Olvasói rovat - A modoros hozzászóló

2010/04/08. - írta: Modor Tibi

Saját szerzeményem, A kommentelő után folytassuk Márk írásával az aktív olvasókról.

 

A MODOROS HOZZÁSZÓLÓ

Korábban már szó esett a modoros bloggerről, most jöjjenek a modoros hozzászólók. Mert önmagában már az is modoros, hogy a hozzászólót „kommentelőnek” nevezik.

 

Az elsőző

A gyakori blogolvasók által a legjobban utált személy. Valójában semmi nem érdekli, a posztot el sem olvassa. Azt figyeli árgus szemekkel az összes létező blogon, hogy mikor jelenik meg egy vadonatúj poszt, ahol elsőként helyezheti el azt a bejegyzést, hogy ELSŐ. Egyesek J jelet, mások három felkiáltójelet is tesznek oda. Sajnos, szegény hülyéje nem tudja, hogy a hozzászólások olykor csak percekkel később jelennek meg, így aztán tátott szájjal csodálkozik azon, hogy bejegyzése nem első, hanem mindössze a hatodik. Ha netán hosszas próbálkozás után mégis sikerülne összehoznia valóban egy elsőt, aznap este pezsgőt bont.

 

Az előző hozzászólásokat nem olvasó

Elolvas egy számára nagyon érdekes posztot, amelyben található egy elírás, pl. az annál helyett anál. A hozzászólások száma 46, de már a 2., a 14., a 27., a 32., a 41. számú hozzászólásban megjegyzik, hogy az „annál” és az „anál” egészen mást jelent. Természetesen – tudásának teljes birtokában – a hozzászólásokat nem olvassa el, hanem immáron sokadikként tréfálkozva beírja – semmi mást –, hogy a szerző valószínűleg freudi elszólást tett.

 

A hozzászólásait folyamatosan figyelő

Hozzászól egy íráshoz, három mondatban elmondja a véleményét, munkaidő kezdete után, 8.10 tájban. Ezt követően folyamatosan szemmel tartja az adott posztot, érzékenyen reagál minden hozzászólásra, különösen azokra, amelyek az ő hozzászólását érintik (akár egyetért vele a másik, akár nem). Leginkább arra büszke, ha kifejezetten a saját hozzászólására vonatkozik más bejegyzés. Így egy-egy poszthoz, akár 10-15 bejegyzést is tesz, az utolsót általában 16 óra körül, a munkaidő végezte előtt.

 

Az „Abszurdisztánozó

Neki még senki nem hívta fel a figyelmét arra, hogy az Abszurdisztán (Magyarisztán) használata ultragagyi. Bárhol előhúzza. Például az adott poszt arról szól, hogy miként kell a 150 napos záptojásból levest készíteni. Hozzászólásában közzéteszi az ő speciális záptojás-leves receptjét, amit 151 napos záptojásból főz, majd a végére odabiggyeszti:

„Bár újabban egyre nehezebb 151 napos záptojást vásárolni. Legutóbb bejártam az egész Vásárcsarnokot, de csak 152 napos záptojást árusítottak. Hiába, ez Abszurdisztán!”

 

A „fikázó”

Képzeljünk el egy panaszkodó írást: „73 éves kisnyugdíjas vagyok. A Szófia utcában sétáltattam Buksi nevű tacskómat, amikor hat, talpig feketébe öltözött rendőrségi kommandós rám támadt, mondván, hogy bennem vélték felfedezni a Bugyiban található takarékszövetkezet fegyveres támadóját stb.”

A „fikázót” még véletlenül sem érdekli, hogy a szerzőnek netán igaza lehet, ehelyett igazi jóindulatról tanúskodó, sziporkázóan humoros bejegyzéseket és okos tanácsokat fogalmaz meg: „73 évesen maradtál volna otthon, és hallgattad volna a rádióban a Déli Krónikát, akkor nem jártál volna így.” Vagy: „Aki kutyát sétáltat, sikeres ember nem lehet. Vittél volna alligátort, akkor nem támadnak rád.” Vagy: „A tacskó a legidétlenebb kutya. Aki ilyet tart, szarjon sünt.” A hozzászólók lelki szemei előtt valószínűleg a nevetéstől térdüket csapkodó olvasók is megjelennek.

 

A figyelmetlen

El sem olvassa tüzetesen, hogy miről van szó. Az előző témához felháborodottan írja: „Kamu az egész. Ha van pénze arra, hogy Szófiába utazzon, ráadásul még a kutyáját is magával tudja vinni, akkor nem is lehet kisnyugdíjas.” Vagy naivan: „Azt értem, hogy valaki bugyiban megy pénzt rabolni, de ha az a fejére volt húzva, akkor a rendőrök miből gondolták, hogy ő lehetett?”

 

A tanácsadó

Mélyen átérzi a problémákat, lelkét áthatja a felebaráti szeretet, ezért igyekszik jól hasznosítható tanácsokat osztogatni. Még mindig az előző témához kapcsolódva pl. ilyesmit: „Felháborító, ami veled történt. A megoldás: ombudsmannak levelet írni, rendőrségre bemenni, ajtót letépni.” Az effajta tüzes legények a valós életben általában 50 kg-t nyomnak vasággyal, és a sarki presszóban is remegő, visszafojtott hanggal kérik a kávét.

 

Az oda nem illő hozzászólást író

Továbbra is az előző téma. Ő a következőt írja: „A tacskóról jut eszembe, hogy nagynénémnek egy kuvasza van. Újabban azonban a kutya jobb oldalán erőteljesebben göndörödik a szőr, mint a bal oldalon. Tudna-e valaki tanácsot adni?” Még rosszabb, mikor a hozzászólók chat-ként kezelik az adott blogot, pl. a Hosszúhayú Mancy nevű hozzászólót örömmel fedezi fel régi ismerőse, Kopasz Bercy: „Nahát Mancykám, te is hozzászóltál, de régen láttalak.” Pár perc múlva: „Igen Bercykém, én is, de tudod, a hétvégét Makkoshotykán töltöttem.” És így folytatják végkimerülésig. Ezért van az, hogy adott témához a hozzászólások száma 276, ebből érdemi 8, a többi az ő fecsegésük.

 

A nagyon tájékozott

A poszt arról szól, hogy miként is szúrták le Julius Caesart Kr. e. 44. március idusán. A cikk sokaknak érdekes lehet, még néhány apróbb újdonságot is említ. A hozzászóló az eredeti cikk terjedelmének kétszeresében hívja fel a figyelmet arra, hogy a posztíró számos lényeges momentumot kifelejtett, éppen ezért az egész írás fabatkát sem ér. „A Tisztelt szerző arról sem tett említést, hogy ama napon Rómában éppen 22 C meleg volt. Ugyancsak kihagyta, hogy aznap pontosan 326-an szenvedtek Birodalom fővárosában szélgörcsben. Azt is hozzá kell tenni, hogy…” És sorolja végeláthatatlanul.

 

Az idegen nyelvet használó

Szintén olvasta a Julius Caesarról szóló írást. Szerinte is hiányos a cikk, ezért egy Grúziában üzemeltetett honlapról bemásol egy 1220 soros szöveget, amely latin nyelven írott eredeti forrás. De éppen idézhet svéd honlapot is, azonban legfőképpen olyan szakszavakkal telezsúfolt angol nyelvű szöveget, amelyből az átlagos internetező csak a „the” és az „and” szavakat érti. A végére magyarul odabiggyeszti fölényesen: „Szerintem ez elég bizonyíték arra, hogy a cikkíró tévedett abban, hogy a kérdéses nap reggelén Julius Caesar 10 perc alatt vette föl a tógáját.”

 

A mindenhez értő

Ő az abszolút megszállott hozzászóló. Teljesen mindegy, hogy az adott írás miről szól, legyen az atomfizika, szakácsművészet, űrkutatás, elefántcsontparti történelem, autó, lakberendezés, vízilabda, netán mexikói ősvallás, mindenhez van megjegyzése.

 

A nyálas-csöpögős

Elsősorban az állatokkal, kisbabákkal, szerelmi vallomásokkal kapcsolatos történetek hozzászólója. Különösen a happy enddel végződő sztorikat szereti, melyekről azt írja: „Jajjjj, ez nagyon édi-bédi.” Vagy: „Ez tök cukker.” Vagy: „A 2. kép annyira ari.” Viszont, ha az általa cukkernek tartott írásról valaki rossz véleményt mond, azonnal eltűnik szeme elől a rózsaszín köd, s válogatás nélküli ocsmány, goromba szavakat vág társaihoz.

