Olvasói rovat - A modoros hangmérnök/hangosító

2010/03/11. - írta: Modor Tibi

Mai nagyon komoly olvasói posztunkat egy nem is akármilyen művészkollégától, a hazai és a nemzetközi (nem merem leírni, hogy "világzenei") színtéren is elismert Kerekes Band Fehér Viktorától kaptuk.

 

Az iskolai (hang)technikus:

Bár hivatalosan technikusi posztot lát el, valójában az iskola mindenese. Egyhangú munkáját csupán az iskolarádiósok zavarják meg néha az ostoba kérdéseikkel. Az iskolai ünnepségeken általában "egy-beállításos" filmeket készít, vagyis lerakja a kamerát, elindítja, majd elmegy cigarettázni. Ezek a felvételek a legritkább esetben jutnak el a tanulókhoz. Az iskolás rendezvényeket (ballagás, szalagavató) gyakran fűszerezi meg gerjedéssel, mikrofonsípolással, mely különösen szépen csilingel a 30 éves BEAG hangfalakon. A menzán általában magában eszik, legfeljebb a portás vagy a gondnok ül mellé. Tanárok közül maximum a tesitanár. Jellegzetes ruházata a kötött pulóver, kopott farmernadrág, ami már ülepben bő. Munkahelyén elvétve "sport" feliratú papucsot hord.

 

Az öreg:

Elsődleges megrendelői a motoros találkozók, de kényszerből elvállal falunapokat vagy kis költségvetésű boros rendezvényeket is. Szívében örökké dobog a rockzene, különösen a jófajta magyar: P. Mobil, Karthago, Deák Bill. Kizárólag saját berhelt motyójára esküszik, ami ugyan sufnituning, de a mai méregdrága cuccokat – szerinte - kenterbe veri. “Apám, ezeknek lelkük van. Ebben még benne van az anyag, és nem spórolták ki a kínaiak..." Általában gyakorlati szakember: tudja, mit hogyan kell, de a miértre már az a válasz, hogy "a Nagy Laci a Bikiniből is így csinálja, nehogy má' neked ne legyen jó!"

Jellemzően múltba révedő. Mindent tud az 1979 előtti hangtechnikáról, és szívesen mazsolázgat a kapcsolódó sztorikból: "Amikor a Marshallék kihozták az első erősítőket a 60-as években, a Peter Townsend a Who-ból úgy tesztelte őket, hogy szétvert rajtuk egy gitárt. Azóta se tudnak olyan fejet gyártani. Nekem volt kettő is, de egyszer, mikor megszorultam, továbbadtam." Gyakran szereti kitölteni az időt egy kis sztorizással: “Radics Bélát még a kutya se ismerte, mikor mi már a Radnóti Miklós Művelődési Otthonban hallgattuk.” Különösen szereti, ha valamit kérnek tőle, mert ilyenkor érzi, hogy a munkája fontos, sőt pótolhatatlan: “Laci bá, van még egy Jack kábel? Hehe… – ilyenkor színpadiasan elmosolyodik, majd nevetve folytatja – Itt minden van, haver. Még olyan is, amiről te nem is tudsz, hogy létezik!” Ruházata általában fekete farmer, fekete póló és farmerdzseki. Jellemző a cigarettától megsárgult szakáll, és a őszes-fekete hosszú haj.

 

Az új nemzedék:

25-35 év körüli, de már unja a munkáját. Kapcsolata a zenekarokkal két típusra osztható. Amennyiben a fellépő híres (Kispál, Kiscsillag, stb.) igyekszik 100%-ot nyújtani. Seggnyalásból ötösre vizsgázik, és gyakran átmegy önszapulásba is: "Tudom, hogy ti nem így szoktátok csinálni, de hát a mi cégünk egy ilyen cég... Már annyiszor mondtam a főnöknek, hogy vegyünk új mikiket, de ő nem akar haladni a korral... Le akarok lépni én is innen mihamarabb valami komolyabb helyre." Gyakran magasztal: "Jujj... Azt ne mondd, hogy Orange erősítő?! Akkor ma megmutatjuk ezeknek a faszfejeknek, hogy mi is az a rock'n'roll! Azé' keményen toljátok, hallod?"

