Csonka-Ausztria nem ország

2010/06/03. - írta: Modor Tibi

Pannónia Hangja, XIX. évfolyam, 6. szám

2039. június 3.

Ahogy közeledik a II. vesztfáliai döntés 20. évfordulója, úgy erősödnek fel egyre inkább a szélsőséges, irredenta hangok nyugati szomszédunknál. Ahogy ismert, a frissen megválasztott vesztrák kormány - élén Hölzel Johann kancellárral - már az első ülésnapon, lehengerlő többséggel szavazta meg a vesztrák diaszpóra státusára, illetve a vesztrák nemzeti egység átértékelésére vonatkozó törvényeket.

Pulsay Krisztián, a Pannon Köztársaság miniszterelnöke rendkívüli sajtótájékoztatón közölte kormánya állásfoglalását:

-Növekvő nyugtalansággal figyeljük a Vesztrákiában megalakult kormány ténykedését, melyek arrogáns, a nemzetközi normákkal és a jószomszédsági irányelvekkel gyökeresen ellentétes módon avatkoznak bele Pannónia belügyeibe. Aggodalmunknak adunk továbbá hangot azzal kapcsolatban, hogy mind több vesztrák politikus jár úgy Pannóniába magánlátogatás ürügyén, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne - az itteni politikusokat és a nemzetközi protokoll szabályait megkerülve.

Egyszer s mindenkorra le kell szögeznünk, hogy Nagy-Ausztria nem egyenlő Vesztrákiával, és hogy keleti szomszédjuk nem egy gyarmat vagy kisöcs, hanem egy szuverén, erős és büszke Pannon Köztársaság.

Nem hagyjuk szó nélkül, hogy avitt, történelmi kifejezéseket használjanak politikusok, nem tűrjük, hogy a rosszemlékű Burgenlandról, Stájerországról vagy Alsó-Ausztriáról beszéljenek hivatalos kommunikációban. Nem tűrjük, hogy a pannon népet magyarnak vagy ungárnak nevezzék. Ilyet a nemzetközi diplomácia írott és íratlan szabályai egyaránt elítélnek.

Válaszlépésként a kisebbségi törvény módosítását helyezzük előtérbe, valamint az Óperencia innenső partjára - közadakozásból természetesen - több Vesztfália-emlékművet tervezünk elhelyezni, "egyeseket" emlékeztetve arra, hogy hol van az államhatár. Ez egyébként minden nemzetközi egyezménnyel összhangban fog történni.

 

Pulsay után Munteanu László, a Transzilván Köztársaság államfője kapott szót a sajtótájékoztatón:

-Természetesen amint értesültem az új vesztrák kormány döntéséről, azonnal pesti hivatalomba kérettem a pannon nagykövetet, Hornyák Milán urat, és biztosítottam minden körülmények közötti támogatásomról - egyúttal a transzilván nemzet aggodalmát és nyugtalanságát is tolmácsoltam neki. Hosszú ideje figyelem a vesztrák politika nagyosztrák álmainak újbóli éledezését, amely hosszú távon alááshatja a régió, de Európa békéjét is. Úgy látszik, egyesek nem tanultak a történelemből és a múltból - még mindig sok évtizedes sérelmeken rágódnak.

Mindenkinek - nemzetiségtől függetlenül - kötelessége belátni, hogy a II. vesztfáliai döntés a kontinens békéjének egyik alappillére. Az itt élő népek és kultúrák egyenrangúságának biztosítása mellett a Döntés visszafordíthatatlan és megkérdőjelezhetetlen, újratárgyalása lehetetlen.

 

Mint ismeretes, a Döntés utáni rendezésben többszázezernyi, megszálló vesztrák hagyta el önkéntes alapon a nyugati országrészt és települt vissza az Encián túlra - de  még napjainkban is jelentős vesztrák közösségek élnek Bécsváron és Gráczföld környékén. Velük kapcsolatban szólaltattuk meg Dr. Bakóczky János professzort, a bécsvári Universitatis Gurtsnanius Betsvariensis történelem tanszékének vezetőjét.

-Igen, namost azt tisztázni kell az elején, hogy a vesztrákok a régió talán egyik legnagyobb traumáját élték át húsz éve a II. vesztfáliai döntés miatt, de  bántóan keveset beszélünk az előzményekről. Az évszázadokon keresztül tartó erőszakos osztrakizáció - különösen a mai Nagymoson- és Nagyvas-megyékben vagy Linczfalu környékén elképesztő méreteket öltött. A germánajkú lakosság ilyenkor már bizonyítottan kisebbségben élt a saját országhatárain belül, de még mindig erőszakkal próbálták a pannon gyerekeket is asszimilálni, példának okáért kötelező tantárgy lett az iskolákban a vesztrák nyelv és irodalom. Ez példa nélküli egy pannon többségű területen.

A vesztfáliai döntéssel vitathatatlanul igazságot sikerült szolgáltatni: az addig elnyomott pannon nép végre önszántából új államban folytathatta: először a transzilvánokkal közös Pannontranszilván Köztársaságban, majd a 10 éve történt békés szétválást, a Selyemfelkelést követően önálló országban.