 

Az állandóan hahotázó

Különösen szereti az újabban egyre szaporodó – és gyakran egy kaptafára készülő – szlengben dúskáló, életszagú sztorikat (ősforrás: Tardai történetek, Szlengblog). Bejegyzései mindössze egy-egy mondatosak, ilyesfélék: „Hát ez nagyon jó volt, épp a reggeli kávémat ittam, és akkorát röhögtem, hogy leköptem a monitort.” Vagy: „Teljesen jó írás, visítva nevettem, közben leestem a forgószékről.” Vagy: „A munkahelyemen olvastam a posztot, kollégáim mentőt akartak hívni, mert nem bírtam abbahagyni a röhögést, és nem érették mi bajom, mert azt hitték, hogy az X. céggel kötendő szerződés tervezetét nézem.”

 

A C-Zs-B

Minden alkalmat megragad arra, hogy e három betűvel kezdődő szavakat (jelesül: cigány, zsidó, buzi) elhelyezze hozzászólásaiban. A téma teljesen érdektelen számára. Ha a posztíró arról panaszkodik, hogy a fodrásznál hibás hajfestékkel kenték be a haját, így a hőn óhajtott platinaszőke helyett zöld frizurája lett, akkor: „Platinaszőke hajat már csak a cigányok hordanak.” Vagy: „Mert azt a bizonyos fajta hajfestéket zsidó tulajdonban lévő cég gyártja.” Vagy: „Azt írtad, hogy a fodrászod férfi, márpedig az csak buzi lehet, mégis mit vársz egy ilyentől?”

 

Az önmagához hozzászóló

Kerge Birka néven ír egy posztot. A legtöbb hozzászóló lehülyézi, ezért meg akarja védeni magát. De az meg hogy nézne már ki, hogy önmagát védi, úgy kell feltüntetni, mintha nagyon sokan egyetértenének vele. Ezért más neveken (pl. Kerge Marha, Birkapörkölt, Pörkölt Birka) hozzászól saját magához. Természetesen azt hiszi, hogy az olvasók nem tudják, hogy ő saját maga, bár nyelvezete, stílusa, szövegszerkesztése pillanatok alatt lebuktatja.

 

A hülye hozzászólókról hülye cikket író

Ez én vagyok.

300 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patrick Bateman 2010.04.08. 16:51:11

@bajor gizella: Irni még sohasem írtam, de azt hiszem, tudom, kire gondolsz. Számottevő rajongótábora van az enyhén ösztrogéntúltengéses, kissé elhanyagolt aglomerációbeli irodista exkismamák körében, és legalább ugyanennyien utálják a Coelho-égető entellektüelek közül.

noirp 2010.04.08. 16:52:12

@vészmadár (pica pica): Ach! Oh! Még sose kaptam ily nyílt bókot :) Rózsapír borula orczáimra.

noirp 2010.04.08. 16:53:04

@Patrick Bateman: iuuuuuu...ezt elképzeltem :D

bajor gizella 2010.04.08. 17:15:23

múltkor volt vita coelhoról, csöndesen sunyultam, mindig keverem schaffer erzsébetet-akiről mindig spéter erzsébet jut eszembe- coelhot és popper pétert. egy helyen szoktak lenni a csaknagyonspirituálisoknak részlegen. sosem olvastam egy sorukat se, megítélni nem tudom milyenek. én utálom a tagot is meg a coelhogyűlölő exposztolót is.

Patrick Bateman 2010.04.08. 17:52:03

@bajor gizella: Én világéletemben csodáltam az efféle popperpetya-coelho-havashenrik-hamvasbéla-féle pszeudobölcsészeket, hogy bármi komolyan vehető intellektuális teljesítmény nélkül, béketanszékes kocsmafilozófiával az ember számottevő egzisztenciát építsen, az mindenképp tiszteletre méltó.
További kedvenceim a másodgenerációs-futószakalos pinavirág chicklit csajsziírók. Amikor Fejős-koppanó-tőmondat-Éva könyve úgy jelenik meg, hogy "Fejős Éva első könyve", akkor már tudható, hogy a kaporszakálló Kapanyányimonyók sem ment meg bennünket még öt másiktól, miközben a holdudvarában felnőnek a saját epigonjaik, és egymás könyveit ajánlgatják a borítón: "Vass Virág, a Vulévu írónőjének kedvenc könyve". Broáf. Ha egyszer komolyabban megszorulok, esküszöm, női bestsellert fogok írni Darvas Anita álnéven.

Patrick Bateman 2010.04.08. 18:02:18

@Patrick Bateman: futószalagos, természetesen. De saját kommentünket a következőben javítgatni is modoros, természetesen.

noirp 2010.04.08. 18:09:36

@bajor gizella: schaffer valaha Nők Lapja riporter volt, 97-98 közt még egész jó cikkeket kanyarított (az akkori lapátlaghoz képest)--aztán úlláccik elővette őt is a spiritualitás. Kár.

noirp 2010.04.08. 18:10:38

@Patrick Bateman: Nee-ee, Hamvastól sírni tudnék. Különösen a tibeti dolgaitól. Jézuskám.

bajor gizella 2010.04.08. 18:13:47

"Csak addig jársz egy utat, amíg nem látod az elejét és a végét - csak azt láthatod át, amiben nem vagy benne. Úgyhogy amíg élsz, a sorsodat nem ismerheted meg teljesen."
na én meg ilyeneket fogok írni ha megszorulok. ez J.Christiantól származik. nem tudomemlékeztek e még a mit keresett isten a nappalimban című remekműre. onnantól kezdve kezdtek ezeke a mocskok beszivárogni az emberi elmébe. volt utána orgazmustanfolyam-állítólag sok nőnek segített így-úgy feloldódni mindenféle eldugott tornacsarnokokban budapest számos pontján. ekkor a tag még kiadott egy second editiont mindenféle ótvar házassági problémával. ekkor jött elő a popper-müller páros, és somamamagésa. és természetesen tartva a kronológiát megjelent a piacon csernus. ő minden korábbi megmondóembert kiütött a vadparaszt stílusával, és a pszichológusok észbe kaptak. boldogboldogtalan írt könyvet tari annamáriától elkezdve mindenki aki úgy érezte hogy a budapi hegyekből jobb rálátása van az emberekre az átlagnál. én nem fárasztom magam állítsátok meg terézanyus sztorikkal. egyszerűen oldalanként beírok egy-két ilyen mondatot, beteszek hozzá mondjuk egy olvadó jégcsapot, vagy egy sebesfolyású patakot. címe az lesz hogy lélekben az ember, ára 2990 forint lesz, az alexandra kiadófogja kiadni, és én 147 forintot fogok kapni könyvnként a bankszámlámra, valamint 1.247800 forint készpénzt.

Patrick Bateman 2010.04.08. 18:28:23

@bajor gizella: Az első kiadás borítóján keresztben diszkrét papírszalaggal: "Vannak az életben pillanatok, amikor a lelkünk hangvillaként együtt pendül millió más lélekgyermekkel egy mindent feloldó, csodás, karmikus harmóniában. E könyv elolvasása megajádékozott ezzel a pillanattal". Aláírás: tetszőleges női magazin főszerkesztője.

