énektanárnénik mindig jószívűek voltak.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:15:59

@mrs.starkey: na igen, erről jut eszembe,hogy minket próbált nyolcadikban az osztályfőnök )töri-magyar szakos) politikára szoktatni (amúgy is inkább nagyobbakhoz volt való, valami hihetetlen nagy tudású nő volt, és baromi szigorú). de senkit nem érdekelt!!! a devizahitelt is leszarta volna mindenki.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:19:35

@altoid: én ebből csak a Harry Potterről tudok nyilatkozni )bár a Twilightot a múltkor a tesóm megnézte, olvasni nem olvasta senki, és azt mondta, hogy nem nagy eresztés.
de Harry Potter könyvek tényleg jók.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:23:31

@Professor Pizka: én most kikelek a lányok nevében. az összes általános iskolai olvasmány fiús!!! a Tüskevárban fiúk vannak (na, az az egyetlen, amit nem sikerült elolvasnom, halálra untam), az Egri csillagok háborús, a Pál utcai fiúkat ne is említsem...fiú, fiú mindenhol. mi volt még kötelező általánosban?
és akkor jössz a többivel, ifjúsági irodalommal, ami mind megint csak fiús...
egy olyan sincs, ahol lányokról lett volna szó. tiszta diszkrimináció.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:25:20

@Brother Love: hát mert a Harrybe rakta el az utolsó Horcruxot, vagy mit, amikor még kisbabakorában meg akarta ölni..olvass figyelmesebben.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:31:44

@altoid: és pont azért lett olyan népszerű, mert egyrészt egyáltalán nincs rosszul megírva (elrettentő példaként én egy régi film, A Jófiú címmel futott könyvét mondanám -tele tőmondatokkal, esetleg egyszer elkövettem azt a hibát, hogy elolvastam egy Danielle Steel könyvet )a keresztanyám nyerte rejtvényen, az én nevemre, gondoltam, ha már az én nevemre, elolvasom).
másrészt, hogy mese is, meg van benne egyéb is (kamaszodás, párkapcsolatok), de a legfontosabb,hogy nem a klasszikus jó-rossz küzdelem, mert egyik hős se tiszta csak jó, vagy csak rossz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 21:34:05

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nem engem kell meggyozni arrol, hogy a Harry Potter jo, hanem Brother Love-ot!

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:46:00

@altoid: az nálunk ugyan nem volt kötelező. sőt, én csak már egyetemistaként olvastam....

lárvalányhaj 2010.12.13. 21:47:05

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Csatlakozom, szerintem is jól van megírva. Jól elhelyezett, pergő mondatok, könnyen érthető, de szellemes és szemléletes hasonlatok és leírások, remek humor.
Mint a fenti kommentek mutatják, a karakterek is életszerűek. És ráadásul a mostani gyerekek és kamaszok számos problémájára is adekvát válaszokat ad.
Az tetszik benne a legjobban, ahogyan Harry növekedésével a varázslók világát is egyre részletgazdagabban és árnyaltabban mutatják be. Tök jó, hogy nem sablonos és fekete-fehér válaszokat adnak a felmerülő dilemmákra, hanem olyanokat, amiket akár egy műveltebb, alaposabb tudással rendelkező, komplexebb világképű felnőtt is kész válaszként elfogadni.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:47:17

@altoid: tudom én, de látod, marhára nem figyelt oda rá:)
na, ezért kell irodalmat oktatni. hogy meg tudd különböztetni a jót (akármikor is írták), a nem jótól.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:49:03

@lárvalányhaj: igen, ugyanez, mint amit altoidnak írtam.
ha viszont nem vezetnek gyerekként az irodalomra, ahogy a geri meg a bálint akarják, akkor nem fogsz rájönni. akkor csak az lesz a hozzáállás, hoy "sokan szeretik, divat, tehát biztos nem jó..." pedig de.

lárvalányhaj 2010.12.13. 21:50:02

@altoid:

Persze, ezeknek a könyveknek az volt a céljuk, hogy engedelmes, irányítható droidokat faragjon a gyerekekből, akik bármikor készek feláldozni magukat az éppen aktuális kollektív célért.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:51:20

a Harry Potterre visszatérve: én azt olvastam,hogy J K Rowlings utálta ezt a bentlakásos, hagyományos angol iskolát, amit a könyvében megjelenít:) és ez pont a kritikája.

janomano 2010.12.13. 21:51:32

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Erich Kästner: A két Lotti
Shakespeare: Rómeó és Júlia
Kosztolányi Dezső: Pacsirta, Édes Anna
Tolsztoj: Anna Karenina
Csehov: Sirály, Három nővér
Ibsen: Nóra
Flaubert: Bovaryné
Stendahl: Vörös és fekete

Azért van egy pár...

lárvalányhaj 2010.12.13. 21:52:32

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Szerintem sokat elmond a Potterről, hogy a felnőttek is szívesen olvassák. Melyik gyerekkönyvről lehet ezt még elmondani?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 21:53:05

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Mindenkinek joga van hozza, hogy ne tessen neki valami, meg ha masoknak tetszik is...

lárvalányhaj 2010.12.13. 21:54:08

@janomano:

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

lárvalányhaj 2010.12.13. 21:57:06

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Megjegyzem, hogy a vizuális esztétikát sem ártana tanítani.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.13. 21:58:17

@lárvalányhaj: "ezeknek a könyveknek az volt a céljuk, hogy engedelmes, irányítható droidokat faragjon a gyerekekből" - Es ismet elerkeztunk ahhoz, miert is mukodik olyan jol hazankban a kontraszelekcio! Valahol minden mindennel osszefugg...

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 21:58:27

@janomano: ezek közül melyik általános iskolás? max. a két lotti, és nálunk az se volt kötelező...

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 22:02:07

@lárvalányhaj: hát, én szívesen olvasok most is gyerekkönyveket (mellesleg, a Harry Potter meg nem igazán az, max. az elsők, mondom, amikor még gyerekek a szereplők. utána átcsap ifjúságiba. kétlem, hogy egy 12 évest nagyon érdekelne Hermiona viszonzatlan szerelme Ron iránt).

nekem, míg otthon laktam, (meg most is, mikor hazamegyek) szokásom volt elalvás előtt ezerszer olvasott csíkos, meg pöttyös könyveket olvasni. igaz, belegondolva, annyira azok se gyerekkönyvek, kedvencem pl. Szabó Magda: születésnap, és Mondják meg Zsófikának, nem tudom kitől A francia kislány, meg egy lengyel könyv, A káposzta virága a címe.
de a Csipike, az Óriástörpét is szoktam olvasgatni:)

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 22:03:51

@lárvalányhaj: ez meg annyira nem volt kötelező, hogy sose olvastam. a kimondottan kötelezők mind fiúsztorik voltak.

lárvalányhaj 2010.12.13. 22:48:02

@janomano:

ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2010-05-05/astrid-lindgren-harisnyas-pippi

Külön előnye ennek a könyvnek, hogy női író műve, és egy önálló, szuverén, a női nemi szerepelvárásokat számos ponton megkérdőjelező nőalakot hozott létre.

totyizselé 2010.12.13. 22:48:20

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Csipike zseniális, az egyik legszebb mese a világon :)

lárvalányhaj 2010.12.13. 22:49:08

@janomano:

Mondjuk ez vlszg. nem volt kötelező olvasmány. Az a baj, h teljesen összekeveredtek a fejemben a kötelező és a nem kötelező jelleggel elolvasott olvasmányok.

lárvalányhaj 2010.12.13. 23:01:33

@Professor Pizka:

Mentségemre szóljon, sose voltam az a két lábbal a földön álló típus :D

Mylady 2010.12.13. 23:07:41

@Johann Sebastian Bach: Egyetem, másoddiplomás képzés. Csoporttársam (kicsit butuska, magát sokkal többre tartó csaj) behoz egy diktafont, felveszi vele az előadást, majd otthon leírja szó szerint, amit a tanár mondott. Még a szóismétlést, nyelvbotlást is betűhűen. Aztán kölcsönadja mindenkinek, a csoport meg hetekig röhög azon, hogy 15 oldalas jegyzete van minden előadásról, folyamatos írással, még csak véletlenül sem vázlatszerűen, logikailag sorba rakva, lényeget kiemelve stb. Ezeket a 15 oldalas jegyzeteit többünknek is sikerült 2 oldalban kiválóan összefoglalni.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 23:16:25

@janomano: na, téged se ártott volna jobban kiképezni irodalomból. Vörös és fekete, mint általános iskolás anyag. (én speciel hetedikben olvastam. még nem kellett volna.) meg Bovaryné. Meg Anna Karenina. meg Rómeó és Júlia. inkább ne írogass, ha csak hülyeségeket tudsz.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.13. 23:20:59

@lárvalányhaj: én határozottan emlékszem, hogy negyedikben Tüskevár (az egyetlen, amit nem olvastam el), ötödikben Pál utcai fiúk, hatodikban Egri csillagok. hetedikben a Kőszívű ember fiai. nyolcadikban nem emlékszem, de ez a három már kapásból mind inkább fiúknak szóló.
közben kellett olvasni a Szent Péter esernyőjét, azt még tudom. De lányoknak való nem volt közte egy szál se, max. A Két Lotti, ajánlottnak.

Advanced Flight 2010.12.13. 23:43:54

@GERI87: Figyi csak! Ez a csajszi pont olyan suliban tanult, amilyet te szeretnél :-)

www.youtube.com/watch?v=jj6AQCMLUNc

Mylady 2010.12.13. 23:50:22

Az órai jelentkezéshez: egyetem, szintén másoddiplomás képzés, kislétszámú csoport, elég gyakorlatias képzés, előadások helyett gyakorlatok, közvetlen stílus, tegeződő tanárok (a csoport nagy része 30 felett). Órák többnyire interaktívak, szabadon bele lehet szólni, kérdezni stb. Van egy tipikus stréber csoporttársnőm. Annyit róla, hogy mikor közösen kellett valami beadandót készítenünk, én még csak ott tartottam, hogy "mit is kellene elolvasni?" mikor ő már kijegyzetelte keresztbe-kasul az összes vonatkozó szakirodalmat (angolul), vázlatot készített, magyarázatokat, hivatkozásokat írt és állítom, hogy legalább 3x megkerülte a háztömböt békaügetésben.
No, ő szokott úgy jelentkezni, hogy feszes vigyázba vágja magát ültében, hirtelen mozdulattal felcsapja a kinyújtott kezét a feje felé, közben merev arccal, összeszorított szájjal mered a tanárra akár öt percen keresztül, mire az megadja neki a szót. A legtöbb tanáron látszik az értetlenkedés, mert annyira nem passzol a közegbe ez a stílus...

lárvalányhaj 2010.12.14. 06:16:17

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Tudom, h nem kötelező, de a Vörös és fekete sok minden, csak nem női szempontú. A főszereplő férfi, és az egész könyv férfi nézőpontból mutatja be a nőket.
Általános iskolában is azért vannak fiús könyvek elsősorban, mert az egységnyi olvasó az mindig férfi. A fiúk csordázása, állandó dominanciaharca van olyan fontos, hogy a lányokkal is meg kell ismertetni, de a lányok problémáit feldolgozó regényeket már nyálasként marasztalják el. Pedig pl. az Abigél egyáltalán nem nyálas.

lárvalányhaj 2010.12.14. 06:23:11

@Mylady:

Ez a "felveszem diktafonra az előadó szövegét, és otthon kijegyzetelem"-dolog a buta, de szorgalmas stréberek szokása. Ha annyira okos és ügyes az illető, hogyhogy nem képes már az órán használható jegyzetet előállítani, mint a többiek?

