A vidéki Mamáéknál - Odafelé

2010/03/16. - írta: Modor Tibi

Józsefvárosi pályaudvar a 90-es évek elején, a MÁV kelebiai személyvonata. Anikó a gyerekkel már a vonaton ül, Gábor még gyorsan leugrott az újságoshoz egy Fülesért, hogy legyen "olasz módra" az útra. 

Roliék mindig gyűlölték az alföldi utazásokat. A tömegközlekedéssel legalább két átszállással megközelíthető Orczy tér, és az azt megelőző; a Budáról Pestre, majd annak a legmélyebb bugyraiba levillamosozás a szülőknek is komoly próbatétel volt - hát még a gyerekeknek.

Ricsi levetett cipővel, zokniban áll az ülésen, és a lehúzott ablakon át bámulja a pályaudvar mocskossárga, esőáztatta épületét, a hullámos - tipikus MÁV-os - betonkerítést, a lakókocsis büfét, a kis kerttel ellátott szolgálati lakást. De durva lehet itt lakni - elmélkedik. Az egész vonat eredetileg kékre festett oldalát a sokéves mocsok és a lefolyó rozsdás esővíz színezte ki valamennyire.

Visszaül a helyére. A nemdohányzó másodosztályon semmivel össze nem téveszthető vonatszag fekete műbőrülésekkel, fejtámlákkal, fémszemetesekkel (rajta áthúzott üveg stilizált rajza). A lyuggatott mennyezeten kerek lámpafoglalatok - némelyikből már kilopták az izzót. Figyelmeztető feliratok mindenhol magyarul, oroszul, franciául, németül, olaszul - angolul semmi: "Vietato fumare. Nicht hinauslehnen. È pericoloso sporgersi".

Az utazóközönség főleg hazafelé tartó katonákból, fiatal férfiakból, idősekből áll.

Az egyik huszonéves, egyedül utazó - feltehetőleg Budapesten dolgozó - formán látszik az eltérő öltözködési kultúra: fonott-pepitamintás orrú makkoscipő, lobogó szárú, bő combú, de csípőben passzentos jugoszláv farmer, farmering, számológépes OISAC-óra, hatalmas, vállon hordott sporttárska, a karjára dobva barna foltokból szertelenül összevart török bőrdzseki, vébergyuri-frizura. A vidéki nénik arca pirospozsgás, fogazatukban szépen csillogó, ezüstös hidak és koronák. Sokuk fejükön kendőt hordanak, de a valamivel fiatalabbak őszülő frizurája kivétel nélkül - a hajcsavaróknak köszönhetően - rövid és göndör. Harisnyás, vastag lábuk a félig nyitott cipőből itt-ott kitüremkedik, néhol a bütyköknek is köszönhetően. Mellettük a földön kosár, bőrtáska hatalmas csattal, fonott borítású demizson. És persze falatozás mindenhol: ki szendvicset, ki csirkecombot vagy kolbászt majszol. A vonatút ezt önmagában nem indokolná, de átszállásokkal együtt akár hat- hétórásra is nyúlhat egy hazalátogatás.

Az ablakon kibámulni nem túl izgalmas: Józsefváros és Ferencváros elkeserítően lepukkant iparnegyedein át a Soroksári út, majd Pesterzsébet környékén egyre inkább "kitisztul" a kép, majd Dunaharaszti után Taksony, Kunszentmiklós-Tass, Szabadszállás, Fülöpszállás felé már csak az Alföld tengersík vidéke marad. Egyedül a kalauz érkezése esemény: az emberek kicsit kihúzzák magukat, udvariasan viselkednek jegykezeléskor - megilletődötten nyújtja át mindenki a kis sárga kartont. A vasutas mégiscsak bizalmi, egyenruhás szerv. A kalauzt vizsgáztatni illik, ő pedig büszkén állja a próbát.

-Tessék mondani, mikor ér be a vonat Kőrösre?

-Most kicsit késünk, tíz óra hét perc körül. Át tetszenek szállni a kalocsaira?

-Át szeretnénk.

