Olvasói rovat - A maximalista család

2010/04/29. - írta: Modor Tibi

balage_81 egy meglehetősen elkeseredett, gyűlölettel teli posztot ajánlott fel nekünk - különös tekintettel az utolsóelőtti bekezdésben szereplő fiúra. Azt mintha egy kihasznált , eldobott lány írta volna :)

A maximalista család (ajánlott film: Woody Allen: Match Point)

A maximalista családnak több típusa is van, mi most a kapitalista-farizeus verziót vizsgáljuk meg közelebbről. Ezek jól szituált emberek, a famíliában megtalálható legalább egy fiú- és lánygyermek is. Többnyire már a középiskola padjait koptatják, apjuk és anyjuk természetesen szigorúan felügyeli tanulmányi eredményeiket. Mikor látogatóba érkezel hozzájuk, rideg hangulat fogad. Érezhető a családfő hatása a többiek viselkedésén is. Mindannyian fegyelmezettek, egyfajta művi jómodor és udvariasság jellemzi őket. A vendégekkel elvégre tudni kell udvariasan bánni, ahogy az egy jó családtól elvárható. Semmi lazaság, semmi közvetlenség, már-már úgy érzed magad, mintha egy egy ötcsillagos szálloda VIP-vendége lennél. Azonnal megkínálnak valamivel - ezt főleg a családfő teszi (a többieknek kuss van, amíg ő nem beszél) - és ha egyszer felajánlott valamit, jobban teszed, ha el is fogadod: mert egyrészt náluk kurvajó a tea, kávé, stb, másrészt meg ne ülj már ott tétlenül, amíg vendégül látnak, vagyis töltsd be a szereped, ahogy ők is.

Fater egyébként többnyire sikeres ember, jogász vagy orvosi végzettségű, de bőven akad köztük dúsgazdag közgáz-mérnök szakon végzett vérkapitalista is. Vendégséged érdemi része még csak most kezdődik: hamar rád kerül a sor, bizonyítanod kell, főleg ha a lány udvarlójaként érkezel a házhoz. Ilyenkor nincs kegyelem, záporoznak a kérdések, elvégre nem mindegy, hogy az ő szeme fényének ki csapja a szelet. Itt általában könnyen elvérzel, ha egy gagyi diplomát mondasz be, amikor a tanulmányaidat firtatja. Egy művelődésszervező vagy bölcsész jobb, ha nem is válaszol semmire, csak veszi a kabátját és okosan távozik, mielőtt újabb két, a jövőjével foglalkozó kérdés során apuci fossá nem alázza. Ha viszont olyan papírja van, amivel eséllyel pályázik idővel egy komolyabb pozícióra, akkor jobban teszi, ha mindjárt így is adja elő karrierterveit, különben az előbb említett humán végzettségű társa sorsára jut. Nem így a már befutott yuppie, orvos vagy jogász, aki netán hasonlóan ”jó” családból származik. Ilyenkor már el is döntetett, hogy a lány jó kezekbe került, nincs ok az aggodalomra.

Ha apuci alkalmazottjaként érkezel egy szívélyes (kötelezően elfogadandó) hétvégi csevegésre, szintén nem árt figyelned, hogyan viselkedsz. Muszáj például a másodhegedűsként szereplő feleséggel is udvariasan társalogni, esetleg próbálni közös témát találnotok. Ugyanez elmondható a kamasz kölykökről is, akik egyébként rémesen beképzelt kis pöcsök/ribancok a jólnevelt fiatal álarca mögött (amiről persze a szülőnek ekkor még fogalmuk sincs). Ha aztán a családfő privát beszélgetésre invitál, ideje összekapnod magad. Ilyenkor muszáj szeretned a szivart vagy a jó bort, irdatlan nagy sértés (és a karriered vége lenne ebben a családban), ha nem szereted ,amit kínál neked. Amit fogyasztasz, muszáj megdícsérni, ahogy a fociról vagy jégkorongról is jobb társalogni vele, akkor is ha fingod sincs, hogy melyik csapat a zöld vagy a lila.

Szintén jobban teszed, ha mindenben egyetértesz vele, nem tűri ugyanis az ellenvéleményt, ahogy azt már családfőként és vezetőként is megmutatta. Ha pedig politikában kapcsolatos véleménykülönbség van köztetek, netán épp az ellenoldalt támogatod, örülj, hogy nem az Egyesült Államokban éltek, mert rövid úton seggbe is lőne.

Anyuci egyébként szintén diplomás, többnyire a szakmáját az anyaságért elhagyott nő, aki később sem igazán talált vissza a munka világába, inkább már jól szituált háztartásbeliként tengeti mindennapjait. Szigorúan apu intelmeit követve, sőt néha még rá is licitálva a komolyságban, egyfajta védelmező-kiképző házisárkányként követi gyerekei mindennapjait. Udvarias viselkedésre neveli fiát, nőies és távolságtartó hölgyet farag lányából. Mindezt férje szigorú felügyelete mellett teszi. Témaválasztásában még a politika is elő-előkerül, nem is kell kiemelni, a családfővel mindenben egyetért (többnyire tőle kapja a saját véleményét is). Mivel bizonyítani akar apunak, és teljesen átéli a szerepét, így jobb ha vele sem szállsz vitába. Ugyanígy nem éri meg udvariasan kiegészítést sem tenni ahhoz, amit mond. Nekik van igazuk és kész, jobb ha rájuk hagyod.

Utoljára a gyerekeket vesszük górcső alá. Többnyire színötös tanulók valamelyik elitgimnáziumban. A családfő büszkén (és az arcán egy szem mosoly nélkül, mint egy kiképzőtiszt) meséli, hogy mindketten letették már a középfokú nyelvvizsgát angolból és franciából, de itt még nincs vége. ”tudják jól, hogy csak akkor érvényesülhetnek, ha több nyelven is meg tudnak szólalni, én is kitűnő voltam latinból annak idején” – szól a bölcselet.

A lány általában nem túl kedves, arcán a mosoly inkább kimerül a kötelező udvariasság letudásában. Önmagát mindenkinél szebbnek és okosabbnak hiszi, barátai nincsenek - vagy ha igen, a vele egyformán jól szituált maximalisták közül valók. Partnere általában tizennyolc éves koráig nincs, tudja hogy a tanulmányai a legfontosabbak, és nem is illik az imázsához, hogy a többi ”kis picsához” hasonlóan csókolózzon egy sráccal az iskolai folyosón. Ha később mégis kapcsolatra adja a fejét, ritkán lesz szerelmes, inkább csak azért választ, mert érettségi után már ciki, hogy még egy barátja sem volt, és az egyetemi rendezvényeken is muszáj megjelenni valakivel. Ez a fiú általában orvos- vagy jogászhallgató, ritkábban közgazdász, de semmiképp sem mérnök vagy egy gyengébb humán szak ifjú titánja (ha mégis így lenne, mert a lány nem egy válogatós picsa, a fentiek során leírtuk, hogy barátja mire számíthat a szülőktől).

