Az osztálykirándulás - Elindulunk, elindulunk

2009/10/14. - írta: Modor Tibi

A 6.c osztály, ahogy Marika néni előre beharangozta, 1992. április 15-én elindul az egri osztálykirándulásra (ÁSÉS-fiúknak ajánlom a mait is).

Az iskola előtt már reggel héttől élénken gyülekeznek a gyerekek, párat a szülők is elkísérnek, hogy égessék kicsit kisfiukat a többiek előtt.

-Na Bubuska, olyan kis édes vagy az új, fémkeretes szemüvegedben, mint egy igazi professzor, na adjál egy puszit, aztán itthagylak a kisbarátaiddal és a Marika nénivel. Aztán ügyes legyél, csibe!

-Ó, Pulsay anyuka, nagyon köszönjük a múltkori segítségét a téli vásáron, meg a szuperfincsi pogácsákat, a kis Krisztián pedig nagyon igyekszik mostanában (megsimogatja a szöszke buksit), látszik, hogy kikérdezik tőle rendesen a leckét. Irodalomból nemsokára a négyesért felelünk, ugyebár?

A jeles eseményre kivikszolt, enyhén repedezett, műbőr Recbak-márkájú sportcipőt viselő  és jobb kezében túrabotot szorongató, hátizsákos Marika néni persze sunyi féreg, Pulsay anyuka távozása után már rutinszerűen gyalázza a kis Krisztiánt.

-Anyádéknak is aztán volt gondjuk rád, látom! Szandálban osztálykirándulásra, kényelmes lesz?

-Bocsánat, Marika néni, csak elfelejtettem reggel, hogy ma lesz a kirándulás, és nagyon kapkodtunk az anyukámmal.

-Na édes fiam, ha a fejed nem lenne odaerősítve a nyakadhoz, azt is elfelejtenéd egyszer magaddal hozni.

A hatodik cé megjelenésén látszik, hogy igazi ünnepre készülnek a kiskamaszok. Bár Marikás legutóbb külön felhívta a fiúk-lányok figyelmét a konszolidált megjelenésre, természetesen látni lányoknál sminket, lakkozott körmöt, fiúknál alkalmi, nullásgéppel felnyírt hajat.

-Aszta Zoch, csak nem fodrásznál voltál?

-Nem, a bátyám vágta, nézd meg, eddig fel van nyírva!

Libbenti fel Szabolcs, a szintipopos félhosszú, lelógó, göndör fürtjeit, hogy láthatóvá váljon a körben szinte teljesen lekopaszított fej: a kirándulás tiszteletére még fekete-fehér Depeche Mode-pólóját, a bátyjától kölcsönkapott, bőrszalagon fityegő Bonanza-jelet és foncsorozott Lennon-napszemüvegét is felvette. Szintúgy magával hozta édesapja Casio menedzserkalkulátorát és az iskola melletti trafikban vásárolt walkie-talkie-kat. Ökörködni jó lesz.

Erőss Zsuzsika és anyagi gondokkal kevésbé küszködő, stréber barátnői is kicsípték magukat: Benetton márkájú pulóver, Adidas dzsoggingalsó, Puma sportcipő rugós cipőfűzővel, nyakukban a szülőktől kapott fényképezőgép, csuklójukon neonzöld vagy ciklámen karperec, és persze medálként a színes műanyag, áttetsző cumi.

Nem sokban különböznek tőlük megjelenésben a vagány csajok sem: márványkoptatott sztreccsfarmer, Budmil széldzseki, Budmil hátizsák. Persze a fodrász nem maradhatott el: mégis megkapták marcellinás frizurájukat feltűnő sminkkel. A vagány csajoknak a vagány fiúk már puszival, mutáló hangon köszönnek.

-Szevasztok, csajok, cupp-cupp! Te, nagyon patent ez a walkman, Kriszta! Panasonic PQR-110, most kaptad az ősöktől? De király, odavissza-játszós, X-bass - nekem ilyen rádiós Aiwám van, nem nagy szám, de legalább jó hangos meg van rajta equalizer meg rezgéscsillapító. Vettem is hozzá Sony sportfülhallgatót, össze tudom csukni, vízálló, minden. Persze az én walkmanem csakis G'n'R-t vesz be, a többit nem tűri: egyszerűen begyűri.

A vagány srácok hoztak 6 db. bébielemmel működő, kétkazettás, gyorsmásolós GoldStar magnót is, felváltva üvölt róluk a Don't Cry, az Enter Sandman, és persze a Dörömbölnek a vágyak. A szexuális utalásoknál cinkosan röhögnek egymásra, egyes szavakat trágárságokra átköltve.

-Jóó vagy az ágyban, és jól megbaszlak! Lehetnél akár a hű, a hű kurrrvám, de nem vagy hű, csak egy kis kurva! Hozzám és a négerekhez, na gyerünk!

-Egy ősi késztés bennem szinte szétszakítja a herémet, dörömbölnek a piiinák, maguk alá gyűrik a faaaszom!

Marikás szerencsére nem hallotta tisztán, mi folyik:

-Na gyerekek, mindenki megvan már? 

-Nem, Marika néni kérem, még a Jokonicsy késik!

-Már megint az a körözött bűnöző Jokonicsy, hát várunk rá még öt percet, de egy másodperccel se többet! Mindenki elment vécére, kisdolog-nagydolog? Mert most aztán egy órán keresztül nem fogunk megállni, az biztos! Szóval mindenki intézze el még gyorsan a folyóügyeit bent az épületben.

Az úton előkerülnek az üdítők: mindenkinél kóla, 7up, Sprite és Fanta, rengeteg zacskó csipsz, cukor, csoki, Orbit meg Trident rágók. A rágó persze már csak cukormentes lehet, a cukros az rongálja a fogakat.

