Az osztálykirándulás - előkészületek

2009/10/11. - írta: Modor Tibi

-Na csimótáim, akkor most mindenki fogja az ellenőrzőkönyvét, és gyöngybetűkkel belevési, írom a táblára. Plajbász mindenkinél van? Csabikám, hányszor mondjam még, hogy a piros a Tanár színe? És tessék szépen 2B-s ceruzával írni, ahogy megbeszéltük.

A Vonhinten Helgus írhat tollal is, mert ő szépen és helyesen ír. Nézzétek csak meg, így kell kinéznie egy rendezett tolltartónak: mágneszáras, felül a filctollkészlet, alul a színesceruzák, szagos radírok, kétdimenziós vonalzó, miegymás. A Zoch pedig ne hintázzon a székén, mert ha bármi baja lesz, engem dugnak börtönbe.

Tisztelt Szülők!

Kétnapos, buszos osztálykirándulást szervezünk Egerbe 1992. április 15-től 16-ig.

A kirándulás költsége 1200 Ft / fő, ez tartalmazza az utazás, szállás és az étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) árát.

Találkozó az iskola előtt, reggel 7 óra 30 perckor. Réteges, sportos öltözék, kényelmes túracipő ajánlott, esőkabátot csomagoljunk.

Üdvözlettel:

Weicheier Árpádné o.f.

Megvan mindenki? Mindjárt körbejárok, s aláírom. Jujj, leesett a krétám - ó, köszönöm, Zsuzsikám, gyorsabb voltál, mint én.

Elöljáróban pár szó az éljenzőknek, különösen neked, Oszkárka! Továbbra is fenntartom, hogy bárkivel addig bármilyen magaviseletbeli probléma adódik, azt sajnos itthon kell felejtsük.

És a tavalyiakból okulva: lányoknak ékszer, smink, besütött-tupírozott radiátorfrizura, miniszoknya még az osztálykiránduláson is TILOS! Nem szeretnék még egyszer olyat látni, hogy bárki lakkozott körmökkel jelenik meg aznap. Az iskola nem divatbemutató.

-Marika néni, ez a fiúkra is vonatkozik? (röhögés)

-Oszkárovics, na akkor most szépen ideülsz a Csabika mellé, és a következőnél megyünk az Igazgató bácsihoz, értve vagyok? Nem kultiváljuk a tahóságot. Hülye gyerek, feje kerek. (lába iksz, pöcse gipsz - suttogják hátul)

Visszatérve a lakkozott körmökre: fiúknál pedig semmi metálos, bonanzabanzájos, nácista, felnyírt frizurát nem tűrünk meg, mert akit ilyen szopottgombóc fejjel látok, legyen az Gipsz Jakab, Borz Izidor vagy Kiss Pista (stréberek erőltetetten röhögnek), annak kötelezővé tesszük a sapka viselését. Tartózkodjunk továbbá a trágár feliratú pólóktól is, igen, nagyon jól tudjuk, hogy a géenefener mit jelent. Jóllehet a Tanár is emberből van, azért ne nézzük teljesen hülyének.

Lányoknak az a jótanácsom, hogy semmiképpen ne hálóinget csomagoljanak maguknak, hanem pizsamát. Pizsamában ugyanis fizikailag nehéz bizonyos dolgokat csinálni... Jokonicsy nem röhög! Te is olyan jó tahó vagy, mint a bátyád (általános derültség a többi fiú körében is). Azért így tizenkét évesen lehetne kicsit több magatokhoz való eszetek meg komolyságotok, az ilyenek, komolyan mondom, a kisdedóvóba valók.

Szóval, arra meg szeretnék kérni még mindenkit nyomatékosan, hogy ne hozzon márkás vólkmeneket meg magnókat, mert azokat el fogjuk kobozni, és majd a tanáriban veheti át szülői kisérettel, igazgatói pecsétes intővel megspékelve. Ugyanez vonatkozik a drága csokoládékra, üdítőkre, nagyobb címletű bankjegyekre, különös tekintettel az ötezresre. A szegénygyerek meg majd csak nézi. Sokan korgó gyomorral jönnek iskolába, kiesnek a padból az éhségtől, mások meg ötezreseket lobogtatnak az iskolabüfében.

Mindenki cipelje szépen a kis motyóját, háromnapi hideg élelem nem kell, legfeljebb reggelire valami apróság a buszra, és slussz. Kísérőtanár lesz az osztályfőnök-helyettes Beinbruch Ági néni, és az SZMK-titkár Erőss anyuka is jön velünk (Erőss Zsuzsika kicsit feszeng).

A program még nem végleges, de készülhettek arra, hogy benézhetünk  útközben a Gödöllői  Királyi Kastély vagy az Aszódi Evangélikus Gimnázium közül valamelyikbe, tudjátok, ahova Petőfi is járt. Egerben pedig az Egri csillagokból is ismerős helyszíneket keressük föl, remélem, mindenki jól fogja érezni magát, és kellően hasznosítani fogja az eddig tanultakat.

Na, rendicsek, okézsoké? Láttam, Wné, láttam, Wné, láttam, wné... Jokonicsy, az osztály elipszilon, te anyaszomorító, az osztálykirándulás egy szó, ááá, reménytelen vagy, édes gyermekem. Majd talán jövőre, tizenötéves fejjel jobban fog menni.

Szóval aki úgy gondolja, hogy szeretne valamilyen kiselőadással felkészülni bármelyik nevezetességből, az jelentkezzen nálam bátran, és a jól sikerült munkákat egy-egy kisötössel fogom majd honorálni! Jajj, Zsuzsikám, csak ki ne essél a padból, azért adjuk meg másnak is a lehetőséget..!