Utolsóként a fiúgyermek kerül bemutatásra, aki némileg kilóg a sorból. Tudja magáról, hogy jó eszű, jó családból való gyerek, és úgy is viselkedik. No nem otthon (ahol muszáj kötelességtudó gyermekként megjelennie), hanem a baráti körben. Általában mindent és mindenkit lefikázó, vérgeci kis pöcs lesz belőle már a gimnáziumi évek alatt. Önkritika és udvariasság nem jellemzi, inkább mindenkit lealáz és szellemi alfahímként tetszeleg az osztálytársai előtt, akik többnyire be is hódolnak neki. A lányoknak beszólogat és nyíltan kritizálja őket. Ha kapcsolata van, az kimerül egy-két butább elsős szivatásánál a házibulikon. Érettségi után sem érik be, ugyanaz a szemét kis gennyláda marad, aki korábban volt. Eleinte meghúzza magát az egyetemen, de ez csak addig tart, amíg fel nem térképezi a viszonyokat. Ezután ő lesz az ökörködések és a rossz emlékű gólyatáborok egyik fő szervezője, különleges kreativitásról tanúbizonyságot téve, ha szivatásról van szó. Barátnőt ekkor már komolyabban is tart (kell valaki, akit elvihet a közös családi ebédekre, meg a balatoni nyaralóba hétvégenként), de a hölgyet csak érdekből választotta, hogy legyen mellette valaki. Többnyire alázza, megcsalja és csak akkor találkozik vele, ha nincs jobb dolga. A lány persze vakon szereti, és nem veszi észre, hogy a jól szituált budai srác csak a kapcájaként bánik vele (apunál ezzel egyébként előbb-utóbb jó pontokat szerezve, ez ugyanis azt mutatja, hogy fia is ugyanolyan domináns, önző pöcs, mint ő). A maximalista családnak általában maximalista szomszédai, barátai vannak, nem keverednek akárkivel. Kritikát senki nem gyakorol irántuk (nem mernek, okosabbak nem akarnak), anyagi összetöpörödésük legfeljebb akkor következik be, ha az apucit állami megbízásokkal ellátó párt elhasal a választásokon.

Általánosságban tehát elmondható, a maximalista család öntelt és beképzelt, örvendetes bukása igen ritkán következik be. Okos ember nem megy a közelébe, ha viszont mégis, ilyen közelébe csöppenünk, esetleg a munkahelyünkön a főnök pedzegetni kezdi, hogy bemutatna minket a szeretteinek, találjunk egy nagyon jó kifogást a lelépésre, vagy egyszerűen szerezzünk új személyazonosságot, és telepedjünk le Ausztriában :)

142 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2010.04.29. 12:22:07

Volt egy barátnőm ilyen családból. Ő aranyos lett volna, csak rettentően elnyomta a fater, nem hagyták felnőni a gyerekeket.

lárvalányhaj 2010.04.29. 12:28:18

"Egy művelődésszervező vagy bölcsész jobb, ha nem is válaszol semmire, csak veszi a kabátját és okosan távozik, mielőtt újabb két, a jövőjével foglalkozó kérdés során apuci fossá nem alázza."

Ja, hát rólam is azt mondta az anyósom látatlanban: "Ha olyan okos, akkor miért ment bölcsésznek?" :D
Aztán megismerkedtünk, és visszavonta. :)

lárvalányhaj 2010.04.29. 12:32:28

@Professor Pizka:

Híjj, kíváncsi vagyok, h mi történhetett, ha a _leányzó_ így besérült rajta...

lárvalányhaj 2010.04.29. 12:37:08

@Modor Tibi:

Engem nagyon föl tud kúrni, hogyha megkérdezik a szüleim foglalkozását. Jócskán elmúltam már hat éves, időközben saját magam is letettem egy csomó dolgot az asztalra, ne a szüleim alapján ítéljenek már meg... WTF.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.29. 12:38:13

@Morgan LeFay: (Morgan LeFay a kedvenc regényhősöm, az első és egyetlen baltafényképész :-) )

Az én családom nem pont ez a típus, de a gyereknevelési elvek hasonlók. Meg persze van mindennap vaj a kenyérre, de azt hiszem nem vagyunk rongyrázók. Mindig felmerül bennem az, hogy én most akkor kezdjem el szégyellni a nyelvvizsgáimat, a diplomáimat, a zenetudást és a házikönyvtárat? Tényleg nem volt egyszerű azoknak a lányoknak akik a közelembe tévedtek, bár ez szerintem független a család anyagi-társadalmi helyzetétől. De utóbb mindig az lett a szöveg, hogy "gazdagék" meg "fenn hordják az orrukat" holott szimplán csak anyámmal nem jöttek ki, én meg éretlen/puhapöcs voltam, hogy ezt észrevegyem és megoldjam.
De komolyan van olyan is, amelyik azóta is sziszeg rám a hátam mögött, hogy az én családom hogy igyekezett őt tönkretenni. Én meg mi a fenét csinálják, nem mondhatom el neki a megfelelő helyekre elengedett telefonok, elintézett protekciók történetét, amelyek hozzásegítették az amúgy szép, tehetséges és szorgalmas lányt a boldoguláshoz. Pusztán azért mert szerelmes voltam bele. Vagy csak nagy mellei voltak? Ki tudja már...
De ha elmondanám se hinné el, de persze ez mindegy, nem fogok ilyeneket visszaböfögni. Még akkor sem, mikor tudom hogy én vagyok a világ leggonoszabb embere, a világ legkegyetlenebb úri családjából. De komolyan olyan az egész, mintha az Őserdő Csókvölgy MDCCVII. részét néznénk és Alejandro Garcia Rodriguez Pascal Arranzubia Buscar de Moscas y Azevedo kidobná szegény Fernandinhát...

lárvalányhaj 2010.04.29. 12:42:25

@Professor Pizka:

Valahol emlékszem még, h írtad is, h milyen nehéz vt, h nem volt magánéleted, és hogy amikor bekerültél az egyetembe, lélekben még gyerek voltál. Nem lehetett egyszerű... :(

lárvalányhaj 2010.04.29. 12:43:31

@Professor Pizka:

"nem mondhatom el neki a megfelelő helyekre elengedett telefonok, elintézett protekciók történetét, amelyek hozzásegítették az amúgy szép, tehetséges és szorgalmas lányt a boldoguláshoz."

az viszont azért szomorú dolog, hogy a tehetség és a szorgalom önmagában nem elegendő az érvényesüléshez, hanem a telefonokra is szükség van hozzá.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.29. 12:45:41

@lárvalányhaj: amúgy is boldogult volna, csak így azért egyszerűbb...

