A folyamatmigráció

2010/11/30. - írta: Modor Tibi

2010. XI. 1.

-Szép jó reggelt kívánunk minden Bitumexkovbojnak- és angyalnak. Itt ezek a kedves urak mellettem egyenesen a pakisztáni DRA kész megoldásokat nyújtó tanácsadócégtől érkeztek, hogy a most kick-offolt "Gardiner" fantázianevű projektünk keretében best practice-ek implementálásán keresztül azonnali és nagymértékű folyamategyszerűsítést- és ésszerűsítést segítsenek végrehajtani. Bízzatok bennük - többéves professzionális tapasztalat áll már mögöttük és számos eredményt tudnak felmutatni a hasonló pénzügyi központokban megvalósított újításoknak köszönhetően. Van-e kérdés így korán, hétfő hajnali tízkor? Igen, Máté?

-Csak így felmerült bennem, hogy legutóbb az olasz anyanyelvű di Troia Nataliát az Italy csapatból a németre helyeztétek át - eközben a skandináv és spanyol piacokat pedig csak angolul beszélőkkel töltöttétek fel, szóval előfordulhat, hogy ez az úgymond angolosítás egy esetlegesen később eszközölhető folyamatáthelyezés előszobája?

-Nem, Máté - ilyesmiről szó sincs (veled még elbeszélgetünk erről hatszemközt) - az efficiency javítása érdekében ezt meg kellett lépnünk: nem engedhetjük meg, hogy a mai, rohanó üzleti világban nyelvi és kulturális korlátok közé szorítsunk be bármilyen részprocesst, ezáltal gátolva az employee-k szakmai fejlődését és a munkavégzés rugalmasságát. Nekünk is át kell edukálnunk a customereket, fokozatosan átszoktatva őket az angolra. De most erre nem ez a legmegfelelőbb fórum.

Ezek a pakisztáni urak csak és kizárólag azért vannak itt, hogy feltérképezve az összes end-to-end folyamatot - lokalizálják és leszakítsák NEKÜNK az úgynevezett alacsonyan csüngő gyümölcsöket, hiszen mint tudjuk: bár a quick winek az összes tényező csupán 20%-át teszik ki, a szimptómák 80%-áért felelnek. Ők fognak nekünk segíteni eliminálni ezeket a root cause-okat. Értem?

-Természetesen, Gábor.

-No, hát akkor kezdjük is el a munkát, a gentlemanokat beosszuk szépen a csapatok mentoraihoz, ahol rövid ismerkedés után el is kezdődik majd a felmérés, és egy hónap múlva már process improvementeket fognak nekünk szállítani - ez a deal. Mindenkitől a maximális együttműködést kérjük és várjuk el - de remélem, ez magától értetődő.

 

2010. XII. 20.

-Well, akkor az egész DRA-s csapat nevében szeretném megköszönni a budapesti kollégák maximális supportját és segítőkészségét az együtt eltöltött közel két hónap alatt. Kemény, deep dive-munkával, a folyamatokat felmérve és kielemezve több, azonnali Kolombusz tojását azonosítottunk, ezeket szeretnénk most Veletek megosztani. Chandrasekhara, akkor kezdd el, kérlek.

-Yett (yes), egyszóval a processeket feltérképezve és minden fázist aprólékosan kielemezve több risket és gyors nyerést találtunk, szóval... itt az első javaslatunk: a fizetési felszólítások egyenkénti elkészítése Wordben közel 20 perc per darab. Ám a körlevél-készítővel ezt az időtartamot nettó 3 percre tudjuk lecsökkenteni, ami 100 levélnél 20x100, tehát 2000 perc helyett csak 300 percet venne igénybe. Ennek a hatékonyságnövelő ötletnek a megvalósításával számításaink szerint közel 2,34 employee-nyi kapacitást tudnánk felszabadítani.

-Köszönjük, Chandrasekhara - zseniális ötlet. Szerencsére az SAP-rendszerünk egyik tranzakciójában már három éve sablonokkal automatizáltuk ezt a funkciót, úgyhogy a rendszeres nyomtatáson kívül nincs más dolgunk ezen a téren - sőt, igazából a nyomtatást is a célországokban végzik el, hogy gyorsabban adhassák postára az iratokat.

-Ja, akkor jó. Akkor tárgytalan, pedig egész jó ötletnek tűnt. Második javaslatunk: tapasztaltuk, hogy rengeteg riport többezer soros, és kezelésük, szűrésük, csoportosításuk hagyományos Excelben nehézkes. A DRA-nek van ellenben egy alacsony költségvonzatú, saját fejlesztésű alkalmazása, amelynek segítségével ezeket az adatbázisokat könnyen és rugalmasan tudjuk kezelni, illetve ezekből kimutatásokat készíteni. Ezzel riportonként legalább 20-30 percet tudnánk spórolni, ezáltal 3,21 személy munkája válna fele... tudnánk más célra hasznosítani.

-Tényleg jól hangzik - mi jelenleg a beépített Kimutatás-varázslót, azaz a pivotokat használjuk ugyanilyesmi célokra, de tényleg dicséretes kezdeményezés.

-Tényleg? Akkor semmi. OK, több jóváhagyott és véglegesített javaslatunk még pont most nincs, de majd otthonról küldünk még. Addig is köszönjük szépen, az expense-eket átcharge-oljuk a megbeszéltek szerint, és a konzultálási tiszteletdíjról is hamarosan kiállítjuk a számlát. Legyetek jók és bejelölünk titeket mind a Facebookon.

 

2011. IV. 15.

-Szép jó reggelt kívánunk minden Bitumexkovbojnak- és angyalnak! Ezen az álmos pénteki reggelen egy rövid bejelentést szeretnénk tenni (remegő hang, zavart heherészés), bár mára a menedzsmentből szinte mindenki véletlenül szabit vett ki és én maradtam itt egyedül, de mindegy. Szóval olvasom. Kezdhetem?

Cégünk, a Bitumex a pénzügyi és gazdasági világ 2008 óta sűrűsödő, rendszeres kihívásaival folyamatosan sikerrel birkózott meg, relatív piaci részesedési arányát világszerte megtartva. However, az állandóan változó üzleti világban - hogy megőrizzük piaci előnyünket - csak az azonnal reagálni és megújulni képes szervezeteknek van jövője.

...

A Board döntése szerint a budapesti szolgáltatóközpontból a folyamatjavítási projektek eredményeképpen 2011 november 30-ig 120 pozíciót mozgatunk át az iszlamabadi Quartz Valley-be, a DRA központjába. Természetesen - 5 fő célkitűzésünknek megfelelően - munkavállalóink a legértékesebb erőforrásaink, akik érdekében mindent meg fogunk tenni, hogy megfelelő ellentételezésban részesülhessenek.