A vagány srácok lelkesen integetnek a mögöttük haladó autósoknak, egy-két elvetemült néha be is int, esetleg a III. Birodalomból ismert karjelzéssel próbál tisztelegni.

-Gyerekek, mit csináltatok, azt kérdezi a buszvezető bácsi, kidobott valaki valamit a buszból vagy mutogattatok?

-Á, egyiket se, Marika néni, mi történt?

-Hát itt bevágott elénk egy zsigulis, aztán fékezgetett meg integetett, de a buszvezető bácsi nem ijedt meg tőle szerencsére. Szóval semmit nem csináltatok, biztos?

-Dehogyis, mi soha!

Sokan nekiállnak walkmanezni, hiszen akkor minek hozták volna el - osztálykiránduláson pedig jó dolog a zenehallgatás, ha már nem vagyunk gánszosok vagy bonanzások. Népszerű walkmanezési módszer a fülhallgatók megosztása, mindenkinek egy - az átlátszó kazettákat (TDK 90 perces)  Pax-utánzatú tollal tekerik vissza az elejére, hogy ezzel is kíméljék az elemet.

Mások inkább hobbifotózási hajlamaikat élik ki: már a buszból, menet közben rengeteg kockát lőnek el: szántóföldeket meg szőlőültetvényeket fotóznak vakuval. Biztos szép fotók lesznek.

Hamarosan megérkezünk az első állomásra: Erőss anyuka, az SZMK-titkár már fészkelődik...

187 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.14. 11:55:42

@cd-r: mi csak lopott Mercedes jeleket hordtunk a nyakunkban.

nácivadász tűsarkúban 2009.10.14. 11:56:31

@Void Bunkoid: tééééényleg!! Úristen de gáz volt, de volt srác az osztályban, aki próbálkozott vele. Kriss Kross, el is felejtettem!! :-D

gyz 2009.10.14. 11:58:12

és persze a kirándulásra vitt egyetlen magnón mindig valami iszonyú durva zene ment (amit otthon mi sem hallgattunk volna meg), csak hogy idegesítsük a Bros- Bonanza és DM-rajongó csajokat.

És a legidegesítőbb csajok? hát persze hogy azok, akik rockernek öltöztek

gyz 2009.10.14. 12:00:37

@scsaba1: alternatív téren nálunk az első - még magyar nyelvű - Sexepil lemez volt az óriási sláger

"Ez a jövő már volt egyszer, körbefordul a múlt,
de van rá sansz, hogy most az egyszer túlfeszítjük a húrt.

What, what do you say?"

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.14. 12:10:08

@Void Bunkoid: a krisskross de gáz volt! Erről jut eszembe az MC Hammer naci kackac:D

albert1 2009.10.14. 12:14:46

100/100-as poszt, minden pont így volt! :)

A Recbak cipőhöz természetesen AHED melegítő is dukál.

Az osztálykirándulás visszatérő motívuma: felszállás az Ikarusra, elindul a motor: "UHUohóóóóóóóó" mély búgással, közben a tanár számol: jó, 2-4-6-8-10-... és az egész éves kemény tanulás, szívás után eljön az igazság pillanata, paff bevágódik a lengőajtó, és hóóóÓÓÓÓÓdödödödödö-hŐŐŐŐŐMMMMM! ELINDULTUNK!!!

niyabinghi 2009.10.14. 12:16:28

@Hollandi: Azok a szerencsétlenek kapták az ívet rendesen. Ez amolyan önmagát gerjesztő dolog lehetett, mert ha a kölköt nem szerette senki, legalább a tanár vegye emberszámba, ezen dolgoztak a szülők. Csak az nem esett le nekik, hogy a kölök ellen ez elég durva aknamunka. Amúgy ezek a szerencsétlenek általában pedagógusszülők egyszem gyermekei voltak.

Fogadóóra/szülői értekezlet: Anyám rendre kisírt szemekkel jött haza és folyton azt hajtogatta, hogy többet nem megy égni miattam. Azóta már vigyorogva meséli mindenkinek, de tudom, akkor nem volt nagy dicsőség, hogy az ő lányának van a legtöbb beirása a nagy pofája miatt. :D

parrre 2009.10.14. 12:16:51

Egy dolog maradt ki. Buszravárás közben vitatkozás/veszekedés/verekedés (vérmérséklettől függően) miszerint ki ül a leghátsó sorba.
Nálunk a katonai volt a divat. Katonai kulacsból, katonai késsel ( az amerikai kommandósok is ilyet használnak, ez meg eredeti Rambókés ) katonai kanálgéppel, söt Csabika apukája katonai löncshúskonzervet is tudott szerezni. Az igazi nagymenőknek zöld barettjük is volt. Mindez persze szigorúan szimatszatyorba / málhazsákba pakolva.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.14. 12:17:32

@Ernoke: igen, különcök mindenhol voltak, persze ők főleg az idősebb tesókat másolták. EL&P = Kiálllítás képei, te jó ég, progresszív rockban...

@a_fater: örvendek az észrevételnek :-))

Pignon 2009.10.14. 12:18:40

Igen a chipsek... :D chio mini sültkrumpli, pom-bar az nagyon ment, frutti, selyemcukor, olvadós rágó :D
A szemetet meg rendszerint eldugtuk a buszon, vagy volt olyan hogy a hátsó ajtónál a lépcső egy deszkával volt letakarva -hogy a sok hülyegyerek be ne zuhanjon oda- és mi a kirándulás végére jól megtöltöttük saccra fél köbméter szeméttel :D

Persze nálunk is vitt mindenki walkman-t, meg aztán divat volt a távcső, a kulacs... napellenzős napszemüveg, felpumpálható hevederű hátizsák...rádió, esetleg olyan, amin volt mikrofon is :D

Megjelenés: mindenkin susogós melegítő és valami kinyúlt szar póló :D és persze fehér cipő vagy lányokon szandál.

niyabinghi 2009.10.14. 12:20:11

@Audi Achtzig: Ja, ment végig az ülések között és csak úgy tudott számolni, hogy megfogta a fejünket. :)

Falusi_metálos 2009.10.14. 12:28:06

Ilyen magasszárú surranóm, meg fekete pólóm farmerdzsekivel nekem is volt (hidegebb időben kockás ing, kitűrve ). Metal hammert nem olvastam, mer az általam kedvelt zenekarok nem kerültek bele. Igazi zsíros hajú, pronyó metálos legényke voltam :)

Jedlik 2009.10.14. 12:32:45

Toblerone. Csak mondom.

