A laza egyetemi tanársegéd

2010/04/12. - írta: Modor Tibi

Richárd első napja az egyetemen, ahol a nyáron meghúzott ponthatárt éppen sikerült túllépnie az erős szóbeli felvételinek köszönhetően. A jeles alkalomra Levi's 501-es farmert, deszkás Converse cipőt és piros logós, szintén Levi's izompólót visel - mindezt napok óta külön erre az alkalomra tartogatta. Nem, nem leszünk tarisznyás-poncsós-sarus bölcsészek, mi mások leszünk, jólöltözöttek, zselés hajúak. Kezében tüntetőleg négybehajtott Magyar Fórum. Hadd lássa mindenki, hogy nem vagyunk annyira szabadelvűek.

A tanárnő harmincas, örömtelen-jellegtelen arcú - szürke kosztümöt visel, nagyon szeretne talán előkelő angolnak tűnni.

-Welcome all of you (angolul is folytatja) az Országismeret szemináriumokon - a nevem Pajor Amanda, én leszek a ti so called osztályfőnökötök. Lesz heti egyszer ezen kívül egy Morfológia foglalkozásunk is, úgyhogy lesz alkalmunk megismerni egymást. A félév során majd szépen körbeadunk egy értékelőfüzetet is, ahova mindenki írja majd be a saját maga, illetve az én értékelésemet is. Így a közös munka a kölcsönös, folyamatos, őszinte visszajelzéseken fog nyugodni. Természetesen alapból a zöld színt használom majd minden lehetséges írásbeli feedbacknél - és ahol lehet, kerülöm az érdemjegyeket is: kis mosolygós- illetve szomorkodó jelekhez fogok leginkább folyamodni.

Mivel ti nagykorúak vagytok, én pedig nem olyan régen tanítok itt ezen a renowned egyetemen - szóval nem nagy köztünk a korkülönbség -, ezért you can tegez me, hívjatok bátran Mandynek. Külön örömömre szolgál, hogy meglehetősen nemzetközi a társaság: van itt a csoportban szlovák (dunaszerdahelyi), román (székelyudvarhelyi) és egy máltai kishölgy is, Elizabeth. Segítsétek őket a beilleszkedésben, amennyire csak tudjátok.

Oldódásképpen azt szeretném, hogy ha már ilyen szépen körben ülünk, ha mindenki a vele szemben ülővel gyorsan összeállna párokba, és kifaggatná a következő kérdésekkel - természetesen továbbra is angolul:

 

-...megvagytok? Jó, akkor még várunk egy kicsit. Na, de most már tényleg vége. Akkor most azt szeretném kérni, hogy mindenki mondja el a PÁRJÁRÓL, azt, amit hallott. Kezdd mondjuk te!

-Őőő, igen. Ő Suzy, tizennyolc éves, kedvenc itala a Malibu, és nagyon szeret moziba járni meg olvasni.

-Óriási. Na de let's get on with it, ez az Országismeret egy meglehetősen sokrétű anyagot ölel fel: kezdjük az angol nyelvű kultúrákkal. Mondjatok nekem olyan országot, ami szerintetek angol nyelvű kultúra. Akármelyiket.

-Nagy-Britannia.

-Jó, ez természetes.

-Illetve Egyesült Királyság, Észak-Írországgal együtt.

-Örülök, hogy tudjátok, mi a különbség.

-Aztán a USA, Ausztrália, Kanada.

-Na még.

-Hát... India?

-Bizony! A mai napig az angol ott a legfontosabb közvetítő és hivatalos nyelv, sokan anyanyelvükként beszélik.

-Írország!

-Na ez kicsit sajnos mellé. Írországban a gaelt beszélik inkább. Más tipp nincs? OK, let's move on to our next topic. 

Akkor vegyük a következő anyagot: feminizmus, női egyenjogúság (ennek meg mi köze van az országismerethez, hö?). Mit mond az nektek, hogy sufragette, women's rights? Tudtátok, hogy Európában melyik ország vezette be utoljára a nők szavazati jogát? Svájc, kérem, Svájc. Mi a véleményetek? Ricsöd?

-Semmi bajom a nőkkel meg az egyenjogúsággal, persze, szeretjük őket, de akkor terjesszük ki a hadkötelezettséget a nőkre is, plusz támogatnám a nyugdíjkorhatár egységesítését is mindkét nemre.

-............hát ez valóban egy figyelemreméltó vélemény, Ricsöd. Azért köszönjük a hozzászólást és az aktív részvételt az órai munkában.

 

Három hónappal később

-Na akkor itt sorakozzatok fel az ajtó előtt, és párokban gyertek be, ahol rövid értékelés során megajánlom mindenkinek a félévi gyakorlati jegyet. Peter, Richard, jöttök elsőnek?

-Örömmel.

-(magyarul) No, hát Richárd, nézzük csak. Kezdjük mondjuk a Morfológiával, jó? Szóval voltak itt a kiszéhák, hármas, négyes, egyes, egyes, kettes, négyes...

-Úgy van.

-Hát sajnos azt látom, hogy volt itt pár szemeszterközi beadandó, ezek nem kerültek beadásra. Sajnos ezeket mind egy-egy elégtelen osztályzattal kell honorálnom, úgyhogy sajnos nem tudok kettest adni a félévi munkádra.

-...mert miért, most ezt hogy? Hát nem szólt a Tanárnő... az értékelőfüzetbe is zöld szmájlit tetszett rajzolni...

-Ezt tudnod kellett volna magadtól is. Ez egy felsőoktatási intézmény, mindenki maga felelős a munkájáért, eredményeiért. Sajnálom. És amúgy tegeződünk, de most már mindegy úgyis.

