Olvasói rovat - A menzás

2010/09/20. - írta: Modor Tibi

 

Az önkiszolgáló éttermek világa két iskolai, és egy ÁSÉS-posztot is eredményezett - most rögtön két olvasói összeállítással folytatjuk a vonalat.

Az elsőt a csuhástól kaptuk - aki az amúgy zseniális Orkánság blogot, a képzeletbeli, ám nagyon is valóságosnak tűnő, profin felépített magyar régiót jegyzi. Érdemes figyelemmel kísérni munkásságukat. 

 

Modoros Önkiszolgáló

 

A bizalmaskodó: 

Szevasz Jutka, figyelj, tudnál ma egy kis palóclevest adni? Tegnap a brokkoli megfeküdte a gyomromat. Persze, lehet, hogy nem amiatt volt, csak azért, mert otthon összebalhéztunk. Tudod, mióta kiderült, hogy nem lehet gyerekünk… Másodiknak egy töltött káposztát, köszi. Tehát a nők. Mindig a nők… A telket is eladtuk, mióta elkezdett inni. Nem könnyű az élet.

 

Öltönyös, folyton dolgozó: 

(Fülén telefon) Igen-igen, ne úgy csináld. Legyen 300. De a Rotaryt ne engedd el, nagyon fontos lenne. Ne kellemetlenkedjen, húzd ki belőle. Egy paradicsomlevest kérek. Szerintem rúgjátok ki Kővágónét a beruházásiaktól. Persze. Le van szarva. És egy kordonblőt rizzsel. Köszönöm.

 

Greenpeace-es:

Heló. Az mi ott? Aham… És a bablevesben van más is, vagy csak bab? Akkor nem kérek. Legyen egy kis adag brokkolikrémleves. Ajókagyökeretek van? Akkor egy rántott padlizsánt. Köretnek, mi van? A zöldségköret mirelit, vagy bio? Akkor nem kérek. Jó lesz csak így magában.

 

A laza, aki ráhajt a személyzetre:

Csá Judit! Csinosan áll ma rajtad ez a póló! Mindig ezt kell hordanotok? Tényleg? Jó így a hajad. Krumplifőzelék, köszi. Múlt héten nem voltál. Lebetegedtél, vagy mi a szösz? Csak feltűnt, azért. Aha. Egy rántott párizsit még dobjál mellé, köszi. Húde gyors vagy, nem úgy, mint én, ha érted, mire gondolok. Akkor majd dumáljunk, szevasz!

 

Akinek otthon Nyári Szabadegyeteme van:

Jónapot. Igen, egy pillanat… Kérnék elvitelre tizenegy rántott húst és tizenöt adag köretet. Attól függ, mi van? Legyen rizs. Köszönöm. Tudod, a srácok otthon nagyon éhesek.

 

„Szegény öreg”: 

Nézzük csak… Aha… Igen… Kérnék egy natúrszeletet, két adag rizzsel. Igen, kettőnknek lesz. Köszönöm…

 

Bennfentes: 

Heló ’Dit! Már vártatok? El tudom képzelni. Mizu van? Gyerekek? Katicának még mindig tüdőgyuszija van? Jól van, mondd meg, hogy üdvözlöm! Egy erőlevest kérek, azt Józsi fantasztikusan csinálja! Mellé egy, lássuk csak, legyen egy pörkölt tarhonyával, és (súgva) kérhetek hozzá egy kis ajókát? Köszi, isteniek vagytok!

 

Mindig ugyanazt evő: 

Szervusztok, csókolom. Kérnék egy rántott sajtot sült krumplival. Szuper, na ez most finom lesz.

 

Az evidenciákat kérdező: 

Jónapot. Milyen leves van? Van kis adag? Akkor egy kicsit kérek. Menü van még? Ja, látom, már letörölték. Ebben a mákosgubában mi van? És a pörköltbe tesznek olyan izét, tudja… Tököt. Nem? Hm… Nem inkább egy ilyet kérek (rámutat a töltött káposztára). Gusztán néz ki. A köret benne van az árban? Ja, ehhez nem kell? Akkor mit szoktak hozzá? A kenyeret nem szeretem. Jó lesz így, köszi.

 

Folytatásként pedig Kacagó Gerle foglalta össze a tömegétkeztetés mibenlétét - szerencsére ez csak egy része a teljes történetnek, angol nyelvterületen ugyanez megtalálható hamburgerhússal és sültkrumplival.

 

A menzán

 

„A magyar közétkeztetés megetetett oldala valamint a menzáinkat övező hungarikumok

 

Egy vadászat után Mátyás király egyszer annyi arannyal jutalmazta meg vendéglátóját, amennyi zsírcseppet talált a levesében. Erre fel, a hírre felbuzdulva Mátyás király szakácsa gyorsan meg akarta szedni magát, és annyi zsírt rakott az ételbe, amíg egy nagy egybefüggő zsírpaca lett őfelsége levesében.

Bár Magyarországon sajnos nem él már Mátyás királyunk, és nincsen sok osztogatni való aranyunk sem, de a zsíros és az egészségtelen kosztért mégsem kell messze mennünk. Be kell csak térnünk egy iskolai menzára, egy gyermektábor étkezőjébe, egy munkahelyi csumiba és máris élvezhetjük az üzemi étkezdék nyújtotta lucullusi lakomákat.

Mindenhol alapelv a változatlanság. Szinte pár recept forog hónapról- hónapra. A heti étlap teljes mértékig kiismerhető, követhető, várható, és emészthető.

 

Íme, egy példa:

 

Hétfő: A szószos nap Általában valamilyen tokány, mert a hosszúkásra vágott hús többnek látszik. Pl. Csikós tokány

Kedd: Táplálkozási tanácsadók (pl.: Sch. Norbi) hangsúlyozzák a rostok fontosságát, ezért ilyenkor mindig főzelék van. Jellegzetes fogás mindannyiunk kedvence: a betonfőzelék rántott parizerrel. Főleg, ha már kihűlt.

Szerda: A meglepetésnap. Ilyenkor egy rántott sajt rizzsel, vagy egy sertésszelet bakonyi módra azért beficcenhet.

Csütörtök: Szigorúan CSIRKEnap. Ez az, amit nem lehet eltéveszteni. Rántott csirke, sült csirke. Felváltva. Mert fő a változatosság.