Azon mindig röhögtem egyébként, hogy a butább évfolyamtársak az előadó szövegét is "lebutítják". Simán leírnak ordító logikátlanságokat, aztán csodálkoznak, ha megbuknak.

janomano 2010.12.14. 06:48:09

@lárvalányhaj: Jópofa könyvek lehetnek. :-) Én egy angol sorozatnál kaptam rá az olvasásra. Olyasmi volt, mint a
Tüskevár, csak ott játszódik, de most már, ha agyonütnek
sem mondom meg a címét.

Nadiposzi (törölt) 2010.12.14. 07:26:38

Évfolyamtársnőnk jegyzetét kölcsönkértük vizsga előtt. Valami egyháztöri volt, már nem emlékszem pontosan, de pl. Tours-i Szent Gergely Thúry Szent Gergelyként szerepelt, a tonzúra "konzúra" volt, stb...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 07:43:25

@lárvalányhaj: amennyiben Laetitia Casta és Monica Bellucci is a tananyag része, beiratkozom. :-)

lárvalányhaj 2010.12.14. 07:45:05

@Nadiposzi:

Egyébként simán elvégzik az egyetemet az ilyen példányok is, és ugyanolyan diplomájuk lesz, mint amilyen nekünk van.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 07:45:22

@lárvalányhaj: Engem a kissé távoli képzettársításaim miatt ér állandóan ez a gyanú...

lárvalányhaj 2010.12.14. 07:48:12

@Professor Pizka:

A kreativitás és a fantázia fejlettsége nyilván nem opció, jellemző, hogy a drogozás merül föl egyetlen lehetőségként :-O

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 07:50:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): ...mert ötven évvel ezelőtt _komoly_ nőknek, nőkről, nők által szóló mű, kérem szépen, nem volt. Ha volt, akkor sem volt. Pesti kékharisnya zsidónők (így egybe) tripperes hóbortja kérem a női irodalom. Ld. még Kaffka Margit, a differenciált.
Azóta meg nem nyúltak a kötelezőkhöz.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 07:56:06

@lárvalányhaj: Arról nem beszélve, hogy az átlag 13 éves kislány szíve megszakad valami babaarcú szőke hercegért, és szerelmesromantikusérzelmes könyveket kellene neki adni, míg az átlag tizenhároméves fiút a géppuska meg a pina érdekli (ez később sem változik jelentősen).
Így, hogy a koedukált iskolák már vagy száz éve nem számítanak különlegesnek, ezzel a ténnyel lassan elkezdhetne az oktatás csinálni valamit...
Az átlag magyartanár az egyiket vagy a másikat tanítja. Az én magyartanárom a női vonalat vitte. Én meg akkor nem voltam se szerelmes, se vágyakozó és hallgattam Bővérűné küzdelmes félrekúrásának történetét és a pad alatt latinházit írtam, hogy addig is valami hasznosat csináljak...

lárvalányhaj 2010.12.14. 07:57:14

@Professor Pizka:

A Brontë-nővéreket is beskatulyázták afféle lányregénynek, kb. 20-30 éve kezdték csak rehabilitálni őket. Nyugaton. Nekem általános iskolában még azt mondták, hogy ezek lányregények, így is olvastam őket.

lárvalányhaj 2010.12.14. 07:58:11

@Professor Pizka:

Tulajdonképpen a Bővérűnében is pina van, csak a perspektíva más...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 07:59:13

@lárvalányhaj: mondjuk választhattam volna a bionikus nyomtatványkitöltőnél kreatívabb szakmát is :-)

2010.12.14. 08:18:44

Hölgyeim és Uraim, Potter-rajongók!

Nem kell engem meggyőzni a HP könyvek értékeiről, ahogyan én sem igyekszem meggyőzni senkit a hörgős skandináv death metal zenei mindenek felettiségéről.

Nektek tetszik, nekem nem, kész.

Szerintem nem mesekönyv, max. ifjúsági, ám mégis már kisgyerekek olvassák. Kétlem azt a sokat hangoztatott pozitív hatását is, amely szerint rávezetik az addig egyáltalán nem olvasó gyermekeket az olvasásra - HP után "klasszikus" gyerek- vagy ifjúsági könyvek kb. annyira izgalmasak, mint a Die hard III. után a "Le a cipővel!". (Igaz, ez nem a könyv "hibája".)
Meghökkent az is, amikor felnőtt, érett emberek HP vagy (horribile dictu) Twilight-rajongók, többször olvassák őket, hosszasan értekeznek róluk, már-már valós, létező személyként jelennek meg beszámolóikban.

Ennyi.

Nadiposzi (törölt) 2010.12.14. 09:02:32

@lárvalányhaj:
A poén az, hogy nekem még nincs. Tudod, a nyelvvizsgák.
A csajnak már megvan a diplomája vagy 5-6 éve. Szóval időben végzett.
a, Milyen diploma az, amit az ilyenek megszereznek? (Töris)
b, Milyen diplomások azok, akik helyett én diplomás beosztásban dolgozhatok?
A helyzet komoly, sajna most már tényleg le kéne ülni seggelni a derdiedas-t, különben mehetek vissza a balettbe ugrálni. (És már a Nitrokémia sincs meg, hüpp.)

Nadiposzi (törölt) 2010.12.14. 09:14:02

@Brother Love:
A modern ember kóros mitológia és eposz hiányban szenved, amit a vallás nem tud, nem tudhat pótolni. Ezért élik reneszánszukat a fantasy és sci-fi mesevilágok (HP, Gyűrűk ura, Dűne stb.)
A történelmi korokban az emberek jól elvoltak a saját sztorijaikkal. Az Oral History fogalom megalkotója - nem kell rosszra gondolni - ha jól emlékszem valami Percy, de ha érdekel: M. Finley: Odüsszeusz világa, itt megtalálod - szóval ez az amerikai pali a 20. sz. első felében meghallgatott egy szerb eposzt egy írástudatlan bácsi előadásában. A Török időkre visszanyúló sztori egy szerb Achilleus hőstetteit regélte el, több tízezer sor, mindez nemzedékről-nemzedékre hagyományozódva maradt fenn. No, ez az, ami helyett itt van neked az internacionális varázsló világ, vagy az óidők tündéi.
Egyébként valami hasonló, mítoszteremtő szándék hozhatta létre a 19. sz.-i romantika történelmi regényeit, irodalmi műveit. (Walter Scott, Arany János, etc.) A vicc az, hogy sok HP ellenes érvelő ezeket próbálná a mai fiatalokra tuszkolni, pedig sajna olyan távol van tőlük, mint ahogy pl. tőlem az "Az török áfium ellen való orvosság", amit magyar szakosok kivételével senki sem olvas, illetve ismerve a színvonalat, még ők se.

lárvalányhaj 2010.12.14. 09:14:59

@Nadiposzi:

A kommentek alapján arra kellett rájönnöm, hogy a buta, de szorgalmas tüchtiglányok
- előbb diplomáznak, mint az igazán okos népek
- magasabbra jutnak a szamárlétrán, mint az igazán okos népek
- valószínűleg elégedettebbek is, mint mi, okosak, akik inkább a modoroson hullatjuk keserű könnyeinket sanyarú sorsunk felett.
Lehet-e, hogy mégis az expedálgép _tantónéninek_ volt igaza?

:D

lárvalányhaj 2010.12.14. 09:34:34

@Nadiposzi:

Az a gond, hogy az oktatás tömegoktatás, az irodalom pedig jellemzően nem a tömegek igényeinek kielégítésére íródik. Azok az irodalmi alkotások, amelyek a tömegek felvilágosításának, ill. nívós szórakoztatásának céljával (is) készültek (Jókai, Petőfi, Arany stb.) művei, azok már távol vannak a mai befogadók igényeitől, az azóta keletkezett szövegek pedig ezt a szempontot nem vették figyelembe, ezért az iskolai használhatóságuk is korlátozott.
A Potter pont azért tudott nagyot ütni, mert a befogadói igényeket is figyelembe vette, ugyanakkor valami hozzáadott értéket is tudott produkálni.

Érdekes módon kialakult a populáris irodalomnak egy olyan vonala, amely az intellektuális beállítottságú embereknek a szellemi igényeit elégíti ki, akik a posztmodern irodalom nyelveit nem beszélik (vagyis a geekekét). Ide főleg sci-fi cuccok tartoznak, de tkp. a krimik is intellektuális igényeket elégítenek ki (rejtély + a rejtély megoldása).

De ha van külön populáris irodalom az intellektuális igényekkel rendelkezőknek, és van külön populáris irodalom az ilyen igényekkel nem rendelkezőknek, akkor kinek szól a magas irodalom? Van-e egyáltalán közönsége, és ha igen, kik azok?

blur7 2010.12.14. 09:42:44

@Mylady:
Szintén hasonló környezetben az évfolyamtársam 30 perc alatt akarta visszahallgatni az egy órás előadást számonkérés előtt. Még oda is szólt a mellette ülőknek, hogy halkabbak legyenek, mert majd ő fog segíteni nekik a zh-n. :)))
Első sorban ült, nagyon okosnak is képzelhette magát, a többséggel szóba se állt.
Talán el is végezte, államvizsgáig mindenesetre eljutott. :(

blur7 2010.12.14. 09:50:13

@lárvalányhaj: Állandóan azt emlegetik, hogy a magas irodalomból néhány száz példányt lehet eladni (prózából valamivel többet). Nem ismerem a statisztikákat, de ha ez igaz, akkor gyakorlatilag nincs közönsége.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 09:53:51

@Nadiposzi: azért valahol szerencse, hogy az az amerikai nem Havas Henrikkel vagy El Topóval találkozott...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 09:55:03

@lárvalányhaj: ja tantónéni, azt kívánok neki, egy tantót. A hátába.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 09:59:58

@lárvalányhaj: remélem ehhez az eszmefuttatásodhoz kockás szvettert és dohánybarna inget viseltél, teknőckeretes szemüveggel. :-)
Az az irodalom amit magas irodalomnak nem magas irodalom, hanem a zongorába szarás leírt verziója. Mindig utólag derül ki, ohgy némá' Petőfi mekkora költő volt bazmeg... holott a kortársai között rengeteg finomabb és iskolázottabb költő volt. Vagy ott van József Attila, akit húsz ember gondolt nagy költőnek, a többi meg (teljesen jogosan) sárgacédulás futóbolondnak. Utóbb meg kiderült, hogy.
Szóval attól, hogy valami a Magvetőnél jelenik meg, (not to mention Typotex) még nem hasalok le.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 10:04:04

@blur7: mert a magas irodalmat összetévesztik a rétegirodalommal. Mi, okos emberek értjük,tehát ez jó. Ez olyan logikai bukfenc, amire a szőrös szívű norvég bíró is tíz pontot adna, ettől még ez hajtja az egész "hoch" kultúrát. Holott még Leslie L. Lawrence-nek is van olyan könyve, amelyaet meg fog őrizni az utókor. És abban is elég biztos vagyok, hogy az utókor jobban fog emlékezni Pataky Attilára, mint Petrovics Emilre...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.14. 10:18:25

@lárvalányhaj: Vagy intelligens lehetsz, vagy boldog. A ketto egyutt nem megy. A tudas hatalom, viszont boldogok a lelki szegenyek!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.14. 10:20:07

@Professor Pizka: Igazad van nagyreszt, bar az is igaz, hogy az , hogy egy muvesz/mu a maga idejeben nagyon nepszeru, nem feltetlenul jelenti azt, hogy idotallo is lesz. Lasd Mozart es Salieri.