Ismeretlen fellépő esetén viszont szereti rögtön tudatni, ki is a főnök: "Olvastam a ridert... Elég lesz oda három mikrofon is, minek öt? A Charlie-nak is elég volt. Mivan?? Ide akartok jönni a koncert előtt két órával soundcheckelni? Hagyjuk má... Múltkor a Piramist 5 perc alatt belőttük..." Ha ne adj Isten teljesen amatőr zenekarral áll szemben, az számára valóságos jutalomjáték. Cizelláltan basztat és önbizalmat rombol: "A dobot azért illett volna behangolni... Öreg! Az a mikrofon már be volt állítva! Majd ha elvégzed a hangmérnök sulit, akkor nyúljál hozzá." Szeret kínos viccekkel operálni, amelyek láthatóan már nem először vannak elsütve: “Srácok! Az egyórás koncertet nem tudnátok fél óra alatt lenyomni? Mindenki jobban járna!”

Ruházata farmer, sportcipő, és valamelyik nagy hangtechnikai cég reklámpólója (JBL, Meyer Sound) Hajviseletben egyre népszerűbb a tüsi haj, de az északi megyékben még a loncsos rockerhaj is dívik.

 

A hangmérökök Yodája:

Általában 50-55 év körüli. Csak ritkán dolgozik koncerteken, hiszen már saját stúdiója van. Nem kenyere a kérkedés, a híre már úgyis megelőzte őt. Rajta szoktak meglepődni a fiatal zenészek: "Ki?? Az a farmeringes csóka a Karanyicz Tibi??? Az, aki az összes LGT lemezt keverte??? Neeee...."

Általában jóindulatú, szeret a fiatalok között mozogni, hallgatózni. Minden hangszerről, mikrofonmárkáról, és hangfalról rendelkezik egy-egy tanmesével vagy vicces történettel, de tudományos igényességre törekszik. "Na, most… Nem fogod elhinni, de a gitárhúrt eredetileg a textilgyártásban használták, és onnan vette át egy Karl Hangus nevezetű német krapek 1912-ben." Mivel mindenről mindent tud, elbizonytalanodsz, ezért magad sem tudod miért, megpróbálod bizonyítani, hogy te sem vagy hülye: "Azért használok Gretsch gitárt, mert a Malcolm is azon nyomja a AC/DC ben." Amire jön a lesújtó válasz: "De ugye tudod - mondja, miközben mosolyog a bajusza alatt -, hogy ő sem azon kezdte, hanem egy ócska akusztikus gitáron, amit az anyjától kapott ajándékba?"

Nem megalázni akar, inkább tanítani. De azért valahol megaláz. Elhangoznak tőle olyan mondatok, mint: “Kétezernél beleemelünk, 3600-nál meg vágunk, majd meglátod, milyen szépen fog csilingelni. A basszusmiki fázisát meg rakjuk már át ellenbe, úgy szebb a szubsztanciája!” Jellegzetes viselete a farmer- vagy flaneling és a farmermellény. Egyszóval a Bródy-ruházat.

Az összes hangmérnök-alfajra jellemző a hangmérnök/hangosító szó modernné, maivá tétele. Így szokták még magukra a gombozó, halkító, hangmester és a hangos megnevezést is használni.


 

fenderes poszt után újabb profi összeállítás első kézből, hurrá. Várom az érintetteket sok szeretettel.


 

A hét bloggere címhez pedig gratulálunk nosferato társszerzőnknek, akinek - bár előbújnia nem kellett - sok intim és sokkoló részletet elárul egy megszállott blogger életéről :-))

24 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IndaMuncher 2010.03.11. 13:00:46

Fasza leírás, átjött mind. :)

Thumbs up.

Hal Stanton 2010.03.11. 13:07:52

Tökéletes, nagyon tipikus, jók az öltözékek leírásai, nikotintól sárgult szakáll, a szövegek, amit előad. Ötös.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.11. 13:21:50

öcsi bácsi besírna, ha legombozózná valaki.

totyizselé 2010.03.11. 13:23:26

Nagyon rendben van:)A típusleírások kimerítőek és hitelesek.
És ennek megvan a világosító párja is..:)

meis (törölt) 2010.03.11. 13:45:48

Ez az egész kurvára így van! Van egy zenész ismerősöm, és ugyanezeket mesélte a hangosítókról! Nagyon jó a poszt!

