Olvasói rovat - Az ember, akinek elvei vannak

2010/06/02. - írta: Modor Tibi

Volt nekünk tavaly novemberben egy Modoros lakberendezőnk lárvalányhajtól - itt egy fájóan találó újabb darab, új témában -, hamisíthatatlanul nőies stílusban. Aki kitartó és figyelmes, azért nemcsak férfiak szapulását követheti nyomon, lesz benne szó nőkről is.

 

Az Ember, Akinek Elvei Vannak

Az EAEV legfőbb jellemzője a merev elvrendszer, az elvekhez való görcsös ragaszkodás. Az EAEV mind intellektuálisan, mind erkölcsileg felsőbbrendűnek gondolja magát a többi embernél, lenézi őket, amitől még rugalmatlanabbá válik. Jóllehet elvrendszerének köszönhetően rendre a farkinca csúnyábbik végén találja magát, a saját felelősségével sohasem képes szembenézni, hanem mindig másokat hibáztat.

Két altípusra osztható: a simánfaksznis és a lázadó, az egyik a geek - a másik pedig a művészlélek embercsoportra jellemző.

A Simánfaksznis

A Simánfaksznis EAEV életének minden területét átfogó szabályrendszer hálózza be. Az élet majd' minden területével kapcsolatban megvannak a maga szilárd elvei, amelyekhez körömszakadtáig ragaszkodik. Jóllehet az EAEV szilárdan meg van győződve elvei szent felsőbbrendűségéről, valójában a nevezett elvek nemhogy nem praktikusak, de az elemi racionalitást is nélkülözik.

Ezek a szabályok bármik lehetnek. Multinál nem vásárol, mert a multik csúnyaelnyomókapitalisták, szórakozóhelyre nem jár, mert ott neki nem tetsző zene szól, és még dohányoznak is (a dohányzást valamiért minden Simánfaksznis rühelli). Moziba nem jár, mert onnét a szarszemét konzumkultúra ömlik (ahelyett, hogy érdekes ismeretterjesztő filmeket vetítenének hazánk szép tájairól, s a túzokról, amely már csak itt költ), és különben is, minek, színházba pedig azért nem jár, mert ott sok a bölcsész, és különben is, oda ki kell öltöznie, és arról szó sem lehet, hogy akár csak egy estére is megváljon hőn szeretett Dang Bao-balfasznadrágjától. Szigorú vegetáriánus, vagy éppen büszke húsevő, és szívesen tart kiselőadást a vegetarianizmus veszélyeiről (vitaminok bevitele / nem-bevitele stb) mindenkinek, aki nem menekül el elég sebesen.

Nemére nézve a Simánfaksznis 95%-ban férfi, foglalkozását tekintve pedig az esetek 80%-ában valamilyen mérnök, de lehet programozó, matematikus, esetleg jogász is (persze nem a kabriós típus, hanem a visszamaradott kis tintanyaló fajta). Általában valóban intelligensebb a többi embernél, akár Mensa-tag is lehet, de ennek ellenére (vagy pont ezért?) képtelen felismerni ennen korlátoltságát, ugyanis így mindenkinél ügyesebben tudja megideologizálni baromságait, ezenkívül minden kudarcát azzal magyarázza, hogy ő mindenkinél jobb és okosabb, és nyilván a sok lúd a hülye, akik kicsinyes, kispolgári frusztrációik levezetéseképpen lépten-nyomon megszívatják a magas intelligenciahányadosú disznót.

A Simánfaksznis mindenhez hozzá tud szólni, mindig mindent jobban tud, és mindenhez jobban ért, mint a "pórnép" halmaz többi eleme, akkor is, ha az adott területről nincs első kézből származó tapasztalata. Szilárd elveinek köszönhetően csupán az élet egyetlen szűk szegmensét ismeri (ez jellemzően a szakmája és az azzal kapcsolatos dolgok). Minden más kívül marad a látókörén, az elvrendszer ugyanis biztosítja, hogy még véletlenül se találkozzon semmi olyasmivel, ami meg találná zavarni punnyadtpuki-aromájú privátbuborékjának belső rendjét. Ez ugyanis előbb-utóbb az elvei megkérdőjelezéséhez vezetne, abból pedig semmi jó nem származna.

A fenti tulajdonságai miatt a Simánfaksznis a nők között se valami népszerű. Ez érthetetlen, hiszen igényes, műbőr övtáskájával, esőember-fazonú ingjével (betűrve + nyakban is begombolva) és nyakig felhúzott Dang Bao-pantallójával rendszerint ő a legdélcegebb jelenség az egész szerverteremben. Ha valaki nagy nehezen össze is jön neki, az - akármilyen jólelkű, anyáskodó típus legyen is - csakhamar levágja, hogy valami nem smakkol a kedves-szelíd geeksráccal, és menekülőre fogja. Általában csak a legkomplexusosabb áldozattípusok tartanak ki mellette hosszabb távon, ők is csak azért, mert nincs más választásuk.

Tudálékosságát és rugalmatlanságát a Simánfaksznis munkahelyén is nehezen viselik, egyedül azért tolerálják, mert jó szakember. Sokszor tapasztalható azonban, hogy rugalmatlansága és együttműködésre való képtelensége miatt képtelen egy bizonyos szintnél feljebb lépni. Ezért természetesen a vezetőség a felelős, akik középszerű elméjükkel nem képesek meglátni a Simánfaksznis zsenijét, és - óh, borzalom! - arra kényszerítik szegény Michelangelót, hogy mindörökké széklábat faragjon.

