A vidéki Mamáéknál

2010/03/24. - írta: Modor Tibi

-Na jól van akkor, Gabikám. Üdvözlöm Apádékat. Mondd mëg a Ferinëk, hogy majd a hétën benézëk valamikor pár liter Ezërjóért.

-Átadom, megmondom. Köszönjük szépen, viszlát. Srácok, gyertek, leszállás! Köszönjetek el a buszvezető bácsitól. Irány a Kossuth Lajos utca.

(folytatás innen)

A katolikus templom melletti buszállomástól csak pár percnyi séta a szülői ház - a folyton a kerítéseknek ugró, nyáladzva tomboló házőrzők miatt a család az úttesten halad céltudatosan. A hideg, kora tavaszi levegőben a trágya és a füst szaga keveredik, mezőgazdasági gépek berregése-zúgása, csettegők pöfögése és mindenhol kutyaugatás adja a falu alapzaját.

 

Kossuth Lajos utca 18. Ahogy az egész környéken, itt is gyönyörűen gondozott az utcafront a vízelvezető árokkal, az illesztéseknél mohanőtte betonlapokkal kirakott járdával, rengeteg virággal és szögletesre nyírt bukszusbokrokkal. A családi ház klasszikus kádárbarokk kockaház sátortetővel, szépen vakolt, sormintás, színes faszáddal. Gábor a helyi szokásnak megfelelően nem csönget, csak leakasztja a kulcsot a kerítés belső oldaláról, és már nyitja is a kaput. Belépve jobbra végig konyhakert, majd rögtön a szomszéd házának hátsó fala a vizes helyiségek szellőzőablakaival, amit az a szemétláda Hlavati a mesgyére épített: így az eresz már átnyúlik Flaiszékhoz. A kert rendezettsége az utcáról láthatósággal fordítottan arányos: a tyúkudvar környéke már koszos, többéves rongyokkal, csetresekkel (limlom) van teledobálva - az egyik cseresznyefán pedig többkilós Videoton-rádió lóg spárgára erősítve, amiből a Kossuth rádió szignálja bömböl.

A ház mellett tyúkudvar disznóóllal, valamint a Feri papa által borszalonnak elkeresztelt, cefreszagú borkamra. Fickó, a Flaisz nagyszülők tizensokéves keverék kutyája itt őrzi a házat láncra verve, születése óta csak csontokat ropogtatva. Néha elengedték sétálni a faluban, de ilyenkor folyton befogták a cigányok, és csak hónapok múlva keveredett haza véresre verve. Jobb itt neki a levegőn, mint a panellakásban, azok a városiak csak kínozzák szegény kutyát ott a panelban!

A hátsó kert hatalmas: elején az összekockázott Szabad Földdel ellátott kertivécé, mellette a permetöléskor rézgáliccal mindig megtöltött betonteknő, és itt van Feri papa szölleje végeláthatatlan sorokkal, süppedős futóhomokkal mindenhol. Itt aztán lehet hetekig, hónapokig kapálni, kacsolni, szüretölni.

A gyerekek persze rohannak be a Mamáékhoz: már rutinosan kikerülik a mélyhűtőládával elbarikádozott, csak kivételes alkalmakkor feltárt, rombuszmintás, sárga kitekintőablakos főbejáratot, és azonnal a nyárikonyha melletti kerti bejáraton lépnek be az üvegezett, de lefüggönyözött hátsó ajtón át a házba, kopogás nélkül. A kis teraszt lejtős, tarka szekuritüveggel ellátott tető fedi - oldalán végig sugárirányú mintájú rácsozattal, amit a rózsabokor már teljesen benőtt.

 

Az előszobában világosbarna, lakkozott lambéria és mélyhűtőláda. A tükör melletti rácsozaton mindenhol a gyerekektől kapott képeslapok, évekig visszamenőleg (persze ezeket is a feleségek írták meg az anyóséknak). A padlót jellegzetes,  vörösesbarna kőutánzatú metlaki borítja. A falon őzagancs és Házi Áldás, a plafonon fából készült csillár. Szemben a kizárólag tévészobaként működő nappali, a nagyszülők és a látogatóba érkező rokonok is csak a hatalmas konyhában élnek társadalmi életet - itt lehet üldögélni a rökamién, főzni, kávézni, cigizni.

 

A konyhában hatalmas neoncsöves lámpatest lóg alá a mennyezetről, amit tológombbal lehet csak sokadik próbálkozásra, húrpengetésre emlékeztető hangok közepette felkapcsolni. A fáradtzöld kredencet a nagyszülők már pár éve lecserélték egy korszerűbb; lakkozott barna, vitrines konyhabútorra. Az óriási, masszív konyhaasztalban titkos fiók, a  virágmintás viaszkosvászon-terítő az évek során már teljesen felvette az asztallap formáját. A szekrényben recézett, még talán nászajándékba kapott felespohár-készlet mokkáspoharakkal, szedett-vedett borospoharakkal, alattuk horgolt terítővel. Jugóból hozott konyakok, pálinkák, likőrök. Van itt még kockacukor kartonban, fém bonbonosdoboz tele hülyeségekkel, adag szifonpatron.

A nappali és a konyha cserépkályháját is ebből a helyiségből lehet megrakni, de szintén itt kapott helyet a PB-palackkal működő tűzhely. A halványzöld falakat görgővel készült, sormintás díszítés dobja fel - a gyerekek hiába könyörögtek, hogy jó lesz a sima festés. A békásmegyeri nagyszülőkhöz hasonlóan itt is van pár gobelin, de főleg kalocsai mintás hímzések és szentképek dominálnak.

-Szia Mama, szia Papa!

-Rolikám, Ricsikém, hát szervusztok, Istën hozott! Olyan boldogok vagyunk, hogy újra látunk Bennetëkët... talán utoljára, ki tudja! Most nézzétëk mëg a Papát, hogy mënnyire öreg mëg bëteg már, de Bennetëkët még mindig nagyon szerët. No, hát anyagi nehézségeitëk nincsënëk? Olyan beesëtt a kis arcotok. Üljetëk le, van a spejzben egy kis tavalyi kolbász, kissé avas szalonna, finom baracklekvár, a Mama főzte, mit esztëk? Egyëtëk valamit, amíg készën nem van az ebéd. A Mama nagyon finomat csinál, tyúkot is vágott a kedvëtëkért.

-Köszönjük, talán egy kis kolbászt.

-Fiúk, most már ne egyetek semmit az ebédig, hát elrontjátok a gyomrotokat.

-Anikó drágám, kis menyëm, Gabikám, kisfiam, hát olyan jó Titekët újra látni. Bizony az én Gabikám is már kétcsaládos, büszke apuka. Aztán elértétëk rendëssen a csëngődi csatlakozást?

-El Apu, rendben volt minden. Az a buszsofőr, elfelejtettem a nevét, Stenczel Laci bácsi talán, ő üdvözöl, meg mondta, hogy beugrik majd valami borért.

-Jól van, ugorjon csak. Csak már fizëtne is, folyton hitëlre visz mindënt, itt darizik, pedig rendëssen kerës. Ha mëg nem fizët, majd meglássa, hogy legközelebb elküldöm. De hát itt is milyen borzasztó dolgok történnek... pár hete a Csordás Marikát - ismertétëk, az unokahúgával egy évfolyamra jártatok - itt elütötte a kombájn a Liliom utcában...

-Apu, valami jó hírt is mesélj már nekünk.

-Igaz, mondjuk fönt nálatok Pëstën még rosszabbak a dolgok. Mësélték, hogy a gyerëkët nem lehët kiengëdni az utcára sötétedés után, soha. Itt is leszúrtak valakit még karácsony környékén...

-Jobb hír nincs?

-Hát, a Stadler mostanában nagyon mozgolódik, támogassa a kőrősi csapatot, de hát hogy lënne ott enbéegy, ha nincs stadion?

Közben elkészült az ebéd, Mama nekiáll tálalni. A már leszűrt levest tálban teszi ki az asztalra, mellé külön tálba a tésztát, a főtt zöldséget meg a húsféléket (főleg a fejet meg lábakat persze). Feri papa csordulásig meri a tányért és rengeteg borssal szép barnává színezi az addig aranyló tyúklevest.

-Úrjézus, légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk - Ámen.

-Ámen.

Elfogyott, a gyerekek még a főtt tyúklábakat szopogatják, mert nem szabad rajtuk hagyni semmit. Feri papa újra szed magának, de senki más nem kér többet. Következik a második: pörkölt. A faggyús marhapörköltet Mama a közben kiürült levesestányérokba szedi, mellé tésztát, főtt krumplit vagy rizst is lehet kérni. Minden van, mindenből sok és zsíros.

A család már nehezen bírja - pedig még csak most jön a sülthús, utána pedig a sütemény. Anikó már feladta, nehogy megint eperohama legyen. A gyerekek még mindig esznek. Majszolják a fekete aljú, kormos ízű zserbót, a linzert, mindent.

-Úgy jóllaktam, mint a duda, hála Néked, Egek Ura! Papa, játszhatunk az írógéppel?

-Persze, de vigyázzatok rá. Írtak is nektëk az unokabátyáitok a múltkor valami üzenetët, kerëssétëk csak mëg a dobozában!

A fő szórakoztatóközpont, az írógép a közvetlenül a konyhából nyíló gyerekszobában van. Ez a kis lyuk körülbelül háromszor olyan kicsi, mint a soha nem használt nappali vagy a szülők hálószobája - de mégis itt nőtt fel három gyerek. Így persze legalább tényleg csak aludni jártak ide.

A kisszobában fehér HTO-kályha, az ablakon szúnyogháló, az ágy mellett falvédő. Az  összecsomagolt írógép mellett az időközben felnőtt gyerekek ittmaradt holmijai mindenhol: szalagos magnó, háromsebességes lemezjátszó Vitay Ildikó- és Koncz Zsuzsa-lemezekkel, rengeteg verseskötet.

-Ugye milyen jó itt Akasztón, kisunokáim? Tiszta, friss a levegő, nincs sëmmi zaj... majd jöhettëk hozzánk a nyáron üdülni, gyümölcsöt szedni, amit akartok. Jobb lësz ez, mint a Balatonon vagy a táborban, mëglássátok.


 

A facebookos hozzászólóknak szívből köszönöm a hozzájárulást, lakberendezési tippjeik rengeteget segítettek és emlékeztettek.

278 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 07:19:56

Jók ezek a dialógok. Jól gondolom-e, hogy a helybéliek még mindig könnyebben fejezik ki magukat szlovákul?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 07:37:23

Egyébként a vidéki házaknál is kedvenc kategóriám ez a kendácsolás. Hogy nem cseréljük ki a fénycsövet, meg a gyujtót a lámpában, hanem gecizünk vele percekig, hátha sikerül bekapcsolni. És nem két nap óta ilyen, hanem évek óta.
Meg a hengerelt mintás fal! Az egész faluban összesen egy henger van, mindenki azt kérte kölcsön festéskor, úgyhogy minden házban ugyanaz a minta, plusz a kocsmában is.
Ez a posztban ugye nincs benne, de az ilyen házakat szokták kivülről ugye tükörcserepekkel díszíteni, a vakolatba applikálva. A vizesblokk felüli falon meg folyik a rozsdás lé, mert a villanybojlert átmenő csavarral tette föl a nagyeszű, vidéki mekkelek.

GAbica 2010.03.24. 07:54:48

A dédapám pesti volt, de a leírás tökéletesen ráillik. Kivétel a sütik, mert dédanyám sütijére ácsingózik a szívem úgy 89 óta, mert akkor halt meg. És csak ígérgette mindenkinek, hogy egyszer majd elmondja a recepteket, de nem került rá sor.
A vidéki rokonok nálunk kastélyban laktak, legalább volt hely hol rohangálni. Az ő szüleik meg tökéletesen csili-vili-vadiúj állapotban tartott házban, ott csak egy iszonyatos volt: az az állandó, tömény trágyaszag. Tehenekek, disznókat, libákat és mindenféle lábasjószágot tartottak, amikor leutaztunk hozzájuk, akkor három nap múlva kezdtem el levegőt venni úgy, hogy nem hányingerrel. Kicsit sok volt az egy köbméterre jutó állati ürülék :D

És köszönöm a posztot, most csodásan nosztalgikus hangulatba kerültem, orromban érzem a dédi sütijeinek illatát :)

GAbica 2010.03.24. 07:56:11

@El Topo (Sgt. Elias): A dédapám asztalos is volt, ő saját maga készített hengereket. Mai napig megvan belőle 4 vagy 5, mind külön mintával. Menő volt a maga korában a dédi, mindenki tőle kérte kölcsön :)

nyuszy 2010.03.24. 08:40:25

Zseniális!
Ugye lesz még folytatás?