-Nem lehetne esetleg soron kívül bepótolni, holnapra?

-Nem, sajnálom. Ez így nem elégséges. Majd jövőre. Pítör, neked se tudok sajnos jobb hírekkel szolgálni...

87 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.12. 10:24:03

- Mi ez a hülyeség Safranek? :)

Falusi_metálos 2010.04.12. 10:38:08

Ez most sz@r lett egyébként... és nem lehet soron kivül bepótolni holnapra :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.12. 10:41:25

@Falusi_metálos: bocs apám, a napijegy árát visszakérheted az ügyfélszolgálaton :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.04.12. 10:43:06

gyengus, ez nem igazán sztereotip, azok jobban ütnek, ez meg túl konkrét

2010.04.12. 10:45:40

@Modor Tibi:
Nekem nagyon tetszett.

Azért nyugtass meg, hogy mindez nem angol szakon játszódott.

Miss Marple 2010.04.12. 10:58:36

@Modor Tibi: Látom, az én egyik régi évfolyamtársnőm tanított, csak rosszul emlékszel a nevére. Nagyon röhögtemmmm!

Máskülönben a mai egyetemisták alsóbb éves korukban tényleg nem sokban különböznek az elkényeztetett, nagyarcú, pökhendi kisköcsög budaielitgimnazistáktól. Haverok, buli, fanta, érted. Laza, mint a rigalánc, és még a tanárnál is jobban tud angolul (ha-ha). És ha a szemináriumvezető egy MILF, levarrja a félév vége előtt és hopp, már meg is van a zöld orros szmájli az indexben félévkor. Ja, a tanárnő nem akar dugni egy kispöcsű kocsmadaliával? Hát akkor biztos frigid. És angolul se tud! (Szegény régi kolléganőm igaz történetét dolgoztam föl.)

Mitya Ivanov 2010.04.12. 11:13:24

nekem tetszett, elsősorban azért, mert rézsben én is megéltem egy ilyen helyzetet.
Nyelvszakon szerencsétlenkedtem én is, és egy tanársegéd tartott valami fonetikát vagy miaph@ss-t. Félévkor derült ki, hogy az órai munkám jó volt nagyjából, aktívan részt vettem kb minden 3. órán, de ezen kívül semmit sem csináltam. A francia szakos évfolyamtársaimmal semmilyen kapcsolatban nem voltam, mert semmi közösséget nem vállaltam a bölcsészlányokkal, egyrészt rondák voltak, másrészt a világszemléletük távol állt tőlem. Így nem kérdeztem meg tőlük, hogy mit is kell csinálni, mit kell beadni. Évközben pedig a másik szakomon (TTK) ment állandóan a foci, meg az ivászat, bulik, de ott néha ráfeküdtem a tananyagra is.

Szóval azt reméltem, hogy a tanárnő úgyis ad majd egy kettest valamire, hát szembesültem vele, hogy nem. Jófej volt mondjuk, mert tök jól elbeszélgettünk idegen nyelven, aztán sorolta, hogy ennyi meg annyi beadandóm sem lett kész, és ha az utolsó előtti órán ott lettem volna, akkor lett volna esélyem, de sajnos így nincs. Hát b+ nem tudtam vele vitatkozni, otthagytam az egész szakot.

(mielőtt valaki anyázni kezd, hogy így elvettem egy helyet mások elől, közlöm: áthallgató voltam, ami azt jelentette, hogy nem vettek fel, de bejárhattam órákra, vizsgázhattam is, de mégegyszerfelvételiznem kellett volna év végén, és ha felvettek volna, akkor elismették volna az addig tanulmányaimat)

Styxx 2010.04.12. 11:30:57

"-Na ez kicsit sajnos mellé. Írországban a gaelt beszélik inkább."
tényleg ennyire hülyék a tanár nénik? (vagy én vagyok ennyire hülye?)

@Miss Marple:
:-)) jó a kolléganőd sztorija.

Nekem nagyon tetszett a poszt, főleg a végén a váratlan fordulat. Tibi, szerintem be kellene vezetned valami piktogramot, hogy "vigyázat, nem klasszikus modoros poszt" így a zsánerfüggők se csalódnának.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.12. 11:31:27

a tanárok és tanársegédek velejárója a kicsinyes bosszúállás. ha már fizikálisan és verbálisan nem abuzálhatják a diákokat/hallgatókat.

TradeMark 2010.04.12. 11:33:07

Ezt velem minden szemeszterben eljátsza valamelyik kistanárnéni a mélyen, hihetetlenül igentisztelt Pécsi Tudományos Egyetemen...és igen, az angolszakon...(angolsuck) :DDD

jó kis poszt ez....hátborzongatóan valós:)

Amanda Lear 2010.04.12. 11:45:25

Szóval te vagy az, kedves "Tibor"... már régebben is szemetszúrt enyhén arrogáns és cinikus stílusod ezen a fikablogon.

Bevallom, örülök, így visszatekintve is, hogy idejekorán visszavágtunk egy kicsit a "szárnyaló sólyomfióka" túl nagyra nőtt szárnyaiból s talán a hihetetlen ego-jából is!

Rendesen kellett volna készülni, férfisovinisztácska :)

IndaMuncher 2010.04.12. 11:52:08

Na, Ricsöd beszopta.

Én élveztem, szerintem jó írás.