 Folytatás hamarosan: gyülekező, elindulunk, elindulunk...

92 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doszy 2009.10.11. 17:14:55

A buszon nincs üvöltözés, menet közben nem rohangálunk fel-alá, az ülésben kell ülni! Előtte mindenki menjen el WC-re, mert nem fogunk megállni És tessék szépen a sofőr bácsinak hangosan köszönni!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.11. 17:16:15

Ez kurvajó! Emlékeztek arra aki mindig hányt vagy elájult az ünnepségen, öt mindig elöre ültették a buszban, hogy gyorsan le tudjon szállni hányni.

warrenbarton 2009.10.11. 17:17:29

Anno gimiben sofőrünk próbált kitolatni a parkolóból, és szépen meggyűrte a busz oldalát. Kis kárfelmérés, aztán másodszorra sikerült kiállnia, mi meg megéljeneztük és megtapsoltuk. Na akkor nem sokon múlt, hogy letépje a fejünk az ofő...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.11. 17:19:40

Nálunk HB-s ceruzával kellett írni az ellenőrzőkönyvbe is, meg mindenhova. És én lány létemre igen csúnyán írtam, ezért ilyen alkalmakkor mindig jól lebasztak, hogy "figyelj jobban".

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.11. 17:21:50

@warrenbarton:

Nálunk olyan volt, hogy kirándulás közben szétment a busz sebváltója, és úgy vezette haza a sofőr a járműt, hogy összesen kétféle sebesség állt a rendelkezésére, az egyes és a hármas... Igazi életbiztosítás volt, LOL.

2009.10.11. 17:42:11

Ez odabasz, a folytatást minél előbb!!! Nosztalgiafless...

"Igen, nagyon jól tudjuk, hogy a géenefener mit jelent."
???

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.11. 17:49:43

Gumi Nélkül Fütykölni Rulez?

Tizenkét éveseknél?
Bááááár, ma már....

Motorpenis 2009.10.11. 17:58:52

Na és az osztályfőnöki fenyítés, hogy nem megyünk kirándulni, ha hangoskodik az osztály? Szeptembertől ment ez a terror, havonta egyszer megmondta az oszt.főnök, hogy nem megyünk, aztán mégis sikerült.

Osztálykirándulni jó volt, ma már felnőttként nem bírnám ki ugyanazokkal az emberekkel ugyanezt.

A legjobb kirándulásaim hetedikben és nyolcadikban, illetve gimnázium negyedeikben voltak.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.11. 18:03:11

Weicheier :D
Ez a Jokonicsy-gyerek meg tényleg reménytelen eset, ennyiszer megbukni :)

Milyen kínos már, ha saját szülő is elmegy a kirándulásra:) Anyuka erőltetetten bratyizik a diákokkal, felcsap önjelölt szanitécnek, részt vesz a közösségi játékokban, próbál a csapat részévé válni. Közben fél szeme mindig a saját gyerekén van, akit emiatt látványosan kerülnek a többiek.

Azért az ilyen osztálykirándulás jó is volt. Én már napokkal előtte összeszedtem, hogy mit veszek fel, és abban reménykedtem, hogy majd ott és akkor összejövök a Samuval vagy a Gyulával, ha kiszakadunk az iskola monotonitásából, mert bizonyára csak emiatt nem mertek közeledni. De nem. A kiránduláson valószínűleg az új, ismeretlen környezet miatt nem próbálkoztak...
Osztkiren mindig Lux tusfürdővel meg Signal fogkrémmel frenkiztünk, holott otthon csak Baba szappant meg Amodent fogkrémet használtunk. Mindenki fogkrémét végigkóstoltuk, a Plussz pezsgőtablettát meg _álánatúr_ elszopogattuk. De szép idők voltak :)

corrado 2009.10.11. 18:05:40

és fiúk, senkit nem szeretnék meglátni este 8/9/10 után a lányok szobája/háza körül sertepertélni, világos!!!???

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.11. 18:10:19

@tff: Guns 'N Fucking Roses, azt hiszem :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.11. 18:10:23

@corrado:

De még mennyire hogy!
Ez persze át lett hidalva, mert a lányok jöttek át.

dezso__ 2009.10.11. 18:13:22

@corrado: Haha, persze, hogy nem...
Én máshogy emlékszem. Sátortábor pölö. Amikor a Kovalikné tanárnő félóráig kereste a Kovácsot az erdőben, mert a Manyikával elmentek "ibolyát szedni".
Aztán meg ártatlanul közölték, hogy csak a tábortűzhöz gyűjtöttek rőzsét. :)
Vagy amikor dombról leereszkedve, ágakba kapaszkodva pont be lehetett látni a lányok zuhanyzójába? OK, hogy nem totálban, de akkoriban egy-egy villanásnyi testrész is izgalmat keltett.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.11. 18:14:23

"Felhívom a tanulóifjúság figyelmét, hogy a kirándulás teljes időtartama alatt az iskola jelvényének viselése KÖ-TE-LE-ZŐ!"

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.11. 18:15:30

@dezso__:

Nagyonis!
Mi is kapaszkodtunk ágak közé leselkedni!