Styxx 2010.03.24. 08:42:39

"a Csordás Marikát - ismertétëk, az unokahúgával egy évfolyamra jártatok - itt elütötte a kombájn a Liliom utcában..."
:-))) akasztói Akasztófahumor. Halálos utcai kombájnbaleset, ilyen a mad maxban sincs. Amúgy kiváló, csak a nyári konyhát hiányolom a szerzonális legyekkel, és remélem lesz folyt. köv. amikor az egész falu Stadler Józsi álmának a megépítésén szorgoskodik a sok-sok Utolsó vacsorából visszaigényelt ÁFA forintból.
@GAbica:
"A vidéki rokonok nálunk kastélyban laktak"
hopplá, hopplá, akkor ezentúl szólítsunk simán Főméltóságos Asszonynak?:-)

2010.03.24. 08:45:11

Nálunk szerencsére nem volt kockaház, 50-es évek végén építkeztek a nagyszülők. De a konyha az stimmel, ott ment az élet:) Viszont egy nagyon snájdig cseresznye mintás lámpa volt csak hagyományos körtével:)

GAbica 2010.03.24. 08:49:11

@Styxx: Ááá, simán cselédi/paraszti származásúak, csak jól helyezkedtek rendszerváltás körül. :) Meg kárpótlási jegyből erdőt, kastélyt meg földeket vettek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 09:04:34

@Styxx:

Stadlerről jut eszembe, hogy pár éve még volt fent a neten egy galéria a festményeiről. Olyan képek voltak benne, hogy fetrengtem a röhögéstől! de most nem találom.:(

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 09:16:47

Tibi, mi a fasz? Akarom mondani, mi az a "faszád"?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 09:19:35

@GAbica:

Ügyes vagy, így sem rossz, de volt egy ennél sokkal bővebb galéria Stadler saját honlapján, nagyobb méretekkel. Annak idején amikor rátaláltam, hónapokig ezen vinnyogtam.:D

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 09:24:17

@El Topo (Sgt. Elias): en az ilyen uvegcserepes hazakat kiskoromban akkora csodalattal es irigyseggel neztem pedig! :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 09:30:46

@afromagyar:

És a rózsaszínűeket, meg a lilákat?

2010.03.24. 09:37:26

"nehogy megint eperohama legyen" :)))

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 09:40:00

@El Topo (Sgt. Elias): azokat nem, es Hajduszoboszlon, ahol en laktam kiskoromban, nem is nagyon volt ilyen, de nyaranta mindig megcsodaltam egy hazat, aminek az elokertjeben volt egy betonbol keszult kis medence par teknoccel. Hogy a haz hogy nezett ki, mar nem emlekszem, de felenk nagyon sok helyen volt ilyen hosszu tornacos kero (uveges tornac).

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 09:41:38

@afromagyar:

Jó, mondjuk az ilyen fagylaltszínű házak a kilencvenes évek elején terjedtek el igazából.:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 09:43:38

@El Topo (Sgt. Elias): o, hol voltam en mar akkor. 75-os vagyok...
Viszont itt annyira elszoktam mar a szines hazaktol, hogy a multkor, mikor voltam sokkolt a sok sarga-kek-zold-narancs szinu haz.

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2010.03.24. 09:52:47

Az ugye megvan, hogy mindig a konyhaasztal vagy a varróasztal titkos fiókjában volt elrejtve a jutalom Turbórágó? A nyári konyha egyetlen ablakának párkányán napszítta Reader's Digest, Nahát! magazin, a helyi postáról származó Marvel Extra képregény, reggel a masinán pirult pirítós, "ovis" tea citrompótlóval... jaj, de régen voltam gyerek :)

Mitya Ivanov 2010.03.24. 09:54:10

kurva jó az írás.
Minden második hétvégén eljátaszottuk mi ezt, csak mi a bakonyba mentünk, nekem ott volt a vidéki mamaék. Már kockaházban laktak, de a berendezés stimmel, olajkályha, kép a falon, Krisztus a Getsemáne kertben, viszont semmiféle lemezjátszó nem volt, sem írógép, volt viszont a padláson első VH-s puska, sok villanyszerelős cucc, mert nagyapám körzetszerelő volt még a 1931-től 71-ig. Meg persze a tyúkok, meg a libák, az egész baromfiudvar, a falvédők, a kutyák a macskák, apám és nagyanyám harca azon, hogy mit keres a macskatányérja benn a konyhában, anyám és nagyanyám harca azon, hogy mi mennyire poros, és mi miért nincs letörölgetve és miért ragad a viakszosvászon az asztalon és miért nedves az ajtóra felrakott színes műanyagszalagok, amikor a gyerek (én) rohangál, és ha az nedves akkor összeragad és a gyerek megfullad, vagy belegabalyodik és kitörik a nyaka.
A mama sokszor vágott csirkét is, amit megpucolt, majd felakasztotta a valahova, és nem figyelt rá és belepetézetek a legyek. Én ezt észrevettem és apám is, aki elkezdett örjöngeni, hogy miocsoda szokás ez, és összeveszett a mamával. De amúgy nagyon jó volt ott lenni, olyan szavak mint stelázsi, stanicli és kászli, meg az is, hogy én keverhettem a csibéknek az indítótápot, meg a vizes kenyeret és a főtt krumplit, olyan jó volt, hogy még én is éhes lettem tőle.
Meg a bandázások a szomszéd rossz gyerekekkel, lóhuggyal teli kis tóban fürödtünk nyáron, majd kiütéseket kaptunk, meg elalatattuk a csirkéket, és ribillió lett. Meg a német autósoktól márkás sörösdobozokat kunyeráltunk, rég volt szép volt, sokáig falun akartam élni, de már nem fogok asszem, meg amúgy is ez a világ eltünt teljesen.

Styxx 2010.03.24. 09:54:17

@GAbica:
"Meg kárpótlási jegyből erdőt, kastélyt meg földeket vettek." azta Q, grószfaterék élelmeskedtek, te meg itt lebzselsz a modoroson:-)
@afromagyar:
faszád = homlokzat.
Felénk emellett az irodai iratlefűző bugyit meg faszciklinek hívják. Arra is sokan rácsodálkoznak.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 09:57:21

@Vonatosi Márió: kockacukorra csepegtetett Diana sosborszesz, vaniliacukor illatu konyhaszekreny, benne ciradas szelu tanyer egy hetes, szikkadt pogacsakkal (konyharuhaval letakarva).
A fiokban gomb, ollo, cerna, valami megmagyarazhatatlan modon vonatfulke-szag (es nagyapam egyik zapfoga).Ezereves napszemuveg, kifogyott tintju golyostoll, elemek, csigateszta-csinalo.

GAbica 2010.03.24. 09:57:46

@Styxx: Grószfater tesója. Mikor kicsi voltam, szívesen örökbefogadtak volna, most milyen puccos kisasszony lehetnék. Még a farkat is kesztyűben fognám meg :D

leone007 2010.03.24. 09:58:50

Ez tökéletes lett, de pörkölt helyett töltöttkáposzta :) A nyírségben ahol nagymamám lakott, ha megkérdezik mit főzöl a hétvégén, a húslevest, a töltött kápsztát meg a sütit nem is mondják, mert az annyira alap :)

Mitya Ivanov 2010.03.24. 09:59:51

@afromagyar: és a kendővel letakart töpörtyű, ami avas volt, de nagyapám csak azt ette meg.
Meg a egyhetes kelt kakaóscsiga, amit azért tartottak meg, "tejhő-teáho még jó lesz reggelre"

Kis ember 2010.03.24. 10:00:25

Nekem az apám a konyhában az asztal mellé tolt sezlonyon evett nagyapáméknál. Mikor a csokimázas-franciadrazsés tortát is megette (előtte húsleves és sült kacsa sült krumplival!) egyszerűen csak hanyattdőlt és már tudott is aludni.

Igaz, akkor az út nagypapáékhoz minimum 3 órát tartott a wartburggal, ma egy-másfél óra.

Winston Smith 2010.03.24. 10:00:56

10 pontos írás! :)

Egyedül a sparhelt hiányzik a leírásból - az én nagyszüleimnél az volt a sztenderd, nem a cserépkályha meg a gázpalack.

Mitya Ivanov 2010.03.24. 10:01:02

@El Topo (Sgt. Elias): én lementettem az jobb képeket, megvan otthon gépen. Tudom, hogy egyszer még sokat érnek:)

GAbica 2010.03.24. 10:01:39

@Mitya Ivanov: reggelihez vacsorához rumostea. "Nem árt az a gyereknek Gizikém, csak erősödik tőle!"
Nagymamámnál meg tejszínhabos kakaó, holland kakaóból főzve, habszifonos tejszínnel, amit ha jó gyerek voltál (és mindig az voltál a nagyinak) akkor rátehetted a formázót és te nyomhattad :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.24. 10:08:15

@El Topo (Sgt. Elias): az Aranyháromszög és környéke, bár jelentős - vegyesen - magyar, tót és sváb gyökerű közösséggel rendelkezik, talán a legkorábban magyarosodott el. Szóval nem egy Békés vagy Kesztölc.

2010.03.24. 10:10:46

Nagyszüleim egy időben hagymáztak, téesztől béreltek földet, beültették vöröshagymával, ősszel a kiszedett hagymát nagy halomban lerakták a ház elé, összeült a rokonság, megpucolta, a konzervgyár meg felvásárolta. Azok voltak a szép idők, hagymapucolás közben olyan sztorikat meséltek egymásnak, hogy az ember éjjel nem aludt tőle:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 10:10:49

Az eperfa a baromfiudvarban. Jo nehanyszor kemenyen megfosatott minket, annyit ettunk az eperbol.

Nagyanyam csoszogasa (szerko: otthonka, alatta harisnya, gumival a combnal megfogatva), felretaposott papucs.
Temetesen/postara meneskor kendo, szandal vagy ilyen nagyis felcipo, kistaska.
Hajaban kis fesuk csat helyett.
A szobaban, ahova szinte csak aludni lehetett bemenni, az asztalon karton poharalatettel letakart szaju vizeskancso, mellette az elmaradhatatlan hatvakaro kes.
A fotelek hattamlajan horgolt kerek biszbasz, ami mindig leesett. Himzett viragok bekeretezve a falon.

Mitya Ivanov 2010.03.24. 10:11:34

@Modor Tibi: ha személyes élményekből írtad, akkor irigyellek, akasztó, solt, Kiskőrös a 90-es éveke elején-közepén marhára érdekes terep lehetett, meg izgalmas is, mindenből bor lett, vagy dízelolaj:) és sokan meggazdagodtak

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 10:14:34

Na az ilyen helyi rosszgyerekekből nekem is kijutott!
Voltak unokatesóim Hódmezővásárhelyen. Na most ez elvileg város a XV. század óta, gyakorlatilag viszont falu, ugye. Annak idején sráckoromban nyaranta egy-két hétre leküldtek anyámék a jó vidéki levegőre. Kövérkés, szemüveges, városi gyerek érkezik a viharsarokba. Július közepén fehér, mint a bolti zsír.
Amikor először megjelentem az utcán, rögtön körülfogtak a helybéli csibészek. Kérdezték az unokatesómékat, hogy "hát ezt a pesti, táposgyerököt mög honnan szedtétök?" Szivattak rendesen, a tengóba nem vettek be, meg csúfoltak, ahol értek. Némi tettlegesség is előfordult.
Hanem aztán összeszedtem magam. Konkrétan az történt, hogy a szemben lakó Balogh gyerek kicsit elgaloppírozta magáta szivatásomban.
A bringákat ugyanis akkoriban és ott a kerítésnek döntve volt szokás tárolni. És a Balog srác áthozott egy csomó répazöldjét otthonról, de itt ipari mennyiséget képzeljetek el, és telepakolta vele a bringámat. Még a küllőket is befonta vele. Türelmes csákó lehetett. Én meg, mikor ezt észrevettem, valahogy akkora sértésként éltem meg, hogy szó nélkül átrohantam a szomszédba, kirángattam a kölköt az utcára, és úgy megrugdostam, hogy netovább. Nem is értem, hogy lehetett, legalább egy fejjel nagyobb volt mint én. Na utána lett némi respektem már, még Mártélyra is kivittek magukkal snecizni a menőcsávók.:)

green02 2010.03.24. 10:15:12

"Gabikám" Anikóhoz: Bilagitot beraktad?
Ez meg leolvad:
food-detective.hu

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 10:17:42

@Modor Tibi:

Értem, Tibikém, de a mondatfűzésből, meg az általam nyilván elképzelt tájszólásból nekem az jött le, hogy ezek akármikor átváltanak szlovákra.:)

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2010.03.24. 10:21:01

@Vonatosi Márió: Fel: süt, le: főz (parázslik a gerjesztő, nyáron 47,5 fok a nyárikonyhában, de a töltöttkáposztás-fazék azért rotyog)

vincere 2010.03.24. 10:24:30

b+ Tibi, ez egy az egyben a mamám falusi háza :) cska az a Jókai utcában van...
ja, és a trágyaszag & füst kombó alap, ennyit a jó vidéki levegőről!