WB_Tom 2009.10.14. 12:37:21

Tényleg nagyon élethű, mintha ott lettem volna... Csak '92-ben 6.a-s voltam, és Lujzika néni volt az osztályfőnök. De a don't cry, a megosztott fülhallgatók és a "vagánykodás" egy az egyben... nagyon nagy fiúk voltunk már akkor, főleg, hogy "egyenlőként" kezeltük a lányokat, sőt.. .az első lassúzások a Don't Cry-ra, a November Rainre vagy a Nothing Else Matters-re. Először fél méteres távolságból, aztán egyre közelebb..

SYNG · http://www.youtube.com/user/syngsyng 2009.10.14. 12:47:43

"az iskola melletti trafikban vásárolt walkie-talkie"
Ilyen is volt !?

Blackrock (törölt) 2009.10.14. 12:49:13

@Void Bunkoid: minden mást, a metálon kívül.:)

avc 2009.10.14. 12:56:47

hejj, gyorsmásolós GoldStar magnó, equalizerrel, levehető hangfalakkal, ledekkel, igen!

nyolcadikban vettem, bécsben, a magyar bevásárlóturizmus utolsó borzalmasnagyszopás gorenje-túráján nov7-én, ezer schillingért, ami négyezer ftnak felelt meg, itthon meg tíz rugó volt az egykazettás toshiba

részben NYUGATI cégek logójával összefirkált/rajzolt hátizsák megvolt?

Ernoke 2009.10.14. 13:24:23

@Modor Tibi: nekem olyan nem volt... szülők se hallgattak soha semmit, fogalmam sincs, h a zenéimet honnan szedtem. kiállítás képei még hagyján, én az ilyen elborultabb elektronikusabb izéikre izgultam már akkor is, mint pl. vmelyik albumról a toccata:D

Ernoke 2009.10.14. 13:26:12

@Pignon: tényleg divat volt a susogós, a hagyományos pedig _cikkancs_.:D

Void Bunkoid 2009.10.14. 13:26:14

@avc: ezt ugye tudod - meg mindenki más is -, hogy az annak idején majdnemhogy a gagyi szinonimájának tartott GoldStar manapság LG néven önti el a világot a szintén koreai csodacuccaival? :)

Void Bunkoid 2009.10.14. 13:27:18

@avc: ja és nemkellett összefirkálni sem. Mindenkinek volt "eredeti" Fuji márkájú hátizsákja 92ben :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.14. 13:43:50

ezek a dolgok úgyis ismétlödnek, minden generáció kitalál valami faszságot amivel az öregeket bosszantya csak a gáz lassan az hogy már lassan a punkok unokái is apukák meg anyukák

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.14. 13:50:54

@Void Bunkoid: ja, es a "Benetton" hatizsak is. Ami fent egy zsinorral volt osszezarhato. A vilag orszagainak zaszloival, amik egy honap alatt lekoptak.

Mike36 2009.10.14. 13:51:23

@Void Bunkoid: nem rossz az LG, nem kell szidni

érdektelen 2009.10.14. 14:07:58

Ceruzára akasztott kazetta sokáig azon pörgetve, mert a magnó elemét eszi a "rew" és a "cue".

Zorita 2009.10.14. 14:24:25

aranyos és ártatlan anekdota általánosból: egy barátnőm este takarodó után még nem volt álmos, áthívta a szomszéd szobából néhány pajtását. nem voltak túl jól felszerelve, de ki-mit tudott, beadott a buliba. volt, aki az otthoni almáspitét, volt aki a rágót. zene nem volt (walkman, piha...), elővették a kvarcjátékot, az meg pity-pity-pity-piytpitty-pitty-pitty, kicsit táncoltak rá, bevették a rágót (az almáspite megmaradt), aztán mindenki vissza a helyére, mert már nagyon rizikós volt, hogy jön-e a tanár. :D

Krunpli · http://www.mobilize.hu 2009.10.14. 14:27:02

Az átlátszó műanyag cumival egy egész generáció elfeledett esbeit téptétek fel.

Nagyon-nagyon jó poszt :D

2009.10.14. 14:38:24

A közös élményeket a sajátommal összevetve kezdem azt hinni, hogy a gyerekeknek a DNS-láncába vannak kódolva az olyan viselkedési minták, mint a tollal tekercselés, buszablakon kimutogatás stb. Na meg már az elsősök beiskolázásánál ügyeltek arra az illetékesek, hogy minden osztályba jusson legalább egy tengeribetegségre hajlamos gyerek, a majdani hatodikos osztálykirándulásra tekintettel. :D

(Be)baszós kirándulások tekintetében a gimi 2. az picsafüst, ilyen téren a gólyatáborokat lehetne kivesézni: aulában hangversenyzongora telerókázása, negyedikről a koliablakon kihugyozás, használt kotonok mindenfelé a folyosókon a nyitóbuli után stb.