Katzenbach 2010.04.29. 12:47:41

írhattad volna azt is, hogy maximalista = marxista.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.04.29. 12:58:08

Egyébként nekem is megvolt a hasonló élmény, budai család, háztűznéző, bár ezek azért "lazább" szülők voltak, a pofádba legalábbis nem vágták, hogy lúzer vagy. De mindenáron akartak valami "állást szerezni" nekem, amiből azért kijött, hogy lúzernek tartanak, vagyis ilyen megmentendő figura vagyok. AZtán persze a csaj kibaszott, de előtte még megkonzultálta anycival lelki és egzisztenciális értelemben, és azért ott elhangzott, hogy proli vagyok (panel szülők ugyebár és könyvtárosok csak) Szóval rémes élmény volt, súlyosbítva azzal, hogy sikerült beleszeretni ebbe a kis budai libába. Hiába, tényleg lúzer voltam :)

cd-r 2010.04.29. 12:58:23

@Blassius: szerintem meg ilyen családok kanapéjára pont, hogy muszáj ráfingani, legalábbis én mindíg kényszert érzek erre, ha hasonló helyen járok.

2010.04.29. 13:00:29

@Kacagó gerle: minden családnál van szennyes

szerintem a család tök normális, csak a posztírónak van kisebbségi érzése

bajor gizella 2010.04.29. 13:03:00

meccsoda irigy emberek vannak. én vis irigykedve néztem a szalámigyárost, akinek gyönyörű úszómedencés házában két korombeli gyerkőc szaladgált. a kislány tejfölszőkehajú-biztos ezt is úgy intézték- a fiú fürtös barna. felnőve a lány csodás szőke törékeny nő lett, a fiú meg az orvosira jár. minden évben balaton körüli biciklitúra, két hét toscana, soha egy hangos szó, kérem köszönöm.
nincs slusszpoén. senki se szegényedett el, nem találtak lisztériát a gyárban, és valószínűleg kurva boldogan élnek az épp aktuális trendnek megfelelő ízléses, visszafogott világukban. a kurva anyjukat az ilyeneknek.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2010.04.29. 13:03:31

Volt barátnőm (komoly szerelem volt) családja volt ilyen. Eleinte tartott a szerelem, majd anyuka folyamatos puffogásának engedve belement egy másik házasságba, majd gyorsan jött is a gyerek. Részemről eleinte világváge, majd bizonyítási kényszer legvégül lelépés külföldre.
Ma (20 évvel később) ő egyedül él gyerekével anyukáéknál, megkeseredett, volt alkoholista és lecsúszott férje nem hagyja békén, mert a pia mellett azért ügyvédre telik neki.

Nincs bennem káröröm, csak egyfajta szomorúság (nálam normális család, 3 gyerek, biztos megélhetés - továbbra is külföldön). A kölykeimet próbálom úgy nevelni, hogy elkerüljék ezt a fajta kelepcét.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2010.04.29. 13:06:32

Ja igen, és akkoriban olvastam egy Victor Hugo könyvet, talán a Tenger munkásai, vagy valami ilyen volt a címe, nah, igen, a dolog nem újkeletű.

cd-r 2010.04.29. 13:13:40

@Frengi: kinek mi a normális, tudod.

cd-r 2010.04.29. 13:15:38

remélem megint előjön a pénzesebb emberek adu ásza, az irigység és a kisebbségi komplexus, mert nyilvám mindenki az ő életvitelüket irigyli és szeretné élni, de ugye nem sikerült, így marad a habzószájú fikkantás.

cd-r 2010.04.29. 13:18:43

@cd-r: ami sok esetben lehet, hogy igaz is, de ez a poszt spec pont nem az anyagi helyzetre van kihegyezve szerintem.

Manatwork (törölt) 2010.04.29. 13:21:15

A 80-as években találkoztam hasonló budai családdal.
A lány egy tündér volt, rettentő értelmes és kedves. Próbált kiszakadni a szülői elvárások alól. De nem sikerült neki :( A család már azt se nagyon nyelte le hogy hosszú a hajam és zenekarban énekelek. Amikor meg lekáderezte és elmondtam hogy fater kazánfűtő. Na akkor elvágtam magam előttük:) Pár hét múlva szülői nyomásra passzra ment a kapcsolat. A lányt nagyon sajnáltam, a családját utáltam. De mi a francot csináltam volna 17 évesen? Szöktessem meg otthonról?
Szar az ilyen, de nagyon :(

Sand Lover 2010.04.29. 13:24:39

@Professor Pizka: “Buscar de Moscas” LOL
Nem lehet, és nem is kell semmit sem csinálni. Bele kell törődni, hogy ez _volt_. Szerintem jól kezeled. Hogy úgy mondjam: elegánsan.
Amúgy a történetem több ponton hasonlít a tiedre.

cd-r 2010.04.29. 13:26:03

@bugbear: karótnyelt presztízsfüggő szerencsétlenek, sajnálom és megvetem a fajtájukat. remélem a kiscsaj lekoccolt tőlük azóta.

balage_81 (törölt) 2010.04.29. 13:28:17

@Frengi: légy erős komám, semmiféle kisebbségi érzése nincs a posztírónak, még csak nem is volt dolga hasonló családdal:) olyannal viszont igen, ahol ő maga számított a pesti úrigyereknek. feszélyezte is a légkör nagyon. egyedül a családapa protestáns munkakultúráját irigylem, azt a fajta hozzáállást a dolgokhoz, hogy mindent megcsinál profin, legalábbis a karrierje elején. később, amikor már baráti alapon hívják igazgatótanácsokba, lehet hogy ő is egy lusta pöcs lesz, aki a bevett módszerek szerint delegál feladatokat. ettől függetlenül megvetem az ilyen létformát. nem a pénzt, sokkal inkább a feszességet ami őket jellemzi. na meg a modorosságot:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.29. 13:33:40

@Morgan LeFay:

akkor lehet, hogy te vagy a csaj, aki azóta szintén karriert csinált, többek között nagyon csipázza a puccos rendezvényeket, ahol ilyen koktélozás megy? :-) MErt volt ilyen is, ennek a csajnak én magyaráztam el a koktélparti és az állófogadás közötti különbségeket, és avattam be a különféle koktélokba, melyikben mi van, stb. Milyen ruhát vegyen fel, kihez megyünk oda először stb. Fél év múlva azt vettem észre, hogy a partikra én nem kaptam meghívót. NEm mintha hiányzott volna a társaság, főleg nem az hogy ott csináljak karriert.
Ő is egy Galathea volt, akit kifaragtam. Ő legalább nem utál, bár azt hiszem, lenéz :-)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.04.29. 13:33:48

@bugbear: Kazánfűtő? Az az cocializmusban nemesi állás volt,komolyan. Pld. Hajnóczy Péter is kazánfűtő volt, és azért a Hajnóczy az nem egy kutyafasza dinasztia. Szóval az exkedvesed szüle műveletlenek voltak.