2009.10.11. 18:17:58

@HRita:

Köszi, egyébként most néztem csak nagyban a képedet, istenkirályság az a bogármaszk. :))

dezso__ 2009.10.11. 18:23:41

Aztán az indulás előtti állandó agybaj (nyilván a tanerő részéről mert az ifjúság jól szórakozott),a késő emberkék. Ennek is két-három fázisa volt legalább. Egyik, amikor a busz még meg se jött, de a találkozási időpont már eljött és még hiányoztak 10-en kb.
A második meg akkor a busz már kanyarodott befele és "...még mindig nincs itt a figyelmetlen kölke...".
Esetleg a harmadik, amikor már mindenki fent van a buszban, de a Lukács még mindig nem ért oda.
Napersze mi tudtuk miért nem ért oda, pedig még mobilteló se volt akkoriban.
A megfejtés: az apja valszleg máshova dugta a szexlapokat ami a Lukács szerint az úti csomag részét kellett képezze. :) Utolsó pillanatban befutott persze, a tanár meg kilátásba helyezett egy intőt. És tényleg a szexlapokat kereste. :))

Motor Tibi 2009.10.11. 18:40:46

Én a felsős és gimis osztálykirándulásokra alig emlékszem, mert mindet végigvedeltem.

dezso__ 2009.10.11. 18:42:32

Nálunk is volt pia, de azért a buszon még általában nem. :) És inkább csak a gimiben. De lehet, hogy csak én vagyok öreg. :)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.11. 18:59:35

@HRita: A névjáték nekem is bejött, de a Vonhinten Helgus a nyerőbb szerintem. :-)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.11. 19:08:06

@El Topo (Sgt. Elias):
Anyósom sztorija ugrik be ebből. Ahova járt, volt iskolai egyenruha, szigorú erkölcsű lánygimnázium, hatvanas évek eleje. Akárhova mentek, csúnya, szürke egyenruha viselése kötelező volt. Egy pesti kirándulás alkalmával két idős nénike odament hozzájuk, megkérdezte a tanárt, hogy meghívhatnák-e a csapatot egy-egy krémesre, szegény kislányok biztosan nem kapnak ilyesmit az árvaházban... Anyós azóta sem tette túl magát a sokkon. :-)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.11. 19:10:27

@Ormótlan: Igen, csak azon nő illendőségből nem nevet, mert malac dolog ;D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.11. 19:33:22

@Ormótlan:

Asszem, Vonhinten helgust ismertem kicsit nagyobb korában.

2009.10.11. 19:48:08

Nálun mindig Frengi apuka ment kirándulni (vasárnapi apuka) , fáradthatalanul játszott a fiúkkal, cipelte a kislányokat, esténként meg megdugta valamelyik tanerőt - az szmk anyukák nem rugtak labdába.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.11. 19:51:06

Volt egy osztálytársam, akit az anyja nem engedett soha osztálykirándulásra, mert félt, hogy egy vasúti átjáróban a kirándulóbuszt eltalálja egy vonat.
Kurva sokat basztattuk szegény kölköt ezzel, pedig nem is tehetett róla.

raoul_duke 2009.10.11. 19:51:09

off: elég komoly műsor megy az m2-őn.

corrado 2009.10.11. 20:12:31

a legnehezebb szegény földrajztanárunknak volt, ő mindig kötelességének érezte, hogy többet igyon, mint a tanulók (gimn) és hát volt kihívás... :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.10.11. 21:49:23

a szerző legalább harmincéves gondolom, és ez a 12 éves kori élménye, kifejezetten általános iskolából. Belülről mondom, ilyen jó ideje nincs (még a reménytelenül hülye iskolákban sem küzdenek már a smink, a miniszoknya vagy a fura haj ellen, szerencsére.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.10.11. 21:53:32

@Ormótlan: ha angol szójáték lenne, nekem is bejönne, megostod velem?:)

surranómacska 2009.10.11. 22:55:00

Általánosban (nem volt még olyan rég) kb hatodikban tudni lehetett, hogy emeletes busszal megyünk osztálykirándulni majd hónapok múlva. Azt a pár hónapot azzal fenyítette végig az ofő, hogy majd aki nem "viselkedik addig rendesen" az nem ülhet felül...
Visszagondolva ez nekünk hatalmas terror volt, pedig nagyon piti és gonosz zsarolás. Páran normálisabbak már akkor is rájöttünk, hogy ez elég gagyi duma, és ki nem szarja le, hogy hol utazunk. :D Legtöbben azonban az életük árán is fenn akartak lenni.
Azért ez sokat elmond a tanárok módszereiről. :)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.11. 23:04:58

@surranómacska:

már csak azért is faszság ez, mert az ilyen emeletes buszokon alul sokkal kevesebb hely van (kell a hely a teakonyhának, wc-nek, lépcsőnek stb.), így a legtöbben amúgy is fent fognak ülni.
de ettől függetlenül is szar, h a tanárok ilyen kicsinyes zsarolással próbálnak fegyelmezni.

surranómacska 2009.10.11. 23:11:33

Egyébként az jutott még eszembe, hogy "az iskola nem divatbemutató" című idegesítő közhely-sablon hányszor hangzott el a nyolc év alatt. :D Szerintem ezeket tanítják nekik.
Volt olyan, hogy a tanárnő felháborodott, hogy az egyik csajon szoknya + nadrág is volt (ez nagy divat volt egy időben) és elküldte az igazgatóhoz ezzel a szöveggel: "Az én órámon vagy nadrág van rajtad vagy szoknya, de ez undorító és hogy képzeled". Mondjuk ha egyik sem lett volna, még meg is értem a felháborodottságot. :))))