A pannon nép az őt jogosan megillető életteret szerezte így vissza: ezt bizonyítják az őspannonok, az eraviszkuszok magas szintű kulturális és tárgyi emlékei is. Talán ideje szembenézni saját örökségünkkel: nekünk nem szükséges múltat gyártani, amikor az egyik leggazdagabb történelmet mondhatjuk magunkénak - igenis van mire büszkének lennünk! A proto-pannonok voltak itt legelébb: itt az idő megszabadulni a Habsburgok és a germán-vazallus Stephanus nyomasztó örökségétől: a mi királyaink és államalapítóink az itt élő kelta fejedelmek voltak, nem ők. Nem véletlenül támogatjuk a Cuchuláin- és Szent Patrik-szobrok emelését országszerte.

Tagadhatatlan tény, hogy napjainkban a Pannóniában élő kisebbségek - köztük a vesztrák is - egyenrangú és megbecsült tagjai a társadalomnak: Európa-szerte példaértékű hazánkban a vesztrák nyelvű közép- és felsőoktatás, a vesztrákok parlamenti képviselete - a legújabb közvélemény-kutatások szerint pedig a németajkú közösség nagy része lojális Pannóniához: csupán 10%-uk érez sorsközösséget a Vesztrák Népköztársasággal. És ez korántsem azért van, mert az ominózus kérdéseket pannon rendőrök pannon nyelven tették fel nekik!

És bár mindezek alapján tudjuk, hogy eszük ágában se lenne élniük a vesztrák parlament által, nem titkoltan destabilizációs szándékkal felkínált előjogokkal - a Pannon törvényhozás nagyon bölcsen és határozottan lépett akkor, amikor az esetleges elbizonytalanodóknak teljes vagyon- és életmegfosztást helyezett kilátásba, természetesen szigorúan preventív szándékkal.

 

Miképp vélekedik a vesztrák-pannon kapcsolatok befagyásáról az utca embere?

Kőbányay-Deák Gyula, Buda:

-Nézze, én nem vagyok rasszista meg gyűlölködő, és tényleg semmi bajom a vesztrákokkal - vannak vesztrák ismerőseim, barátaim is. A munkahelyen, mindenhol jól megértjük egymást, mert tisztelik az országot, rendesen dolgoznak. Nekem csak a hangos, szakadár kisebbséggel van bajom. Meg kéne  végre érteni, hogy ez itt már húsz éve nem Nagy-Ausztria, hanem Magyarpannónia. Ha nem tetszik, haza lehet menni az Óperencián túlra! És meg kéne tanulni végre rendesen az államnyelvet, mert ilyet, hogy Kalányfúrtban is a boltban előbb németül köszöntek, csak aztán pannonul, hát ez mégiscsak felháborító.

 

Hogy megszólalhassanak maguk az érintettek is, a vesztrák kisebbség pár tagját kérdeztük meg a fejleményekről.

Stollmájer Valtraut, Bécsvár:

-Nem értem, miért punkt most kellett ezt a megosztó törvényt megszavazniok a Hölzel úréknak - talán előbb a vesztrák gazdaságot kellett volna rendbetenniök? Papierokat, diplómákat, bulletinokat osztogatni nem kerül sokba - nékik. Ebből csakis a szélsőségek profitírozhatnak, mink meg ittmahadunk túsznak. Márpedig ha választanom kell: Bécsvár, Gráczföld vidéke az én otthonom, büszke vagyok Budára, Balatonra, a gulyáslevesre, a somlói galuskára, a Szobi szörpre, a világ élvonalába tartozó pannon focira - és ha bármikor egy hetet is el kellett töltenem Brégenczben vagy Innsbrukkban, már honvágyam volt. Engem itt soha nem bántott senki a vesztrákságom miatt, a szomszéddal is jól kijövünk, köszönünk egymásnak. Nem kell itt a lázítás egyik oldalról sem. Békesség legyen és együttélés. A nevemet is írhatják nyugodtan a pannon züsztéma szerint.

 

Sveikkhart Valter, Szentpöltyén:

-Mi, hogy vesztrák? Az igenis osztrák, bitteschön, bárki bármit mond. Az apám, nagyapám, dédapám is osztráknémet volt, itt születtek St. Pöltenben, igen. Itt is vannak eltemetve. És madjar csak vendéglátózni, építkezni, lomizni jött erre. És akkor itt még mindenki németül beszélt, bizony. Aztán folytatódott az egyre gyorsabb átszivárgással, majd az őspannon hazugságokkal, az Enns elterelésével, a kitelepítésekkel, usw. Nagyon jól tették a Hölzl úrék, hogy meghozták ezt a törvényt, és ezzel a jogommal élni is fogok - mert nekem ez jár. Ez nem kegy vagy szívesség, én is ugyanolyan osztrák vagyok, mint ők odaát Zalcbuagban.