Sand Lover 2010.04.29. 13:40:49

@Professor Pizka: Megijedtem, hogy te vagy az exem, de ő nem játszik hangszeren.:D
Nem, ez nem én vagyok. Koktélpartikra nem kellett járnom.
A szobrok nem szeretnek hálásak lenni, akármilyen jóindulatú is Pygmalion.

Miss Marple 2010.04.29. 13:42:18

@medvedr: Bocs, ha telibetaláltalak! :)

Sajnálja magát a rosseb, nem csinálnám, ha nem szeretném, és hál'Istennek nem ők teszik ki a többséget. Egyébként ritkán látom őket nagyon szenvedni, igazából inkább megkérgesednek, egocentrikusak, szenvtelenek, individualisták és hányavetiek lesznek, és csak akkor szánandók, amikor megszűnik görögni előttük a vörös szőnyeg (apu állását és/vagy egészségét veszti vagy leborít a szomszéd fitneszterem-tulajjal), mert akkor rázizzennek egy kicsit a világra, csak nem tudnak mit kezdeni vele, ugyanis nem értik, mi az, hogy NINCS és NEM TE. Ja, egyébként ez a csajokra is vonatkozik.

Manatwork (törölt) 2010.04.29. 13:43:32

@cd-r: Igen, lelépett otthonról. Kb. 5 éve összefutottunk egyszer és dumáltunk egy jót. Ott hagyta az egyetemet is és hozzáment egy villanyszerelő sráchoz. Van 2 csemetéje és nagyon boldogok. Csak az bántotta kicsit, hogy a kölykök nem ismerik a saját anyai nagyszüleiket. Ugyanis gyakorlatilag kitagadták a csajt. De ez nem érdekelte, csak a gyerkőcök. Amikor mondtam neki hogy nem sokat vesztenek a gyerekek azzal hogy nem ismerik a nagyszüleiket - sőt talán jobb is így, akkor leszidott... Azt mondta: akármilyenek voltak vele, de akkor is a gyerekek nagyszülei. Mondom én... tündér volt! Örülök hogy neki sikerült kitörni onnan! Kár hogy nem velem :(

Balance Of Power 2010.04.29. 13:45:00

Rangon alul c. magyar film (asszem 1960) megvan? Abban is hasonlo a szitu, de ott a fater valojaban jo fej, csak elnyomjak a nok (a felesege es a sogornoje).

Viszont a jelensegnek semmi koze a szarmazashoz. Parom nagyszulei egyszeru emberek (az oreg mar nem el), de ott mentek ezek a sztorik, hogy minden vasarnap csokornyakkendoben meg unneploben at kellett menni, csodalni a kertet, megenni ugyanazt az ebedet es azt gondolni, hogy ennel jobb idotoltes a vilagon nincs. Ha rajtuk mult volna, ez a mai napig igy lenne. Anyosom csak a jelenletukben talalkozhatott anno a leendo ferjevel, "jarni" nem lehetett, csak hazasodni, gyorsan vege is lett es onnantol kezdve ez volt a jogcim, hogy ratelepedjenek a lanyukra. Sose voltak rossz emberek, csak korlatoltak. Az oreglanynak a mai napig az a legfontosabb kerdes, hogy milyen a fiuunokajanak a haja. Egy divatosabb, alanyirt, de teljesen atlagos frizura miatt a multkor siras volt... Es persze csodalkozik, hogy a 2 unoka ha teheti, fele se nez.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.29. 13:47:53

@Morgan LeFay: gondold el itt ilyen név nélküli értelmiségi mónikasót csapnánk. kiderülne, hogy egyikünk se úgy gondolta, szerintem nem jó a padlizsánszínű haj és te voltaképpen gyűlölöd Bartókot. Szerintem anyukád rakott krumplija ehetetlenül zsíros, szerinted a húgod egy seggfej. A végén pedig El Topo lenne az én tanúm, Modortibor a tied, futottak még Styx, nosferato és a koszorúslány noirp :-)

Balance Of Power 2010.04.29. 13:52:25

@bugbear: Egyreszt ami nem megy azt nem kell eroltetni, masreszt meg: a nagyszulo nem kivancsi az unokajara? Mondjuk ertheto, vegulis villanyszerelo ver folyik az ereiben ;)))

(persze milyen jol jonne idonkent, ha atjonne a vej ingyen megszerelni ezt-azt, khm)

Miss Marple 2010.04.29. 13:54:23

@Professor Pizka: :) :) :) Ez nagyon jó ötlet! :) :) :) Drámajátékba való! :) :) :)

Sand Lover 2010.04.29. 13:58:18

@Professor Pizka: Stimmt. De a húgom azóta már nem seggfej. Bartók határeset, de ezt te sosem értetted meg, mert mindig csak Sztravinszkij így meg úgy. Anyám rakott krumpliját én sem szeretem, nyertél. :)
A mónikasóban verekedni is ildomos, mert az hozza a nézőket. Remélem, nem ütsz nagyot. :)

Intizar 2010.04.29. 14:05:44

Buscar de Moscas, az mi? Légytoszó?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.29. 14:08:54

@Morgan LeFay: jólvan, de ahhoz kellene még két három random nő, akit felcsináltam (ez nehéz lesz, tekintettel óvatos természetemre) valami kidolgozott izomzatú tesiszakos, aki téged porozgatott néhanapján. Aztán kellenek konfliktusok, hogy mi volt az amikor nem mentünk el szegény Rosztropovics koncertjére mert én a barátaimmal lógtam és mire legközelebb hajlandó lettem volna, az öreg Mitya fogta magát és megmurdált :-)
Esetleg az lehet nálam egy ilyen elnyomott Minderheitgefühlkomplex, hogy te sokkal több slejmot tudtál felszívni, amikor a nagynénéméknél teáztunk és belepofátlankodtál a család hagyományos "Ki tudja autentikusabban kiejteni Kierkegaard nevét" vetélkedőjébe.
A pohár akkor telt be, amikor az egyik ebédnél apám elkezdett neked OTP short opciókat ajánlgatni és te óhne zsanér közölted vele, hogy mocskosul túl vannak árazva.