Nadiposzi (törölt) 2010.12.14. 11:08:51

@Professor Pizka:
Akkor szegény szerb bárd még mindig nyekergetné a lantját/dudáját és szőné a regét a Mindenvoltammár Henrik, v. az Ezernőjű Topo csodás tetteit bonyolítva.

Amúgy érdekes, hogy szakterületükön kiváló, nyelveken beszélő emberek tájékozottsága, irodalmi műveltsége milyen gyér tud lenni. Az egész féldiplomás baráti köröm kivételével (ez kábé 3 arc) kevesen olvasnak igazán az ismerőseim közül.
Amúgy meg van jó, meg rossz könyv. A feleségem járt egy kortárs francia irodalom szemináriumra, és böcsülettel elolvasta a kötelezőket. Proust: Az eltűnt idő nyomában.. (részlet) Na, bazz, azt kénytelen volt hangosan felolvasni, máshogy nem bírta. Fizikai kínokat okozott mindkettőnknek, de csakazértis.

2010.12.14. 12:01:45

@Nadiposzi: Erőszakolja a hóhér, de nem én. Én spec. Toldi-rajongó vagyok, de azt nem olvastam a gyerekeimnek, ha az iskolában nem kaptak rá, valszeg tőlem sem fognak.
Ugyanakkor az Ivanhoe-t kétszer minimum kellett olvasni, lány létükre szerették, izgalmas, és a karakterek (bár nyilván viszonylag "tiszták") szórakoztatóak.

pruntyike 2010.12.14. 12:09:30

Ez a poszt a tanulókról szól, de a tanarak is megérnek egy misét... Nekem a német tanárnőm a gimiben meg volt győződve, hogy halálosan szerelmes vagyok bele, pedig (Levente Péter:) ádehogy!!! Csak jó jegyeket kaptam tőle.

GERI87 2010.12.14. 12:38:10

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Hát ezt te is beláthatod hogy gyenge érv:)

Amúgy meg nem kell félni.
Az én véleményem miatt nem fog megváltozni semmi az oktatásban szóval marad minden a régiben.

Sőt!
Ahogy elnézem a végén még hittan is lesz újra meg elnöki fotó a falon meg Hiszkegy meg köpeny...úúúúúú..klassz lesz.

A pártal a néppel...tralallala..

jee XXI.század, európa jövünk..nyereg alatt hússal...

Disznó Úr 2010.12.14. 12:46:07

Most először olvasom ezt a blogot, nagyon mókás.

Nekem is volt olyan osztálytársnőm, aki általános alsó tagozatban napi 8 órát tanult otthon és valóban pár évig kitűnő is volt. Az apja nagy pofával röhögve mondta nekem, na belőlem nem lesz semmi, mert egyfolytában a játszótéren lát.

Mondjuk tényleg nem lett belőlem semmi, de a lányából sem, ami persze nem vigasz nekem, de a gimnáziumban már napi 25 órát kellett volna magolni és az nem fért bele. Én sajnáltam őt, a szülők vágyait kellett volna beteljesítenie...

B79 2010.12.14. 13:12:57

@altoid: És ezt melyik műelemzésben olvastad?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.14. 13:21:02

@B79: az "altoid elmelkedesei a magyar irodalom remekeirol" cimuben.

blur7 2010.12.14. 13:33:43

@Professor Pizka: Pedig senki se tud úgy beszélni, mint Petrovics Emil. :) Amúgy igazad van.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.14. 13:53:18

Űű, ezt szörnyű volt olvasni. Szegény kölökkel hogy kicsesztek annyáék!

Nadiposzi (törölt) 2010.12.14. 15:35:36

@Brother Love:
Ja, a Toldi.
"Ég a nap melegtől kopár szik sarja,
tikkadt szöcske nyájak legelésznek rajta...

...Egy, csak egy legény van talpon e vidéken,
merre szem el lát, messze földön-égen.
Széles vendégoldal reng araszos vállán,
Pedig még legénytoll sem pelyhedzik állán."
Na, tudod folytatni, nagyokos! Pedig ezt apád 40(50-60, attól függ, hányadik pohárnál tartottunk) éve tanulta!
Ma bezzeg! Mit tanítanak ma, fiatalúr! Én ezt álmomból felkeltve is!
Na, remélem szülőként ennél nagyobb, khm empátiával próbálod meg tovább adni a csemetéidnek az irodalom szeretetét. Amúgy ezer hála az öregnek, kurva jó könyvtára van (világirodalom remekei, Kittenberger, Fekete István, Molnár Gábor, Uránia Állatvilág, etc.), de felcseperedvén kiderült, hogy elolvasni azt, sajna nem sikerült nagy részüket.)

Nadiposzi (törölt) 2010.12.14. 15:37:10

@neccharisnyás útonálló:
Petrovics Emil?
Ilyen bajszos mókus a Ki Mit Tud? zsűrijéből? Ilyen kis fanyelű asztali naptárral, amin számok voltak 1-től 10-ig?

noirp 2010.12.14. 15:40:40

Lárvalányhaj előtt meghajlok kéccer. nna. Szívemből szólt irodalomügyben.

2010.12.14. 15:48:51

@Nadiposzi: Hát épp azt írtam, poszáta, hogy a Toldival nem "terheltem" a gyerekeket...

Egyébként ez miféle átköltés, amit írtál? A mai napig fejből fújom valamennyi énekét:

Ég a nap hevétől a kopár sík szarja,
Retkes pöcsét Toldi ugyancsak vakarja.
Mérges lapos tetvek csípik, ahol érik,
rücskös segge partján vecsernyélnek délig.

Amott a kútágas alatt áll egy némber,
vízmerítés helyett jobbágyfaszra kémlel,
nincs egy árva szőrszál a pinája ráncán,
az utolsót tegnap vesztette el kártyán.

etc.

És szerinted az irodalom egy ilyen örökértékű alkotásától kellene megfosztani a fiatalokat??????
Csalódtam benned, mélységesen csalódtam!

GERI87 2010.12.14. 16:16:28

@lárvalányhaj:

lehet hogy félre értem amit írsz..

De attól jó meg "magas" bármi hogy csak kevesen értik, meg keveseknek van rá igénye?
Meg "kifinomult" "művelt" a célközönsége???

Én nem érzem magam suttyónak csak mert erre nincs igényem.

@Professor Pizka:

Na igen...

És erre mondtam hogy néhányan kitalálták hogy ez és az nagyon jó meg tanítani kell....és milyen alapon?

"mert a magas irodalmat összetévesztik a rétegirodalommal. "

Ha a magas irodalmat kevesen értik, kevés embernek van rá igénye akkor az rétegirodalom nem?

Erre mondták nekem anno hogy azért van így mert elnyomják ezt, és amúgy többen szeretnék....
hát nem hiszem.

Sokszor..ez olyan mint a viccben a küszöbre szarás...hagyd úgysem értenék..

Nadiposzi (törölt) 2010.12.14. 17:52:18

@Brother Love:
Kösz!
Erről majd megfeledkeztem. A babarci ásatás sztárja volt ez a kötet, a Pajzán Toldi.
Hangos felolvasást tartottunk belőle az ebédszünetben, a boglyák hűvösében, hogy stílszerű legyek.

lárvalányhaj 2010.12.14. 18:28:11

@Professor Pizka:

"remélem ehhez az eszmefuttatásodhoz kockás szvettert és dohánybarna inget viseltél, teknőckeretes szemüveggel. :-)"

Ehhe, akkor jó elitistára sikeredett a zeszmefuttatás, pedig nem az volt a célom :)
Az a baj, hogy valahogy az irodalom és a vele való foglalkozás funkciója nagyon erősen megváltozott.
Nagyon sokáig az irodalom nem a tömegekhez szólt, mivel a tömegek írni-olvasni sem tudtak. De ekkoriban az értelmiség is másképp nézett ki, mert nem váltak el annyira egymástól a különféle szakterületek, mint napjainkban, így mindenki rálátott mindenre, másrészt a különböző szerzők tkp. ugyanazokat a sémákat variálgatták, úgyhogy aki kijárta a gimnáziumot, az bármilyen irodalmi szöveget dekódolhatott. Szóval a műalkotások ténylegesen hatni tudtak az (intellektuális) közvéleményre.
Később aztán a reformkorban az a célkitűzés jelent meg, hogy az irodalomnak a tömegek épülését kell szolgálnia, és a szerzők szándékosan ezt tekintetbe véve kezdtek el írni, de aztán a klasszikus modernséggel kezdve az irodalom megint elkezdett egyre hermetikusabbá válni.
A helyzet tkp. ma is ugyanez, azzal a csavarral, hogy mivel az egyes szakterületek erősen elválnak egymástól, ezért a komplexebb irodalmi szövegeket (főleg a mindenféle posztmodern cuccokat, amelyek a legújabb irodalomelméleti fejleményekre reflektálnak) a kifejezetten irodalomtörténeti képzettséggel rendelkezőkön kívül senki sem tudja olvasni. A magas irodalom egyfajta szellemi gettóba zárta önmagát, tehát az ábra az, hogy van egy maroknyi tweedzakós-teknőckeretes forma, akik egymásnak írogatnak. Eközben persze vígan lenézik azokat, akik nem tartoznak ebbe a körbe, aztán, amikor meg a körön kívüliek egyszer csak elzárják a pénzcsapot, csak néznek kifele a lukon.