Patrick Bateman 2010.04.08. 18:43:05

@bajor gizella: csernusra külöm haragszom. Az egy dolog, hogy ezzel a "kérges var száradt sebek tépte lelkemre, de én, a saját erőmből felmásztam a feneketlen mélységből, megtértem Hádészból, honnan még senki, és lázári jogomnál beordítom a pofátokba szennyes kis létetek minden titkolt furunkulusát, kurvakeményen ám" pózzal csajozik. Lelke rajta, páran ágyba vittek már néhány naívát ezzel Kapolcs második napján, egy üveg mézes pálinkát követően. Nade terápiát folytatni, könyörgöm, pláne addiktológián... Eleve akaratgyenge, sérült lúzerek zéró önbizalmát is szétzúzni, és egy második, immár terápiafüggőséget kiépíteni, és ötpercenként jól megmeríteni a fejüket a szarban, nos, a legjobb esetben is marhára felelőtlen. De talán már repedezik kissé az ázsiója, noha még mindig sok metrómegállónyit utazik A Nő, miközben olvasói kétségbeesetten keresik magukban a Wicca-ősanyát.

bajor gizella 2010.04.08. 18:43:36

karácsony elött kell megjelennie, az ünnep színeivel harmonizálva-lásd még müller péter szeretetkönyv-retikülben el kell férnie,tehát a/5-ös méret rendkívül jó lesz. a szanomaklón által levezényelt könyvbemutató után valamelyik ramaty újságukba címlapfotót tesznek. lélekben az ember? emberben a lélek. gizella már tudja. exklúzív interjú a lélekben az ember írónőjével bajor gizellával. közvetlen mellette az áll majd: székrekedés? ints búcsút neki.

bajor gizella 2010.04.08. 18:51:58

ezekkel a szennyekkel alapvetően az a gondom, hogy megtanulják a népek ezeket a szarokat.
napi szóhaználatba kerül be ilyen úton a konyhapszichológia ősatyjátólszármazó egó, meg egóember, meg szeretetrezdülés, meg megsemmisülés. csernustól jönnek a kemény szavak. ilyenek mondjuk hogy társfüggés, meg akaratgyenge meg ilyenek. és hihetetlen de igaz, hogy ezt a sok szart olvasva eljut az olvasó oda, hogy megérti miről beszélnek, és kinevelődik egy ilyen lélekbúvár réteg, aki elolvasta a csernust és elvált kétszer, szóval ő már csaktudja mi a rossz házasság. és behelyettesíti. én is ott rontottam el hogy hagytam hogy az egóm irányítson...

Patrick Bateman 2010.04.08. 18:52:18

@bajor gizella: December 22-én az RTL Klub reggeli műsorában, a Televíziós vásárlás után Ördögh Nóri faggatja bajor gizellát az emberi lélek titkairól. "Látom, magaddal hoztad a stúdióba Hunort, a kutyusodat is. Adás előtt figyeletek, ahogy játszol vele. Gyakoran találkozott a tekintetetek, és valami egészen fantasztikus megértés csillant benne. Nagyon mély spirituális kötelék feszül közöttetek? Igen, az állatok még tiszták, és külön sarok van a szívemben a kutyák számára, akik mintegy közvetítőként járnak a mi emberi világunk és az általunk már félig elfeledett ösztönvilág között, ahol minden tudás ősi gyökere ered".
A szünetben Kenósorsolás.

Patrick Bateman 2010.04.08. 19:02:52

@bajor gizella: megtanulják és komolyan veszik, pedig az egész onnan indult, hogy kurvára égő volt már a lájtosan, a kerékjárati ív mentén rozsdásodó strandkorlátkék tízéves Pözsó háromszázöt, az ov. főorvos X3-ma mellett.

bajor gizella 2010.04.08. 19:18:40

azegész ott csúcsosodik majd ki hogy heti rovatom lesz a meri kler, vagy a nőklapja számaiban, ahol ontom majd az igét hetente 44.900 forint nettóért, és kapok majd egy év felfedezettje díjat a szanomától, rosszabb esetben elhívnak a sztory gálaestre is.
tóth krisztina és varró dani is bejelöl a fészbukkon, és sose fogok már járni a modorosra, mert elönt majd a szeretet és megértés minden istenbarma irányában. jó lesz érzem.

bajor gizella 2010.04.08. 19:23:45

megyek, mert meg kell sétáltatnom hunort, mert spirituális lényének minden porcikája üríteni szeretne jelenleg.
pá.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.08. 19:26:02

höhö, ilyen spirituális szövegeket én is szeretek kiagyalni, de jobban kedvelem, ha amolyan lassan kibontakozó típusú hűbazdmeg gondolat. LEhet, árulnom kellene:)

Ezért mennyit adtok, ez a mai:

" A picalatroni földtúró felette szereti a hideg nyugati szelet. Ha nem szeretné, akkor is fújna. "

höhö

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.04.08. 19:47:14

@Patrick Bateman: hmmm ...
béke tanszék ?
szöged hírös városch
tápéval határosch

ha szépen megkérlek, akkor elcsicseregnéd nekem, hogy mi a fasz bajod van a nick-emmel ?
netán személyesen _velem_ van problemád ? :-)

Patrick Bateman 2010.04.08. 20:00:11

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget: Veled? Az égvilágon semmi, annál is inkább, mert személyesen nem volt még szerencsénk, a kommentjeid alapján pedig rendes fickónak tűnsz.
A nickeddel annyi a gond, hogy egy elsőre szellemes mondat szükségképpen modorossá és eröltetetté válik, ha mondjuk negyvenszer látod egymás alatt egy threadben. Olyan, mint amikor a Prohardveren (ott volt egy időben ez mánia) valaki az aláírásába rak bele egy poént. Tizenötödjére találkozni vele már zavaró. Az "An Englishman In New York"-ot is be kéne tiltani, tíz évig nem játszani, majd újra elővenni, és akkor megint király zene lenne, most azonban annyira szénné van játszva, hogy vegetatív tüneteket okoz.

Patrick Bateman 2010.04.08. 20:04:37

@bajor gizella: The pleasure was mine. Remélem, majd összefutunk ismét egy messzi-messzi galaxisban. Vagy az Alexandra könyváruház földszintjén, amikor a szakadó eső elöl bemenekülőket dedikálásra várónak nézik, és beültetik Csernus előadásáráa, mertmégis kínos, hogy heten jöttek el, és mind Mayo Chix farmerben vannak.

noirp 2010.04.08. 20:12:24

@Patrick Bateman: Csernus sikerét sosem fogom megérteni (néztem tv-n). A terapeutának ordítozás helyett nem megoldást kéne kerestetnie a beteggel? Nem a problémák elemzése, irányító kérdezősködés volna a dolga? Ordítani a főnök szok.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.04.08. 20:12:54

És amikor a "celebek" mennek át spirituálisba? Gondolok ilyenekre, hogy: Tóth Gabi lát! Mármint nem a szemével, hanem előre megérzi a dolgokat. Interjúban nyilatkozva erről ilyenek hangozhatnak el, hogy pl. "éreztem valamit, ahogy a lelkem mintegy kibontakozik a gubóból".

noirp 2010.04.08. 20:13:19

na adiós, ennyi volt mára a túlóra (tele a klumpám a témámal, pfui!)
Mindenkinek további jó manírkodást.

noirp 2010.04.08. 20:14:38

témámmal, 2m, hehe
@bajor gizella: üdv Hunornak :)

ufó - a keményvonalas egzisztencialista 2010.04.08. 20:15:50

@Patrick Bateman: mások meg azt kérdezték anno :-), hogy minek cserélgetem hetente a nick-et ?

ufó - darázsfészekbe nyúl, aztán nyúlcipőt húz 2010.04.08. 20:18:02

@Patrick Bateman: egyébként meg mindegy ...
valami csípi mindig valakinek a szemét ...
most azért visszaváltok eredetire :)

hali

Patrick Bateman 2010.04.08. 20:32:50

@noirp: Csernus azért népszerű, mert abban van egyfajta kúl faktor, ha valaki felvállaltan nonkonformista, és nyilvánosan bazmegel. Az index komplett újságírógenerációt nevelt ki ennek mentén. Egyszerűen konfidenciaszintet növel. "Aszta, demegmondta. Biztos frankón tudja a tutit. Semmi cicó."
Terápiásan is van ebben némi ráció, mert a függőknek (többek között) alapvetően akaraterőproblémáik vannak, ti. egyszerűen akaratgyengék. Nomármost ebből egy lehetséges kivezető út, ha "kölcsön veszik" egy erősebb személyiség akaraterejét, ezért tud ez a fajta terápia sikereket elérni ott, ahol "szépen kérlek, kifiam, ne tedd ezt velem meg apáddal, sírba akarsz vinni bennünket?" könyörgés, meg a megértő-elfogadó, és ezáltal a problémát alibivé kristályosító módszer nem volt eredményes, hiszen mi sem kényelmesebb, mint az, hogy jaj, én drogfüggő vagyok, és ez jól felment az alól, hogy önállóan kelljen megoldanom a gondjaimat, és valaki mindig feltakarít majd utánam. Mindemellett nagyon komoly veszélyei vannak:
- Egyfelől függőséget alakíthat ki a terapeutával szemben, és idővel a kezelt képtelenné válik arra, hogy akár a legelemibb döntéseket is önállóan hozza meg
- Konzerválhatja az állapotot, a progresszió igénye nélkül. "Én egy drogos, szar alak vagyok, a Csernus is megmondta. Nem érek semmit, az életem egy kalap szar, mindenkit kihasználtam és becsaptam. Minek tegyek úgy, mintha rendes ember lennék?"

