Olvasói rovat - Világ túrázói / Túrázók világa

2010/02/25. - írta: Modor Tibi

A mai utazós írás A magyar turista méltó folytatása, Horikától - az oly' gyakran hiányolt és követelt klasszikus, nyelvi modorosságokkal.

1. A társasutak visszatérő élcelődési formája a buszsofőrök feltételezett ittasságán vagy vezetési képességén való poénkodás. Pl.


"Te Pista, aztán vezettél már ekkora buszt?"
"És hogy nem alszol el éjjel vezetés közben" - "Ki mondta, hogy nem alszom?"
"Nem tudom melyikünk fog vezetni: én mingyár elaszom, Józsi meg részeg!"


2. Az anyagcsere fiziológiai megnyilvánulásai szintén kiváló alkalmat teremtenek az urbánus kellemkedéshez. Miközben a busz lekanyarodik a benzinkúthoz, a túravezető eleve így konferálja fel a megállót:


"Most egy 10-15 perces technikai szünet következik."

Technikai szünet. Jól van. Ezek után mindenki kirajzik a buszból, és - utasonként eltérő intenzitással, de főként a nők részéről - megindul a vécé keresése. Illetve dehogy vécé.


"Bocs, merre van a kétbetűs kitérő?"
"Nem tudod, hol van a technikai helyiség?"


Ezzel próbálják meg leplezni, hogy pisálniuk kell vagy cséndzselni, esetleg egy kiadós locsolófosás alakjában kikívánkozik a cukrozott vaj által megbolondított avas túrós pacal. Mert aki a technikai helyiséget keresi, az nyilván nem az előbb említettek céljából megy oda, hanem pl. kezet mosni.


3. A határellenőrzéseknek is megvan (megvolt) a maga lélektani hatása. A paszporkontrolt követően a sofőr még ki sem oldja a kéziféket, már repkednek a poénpetárdák:

"Józsi, előbújhatsz, tiszta a levegő!"
"Akkor a kokain Nálad van, ugye?"
"Huhhh, még jó, hogy a Kalasnyikovot nem vette észre"

És ezen mindenki olyan jól tud nevetni, hogy csak repülnek a cerbonadarabok, talán még egy-egy tonetti is kicsúszik a hangos derű jótékony takarásában.


4. Nem sokkal a határ átlépése után kb. U x H SMS érkezik, ahol U = az utasok száma, H = a külföldi ország mobilszolgáltatóinak száma. Minden csoportban akad egy-két vadhajtás, aki ezeket a roamingos-üdvözlős SMS-eket felolvasa. Félhangosan vagy hangosan; nyilván az újszerűség által gerjesztett izgalmi állapot folytán.


5. A gyalogtúra kezdetén bágyadt közönnyel mérem az időt: hány perc után hangzanak el a rekeszizmokat kikészítő, hólyagfakasztó poénok:


"Huh, sok van még?"
"Nem állunk meg?"

 

Ha ezek nem mennek le 5 percen belül, akkor system failure.


6. A modoros fotósok büszke táborát gyarapítván, magam is sokat fotózok az utazásokon. Mivel ún. komoly (eleve, ez a szó!) gépem van (tükörreflexes), és elkattintás előtt hajlamos vagyok állítgatni, mindez elképesztő fordulatokat bír kiváltani az útitársakból. A két alapeset:


- ha tájat, virágot, épületet stb. fotózok, a hátam mögül még az exponálás előtt MINDIG elhangzik az obligát mondat: "Készül a művészfotó?" Hát a nyári villám hasítsa ketté, aki ilyet mond.
- ha embert fotózok, és megy az állítgatás, akkor az előbbinél még fertelmesebb szeszélyszikrával veszik el az életkedvemet: "Készül a sztárfotó?". Ez minimum tarkólövést érdemelne, de ennek rögtön van egy párja is: "Készül a címlapfotó?" - utóbbi kerékbetörés, de előtte teleobjektívvel pépesre verés, memóriakártyával szemkinyomás.
De miért van az, hogy a fenti fordulatok minden utazáson elhangzanak, a Portugáliától Észtországig, a városnézéstől a tengeri kajakozásig?


7. A túrák legszomorúbb pontja az, amikor a túravezető - valahova a messzeségbe bökve - megmutatja a célba vett hegycsúcsot. Ilyenkor összeszorított fogakkal várom a lórúgásnyi adagokat, amik persze soha nem maradnak el:

"Nem mondod!"
"Ez most komoly?"


Soha nem fogom elhinni senkinek, hogy az útitársak nem egyeztetik előre ezeket a verbális méreginjekciókat.


8. Ha a túra során valaki megbotlik, már készítem magamnak a Xanaxot, hogy átvészeljem:
 

"Hoppá, nem kellett volna annyit innom / innod az este!"

Általános derültség. De mi a fasznak?


9. Ha a pihenőt követően ismét útnak indul a csoport, akkor a földről való feltápászkodás / mással való felhúzatás sine qua non-ja a "Jaj, öreg csontjaim" fordulat. Ez különösen akkor vicces, ha ezt egy fiatal mondja.


10. A napi úticél elérésekor megindul az önfeledt falatozás. Zörög a celofán, harsog a paprika, szörcsög a dobozos Sió. És akkor jön a szó, ami maga a modorgia: "csúcscsoki". A szövegkörnyezet mindegy is.


11. A fárasztó túrát követően, útban a szállás felé készülök az újabb dózisra. Jöjjön, minél előbb, legyünk túl rajta.

"Na, asszem ma nem kell altatni".

Rohadj meg.


12. A szállásra érkezés utáni átöltözés ismét csak kiváló táptalaja a szellemi sziporkáknak. A bakancslehúzás fázisához annyira hozzátartozik a "Húúú, mindenki jobban jár, ha ezt nem viszem be a szobába!" fordulat, mint a túravezetőhöz a szívószálas hátizsák.