Amúgy én is angolszakos voltam, és valóban volt egy, sőt két fiatal nő akiknek kurvára nem voltam szimpatikus. Ők is inkább átrugdostak vizsgákon, hogy ne lássuk többet egymást. Amúgy sem voltam az a bratyizós fajta. (Meg az a kurvára tanulós sem)

Styxx 2010.04.12. 12:01:17

@Amanda Lear:
:-))))
tök jó lenne egy blog, ahol a tanárok jól megaszondanák az elszállt diákocskáknak (persze lehet, hogy van)

dr.anda 2010.04.12. 12:09:36

A katedra túloldaláról hadd védjem meg a fenti nénit. Nem tudom, hogy ő mennyi ideje tanít, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy nem gecizésből nem adott félév közben visszajelzéseket, hanem egyszerűen csak tapasztalatlan volt.
Az alapvető gond az, hogy a doktoranduszok, -andák és tanársegédek a stréber diákok közül kerülnek ki, a diákok többségére viszont nem ez a hozzáállás jellemző.
A doktorandusz számára természetes, hogy minden órára lelkiismeretesen fel kell készülni, hogy a házi feladatot meg kell csinálni, az olvasmányt el kell olvasni stb.
A többség a legkisebb ellenállás irányába mozdul, mindenhol csak annyit produkál, amennyi feltétlenül szükséges. Tehát ha azt látja, hogy simán bejárhat úgy az órára, hogy meg se szólal, és az olvasmányt se olvassa el (tehát ha a tanár nem tolja le külön emiatt), akkor így is fog tenni.
A tanár tehát alapértelmezettnek vesz olyan elvárásokat, amik a hallgatók többsége számára nem alapértelmezettek, ugyanakkor semmilyen visszajelzést nem ad, és ezt a hallgató aztán úgy éli meg, hogy át lett verve.

Sajnos ezt a hibát én is elkövettem. Igyekeztem laza lenni, viccelődni, érdekes témákról beszélgetni, és nem nagyon cseszegetni a hallgatókat.
Aztán amikor kijavultak az első zéhák, vagy amikor megbuktattam pár olyan embert, akit egész félévben nem láttam az órán, jöttek a meglepetések.
Most már nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy már az elején határozottan kijelöljem az elvárásokat, és menet közben is igyekszem felhívni rájuk a figyelmet.

dr.anda 2010.04.12. 12:18:13

Száz floodnak is egy a vége: nyilvánvaló, hogy a lazanéni eljárása nem volt a legszerencsésebb, de az ember sajnos követ el hibákat. Egy kezdő oktatónak annyi mindenre kell figyelnie, hogy óhatatlanul is becsúszik egy-két ilyesféle félrenyúlás (mistake).

Styxx 2010.04.12. 12:21:48

@dr.anda:
úgy néz ki ebben a műfajban is érvényesül a klaszikus tizedes módszer. Az elején keménykedj, mint állat, majd jöhet a spanoskodás.

dr.anda 2010.04.12. 12:26:13

@Styxx:

Most már én is rájöttem...
Azért is voltam nehéz helyzetben, mert olyanokat is kellett tanítanom, akikkel pár félévvel előbb még együtt rúgtunk be a szakos bulin :P

bajor gizella 2010.04.12. 12:31:12

a tanársegéd és a 15 éve magyar-esztétika szakon bulizó hökös voltak az én napjaim megkeserítői. a két végletet szimbolizálja amit az átlagos diák véghez bír vinni a tanintézményben. angol szakon ti nem tudjátok mi a tanársegéd fogalma. mert a kemény szopás egyértelműen pszichológia szakon van. eleve stréber, maxpontos nyomorultakat vesznek fel, és abból a legstréberebb lesz a tanársegéd. évente egy, vagy inkább fél.
ő az aki sajnos a legszarabb tárgyakat tanítja. gyermeklélektan 1-2-3, fejlődéspszichológia 1-2-3-4, kognitív fejlődési zavarok 1-2-3. kurvára sokáig nézheted a képét éveken, szemesztereken át. ő lesz az aki isteníti a waldorf iskolát, persze csak aztuán miután felszólaltál heherészve hogy kurvára lejárt a csuhébaba kora, és inkább tanítanák a gyereket netezni ésszel. ezután ő lesz az akinél bármit csinálhatsz örökre szopatni fog, de a javát akkorra tartogatja amikor szakirányválasztásnál kiderül hogy nem, te kurvára nem gyermekpszichológus szeretnél lenni. hanem mondjuk igazságügyis, vagy klinikum. vagy vallás, vagy hipnoterapeuta. minden csak közelébe se a szarosoknak. amikor áramszünet miatt nincs oktatás, ő akkor is megtartja az órát. mindenki hiányzik. nem baj, még van két lehetőség. ja, hogy neked ez volt az utolsó? pech. jövőre ugyanitt. és akkor mégegy évig hallgathatod a fapinát áradozni a picúrokról, mancócskákról, jobb esetben gyermekekről, babókról.

Chapell 2010.04.12. 12:32:17

@dr.anda: Nálad akarok tanulni! Taníííts :D

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.04.12. 12:33:32

Ennyit tudok hozzáfűzni:
"- Reach out and touch faith!
- Richard touch me?"

BISMARCK 2010.04.12. 12:38:48

Ha ez Pajor Gabrielláról szól, akkor részben alált részben nem.

Condottiere 2010.04.12. 12:42:24

A legjobb az, amikor a tegezős paraszt miután megvan a Phd-je vérig van sértve, hogy minden jött-ment kis nyikhaj letegezi.

Falusi_metálos 2010.04.12. 12:48:05

@bajor gizella: Teljesen igazad van :)))))) Csak én csúnyább s(z)avakat használtam volna.

G_P 2010.04.12. 12:49:21

Asse rossz, mikor a vidéki lánykák elolvadnak a 25 év körüli tanársegéd úrtól, akárhogyan is fest az. Juj, mennyi ilyet láttam. Biztos bennük látják karrierük biztonságát.