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.11. 23:46:17

A mi iskolánkban a tanárok szent meggyőződése volt, hogy a kis nebulók csak akkor tudnak értelmes tevékenységet folytatni, ha megmondják, hogy mit csináljanak, így aztán az osztálykirándulás minden egyes kibaszott percét alaposan betáblázták.
Kora reggel sorakozó, buszozás a kiszemelt helyszínre, a buszon kiselőadások, hosszú, unalmas és fárasztó túra a helyszínre, majd a helyszínen csoportmunka -- de a csoportokat egyedileg állították össze, de szigorúan úgy, hogy a csoport tagjai utálják egymást. (Ezt persze magasröptű pedagógiai célkitűzések vezérelték, miszerint az egymást utáló emberek majd a közös munka során felülbírálják előítéleteiket, és egységbe forrnak, mint azok a bizonyos szabad köztársaságok. Hát ez sajnos nem jött nekik össze.) A közös csoportmunka után újabb fárasztó túra, ezúttal hegynek le, majd buszozás a szállásra, ahol a (szar, mócsingos húsokat involváló) vacsora után újabb vidám _játék_, netán _tréfás_vetélkedő_, esetleg újabb érdekfeszítő _kiselőadások_ szórakoztatták a nagyérdeműt. Mindezt úgy este 7 és 10 között.

A legjobbak a biosz- és kémiatanárok által szervezett kirándulások voltak, amikre késő ősszel került sor. Ilyenkor már többnyire szar idő volt, esett az eső, fújt a szél, és persze kikúrt hideg volt. Természetesen az előírt feladatokat meg kellett csinálni, nem volt apelláta, hiába zuhogott az eső, akkor is be kellett ásni a rovarcsapdákat a bélsár-konzisztenciájú földbe. Másnap, a viharos erejű szélben mehettünk kihalászni a földbe ásott műanyag kávéspohárból azt a két-három ványadt fülbemászót.

Az osztálykirándulások elmaradhatatlan tartozéka volt továbbá a _számháború_ és a _gyilkosozás_. Mindkettőt egyformán untam és utáltam, de az volt a különbség, hogy a számháborúból jó hamar ki tudtam esni, és végre belekezdhettem a direkt e célra elpakolt könyvembe, jól szórakozva azon, hogy a sok kis félszerzet mennyire komolyan veszi ezt a hülye játékot, mintha nem volna mindegy, hogy kinek a kurva számát mikor olvassák le, a rohadt zászlóról nem is beszélve.

Az ilyen események akkor kezdtek szórakoztatóvá válni, amikor a közösség többi tagja is felfedezte az etil-alkohol varázslatos világát. A táborok ekkor is ugyanolyan szarok voltak, de berúgva minden sokkal szórakoztatóbb, főleg a kiselőadások.

Motor Tibi 2009.10.12. 00:17:34

@Ön: A számháború az tényleg felejthetetlen élmény. Mi egy haverral hullarészegen „őriztük” a zászlót. A csapatunk persze tele volt stréber szarokkal, akik sírtak, hogy a másik (debil)csapat tíz perc alatt megszerezte a zászlónkat. Ezután visszavágó (!) is volt, de ott már bölcsebb voltam; elégettem a zászlót, és a haverral meg két lánnyal (a másik csapatból) kiültünk egy sziklára borozni.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.12. 05:32:09

@Motor Tibi: Nekem úgy tűnik, mintha egybecsúszott volna néhány idősík az emlékezetedben. Amikor még elég kicsik voltunk a számháborúhoz (ált. isk. alsó tagozat), akkor nem fogyasztott senki alkoholt; amikor meg már elég nagyok voltunk a piához, a kutya se próbált számháborút szervezni nekünk. Érdekes, hogy a Te esetedben ezek egyidejűleg létező tevékenységek voltak!

@Ön: Könyv nélkül sose mentem kirándulni :-) Alapeset! Sőt, amikor az osztály 90%-a ócska édes borból kevert vbk-ban tobzódott, én akkor is olvastam inkább, bár lehet ezért hülyének nézni (akkoriban meg is történt). Egyébként később is rendszeresen jártam kocsmába olvasni, ha otthon nem hagytak nekem békét. Egy vodka-tonikkal meg egy melegszendviccsel 2-3 órát ki lehetett húzni egy csendes sarokban.

virágelvtárs 2009.10.12. 06:20:18

- És nem szeretném, ha mégegyszer előfordulna, ami tavaly, hogy a Három Grácia (Csabi, Oszkár, Dzsoni) a városi konspirációs játék alatt eltűnnek, és a rendőrségről kell őket előszednem! Az Apacs Béla tanár úr sem jön többet ezzel a FEGYELMEZETLEN osztállyal, nagyon jó hírünk van, mondhatom, GRATULÁLOK!

- Tanárnéni, az Apacs tanbá nem is volt velünk tavaly!

- Ő volt, te nem voltál, DE NE MONDD EL SENKINEK! Na, egyes, leülhetsz! (mindenki nagyon röhög, a felszólaló hátulról kap egy taslit, a tanárnő nagyon büszke, hogy poént mondott.)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.12. 06:40:18

@Ormótlan:

Szerintem nekünk 12-ben (negyedikben) is simán volt számháború, mert a többiek szerint vicces és jópofa játék volt. De én mindig kicsit ufó voltam ebben a tekintetben, már 12-13 évesen is jobban szerettem egyedül elüldögélni egy könyvvel a kezemben, mint az úgynevezett játékokat és egyéb közösségi programokat.
Gimiben volt egy jó barátnőm, aki hozzám hasonlóan közösségi ember volt :D Vele nagyobb korunkban már igen csücskös dolgokat is megcsináltunk. A legemlékezetesebb az volt, amikor az egyik osztálykiránduláson fogtuk magunkat, és hazamentünk. Az volt a dologban a csont, hogy egy Isten háta mögötti faluban volt a tábor, ahol nemhogy szélessávú internet nem volt, de melegvíz is alig, rendszeres busz- vagy vonatjáratról nem is beszélve, így aztán az út egy részét stoppolva tettük meg. Ezt a problémakezelést mondjuk nem ajánlanám a leendő gyerekeimnek :P
Nem arról van szó, hogy közösségellenesek lettünk volna, vagy valami, egyszerűen voltak jobb ötleteink is a szabadidő eltöltésére, mint amit a tanári kar hiperkreatív agytrösztjei kitaláltak nekünk :P

A blogodat elnézve viszont a rovarcsapdázás tetszett volna neked ;)
Az alkoholfogyasztást én se vittem túlzásba, csak időnként könnyebb volt elviselni a többieket, ha volt egy kis nyomás...