(valahol ezen a ponton kell nekem esni)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.29. 14:11:00

@Morgan LeFay: btw a saját húgomat akartam írni akinek szintén lassan benő a feje lágya

Sand Lover 2010.04.29. 14:34:38

@Professor Pizka: OK, de azt most is fenntartom, hogy az OTP short tényeg túl volt árazva, meg lehetett volna csinálni olcsóbban is, de ha azt mondtam, hogy zero cost collar, apukád azonnal üvöltött volna. Amúgy is elfog a weltschmerz ha a liaison-jaidra gondolok. Ehhez képest az az ipari alpinista (nem tesitanár, jó?) ártatlan kis flört volt csupán.

noirp 2010.04.29. 14:47:13

@Professor Pizka: Már húzom is a bazsarózsaszín ruhácskát, karomra a kiskosárkát. :DD
LOL

Girhes Joe 2010.04.29. 14:47:29

Oké, hogy gazdagéknál túl sok a szerepjátszás, ezt aláírom (bár szegényéknél is, csak ők másban és máshogy játszanak szerepet). De hogy egyeseknek az fáj, hogy léteznek még olyan családok, amik még _egyben_ vannak, ahol még _van_ családfői szerep, és ahol a gyerekeket - jól, rosszul, de - _nevelik_? Miért, az jobb, amikor a gyerek az utcán nő föl, mert a harmadik férjét kidobott anyuka nem ér rá foglalkozni vele a robotmunka mellett?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.29. 14:47:50

@Professor Pizka:

Mázeltov, gyerekek!:D
Morgannek egyébként is sokkal tartozom, mert nem ijedt meg tőlem, amikor úgy néztem ki, mint Raszkolnyikov a harmadik felvonásban.
Vagy ügyesen leplezte.:)

noirp 2010.04.29. 14:50:27

@Professor Pizka:
De a Frédi bácsi, a leendő koszorúslány ükdédbátyja, valódi de genere Uborkabaumdorffer, még idejében elkezdett a Richter-és BorsodChem-részvények alakulásáról beszélni, így elmaradt a verekedés.

noirp 2010.04.29. 14:52:14

@noirp: pontosabban: elmaradt a jegyespár közötti verekedés, mert mindenki nekiesett a Frédi bácsinak.

off:

hogyan tudnám megoldani, hogy egyszer én is megijedhessek mán a többi modorostól? hol kell találkozóra jelentkezni?

noirp 2010.04.29. 14:53:32

@Gergő77: Középút, ecsém, középút. Az van aranyból. Akit nem hagy felnőni az apja, annak nem feltétlen a drogos utcagyerek az ellentettje.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.29. 14:57:25

@noirp:
A középút nem oldódik királyvízben?

Balance Of Power 2010.04.29. 15:02:33

@Gergő77: Egyreszt lehet nevelni szerepjatszas nelkul is, masreszt miert van az osszes gyerek osztonosen rosszul a szerepjatszastol?

Apai nagyszuleim lazak voltak, az anyaiak szerepjatszosak. Elobbiekkel mindig lehetett jot csevegni es orultek, ha mentunk (es szivesen mentunk); utobbiaknal feszengtunk mi gyerekek, felnott korban is (tehat nem szivesen mentunk). Nekem konkretan zavart okozott a gyerekfejemben, hogy az anyam es a testverei magaztak a szuleiket, mert a masik oldalon termszetesen tegezodes volt.

Girhes Joe 2010.04.29. 15:05:37

@noirp:
Épp oda akartam kilyukadni, hogy az a bizonyos középút még mindig sokkal közelebb áll a postban említett családhoz, mint a drogos utcagyerekhez. Egy nevelési hiba messze-messze kisebb baj, mint a kilátások nélküli élet. Ennek megfelelően az említett család közel normális, max. kisebb szépséghibákkal.
Szerintem.
(Ennél egyébként sokkal durvábbakat képesek művelni az előmenetelük kapcsán maguktól elszállt népek. És az nagyon távol áll az imént ostorozott mesterkélt jólneveltségtől, sőt bármiféle jólneveltségtől.)

Girhes Joe 2010.04.29. 15:07:24

@Balance Of Power:
A magázódás és a kötöttebb beszélgetés nem feltétlenül szerepjátszás, egyszerűen csak régebben ez volt a szokás. Egy régebbi kultúra nem feltétlenül rossz, legfeljebb más, mint amit megszoktál. (Én is feszengek ilyen közegben, de ez nem az ő hibájuk, hanem az enyém.)

Erzsebet 2010.04.29. 15:17:53

Szegény apám mondása volt, hogy a kommunizmus keverte össze az embereket. Azért van az a sok rossz kapcsolat és házasság. A háború előtt ők az iparos legényegyletbe jártak szórakozni. Ide iparosok, kereskedők lányai jártak. Azonos rétegbe és felekezetbe tartoztak. Jobban megértették egymást, mint manapság a villanyszerelő és a budai úrilány. Ritka volt a zsidó-keresztény házasság is. Az én gyerekemre rá sem néztek az anyósomék. Ők gazdag parasztok voltak, én pedig egy városi csóró és csak egy érettségim volt. A mai világban az iskolákban sem kérdezik meg a szülők foglalkozását, végzettségét. Anno még a nagyszülők, dédszülők is számítottak, hogy mivel foglalkoztak 45 előtt.

váj mí 2010.04.29. 15:23:59

@Erzsebet:
Ja, ja ... nincs is szebb kasztrendszernél.
Pfúj!.

noirp 2010.04.29. 15:24:09

@El Topo (Sgt. Elias): Az a fáraók aranybilije. Azér' nem találják a régészek, mert egyik reggelre annyi királyvíz került bele, hogy teljesen feloldódott.

Erzsebet 2010.04.29. 15:27:04

@Váj mi: Kasztrendszer ide, vagy oda, annak idején nem volt annyi rossz házasság és válás. Azonos társadalmi csoportok tagjai kerültek össze.

váj mí 2010.04.29. 15:31:48

@Erzsebet: Pöppet módosítanám: nem volt annyi válás, mert kitagadott az egyház vagy a falu vagy a kasztrendszer. A rossz házasságban azért nem lennék annyira biztos. Azonos társadalmi csoportok tagjainak összekerülése meg csak arra garancia, hogy nem értenek a villanyszereléshez, ha éppen nem azok.

Erzsebet 2010.04.29. 15:34:54

@váj mi: Még az én időmben is ciki volt a válás. Mélyen vallásos szüleim bele voltak betegedve. A rokonságban is én voltam a fekete bárány.

Balance Of Power 2010.04.29. 15:39:13

@Erzsebet: Ez azert sarkitott. Honnan tudod? Vagy mit tudsz pl. a szuleid hazassagarol? Nyilvan nem kotottek az orrodra a problemaikat. Azok ugyanis vannak a legidealisabb kapcsolatban is. Plane hogy regen nem volt szokas sokaig jarni, urambocsa egyuttelni.

@váj mí: Nemcsak az egyhaz, de a szocialista erkolcs sem nagyon szerette a valasokat.