Mindennek köszönhetően a Simánfaksznis életének más területei sem téveszthetők össze a fáklyásmenettel. Imádott elvrendszerének köszönhetően ugyanis mindenütt a farok rossz végére kerül, viszont a két dolog (ti. a mere... izé, rugalmatlanság és a szívás) közti összefüggést nem képes meglátni, ezért a kudarcaiért rendszerint a környezetét okolja. A Lárva-Ipsos kutatásai szerint ezen embercsoport tagjai, önvizsgálatra való képtelenségük miatt, minden más csoportosulásnál nagyobb eséllyel válnak turbómagyarrá.

Akár turbómagyar, akár nem, biztos lehet benne a kedves olvasó, hogy a Simánfaksznis roppant kidolgozott, már-már a formális rendszerek strukturáltságát idéző politikai nézetrendszerrel rendelkezik, amit természetesen nagyon szívesen ki is fejt az érdeklődőknek (és a kevésbé érdeklődőknek is). Általában polfórumokon is megtalálható, ahol természetesen munkaidőben is állandóan fent lóg.

A Simánfaksznis állampolgári jogait is imádja érvényesíteni. E minőségében a pártalapszervek, a lakossági fórumok és a társasházi lakógyűlések réme. Kérdései, észrevételei terjedelmesek, minden apró részletre kiterjednek, és irritálóan modoros hangneműek. Miatta nem lehet végleges döntést hozni semmiről, mert minden, de minden apróságba képes belekötni. Az Országházba azért nem kerül be egyetlen Simánfaksznis képviselő se, mert a honatyák az első hét végén felakasztanák a csillárra.

A Lázadó

A Lázadó igazi gerinces ember. Vagy legalábbis szeretné, ha ezt hinnék róla. Bőszen hangoztatja, hogy ő egyéniség, aki nem hajlandó beleolvadni a szürke tömegbe.

Munkahellyel rendelkező ismerőseit lesajnálja, bérrabszolgának nevezi őket, és minden adandó alkalommal kifejti, hogy ő soha, semmilyen körülmények között nem lenne hajlandó ilyen helyen dolgozni, mert az már a betagozódás első lépése lenne. Különben is, az ilyen helyeken az ember nem más, csupán egy szám egy képleten.

A valóságban a Lázadó nem feltétlenül intelligensebb vagy kreatívabb, mint a blog exceLLgyárban dolgozó törzsolvasói, az arca viszont lényegesen nagyobb. Ráadásul lusta, trehány, megbízhatatatlan, képtelen magát tartani bármiféle megállapodáshoz, hatalmasra duzzadt egója miatt pedig semmiféle kritikát nem tűr. A jó szándékú tanácsokat szent autonómiája korlátozásának veszi, főnökkel pedig egyáltalán nem tud együtt dolgozni, mert nincs az a főnök, akinél ő ne tudna jobban mindent.

A valóság az, hogy a Lázadó egyrészt végtelenül lusta és trehány, másrészt képtelen tartani magát bármiféle megegyezéshez, másrészt az egója is hatalmas, így a legtöbb munkahelyről idejekorán kipenderítik. A Lázadó persze azt gondolja, hogy ez az ő "kreativitása" és "nonkonformizmusa" miatt van, később pedig már bőszen hangoztatja, hogy ő túl jó ahhoz, hogy holmi bérrabszolgaként vesztegesse el határtalan tehetségét.

A Lázadó tehát sok közös vonást mutat a Szellemi Szabadfoglalkozásúval, de nem csupán a művészlelkek tartozhatnak ebbe a csoportba. Az intellektuális vonal képviselői között előfordul az Örökbölcsész, aki többnyire gyolcsingben és saruban csapatja, és az összes létező bölcsészképzést elvégezte, de még keresi a helyét. De, bármily meglepő, a kétkezi munkások között is előfordulnak Lázadók. Természetesen ők rendkívül öntudatosak, művésznek képzelik magukat, és nem adják el magukat csak úgy akárkinek. Ha olyan munkákkal keresik meg őket, amiket rangon alulinak tartanak, akkor kb. ebben a stílusban reagálnak.

Érdemes még megemlíteni az Ezoterikus Jánost, aki látó ember. Ő asztrológusi, látnoki, jógaoktatói vagy káoszpapi szolgáltatásait próbálja értékesíteni több-kevesebb sikerrel. Paradox módon neki van a legnagyobb esélye a sikerre, mert ha ügyes, akkor a Lakótelep Sámánjává is kinőheti magát, és jelentős számú játszóterező anyukát dughat meg.

A Lázadó formális végzettséggel ritkán rendelkezik - ha mégis, az jellemzően egy cca. 10 év alatt abszolvált bölcsészdiploma, esetleg a Mantra Parapszichológiai Szabadegyetem által kiadott oklevél -, viszont sosem felejti el hangsúlyozni, hogy ő ennek ellenére és ezzel együtt rendkívül művelt. Meggyőződése, hogy a felsőoktatás csak felesleges korlátok közé szorítja a Szellem szabad szárnyalását, és bármikor kész bebizonyítani, hogy sokkal műveltebb, mint nem egy diplomás.

Párkapcsolatok terén a Lázadó nem valami szerencsés. Könnyen ismerkedik, mert elég karizmatikus, de hosszú távon nem nagyon tudja senki se elviselni. A másik lehetőség az, hogy idejekorán kifog egy áldozattípus barátnőt, aki, miként a drogosnál láthattuk, jóban-rosszban kitart mellette, megbocsátva a megcsalásokat és a családon belüli erőszakot. A nőknél a dolog nem ennyire zökkenőmentes: kevés olyan férfiú van, aki hosszú távon felvállalna egy ilyen nőt, ezzel az életformával egyetemben, így általában csak alkalmi partnerként, esetleg szeretőként vagy egyéb fel nem vállalt kapcsolatként funkcionálnak.