Péntek: Az igazi maradéknap. Pl.: csirkefarhát-leves, valamint húspogácsák rizzsel.

.

Ha már elkezdtem firtatni a táplálkozástanilag rendkívül fontos leveseket, akkor elárulom, hogy mindegyik leves egyenleves. Ugyanúgy néznek ki és ugyanolyan az ízük. Általában valami dögtea (húsleves) az alapjuk, felturbózva zöldborsóval, répával és betűtésztával. Erős Pista hozzáadásával az ízük könnyen élvezhető is lehet. Bár hamar el is lehet túlozni. Akkor az üzemi étkezde leginkább egy tüdőgondozóra hasonlít. Vicces nézni a vörös fejű, krákogó tanárokat.

Egy nyersanyag életútját nagyon egyszerűen végig lehet kísérni. Például szerdán, a meglepetésnapon rántott gomba van rizzsel. Akkor természetes, hogy csütörtökön gombás csirke lesz a menü, és a pénteki levesben is tuti lesz egy két gombafoszlány.

Jellegzetes a kiszolgáló személyzet is. Az enyhén túlsúlyos és a pilinszka alkatig a konyhásnéni bármilyen tud lenni. Örök klasszikus a hónaljkutya (tisztelet a kivételnek) és a kilógó nyaklánc. Általában valamilyen gasztro reklámpóló (Univer, Knorr, Maggi).és ÁFÉSZ-es sapka van rajtuk.

Ritka kivétel azonban a konyhásbácsi. Rajta szigorúan szakácskabát van. Ő egy malőrnek tartja ezt a munkahelyet. Csak átmeneti, nemsokára jobb lesz. Ő az a típus, akinek a szakma csúcsát a hekk pikkelyezése jelentette egy Balaton déli partján lévő halászcsárdában (Fischertscharda). Végül is modoros dolog tengeri halat enni a Balaton partján.

Ha rádöbbentél a menza bejáratánál, hogy elveszett az ebédjegyed, akkor így jártál. Mindenki tudja, hogy menzás vagy, de ezt aznapra bebuktad. Repeta sosincs, mert már elfogyott minden. Érdemes azonban megfigyelni a kollégiumok és üzemi étkezdék környezetét úgy fél három felé. Csomó néni megy egymás mellett degeszre tömött nejlontáskákkal. A bolognai szósz meg csak csöpög belőlük.

Említést érdemel maga az ebédlő is. Kétfajta elrendezés ismert. A szigorúan négyszemélyes asztalos (olaszétterem-beütés) valamint a Harry Potteres változat. Az utóbbinál akár egész Roxfort egy asztalhoz ülhet le. A viaszos piros-fehér vagy zöld- fehér kockás terítő nélkülözhetetlen kellék. Csakúgy, mint a Magyar Szabványos poharak. Azokból is két változat van. Van a mokkáspohár nagytestvére, illetve a hosszanti irányban barázdált fröccsöspohár. A három- négyrétegű papír zsebkendők világában pedig az egyrétegű szalvéta még mindig divatos. A sótartóban a só egy nagy egybekristály. Mikor megpiszkálod, egy egész hegy omlik bele a levesedbe. Ha nincs szerencséd, ebéd közben találkozhatsz hajszállal, kaviccsal vagy rosszabb esetben egérszarral is.

 

„De legalább meleg”- mondják a kollégáim.
 

191 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernoke 2010.09.20. 14:05:40

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: gyerekkoromban állandóan tele voltam aftával, mindig ecsetelni kellett, és nagyon fájt. akkor szűntek meg, mikor megszűntem menzás lenni, azóta sem volt egy se.

viszont most, h visszagondolok, nem bírom kitalálni, h tulajdonképpen milyen _ételt_ ettünk akkoriban hétköznap ebédre? zöldséget soha nem láttam a kaja mellé, salátát szerintem még gimiben sem kaptunk soha, max. uborkát v csalamádét, de azt is csak pénteken nagy ritkán. a hús általában ehetetlenül rágós volt, bár ahonnan csak lehetett, kispórolták azt is (rizseshús egy szem hús nélkül meg ilyesmik).

olyan volt, mint a szegénykonyha.:D

Stiel 2010.09.20. 14:07:15

@Brother Love: hortobágyi palacsinta mint pörkölttemető alap. Vadas viszont... én még nem ettem étteremben olyan jót, mint asszonykáé.

@lárvalányhaj: van valami urban legend, hogy a hazavitt kaját még az egyébként minden büdös-romlott kajára ugró kutya sem volt hajlandó megenni. :)

Stiel 2010.09.20. 14:07:54

@Stiel: bocsánat, _asszonykáé_. :)

Sand Lover 2010.09.20. 14:11:40

@noirp: ÁÁÁ most esett le, hogy a posztban fordult elő az ajókagyökér, a Greenpeace-s menzalátogató mondta, ez csak amolyan modorosan finomkodó-válogatós szöveg lehetett, mondhatta volna a mungóbabcsírát, a búzafűlevet vagy a tápiókagyöngyöt is. :)

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:14:46

egyébként egy szónak is száz a vége, lehetett szeretni, nagyon és sosem voltam utána éhes, gondolom a sok zsír miatt..
a menza kajától pedig mindenki ugyanolyat fingott...visszamentem a koleszba első két nap semmi, szerdán már mindenki ugyanolyat eregetett... LoL

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:16:29

kórusban ordítani, hogy jóóóóóóóóóétvágyat kííííííííííííívánok..
majd kööööööööööööööszönjük szééééééééééééééépen

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.09.20. 14:23:26

S azért az üdülőkről se feledkezzünk meg! 1973-1978 között minden évben Csopakon üdültünk, a külkeres üdülőben (mindkét szülő külkeres lévén), ami kifejezetten amolyan elitüdülőnek számított akkoriban! (Jelenleg is létezik, szálloda, egy éjszakára 15 ezer forint a szoba.)