2009.10.12. 08:25:52

@vészmadár (pica pica): a multkor láttam egy filmet a zdf-en egy eqadori alapiskola (a hegyek között 3000m felett) tanulói mind szép piros egyenpuloverben tanulták az abécét, hol vagyunk még ettől - próbálna meg itthon valaki egyenruhát bevezetni.

Egyéves Önkéntes 2009.10.12. 08:54:20

@tff: nem a Guns 'nd fucking Roses?

köszönöm Zsuzsika, gyorsabb voltál mint én :DDDD

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.12. 09:08:17

Mecccsoda emlekeket hozott fel ez a poszt!

Ilyen beirasok (osztalytarsak ellenorozojeben, illetve az ugyeletesi naploban):

"Kiss Pista kukorekolt es egyeb allati hangokat hallatott a 9-es terem folyosojan."

Nekem ellenorzoben: "rugdosas: fekete pont' (valaki inzultalt, mire en belerugtam, ofo meglatta es igy jutalmazott)

"Nagy Joska atlepett a viragagyason" (WTF???, de a mai napig emlekszem, hogy tenyleg csak ennyi volt a bone)

Egyebek: nalunk nem lehetett radir! Aki radirozni mert, sulyos buntetesre szamithatott, + ofo elkobozta ('a radirt).
Ha valamit elirtal, at kellett huzni (szigoruan egy vonallal) es utana irni helyesen.
Viszont minden ora, amit ofo tartott (irodalom, nyelvtan, biosz es foldrajz) igy kezdodott:
egyik kezedben ellenorzo, masikban vonalzo, es emelgetni kellett, ahogy a tanar mondta: ellenorzo, vonalzo, ellenorzo, vonalzo, ellnorzo, vonal...
Igy latta, ki az, aki valamelyiket otthon hagyta.
Es amikor mar jol kifaradtunk, jott a ZOLD SZINES.
Zold szines FOL! LE! Fol, le, fol, le...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.12. 09:19:34

Es Uristen, de kinos jutott meg eszembe, gimis oszt.kirandulas Galyateton.
Eleve, hogy ejszaka "leszokott" ez egesz osztaly az emeletrol az utcara (le lehetett volna siman menni, de mi valami fondorlatos dolgot talaltunk ki, mar nem emlekszem, mit, de lenyeg az, hogy tokre megbonyolitottuk), majd elbandukoltunk az egyetlen kocsmaba, ami a kornyeken volt, ott az egesz osztaly alaposatt beitalozott, en meg, basszus, elkezdtem rap-elni. Vagyis csak tancolni, de nagyon gaz lehetett, mert a mai napig emlegetik a volt osztalytarsak.
Aztan masnap mondta az ofo meg a masik tanar, aki velunk volt, hogy hallottak, hogy kiittuk a kocsma italkeszletet (de hogy honnan tudtak meg...)

ayad 2009.10.12. 09:43:00

Zseniális!!!! Még, még! :))

gyz 2009.10.12. 10:01:48

végigolvasva a hsz-eket, meg végiggondolva saját kirándulásainkat én nem hülyetanároznék, inkább végtelen részvétet és tiszteletet érzek irántuk :)

sorica123 (törölt) 2009.10.12. 10:17:30

@Frengi: pedig az jelentősen leegyszerűsítené a dolgokat. Nekem agyamra ment kamaszkoromban az állandó hiszti meg csatározás, hogy ezt még szabad, amazt már nem, hogy' nézel ki kislányom stb. Amikor nyolcadikban matekórán nem a gyökvonás tantónéni témája, hanem az egyik lány (ráadásul az átlagtól eltérően egész ízléses) sminkje... haggyuk má... szóval sokért nem adtam volna, ha valaki kimondja a gyerek nevét, hogy suliban tökegyforma 'zsák' a módi, suli után meg amit akarsz. Ebbe a legkarakánabb kölyök se szakadt volna bele szerintem.

Zorita 2009.10.12. 10:45:22

valahogy ráéreztem, hogy a köv. téma oktatás lesz, én pont azon gondolkodtam, hogy évnyitó még nem volt. Mindig elhangzik:
"Hogy Szent-Györgyi Albertet idézzem, az iskola arra való..." és még az is, hogy "sikerekben gazdag tanévet és jó munkát kívánok nebulóinknak" az a baj, olyan sokmindenre nem emlékszem, mert szerettem "rosszul lenni" az ilyen eseményeken, de talán majd valaki megírja. és persze mindjárt itt van okt. 23, lassan kiállnak szavalni a jótanulók "piros a vér a pesti utcán" hajj, az iskola kiapadhatatlan forrás...

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.10.12. 10:48:01

Vonhinten Helgus
Weicheier Árpádné o.f.
Zoch
Beinbruch Ági néni

Jaj, ofő óra a Lauder Javne gimiben?!