Jóllehet a Lázadó menekül minden felelősség elől, a nagy szabadságvágy azért abban mégsem akadályozza meg, hogy gyereket csináljon - ha lehetséges, mindjárt hármat is.

A Bűn és bűnhődés Marmeladovjához hasonlóan a Lázadónak is a szíve hasad meg, amikor végigtekint soványka, kopottas ruhájú, rémült szemű gyerekein, akik üres krumplipürét vacsoráznak (már ha egyáltalán). A világnak a mellét verve bizonygatja, hogy bármit megtenne Gyermekeiért és Gyermekei Anyjáért, normális megélhetés után nézni viszont továbbra sem hajlandó. A nagy családszeretet közepette minden lelkiismeret-furdalás nélkül szolgáltatja ki gyerekeit a teljes nyomornak, létbizonytalanságnak és az ebből fakadó megaláztatásoknak.

Ha a Lázadó történetesen nő, a gyerek kapcsolaton kívül fogant; a gyerek apja nem ritkán házas, drogos, drogos házas vagy ismeretlen (magyarán több apajelölt is van).

Ez a típus világnézetére nézve vagy váccpávör, vagy (a Simánfaksznisnál említett frusztrációfaktor miatt) turbómagyar. Utóbbi esetben imádja szidni a megélhetési gyerekgyártókat, bebizonyítva ezzel, hogy az elemi absztrakciós készségei is hiányoznak.

Címkék: férfiak olvasói
210 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lárvalányhaj 2010.06.02. 14:27:37

@Ernoke:

Azért sajnálom a simánfaksznisokat, mert nem veszik észre, hogy saját maguk építenek falakat maguk köré, és emiatt érzik aztán bezárva magukat.

A csajjal meg nem csoda, hogy nem jöttek ki, nyilván ő se tudta hosszú távon elviselni a fickó rugalmatlanságát. De ezzel én is úgy vagyok, hogy dugni még csak-csak, de hosszú távon elviselni már nem. A saját mentális egészségem megőrzése végett.

Styxx 2010.06.02. 14:30:25

@diwat26:
Hú, ez tényleg durva.

noirp 2010.06.02. 14:34:39

@scsaba1: Hát igen, pl. Indiában kifejezetten nem dívik, a boldog Arábiáról nem is beszélve :)))

GERI87 2010.06.02. 16:29:54

váccpávör:D
ezen szartam be legjobban komolyan..
"én átrepülni amerika felett nem beszélni jól magyar"

GERI87 2010.06.02. 16:45:48

mi a francnak annyi bölcsész kommunikáció meg marketing szakos??
Nálunk ne keress értelmet mert nincs ilyen téren.

GERI87 2010.06.02. 16:52:02

mi a francnak annyi bölcsész kommunikáció meg marketing szakos??
Nálunk ne keress értelmet mert nincs ilyen téren.

scsaba1 2010.06.02. 16:58:47

@GERI87:

Így van testvérem, bezzeg egy jó vízszerelőt meg nem lehet találni. Ezért tart itt az ország...

GERI87 2010.06.02. 17:05:49

hát asse:D

csak azt nem látom hogy hol van az a komment amire ezt irtam????

noirp 2010.06.02. 17:07:36

@GERI87: Vannak még nagy létkérdések, ja

GERI87 2010.06.02. 17:20:15

hát pedig eskü hogy valaki irta hogy minden 5 dik emberre jut jogász MO-on..
itten valami susmus van:D

aribeth 2010.06.02. 17:22:00

@Professor Pizka:
"A kedvencem a hatgyermekes családapa volt, aki rendületlenül hitt asszonyostul a naptárszámolgatós fogamzásgátlásban..."
Kapóka! :)

GERI87 2010.06.02. 17:22:06

hát ez egy szar:)
bekrepál, nem küldi el meg nem lehet irni...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.02. 17:28:38

@GERI87: Budapesten ügyvédből és ügyvédjelöltből van kb 8000 (kb 5000 üv. és kb 3000. üvj.) adj hozzá kb 4-500 bírót 100-150 közjegyzőt kb ennyi bírósági végrehajtót, a minisztériumokban-önkormányzatokban még vagy 3-4000 jogászt. A rendőrség tisztikarában is szerintem simán megvan 1000...

Szóval, ha Pesten el akarsz találni egy jogászt, csak dobj el egy követ bármerre, sikerülni fog...

aribeth 2010.06.02. 17:32:42

@Professor Pizka:
Ha jól emlékszem, ő volt az, aki a fórumtalálkozón a szomszéd pizzériából sasolta a népet.

csbaly 2010.06.02. 17:33:41

Azért tegyük hozzá, hogy a posztoló elég végletesen látja a dolgokat. Az ilyen embereknek valóban van bajuk a mai világba való beilleszkedéssel, de ez nem csak az ő hibájuk. Ma ha elveid vannak, az ciki, mert nem vagy elég nyitott. Ha nem akarsz becsapni másokat, akkor nem vagy elég életre való. Ha nem tartod jó dolognak, hogy "bérrabszolgaként" élj, akkor meg baszhatod az életed, vagy saját erőből kell elérned mindent, ami nem egyszerű. Persze vannak kompromisszumok, amiket meg kell kötni, hogy élni tudj, de ne tegyünk már úgy, mintha a világgal nem lenne tényleg komoly baj.