13. Este a szálláson beindul a seftelés.


- Izomlazítót porlevesre ("Brokkoklist vagy hagymakrémest kérsz?" - "Pfú, nekem mindegy, amelyiket Ti kevésbé szeretitek!"),
- impregnáló spray-t naptejre ("Elég volt? Biztos? Szólj, ha kell még!"),
- ronggyá olvasott Storyt ronggyá olvasott Nők Lapjára ("Á, maradhat nyugodtan!"),
- vízforralót ceruzaakksi-töltőre ("Ú, köszi, ez életet mentett!")
cserélnek.
 

Ami egészen addig nem baj, amíg valahonnan meg nem üti a fülemet az egyik legaljasabb geg: "Köszi, majd ha nagy leszek, meghálálom".

Mi is köszönjük. Hálánk örökké üldözni fog - csak utol ne érjen! ;-)))

162 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 11:48:04

@jo.e:

Akkor ez a salgói volt, mert a somoskőihez csak szlovákián keresztül lehetett feljutni.

Elcseszett nick 2010.02.25. 11:49:56

Osztálykirándulás túrázással:

Ülünk a kastélyban, ahol megszálltunk, az ofő meg lelkesen szervezett egy szerencsére fakultatív túrát az ofő helyettes vezetésével, akit "elfelejtett" megkérdezni erről. Rákérdeztünk nála:
- Tanár úr! Hallottuk mennek túrázni.
Mire ő:
- Ja bazzmeg, beosztottak.

cd-r 2010.02.25. 11:50:30

@Intizar: ez a baj a nőkkel, pedig pár dinamikus fingással bármelyik idegen társaságban oldhatók a kezdeti gátlások.

vincere 2010.02.25. 11:50:53

@Maestro: akkor el is érkeztünk a modoros teljesítménytúrázóhoz (én inkább ehhez tartozom) és a modoros kezdő/első teljesítménytúrázóhoz. utóbbiból sok szép példány merészkedik ezekre a túrákra, akiken jókat lehet röhögni túra közben, utána meg jól kicikizni őket a fórumon :)

a teljesítménytúrázót is kicikizik, egyszer felszálltam a vonatra (mellesleg az utasok 80%-a ugyanarra a túrára utazott, mint én), és beszóltak a ruházatom miatt. megnéztem volna azt az embert az 50 km végén...

erdélyi utazáshoz annyit, h. az első utamról hazafelé az autó hátsó ülésén ültem, nem hánytam, de utána 2 napig rosszul voltam

mocc 2010.02.25. 11:53:36

Anyósom nagy túrázó, túraszervező, tőle szoktam ilyeneket meg még ilyenebbeket hallgatni. Mi antiszociálisak vagyunk, kirándulni kettesben, vagy a barátainkkal járunk, ám 2x elmentünk nyaralni busszal. Mögöttünk ülő debil család hozzájárult, hogy megjelenjenek az első ősz hajszálaim. Az egész család válogatás nélkül sötétidióta volt. Mindegyik! Kedvencem tőlük a hazaúton: "-Mi az Isten van ezzel a szar hűtőtáskával?! Minden meleg benne! (mögöttük ülő félkretén: - Mondjuk jégakut kellett volna tenni bele! - Haggyá máá kurva drágán vettem a hűtőtáskát, aztán még akkut is vegyek hozzá külön, mi?!
Itt ki is hullott néhány csomó hajunk...

jo.e 2010.02.25. 11:55:38

@El Topo (Sgt. Elias): Igen az lehetett, az a kalandosabb.
1ébként már nemcsak - bár lehet, hogy csak az eu miatt ez a látszat. De oda végig "autóút" visz föl.

greggrant 2010.02.25. 11:57:07

szerencsére gimnázium óta nem volt részem ilyen társasutazásban, elég volt az is. A klisék nagy része alkalmazható volt rá.
Nagyon nagy poszt, gratula! A kommentelőknek is!

Hadrian77 2010.02.25. 11:57:36

A középiskolai osztályfőnököm másodállásban idegenvezető volt hétvégénként külföldi utakon. Élmény volt vele osztálykirándulni. Alapból egy Tintás Barnes volt és nekünk sem tiltotta az ésszerűség határain belül, és nagyon jó sztorikat meg anekdotákat tudott mesélni a helyhez kapcsolódó korábbi idegenvezetői élményeiről.

nyílméregbéka 2010.02.25. 12:03:59

@Ernoke: Erdélyben járva nemdohányzó létemre én is tarhált cigit szívtam végig, mert ott még a kutyák meg a tehenek is azt a nagyon durva cigarettát szívták, aminek a neve most nem jut eszembe :-D
Viszont a vizet egyenesen a patakból, a tejet kajakra a tehénből ittuk, és mégsem kaptunk hasmenést. Erősek-e vagyunk? :-D

TuskóHopkins 2010.02.25. 12:07:48

A csúcscsoki tényleg jó dolog. :-)
Barlangászoknál végponti csoki néven fordul elő. (végpont értelemszerűen ahol visszafordul az ember és kifelé jön a barlangból)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 12:09:23

Egyébként tudom, hogy a hócipőtök tele van a családommal, de akkor is kikívánkozik, hogy a modoros túrázó archetipusa az apám. A mai napig részt vesz az OPTT összes túraversenyén, már mindenkit ismer és mindenki ismeri. A térdei eléggé készen vannak, és száz kiló alá ritkán megy a versenysúlya, de négykézláb is végignyomja a versenyeket. Utána boldogan belázasodik és elájul.
Túrára menet, vagy onnan jövet a vonaton kiteregeti a lepedő méretű térképet és jó hangosan elmagyarázza, hogy két vagonnal odébb is lehessen érteni. Ezt kizárólag idegenek kedvéért csinálja, mert akikkel túrázni jár, azok kb. fejből ismerik a térkép minden miliméterét.
Vizitúrán főnyeremény az öregharcos. Először is csak enyhe alapfokon tud úszni, tehát eléggé fél a víztől.:D
Kajakba nem tud beülni, de indiánkenuba szívesen beszáll, vezérevezősnek (kormányozni nem tud).
Kihasználva a kenu viszonylagos tágasságát elhozza a komplett háztartást, hogy semmi ne hiányozzon a kényelméhez. Látam már nála rendes méretű lavórt is, hogy legyen miben borotválkoznia. Hajnali hatkor bombabiztosan felkel, és nyüzsögni kezd. Hajóban mindig kell neki valami, papírzsebkendő, fényképezőgép, kaja, bármi, természetesen mindig az, ami legalulra van csomagolva.