 

Bizonyára kedves Olvasóink is belátják, hogy sajnos szükség van még az éberségre, a megfelelő erejű megelőző- és ellenintézkedésekre.

Következő számunkban a Transzilván Köztársaság és Havasalföldi Vajdaság közötti rendezésről ejtünk szót, elsősorban a különösen vitatott konstanczi tengeri kijárat kapcsán.


Közérdekű felhívás

Eltűnt: Sveikkhart Valter (65, Szentpöltyén): a keresett személyt utoljára május 26-án látták a Lakatos kocsmában interjút adni, onnan már nem tért haza.

103 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.03. 08:49:05

Nagyon jópofa, de senki nem mondta a végén, hogy Karthágót el kell pusztítani! :)

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2010.06.03. 09:05:42

pulsay krisztián, a Pannon Köztársaság miniszterelnöke :D

light 2010.06.03. 09:33:43

Várom a folytatást, ez jó volt :)

Mitya Ivanov 2010.06.03. 09:45:43

ejnfahh geniál, zalcbuagh, de kéne egy térkép is

***
akinek baja volt az unszümpátis szóval, az figyeljen az óperencián túl kifejezésre is, és tüntessen

scsaba1 2010.06.03. 09:50:12

Nem vitás, Vesztrákiának erős hadsereg kell. nem képzelhető el hathatós külpolitizálás erős hadsereg nélkül. Be kell vezetni az általános sorkötelezettséget, és a jelenleginél jóval többet kell költeni a hadsereg felfegyverzésére. Kellenek modern, reaktív páncélzattal ellátott tankok, legalább négy századnyi vadászgép, subszonikus csatarepülőgépek, harci helikopterek.

Némi két gépesített lövészdandár határközeli összevonásával sikerülne árnyalni némileg a Pannon
Köztársaság álláspontját vesztrák-pannon kettősállampolgárság ügyében.

Éberség, nemzettestvéreim, éberség, és előre a szebb vesztrák jövőért.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.03. 10:04:28

@scsaba1: Van neked arról fogalmad hogy mennyi lélegeztetőgépet lehet venni egyetlen egy vadászgép árából? És ha a tampongyárat átállítjuk géppuskalőszerre, akkor van fogalmad, hogy milyen mérvű cellulóz-importra lesz szüksége az országnak? Amikor a hazai cellulóz épp csak elég a bombagyárak és az intimipar szükségleteinek fedezésére... Áhh nektek férfiaknak csak a szívetek vérzik a hazáért... :-)

Styxx 2010.06.03. 10:08:44

Erről az osztrákos vicc jutott eszembe. Van egy ismerősöm, oszt rákos.

@scsaba1:
Csehszlovák Kém hol vagy? Bemásolhatnád a wiki cikket a vesztrák hadsereg fegyverzetének műszaki paramétereiről:-)

@Professor Pizka:
intimipar:-))) 10 pontos, gr.

noirp 2010.06.03. 10:32:36

@»P.H.M.«: Hát nyilván. Kibontakozott a kis Pulsay.

scsaba1 2010.06.03. 10:38:32

@Professor Pizka:

Ne azt kérdezd, hogy a haza mit tesz érted, hanem azt kérdezd, hogy te mit tehetsz a hazádért. Nyilván áldozatokat kell hozni mindenkinek.

De például a kanadai nyár magjainak a repítőszőreiből egész jó vattát lehet gyártani. Honleányaink érjék be azzal.

vincere 2010.06.03. 10:44:55

hát ez egy remekmű! igen aktuálisan elhelyezett, bravúrosan megírt, usw.
szerintem holnap ezt is a diákok kezébe kellene nyomni a nagy megemlékezés közepette.
(egyébként kihagytad a 'nemzeti' szót. észrevettem, h. pár hét alatt minden nemzeti és nemzeti összefogás akármilye lett.)

tiszta Holnapi újság egyébként :) nem küldöd be vendégposztnak?

scsaba1 2010.06.03. 10:51:30

@vincere:

Az osztrák diákok kezébe nyilván. Nekünk van sajátunk.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.03. 10:52:44

@scsaba1: egyszer majdnem felgyújtottuk vele az iskolát... jól ég, de ha a pajkos gyermekek egy napos délutánon egy méteres kupaccal hordanak össze, akkor nagyon-nagyon jól ég :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.03. 10:54:09

@Styxx: az intim a választékos, ugyanakkor nem túl elvont szinonima a pinára :-)

Sand Lover 2010.06.03. 11:00:30

@vincere: Örülhetünk, Vincere. :)
Most már nemzeti szórakozóhely is van. Nem is tudtam, mi hiányzott… :)
vastagbor.blog.hu/2010/06/02/betyarkocsmat_ide_a_radikalisoknak

vincere 2010.06.03. 11:21:48

@Morgan LeFay: csángó brékesek, szevasztok!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.03. 11:39:23

@Morgan LeFay: ja, csodálkozom is, hogy a blogok 80%-a ráharapott. Reklámnak jó.