Sand Lover 2010.04.29. 15:42:07

@Erzsebet: Szerintem az eltérő kulturális háttér/osztály/származás csak egy ok a sok közül.
Nem csak azért van sok válás mert nem összeillő emberek kerülnek össze, hanem mert a mára kialakult általános értékrend a házasságokat alulértékeli. Jóformán minden fontosabb: az egyéni érdek fontosabb mint a házastársak (horribile dictu: gyerek(ek)) közös érdeke. Mert egyedül is fel lehet nevelni a gyereket; mert a nők nem függenek anyagi értelemben a férjüktől; mert ha nem válik be valaki, akkor keresek egy másikat – fogyasztói társadalom szemlélete.
Kurz und gut: mert az emberek megtehetik.
Nyilván nem amellett kardoskodom, hogy soha, senki ne váljon el, csak lehetséges, hogy nem kellene az első felmerülő probléma láttán lepattanni. Ja, ehhez önismeret is szükséges.

váj mí 2010.04.29. 15:44:12

@Erzsebet: Pedig mennyivel jobb lett volna az exel élni, míg a halál és a többi ... nonem? ;)

@Balance Of Power: Naja, de biztosította a hozzárendelt intézményeket, és nem közösített ki ;)

Balance Of Power 2010.04.29. 15:45:56

@Morgan LeFay: A hazassagot kell meggondolni, nem a valast. Ha az egy_rendesen_atgondolt_dontes es tenyleg_osszerazodott mar elotte a par, sose lesz valas a vege.

Balance Of Power 2010.04.29. 15:48:17

@Erzsebet: Most en sarkitok: a "rokonsag" miert nem a sajat dolgaval foglalkozott?! Szulonek se sok, bar azt meg csak-csak elfogadom, hogy velemenyt nyilvanit. Egyebkent a hazassag elott mit mondtak?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.29. 17:01:19

egy párkapcsolat alapja a megértés és a tisztelet.

Styxx 2010.04.29. 17:28:11

@Professor Pizka: @Morgan LeFay:
:-))))
ti mekkorák vagytok, esküszöm, jobban összeilletek, mint a real házaspárok 80%-a. Jöjjetek össze, légyszi-légyszi-légyszi:-)

Ezt az entellektüel Mónika Show-t tuti, hogy nézném, csak Veiszer Alinda vezesse, azért adjuk meg a módját(egyébként cseppet se biztos, hogy több esze van a Mouninál, csak az a tudálékos-entellektüel fizimiskájú, aki kedvéért a 70 plusszos tanszékvezetők oly szívesen belekezdenének egy dupla adagos Potemix kúrába:-))

-És tudd meg, te egoista, érzéketlen fajankó, hogy még azt se vetted észre, orgazmus mímelés közben is Kant kategorikus imperativuszán elmélkedtem! :-)

noirp 2010.04.29. 17:36:46

@Bachterman: Ámen. Én is így gondolom. Szüleim is így futottak neki :)
A baj az, hogy sokszor balage_81 verziója kerekedik ki az ügyből :P

noirp 2010.04.29. 17:37:29

@Styxx: :D
Potemix-kúrát a kari tanács teljes tagságának!

Gregorius_hun 2010.04.29. 18:46:25

Az a durva, hogy én ilyen mentalitásúból ismertem olyat, aki nem is gazdag kifejezetten, sőt, viszont az apuka sírva fakadt, amikor a leányát nem vették fel a megfelelő neki kiszámolt röppályának számító egyetemre.

Erzsebet 2010.04.29. 20:23:49

A szüleim házassága sem volt ideális. Túl voltak a 30-on, mikor összekerültek. Nem volt szerelem, egy ismerős mutatta be őket egymásnak. Tisztelték, becsülték egymást. Tudtak együtt dolgozni, pénz beosztani. Ízlésük, véleményük egyezett. Apai nagyanyámról tudom, hogy ő volt a rákfenéjük. Rossz természete volt, senkit nem fogadott el menynek. 2 éves házasok voltak, amikor meghalt. Komolyabb probléma nem volt. Nem volt italozás, megcsalás, édesapám nagyon jó szülő volt, pénzt fillérre hazaadta. A mai világban nincsenek ilyen pasik. A rokonok pedig kis faluban élnek, idős, mélyen vallásos emberek. Azóta már egy unokaöcsém is elvált. A falu fekete báránya most egy 50-es özvegy férfi. Boldog élettársi kapcsolatban él, úgy képzelik, hogy ezzel megcsalja halott feleségét.

Erzsebet 2010.04.29. 20:30:34

A szocialista erkölcs sem szerette a válást, volt olyan ismerősöm, akinek az állásába került.
A lányos apáknál is van féltékenység lányuk partnere iránt. Az én apámnak és rokonaimnak sem tetszett senki.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.29. 20:43:03

@Morgan LeFay: hm. hm. hm. (és ez nem a honvédelmi minisztérium háromszor) gyanús vagy te nekem. Elég régen hallottam már ezeket a szövegeket. De kísértetiesen ugyanilyenek voltak. Az egyetlen nő, aki komolyan szóvicc és idegenszó szkanderezésbe kezdett velem, úgy hogy volt esélye. De régen volt, Istenem és mekkora csalódás volt a vége...

Fapuma (törölt) 2010.04.29. 20:52:27

Gyerekek vegyetek mar eszre, hogy itt egy bimbozo szerelem van kibontakozoban. Lam csak mire /is/ jo a modorosblog.

Apropo, a multkor valami kapcsan egy masik /meglehetosen szar blogrol/ ide, a modorosblogra kuldtek, hogy ott bomlasszak tovabb. :)

balage_81 (törölt) 2010.04.29. 21:41:08

@Erzsebet: ó, hát a vidéki vallásosság szépségeiről én is tudnék beszélni. az elején már említett barátnőm anyja vérkonzi nőszemély volt. semmi együttalvás, közös hétvége meg ilyenek házasság előtt. rengeteg konfliktus ezért, semmi jó közös program, 1 év szenvedés, majd részben emiatt is, szakítás. volt egy idősebb lánya is, ő ekkor már házas volt, olyan 26 éves korában mehetett férjhez. röviden összefoglalva: a barátnőm később szintén megházasodott, de sem ez, sem a nővére frigye nem működött, mindketten elvált nők lettek 30 éves koruk előtt, gyerek nélkül. ha jól tudom, úgy két komoly kapcsolat volt a hátuk mögött, amiből az egyik mindkettejük esetében házasság lett. kérdeztem pár évvel később a lányt , hogy anyukájának sikerült-e revideálnia vallásos elveit, amit a lányaira erőltetett. azóta sem kaptam választ...

medvedr 2010.04.29. 21:48:06

@Miss Marple: Nem találtál telibe, ha nagyon erőltetjük akkor is gyenge mandíner. A fent vázolt élethelyzetből nehéz úgy kiesni, hogy 17 éves kistáska úgy zizzenjen rá az életre, ahogy írtad. Biztos van azért ilyen is, nem vonom kétségbe. Valahogy mégis úgy tűnik, hogy nem szereted akinek több van mint, amit Te jónak gondolsz. Nem úgy értem, hogy tényleg nem szereted, hanem nekem úgy tűnt, -és sajnos ideges vagyok az ilyen tanároktól, de nagyon. Biztos léteznek ezek a csúnya rossz gazdagok, de csak ki lehet hozni ezekből is valamit, ha már felveszed azt a tényleg megalázóan kevés pénzt. Meg nem nehezebb ezekkel bánni, mint a szakmunkás ifjakkal szerintem (ez nem közvetlen tapasztalatom, a feleségem tanár tanított elit gimiben és szakmunkásképzőben is.) Azonban a legtöbb ilyen atitűdökkel megvert tanár szimplán megkeseredett és írigy, legalábbis akiket én láttam.