A "tele van a város" pedig Prognózis, és alapmű. Nosztalgiafless: bundásliga séró, gitárszinti...
www.youtube.com/watch?v=AFzM_BzHW3k

2009.10.14. 14:42:20

@avc:

Nekünk az a bazi kocka ITT-nk volt, ami rohadt finnyás volt, akkoriban jöttek be a jugó/lengyel kalózkazetták, meg a magyar polimerek, amikkel ő rohadtul nem tudott megbirkózni: kioldott a lejátszás, mert időnként úgy megszorult, hogy azt hitte, véget ért a kazetta, nyikorgott, begyűrte stb. Utána beújítottunk egy Videotont, na annak volt olyan erős motorja, mint egy ruszki tanknak, az aztán tekert mindent. :))

Mitya Ivanov 2009.10.14. 14:48:25

és a MARLBORO feliratú piros tenisztáska, amit a lányok iskolatáskának használtak. 91-92 ben megjenetek ezek hamisítványai is, a kék színű ALBERTO táskák.
Anekdota: egy nagyon negatív lány iskolai sportnapra (az majdnem olyan mint az osztálykirándulás) ilyen Marlboro táskával jött, ami egyébként az iskolatáskája is volt. Erre a tanár (Panni néni) beleordít a képébe, hogy édes lányom, arra nem vagy képes, hogy megjegyezd: ma sportnap van, és nem tanítási nap. Mert azt hitte, hogy iskolai cuccal jött. A lány meg hazament és igazgatóit kapott később

mici˙ 2009.10.14. 14:52:41

szuper korrajz!!
azt hiszem én mainstreem gyerek voltam, se túl stréber, se túl menő. ennek megfelelően 3 barátnőmmel szerencsésen elfoglaltuk a busznak azt a kihasználatlan részét ami a senkiföldje volt az elöl ülő stréberek és a hátul ülő menők között. így négyünknek egy-egy duplaszéles jutott. hűű, de menők lettünk hirtelen, minden felszálláskor másik csávó akart mellénk ülni

mivel apám külkeres volt egy darabig nagyon menő cuccaim voltak, egyszer az ofő kérdezte honnan van a koptatott szűk farmerem (arra nem térnék ki, ha egy huszonéves nő egy 11 éves gönceire vet szemet..) miután mondtam neki, hogy apa hozta törökből soha nem volt elég szép már az írásom.
aztán hamar eljött az az idő amikor ezek az itt menő, kint olcsó ócskaságok megjelentek a lengyelpiacon. ekkor próbáltam a faternak elmagyarázni, hogy ez már ciki. ült a fotelben és újságot olvasott, amit én jelzésnek éreztem a nyaggatásra. amikor befejeztem a nyafogást a szemüveg fölül rám pillantott, megismételte hogy ciki, majd vissza az újságba.

ellenszenvesfigura 2009.10.14. 14:52:57

hatalmas volt a walkman az összes idióta funkciójával! sajnálhatja, aki már mp3-ba született.

másfelől az égetős anyukák és a marika nénik kapják be. főleg a marika nénik.

Gumineaux 2009.10.14. 15:06:27

„Mindez persze szigorúan szimatszatyorba / málhazsákba pakolva.”
Na végre. Azt hittem már, a szimatszatyorra senki sem emlékszik. Rajta golyóstollal: Edda Művek, Beatrice. Babos kendő rákötve a fülére és persze az obligát “ziherejc” tűk :D
Amúgy kirándulásra szigorúan kazettás magnót kellett vinni, odafelé Edda, visszafelé Grease. És a üvölti az egész osztály. :)

szliper 2009.10.14. 15:12:44

Én halmozottan „szerencsétlen” voltam olyan szempontból, hogy anyám volt az ofőm. Szerencsére csak az általános iskola 1-2. osztályában. Haverjaim nem csináltak belőle nagy ügyet szerencsére, nem voltam számkivetett. :) Otthon sokkal szarabb volt a helyzet. Állandóan példának hozták fel a nálam jobban tanuló osztálytársakat. „Bezzeg az Oszika..ő már sokkal jobban olvas”, stb…
Osztálykirándulások elmaradhatatlan kelléke volt még a nyakba akasztható, henger alakú kék pénztartó.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.14. 15:15:54

@Krunpli: de mi a lof.sz az az atlatszo muanyag cumi??? Ugy tunik, felenk nem volt divat. Vagy egy masik generacio hasznalta. '75-os vagyok.

Tromb 2009.10.14. 15:17:24

Stoplis cipőben suliba járás, meg van-e? Alap modorosság 87-88 tájáról.

Klárensz 2009.10.14. 15:28:01

@Tromb: óóó, ez még jóval később is nagyon menőnek számított. Lehet, hogy ebből alakult ki a manapság eléggé elterjedt, teremcipőhöz nagyon hasonlító utcai cipő, amit főleg (egyetemista) csajok hordanak.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.14. 15:40:03

@Tromb: de még mennyire, hogy! Másokon (sőt, akár ugyanezeken) meg zakó + fater régi aktatáskája. Óriási.

Fater régi brifkója, kurvára kevés bankjegyünk (10-es, 20-as, 1 db. százas) címletek szerinti elrendezése a fakkokban, átlátszó fóliás részre névjegykártyák v. haver igazolványképének helyezése.

Tromb 2009.10.14. 15:47:43

@Modor Tibi:
Ne viccelj, én is fater aktatáskáján csúsztam végig a folyosón.
De a curling elődjét is mi találtuk fel, arra is kiváló az aktatatyesz.

Tromb 2009.10.14. 15:50:12

Quartz játék. Donkey Kong és Western Bar. 5 perc kölcsönzésért fullos szendvicseket lehetett bizniszelni. Osztálykirándulásra a legjobb befektetés.

sorica123 (törölt) 2009.10.14. 16:09:39

@gyz: ez az idézet tök jó:)
Az én táboros időmben walkman, Plussz pezsgőtabletta (funkcionálisan vagy agyzizegtető cukorkának), mi volt még...? Na majd szedek még, mert nem akarom a többiekét ragozni.