-Be fogja magukat várni a kalocsai BZMOT, ne tessenek aggódni.

A néni nem aggódik tovább, a MÁV gondoskodott róla is. Szabadszálláson az egyenruhás katonák többsége leszáll. A család is kicsit megkönnyebbül, mert a józan, ám itt-ott szabadszájú és hangos fiatalok jelenléte a vége felé már kényelmetlenné vált a szülőknek. A vonat meg csak halad tovább, és még hol a vége...

-Apu, tök jól néz ki az állomás ezekkel a vörös téglákkal. Egyszer nem szállunk le itt megnézni a várost?

-Dehogyis, nincs itt semmi. Mondjuk én se voltam bent soha. Meg ez nem is város, csak nagyközség.

Úgyhogy Fülöpszállás - hasonlóan a többihez - csak egy állomásépület marad. Talán nem is építettek mögé semmit? Na de hamarosan leszállás, vajon bevár minket a busz? Be. A család megkönnyebbülten száll át Csengődön a helyi Volán-járatra.

Kultúrsokk az előző, vasutas órák után. A sárga busz padlója a friss olajozástól csillog-villog, sehol egy darab szemét. A vezetőt itt nem választja el semmi az utasoktól, ő pedig láthatóan élvezi is ezt a kitüntetett szerepet. Ő a helyi volános.

-Jó napot kívánok, Akasztó Rendelőig kérünk szépen két felnőtt, meg egy gyerekjegyet. A kisebbik még nincs hatéves. Köszönjetek szépen a buszsofőr bácsinak.

-Csókolom! Igen, de júniusba' hatéves leszek, és megyek iskolába szeptembertől!

-Az már valami, nagyfiú! Oszt kihöz mëntëk?

-Az akasztói Mamáékhoz!

-Értelmës kis gyerëk vagy, jól van.

-Hadd üljek a kakasülőre!

-Üljél, mënj csak. Maga mëg nem a Flaisz Feri fia, a Gábor?

-Dehogynem, csak hát elkerültem innen már egy jó húsz éve sajnos. Szeretünk visszajárni, bár az utazás nagyon fárasztó.

-Fárasztó hát, főleg a gyerëkëkkel, gondolom. Hát hogy szalad az idő, emlékszëm, amikor még ekkora voltál, oszt most már komoly, kétcsaládos édësapa lëttél.

-Hát. Pupákok, üljetek rendesen! Mindjárt ott vagyunk a Mamáéknál.

 


Az "állomásépület = falu" ötletét valaki kommentjéből nyúltam, de nem találom. Innen is köszönöm neki.

A zárt ë hangokat igyekeztem jó helyre tenni, de azért ne ebből írjatok beadandót.

A folytatás - A vidéki Mamáéknál hamarosan jön a kádárbarokk kockaházzal, HTO-fűtéssel, görgővel festett, sormintás falakkal.

72 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2010.03.16. 07:39:45

Bár anyámékkel vonaton Balatonra mentünk, de megvolt a vidéki rokonság, kétféle volánbusszal, nagymama meg én, kettesben utazással.
Nagyapámmal meg Érdre jártam Volánnal, és a sofőrök tényleg minden felszállóról tudtak mindent.
Hibátlan, teljesen nosztalgikus állapotba tett.
A durva az, hogy tavaly voltam párszor vonattal Miskolcon. És semmi, de semmi nem változott.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.16. 07:42:29

Az biztos, hogy pályaudvaron lakni durva.
Egy gyerekkori cimborám lakott a Ferencváros-Dunapart pályaudvaron. Anyja vasutas volt és ilyen szolgálati lakásban laktak. Az ablakától másfél méternyire már ment a tolatás.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.16. 07:50:27

@GAbica:

Az lehet, de amről beszélünk, az már nagyjából nincs is. Például a Józsefvárosi pályaudvar nem is létezik már és Ferencváros is sokkal kisebb lett.
Sráckoromban az Orczy téren szálltak át a melósok a munkásvonatokról a BKV járatokra. Tömve volt a 24-es, de még a 30-as is, amelyik a Gubacsi felé szállította ki a dolgozókat. Most meg óránként döcög el egy teljesen üres szerelvény. Se ipar, se melósok.

noirp 2010.03.16. 07:57:08

Hehe, a mai napom már jól indult. :))

noirp 2010.03.16. 08:00:04

"kádárbarokk" hörrr, elalélok :)
A kétpontos e szakszerű használatáért külön tiszteletöm.