Mitya Ivanov 2010.02.25. 12:16:45

@Intizar: az ilyen autópályás Wc-kben nem ritka, hogy egy légtérben van a női és a férfi szekció, csak fallal van elválasztva, főleg balkánon és dél európában. Ha nem a férfi részlegből jött a hang, akkor a legjobb csaj nevét mondták, hogy ancsa/julcsa/marcsi te voltál ugye?

Zorita 2010.02.25. 12:32:21

annyira jó ez a poszt, mint egy frissítő nyári zápor, köszönöm a kellemes perceket, ezért érdemes.
annyira jó, hogy most azt sem tudom, mihez kezdjek :D
viszonylag sok buszos utazáson veszek részt (_szintén_zenész_), szerencsére összeszokott _bagázs_ már nyíltan vállalja, ha szarnia kell, és azért szeretne leszállni a buszról.

nyílméregbéka 2010.02.25. 12:40:27

@El Topo (Sgt. Elias): igen, az! Két hétig egyik kezemben a Carpati, másikban a csíki sör :-)

Életem első buszos társasútja amúgy a velencei karneválra vezetett. Iszonyat boldog voltam, amiért emeletes busz vitt minket. Egészen addig, amíg a gyakorlatilag KÉT busznyi ember sorba nem állt a rábafüzesi benzinkút WC-jénél.
Azóta mindig a lehető legapróbb busszal megyek.

vivax 2010.02.25. 12:42:40

hát ja, jó vót.
most azon morfondírozom, mi lenne, ha ezeken a társas kiruccanásokon egy kurva szó nem hangzana el, csak mennének az emberek páros libasorban, halálos némán, mint valami elbaszott robotok. jó lenne mi?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 12:43:32

@nyílméregbéka:

Igen, egy ideje már lehet Ciuc sört is kapni, annak idején, mikor elkezdtem erdélybe járni, még csak Hargita volt. Valami iszonyatosan szar sört képzelj el!

Ernoke 2010.02.25. 12:51:07

@cd-r: pláne ha még meg is gyújtod! lesz akkor ott móka és kacagás!

@nyílméregbéka: állatok vagytok:D mondjuk ott is csak én lettem rosszul, de vhogy sejtettem, mert alapból folyamatos diétán vagyok évek óta a gyomrom miatt. hülye voltam, h nem vigyáztam.

Styxx 2010.02.25. 12:55:43

@Z-o-g:
Bcs, benéztem, ksz. Szép relikvia. Gondolom et még a régi lovin volt, az Arena plaza előtti időkben?
@El Topo (Sgt. Elias):
Jópofa apád túrás/vizitúrás jellemzése.
Akkor ő ilyen öblös túravezető?

Bobby Newmark 2010.02.25. 12:57:01

@vivax: Pontosan így válnak olyanokká, mint a robotok. Néhány if-then feltétellel belőtt, automatikusan lejátszott hangminta, mindenkinek ugyanaz, mindig.
Ha nem tűnt volna fel, pont ez a baj.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 13:11:52

@Styxx:

Igen, gyalogtúrákat most már vezet is. És kurva hangosan telefonáálva szervezi a spanjaival a túrákat és amelyik kivételesen nem akar menni, az lusta disznó.:D

vivax 2010.02.25. 13:14:22

@Bobby Newmark: feltűnt, csak azt nem értem, hogy miért választja valaki sokadszorra is az utazásnak ezt a formáját, ha annyira idegesítik ezek a loop-ok?
talán mert egy bundi vagy valami ilyen erszényesszerű kis prémes valami?

J. McClane 2010.02.25. 13:16:40

Modoros modoros-kirtikusról mikor lesz írás?

Bobby Newmark 2010.02.25. 13:16:40

@vivax: Pl mert ő a sofőr, vagy a túravezető?

vivax 2010.02.25. 13:18:23

@Bobby Newmark: az írásból ne ez jön le, de lehet hogy igen?
lehet.

cd-r 2010.02.25. 13:18:58

@Ernoke: az talán már túlzás, viszont fennhangon bejelenteni társaságban, hogy akkor te most kimész maszturbálni a mellékhelységbe, egész jól is elsülhet. egyszer ki fogom próbálni.

nyílméregbéka 2010.02.25. 13:22:18

@El Topo (Sgt. Elias): ittunk Harghita sört is, de én nem éreztem rossznak... talán a melléje kísérőnek adott házipálinka vette el az ízét :-D

Buszsofőrökkel társasúton csak egy kísérteties élményem volt. Toszkána, borkóstolós vacsora, melyen részt vett a csoport mindkét sofőrje. Naaaagyon jó lett a hangulat; késő este hajtottunk haza, a busz érdekesen, fiatalos lendülettel kanyargott, pár csomag a fejünkre potyogott a felső csomagtartóból, de mi olyan jól éreztük magunkat, hogy ezen csak röhögtünk.
Másnap sápadtam csak el, amikor visszaidéztem, hogy a vacsora ELŐTTI bor- és pálinkaivásnál a Béla sofőr ült mellettem (és ivott), a vacsora UTÁNI szeszfogyasztásnál pedig a Jocó sofőr ült mellettem, és ő is ivott!! :-D
Nemtom, melyikük vezetett hazafelé aznap este, de hogy nem alkoholmentest fogyasztott, az fix.

ovatosduhaj 2010.02.25. 13:22:23

A fotóshoz még egy rendszeres beszólás (kuncogással kísérve persze):

"aztán nehogy fennmaradjon a s..." (vége elharapva, mert nem biztos benne, hogy sapka, de valaki azért tudja)

Aki nem tudja, hogy "sapka", az zavartan mutogat feléd miközben mondja és kuncog.

