Olvasói rovat - A bolond

2010/07/31. - írta: Modor Tibi

Szervusz Tibi!

Idei első, Balatonra vezető utam során felfigyeltem az egyik kis vasi faluban egy álldogáló emberre, aki hadonászott és közlekedési rendőrösdit játszott. Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy önkéntes forgalomirányítókat látok - hozzácsaptam őket az eddig megfigyelt bolondjaimhoz..

Kacagó gerle

 


 

A bolond

Bárhol belefuthatsz egybe. Körülvesznek minket, velünk élnek. Valamikor feltűnőek, valamikor pedig nem. Lehet rajtuk nevetni, sajnálkozni, példálózni. Lehet így születtek, de lehet az élet tette őket azzá, amik. Ők mindenki számára csak bolondok.

A bolondok a társadalmunk karikatúrái. Öltözetük, viselkedésük szinte vonzza, és egyben taszítja a tekinteteket. Ha szóba elegyedsz velük, egy új világ tárul ki eléd.

 

Néhány jellegzetes bolond:

Önkéntes forgalomirányító: általában forgalmas útszakaszok mentén található, változatos öltözetben (pl. klottgatya+atléta+"sport"-feliratú strandpapucs). KRESZ-tanulmányaiból szerzett ismeretei szerint irányítja az áthaladó forgalmat a „jöhecc, mehecc”-felkiáltásokkal. Ha jó napja van, akkor kézmozdulatokat is láthatsz. Szerencsére valódi szerepe nincsen, hiszen akkor káoszt okozna a forgalomban. Azonban meg van győződve arról, hogy a közlekedés megfelelő folyása csakis Neki köszönhető.

Tudósbolond: Általában egy tudományterület zsenije volt, azonban valamilyen baleset vagy agyi katasztrófa miatt szellemileg sérült lett. Akadémikus mivoltát azonban képtelen elfelejteni, ezért továbbra is adja a „jó” tanácsokat. Nem ritkán speciális készülékeket fejleszt ki állapotának javításának céljából (pl. fűtőberendezés a kötött sapka alá és alufólia a pulóver és a póló közé). Pénteken képes vasból aranyat előállítani.

Kocsmai bolond: lásd Kocsmák népe.

A foci bolondja: Ide elsősorban nem a fociba belehülyült férfiak, hanem a labdarúgó mérkőzéseket övező kabalabolondok tartoznak. Minden falunak megvan a helyi bolondja, aki talizmánként vesz részt a szomszédvárak rangadóján. Egy sörért felrakja a hálót a kapura, még egy sörért pedig segíti cipelni a labdás zsákot. Sokszor megfigyelhető testi fogyatékosság is. Kicsit hasonlít a púposokhoz. Ha megérinted a púpját, szerencsét hoz.

Köztéri rikkancs, újságárus (bolond): Marketing céllal olcsó fizetség ellenében fel lehet őt bérelni. A rövid monológ betanulása után, igazi kuncsaftmágnes lesz. Szendvicsembernek is ideális.

„Itt a finom kürtőskalács!”

„Diiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnyéééééééét!”

„Ropi, csoki, csipsz, mogyoró, presszókávé, hosszúkávé, sör!”

 

Munkás bolond: jellegzetesen olyan munkát végez, amely nem veszélyes. (pl. kertész). Abszolút barátságos, a látogatók számára kellemes élmény. Munkája közben nagyokat köszön mindenkinek:

„Kezitcsókolom naccságosasszony, naccságosúr!”

 

És közben hangosan énekel mindenki szórakoztatására:

„Hajjaj fekete vonat, elvitted a páromat..”

„Mikor a vodka a fejembe száll..”

 

A falu bolondja: kocsmai bolond+a foci bolondja+önkéntes forgalomirányító.

Zenész bolond: általában hegedűvel a kezében álldogál egy forgalmas csomóponton. Valamilyen mulatós nótát játszik állandóan. A hangszer hangolása pocsék. A várva várt aprópénz mértékét a szemkontaktus létrehozásával próbálja fokozni.

Az utca bolondja: olyan, mint aki éppen lejött a cuccról (vagy tényleg éppen most jött le a cuccról...). Hobbiból a leghosszabb buszjáraton megy két kört vagy táncol a főtéren, szökőkutakban fürdik, szintén énekel. Tulajdonképpen a falu bolondjának urbanizálódott változata egy-két plusz skill-lel (pl. idegennyelvű mondatok ismerete). Szeret a beállított fényképeken rajta lenni. Ezt a turista azonban csak otthon veszi észre..

Tüntető bolond: Politikai és egyéb tüntetések során előforduló sámán- vagy "szakállas bácsi"-szerű egyed, akiknek a feltűnése önmagában is nagy visszhangot kelt.

Celeb-bolond: Résztvevője a Megasztár és a Csillag születik castingjainak (szigorúan benevez mindkettőre), vagy a videomegosztók sztárja (Jani, Szalacsi S., Matisz nagypapa, stb.). Azonban Kiszel Tünde besorolása nehézkes, csak szavazás útján dönthető el.

110 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.31. 11:21:41

Ja és javasolnám a taxisbolondokat is, a pesti taxisok 70%-a bolond. Vagy pszichopata, vagy ártalmatlan bolond. A múltkor egy mekk elek külsejű faszi vitt, szemüveg, kecskeszakáll, bölcsészkinézet, egyik kezével a szakállát pödörgette, a másikkal a kormányt fogta. Orra a szélvédőt súrolta (talán nem látott jól? ) Közben 100-al az Ajtóssin.

kM 2010.07.31. 11:39:12

OPNI-mentes övezet.

sTormy 2010.07.31. 11:42:48

@baliquez: Kellene, kellene, de nem ez számít normálisnak. Miért vagy ennyire felindulva? Ennyire egyértelmű, hogy a "bolond" egy negatív jelző?

2010.07.31. 11:55:05

ez nem sok semmi

baliquez 2010.07.31. 11:55:48

@sTormy: Nem vagyok felindulva, de a "bolond" jobbára nem a jópofa hanem a szánnivaló szinonimája, ezért írtam le hogy szerintem mellik életforma a szánnivaló.

Amúgy meg elsőkézből tudom is, cirka húsz év monitor előtt görnyedés után döntöttem úgy hogy inkább olyasmivel kellene foglalkoznom ami változatos helyszínekkel jár, és az sem árt ha némi könnyű fizikai munka is járul mellé. Csak azt sajnálom hogy nem tíz évvel ezelőtt jöttem erre rá.

Izzycsek 2010.07.31. 11:57:18

Szalacsira nem mondanám, hogy celebbolond, inkább azt, hogy önakaratán kívül celebbé vált - ha azzá vált egyáltalán - az országban százezerszám megtalálható, tényleg tök egyszerű ember. Alapvetően a tüntetésbolond és több másik is (legalábbis a meghatározás alapján) hülyeség. Egyébként általában tetszik a blog, ez a bejegyzés nem.

Izzycsek 2010.07.31. 12:16:16

És ami nem tetszik: a bolondokat nem igazán van így értelme különválasztani, valamint a jellemzések vegyítik pl. a bolond tudós és a tudósbolond stb. meghatározásait.

strohmann 2010.07.31. 12:20:48

Munkás bolond: valami hasonló egyik kollégám is, de el kell ismerni, a saját szűkebb területéhez ért, az ő generációjában még (szakmailag) használható technikusokat bocsájtottak ki a szakközepek. És bizony amikor azt látom, hogy a kolléga mindig vidám, nem ideges, nem szorong, és tudom, hogy tündéri, aranyos felesége van és normális gyerekei, eltűnödöm, ki is megy szembe a forgalommal, "ki a helikopter".