Szóval itt, az "elitmenzán" is voltak ám vicces dolgok. Egyik emlékem, hogy még 50 kilós, rossz étvágyú anyám is mindig éhes maradt vacsora után, s mindig mentünk fokhagymás lángosért vacsora után, anyám megevett kettőt, apám ötöt. Aztán volt, hogy ebédre pl. tökfőzelék volt hússal és KALÁCCSAL - miért kaláccsal, hát mert a reggeli kalács nem fogyott el, maradt belőle, így nem lett volna értelme kenyeret venni a menzára aznap. Érvelés: aki éhes, az megeszi a kalácsot is, aki meg nem éhes, az minek jön ebédelni, miért nem maradt a strandon napozni?

A csúcs a "hidegcsomag" volt. Amikor valaki nem akart menni a menzára, mert pl. elment kirándulni, az igényelhetett hidegcsomagot. Ez azt jelentette, hogy egy darab kis májkrém, 1 darab mackósajt, 1 kis dzsem, s két szelet félig elszáradt kenyér.

A 90-es években elmentem oda családdal 3 napra. Majd leesett az állam a változásoktól.

A lgnagyobb vicc egyébként annak idején a falra kifüggesztett "házirend" volt, kb. 60 ponttal, mely tételesen tiltott szinte mindent, ami az embernek eszébe juthatott volna. Pl. tilos hangosan labdázni az üdülő kertjében, tilos a szobába beengedni bárkit, tilos saját elektromos eszközt a konnektorba dugni, tilos a szobában pénzben kártyázni, tilos 22 óra után a vécét használni, stb. (Annak idején egy humorista írt is egy kabarétréfát az üdülői házirendekről.)

subVito 2010.09.20. 14:25:40

Én egyszer döglött darazsat találtam a darás tésztában, mondtam is Aranka néninek, a menzás néninek, hogy darázstészta van, de neki nem tetszett a poén.

golyo1974 2010.09.20. 14:25:43

@Brother Love: Nah ez a szag még mindig az orromban van, ha a menzára gondolok :)

noirp 2010.09.20. 14:27:58

@csacse: víííííííííííííszooooooooooónt kiííííííííííívánjuuuuuuuuuuuuuuuuuuk!

(köszönjük szépen, viszont kihányjuk...)

Egyéves Önkéntes 2010.09.20. 14:30:35

Ez előző cégnél nálunk menza volt, és ha igazgatóval ültél egy asztalhoz, ő hatszor akkora adagot kapott, pedig a jegye ugyanakkora volt. Fújdogál még itt a szocializmus szele.
Na ez az undorító, nem a parikápi.

sTormy 2010.09.20. 14:30:35

@subVito: Egy haverom a csavaros krumplifőzelék után hagyta abba a menzán evést. Nem az alakjáról beszélünk persze, hanem a tartalmáról. :)

golyo1974 2010.09.20. 14:31:44

Érdekes, emlékképeim mozaikjaiból valahogy kimaradt, hogy a tanárok ettek volna a menzán. Vagy csak én nem emlékszem rájuk?

doszy 2010.09.20. 14:31:47

@csacse: ...vííííííííszont kííííváááánjúúúúk! (menőbbek: viszont kihányjuk - majd minden alkalommal fojtott nevetés)

sTormy 2010.09.20. 14:33:50

@doszy: Mert mintha ennek az élménynek a viszontkívánása olyan kedves dolog lett volna. :)

golyo1974 2010.09.20. 14:35:50

@sTormy: Az milyen?? Nekem nincs meg :(

szellőláb 2010.09.20. 14:35:50

@scsaba1: Igen, ilyet lehetett hallani. Egy szelídebb változatát viszont saját szememmel láttam. Bevonulás után egy határőr kiképzőközpontba vetett a sors. Kb 1-2 uán kerültem először konyhára. Életemben akkor láttam ilyen nagyüzemi üstöt: akkor este vagy 500 embernek készült benne tojásos lecsó. Jól beszoptam, mert a takarítása rám maradt. Csak abból meg lehetett volna kajáltatni 50 embert, ami az oldalára meg az aljára rásült. Jó egy óráig eltartott, mire végeztem a sikálással. Mutatom a szakácsnak: jó lesz így? Fasza! engedd félig vízzel, aztán szóljál! Szólok neki, jön, bedurrantja alatta az égőt, és vetkőzni kezd! Sitty-sutty belepanttant, és megfürdött benne! Csak álltam és néztem, mint a huggyozó malac.

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.20. 14:36:24

@Birca Maxval: aaaaaaaah, hidegcsomag...ahhhhh ez mekkora respekt...
májkrém, sportcsoki, zsemle, alma, ivólé jóccakát
azon röhögtem adtak májkrémkonzervet, konzerv nyitót azt nem :DDDDDDDDDD

epertorta 2010.09.20. 14:36:32

Eddig senki nem írt a rántottlevesről. Hát Ti sosem ettétek ezt a borzalmas löttyöt?

sTormy 2010.09.20. 14:36:54

@golyo1974: Az olyan, hogy van benne egy anyacsavar. :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.20. 14:37:40

@epertorta: nalunk azt hiszem, ez komenymagos leves neven futott. Ezt meg meg is ettem, de a tojaslevest mar nem voltam hajlando.

sorica123 (törölt) 2010.09.20. 14:37:52

@lárvalányhaj: ha a tegnapit teszik bele, az nem gáz... annak még semmi baja, ha hűtve volt. Én attól félek, hogy tényleg romlott anyagokat tesznek bele, mit például amit itt emlegetett valaki, hogy romlott májat sütöttek a ruszkiknak. Biztos nem volt már annak sütés után baja, de akkor is pfúúúj, jóhiszeműen beül egy ember hozzánk kajálni, tényleg a rohadalmat ne már vele etessük meg...

sTormy 2010.09.20. 14:38:13

@epertorta: Nem. Enni, azt nem. De kaptam.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 14:43:11

igazából csak egy dolgot nem értek:
gyerekkorunkban csupa szemetet és egészségtelen fos kaját etettek meg velünk. tele volt az összes főzelék cukorral, fehér lisztes habarással, agyon volt baszva az összes kaja zsírral, meg sóval.