Főleg tükörreflexes gépekkel rendelkezők vannak ennek a remek beszólásnak kitéve.

Régebben volt még a "Biztos raktál bele filmet?", "Felhúztad?", a "Fejünk is legyen benne", ill. "Lábakat ne vágd le" szövegek. Vagy "viccesen" a társaság termetesebb tagjait fényképezve a többiektől: "szélesvásznú filmet raktál bele?"

Meg persze az egymás mellett állók szamárfület mutatnak a másiknak.

Aztán, ha fotózol valakit: "nem vagyok én genetikus" aztán magyarázza: "fotogenetikus, hahaha"

Fotós oldalról érkező humoros beszólások pl.: "itt repül a kismadár", ill. ha mindenképp vigyorgós képet szeretne a fotós akkor az "itt repül a <pillanatnyi hatásszünet> békegalamb"

fehso2 2010.02.25. 13:31:57

Azért ez inkább a turista (koca)túrázókról szól.

A túrázók szerintem mások. Nincsenek túl sokan és inkább sportemberek. Persze róluk is lehetne írni egy posztot, depozás, alvázzsírzás, vízhólyag műtés, leukoplasztozás, porcerősítő, etetőpont...stb.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 13:32:35

@nyílméregbéka:

A mostani Hargitha nem az akkori Hargitha, gondolhatod.

A sofőrökről: Jugoszláviában buszoztunk a Karszt hegységben, nagyon durva szerpentineken. A kanyarokban a busz minden irányban túlterjedt az út méretein. Az izgulósabbak konkrétan kómában voltak, mert mindenhol centiken múlott, hogy nem bucskázott le a busz párszáz méterrel lejjebb.
A helybéli sofőr meg időnként elengedte a kormányt, mert sebességet is kellett váltani, neki viszont csak egy keze volt. Jókat nevetett a beszari utasokon, és mondta, hogy ő itt behúnyt szemmel is lehozná a buszt, mert ő már itt volt partizán is. És be is húnyta a szemét. Na itt én is elvesztettem kissé a fonalat.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 13:36:24

@fehso2:

Meg a könnyítési verseny, mert ugye minden grammot cipelni kell!:D:D:D
Ismertem olyan csávót, aki a fogkeféje nyelét hosszanti irányban megfúrta egy négyes fúróval, hogy annyival is könnyebb legyen!:D

fehso2 2010.02.25. 13:40:23

@El Topo (Sgt. Elias): fogkefe??? Minek az? A természetbe nem azért megy az ember! :)))
Különben meg levéllel kell fogat mosni, vagy ujjal! :)

jacks_colon (törölt) 2010.02.25. 13:43:01

Komolyan azt hittem, hogy a modoros "tapasztalt" turazok kifigurazasa lesz a cel. Ehelyett a tapasztalt turazo fikazza a pornepet. Kicsit csalodott vagyok.

A modoros dslr-es is megerne egy bejegyzest, aki "komoly" gep birtokaban "komoly" fotosnak kepzeli magat, mindig komponal, es szigoruan a hasznalati utasitasban lerajzolt lab- es keztartassal hajlando kepet kesziteni, akkor is amikor hetagra sut a nap.

("Kattintsd mar el azt a szart b..meg, mert nem tudom tovabbi 2 percen keresztul tettetni hogy onfeledten vigyorgom!!")

napirajz.hu/archives/2005/10/14/fotozas/

steleto 2010.02.25. 13:49:06

Fáj az arcom, annyit vigyorogtam olvasás közben! Szuper jóóóó!! Köszi!!

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2010.02.25. 13:55:54

Helló!

Hát ez igen-igen ütős sztori volt! Legmélyebb hódolatom a szerzőnek! :-)

Társas utazáson kb. 20 évvel ezelőtt voltam szülőkkel. Bár akkor élveztem, de valahogy most már nyomasztó emléknek tűnik. Nem akarnék ilyenen részt venni.
Az megvan, hogy ilyenkor mindenki a lehető legszutyokabb piáját viszi közös fogyasztásra?

"- Ááá, nehogy a Jégert vigyük, inkább ezt a konyakot (Napoleon ***), úgy sem issza itt meg senki!
- Jahh, igaz. A Gyulabá-nak meg úgy is mindegy, mit iszik az öreg szeszkazán!"

theveryguest 2010.02.25. 13:56:09

Igazából ez nem a túrázók, hanem a "mocskos turisták" leírása.

brodaclop 2010.02.25. 13:58:47

A szerzo bizonyara csak irigy es sertodott, hogy o nem tudja kivenni a reszet a fergeteges humorparadebol.

bajor gizella 2010.02.25. 13:59:06

légy résen! köszöntöm a nagyenyedi két fűzfa cserkészcsapat midnen egyes bátor jelentkezőjét, ezen a borongós HAJNALI REGGELEN. öveket bekapcsolni, nyakkendőt megigazít, és figyel, mert most vázolnám nagyvonalakban a túra menetét. indulás után megmásszuk azt a hegyet ott.höhöhö.a többit később. az egerészölyvek és a rétisasok fognak minket teljesítményfeladatokkal szórakoztatni ma, a hegycsúcson edig a mókusok készítettek elő egy akadályversenyt.
-nemáááá.
nem nyafog, hát hogy lesz belőled így rendes ember?
paramétereket nem mondok, nem is lényeges.höhöhö.
na akkor vigyázz kész rajt.egy-két-há ééés fiúk fel a fejjel a harc a mien kálljunk csatasorba vidáááman.
-psz.zsömi. cigit hoztál?
- jaj már fiúk. ne most. ha elkap a csopvez. akkor bünti lesz.
-maradjunk le.
-zsömi, tibus, geri. mit susmutol az alvégen? tessék felzárkózni, mert akki nem léhép egyszerre...