Értetlenül állnak továbbá az irodalom presztízsvesztése előtt, és azt sem értik, hogy mi lehet az oka annak, hogy az értelmesebb és ambíciózusabb diákok egyre kevésbé választják a bölcsészkart.

Erzsebet 2010.12.14. 18:40:11

A kötelező olvasmányokat nem csoda, hogy a mai fiatalok utálják, ezek már nem trendik. Fiam gimnáziumában mai írók műveit is kérték. Mást olvastatnék a fiúkkal és mást a lányokkal. Egyetértek Animaccsal. Mindig is imádtam olvasni, de ilyen könyvek, mint a Tüskevár és a Pál utcai fiúk nehezemre estek. A felnőttek rosszalására faltam a pettyes és csíkos könyveket. A tanárok szerint ezeknek nincs irodalmi értékük. @ Animacs: Thury Zsuzsa írta a " A francia kislány" c. regényt. A " zsidó kékharisnya " írónőket is szerettem. Idős barátnőm is közéjük tartozik. Jobban tudnak a női olvasókhoz szólni, mint a férfi írók. Ember Mária a holokausztról szóló könyvei jobban tetszettek, mint Kertész Imrétől a Sorstalanság. Nehezemre esett még 14 évesen görög drámákat olvasni. Pár évvel ezelőtt láttam szabadtéri színpadon az Antigónét, nagyon tetszett. A Hamlet és a Julius Caesar olvasásával is nehez birkóztam meg. Shakespeare-nak is vannak inkább csajoknak való művei. Ezeket szorgalomból elolvastam. A kézség tárgyak osztályozását sem tartom helyesnek. Ha újra születnék felmentetném magamat tesiből. A tesitanár c. posztban írtam a bénázásaimról. Nálunk a suliban is voltak ilyen stréber kiscsajok, ők egymással barátkoztak. A kiváló úttörők is közülük kerültek ki. Írtam még egy Gyuri nevű, kövér srácról is, aki ugyanúgy viselkedett. Nálunk ált. suliban a tanárok nem járatták oda a gyerekeiket. Fiam gimnáziumában kivételeztek a pedagógusok gyerekeivel. Ezek is stréberek voltak, volt olyan csaj, aki hajnali 2h-ig tanult. A mai iskolákban több hangsúlyt kellene fektetni a nyelvtanulásra. Gyakorlati dolgokra, mint banki- és adóügyek is kellene hangsúlyt fektetni. Fiam barátja nehezen tudja eladni magát a munkaerő piacon. Állásinterjúkat és önéletrajz írást sem ártana gyakorolni.

lárvalányhaj 2010.12.14. 19:08:57

@GERI87:

"De attól jó meg "magas" bármi hogy csak kevesen értik, meg keveseknek van rá igénye?
Meg "kifinomult" "művelt" a célközönsége???"

A "magas irodalom" egy szakkifejezés, a témával foglalkozó cikkekben is ezt fogod találni. Egyébként ma már egyre kevésbé különböztetik meg a magas és az alacsony/populáris/triviális irodalmat.

Annak idején azért vezették be az irodalom oktatását, mert úgy gondolták, hogy a szövegek nemcsak a szépérzéket fejlesztik, de, az általuk közvetített értékek révén, a jellemet is formálják. Tkp. azt tekintették magas irodalomnak, ami ennek a feladatnak képes megfelelni.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 19:31:45

@lárvalányhaj: igen, ezt is akartam még írni, de már nem voltam a gépnél, mikor eszembe jutott. a janomano felsorolt egy csomó könyvet, ami közül egy szem az, ami általános iskolás anyag, valamint úgy állította be őket, mintha ezek lányoknak szólnának. (sőt, általános iskolásoknak). mitől lesz mondjuk a Vörös és fekete lányoknak szóló? (pláne kislányoknak). mert van benne párkapcsolat? hűha.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 19:33:44

@Professor Pizka: tudom, pont ezt kritizálom. ugyan én élveztem a fiúknak szólót is, de akkor is. el tudom képzelni, hogy egyes kislányok méltatlankodtak, hogy már megint fiúk dolgairól, meg háborúsdiról kell olvasni.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 19:38:32

@lárvalányhaj: na, Jane Eyre-ről nekem van sztorim.
én azt otthon "A lowoodi árva" címmel találtam a könyvespolcon (gyerekeknek átdolgozott kiadás volt).
mostohanagymamámnál egyszer levettem a "Jane Eyre" c. könyvet a polcról, kb. 13 évesen, azt mondták, nem nekem való még. (mondjuk, belenéztem,és rájöttem, hogy ez nekem nagyon ismerős).
na de a lényeg. mivel ugye kb. 10 évesen olvastam, meg a gyerekkiadást, nekem az jött le belőle, hogy itt egy csúnyácska, szegény árva lány, de öntörvényű. ez az egy ragadt meg belőle a leginkább, a szerelmi szál nem igazán.

erre elmentem angol szakra, kötelező volt. elemzés, stb. ott meg folyton azzal jöttek,hogy szerelmes regény, stb. stb. én meg a tízéves koromban belém ivódtak miatt ezt a szálat azóta se tudom olyan nagyon komolyan venni belőle, nekem csak az öntörvényű, őszinte Jane marad.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 19:46:55

@lárvalányhaj: csak egy dolog eszembe jutott erről, kicsit mellékszál.
nekem egyszer valaki be akarta bizonyítani, hogy pl. Virginia Woolf (meg úgy általában a modernisták) azért írt olyat, amilyet, "mert csak ennyire tellett tőle". (és ezt egy állítólag diplomás írta). valamint azt is, hogy kizárólag az lehet a jó könyv, ami X.-et szórakoztatja. tehát, ha Józsi bácsi, a kőműves, nem élvezi James Joyce Ulyssesét, akkor az rossz könyv.
ja, nyilván.

lárvalányhaj 2010.12.14. 19:47:52

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Egyébként attól se lenne semmi baja a kisfiúknak, hogyha kislányokról olvasnának. Nekem se nőtt farkam A Pál utcai fiúktól.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 19:50:44

@lárvalányhaj: mondjuk, nekem az rémlik, mintha az olvastam volna valahol,hogy azért van ez, mert a lányok amúgy hajlamosabbak olvasni. a kötelezők nélkül is. a fiúkat meg bele kell terelni, ezért fiúsak a kötelezők.

chilis csokoládé 2010.12.14. 19:52:11

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Pedig rajzból is volt, van, ahol adnak tanulandót: műv.törit.

lárvalányhaj 2010.12.14. 19:53:53

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Természetesen ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy az egész kultúránk férfiközpontú :P

chilis csokoládé 2010.12.14. 19:56:33

@lárvalányhaj:

Most hantázol: nem érettségi tárgyból ugyanúgy meg lehet bukni.

lárvalányhaj 2010.12.14. 19:59:08

@chilis csokoládé:

Az én sulimnak saját tanterve volt, és az volt a zelőírás, hogy ha nem érettségi tárgyról van szó, akkor nincs szükség pótvizsgára.

lárvalányhaj 2010.12.14. 20:00:26

@altoid:

Szerintem egy intelligens ember is lehet boldog, csak nehezebb neki megtalálnia a helyét, mint az egységsugarúaknak. Egyébként úgy látom, hogy az egységsugarúak sem találják a helyüket.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 20:04:52

@lárvalányhaj: meg még, a másik dolog: mitől lenne nyálas mondjuk egy kislányoknak, róluk szóló? az inkább romantikus regényekre lenne jellemző, a 10-11 éveseket még nem igazán érdeklik a párkapcsolatok...

lárvalányhaj 2010.12.14. 20:20:15

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Ez elég egységsugarú hozzáállás.

Még azokat az embereket tartom viccesnek, akik verik a mellüket, hogy hűdemennyirenagyon értékelvűek is ők, miközben akármilyen szarra rábuknak, ha az a megfelelő ideológiai szósszal van leöntve.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.14. 20:33:27

@lárvalányhaj: persze, nem mondtam en azt olyan komolyan. :) Viszont az igaz, hogy egy intelligens ember tobbet ert meg a mai vilagbol, es az nem eppen szivderito. Viszont az is igaz, hogy jobban fel tud keszulni a problemakra.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.14. 20:43:31

@lárvalányhaj: "akármilyen szarra rábuknak, ha az a megfelelő ideológiai szósszal van leöntve"

kurucinfos reklam: "Közeleg a karácsony - zsidók és komcsik helyett költse el tisztességes magyar embereknél a pénzét!"

kuruc.info/r/50/48740/

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.14. 20:43:51

@lárvalányhaj: Freedom Fries, ami sokkal jobb mint a French Fries, mert hazafias...

janomano 2010.12.14. 20:46:14

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Például innen vettem: altiskola-kakucs.hu/node/65
Meg még pár helyet megnéztem. De már sajnálom.

A személyeskedő kitételeket rólam pedig
tartsd meg magadnak, oké!?

lárvalányhaj 2010.12.14. 20:56:18

@janomano:

Basszameg, a Bogyó és Babóca kötelező olvasmány?! WTF?!!!

LyukasBogrács 2010.12.14. 21:01:15

Na, ez a poszt rólam szól, csak kisfiúban.
Akkor sem voltak barátaim, azóta sincsenek. Volt egy másik stréber gyerek, de ő legalább idegösszeomlást kapott 12 évesen osztálykirándulás alatt.

lárvalányhaj 2010.12.14. 21:01:21

@altoid:

Ez pont ugyanaz, mint a kommerek kultúrpolitikája. Teljesen mindegy, hogy mekkora szar, hogyha kellő mennyiségű burzsujfikázás és szebb jövőbe derűsen néző proletár van benne, akkor remekmű. Minden mást meg be kell tiltani, vagy legalábbis nem-támogatni. Sikeresen át is tolták Ázsiába az egész országot.

janomano 2010.12.14. 21:05:29

@lárvalányhaj: Nem tudom, lehet, hogy csak ajánlott,
de ha a tanár úgy adja ki, hogy kéri, akkor kötelező.
Az érdekes, hogy kimondottan úgy mint kötelező olvasmányokat
a NAT-ben sem találtam. (az a klasszikus Egri csillagok, Kőszívű ember, stb...) Inkább általános, elvont célokat fogalmaz meg.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 21:06:25

@janomano: ebben kizárólag A két Lotti szerepel az általad felsoroltak közül, az is az ajánlottak közt.
mutasd már meg, hol van benne Bovaryné, meg Vörös és fekete az általános iskolásoknak. amúgy meg, mint mondtam, azért, mert van benne szó férfi-nő kapcsolatról, még nem lesz lányoknak való. pláne nem kislányoknak.

GERI87 2010.12.14. 21:08:08

@Erzsebet:

"Gyakorlati dolgokra, mint banki- és adóügyek is kellene hangsúlyt fektetni. Fiam barátja nehezen tudja eladni magát a munkaerő piacon. Állásinterjúkat és önéletrajz írást sem ártana gyakorolni. "

Akkor nem csak én gondolom így..