és akkor nyüszögnek, hogy jujujujjj, dupla annyi a kövér gyerek, meg a cukorbeteg, meg a szív- és érrendszeri beteg, a rákbeteg, mint 10 évvel ezelőtt??? meg kövérek a felnőttek?

ezt meg így hogy? milyen jogon nyüszögnek?

szellőláb 2010.09.20. 14:46:37

@scsaba1: Nálunk fél literes zöld műanyag bögrék és ilyen csontszínű műanyag tálcák voltak. Ezeket együtt kellett mosogatni a többi edénnyel. Azért lettek olyan zsírosak, és mivel megszáradni soha nem tudtak, olyan fertelmes büdösek.
Ha a reggeli forró teát belelöttyintették, egy percen belül kioldotta a pórusokban figyelő zsírt, és aztán alig különbözött az ott főzött csontlevestől. Amióta onnan elkerültem, nem vagyok hajlandó műanyag pohárból inni.

golyo1974 2010.09.20. 14:47:11

@afromagyar: meg a lebbencs leves jájájájáj :)
Frankón anyacsavar? Meg pusztulok se jöttem volna rá :)

Ernoke 2010.09.20. 14:49:21

@Birca Maxval: nekem a gimis erdei iskolák és nyári táborok maradtak úgy meg, h mindig éhes voltam, mert egyszerűen kevés volt a kaja. a szerencsém az volt, h az osztály nagy része nálam több zsebpénzzel és kényesebb ízléssel rendelkezett, ezért nem ették meg a kaját, helyette vettek maguknak máshol. én meg ebéd után körbejártam egy barátnőmmel, és összeszedtük a maradékokat.:)

szellőláb 2010.09.20. 14:56:56

Na még egy emlék a katonaságról. Annak idején, a téliszalámi ilyen ünneplős kajának számított. Bevonulásig biztosan nem ettem meg egy kilót. Talán érthető, hogy marha büszke voltam, amikor a raktárból sikerült egy egész rúddal okosítani. Na, gondoltam ezt kenyér nélkül betoljuk a haverokkal! És azóta tudom, hogy téliszalámi is meg tud romlani. Amikor felvágtuk, úgy nézett ki, mint egy cső: szinte az egész hosszában volt vagy 3 centi átmérőjű lyuk, és benne valami sárgás-fehéres taknyos anyag. Mintha már egy szakács felpróbálta volna. Ha értitek.
Amúgy azért volt nálunk annyi lökött szakács, mert amikor kiderült valakiről, hogy labilis az idegrendszere, akkor nem mertek neki fegyvert adni. Annyira azért a zöme nem volt hülye, hogy leszereljék őket, inkább betették őket szakácsnak.

Sand Lover 2010.09.20. 15:00:11

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: „tele volt az összes főzelék cukorral, fehér lisztes habarással, agyon volt baszva az összes kaja zsírral, meg sóval.”

Ezek legalább természetes anyagok voltak, nem úgy mint manapság, amikor még az (ízesített) ásványvízbe is képesek édesítőszert tenni, továbbá hemzsegnek az E-számok, állományjavítók és ízfokozók, bifidus actiregularis és társai. :)
(Ma már itt tartunk: mi az az Actimel? Joghurtderivatívum? )

terran 2010.09.20. 15:04:07

@szellőláb:

bázki :DD

hú, nagyon sok élménnyel tudok itt azonosulni.

3 éve érettségiztem, az egyik berögződött középiskolai élményem volt, amikor lecserélték a beszállító étkeztető céget a menzán. Azután is szart kaptunk, de nem annyira szart.
Nálunk négyesével kellett a menzába bejutni, négy ember elfoglalt egy asztalt, a menzáslédik kiadták négy főre a kaját. A felügyelő tanár fel-alá járkált, majd megkérdezte a velem szembenülő gyereket, hogy miért nem eszik a levesből (mi zsírlevesnek hívtuk, soha nem tudtuk, hogy miből van). Majd fogta a merőkanalat a tanár, belekavart a levesestálba csak egyet, nézte egy kicsit, majd mondta, hogy ezt ő se enné meg.

Asidotus 2010.09.20. 15:05:18

anyám egy időben volt konyhás néni. Ha nem hozhatott volna haza kaját (ott nem főztek rosszul volt több fogás is, így, amelyik jobban sikerült, abból hozott készet, ő már otthon nem főzött hétköznap), akkor nem csinálta volna. Akkor nem csinálta volna senki. Nehéz fizikai munka az üzemi konyha nagyon minimál pénzért.
(Igaz, inkább tanult volna tovább ő is, és a sok gyerek meg dolgozó éhes maradt volna.)

Clarimonde 2010.09.20. 15:07:07

@csodalampa: kaják elrontásához mindig tudok tanácsot adni - a csomós tejbegríz titka az kb. annyi, hogy a már megmelegedett tejbe szórod bele a grízt, és jó lustán kavargatod csak. Garantáltan nagyon csúnya lesz, de ehető:]

nálunk ált. isis menzán a tésztás nap volt a rettenet, mivel többnyire az azt megelőző nap volt a húsos (pffujj), így annak maradékaival-legyen az rizs, cafatok, vagy a hozzá adott savanyúság- dúsították fel az épp aktuális tésztaételt. Szóval rendszeresen mazsolázgattuk a bolognaiba kevert száraz csalamádé-maradványokat, a krumplis tészta csomóiba rejtett rizibiziről nem is beszélve. Tanulságos évek voltak.

De a csokiöntetes piskótakockát, azt soha nem feledhetem :(((

Brukk 2010.09.20. 15:11:47

Nem tudom, volt-e már:
Nálunk úgy merték a levest, meg a főzeléket, hogy a konyhásnő hüvelykujja belelógott.

potrzebie 2010.09.20. 15:12:37

@Nűnű: szerintem ne ideologizáld meg azt, hogy ellopta a gyerek elől a kaját
mert akárhogy is nézzük, ez történt

noirp 2010.09.20. 15:21:26

@Birca Maxval: 22 h után a WC-t használni...
Anyám.
Gondolom, éjfél után kettőkor kínodban a mosdó fölött lévő pohárba v. pláne a mosdóba csörgetni, az is tilos.

golyo1974 2010.09.20. 15:22:26

@Brukk: Még ha csak az lógott volna bele áááááá. Lepattogzott vörös körömlakkos kéz ........ juj

schwesterke 2010.09.20. 15:26:14

Nálunk általánosban a gyerekek együtt ebédeltek a menzán a tanárokkal. Mi négyes, illetve hatos asztaloknál ültünk, ők egyetlen hosszú asztalnál foglaltak helyet. Ha húsleves volt, akkor a sűrűjét (nagy adag húsok, sok zöldség) tálakban rakták a tanári asztalra. Mi az üres levesünkben elvétve találtunk répafoszlányokat, pár szál cérnametéltet. Nálunk is pénteken volt ivólé: mi egy fél(!) pohárral (műanyag bögre) kaptunk, nekik kancsószám hordták ki... Akkor még erősen érezhető volt a hierarchia.