nemértekhozzá(m) 2010.02.25. 14:12:57

baromi jó írás, kettő az egyben, mert miután másodszor is elolvastam sem tudtam eldönteni, hogy tényleg azokat a balfasz túrázókat oltja, akik a közhelyes poénokat szórják, vagy azt a seggfejet parodizálja, aki minden ilyen túrán ott van de semmi sem jó neki, főleg az utastársak, mert ő ennél sokkal különb, és ezek itt körülötte csak 'kúltúrsznob barbárok'

ha nem is ilyennek szánta az író azért pacsizom (:

brodaclop 2010.02.25. 14:44:03

@J. McClane: Meg a modorosan osszekacsinto modoros-kommentelok. :)

"Na, mibe, hogy megint jonnek a cimlaposok. Meglatjatok, mindjart feltunik egy sertodott X es elkezdi bizonygatni, hogy az nem ugy van."

"Az egyik expasim harci horcsogoket tenyesztett a Wartburgja csomagtartojaban."

"En meg jartam egyszer Burundiban es egy a poszthoz a legkisebb mertekben nem kapcsolodo sztori esett meg velem, de azert elmeselem."

;)

@ndtomas 2010.02.25. 14:49:42

buszra felszállás után kötelező beszólás a "mindenki itt van?" kérdés után az "aki nem, az szóljon!" :P

különben sose értettem, hogy miért csinálnak egyesek bohócot magukból azzal, hogy posztban említettekhez hasonlókkal "szórakoztatják" a társaikat.

Hadrian77 2010.02.25. 14:51:21

@@ndtomas: érvényesül a kereslet-kínálat ősi törvénye:) páran mindig vevők ezekre a baromságokra:)

cd-r 2010.02.25. 14:55:07

@brodaclop: modoros modoroskommentelőfikázóról is lehetne ennyi erővel poszt: "na már alig várom, hogy jöjjenek a törzskommentelők és lecsapjanak a gyanútlan címlaposokra. bizonyára ebben élik ki a hajlamaikat. úgy csinálnak, mintha ők lennének az élet császárai, közben egy szaros blogra kommentelnek reggel 7től este 10ig."

horika 2010.02.25. 15:05:34

Köszönöm mindeninek a meleg szavakat!

horika 2010.02.25. 15:06:08

@brodaclop: ÖÖÖ... Bevallom, igazad van... :))

horika 2010.02.25. 15:11:25

@soldat: Eltaláltad, a Baraka útjain alapul a mögöttes élményanyag.

@hawkeye: Nagyon szeretem a barakás utakat és az útitársaimat is - engem csak ezek a szemét mondatok zavarnak.

@Intizar: lásd előbbi kiegészítés. Egyáltalán nem érzem magam antiszociálisnak, de aki csilliárd alkalommal is jön ezzel a "készül a művészfotó?"-val, azt kb. 10 mp-ig nagyon utálom.

brodaclop 2010.02.25. 15:13:01

@horika: Csak gondoltam, ha mar felhaborodott cimlapos turazo nem jar erre, akkor beugrok, hogy ne legyen hianyerzeted. :)

horika 2010.02.25. 15:14:22

@@ndtomas: Pásszámeg, ez kimaradt! :))

Még valami: én bavallom, hogy saját magam is hergelem, amikor "várom" ezeket a mondatokat. Amikor tudom, hogy mindjárt jön, mindjárt mondani fogja valaki, már nézi a gépem, most fogja mondani, MOST......

irdesmond 2010.02.25. 16:08:26

Évekig vezettem gyalogos és tiszai túrákat is.
Úgy hogy a túraveztők fikázását kéretik mellőzni.

Egy esős napon Tisza túrán unalmunkban versenyt rendeztünk, ki hozta a legfeleslegesebb dolgot.

1.Hely : egy 220w -tal működő radiós magnó.
2.Tapétárzó kés
3. 100x100 as vas platni.

Amit a legjobban utáltam hallani:

- megiszunk még egy sört és utána felverjük a sátrat.
- a következő kanyarnál ott van az a hely ahol tavaly is táboroztunk, csurogjunk le addig.
- szeretnék hajat mosni, olyan helyen táborozzunk ahol van meleg viz.

Italozási rekordunk: Tiszabecstől az 5 l pálinka Záhonyig tartott ki - 5 főre.

Leghosszab túránk: Tiszabecs- Mindszent( 21 nap után besokaltunk és feladtuk)

Legrövidebb: Kéked- Zsujta (Hernádon 2 óra evezés után kurva nagyot borultunk, és elúszott mindenünk.)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 16:14:31

@Frengi:

Na akkor a következő!