Styxx 2010.06.02. 17:47:27

@csbaly:
Megvan a te igazságod is, csak ez a modoros-paradoxon.
Modorosra sarkítva nagyon is helytállóak az ilyen típusok. Jól megírt poszt, na (mármint annak, aki csípi ezt a stílust) ezért a váccpáuörért meg külön köszönet, eddig kimaradt az életemből. A sokdiplomások válasza a nefürgyéle-re meg a bikicsunájra:-)

Tibi, önnálló váccpáuör posztot akarunk!:-)

lárvalányhaj 2010.06.02. 17:53:42

@csbaly:

Önmagában nem az elvekkel van a baj, hanem azzal, ha valaki annyira körülbástyázza magát velük, hogy ki se lát belőlük.
A világ persze olyan, amilyen. Én hiszek abban, hogy minden ember megtalálhatja azt a kis csücsköt, ahol nem kell túl nagy kompromisszumokat kötnie, hanem csak elviselhető mértékűeket. Ehhez is kell viszont egy alapvető rugalmasság, ez az, ami az EAEV-ből hiányzik, mert ő csak 100%-os megoldással hajlandó beérni, és ha mondjuk csak 90%-ban teljesülnek az elvei, akkor már nem is érdekli a dolog.

TheQuestion 2010.06.02. 17:55:43

lehet én vagyok a műveletlen vagy túl öreg?, de mi az a "váccpávör"?

csbaly 2010.06.02. 18:00:49

@Styxx: Na ezt most nem értettem! :)
Fejtsd ki kérlek! Miért paradoxon ez?
Én nem érzem a fent említett csoport tagjának magam, meg nem is járok betűrt ingben. Na meg se bölcsész, se geek nem vagyok. Azzal mégis egyetértek, hogy elbaszott egy társadalomban élünk. Bár egyes részei kifejezetten élvezetesek! :)
Mégis, az elvek adják meg egy ember tartását, ezek fogják meghatározni, hogy milyen ember lesz az illetőből. Azért ilyen elbaszottak ma az emberi kapcsolatok, mert senki nem ragaszkodik semmilyen elvekhez.

csbaly 2010.06.02. 18:02:16

@lárvalányhaj: Megjött a válasz! :) Na ez így már igaz! :)

fuzzbomb 2010.06.02. 18:14:53

Bocs, de a poszt címében szereplő embertípust, altípus ide vagy oda, egyszerűen úgy hívják, hogy sznob.

lárvalányhaj 2010.06.02. 18:15:21

@csbaly:

Nem mondom, hogy könnyű, én tudom a legjobban, hogy azoknak, akik valamelyest elütnek az átlagtól, nem könnyű megtalálni a helyüket a világban. Az efféle Lázadók és egyebek viszont sokszor nem is akarnak megtalálni semmit, hanem pont ettől a sodródástól érzik magukat különlegesnek.

irdesmond 2010.06.02. 18:53:09

Ajánlott irodalom: Eszteházy: haermonia celestis; szépen megírja az apja elveit, simánfaxnis kategoria.

Nekem is vannak elveim, de nem túl sok, és erről nem is vagyok hajandó vitát nyitni.

1. A gyerekeim: mert a legjobb és legokosabb gyerekeim nekem vannak, minden kritika és bírálat csak rossz indulatból adódhat.

2. A hitem: Katolikus vagyok, minden más valláson csak elnőzen mosolygok, tévelygők majd meg találják a helyes utat.

3. Politika: stabil jobb oldali, szabadelvű nézeteim vannak, a baloldal ördögtól való.

4. Nem eszem cukorral a káposztástésztát, és az én házamban ilyen ocsmányság nem is engedélyzett, valamit spárgát nem főzök és nem is eszek.

Kész ennyi, minden egyébre nyitott vagyok.

irdesmond 2010.06.02. 19:01:44

@El Topo (Sgt. Elias): nekem a svájci mindig ott van a táskámban - nő léttemre - egyszer 2 fasz kinylódott a buszon egy boros üveggel (távolsági járat) csak átnyujtottam nekik a sváci bicskámat és csend lett.
Máskor meg egy beépített szekrényt szedtem szét vele. Nélküle félkarú üriás lennék.

Styxx 2010.06.02. 19:43:18

@Frengi:
:-) a cukor + bors kombó, na az a legdurvább:-)

eN 2010.06.02. 19:45:12

Simanfaksznis pl TotaW es kis allatkertje a w blogon.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.06.02. 19:47:25

mond vkinek vmit az a név, h Oblomov?

amúúgy, nem ő mondta először, hogy a munka büntetés.

csipikeazóriástörpe 2010.06.02. 19:58:12

Az elv olyan, mint a fing.
Az ember tartja, amíg tudja...

irdesmond 2010.06.02. 20:58:30

csipike: ezzel megfogalmaztad az egész poszt és mind a 140 komment rezüméjét.

scsaba1 2010.06.02. 21:23:28

@eN:

Uh, ezen besírtam... :D

nyílméregbéka 2010.06.02. 21:54:50

Nekem volt egy Lázadó, "nem leszek bérrabszolga"-fajta haverom. Többnyire feketén dolgozott, adó és tb fizetése nélkül, és ezzel elégedett volt. Egészen addig, míg egyszer el nem törte a karját, és akkor másfél hónapig sem táppénzt, sem fizetést nem kapott.
Mondjuk, nem kárörvendeztem rajta, mert szerettem; de sok más tróger él így, akiket nem szeretek, így ha más jár így, azon (ha megérdemli) kárörvendezek :-P

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.06.02. 22:49:51

Valaki mutasson már egy képet a balfasznadrágról, el nem tudom képzelni.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.06.02. 23:00:06

Kedves kommentelők!