Balance Of Power 2010.04.30. 10:39:39

@balage_81: Hehh. A parom mar emlitett nagyszulei kurvara nem voltak vallasosak. Megis, amikor az oreg egyszer jott reggel a paromert (korhazba vitte kontrollra, mert be volt gipszelve a laba epp) es en epp ott aludtam, nem johettem ki a szobabol, amig ott volt. Akkor is meg ma is csak rohogunk ezen anyosommal egyutt, de igazabol kurva szomoru...

Balance Of Power 2010.04.30. 10:42:48

@Erzsebet: Sokszor az effele korlatoltsag nem parosul rosszindulattal, gondolom, a rokonsag is joravalo emberekbol all. Megis, nagyon sokat lehet ezzel artani es lehet hogy ha nincsenek ennek tudataban, akkor az rosszabb is mintha direkt csesznek ki a masikkal.

Sand Lover 2010.04.30. 10:43:41

@Professor Pizka: Kizárt, hogy ismersz, sosem álltam ki senkivel idegenszó-párbajra. Ez nálam nem versenyzés kérdése…

Bevallom, rajongok az idegen szavakért, a szakzsargonért és a tolvaj/jassznyelvi fordulatokért. Főleg idegen nyelven. Mindjárt fel is veszem a farmermellényt. :)))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.30. 10:58:58

@Morgan LeFay: minek is versenyeznél, ha úgyis nyersz... rossz hozzáállás. :-)Na mindegy, tovább nem nosztalgiázok, mert a végén még leiszom magam...
A farmermellényhez gratulálok!

Styxx 2010.04.30. 11:17:16

@Morgan LeFay: @Professor Pizka:
Első randiról beszámolni ám a törzsolvasóknak!:-)

Sand Lover 2010.04.30. 11:30:32

@Styxx: Feltétlenül. Már ha lesz.
Modoros-posztot írunk majd róla, lehet kommentelni és lájkolni, feltesszük Facebookra is, képekkel. Rajtam farmermellény, Professzor Pizka autóstáskával, talpig fuxban. :)

Styxx 2010.04.30. 11:34:49

@Morgan LeFay:
huu, már ettől az előzetestől elsülök:-)
De Prof. Pizkát talpig fuxban nem tudom elképzelni. Max pecsétgyűrű, aranyláncos zsebóra kombó.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.30. 12:09:39

@Styxx: Professor Pizka szülőföldje, a kies Tirpakisztán nemzeti viseletében jelenne meg ezen a hipotetikus pásztorórán. Lívájsz farmer (na jó, lehet veszek egy Devergót vagy Replayt), sötétkék alapon fehér csíkos ing "Masters No # 49. Total devergo okay sailing obituary" felirattal és hegyesedő orrú bőrcipő. Hátrazselézett hajjal. Esetleg, mint meglett férfiember: kopott farmer, szép tiszta sportcipő, kockás ing és Nike susogós melegítőfelső.

Sand Lover 2010.04.30. 12:28:32

@Professor Pizka: Na szép. Romantikus rendez-vous-ról ábrándozom, te meg már pásztoróráról beszélsz…:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.30. 12:32:35

@Morgan LeFay: csak a kérlelhetetlen logika mentén előre :-)

Sand Lover 2010.04.30. 12:47:15

@Professor Pizka: Micsoda önbizalomra vall előrevetíteni, hogy ízléses ruházatodtól illetve férfias bájaidtól annyira fellelkesülök, hogy belemegyek egy felelőtlen testi kapcsolatba. :)

bajor gizella 2010.04.30. 12:50:57

ha tényleg villalakó lennél, akkor zakóban és valami állati vicces és eredeti feliratú pólóban (gondolok itt road 66, vagy 1969, einsteinfej, ha nagyon lázadó vagy akkor setleg egy cheprofil)nyomatnád.a seggedre öntött farmerban látható lenne hogy szálkás az izomazatod, mert kedveled a focit, meg persze a snowboardot. a cipőd színben selejtes sárga, esetleg bordó, attól függ hogy kinek milyen van még az évfolyamodban. te olyat vennél, amilyen senkinek sincs persze. neten rendelnéd, majd két hétig mindenhol megemlítenéd hogy pesten semmit se lehet kapni, ezért kényszerültél erre a lépésre. a cinikus mesterkéltséghez egy pilótanapszemüveg, és valami zaratáska se hiányzohat, a hajadat a nagymező utca környékén lövetnéd be kéthetente 9 ezer forintért.
ha társaságba kerülnél mélyen hallgatnál, és sunyin térképeznéd a terepet. mesterkélt kedvességed a kisemberekkel(ügyintézők, takkernénik stb) csodállatot vált ki minden nőből, hiszen lehetnél ettől sokkal bunkóbb is. megtehetnéd. (meg is teszed, de majd velük, miután kiszipolyoztál mindent a jóesetben nem egészen üres fejükből) miután csalódtál az okos lányokban, már csak a legjobb nőt választanád.a köztisztviselőből horvátországi jahtbérbeadással foglalkozó apukájút. a közgáz diplomásat.a csodaszép testűt. elhalmoznád kedvességgel, kitüntetnéd figyelmeddel, és visszavennél a cinikus bunkóságból. egy időre...

**ADAM** 2010.04.30. 12:59:41

Kár ezért a blog-ért. Az elején még tényleg a modorosságról szólt. Mostanra minden egyes poszt valamelyik embertípus vagy foglalkozás lesajnáló (vagy vicces) leírása. Kétségtelenül szórakoztató a legtöbb írás, de hol abban a modorosság, ha például valakinek sok pénze van, hülye és geci módon neveli a gyerekeit? Ez miért modoros?