Az illető amúgy folyton emelt hangon beszél, a folyosón már messziről hallani. Bárhol, bármikor képes lenyomni egy stand-up show-t, kb. a nyolcvanas évek Hahotáinak megfelelő színvonalú viccekkel. Ez mondjuk egy munkahelyi, meghitt karácsonyi ünnepség közben elég kontrasztos tud lenni. Volt, hogy 2 órán keresztül álltunk együtt sorban valahol, persze végig ment a dumaszínház, ezeréves viccekkel, vadidegen embereket hangosan megszólított, kényszeresen számolgatta a sorban előttünk állókat, sztorizott. És mindezt kiabálva.

Lexikális tudására építve bizonyos szűk természettudományos, matematikai részkérdésekben hosszú fejtegetésekbe tud bocsájtkozni, persze sosem olyanokkal, akik szakértői lennének az adott részterületnek, így nem is tudunk érdemben hozzászólni. Így mindig nyertesen jön ki ezekből a helyzetekből. Ebből a szempontból lehetne akár tudósbolond is.

Megjelenésre köpcös, vastag keretes, szódásüveg szemüveggel. Alapvetően pozitív figura, barátságos, jóindulatú, magas érzelmi intelligenciával.

A tudósbolond vagy bolond tudós kategória: példaként kimaradt Szilvásy Péter, egykor szabadalmakkal elismert vegyész , aki Kormányzati Jósdát alapított, lélekkutató, parajelenségekkel foglalkozó futóbolond lett.

A típusnak sok árnyalata van, enyhébb esete pl. Szendi Gábor, aki a meg nem értett zseni, üldözött tudós szerepében fürödve megélhetési különutassá vált, aki az emberiség minden problémájára tudja a választ, a párkapcsolati gondoktól kezdve a depresszión át a cukorbajig, csak vegyük meg a könyveit vagy a honlapján keresztül rendeljünk táplálékkiegészítőt vagy menjünk el hozzá celebpszichológusi óradíjért kezelésre. Heveny üldözési mánia társul mindehhez, mindenki őt akarja eltiporni, őt, aki csak rámutat a valódi igazságra, amit rajta kívül mindenki el akar kendőzni. Kutatási eredmények statisztikáinak újraszámolásával akar leleplezni mindenkit, észre sem véve, hogy közben ugyanolyan egyoldalúan közelít a problémákhoz, figyelmen kívül hagy érveket, mint az általa kritizáltak.

Aztán az egyetemi katedrán oktatók: nyugdíjas orvosprof, kutató, aki szerint a sejtet a szentlélek tartja össze. Talán a középkorú oktatók egy részénél indul el a vezérhangya először, amikor már úgy érzik, mindenhez értenek, és a saját területükön kívül is megnyilatkoznak, elvárják, hogy ott is hiteles, mértékadó embernek tartsák őket. Érdekes a katedráról észt osztó vegyészprofesszor, amikor épp a klímakutatókat szidja, dehogy lesz itt tengerszint-emelkedés, a sarki jég nagyobbik része már eleve a vízben úszik. Az Antarktisz nevű szárazföldről a tengerbe csúszó jégtömbök nem hatják meg. (A gleccserekről ne is beszéljünk.) Vagy az ökológus professzor, aki a Balkán földrajzi határairól értekezik („ha Horvátország Balkán, akkor a Dunántúl is az” – most geográfiai értelemben), miért lenne ebben a témában nagyobb hitele, mint Józsinak a kocsmában?

Vagy ott van a volt pécsi híres szívsebész (a nevét nem merem leírni, mert törlik a kommentemet), aki egyébként a szakmájában kiváló, aztán az ősmagyarkodással, Szent Korona tannal kezdett turnézni fejpántban. És nem vett fel nőket rezidensnek (!), mert neki jogában áll ezt eldönteni és jobban tudja, csak azért, mert egy szakmát világszínvonalon művel és életeket ment. A kedvencem tőle az a húzása volt még a 90-es években, hogy vásárolt magának külföldről egy „Év Embere” díjat. Nincs ezzel semmi gond, külföldön ezt gegnek, viccnek szánják, lehet mutogatni a haveroknak a hivatalosnak tűnő certificate-t. Na de a prof elkezdte ezt az életrajzában feltünteni és nyílt leveleket aláírni ezzel a (vásárolt!!) titulussal :). Még egyszer, a szükebb szakmájában elért eredményeit senki nem vonja kétségbe, de ettől még senki nem lesz megváltó.

insert random 2010.07.31. 12:25:40

Üdv!
Moslékfőző Nagy Bartos Cs. Istvánt melyik kategóriába sorolnátok? :)
moslekfozo.atw.hu/

lárvalányhaj 2010.07.31. 13:14:07

@strohmann:

Az említett pszichológus leginkább a szcientológus bolond kategóriáját erősíti.

lekvárosbukta 2010.07.31. 13:21:11

@insert random: az erőltetett fos kategóriába

lárvalányhaj 2010.07.31. 13:22:59

A legtöbb bolonddal egyébként a bölcsészkaron lehet találkozni, legalábbis nekem sehol máshol nem sikerült annyi kettyós arccal összefutni, mint ott.
Az egyik kolléganő például nem egyszer részletes információkat adott át a bélműködéséről, mintegy a szemináriumról történt késését megindoklandó. Volt olyan kolléga, aki szívesen beszélt arról, hogy egy varázsló, gyakorlatilag bárkinek, aki hajlandó volt meghallgatni. Lehetséges, hogy ez afféle csajozós duma volt nála, de számomra inkább bolondnak tűnt a gyerek ettől.
Egy másik kolléga a szak legendája volt. Az ember mindig észrevette, ha bejött az órára, egyrészt onnan, hogy szétbeszélte az órát (gyakorlatilag minden témához volt valami érdekfeszítő hozzáfűznivalója), másrészt arról, hogy irgalmatlanul büdös volt szegény.

lárvalányhaj 2010.07.31. 13:27:26

A büdös srác egyébként arról volt híres, hogy tisztaságmániás (!) volt. Nem volt hajlandó a saját kollégiumi ágyában aludni, mert ott túl sok a baktérium (!!). Ugyanezen ok miatt a közös zuhanyzót sem volt hajlandó használni, mert a szappant mindenki megfogja, és ez egyáltalán nem higiénikus (!!!). Ennek az lett az eredménye, hogy rövidesen kibaszarintották a kollégiumból, és onnantól fogva a Keleti pu. patikatisztaságú várótermeiben aludt.

ördög_ 2010.07.31. 13:42:16

Miért bolond a dinnyeárus? Ott, ahol felnőttem, így árulták a dinnyét. Jött a z árus, utánfutóján dinnyék, nála mérleg és kés (akkor még lehetett lékelni). Megállt, kimentünk az utcára és vásároltunk.

Dreedl 2010.07.31. 13:47:31

7-8 éve az Andrássy környékén volt két bolond. Az egyiket majdnem minden nap láttuk suli után: egy köpcös kopasz férfi volt, aki fejhangon ismételte azt, hogy "minden nap fellobban egy újabb szerelem", a másik meg egy igazi agresszív ordibálós bolond volt, akitől fostunk rendesen. Tárogatott a karjaival, mintha madár lenne. Aztán egy nap az Andrássy közepén vagy a forgalmat irányította, vagy a fészkét védte, de emiatt a performansz miatt többet nem láttuk... AZért valahol szomorú ez.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.07.31. 13:56:58

@vészmadár (pica pica):

van egy kertész a környékünkön, és ő mindig dúdolászik, énekel, valamint hangosan beszél magában gereblyézés közben. Usánkát hord nyáron is és kockadobozos hátizsákja van.