IndaMuncher 2010.04.12. 12:51:29

@misbelief:
“This band is not straight.”
~ Captain Obvious on Depeche Mode pre Violator

(uncyclopedia)
:D

noirp 2010.04.12. 12:51:49

@dr.anda: okos hozzáállás. Te legalább nem úgy nézted a hallgatóságot, mint az állatkertben a hegyikecskét: árok, fal mögül elmélkedve a szarvátmérőről, patakeménységről, hogy mámegint mennyit romlott:)
Bementél a karámba, oszt lássuk. Ki is derült, h csak egyszer lehet öklelni.
Riszpekt!! Hajrá, csak így tovább.

Én ui. ismerek olyan tanársegédet, aki phd hallgató korában látott először átlag hallgatót közelről. Vagyis olyat, akinek esze_is_van, meg tanulmányi nyavalyái _is._Felfedezés volt:)

Koldun 2010.04.12. 12:57:05

Egy az egyben egy nagyon jó barátom...

dr.anda 2010.04.12. 13:09:25

@noirp:

Köszi, de egyelőre még keresem magam. Sajnos nehéz megtalálni a lazatanárság és a fapinaság közti középutat. Az a bajom az oktatással, hogy egy olyan szerepet kell eljátszanom, ami távol áll tőlem. Sosem tiszteltem a tekintélyt, a merev szabályokat, és furcsán érzem magam, hogy nap mint nap egy tekintélyszemély bőrébe kell bújnom. Úgy látom viszont, hogy a legtöbb diáknak szüksége van erre ahhoz, hogy együtt tudjunk dolgozni.

Mitya Ivanov 2010.04.12. 13:14:19

@dr.anda: saját tapasztalat, hogy egy tanársegédnek nem szabad megjátszania magát, mert úgyis kiderül, hogy azért keménykedik/vagy lazázik, mert ezzel valami el akar érni.

A mi tanársegédeink között a mai napig azzal van jó kapcsolatunk, aki annakidején visszautasította a Tűzkerék koncert meghívást, mondván, hogy marhára nem érdekli, és jopofizni nem hajlandó.

nattydread88 2010.04.12. 13:45:07

az is már milyen dunaszerdahelyi, aki nem kéri ki magának, hogy leszlovákozzák! pfej

poszt nagyon jó! faszán megragadja, hogy mindig ezek a fiatal "újdondászok" a leggecibbek

Uva 2010.04.12. 14:08:44

Szép írás, PhD-hallgató-oktatóként jól szórakoztam rajta. Amúgy Írországban kb 100000-en beszélik a gael nyelvet aktívan, a többiek kizárólag angolt használnak. És igen, a tanársegéd sem tévedhetetlen :)

dekás dezső 2010.04.12. 14:21:36

"harmincas, örömtelen-jellegtelen arcú" - ez csodálatos volt

Globetrotter2014 2010.04.12. 14:32:47

@Styxx: nem tényleg a t-nő volt hülye. A gael-t valami párszázezren beszélik használhatóan Íorországban...

2010.04.12. 14:35:22

És az hogy működik, hogy a félévest nem adom be és még a tanár szóljon érte???

noirp 2010.04.12. 14:46:15

@bajor gizella: hörr.
Mancócskák, babók, picúrok.
Elhamarkodott következtetés: ez a nő sosem látott közelről gyereket, v ha igen, akkor a Waldorf-oviban. Míg Vekerdy Tamás fogta a kezét.

"lejárt a csuhébaba kora" ez jó :D
Anyám mint pedagógus néha elühmget azon, hogy pl. Makarenkót emlegetni mostanában nem divat, max. a pofon jut észbe róla. Ő meg olvassa most is. Hát ezek a vénasszonyok má' milyenek.

Ja: hátha egy jóízűt röhögsz, ajánlom a Görbe sminktükrön a "gyermekfoglalkoztató mosolytündér" posztot; ha olvastad, bocsi.

noirp 2010.04.12. 14:48:37

@Mitya Ivanov: Az az érzésem: fokozattól függetlenül, ha megjátszod magad, az ígyis-úgyis kibukik :) A hallgató nem (mind) hülye, legföllebb lusta disznó, nem mutatja, hogy nyitva a szeme :)

noirp 2010.04.12. 14:52:02

@bajor gizella: ja, még egy.
Miért fáj neki, ha _te_ más szakirányt választasz, mint az övé? magánügy, nem??? ez akkora...nem, nem paraszt...tahó embert mutat nekem, amekkorát eddig alig láttam.

_tx_ 2010.04.12. 14:58:07

pedig jó szokott lenni

Trójai 2010.04.12. 15:21:50

hat alatalaban szmajlizni mar nem szoktak felsooktatasban az osztalyzatok helyett, de ha megis, akkor szegyenlem magam helyettuk is.

Amugy jo a cikk, azt leszamitva, hogy aki nem ir beadandot egesz felevben, meg szarik az egeszre, az meg is erdemli hogy megbukjon ev vegen. konyorgom beadando, annal egyszerubb jegyszerzesi lehetoseg nincs is. Az egyetlen kifogas ellene a lustasag.

A Ricsöd gyerek meg jó hülye, idézem inkább, mert őt már csak idézni lehet:
"Semmi bajom a nőkkel meg az egyenjogúsággal, persze, szeretjük őket, de akkor terjesszük ki a hadkötelezettséget a nőkre is, plusz támogatnám a nyugdíjkorhatár egységesítését is mindkét nemre."