GAbica 2010.03.16. 08:00:08

@El Topo (Sgt. Elias): Mondjuk én spec a vonatok kinézetére és az utazókra gondoltam. Munkásvonatok azok valóban kivesztek időközben, most elővárosi irodisták járatai vannak.

virágelvtárs 2010.03.16. 08:11:12

Haha, nagyonjó, a buszvezető külön pluszpont, mindenki minden felmenőjét és azok eredeti lakhelyét kívülről tudja!
Kicsit Off, elképzelem, ahogy én viszem majd a gyerekeket majd mamákhoz. Az egyikhez 3 metró, 24 óra vonat, busz, majd háromkerekű, a másikhoz 2 metró, repülő, transzfer, metró, hév, busz. Imádni fogják. 20 év múlva lesz belőle poszt is!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.16. 08:16:58

Fejem fölött lebeg a cso-cso-csomagom,
A Mende-Sülysáp vonalon utazom
Fejem fölött lebeg a cso-cso-csomagom,
A Mende-Sülysáp vonalon utazom
Kinézek, a kinézek,
Kinézek a vonatablakon

csillafuck (törölt) · http://csillafuck.blog.hu/ 2010.03.16. 08:27:43

mindig lehet csipegetni a vonaton: engem egyszer két román próbált szórakoztatni, de időben leléptem, egész úton be nem állt a szájuk és mutogatták a családi albumot, meg minden.

2010.03.16. 08:49:23

Ezek az ë hangok marha jók:) Régen olvastam ilyen szöveget:)
Én anno jobbára GYSEV vonalon utaztam, azért az egy fokkal jobb volt.

Blackrock (törölt) 2010.03.16. 08:56:40

A 90-es évek óta MÁV és vonatozás ügyben atomra semmi nem változott. De szép is volt Zalaegerszegre le-föl utazgatni katonaként.:) 4 óra tiszta menetidő.

ComLo 2010.03.16. 08:59:32

huu bazz...
Sokat vonatoztunk kiskoromban de nekem vidéki lévén vonat=pest volt sokáig:-).
Viszont ezt a vonalat az utóbbi pár évben exem miatt jártam meg, így most keserű emlékek öntöttek el..:-(

2010.03.16. 09:04:52

Mondjuk az alföldi vonatozás nálam is leverte a biztosítékot, annyira nincs semmi látnivaló az én szememmel.

tudatom 2010.03.16. 09:10:23

Heniál!

A Bp-Debrecen vonalon még mindig járnak ezek a vonatok...
Szerintem az alföldi buszsofőrök nem ennyire bőkezűek amikor ki kell ejteni a hangokat.
Pl. oszt most már kb. így hangzik: oszmosmá

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.16. 09:29:36

Ezt én szó szerint, így ahogy mondod.
Kelebia expressz. Kiskőrösnél tovább a keskennyomtávos kisvonattal, amin faülések voltak fényesre koptatva és kéményes kis szeneskályha a kocsi végében. A lehúzott ablakokon benyúltak a töltésmenti fák. A srácok fölmászhattak a mozdonyra és körbeegyensúlyoztak rajta, mert idő az volt bőven.