Motorpenis 2009.10.14. 16:16:50

@Void Bunkoid: És természetesen Sky Channel feliratos hátizsák, sötétkék és neonrózsaszín kombinációban, neonzöld felirattal

Neonzöld/fekete, Adios feliratú hátizsák is.
-----

Buszon idegesítő, kötelező régi slágerek hallgatása, tábortűz mellet a modoros középiskolások ugyanezeket éneklik. (LGT, Omega és hasonló szarok-de utáltam már akkor is ezeket.)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.14. 16:17:09

@sorica123: majkremes abonett? Szalveta beleragadva? Az smafu?

Motorpenis 2009.10.14. 16:17:41

Ja, és ebéd valamilyen étteremben, kötelezően rántott hús, rizsával, káposzta salátával.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.14. 16:19:27

Azt hiszem, a következő elmaradhatatlan kellék nem is szerepelt: színes zsinóron lógó, tubus alakú, műanyag "pénztárca", aminek le kellett tekerni a tetejét (az a nyakban lógó zsinóron maradt), és pont belefértek a fémpénzek. Nekem narancssárga volt, és mindig a nagyobb címlettől haladtam a kisebb felé belepakolásnál, de persze mindig arra a pénzre volt szükségem, ami legalul volt. Nem volt se szép, se praktikus, de attól még kellett.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.14. 16:22:23

@Gumineaux: :) nemzetközi zenei érdeklődés esetén golyóstollal Accept, Kreator, Metallica, Iron Maiden stb. - mindegyik az együttes logójának megfelelő betűtípussal!

sorica123 (törölt) 2009.10.14. 16:37:05

@afromagyar: dehogy smafu, mondom, hogy nem ugrik be egyszerre minden. Meg el készülök indulni mászkálni...
@HRita: se szép, se praktikus, se halk. Csörömpölt, mint az istennyila.

2009.10.14. 16:43:01

@afromagyar:

Akkor mi fél szavakból is megértjük egymást... :) Márványfarmer-szerkó "emeleteseknek", rockereknek ócsó, szegecselt motoros műbőrdzseki, a gallérja teletűzve jelvényekkel, Kreator-póló, kőmosott farmer csőgatya, az megvan?

2009.10.14. 16:44:01

@tff:

Ja, meg 7. körül már a rendszerváltás szele, az is alapvető fíling.

Ernoke 2009.10.14. 16:55:46

@afromagyar: m.blog.hu/90/90es/image/Bettie/cumi.jpg

ronda volt mint a szar, ékszerként nyakba v táska cipzárjára kellett akasztani.

@Motorpenis: a Sky Channel az volt, amin olyan frankó sorozatok mentek, mint a Saber Rider...? vagy az Super Channel volt? franc se emlékszik már.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.14. 17:05:53

@tff: Hogyne lenne!

Lanyoknak neonszinu pulcsik a "butikbol", volt kotottben is (tinikoromban volt divat a gepi kotes), Jugobol hozott marvanyfari, farmerszoknya.
Limara spray. Meg Impulse.
Feliratos pulcsik, sot, feliratos szaru treningalsok (videken: bemelegito).

Hajak: korfrufru gondorodesre hajlamos hajbol. Ezt kesobb felvaltja a mar emlitett, kemenyen behajlakkozott felallo frufru. Batrabbaknal mar dauer is jatszott neha (anyukaval jartak fodraszhoz).
Hajszinezo hab, amitol minden tinilany ugy nezett ki, mint a kendermagos tyuk.
Uniszex hajviselet vagany gyerekeknek: alul felnyirva, felul log ra a haj. Nana, hogy nekem is volt!

Bomberdzseki, veszkocsizma!
Stilusok keveredese - forras: a lengyelpiac.

Farmerdzseki ujja felhajtva.
Nadrag szara felhajtva (repafazon).
Kesobb nadrag szara lehajtva (bo fazon).
Nadrag terde kiszakadva, kivagva.
Nadrag fenekresze kiszakadva, kivagva.

Wagner Úr 2009.10.14. 17:16:11

versengés, hogy kinek hány játékos tetris levés, első tetris birtoklás, apa által olaszországból való hozás, 1992-ben 5000 ezer forintért eladás, később gameboy összekötés, szegény gyerekek irígykedés, nyelvszínezős cukorka evés, autókártyázás mintájára saját kártyajáték gyártás (transformerekkel, pankrátorokkal,), osztálykiránduláson sokáig fennlevés, tanár általi üldöztetés, bemattult tanár ezt éjfél után megunás és trágár ordibálás, öt perc múlva mindenki alvás, lányok hónaljszőrének kiserkenése, ezt nagyon furcsának találás és gusztustalannak tartás

2009.10.14. 17:25:07

@Wagner Úr:

Prüntyögős "tévéjáték" (faltenisz, páros tenisz - két vonal az ütő, egy pixel a labda), munkahelyre szülők folyton bevivés C-64-hez, amit idősebbek következetesen komondórénak nevezés? Általánosban számtek szakkörbe beíratás, szülők otthon mondás, ROM-ot nehogy iskolában játszás, mert botrány levés. :)) '90-es elején első házi számítógépek elterjedés, +4 vs C-64 tulajok megosztottsága, rosszabbnak levés, mint ma a politikai bal és jobboldal.