Azért ez megnyugtató: Oszkárovics, Jokonicsy stb...

noirp 2009.10.12. 11:54:16

Uhrg. Jézusom.
A magnótilalom és a dress code, jajj, beh ismerős!! Bírtam az ilyen tanárokat rettentően. Egyszerűek voltak, mint a faék, le is ragadtak a kék plisszírozott szoknya és a fehér zokni adta összeállításnál. Kék/piros nyakkendővel vagy anélkül, mindegy is...
Ja, és a rágógumi is tilos. Hogy maradhatott ki a listából? Meg a kóla. Mert úgyis csak elejted a literes üveget. (akkor még asszem volt literes, üveges coca)
Ez volt 1989-92 környékén. 94-96 azért már más volt. Vagy csak én kerültem más tanárok (keze) közé?

noirp 2009.10.12. 12:00:20

Kísérőszülő: azért ennek két oldala van. Jóanyám is volt egyszer kísérő (94-ben). Tanár az öreglány. Ugyanaz a szak, mint az ofő (matek); volt köztük 15 év kor-és jelentős idegrendszerbeli különbség; már hogy anyám volt a stabilabb (finoman fogalmaztam). Úgyhogy...
Már visszafelé utaztunk, mikor ofő egyszer hátrament intézkedni. Mire valaki berikkantott, hogy Edit néni, kérem, a J...néni verekszik! Ott pisiltük magunkat össze (na jó, 13 évesek voltunk...)

nagyaron86 2009.10.12. 12:49:41

hajajj... biológiás, vagy környezetismereti tanulmányi kirándulások?
igen, ősszel, esőben. minden szar meg szürke, és állandóan jegyszetelni kellett abba a zöld színű üres (vonal, vagy négyzetháló nélküli) szar füzetbe. persze kint az esőben. ázott lapra grafittal írni, meg foszlott szét a papír, a füzetet meg már négybe lehetett hajtani minden erőfeszítés nélkül.
meg... cukorgyár látogatás. na ez volt mindennek a teteje. most képzeld el a gyereket, aki imádja az édességet, és erre a képébe vágják, hogy az is zöldségből van. eszem megáll.

Mitya Ivanov 2009.10.12. 12:59:13

@nagyaron86: életem osztálykirándulása a csokoládégyárban volt, még ötödikesek voltunk. Senki se gondoljon Charlie és a csokigyár féle érzésre:) a lényeg az volt, hogy minden csokoládé (kapucíner, lottó, viadal, stb) és rágó betonkeverőben kezdi a pályafutását és tálcán forrón végzi. Kicsit iilúzióromboló volt. A tanárnéni az üzemlátogatás előtt hangosan elüvöltötte, hogy: akinél meglátom, hogy belerak a zsebébe bármi édességet, vagy hozzányúl gyártósorhoz, az megnézheti magát és azonnal hazaküldöm!!!!!!!!. Ez egy gyár, aki kajlákodik az mások munkájával is játszik. Megértettem????!!!!!!!!!"

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.12. 13:28:02

@Mitya Ivanov: mi egyszer voltunk kenyérgyárban és kollektívan zabáltuk a kakaóscsigát a bemutató végén... Nyammmmm... máig meghatározó élmény a friss, meleg... érzem még az illatát is.

oriza triznyák 2009.10.12. 13:39:45

És amikor az osztálykiránduláson a tanárok elvitték az osztályt a diszkóba és beültek a sarokba??

Kermit 2009.10.12. 13:46:19

Kísérőszülő gyereke nem teheti, hogy:
- egész éjjel fent legyen a többiekkel,
- szigorú múzeum, város, templom nézés, amíg a többiek elverik a zsebpénzüket hülyeségekre a városban, amit utána diadalmasan egész osztálykirándulás alatt mutogatnak (takonylabda, gumi pók, turbó rágó, fagyi, képregény)
- mindent meg kell enni, mert megromlik vagy kifizettük, illetve "Minden, ami a tányéron van az ehető! "- még ha adott esetben nem is.
Jobb esetben jönnek a testvérek is a szülővel, akik vagy felügyeletre szorulnak, vagy ők felügyelnek : "Józsikám, legyen nálad pulcsi, meg övtáska, mert abba tudsz rakni zsebkendőt, ha Ágikának folyna az orra"!

Kermit 2009.10.12. 14:00:52

Indulásnál a buszban az osztály 75%-a a szalámis, szigorúan paprikával készített szendvicseit már megette, amitől bűzlik az egész busz. Ez a szag a mai napig a buszos kirándulások alapköve. Utána persze hiszti az Osztyapenkónál, hogy éhes vagyok...
Kötelező elemek még: fiúknak "Rambó kulacs", lányoknak műanyag, rikító felmatricázott kulacs, még meleg teával, rajta a bepárásodott zacskóval. Nyakba akasztható uv színű henger pénztartó, baseballsapka, kvarcjáték, puffasztott színes rágcsa, zizi.

Mitya Ivanov 2009.10.12. 14:05:16

@Kermit: a táskában reggel fogkefe keresés közben megtalált előző napi paprikás szalámis zsemle a legjobb. amikor összeérett minden összetevő, a téliszalámi, a sajtszelet és a paprika.