Na most erre csak azt tudom mondani, hogy akkor a férfiak takarítsák ki a házat/lakást meló után hazaérve és ők neveljék a gyereket szülés után. (jó tudom a 2. számú már van, az apuci marad otthon gyes-en, nem az anyuci) A férfiak is ugyanúgy és ugyanannyiszor pelenkázzák a gyereket mint a nők és ugynannyit beszélgessenek a gyerekkel (ha problémája van) mint a nők. De persze ez ott dől dugába, hogy bevásárolni, főzni, mosni manapság a lányok sem tudnak, nemhogy a férfiak.

lárvalányhaj 2010.04.12. 15:25:41

@Trójai:

Vajon a szmájlit hogy regisztrálják az ETR-ben?

branyik 2010.04.12. 15:28:33

nekem is van tapasztalatom hasonlókkal...
Egy kicsit más de kedvencem az, amikor a tisztelt fiatal tanerő meg szeretné mutatni, hogy ő A valaki(sok év elnyomás és frusztráció után). Senki nem lehet okosabb nála, csak azt felejti el, hogy egy évvel korábban ő sem volt más mint a hallgatósága és hatalmasat ég, ettől még dühösebb lesz és mindenkit meg akar buktatni, de nem megy neki, mert még sem olyan hülye a hallgatósága, mint ahogy ő hiszi. Lehet, hogy évek múltán jó tanár lesz, vagy legalábbis nem roszz, de ez szánalmas

Egy faszszopó 2010.04.12. 15:29:43

@Trójai:
"Semmi bajom a nőkkel meg az egyenjogúsággal, persze, szeretjük őket, de akkor terjesszük ki a hadkötelezettséget a nőkre is, plusz támogatnám a nyugdíjkorhatár egységesítését is mindkét nemre."

Jelenleg Magyarországon a hadsereg önkéntes. Viszont tartalékosnak ugyanúgy behívhatnak nőket is és férfiakat is.

Ismertem nőt, aki kapott gyakorlatra behívót.

A nyugdíjkorhatárról meg annyit, hogy sávosan úgy tolják el, a nőknek kelljen több munkaévet ledolgozni, mivel a statisztikai adatok szerint Magyarországon (ás általában világszerte is) a nők tovább élnek, mint a férfiak.

Trójai 2010.04.12. 15:37:52

@lárvalányhaj: ja, jóhogy nemmár pirospont meg feketepont, ha kigyűlik a tíz pirospont, akkor meg piroscsillag. Haha. Ilyen szmájli izélés meg pirospontozás már az elitgimikben sincs, meglepne, ha egyetemen meg volna. De ha mégis van, szerintem nem ez a megfelelő módszer arra , hogy felnőtt embereket tanulásra bírjunk és értékeljünk. Ha nincs ott helye, úgyis észreveszi előbb utóbb, ez nem dedó, a tanár nem tudja a hallgatók 99% -nak a nevét, és nem azért mert köcsög, hanem mert többszáz, vagy ezer embert tanít.

@Egy faszszopó: Köszi, én is tisztában vagyok az általad leírt infókkal, de úgy általában bicskanyitogatónak ítéltem meg a cikken a fiktív Ricsöd gyerek fiktív demagógiáját. Azmég hozzájön persze, amit te leírtál, hogy tárgyilag nem is pontos a dolog, de elsősorban ugye az elgondolás a felháborító (leglaábbis számomra)

Elég hülye hozzállás, azok után, hogy a nők szülnek meg szoptatnak, meg úgy általában gyengébbek fizikailag, tehát a katonaság nem túl jó ötlet- már csak azt tekintve is, hogy a női katonákat, ha hadifogságba esnek megerőszakolják, a pasikat is mondjuk, csak ők nem esnek teherbe.

Mitya Ivanov 2010.04.12. 15:40:57

@noirp: ugye nem hiszed azt, hogy én a katedra_tanársegéd_felőli_oldalát ismerem jobban?:)

diáktapasztalataimból kiindulva írtam le mindent.

Trójai 2010.04.12. 15:41:51

@lárvalányhaj: amúgy bevezethetnék az osztályzatok helyett a szmájlizást nem? Nem kell túlbonyolítani, átment, nem ment át és megfelelt.

nem ment át= szomorú szmájli
megfelelt= sima szájú szmájli
kiválóan megfelelt= mosolygós szmájli

Hát de nem jobb? :))

lárvalányhaj 2010.04.12. 15:42:14

@noirp:

Ugyan már, az ilyeneknek nemhogy gyereke nincs, de még arra se nagyon van esélye, hogy normális párkapcsolata legyen. A babócázás annak a kifejeződése, hogy lassan már 30, és még mindig sehol egy apajelölt a láthatáron.

Motorpenis 2010.04.12. 15:49:48

Miért kell egyáltalán lazának lenni a hallgatókkal? Felnőtt emberek, készüljenek már fel az Élet-re.

lárvalányhaj 2010.04.12. 15:55:48

@Trójai:

Én azt tudom elképzelni, hogy belép a hófehér hajú, szakállas prof a lépcsős előadóterembe, odamegy a katedrához, leguggol az emelvény mögé, amely mögül nemsokára egy zöld színű kismalacot formázó bábfigura bukkan elő. Kisvártatva a bábfigura vékony fejhangon megszólal:
- Jóóóónapotkívánok, kollégák, ééééén vagyok Mazsola. Hogy éééérzik magukat, jóóól vannak, igaaaaz? - A diákok erre kórusban: Igeeeeen!
Ezután csakhamar egy rózsaszín testű, konnektororrú frottírmalac jelenik meg az emelvény fölött.
- Jóóónapot kíííívánok, tisztelt hölgyeim és uraim, éééén vagyok Tááádé. Most eeeelmondjuk maguknak Mazsolával, mit kell tudniuk Bahtyin polifónia-elméletéről. Ugye maguk is nagyon örüüüülnek? - Diákok kórusban: Juhééé! Éljen Tádé!