@lárvalányhaj:

"a kifejezetten irodalomtörténeti képzettséggel rendelkezőkön kívül senki sem tudja olvasni. "

Igen mert belemagyarázzák hogy most a költő/író erre és erre gondol(hatott)t meg ez és ez van mögötte...stb.

Van ilyen is...de ne legyen már ez a stílus "magasabb" mint a többi...
nyilván kell hozzá érzék meg tudás de akkor is...

Ez olyan sznobos vörösborlötyögtetős dolog:)

janomano 2010.12.14. 21:17:23

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Mondom, hogy máshol is néztem, enm csak itt. Rendben, lehet, hogy ajánlottak, de ezzel együtt lehetnek kötelezők abban a pillanatban, ahogy a tanár azzá teszi. A Rómeó és Júliára pedig határozottan emlékszem.
Ezzel együtt az is a te véleményed, hogy ezek nem lányoknak valók, amivel lehet egyetérteni, meg nem. Te azt mondod nem való, én azt igen. Automatikusan neked van igazad? De, ha észrevetted én nem "hülyeségeztem" le a véleményed.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.14. 21:30:15

@janomano: igen, igazam van. mert veled ellentétben, én meg tudom állapítani...nem attól lesz lányoknak való valami, mert szerelemről (is) van benne szó.

janomano 2010.12.14. 21:34:44

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Jólvan, igazad van, ó minden kisleányok lelkének értője! :-) (tessék, ennél többet nem tudok tenni a szent ügy érdekében)

lárvalányhaj 2010.12.14. 21:40:59

@GERI87:

"Igen mert belemagyarázzák hogy most a költő/író erre és erre gondol(hatott)t meg ez és ez van mögötte...stb."

www.google.hu/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=%22a+szerz%C5%91+hal%C3%A1la%22

lárvalányhaj 2010.12.14. 21:58:59

@Professor Pizka:

Sőt, akkor is utálhatnak a többiek, ha hanyag vagy. :D

janomano 2010.12.14. 22:35:04

@lárvalányhaj:

Kiragadott részletek a tanulmányból:

1.
"A modernség előtt nem volt fontos a szerző. Korábban a sámán, vagy az
énekmondó csupán a narratív kód mesteri használatáért volt csodálható."

2.
"Barthes tagadja azt a teológián alapuló nézetet, miszerint a szöveg bármiféle
üzenetet hordozna magában, hiszen így a szerző újra felértékelődne, mint
aki üzenni akar."

3.
"Felértékelődik az olvasó szerepe, mert "A szöveg egységét nem az eredete,
hanem a rendeltetése adja." Ha azonban a szövegnek van rendeltetése,
akkor van végső jelentése, van üzenete. csupán annyi lett a különség, hogy
mindez nem a szerzőhöz, hanem az olvasóhoz köthető."

A teológiai állítás tagadása ütközik az első idézettel, hiszen az
ókorban írt, bibliai szövegek szerzői vagy ismeretlenek, vagy csak a nevük
és néhány homályos adat ismert. Még a páli levelkről is nagy biztonsággal
megállapítható, hogy melyiket írta Szent Pál és melyiket más.
Itt tehát nem beszélhetünk a szerző felértékelődéséről, azt ellenben,
hogy ezek a szövegek bizony hordoznak üzenetet, azt nehéz lenne tagadni,
hiszen ennek híjján az évezredek alatt a semmibe vesztek volna. Aztán, hogy a végső jelentés, vagy üzenet (amely úgy látszik mégis csak létezik a harmadik idézet szerint), az olvasóban manifesztálódik, szerintem elég alapszintű megállapítás. (Nyilván az olvasóban és nem a mellette üldögélő filodendronban.)

lárvalányhaj 2010.12.15. 07:27:10

@janomano:

Sose gondoltam, hogy Barthes-ról fogunk beszélgetni itt, de ha már úgyis ordas offokat követtem el, akkor legyen :)

Ha a természetes eszünkkel gondolunk bele, akkor ez nem akkora cucc, de furcsamód az irodalommal foglalkozóknak sokáig nem jutott eszébe, hogy az olvasónak is lehet némi szerepe a folyamatban :-o

Korábban úgy gondolták, hogy az üzenetet a szerző "tette bele" a szövegbe, tehát az valami állandó és változatlan valami, ami később kinyerhető belőle.
Ha például Molnár Ferenc azt akarta, hogy A Pál utcai fiúkat Boka János felnőtté válásának történeteként olvassuk, akkor azt csak úgy lehet és kell olvasni, és mindenki, aki másképp olvassa, az elvéti a szöveg valódi értelmét.
Barthes-nál viszont az olvasó lesz az, aki a szövegből összefüggő értelemegészet _hoz létre_. (Ezért írja, hogy a szövegnek nincs üzenete -- ti. az üzenet nem a szövegből jön, hanem az olvasó "teszi bele".) És mivel minden olvasónak más-más kódrendszerhez van hozzáférése, ez az összefüggő értelemegész minden esetben más lesz. A Pál utcai fiúkat például sokszor hazafias műként értelmezik. Én viszont, aki más közegben, más értékrendben nőttem fel, már másként fogom olvasni, mert a hazafias-kollektivitista beszédmód kódrendszere nyolc évesen még nem volt hozzáférhető a számomra. (Persze a tanítónéni segített megismerni ezt a kódolást, és eszerint értelmezni a szöveget.)
Persze mindez Barthes-nál bonyolultabb, mert az ő felfogásában minden egyes szövegben sokféle, már létező beszédmód keveredik össze (az olvasó pedig azért képes elolvasni a szöveget, mert ismeri ezeket a beszédmódokat).

Eh, elnézést a kiselőadásért :)

blur7 2010.12.15. 08:25:06

@altoid: Hihetetlen az az oldal. Egy időben olvastam, de igazi energiavámpír, így lelki egészségem érdekében leálltam. A magyar ipar támogatása szép gondolat amúgy, de a körítés enyhén szólva is undorító. Egyik (szlovák származású) magyar rokonomnak van szállodája, most csődbe fog menni, csak mert szakálla van, és a kurucok elkerülik? Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek ezeken. Szánalmasak.

blur7 2010.12.15. 08:36:53

@lárvalányhaj: Brírtam a keresőbe Nemecseket. Első találatban: "Nemecsek a zsidó önsajnáltatás jelképe". Én is emlékeztem valami hasonló értelmezésre, csak abban még nem volt benne az önsajnálat. Nem egyszerű kérdés ez A Pál utcai fiúk, az biztos.

lárvalányhaj 2010.12.15. 09:08:35

@blur7:

...és erre a legalkalmasabb egy szőke (!) hajú, szlávos vezetéknevű karakter.

A Metapedia egyébként a Wikipedia náci változata. Megnéztem az egész bejegyzést, hát... ezt valaki komolyan gondolta?

"A regény főszereplői – Nemecsek Ernő, Boka, Geréb, Áts Feri – olyan gójokkal kapcsolatos negatív zsidó sztereotípiákat jelképeznek, amiket minden gondolkodó ember jól ismer. A szereplők nevén kívül fogalommá váltak a regényből például a „gittegylet”, az „einstand” vagy a „grund” szavak is. Tipikus zsidó fogalmak..."

:D

Ernoke 2010.12.15. 09:14:59

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): jaj, dehogynem, emlékezz csak vissza a saját gyerekkorodra. 10-11 éves korban van jelen a legjobban a tiszta romantika az ember életében, akkor lesz először "szerelmes", stb.

@lárvalányhaj: szerintem _csak_ intelligens ember lehet boldog. a butasággal ugyanis együttjár az önismeret hiánya, az irigység, a félelem másoktól és az ezzel járó agresszió, stb. így meg elég nehéz elégedettnek lenni...

amúgy az irodalomban meg kellene tanítani, h soha nem az a lényeg, h mit mond, hanem az, h hogyan. a forma az elsődleges, minden más utána jön. ha azt mondom, h baromi szerelmes vagyok beléd, az attól még, h szerelemről szól, nem lesz irodalom. de pl. "az vagy nekem, mi testnek a kenyér"... milyen más lett csak azért, mert úgy írta le, ahogy.

lárvalányhaj 2010.12.15. 09:32:43

@Ernoke:

"szerintem _csak_ intelligens ember lehet boldog. a butasággal ugyanis együttjár az önismeret hiánya, az irigység, a félelem másoktól és az ezzel járó agresszió, stb. így meg elég nehéz elégedettnek lenni..."

Az élet olyan, mint a szerepjáték. Minden karakternek megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Ezekkel kell legyőzni az ellenségeket, összegyűjteni a varázstárgyakat, és megnyerni a játékot :)

"amúgy az irodalomban meg kellene tanítani, h soha nem az a lényeg, h mit mond, hanem az, h hogyan. a forma az elsődleges, minden más utána jön. ha azt mondom, h baromi szerelmes vagyok beléd, az attól még, h szerelemről szól, nem lesz irodalom. de pl. "az vagy nekem, mi testnek a kenyér"... milyen más lett csak azért, mert úgy írta le, ahogy."

Ezt több irodalomelmélész is nagyjából ezekkel a szavakkal fogalmazta meg. Egyébként egyetértek.

chilis csokoládé 2010.12.15. 09:50:10

@lárvalányhaj:

Oké.

Akkor viszont a többiek miért jártak tesizni 0. órában?

Mind eminens volt :)

lárvalányhaj 2010.12.15. 10:12:14

@chilis csokoládé:

A tizenévesek kis hülyék, akik azt gondolják, hogy ha nem engedelmeskednek a felnőtteknek, valami borzalmas dolog fog történni.

Ernoke 2010.12.15. 10:15:45

@lárvalányhaj: én még nem találkoztam buta és elégedett emberrel, mind nyomorultul érezte magát egyszerűen azért, mert a világ és sajátmaga is egy nagy homály volt neki, és amit nem ismerünk, attól félünk. a butaságot ne keverjük az egyszerűséggel vagy a lassú felfogóképességgel, egyébként.

lárvalányhaj 2010.12.15. 10:17:17

@Ernoke:

Akkor definiáljuk a butaságot. Szerinted ki a buta?
Az, akinek alacsony az IQ-ja, akinek alacsony az EQ-ja, vagy akire mindkettő igaz?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.15. 10:20:19

@lárvalányhaj: buta az, aki mast gondol, mint amit en! :)

Ernoke 2010.12.15. 11:07:52

@lárvalányhaj: nekem a butaság egyet jelent a primitívséggel és a rosszindulattal. az alacsony iq-jú, műveletlen, de kedves, másokra tekintettel lévő, életben helyét megtaláló ember nem buta, max. lassú felfogású, az én szóhasználatomban. a butasághoz mindig negatívumokat társítok, amit az előbb említett emberhez nem lehet. de lehet csak nekem van ilyen spéci definícióm:)

lárvalányhaj 2010.12.15. 11:38:46

@Ernoke:

Igen, azt hiszem, hogy ez inkább a te saját definíciód :) A köznyelvben buta=alacsony IQ-jú. Nem is az, hogy lassú a felfogása, hanem hogy vannak dolgok, amiket felfogni sem képes, mert túl egyszerű a huzalozása.