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2010.03.24. 10:26:08

@vincere: azért bármikor felcserélném a koszos körúti szmoggal. Tehéntrágya meg akácfüst? Hol rossz az? :)

vincere 2010.03.24. 10:26:26

a szüleim lakásában (egyszer kifejtettem, mennyire rohad szét az egész, de "jó az úgy"), a mai napig a 20 éves hengerelt festés van, a kisszobában lehet látni az alatta lévő két réteg szintén hengerelt festést...

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.03.24. 10:32:27

És a sufni a kert végében?!

A nagyapák cuccai közötti turkálás. Volt ott II VHból ittmaradt német kézigránát tartó fém doboz, katonai sátorponyva, olasz háborús gilera apró darabokban, ruszki katonai balta.

Meg a telken átlósan átfutó betemetett lövészárok, amiből tucatszám kerültek elő a töltényhüvelyek amikor a csatornát bevitték a telekre. Petróleumlámpa, régi benzin lámpa forrasztópákához. Alexandria Illatos Egyiptomi Szivarka fém doboza.

Ééééés a legfontosabb, a hadibicikli amin gyerekfejnyi nagy fekete Bosch tipusú kerékpárlámpa virított a tetején forgató kapcsolóval. A nagy rugós igazi nyereg amit soha nem értem fel amikor kerékpározni tanultam.....

Hajjaj mennyi (most már) kincset érő szir szar volt ott egyrakáson...

CernaGeza 2010.03.24. 10:35:08

@El Topo (Sgt. Elias):

- A mártélyi snecizés nekem is megvolt:) (az ártéri kempingben nyaralás folyamán...)

GAbica 2010.03.24. 10:37:22

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: szerintem a nagyfater sufnija az külön posztot érne :D
Nálunk egy egész teleknyi cuccot halmozott fel (értsd: két teljes értékű telek, plusz még egy jó pár négyzetméter kiirtott erdő helye. Jelenleg, miután anyámék eladták, éppen mini lakóparkot építenek rajta, akkora volt. Na azokról órákig lehetne mesélni, amik ott voltak.

vincere 2010.03.24. 10:37:38

nekem a legnagyobb misztikum a mama ágya alá bedugott, a németországi rokonoktól kapott puzzle volt (valami alpesi hegyet ábrázolt). nem játszhattunk vele, mert biztos tönkretesszük, de mindig bepróbálkoztunk titokban, aztán lebuktunk.
ebből aztán az lett, h. nagy puzzle-kirakós lettem, amikor már volt saját pénzem, h. vegyek belőle.

Gumineaux 2010.03.24. 10:37:38

Régen falun minden érdekes volt egy városi gyereknek, de ott aludni nem szerettem. A szobában ugyanis permanens HTO-szag volt, ha be volt kapcsolva a kályha, ha nem. Ezt a szagot az ágynemű is átvette, meg a subaszőnyeg is a falon. A kályha mellett egy dobozban szén is volt (?). Az ágy matracának a közepén mély vályu: a papa kb 150 kilós testének lenyomata, amibe mi, gyerekek folyton belehuppantunk alvás közben.
A falon Jézus vérző szívét mutatta, ízléses, „aranyozott” barokk stílusú, műanyag keretben.
Egyszer elvittek bucsuba (sic) is. A helyi gyerekek jót röhögtek rajtam, a pesti nyápicon, aki rosszul lett a sergőn (körhinta) és haza kellett támogatni. :)

tom64 2010.03.24. 10:38:15

70-es évek eleje,iskolai szünet...
Vasárnap reggel egyedül ébredek,mert nagyanyám elment a hajnali misére.Alig világosodik,bekapcsolom a fából készült rádióállványon lévő Orion néprádiót,amely a Kossuth-ra volt tekerve.A műsor nem érdekelt - nem is értettem igazán -,viszont a zölden világító állomáskereső-előlap nagyon hangulatos volt.
Este...
Lehet választani,kacsa-,vagy libazsíros kenyér,jó sok pirospaprikával.Utána bontunk egy meggybefőttet,amelynek fanyar-szirupos levétől olyan grimaszt vág az ember,mint az erős házipálinkától.
A tv-ben nyolctól az Angyal lesz,mondja nagyanyám,csak az a baj,hogy már két napja ugrál a tévé képe.Ha rácsapunk a tetejére,van,hogy nem ugrál,ha bemelegszik,akkor meg szinte teljesen megjavul.Még az ünnepek előtt áthívjuk az öreget a szomszédból - a tévé hátulján szokott valamit tekergetni -,nehogy napokig tévé nélkül maradjunk...

Exchange_student (törölt) 2010.03.24. 10:40:30

szerintem az is tipikus amikor a kőkerítés (hasáb) oszlopainak tetején élére fordított kockák vannak.

Kis ember 2010.03.24. 10:40:40

@Gumineaux:

"bucsuba"

Győr környéki-e vagy?

jet set 2010.03.24. 10:43:23

@vincere: Az én mamám falusi háza. És az tényleg a Kossuth utcában van. :-)
Nagyon ott van a poszt.
"No, hát anyagi nehézségeitëk nincsënëk?" Szerintem ilyet nem mondanak az öregek. Inkább megpróbálnak 1-2 ezret az ember zsebébe erőltetni.

GAbica 2010.03.24. 10:44:49

@jet set: Egyetértünk. Meg ha tudják, hogy úgysem fogadnád el, akkor becsempészik a "hazaiba" amit csomagolnak.
Viszont elfogadni meg nem akarnak semmit, még egy liter tejet sem vehetsz nekik.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 10:45:12

Mikulaskor ablakba kirakott csomag, csokimiki, husvetkor csokinyul?

Hal Stanton 2010.03.24. 10:46:16

"Amíg készen nem van az ebéd." Ez mennyire tipikus szöveg. Szagokat, hűvöst, meleget lehetett érezni. Tökéletes leírás.

Dr. Kward 2010.03.24. 10:46:52

@green02: szia! A nagybátyám nem olyan régen részt vett étel-intolerancia vizsgálaton, de az hetekig tartott. Te ismered ezt a tesztet, amit food-detective.hu honlapon mutatnak be? Mennyibe kerül, mert ezzel kapcsolatban nem találtam információt? Van tapasztalatod arról, hogy mennyire megbízható? Azért nem mindegy, de az sem, hogy 1 óra, vagy 3 hónap...

MagyarZizzi (törölt) 2010.03.24. 10:48:35

Ismerős, bár az én nagyszüleim mind városban laknak, de legalább vidéki városokban. A cseresznyefára akasztott rádió megdobogtatta a szívemet, a nagypapám pont így szokta a kerti asztal fölé rakni a rádiót, hogy hallgathassa a "Jó ebédhez szól a nóta" című népművelő hangjátékot. :-D Csak a Miska-kancsót hiányoltam a konyhaszekrény leírásából.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 10:52:28

Mondjuk vidéken igen jó eséllyel lakik valaki a Kossuth utcában.:D Egy csomó olyan települsét ismerek, ahol nem is bagyon lehet máshol lakni.:D

daraltbel 2010.03.24. 10:52:47

Az én nagyszüleim egyfolytában káromkodnak, a magyar és horvát nyelvet váltogatva. És nagyfater folyton ugyanazokat a téeszcsés anekdotákat meséli.

Silent Bob 2010.03.24. 10:54:06

Áhh, szüleim ott laknak 10 km-re. :D Mi ugyan "pöstiek" vagyunk, de a nagyszülőknél megvolt ez az életérzés. Már az elején gyanús volt, de a csengődi csatlakozás feltette az i-re a pontot.

Gumineaux 2010.03.24. 10:55:59

@Kis ember: Nem, de apám rokonai Vas megyében (Zsédeny, Nick) éltek.

2010.03.24. 10:56:40

@El Topo (Sgt. Elias): valamelyik Moldova könyvben volt leírva, hogy a szegény helyen az utcanevek többnyire Kossuth, Petőfi, stb., vagyis forradalmárok, gazdagabb településeken meg Széchenyi, Wesselényi, stb., a reformer haladó nemesek.

2010.03.24. 10:57:11

@Gumineaux: ahh, a nicki gát...:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 10:59:17

@Hadrian77:

Igazán kemény helyen meg Szántó Kovács János.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.03.24. 10:59:51

@Gumineaux:

erről nekem a régi szakszervezeti üdülő ugrik be:)

scsaba1 2010.03.24. 11:07:42

@El Topo (Sgt. Elias):

Ahogy a hasonló színű egy- vagy kétgombos öltönyök is.

noirp 2010.03.24. 11:11:29

Jaj, de nagyon király! Szinte érzem a szabad föld-kockákkal telített budi odőrjét :)
A budi falán naptár is van sztem.
Minden stimmt, és nemcsak a Kunságban. Jóval északabbra (Polgár) is ilyen a vidéki mamáék házatája :) Nagyon bírtam!
Ja: lehetnek a konyhában a pad/lóca környékére téve többéves Ludasok is.

2010.03.24. 11:12:11

@noirp: Kincses Kalendárium a király:)

Mitya Ivanov 2010.03.24. 11:13:01

meg a kibaszott univerzális terménydaráló, amit kisgyerekként mozdonynak néztem és olyan leviselhetetlen hangja volt, hogy rémálmaim voltak tőle

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.03.24. 11:15:01

Ragyogó, hibátlan leírás, imádon a megduplázott betűket a "rendessen"-ben :D miért így beszélnek falun az idős emberek? :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 11:16:13

@Hadrian77:

Azt ma már nem is tudják, ki volt.:D

Meg volt az a komszomolec gyerek is, most nem jut eszembe a neve, aki apját-anyját befújta a csekának!

2010.03.24. 11:19:38

@El Topo (Sgt. Elias): apai nagyszülők falujában még van Ságvári Endre utca:)

GAbica 2010.03.24. 11:21:19

@Hadrian77: Tudnád hány helyen van még Lenin utca is :)

noirp 2010.03.24. 11:24:03

@afromagyar: Apai nagymamám tavaly nyáron simán előhúzott a fiókból egy olyan kereklencsés napszemüveget, amilyet én Szörényi Leventének egy fotóján láttam csak (és a fotó 1965-68 körül készülhetett). Elkunyeráltam, hazavittem anyámnak, "nézd, itt a Szörényi napszemüvege". Hát mit mondjak, anyám elalélt :)))))

noirp 2010.03.24. 11:25:13

@Hadrian77: hú, télleg!(Kincses K. még volt 2009-ben)
Gyerekeknek meg Lányok évkönyve, meg Misa évkönyv.

2010.03.24. 11:27:12

@noirp: jobb helyeken azért az Új ember is ott volt a Szabad föld mellett:)

2010.03.24. 11:30:51

@El Topo (Sgt. Elias): Oleg Kosevoj volt a feljelentő?

nagysuhi 2010.03.24. 11:30:57

A tyúkól melleti sufniban 100 éves Kühne márkájú öntöttvas tekerős daráló, egy méteres lendkerékkel. Ledaráltam 1 vödör kukoricát és reggel azzal etettem a tikokat. 10-20 éves, bőrös olajfesték, amit a kemény ecsettel szétkentem az istállóban levő öreg bútorokon. Az udvaron őskori csoroszlya és vetőgép, a rozsda már félig felfalta ( akkor még nem volt divat a fémgyűjtés ). A kerítésen a mindenhonnan összeszedett tejeszacskók, drótdarabok, hátha még jó lesz valamire. Kerekeskút, láncon lógó pléhvödörrel és finom friss vizet lehetett húzni belőle és beleinni a vödörbe. 14 éves városi gyerekként hülyíttem a falusi lányokat.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 11:32:18

@Hadrian77: nagyanyam a Kepes Ujsagot gyujtotte, sot: be is kottette szep, piros kemenyfedeles konyvbe. Alig lehetett megemelni, olyan nehez volt.