Írtam a Vastagbőrre is, hogy ha ír, angol, szlovák, cseh kocsmák régóta vannak Bp-en, akkor miért kellett erre idáig várni? :)

víz tamás 2010.06.03. 11:41:27

amíg hölzel johann első útja pannóniát átugorva trákiába vezet, jelezve ezzel, hogy magyarpannónia nagy-ausztria része, nem nagyon van értelme párbeszédnek.

bár édesapám thomas wasser néven született kalányfúrtban (akkor még klagenfurt), én büszke pannóniainak tartom magam.

Sand Lover 2010.06.03. 11:49:07

@Modor Tibi: Láttam a kommentedet.
Talán azért, mert a kimondottan magyar helyek nem számítanak olyan egzotikusnak, mint mondjuk egy angol pub. Nekem nem attól lesz magyar egy kocsma hogy betyárok néznek a falról, hanem hogy jó a fröccs, van zsíroskenyér és Nógrádi Ropogós:) és nem kell kommersz rádiókat hallgatni, sem bömbölő tv-t nézni.
De virágozzék minden virág!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 11:51:13

Vesztrák snowboardosok szevasztok!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 11:53:30

@Morgan LeFay:

Múltkor egy ilyen turbómagyar kocsmában majdnem beszedtem egy kurva nagy verést. Szóvá tettem, hogy ha ilyen kis égetett fatáblán kirakták a székely himnuszt, meg a csángó himnuszt, akkor nem-e kellett volna-e esetleg a magyar himnusznak is helyet szorítani? Elvégre magyarországon vagyunk, vagy mi?

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.06.03. 11:58:47

Ceterum censeo Vestrinem esse delendam.

GERI87 2010.06.03. 11:59:45

kitalálom: csehország Szlovákia Magyarország
Az öncenzúra miért jó???

A fiktiv nevek miatt nem lett vicces csak zavaros és olvashatatlan:(
főleg hogy valósak is vannak benne.
Ennyi erővel az osztrák meg Szudétanémet
dolgot is le lehetett volna irni, ha már Inns meg Bécs mert az is hasonló és mégse mi vagyunk..

Kőbányay-Deák Gyulát Bdáról addig ütném amíg meleg.

Stollmájer Valtraut, Bécsvárról meg elveszett számunkra...

kimaradt a Napóleon-szindrómás turbópannon akimég ennek született de az lett és büszke rá..

meg a "megérdemeljük hogy így bánjanak velünk mert mi is ezt csináltuk csak most visszaadják, "a határok ugy jók ahogy vannak jobb nem is lehetne" típusú vadparaszt "kisember" köcsög...

Én azért nem szeretem június 4-ét mert SOHA SENKI nem tanul belőle semmit. Egyik fél se.

Mi csak nyavajgunk meg ábrándozunk de nem teszünk semmit, ők meg elkövetik ugyanazokat a hibákat mint amiket mi annak idején és amiért ŐK elszakadtak tőlünk.
Az ember semmiből nem tanul.
idióta hülye balkán.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.03. 12:01:09

@Morgan LeFay: persze, értem én. A Grinzingi borozó az őszintébb. De szerintem ez egy piaci rés volt, meglátjátok :)

@vincere: vendégposztnak, oda? Amikor még a saját olvasóim se mind vágják? :)

GERI87 2010.06.03. 12:02:55

@El Topo (Sgt. Elias):
Hát ha ilyenbe belekötsz akkor nem lehet nem szándékos piszkálódásnak venni és csodálkozni se ha kapsz egy pofont:D

Mindkét oldal marha nevetséges.
Az egyik látványosan büszke arra amiről nem tehet és amiért nem tett semmit, a másik meg látványosan elhatárolódik attól ami és más akar lenni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 12:05:52

@GERI87:

Teljesen ártatlan pofával tettem föl egy szerintem teljesen jogos kérdést. Egyébként nem csodálkoztam volna, ha kapok egy pleknit, fel voltam rá készülve.

GERI87 2010.06.03. 12:16:57

@El Topo (Sgt. Elias):
Az ilyeneket hagyni kell a francba mert minden ugy jó ahogy ők azt megcsinálták vagy megcsinálni akarják..
A legjobb hogy igazából aztsem tudja merre kell elindulni a csángókhoz ...

GERI87 2010.06.03. 12:21:12

Az is jó amikor még csak "tanulják" a "szakmát" és Felvidék helyett Szlovákiát mondanak meg szlovákiai magyart (és belezavarodnak), de a csángóköz is beficcen.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 12:21:54

@GERI87:

Lehet.:) Egyre többször bukom le a konfliktusfüggőségemmel.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 12:24:37

@GERI87:

Csángóköz!:D Még nem hallottam, de állat!:D

Frick László Emlékzenekar 2010.06.03. 12:32:34

A két francia, túrista házaspár, igen elcsodálkozott, hogy egy osztrák tud franciául. Nagyapám elárulta, hogy ő nem osztrák, hanem magyar, Oui!-lelkendeztek a franciák! Persze, Budapeszt, Hongrie. Azaz Ausztria, a Monarchia, igen, persze igen, ezt mondják ők is. Nagyapám csak mosolygott, NEM az egy másik ország. A két francia hitetlenkedve, mint hülyére nézett rá, lesajnálóan. Ezerkilencszázhetvenháromban történt :)))