De az nem volt elég, h ehetetlen volt a kaja, voltak olyan tanárok, akik addig nem engedték kivinni a tálcát, amíg legalább a felét, vagy ha annyit nem is, a húst meg nem ettük. Mivel én utálom a főzelékek többségét, a főzelékes húst sem voltam már hajlandó megenni, úgyhogy inkább elsüllyesztettem a trutyiba.

De rengeteg élmény van még itt: a "hülye szék" (mindig meg kellett nézni a szék hátulját, mielőtt leültél), a kenyérgalacsinnal való dobálózás, a fóliadurrogtatás az asztal alatt, a sima és a "leprás" tálca, a pohár alján maradt hipós víz egymásra fröcskölése, később az ebédjegy hamisítása stb. Régi szép idők...

noirp 2010.09.20. 15:29:27

@epertorta:
Dehogynem. Szolidan leégetett kenyérkockával, mert anélkül nem igazi. Később olvastam Márainál (Egy polgár vallomásai) h a gyerekek rántottlevest kaptak reggelire az év bizonyos szakában. Ha jól emlékszem. Míg a családfő természetesen végigette a komplett reggelit, méz, sonka, vaj, kenyér, tea. (és ha nem magyar vaj volt, hanem dán, kész volt a balhé)
:))
Ami meg durvább volt szerintem: a tojásleves. Kb olyan élményt adott, mint mikor egy jó nagy nátha első napján az orrodból a garatodra csurog a...hát plazma.
És 1984 óta tuti hogy változatlan recept alapján készül, mert két hete próbáltam utoljára. :)

Brukk 2010.09.20. 15:29:53

@golyo1974: Meg az a jellegzetes szag - ne tudom, ilyen hypos, zsíros, ételmaradékos felmosóvizes - amit se szellőztetéssel, sem takarítással nem lehetett eltüntetni.
Akkor volt a legszembetűnőbb, amikor vége volt a kajaidőnek, de délután volt ott más program.

scsaba1 2010.09.20. 15:30:07

@potrzebie:

Na-na... Egyrészt nagy valószínűséggel járt nekik valamennyi - egy-két adag - étel, mint juttatás. Másrészt az ilyen konyhákon durva rátartással főztek. Ha az előirányzat pl. ezer adag gulyásleves volt, akkor az üstben simán vagy 1100 adag is benne volt.

A kommentek alapján általában nem a mennyiséggel volt a gond, hanem a minőséggel, meg egyes hozzávalók teljes hiányával (rizseshús hús nélkül)

szeme közé, laposan! 2010.09.20. 15:30:42

Csikós tokány???? Nem Csíkos tokány?

scsaba1 2010.09.20. 15:32:01

@noirp:

Sosem tudtam, hogy honnan ered a mosdóba vizelés szokása. Hát innen, a szigorú házirendek egyenes következménye volt...

noirp 2010.09.20. 15:37:18

@scsaba1: Nyilván. A nyomokat meg secperc el lehet tüntetni.
Ha viszont 22 h után a csapot is tilos _folyatni_(milyen a folyékony csap????) akkor bajban vagy...

Mivel én hardverileg képtelen vagyok megoldani, megtoldottam a pohárral és aztán mosogattam.
Itt már nem házirendről volt szó, hanem arról, h a folyosón alacsonyan röpködtek az öntödei munkások és egyszerűen nem mertem kimenni. Sorry. (Nem üdülő volt.) Tudom, aki nyúlszívű, menjen a Ritzbe alunni.

noirp 2010.09.20. 15:38:01

@Brukk: Klubdélután? Csokis piskótával? :)

szellőláb 2010.09.20. 15:40:31

@szeme közé, laposan!: Már a gyerekeim is felnőttek, amikor egyszer le kellett írnom, belém hasított a kérdés: miért hívjuk mi darázstésztát darázstésztának? Nem is hasonlít rá, nem is csípős! Szóval a darás tésztám javát már megettem, mire rájöttem

Brukk 2010.09.20. 15:43:28

@noirp: Osztályzsúr, meg őrsgyűlés.

A házi tarhonyánál mondjuk jobban szerettem (szeretem) ezt a szabályos, menzait.

golyo1974 2010.09.20. 15:45:36

@Brukk: A kémia szertár sem volt semmi szagú :) Hehe, meg a tesi óra után előtt alatt az öltöző :D

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.09.20. 15:49:49

@noirp:

hmm... azért ez kemény, nem merni kimenni pisilni éjjel folyosói vasöntödei munkások miatt...

nem akarod leírni a történetet? most csináltam egy új blogot utcai zaklatás témakörben. ugyan nem utca, de a folyosó publikus tér, amit nem használhattál a zaklatás kockázata miatt. (www.utcaizaklatas.blog.hu

szellőláb 2010.09.20. 15:50:21

@Brukk: mér nem mondod ki? úttörő gombóc!

golyo1974 2010.09.20. 15:54:08

Jaj tényleg a túrógombóc sem volt piskóta azért :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:08:26

@Brother Love: na, az úgy volt, hogy én nem eszem halat. Egyszer kicsi koromban torkomra ment a szálka (én nem is emlékszem, úgy mesélték) nagyos sírtam, h most biztos meghalok, nagy nehezen kivették vagy lenyelették velem, nem tudom. De azóta a szagát sem. A menzán amúgy nem voltam nagyon válogatós, ettem amit adtak, ha szar volt, szó nélkül visszavittem. Ámde, egyszer beugró napközis tanítónéni volt, aki nem tudta, hogy a halkrémes kenyér (margarinnal felütött sprotnikonzerv-zúzalék) kivételével frankón mindent megeszem. (Látszik is rajtam). Na, ez addig-addig fenyegetett, mígnem ettem egy harapás halkrémes kenyeret. Mikor már a tegnapelőtti ebéd is kint volt, de én csak nem bírtam abbahagyni az öklendezést, belátta, hogy hiba volt...
Gimnáziumban aztán, amikor ráadásul pofátlanul drága is volt a menza, amellett hogy szar, egyszerűen elsikkasztottam a rá kapott pénzt és ettem ahol tudtam.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:13:45

@Ernoke: nem biztos, hogy a mai allergiahullám nem attól van, hogy már huszonöt éve a megvett nyersanyag egyötödéből készül a menzakaja és térfogatnövelő pótszert zabál mindenki a tömegkonyhán...