Murderface 2010.07.31. 14:00:59

"Zenész bolond"
Egy időben Győrben a vidéki buszpályaudvar és a vasútállomás alatti aluljáróban volt egy csöves, aki eléggé gyagya volt, cserébe kibaszott hamisan adott elő dalokat, és a gitárja mind az egy megmaradt húrján kísérte magát :D

Vannak még a kutyasétáltató bolondok. Ezek legtöbbször olyan szellemi fogyatékosok, akik aprópénzért sétáltatnak kutyákat, illetve előrehaladottabb állapotban már a saját maguk által összefogdosott kóbor ebeket vezetik. (pl. szintén Győrben a kutyás Tisza, aki őt nem ismeri, az nem ismeri Győrt :D )
Aztán ott vannak még a macskás nők :D Minden városban van legalább egy macskás bolond nő :D

Clarimonde 2010.07.31. 14:06:52

egész jó kis tipizálás, de mitől modoros?

a címet olvasva azt hittem, hogy bölcsészkarok-művészeti sulik pozőr-bolondjairól lesz szó, akik otthon a tükör előtt gyakorolják az eredetinek vélt furcsaságaikat (melyeket jobbára egymástól tanulnak:), esetleg fesztiválokon szedik össze )

Koori 2010.07.31. 14:09:41

Komoly tema...

En ismertem (foglalkoztam) olyan "bolondot" aki az 5ik Beatle volt. Reszletes (konzekvens) sztorikkal a 60as, 70es evekbol.
Arrol is nyomta ahogy "paul" kiutalta ot a bandabol csakmert sokkal jobb volt. "John" mindig rendes volt...

Most akivel dolgozom O peldaul Jezus munkajat fejezi be...(mert Isten anno jobbat akart kuldeni- nem vicc-)

Az agy fura egy szerkezet es ha egyszer a kemikaliak a rossz iranyba indulnak akkor aztan van mit meselni...

Lődörgő Hollandi 2010.07.31. 14:59:13

Egy kimaradt: az utcán csellengő, vagy valamelyik járművön utazó káromkodó. Folyamatos, összefüggéstelen és hangos szövegébe beleszőtt zaftos káromkodásokról ismerhető fel.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.31. 15:03:25

@Lődörgő Hollandi: ilyen pécsett is van, őt is mindenki ismeri, emellett általában nagyon apró betűkkel folyamatosan ír egy füzetbe. Ő egyébként Tourette-szindrómás, így senki nem rója fel neki ezt a dolgot. A másik ilyen pécsi ismert fura ember a szatyros néni, ősz haj, kér kurva nagy cekker, kifestve, télen-nyáron kabátban. Az ő története is szomorú, ő túlélte Auschwitz-ot, ahogy a férje nem, és ebbe belerokkant, azóta bárhova megy, nála van minden szükséges (szalonna, meleg kabát, dugi kaják), mert meggyőződése, bármikor újra elvihetik, és akkor készen kell állnia. Soha, a legidiótább kölyök sem nevette nálunk ki, mert mindenki ismeri a történetét.

kIára 2010.07.31. 15:05:57

Én szeretem a szelíd bolondokat, ha éppen időm van szívesen vagyok a társaságukban. Akkor jó, ha észrevesznek, és lehetőségeikhez képest megnyílnak valamennyire. Olyan dolgokat vesznek észre, vagy tartanak fontosnak, aminek a létezéséről nem is tudok.

Az egyetemen pl. ott volt a macskás néni. Minden nap ugyanabban az órában megjelent, leült ugyanarra a padra és megetette a campus macskáit. Nagyon választékosan beszélt, végtelenül kedves volt, mindent tudott a macskákról, és tök átszellemültté vált a dorombolástól. Amíg oda jártam szerettem vele beszélgetni.

• • •

A munkás bolond általában Jancsi. Csöndes, lassú, csuklója vastag és kissé félre és lefelé billentett fejjel jár. Kicsit olyan mint a gólemek; ha azt mondod, hogy ásson egy árkot akkor nem szabad megfeledkezni róla, mert estére akár egy mértani pontosságú egyenletes szélességű és mélységű, húsz kilométeres sáv végén találunk rá.
Ő az, aki feltekeri a locsolócsövet, vagy kioldoz egy ötven méteres kábelgubancot. Ha az építkezés közelében nincs víz, akkor egész nap ő hordja fáradhatatlanul a vizet a betonkeverőbe. Leteszi, beteszi, felveszi, elviszi, kiteszi, leteszi, stb., csöndben látszólagos lassúsággal de meglepő hatékonysággal. Pihenő alatt nem sörözik. Ha cigizik, akkor annak a mágusa, nem látod mikor gyújt rá, vagy mikor dob el csikket, mintha ugyanaz a félig szívott lenne egész nap, ami még sincs kialudva kékesen füstöl és emiatt az egyik szeme könnyezik. A többiek ugratására nem reagál, vagy elintézi egy kényszeredett, bambasággal keveredő félmosollyal.

A posztban is említett kertész. Ha mondjuk árvácskát ültet, akkor az az ember érzése, hogy órák óta egy helyben guggol és valamit babrál a földdel. Óránként megnézed, semmi. Aztán késődélutánra hopp, át van varázsolva a terület. Egyszer le kellene filmezni, hogy hogy csinálják. A bolond kertész cipője soha nem sáros, neked meg elég egyszer belépni a virágoskertbe.
A profi kertész, a szakember, nagyszájú, állandóan izzad, osztja az észt és mindent tud a gyomirtókról, meg az ültetési naptárról valamint soha nem találja a szerszámait, a kertje meg mindig a befejezetlenség állapotában van.
A bolond kertész nem csinál semmit, hülyén vigyorog egész nap. A kertje meg ragyog, a legtöbb lepke meg oda jár kufircolni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.31. 15:14:04

@kIára: így van, ők azok, akik a világ kerekét forgatják. Nálunk egy takarító van ilyen, Margitka, nemigen beszél, de milliméterre megmondod az épületben, meliyk az ő területe, soha nem látod, de kézmosótól a kukák kiürítéséig mindig minden megtörténik, bár rejtély, hogyan. Egy iskolában úgy tartja folymatosan jó állapotban a WC-t, amit 500 fiú látogat folyamatosan, hogy soha, senki nem fut vele össze a WC-ben:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.31. 15:18:17

amúgy például a zenekarban a technikai feladatok kapcsán én is az a típus vagyok, akit baromira meg tud nyugtatni a monoton, manuális tevékenység, a kábelek feltekercselése, a keverőpult szakszerű megtisztogatása, a mikrofonállvány beállítgatása, ilyesmik. Ez nagyon kell nekem a fellépés előtt... lehet, bolondság:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.31. 15:23:19

Azért elég komoly, hogy a falu bolondja többnek a kombinációja. Bár.. ha belegondolok, hogy ők voltak, akik túlélték a középkor legvéresebb évszázadait, továbbörökítve a génjeiket....

Meg asszem a bolondot az iszlám se bántja.