Eddig az official announcement. Még hozzátennék pár gondolatot.

Nyomatékosan fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a külső és a belső kommunikációban kerülendő a "kiszervezés", "outsourcing", "leépítés", "dismissal" és a hasonló, negatív kicsengésű megnevezések - hiszen itt távolról sincs ilyesmiről szó. A Grafton-projekt nem más, mint hatékonyságnövelés, optimalizálás, ésszerűsítés. Ezt tartsátok szem előtt. Köszönöm a figyelmet, mindenkinek jó hétvégét!

Címkék: multi munkahely
139 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.11.30. 09:46:12

@El Topo (Sgt. Elias): ha jól emlékszem valami elméleti fizikás könyvben olvastam, hogy egy nagy egyetem tanszékvezetője azt mondta, az elméleti fizikusok aranyos emberek mert csak ceruzát kérnek, ellenben a matekosok radírt is.

noirp 2010.11.30. 09:46:36

@Hadrian77: Hát ezaz. És honnan tudjuk, h a másik másnapos másodéves merült-e, vagy a tanszékvezető?

2010.11.30. 09:50:00

@noirp: ha ugye le vannak zárva a folyosók üvegajtóval, akkor a másodéveseket kizárhatjuk. Ellenben az, hogy nagy tudós emberek a vécében bagóznak eléggé szánalmas.

driopios 2010.11.30. 09:50:42

És a pakisztáni kollégák ezt így lenyomták magyarul? Azért csak nem ekkora világnyelv vagyunk már! Szerintem a pidgin english inkább valószerű, sok-sok reassurance, energising, performance boost és invigoration szavakkal megtűzdelve.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 09:55:38

@Hadrian77:

És akkor gondolj bele, milyen állapotok lehetnek a pakik anyacégénél, Iszlamabadban!

2010.11.30. 09:58:16

@El Topo (Sgt. Elias): bal kézzel eszünk, mert a jobb az a fenéktörlésre van...:)

régebben, amikor a Fridi az ATV-n futott, időnként meghívott egy elméleti fizikust, nem jut eszembe a neve. De haláli jókat mondott a faszi és közérthetően:)

noirp 2010.11.30. 09:58:38

@Hadrian77: Az tényleg szánalmas.

noirp 2010.11.30. 10:00:00

@El Topo (Sgt. Elias): hogyhogy milyen. Luk a betonon+2 kapaszkodó.

Nadiposzi (törölt) 2010.11.30. 10:01:14

@noirp:
Volt olyan poénos arc, aki a vérnyomokat kezdte keresni...
Na,hagyjuk a kakalógiát.
A műmájer szakzsargon a pályázati területen is pusztít. Mondjuk nem vagyok mérvadó, én már a míting és a prodzsekt szavakat is utálom, nem beszélve a kóráutputról.

2010.11.30. 10:03:30

Egy barátom angliai szoftveres cégnél dolgozik (logisztika, napi operatív munkához használják), múlt hetet Kínában töltötte, most Szingapúrban van. Mesélte, mókás amikor európai ember tréningel ázsiaiakat:)

Hepciás 2010.11.30. 10:03:55

A halottak napi indítás priceless!

Ngelina 2010.11.30. 10:06:39

@El Topo (Sgt. Elias): én sem találom annyira viccesnek, ezek a multi-mindennapok :(

noirp 2010.11.30. 10:07:13

@Nadiposzi: Ha legalább tényleg szakzsargon lenne, de hát _nem az_, hanem egyszerűen műmájer és semmi több. Nem igaz, h a fogalmainak ne lehatne magyar megfelelőt találni. Mulatságos különben, ahogy toljuk ezeket az interesting szakszavakat, miközben olyan és annyi az idegennyelv-tudásunk, amilyen és amennyi. "EMKE, érti? E-M-K-E!" "Ez a buszjegy nem jó! Érti? NEM JÓ! Nógudd!"

Lord_M_ 2010.11.30. 10:14:43

Uhh...

Jólhangzik... csak nem ültél egy ilyenen? túl életszagú... Az ilyen hatékonyságnövelő elemzések valahogy soha sem úgy végződnek ahogy kell... Egyszer láttam közelről ilyet... napokig ültek ott a nagytudásúak, és olyan ötleteik voltak melyeket már jobbára megoldottunk... a szépsége az volt a dolognak, hogy a végén láttam a jelentést, semmi olyan értelmes ötlet nem volt benne amivel bármit lehetett volna kezdeni, nyomtatási ötletük nekik is volt... az egész "dolgozat" nem volt más mint üres frázisok egymásra felfűzve... Ha valaki olvasta Assimov Alapítvány trilógiáját, akkor biztos emlékszik, hogy talán a második részben (de lehet az elsőben) beszélgetnek egy olyan "technikáról", hogy az elhangzott beszédből ki lehet szűrni a valóságot... és kiderül hogy az ott lévő valami magas rangú ember tulajdonképpen semmit nem mondott... nahh ez a jelentés is ilyen volt... kb annyi volt, mintha 20 oldalt beadtak volna üresen... persze a konklúzió aranyos volt: "A fentiek fényében, a leírtak figyelembe vételével a dolgozói létszám 2,1 fővel csökkenthető"... (13 emberről beszéltünk)... érdekel ki lenne az a 0.1 ember... persze szerencsére emiatt senkit nem tettek lapátra, a később bevezetett rendszer is rávilágított hogy automatizálhatsz millió egy folyamatot, a végére ültetni kell egy embert, aki végrehajtja a számítógép utasításait :) így maradt a 13 főnyi legénység... sőt, racionális meggondolásból jelenleg 20 fő dolgozik ott. (igaz osztott munkaidőben és nem 2x8 hanem 2x6 órában, viszont mások 8 órában nem keresnek annyit mint ott a volt kollégák)...