Trójai 2010.04.12. 16:09:04

@lárvalányhaj: Ezen a leíráson marha jót nevettem, de sajnos ez lesz a jövő. :( Egy megbuktatás miatt is már rohannak tanszékvezetőhöz, TO-ra, meg az ombudszmannhoz, csak éppen az nem fordul meg a kis fejükben, hogy meg is érdemelték, és legközelebb jobban kéne törni magukat.

Ha pedig midnen tőlük telhetőt megtettek azért, hogy átmenjenek a vizsgán (és itt nem a puska írásra gondolok) és mégsem mentek át, akkor el kéne révedezni azon, hogy ott e helyük. De ilyeneken nyafizni, hogy nem adott le egy beadandót se (miért is? mert leszarta magasról)és még a tanárnő is zöld smzájlit adott órai munkára és ennek ellenére mégis megbukott? Hát felháborító dolgok vannak, tényleg. :))

mocc 2010.04.12. 16:20:10

Olvastam már jobbat is, de azért beugrott 1-2 élénk emlékkép :) Kedvenc tanársegédem 30-as pina volt, külföldi tanulmányúton ő volt az első, aki bebaszott, de minden nap, de ha hiányoztál a szemináriumáról, jött a szopatás. Gyűjtötte a diplomákat, viszont szakmai tapasztalata alig volt - ami egy gyakorlatorientált képzésben igen szerencsés...aztán végzős koromban az évfolyamunk legbetegebbjének is felajánlották, hogy tanársegédkedjen...a szakmához nem értett, lelke kissé torz volt, de seggnyalásban nagyon ott volt. Mondjuk végzősként, ismerve a rendszert nem nagyon klepődtünk meg rajta :)

mocc 2010.04.12. 16:23:37

Ja, a legnagyobb tekintélye egy magázódós, nagyon szigorú, rengeteget követelő idősebb profnak volt. Tátott szájjal hallgattuk, és szégyelltük magunkat, ha nem ötösre vizsgáztunk nála, mert most mit gondol rólunk...

Hal Stanton 2010.04.12. 17:10:50

Fasza írás, mint mindig! De akkor most, Tibi, mondd meg, hogy akkor most hogy kell tanítani szerinted akkor most? Na most? És most? Most akkor?

noirp 2010.04.12. 17:48:46

@lárvalányhaj: Azért ez durva :DDDD Éljen Tádé!
Mondjuk elképzeltem, ahogy üzemi gyakorlaton akcióba lép a Kisvakond, az elmaradhatatlan kék nadrágban. De ez már csak utánlövés, az epigon (noir)próbálkozása.

Off: a legelső macskámat Mazsolának hívták. Lehet, hogy ha még élne szegénykém, fölvennék az egyetemre? Hozzáértő ember--lódoktor--mondta rá annak idején, hogy IQ-ra kb. egy másféléves gyerekkel összemérhető; okos jószág volt.

On: A TO-ról azért még vissza-visszavágják ezeket az emberkéket. A hökhöz kell fordulni :D

medvedr 2010.04.12. 18:14:17

Nekem ez a világ nagyon idegen, de valami átjött belőle. Azt nem értem, hogy miért szól amiatt hogy bukott, meg hogy nem lehetne holnapra. Nálunk -igaz húsz éve volt- olyan természeteséggel rúgtak ki, hogy még. Ha megfordult volna fejedben, hogy reklamálj, akkor szerintem nem is végzel. Igaz az anyag amit megköveteltek kritizálható volt (magunkban), de nagyon követelték. Ehhez képest oltári meglepőek voltak nekem a posztban és a kommentekben leírt dolgok. Mégis átjött. Úgyhogy jó poszt volt, grat.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.04.12. 19:29:56

@Grace Park: Hát igen.. Eddig enyhén MILF párti voltam. De most, hogy doktoranduszként tanítom a 19-22 éves kis csibéket megmozdult bennem valami :)

múvemáccsó 2010.04.12. 19:40:57

bocs, de az egyetemen ez inkább a fiúk sajátsága.

a csajok meg güzük, a 'szekundér' irodalmat is kötelezőnek tartják elolvasni, már ki van töltve év elején a munkafüzet, szünetben meg már készülnek a köv. előadásra (pedig nem is gyakorlat).
én ezt tapasztalom nálunk.

fiúk meg: laza gyerek 'majd vmit mondok, nem vagyok hülye' , és kurvára meglepődik, ha vmit szó szerint kérnek az olvasmányból. 'ez a begyöpesedett geci minden faszságba belekérdezett, jöhetek vissza újra...'

bajor gizella 2010.04.12. 21:12:57

ha szavaznod kéne hogy egy hökössel, vagy egy tanszéki koordinátorral-leendő tanársegéddel-töltenél el öt négyzetméteren mondjuk egy hetet, én simán a tanársegédet választanám. a hökösnek be nem áll a pofája,nyüzsög, és simán megszervez az öt négyzetméteren egy bulit, egy konceertet és egy társas utazást.
egyébként a tanársegédemnek nem volt gyereke, ill. gyermeke és a tsudállatos gyermeki lélek volt a kedvenc szókapcsolata. külsőre a fiúk nagy bánatára nem volt milf, tarisznyát, és böbebaba cipőt hordott harminckét évesen. a normálisabban öltözködő lányokat pedig egyszerűen nem vette emberszámba. egyszer sárga mappában adtam be a beadandót-lehet azt hitte hgoy ez dipómunka minőség- és megkérdezte hogy mikor jut már el a tudatomig hogy ez E-G-Y-E-T-E-M, és nem középiskola, valamint nem cirkuszi sátor.