Ja, a köztéri rikkancs bolondot én olyan verzióban ismerem, hogy aluljáróban, dobozból összetákolt kisasztalra kipakolt portékáját árulja "2 csoki százéééééé!!!" rikoltásokkal.

kIára 2010.07.31. 15:29:38

@vészmadár (pica pica):
Lehet, nem tudom – nekem is vannak kényszeres, önnyugtató periodikus tevékenységeim.
Az azonban biztos, hogy az általam bolondnak tartott és bolondként megkedvelt emberek nem sorolhatók be, vagy nehezen diagnosztizálhatók valamilyen pszichés zavarral.
Nem keverem az őrültekkel, a ***-patákkal, az akármilyen szindrómában szenvedőkkel.

Inkább mintha egy világméretű taoista csoportnak lennének tagjai.

(igaz, a határ pókhálófinomságú)

kIára 2010.07.31. 15:34:32

@neccharisnyás útonálló:
»Meg asszem a bolondot az iszlám se bántja.«

Meg boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.

Ez a „se” nagyon tetszik. Valamiért kedveljük őket.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.31. 15:37:27

@kIára:
Hú, bocs el kell lépnem, tápolni valamit. Túlságosan lement az IQ szintem, hogy értelmezni tudjak ilyet. :S

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.31. 15:43:57

a mi megszokott üdülőnkben 20 év alatt 4 kertész fordult meg. kettő teljesen bolond volt. ideális becsületes munka bolondoknak, nem úgy, mint például a darukezelés, ami hasonló monotonitástűrést és türelmet igényel, viszont leboríthatsz vele egy épületet és 40 embert. a kerész maximum beteszi a spejzba a rovarirtós flakont, és mikiegér helyett faszalakúra nyírja a sövényt. teljesen ártalmatlan.

nekem volt egyetemen BOLOND évfolyamtársam. Jézus megölésétől a csodaszappanon át a különböző színű zoknit és állandó távcső-birtoklást beleértve teljesen őrült volt, de matekból például átment.

tegnap a blahán láttam egy urat öltöny + övtáska kombinációba, ő is jön valahonnan, és tart valahová mentálisan.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.07.31. 16:40:28

újpesten is van egy kultikus "bolond", magas, szikár 50es férfi. nagyjából 96 óta látni szinte minden nap az árpád üzletház környékén és egyfolytában beszél, üvöltözik magában vagy rosszabb esetben idegenekhez.

de ami a megdöbbentő, hogy teljesen pontos aktuálpolitikai és gazdasági eseményekről beszél, széles szókinccsel és pontos fogalmakat használva. ki tudja mi lehetett ő is, mielőtt eljutott ide. tourette-szindrómája neki is lehet, mert látszik, hogy teljesen önkéntelenül csinálja az egészet.

lárvalányhaj 2010.07.31. 16:48:43

@Koori:

"Arrol is nyomta ahogy "paul" kiutalta ot a bandabol csakmert sokkal jobb volt. "John" mindig rendes volt..."

Ugyan már, mindenki tudja, hogy Pault megölték :)

lárvalányhaj 2010.07.31. 16:54:39

@Lődörgő Hollandi:

Nincs is jobb annál, amikor egy házban laksz egy ilyennel. A közelmúltig egy olyan házban laktam, ahol az emeletünkön lakott egy ilyen nő. Nem tudom pontosan, hogy mi volt a problémája, de ha aktiválódott a bolondszoftver, akkor elkezdett hallucinálni mindenfélét, és ordítva veszekedni a hangokkal, többnyire mindenféle öblös káromkodással fűszerezve. Nyáron visszhangzott a belső udvar tőle, különösen akkor, ha hajnali ötkor jött rá az ordibálhatnék.

kIára 2010.07.31. 17:24:49

Amúgy Sugár Melitonról van valami hír?
Néha hiányzik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.07.31. 17:27:48

@kIára: most megijedtem. Egyszer adtam neki 50 Ft-ot egy művéért, sajnos már szerintem nincs meg. A haveromat egy hasonló akció során meg akarta verni. Érdekes arcok voltak.

A BKV-n amúgy minden kocsiban van egy bolond - általában magukban beszélnek, szitkozódnak. Az 1-es villamoson egy elegáns zenészi cigánygyerek szokott dalolni gitárral vagy anélkül, szigorúan nonprofit alapon. Inkább bringázom, ha lehet :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.31. 17:47:00

@lárvalányhaj: igen, ő :)) előttem ült fizikán egy ideig :D

Nálunk abban a bérházban, ahol az irodánk van, MINDENKI félkegyelmű ebben a szárnyban. Minden emeletről tudok mondani kettőt. Magában, máshoz beszélés, ajtó helyett ablakon keresztül hazamenés (rendszeresen), félkegyelműség, tájékozott beszélgetésbe bonyolódás és totális baromságokat beszélés.

Van a csúnyán néző bolond is, ma jött egy szembe, én voltam a negyedik, akire értetlenül nézett gorombán, hogy mi a fasz, ilyen ember létezik? Nagyon kedélyesen és üdvözlőn rámosolyogtam, hátha jobb napja lesz. Még rondábban kezdett nézni. Holnap is jó napja lesz biztosan. A férje szandálban baktatott mögötte másfél méterrel lemaradva, azt se tudta, hol van.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.31. 19:22:17

@nosferato: mondjuk a zokni az nem jelent semmit, én teljesen normális vagyok, de két egyforma zoknim csak nyáron van, mert bokazokniból konkrétan 14 pár teljesen egyformát vettem, azokat össze lehet cserélni... amikor nem rövidnadrág van rajtam, akkor meg tökmindegy, úgysem látszik, az évek alatt amúgyis lett egy csomó páratlan zoknim, mert a másik fele kilyukadt, azt kidobtam...

kIára 2010.07.31. 19:55:31

@vészmadár (pica pica):
Ööö… most hogy írod, nekem van öt tökugyanolyan nadrágom és három egyforma kiskosztümöm.
Egyszer az egyik szeretőm azt mondta erre, hogy én vagyok Jeff Goldblum női megfelelője A légyből.
Izé, kezdek kételkedni a saját normalitásomban :| (vagy ez csak a kezdet?)

kIára 2010.07.31. 20:01:30

@nosferato: @lárvalányhaj:
És ez a honlapja?:
mgi.fw.hu/

A "Komputeres keprejtvenyeim (kb.1996-bol)" meglehetősen khm…

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.07.31. 20:16:19

@kIára: fotó alapján igen! "Hamarosan jönnek: - Vicces rajzaim - Saját találmányom, a kézrázó készülék". Kivagyok erre az arcra, mert sokan morális alapon megvédik, hiszen az a könnyebb, ha a társadalom szerint etikus pozícióból odadobod, hogy ennnnye, ne bántsd. De ismerem, olvastam, egy beteg állat. Kőkemény.

szeme közé, laposan! 2010.07.31. 20:36:41

@Murderface: A Tisza!!! Háháháháháhháá,tényleg, ő komoly arc volt. Él még?

lárvalányhaj 2010.07.31. 20:40:16

@kIára:

hű, ezek elég fáradtak, de nekem sikerült megfejteni néhányat...

bal felső sarok: MS-DOS
alatta: alaplap

az alaplappal egy vonalban: rekurzív nyelv
attól délkeletre: floppy

kocka-e vagyok? :P

2010.07.31. 21:23:14

Nekem volt 2 bolondom, de ez egy szomorú történet.

Szomszédaim voltak a nagymama, a lánya, meg az unoka, a nagymama, csak 97 éves volt, de az unoka, egy pasi, jó ötvenes gondokság alatt volt, a mama volt a gondnok.