Osszegyujtott Szuperinfo es egyeb hirdetesi lapok megvannak?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 11:32:54

@Hadrian77:

Neeeeeem, Kosevoj Partizán volt.

2010.03.24. 11:33:58

@afromagyar: azok mindig elfogytak zöldségpucoláshoz és egyéb konyhai munkákhoz:) De volt egy Maria Treben könyv.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 11:36:08

@Hadrian77: nalunk ujrahasznositas volt, krumplipucolas utan ment vissza az ujsagkoteg tetejere... sot, labasalatetkent is jol szuperalt. Igaz, utana nem volt ember, aki szivesen lapozgatta volna, de nem szabad semmit kidobni!

noirp 2010.03.24. 11:36:33

@afromagyar: "hajában kis fésűk csat helyett"; hajaj, anyám még tud bánni a kontyfésűvel, egész napra pikk-pakk megvan neki a frizura...én meg már nem, az istennek se, negyedóra múlva csúszik le a fejemről..

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 11:37:12

@nagysuhi:

Jaj, valahol vidéken minden második háznál volt amerikai hurkatöltő. Előtte nem is tudtam hogy amerikában tudják, mi az a hurka.
Még ilyen háború előtti kivándorlók küldték haza a harmincas években, vagy hogy.

2010.03.24. 11:39:20

@El Topo (Sgt. Elias): biztos bajor kivándorlók vitték ki, azoktól meg ellesték és hazaküldték:)

parrre 2010.03.24. 11:40:21

Az előszobafalas képet nálunk csináltad, csak tudnám mikor !?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 11:41:29

@Hadrian77:

Ellesték és nagyiparilag gyártották?
Mert ez ilyen bazinagy öntöttvas cirkli volt, és szépen bele volt öntve, hogy MADE IN USA BOSTON

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 11:42:48

Es mi van a kornyekkel?

Vasut a kozelben, mindig odahallatszik a vonatok zaja (masik mamanal strand a kozelben, mindig odahallatszik a hangosbemondo. "Hullamveres, hullamveres", "XY-t varjak a hangosbemondohoz", ilyenek.)

Kisbolt, nagybolt, nepbolt (bar ez varosban volt inkabb) sarki-bolt, TUZEP, AFOR...

Gumineaux 2010.03.24. 11:44:28

@afromagyar: ÁFÉSZ
Mosószappantól a permetezőszerig minden. :)

2010.03.24. 11:44:50

@El Topo (Sgt. Elias): öntöttvas? az kemény! én csak a hagyományos pléhhengeres, fanyomósat találtam meg a padláson, a 80-as évek elejére már modern tekerőssel dolgozott a család a disznóöléseken.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 11:47:00

@afromagyar:

Ahhoz nem kell vidékre menni, én minden éjjel hallom, hogy tolatnak. Vasútnál lakom. Erre sok: vonat jön-megy és el-elnézem,: hogy' szállnak fényes ablakok: a lengedező szösz-sötétben.:):):)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 11:49:02

@Hadrian77:

Hát, ezek még az örökkévalóságnak készültek.

2010.03.24. 11:51:14

@El Topo (Sgt. Elias): nagyanyám ősszel eladta a házát és városba költözött, elhoztam tőle a 25 éves Csepel biciklit saját használatra, az is ilyen örökkévalóság darab. Falusi biciklik svejci sapkával az ülésen?

noirp 2010.03.24. 11:52:23

@Hadrian77: sőt, kettő!
--Egészség Isten patikájából
--Gyógyeredményeim

Az első az nem is volt olyan rossz! Igazából ez, meg egy még régebbi gyógynövényes könyv (Rápóty-Romvári: Gyógyító növények) van magyarul, meg 1-2 Farmakognózia, egyetemi jegyzet (amikhez kuvvva nehéz hozzájutni).
A 90-es évek közepétől kijött színes-szagos gyógynövényalbumok: híg f*s.

A Gyógyeredményeim szimpla önreklám volt, de legalább szolid, volt vmi bája :)

noirp 2010.03.24. 11:54:45

@Gumineaux: A ropi is ÁFÉSZ-es.
_Pattinka sóspálcika_, gyártja a Gyöngyszöv ÁFÉSZ, Gyöngyös.
Piros-zöld zacskóban.
Hoj de jó is volt az!

Most Nógrádi Ropogós rulez :)

GAbica 2010.03.24. 11:54:50

@noirp: Az Egészség Isten patikájából eszerint minden nagymamának megvolt? Nekem mindkét nagyanyám őrzött belőle otthon.

Skunkworks 2010.03.24. 11:58:12

Tök jó dolog, ha a gyerkőcöket el lehet küldeni nyárra a nagyszülőkhöz. Mire hazajönnek, kipendülnek és a színük is emberi lesz nem mint a városi hullaszín. Tapasztalat. :-)

bárisnya 2010.03.24. 12:01:50

@afromagyar:
jaj, a csigatészta-csináló!
ez már itten nem is modoros, hanem mint az esti tűznézés a Csontbrigádban.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 12:02:44

@Hadrian77: meg egy zsak "deraval" vagy kukoricaval, ami lazan at van vetve az ulesen... Bar azok a biciklik nem Csepel bringak voltak, hanem sima "tehenkergetok".

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 12:04:36

@Skunkworks: jo is, a poszt hatasara most en is _de lennek kisgyerek_!

xboxer 2010.03.24. 12:05:45

Epic, ismét!
Nálunk volt még: flex -valamelyik szomszéd mindíg csiszatolt valamit.
Ja és negro cukorka meg a szarvasagancsból készült csillár.

mocc 2010.03.24. 12:13:39

Minden faluban van Kossuth utca. Mamáék is ott laktak :) Csak ők rendes parasztházban és nem holmi kockában! A fáradtzöld kredencet sem dobták ki és a sparhert is jól bírja még! A mama sütijei meg sajnos már régóta elérhetetlen vágyak :( viszont a leírás töbi része stimmel. Szederfa a kertben,nyáron megközelíthetetlen a sok lepotyogott rothadó gyümölcstől, megaz iszonyatos mennyiségű kacsaszartól s a bebaszott kacsáktól, macskatányér a gáztűzhely alatt-mellett, télen a macskák a kredenc tetején, kutya a sparhert alatt, felnyithatóhokedli, benne cipőpaszta, cipőkefe, kézi kukoricamorzsoló, spárga,Balaton márkájú szemes rádió Kossuth-ra hangolva. Szép volt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.24. 12:17:00

@afromagyar: @mocc: ha így folytatjátok, meg sem állok 3-4 részig :))

Kermit 2010.03.24. 12:21:10

Hiányolom a falvédőt a konyha faláról a frappáns örök igazságokkal. Aki tudjon írjon, plíz!

GAbica 2010.03.24. 12:21:11

@Modor Tibi: Szeretnénk :) És legyen benne a nagypapa sufnija mindenképpen :D

Ringlósztár 2010.03.24. 12:24:01

Te is akasztói vagy?

A budi teljesen autentikus, 12 éven keresztül használtam ilyet, télen nem volt túl komfortos.
Viszont a Szabad Földnek volt egy bulvár része, azt csíptem. A budin újraolvastam, ha nem volt kibaszott hideg.
El Topo: Ez a beszéd - főleg Akasztón - soha nem vált szlovákra, az Kiskőrösön fordulhat elő.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 12:24:03

@Modor Tibi: ne is! Annyi emlek feljott, nekem egesz nap kitart, az tuti. De ugy latom, nem vagyok egyedul vele.

Udvarban ket fa koze kifeszitett ruhaszarito-zsinor, rajta agynemu szarad. Hol volt akkor Persil! Mosokrem volt, ilyen kis muanyag dobozban + BIP oblito. Eleg budi mindketto.
A kut mellett a foldon kezmoso-paszta.
Baromfiudvar keritesere felakasztott kis sarlo, amivel fuvet vagott nagyanyam (merthogy funyiro sem volt).
Haz falahoz tamasztott felmosofa, amire csak ra kellett a szurke felmosorongyot kanyaritani.
A kecskelabu asztalon, ami az udvaron van, az ablak alatt, hul a most elkeszult meggyes pite. Egyelore meg csak acsingozva nezzuk, meg a legyeket kergetjuk rola, mert "nem szabad enni belole, mig meleg, meg beledagad a hasatokba".

a kövér ellenőr 2010.03.24. 12:25:18

Nagymama háromajtós, sötétbarna, fényes politúros szekrénye: élére vasalt regiment ágynemű benne, de rengeteg, tükör a szekrény ajtajának belsejében. Almaszappan szag, mert szappanok vannak bedugdosva az összehajtott ruhák közé, hogy "jó szagosak legyenek" - hozta a Marcsi Bécsből. Meg mandarinszappan. Titokban beleharapni kicsit az opálos, narancszszínű szappanba, majd visszadugni.

Nagymama reggel bundáskenyeret süt, a szagára felébredni. Hozzá tea. Reggeli napsütés. Harangkongás. Tyúk mondja: pákpák, pák.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.03.24. 12:26:03

Ez már kortárs magyar dráma magasságában/mélységében van. A dialógus tiszta Háy János. Nem te vagy Háy János?

GAbica 2010.03.24. 12:26:22

@Kermit:
Hol hit, ott szeretet.
Hol szeretet, ott béke.
Hol béke, ott áldás.
Hol áldás, ott Isten.
Hol Isten, ott szükség nincsen.

vagy:

Úgy kell gazdálkodni, hogy jusson is, maradjon is.
Az én uram csak a vizet issza, nem sírom a lányságomat vissza.
Szomszédasszony elmehet, itt pletykálni nem lehet.

Amúgy Dunaújvárosban van egy múzeum, ahol tavaly falvédő kiállítás volt :D

GAbica 2010.03.24. 12:27:32

Na és ki szeretett dunyha alatt aludni? :)

Gumineaux 2010.03.24. 12:28:58

@Kermit: „Ki az urát szereti/jó ebédet főz neki” – Kicsit horpadt fejű háziasszony, kezében gőzölgő levesestállal, mellette kipödört bajszú (huszárzsír?), mosolygó férfi, vörös fonállal kihímezve.
Alul-felül cirkalmas virágdísz.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 12:34:41

@GAbica:
Kedves férjem, hogyha elmész messzire, jussak én is néha-néha eszedbe!
Sütni-főzni nem nehéz, ha van hozzá elég pénz.
Férjemuram, mit keres a konyhában, várja meg az ebédet a szobában.
Igyál, egyél, de ne henyélj!

Itt kepek is vannak:
hg.hu/cikk/design/7753-elfelejtett-targyaink-a-falvedo-

mocc 2010.03.24. 12:36:30

"Szegények vagyunk, de jól élünk" és a falvédők persze mama keze munkái. Parasztágy megvan valakinek, vagy csak én aludtam benne sokat? Persze dunyhával, egy rakás párnával és télen a fejemen/dunyha tetején macskával. "Mondtam, hogy vágd kia zta büdös dögöt!" - dünnyög mama, de persze ő sem rakja ki a hidegbe. Ágy alatt bili, a padláson régi szekér, kolomp, katonaláda, ezeréves megbarnult újságok oszteoznak a kukoricával, dióval.

GAbica 2010.03.24. 12:40:33

@mocc: A padláson még képek, kismacskák, régi kardok, ruhák, fotók, könyvek. A pincében meg ezerszám az üres üvegek befőzéshez, a télre eltett zöldséget, almák, télre lecipelt kényes növények, nyáron a megérett kovászos uborka, a magok, és a jó hideg szörp, ami mindig a gyerekeknek lett odatéve, mert "úgyis lekódorognak, akkor legyen már valami jó is nekik" :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 12:44:55

Én nem szerettem soha Dunyha alatt aludni. Nem vagyok klausztrofóbiás, de a dunyha az nekem olyasmi, mintha levinnének egy mélyművelésű bányába.