Mocoria 2010.03.16. 09:38:27

Nem is durva pályaudvaron lakni. Két nagybátyám is MÁV-os volt, és imádtam náluk nyaralni. Nagyon buli volt az ágyból nézni-hallgatni a vonatokat.
Amin csodálkoztunk, hogy ők már nem is hallották a vonatzajt. Pontosabban a nagybátyám, aki állomásfőnök volt, a vonatzaj hiányát hallotta meg: ha kimaradt egy vonat, vagy késett, egyből felfigyelt rá...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.16. 09:45:27

csak azt tudnám, minek lopkodják a vasúti kocsikból az izzókat, amikor 24 voltos.

vidékiek lévén nálunk az irány épp ellenkező irányba volt, és mi a zsúfoltságon és a mocskos külvárosokon szörnyülködtünk.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 09:46:34

Csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy én Szabadszálláson születtem, 11 éves koromig ott is éltem, az állomás 43 perc sétára avagy 13,7 perc BMX-ezésre van a tiszti teleptől, és ma már város, bár sztem is indokolatlanul:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.16. 09:56:10

Mondd bölcs rabbi -kérdi a kis bóher tanítóját - miért vannak olyan messze a magyar falvak az állomásoktól?
Azért fiam, hogy közel legyenek a sínekhez, feleli a rabbi.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.16. 09:57:09

@Professor Pizka: ááááááááááááááá

reggel van, nekem meg migrénem. szóval. Miért van olyan messze a az állomás a falutól. basszameg. két kávé, rubofen, hát semmi sem elég?

Styxx 2010.03.16. 09:59:02

Az a jugoszláv farmer valószínűleg csak tranzitjugoszláv. Szabadkai ócskapiacról. Jellemzően Casucci (pronansz: Kaszutyi) korábban, picit jobb minőségben olasz, trieszti beszerzés, később, méginkább fércmű isztambuli.
Jó a poszt, gr. Szerintem pontosan raktad ki a zárt ë hangokat, habár mint valaki fentebb is írta, egy az egyben visszaadni a hangzást, (më oszt összecsúszik ott más is Tibikiém, baszazisten az annyát) szinte lehetetlen.
Amúgy meg el tudod képzelni, hogy komoly bölcsészek blogból írnak dolgozatot?:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 10:04:27

@Styxx: hát, nekem már az Erik C-féle BtheBest blog is egy szociológiai szakdolihoz kapcsolódó kísérletnek tűnt:)

hkrisztike 2010.03.16. 10:06:01

A folytatásban remélem benne lesz, ahogy a mama összecsapja a kezét, és szörnyülködik: "Ricsikém, de le vagytok soványodva, hát mit esztek Ti ott Pesten?" :)

Jujj, és még az ajtófélfára rögzített színes, földig érő műanyagcsíkok!! Az brutál. :)

váj mí 2010.03.16. 11:06:50

@hkrisztike: Hűűű.. azok tényleg nem semmik. És milyen undorítóak. Mindig végigfutott rajtam a hideg, amikor hozzámértek... brr!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.16. 11:15:15

@Bachterman:

Még ha 24V-s lenne, akkor valami haszonjárműhöz lehetne használni, de a vasútnál használatos úgynevezett vagonizzó direkt ezért 26V-s és B22d-s fejjel van ellátva, hogy semmi máshoz ne legyen jó. De így is ellopják.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.16. 12:17:55

@simonmondja.: na az volt a kemény. 4 óra Kecskeméttől Kiskőrösig. Decemberben még akartunk menni rajta egy utolsó kört, de pont lekéstük... :( majd ha esetleg újra lesz, akkor talán...

@tudatom: dede, az Alföld elég nagy - az "Aranyháromszög" környékén azért megy szépen az e-é-ö variálás.

@Styxx: simán szabadkai, nem is beográdi - ahogy arrafelé mondják a madjarok is :) a jugó vonal (rádió, TV) nagyon ment arrafelé régebben.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.16. 12:23:30

Ez szerintem egyáltalán nem modoros, viszont ezzel szemben nagyon jó. Gratulálok a szerzőnek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.16. 12:31:57

Ami nekem nagyon hiányzik a régi vonatozásokból, az a gőzfűtés. És a fáradtgőz olajos szaga, amikor az állomáson kieresztették.