Miután a nagymama meghalt, kedtek a gondok sokasodni. (Neki ugyanis jó nyugdíja volt.) A mama sem volt egészen komplett, a "lakásban" ember magasságig ért a szemét, mert ő gyűjtögetett, a szaga felül múlt minden hajléktalant.

Egyszer, még novemberben, amikor az udvaron talákoztam vele és elmesélte, hogy neki nagyon szép kétszobás lakása van az Ady 5 ben, de nem tud haza menni, mert nem engedik be, akkor rájöttem, hogy itt már nagy a baj, ugyanis ott laktunk.

Írtam a jegyzőnek, hogy gondodkodjanak róluk, mert én a szomszéd vagyok, a családjukat nem tudom felderíteni.

Kiküldtek 2 szociális gondozót, akik közölték, ha ÉN keresek egy nyugdij szelvényt, akkor küldenek neki ebédet.

A mamát egy időre bevitték a pszichiátriára, de karácsony előtt kiengedték. És nem javasolták a gondnokság alá vételt. (A pasinak ugyan rendelhettek volna ki más gondnokot, mert az anyja már szemmel láthatólag nem volt alkalmas, de hát a tanácsnál karácsony előtt mással voltak elfoglalva.)

Januárban, mert hogy már nem nagyon volt mozgás (én dolgoztam, amúgy sem szoktam velők találkozni) a másik szomszéd kihívta a redőrséget. Már mind ketten halottak voltak. Hogy meg fagytak, vagy éhen haltak azt velem a rendőrség nem közölte, engem csak kihalgattak.

A szociális osztály vezetője még után írt NEKEM (?) és elmagyarázta, hogy miért nem tehetett semmit.

Én bosszúból leadtam a hírt a helyi újságnak, de az RTL-nek meg a csiga tévének is. Ki is jött mindenki forgatni, mert ugye szörnyű egy eset, de ez már az ő köztisztviselői illetméynüket nem érintette.

A temetésen találkoztam a családdal - köztemetés volt - azok egészen normálisnak néztk ki.

Még annyit megtettem, hogy szóltam az ingetlan kezelőnek, ha kiürítenék a lakást, a szeméttel bánjanak óvatosan, mert a nagymama urnája még ott kell hogy legyen a lakásban, mert nem volt pénzük temetésre. Azt mondták - na nem szó szerint, csak óvatosan - hogy hülye vagyok, de mivel láttam a köztemetésen, hogy milyen egy ilyen urna, elmagyaráztam, hogy mit keressenek, és így végül meg lett. Hogy mit csináltak vele, nem tudom.

A pasival 1x találkoztam előtte, kijött az udvarra, és erőst szidta a komunistákat, gondoltam talán annyira mégsem hülye.

Nekem azóta is lelkiismeret furdalásom van, mert nem tettem meg mindent.

A szociális osztálynak nincs. Természetesen, miért is lenne.

Mesélte egy ELTE szociológus hallgató, hogy az esetet példaként tanítják az egyetemen. Gondolom ez arra példa, hogy hogy kell az ügyfeleket lerázni, hogy minél kevesebbe kerüljenek.

lárvalányhaj 2010.07.31. 21:27:08

@Frengi:

Azt nem értem, hogy itt mi volt a probléma. Miért nem engedték be őket a lakásukba? Miért kellett volna nekik ebédet küldeni?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.31. 21:48:38

@nosferato: nem is értem a kérdésed, ha a színe stimmelne, akkor mi térhetne még el? mondjuk úgy, amennyire sötétben megállapítható, reggel, csipásan és úgy hogy nem érdekel, többnyire ugyanabba a színcsoportba tartoznak, mondjuk szürke és kék, vagy fekete és szürke... egészen ritka, hogy mondjuk egy fehéret, egy kéket vegyek fel...

Prophet 2010.07.31. 21:51:48

@lárvalányhaj: Van ott hangkártya is, de a többire nem jövök rá. Pl. a tó partján az a számsor.. tömb.. meg a bumeráng.. lehet, frissítenem kéne az operációs rendszerem.

lárvalányhaj 2010.07.31. 22:25:18

@vészmadár (pica pica):

A felemás zokni nálam is bejátszik időnként.

Meg volt már olyan, hogy konferenciára igyekeztem biciklivel, és az odaúton fennhangon elmondtam a referátumomat, mintegy gyakorlásképpen :D

Intizar 2010.07.31. 22:30:57

@lárvalányhaj: Szendi úr tényleg szci??? Ez perfekt vagy csak gyanú?

Intizar 2010.07.31. 22:32:54

@lárvalányhaj: Ez a büdös az a gyerek, aki úgy nézett ki, mint egy zombivá vált Raszkolnyikov, és úgy szaglott, mintha mindig össze lett volna hugyozva?

Intizar 2010.07.31. 22:41:24

Én a magam részéről, ha belejövök a magányos gyalogolásba vagy biciklizésbe, állandó jelleggel kommentálok és magyarázok önmagamnak, olykor vitába bonyolódom, de még az is előfordul, hogy viccet mesélek, és röhögök rajta. Meg danolgatni is szoktam, csak úgy magam elé. Ez komolyan bolondság? Mondjátok meg nyugodtan, nem omlok össze tőle. De tudni szeretném.

lárvalányhaj 2010.07.31. 23:28:38

@Intizar:

Ő nem vállalja fel, de a tanai elég gyanúsak (pszichiátriaellenesség, gyógyszerellenesség, mindenféle gyanús étrendek ajánlgatása).

"Magyar Narancs: A szcientológusok is a vitaminok, étrendkiegészítők hívei, és az Ön honlapján vannak olyan linkek, amik valamilyen módon a szcientológiához köthető oldalra mutatnak. Egy közösségi portál szerint is van szcientológus ismerőse, míg egy egyértelműen az egyházhoz kötődő szervezet az Ön omega-3 hatásáról írt munkájára hivatkozott. Mindez csak véletlen?

Amikor vitaminokat vagy omega-3-at ajánlok, arról nem tehetek, hogy kik árulják, de igazság szerint engem különben is az áru és nem az eladó érdekel. Két nagy ismert vitaminforgalmazó van, mindkettő szcientológus. Ha Ön bemegy mosóport venni, előtte megkérdi az eladó ideológiai álláspontját? A multicégeknek sem vagyok a híve, de a hozzám írott levelekben mégis az egyik multicég omega-3 készítményét szoktam ajánlani, mert az tiszta és a legolcsób. A nonprofit szájtok többsége tartalmaz valamilyen reklámot, mert fedeznie kell a nem csekély éves fenntartási költséget. Hogy van ismerősőm, akiről időközben kiderült, hogy szcientológus? Én a rendelőmben soha senkitől nem tudakolom meg, jobboldali, vagy baloldali-e, netán szcientológus-e, vagy antiszemita, mert én egy embert a tetteiből ítélek meg."

www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/interjuk-eloadasok.htm

lárvalányhaj 2010.07.31. 23:33:44

@Intizar:

Sztem ez nem bolondság, max. excentrikusság. A bolondság szerintem ott kezdődik, ha valaki szemlátomást nem beszámítható (aminek vannak elég konkrét jelei).

Prophet 2010.07.31. 23:52:58

@kIára: Azóta megtaláltam az újabb keltezésű blogját (mgi.freeblog.hu/), őt magát iwiw-en, ahol feltüntette a telefonszámát meg a címét is.. nem tudom, mit mondjak. El kell olvasni a naplókat, az kedvet csinál. BMF, villamosmérnöki kar. Talán ismeri ifj. Farkas Gyulát is..

kIára 2010.08.01. 00:22:08

@Prophet:
Huh, a sok „penig” és „jutik eszembe” még elmegy, de mikor eljutottam a Ray Conniff imádatig, valami megkattant bennem.
Aztán tovább olvastam és kiderült, hogy velem egy napon született.