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.20. 16:15:43

Egyszer korábban mentünk a menzára, amikor még csak a tanárok szoktak ott enni. Fel se tűnt, csak az utánunk jövőket látva, hogy véletlenül még nekünk is "egybe hús" volt a kaja a tanulóknak járó darált förmedvény helyett.

gyutyka 2010.09.20. 16:15:52

@golyo1974: Ma ki dolgozik helyetted?

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.09.20. 16:20:24

@szeme közé, laposan!:
via Wikipedia:
"A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják ("ragura vágva")"

Ha Csíkos tokány lenne, akkor a bacon szalonna vagy a La Manche csatorna tipikus esete állna fenn.

Motorpenis 2010.09.20. 16:21:24

@golyo1974: Menzán egész jó túrógombócot készítettek, nem ettem azóta olyat. Pont a megfelelő keménység és íz, illetve hőfok.

Előjött többször a túrós tészta: azt hiszem középiskolában már nem adtak, de általános iskolában igen, és természetesen édesen. Ez milyen szokás? Csak iskolában kaptam édesen.

Emlékszem, az első nagy megrökönyödésem ezzel kapcsolatban az egyik BNV-n volt ,a nyolcvanas évek közepén. Elmentünk enni, és én, mint gyerek, tudtam, hogy a túrós tésztával nem nyúlhatok mellé. Sósat kaptam, szalonna is volt rajta!!!

De a túrós tészta kedvenc volt, gulyásleves előzte meg. Rendszerint péntekenként volt, és utána mentünk az osztállyal moziba orosz mesefilmeket nézni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 16:21:31

@Frengi: egyik ismerősről zengenek ódát más ismerősök, hogy "milyen finom teát tud csinálni". Egyszer kóstoltam. Olyan fokon telített cukorldat volt, hogy szinte kiült a kanálra. Még két kanállal hozzá és már be lehetett volna főzni szirupnak... Menza.

Motorpenis 2010.09.20. 16:23:50

Meleg, nedves alumínium-, vagy műanyag tálca; robbanópohár, ami apró, biztonságos szilánkokra törik, és ha leesik, röhög az egész hodály.

"A" hét és "B" hét.

Kelkáposzta a főzelékben, vagy levesben elnevezve vízilótakonynak.

Hideg hurka, hideg krumplival.

Alumínium vizeskancsó, benne ki tudja, mikori vízzel. Talán bele is köptek előtte.

golyo1974 2010.09.20. 16:59:33

@gyutyka: Tudod, hogy hétfő van Drága, ilyenkor a fű sem nő a hivatalban :) És te????
Amúgy a túrógombóc tényleg jó volt, csak kevés volt a tejföl rá.

irdesmond 2010.09.20. 17:21:56

Ebédre a vendégeknek gyulyás levest meg krumplis tészát tálaltam.

-Utálom a krumplis tésztát- mondta a barátunk, aki spanyol létére Pesten járt egyetemre - a menzán is mindig ez volt.

Persze befalták, a végén meg a tepsiből csipegette a maradékot.

- Ahhoz képest hogy utálod, elég jól fogy -mondom
- Nem tudtam, hogy ez ilyen.

Persze, akinek a menza az etalon, ne csodálkozzék, ha elmegy a jó dolgok mellett.

Valleyfloydroad 2010.09.20. 17:26:16

Én azt nem értettem, hogy miért nincs soha friss kenyér? Minden egyes nap az előző napi kenyeret kaptuk. Egyszer kellett volna csak hazavinniük a kutyának, disznónak a megmaradt kenyeret, másnap meg vehették volna a frisset és azt ettük volna. Ugyanilyen érthetetlen volt számomra a forró, bőrös tej. Gyerekként is csak hidegen szerettem. "Kedvencem" volt még tízóraira a kenyérre rápakolt tojásrántotta, aminek a felét természetesen szétpotyogtattuk. Uzsonnára pedig szintén a szikkadt kenyérre ráb@szott szelet hitlerszalonna (vegyes gyümölcsíz 3% gyümölcstartalommal). Zsíroskenyér cukrozott citromkarikával, másik "kedvenc". Persze megettünk mindent, nőttünk mint a bambusznád, meg állandóan rohangáltunk, fociztunk, szóval éhesek is voltunk:-) Ma meg jókat röhögünk rajta:-)

terran 2010.09.20. 17:30:05

@Valleyfloydroad:

Zsíroskenyér cukrozott citromkarikáva

MICSODA?? :D

irdesmond 2010.09.20. 17:33:52

@noirp: Nem tudom mi baj lehetett Máraiéknál a dán vajjal, de a dán vaj itt is fekete listás.

- Miért kellett dán vajat venni, miért nem jó német vajat? - mondja a betegem. (86 éves, szudéta német, és pápább a pápánál)

yenoee 2010.09.20. 17:39:19

@Frengi: Azaz :)
Nálunk is történtek hasonlók, pl. teljesen elképedtem, mikor a sajtos tejfölös tésztáról kiderült, hogy szeretem. Menzán kb úgy nézett ki, mintha egyszer már valaki megette volna.

golyo1974 2010.09.20. 17:46:05

Én még emlékszem a cukrozott kenyérre, a tejfölös kenyérre, és a mustáros kenyérre is :)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.20. 18:06:52

Az ember, aki máris otthagyta az Orbán-kormányt

Értesüléseink szerint alig egy hónappal kinevezése után távozott Jaross Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa.
A Metro áruházlánc volt vezérét azzal bízta meg az Orbán-kormány, hogy állítsa talpra a hazai kereskedelmet. A kormány ezt vélhetően úgy értette, hozza helyzetbe a beszállítókat a hipermarket-láncokkal szemben, Jaross viszont együtt akart működni az egész piaccal. Így lett az első olyan magas rangú kormányzati szereplő, aki távozott a második Orbán-kormánytól.