Másik helyen, viszont nem voltak ennyire értelmesek a vezetésben, a 8 fős csapatból 3-at kiraktak mert a mekkinzí megmondta hogy 2.8 fő felesleges... kirakták őket, fél éven belül 4 fő meg felmondott mert a másik három ember munkájából egyre több rakódott rájuk és a 14órázást nem szerették... azóta is keresnek embert a területre... és a hatékonyság a padlón van, a most ott lévő 3 ember nem tudja hozni amit a 8 hozott...)

a poszt, mint általában mindig : most is király :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 10:31:34

@Lord_M_:

Így van, és ehhez még multinak sem kell lenni.
Az utóbbi húsz évben legalább száz céget láttam tönkremenni a folyamat miatt. Valahogy elindul egy cég, és valamiért sikeres lesz. Ahogy jön a pénz, eleinte nem számít semmi, jut fizetésre, prémiumra, alkalmazottaknak céges autóra, szabadságra, jutalomra, mindenfélére. Aztán a tulajdonosnak/tulajdonosoknak egyszercsak feltűnik, hogy a cég profitjából tulajdonképpen felháborítóan kevés jut nekik, személyesen. Nem tudják átlátni, hogy egy ebédnél többet nem tudnak megenni egy nap, egy kocsinál többet egyszerre úgysem tudnak vezetni, egyszerre csak egy nőt tudnak dugni, egyszerre csak egy világkörüli útra tudnak elmenni. Többet szeretnének.
És akkor elkezdődik, hogy min lehetne a legkönnyebben spórolni? Hát természetesen az alkalmazottakon! Először is kirúgunk párat, és a munkájukat rátestáljuk a maradékra. Plusz elmaradnak a jutalmak, a prémcsik, meg az egyebek. Pár évig nem emelünk nekik fizetést, és így aztán az eredetileg jó kis jövedelem hamarosan átlag alatti lesz.
Erre a jobb képességű munkavállalók hamarosan maguktól is elmennek a gecibe. Csökken a cég árbevétele, úgyhogy elveszünk a dolgozóktól még egy pár dolgot, nem fűtünk az irodában és ha dolgozni akarnak, hozzanak maguknak otthonról tollat, ceruzát, radírt!
Így aztán már azok, akik valamiért maradtak (a legkevésbé csillogó képességűek, elesettek, rokkantak, stb..) elkezdenek beleszarni a dolgokba. Hamarosan a cég egy füstölgő, üszkös romhalmaz.
És akkor a tisztelt tulaj -akinek még az ükunokája is vígan megélhetett volna egy hangulatosan működő, tisztes haszonnal dolgozó cégből-, ott áll a kotvány közepén, és néz csodálkozó boci szemekkel. Nem érti, mi a kurva élet történt, és szidja a tolvaj, rohadék alkalmazottakat, a bankokat, a multikat, és a zsidókat.

Nadiposzi (törölt) 2010.11.30. 10:31:34

Régen a melós munkája eltartotta a menedzsmentet, a párt mókusokat, az irodai virágöntözőt, az üzemi tűzoltót, az öltözőőrt, az udvarost és még a fasz tudja kit nem. (Létező posztok, az említett Nitrokémia 1989-es kollektív szerződéséből mazsoláztam) Na most ez elmúlt. Mostani parazitáink a semmihez nem értő, pigdin english lószarokat habargató, roppant fontos arcok. A pakisztáni logisztikusokat nem ismerem, de létezik egy ehhez hasonló jelenség a tudományban is.
Amit én látok a saját - nem multi - házunk táján az ugyanez. Nyugati kutató manusok beszállnak egy Káeurópai projektbe (akik ennek örülnek, hisz így internesönel könnyebb zsét szakítani Brüsszelből, szóval ez közös érdek), ahol tevékenységük a meetingek, progress reportok és faszomtudják szervezésében, írogatásában merül ki. (Ah, ... Nice to meet you! Fine thanks.) Saját tud. tevékenységük már véget ért, ez amolyan jutalom játék a nyugdíj előtt, eljárnak ilyen olyan konferenciára, pr.meetingre bebaszni, vagy a pöcsüket áztatni valami langyos gyógyvízbe, oszt jó napot.
(Mondjuk franc se gondolta volna a Nitronál, hogy fogok egyszer 4 csillagos szállodába aludni labancéknál.)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.30. 10:33:33

Hát nálam ez benne van a top5 modorosban, nagyon bejön a nyelvezet, kerek, szóval fasza volt! Pedig nehéz erről jót írni, lerágott csont a téma, minden másodosztályú közönségfilmes elsüt egy ilyen meeting jelenetet, gyenge paródiával. De ez fasza volt, tényleg!

telkoe 2010.11.30. 10:39:40

@lárvalányhaj: a 'kocsing' nak kb annyi az ertelme mint az osszes tobbi multiotletnek. Par unatkozo kozepvezeto kiszor ra egy csomo penzt hogy bizonyitsa sajat fontossagat es par ev mulva atveszi a helyet valami uj divatokossag. Most talan a CSR lesz a kovetkezo nagy durranas.

2010.11.30. 10:42:26

@El Topo (Sgt. Elias): mindig kitalálnak valamit, amivel saját fontosságukat alátámaszthatják, aztán ha megoldották, kimutatják mennyire jó is ez. Az ezzel generált egyéb problémákat pedig kitűzik jövő évi célnak. A folyamatos újabb probléma generálás évekre biztosítja a helyüket.

Jönnek a fekete öves LEAN-ek, ez a jövő útja!

Bejgli 2010.11.30. 10:50:13

géppisztolyt ide.... kurvajól sikerült :)

MagyarZizzi (törölt) 2010.11.30. 10:59:11

Nagyon jó poszt, átéreztem minden sorát, pedig nem is multinál dolgozom, hanem könyvtárban. De nálunk is ugyanez megy; összehívják az osztályvezetőket brainstormingolni, ahol telebeszélik a fejüket, hogy mit kell csinálnia subject reference librariannek ahhoz, hogy a felhasználó tudjon informálódni a virtuális térben, miközben mi a raktárban nyálazzuk a százéves katalóguscédulákat. A vége persze mindig fizetéscsökkentés meg elbocsátás...

noirp 2010.11.30. 11:02:57

@El Topo (Sgt. Elias): Aki nyírni akarja a juhot, az etesse is-ezt még kurva sokan nem értik.

noirp 2010.11.30. 11:04:57

@Nadiposzi: A menedzsmentet most is az alkalmazottak tartják el, a pártmókus közvetve szintén jelen van, a külső szakértő banda, na az tényleg új fejlemény.

noirp 2010.11.30. 11:07:03

és azért remélem, hogy ahol vegyigyár/kohó van, ott azért az üzemi tűzoltók még megvannak...(Most komolyan)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 11:08:24

@noirp:

Hagyjál már ezzel, hogy még nem értik!
És mikor fogják érteni? Ötven év múlva? Addigra én tudod mi leszek? Halott.
Mindig irígykedem, mikor olyanokat látok a tévében, hogy XY bácsi csehországban olyan céget vezet, amit már a dédükapja is vezetett és ezerhétszáz-akárhány óta karácsonyfadíszeket készítenek. És az alkalmazott dédpapa dédunokája is a cégnél dolgozik, mint alkalmazott.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.30. 11:13:21

@El Topo (Sgt. Elias): azért ezt én megkérdőjelezném, hogy nem tud egynél több nőt dugni... nagyon régiesen gondolkodsz te erről:)

telkoe 2010.11.30. 11:14:13

@Nadiposzi: Regen azt hittek - hirdettek hogy csak a melos dolgozik es o tart el mindenkit. Mostanra elvileg a legtobb ember feleri esszel hogy a cegvezetes, ertekesites de meg a vallalati tuzolto is resze az ertektermelesnek.