Dr Milton 2010.04.12. 23:28:22

Ricsöd:D Tanárnő nem bírta a feminizmusért kevésbé lelkesedőket:D

lárvalányhaj 2010.04.13. 00:45:54

@Trójai:

A következő lépés mondjuk lehetne a Hupikék Törpikék Filozófia etalonvizsga van Aprajafalván című CD kiadása, olyan slágerekkel, mint a Kérek egy Kantot a Hegelhez (www.youtube.com/watch?v=uO6GCOm9iZU), vagy a Jáájájjáj, létfelejtés, jájjájé (www.youtube.com/watch?v=Oq3In4l5MkQ).
A végére meg bónusztrekknek, hogy "A százegyesben írjuk a zéhát / Bemegyek én, de a tansegg sehol" (www.youtube.com/watch?v=2YZJUjYaN)

noirp 2010.04.13. 09:52:16

@lárvalányhaj: Áruld már el, mit ettél tegnap? :)) A Hupikék I-V nekem is megvan, kazettán, de soha többet nem tudom már úgy énekelni A bundám seholt, hogy ne ez jusson eszembe, h a tansegg sehol :DD

lárvalányhaj 2010.04.13. 12:29:46

@noirp:

Á, csak a szokásos felfokozott neurotranszmitter-koktél figyelt be :) De örülök, h tetszett, alkalmasint beposztolom a teljes szöveget is :)
A tansegg egyébként nanáhogy Okoska lesz :)

noirp 2010.04.13. 17:52:52

@lárvalányhaj: posztoljad befele rögtön!! Két marokkal gyűjtök minden ilyen baromságot!! (Hallgatóként írtam is) Jajhogyvárom!

Kapsz érte egy kis Vegyészoperát. (Cselekmény: szigorlat, 4 versenyző, ebből 3 átmén.)
Itt a zárókórus következik. A dallamot nem árulom el, úgyis kitalálod. :D

Túúúúúúúlviiilágiii boldogságban
Bűűűzliiik a vegyééészviláááág,
Feeelavatták Gááálickőt, Pancsert és a kis Kocsonyát!
Örvendj Te is, tisztelt nézőőőő,
Zengjük a megváltáás daláááát,

:IILehúzzuuuk aaaa függönyt és beeeefeeejezzüüük az oooperát. :II

A Tyne folyó déli partja 2010.04.20. 18:16:59

@tff: én speciel ebben azt nem értem, h. ha ez tényleg angol szak (az országismeret miatt, meg a többiből is az jön le) akkor vajon miért is baj, h. angolul beszélünk órán? az (is) a lényege...mi ebben a pláne? és amúgy nincs benne semmi extra, ugyanígy mi is tegeződtünk a hozzánk korban közelálló tanárokkal, órán angolul beszéltünk, angolszakosok lévén, az utcán, tanáriban, meg akárhol, ami nem óra, meg magyarul. na és?

A Tyne folyó déli partja 2010.04.20. 18:19:04

@Mitya Ivanov: "nem kérdeztem meg tőlük".
hát miért nem figyeltél oda/kérdezted meg a tanároktól, h. mit kell beadni? nem óvodás az egyetemista, h. a tanárnéni fogja a kezét és beírja az üzenőfüzetbe a házifeladatot.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.20. 18:22:54

@Styxx: Dublinban mikor leszálltunk a repülőről, egy gael nyelvlecke brosúra volt az első, amit megláttunk. de angolul is beszélnek, persze. de gaelül is ki vannak írva a dolgok.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.20. 18:24:58

@dr.anda: mondjuk, ezeket az embereket azért sem értem, mert, ahogy írtam fent, könyörgöm, ez egyetem, nem ovi, meg általános iskola, felnőtt emberek járnak oda, tessék felelősségteljesnek lenni.

dr.anda 2010.04.21. 00:24:25

@Animacs:

A fő probléma az, hogy a bölcsészkar időközben diplomagyárrá változott. Rengeteg embert fölvesznek, akiknek nem az egyetemen lenne a helye, és sajnos csak idő kérdése, hogy mikor diplomáznak le. Sok olyan arccal találkozom, aki egyszerűen nem tud önállóan dolgozni, hanem _mindent_ a szájába kell rágni.
Például a források lehivatkozásakor lazán beírja lábjegyzetbe, hogy "Az internetről", azért, mert az év eleji tájékoztatáson csak annyit mondtam el, hogy mindent hivatkozzanak le a beadandóban, és azt nem emeltem ki külön, hogy az internetes hivatkozásoknál az URL-címet _és_ a letöltés dátumát is meg kell adni.

A jó oktatónak persze alkalmazkodnia kell a megváltozott követelményekhez.

lárvalányhaj 2010.05.03. 21:17:31

@noirp:

:DDD

A százegyesben írjuk a zéhát
Bemegyek én
De a tansegg sehol

Tíz perce megy már az óra
Bemegyek én
De a tansegg sehol

Két hete magolom a jegyzeteim
Rongyokban lógnak az idegeim
Tövig lerágva a körmeim
De a tansegg naná, hogy nincs itt

Úgy néz ki, elmarad az óra
Tipródunk itt,
De a tansegg sehol

Mér nem tudnak szólni ezek soha
egy nappal előre, ha a
Tansegg sehol

Amióta bevezették a bolonyát
az egyó a feje tetejére állt
Az egész rendszert szétkúrták
A jó büdös életbe

[idáig volt ihletem, most folytassák mások]

Természetesen A bundám sehol / Moonlight shadow dallamára kell énekelni.

noirp 2010.05.04. 12:47:40

@lárvalányhaj: Nagyon jó! Köszi!!
Mit küldhetek cserébe? :D

noirp 2010.05.04. 12:49:22

@lárvalányhaj: ja, még egy!! Te ezt publikáltad? Mert én a saját szövegeimet nem mertem :)

lárvalányhaj 2010.05.05. 07:45:49

@noirp: Ja, nemrég elküldtem az Irodalomtörténeti Közlönynek, most várom, hogy lebírálják...

noirp 2010.05.05. 08:23:46

@lárvalányhaj: Hát el is várhatod, hogy közöljék. Kordokumentum :D De kiválóan el bírom képzelni, hogy szagest után kórusban vonyítjátok. Volt ilyen?
A többi szöveget (jájájé, létfelejtés) is ideteszed, ha szépen kéred?