Most megyek és magzatpózban álomba zokogom magam.

lazabella 2010.08.01. 02:42:05

Egy bolond néni lakott néhány emelettel feljebb. Voltak tiszta pillanatai is, amikor elmesélte, hogy nevelőnő nevelte annó, 3 nyelven beszél, fiatalkorában Amerikában élt. Egyszer becsöngetett, hogy készen vagyok-e már a vacsorával, mert már várja. Én nem hívtam vacsorázni, alig ismertem... Amikor már késsel rohangászott a földszinten és a liftajtót rugdosta, az már nem volt jó. Azért sajnálom.

2010.08.01. 07:31:31

@lárvalányhaj: Juj, lehet hogy nem voltam világos: a néni nem tudta, hogy otthon van. Az volt a kényszer képzete, hogy neki van egy szép lakása az Ady 5-ben, de közben végig ott volt a lakásában.
Ebédet azért kellett volna nekik vinni, mert önmagukat képtelenek voltak ellátni, a fia bolond volt, neki volt róla paírja, de a mamának nem. Viszont a mama azt sem tudta hol van.
Abban a szeméthalomban nem lehetett megtalálni semmit, a pénzt különféle helyekre dugdosta a fia elől - mert az ivott - utána nem találták meg, és éheztek.
Egy rendszeres meleg ebéd megmentette volna őket az éh haláltól, ha szociálisoknak nem a nyugdij szelvény a legnagyobb gondja.
Emlékszem, hogy amikor a nagymamát elvitték, mert még élt, kihívták hozzá a mentőt, le kellett takarni fóliával, mert a harisnya rá volt penészedve a lábára, ennek ellenére nem tűnt fel senkinek, hogy a család meg van zakkanva.

2010.08.01. 07:43:08

A férjemnek is volt egy bolodnja, a Béla.

Egyszer beszélgettünk egy gyilkosságról, ami nagy port vert fel a városban: tizen valahány késszúrással megöltek egy bögrecsárdás öregasszonyt, de a tettest büntethetőség hiányában felmennették.
- Mert jó ügyvédje volt, persze.
- Én védtem kirendelében.- mondta a férjem.
Na, akkor lehet benne valami, hogy valóban skizofrén volt a Béla.

Egyszer egy délután bejött egy férfi az irodába. Monta, hogy ő X.Béla, az ügyvéd urat keresi. Mondon nincs bent, és hogy mikor jöjjön.
Mondom a férjemnek mi van.
- Na úgylátszik a Bélát kiengedték az elmegyógyinitézetből.

Béla visszajött, és pénzt kért a férjemtől, de a vén zsugori nem adott neki. Erre Béla megfenyegette: találkozunk még ügyvéd úr!

(Jobban járt volna, ha ad neki pénzt, mert innen a barátnőmmel kisérgettük mindenhová esténként - többnyire kocsmába - és a cehhet neki kellett állnia.)

A haverok meg persze ugratták, hogy ez még csak a kezdet, mert lassan kezdenek szabadulni azok az életfogytosok akiket jelölt korodban védtél kirendelésben.

Ezután a Béla eltűnt szerencsére nem láttuk többé.

sertra linne 2010.08.01. 09:41:52

@vészmadár (pica pica): Úristen, a szatyros néni még él??? Már anyámék ismerték (70-es évek legeleje), a 2000-es évek elején meg szerdánként (?) láttuk a jogi karon...

Volt még a 6-os buszon (Pécs!) ülő gyerek, a jobb oldali oszlopban, asszem, a második sorban ült, és hajszálpontosan lekövette a buszvezető minden mozdulatát. Légkormányzással, -sebességváltással, hátranézéssel meg minden.

cd-r 2010.08.01. 10:33:17

@vészmadár (pica pica): azon azért csodálkozom, hogy pécsen a kiabálós embert még nem verte meg senki komolyabban. egy időben folyamatosan cigányozott üvöltve a belvárosban, mostanában mintha kicsit lehiggadt volna, ritkán hallani a hangját.

strohmann 2010.08.01. 11:16:14

@sertra linne: a szatyros nénit pár hete láttam, a legnagyobb kánikulában. A PTE FEEK épületében lehetett (?) valami dolga, fél óra múlva a hosszú zebránál találkoztam vele újra. Én nem ismertem eddig a történetét, így talán jobb is, hogy nem ajánlottam fel, hogy segítek átvinni a csomagjait...

Ha már Pécs, pereces ember (ifj. Bata Imre/János), rég eltűnt.

strohmann 2010.08.01. 11:17:52

@Prophet: "Talán ismeri ifj. Farkas Gyulát is.."

" ifj. Farkas Gyula (Válasz erre)
2010. 07. 18. 14:02
Kedves Mérnök Úr!

Gratulálok a diplomájához!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának V. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon"

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2010.08.01. 11:23:42

@cometneni: Bolond Angi nem Nyíregyházán élt előtte? Ott is volt egy ilyen nevű, úgy nézett ki mint egy férfi és megvert ha visszapofáztál.

sertra linne 2010.08.01. 11:40:32

@strohmann: tényleg, a pereces ember a Széchenyi téren a fura morgó hangjával.

Emlékszem, az öregasszony szörnyű szagcsíkot vont maga után. A sminkje meg mint valami rossz karikatúra.

2010.08.01. 11:56:33

A bolondnak az számít, akikne papírja van róla. A többi csak simán hülye.

Ott van Miskolcon a Lacika, mindenki ismeri, végik kiabálja za utat Diósgyőrtől a Tiszaiig - ártalmatlan.

Aztán aki ismerte Mata Pestát Egerbaktán. Neki is papírja van róla, hogy bolond. Egyszer agyon ütött valakit, de felmentették, bár őt egy híres ügyvéd védte és nem kirendelésben, ezzel tehát óvatosan kell bánni.

A 60-ad években ott volt Pesten a Füttyös, ő is ártalmatlan volt, csak fütyült, és ujsággal csapkodta a nők hátső felét, de erre már csak a legöregebbek emlékeznek.

A betegeim többsége demesn vagy alheimeres, de ők már más kategória.

Eddig csak egyszer kellett kihívni a Notartzt-ot, mert a beteg az apjához akart menni, és minden hazug hülyének elmondott engem, amikor közöltem vele, hogy a papa 30 éve meg halt, 86-éves volt ekkor a néni.

Az alakalomból egy új szóval gyarapodott a német szókincsem: Wahrvorstellung, és megismerthettem a hires düreni klinikát is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.01. 12:09:23

@sertra linne: és be is mondta az állomásokat, igen:)

@cd-r: sztem kezelhetik, mert jobban öltözik, megborotválkozott, hajat vágott és valóban normálisabbnak is tűnik:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.01. 12:12:50

nah igen, a pereces ember:) nagyon szerettem. És még egy, sajnos már nem él, talán ilyen 25-30-asok még emlékeznek rá, Éder (vagy talán Éger, Éber?) bácsira, a gégerákos hajléktalan költőre, aki sosem tarhált, csak a verseit árulta... de mindig ő ajánlotta fel, melyiket adja eél neked. Én akkor ilyen metális kinézetű voltam, nekem a "hosszú hajába belekap a szél..." kezdetű dukált:)

lomposfarkas 2010.08.01. 15:24:14

Kutyásbolonddal találkoztam egyszer.
Telefon beszereléssel fusiztunk vagy 7-8 éve.(sokadik alvállalkozó, aki már zsebbe kapja)
50 körüli faszi, az anyjával élt. 10-15 kistermetű korcskutyájuk volt, azok a szobában laktak, pedig kicsi, de kertes ház volt. Eddig nem is gond, de a faszi kutyái nem voltak szobatiszták, szó szerint össze-vissza szartak a szobában. Olyan gyorsan még sehol sem szereltünk...
Még viccelődtem is vele:
-látom szeretik a kutyákat.
-igen, szeretjük!
-és hogy készítik el őket?
de vette a lapot és több ételfélét is megemlített. Lehet, hogy igazat mondott?
De a döbbenet a végén jött: 10ezer Ft !! jattot adott.