lárvalányhaj 2010.11.30. 11:15:52

@noirp: @telkoe:

Én nem a multis változatát próbáltam, hanem life coachhoz jártam egy ideig. Kifejezetten hasznos volt a dolog, és egy csomó értelmes dologra jöttem rá, kár, hogy a coach egy szép napon bepróbálkozott nálam, aminek hatására kénytelen voltam kiszállni a dologból.
De a technika maga sztem nagyon hasznos, bárkinek tudom ajánlani.

noirp 2010.11.30. 11:16:45

@El Topo (Sgt. Elias): Ki mondta, hogy ezt nálunk valaha is megértik???
Cseho.-ban 1850 körül már volt mondjuk üveg-és textilipar, nálunk meg lónak a fasza, csibukozás, böfögés, politizálás, sültgalambvárás. És ez kurvára nem a töröktatárlabanc hatása szvsz. Hülyeségből nem szorulunk importra.

szerintem alapvetően egyetértünk, csak mindkettőnknek fel van kúrva az agya néha.

2010.11.30. 11:17:35

@lárvalányhaj: micsoda amatőr, bepróbálkozik egy ügyfélnél, őt is lehetne coacholni:)

noirp 2010.11.30. 11:20:12

@telkoe: Mindenki része.
A gond az, hogy ezt a felsővezetés felejti el előbb, és nem a melós. Nem az alkalmazott jelenti ki tapasztalatom szerint, h neki 2008 decemberben igenis járt az az x ezer euró prémcsi, válság ide vagy oda.

Vezetés nélkül megeszi a fene a vállalatot, mert már 40 embert is kurva nehéz összehangolni.
Alkalmazott nélkül megeszi a fene a vállalatot, mert mit koordinál a vezetés, ha senki se hajt végre semmit?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 11:21:08

@vészmadár (pica pica):

Nekem ilyen régies anatómiai ismereteim vannak, az összes könyvemben úgy néznek ki az ábrák, hogy egy palinak csak egy pöcse van.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 11:23:33

@noirp:
Azt hittem, hogy az a szófordulat, hogy még nem értik, azt jelenti, hogy -reményeid szerint- majd valamikor fogják.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.30. 11:23:53

@El Topo (Sgt. Elias): oké, de egy pemzlivel lehet ugyebár több bödön festéket is használni (már technikailag, ugye)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.30. 11:25:14

@lárvalányhaj: akkor most már megkérdezem, mi a falhozvert karimás lófasz ez a life coach?

noirp 2010.11.30. 11:31:48

@El Topo (Sgt. Elias): Jogos belémkötés, a "még" elvileg tényleg azt jelentené, hogy...stb. S
ajna nem nagyon reménykedem. Legalábbis a saját életemen belül (uszkve 2050-ig bezárólag???) nem.

Mi leszek 50 év múlva?? Halott! ez rám is stimmel.

Vannak ismerőseim, aki szerint 10-15 éven belül politikában, üzletben egyaránt generációváltás lesz. Jó lenne hinni benne, de inkább csak akkor, ha látom.

Mostanság egészen mást látok, tkp. a tőkés rendszer teljes félreértését, azt hiszem.

noirp 2010.11.30. 11:32:29

@vészmadár (pica pica): akkor én kivételesen szerencsés helyen kezdtem pályát :-O

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 11:34:42

@noirp:

Azt hiszem, alkoholista leszek.

telkoe 2010.11.30. 11:35:48

@noirp: valahogy igy :) kiveve az ugyeletes multiokossag szakertoi csapatat. Az ilyen tanacsadok altalaban arrol ismerszenek meg hogy
- csak tort angol-magyar kevereknyelven tudjak elmakogni amit akarnak (PR, HR, kocs, Lean, CSR stb)
- kifejezetten draga tanacsadast arulnak, eredmenygarancia nelkul
- ha egyszar vasaroltal allandoan toljak a konferencia / evesjelentes ajanlatot
- altalaban 3 ev utan eltunnek es uj vilagmegvalto okossag lesz helyettuk

Nadiposzi (törölt) 2010.11.30. 11:44:20

@telkoe:
Hé, nem Marxot akartam idekeverni. Egyszerűen az nem változik soha, hogy a rendszer működésében kódolva van 10-20 akárhány százaléknyi parazita. Ez lehet melós is, aki egy utolsó lógós tetű, de ő általában könnyeben lebukik, semmittevése, eredménytelensége látványosabb. A poszt - és az általam írottak a felsőbb vezetői szintek értelmetlen látszat tevékenységeiről szólnak.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.30. 11:46:07

@noirp: ez nem a csehek nagy eredménye, hanem az osztrákoké, akik oda helyezték a birodalom iparának egy tekintélyes hányadát. Akkoriban a cseheknek nem sok köze volt ahhoz a területhez. A készbe meg könnyű beleülni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.11.30. 11:51:35

Ez nem modoros, hanem kibaszottul bicskanyitogató.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.11.30. 11:57:11

...de a Chanrasekhar akkor is indiai név. :)

lárvalányhaj 2010.11.30. 12:00:27

@Nadiposzi:

A menedzsment az, ami megteremti a feltételeit annak, hogy a melósok által termelt értéket el lehessen adni.
Például azáltal, hogy vevőket keresnek, például azáltal, hogy koordinálják a melósok munkavégzését, például azáltal, hogy megteremtik annak a feltételeit, hogy jobb termelőeszközök legyenek a munkahelyen, mint amilyet a melósok maguktól tudnának szerezni, például azáltal, hogy hatékonyabbá tegyék a melós munkáját stb.
Az más kérdés, hogy a termék értékesítése és a melós munkabére (plusz ezermillió költség) a zsebükbe kerül, de tény, hogy a melósok nagy része magánvállalkozóként a töredékét se keresné meg annak, amit a munkahelyén megkeres. Kezdjük például azzal az aprócska problémával, hogy nem ismer olyan embereket, akiknek el tudná a termékét, és nem is tudja, hogy hogyan kell azt.

telkoe 2010.11.30. 12:25:38

@Nadiposzi: A vallalatvezetesnek van ertekteremto szerepe, meg akkor is ha kialakul benne x% folosleges hulye. Ugyanugy ahogy melosok nem csak szolgalmas dolgozok, a vallalatvezetes sem teljesen eloskodokbol all. Pl a ceges tuzoltok nem azert voltak / vannak h legyen valaki aki piros autoban szundikal.

noirp 2010.11.30. 12:32:01

@Modor Tibi: Oda helyezték a birodalom iparát, de miért? Ugyanaz a nyersanyag (hamuzsírégetéshez fa pl.) a mai Magyaro. területén is meglett volna. Helyette mégis mi lettünk a bor-búza-marha-és kiskatona-beszállító. És mondd, a Védegylet idejéig volt valami komolyabb zsezsegés az osztrák vámtörvények és egyáltalán az egész berendezkedés ellen?