Tényleg, a "vonatszag" igaziból minek a szaga?

kerekes pereces 2010.03.16. 13:04:56

@Püspök utcai gombaszedő: Én azt tapasztaltam, hogy az ablakok, illetve azok kerete, az a néha fekete gumis, néha fémes, repedezett tömítés-jellegű dolgok adják a jellegzetes fémes vonatszagot.

mocc 2010.03.16. 13:14:18

Az én kis falumnak még akörnyékén se jár vonat...alföldön sincsenek rokonaim...de azért a hangulat megvan!

Olgicsq 2010.03.16. 13:49:42

@Modor Tibi: @Styxx:
Nemrég olvastam Badár/Horváth: Közép-Európai Kalandok könyvét, na az elegge rimel erre. Badar vasutas volt Szentesen, es Horvattal egyutt csempesztek akarmit vonaton a 80-as evekben. Ugyanezek az arcok utaztak ott is. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 13:57:26

@El Topo (Sgt. Elias): a pécsi szívcentrumból miért lopták el a vérgázelemző berendezés kalibrálófolyadékait? azzal mit kezd bárki, akinek nincs otthon egy ilyen 100millás analizátora?:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 13:59:18

@mocc: nemár, Magyarország 80%-a alföld (és minden kultúra, mint tudjuk, alföldről származik). MIDENKINEK kell, hogy legyen alföldi rokona:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.16. 14:12:24

@vészmadár (pica pica): mert ami nincs odabetonozva, azt ellopják. maj' csak jó lesz valamire. Miért lopnak facsemetét, éretlen dinnyét? mercsak, osztjónapot. Ja, meg mert lehet.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.03.16. 14:19:13

Isteni volt újraélni, köszi!
Rántott húsos szendó alufóliában...alap. Nehogy két óra alatt éhen haljunk már :)
És még ezer minden, de nosztalgiából volt elég a harmincasokban is.

Zorita 2010.03.16. 14:33:47

@Püspök utcai gombaszedő: az a szag szerintem kosz + fém, rozsda, nyáron nyers kosz, télen a fűtésre pörkölődött kosz :)

Hal Stanton 2010.03.16. 14:54:55

Nagyon jót szórakoztam, Tííborom!

2010.03.16. 15:14:00

@vészmadár (pica pica): ettől őrülök meg mindig, a magyar paraszt is az alföldi paraszt:) nekem egyáltalán nincs arra rokon:)

Motorpenis 2010.03.16. 17:24:29

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a kiskölykök 2-3 éves korukig szívesen rágcsálják a vonaton azt a mocskos fekete bakelit asztalkát. Láttam ilyet, majdnem felfordult a gyomrom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 17:25:36

@Hadrian77: ez súlyos hiba, ha máshogy nem, akkor venni kell egyet, alfődi rokon nélkül nem is magyar ember a magyar ember.

Kiskunságiként azt is hozzátennám, hogy Debrecen nem Alföld:)

raoul_duke 2010.03.16. 17:26:23

@Püspök utcai gombaszedő: @Zzz_Zorita: gépzsír, fém, dekk, gumi szigetelés.
Ezeket erősíti a melegedés (fűtés, napfény, feszültség alatt levés), és rontja a büdös utas :).

lárvalányhaj 2010.03.16. 17:48:26

Nekem is maradandó élmény volt a nagymamához való utazás, de mi a család aktuális szétesőfélben lévő keleti autójával utaztunk a déli határ közelében élő nagyszülőkhöz. A kocsi útközben legalább egyszer, de inkább többször lerobbant. Máig előttem van a kép, amikor édesapám hat-hét kilométeren át a fején cipelte a kereket a gumishoz, cca. -15 fokban, mi meg a közeli szálloda csupa üveg halljában várakoztunk anyukámmal. Nyáron meg 5-6 órákat aszalódtunk a kocsiban, ahol általában 50 fok körül volt, mert légkondi nem nagyon volt, apukám meg nem engedte lehúzni az ablakot, csak ritkán, mert zavarta a huzat.
A végén többnyire már nagyon nem bírtam cérnával, éhes voltam, szomjas, pisilnem kellett, anyukám meg minden egyes alkalommal elmondta, hogy eszembe ne jusson , akinek Csajága-Röcsögén laknak a rokonai :D
Később meg olyanok történtek, hogy hazafelé menet belénk szállt egy terepjáró hátulról az autópályán, és a kocsi hátulja egy az egyben tropára ment, így aztán én és az öcsém a balesetet okozó újgazdag család terepjáróján utaztam tovább Budapestig... Ahogyan az a pasi vezetett, híjj... igencsak kellett imádkozunk, hogy ne okozzon még egy balesetet :O