Azt hiszem, nekem is vannak elveim!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója

lárvalányhaj 2010.06.02. 23:10:03

@ifj. Farkas Gyula:

Na és a diplomamunkáját leadta-e már? Védés mikor lesz? PhD-re jelentkezett?

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.06.02. 23:14:08

@lárvalányhaj: én eredetileg egy térd alá érő, világos farmer rövidnadrágra gondoltam, oldalzsebekkel + valami piros, vastag, álkínai kalligráfiával varrt felirattal (akár Dang Bao is lehetne) .

A Tyne folyó déli partja 2010.06.02. 23:14:55

@lárvalányhaj: hehe, én is ezt kérdeztem tőle épp most, egy másik blogon:) hogy hány éve végzi már azt az ötödévet.

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.06.02. 23:15:29

@ifj. Farkas Gyula:
kvantum.wigner.bme.hu/kvantumV2/main.php?m=8&p=1
nem látom kegyedet a listán, pedig szinte mindenki rajta van. Vagy kegyed csak egy álszemély avagy nemszemély?

lárvalányhaj 2010.06.02. 23:21:14

@nyílméregbéka:

Számla nélkül dolgozni, apró okosságokból éldegélni nyilván baromi felemelő lehet, én se ereszkednék le a helyében a sárba, a bérből és fizetésből élő nyomorult pórok közé.

GERI87 2010.06.02. 23:42:20

@ifj. Farkas Gyula:

Hú hát ez remélem csak vicc mert normálisan az ember ilyet nem irogál:D
fura
Látom nagyon fontos közölnöd hol tanulsz és mit:)

noirp 2010.06.03. 07:59:58

@Styxx: Csatlakozom. Váccpáuört kéééérüüüünk.

noirp 2010.06.03. 08:07:32

@Frengi: Svájcibicska "nő létedre"? ugyan, nincs azon mit csodálkozni:)
Anyám mint informatikus fázisceruzát és csavarhúzókészletet hordott a ridikülben (bicskája amúgyneki is volt). A hardveresek miatt. Mert, mondta, ha hosszas imádkozásra kijön hozzá a hardveres, öt perc után el akar menni "csavarhúzóért". Hát nem megyen! :)
Nálam (mindig degeneráltabb a következő nemzedék!) csak kés, vegyszereskanál és csipesz van...Na a csipeszre furcsán szoktak nézni

(Megj. A baloldal szvsz nem ördögtől való, de hol van itt baloldal? nem folytatom)

noirp 2010.06.03. 08:08:20

@GERI87: Kicsit járj utána, hogy Farkas Gy kicsoda, akkor fogsz csak igazán elcsodálkozni :D

noirp 2010.06.03. 08:10:27

@Frengi: Káposztástészta cukorral: maximálisan egyetértek!!

Balance Of Power 2010.06.03. 09:10:04

@Frengi:
1. Remelem, azert te mered kritizalni oket, ha az jogos. De azt is remelem, hogy nem zenel egyikuk se :)))

2. Katolikus jobbos SZABADELVU - ezt igy hogy...?

scsaba1 2010.06.03. 09:21:46

@Balance Of Power:

Tudom, ez sokaknál agyi rövidzárat okoz a lineáris adatfeldolgozó egységben, de létezik ilyen.

Olyan katolikus, aki nem akarja kiirtani a buzikat, zsidókat és az ateistákat, na. Van ilyen.

A katolikus vallás nem hitgyüli, hogy teljesen hitgyülis vagy és ájuldozol vidámvasárnap, vagy semennyire sem, mert a guru kitagad, hanem ezerféleképpen élheted meg a hitedet. Lehetsz bigott térítős tenyérbemászós is, de lehetsz olyan is, akiről csak a legszűkebb családja tudja, hogy meghitt viszonyban van Istennel.

scsaba1 2010.06.03. 09:26:12

@nyílméregbéka:

Aki így él, az bevállalja ezt.

zoltanatya 2010.06.03. 09:47:10

@scsaba1:
Szépen összefoglalta a kortárs katolicizmus lényegét scsaba1 testvérem.

Dicsértessék a Jézus Krisztus minden kedves olvasónak!

Mitya Ivanov 2010.06.03. 09:49:26

@Frengi: de még mennyire

+1 túróstészta tepertővel és cukorral. betiltanám

Balance Of Power 2010.06.03. 10:15:54

@scsaba1: OK, nem akarsz kiirtani senkit (fel sem merult bennem, nem is ertem miert ez jutott eszedbe), de "elnezoen mosolyogsz" - mas a nagysagrend, de a lenyeg ugyanaz.

Balance Of Power 2010.06.03. 10:17:58

@scsaba1: Ja bocs, nem figyeltem, aszittem Frengi valaszolt. De gondolom, te is elnezoen mosolyogsz.

noirp 2010.06.03. 10:28:32

@Balance Of Power: Hadd mosolyogjon elnézően.
1) Ha nem térít, és nem akarja rám/a gyerekeimre/az állam berendezkedésére: higgyen, legyen benne boldog.
2) (ez durva lesz) ha majd ugyanúgy nitrát és karbonát lesz belőle, mint az ateistából, akkor már nem mosolyog. Addig meg hadd tegye.
3)Fogadjunk, hogy kevesebbet gyötrődik/költ xanaxra, mint egy ateista? Én fogadnék.