Ez még csak a kezdet, rájött milyen is a törpediktátor!

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.09.20. 18:15:19

- már óvodában is rengeteg U.L. lengte körül az ételeket, például, hogy a rántás csomói rákot okoznak. (ezt honnan szedhettük 4-5 évesen?)
- általános alsóban a kifli tömeges tunkolása a teába, jobb esetben tejbe vagy kakaóba (máig kiráz tőle a hideg).
- felsőben a "menzaügyeletes", akinek elvileg kaparni kellett volna a moslékot évi 1 hetet... persze mindenki ellógta valahogy.
- szeparált tanári étkező stréberekkel és a tanárok kölykeivel.
- és persze a kultikus ételhordó!

Valleyfloydroad 2010.09.20. 18:16:54

@terran: Bizony-bizony:-) De mondjuk külön-külön egyik sem rossz. Bár lehet, hogy akkor, ( ennek már jó 25-30 éve is van) a mi konyhásnénieink trénelve voltak dietetikából, szóval tudták, hogy a savas cucc jó elhízás ellen:-)
Modoros menzás kajának pedig eszembe jutott, hogy amikor mákos tészta volt, vagy mákos kalács, akkor mindenképpen kaptunk egy almát is utána. Nem hagytak minket mákos foggal vigyorogni:-)

golyo1974 2010.09.20. 18:20:29

@Valleyfloydroad: Modoros menzás kajának pedig eszembe jutott, hogy amikor mákos tészta volt, vagy mákos kalács, akkor mindenképpen kaptunk egy almát is utána. Nem hagytak minket mákos foggal vigyorogni:-) Ez mekkora :) És tényleg igaz :)

golyo1974 2010.09.20. 18:21:27

Én még a tejes kávét rühelltem meg nagyon. És tényleg az a bőr a tetején brrrrr....

gyutyka 2010.09.20. 19:03:13

@golyo1974: Akinek sikerült az élet...

albert1 2010.09.20. 19:23:45

A menü vagy B menü. Rossz kaják egymáshoz lockolása. 2 hetes előreválasztás, étlap terv A/5 méretű írólapon írógéppel táblázatba foglalva. Választás és befizetés: KIZÁRÓLAG előző csütörtökön 7:30-11:30 között. Az irodában a mindenható néni rápecsételi a hét számát és a menü betűjelét.

Íves oldalú háromszög alakú alutálca. Ha a csúsztatópályára előzőleg kilöttyen a leves, ott a tálca letapad, ezért még több leves löttyen ki, a tálca még jobban letapad, stb.

A férfi alkalmazott sokszor a tálcabeadónál szolgál. Fedőneve "Moslékos." Iszonyat szigorú - iskolafüggetlen intézmény ellenére egyszer valakinek beírt az ellenőrzőjébe (wtf?).

A visszavitt kaják mennyisége miatt megerősödik a gyanú, hogy a moslékbizniszben valójában jobban érdekelt az étterem, mint az étkeztetésben magában. A moslékhasznosító ember már ott vár a leült seggű szivar Audi 100-asával, a hátsó ülésen és az utánfutón műanyag hordókkal.

A kajasor végén van egy kenyereskosár, amiből 1 szelet kenyér kivétele INGYENES. Az arcpirító visszaélések (pl. 2 szelet) elkerülésére külön e célra telepített terebélyes asszonyság figyel, aki a lézeres tekintetével leégeti a rosszba tévedő kezed.

Alsótagozatos leveskörbelögybölés a tányérban: check
Hitlerszalonnás bukta pénteken: check
Leves helyett ivólé = főnyeremény: check
Tojásleves (abszolút definiálatlan eredetű és állagú "étel"): check
Hidegrázós világossárga-rózsaszín gyümölcsleves, hatalmas kicsapódott fehér darabkákkal: check
Menüsorrend felcserélése, mintegy véletlenül a fasírt kerül a későbbi napra: check
Cekkeres konyhásnénik: check

Amúgy DIÁKTANYA? valaki? ;)

SzocsO 2010.09.20. 19:38:49

JUTNIA KELL A TÖBBINEK IS! illetve
Mé' nem elég az neked?

iksz riant 2010.09.20. 20:05:15

Úúú, azok a régi jó menzázások! Tolakodás, persze a nagyobbak mindig előre mehettek, ezért utáltuk őket. Aztán kifigyeltük, hogy bizonyos gyerekek soron kívül bemennek, meg is tudtuk, hogy azért, mert cukorbetegek. Na ezek után néhányszor mi is behazudtuk, amikor pedig az osztályfőnök is ügyeletes volt, csúnyán lebuktunk. :(
Micsoda öröm volt a paradicsomleves betűtésztával, a csokis kocka, meg a makaróni!
Viszont voltak gyermek szemmel különleges elnevezések: gránátos kocka = grenadérmars = krumplis tészta :O, mártott kocka = csokipudingos piskóta, finomfőzelék (broáf).
Persze a kancsós víz elsózása alap, legbátrabb fiú a tanárok asztalára is olyat rakott :) mindig csak álmodoztam ilyen fajta hőstettekről, pedig mekkora respektje volt ezeknek :)

Tavaly voltam a régi gimiben öregdiák találkozón, persze ellátogattunk a konyhára is, köszönni a "vörös haj, kék szemhéjpúder, rózsaszín száj" néniknek, akik épp a sulis/ovis teát készítették! Azt a metodikát, jééézusom! Egy hatalmas üstben forralták a vizet, majd amikor jónak látták, a'la natur beledobtak pár teafiltert, 1 doboz citrompótlót és 1 kg cukrot!!! Majd addig kavargatták azokkal a hatalmas fakanalaikkal, amíg homogén nem lett. :S pedig azt úgy szerettem...