Mitya Ivanov 2010.06.03. 12:43:06

@El Topo (Sgt. Elias):
szerintem verést ezért kaptál volna: "nem-e kellett volna-e esetleg"
az igazi turbómagyar mindent tagad, ami a jelenlegi országhatárokon belül van. Ő úgy érzi, hogy éppen külföldön van akkor, amikor Magyarországon van, és átmegy Magyarországra, amikor kimegy az országból. Nem tudom érthető-e?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 12:46:36

@Mitya Ivanov: Ezért ugyan nem. Kedvenc kérdésem a turbómyagyarokhoz, hogy miért nem tanulják meg annak a népnek a nyelvét, amelyért élnek-halnak, állítólag. Én, ha rajonganék a svédekért, biztosan megtanulnék svédül.
Egyébként igazad lehet, ezt így még nem vizualizáltam.

GERI87 2010.06.03. 12:52:52

@Mitya Ivanov:
hát persze hiszen a Kolozsvári panelból jobban lehet öizni a magyar kultúrát és Pozsony is pont olyan mint '18-ba volt.
valamiféle skanzenként tekintenek a határon túlra.
Pedig a Duna túloldalán is szocialista szabványházban lakik a Pistabá mint nálunk a bányásznyugdíjas.

Mitya Ivanov 2010.06.03. 12:56:46

@GERI87: igen de az a bányásznyugdíjas, aki nálunk lakik, az jánosbácsi.

GERI87 2010.06.03. 13:03:14

@El Topo (Sgt. Elias):
Én is gondolkoztam hogy miért akar valaki egy államban élni azokkal akiket utál?
"szar szlovákia" aztán az egész kell neki.
Vagy hogy képzelik a dolgot, kitelepítéssel?
(természetesen sehogy, eddig nem jutottak el fejben. És nem is kell. Höbölögni konkrét cél nélkül is lehet)

a legdurvább kép amit láttam egy Trianonos kép volt a mai időkből:
Jézus a (kettős)kereszten nyakában egy stilizált magyar parasztember szenvedő arcal szintén kifeszített karokkal...
(igy jön ki a kettőskereszt)
remélem a vizuális élmény megvan.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 13:10:02

@GERI87:
Whehehehehe...:)
Nem láttam, de faszán el tudom képzelni. Wiszont láttam már olyat, hogy elképesztő, kurvanagy Dodge RAM, hátul lángos méretű nagymagyarország térkép, de nem ám árpysávos! Nem!
Piros alap, és kék andráskereszt, benne fehér csillagokkal. Na? Na?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.03. 13:16:04

Vesztrákiában sokkal többet mosolyognak az emberek!

GERI87 2010.06.03. 13:24:33

@El Topo (Sgt. Elias):
árpisáv:D
jujj csak nem konföderációs.....ÁÁÁÁ:)
Végülis amcsi kocsi..

Az is jó amikor a Nagy-Magyarország matrica szlovák rendszámú kocsin van de a tulaj nem ottani...
Az ilyennek kéne rakni a kocsira egy Király Magyarországot (mondjuk 1606-ból) ábrázoló matricát szlovák színekkel benne címerrel és felirat: "Veľká Morava".

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.03. 13:24:55

@GERI87: ezekből a vesztrákokból még azt is kinézem, hogy az őspannon Bécsváradot erőszakosan elnémetesítenék.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 13:31:32

@GERI87:

De. Konföderációs. Hogy ilyet ki gyárthat, baszod, elképzelni nem tudom. Ráadásul ekkorában sima személyautóra biztosan nem fér rá, tehát a piaca is elég korlátozott.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.03. 13:33:12

Tibikém, le a kalappal, irtó jól szórakoztam! :)

Meg kell büntetni ezeket az aljas ötödik hadoszlop vesztrákokat, ha osztrákul mernek megnyikkanni egy olyan településen, ahol csak 19,7% a vesztrákok aránya!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.03. 13:41:49

@Gudea enszi:
A vesztrákok borzasztó retardáltak, egyúttal igen simulékonyak. Csont nélkül vezették anno a 100millás harmadik birodalmat is. Te csak ne akard őket tovább frusztrálni!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.03. 13:44:04

Egyébként meg ideje lenne abbahagyni ezt a feszültségszító osztrákkodást itt Ausztriában. Tisztelnünk kéne a pannonokat, amiért komoly történelem nélkül is létrehoztak egy büszke államot, amelyet lenéztünk, és közben már ők is gazdagabbak nálunk! Tanulhatnánk tőlük!