Mondom mindezt úgy, hogy vallásügyben nem értek vele egyet. De nem térítek. Minek. Ha vitapartner van, vitatkozom, de nem akarok gabonaraktárat látni a templom helyén (érted ugye?)
Hülyén nézne ki, ha ateista egyházat alapítanék.

noirp 2010.06.03. 10:30:32

@Mitya Ivanov: tepertővel ÉS cukorral? Nehezemre esett elképzelni. A tejfölös-cukros változatot próbáltam; megettem, mert nem volt más...De a cukros tepertő után mi jön? Mézzel abált szalonna?

Mitya Ivanov 2010.06.03. 10:33:19

@noirp: igen piritott szalonnával, és cukorral. Sőt, káposztástészta borssal és cukorral, sőt, vajas-mézeskenyér kolbásszal.
Ezek nagymama-kaják, akik az unokákat (+engem) így vettek rá a hús megevésére. Gyerekkoromban megettem ezeket, de ma már hányok tőlük

lárvalányhaj 2010.06.03. 10:37:43

@Balance Of Power:

Azért arról mindenki meg van győződve, hogy az ő világnézete jobb/szebb/racionálisabb/autentikusabb, mint a hitetl...izé, a többieké, nem?

lárvalányhaj 2010.06.03. 10:39:42

@Mitya Ivanov:

Nálunk a menzán simán így terítették. Amúgy simánfaksznis kisgyerek voltam, pont az ilyen dolgok miatt végig az oviban, és később az iskolában is minden étkezéskor lekváros kenyeret ettem. A szüleim vittek be lekvárt, és a konyhásnénik nekem külön kentek lekváros kenyeret.

lárvalányhaj 2010.06.03. 10:40:57

@noirp:

Pedig már van ateista vasárnapi iskola is... :)

scsaba1 2010.06.03. 10:48:24

@Balance Of Power:

Rosszul gondolod, mert nem is ismersz. Okos ember meg nem gyárt prekoncepciókat. Annál is inkább mert én ateista vagyok, például. Viszont nem az a tótavé féle sötét bunkó fundamenalista ateista, hanem az, aki tiszteletben tartja, hogy más esetleg másként gondolja (a gondolat szabadsága, vágod), és nem érzem kötelességemnek, hogy karácsonykor vagy húsvétkor hányjak egy kiadósat a blogomba a kereszténységről.

Jobbosnak túl balos vagyok, balosnak túl jobbos. Konzinak túl libber, liberálisnak túl konzervatív.
Ugye mondtam már, hogy szerintem én vagyok az egyetlen normális ember?

Valamilyen szinten irigylem is azt, akinek erős hite van, és nem úgy gondolkodik a haláról, mint én, hogy kész-pász, lekapcsolják a villanyt, és vége.

scsaba1 2010.06.03. 10:50:00

@lárvalányhaj:

Én azt mondom, hogy szükség van mindenkire. Ha ez világnézet, akkor igen. Ez a világ legjobb világnézete.

lárvalányhaj 2010.06.03. 10:57:14

"Ez a világ legjobb világnézete."

:D na látod, te is csak azt mondod, hogy a tiéd előbbre való, mint a többieké :)

lárvalányhaj 2010.06.03. 11:01:43

@scsaba1:

Máskülönben igazad van, én is azt látom a leghelyesebbnek, ha mindenkit hagyunk szóhoz jutni.

Balance Of Power 2010.06.03. 11:09:29

@lárvalányhaj: Egy vilagnezet sztem folyamtosan alakul, hiszen egyreszt az ember egesz elete soran valtozik, tapasztalatokat gyujt, masresz a vilag is valtozik.
Alapok persze kellenek, nekem pl. alapelvem, hogy igyekszem ertelmes dolgokat csinalni eletem soran.
De azert szar lehet egy Ku-Klux Klanosnak, akin egy neger orvos hajt vegre eletmento mutetet vagy annak a homofobnak, akinek a fia atigazol a masik csapatba. Na, rajtuk en is tudok mosolyogni.

scsaba1 2010.06.03. 11:19:23

@Balance Of Power:

Egészen addig, míg egy producer értesül a dologról, és jó pénzért megveszi megfilmesítés jogait, és érzelgős filmet forgat a történetből ami kap vagy 15 Oscart. Már a Kkk-s sztorira értem.

Bár a buzis is jó filmtéma.

noirp 2010.06.03. 11:28:46

@lárvalányhaj: ??? És ott kiket tanítanak? Mire?
Krisnásokat kvantumfizikára vagy hogyan??

Különben, ha nem volt jobb dolgom, el-elgondolkodtam, milyen lenne egy ateista kolostor, de végén mindig vmi egyetem-vagy alkotóházszerűség jött ki a dologból: könyvtár kell, internet kell, egymással vitatkozni kell...lejárt ötlet :))

noirp 2010.06.03. 11:30:44

@lárvalányhaj: Csakis. :) Mindenki meg van róla győződve, pedig az enyém a frankó ;)

noirp 2010.06.03. 11:35:22

@Mitya Ivanov: Hát tudod, megértem, hogy mostmár elborzadsz a mézes kolbásztól:)
Mondjuk igaz ami igaz: gyerekként mindent megesz az ember, ami édes, én is emlékszem, legszívesebben mindennap vajasmézest nyomtam volna reggelire, pilótát tízóraira! (Ezt tudom hogy így van, csak nem egészen értem. Talán ösztönösen buknak a kicsik a kalóriára, mert kell nekik. Vagy hogyan?)

noirp 2010.06.03. 11:38:07

@Balance Of Power:
Tudod, hogy miért sír-rí a szkinhed, szegény? Mert nem érti, hogyhogy fekete az árnyéka.