2009.10.14. 17:28:52

@afromagyar:

Ha hajviselet, akkor nyolcadikban vagány fiúknak: elöl könyvséró, hátul meghagyva vállig érőnek. Garázszenekarok kazettái, illegál együttesek felvételei.

niyabinghi 2009.10.14. 17:47:21

@afromagyar: Fél délután dolgoztam, hogy pöpec szakadás legyen a farmeromon, másnap elmentem suliba, mire hazaértem, boldogult Dédim (fiatalon varrónő volt a drága) megstoppolta. Mer' szegény gyerek szakadt nadrágban csak ne közlekedjen. Nem volt őszinte a mosolyom..

scsaba1 2009.10.14. 18:28:28

@tff:

Az inkább C=64 vs. ZK Spektrum volt. Ill. volt egy-két embernek Enterprise is, persze az nem számított.

Persze a jó öreg komodóre alázta a spekkit, amit a Spectrumos arcok rosszul tűrtek.

sorica123 (törölt) 2009.10.14. 18:35:37

@Ernoke: nem mindegyik volt ronda, nekem is volt, direkt a kevésbé gagyi-look példányokat válogattam ki. A kötelező jajrózsaszín mellett létezett ugyanis palackzöld, meg hasonló értelmes színű változata is. Ha már minden ilyen retró marhaságot felkapnak, felkaphatnák már ezt is:))

Motorpenis 2009.10.14. 18:41:03

@Ernoke: A sorozatokra nem igazán emlékszem, 8-9 éves lehettem, amikor bejött az országba a Sky-Super-TV5 hármasa, emlékszem, mekkora szám volt! A Sky-on tutira ment a Spiderman sorozat, de nem rajzfilm, hanem film. A Sky-on én még a számítógépes műsort néztem, és álmodoztam azokról a játékprogramokról.
A Super-en a zenés műsor volt a sok, a TV5 pedig nézhetetlen francia szar volt.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.14. 18:58:23

@niyabinghi: engem csak apam hivatott magahoz, majd egyszeruen megfogta a nadrag szarat a ket terdbeli szakadasnal, es letepte az egeszet.

sorica123 (törölt) 2009.10.14. 19:15:24

@afromagyar: kedves apuka, gratulálok. Ezzel aztán bebizonyította, hogy mekkora kultúrlény a csúnya pongyola szakadt fiatalokhoz képest.
@Motorpenis: a francián volt főzőműsor, mi mindig azon röhögtünk, hogy hogy magyaráznak, mondják a magukét. Persze senki nem beszélt franciául a családból, bár én négy év franciatanulás után is tudok nevetni azon a lepetyelésen, amit képesek levágni egyszuszra:)

666E 2009.10.14. 19:16:54

Közértből:
Chio, Hubba Bubba, Chokito, Capri Sonne..

Csomagolva anyukáktól:
2-3 alma + ugyanennyi téliszalámis-paprikás "NAGYKENYÉR" aminek a héját egyesek meghagyják.

Rikító színű Budmilok. Úúúúristen az üres válogatás-kazetták te jóó ég.. És aki tehette, hozott Kaland Játék Kockázat-könyveket, Elátkozott Ház, Szamuráj Kardja meg ilyesmi. Mindenki folyamatosan követte a kólamárkák által épp aktuális nyereményjátékot.. Kupak alá nézegetés, hátha nyertünk-e.
Ja és Coco Jambo üvölt a buszon..

Ecet+sütőpor kinderhordóbombák nálunk kötelezők voltak minden évben.

sorica123 (törölt) 2009.10.14. 19:29:44

@666E: mi sose vágtuk le a kényérhajat, nem is szerettem a nélkül. Akkoriban jött be az újfajta kólásflakon (Coca), az nekem nagyon tetszett, kellett venni egy olyan kólát, hogy legyen olyan üvegem:)

cd-r 2009.10.14. 19:35:42

nagyonmenő haveromnak volt egy aranyszínű 16 gombos citizen számológépes 30 méterig vízálló quartz órája. faterja hozta neki "németből". nekem egy fekete nagy durung műanyag/gumi szintén 30 méterig vízálló búvárórám volt, a harkányi strandon kaptam. azért arra is ment az irigykedés rendesen :D

Ernoke 2009.10.14. 19:45:13

@tff: kicsit később pedig taxisblokááád! azt nagyon élveztem, mert előbb elengedtek minket a suliból, és nem kellett aznap délután zongoraórára mennem.:D

Kermit 2009.10.14. 20:57:52

@Vorg a Halhatatlan Báró: olyat nadrágot? egyre többet látni manapság tizenéveseken. Lehet, hogy ez nekik nem mond már semmit és menő, de szerintem nagyon gáz.

Kermit 2009.10.14. 21:08:21

@Zzz_: ilyen lassuzós szám volt még a Wind of change a Scorpionstól, ami legalább öt perces. Arra lassúzni egy fiúval, hát így visszagondolva is megerőltető.

Esti program volt még a Twin Peaks nézés, attól a kiránduláson este rettegett mindenki...

És az Army of Lovers az nektek smafu?

flymazs (törölt) 2009.10.14. 21:17:40

@afromagyar: ezek a cuccok nagyon durvák voltak :) Csősapka volt? :) Az de kemény, múltkor megtaláltam egy fotót, amin csősapkában nyomom...jóég...

@Gumineaux: igen, a szimatszatyor :)

sorica123 (törölt) 2009.10.14. 21:29:14

@Kermit: a hammernadrág nem az, ami olyan, mint egy lovaglógatya-salavári hibrid, aminek tévedésből elöl van a segge? És cikisége szerintem főleg utóbbi vonásában rejlik, amúgy van hasonlóm, de annak hátul van a feneke értelemszerűen.
Army Of Lovers:)) nekik olyan háttööö egyedi stílusuk volt:))
@flymazs: csősapka, kék-lila-istentudjamilyen csíkos volt maga a tökfödő, kék pertli fogta össze fölül...

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.14. 21:29:43

@afromagyar: emlékszem, a bátortalanabbak is kiszakították, de neonszínű anyaggal a visszájáról befoltozták, úgy, hogy azért rojtos legyen...