Lenry 2010.03.16. 18:47:27

na kérem tisztelettel Akasztóról elszármazottként tudatom, hogy Akasztón csak egy buszmegálló van, és az sem a rendelőnél.

a többi stimmel :)

2010.03.16. 19:07:38

@vészmadár (pica pica): én olyan nyugati határmenti keverék vagyok, tudod milyen az, ahol pár évente a magyar király meg a stájer herceg között cserélődik egy város tulajdonjoga:)

zanzibári lány 2010.03.16. 20:03:09

Szabadszállás?

Ott volt katona a szerelmem a 80-as években.
Mennyit vonatoztam oda...
Igazán lehangoló volt az utazás.
Meg a laktanya, a csomagok áttúrása a kapuban. Még a házi sütit is ki kellett csomagolni. Jajj!!

Mimas 2010.03.16. 20:06:02

Bachterman: na most az úgy van, hogy az ingázók, akik setét őszi-téli délutánokon utaznak hazafelé, nos, ők időben kicsavarnak egy-egy izzót, zsebre vágják, majd hazafelé az ülésük fölött becsavarva a privatizált izzót, biztosítanak maguknak némi fényt, hogy elolvashassák a sport rovatot. Leszálláskor természetesen viszik magukkal a fényforrást, és végkimerülésig használják. Utána kölcsönöznek egy újat.

IndaMuncher 2010.03.16. 20:29:39

Azért az előző poszt után egy nosztalgiaposzt megint. :) Gyanús. :)

ratane 2010.03.16. 21:18:08

Jesszus. Ez a vonat még mindig ilyen... Ferencváros, kelebiai "gyors", Halason átszáll, Baja mindössze öt óra... :D:D
Köszönöm, Tibi!
:D
Gyakori útitárs: nagyon "pestiértelmiséginek" tűnő kopott bőrtáskás férfi nagyoncsúúnya cikkcakkmintás zoknija fenn az ülésen, a zoknis láb tulajdonosa egy nagyonszovjet író könyvét olvasgatja, de hamarosan (úgy Ksztmiklós-Tass határában) elszunnyad, feje lebillen, felkapja, lebillen, felkapja, lebillen, vastag keretes szemüveg leesik, nagyot koppan, erre az utas megembereli magát, nagyot sóhajt, újra olvasni kezd, aztán úgy Szabadszállásnál a ciklus újrakezdődik...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 21:23:46

sosem hittem, hogy kis szülőfalum (nagyközségem-városom) ilyen érzéseket ébreszt a modorosokban, köszönöm, Szabadszállás, én így szeretlek:)

(ugye elég modoros volt?:)

AgentO 2010.03.16. 21:47:46

""Vietato fumare. Nicht auslehnen. È pericoloso sporgersi"."
MEGFIZETHETETLEN, + oroszul cirill betükkel mi is volt kiírva? Mennyit olvasgattuk vonatozáskor...ja igen, a 24V-os bajonett foglalatos izzók.

noirp 2010.03.17. 07:59:02

@vészmadár (pica pica): Nem-e?:DD Hát akkor? Tirpák-középhegység? (Csak hogy tudjam, hová születtem; mert én eddig aszittem, ha Debrecenbe, akkor az Alföldre :DDDD)

noirp 2010.03.17. 08:01:19

@vészmadár (pica pica): Szabadszálláson Petőfi volt egyszer képviselőjelölt, én ezt is tudom, bibii :)
Egyébként szeretem a kiskun vidéket, minden az, csak nem unalmas.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.17. 09:28:07

@El Topo (Sgt. Elias): javítsd ki nyugodtan a hülye vasutast. ;)