Erzsebet 2010.08.01. 16:03:32

@Frengi: Én is Lacikáról akartam írni. Jelenleg ő ilyen bolond Miskolcon. Hozzánk a templomba is bejár, végigfut a hajón, kiabál, közben megy a mise.
Gyerek koromban, még a 70-es években járt egy Gizi nevű hajléktalan asszony. Mindig nagy kabát volt rajta, romos épületekben élt. Tőle féltünk is.

2010.08.01. 16:55:04

@Erzsebet: azthiszem a Gizit ismertem, de lagalábbis halottam róla.

Valamikor stewades volt. A végén már ágyban fekvő beteg volt,felkelni sem bírt, az élettársa látta el, már ahogy, amikor leégett a lakásuk (egy szükség lakásban laktak, ami csak 1 helyiség volt,kukáztak és tele volt szeméttel) és az élettársa meghalt, elvitték otthonba.
Azt hallotam valamennyire helyre jött,jáni is képes, jó nyugdija van, és otthonban él. Mylady-ként emlegették a környékbeliek.

2010.08.01. 17:13:05

@strohmann: Én szeretem Szendi Gábor könyveit. Lehet, hogy a Szondy teszt analógiájára én is bolond vagyok?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.01. 18:21:33

Ó, én rengeteg bolondot ismertem. Volt egy pali, aki a Haller téren kisértett évtizedekig. Megállt a hinta kerítésénél, mintha egy emelvény mellvédje lenne, és hosszú szónoklatokat tartott, de olyan hangja volt, mintha rádióból beszélne. Az utcán vigyázzmenetben közlekedett, és időnként jelen nem lévő embereknek jelentett: "Kádár elvtársnak jelentem, az összes nagyseggű zsidó nőt likvidáltuk!" stb.
Egy időben a Ráday utcában dolgoztam egy villanyszerelési boltban, ott a vásárlók nyolcvan százaléka teljesen kettyós volt. Jöttek be geiger-müller számlálóért és elmagyarázták, hogy a majmok sugarazzák őket uszályokról, meg ilyesmi.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.01. 20:15:52

a legfontosabb kimaradt: szent varecza lászló halott. na ő aztán nem mindennapi figura. mivel halott, de még mindig él.

medvedr 2010.08.01. 22:48:21

Az itt emlegetett figurák messze nem modorosak, betegek, mint ilyenek valamilyen szinten tipikusak a tüneteik, de hogy ez hol modoros nekem nem jön le.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.08.02. 01:13:57

@El Topo (Sgt. Elias): az utcánkban lakót műholdról vette a CIA. Börtönben is volt, ávósok is verték félig agyon, aztán börtön, (az mondjuk emberölésért, ha igaz a pletyka). Pár éve halt meg. Csendes bolond volt szegény, rögeszmés. Nyugodjék.

noirp 2010.08.02. 07:36:07

Tudósbolondból rengeteg van. A fizika (Teslától fölfele) és a történelem (Nabukodonozortól Nazcáig, esetleg--esetleg!--még a kitaláltközépkor) úgy termi őket, mint a jó fekete föld a macskapöcspaprikát :))

noirp 2010.08.02. 08:07:40

@strohmann: nagyon király összefoglaló!
Az IPM-et épp Szendi G. és Grandpierre A. miatt hajítottam el nagy ívben, anno 2003.

noirp 2010.08.02. 08:09:43

@lárvalányhaj: ilyen nincs...:O ez már orvosi eset. Végzett is? (mármint a zegyetemen)

noirp 2010.08.02. 08:16:52

@vészmadár (pica pica): A pécsi néni súlyosabbb eset, nem "bolond", hanem egy tragédia szereplője.
:( Mit mondjak?
Lehet, hogy a néni történetét mesélni kéne néhány mai gyereknek, karlengető 18 éveskéknek (ilyenre tudok példát, Hajdú meg Bihar székvárosa, elitgimnázium--és a tanár meg se nyikkan rájuk :PP), gójmotorosoknak, egyéb állatoknak.

noirp 2010.08.02. 08:24:21

@Intizar: Én is kommentálok magamnak. De munka közben a műszerhez beszélek :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.02. 10:20:16

@noirp: ezeknek hiába mesélsz... félelemben és erőszakban felnőtt embereknek egy célja van: ne ő rettegjen, hanem tőle rettegjenek.

Mitya Ivanov 2010.08.02. 10:48:38

a bolondokon a 70es években tiltott gyógyszerkísérleteket végeztek gyerekkorukban, általában gyerekotthonok lakói voltak ők. Ezért lettek bolondok. Ahol lakom 4 ilyen esetről tudok.

balra 2010.08.02. 11:06:43

A VII. ker. és környéke, nagyjából a Városliget vonzáskörzete, fullon van bolondokkal. Minden napra jutott minimum kettő.

noirp 2010.08.02. 11:47:42

@vészmadár (pica pica):
az erőszakban felnőtt alatt gondolom a g.motoros, gárgyista, nemzetőr stb emberekre is gondolsz? ütne-verne mindenkit, aki szembejön?
De hogy jön ehhez a megvadult rendpártiság???

Egy dologban ellentmondanék: az érettségis korú, karlengető úrigyerekek szvsz nem erőszakban nőnek föl...viszont úgylátom, hiába professzor/ügyvéd az anyuciapuci, csimotkának mégis vakuzás érzetét kelti a feje fölött elrepülő varnyú.
A tanár, aki meg se szólal rájuk, na az lehet, h fél. De az is lehet, h úgy van vele: mán mér'kéne ezért szólni?
Saját öcsémnek (ő nem lengetett, csak szemtanú) nem tudtam megmagyarázni, miért vágnám ki a heilkéket a suliból.
eeeezzz neeem demokratikuuuus--nyekeregte--Na--kérdeztem--és Németország szerinted demokrácia?--erre öcskös furcsán nézett, de aszondja: igen.--Látod--ott nemcsak hogy a lengetett karjánál fogva basznák ki a gyereket, de a papci-mamcival is aligha el nem beszélgetnének, akár prof, akár kanász. Ja és a holokauszttagadást is mintha büntetnék.
Nem értette. Nem értette, bzmg, hogy ez ugyanúgy kultúra, mint h a templomban akkor se köpünk a padlóra, ha ateisták vagyunk.
Mondom: értelmiségi-és milliomoscsírák, elit gimnázium.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.02. 12:03:57

@noirp: örülünk, de ez a poszt nem a gárdistákról, de nem is a macsétás tesókról szól.

Erzsebet 2010.08.02. 15:38:01

@Frengi: Még kisiskolás voltam, amikor ez a Gizi a belvárosban kódorgott. Én úgy hallottam, hogy egy ügyvéd felesége volt. Gyereke meghalt, ő ebbe megbolondult. A szemetes lakás stimmel, a főutcán volt. Akkoriban még nem létezett hajléktalan és kukás.