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.14. 21:31:18

@flymazs: Csősapka, naná... a legmenőbb a csíkos volt!

Motor Tibi 2009.10.14. 21:35:09

Nekünk a magyartanárnőnk egy fekával járt, és mikor ő kísért minket osztálykirándulásra, alap volt a Fejbőrtől a Fekete majmok című dal.

8il 2009.10.14. 21:40:02

jézusmária, ez a 93-as bakonybéli osztálykirándulása volt az Ady Endre Gimnázium, 3c és bjének, hahaha.
királyok vagytok!

Der Beste 2009.10.14. 22:24:44

Vazze, ez a mi 91-s budapesti osztálykirándulásunk!

A Nemzeti Múzeumban néztem a koronázási jelképeket, fekete Guns 'N' Roses polóban, fekete Bonanzás bermudagatyában, fekete övtáskával.

Kermit 2009.10.14. 22:41:29

A kilencvenes évek gyöngyszemeként még megemlíteném a New Kids On The Block-ot, amitől magunk alá pisiltünk a gyönyörűségtől.Úhh bébi...
Őket nálam a Roxette követte. (Ez a mai fejemmel vállalhatóbb:-))
Illetve nem tudom emlékszik-e még valaki a Mohó Sapiens Veronika című számára, amiből csak annyi maradt meg, hogy, "mutatom": "Ó Veronika, tiszta erotika, te leszel a zár, a kulcs leszek én!" :-/

Osztálykirándulás elmaradhatatlan elfoglaltsága este az üvegezés volt, de nem a vetkőzős fajta, azért azt még 12 évesen nem műveltük.

Futottak még: Lutra matrica cserélgetése, Matchbox kiütős játék, ami arról szólt, hogy ki üti ki először a másikat az asztalról.(Nekem azok az autók tetszettek, amiket ha beraktál a hűtőbe megváltoztatta a színét)

Penya666 2009.10.14. 23:01:14

@Modor Tibi:

nekem valahol megvan az antibonanza. hulladek minosegben persze, de a szovegre emlekszem :) Legalabbis darabokra.

Penya666 2009.10.14. 23:04:49

annyi ugrik most be hogy:
"induljon az irtas jojjon be a gaz, dolgoljo meg most az e rohadt szemet mocskog bagazs!" Meg valami "a haber meg koporsoban, rugom a zsoltit szoges bakanccsal" Szegyen hogy nem emlekszem ra.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.15. 00:07:40

@Penya666: istenministráns vagy. Ez gyémántkemény, hát tényleg létezik! Dögöljön meg hát ez a tetves, mocskos bagázs :)))))))))))

Zilius 2009.10.15. 00:33:21

@666E: Eperjó, Kapucíner csokik?! Talán még ma is van, de akkor sláger volt:)

'90-es évek közepén 'Hawk' feliratú kétszínű kabát. Többféle színkombinációban.

Tromb 2009.10.15. 01:14:00

85-86: Modern Talking kitüző, válig érő néni frizura.

87-88: Duran Duran versus Depeche Mode, Melírozott séró a kefe hajviselet ellen, karika fülbevaló szigorúan a bal fülbe. Zene Butik vasárnaponkénti nézése.

89-90: ButaMetáll hőskorszak, PVC bőrdzseki rengeteg szegeccsel, Felvarók: Pokolgép, Megadeth, Sodom, Iron Maiden. Beatrice babos kendő, magasszárú puma cipő, Garázs rockzenei rádióműsor hallgatása.

90-től. Punk versus Skinhead. Martens bakancs fekete, piros v. fehér cipőfűzővel való tuningolása ideológiai alapon. Fekete Lyukba járás. Dead Kennedys, GBH, Exploited, Sex pistols kazetták agyon halgatása, kannás bor kihányása.

stb.

Ernoke 2009.10.15. 09:30:23

@Tromb: 94-től: alternatív néjsön. kordgatya, farmer tilos, fiúknak körtkobéjnes hosszú haj, lányoknak auschwitzire nyírt, bőrkabát, nagymama cuccai, minél szakadtabb vagy, annál menőbb. Európa Kiadó, Bizottság, VHK, gyógyszerre ivás, Helikon cigivel affektálás a Liszt Ferenc téren. (akkor még másképp volt sznob, mint most.)

97-től: Tilos Partyk, drumandbass. alkohol többé nem menő, romkocsmák kezdenek feljönni. öltözködés már nem érdekes, hajnali 3-kor izzadó plafonú helyeken úgyse érdekel senkit.

azóta nem tudom, mi a menő, vki megírhatná napjainkig.:D

scsaba1 2009.10.15. 12:11:16

@Tromb:

Hoppá-hoppá a szkinhedmozgalom majdnem kimaradt a '90-es évek elejéről. Martens(utánzat) bakancs, farmer, kapucnis pulóver, bomberdzseki.

Szó nem volt még árpádsávról meg vadmagyarkodástól, bár a színesbőrűeket már akkor is utálták, de cigányverés csak nagyon módjával... Inkább a punk-rokker vonalon élték ki magukat.

2009.10.15. 15:12:13

Nekem is segíthetne valaki régi zenék terén: volt egy gyatra minőségű felvételem kazettán ('93 körül), a Csibészek nevű formációtól, akusztikus gitárral (!) nyomták a durva témákat: Béla bácsi (LOL a szövege), Drága Fradi, Kopasz kis ördögök, Megfog a rendőr...
A neten nem találok róluk semmit, esetleg valaki tud róluk bővebbet/zenelelőhelyet?