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 12:46:30

nekem a nagymamam viszonylag koran meghalt, igy az o szerepet a keresztnyam vette at, akinek nem volt sajat gyereke. minden aldott nyarat hevesen toltottem naluk. a leiras teljesen jo, raillik a hazra, az utca Arany Janos, de minden egyeb stimmel. Szemben a hazzal a strandfurdo, a strand elott allandoan, elzarhatatlanul omlo forro es hideg vizes cso /kut/. otthon volt egy szigoruan sufnituning kezikocsi rajta ket tejes bodony, azt kellett elhuzni a kutig ott megtolteni, majd haza huzni. a haztol nem messze egy nagyobbacska to, minden este kimentunk oda es bamultuk a vizet, hetvegenkent sokan mostak kocsit a toban (!) felig beleallva az autoval...
Evkozben is sokat jartunk oda, mire leertunk /reggel 8-9/ mar kesz volt az ebed. ebreszto altalaban a gyerekeknek 6-7 a felnottek 5-6, keresztanyam neha 3-4 kozott, azonban este mar a hirado alatt elaludt /7.30/ abban az agyban amiben 10-12 hatalmas parna volt es DUNYHA telen-nyaron. kedves emlekek, nem mulik el nap hogy ne gondoljak erre es foleg keresztanyamra...

papinianus 2010.03.24. 12:48:08

Óriási a bejegyezés:))!
És vasárnapokon a kapuban, a "hokedlin" ülve a szomszédasszonyokkal pletykáló szakasz, miközben mi a Papa által a "Sárkánynál" (helyi vendéglátóegység) vett Leo jégkrémet nyaljuk... Megvan?

GAbica 2010.03.24. 12:50:50

Hokedliről evés, de közben a dédimama a kissámliról eszik, mert még összefő az étel, ha nem figyel....
Más is imádta a kissámlit, és állandó verekedés tárgya volt, melyik gyerek ülhet rá?

Kermit 2010.03.24. 12:52:08

Tévén horgolt terítőcske, rajta porcelánkutya, vagy hattyú arany festéssel. A csipke horgolása félig belelóg Jockey Ewing kalapjába, miközben megy a Dallas.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 12:53:53

@papinianus:

Azbazmeg, a vidéki streetview! Mindent látnak, mindenről tudnak, minden egyes embert számon tartanak.

Piri néni, nem látta a Lajost?
A Lófejűt, vagy a kiskovácsot?
A kiskovácsot!
A bót előtt van, a Kanalas Gazsival, meg a Horváth Gyurkával.

mocc 2010.03.24. 12:53:57

@GAbica: a pincébe én papával kódorogtam le, tőle meg mindig bort kértem. A drága meg nem tudott nekem ellenállni :) Utána meg ment a dünnyögés: "-mondtam már Papa, hogy ne aggyon bort a lyánynak, mér adott? - Nem árt az pár csepp neki!" Aztán ennyiben maradtak.Rendliben sült krumpli? Házirétes?

GAbica 2010.03.24. 12:58:21

@mocc: Éhes vagyok, ne csináld :) Gyümölcsös-diós kosárka? Az a legendás rántott hús, ami valahogy teljesen más ízű/jellegű volt, mint amit akár én, akár anyám, akár bárki csinál? Házipiték? Házi málnaszörp, ami ha 3-4 évet áll a spejzban, akkor zselé lesz belőle? :)

GAbica 2010.03.24. 12:58:53

@mocc: Ja és bort nem kértem, azt kaptam. Csak nem szerettem :)

papinianus 2010.03.24. 13:02:39

És az elrejtett házipálinkás demizsonok miatt állandóan kulcsra zárt "elsőházban" lévő szekrények? Mekkora jelmezeket találtunk! Meg a szép ágyneműket és a családi fotóalbumot...
A nyári befőzések a nyári konyhában? Mázsaszámra a cseresznye, "mer' kell Katiéknak is, meg keresztanyádék is jönnek érte"...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 13:02:55

Vásárhelyen rettenetes zabálások voltak!
Tamás Nagybátyám magasabb volt két méternél, és másfél mázsa lehetett, a két fia pedig nagyon igyekezett túlnőni rajta, egyiknek sikerült is, nem kicsit.
Jutka néném, amikor meglátott, minden nyáron összecsapta a kezeit! "Nem adtok enni ennek a gyereknek? Hát csont és bőr az egész! Na majd mire hazamegy..."
És igaza lett, hazafelé alig fértem be a zsiguli hátsó ülésére. Ebédre ritkán vágott három tyúknál kevesebbet.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 13:05:29

@GAbica: paprikas csirke hazi tarhonyaval. Tyukhusleves csigatesztaval. Parizsi szelet, mert mama nem szereti, ha a mufogora ala bemegy a prezli. Kakaos kalacs, dios kalacs, makos kalacs, zserbo.
Akkor a kulonbozo noi nevekrol elnevezett szeletek: Kata szelet, Jolanka szelet, stb.
Hazi lekvarok, befuttesuveg teteje alatt zizogos folia, alatta tartositoszer, biztos, ami biztos alapon.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.03.24. 13:06:16

@mocc:
A címvédő szerintem Nemesvámos, ahol majdnem mindegyik utcát Kossuth utcának hívják.
Itt:
maps.google.hu/maps?hl=hu&tab=wl

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 13:06:21

@papinianus: ja, igen! Befottek es savanyusagok a szobaban a szekreny tetejen.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.03.24. 13:07:20

@Bárzongorista:
Ja, nagyíts rá a térképre.
Nem lennék itt kezdő postás.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 13:07:39

@afromagyar:

Igen, ilyenek mind voltak. Nagy, kocka alakú tepsikben sütötték a sütiket és Jutka néném kirakta a kamrába, azzal, hogy estig fogyjon el, mert kell a tepsi.
Elfogyott.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 13:08:45

@El Topo (Sgt. Elias): meg mikor osszeultek sutni-fozni, mer' Pirike kislyanya ferjhe' megy. Akkor meg igy keszultek a lakodalmakra.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 13:12:39

@afromagyar:

Aha, amikor unokabátyám nősült, akkor valahogy vettek egy egész tehenet pörköltnek. Például.

Zorita 2010.03.24. 13:15:19

gyerekek, az almacsutkát ne a szemétbe dobjátok, hanem a ganédombra, jó lesz az még

mocc 2010.03.24. 13:17:53

@El Topo (Sgt. Elias): Eetótuk, túútótuk, rátótuk!!! Egyébként Rátót az én falum :) Mármint a filmbéli :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.24. 13:18:19

@Ringlósztár: rokonaim vannak sokan a környéken (persze nem pont Akasztón), amúgy ősfővárosi vagyok.

2010.03.24. 13:18:44

Nálunk ez úgy ment, hogy volt húsleves, utána leveshús rizzsel, rántott csirke és sült oldalas zsírban forgatott főtt krumplival, almapaprika és uborka, pár féle sütemény, sör, bor, szörp:)

2010.03.24. 13:19:37

@mocc: Azt Gyulafirátóton forgatták?

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 13:21:11

csirkeknek bedobott dinnyehej?

mocc 2010.03.24. 13:21:52

@afromagyar: tesóméra is így készültünk. Lagzi előtt levágtunk 30 csirkét, meg egy disznót. Az egész rokonság ott sürgött forgott, polgármester meg cégvezető melósruhában, gumicsizmában nyakig véresen húst cincál, könyvelők, munkaügyesek, titkárnők otthonkában tyúkot kopasztanak, én levest főzök 30 főre és közben folyik a bor meg a pálinka. Jobb buli volt, mint a lagzi.

Building 2010.03.24. 13:23:16

@Kermit: "Ropogósra sütöm a pecsenyét, hogy az uram ne szeressen más menyecskét"!
"Nincs a nőnek nagyobb ajándék, mint egy őszülő férfi halánték!"
Én is kérek még szőttes feliratokat!

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.24. 13:23:20

Hát ha szeretnétek visszatérni a rég elfeledett falusi ízekhez, van egy oldal, ahol mindenfélét vehettek a kecskesajttól kezdve zöldségen, gyümölcsön át a mangalicakolbászig, közvetlenül a termelőtől. A címe:

www.gazdapiac.com

(Tibi, Józsi bocs a reklámért, legfeljebb kitörlitek. De tényleg zseniális oldal. )

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.24. 13:24:10

Szőttes felirat: Kínálva nem lesz senki, de jóllakhat mindenki.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.24. 13:27:56

Meg olyan is volt, hogy 'Ki az urát nem becsüli..' a többire már nem emlékszem.

bekbórd! 2010.03.24. 13:38:33

Nagyon jó a poszt, teljesen beleéltem magam. Az én nagyszüleim nem falun laktak, de külvárosi kertes házban, volt tyúk, kert, szilvafa, szÖLlő.
Az megvolt nálunk is, hogy a nagymama soha nem beszélt egyes szám 1. személyben, hanem "majd a mama süt neked palacsintát" :) Az aggodalmaskodás teljesen tipikus. "Ha kimentek, húzzatok föl valamit magatokra, ilyenkor hamar föl lehet fázni!"

Mimas 2010.03.24. 13:40:02

"Elballagunk, kislyányom, a bótba." Mondta anyám keresztanyja. Nem szerettem elballagni, mert az összes sokszoknyás néni az arcomat csipkedte és puszit adott (szúrós bajuszok!), és megkérdezték, van-e már udvarlóm. 6 évesen.

civistroll 2010.03.24. 13:42:12

Egy kis retro...

Befőttes gumival felrakott 2 laposelemes Sokol rádió, keverőtárcsás mosógép, állandóan leugró gumicsővel, fémlábakon álló zománcos gyerekkád, zöld gumipumpával ellátott hajlakszóró, porceln delfines éjjeli lámpa...

...nekünk gyerekeknek:hahota, kockás, skálás szatyorban műanyag fröccsöntött indánok-cowboyok összegabalyodva, kétoldalú(sakk-malom) mágnestábla...

bekbórd! 2010.03.24. 13:42:23

@mocc: 30 főre 30 csirke legyakva. Így van, én is voltam falusi lagziban, ahol minden levesestányérban volt egy csirkefej ennek bizonyítására.

mocc 2010.03.24. 13:42:34

@Mimas: Azt nem kérdezték, hogy mi leszel, ha nagy leszel?

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.24. 13:43:50

Nekem olyat mondott a nagyanyám, hogy a rozsdás vasakat nem szabad megfogni, mert tetanuszt kaphat tőle az ember. (Előtörténet: valóban volt egy rokon, aki meghalt tetanuszban, miután mezítláb járkált a tarlón, és belelépett valamibe.) De hogy a rozsdás vas hogy jött ide?...

bekbórd! 2010.03.24. 13:45:39

Metszőolló a konyhakredencen alap :)

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.24. 13:46:06

Életfilozófia: "Csak munka és egészség legyen." Ennyi kell a boldogsághoz. A beszélgetések tárgyát így foglalnám össze: "A gyerekek nőnek, szépek, munka van, találkoztam X, Y bácsival/nénivel ő most X helyen dolgozik, a gyerekei nőnek szépen".

mocc 2010.03.24. 13:48:02

@bekbórd: A lagziban nem 30-an voltunk, hanem 120-an. És lehet, hogy nem 30-at vágtunk, hanem kicsit többet.10-20 csirke ide vagy oda, mit számit? :)

Mimas 2010.03.24. 13:49:07

mocc: azt csak a fiúktól kérdezték meg! Egy lyánynak a pálya a férjhez menés.

mocc 2010.03.24. 13:49:59

@Mimas: én nagyon haladó szellemű faluban laktam, nálunk megkérdeztéka lányoktól is!

Mimas 2010.03.24. 13:51:03

Én meg öreg vagyok, és akkoriban még nem kérdezték meg.:)

Pepin bácsi 2010.03.24. 13:52:54

@El Topo (Sgt. Elias): szülővárosomban van még Szántó Kovács János utca és Ságvári Endre utca. De a csúcs: Vöröshajnal.
Enying város. Kemény hely-e ? :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 13:54:22

És akkor még nem is említettük egyáltalán a szomszédolás örökszép szokását sem! Átjárni egymáshoz, beülni a konyhába, belenézni mindenkinek a fazekába, mit főz, mit nem főz? Uraddal hogy vagytok?

"Pörge Dani most őbenne
Ha elbotlik se köszön,
S ha ott kapja, kibuktatja
Orrával a küszöbön.
Pedig titkon oda jár,"

dr. gernika 2010.03.24. 13:58:46

@afromagyar: Nem volt hozzá sziklakert véletlenül? :)

2010.03.24. 13:58:48

@Pepin bácsi: Enyingi Török Bálint, ha ő is onnan származik, kemény hely:)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.03.24. 14:05:18

...és a lavór nagyságú edényben érkező sztrapacska amit szabolcsi nagyanyám "nyögvenyeli"-nek hívott, és 20 évnek kellett eltelnie, hogy rájöjjek a két név azonos ételt takar.

no meg a sör!!! a sok sör és a sztrapacska.