Manyi Béci 2010.04.08. 20:54:53

@Patrick Bateman:
Darvas Anita nem rossz, de mit szólna inkább a Balla Boglárkához?
Balla Boglárka: Esős november
Balla Boglárka: A fáraók árnyékában
Balla Boglárka: Monszun

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.08. 21:04:07

@Manyi Béci: továbi kötetei:

Balla Boglárka: Csillagzápor
Balla Boglárka: Esőlelkek szerenádja
Balla Boglárka: A vágy virágai (versek)

Patrick Bateman 2010.04.08. 21:16:46

@Manyi Béci: Boglárka nem jó. Minden Boglárka molett. Vagy zongoralábú alacsonyka-göndörke. Az Aniták céltudatos trendi fiatalok, címlapkonform testtömegindexszel, Darvas miatt pedig mindenki színházi gyökereket hisz.
Az esős november nem rossz, rímel a Sweet Novemberrel, és egy-két figyelmetlen emiatt fogja megvenni, a maradék meg a Puskák és Rózsák miatt, ezt engedelmeddel megtartanám, köszike, majd risztelünk.
A fáraók árnyékában sem rossz, van benne egzotikus á la Kurcmáler (az mindig kell, ld. Hotel Bali, Bangoktranzit), de kicsit ijesztő, nem csajos. Jujj, múmia a hálószobában, brrr. Helyette inkább Duty Free Cairo. A címlapot is látom, gyűrött reptéri bevásárlószatyorra hajaz.
Monszun. Nos, ez meg Maupassant. Vagy Hemingway, Macska az esőben. De méginkább Esküvő monszun idején. Igen jó cím. Címlapon egy hosszú hajú nő feje, hátulról, benne ékkköves csat, és az egész víztől áztatott. De nem is. Összefonódó, csókolódzó pár egy üvegfal mögött, csak sziluettek, elmosódnak az üvegen ömlő esőben. Tört neonfény, egy reptéri váróé. Ez lesz az. Nagyon köszönöm az inspirációkat.

Patrick Bateman 2010.04.08. 21:32:54

@vészmadár (pica pica): Csillagzápor: a sikeres írónő kamaszkori verseit gyújtöttük most csokorba, és nyújtjuk át a rajongónak. Az egyedi hangvétel már rendkívül korán.... stb. Ez töltelékkönyvnek király, amikor karácsonykor nem tudtam befejezni a kéziratot az elvonó miatt, de persze a Blikk tudott a terhességemről és az abortuszomról is.

Esőlelkek szerenádja: Ez Japánban játszódik, első mondatai: "Azóta tudtam, hogy el akarok menni arra a helyre, mióta elolvastam Fukadzava Hicsiró "Zarándokének az esőben" című könyvét. Hét éves lehettem, és anyám eldugta előlem, mondván, hogy nem nekem való. Ekkor találkoztam először a halállal. Nem azzal, amelyik hirtelen súlyt le, ami tragikus, ami benne van az újságban, hanem azzal, ami belülről jön, elsorvaszt, maga a testté vált feledés. Akkor már tudtam, hogy én sohasem akarok meghalni".

A vágy virágai: "A nagyar lírában szokatlan szókimondással beszél a fiatal írónő a testi vágyról, a beteljesületlenségről és a gyönyörről novemberben megjelent új verseskötetében. Számomra a testi és a lelki szerelem mindig kéz a kézben jártak - mondja - sohasem adtam oda magam olyannak, aki iránt nem érzetem szerelmet - ha csak egy órára is. De ez az órányi szerelem mindig felért egy évszázadnyi apoteózissal, volt benne fellángolás, megcsalatás és elhamvadás egyaránt".

Patrick Bateman 2010.04.08. 21:33:56

correction: sújt, ofkoz.

Manyi Béci 2010.04.08. 21:46:53

@Patrick Bateman:
Maugham:)

Anita...nem elég súlyos név egy írónőhöz. Szereplőnek inkább választanám.
Egyébként is nőknek írunk, nem számít a molettség, sőt!

A fáraók árnyékában egyáltalán nem ijesztő megfelelő borítóval: napsárga, háttérben okker-barnás piramisok, középen egy napszemüveges férfi öltönyben, laza testtartással, alul egy vöröshajú nő profilja.
A Duty Free Cairo nem elég romantikus, szerintem mi más célcsoportkban gondolkodunk. Negyvenes nők inkább vesznek könyvet, mint tinilányok.

Az Esküvő monszun idején viszont remek. Elismerésem.

bajor gizella 2010.04.08. 22:00:15

mondjuk egy ramóna vagy theodóra már írhat egzotikumokról. anitánál maximum a fornetti új szilvás-töpörtyűkrémes papucskájának felfedezése jelenti az egzotikumot.
boglárka névvel csakis origami gyerekeknek az egyetlen elérhető álom.

Patrick Bateman 2010.04.08. 22:00:16

@Manyi Béci: Yep, tényleg van egy Eső című Maugham-kötet. Én speciel az Egy asszony életére gondoltam, ott valami ilyesmi a nyitómodat (qrva gugli meg cserbenhagy) "zuhog a meleg májusi eső, megolvasztja az odaadó földet"

Az Esküvő monszun idején sajnos nem saját. De talán meg lehet venni a jogokat. Vagy indiaiak, who gives a shit?

Duty Free Cairót egybe lehet csomagolkni az Egy boltkóros naplójával, esetleg a Ludmila's Broken English magyar kiadásával, two in one. Harminc felé járó marketingasszisztens csajok veszik, akik Facebookos profiljukra ezt írják föl: "Kereső vagyok. Keresem lelkem másik felét, életem másik oldalát, azt, ami tartalommal tölti meg, Nincs fény sötétség nélkül. Csak árnyékok vagyunk a havon".
Cégesbulin kegyetlenül benyom a mojitótól, és lefekszik az egyik key account managerrel, de igazából sohasem tudja, hogy megtörtént-e, megkérdezni meg ciki. Szerintem komoly és fizetőképes célcsoport.

Manyi Béci 2010.04.08. 22:01:55

Első sorok:
Nehéz a felejtés. A vágy még mindig itt dobog az ereimben, a szívemben, a lelkemben, és az eső...az eső az mindig ő lesz nekem,az eső Károly, az én első, egyetlen és utolsó szerelmem.

Egy cairoi utcasarkon pillantottam meg először Bélát, hanyag mozdulattal éppen cigarettára gyújtott,férfias, napsütötte arcát egy pillanatra vörösre festette az aprócska gyufa lángja.

Casablanca! Kislánykoromban sokat álmodoztam arról, hogy egyszer majd eljutok ide. És sokat álmodoztam a nagy szerelemről is, vajon a sors akarta, hogy ez a két álmom egyszerre teljesüljön?

Tulazon 2010.04.08. 22:02:41

na az utóbbi pár hozzászólásban azt akarjátok megmutatni hogy milyen ez:
"Az oda nem illő hozzászólást író" ?

bajor gizella 2010.04.08. 22:04:01

szerintem nem fekszik le a pénztárossal, hanem szűzkurválkodik, utolsó pillanatban bevillan neki az ő mark darcy-ja és inkább viszzalép. felhívja az összes barátnőjét, akik jaj beus, nem tudod milyen jól döntöttél, nyugi cica jól választottálokkal megvígasztalják. mert szentül hiszik hogy marc darcy már nyergeli a lovat valahol és már csak egy párat kell aludni nélküle.

bajor gizella 2010.04.08. 22:05:34

de honnan tudná hogy ez a helyes ha nem ezekből a szarokból? nem?

Patrick Bateman 2010.04.08. 22:10:34

@Manyi Béci: "A repülőtérről hazafelé nem sírtam. A taxiban keményen összeszorítottam a számat és makacsul kifelé bámultam, a higanygőzlámpák végtelen sorára. De arra nem emlékszem, hogy a címet mikor adtam meg. Nem sírtam még akkor sem, amikor átvettem a kulcsot a szomszéd nénitől, de valamit láthatott az arcomon, mert nem kérdezett semmit, csak ennyit mondott: "pihenjen le, látom, hogy fáradt, kedveském". Az ajtót végigsimítottam. Két hete (tényleg csak ennyi idő telt el? Még úgy fordítottam rá a kulcsot, hogy soha többé nem jövök ide vissza). Akkor sem sírtam, amikor az üzenetrögzítőt hallgattam vissza. Önnek nincs üzenete. Én már nem vagyok. Akkor tört elő belőlem a megállíthatatlan, fájdalmas zokogás, amikor levettem a szandálomat, és a padlóra pergett a kairói homok".