GAbica 2010.03.11. 13:55:55

Styxx, csukd be a szemed. :)
Volt nekem egy hangosító exem, egy vidéki nagyvárosban, na ő az öreg és a yoda keveréke volt. Mindkettőre hajaz kicsit :D
A hangosításon, meg a sok koncertes sztorin kívül nem volt más témája, meg más érdeklődése.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.03.11. 14:01:03

Két hangmérnök beszélget.
-Neked milyen a hallásod?
-Római katolikus.

2010.03.11. 14:08:56

Villanyos szakközépbe jártam, osztálytársaim közül jó néhányan a felsorolt típusok voltak lárva állapotban:)

Gournoddam 2010.03.11. 14:18:09

kicsit emlékeztetnek a zenebolti eladókra.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.11. 15:29:46

Egy-egy-egy.... Eggy.... Egggy... tííííz... egggy....

Motorpenis 2010.03.11. 16:28:03

Jó lett! És igen, a zenebolti eladókról is jól jönne egy írás. Ha a téma nem elég, akkor javasolnám hozzá a ruházati, cipőboltos eladót, vegyiáru kereskedőt.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.03.11. 16:31:42

csak shure tűk, csak pioneer keverő, csak bakelit, csak final scratch program, sennheiser füles, csak technics lemezjátszó, csak xy kábel, csak mz/x mikrofon... hétvégi matyizás valamelyik tesóval a legújabb zenéken...

nincs az a jelkábel, amit ne tudna zavarásmentesre szigetelni, nincs az a hangfalbeállítás, amit ne tudna úgy beállítani, hogy ne gerjedjen, és a tánctér közepére menjen a hang, úgy, hogy a környéken lakókat ne zavarja a mély.

a legbetegebb az, hogy még a zasszonyt is megfertőzi, és a csaja rendszeresen laptopdj-zik egyéb irányultságú informális rendezvényeken. a gyerek természetesen már másfél éves korában ütemre kever.

Diego46 · https://soundcloud.com/djmattkonrad 2010.03.11. 17:28:54

Ez kurvára odavert!

Az iskolai meg a Yoda megvolt.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.03.11. 21:26:37

Az iskolai alfaj kórosan leszarja az iskolát az ott melózó pedagógusokkal, góréskoró igazgatóval (+ 2 helyettes, egyik lehet műszaki beállítottságú), de leginkább a lúzer diákokat rühelli. Ha az egész iskola ballagást, évzárót, szalagavatót (gombtűzőt) kwanza-ünnepséget próbál, ő tojiik mindenkire. A felkrétázott vonal mögött sápadozó évfolyamelsót egy mozdulattal odébb teszi (kórosan szőrös karok, a póló nyakkivágásából, de még hosszú ujjú ing mandzsettájából előburjánzó göndör ősszőr ékesen bizonyítja a darwini fajelméletet), elrobog az iménti diákot oltogató pedagógus-asszonyon és már meg is érkezik a hangfal mögé. nem, nem a keverőpulthoz, ő inkább a hangfal mögött babrál. hamarosan érkezik az "érdeklődő tanuló" vagy a kvázi szaktárs- pedagógus (fizika szakos, masszív alkesz). Miután a tanerők kikiabálták magukat a tanulók úgy tesznek, mintha a mikrofonba olvasnák gfel magvas gondolataikat. Hang, az nincs, de minek is, majd lesz élőben. Mikrofonállványhoz nyúlni szigorúan tilos. Mire a színdarabok, közös énekek, szívhezszóló szavalatok jönnek, a szakember is erőre kap: nyikorogtat, gerjeszt, káromkodik, megveszett Axel Roseba oltott Mick Jaggerként rohanva menti a mikrofonokat a kijelölt helyükről. majd élesben már jobban megy.