Az a modoros, amikor a posztoló az első bekezdésben írja, hogy "Többnyire már a középiskola padjait koptatják" - na ennél modorosabb mondat nem is kell, mehet a HVG-be.

lr 2010.04.30. 14:30:54

Szintén udvarlóként, azzal súlyosbítva, hogy anya az összeszorított, keskenyajkú úrilány, aki a nadrágot hordja. Szerencsétlen csaj a mai napig nem tudja, hogy akkor most merheti-e élvezni az élet (ami a közhiedelemmel ellentétben első sorban nem anyagi kérdés) vagy mivan, ami erősen szélsőséges bipoláris viselkedésformákban nyilvánul meg nála házon kívül. Kicsit kevesebb úrilányság/hülyegyerekség (üzemmódfüggően), és neki is jobb lenne, meg talán nekem is az lett volna.

@bugbear: wow, tiszta family guy. :)

Erzsebet 2010.04.30. 15:29:15

A rokonaim idős emberek, közel a 80-hoz. A falu határát ritkán lépték át. Otthon szeretnek lenni. Tv-ből, újságokból, fiatalok elbeszéléséből értesülnek a világ eseményeiről. Nehezen fogják fel, hogy megváltozott az élet, nem olyan mint háború előtt. Ők nem rossz indulatúak, kifejezetten sajnálják az elváltakat, a gyereküket egyedül nevelőket. Ezt a tulajdonságot sem díjazom. A mai vallásos fiatal- és közép korosztály ma már modernül szemléli a világot.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.30. 15:49:30

@Morgan LeFay: ha nem lenne a biedermeier jólneveltségem most megkérdezném: Hány éves vagy királylány? Minden férfi azt akarja. Ösztönlények, amint azt már Capillária lakói is helyesen állapították meg.

Sand Lover 2010.04.30. 16:21:29

@Professor Pizka: „Minden férfi azt akarja”
Efelől semmi kétségem, de jobban szeretem a régivágású úriembereket, akik nem rögtön _azzal_ kezdik az ismerkedést. Ösztön ide vagy oda.:)

Styxx 2010.04.30. 18:23:45

@Professor Pizka: @Morgan LeFay:
Professor Pizka egy kissé elhamarkodott parasztáldozattal enyhe pozícióhátrányba került, de bízom benne, hogy még van benne elég spiritusz a fordításra. A két nagymester felettébb élvezetes csatájának figyelemmel kísérését hétfőn folytatom, addig bízom benne, hogy újabb remek lépéseket borítékolnak:-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.04.30. 21:43:28

@Morgan LeFay: nem vetted észre a biedermeier jólneveltségre való utalást. Természetesen nemcsak a bécsi g'mütlichkeit hanem a spanyol grandezza és az olasz finesse is a sajátom. Minden modorban képes vagyok az első kávé udvarias elfogyasztása után sikamlós célzásokra. Ha jobban belegondolok én egy Pasolinibe oltott Schwarzenegger vagyok, a Dalai Láma szerénységével. Szóval csak nyugalom, a pásztorórát tekintsd önbeteljesítő jóslatnak :-)

bajor gizella 2010.04.30. 22:04:37

minden nő ilyen faszit akar.

lr 2010.04.30. 23:03:49

Az ilyen arcokkal kapcs. nekem mindig is az volt a legnagyobb rejtély, hogy ha tényleg annyira fasza ez az életforma, akkor miért érzik szükségét, h lépten-nyomon propagálják?
Nekem ez inkább elcseszett, boldogtalan életek izzadtságszagú önigazolás-keresésének tűnik abban a reményben, hogy majdcsak lesz, aki egyetért, vagy legalábbis elég okos/gyáva ahhoz, hogy ne mondjon ellent.
Mert ugye ha mégis megtenné, akkor irigy.
I (szív) bmwslogika! 8)

LyukasBogrács 2010.05.02. 00:13:08

Félig-meddig ilyen családban nőttem fel. Az elvárások, a számonkérések, a piszkálások állandóan napirenden voltak. A diploma, a nyelvtudás, a zongorázás evidens volt. Segitséget, támogatást közben annyit kaptam, mint elismerést a végén: semmit.
Soha senki nem kérdezte, hogy én mit akarok. Én pedig elhittem, hogy ők mindent jobban tudnak. Mekkora csalódás volt, amikor kiderült, hogy nem. Pláne nekik.
Betöltöttem a huszat és azon vettem észre magam, hogy nincsenek barátaim, nem tudok öltözködni, mindenki utál. Egy türelmetlen, anyagias, intoleráns ember lett belőlem.
Közben mindig arról álmodtam, hogy milyen lehet jó családban élni, ahol a szülők műveltek, udvariasak, ahol a hétvégi program nem csak telekből, betonozásból áll.

lárvalányhaj 2010.05.02. 01:34:27

@LyukasBogrács:

Nem értem ezeket az embereket. Nem igaz, hogy nem veszik észre, hogy a controlfreakeskedéssel mennyit ártanak a gyereküknek... :S

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.02. 23:45:31

@LyukasBogrács: "azon vettem észre magam, hogy nincsenek barátaim, nem tudok öltözködni, mindenki utál. Egy türelmetlen, anyagias, intoleráns ember lett belőlem"

Ne is törődj velük, hadd utáljanak. Önmagad megszerettetése úgyse fog menni. Ha már az ember intoleráns, csinálja szépen. Én tudom lóháton és kötélen is. Utóbbin nem lógva, az egy másik sport.

stellaz1 2010.05.25. 17:02:16

Imerősöm szülei is mindíg kikérdezték a lányuk kérőjét, ls mindíg le is fikázták, hogy ennek a cége csak ennyit termel, a másik diplomája meg szart sem ér, és a lányuk is looser mert a főiskola utáni első keresete bruttó 240 000 Ft volt 10 éve.

Majd a csaj összeált egy villanyszerelő sráccal :)))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.02. 22:43:44

@LyukasBogrács: na ENNEK a kommentnek nem kellett volna előbüffennie a gugliból. Eddig se volt jó a hangulatom. Mostmár...

A Tyne folyó déli partja 2011.09.03. 12:26:00

@virágelvtárs: úgy látom, a mienk is maximalista akkor, pedig a legtöbb fent írt dolog egyáltalán nem jellemző. pl. egyik szülőm sem volt diplomás, meg egyáltalán senki, én vagyok az első a családból. munkát viszont mindig találtak nálunk is, volt kert, telek, meg eleve nagy lakás. hja, nem panelben nőttem fel, akadt munka mindig.

Diamond Dave 2012.12.21. 12:45:48

Jobbhíján újraolvastam most ezt is, még a Modoros fénykorából való, nagyon ütős poszt!

Pontosan ilyen svábhegyi rokonaim vannak, és mindig egy kicsit lenéznek, ha felmegyek hozzájuk. Már ameddig még jártam. Már nem járok. Nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy én is tudok beszélni, nekem is vannak nyelvvizsgáim, sőt, dolgozom is, jó helyen. Nem tudták megemészteni, hogy egy proli pesti is le tud tenni valamit az asztalra, ha nem is a legjobb dolgokat.
süti beállítások módosítása