Nem tudok róla. Volt viszont egy szűk réteg, amelyik-gondolom-nagyon jól megélt a gabona-és élőállat-kereskedelemből s nem állt érdekében a változtatás.
Az h a gabonát és a lábon marhát ingyen munkaerővel toltuk, már csak hal a tortán.
(Az igaz, h. ezekben az időkben az átlag gyári munkás sem sokkal volt előrébb a jobbágynál.)

Lord_M_ 2010.11.30. 12:36:47

@lárvalányhaj: de ez kétélű, mert a remek management pusztán a kapcsolatait és eszközbeszerző képességét, (és egyéb vezetői frázisait) megsütheti ha nincs egy lakatosa aki kikalapálja azt amit elvállalt, vagy nincs egy adatbázisguruja aki egybentartja a rendszert, vagy nincs egy fejlesztője akinek a munkáját értékesítheti...

hovatovább semmi baj nem lenne a managerekkel, ha értenének néha ahhoz ami felett uralkodnak, vagy éppen elhinnék, hogy ha azt mondja az emploji hogy ez 2 napi munka, akkor péntek délután nem tenne hétfő reggeli időpont vállalást a nagyfőnök felé az Usába... vagy amikor pont annyi manager ül felettem mint ahányan dolgoznak mellettem... és nem találnák ki hogy progress meetinget tartanak, két és fél órát, majd utána 20 perccel odajönnek, hogy akkor hogy áll a munka, és áll hátratett kézzel és néz bután amikor mondom neki, hogy mégis hogy állna amikor két és fél órát együtt ültünk a meetingen ?

vagy nem bombázna meg 6 azonnali feladattal, majd mire végzek vele, megkérdezi hogy de a "napi munka azért ugye haladt?" ... wtf?

félreértés ne essék, voltak nagyon jó főnökeim is, akikkel le lehetett ülni beszélni, és elmondani hogy az adott feladat, mondjuk 4 óra... bólintott, megértette. és ha véletlen közbeiktatott valamit, akkor tudta hogy addig a másik feladat áll. Plusz leboxolta azokat amiket egy managernek le kell, és nem tolta rám a feladatot gondolkodás nélkül.

Mert hidd el nekem, abból van elege a sok alkalmazottnak, hogy a manager csak felfelé prezentál, és egyetlen eszköze az hogy üvölteni tud. Nem, ezek nem szereznek semmit, nincsenek kapcsolatai... (csak saját érdekükben hasznos kapcsolatok max) ezek csak próbálják összehangolni a dolgokat...

a cégvezetés, a marketing, a PR, az üzletközők, (jó esetben a HR) az aki az üzletet szerzi és élhetővé teszi a munkahelyet...

szóval lehet, hogy a nyáj nem tudja eladni a bundát, és nem tud tápot sem venni, de nyáj nélkül (vagy rosszul tartott nyáj esetén) a juhász is éhen pusztul, hiába tudja a tápbolt és a gyapjúfeldolgozó üzem címét...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.11.30. 12:43:16

@lárvalányhaj: Ez pont az IT területén nem működik, lényegében azért, mert az átlag menedzser butább, mint az átlag programozó. Addig jó, amíg nem próbálják koordinálni a munkádat. Ugyanuis aki két "rétegnél" messzebb van a valódi munkától, annak garantáltan fingja sincs arról, hogy mi vezet eredményre és mi nem.

Az okosabb menedzserek tudják ezt és nem is próbálnak azokkal a dumákkal hülyíteni, amit csirkegyári munkások befolyásolására találtak ki. Ráhagyják az egészet az alsóbb vezetésre, de ezzel persze ők maguk tökéletesen feleslegessé válnak. Mégis ez a legjobb forgatókönyv, mert ha elkezdenek beleugatni, abból jó még nem sült ki.

A többi, amit leírtál, az nem a menedzsment feladata, hanem a sales-é.

noirp 2010.11.30. 12:47:37

@lárvalányhaj:
"A menedzsment az, ami megteremti a feltételeit annak, hogy a melósok által termelt értéket el lehessen adni."
Jól nyomod :)

Elviekben igen, igazad van. A melós elkeseredését (nota bene az enyémet is) az szítja, amit gyakorlatban lát.
Ennek csak egy része a vezetés esetleg durván szemet szúró élősdi viselkedése. (Ami pedig tényleg rendszerfüggetlen: ha nincsenek menedzsereid, van párttitkárod vagy grófod)
Ami még jobban felforralja az ember agyát, az:
1) a szűkebb területre korlátozódó szakértelem figyelembe nem vétele. Azaz a menáger nem hallgat a mérnökeire, horribile dictu a szakmunkásra, vagy mondjuk a könyvelőjére; ha csak akadékoskodókat lát bennük.
Ez irtózatos probléma, akárhányszor találkozni vele, elég 3 nagyobb vegyipari baleset történetét végigolvasni, a vége mindig u.a.: az operátor/az üzemvezető/az akárki szólt, hogy szar van a palacsintában, de elküldték a francba, minek károg mámegin'.
2) a kapkodás, a prioritások gyakori cserélgetése, a homályos célkitűzések
3) a pazarlás, pénzben, időben, munkaerőben, vegyszerben, akármiben; ez az előzőnek is lehet a szüleménye...
4) a bajok takargatása (úgyis kiderül), de hát ez is rendszerfüggetlen, lásd: "elkúrtuk, nem kicsit"

lacivagyok 2010.11.30. 12:52:30

Zseniális post.
Hogy én mennyi ilyet láttam már...

Három portás kislány elküdenek a maga 70.000 bruttójával, ezt tanácsolja a cég a maga 300.000.000 Ft megbízási díjával...

De a szövegezés, a bullshit és az egész attidűt - jó poszt!

noirp 2010.11.30. 12:59:38

@Lord_M_: "hovatovább semmi baj nem lenne a managerekkel, ha értenének néha ahhoz ami felett uralkodnak(...)", igen. egyetértek.
"vagy amikor pont annyi manager ül felettem mint ahányan dolgoznak mellettem."
igenigen

lárvalányhaj 2010.11.30. 13:04:41

@Lord_M_:

"Mert hidd el nekem, abból van elege a sok alkalmazottnak, hogy a manager csak felfelé prezentál, és egyetlen eszköze az hogy üvölteni tud. Nem, ezek nem szereznek semmit, nincsenek kapcsolatai... (csak saját érdekükben hasznos kapcsolatok max) ezek csak próbálják összehangolni a dolgokat..."