Egyszer vezettem egy túrát Tiszabecstől. Azt tudtam, hogy nem vérprofik jönnek, konkrétan a Fővárosi Operettszínház tánckara és a műszak.
Cipelik le a partra a cuccot, egyszercsak meglátom az egyik lányt, aki egy fritőzt cipelt!!!
Mondom: azzal meg mit tervezel, kisvirág? Hát a barátja nagyon szereti a sültkrumplit és minden este azt fog neki csinálni. A villanyfritőzzel. Az erdőben.

kicsibuta 2010.02.25. 16:20:39

@El Topo (Sgt. Elias): Én egyáltalán nem unom a családodat. Mégmégmég, lécciléccilécciii! :) A poszt is rohadtul jó (már tudom, miért nem társasutazom több mint 15 éve), de ezen konkrétan besírtam: "Utána boldogan belázasodik és elájul." :D

irdesmond 2010.02.25. 16:25:14

@Hadrian77: én csak simán túracsokinak hivom: muszáj vinni, mert ha leesik a vércukor akkor nincs kéznél más.Szőlő cukor is jó, de a csoki jobb.

irdesmond 2010.02.25. 16:29:25

@Z-o-g: szilveszterkor lovira menni: modoros

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.02.25. 16:30:41

"Nem sokkal a határ átlépése után kb. U x H SMS érkezik":
Egyszer, mikor Magyarorszagrol vezettem Belgiumba, hatam mogott a ket lanyommal, a nagyobbik ugy gondolta, megviccel. Ahogy atleptuk a magyar-osztrak hatart, kuldott egy sms-t a telefonjarol titkos szamrol, hogy "Udvozoljuk Torokorszagban". Jo poen volt, kar, hogy sms-nel latszik a titkositott szam is :).

irdesmond 2010.02.25. 16:40:34

@El Topo (Sgt. Elias): apádban ismerős vonásokat véltem felfedezni.

Modoros túravezetőként az országot 2 részre osztom:
van ugye Kék tura pecsételő hely, és van ami csak két túra útvonal.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.25. 16:49:20

öreg vagyok én már ehhez.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 17:13:33

@kicsibuta:

Jó, akkor mesélek még a vén zászlótartóról!:)
Ugye azt kiemeltem, hogy hajnalban felkel mindig. Persze nem csinál nagyébresztőt, hanem addig tesz-vesz, hogy mindenki felébred rá.:)
Na, egyszer valahol a csallóközben eveztünk, amikor arra ébredtem, hogy apám tapintatosan kirántja a fejem alól a táskát, mert úgy gondolta, hogy valami múlhatatlanul fontos dolog van benne, nem emlékszem már micsoda. De vágod, szóval nem kihúzta, hanem olyan mozdulattal, mint amikor a bűvész kirántja a terített asztalról az abroszt és a teríték ottmarad. Koppant a fejem.:D
Na, felkeltem és hogy legalább a többieket ne keltse fel, mondtam neki, hogy menjünk be a faluba kávézni. Beballagtunk, kávéztunk. Ha már ott voltunk, ittunk egy sört is. Aztán még egyet. Közben kisétáltam a kocsma elé a sörömmel, és felnéztem a templomtoronyra. Háromnegyed hét volt.:) És a második sörömet ittam.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 17:17:54

Volt nálunk egy fickó, valami Feri volt a rendes neve, de csak úgy hívtuk, hogy "Erősjános & Divatdiktátor".
Egyrészt állandóan emelgetett mindent, másrészt ha bárhol az Isten háta mögött kiszáltunk a hajóból, azonnal tiszta farmernadrágot, és vasalt inget vett fel. És úgy mozgott 20 másik ember között, akik jellemzően gumicsizmában, úszógatyában és derekukra gumizott spritzdeckben voltak.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.02.25. 17:30:32

Szeretnék köszönetet mondani a locsolófosásért, elég pontos szakkifejezés :D

Hadrian77 2010.02.25. 17:31:02

@Frengi: két éve szerveztünk túrát Schneebergre, Ausztriába, 7-kor indultunk, 10-kor raktuk le a kocsit. Könyv szerint is 8 óra a szintidő 1500m szintkülönbséggel. Mentünk 15 percet, erre egy csaj szól, hogy álljunk meg szédül, nem evett reggelit, leesett a vércukra.
Húga egy évvel korábban Rax túrára elment tornacipőben!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.25. 18:06:41

bazmeg el topo, veled (vagy családoddal) van olyan, ami még nem történt meg? :)

irdesmond 2010.02.25. 18:09:37

@Hadrian77: Ha körbe nézek egy túrán azzonnal látom, hogy ki a profi és ki a lelkes amatőr.
Az amatőrökön mindig kifogástalan és új profi szerkó és bakancs van, a profikon sokat próbált, és nem is mindig profi szerkó.

Én magam 15 éve járom a világot egy ócska Fermis zsákkal, mert nem találok ugyan olyat. Biziben vett cseh bőrbakancsom már nem bírta, azóta már a 2. márkás bakancsom nyűvöm, de egyik sincs olyan jó.

irdesmond 2010.02.25. 18:16:39

@El Topo (Sgt. Elias): Az én férjem ügyvéd volt, s mint ilyen neki munka ruha a fehér ing. Egész évben gondosan félre tette a kidobásara szánt darabokat, és a túran 1x haználatos ingként viselte a szintén visletes vászon nadrágokkal ( az utúlsó darab Tokajban végezte a kukában), mivel könnyen leégett.

Mondanom sem kell, hogy állandóan a cikizés tárgya volt az ismerősök között:
- a nyakkendőt otthon felejtetted,
- zakó nélkül beengedtek a kocsmába?

az idegenek simán hülyének nézték.

irdesmond 2010.02.25. 18:29:39

@El Topo (Sgt. Elias): egy rendes túrázó alap felszerelése a 0,05-ös "kézigránát" amelyet azonnal kibiztosítasz.

Jobb esetben a B52-es, melyet 0,5 -ös műanyag kólás üvegekben tartasz magadnál.
Lapos üveggel csak az amatőrök járnak.