Ottlaki Kababám 2010.03.17. 12:14:24

Hát ez bődületesen jó! Utaztam kéccő ezen a vonaton, elég súlyos volt anno decibel.
Vonatkiírás: E vietato sporgersi, valamint (nincs cirill karakterem):
Va vremja sztajanok na sztancijah plozovatyszja vaszpresajetszja.
Bumazsnyije polotenyca, azaz hartie igienica.
Majd kijavítanak a zorosz nyelvtannácik :-)

Celtic 2010.03.17. 13:46:35

Gyonyoru, lenyugozo, fenomenalis :)
Szinte ott erzem magam :)

Szemerédy Alajos 2010.03.17. 21:18:00

Minden vonaton van egy (volt) vasutas, aki betéve tudja a menetrendet. Miután megtudta, meddig utazol, azonnal rávágja, hogy várhatóan mennyi idő múlva érkezik meg a vonat.

Zorita 2010.03.18. 09:47:25

@Kraat: ezen most nekem is nosztalgiáznom kell, mert éppen ezért fordultam mindig bizalommal a vasutasokhoz, kalauzokhoz, ha éppen nem voltam biztos, mikor kell leszállnom, stb. Ehhez képest tavaly lebaszott az egyik, hogy "az utas mindig informálódjon mielőtt utazni készül, még én is mindig átnézem az útvonalat, menetrendet minden egyes alkalommal, pedig itt dolgozom." viszketett a tenyerem erősen, nem is folytatom, mert az már egy másik blogra tartozna :)

rawdu 2010.03.18. 13:40:24

Errata: "Nicht HINauslehnen".
Továbbá: "Nye vüszovivajtesz" (cirill betűkkel)
Továbbá: "Ne van se nagnuti" Erre csinálta Karinthy azt a szóviccet: Ne van? Nics? Se nagnuti?
Továbbá: "Nenahýňajte sa z okien"
Továbbá: "Nenahýnejte se z oken"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.19. 12:58:39

@rawdu: ach du Schande, szégyellem magam, hogy ÉN elrontottam. Köszi :)

lárvalányhaj 2010.03.19. 13:05:19

@rawdu:

Kevés nagyobb modorosság van annál, mint amikor a hátul képzett i hangot ü betűvel írják át...

vincere 2010.03.22. 19:00:29

az én szüleim nem kerültek el, az egyik nagymamához helyijárattal, a másikhoz helyközivel jártunk. na az utóbbihoz nagy előkészületek voltak arra a 20 perces útra, mert nem lehetett lekésni a buszt, nem jött az negyedóránként, és mindig időre illett menni. állandó feszkó volt a szüleim között, apu nem készült el időre, mi már lementünk a buszmegállóba, mindig úgy futott utánunk, de mindig :)
a vonatok világában viszont nagyon otthon vagyok, az egyetemre való utazásokon kívül egy sok évig tartó nyári munka során felfoghatatlanul sokat utaztam főleg nemzetközi vonatokon. évekig kívülről tudtam a teljes nemzetközi menetrendet. meg a feliratokat is mind megtanultam, és tényleg minden nyelven ott van minden, kivéve angolul (bár talán pár újabb kocsiban már máshogy van ez).

bandigyerek 2010.03.24. 10:32:03

nem görgő az hanem henger.

sys 2010.03.24. 11:01:35

nyílt/zárt e-ket kijavítani mennyire modoros? mondjuk a "gyerekekkel"-ért gratula, az egy nehezebb darab, de pont eltaláltad :)

legidegesítőbb a nagymamához utazáskor: a buszmegállótól a házig vezető kb. 800 méteres úton 10 lépésenként mindig megkérdezte egy néni: "hát mi van, erzsikém, jöttetek?" nem, bazmeg, nem is vagyunk itt, hologramok vagyunk.

xboxer 2010.03.24. 11:33:13

EPIC!! Örök hála!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.24. 11:45:14

@sys: javítsd nyugodtan - tudatosan tettem őket oda, ahova, de azért született budaiként ez nem könnyű.
süti beállítások módosítása