Egy jól működő vállalatnál az ilyen menedzserek elég hamar mennek a levesbe, mert egyszerűen nem hatékonyak.

Ami az alkalmazottakat illeti, igazad van, de ezt nem is vonta senki kétségbe.

noirp 2010.11.30. 13:13:04

"Egy jól működő vállalatnál az ilyen menedzserek elég hamar mennek a levesbe, mert egyszerűen nem hatékonyak."

Bocs, ez naiv hozzáállás (bár igazad lenne). Nem mennek.
Épp a kapcsolataikat és kommunikációs képességüket--a munkaeszközüket ugyebár-- föl-vagy kihasználva maradnak. Ha hibáztak, sokkal könnyebben mossák ki magukat a szarból és sokkal könnyebben kenik másra a felelősséget, mint a mezei alkalmazott.
Teszik ezt (rossz esetben) úgy, hogy pontosan a rájuk nehezedő felelősségért nyalják föl azt az összeget havonta, amit.

Lord_M_ 2010.11.30. 13:23:21

@lárvalányhaj: nem mintha nagyon értenék hozzá, de a nagyvállalat, a multi ember és managertömegében törvényszerűen elvesznek ez az emberek... tehát nem hogy a levesbe nem mennek, de kiválóan ellubickolnak évekig... miután kifelé viszont remekül prezentálnak, és a felelősséget megfelelő mértékben megtanulták lefelé tolni, egyre inkább biztonságban vannak. 10 év után meg már nincs isten aki kirúgná őket, mert olyan vastag végkielégítést kapnak, hogy a pénzügyesek szeme behorpad mire kiolvassák. Nem is kell messzire menni, az "elektromos tábornok" (általános elektromosság?) nagy - nagy rendszerében tonnaszám teremnek az ilyen kevéssé jó vezetők... szakmai rálátás nélkül mennek manager képzésre, majd visszajönnek és osztják az észt... És ha nekik egy hozzáértő külső szakértő cég azt mondja hogy ej bizony itt 5 ember felesleges 7ből, akkor lelkesen leépítik a csapatot... aztán a másik kettő meg felmond... és mi történik ? lesznek nyitott pozíciók, mondjuk 5, kicsit kevesebb fizetésért, az overall bértömeg csökken... tehát a profit "nőtt"... ergo : kiváló manager... fél év múlva meg minden bevállalt projekt úszik, csúszik... és akkor a terület feleslegességét kezdik firtatni... felosztják, átalakítják... további költségmegtakarítás : tehát kiváló manager... kaphat új csapatot.
a maradók meg pislognak hogy akkor most hogyan is van... hány ember munkája marad elvégezetlenül?

Végül rájönnek, hogy az egész egy rakás sz*r, tehát két dolgot lehet tenni, vagy új csapatot építenek és bővítik a létszámot amíg újra profitot nem termel... tehát lehet újra optimalizálni... vagy az egészet kivágják a francba indiába..

ohh igen, és az a szép amikor az ilyen külső tanácsadó cégek szakmai hozzáértés nélkül mérik fel a csapat hatékonyságát... (mégis hogyan tudna felmérni egy akármilyen nem informatikus szakember pl informatikai területet? honnan tudja hogy a fejlesztési idő 20%-a lefaragható, amikor életében nem írt egyetlen sor kódot sem? (és ugye egy program legyártása nem csak abból áll hogy összehányok 1000 sor kódot, hanem azt ki köll találni, megtervezni, millió egy tesztet csinálni, kijavítani... aztán a megrendelő új igényeit belefaragni... összehangolni a többi rendszerrel... és arról nem is beszéltünk hogy a legyártott kód és a munkafolyamat sokszor olyan váratlan problémákat generál, aminek elhárítása több időbe kerül mint a nettó kódgépelés)

fúúú... kezdek morcos lenni :)

szval nincs baj a hozzáértő vezetéssel, szívesen dolgozok velük, elfogadom a véleményt, az igényt... de azoktól borzasztóan kiver a víz, amikor egyetemről kiesve, managerként kezdi az életét, és a gyakornoki idejét leszámítva soha az életben nem dolgozott az adott területen, és empirikus tudományával akarja irányítani azt amit még nem is látott... na meg a szakértők... külső midnentlátó szakértők... 2.1 ember kirúgható...

2010.11.30. 13:41:21

Alapvető, hogy csak megmondani hányan feleslegesek az kevés. Ilyenkor ugye újra kell szervezni, ki mit és hogyan csináljon az új felállásban, hogy a hatékonyság meglegyen és az embereket se terheljük túl.
Na ez utóbbi szokott elmaradni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.11.30. 13:43:43

@lárvalányhaj: Elég kevés igazán jól működő vállalat van a világon.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 14:30:47

Visszatérve egyébként a posztra: az utolsó részben szereplő remegő hang és zavart heherészés aránylag jogos. Megmondom őszintén nagyon várom azt a napot, amikor a híradó azzal og kezdődni, hogy egy ilyen menedzsert egy hasonló bejelentés után a felháborodott beosztottak végigkúrtak az íróasztalon, majd felgyújtották a gecibe az egész épületet, majd csapatokra oszolva elkezdték megkeresni egyenként a vállalatvezetés többi tagját is.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.30. 14:34:56

@noirp: földrajzilag is közelebb volt Böhmen és Mähren a mai Ausztria területéhez, valamint a lakosság nagyobb arányban volt németajkú, mint az akkori Magyarországon - tk. egyenlő volt Ausztriával.

Természetesen ha arra keresel igazolást, hogy a magyar eleve silányabb nép, az más :)

Maisie MacKenzie 2010.11.30. 14:43:57

Ja, csak egyszerűen fejlettebb volt ott az infrastruktúra, mert közelebb voltak a központhoz. De most ezért utáljuk a cseheket? :-( Mondjuk eléggé poroszossá torzultak, de néha jól áll nekik.

Mi itt a nyugati kereszténység végvára vagyunk, addig jutott a reneszánsz és a reformáció is. Tölünk keletre, délre egy más világ van. Mondjuk az sem rossz, de tök más.

2010.11.30. 14:44:34

@Modor Tibi: ja, meg mióta örökös tartomány volt, úgy könnyű...

noirp 2010.11.30. 14:45:56

@Modor Tibi: Keres a rosseb, miért kell a szavaimat kiforgatni?

noirp 2010.11.30. 14:46:47

hiánypótlás: :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.11.30. 14:54:10

@El Topo (Sgt. Elias): Nekünk egy hónapja adta elő az egyik igazgató, hogy a következő év kihívásainak egy dinamikusabb (értsd: kisebb) csapattal vágunk neki, és ott magyarázta álságos pofával, hogy "Tudom, hogy mi jár most a fejetekben, tudom, mit éreztek."