Hadrian77 2010.02.25. 18:30:36

Van egy barátom, együtt jártunk fősulira, tokaji, ráadásul Lékayba járt (hajós szakközép). Meghívta egy közös vasutas ismerősünket látogatóba, aki nem tud úszni, elcsalták kenuzni egy ismerősével, majd a Bodrog, Tisza összefolyásnál a legnagyobb örvények között kiugrottak a csónakból otthagyva a vasutast, hogy ők most úsznak egyet:)

Motorpenis 2010.02.25. 18:37:16

A buszsofőr lehet alacsony, vékony, bajszos, olasz selyeminges fickó, félcigány; diszkózenét hallgat.

irdesmond 2010.02.25. 18:49:03

@Hadrian77: Azon a szakaszon tilos fürödni - műtárgyak közelében veszélyes, és a kenuból vizbe ugorni is tilos.

Csak híd után balodalon lehet, és tud kikötni, de nem könnyű.

Tehát egyáltalán nem vicces.

kicsibuta 2010.02.25. 18:51:33

@El Topo (Sgt. Elias): Háromnegyed hét... Uhhh... :S
Cserébe egy nem is olyan régi történet: kétnapos rendezvényen voltunk belföldön, négyen osztoztunk egy kis kétszobás házon. Az egyetlen hímnemű kijelentette, hogy ő nem tud mással egy szobában aludni, így övé lett a nagy szoba és a franciaágy, mi meg hárman csajok egy kanapén és egy fotelágyon szereztünk kék foltokat és izomlázat forgolódás közben. :S Innentől érdektelen a történet, ám ez kapcsolódik a reggelhez. Szóval, másnap a szomszéd városba kellett érni 10-re, az ürge paragép, induljunk el korábban. Úgy elindultunk, hogy 9-re már a célnál voltunk. Háromnegyed nyolctól negyed kilencig bírtam cérnával a baromságait (szófosásban szenved), aztán olyan hangerővel üvöltöttem rá Békéscsaba főutcáján, hogy szerintem Sopronban is hallották. Amikor megkérdezte, mi a baj, közöltem vele, hogy hozzám fél 10 előtt inkább ne beszéljen, ha "a fejét a nyakán szereti". (Tizenvalahány évig dolgoztam állandó délutános műszakban, iszonyú morcos bírok lenni a délelőtti órákban.)

Hadrian77 2010.02.25. 18:58:13

@Frengi: ezt annak mondhatod, aki ott nőtt fel a folyón szinte, hajósnak tanult, a flottillánál szolgált, szóval ízig vérig vízi ember. Amikor együtt kenuztunk viszont tilos volt a délutáni kikötés előtt alkoholt fogyasztani.

Hadrian77 2010.02.25. 19:00:30

Amikor a Tisza tavon voltunk madárlesen a főnököm beugrott a vízbe valakinek a sapkájáért, na ott meg azt mondta a túravezető, hogy ezt még egyszer ne csinálja, mert ők évente találnak 2-3 hullát a vízben és ez az úszkálás a hínáros, iszapos, vadvilágos vízben azokat juttatja az eszükbe.

vincere 2010.02.25. 19:02:15

@El Topo (Sgt. Elias): tényleg nem semmi a családod, de bármennyit írhatsz róla, én se fogom megunni :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 19:07:00

@kicsibuta:

Tegyél ki egy táblát, hogy ügyfélfogadás 12-től!:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 19:16:41

@vincere:

Apám első evezéssel töltött napja mindjárt jól telt: Closterneuburgtól Pozsonyig, hozzávetőleg 70 km.:D
Még én is azt hittem, hogy vállból fogják a seggemet amputálni a végére.
És hát végig parázott az öreg, hogy itt borulunk, ott borulunk, megfulladunk, hajó alá kerülünk, satöbbi.
Na, akkoriban még rendes határok voltak, nem ilyen schengeni cucc, Hainburgnál útlevelet kellett volna kezeltetni, de nem tudtuk, pontosan, hol. Aki nem ismerné a kanyart, olyan 15 km/h sebességgel folyik ott a Duna. Megyünk lefelé, mint a távirat, egyszer csak kimutat az öreg merőlegesen a partra, OTT KELL KIKÖTNI! Mondtam, hogy ezt már baszhatjuk, innen már nem fog sikerülni. De a faterban még nagyon éltek a régi beidegződések és váltig erőszakoskodott, hogy próbáljunk odaevezni. Ekkor tűnt fel szemből a Donauprinzessine, akkoriban az egész Dunán a legnagyobb turistahajó. És én megpróbáltam átvezni a farhullámán. Ez körülbelül olyan volt, mintha a Dobogókőre próbálnék fölevezni.:D Persze nem sikerült, de utána apámat tulajdonképpen újra kellett éleszteni. Egy kicsit megviselte a mutatvány.:D

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.02.25. 19:56:57

jajnekem
SMS-felolvasós telibetalált:)

azokért a fotósnak címzett poénokért viszont én is ölni tudnék "sztárfotó" meg "művészfotó"... anyátokat

irdesmond 2010.02.25. 20:09:31

@Hadrian77: Én ott a Honvéd Aurórásokkal tévedtem el. Én nem eveztem, nyugodt volta, de 8 óra bolyogás után közöltem, hogy még 2 cigarettám van próbáljun meg partot fogni.

Hadrian77 2010.02.25. 20:13:52

@Frengi: Minket vezető vitt térképpel, épp azon voltunk hogy megnézzük a szigetet, ahol még megvan a temető és a volt lakosok visszajárnak halottak napján, mikor láttuk, hogy észak felől sűrű fekete fellegek gyülekeznek. Amilyen szerencsénk volt, amikor kikötöttünk és elindultunk a busz felé, akkor szakadt le az ég.

irdesmond 2010.02.25. 20:15:14

@El Topo (Sgt. Elias): ezt az én gyerekem nem élte volna túl az biztos:)

A fiaimat nem nagyon tudtam rá venni, hogy velünk jöjjenek evezni, egyszer csupán a legkisebbet, de az is besokallt, hogy 50 - eket jöttünk egy nap.