2009.10.15. 15:15:22

@Tromb:
"Martens bakancs fekete, piros v. fehér cipőfűzővel való tuningolása ideológiai alapon. "

Ja, ez így visszagondolva kb. olyan komoly, mint amikor Adrien Mole a dress code elleni tiltakozásként megalapítja a piros zoknisok klubját az iskolában.

sorica123 (törölt) 2009.10.15. 16:50:43

@tff: ennek paródiája volt szkinhed apukával és glamrockos-punkos zenei ízléssel megáldott, plusz divatbuzulásra is igen hajlamos osztálytársnőm, aki a cipőfűzőjét macskaösszezavaró kft jelleggel váltogatta, próbált meggyőző szkin lenni (mikor megkérdeztem, mi az az áthúzott mógendóvid a padján, azt se tudta, köpjön-e vagy nyeljen, de kivágta magát:)), közben zeneileg valahol a nagyon elborult höröbörö kárkár és a Manson-féle kísértetjárás-divatbemutató között hullámvasutazott... szóval volt egy kísérletező hajlama, na.

666E 2009.10.15. 20:14:38

@sorica123:
mi se vágtuk ,le hanem egyesek körbeették a kenyeret belülről.. ők azért mert nem szerették, én mert az volta kedvenc részem és ezért a végére hagytam. a zsömlének is mindíg kizabáltam a belselyét, hogy már csak a tiszta héj maradjon. egy vekni kenyérnek is mindíg a sarkát szereztem meg.. emlékszem kiskoromban olyan jó volt rágni azt a héjat. érezni ahogy belefáradt az álkapcsom..:)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.15. 20:14:50

Volt egy haverom, az félévente váltott: volt szkinhead, metálos, rapper, alternatív, mode-os, ja, és még sátánista és hitgyülis is :-))))))))))))))

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.10.16. 04:42:42

A 90-es blog nevében szeretném átadni baráti üdvözletünket ezért a posztért! :)

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.16. 17:09:11

A mi osztálykirándulási íratlan szabályunk: csak akkor szabad elkezdeni enni, amikor már elindult a busz. Ezt alsó tagozatban figyeltem meg, de máskor is igaz ez. Már mindenki felszállt, az utolsó pillanatok: beszélgetés. Amikor a sofőr elfordítja a slusszkulcsot, már elő kell venni a szendvicseket, tehát cipzárhúzogatás, zacskócsörgés, alufóliazörgés. Amint a busszal tettünk 1 métert, már mindenki tolja befelé a májkrémes szendvicset paprikával, vagy a parizeres szendvicset szintén paprikával.
És persze a kellékek: Tetris, walkman...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.17. 15:44:07

@sorica123: mógendóvid, milyen aptudéjt vagy e szubkulturális kifejezések terén (no nem a szkinhedében ;) )

sorica123 (törölt) 2009.10.17. 16:18:51

@Ön: mos' mé', nem az a neve?:)))

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.17. 18:15:48

@sorica123: dede, csak örültem, h találkozom a szóval :)

lr 2009.10.20. 13:45:45

Most ilyen eklektikusba':

Kazettatekerés: akinek volt olyan vastagabb fajta 6szögletű ceruzája, ami nem forgott el a lyukban, komoly ellenszolgáltatásokat csikarhatott ki. Nekem volt.

Folyóügyezés, fejfogássalszámolás úgy tűnik, tényleg országos.

Egerben élek 4 éves korom óta, guess what :D

Különbusz idővel valóban kimúlt, de a slusszkurcsfordításra kezdett evéssel inkább nagyobb koromban találkoztam.

A levehető hangszórós 2kazettás Goldstar meg 15 éve hibátlan-viszont basszus, az soha nem jött ki belőle. :D

Ja és persze csakis a C64. :P

Veronika megvan, hámég klipben, sarjadó férfiasságom hajnalán! Üvegpörgetést is akartam írni magam is .

lmntn 2009.10.21. 14:28:39

Egy dolog nagyon kimaradt.
BRAVO magazinban a szerelem szex gyengédség rovat olvasgatása, és röhögés, meg összekacsintgatás, illetve a saját szakértésünk kiemelése, vagánykodás!

Fapuma (törölt) 2009.10.27. 19:39:48

fosson be aki ilyet leir>

"Mások inkább hobbifotózási hajlamaikat élik ki: már a buszból, menet közben rengeteg kockát lőnek el: szántóföldeket meg szőlőültetvényeket fotóznak vakuval. Biztos szép fotók lesznek."

folyik a konnyem a rohogestol...

igen, modorsan ignoralom az ekezetes betuket, talan azert mert nincsenek.

GGG77 2009.12.11. 10:49:52

Lábamon Reebok cipő (fehér, kék-piros logoval), vagy fehér Adidas zöld csíkokkal, Adidas hátizsák (bilikék). Sárga Camel Lotus Team-es póló, Easy farmer. Kb így néztem ki akkoriban, tökéletes színharmónia. :)

Mi&Mi 2010.03.12. 10:19:10

Az kimaradt, hogy a chipses zacskó felbontása után az elölülők végigmentek az egész buszon kínálgatni. :)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.12. 21:21:55

@szabiaki: nekem megfordította a walkmanem...az egyik legalábbis.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.12. 21:28:54

@Void Bunkoid: de, nálunk menő volt (de tán csak azért, mert az osztály menőnek számító kedvence - tanároknak nem volt az - azt szerette. elő is adta egy osztálykiránduláson..)
de nekem ezekből semmi nem ismerős, se általánosból, se gimnáziumból. egy kis berúgás igen, de én jókislány voltma, nem ittam, viszont rocker voltam, de ezt senki nem tudta, mert nem reklámoztam, nálunk senki nem öltözködött semmi különösen, farmer-póló volt a divat, semmi extra.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.12. 21:36:09

@HRita: mi ezt vízipénztárcának hívtuk, és kb. 10 évesen volt divat (85-ben). de a balatonban praktikus (lett volna, ha egyedül jártunk vona strandra. pénztárcalopás ellen)
süti beállítások módosítása