Erzsebet 2009.10.12. 14:17:17

Általános iskolás koromban, még a 70-es években általában a környező erdőkbe jártunk kirándulni. Úttörő akadályversenyek is voltak. Rettenetesen rüheltem az ált. sulit és az úttörőmozgalmat.. Kötelező volt, csak a jehovás Ildi osztálytársnőm nem vett részt benne. Ő emiatt valahol az osztály peremén élt. Az of. mellett az szm anyukák is elkísérték a csapatot. A bográcsban főzést ők végezték. Városnéző kirándulásokon is részt vettünk, ezek már jobbak voltak. Sok proli gyerek ilyenkor tudott kimozdulni, nekik az udvar jelentette a szórakozást és a nyári szünetet. Még a környékbeli kirándulóhelyekre sem vitték el őket szüleik. 8o-ban voltunk 3 napos kiránduláson Bp-n és a Dunakanyarban. Szállásunk a Római parton volt egy üdülőben. Hideg, esős május volt, ilyenkor nem szeretek ki se járni. Itt is előfordult a cigi, pia, szex. Én, mint az osztály "rút kiskacsája" undorodtam ezektől. Több belevaló osztálytársnőm ki is sminkelte magát. Ez még a gimnáziumban is tiltott volt. Arra a botrányra emlékszem még, hogy a fiúk meglesték a lányokat a zuhanyzóban.

Egy vidéki város gimnáziumába jártam, lányosztályba, de ott jól éreztem magam. Kötelezőek voltak a téli sítáborok Bánkúton. Testnevelés tanárunk szervezte. Ez sem volt a szívem csücske. Komfort nélküli, lerobbant síházban voltunk elszállásolva. Tömegnyomor volt. Én testnevelésből tök béna voltam, így nem tanultam meg síelni. Egyedül a táj tetszett nekem. Egyik évben egy felejthetetlen szlovákiai kirándulásban volt részünk. Ide szülők nem kísértek el bennünket. Egyébként a bánkúti összevont testnevelési órákat a suli nagyrésze utálta.

Az iskolai egyenruhákról még: 72 éves nagynéném viselt gimnazista korában bocskayt, fekete köpenyt. Idegenvezetőként dolgozik. Borzong a mai diáklányok öltözködésétől, viselkedésétől. Az ő idejében nem voltak koedukált sulik. Lakóhelyemen működő egyházi gimnázium növendékei viselnek még borzalmas egyenruhát. Egyberuha, sötétkék, fehér nagy gallérral, rakott aljjal. a papok és a 70-en felüli tanárok találták ki, akik nem értenek a női divathoz.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.12. 15:36:09

@Kermit: ezek alap. És még a kártya. Pl. autós, amit lehet sebességre játszani. Vagy félmeztelen csajok kártyanaptáron cserélgetése.

Mitya Ivanov 2009.10.12. 15:46:56

jedi visszatéres dartvéderes (85-86-ot írunk, akkor mutatták be az eredeti trilógiát) képek, naptárak cserélgetése, amikor tőlem mindig elloptak. Vagy elvette a tanárnéni.

Motorpenis 2009.10.12. 17:02:00

Fogalmazás az osztálykirándulásról? Nekünk, azt hiszem, nem kellett ilyet írnunk, de tudok olyan osztályról, ahol kellett. Na az biztos jó kis modorgyűjtemény lehetett. Ha valakinek van ilyen emléke, ossza meg velünk.

"És akkor eljött a nagy nap"-meg ilyesmik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.12. 19:00:22

Kösz mindenkinek a tippeket meg az emlékeket - hamarosan (még a héten) folytatódik a nosztalgiasorozat :-))

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.10.12. 19:08:16

Ohh, és édes otthonom, Gödöllő is szerepel...
Amúgy a 2B-s ceruza az inkább rajzolásra való.

Prophet 2009.10.12. 20:03:00

Mi most megyünk osztálykirándulni. Hiába, sosem késő! Össze kell idegenedni, na. Szerintem majd iszok egy olyan fröccsöt, vagy mit:D

flymazs (törölt) 2009.10.12. 20:27:12

@Ön: jaj, azok a kötelező játékok, vetélkedők, rosszul vagyok tőlük még ma is...rettenetesek.

2009.10.12. 20:38:50

@Kermit:
Jaja, pluszba még a többi gyerek ki is közösíti őket.

Valszeg a posztbéli Erőss Zsuzsika sem fog olyan jól szórakozni takarodó után, mint ahogy a milf Erőss-anyuka a 25 éves, kockás hasú tesitanár bácsival. :))

Kermit 2009.10.12. 22:16:10

Alapvető még a buszból az elhaladó autóknak egyezményes jelek mutogatása, továbbá a kilencvenes évek rágógumireklámjának üvöltve éneklése. "Csemege, csemege, egy jó pillanat, egy jó buli, a csemege, csemege, RÁKÓ gumi. Rex, szofti, vagy golyó lehet, élvezd a csodás csodás csodás ízeket. Csemege, csemege, Rákó !

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.12. 22:33:18

@Kermit: apukám, te mindent le akarsz lőni a következő rész előtt? ;-)) Ejnyebejnye.

Motor Tibi 2009.10.13. 04:42:30

@Ormótlan: Nem, sajnos mi még első és talán második gimiben is számháborúztunk.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.13. 07:37:29

@Motor Tibi:
Szegénykém....
Akadályverseny még volt gimiben az ún. honvédelmi napon, az még OK volt, mert felnőtt felügyelete nélkül lehetett császkálni az erődőben, megfordítani az útirányt jelző keménypapír táblákat, miegymás. :-)
Mondjuk a másik véglet se jó, amikor egy nap alatt 14 múzeumot kell végigrohanni és persze megjegyezni az ott látottakat, hisz este "vetélkedő" ...
Amúgy semmi bajom a múzeumokkal, sőt, de hadd döntsem én el, hogy melyiket akarom megnézni... Életem legnegatívabb múzeumi élménye a kiskunhalasi csipkemúzeum... Szerintem oda 90 év alattiakat be se szabadna engedni... :-)
Másik negatív élmény nem osztálykirándulás, hanem véndortábor alkalmával jött. Szerencs, amikor még működött a csokoládégyár. Egy halom éhes 10 éves áll a gyár előtt az utcán csorgó nyállal és nagyokat szippant az illatos (frutti cukorka szaga szállt igen nagy koncentrációban) levegőből. Tanárnőnek nem sikerült elintézni, hogy ide bejussunk; bezzeg a hollóházi porcelángyárba igen. :-(