Patrick Bateman 2010.04.08. 22:24:22

@bajor gizella: "De valójában persze minden barátnő, mindig ellendrukker. Neked viszont azt kell tenned, amit a szíved diktál. Jelöld be az iwiwen. Véletlenül felejtsd benne a névjegyed a mappában, amit hétfői KPI meetingre készítesz össze neki. Törölj ki egy képletet a seles Excelben, és kérd meg, hogy segítsen. Megáll mögötted, érzed a testéből áradó hőt. Nem mersz hátranézni, de látod az arcélét a monitoron tükröződni. Valami finom illat... Talán Tokyo by Kenzo. Kérdezz rá, hülye! De ehelyett valami olyasmit motyogsz, hogy "ez nekem mindig legalább fél nap volt". Aztán szidod magad. Most azt hiszi, hogy csak egy ostoba szőke vagy. Miért hiszik butának a szőkéket? Ez olyan igazságtalan."

Duty Free Cairo, második fejezet.

bajor gizella 2010.04.08. 22:28:41

kezdesz bizarr képet festenimagadról a porontyozással most meg ezzel:) remélem ezekért te is ezekből a megfigyelésekből élsz...

Patrick Bateman 2010.04.08. 22:41:44

@bajor gizella: Azt mondják, hogy egy férfi akkor nő föl, ha elmúlik az a kétségbeesett vágya, hogy megértse a nőket, és a nők kezdenek arra vágyni, hogy megértsék őt. (Ezt majd beleveszem valamelyikbe. Mottónak nem jó, de az egyik férfiszereplő mondhatja. Amikor búcsúzkodnak).
Ezt csajozós szövegként talán úgy lehetne előadni (mondjuk, a Blue Moon Caféban, Nagasakiban, éjfélkor), hogy emlékszel a Vanília égbolt egy mondatára? Valahogy úgy hangzott, hogy "I will tell you maybe in another life. When we are both cats".

bajor gizella 2010.04.08. 23:07:20

a 270. oldal környékén a pár szerelme egy forró éjszakán beteljesül- okot adva a további 240 oldal színtiszta bénázásra.
gertrúd rápillantott huanra. huan elkapta gertrúd tekintetét, a nő fehér fátyolos arcára barackrózsaszín pírt csalt ez a mély, vágytól sugárzó tekintet. a férfi közelebb lépett. gertrúd távolodni akart, de nem tudott. lábai megbénultak, izmai elgyengültek. moccanni sem bírt. a férfi közeledése aggodalommal töltötte el. mi lesz ha most nem tud ellenállni mint ahogy a csónakháznál tette? mi lesz ha most hatalmába keríti őt is a mámorító beteljesülés utáni vágy? gondolkodni már nem tudott min tovább, hiszen huan erős tenyere gyöngéden körülölfogta arcát. a szemébe nézett, és finoman megcsókolta gertrúd száját. füléhez emelte száját, és megkérdezte:
gertrúd akarod?
a nőt megbénította a férfi gyöngéd ölelése, a nyakába suttogott párás lehellet, a kemény izmok érintése. behunyta a szemét, és hirtelen kizuhant belőle az hogy igen akarom!
kinyitotta a szemét hogy lássa valóban igaz amivele történik. merev kezei lassan engedtek a feszültségüből, vállai megkönnyebbüléssel reagáltak a férfi csókjaira. az ablaküvegen keresztül havanna pálmafáinaksuhogását, és vidám éneklő emberek zaját lehetett hallani. gertrúdnak ekkor gizell barátnője jutott eszébe, aki mindig azt mondta hgoy a kémia megkérdőjelezhetetlen vonzalmának nem tudsz, és ne is akarj ellenkezni. csak mond ki bátran.akarom. és gertrúd önfeledten nevetve kiáltott fel. gizelle hallasz? akarom! sikerült! huan mosolyogva nézte az örömmámorban úszó nő boldogságát, még ha nem is értette tisztán mi történik. a nap korai sugarai már javában az égen jártak mikor a pár mámortól ittasan elszenderedett.

Patrick Bateman 2010.04.08. 23:29:55

@bajor gizella: De az igazi izgalmak csak ezután következnek, mint tudjuk.

"A szokatlanul késői időpont ellenére - a reggelinek már régen vége volt, az uzsonnát pedig most a golfpálya mellett szolgálják föl, de a kifürkészhetetlen tekintetű pandzsábi pincér még csak épp, hogy elkezdte az illatozó fahéjas tekercseket felpakolni a zsúrkocsira - meglepően sokan voltak a bárban. Amikor Gertrúd belépett, egy pillanatra mintha abbamaradt volna a társalgás, hpgy aztán hömpölyögjön tovább, mint évszázadok óta, változatlanul, gazdagságról, pénzről, életről, halálról. Vagy csak képzelte a pillanatnyi csöndet? Csak az európai nőt bámulták meg, a nap fényében dacos merészséggel felragyogó szőkeséget, vagy... vagy tudnak a titkáról is? Mindenki tudja! Ugyan, ne légy már ostoba - nyugtatgatta magát. De a szikh turbános öreg pincér is, most valahogy másképp mosolyott, amikor átnyújtotta hűvös narancslevet, udvariasan csak az asztalkendővel fogva meg a poharat".

Patrick Bateman 2010.04.08. 23:47:54

"Ahogy leült, udvarias távolságban a férfiaktól - nem akarta feszélyezni őket, de nem akart udvariatlannak sem mutatkozni - érezte a kék karimás tört kávéscsészék pereme fölött rátapadó kíváncsi tekinteteket. Éhes tekinteteket. Egy pillanatra lehunyta a szemét és érezte, hogy forró hullám önti el. Egy másik szemre gondolt. Egy fekete, mégis puha, titokzatos pillantású szempárra, amelyben egy idegen, vad kontinens zabolátlan mély tüze égett. Juan. Mit csinálhat most? Megpróbálta elűzni a gondolatot, de képtelen volt: lelki szemei előtt látta, ahogy a Souk sarkán, a forgatagban valami rakiában épp a kalandjait meséli annak a másiknak. Alig emlékezett a nevére. Marcos, ugye. Vagy valami ilyesmi. Sötét, durva arc. Vajon barátok? Vagy üzlettársak? És most biztosan rajta röhögnek, különös, torokhangú nyelvükön kibeszélik a könnyűvérű európai nőt. A nevetségesen fehér combját. A szőrtelen ölét. Puha melleit. Az önkéntelen és visszafojtahatatlan sikolyait. Érezte, hogy a vörösség elindul valahonnan a dekoltázsából, és meg sem áll a feje búbjáig, míg végül egész arca lángban nem égett. Ostoba, ostoba liba! - szidta magát". És most mi lesz? Mit teszel? Zavarában felkapta a szomszéd asztalról a Cairo Times nagol nyelvű, külfödieknek szánt kiadását, és idegesen legyezni kezdte magát. Még mindig növekvő zavarával volt elfoglalva, így a címlap betűi csak valahol a tudata peremén rendeződtek szavakká: Gyilkosság. Milyen gyilkosság? Gyilkosság a kikötőben! - hirdette az újság. Inkább csak saját figyelmének elterelésére, mintsem valós kíváncsiságból pillantott a festékszagú hasábokra. Fénykép is van, darabos, messziről készült, ráadásul mozgás közben, de így is... Minden erejét össze kellett, hogy szedje, hogy ne sikoltson, fogai (tíz év méregdrága fogszabályozásának anyjától kizsarolt ékszerei) hallhatóan összecsikordultak. De hiszen ez... hiszen ez... Juan!"

bajor gizella 2010.04.09. 00:10:07

kinyírod??
azénverziómban a selyembrokáttal bevont szófa liliommintázata ráébreszti gertrúdot arra hogy milyen fals éltet élt korábban otthon, és hogy szerelmi kalandja is csak mellékvágány, mert egyik sem ő. elmondja huannak, aki csak a társadalmi különbgésekes részt bírja felfogni és besértődik. gertrúd 50 oldallal később rájön hogy mégis szereti, de addigra késő lesz, mert huan kihajózik a tengerre, gertrúd visszatér londonba, de már sose lesz az aki volt addig. visszautasítja korábbi kérője, keneth házassági ajánlatát, és bíborvörösre festi a hálószóbát gizellel.

bajor gizella 2010.04.09. 00:10:46

hogy emlékeztesse arr a bizonyos éjszakára, és arra hogy ki is ő valójában.