Pepin bácsi 2010.03.24. 14:05:30

@Hadrian77: onnan bizony, az "enyingi eb" :)

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.24. 14:08:19

lavór = vájling, kredenc = stelázsi, lépcső = trepli,
különféle tárolóedények = kotla, függöny = firhang

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2010.03.24. 14:09:03

Előttem van, ahogy Berényben a Kossuth utcában a Teréz néni (piros fejkendőben) fejszével csapkodta a gyúkok meg némakacsák fejét lefele a hátsó ház mellett, épp az ablakunk alatt. Már amikor volt mit, hiszen a tyúkot valaki mindig ellopta. Ilyen esetekben a szintén 80 felett járó Ilus néni volt a fő gyanúsított.

Az udvaron az őskorban ültetett sárga rózsák voltak, de a nagyfater megelégelte a haszontalanságot és uborkát vetett a rózsák közé, úgyhogy nyár végére a kerticsap előtt tekergőzött az uborkaindák szőrös tömege. Az öreg 80 évesen is rumos kávét és Mirindát ivott, meg persze a saját borát ha volt. És mindig volt nála Móricka újság, csak tudnám honnan.

2010.03.24. 14:14:08

Az év nyaralásaim és utazásaim a Vas-Győr megyehatár mellé, a Hanság szélére és Sopronba irányultak, nagyszülőkhöz vagy a nagyszülő testvéréhez, akinek nem volt gyereke és mindig elvállalt minket:)

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2010.03.24. 14:16:52

Berényi nagyfater állandó témái könnyen kimerültek:

"Beszélsz már nyelveket? Ahány nyelvet tudsz, annyit érsz! A lányokkal hogy állsz? Jól van. Na és pénzed van-e? Na itt vany egy kis péz (sic), nehogy oldalbahugyozzanak a kutyák."

georg 48 2010.03.24. 14:18:10

Azért vagyok szomorkás, mert olvasok egy-két gúnyolodó posztot is!
Akár ki akár mit mond, összeteheti a két kezét, akinek volt lehetősége vidékre látogatni. Nincs ebben semmi rossz! Valószínű, hogy inkább megjátsza az agyát, aki ócsárol.
Nekem kitörölhetetlen emlék, hogy állandóan Gombán nyaraltam és nagyon pici voltam, amikor kikezdtem a gunárral és úgy megcsípte a kukimat / akkor még az volt , hogy behugyoztam! Ja, a nagyi minden sérülésre azt tanácsolta, hogy pisáljuk le! Nem lett semmi bajunk!!

bárisnya 2010.03.24. 14:36:07

@Fapuma:
Mamusnál dinnyét kizárólag a tyúkudvar szebbik szélén, kisszéken ülve ettünk. De nem ám szeletelve, késsel! mindenkinek jutott egy 8-10 kilós dinnye fele, azt az ölébe tette és kanalazta. A magokat rögtön a csirkéknek köpködtük, és nevettük nagyanyánkat, aki kenyérrel ette a dinnyét, és nem értette, hogy mi miért nem.

vincere 2010.03.24. 14:46:29

@mocc: tényleg, a felnyitható hokedli! az a másik mamánál volt

holosovice 2010.03.24. 14:50:57

Az én szívemet is megmelengette a szöveg, különösen a konyhának mint az élet kizárólagos terepének már-már költői, ugyanakkor hajszálpontos és lényeglátó felrajzolása. Ugyanezen probléma szélsőséges megnyilvánulása, az ún. "tiszta ház"-effektus, amikor is az új (természetesen kétszintes, ebből adódóan teoretice több generáció számára is alkalmas) ház megépítéséhez akképpen kezdünk neki, hogy a régi házat félig elbontjuk, meghagyunk azonban belőle egy koszlott, alig 15-20nm-es helyiséget, ahol az építkezést átvészelhetjük, sezlonyokat és egyéb az új házba már nem való bútorokat hordunk bele (vö: „konyhakredenc-falvédő-sparhelt”-szentháromság) majd az új (kizárólag alpesi stílusú és hiánytalanul, ám vásári ízléssel felszerelt) ház megépülte után a romot nyárikonyhának nevezzük ki, és az időnk mintegy 98,7-98,8%-át továbbra is ott töltjük.
Éppen ebből kifolyólag vagyok megjegyzendő, hogy szerény véleményem szerint (bár annyira sose figyeltem dialektóligián) Akasztón nem annyira zárt e-znek, mint inkább ö-znek. Legalábbis Akasztótól kb. 15 km-re, ahol én is fölnőttem föltétlenül, és mondjuk azt sem pont így. De, hogy a "jöhettek", az valójában gyühettek, az szinte 100.

vincere 2010.03.24. 14:51:19

@GAbica: a szüleimnél télen (vagyis októbertől márciusig, mivel a kisszobában nincs fűtés...) a mai napig azzal a dunyhával alszom, mikor otthon vagyok, amit a mama sk töltött meg libatollal. fel kellene újítani, de biztos egy vagyon lenne. soha nem fáztam még benne!

vincere 2010.03.24. 14:56:02

@mocc: az én anyukám szokott csinálni igazi rétest, aminek a tésztáját is ő nyújtva. szó szerinte szökőévente egyszer, mert az egy egész napos program, és a konyha teljes területén zajlik. nem is emlékszem rá, mikor csinált utoljára, de a nyáron megfűzöm. össze se lehet hasonlítani az ízét a réteslapos rétessel.
biztos vagyok benne, h. akkor fogok utoljára enni ilyent, mikor ő utoljára csinál...

balra 2010.03.24. 14:58:06

Majd elsírtam magam, kicsit hiányzik ez a rokoni vonal, merthogy kihaltak szegények, ammen.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 14:58:11

Ja, Vásárhelyen még az volt nagy móka, hogy meg lehetett próbálni eltalálni, hogy melyik e hang lesz kicserélve ö-re. Néha sikerült, néha nem.

Gyertek gyerekök! Epröt esztök könyérrel mög möggyel!

papinianus 2010.03.24. 14:58:44

Vasárnapi templombavonulás fehér nejlonharisnyában, sötétkék rakott szoknyában és szandálban? Mise után fagyi - 2 Ft/gombóc, ha szerencsém volt, nem vette észre a mama, hogy nem dobtam be a perselybe a pénzt, így dupla adagot tolhattam, ebéd előtt (!!!). Majd hazafelé szandál levesz, mert a hülyegyerek belelépett az utcán gőzölgő tehénürülékbe...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.24. 14:59:31

majd' besírtam. mindenkinek vannak ilyen rokonai, vagy nem is igazi _harmincas_.

vincere 2010.03.24. 15:02:41

@Silent Bob: b+ ezen akkorát röhögtem, h. mindjárt kirúgnak :)))

2010.03.24. 15:03:12

@papinianus: nálunk ebéd után volt a fagyi, dunsztos üvegben hoztuk a presszóból, mise után nők hazamentek férfiak meg a kocsmába, mi gyerekek is üdítőt inni:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:05:22

@Hadrian77:

Janikám, két korsó, meg egy nagymálna a fiatalembernek!

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 15:08:51

@bárisnya: bizony a dinnyet szigoruan kanallal kellett enni es nem szeletelve, de elotte le kellett engedni a kutba vodorben, hogy megfelelo homersekletu legyen. lehetett /vagy kellett/ kenyerrel enni, ami 3 kg-os kerek alaku alfoldi kenyer volt es a hetfoi kenyernek semmi baja sem volt meg szombaton sem.

Konyha asztal aljabol kihuzhato fiok? teli szoggel, madzaggal, irni mar regen nem tudo tollal, regi levelekkel.

...ott van meg a "tiszta udvar, rendes haz" tabla amit el kellett nyerni es dicsoseg volt ha valaki kiszogelhette a hazra...

2010.03.24. 15:11:39

@El Topo (Sgt. Elias): Nekem egy nagyfröccsöt, a gyereknek meg egy Canada dry-t:) Ja és volt fából eszkábált asztali kugli, kis fabábukkal és egy acélgolyóval, amit egy emelvényről kellett legurítani, kb egy méter volt az egész hossza:)

papinianus 2010.03.24. 15:12:40

@Fapuma: Tényleg, a kerti kút!!!!! Leengedés közben: "menj onnan, mer' megcsap!" jéghideg, tiszta víz a felhúzott vödörből...

cd-r 2010.03.24. 15:13:04

@Hadrian77: "fagyi, dunsztos üvegben " hahhha, classic ! hányszor mentem én is dunsztosüveggel fagyiért. mire hazaértem az egy üvegbe ömlesztett csoki, málna, vanília stb fagyiból egy félig felolvadt seszínű lé lett, de azért finom volt. :)

papinianus 2010.03.24. 15:19:15

Tesómnak a Papa traktorkülsőből készült homokozót installált az udvaron, a szilvafa alatt, nehogy megsüsse a nap...

Nyáron, aratáskor az utcabeliekkel két bandába verődve ordítottuk ezerrel az árokból: "kombány, kombány, kombány", a másik csapat meg: "klasz-domi-náátor, klasz-domi-náátor".

2010.03.24. 15:26:20

@cd-r: nekünk közel volt a presszó, nem olvadt meg. Vízért meg az artézi kútra jártunk, finom és hideg:) Ha útba esik, most is megállok vizet vételezni:)

peti papagáj 2010.03.24. 15:31:57

jáj, borzalom, nekem ez nem fog hiányozni, ha eltűnik

vincere 2010.03.24. 15:35:13

annyira jó volt ez a poszt meg a kommentek, h. tisztára benosztalgiáztam. egyébként is honvágyam van már, jövő héten megyek haza 3 hónap után, most teljesen felkészülök a hangulatra :)

Zorita 2010.03.24. 15:36:27

@El Topo (Sgt. Elias): egyé möggyet, de lé ne ödd az ümögödet :))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:38:13

@vincere:

Szigorú szeme meg se rebben,
Falu még nem várt kegyesebben
Városi bujdosóra.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:39:29

@Zzz_Zorita:

Az unokabátyámék egyébként remekül ö-ztek, pedig eredetileg pestiek voltak. Innen emigráltak az ötvenes években.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 15:41:25

@vincere: en is megyek haza es viszem ezt a "sotet alakot" is magammal, hadd lassa meg szep hazankat :). Bar a posztban elmondottakat nem tudom megmutatni neki, csak a panelek vilagat.

Zorita 2010.03.24. 15:48:54

@El Topo (Sgt. Elias): őzzön csak mindenki, de főleg azok ne szégyelljék, akiknek az az anyanyelv, legkirályabb

vincere 2010.03.24. 15:48:57

@afromagyar: még nem volt M.o-on?
én csak magamat viszem, de már nagyon várom meg engem is várnak :)

@El Topo (Sgt. Elias): :))

Motorpenis 2010.03.24. 15:49:16

Nálunk ebből állt az ebéd:
"Sárgaleves"- ami valamilyen húsleves, házi metélttel
Főtt hús (marha, vagy tyúk), ehhez paradicsom-, vagy fokhagyma mártás.
Rétes
Sült disznó, rizsa (benne apró darabokban máj)
Fokhagymás marhahús, és a fenti rizsa
Süti.

Ebben a sorrendben ment mindig.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:50:42

@Zzz_Zorita:

Én nem ő-zök, mert lehet hogy itt pesten elmennék vele, de Vásárhelyen egyből kiröhögnének vele.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:52:24

@vincere:

Nem tudom, mi a fene van velem ma.:)

madz 2010.03.24. 15:59:26

nem tudok mindent visszaolvasni, volt már a "tiszta udvar rendes ház" táblácska? és a virágoskertben az üveggömbök? ferdén vágott fatörzskorongra festett falikép? csővázas bútor? kukoricadaráló? gyerekek régi ballagótarisznyája? retrócsillár? kincses kalendárium?
szóval jó volt nagyon!

Motorpenis 2010.03.24. 16:00:57

Falvédő felirat megboldogult öreganyáméktól:
"Szórakozást ne kereS a távolban,Maradj itt a boldog családi otthonban"

Direkt kiemeltem a helyesírási hibát.

A Szabad Föld alap, anélkül nincs falusi élet. Emellett még Kertészet és szőlészet, Kincses kalendárium, Ludas Matyi.

Fejőgép zakatolása? Ha a tehenek az itatót használják, nincs víz az egész komplexumban?
Szétfagyott angol wc, ami rohadt büdös, és műanyag vödörből kell leönteni?