Az, hogy az ember megtalálja-e a helyét az életben, szerintem egy külön dolog. Akkor mondhatod, hogy megtaláltad a helyedet az életben, hogyha az általad végzett tevékenységek összhangban vannak a képességeiddel és az igényeiddel.
Általános szabály, hogy akinek a képességei/lehetőségei közel esnek a csoportátlaghoz, azok könnyebben megtalálják a helyüket, mert az életben elérhető "helyek" többsége az ő képességeikre/lehetőségeikre vannak méretezve.
Aki valamiért nagyon kilóg ebből a tartományból, annak sokkal nehezebb dolga van. Nem csak azért, mert nehezen talál a képességeinek megfelelő feladatot, hanem azért is, mert a többiek nehezebben fogadják el a mássága miatt. Sok ilyen embert ismerek, és a többségük ott akad el, hogy képtelen elfogadni önmagát. Főleg akkor nehéz ez, ha olyan másságuk van, ami ránézésre is észrevehető, mert így nagyon könnyen válnak a bántások és a nevetségessé tétel céltáblájává.
Viszont ennek is megvan az előnye, hiszen ily módon az ember olyan dolgokat vehet észre a világból, amit senki más. Az ilyen emberek nagyon sokat adhatnak a többi embernek és a világnak, mert új perspektívákat nyithatnak meg előttük.

lárvalányhaj 2010.12.15. 11:41:45

@Ernoke:

Egyébként a gyakorikerdesek.hu Boldog vagy? kérdése alatt azt láttam, hogy a legtöbb ember azt írta, hogy a családja jelenti számára a boldogságot. Számomra ezek az emberek nem túl hitelesek.

cd-r 2010.12.15. 12:01:31

az okos ember egyik fő ismérve számomra az, hogy soha nem kérkedik feleslegesen a tudásával, nem érezteti paraszt módon másokkal, hogy ő bizony jóval tájékozottabb bizonyos területeken másoknál. mondjuk ez elsősorban érzelmi intelligencia kérdése.

lárvalányhaj 2010.12.15. 12:05:43

@cd-r:

Ez _elsősorban_ érzelmi intelligencia kérdése.

cd-r 2010.12.15. 12:19:43

@lárvalányhaj: igen, de a túlzott kérkedés mindig gyanússá teszi az illetőt. vajon mit akar kompenzálni vele? megfigyelhető, hogy aki tényleg topon van a saját területén, sokkal kevésbé nagyképű, mint a középszerű kollégái, mert egyszerűen nincs rászorulva arra, hogy megmutassa a világnak mit tud, tudja azt anélkül is mindenki a környezetében.

Ernoke 2010.12.15. 12:53:34

@lárvalányhaj: sok dologban e szerint a definíció szerint kegyetlen buta vagyok, de mégsem tartom magam annak. számon tartom, h mik azok a dolgok, amiket egyáltalán nem vagyok képes megérteni, és megkérek valakit, h segítsen nekem, ha ezekkel szembesülök. szerintem mindenkinél vannak olyan területek az életben, amiket egy 4éves gyerek is jobban csinálna nála. a gond ott van, ha ez nem tudatosul benne, hanem azt gondolja, mindent ért, vagy (és ez a rosszabb) van egy homályos sejtése arról, h ezt esetleg mások jobban tudják, és megelőző ellencsapással letiporja őket, mert fél tőlük.

@cd-r: nekem soha nem visszatetsző, ha valaki ért valamihez, és büszke rá, sőt, hangoztatja is a tudását. szinte el is várom, h aki jó valamiben, ezt megossza velem, abból tudok okulni. azt szoktam nehezen viselni, ha valaki olyasmivel kérkedik, ami nem érdem (mennyit lóg a munkában), vagy nem az ő érdeme (elitiskolába járás, ami jellemzően háttérfüggő).

lárvalányhaj 2010.12.15. 12:58:46

@Ernoke:

Nekem nem tűnsz butának, ellenkezőleg, gondolkodó és éles eszű ember benyomását kelted. Az lehet, hogy a matek nem megy, de ennek egy csomó más oka is lehet. :)

"van egy homályos sejtése arról, h ezt esetleg mások jobban tudják, és megelőző ellencsapással letiporja őket, mert fél tőlük."

Nem is sejti, hogy sokszor pont ezzel teszi magát nevetségessé...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.15. 13:09:30

@lárvalányhaj: Ez csak akkor nevetseges, hogyha az illetonek nincsen eleg hatalma hozza, hogy valoban eltiporja a nala okosabbakat. Ha van, akkor az inkabb tragikus (lasd: kontraszelekcio)

cd-r 2010.12.15. 14:07:36

@Ernoke: ha konkrétan kérem rá, hogy ossza meg velem az ismereteit és ezt meg is teszi, az nekem sem visszatetsző de most nem erről beszéltem, hanem a tipikusan (kéretlenül) kioktató hangnemben, leiskolázós stílusban megnyilvánuló _fajtársainkról_, akik a megszerzett ismereteiket és veleszületett képességeiket (hibásan) arra használják, hogy a maguknál (feltételezhetően) butább emberek felett egyfajta intellektuális hatalmat gyakoroljanak.

cd-r 2010.12.15. 14:09:14

@Ernoke: biztos valami születési rendellenesség, de undorodom mindenféle kéretlen hatalomgyakorlástól.

cd-r 2010.12.15. 14:31:42

@Ernoke: a legrosszabb fajtája ennek a típusnak, akinek ténylegesen ez az élete, hogy másokat kioktathat, gyakorlatilag élete értelme, célja, öröme. a legapróbb fogalmazási vagy tárgyi tévedéseidre keselyűként mar, azonnal korrigál,lehetőleg minél hangosabban és feltűnőbben, belül kaján örömet érezve ismételt sikerén. intellektuális vámpír, talán így hívnám.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.15. 16:11:25

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
"azért meghallgatnám azt az osztálytársadat. túl sok olyat láttam, aki saját maga szerint tök jól beszélt (és a kívülálló szerint is), de valami borzalmas nyelvtannal. kb. rakta egymás mellé a szavakat. ha valaki, aki nem nagyon tud magyarul, hall egy külföldit magyarul beszélni, hogy reggel esz kenyér, folyékonyan, akkor az is azt fogja hinni, hogy hú, ez milyen jól beszél. pedig a fenét. "

Én viszont szarul beszélek, de tudom a nyelvtant, úgyhogy meg tudom ítélni a nyelvhelyességét, és nem rossz, egyébként a nyelvvizsgára évekkel a középiskola után, bármiféle nyelvtanár vagy nyelvóra nélkül készült fel. Egyébként meg sokkal fontosabb lenne az alap dolgokat tudni 1-1 idegen nyelven, mint a nyelvtant tudni anélkül hogy egy pohár vizet tudnánk kérni.

Ami a szófajokat illeti, nem pl. az ige fogalmát nem is használják az angol nyelv tanításnál, főleg mert ha már használnának valamit a szórendben a magyar nyelvtani fogalmak közül, akkor az állítmány lenne. Viszont általános iskolában egy angolos osztályban már jóval előbb előjön a szórend, mint hogy tudnák mi az az állítmány, ezért simán cselekvésnek és történésnek nevezik a jellemzően állító szórendben 2. helyen lévő mondatrészt, és ezt mindenki megérti anélkül, hogy nyelvtani ismeretek kellenének. A melléknév fogalmának felvázolása sem több 2 mondatnál. A bonyolultabb dolgok meg tök máshogy vannak angolban, mint magyarban.

"pl. a mi gimnáziumokban szintén megvolt mindenkinek két nyelvből a középfokúja. pedig még csak kétnyelvű gimi se volt..."

Tudni egy idegen nyelvet és nyelvvizsgával rendelkezni belőle két különböző dolog. A mindenkinek két nyelvből középfokú amúgy is elit gimnáziumra utal, ahol a legtöbb gyerek magántanárhoz jár, ahol én érettségiztem ott 4 embernek lett középfokú nyelvvizsgája érettségire. Barátnőméknél hasonló, mint nálatok, elég sok középfokúval megspékelve, pedig sokkal rosszabb az iskolai nyelvoktatás abban az iskolában, ezt a szülők pénztárcájának köszönhetik elsősorban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.15. 16:25:11

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
"és akkor szerinted, meg @mrs.starkey: zabalint szerint mi kéne? tanuljanak meg írni, olvasni, meg számolni aztán kész. elvégre, az élethez nem kell ismerni a népdalokat, se azt, hogy mi történt 1000 éve, se a másodfokú egyenletet, nem kell ismerni verseket, regényeket, stb. minek ez mind, végül is... "

Sok dolognak ki kellene kerülnie a tantervekből, és sok új dolognak bekerülnie. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne történelem, ne lennének versek, stb. A matematika oktatást például meg kellene erősíteni, de persze a tanítási módszerekben is komoly problémák vannak. Alapvetően a közoktatás sokat tanít, igen művelt emberek kerülnének ki onnan, ha azokat mind tudnák is a diákok, de nem tudják, többnyire csak dolgozatra. A mai magoltatós oktatásnál egyébként bármi jobb, senkinek nem válik hasznára, ha bemagolja az anyagot. Egyébként a gondok ott kezdődnek, hogy pl. az én osztályomból is a magnószalag módon magolós lányból lett magyar tanár. Nyilván ugyanígy fog számonkérni is.

@lárvalányhaj:
"Az alapvető gond szerintem az, hogy a könyvek mellett egy csomó új médium is bejött. A gyerekek már úgy nőnek fel, hogy tévét néznek, számítógépes játékokat játszanak, interneteznek stb. Ezek a médiumok sokkal mozgalmasabbak, kisebb reakcióidőt igényelnek a befogadótól, éppen ezért azok, akik ezen nőnek föl, a könyveket többnyire unalmasnak találják.
Az irodalomtanárok, meg úgy általában a humán értelmiség meg még nem találta meg a megoldást a problémára. Nekem úgy tűnik, hogy sokan nem is akarnak szembenézni, hogy van-e probléma."