Annál jobban röhögtünk, amikor egy héttel később megtudtuk, hogy másnap közölték vele, hogy kibasszák. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 14:59:36

@Püspök utcai gombaszedő:

Az jó. Kár, hogy az ilyen igazgatók nem a munkaügyi központba mennek egy ilyen után, hanem többnyire találnak egy másik céget, amit szétkúrhatnak.

noirp 2010.11.30. 15:08:59

@Püspök utcai gombaszedő: Ez olyan szép, h alig hiszem. Nagy méznyalás lehetett igazgató úrnak. :D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.11.30. 15:09:51

@El Topo (Sgt. Elias): Igen, de az a pár másodpercnyi vegytiszta káröröm megfizethetetlen.

Azért az is szép a cég vezetésétől, hogy elvégeztették vele a piszkos munkát előbb, és csak utána tették lapátra. Ahogy a nagykönyvben meg van írva.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 15:15:20

@Püspök utcai gombaszedő:
Az egyik rokonom járt még faszán. HR igazgató volt a Hajdubétnél, ha érted, hogy mondom.

GERI87 2010.11.30. 16:17:31

@Modor Tibi:
Hejej...a végén még csak-csak kibubik hogy a cseh ipar az valójában szudétanémet ipar:)

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.30. 16:28:44

@Nadiposzi:

A Wizz Airnél meg betiltották az alkalmazottak mobiltelefonjainak az irodai konnektorokban való feltöltését, mivel egy racionálázási szakértő kiszámolta, hogy a cég évi több százezres villanyszámláját ez pontosan 19 euróval növeli.

Nadiposzi (törölt) 2010.11.30. 16:42:24

@Birca Maxval:
Remélem a racionalizálási szakértő potom pár tízezer eurót kiszámlázott ezért a fantasztikus meglátásért.
Erről az jut az eszembe, hogy a kerekítési szabályok miatt ha 3 zsemléért 51 ft kellene fizetnem (17/db), az csak 50 ft. Nyerek rajta 1 petákot. Na most, 30 zsöminél 10 FT mard nálam, na nézzük .. végül is 3 millió péksütin nyerek 1 milliót és milliomos leszek. Ez egy közgazdasági perpetum mobile, mióta rájöttem, nyugodtabban alszok, nem kell féltenem az egzisztenciámat. Ha kirúgnak, elmegyek szakértőnek.

Nadiposzi (törölt) 2010.11.30. 16:50:55

A menedzsment fényezésekhez meg annyit, hogy ha valaki eljut odáig, hogy a meeting-et ő hívja össze, és nem ő kell készüljön rá, akkor már az életbe nem rúgják ki onnan.
Ha te az Ropogós látványpékség alkalmazottjaként csúcsidőben benn égetsz pár száz pogit, úgy basznak ki, mint macskát szarni. Ellenben ha te a Ropogós beszerzési osztályának főmókusaként sikeresen beszerzel mind a 200 üzletetekbe olyan kemencét, ami Pakisztáni szabvány szerint gyártottak, azaz 420 Volt/ 80 Herz, magyarul kurvára nem működik egy se, na akkor téged nem fognak kirúgni. Inkább megoldják valahogy. A szükséges adapterek, átalakítók, egyéb barkácsok költségét levonják a cég összes beosztottjának prémiumából, enervált évet zártunk, ugye.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.30. 17:40:56

@Nadiposzi:

Becsapós vagy.

3 millió péksüti az 510 millió forint. Nincs kerekítés.

De jó a példád, kicsit olyan mint Zénon levezetése arról, hogy futóversenyen a legjobb futóbajnok sem képes nyerni a teknősbéka ellen, ha annak az elején egy pici előnyt ad.

Egy nálam 20 évvel fiatalabb munkatársamnak szoktam ilyeneket magyarázni munka helyett. Múltkor pl. azt bizonyítottam be neki, hogy hiába utazol el a hét végére időutazással, s jössz vissza, akkor sem fogod eltalálni a nyertes számokat a lottón, azaz NINCS értelme időutazni hasonló céllal.

2010.11.30. 17:43:46

Ezt a DRA nevű cég egész véletlenül nem 100%-os Bitumex-tulajdonban lévő leányvállalat, amit csak azért alapítottak, hogy ilyen kamu tanácsadások kifizetésével kivigyék oda a magyarországi nyereséget a kedvezőbb jövedelemadózás miatt? Csak kérdezem...

Fapuma (törölt) 2010.11.30. 17:52:29

Egyszer /igen, muszaj volt/ felhivtam a HP supportot, ami nyilvanvaloan Mumbaiban /formely known as Bombay/ csorgott.

Na, az volt erdekes beszelgetes, majdnem angolul folyt, csak a vegere emlekszem, ami az volt, hogy nem tudnak segiteni.

Par perc mulva kaptam egy E-mailt, hogy elegedett vagyok-e es megoldotta-e a problemamat a telefonos ugyfelszolga. Irtam ra egy remek ertekelest /angol, hozzaertes stb/ mire valaszul felhivott egy angolul beszelo egyed es suro elnezesek kozepette rendezett 2 db. install CD-t /helyett pendrive, mert nincs a gepben optikai eszkoz/. Hogy miert ketto, a mai napig sem tudom, de 2 nap mulva ott volt UPS-el a cucc.

A tevedes kockazataval es a rasszizmus vadjat magamra veve kijelentem, hogy az indiaiak, pakik keptelenek angolul megtanulni es beszelni, sajnos.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.30. 18:03:52

@Fapuma:

A HP ügyfélszolgálata BULGÁRIÁBAN van, nem Indiában.

Fapuma (törölt) 2010.11.30. 18:22:43

@Birca Maxval: Akkor a pontossag kedveert, az ugyfelszolga kapcsolta tech supportot es csak neked teso, csak most> reszlet a hp fejlesztoi weblapjarol>
"Got a pleasant surprise today when I received a call from HP support in Wellington (Tech support resides in India), where they have assigned a case manager to my issue."