Herlock Sholmes 2010.03.24. 16:08:09

Gyere velem a bótba', kapol téli fagyit.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.24. 16:09:24

kommentek végiglapozása utáni hozzáfűznivalóim.
- a faszád a façade magyaros kiejtéséből származik.
- ez a nagymama főztje egy ilyen legendadolog. attól, hogy egész életében 20-féle kaját csinált folyamatosan, még nem lesz jó szakács, csak rutinos.
- falvédő frappáns örök igazságokkal: google-zd meg a "házi áldás" szót. lesz bőven.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.24. 16:10:20

és még valami:
a maria treben könyv nagymama-bestseller, az elején a pitypanggal és treben nénivel a faintos kis irhabekecsében.

noirp 2010.03.24. 16:12:19

@a kövér ellenőr: Hejjj! A szappanok szekrénybe dugdosását bizony eltanultam öreganyámtól. Nekem is van a szekrényemben Baba szappan. Meg 4 illatmécs, amit ajándékba kaptam, és sajnáltam elégetni. Marha finom reggel belebújni az ilyen otthonos szagú cuccokba. :))

Mandarinszappan: és legalább finom volt? :DD

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 16:12:20

rizsA, ettol mindig beszarok, kepletesen persze es nem attol hogy eszem, na...

madz 2010.03.24. 16:15:18

klasszikus konyhai falvédők:
"férjemuram ne jöjjön a konyhába, várja meg az ebédet a szobába"
"ne hagyd el azt, ki téged szívből imád"

noirp 2010.03.24. 16:27:22

@civistroll: "műanyag indiánok-cowboyok"
Azonkívül ókori görögök rómaiak, gótok/trákok(? de vmi olyasmi), 14. századi páncélos lovagok, Damjanich vörössapkásai és II vh. géppuskások is lehetnek a skálás szatyorban.
Legalábbis az én esetemben voltak. Nagyon szerettem katonázni. (és senki nem jött avval, hogy "lány létedre??")
És a játék lovak, úristen! Azokba teljesen bele voltam zúgva. Nagyon pici gyerekkoromból emlékszem 1 porcelán lóra is. Az még talán 1945 előtti. Aztán az 50-es évek elejéről egypár, már műanyag jószágra. 4-5 centis ló, de teljesen élethű. Kétféle volt: az egyik üget, a másik ágaskodik. Majd 70-es évektől egyféle, amelyik vágtat (de ebből kék és zöld is).
Kevés maradt a műanyag ménesemből és az ármádiám is ki tudja hová kallódott...hajjaj. De a pacik egyrésze mégis megvan :))

Baloggie 2010.03.24. 16:28:48

Jó a poszt, de azért egy dolgot hadd jegyezzek meg:
a szentképek pápista, az asztali áldás szövege viszont kálvinista családra engednek következtetni.
Tibikém azt kell gondoljam, hogy elment a blog egy olyan irányba...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:31:01

@Bachterman:

Ne bohóckodjunk már!
Hány féle ételt kellett volna főznie a nagymutternak? Én sem főzök sokkal többet rendszeresen. Nagymutterhoz nem a Haute cuisine miatt jár az ember, aki olyat szeretne, az keresse föl a Rascas-t, tudom ajánlani!

rdi 2010.03.24. 16:31:22

Az megvan, hogy a műanyag tejeszacskót felvágták csíkokra, és lábtörlőt szőttek belőle?
Semmi kárba ne vesszen.

vázkulcs 2010.03.24. 16:31:29

azok a régi szép nyaralások falun nagyszülőknél, egész nyáron csatangolás erdőn, mezőn. Dunyhás ágyban lustálkodás, olvasás hűvös szobában vályogházban, kint 40 fok meleg, bent jó ha 20. azok a finom jó zsíros palacsinták, sült húsok, kuglófok. Kertből ribizli, eper, fa alatt hullott jó érett sárgabarack. Ősszel kukorica törés, aztán morzsolás, közben lesben állás a góréból tucatjával menekülő egerekre. Fekete-fehér tv amin hol van kép hol nincs. Pottyantós WC, kút a kertben a vize legnagyobb melegben is jéghideg. Lavórban mosakodás. Nagymama aki mindig mondja ha halljátok a déli harnagszót gyertek ebédelni, nagypapa aki néha morog, hogy a kertbe ne rúgjátok be a labdát. De szép is volt.

noirp 2010.03.24. 16:32:41

@noirp: Mekkora marha vagyok, nem tudok írni. Naszóval nem én emlékszem az 50-es évek elejére(furcsa is lenne), csak a lóállományom egyrésze olyan idős. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:33:20

@noirp:

"Emlékek, kicsi ólomkatonák,
kikért annyira sóvárogtam én
s akiknek egyengettem szuronyát -
törökök, búrok, gyüljetek körém!"

Mi a fasz van ma velem?

noirp 2010.03.24. 16:36:48

@Motorpenis: Szétfagyott angolvécé yes, megvan, apai nagymamánál. Olyan odőr van körülötte, hogy attól mindig a nyári gyakorlatom jut eszembe:DDDD... Azt ui. egy olyan üzemben töltöttem, ahol ammóniából karbamidot csinyáltak(Pétfürdő, szép is vagy te)
Mindig röhögnöm kell leöntésnél, mert 2 literes üvegből öntjük le, víztakarékosság okán.

noirp 2010.03.24. 16:38:08

@El Topo (Sgt. Elias): Azt nem tudom, de a verstől nagyon meghatódtam, mert igen idevág.
Még, még, mutasd a saját ólomkatonáidat, naa :))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:42:10

@noirp:

De ma egész nap ilyeneket köptem, lehet hogy lenyeltem valami szöveggyüjteményt, vagy mi.

noirp 2010.03.24. 16:43:21

@Zzz_Zorita: köll is az őzés nagyon, a rosseb ott ögye mög, aki szerint a tájszólás nem szép:D. Aztán gyere Vászprémbe, káresd meg az ágyetemet (és 5 év után olyan király kettőshangzóid lesznek a diploma mellé, hogy ujuj :)))

lepojka 2010.03.24. 16:43:48

Emlékszem minden nyáron a Nagymamánál felejthetetlen két hónapot töltöttünk. Hajnalban a kellemes hűvös hálószobában a dunna alatt a friss kenyér és lángos illatára ébredtünk. Később a Papa megjelent egy lovaskocsi dinnyével,és miközben hűlt a dinnye a kútban készült a tyúkhús leves.Sorolhatnám tovább, de biztos nem vagyok egyedül ezekkel a szép emlékekkel, melyeket feledni nem lehet.

noirp 2010.03.24. 16:43:52

@El Topo (Sgt. Elias): Szerintem csak lelágyultál itten alfába. :D

cd-r 2010.03.24. 16:45:16

@noirp: angolvécé??? na maradjatok már, az úri hóbort ! kerti pottyantós billegős deszkával, meg kibaszott nagy pókokkal a sarokban.

noirp 2010.03.24. 16:51:18

@cd-r: Kaszáspókok a budiban, az ám! Valljuk be: egyszer-kétszer az is kipróbálta, milyen, ha menekültében a kezedben marad a lába, és "kaszál", akiből később Greenpeace-aktivista lett.

ella1988 2010.03.24. 16:51:51

Mifelénk volt melence-fából kivájt,füles tál,szalmából font zsompor,a kiskacsák csollányának aprításához toponár,a kukoricazúzót ma is őrzöm,nagypapa asztali dohányvágójával együtt.Szedtük a disznóknak a talpas muhart,a libáknak a lúdkéket,a tikoknak a tikhúrt-akkoriban még nem volt allergia.Hordtam nagyapám és apám után karkosárban az ebédet a határba,és milyen jóízűen ettem a maradékot,mert a Mama mindig annyit pakolt,hogy nekem is jusson.Szombaton este mindenki összesöpörte az utcát,szigorúan a felé eső részt,nehogy vasárnap reggel megszólják.Ébredtem mlég a kondás kürtölésére,a csordás ostordurrogtatására,és a gondos háziasszonyok igenis összeszedték a lósz..t,mert az kellett az agyag közé,mikor az üstöt tapasztották ki.Boldog gyerekkor,így visszagondolva párásodik az ember szeme

vincere 2010.03.24. 16:52:32

@noirp: nekem is nagyon tetszett a másik vers, ami meg az én kommentemből jutott eszébe. nem is ismertem szégyenszemre, de örülök, h. előjött!

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 16:54:11

@noirp: azt gondolom, csoda hogy emlekszel ilyen dolgokra, hiszen ha a gyerekkorod 45 elottre datalodik, bakker csoda hogy elsz...

nehez volt megtanulni az internetet hasznalni?

elo legenda, csak tessek, csak tessek!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:58:00

@vincere:

És már azelőtt is, amikor azt mondtam, hogy én éjszakánként hallom a vonatokat az ablakomból, ahogy összeállítják őket.
Vasútnál lakom. Erre sok
vonat jön-megy és el-elnézem,
hogy’ szállnak fényes ablakok
a lengedező szösz-sötétben.

lr 2010.03.24. 17:03:34

Höjj, nagyon jó volt ez a poszt.
Már csak azt nem vágom, h ha ekkora az egyetértés ennek a életformának a tutkóságát illetően, akkor miért hivatkozik mindenki a "deamaivilágra", ami pedig mi magunk vagyunk?
Ráadásul a deamaivilágban is van 1-2 jó dolog, amivel kiváltva azt, amit mégis érdemes lehet, beköszönthetne az össznépi optimum. Alapítsak-e párt? :D

Mindegy, lényeg h jó érzés volt olvasni, kommentestül.

noirp 2010.03.24. 17:03:51

@Fapuma: Hát aranyoskám, mért incselkedöl szegény vénasszonnyal. Mán az internetölést megtanúni nem vót ollan nehéz, de monnyuk a ChemCAD-del amikó bánni köllött, meg az ótomata bürettáva', hát...no csurgott a víz a gárendán, tiszta tepett vizes lött az egész réklim, e!

(újra beismerem, marha vagyok, nem tudok írni! Mint azt már fentebb is említettem :DD)

Zorita 2010.03.24. 17:07:27

@rdi: ja, meg a rossz drótokból befonták a demizsont :)

noirp 2010.03.24. 17:09:06

No, további jó mulatást, nekem menni kell.
Várnak haza az ablakban lévő macskapöcspaprikáim :D

Maj' reggel visszaolvaslak titeket:)

Zorita 2010.03.24. 17:10:00

@noirp: csak kicsit kellet a szabolcsi rokonokhoz menni néha, utána hetekig diftongusokkal beszéltem (bár akkoriban még nem tudtam ezt így definiálni :) )

Zorita 2010.03.24. 17:14:22

@cd-r: ja, simán a pottyantós az autentik, született pesti gyerekként elég megdöbbentő volt, amikor először jött a szippantós kocsi (vidéki rokonoknál voltunk épp) :D
tesómmal aztán inkább csak akkor látogattuk, ha nem volt más megoldás
phejj, a városi mindenemet

Agent Cooper 2010.03.24. 17:15:35

Öreganyámnál alapok:

- Bútorok a 60-as évek végéről, még anyám vette az egyetemi ösztöndíjából
- Lenin összes a szekrénysoron
- Világjárók sorozat ugyanott
- Konyakos üvegek a szekrénysor tetején
- Libapásztorlánykás kép a falon
- Nagy dunyha a sarokban
- Olajkályha
- Növények + Starkl-kert katalógusok darabjai mindenhol
- Kis fehér neccterítő a TV és a hűtő tetején
- Sparhelt a konyhában, télen fával megrakva

És végül, de nem utolsósorban a mélyszegénység, és 77 év nyomora a ház minden szegletében.

Gumineaux 2010.03.24. 17:22:33

@noirp: LOL:D:D:D
(De mi az a HÁTVAKARÓKÉS?)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 17:54:44

@vincere:

És hát ugyanaz a pályaudvar is.:)

vincere 2010.03.24. 17:58:21

@El Topo (Sgt. Elias): no pláne. ő a kedvenc költőm egyébként

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 18:03:07

@vincere:

Hát, ez ilyen intim dolog, de az az igazság, hogy engem hosszú éveken keresztül nem lehetett látni sehol J.A. összes nélkül. De tényleg.
Nem mondom, hogy fejben van az egész, de... majdnem.:)

2010.03.24. 18:48:31

Az udvari budinak van egyfajta sajátos bája:) Én elég sokáig használtam akkor is, amikor volt bent is vécé. Olvasgattam az újságokat, néztem a tyúkudvari történéseket:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 18:55:54

@noirp: akkor ezt nem csak en csinaltam??? Huhh, de megkonnyebbultem :).

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 19:10:06

@Hadrian77:

A legfaszább budi amit életemben láttam, az egyik haveromé volt, párszáz méterre a Bucsin tetőtől. Olyan kilátás volt kábelfektetés közben, amiért máshol tízezreket kell fizetni négyzetméterenként. Dollárban, gecau!