Ernoke 2010.06.03. 12:43:46

@noirp: na én aztán még kevésbé ettem édeset kiskoromban, mint most... a húsvéti-ilyenolyan csokik konkrétan ránkrohadtak. az édes tésztát sem ettem meg soha (ok, mostmár semmilyet se, sztem a szervezetem alkalmatlan a szénhidrát befogadására), a mákostésztát pl. mindig elcseréltem a gulyáslevesre v mire, ami a kísérője volt. viszont nagyon húsos voltam. nem minden gyerek egyforma, gondoltad volna?:D

lárvalányhaj 2010.06.03. 14:16:46

@noirp:

Szerintem elég elvetélt ötlet egyébként, nekem ti. pont ez a nagy bajom a tételes vallással, hogy állandóan mindenféle módokon tágítgatni próbálják az emberek fejét, és csepegtetik befele a zideológiát.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.06.03. 14:29:36

Ez jó poszt, én is félig magamra ismertem az első típusban.
Meg én (is?) zaklattam a barátnőmet a zseb miatt :)
És természetesen az én világnézetem a legtutibb, függetlenül attól, hogy néha változik, alakul. Talán amiatt, hogy az alaptörekvés, az EAEV-ség, hogy egyáltalán _legyen_ koherens világnézetünk, az állandó.

Veronka 2010.06.03. 15:03:13

A női retikül mellékszálhoz adalék 1.
Van a részlegnek egy közös használatú autója, aki hamarabb bejelentkezik érte és szabad, az viheti. Elég új volt még a kocsi, akkortájt jött egy mégújabb fiú hozzánk, és úgy adódott, hogy pont ő vitte rendszerint. Egy alkalommal nekem volt rá szükségem, átadási ceremónia (kulcs, forgalmi, tankolókártya, meg egyéb papírok, jótanácsok). A végén megjegyezte, hogy milyan rendes tag ő, mert még le is mosta, ki is takarította. Teljesen. És néz rám ártatlan boci szemmekkel. Hát úgy képzeljétek el, tényleg teljesen. Egy papírzsepi, egy palack víz vagy egy cetli nem volt a kocsiban, kizárólag a jogszabály előírta tartozékok. És induljak több száz km-es bejárásra. Áááááá.
Azóta domesztikáltuk. :))

A Tyne folyó déli partja 2010.06.03. 19:08:04

@scsaba1: és a kardfogú tigris meg a barlangi medve az ősnőket elkerülte? merthogy ezek szerint ő guggolva pisilt, tehát könnyű préda volt az állatoknak.
na és mi a helyzet a pottyantós vécékkel? ott is állnak felette, nem? ez az elmélet kissé sántít, amit itt előadsz.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.03. 19:14:57

@noirp: miért, kicsoda? és hoy kell utánajárni, nyilván nem ez a a neve, meg az ötödévre is már évek óta jár...

scsaba1 2010.06.03. 21:23:53

@Animacs:

A nőstények már akkor is kettesével vagy csoportosan jártak pisilni. Az egyik hugyozott, a másik figyelt. Ebből alakult ki az ajtótartás szokása.

Minden valamire való pottyantós vécé mellett ki van alakítva egy kis elkerített rész, ahol lehet állva hugyozni. Soha nem voltál még vidéki sátras lagzin?
Ha meg nincs, akkor el lehet engedni akárhol. Mert ahol hagyományos pottyantós vécé van, ott van farakás is, vagy tégla halom vagy szalmakazal, melléképület, tehát ezernyi hely, amit oldalba lehet hugyozni.

Mivel poénkodtam, így meglehet, hogy tévedtem.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.03. 21:31:28

@scsaba1: én sose jártam kettesével pisilni:) különben is, többségben voltak a hímneműek a törzshelyen.
vidéki lagzira nem emlékszem, Bulgáriában voltam nyolcévesen, az majdnem 30 éve volt, az rémlik, h. ott pottyantós vécé volt.

scsaba1 2010.06.03. 21:33:07

@Animacs:

Oltári mákod van, hogy feltalálták az angolvécét, és kardfogúak meg barlangi medvék sem kószálnak már a csalitosban...

noirp 2010.06.04. 08:24:52

@Animacs: www.kosbor.blog.hu, itt nézd meg. Csak annyit árulok el: poénkodtak velünk. Én jót röhögtem rajta.

noirp 2010.06.04. 08:26:08

@scsaba1: öhm...elképzeltem, ahogy egy kardfogú megjelenik pl. a pilisi parkerdőben. Ciiiicaaaaa, ciciciíííc...!

noirp 2010.06.04. 08:31:25

@lárvalányhaj: Soha nem is gondoltam komolyan. Az emlegetett templom=gabonaraktár képlet is a térítős-inkvizíciós ateizmus terméke. az meg ne jöjjön elő mégegyszer...
szvsz a rendszerváltás után az intézményesített ateizmus bedőlése marha nagyot ütött vissza, műveltségben, felkészültségben, hittételeken való gondolkodásban stb.