Élesben jókat bakizik. Miután félóráig számol az egyik mikrofonon, a másikat hagyja kint a diri prédájául, aki rémülten hápog. Ekkor Supermanként ront a színpadra, csavar, teker, benyom, végső esetben még a mikit is felkapcssolja. A Himnusz tökéletes, kihangosítja, hogy kevésbé legyen feltűna. mind a 783 résztvevő playbeckre játszik. A beszédek nyikorognak, gerjednek. még a füllesztően levegőtlen tornateremben is dobog a hangfal, hiába, levegő mindenütt van. Az osztályok CD-i összekeverednek. kit érdekel, hofy a korongon vastag alkoholos filccel a "12.A / 1. Rihanna, 2. Néptánc 3.Ír sztepp/ szöveg láthatő, ő simán benyomja a 13. D/ 1. Tánc, 2. Laci verse alá, 3. Össztánc/ feliratú lemeze helyett. Hozzá, persze, nem ér fel a kritika. Ő nem azért van, hogy ismerje mind a 650 tanulót, miért nem írták fel egyértelműen, mi után mi következik. No meg írhattak volna az osztályok egy közös CD-t is.
Titkos álma egy önműködő rendszer, amely az előző évek beszédei, versei, táncos produkciói alapján bármilyen ünnepségre képes odaillő műsort összeállítani emberi erőforrás alkalmazása nélkül. A röhej az, hogy meg is tudná csinálni, és valószínőleg senkinek sem tűnne fel.

noirp 2010.03.12. 09:52:25

'97 táján olvastam egyik ámerikai metálegyüttes hang-és villanyosmérnökének a nevét.
Az ürgének JOHN ZAJONC volt a böcsületes neve,
és valsz'leg fogalma se volt róla, hogy egy óceánnal arrébb egy kisnépnek 1 éretlen leányegyede ezen halálra röhögi magát.
A külseje viszont eltért az itt leírtaktól, de csak kicsit. A nikotinsárga szakállat ui. a fején hordta, nagy, szőke, 1 fej=1 hajcsomó felállásban, saját tinccsel összefogva.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.03.22. 15:27:34

Jelszintre rendszeresen elsütik azt a viccet, hogy "Borisz Jelszint"

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.22. 15:29:01

@Pete Gorilla:

Annyira, hogy az EST FM-nél az egyik hangmérnök csávóz így is hívták.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.03.22. 15:31:24

@El Topo (Sgt. Elias):
Nagy humora lehet. 90ben az E stúdióban ez már szakállas szóvcc volt...

croatico 2010.06.09. 07:42:04

Who the fuck is "a hazai és a nemzetközi (nem merem leírni, hogy "világzenei") színtéren is elismert Kerekes Band Fehér Viktora" ? Rögtön megnézem, de azért szomorú, hogy hosszú és szerteágazó pályafutása során kizárólag a leírt technikusokkal találkozott. Lehet, hogy az "adjonistennel" is baj van ? Majd, ha nagyon ráérek, megalkotom a " Zenész" típusait is. ( Nem vagyok koncerthangosító ember.)

Moomintroll 2010.08.26. 15:38:45

Ez az eddigi kedvenc posztom a modorosblog történetében.

Void Bunkoid 2010.09.01. 16:07:52

A másik tipikus (főleg kisebb színpadokon) hangmérnök/hangosító-beszólás a "húzd le azt az alapot, mert iszonyú hangos, leüvölti a píét".

Ami, meg kell jegyezzem, merthogy én is szoktam alkalomadtán hangosítani - sok esetben jogos. Kisebb PA rendszereknél egész egyszerűen nincs akkora a hangszórók hangleadó felülete, mint mondjuk egy 4x12-es gitárláda, és egy jól megküldött gitárcucc csakugyan le tudja szólni a hangosítást. Csövek cuccok pedig bizony csak akkor szólnak igazán tökösen, ha meg vannak hajtva.

Igaz, én már kitaláltam jó régen, hogy nem kötelező a gitáralapot ráfordítani a közönségre, és máris nem hangos. Igaz, ilyenkor meg be kell mikrofonozni és ki kell tenni a sztereó hangképbe, ami sok _lusta_ hangosítónál sajnos már átlépi a "felesleges szarakodás" ingerküszöbét, és nem hajlandó megtenni, inkább játssz alapról, és halkan - és szóljon szarul az egész :D
süti beállítások módosítása