Bezzeg az én cuccaimat (rajz, höveg) az egyetemi lap se vette be, nem voltak "tanszékkorrektek", nagyon nem. :)) Szűk körben terjesztettem csak...
Igazán azért akkor képedtem el rajtuk, mikor kihirdették, hogy az oktatói aranyköpések rovatának a következő hónaptól csak az gyűjtsön, aki az aranyforrástól engedélyt kér és kap a közlésre. Másképp sajnos nem közölhetik le. Azóta se döntöttem el, sírjak vagy röhögjek.

noirp 2010.05.05. 08:25:16

kéred=kérem
bazz, alig pitymallik még

lárvalányhaj 2010.05.05. 08:35:48

@noirp:

rajzok is voltak? tsúts lehetett :)

_deviszont_ van egy ismerősöm, aki igazából is egy tansegg, és elénekeltem neki ezt a dalt, és állítólag volt olyan, hogy magáról megfeledkezve azt dudorászta a folyosón, hogy "a tansegg sehol" :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.05. 09:06:41

Anno Decebál másodévesen rám bíztak egy csoport elsőéves. Tették ezt azért, mert jó eredménnyel szigorlottam a szent római jogból, és átmentem a szemináriumvezető ifjúkollegák beugró tesztjén. Két évig csinálhattam míg excentrikus mivoltom miatt lapátra nem tettek.
Nagy lecke volt, azt hittem 45 perc figyelmet könnyen el lehet érni. Hát, nagyon nem. Ha akárcsak 35 perc után elfogyott a mondanivaló a rögtönzés már nem segített. Ráadásul kérdeztek is... kénytelen voltam a csoportommal együtt tisztességesen megtanulni a római jogot.
A második csoportommal már valamivel könnyebb volt, főleg, hogy rájöttem, hogy minden elméletnél többet ér, ha megtanulják a leggecibb buktató kérdésekre a választ. Később ebből lett bajom, hogy nem álltam neki a nagy Ulpianus másfél oldalas elemzését az adásvételről kielemezgetni a csoporttal, hanem végigvettük a tételeket a tankönyvből... Hát ez volt az én kalandom a tanítással. Az elméleti májszterek a mi napig ott vannak és már talán PhD-t is írtak a római végrendelet szélére rajzolt sorminták preklasszikus, klasszikus és pandektisztikai felfogásának összehasonlításából... én meg lettem ilyen courtroom ho'

lárvalányhaj 2010.05.05. 09:41:17

@Professor Pizka:

És tényleg igaz, hogy a rómatanszéken sok a homár?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.05. 10:09:25

@lárvalányhaj: ezt az értesülést sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánom. Én a lányokat szeretem, de ez irreleváns, tekintettel arra, hogy én már rég nem vagyok ott.

noirp 2010.05.05. 10:52:42

@lárvalányhaj: Sok ilyen oktatót adjon az ég :D

noirp 2010.05.05. 10:55:53

@lárvalányhaj: Úriember, kéhlek, a pokolban is úriember.
@Professor Pizka: Ahogy elnézlek, jobb is, hogy nem álltál neki odabe' a tanszéken megöregedni. :)
A sorminta-elemzők meg bekaphatják az uborkát. Szerintem. :P

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.05. 10:56:24

@lárvalányhaj: amennyiben nem lennék diplomatikus, akkor is csak arról tudnék nyilatkozni, hogy ki a vélelmezhetően homokos, mivel nekem ajánlatot még egy se tett, így az se, akiről egyetemi berkekben terjesztették, hogy meleg.
Rólam terjesztették, hogy zsidó vagyok, őskomcsi, később szadeszes. Mindezt úgy, hogy már több éve jártam a zegyetemre, amikor megmondták, hogy a Fidesz székháza ugyanabban az utcában van. A Köztársaság téren meg a mai napig nem találnám meg Minas Morgult.
Szóval én óvatosan kezelem a buzizást, mert annyi buzi biztos nincs, mint ahányról terjesztik.

noirp 2010.05.05. 11:00:43

@lárvalányhaj: Hm, anyám honlapjára (mulan.tar.hu) nyomhatok föl rajzot, ha érdekel. Ha nem, nyugodtan oltsál le!!
(Azt nem mondom, hogy még ebben a hónapban megoldom, mert az öreglánynak leégett a winchestere, ráadásul asszem én vittem neki haza vmi állatkát ezt elősegítendő :((; de megoldom.)

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.09.12. 14:20:26

Hú, de rühelltem ezt a típust. Általában a fiatal női tanárokat. Mind tegeződik meg játssza a jófejet, de kurva sokat követel az _egykredites_ szar tantárgyáért, ami még szigorlatban se lesz, szóval senkit nem érdekel.

Öregebb, komoly profok forevör. Irodalomból szerencsére ilyenek voltak, a többi tárgyat meg úgyis csak tűlélni akartam (sikerült).

A legszeretettebb tanárom egy irodalomtörténetes prof volt, nála tényleg érdemi munka folyt szemináriumon, viták, nem kisiskolás referátumok. Rengeteget tanultunk tőle. Mondjuk követelt is, de megtehette. Mai napig a szecesszió irodalmát tudom legjobban.
süti beállítások módosítása