Styxx 2010.06.03. 14:13:36

@Gudea enszi:
Azért a rongyrázós, újgazdag vesztrákok még manapság is Pannonföldre járnak a Pinz Gauereikkel csapatni és leorrvadászni nemzeti totemállatunkat, a Pannon Pumát.

staropramen 2010.06.03. 14:17:56

Felhívom a Tisztelt Szerző és a Tisztelt Kommentelők figyelmét arra, hogy az Oszmán -Turáni császárság hivatalos szervei, különösen pedig a kormányerő Turáni Turul Párt elnöke Kara Musztafa,a karlócai béke 311 év és 128 napos jubileuma alkalmából megrendezett Nem Nem Soha műveltségi vetélkedő zsűrijének elnöke világosan kifejtette, hogy -idézem-:Nem lesz addig megbékélés, míg Budavár tornyára újból fel nem kerül a félhold.
Pozitív példaként megemlítette Pécs városát, ahol Gázi Kászim pasa dzsámiján most is ott a jelkép.
Kéretik nehány vigyázó szemet Sztambulra is vetni!

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.06.03. 14:20:53

Erre a legnagyobb vesztrák költőt, Falco-t idézem:
"Jeanny, komm!"

Mitya Ivanov 2010.06.03. 14:22:19

@Gudea enszi: mér mi az az osztrák? Az amúgy is totál lúzer németek egyik elfajzott csökevénye. Nevetséges, amikor ezek sírnak az önálló államukkal. Mi már sokkal előbb itt voltunk, Mátyás is lazán bevette volna Bécset, csak miután látta, hogy milyen lepra egy hely, és milyen korcs népek lakják, ezért hazajött rendet tenni a visegrádi palotájában.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.03. 14:25:47

@Mitya Ivanov:
Mátyás bevette Bécset, és 5 éven át az elnyomott helyiekkel szállíttatta a palotájába a csemegének szánt fügét. :)

Noked-Lee 2010.06.03. 14:41:42

virtuális kalapemelés, találó írás.

ZX 2010.06.03. 14:41:57

:D:D:D Nagyon jó. Szuper írás.

Fapuma (törölt) 2010.06.03. 14:55:17

Most nem tudom mi van, talan tulzottan jobbra tolodtam, hogy nem tudok ezen nevetni?

Azt pedig a vilagert sem kivanom senkinek, hogy aterezze azt, amit az a nehany ember erzett 1920. junius 5-en reggel felebredve egy idegen orszagban...

Ha ez csak egy vicc es a valosaggal semmilyen osszefuggesbe nem hozhato, akkor nevessunk egyutt, ha pedig megis, akkor?

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.06.03. 15:10:13

@staropramen: Kara Musztafa, aki egyben a 43 Vilajet Nyugdíjas Mozgalom (NVNyM) vezetője?

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.06.03. 15:12:49

A francba, megette a blogmotor a kommentem. Szóval @staropramen: ugyanaz a Kara Musztafa, aki a 43 Vilajet Nyugdíjas Mozgalom (NVNyM) vezetője (tehát kormánypártnak ugyan nem kormánypárt)?

Rotfuchs 2010.06.03. 15:15:47

@El Topo (Sgt. Elias): Óóóó, hol lehet olyat kapni? Az lehet a legdivatosabb dolog EVÖR.

Amúgy a cikk egyszerűen tökéletes. Grat Tibi!

Kandabula 2010.06.03. 15:17:39

@Fapuma: a magyar történelem során sokszor fordult elő, hogy emberek fel sem ébredtek. A szerencsésebbje...

Egyébként a körkörösség (ami a bizalom jele lenne)hiányát még megbánjuk!

Rotfuchs 2010.06.03. 15:18:15

@El Topo (Sgt. Elias): Fénykép van? Ember, nekem KELL olyan matrica :D

@Fapuma: ezt a cikket nem 1920-ban adták ki, hanem most, és tényleg ami az embereknek leginkább ma kellene az némi empátia és a békaperspektíva elhagyása.

ZX 2010.06.03. 15:19:15

@Kicsi.Sati: aki a Mohamedista Szultáni Birodalmat szeretné visszaállítani?

Rotfuchs 2010.06.03. 15:25:56

@El Topo (Sgt. Elias): Lehet alap Dixie flag volt csak levágták NMo sémával? :D

Kandabula 2010.06.03. 15:27:19

A fenébe is! Az egészből kimaradt a körkörös védelem, és simán átléptetek felette! Pedig az írás mondja: minél szenilisebb, annál körkörösebb. Vagy mégis hagynátok egy lyukat? (Már csak a menekülés okán is...)