Patrick Bateman 2010.04.09. 00:11:37

Most látom csak, hogy a helyszín immár Havanna. Nos, ebben az esetben a pandzsábi cserélendő uruguayira, a Souk Mercado-ra, a Cairo Times pedig Granma-ra, a többi maradhat.

Patrick Bateman 2010.04.09. 00:41:11

@bajor gizella: Nem, eszemben sincs. Juant a gyilkosságal gyanúsítják, és bezárják. Gertrúd így kénytelen a Kennethtől jegyajándékba kapott igazgyöngy láncát feljánlani óvadékként, de a kövér, bajszos, verejtékező rendőrfőnök így sem akarja elengedni, végül a testével váltja meg szerelme szabadságát.

"Egyszer, kiskorában látott egy kutyatetemet, amit a farkasok félig kikotortak, aztán valami megzavarhatta őket, mert ott hagyták, félig kiásva. Akkor sírt, és kétségbeesett igyekezettel, könnyeit nyelve és szétmaszatolva az arcán próbált köveket halmozni a tetemre. Becsukta a szemét, félrenézett, így nem látott semmit, csak amikor úgy érezte, most már kész, akkor mert hátralépve odanézni. De így rosszabb volt, mert immár tudta, hogy a kőhalom alatt maga a halál rejtőzik, a visszavonhatatlan vég, és ezt a tudást képtelen volt kitépni az elméjéből.
Most, sokkal később, mérföldek ezreivel és évek egy tucatjával távolabb, a hajón, ugyanígy érezte magát. Csak a kajüt só- és formalinszagú magányában mert bizonytalan léptekkel végigbotladozni az emlékek keskeny ösvényén addig a bizonyos pillanatig, amit erőszakosan próbált a feledés kövei alá temetni, de elhatározta, hogy szembenéz vele. Ha erre képtelen, nos akkor... de ebbe nem tudott belegondolni. Csak az jutott eszébe, amit franciatanárnője, a sovány, aszott (és ha a hálóban, villanyoltás után vihogva mesélt történeteknek hihet, akkor leszbikus) Germaine mondott: egy nőnek mindig vannak titkai, ne feledjétek. De önmaga előtt mindig őszintének kell lennie, hogy tudja mit akar. A leggyakoribb hiba, amit a nők elkövetnek, az az, hogy becsapják magukat.
Külön módon az erőszakból leginkább a mennyezeten lustán forgó ventillátor zajára emlékezett, a rézszagú pászmákra, amelyek végigsöpörtek arcán, szorosan lehunyt szemhéján, majd a napfény villanására. Kint ragyog a nap a strandon - gondolta. Én is a strandon sétálok, mezítláb, lábam a föveny homokjába merül, sirályok... A sirályok rikoltozása az iroda nyitott ablakán keresztül a paletták mögé is beszökött, és különös módon végül ebben nyert vígaszt, miközben érezte, hogy a durva marok szinte összeroppantja a kulcssontját. A száján át oróbált levegőt venni, hogy ne érezze a rendőfőnök szivarszagú leheletét, de ez nem sokat segített. A rettenetes erejű döfések fájdalmasan feszítették szét száraz ölét, és szinte levegőbe emelték a testét. Mennyire más volt ez, mint Juannal! Az az odaadásról szólt, ez meg... ez meg az elvételről... Nemigen voltak folyamatos emlékei arról a napról. Juan megpróbálta aztán vígasztalni a maga suta módján, veréstől felszakadt ajkai anyanyelvén dünnnyögtek valamit, de nem tudta elviselni semmilyen férfi érintését. Csak arra emlékezett, hogy aztán órákig sikálta magát, de továbbra is érezte a mellén a koszfélholdas körmöket... Úgy hitte, órák teltek el, mire álomba sírta magát, és csak az álom peremén túl kúszott oda Juan testének melegét és oltalmát keresve.

bajor gizella 2010.04.09. 01:13:21

zseniális.
de ha huannal minden rendbe van, akkor hogy jön rá a végén az önmegvalósításra?? mert ha huannal marad, akkor az az üzenet hogy minden valahogy összehozott bgf-es irodistalány álljon össze valami barbár bútorasztalossal. de az üzenet mindig az hogy a nő rájön hogy becsapta magát, hogy a szexualitás gyönyörei még nem elegendők, mert csakönmagad próbatételei után vagy képes túllépni önmagadon. huannal az oldaladon egy év mulva jöetnek a kis huanszitók és nem fogsz tovább ilyen szarokat olvasni.a végén mindig ilyen van

ahogy végigsétáltam a richardsonon csak bámultam a szembejövőket.mosolyogtam rájuk, amit persze a búvalbélelt szürkeöltönyösök nagy nagy megrökönyödéssel fogadtak. biztos azt gondolták ismerem őket valahonnan. néztem az újra elő-előbukkanó lábfejemet. bal-jobb. milyen egyszerű a lépés. bárcsak minden lépés ilyen egyszerű lenne.az első mindenesetre mindig a legnehezebb. az indulás. megérkezni jó, és izgalmas. főleg ha az ember hoz magával valami ajándékot. és én telis tele voltam a saját kis ajándékaimmal. a fesztelen mosollyal, a bátorsággal, a bennem lévő legyőzhetetlen oroszlánnal. hoztam maganak abból a dohányillatú égből, a sós kékség horizontját, a csónakház himbálódzó virgoncságát. telis telve vagyok a homok selymes érintésével, és millió percnyi csodával. élek. szapora lépteim ekkorra már szökellésekké, gyors indiánszögdelésekké alakultak át. nevettem, élveztem ahogy hajamba bele-belekap a szél. pont mint kislánykoromban. az élet iróniája hogy azért mentem havannára hogy felnőttként, azéletre felkészülten térjek haza, és úgy tértem vissza hogy a bennem rejlő boldog gyereket fedeztem fel. a komor felhők lassan csöppönként kezdték szivárogtatni a bennük lévő nedvességet. londoni eső. nem fogsz ki rajtam mint oly sokszor korábban. mert havanna forró naplementéjévela szívemben történhet bármi. hó fagy szél förgeteg. én nem fogok fázni többé.

Patrick Bateman 2010.04.09. 01:46:54

Hát, nem sokat hagytál nekem, de talán az utolsó mondat és a THE END közé be tudok préselni egy epilógust, amely bezárja a történet által nyitott kört, keretbe fogalja azt, és megágyaz néhány későbbi folytatásnak, illetőleg egy díszdobozos összkiadás nak, a tévésorozat dévédéverziójával (extrák: jelenet- és nyelvválasztás. Kimaradt jelenetek: bővített csónakházi jelenet. Rendezői kommentár).

"A neveket, néhány időpontot és, engedvén az alkotói szabadságnak - ha a dramaturgiai célzat így kívánta - alkalmanként a helyszíneket megváltoztattam. Mindazonáltal Gertrude Kenneth Michaels, született Gertrude Stein különös naplóját amilyen mértékben csak lehetett, változatlanul hagytam.
Gertrude legidősebb lánya, Elisabeth, aki Gertrude Londonba visszatérését követően mintegy fél év múlva született meg, és akit a család - minden magyarázattól elzárkózva - az Elisabeth Juanita Kenneth Michaels néven anyakönyvezett Bradfordshire-ben, kifejezett kívánsága volt, hogy a napló regény formájában lásson napvilágot. Végrendeletbe foglalt utasítása pedig az volt, hogy a folytatást - amit ő maga, ugyanabba a füzetbe írt tovább, amely így kétszer kelt át az óceánon (és amelyet jelenleg egy whitehallbeli páncélszekrényben őriznek, de pontos hollétét egyébként nem áll módomban felfedni), mint amit még édesanyja kezdett el eljegyzése napján - legkorábban csak az Elisabeth halálát követő első evforduló elmúltával rendezhetem sajtó alá. Nem élhetek vissza ezen elképesztő hánnyatatásokon átesett rendkívüli család - és e rendkívüli nő, akihez immár fél évtizedes kapcsolat fűz - bizalmával, így türelmetlen olvasóimnak sajnos várnia kell.