Ehhez képest mindig vannak regények(pl. Harry Potter), amelyek fel tudják kelteni a más médiumokon felnőtt gyerekek érdeklődését is. És közben ott van a Kincskereső kisködmön, amellyel nekem személyesen semmi gondom nem volt anno, de gyerekek százezreivel utáltatja meg az olvasást. Ne mond, hogy ez helyén való, mert rohadtul nem az, én értem, hogy jó irodalmi mű, de második osztályban nem az irodalmi értéknek kéne lennie az elsődlegesnek, hanem hogy megszeressék az olvasást. Egyébként öcsém is akkor utálta meg az olvasást, 7-edikes koráig a kötelezőket is leszarta, majd kezébe vett egy Harry Pottert, elolvasta az addig megjelent összes kötetet, majd ezután nem volt nap, hogy ne lehetett volna látni a kezében könyvet. És nem éppen ponyvaregények, pl. Viktor Hugo-t is olvasott. Barátnőm ugyanígy volt vele, ő is olyan 7-edikes koráig nem olvasott, és ő is pont a Kincskereső kisködmönnél utálta meg az olvasást és a Harry Potter miatt szerette meg, azóta rendszeresen olvas regényeket, kedvenc írója Mikszáth. És ezt én úgy mondom, hogy a környezetemben mindenki tudja, mert hangoztatom, hogy gyűlölöm a Harry Pottert, barátnőmnek nehezen sikerült rávennie, hogy az első kötetet elolvassam, de azóta még jobban utálom. De ha egyszer az ilyen könnyed regényekkel lehet rávenni az olvasásra a gyerekeket, akkor ezekkel vegyék rá őket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.15. 16:29:10

@mrs.starkey:
"Szerintem meg nem. Az átlag nyolcadikos le se szarja a devizahitelt, max. ha a BRAVO-ban írnának róla, akkor esetleg érdekelné, de amúgy semmit nem mondana neki ez a fogalom.
A Kincskereső az negyedikben van. "

Nekünk a Kincskereső 2-odikban volt, de 3-adikban másik tanítónővel újravettük. 4-edikben nekünk a Lessie hazatér volt, és volt akiknek a Két lotti.

Az átlag nyolcadikas az irodalmat és a matematikát is leszarja, akkor azt se tanítsanak?

escargot 2010.12.15. 16:56:17

@Zabalint: Kicsit megnyugtat, hogy a Kincskereső nem csak engem riasztott el az olvasástól egy bő évtizedre. (vagyis nem feltétlenül az én rendszeremben van a hiba.) De akkor is haragszom rá a kiesett idő miatt. (Valamikor újra kellene olvasni, amolyan "nézz szembe a gyermekkori traumáiddal" megfontolásból.)

nyílméregbéka 2010.12.15. 18:48:20

Megkönnyebbülés látni, hogy más is utálja a Kincskeresőt. Ahogy egy kommentben olvastam egyszer, a "torokgyíkos horror". Most, felnőttként is kerülném, de 11 éves koromban kötelező volt!! Miféle pszichopata, gyerekgyilkos elmebeteg állította össze azt a tantervet...?

nyílméregbéka 2010.12.15. 18:51:26

Amúgy most jutott eszembe, hogy általánosban, ahol én kifejezetten a tápláléklánc legalján álltam, voltak ugye a jótanuló gazdag kislányok, akik a magunkfajtát kb le sem köpték. Aztán középiskolában megszerettem a tanulást, érettségiztem, felvételiztem; és a (levelező) főiskola első tanítási napján ott volt az általánosbéli Három Grácia egyike :-D
Együtt jártuk végig a főiskolát. Sőt, ugyanabból írtuk a szakdolgozatunkat - én azért, mert olyan területen dolgoztam, ő nem tudom, miért :-) Szóval ugyanoda jutottunk.

janomano 2010.12.15. 18:58:16

@lárvalányhaj: Köszönöm az inspirációt. Minden szavadat aranyba kéne önteni és kiszegezni az MTA-ra. :-)

Az is érdekes, amiről Ernokevel beszéltetek, a butaság, illetve az IQ. Szerintem mindkettő gumifogalom.
A butaság nálam=információhiány+agresszió+önteltség.
Az IQ fogalmát nehezebb megfogni. Az ún. intelligencia
tesztek elég korlátolt dolgok. Egyszer láttam a
tévében egy Mensa klubtagot, aki arról gagyogott, hogy
nem érti, hogy ugyanaz az üveg bor miért kerül egyik
boltban ennyibe, a másikban annyiba. Hááááát...

lárvalányhaj 2010.12.15. 19:22:06

@janomano:

A Mensa HungarIQa klubot át kéne nevezni Lúzerek Klubjára. A toronymagas IQ-jú arcok között valahogy egy olyat se látni, aki 1) vállalati csúcsvezető 2) magas pozíciót betöltő tudományos kutató, egyetemi professzor 3) világhírű író stb. lenne. Az IQ-bajnokok éppúgy valami excelgyárban robotolnak százhuszadik senkiként, mint bárki más. Most akkor hogy van ez? :P

lárvalányhaj 2010.12.15. 19:28:47

@janomano:

IQ az, amit az IQ-tesztek mérnek, ezt bármelyik pszichológus megmondja :D

janomano 2010.12.15. 19:39:39

@lárvalányhaj: Így van, a légnyomás pedig az, amit a legek nyomnak. :-) Viszont az általad felsorolt 4 kategóriában is, ugyanúgy, mint a nehézbúvárok és az evangélikus lelkészek között, érdekes módon arányában hasonlóan sok tapló, bunkó fasz van (márelnézést). És aki ilyen azt sem tartom intelligensnek. Ha már magamban vegyelemezném a butasághoz hasonlóan: intelligencia=információ+gyorsaság+bölcsesség.

Még annyi, hogy a társkereső szájtokon majd minden lány beírja, hogy ő igenis inteligens(!) krapekkal szeretne.
Gondolom, hogy legyen a családban ilyen is.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 19:49:11

@lárvalányhaj: jézusom, ezt valaki komolyan gondolta????? anyám.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 19:52:59

@Ernoke: azért a Vörös és fekete, vagy az Anna Karenina ennél kicsit összetettebb, hogy most akkor 11-12 éves lányoknak ajánljuk:)

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 19:54:06

@Ernoke: amúgy, nekem csak olyan 13 éves koromban sikerült szerelmesnek lennem. legalábbis, amire azt hittem, hogy az:)

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 20:01:48

@Ernoke: pedig, aki buta, az jellemzően nem szokott róla tudni. sőt, nem eggyel találkoztam, aki nagyon buta volt, de nagyon okosnak képzelte magát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.15. 20:07:14

@lárvalányhaj:
Ja csak ahhoz hogy valaki vállalati felső vezető legyen, nem magas intelligencia kell, de még nem csak szakmai hozzáértés a szakterületén, hanem jó helyezkedési készség. Valamikor valamelyik blogban ez volt a téma, arról ment a vita, mit nevezünk intelligenciának, erre az egyik hozzászóló felvetette, hogy ő többféle zsenit ismer az egyetemen. Az egyik típus baromi jó szakmailag, és egyetemen 0 óra tanulással 5-öst ír abból ami érdekli. A másik meg már egyetem alatt fasza cégeknél dolgozza be magát, baromi jó a kommunikációs készsége, és várhatóan felső vezető lesz belőle. Erre mondtam én azt, hogy csakis az első csoportot nevezem zseninek. Ugyanis a zsenialitás nem feltétlenül társul jó kommunikációval.

Ami az iq teszteket illeti, én például jóval jobbat írok, ha előtte napon gyakorlok hasonló teszteket. Akkor hogyan is lehetne eldönteni egy-egy teszt alapján, mennyire vagyok intelligens? Mert ha azt mondod holnap lesz a teszt, leülök és gyakorlok, ha azt mondod 2 hét múlva, akkor többet gyakorlok és valószínűleg jobbat írok. Ettől függetlenül az IQ tesztnek még mindig több köze van az intelligenciához, mint annak hogy ki milyen beosztásba jutott, vagy hogy milyen tanuló volt iskolában(utóbbi kettő között sincs összefüggés, az is megérne egy misét).

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
De Ernoke azt írta, hogy a romantikus képzelgések pont hogy 10-11 éves kor körül erősebbek, mint felnőtt korban. Ha visszagondolok ez nagyon is így van, csak hát fiúknál a romantikus képzelgésekben például háborúk is benne vannak a fantáziában(romantikus értelemben, egy kisgyerek még nem tudja elítélni úgy az erőszakot, mint egy felnőtt), nem csak a szerelem témaköre, de azért az is.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 20:07:15

@Zabalint: juj, ezt fájt. odáig olvastam, hogy "Ami a szófajokat illeti, nem pl. az ige fogalmát nem is használják az angol nyelv tanításnál, főleg mert ha már használnának valamit a szórendben a magyar nyelvtani fogalmak közül, akkor az állítmány lenne. "

rossz embernek magyarázol hülyeségeket. most már bizony használják az ige fogalmát az angol nyelv tanításánál, épp csak ugyanaz a szó van rá, mint az állítmányra. de attól még van olyan, hogy subject-verb-object (alany-állítmány-tárgy), meg olyan is, hogy noun, verb, pronoun, )főnév, ige, névmás) stb.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 20:08:17

@Zabalint: nálunk senki nem járt magántanárhoz. se elit gimnázium nem volt. egyszerűen jó volt a nyelvoktatás.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 20:10:29

@lárvalányhaj: hát gondolom úgy, hogy az, hogy magas az IQ-ja, nem jelenti azt, hogy megvan benne a vezérigazgatósághoz, meg a többihez való képesség is. az ugyanis nem kizárólag IQ-tól függ.

lárvalányhaj 2010.12.15. 20:27:02

@janomano:

"Így van, a légnyomás pedig az, amit a legek nyomnak. :-)"

"Az intelligencia speciális definíciói [szerkesztés]

Az intelligencia az elme elemző és megkülönböztető képessége.
Mindenféle intelligencia - együtt - az élőlény, így az emberi minőség mértéke.
Az intelligencia az a képességünk, hogy "nem-teljesen meghatározott" célok elérése érdekében is tudunk döntéseket hozni. Intelligenciánk fokmérője az, hogy döntésünk mennyire volt "jó" -- azaz végrehajtása után milyen pontosan sikerült elérnünk célunkat -- és mennyire volt gyors. (Klasszikus példa: mozaik-kirakós játékban (puzzle) a következő elem helyének megtalálása.) Intelligenciánktól függ, hogy a hétköznapi életben nemvárt helyzetekben (balesetben, kritikus (például felvételt eldöntő) kérdés feltevésekor stb.) milyen jól és milyen gyorsan reagálunk.
Az intelligencia komplex képesség, ami a problémamegoldásra irányul. Ide tartozik például az összefüggések átlátása, az emlékezőképesség, a gondolkodás gyorsasága.
Az intelligencia az a képesség, amit az intelligenciatesztek mérnek."