Kandabula 2010.06.03. 15:28:05

A fenébe is! Az egészből kimaradt a körkörös védelem, és simán átléptetek felette! Pedig az írás mondja: minél szenilisebb, annál körkörösebb. Vagy mégis hagynátok egy lyukat? (Már csak a menekülés okán is...)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 15:28:50

@Rotfuchs:

Nem fényképeztem le, eszembe sem jutott, pedig lehetett volna ennyi agyam.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 15:29:21

@Rotfuchs:

Gyárinak tűnt, fehér volt a széle.

szakipeet 2010.06.03. 17:07:14

Jó "kis" írás :D
Gondolom a valósággal való bármilyen hasonlóság csak a véletlen műve :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.06.03. 17:13:38

@scsaba1: Hirig esetén hajlandó vagyok alávetni magam a megszorításoknak. És hogy a vesztrák honfiak szemében ne legyek haszontalan, magamat is hadrendbe állítom, palacsintasütőstül. Lehet majd húzni a srigulát, hány pannon felderítőt zárok kábultan a kamrába, míg megsül a derék vesztrák uram reggelijéhez a tükörtojás. :)

Lenry 2010.06.03. 17:17:15

@Modor Tibi: nem... valahogy nem...
egész egyszerűen trianon túl nagy szopás ahhoz, hogy nevetni tudjak rajta, és nem értem aki tud.

ez van.
majd ha lesz holokausztpoénos, meg holodomorpoénos, meg pestises poénos, akkor majd jót röhögök ezen is.

Várúr 2010.06.03. 17:46:36

Az írás rasszista, kirekesztő és előítéletes. Ismét tudatosan elhallgatta a környéken őshonos pirézek érdemeit.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.03. 17:47:52

@Lenry: szájbarágó: a mai poszt a szlovák kormány (és népük tekintélyes részének) magyarokkal ill. Mo-gal kapcsolatos abszurd, pofátlan megnyilatkozásait, számomra érthetetlen hozzáállását figurázza ki. A műfaj természetesen szokatlannak hathat még a törzsolvasóknak is.

@Blassius: nagyon jó :D

Várúr 2010.06.03. 17:52:49

Különösen hiányolom az ősi piréz leszármazott Janus Slotyák és Róbert Róbertovics Ficorek méltánylását, történelmi tetteik tételes elismerését. (Lásd: Lajcák Zmrzlina összes művei, Bratislava, Humbug és tsa. kiadó, 2010, Cirill és Metód hava 4. napján

Várúr 2010.06.03. 18:02:34

@staropramen:
A karlócai béke óta nem terem gyümölcs a musztafákon. Maradjanak fekve karlócáikon és ne félholdazzanak telihold idején.

Styxx 2010.06.03. 18:13:00

@Lenry:
attól, hohy valami gecire fáj, még lehet rajta röhögni. Szerintem kell is, sírva röhögni.

Ilyen (is) az apszurd.

Benini édes élete a például a Holokauszton röhög, de akad Malina Hedvig megverését groteszk humorral feldolgozó kabaré. Mert az esemény maga annyira vérlázítóan durva, hogy vérlázítóan durva poénnal lehet (talán) felhíni a figyelmet arra, hogy hé! emberek! ez meg már mekkora embertelen taplóság.

Fapuma (törölt) 2010.06.03. 18:18:40

Okosabb lettem, senkinek sem kivanom, hogy ott kelljen elnie, peldaul Ogyallan /aka Hurbanovo- amit a szlovak testverek atneveztek, hoppa veletlenul Miroslav Hurbanrol, akirol annyit kell tudni hogy a szlovak nemzeti felkeles tagja volt 1848/49-ben a magyarok ellen/ vagy esetleg Parkany jobban tetszik? /aka Sturovo - Ludovit Sturrol elnevezve, aki Hurban bajtarsa volt a magyarok elleni harcban/. A kerdes koltoi, miert nem neveztek el eszak-szlovak varost e ket nemes vitezrol? Na, miert? Bar a kerdes koltoi megmondom, hogy megalazzak az ott elo 50%-nyi magyart.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.03. 18:38:55

@Fapuma:

Igen, Bőst meg azért nevezték el Gabčíkról, mert azzal meg meg akarták alázni a Heydricheket.

Fapuma (törölt) 2010.06.03. 18:57:18

@El Topo (Sgt. Elias): Ezt viccnek szantad?

Nem ertem, hogy jon ide Heydrich? Ott szuletett, talan oslakos volt?
Ahol elek, lakik egy csalad, akik Ogyallarol szarmaznak, jol csengo, osi magyar nev, na o meselte. Eleg autentikus, neki hajlando vagyok elhinni.

scsaba1 2010.06.03. 19:26:00

@Fapuma:

Viselkedjünk megértően a szlovákokkal. Mert mégis kiről nevezzék el? Nem nagyon vannak ellátva nemzeti hősökkel. Nem volt nekik Szent Lászlójuk, Kinizsijük, Dobó Istvánjuk, akik baszomnagy másfél méteres karddal kaszabolták az ellent, vagy Szondi Györgyük, aki néhány tucat emberrel állt ki egy kisvárosnyi török _katona_ ellen, hogy gyertek, gecik...

Be kell érjék ilyen szabadcsapat-kapitányokkal meg rablóvezérekkel.

Nálunk max. csárdát neveznek el Vidróczkiról vagy Patkó Bandiról, de nem városrészt vagy állami díjat.

GERI87 2010.06.03. 20:15:22

@Lenry:
ez nem Trianon kinevetése kigúnyolása hanem sokkal inkább azoké akik ostobán, hülyén és helytelenül értelmezik és magyarázzák dolgozzák fel ezt az egész tragédiát.
Én például rajtuk nevetek és bosszankodom.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.03. 20:19:06

@GERI87: ez most kifejezetten a szlovákokról szólt, persze mindenki úgy értelmezi, ahogy neki tetszik.