E-nek
Liverpool, 1937"

bajor gizella 2010.04.09. 01:56:17

"te még nem alszol prücsök?"( dallas 1984. 4.évad samantha benéz christopher szobájába és konstatálja hogy a gyerek még ébren van)

Patrick Bateman 2010.04.09. 02:03:31

"Deep in the bosom of the gentle night
Is when I search for the light
Pick up my pen and start to write
I struggle, fight dark forces
In the clear moon light
Without fear... insomnia
I can't get no sleep"

Faithless: Insomnia
1995/BMG

Patrick Bateman 2010.04.09. 02:11:09

Szerintem holnap mindkettőnket kivágnak a blogponthuról, mert rongyosra offoltuk a modorosposztokat, de szép menet volt. Aludj, jól, jó éjszakát, Hunort puszilom.

bajor gizella 2010.04.09. 02:14:49

te is aludj jól. és átadom.

noirp 2010.04.09. 08:21:54

És akkor kibomlott a város fölött a hajnal első kék szalagja. Mintha csak véletlenül gombolyodott volna le. Gertrude nem is értette, hogy ébredhetett föl ilyen korán. Első pillanatban azon is el kellett gondolkodnia, hol is ébredt most... Biztos volt benne, a lelke mélyének gyűrűzése ébresztette fel, mint, mint valami különös, idegen rádióadásból elkapott foszlány.
Tényleg, az éjjeliszekrényen szólt a rádió. Valami furcsa történhetett, mert a megszokott finom laza jazz helyett különös kristálymuzsika szűrődött át az éterből, mintha a kék hajnal dala lett volna...Mire Gertrude ráeszmélt a sose hallott akkordokra, a szám már véget is ért. Bemondták, egy soseismert nevű német banda száma volt, White Eagle a címe. Gertrude elmélázott. Fehér sas...Az egész muzsika olyan hűvös és kék-fehér volt. A fehér sas talán egy másik világ küldötte, harmatos szárnytollának érintése letörli a könnyeket és új élet leheletét legyinti arcodba. Igen. Mindent elölről kell kezdeni.
----------------------------------------------------
Előre a kimoderálásért.

aribeth 2010.04.09. 09:19:35

Bár minden off ilyen szórakoztató lenne.

Zorita 2010.04.09. 10:48:00

gyertek máskor is!

Maestro 2010.04.09. 10:54:47

ez a poszt kurvajó lett.

nem olvastam el az előző 267 hozzászólást, biztos már előttem is megmondták.

kiegészíteném annyival, hogy a modoros blog lelkes törzsközönségéből formálódik egy új faj, a modortalanul kommentelő, azaz a korábbi ehhez hasonló rendszerezésekben említett modorosságokat elkerülni igyekvők.

szar helyzetben vannak mert elolvasva a cikket az az érzésem támad hogy nagyjából ennyit lehet írni (a modorosság veszélye nélkül): jó. Vagy: király. Vagy: szar. de egyébként nem az (ld. első mondat)

rajen 2010.04.09. 11:20:26

Annyira jó a poszt, hogy leköptem a monitort, aztán ráhánytam a cipőmre!

F79 2010.04.09. 12:52:04

áj láv jú Patrick Batemen and bajor gizella
a folytatást alig várva
modoros rajongó

Vágási Matyi 2010.04.09. 12:53:53

Az állandóan hahotázó egyik változata az a forma, aki minden kicsit is viccesebb írás után leírja kommentbe, hogy éppen szakad az irodában, emiatt a kollégái/főnöke furcsán néznek rá.

Legalább 50-szer láttam már, mindig mástól.

a csuhás 2010.04.09. 13:16:43

Kiváló poszt, kimaradt a kommentező, aki Kisvakond helyett az Álljunk meg egy szóra műsort nézte. Rendszeres kommentjeiben kijavítja az előzőek nyelvtani hibáját a legparazsabb vita kellős közepén. Egy vessző miatt megbünteti "ellenfelét", mintha az személyesen fojtotta volna bele a Csele-patakba királyunkat. Ha politikai a téma, akkor örökös hozzászólása: "te beszélsz itt magyarságról, aki még rendesen magyarul sem tud."
Ez a kommentező ua., vagy közeli rokona annak, aki a magyarságról az abszolútnemközhelyes mondatot szokta leírni: "most ki a magyar, én nem vagyok az? Oké, gratulálok, hát tudd meg, az vagyok." Ennek persze kiváló ellentétpárja is van, akiknek sikerül egy közgazdasági témájú kérdést is elvinni a dekódolt zsidózás irányába. Nagyszerű példákat lehet találni a Magyar Hírlap online-kommentjei között!

Zorita 2010.04.09. 13:33:31

@a csuhás: @Vágási Matyi: nem maradtak ki :) mondjuk ez most elnézhető nektek, mert ezek már a sok sokadik kommentek

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.04.09. 13:42:02

A politikai TROLL-ok és az önreklámozók kimaradtak.
Az első állatfaj a piros bögréért / az Ügyért / a Hazáért / Viktorért / Ibolyáért / hogy legyen más / hogy ne legyen más / kommentel, tulajdonképpen bármilyen témában. Órákig vitatkozik, ferdít.

A másik az önmagát reklámozó, aki össze-vissza minden blogba beirogat, de cask azért teszi, hogy a neve mellett akkurátusan feltüntetett webcím (pl. www.teremibalazs.hu) szerepeljen, a sok kiváncsi birka meg rákattanjon.
Abba persze nem gondol bele, hogy ezzel többet árt magának, mint használ. A hülyéje!

bajor gizella 2010.04.09. 13:56:41

sajnos nem lesz folytatás mostanában, hacsak alkotótársam nem kezd magányos egyedüli munkába. én hazamegyek lébecolni pár napra (Patrick, csak hogy lásd milyen igaz ez a jaj dejo barátnök vagyunk mi kommenelök, elárulom hogy blogtalálkozora is megyek) viszont a pihentetö szorakozás után ujra visszatérek az én muzsámhoz, és alkotoi vágyam kiteljesedésre juttatom. ne féljetek. addig is viva las vegas, készülj magyarország reggelre ott vagyok.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2010.04.09. 14:10:12

Gizi meg Bates bebizonyította a poszt mondanivalóját. Ojjé. :)

Patrick Bateman 2010.04.09. 14:47:41

@bajor gizella:

Részlet a Spinoza-házban "Amazónia - modern nőírók és a városi dzsungel" címmel megrendezett irodalmi est átiratából.
Kérdező: Most, hogy ilyen messzire eljutottunk, és beszélgettünk már gyermekkorról, karrierről, szerelmekről, csalódásokról, és lassan két órája beszélünk, kérlek, engedd meg, kedves gizella, hogy résnyire nyitva a képzeletbeli dolgozószoba ajtatját, pipiskedve belessünk irodalmi műhelyedbe...
gizella: Jaj, annyira nem szeretem ezt a kifejezést. Annyira modoros, annyira nem én vagyok. Nekem nincs "műhelyem". Nekem gondolataim vannak, és érzéseim, meg reményem, hogy talán valaki kíváncsi ezekere.
Kérdező: Nos, ha hihetünk a példányszámoknak, az ünnepek alatt több, mint kétszázezren voltak rájuk kíváncsiak. Szoktál azon gondolkodni, kifélék-mifélék az olvasóid?
gizella: Hát persze, ki nem. Igy, a második könyv után már nem jövök zavarba, ha metrón egy fiatal lány kezében meglátom valamelyiket, de az autogramok... nos, ez nekem még mindig nagyon hollywoodi.
Kérdező: No, de vissza a műhelytitkokhoz. Egyszer, egy interjúban beszéltél arról, hogy van egy titkos múzsád, de nem nevezted meg. Azóta furdal mindenkit a kíváncsiság, és - bevallom - engem is. Ki ez a múzsa. Legalább annyit árulj el, hogy nőről, vagy ahogy a bulvármagazinok sejtetni engedték, új könyved ajánlása - (P.B-nek. Azért az éjszakáért) - után, hogy csak nem egy titokzatos férfiról van-e szó?
gizella: Nos, ha te is egyike vagy olvasóimnak, tudnod kell, hogy szerintem egy nőnek mindig szüksége van titkokra. Ez a női princípium egyik pillére. Ez hadd maradjon az én titkom, melyet talán felfedek egyszer. Vagy mégsem. De, hogy a hallgatók kíváncsiságát tovább csigázzam, elárulom, hogy ma este Ő is itt ül közöttünk a teremben."