Gimi harmadikban volt oszt.kir. alkalmával sikerült az osztály 90%-nak a szálláshelyünk legszélén lévő munkásszálló kocsmáját felfedezni (máshol nem akarták a csapatot kiszolgálni...) s éjjel valamikor 11 után visszacaplatni a szállóba. Persze a 9 órás takarodót így nem értük el. A szálló portása meg beköpött minket az ofőnek, így a negyedikes kirándulás technikai okok miatt el is maradt. Legalábbis az ofő szerint, mert az osztály azért elment nélküle egy hétvégén egyik gyerek szüleinek a pincéjébe a Balaton-felvidékre. :-))))

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.13. 07:40:05

@Ön: Rovarcsapdázásban bármikor benne vagyok! :-)) Sajnos nekünk nem volt ilyen élményünk, pedig élveztem volna.

Mitya Ivanov 2009.10.13. 10:02:48

@Kermit: a zöldtrabantokat le kellett stoppolni:))) És a nyugatnémet jókocsikat is stipistop, ez az eeeeenyéééééém.
és volt valami 103dzsó is, de azt már nem tudom mikor kellett mondani. Valaki?

jo.e 2009.10.13. 10:35:40

Az megvan, hogy az osztálykiránduló tanarak hogy bírnak felöltözni? Majd nézzetek meg 1-2 ált. isk. csoportot... !
Sportosan, de elegánsan :)

Kermit 2009.10.13. 14:50:46

@jo.e: Szerintem ez egy külön posztba kívánkozik, nem csak általános iskolai és nem csak osztálykirándultató tanarak esetében, de mivel Tibi befenyített :-) ne menjünk a részletekbe, majd a folytatásban részletezzük.

Erzsebet 2009.10.13. 15:58:18

A kiránduló buszban kötelező volt énekelni.

ellenszenvesfigura 2009.10.13. 20:32:02

"arra meg szeretnék kérni még mindenkit nyomatékosan, hogy ne hozzon márkás vólkmeneket meg magnókat, mert azokat el fogjuk kobozni"

ÁÁÁÁÁ

de miért, miért? sosem értettem.

sorica123 (törölt) 2009.10.13. 22:10:52

@ellenszenvesfigura: mert elhagyják (fő a bizalom), meg hogy ne villogjanak a szegénygyerekek előtt, mert ittmindenkiegyenlő.

a_fater 2009.10.14. 11:04:04

G n' Fn' R a legszebb zenei emlék a suliból :)

sanyix 2009.10.14. 11:52:04

@surranómacska: szerintem pedig sok lánynak jól áll a se szoknya se nadrág :D

múmia 2009.10.14. 12:10:00

@Erzsebet: Bocs, de egyidős vagy a 20. századdal?
vagy a szociálizmussal?!

múmia 2009.10.14. 12:17:16

@jo.e: Nemá..Mibe kötsz még bele?
A téma jó, de hányszor kirándult bárki apukával, anyukával. Vasárnap: TV, video, PC, rántott csirke szagban úszó Kárpát-medence stb.

Erzsebet 2009.10.14. 12:30:14

@Múmia: 45 éves vagyok. A mai fiatalokhoz képest egy vén krampusz.

GGG77 2009.12.11. 10:35:26

Mindig a hátsó sorban ültünk, mert nálunk volt a magnó. Több kilónyi góliát elem volt a táskákban, zabálták az akkori dögök! :)

Intizar 2009.12.11. 23:10:21

Rafael Jimenez úr, ha már zsidózni akar, legalább ügyesebben. Vonhinten, Weicheier - ezek tréfából kitalált, tréfás jelentésű, mindazonáltal összetéveszthetetlenül sváb hangzású nevek. Hasonló zsidóban: Fáskerti, Zölderdő. Nem fogom magyarázni, miért.

Intizar 2009.12.11. 23:11:30

Hoppszi: természetesen csak a Konh-Grün-Gold-Kaufman-Wiesenthal után. Azokban viszont semmi vicc.

ellenszenvesfigura 2009.12.11. 23:12:48

tessék, már megint. a zsidó gyerekek talán nem mennek osztálykirándulásra?

Intizar 2009.12.11. 23:16:16

Mennek, de akkor is. Ha valahol vicces sváb nevek vannak, arról már ne asszociáljunk "hújdeértjük egymást, pajtás" odakacsintással a Lauder Javnéra. Ami egyébként szintén megérne egy modoros-misét, mert hogy nem piskóta. De azt már ne ilyen amatőr szinten.
Igen, látom már, mi a bajom: Tessék nekem színvonvalasan zsidózni. Főként, hogy ez egy színvonvalas blog.

Intizar 2009.12.11. 23:20:31

Jajjj, már megint félreérthető voltam. A színvonalas zs-zásért szóló fohászom a blog szerzőit illeti. A sváb témájú rendreutasítás pedig Jimenez urat. Róla kevésbé hiszem, hgoy tud szellemesen zsidózni, de ha mégis, győzzön meg róla.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.12. 08:59:41

Intizar, te nem vagy valahogy rokonságban Vérnyúllal?
süti beállítások módosítása