GERI87 2010.06.03. 20:24:31

@scsaba1:
érdekes, amerika fiatalabb nemzet mint a szlovák mégsem mások gyülölete adja a nemzeti identitásuk alapját.
Trianon (legföképpfőleg a határok) a szlovákoknak ugyanakkora szopás mert igy a "nyakukon maradt" egy csomo magyar akikkel nem tudnak mit kezdeni, igy megvonva maguktól is a nemzetállami kiteljesedést aki ekkora kisebbséggel nem lehetséges.
Például mit kezdenek Komárommal vagy a Csallóközzel?
Semmmien modon nincs közük hozzá mégis kreálniuk kell valamit hogy mien alapon mert hát az övék.
Saját magukkal csesztek ki ezzel.

GERI87 2010.06.03. 20:26:56

@Modor Tibi:
"ez most kifejezetten a szlovákokról szólt"
akik "hülyén és helytelenül értelmezik és magyarázzák dolgozzák fel ezt az egész tragédiát."

meg mások is eszembe jutottak.

Wagner Úr 2010.06.04. 01:07:41

@Modor Tibi: Ez nagyon fasza lett, Apám.

Tudom, hogy a modoros kommentek 54 %-át adja, de nem lehetne ezt a vesztrákfób El Topo gyereket kitelepíteni, vissza az övéihez?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.04. 02:49:29

@El Topo (Sgt. Elias):
Tényleg közrejátszik ebben az eljárásban a magyarok megalázása. Na meg persze az is, h a tót "hősökről" elnevezett városoknak/falvaknak (Ógyalla, Diószeg, Cseklész, Bős, Tótmegyer, Párkány, Hontvarsány, Tornalja) korábban - érdeklődés híján - nem volt szlovák nevük, ezért ezeknél lehetett elsütni a személynévi átültetéseket.

@scsaba1:
Csodás észrevétel! :D

@GERI87:
Az amerikai nemzet kollektív tudati megszületése legalább 170 évvel megelőzte a szlovák nemzet kollektív tudati megszületését.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.04. 10:17:54

@Wagner Úr: nem támogatom az ötletet, én pacifista vagyok :)

GERI87 2010.06.04. 11:01:02

@Gudea enszi:
Attol függ mit veszel az amerikai kezdetének.
Én inkább az állam megszületésének környékét mert az amerikai államnemzet a szlovák meg kultúrnemzet akik valamikor a török hódoltság idején formálodtak ki.
Amúgy meg a magyarhoz hasonlóan a reformkorban.

Modor Timi 2010.06.05. 00:52:17

@Blassius: Már hogyne lenne :) Hiszen minden férfi mögött áll egy erős nő :)

Celtic 2010.06.06. 19:26:02

Selyemfelkeles :) Vajh' mi lehet Pragaval?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.06. 20:18:07

@Modor Timi: így van, drágám! A gyengébbik nem nagy tisztelője vagyok ;-)

Celtic 2010.06.06. 21:49:43

@Modor Tibi: Igazi macso :) Nem nagy tiszteloje a gyengebbiknek :)

De igaz: pusztuljon a gyenge :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.06. 23:23:02

@GERI87:
Ajjaj. El ne kezdj vitatkozni vele erről, mert Gudea a téma nagy szakértője. Valamikor a hetvenes évek elején (mármint 1970-es) hatalmas vita volt a szlovák értelmiség berkein belül arról, hogy ők egyáltalán nemzetnek tekinthetőek-e. Gudea szavaiból úgy tudtam kisilabizálni, hogy a vita hirtelen abbamaradt, megnyugtató tudományos konklúzió nélkül.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.06. 23:50:58

@Kurtz ezredes:
Köszönöm a méltató szavakat kedves kolléga, mégis némi helyreigazítást igényel amit írtál. Nem hagyhatom szó nélkül, hogy megkísérled elbagatellizálni a szlovák nép genezisét. Megkérlek, hogy ne csalj az évekkel! Az általad említett vita valójában már a 60-as évek végén (mármint az 1960-as) lezajlott.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.07. 00:02:48

@GERI87:
Az amerikai kezdete a lehető legegyszerűbb. A kislány nemzetek egyezkedésekkel és intrikák közepette születnek, a férfiak pedig háborúban. Tehát Mr. Sam 1776-ban született.
Arról pedig, hogy a "szlovák" "nemzet" mikor formálódott ki, sok "szlovákot" mindmáig elfelejtettek tájékoztatni.

Rothstein 2010.06.08. 02:16:39

Én most ezen nem tudtam nevetni.
De belefér a blogba, nincs vele különösebb bajom, inkább pár emberrel van itt a baj, akik minden alkalmat megragadnak arra, hogy kifigurázzák, gúnyolják az ún. nemzeti oldalhoz tartozó embereket, nem csak ezen a blogon. Na, tőlük viszont hányok.
süti beállítások módosítása