Patrick Bateman 2010.04.09. 15:00:14

@bajor gizella: Egyébként pedig - mivel nincs modorosabb, mint blogban, fórumban csetelni - jó tschayossh blogtalit, follyon a bélíz és a mojirtó, fogyjon a fogpiszkálóra tűzött falatka, kacagjanak a babusok és a kismanók, járjon körbe sok fénykép, nyíljon sok DSC01023 könyvtár, szóljon a Vaya Con Dios, de aztán gyere vissza hozzám.

noirp 2010.04.09. 15:10:09

jézusom. Ebből külön honlap kéne, ahol csak a két szerző alkot.

Zorita 2010.04.09. 15:12:12

egész meghatódom ezen a lávsztorin, itt hüppögök, és majszolom a tábla csokit

noirp 2010.04.09. 15:14:42

@Zzz_Zorita: Kell is az a boldogsághormon. :)

cd-r 2010.04.09. 17:44:47

@Patrick Bateman: vaya con dios :DD ha a lányok balaton soundra járó belvárosi irodisták, akkor esetleg nouvelle vague, zagar vagy a megunhatatlan kruder és dorfmeister duó is befigyelhet a repertoárba egy "jaj csak viktor meg ne tudja" joint elpörkölése után.

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2010.04.09. 18:29:03

most modoros komment-el-nem-olvasó leszek, úgyhogy elnézést kérek, ha már korábban írt valaki erről a (szintén kimaradt) típusról:

az "én nem" - például ha a szöveg a fizikusok gyér szerelmi életéről szól, akkor azonnal kifejti, hogy ő egy fizikus, és köszöni szépen, neki "igenis" nagyon rendben van a szerelmi élete, vagy ha arról van szó, hogy minden rendőr bunkó, akkor közli, hogy ő egy rendőr, és nem bunkó, ne tessék általánosítani.
ez a típus amúgy itt a modoros blogon is megfigyelhető, és nagyon szórakoztató.

(remélem, ezzel nem voltam modoros kioktató)

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2010.04.09. 18:31:06

@dobozoló: még az is kimaradt, hogy a sírva röhögő, székről leeső valójában épp csak halványan elmosolyodik, miközben nagyon úgy csinál, mintha a munkájával foglalkozna.

bajor gizella 2010.04.09. 19:29:02

ereimben már pezsgett a nénánáná, számban éreztem a házi tiramisú ízét és felszerelkeztem két külső vincseszternyi képtárral. várnom kell holnapig.

erről jut eszembe mettől számít modoros csetelésnek a komment?

Ottlaki Kababám 2010.04.10. 15:19:41

@dobozoló: A rendőr nem azt mondja, hogy ő nem bunkó, hanem általánosít, hogy MINDEN rendőr jó fej! Hogyne, ahogy minden hidegburkoló, minden pilóta és minden help-desk manager is jó fej.

A nyelvtannácikkal viszont maximálisan egyetértek (maximális tiszteletem, ugyebárt), már ha tényleg helyeset javasolnak :-))))))))))))) xoD))))))

kozsoka79 2010.04.10. 16:35:44

gizi ribanc. Undorító zsidó kurva. Jó erősen le kell nyomni a torkán a brét hogy hogy pusztulna ki az összessel együtt. szopós kurva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.10. 20:39:01

@nadivereb:
nincs is mar olyan film es agyebSt is Mary allandoan vetelkedoket nez
en meg a computer elott ulok

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.04.12. 12:39:29

Ja, meg vannak azok is, akik csak több napos késéssel találnak rá egy bejegyzésre, de csakazértis hozzászólnak még.

nyílméregbéka 2010.04.12. 21:23:54

@Püspök utcai gombaszedő: Én is :-P
Most leírnám, hogy kurva jó volt a poszt, a hsz.-ek meg talán még jobbak (Patricket figyelni fogom a jövőben) - a röhögéstől le is köptem a tacskót kávéval -, de vegyétek úgy, hogy nem írtam, mivel az már tényleg nagyon túl modoros lenne, és úgyis kifutottam az időből, de gondoltam, azért még elsugárzom Felétek a pozitív energiáimat.

AZATYAURISTEN 2010.04.13. 10:22:56

En az "Elözö hozzaszolasokat nem olvaso" (idöhiany miatt) es a "Tanacsado" (rendkivül tapasztalt vagyok) tipusban talalok magamra:) Mindemellett nagyon jol esik, ha dicsernek ill. viccesen valaszolnak hozzaszolasaimra:) Na, valakiiiiiiiiiiii! :D

AZATYAURISTEN 2010.04.13. 10:28:36

Ja, es beletelt egy kis idöbe, amig rajöttem, hogy az utolso 100 hozzaszolas lathato csak es ra kell kattintanom a "Szeretném látni az összes kommentet!" sorra igy nem is ertettem egy jo darabig, miert veszitem el a fonalat, ha megprobaltam vegigolvasni az "összes" hozzaszolast;) Igy akaratlanul is "A figyelmetlen" kategoriaba is befutottam:)

AZATYAURISTEN 2010.04.13. 15:54:14

@Blás Sailor von Wolfhausery: "nyugaton nem dobaljak el az utcan a szemetet az emberek,mint a bunko magyarok"

valoban nem dobjak el, ha hiszed, ha nem

Közben:Nyugaton van arra pénz, hogy hajnalban amíg a bezzeg nyugati alszik, addig a vendégmunkásokat,letelepedett bevándorlókat alkalmazó cégek összeszedik az előző nap mocskot."

nyugaton van olyan is, hogy kollektiv szerzödes, amely megszabja, hogy mennyi penzt kapnak a vendégmunkások, letelepedett bevándorlók, azaz pont annyit, mint a nyugati munkasok, tudod? hacsak nem a hatar menti ideig-oraig betelepedett magyar "vendegmunkasokrol" beszelsz, akik otthon segelyen vannak, Becsben meg összeszedik a ketszintes haz arat 2 ev alatt szerencsetlen kizsakmanyolasuk közepette?

Zorita 2010.04.13. 16:40:04

@AZATYAURISTEN 10:22:56: én csíplek :D

szemetelés: igen, az osztrákok mondjuk tényleg nem szemetelnek, de attól nyugatabbra már van, ahol igen. bár Spanyolország /Portugália már annyira nyugat, hogy már kelet.

AZATYAURISTEN 2010.04.13. 19:32:18

@Zzz_Zorita: egy tuneziai nyaralas alkalmaval volt szerencsem egy francia csoporthoz, nem hittem volna el, milyen nep az, ha valaki elmondta volna! En azt hittem, total kulturalt emberek...hat...azon tul, hogy ebedre (all inclusive) spagettit ettek sült krumplival, zsemlevel es rantott hussal egy tanyeron, nem am a hamutartoba hamuztak, neeem...ök megengedtek maguknak, hogy az asztal melle (!) a földre hamuztak 2 heten keresztül! Szemeteltek, mint az allat! Megdöbbentö volt, es meg a mai napig azt gondolom, valami proli faparasztok voltak, de hat az egesz csoport??? ;)

vincere 2010.04.13. 21:34:13

legalább 3 kategóriában magamra ismertem, úgyhogy nem is írok most mást :)

AZATYAURISTEN 2010.04.13. 22:09:24

@AZATYAURISTEN: atyauristen! Meg "Az oda nem illő hozzászólást író" fiokba is sikerült becsusznom...hiaba, az embernek allandoan oda kell figyelnie, egyszerüen igy keptelenseg lazulni! Enyhen logatott fejjel es a remeny apro szikrajaval szemeben felall a körben: "Kovacs Istvan vagyok. Modoros hozzaszolo vagyok. Szolitsatok nyugodtan Pistinek." -nagy a csend, majd leül, meghallgatja a többieket es az 50 perc elteltevel enyhen logatott fejjel, de a remeny apro szikrajaval szemeben hazamegy.:)

-er- 2010.11.01. 14:38:00

de jó volt elolvasni !hogy milyen tehetségek vannak nálunk... asszem, már ezért is érdemes volt hazajönni Maora :) hüpp hüpp