Megnéztem az ateista vasárnapi iskola cikket, kösziszépen! Sose gondoltam volna, hogy van ilyen, bár ami indokokat leírtak, az alapján érthető, hogy van.

noirp 2010.06.04. 08:36:20

@noirp: Azt elfelejtettem megírni, h. a 2010 februári bejegyzések közt, a Fin c. cuccot kell megnézni. Bocs, Animacs.

lárvalányhaj 2010.06.04. 10:08:01

@noirp:

Szerintem a Fin c. poszt szerzője is kamu. Nézd meg a profilját wiwen, ember nem rak föl magának olyan profilt. Ezenkívül a képek sem igaziak, jól látszik, h vmi tv-sorozatból lettek kivágva.

irdesmond 2010.06.04. 13:46:26

@noirp: engem egyszer két balfasz ipari alpinista akart otthogyni meló közben, hogy lemennek tokmány kulcsért (a pasim lakásában voltam) mondtam nekik, hogy ne fáardjank, itt lakom a szomszédban, madj hozok egyet.
Az hitték nem tudom mi az, de hogy még van is otthon, hát azzal kiakasztottam őket.

irdesmond 2010.06.04. 13:50:58

@Balance Of Power: merem én a gyerekeimet kritizálni? Ezeknek lelkük van, még megsérül.
Meg egyébként is: anya ez te nem érted, anya ezt te nem tudhatod.

irdesmond 2010.06.04. 14:01:13

@scsaba1: szerintem az én valásom egy igazi, jó bulis, és vidám vallás, nagyon megengedő, az én egyéniségemek nagyon megfelel.

Kollegnő refkós, és az ápoltját minden vasárnap katolikus misére kell vinnie - nem győzök kárörvendezni.

De azon is jót röhögtem, hogy Vizsolyban a refkósok kénytelenek freskók alatt dicsérni az urat, mert ugye annak idején a katolikusoktól zsibizték el a templomukat,akkor lemeszelték a képeket, ami mostanára szépen lepergett, de a műemlékesek nem engedik lemeszelni, sőt, mint kincset mutogatják.

Bene Robi 2010.06.04. 17:26:51

Sziasztok! Nekem is van egy ismerősöm, akinek Elvei vannak (nagy e-vel). Nagy rocker a srác! Ritka idegesítő ember, le nem rohad róla a zenekaros póló (nem ez a legidegesítőbb benne, persze).

nyílméregbéka 2010.06.05. 11:34:50

Nem emlékszem, a kommentek mely pontján jött elő a női zseb-téma, de ez nekem is érzékeny pontom. Zsebpárti vagyok, ami farmernél OK, de nem járhatok mindig abban. És az elegánsabb női ruhákra (fulladjanak meg a divattervezők) csesznek zsebet varrni!! Se szoknyára, se elegáns fekete nadrágra, de még kosztümkabátra sem tesznek.
Ha értekezletre megyek, de előtte be kell ugranom pisilni, konkrétan a fogam között kell tartanom a kulcsomat, a mobilomat, a papírzsepit és a jegyzeteléshez való golyóstollat...

lárvalányhaj 2010.06.05. 11:48:23

@nyílméregbéka:

Van egy ennél is rosszabb opció, ha az ember könyvtárba megy. A könyvtárba semmilyen táskát nem engednek bevinni, ezért aztán ha az ember például vécére megy, viheti magával a
+ lakáskulcsot
+ telefont
+ laptopot
+ spirálfüzetet
+ golyóstollat
+ olvasójegyet.

Oké, mondhatjátok, hogy vegyünk aznap sok zsebbel ellátott nadrágot, de akkora zseb semmilyen ruhán nincs, amibe ez a sok szar mind beleférne. És a laptopot mégse hagyhatom ott az olvasóterem kellős közepén.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.05. 20:09:14

@Frengi: én eltanultam egy szerelőtől: bal marok tokmányra rászorít, gomb jobbal óvatosan nyom és szépen enged/szorul az a tokmány...
@lárvalányhaj: pecásmellény is your friend :-)
@Veronka: ennek az ellenkező véglete a hatnapi hidegkaja, társasjáték, focilabda...stb egy kocsiban. Én is a kopár autóbelsőt szeretem. Pedig amúgy k. rendetlen vagyok.

noirp 2010.06.06. 16:10:08

@nyílméregbéka: 10/10! A divattervezők tényleg fulladjanak meg.
(Legutóbb, mikor muszáj volt kiöltöznöm, én is megállapíthattam, hogy a kulcskarikámnak fos íze van, a fém hátú kitűző már tűrhetőbb.)

Fedrőcz 2010.06.10. 22:38:25

Ma egész nap bőgtem családi tragédia miatt, most azonban órák óta röhögök, ahogy a simánfaxnist olvastam, na meg a kommenteket. Tessék, miattatok lettem mániás depressziós!

[c] 2010.06.19. 18:58:46

@scsaba1: Ja, igazi férfi összehugyozza, aztán igazi férfi oldalbordája takaríthatja :P Így könnyű.

[c] 2010.06.19. 19:02:33

@aribeth: LOL, tényleg :) De ők azt a hatot mind akarták, és pontosan akkor, amikor jöttek.

nandras01 2010.09.24. 19:27:32

@scsaba1: "...viszont az igazi férfi ülve sem hugyozik..."
aha... és akkor milyen pózban olvasod ki az aktuális hetilapot??

A Tyne folyó déli partja 2010.09.24. 22:40:29

@scsaba1: ez milyen szánalmas már, hogy igazi férfi nem takaríthat vécét. körbepisilni meg szabad, mi, az elég férfias?

scsaba1 2010.09.25. 08:44:25

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Az milyen szánalmás már, hogy egy törzsolvasónak is kell magyaráznom, hogy a kommentjeim a modoroson erősen idézőjelesek, kellő iróniával kezelendők. Bár az iróniának nincs explicit nyelvi jele, de úgy gondoltam, hogy az erős túlzások miatt ("igazi férfi", "soha nem", kérkedés a katonasággal) lejön, hogy ez egy karikatúra akart lenni...

blur7 2010.09.25. 09:48:16

@scsaba1: Pedig használtad a :) jelet is.