Erzsebet 2010.08.02. 15:43:50

Gizit párszor begyűjtötték a rendőrök, de kiengedték. Már nem élhet, akkor is öreg volt. Koldulásból tartotta fent magát, ételért is bejárt az udvarokba.

Intizar 2010.08.03. 17:07:17

@Frengi: Ez egy nagyon szép freudi elszólás volt! Wahn (őrület, képzelgés) helyett wahr, vagyis igazi!

rdi 2010.08.04. 20:29:20

@Murderface: Igen, a Tisza Győrben! Őt mindenki ismeri. Nemrég láttam, a Baross úton lődörgött, elég rossz állapotban. Egyébként úgy tudom, ő csak ijesztő, de teljesen ártalmatlan.

Aztán volt még Győrben, kb. 15 éve Rómeó, mindig biciklivel járt, és a buszmegállókban szólítgatta le a lányokat, gyakorlatilag mindenkit, akinek hosszú haja volt. És hevesen udvarolt (innen a neve), hogy ilyen szép vagy, meg olyan szép vagy, meg milyen szép a hajad.

Aztán győri bolond volt még évekkel ezelőtt Indián, egy akkor kb. 50-es, ápolatlan, hosszú hajú férfi, mindig ordítozott az utcán.

ellenszenvesfigura 2010.08.04. 22:57:29

@rdi:Győr!
Diszkó Józsi megvan? A bácsi, aki Eddától lakodalmason át hevimetálig mindenre ropja, bármely utcai fesztiválon.

És a szódásüveg-szemüveges, pedofilfejű, kövér öreg, aki megfogdossa a nők bokáját, meg perverz dolgokat suttog a fülükbe?. Netán ő lenne Rómeó 15 évvel később?

Meg persze a szűzbajszos gyerek a buszvégállomáson, aki útbaigazítja a sofőröket.

strohmann 2010.08.06. 10:40:43

@Frengi: "Én szeretem Szendi Gábor könyveit. Lehet, hogy a Szondy teszt analógiájára én is bolond vagyok?"

Ezt én innen nem tudom megállapítani :))

Szendi úr megélhetési avagy hivatásos bolond, bár utóbbi nem biztos, hogy a legtalálóbb jelző, de a Modoros blog bejegyzése kedvéért maradjunk ennél.

A szűkebb területén írt könyveit lehet, hogy el is olvasnám, és komolyan tudnám venni. Lélektan, evolúciópszichológia. De gyanús, amikor mindenhez elkezd érteni, és pusztán azért van igaza, mert meg nem értett (értsd: összeférhetetlen) zseniként pozícionálja magát a magyar médiapiacon. Ez nem érv.

Pl. egy lightos Atkins-diétát próbál eladni a Szendi "márkanévvel", a szokásos recept alapján, úgymint gyógyszergyárak összeesküvése, stb.

Ha még nem olvastad, rövidebb verzió:

konyves.blog.hu/2010/08/04/szendi_gabor_paleolit_taplalkozas_sz_o

Hosszabb verzió:

criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2010/08/02/Ellensegunk_a_tejbegriz/

2010.08.06. 17:52:32

@strohmann:kössz, épp most készülök megrendelni.

Alpha Wolf 2010.08.07. 10:07:33

balfarok.tumblr.com/

A témához illik. Egy taxisofőr hülyeségei.

niyabinghi 2010.08.10. 00:08:20

@rdi:
Tiszát én is nemrég láttam, elég gatya állapotban van szerencsétlen. Az én kutyáimat is folyton macerálja, simogatja, de teljesen ártalmatlan. Mindig meséli, hogy épp milyen kutyája van. Erősen vonzódik a nagytestű, agresszív(nak beállított) fajtákhoz, pl. roti, pitbull, német juhász, dobermann.
Rómeó - szemüveg, stressznadrág, bicikli, nagy fülbevaló, hosszú haj - a kilencvenes években volt nagyon aktív, emlékszem, akkoriban a Batthyány parkba hordták a diákokat a közeli iskolákból futni, ő meg ott fényképezte a lányokat. A tanárok általában elzavarták amikor észrevették, de nem lehettek ott mindig. Egyszer a suli lányöltözőjébe fényképezett befelé a nyitott ablakon, amikor a fiúk kimentek, elkapták és jól megagyalták. Kijött a rendőrség, a hátizsákja tele volt fényképekkel, többen sokkot kaptunk, hogy ott láttuk magunkat viszont ahogy a parkban futunk gyanútlanul, ő meg a bokorból vagy akárhonnan fényképezett. Állítólag valami nagyon tudós gyerek volt, latinról fordított görögre meg vissza, abba bolondult bele.
Indiánt régen láttam, valaki mondta, hogy meghalt. Úgy hallottam, ő is tanár volt régen. Máig kristálytisztán látom-hallom, ahogy a bencés koleszba kiabál fel a Széchenyi téren, hogy kurvaanyátokkispapok! :)
Aztán gyerekkoromban volt egy öreg faszi, az mindig ordibált a Virágpiac környékén, hogy Hollós Jóska huligán, két forint a tulipán.

rdi 2010.08.10. 09:43:50

@niyabinghi:
Ilyenkor derül ki, hogy Győr valójában milyen kis város. :)
Egyébként Indián szerintem csak szimplán masszív alkoholista volt, nem bolond.

niyabinghi 2010.08.10. 11:56:20

Igen, elég jellegzetes arcok...
És akkor még az egykori osztálytársamról, aki később diákom is lett, nem is beszéltem. Együtt jártunk általánosba másodiktól nyolcadikig. Folyton egy olyan sztenmársos (csak kék-piros helyett kék-fehér)sapkában volt, még érettségi körül is láttam rajta. A boka fölött harangozó nadrág kötelező nála a mai napig. Már általánosban is érdekelték az ufók, fizika- és matekzseni volt a lelkem, semmi más nem édekelte, ilyen feladatgyűjteményeket meg matekkönyveket olvasott normális könyvek helyett.
Amikor a diákom lett a nyelvsuliban, egyszer tesztírás közben nekiállt úgy csinálni, mint aki meditál. Tíz perc után már mindenki őt nézte, mondom megkérdezem, mi a baj. Azt mondja, mosgt ne zavarjam, tölti az energiáját. Mondom a tesztet töltenéd inkább, nem fogod befejezni. De ő most tölti az energiáját, hagyjam. Miután ez sikerült, elmondta, hogy napi 5 percet alszik. Közben a többiek sem a teszttel foglalkoztak, figyelték a kiselőadást. Naívan feltettem a kérdést, hogy és akkor mit csinál, amikor a többiek (szándékosan nem normálisakat mondtam) alszanak. Kiderült, hogy valami Tanzániánam élő guruval beszélget, telepatikus úton, de ez titok. Ezen a ponton tette le mindenki a tollat és kezdték el fogni a fejüket. Mindez persze nem volt elég, elmesélte, hogy gyerekkora óta rendszeresen elviszik az ufók. A tesztet végül legközelebb írták meg, mert az előadás olyannyira odabaszott mindenkinek, hogy nem bírták folytatni.
Azóta láttam már itt-ott nyilatkozni valami ufófigyelő klub elnökeként. Társadalmi élet nuku, nővel még senki nem látta. Egyszerűen elvan a kis világában. Néha eszembe jut, hogy nem lehet könnyű a szüleinek.
süti beállítások módosítása