2010.03.24. 19:18:15

@El Topo (Sgt. Elias): csendes téli estéken talpig pufajkában és közben a Göncölt nézve:)

TradeMark 2010.03.24. 19:19:49

az én nagyszüleim szegény emberek voltak, de mindig dúskálhattam a dolgokban. volt tyúkhúsleves másfélcentis zsírréteggel, piros meg fehér mártással, kirántotthús, krumplipüre, tejfölös uborkasaláta, turróspite, gyűmölcstorta zselével. fagyim is mindig volt....villával összetörte a málnát a mamám, cukros tojáshabba keverte és megfagyasztotta. hiányzik....

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 19:23:04

@Hadrian77:

Inkább napkeltekor. És frissen indul a nap!

2010.03.24. 19:53:01

@El Topo (Sgt. Elias): reggeli kávé után legalább félórás lapszemle hétvégéken.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 20:04:28

@Hadrian77:

Hát, sajnos nem ott lakom. Amikor meg utoljára ott voltam, akkor félórás lapszemle azért nem volt, mert hajnalban azért harminc fok körül volt. Minuszban.

2010.03.24. 20:13:05

Hmm, a légpuska mintha kimaradt volna, vagy máshol nem volt divatban?

Lenry 2010.03.24. 20:19:49

megint rossz helyre lett pozicionálva szegény buszmeg'. elárulom: a műv.háznál van ;)

egyébként meg ti bejáratosak vagytok nagymamámhoz? mert 1:1-ben le lett írva a házuk :)

redzs 2010.03.24. 23:27:39

nahát:) nem gondoltam, hogy valaki emlékszik még Vitai Ildikóra :) nagyon szerettem a dalait....

Patrick Bateman 2010.03.25. 00:01:20

Most engem is megérintett a nosztalgia... A konyhakredencen állandóan szóló Szokol rádió, vén befőttesgumival hozzáapplikált laposelemmel, reggeltől estig. Nyár végén már fejből tudtam a vízállásjelentés összes városát, hogy az Inn Scherdingnél, a Duna Passaunál, a Sajó meg Sajóbábonynál. Délben aztán kinyerma, játékésmuzsika tíz percben, Zsoldos Péterrel és a tévedhetetlen vájárokkal és kazánkovácsokkal, akik négy hangból simán megmondták, hogy a A-moll menüett '76 oszakai előadását hallottuk, herbertfonkarajannal...

Cabolch 2010.03.25. 00:05:42

@Hadrian77: légpuska, dehogynem. sőt, nálunk még az ostor is befigyelt, öcsémmel gyerekként prímán tudtuk pattogtatni.

a leírás meg a lehető legpontosabban jellemzi a házat/nagyszülőket

vincere 2010.03.25. 00:10:19

@El Topo (Sgt. Elias): erre már nem is tudok mit mondani...

2010.03.25. 00:50:39

haha, szóról szóra így van =) az én mamámék még jobban ë-znek, és én is átveszem, mikor náluk vagyok már egy napnál többet.

noirp 2010.03.25. 08:07:09

@El Topo (Sgt. Elias):

"Az éj komoly, az éj nehéz.
Alszom hát én is, testvérek.
Ne üljön lelkünkre szenvedés.
Ne csípje testünket féreg."

Ebbe mindig, de mindig belefájdul a szívem, nagyon-nagyon. Rengetegszer dünnyögtem (szfvári szép napjaimban) esténként, de mostanában is csak be-bejön (ha hallom, hogy mi az ábra arrafele). Na.
hülye vagyok, tudom.

noirp 2010.03.25. 08:08:13

@Patrick Bateman:

Kabarécsütörtök (2-5-ig)
tyhuha!

noirp 2010.03.25. 08:14:12

@afromagyar: A kaszáspókokra gondolsz? Mert akkor tényleg nem vagy egyedül. :DDD

Jóval később az erkélyünk vasára telepedett egy marhanagy, csodásan tarka keresztes, gyönyörű hálót szőtt. De annyira béna egy istenteremtése volt, hogy nekem kellett legyet fogni neki (a spontán odapunnyadó legyek szétkapták a horgolását). Két hét múlva elmosta a hálóját egy zivatar, aztán nem láttuk többet. Kegyetlen az élet:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.25. 09:30:55

@noirp: en nagyon felek a pokoktol, es mindig arra gondolok, hogy a kaszaspokok gyerekkori labkitepese bosszulja meg magat... felolem lehet nagyon pici pok is, ha tudom, hogy van egy a szobaban, be nem merek menni. Egyszeruen irtozom toluk.

Kismacska (BELLA) 2010.03.25. 09:59:43

Kár, hogy ilyen iszonyat rossz lett a poszt. Úgy értem, hogy szép-szép és majdnem nosztalgikus, de ami lenézést, gúnyt ki lehet érezni belőle, az egészen elképesztő! Ez megint egy olyan blog, ahol a poszt xart se ér, de a kommentek… halljátok, hihetetlenek vagytok.

És nem csupán az az elképesztő, hogy mennyi emléket elevenítetek fel bennem, hanem az is, mennyi szeretet van a szavaitok mögött. Ez az igazán megkapó. Szinte tapintható. Én is városi gyerek vagyok / voltam világ életemben, nekem is volt vidéki nagyim, és amit még nem írtatok le: gyerekkoromban a hokedli volt az asztalunk.

Nagyanyámnak volt kisszéke (fekete műbőr üléssel, fa háttámlával), azon ültünk, a tányér gyanánt használt kis méretű, fehér, füles pléh tálból ettük azt az elképesztően isteni finom húslevesét, ami arany színű volt és ő maga gyúrta bele a tésztát. Utána meg a töltött káposztát – ugyanabból a tálból. :D Vagy amikor még magasabb volt a nyárikonyha küszöbe, arra ültem le. Ezek megvoltak valakinek? Akkor utáltam kimenni, mindig kényszer volt, most mégis nagyon-nagyon szívesen emlékszem vissza és BIZTOS, hogy a gyerekeimnek lesznek ilyen élményei. Ha máshogy nem, keresek egy falusi nagyit nekik. (Persze… nem kell valószínűleg, nagybátyámék még mindig ott élnek. Bár már nekik sincs pottyantós budi.)

Köszi nektek az emlék-felidézést! :D

vincere 2010.03.25. 10:35:25

@afromagyar: én is, de én soha hozzájuk nem értem, nem tépkedtem a lábukat...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.25. 11:40:22

@Kismac - Térdileg még rokkant: ja, a hozzászólók kifejezetten azért járnak ide, hogy valahogy megpróbálják még menteni a menthetőt.

Styxx 2010.03.25. 11:50:49

@Modor Tibi:
az még haggyám, hogy te szar posztokat írsz, de amikor mindenféle gyüttmentnek is mindezt lehetővé teszed:-)

noirp 2010.03.25. 14:44:55

@Modor Tibi: @Styxx:
De meg még minden marhát is ideenged, kommentelni. :)

Celtic 2010.03.25. 15:36:43

uristen, majdnem nagyszuleimnel ereztem magam, pedig Del-Dunantulon eltek :) (En is, extra mulatsag volt eljutni hozzajuk, vagy ket orat ment a vonat 40 km-t (!), aztan volt felora buszozas is. Mindez autoval kb. haromnegyed ora volt, 70-80 km/h sebessegel, dehat nem volt autonk...)

De a haz nagyon hasonlo volt (csak kisse regebbi, kb. a '30-as evekben epult), szerencsere nemelyik szobat csak meszeltek, nem hengereltek :), nagyanyam baracklekvarja es a kolbasz/szalonna mennyei volt (kiveve, amikor egyszer nagyapam veletlenul fenyofabol szarmazo fureszporral fustolte...), mindig volt suti, nagyon jokat lehetett jatszani es az egesz...jo volt...(Akarcsak a post)

Juteszembe, nem tudom, mondta-e mar valaki, de volt egy ugynevezett "gádor", ez egy kis fedett folyoso volt a hatso udvar fele, a haz egyik szobaja elott. Folyoso, tehat ket vege nyitott, egyik oldalrol a haz fala hatarolta, masikrol pedig derekig falazva, azonkivul oszlopok, derekmagassagtol a plafonig (ennel jobban nem tudomleirni :)

Erzsebet 2010.03.26. 19:06:15

Vidéki megyeszékhelyen élek, de szeretek hazautazni 30 km-re lévő szülőfalumba. 77 éves nagynéném él csak ott a rokonságból. Ő is hagyományos ételeket főz, de nagyon finomakat. Az ún. Kádár-barokk házak kényelmesebbek, mint a panel, ahol élek. Én 14 éves koromig udvari WC-re jártam. Nagynénémnél is ezt használom. A Húsvét csak falun szép igazán, itt a lakótelepen dögunalom. Az exanyósom is vidéken él, neki van egy jó szövegű falvédője: Nekem olyan ember kell, ki kocsmába nem jár el. Aki sok pénzt keressen és csak engem szeressen." Neki ez bejött.

Celtic 2010.03.26. 19:33:59

@Erzsebet: Hihi, ez a falvedo nagyanyamnal is megvolt :) Annak idejen ilyen nyomatok voltak, azt kellett kihimezni otthon.

kerikak 2010.04.03. 17:24:45

csak most olvastam de ez is milyen jó, pont ilyen, még a Kossuth utca is stimmel :))))
aranykeretes jézus a falon, a szobák meg tele a gyerekek/unokák által az éves búcsúból vett ócska vásárfiákkal, némelyiken az eredeti fólia is rajta van :) a nap eseménye ha a teheneket terelik haza, a hét eseménye meg a dinnye árus és a dinnyét tényleg a kútban hűtik :))
de a falvédőszöveg nem jut eszembe..

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.20. 04:28:13

Nekem is vannak ilyen rokonaim, és még mindig imádok hozzájuk járni, csak a "pincébe való kinézés" marad el, mióta én viszem a családot "nagypapa, hetvenöt fölött már ne te vezess" felkiáltással. Mindenszentek enélkül elképzelhetetlen. Mindig egyforma, pont ezt szeretem benne.

Állandóan változó 2010.08.26. 18:52:06

Ha "ë"-vel jelölöd azt a nyitottab "e" betűt, amit pl. a délvidékiek valóban nyitott "e"-nek, a palócok "í"-nek, a szögediek "ö"-nek ejtenek, akkor bizony az írásod szörnyen pontatlan. Ezeket gyűjtöttem össze amíg bele nem fáradtam (eredetileg délvidéki, 17 éve pedig szegedi vagyok, szóval van hozzá fülem):

Bennetëkët -> Bennetëket
mënnyire -> mennyire
bëteg -> betëg
beesëtt -> bëesëtt
egyëtëk -> ëgyetëk
készën -> készen
kedvëtëkért -> kedvetëkért
menyëm -> mënyem
titekët -> titëket

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.26. 19:02:08

@Állandóan változó: Ja, ilyen "é"-szerű e-hang. Kösz, bár nem szakdolgozatnak szántam :)

tkf 2011.03.22. 05:20:02

Falvédő:

"Rövid az élet,
hosszú a sír.
Bolond,aki búsul,
bolond,aki sír."

Plusz voltak a fürdőszobában is ilyen tartók vászonból.Azokra rá volt hímezve,hogy "Fésű",meg "Kefe".

Meg persze az a nagyon régi szenes vasaló,kredencfiókban több tucat hajtű,hűtő tetején 500 oldalas MÁV menetrend...

Rég volt...

wynarsky1 2012.02.24. 09:28:38

Igazából ennek a szövegnek nem sok köze van Aksztóhoz.
1. Akasztón a katolikus templomnál nincs buszmegálló (sose volt)
2. Akasztón a Kossuth utcában sosem lakott Flaisz Feri papa(Akasztón egyáltalán nem laknak Flaiszok, ők Kecelen laknak, lehet, hogy Tibi rossz vonatra szállt...)
3. Csordás Marikát sosem ütött el kombájn Akasztón.
4. Akasztón biztosan nem ettek marhapörit rizzsel, ez itt nem lehetséges, vagy nokedli, vagy kenyér(üzemi konyhán tészta eetleg)
5. a kép éppenséggel lehet egy akasztói utcáról, de nem a Kossuth utca
6. Akasztón nincsenek tótok, ők Kiskőrösön telepedtek meg szerencsére, Akasztó 100% nyakas buta, keményfejű magyarokból áll, számtalan vicces, modoros sztorit lehetne írni, ez azonban nem az
süti beállítások módosítása