A legnagyobb most túrát vezet a Salsan, meg szlovéniában, meg mikor hol, rafting, ugye az már ZWC nagyon sok. A kicsik meg mennek vele potyázni.
Csupán arra kéretem őket, hogy mint ahogy az amerikai elnök és alelnök nem ülnek egy gépre, ők se üljenek egy hajóba.

666E 2010.02.25. 20:26:16

Nagyon tetszett ez az iromány, külön odavoltam, hogy a szerző ki is fejezi a megvetését a leírt dolgok elkövetői felé. De tényleg szerintem ebből a szempontból két féle ember van:
– Akinek eszébe jutnak ezek a dolgok, de el is veti a gondolatot, hogy ezen közhelyeket ki is nyilatkozza, elvégre túl lapos és a legkevésbé sem egyedi..
– Míg a másik, akinek szintén eszébe jut és ő nagy lelkesen be is veti azzal az őszinte meggyőződéssel, hogy ez rajta kívül tényleg senkinek nincs itt olyan fejlett humorérzéke, hogy eszébe jussanak ilyen magas szintű poénok.
És lehet én spirázom túl a dolgot, de az ilyenben pont ez a fajta lenézés az ami zavar.. meg hogy képes kinézni másokból azt, hogy hálás közönség lenne ilyen aljadék poénokra.

@ndtomas 2010.02.25. 20:40:16

@666E: eleve gáz, hogy mástól hallott dumákat sütöget el, ráadásul kéretlen repeta-stílusban, de ha saját kútfőből teszi, akkor se kéne kötelezőnek érezni minden alkalommal. és még azt hinnénk, az ember nem papagáj. ja, nem is: biorobot - ahogy már valaki előtte diagnosztizálta

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.25. 20:41:46

@Frengi:

Nálunk ez úgy volt, hogy én már elég rutinos vadvizi rája voltam, mikor apám kifundálta, hogy jönne ő is.:)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.02.26. 04:29:32

@sorica123: ha nekem ilyet mondanak, előszedem a nesszeszeremet és kinyitom. Műszerész csavarhúzók vannak benne... :-)

irdesmond 2010.02.26. 07:55:28

@El Topo (Sgt. Elias): A hagyományos Tiszabecsi indulásnál szinte kötelező a leittasodás, mert nem tudják, hogy rögtön a vízre szállás után jön a Tisza egyetlen ám de igen veszélyes szakasza, ahol evezni kell, itt nem lehet csurogni, mert megy a viz.(Annak aki tudja, hogy mindig egy kicsivel gyorsabban kell menni mint a víz, ez nem igazán jó hír, mert itt nem lehet benyomni a Haway gombot.)

Évek óta jártam már a Tiszara, de egyszer nem akartam hinni a szememnek: Mi van? Nincs folyó? Mi a fasz ez itt keresztben? Még idejében rá jöttem, hogy egy új sarkanytyút építettek, és sikerült gyors rajtot venni, kihúzni nagyon nagyon jobbra, majd a sarkantyút elhagyva kikötni egy padon és megpróbálni összeszedni a kiborulók holniját.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.26. 08:01:52

@Frengi:

Nekem a tisza felső szakasza bakfitty, mert én életem első vizitúráját a Melegvízen abszolváltam.:D
Ismeri valaki?

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2010.02.26. 08:26:52

Jules (Zsül) kimaradt, Gyula vagy Juli viccesnek/művésziesnek gondolt becézése. Körző a féllábúra büntet.

jacks_colon (törölt) 2010.02.26. 08:56:38

@Jaguar: En mar b..sztam! Uh ne kotekedj velem!

irdesmond 2010.02.26. 09:22:48

@El Topo (Sgt. Elias): nem vagyok benne biztos, nem a Bakonyban van?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.26. 09:31:44

@Frengi:

Debizony!
Sümeg, Nagytárkány Gógánfa... februárban.

Vágási Matyi 2010.02.26. 11:30:57

Locsolófosás, nájsz!
Olyat hallanék egyszer, aki a water closet-et keresi.

System failure?
Modorgia, baszki. Sok :D

Jokoncsyék nem mennek majd külföldre, mondjuk a friccekhez oktfestre?

Magyarnaba 2010.02.26. 11:55:39

Egyszer én is örültem, hogy emeletes busszal utazhatok, fel is furakodtam az elsők között, hogy felülhessek a fenti legelső helyre és nézhessem a "plazmatévét". Örömöm kb. 100-m megtételéig tartott, mert akkor jöttem rá, hogy kurvára inog-hömpölyög az a fenti első rész. Négy és fél órás út volt... Kicsit dülledt a szemem a végére, hogy ne hányjak.

A gimnáziumi osztályfőnökünk pedig túramániás volt és minden osztálykirándulás teljesítménytúrába torkollott. Egészen a pécsi látogatásig, amikor a tévétorony megtekintése helyett is túráztatni akart és úgy megsértődött egy szerény ellenvetésen, hogy azonnal megszakította a kirándulást és hazavonatoztatta az osztályt. Következő évben végre egy szülő-különítmény vitte az osztályunkat Zalaegerszegre és végre ihattunk fél éjjel, majd a városban futkorászhattunk részegen (titokban)! :-)

rawdu 2010.02.26. 15:39:01

Erdélyblogot követel a jónép. Nehéz ügy, mert senkit nem szabad megbántani és megsérteni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.26. 19:03:22

@rawdu: tévedés. bárkit meg lehet bántani, mert az igazság nem lehet bántó, a hazugság meg nem számít:)

így is túl sok az udvariaskodás:) az erdélyiek épp elég modorosak ahhoz, hogy kifigurázhatóak legyenek

balra 2010.03.02. 16:25:34

A nyolcasnál a "Minek iszik, aki nem bírja?" kérdés is felcsendül, az kurvaélet. Hibátlan modorgyűjtemény amúgy.

ot002 2010.03.04. 13:52:14

Az utóbbi hónapok legjobb írása, köszi! "Modorgia" 11/10 ;)