666E 2010.09.20. 20:09:33

a szegény öreg inkább:

jónappot, há' csak egy keveset abbó a pürébő.. jó lesz, áá elég annyi köszönöm. esetleg még egy húspogácsát aztá megyek is.. valami kisebbet nem kell az, úgyse tudom má' jó' megrágni.. nagyon szépen köszönöm.
no.. bocsánat, csak még egy barackot ha kérhetem.. kis hibás is jó lesz. régebben mindíg azokat ettük meg először, vagy befőztük télire, unokáknak idén is csináttam ám..

golyo1974 2010.09.20. 20:11:36

Istenem, hogy mi mennyi ingert kaptunk anno.........

Der Beste 2010.09.20. 20:35:31

Ez egy baromi jó poszt, főleg a Gerle által írt rész.

Nekem s pár havernak gimi elsőben sikerült bevágódnunk a konyhás néniknél (mindig köszöntünk, mindig megköszöntünk mindent,egyetlen kajára sem mondtuk, hogy nem kérjük-valaki mindig megette még tojásos levest is), ezért érettségiig folyamatosan nagyobb szebb, jobb, nagyobb adagokat kaptunk, mint a többiek.

Stiel 2010.09.20. 22:02:53

@golyo1974: fogékony az ember abban a korszakban, na. De tényleg jó nosztalgiázni, egy csomó dolog nekem is csak akkor jött elő, amikor itt írtatok róla. Királyok a kommentelők. :P

golyo1974 2010.09.20. 22:31:40

@Stiel: Van egy kis blogunk, ahol azt írta a blogszerző, hogy van amikor a kommentelők jobbak, mint maga a poszt! És ez a jó az egészben szerintem, azon kívül :) Gondolatébresztő :) ugye nathanp? szögyi? fritztata? Jaj de imádlak titeket!!!! A teljesség igény nélkül írtam csak! És csajok ti is itt vagytok ám :)

Rowar Atkinson 2010.09.20. 22:43:42

A menzai karalábélevestől azon melegében, még az asztalnál lehánytam a Diolen Mobi iskolaköpenyemet.
Fiatalabbak nem tudják,mi a Diolen Mobi!

golyo1974 2010.09.20. 23:18:18

@Rowar Atkinson: Jaj de jó, fiatal vagyok, nekem Szaki bácsi iskolaköpenyem volt, tele volt írva mindennel. Depeche Mode, Cure, idézetek, szövegek, ez már azért nem általánosban volt.... De útáltak a tanárok engem :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.20. 23:51:55

@golyo1974: hú tényleg, a telefirkált köpenyek, teljesen kikészültem. Ez az egész poszt túl sok nekem amúgy is, nem is nagyon merek hozzászólni. Agyonnyom a múlt árnyéka.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.21. 00:01:08

@Rowar Atkinson:
Kar a karé,
láb a lábé,
láb a karé,
karalábé.

noirp 2010.09.21. 08:44:35

@Frengi: A baj pontosan ez volt!
Hogy a dán vaj dán volt és nem magyar. Megoldás: "Apám a dán vajat lehúzta a klozeton."
off
Ez és még néhány passzus a könyvből (ami egyébként nagyon jó, nagyon-nagyon!!) meggyőzött, hogy nem a polgárt, hanem a bugrist és családját mutatták be a lapokon.
Polgári háznál szvsz ennél józanabbul gondolkodnak, különben is: étel, nem játék.
off off

Rowar Atkinson 2010.09.21. 15:39:57

@noirp: Ez a barom troll telehaknizza az összes pécsi internetes orgánumot, és tetszőleges témához, hasonlóan komoly nickneveken hozzászól(és copy/paste-el)-ebben a stílusban.

noirp 2010.09.21. 16:27:30

@Rowar Atkinson: Tavasszal az ellentettje járt itt, narancshéjolajos üvegcsével a kézben.
Ezeknek nyugodtan be lehet szólni. Tudom, hiába.

Balatonrajongó 2010.09.22. 08:55:20

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért, ha van kedved oda is töltsd fel a balatoni írásaid vagy amit magadtól a legjobban szeretsz. Üdv, Charley Davidson

televanabatyum 2010.09.22. 15:45:27

Nekem a menzáról azok a finom USSR-es poharak jutnak eszembe, amik alján ott lötykölődött a mosogatólé százszínű játéka! Erre rá egy kis hipóizű csapvíz...hmmm. Ettől lettünk ilyen szép deli vitéz felnőttek.

Üde Színfolt 2010.09.24. 23:48:46

nálunk anno a csütörtök az édességnap volt. nyami. imádtam a pirított darát gyümölcsmártással. és mindig összekevertük, aztán úgy nézett ki, mint amit már megettek, de akkor is, hmmm... isteni volt! :)

off: ez volt az első kommentem itt. jujj. :D

Erzsebet 2010.09.26. 15:04:05

Úgy figyeltem meg, hogy a konyhai személyzet utálja a diákokat, pedig belőlük él. Én sem voltam elájulva a menzáktól. Legrosszabb élményem az volt, amikor megtömött a dadus néni sárgaborsó főzelékkel. Cserébe én lehánytam a fehér köpenyét. Utána belázasodtam. Rosszevő nyápic gyerek voltam. a régi undormány kajákat: pl. tojás leves és sárgaborsó el tudom finoman készíteni. Azóta eszem jókat, mióta a magam gazdája vagyok. Az üdülős koszt nekünk mindenhol nagyon jó volt.@Rovar Atkinson: Én még emlékszem a Diolen Moby iskolaköpenyre. Világoskék nylonból készült és egy kutya volt a zsebén. Van egy konyhásnő ismerősöm. Óvodában dolgozik, mindig tömött szatyrokkal látom haza battyogni. Patkány, aki még a gyerekeket is meglopja.

KóserKároly 2010.11.22. 23:14:47

@Frengi: 8 és fél évig járt egyetemre?

irdesmond 2010.11.22. 23:26:57

Nem, hanem a Ságváriba járt és az gyakorló iskola volt, az egyetemhez tartozott.
Ha szegedi lennél nem kérdeznél ilyet.

KóserKároly 2010.11.24. 22:43:35

@Frengi: Ne haragudj, de honnan a büdös francból kellett volna tudnom??? Elnézést a halálos bűnért, hogy nem vagyok szegedi...

irdesmond 2010.11.25. 07:06:18

Bocs, egxyébként én sem

Intizar 2010.12.01. 18:21:31

@KóserKároly: Montesquieu: "Csodálom önt, uram! Hogy lehet valaki perzsa?"