Forrás:

hu.wikipedia.org/wiki/Intelligencia

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.15. 20:52:01

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
Én általános iskola alsós nyelvoktatásról beszélek a gyakorlatban, saját és ismerősök emlékei alapján, az angol mondatelemzéssel tisztában vagyok, mert angol-informatikatanár szakon tanultam, és morphology, phrasal syntax az volt még, mielőtt átjelentkeztem más szakra(egyébként fonetika kivételével a középiskolai magyar mondatelemzés mélyebb, mint az egyetemi angol!). De egy 9-10 éves gyereknek, aki még nem tudja mi az az alany-állítmány, ugyanúgy elő tudják adni, hogy miről van szó. Ehhez nem kell magyar nyelvtani alapismeret! Az meg, hogy a nyelv diakrón és szinkrón elemzése, vagy a retorikai szakkifejezések, nem tudom miért hasznosabb, mint pl. az alapvető pénzügyi ismeretek, amik nincsenek a gimnáziumi tantervben.

Te szerencsés vagy, hogy jó nyelvtanáraitok voltak. Arra mondjuk kíváncsi lennék, ez mennyi

A Tyne folyó déli partja 2010.12.15. 20:56:51

@Zabalint: nekünk ugyan nem volt mélyebb a középiskolás magyar nyelvtan az egyetemi angolnál.
mellesleg meg, általános iskola alsóban azért nem tanítanak igét, meg főnevet angolon, mivel még nem tanulták magyar nyelvtanból sem. de később fognak, és ezzel nagyon is segítenek a későbbi nyelvtanulásban. ha mondjuk középiskolában kezd el egy nyelvet, vagy később. ezek segítségével megspórolnak egy csomó idő.

konkrétan három darab igazi nyelvtanárom volt, egy általánosban orosz )ja, nem is, kettő, egy évet másik tanított), egy angol faktos hetedikben, (ahol kb. száz mondat megalkotására elegendő anyagot tanultunk) aztán egy darab gimis német, és egy darab gimis angol. kész.
de tekintve, hogy az egész gimi országosan első volt nyelvvizsgák szempontjából, nem csak a mieink voltak jók. úgy általában jó volt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.15. 20:58:29

Upsz, a vége lemaradt, szóval:
Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy a középiskolás osztálytársaid hány százaléka szerzett valójában használható nyelvtudást, és hány az, aki csak nyelvvizsgázott. Mert a kettő nem ugyanaz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.15. 21:05:44

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
"mellesleg meg, általános iskola alsóban azért nem tanítanak igét, meg főnevet angolon, mivel még nem tanulták magyar nyelvtanból sem."

Éppen ezt mondtam én is, és ennek ellenére mi anno simán megtanultuk a német szórendet, anélkül, hogy a magyar mondatelemzést ismertük volna. Mert eleve alap mondatokkal kezdtük, amelyekből egyértelműen lejött, hogy mi van első helyen, mi van második helyen, stb.

Egyébként részben igazad van, bizonyos fogalmakra, mint ige, főnév, alany, állítmány, stb. szükség van, de mikor pl. a retorika száraz elméletét vettük anno, olyan dolgokkal amelyek triviálisnak tűntek, csak a szakszavait nem ismertük, akkor igencsak elgondolkodtam anno, hogy az életben eközben ezer dologról nem tudok, de ilyen szarsággal tömik a fejem. És most is így gondolom, hogy ésszerűsíteni kellene a tantervet.

(A szinkrón és diakrón meg azért maradt emlékezetes, mert mikor megkaptuk az érettségi tételeket, azt mondtam ez mi a fene, lehet hogy tanultuk valamikor, de nem emlékeztem rá, aztán megnéztem 2 mondatos definícióban mit jelent, és soha többet nem foglalkoztam vele, ha kihúztam volna, rizsáztam volna a definíciókból kiindulva. Mondjuk amit húztam, az is ilyesmi volt, bár nem emlékszem rá mit húztam, úgyis az irodalom miatt kaptam ötöst...)

janomano 2010.12.15. 21:34:45

@lárvalányhaj:

Több okból nem értek egyet az adott
vikis bejegyzés szerőjével:

"Az intelligencia az elme elemző és megkülönböztető képessége."

Ennek szerintem így nem sok értelme van. Olyan mintha
kijelenteném drámaian, hogy a víz a nedvessége által tapasztalható.
Töltelékszöveg.

"Az intelligencia az a képességünk, hogy "nem-teljesen meghatározott" célok elérése érdekében is tudunk döntéseket hozni."

Az teljesen más dolog és intuíciónak hívják.
(Mint az Alapítványban Golan Trevize.)

"Intelligenciánktól függ, hogy a hétköznapi életben nemvárt helyzetekben (balesetben, kritikus (például felvételt eldöntő) kérdés feltevésekor stb.) milyen jól és milyen gyorsan reagálunk."

Könyörgöm, gyorsan reagálni mindenki tud, de mi az, hogy jól!?
Hogy kell jól reagálni? (Fideszesen?) Gumírozódik, gumírozódik.

"Az intelligencia komplex képesség, ami a problémamegoldásra irányul."

Ennek ellenére a menzás bácsinak 160-as iq-val nem sikerült abszolválni
az "üveg bor" paradoxont.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.16. 12:51:37

@janomano: pedig legelfogadottabb megfogalmazás szerint az IQ amolyan logikai -problémamegoldó készség, ennyi. Amúgy én ezt úgy szoktam modani, hogy intelligencia az, ami nekem van: ha nem értek valamihez, akkor is 2 órán át tudok róla folyékonyan értekezni, szakmailag teljesen korrekten, töltelékszöveg nélkül.:)

lárvalányhaj 2010.12.16. 13:29:36

@vészmadár (pica pica):

Én magamnak úgy szoktam megfogalmazni, hogy az intelligencia a mintázatérzékelési készség fejlettsége. Tegyük fel, hogy egy 80-as és egy 130-as ikújú ember bekerül egy új munkahelyre, ahol egy számára ismeretlen gépet kell kezelnie. A 130-as íkújú versenyző valószínűleg sokkal hamarabb átlátja a gép működését, mert előbb észreveszi azokat a szabályosságokat, amik a gép belső működési elveiről árulkodnak.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.16. 19:47:42

@Zabalint: tekintve, hogy a nyelvet gyakorolni kell, és ha nem gyakorlod, kopik, fogalmam sincs. mivel akkoriban nem volt divat külföldre utazgatni, kipróbálni. de nálunk bizony nagyon is jó volt a nyelvoktatás. és ha esetleg van olyan osztálytársam, akinek van egy angol-német középfokú vizsgája, és mégse tudna beszélni rajtuk, se jelent semmit, tekintve, hogy az érettségi majdnem 20 éve volt, és ha nem használta, akkor nyilván nem fogja tudni. akkor használható volt.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.12.19. 11:57:09

Nem szeretnék kommentelni, de jelezném, hogy én mindent jobban tudok és mindenben igazam volna... Animacs, a nyelvtudás sem biztos, hogy kopik, attó függ, mibő' van. Illetve asszem a lófasz sem kopik, szóval akinek azzal egyenértékű nyelvtudása van, az meg tudja tartani a szintet! Akinek meg az egyik lába rövidebb, annak a másik hosszabb. De ennek még utána kell néznem.

Az ilyen high IQ gyerekek nem felsővezetők szoktak lenni, mert az feltételez egy ranglétrát, amit képtelenek bejárni, mert nehezen tűrik az irányítottságot és a monotonitást. Inkább tulajdonosok szoktak lenni, és csinálnak maguknak egy ilyen játszóteret sok emberrel, hogy ne kelljen velük megküzdeni. Mert a kudarcélményt sem bírják. De még az igen ritka hiperintelligensek között is a többség az szakértő, mert ott tudja kiélni a problémamegoldó, problémakereső, analizáló képességét, és az teszi boldoggá, ha ezért ismerik el. Az h valaki jó társasági ember, jó kommunikátor, vagy h el tudja érni hogy mások azt akarják csinálni, amit ő akar, valami más paraméterben lehet elásva.

De nem zárja ki egyik a másikat, meg az sincs kizárva, hogy egy ilyen menzás paraszt modoros posztokat írjon. Egyedül az van kizárva, hogy egy buta ember okos legyen :) Meg az, hogy ő határozza meg az intelligens definícióját úgy, hogy ő is beleférjen. Az az ERŐS ember joga :D

A Tyne folyó déli partja 2010.12.19. 12:35:20

@nosferato: ha nem használod, akkor bizony el fog kopni. akármilyen is volt.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.19. 18:18:16

@nosferato: anyanyelv azért nem. de egy idegen simán. mi ebben a fura?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.19. 21:15:57

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): a kopás az nálam annyi, hogy 1-2 nap kell évek után a visszarázódáshoz. Szavak visszamennek passzívba, a kiejtés viszont nem romlik.

Mondhatnám: "egy bizonyos szint fölött" :D

A Tyne folyó déli partja 2010.12.20. 14:32:16

@Modor Tibi: probald ki 10-20 ev utan.hogy nem olvastal rajta, nem beszeltel, nem hallgattal semmit.
visszajonni vissza fog, bele fogsz razodni, nem kell ugy tanulni ujra, mintha vadonatuj lenne, de bizony kopni fogl

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.20. 22:20:48

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): na az nehéz lesz, mert egyrészt kivárni is nehéz, másrészt hogy hagyjam rohadni? KÍNOSAN ügyelek arra, hogy ha pont nem tudok beszélni ÚGY pár évig, akkor gondoljak rá addig.

A Tyne folyó déli partja 2010.12.20. 22:37:24

@Modor Tibi: na, látod, pont erről beszélek. ha nem használod, kopik.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2012.03.15. 11:30:27

húúú, némelyik pontban magamra ismertem :D meg a barátnőimre :DDD
jót röhögtem, köszi!

Mukkancs 2014.02.13. 21:06:46

találó írás...nekem egy fiú osztálytársam volt elképesztően stréber..általános és gimnázium is színötös, amikor nyolcadikban az osztályfőnökünk mosolyogva és viccelődve adott neki egy egyest (elfelejtett házi dolgozat) olyan reakciót láttam amit azóta is nehéz elfelejteni..elszürkült arcbőr, levegőkapkodás, a teljes idegösszeomlás határán lévő lelkiállapot..döbbenetes volt, és az ofőnek ki kellett törölnie a jegyet mert a srác egyszerűen agyvérzést kapott volna..szegénynek nem voltak barátai, a szülein kívül nem sok emberrel sikerült normális kapcsolatot kialakítania..mindenki úgy gondolta hogy számára nyitva az egész világ,jól fizető állás,külföldi munka,stb..ehhez képest egy hónapja a lakótelepünk legmocskosabb focipályáján láttam a közel 60 éves édesanyjával egy szakadt, susogós melegítőben tollaslabdázni..ha jól tudom még mindig velük él mert képtelen a világban elhelyezkedni, senkiben sem bízik, önálló hétköznapi döntésre gyakorlatilag képtelen..szóval érdekes kérdés..de inkább legyek egy erős közepes tanuló aki tud küzdeni és nem omlik össze az első szembejövő akadálytól,ha kell egy kicsit vagány és talpraesett mint egy ehhez hasonló valaki..
süti beállítások módosítása