Ritkan tevesztenem ossze egy bolgar angoljat egy indiai angoljaval. Hidd el mindennap hallom oket...
(lemondoan legyint)

Ps. Bulgaria nagy orszag, azert csupa nagybetu? :)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.11.30. 19:00:27

Engem már egyszer elküldtek ilyen hatékonysági mutató miatt. az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy új feladatkör miatt duzzasztottak előtte, de nem jött be és ezért mi ittuk meg a levét a dolgoknak.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.11.30. 19:07:00

@Birca Maxval: Ha hármasával veszed akkor minden egyes üzleten van kerekítés. Csak kérdés, hogy megéri-e hármasával venni, 3M zsemle 1M vásárlással, mennyi időbe tellne?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.30. 19:07:10

@Fapuma:

Oké, lehet, a központi HP-ügyfélszolgálat biztosan Szeredőcön van, ismerek személyesen embereket, akik ott dolgoznak, de ezek szerint egyes részlegek Indiában vannak.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.30. 19:07:58

@Judea:

Így igen. De itt belép a képbe az időfaktor.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.30. 19:18:28

@noirp: feltételes módban beszéltem, bár ezt te írtad: "s ez kurvára nem a töröktatárlabanc hatása szvsz. Hülyeségből nem szorulunk importra."

@GERI87: pontosan az - ahogy amúgy Magyarországról is el lehetne mondani hasonlót, csak talán kisebb mértékben. Amire a csehek büszkék, az a németosztrákok öröksége.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.11.30. 19:22:02

kurva anyját az összes yuppie-nak.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:23:47

@noirp: engem egyik professzorom aztán kezdett gyűlölni, hogy rájött, hogy én rájöttem arra, hogy a tanszék melletti szimpla budiban ki szokta azokat az óriási trágyarakásokat lehúzatlanul otthagyni...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:30:37

@El Topo (Sgt. Elias): semmi olyan, amellyel egy rendes cigánysoron ne találkozhatnál...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:41:19

@Nadiposzi:
Még Amerikában az egyetemen egy nagy amerikai vállalat egyik elég magas rangú középvezetője tartott előadást nekünk. Óriási slepp volt, négy-öt al-mókus is jött. Világoskék ing, hibátlan arcbőr, vastag selyem nyakkendő. Láthatóan még az egyetemi fraternityből ismerték egymást (Alfa-béta-kappa-pszí-mű-omega-omikron frat dudes rule).
Elmondták, hogy Kínában megvettek egy fél céget, egy darabig vesződtek vele, majd eladták vissza a kínainak.
A legnagyobb bajuk az volt, hogy a core activity mellett a cégnek volt egy csomó más activityje is, amely tök irracionális volt. Óvoda, kórház, repülőtér, iskola, üzemorvosi rendelő, sportcsarnok, saját bank.
Ezek ugye nem core dolgok, ezeket terminétölni kell hogy jobb legyen a bottom line.
A kínai állam meg nem egyezett bele.
Félreértés ne essék, nem valami ózdi vasműről volt szó, hanem egy rendes prosperáló vállalatról, amely azonnal tudott az amerikaiaknak megfelelő minőséget gyártani.
A sok kékinges barom arra nem vette a fáradtságot, hogy megkérdezze, hogy ha a kínai vállalt óvodáját bezárják hova adja be a műszak a gyerekeket?

Bemagolták a profiltisztítást és képesek a szikvízből kiszervezni a szénsavat.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:45:43

@telkoe: óje, a value chain az még kimaradt :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:46:39

@lárvalányhaj: végülis, ha minden ötödik nő engedi a horizontális coachingot, akkor már megéri.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:49:17

@vészmadár (pica pica): diplomátlan pszichomókus. Szavannákon élő távoli rokona a kineziológus. Dögevő változata a jósnő.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:56:38

@Lord_M_: ...és ezek még jogászkodni is szoktak, miközben annyit értenek a joghoz, mint pingvin a sivatagi hadviseléshez, de pl láttam olyat, ahol egyszerűen megfelezték (az amúgy törvény szerinti) jótállási időt. Mert az úgy olcsóbb.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 22:59:53

@Birca Maxval: ...és viharlámpát akasztottak a tökükre, hogy éjjel is tudjanak kaszálni :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.30. 23:09:39

@Professor Pizka: szintén nagy vállallat, nem tudott mit Kezdeni azzal a ténnyel, hogy a kínai irodista alkalmazottak délben hunynak egy órácskát. Egyébként güzülnek becsülettel. Én (hülye) jelentkeztem, hogy az amerikaiak bezabálnak, ezután félkómásan fészbukolnak egy félórát, eltámolyognak kávéért, majd ebéd után egy órával nagy nehezen még dolgoznak két-két és fél órát. Akkormeg???
De hogy izé nem motivált aki alszik a munkahelyén.

Namármost ez egy ilyen "Understanding business in Asia" típusú előadás volt. Ekkor már nem voltam hülye, és nem mondtam el, hogy semmi bajom a puritán erkölcsű, kálvinista földmívesekkel, már csak azért is, mert én is ilyenektől származom, de:
1. ebéd után azok is heverésznek egy órát
2. a világ rajtuk kívül másfajta emberekből is áll

Győzött a túlerő, megállapítottuk, hogy fuj-fuj kínaiak. Mivel ez az egész a Hong Kong City Universityn játszódott le, a banda átment a szomszédos plázában levő Mekibe, kivéve a hülye magyart meg még két osztálytársát, akik az egyetem menzáján röhejes pénzből annyi és olyan jó ramen-t zabáltak, hogy délutáni sessiont végigkómázták...

lárvalányhaj 2010.11.30. 23:15:19

@Professor Pizka:

Az ezzel a vérgáz, hogy az ember önként rábíz a kócsra egy csomó információt, azért, mert segítséget vár, és utána ugyanaz az ember a felé irányuló bizalmat és az információimat arra használja fel, hogy targetált csajozási offenzívát indítson. Ňyilván átjön, hogy ez teljesen más szitu, mintha egy bárban találkoznánk. Kicsit olyan, mintha elmennék egy lakatoshoz azért, mert új zárat szeretnék a lakásomra, és a szaki felszerelné ugyan a zárat, de amikor elmegyek otthonról, az első dolga, hogy kirámolja.

killercsiga 2010.12.01. 01:34:43

na ez a poszt _csillagos hatos_

GERI87 2010.12.01. 14:13:10

@Modor Tibi: Hát igen...hiába na, a csehek is csak szlávok:)

Maestro 2010.12.02. 07:52:30

egész nap ilyeneket hallgatok, kell a követelményspeckó hogy optimalizálni tudjuk a reportokat amit a kontrolling majd a HR-en keresztül realizál, ehhez ráadásul át kell migrálni bizonyos processeket innen oda...

ráadásul én csak egy egyszerű programozó vagyok ott, és egy belső fejlesztés kapcsán ez az egész mágikus szóhisztéria az én szintemen azzal a jelentéstartalommal bír, hogy tegyél ide egy gombot ami csinálja ezt meg ezt.

2010.12.02. 14:43:30

óriási poszt. tényleg ezek a multi mindennapok. ideje hogy tökremenjen ez az idióta világ.
süti beállítások módosítása