Hogyan éljünk külföldiként Budapesten?

2009/10/05. - írta: Modor Tibi

Volt szerencsém a legutóbbi hétvégét több éve Budapesten élő és dolgozó külföldi barátaimmal végigmodoroskodni. Nem kifejezetten asszimiláns hozzáállásukon felbuzdulva gondoltam, adok pár tippet a többieknek, akik még esetleg ide vágyakoznak. (Ide? A Balkánra? Meghülyültél?)

A poszt stílusa bántóan modoros, cinikus és kioktató lesz, előre szólok.

 

1. Ne tanuljunk (meg) magyarul!

Teljesen fölösleges ennek a 13 millió embernek a kurvára nehéz nyelvét megtanulni, tudjunk sört kérni meg köszönni, de még az is túl sok. Legyünk az általunk több év alatt kemény munkával megtanult 10 szóra büszkék, a magyarok úgyis csak dicsérni fognak, az akcentusunkat meg édesnek fogják találni. Tanuljanak ők inkább, úgyis olyan kevesen beszélnek idegen nyelvet.

Azt a 2-3-4 évet, amit itt eltöltünk, sokkal tartalmasabban és szórakoztatóbban is el tudjuk majd tölteni, mint haszontalan dolgok bebiflázásával. Utána meg úgyis mihez kezdenénk vele?

A magyartudásunk iránt érdeklődő helyieknek nyávogjunk egy kicsit, hogy mivel mindenki angolul szól hozzánk a munkahelyen, így esélyünk sincs megtanulni. Ha angol anyanyelvűek vagyunk, akkor röhögve ismerjük be, hogy köztudottan az anglofon nem szokott megtanulni semmilyen másik nyelven, mert minek.

 

2. Beszéljünk mindenkihez angolul!

Ugye a magyarok alapból csak magyarul beszélnek, de mi szóljunk hozzájuk angolul. Ne kérdezzük meg előtte, hogy tudnak-e, csak vágjunk bele! Ha nem érti, úgyis makog majd valamit.

Ha esetleg németek lennénk, akkor is csak angolul próbálkozzunk! Ez a szerencsétlen nép annyit szenvedett a germán rabiga alatt, hogy még azt az érzést keltenénk bennük, hogy mi itt gyarmatra érkeztünk. Ha mégis németül válaszolnának, akkor is angolul feleljünk, nehogy már azt higgyék, hogy mi nem tudunk idegen nyelvet!

 

3. Válogassuk meg, hova járunk!

A jó külföldi olyan helyekre jár szórakozni, ahova a többi külföldi is. Magyarokkal felesleges keveredni. Ha britek vagy írek vagyunk, mindenképpen ejtsük útba az ír és angol kocsmákat, legalább hetente egyszer - mindig jólesik egy hideg Guinness, a Soproni is csak ott ízlik igazán. Nem beszélve a világhírű angol konyháról: paradicsomos bab és barnamártás nélkül az élet sosem lehet elég teljes.

Ha enni szeretnénk, akkor a szokásos Meki mellett olyan étterembe menjünk csak be, aminek nem emlékeztet az elnevezésre semmilyen magyar kifejezésre! Mivel a magyar konyha úgyis csak unalmas, panírozott, olajban sült műtárgyakból áll, maradjunk az odahaza is megszokott ízeknél. Ha mégis más nemzet specialitásaira vágyunk, akkor az is legyen inkább olasz, mongol vagy kínai.

 

4. Csak a Belvárosban lakjunk!

Igen, leginkább az V-VI. kerületet javaslom mindenkinek, hiszen ha kicsit kijjebb megyünk, ott már nagyon sok a magyar meg a cigány. Igaz, lehetne a Hegyvidékre is menni, de az unalmas - a legjobb szórakozóhelyek, éttermek pedig a Belvárosban vannak, mint az közismert.

 

5. Csak taxival közlekedjünk!

A saját autót feltörik, ellopják, a BKV meg mocskos.

A taxiban viszont az a jó, hogy még tájékozódni se kell hozzá: bármikor gyorsan, kényelmesen eljuthatunk vele a Király utcától a Nyugatiig.

 

6. Amennyiben magyar partnert keresünk:

Magyar barátot, barátnőt könnyedén szerezhetünk, kivételesen ajánljuk is őket.

A magyaroknak külföldivel járni ugyanis rangot jelent, és úgyis sokkal többre hajlandóak egy külföldivel, mint mondjuk a volt osztálytársukból lett szerelmükkel. A magyar partner házias, figyelmes, és ráadásul angolul fog veled beszélni, mert örülhet, hogy gyakorolhat valakivel.

A család miatt se kell aggódni: az alkohol a világ legbeszéltebb közvetítő nyelve:

Imre, az atlétás, pocakos, bajszos fater pedig pár pálinka után meg annyit mindenképpen megtanul majd, hogy "oké, oké".

 

Mindezek tükrében minden kedves letelepedni vágyónak sok-sok sikert kívánunk kishazánkban :-))

Címkék: magyar
46 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.10.05. 13:09:14

namost kérem ebben az a szomorú, hogy az eddigi posztok közül a legkevesebb túlzást tartalmazza.

IndaMuncher 2009.10.05. 13:40:14

"A magyaroknak külföldivel járni ugyanis rangot jelent, és úgyis sokkal többre hajlandóak egy külföldivel"

FUCK ME TWICE...
Tibi, szívemből szóltál. Beszarok ezen a külföldi pasi mánián, bezzeg a magyar pasikra csak ronda külföldi nők maradnak.

LyukasBogrács 2009.10.05. 13:43:22

A taxival jaras mellet szol meg egy par erv amerikaiaknak:

-Draga a benzin! Meg igy a negyezer dollaros fizetes es koltsegterites mellett is.
-Jogsit letenni angolul lehetetlen.
-Kaotikus a kozlekedes (plane Bostonhoz utan).
-Nincs Lincoln dealer a kornyeken.
-Ha lenne, Lincoln-nal akkor is keptelenseg lenne parkolni

Vérbárány 2009.10.05. 13:46:05

Ebben az a szomorú, hogy azt írja le (kevés kivétellel), hogyan irigykedünk mi a normálisan megfizetett, valamiért itt dolgozó külföldi munkavállalókra.
Tegyük a szívünkre a kezünket: mi is inkább laknánk a Lovag utca, Dessewffy utca, Nagymező környékén, mint Káposztás II.-n, inkább járnánk taxival, mint piros 61-essel, és inkább kúrnánk készséges menedzsernunákat, mint a kelkáposzta és hipószagú szomszédasszonyt.

Tökös Veréb 2009.10.05. 13:48:01

modoros magyarok külföldön mikor lesz? vagy már volt? az is megérne egy külön posztot! :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.05. 13:48:56

@Jarema: nem értek egyet, tök jó helyen lakom, soha nem is mennék más környékre. De ez nem a Belváros, nem is a "KŐRÚT" környéke.

És bringázni szoktam, sőt, amikor külföldön éltem, akkor is bringáztam :-))

Inkább a helyi értékek (legalábbis amit én tartok annak) iránti közönyt próbáltam valahogy továbbadni.

rocaszujo 2009.10.05. 13:49:31

@F.house: Mondjuk csurran-cseppen egy két jobban kinéző külföldi csaj is (svéd általános- vagy állatorvos hallgatók) akikkel lehet hencegni a kocsmába'.

Vérbárány 2009.10.05. 13:58:05

@Modor Tibi:

Ahogy gondolod, Tibikém, nyilván te tudod, mit akartál írni, nekem ez jött le.
Nyilván az is közrejátszik, hogy ma kaptam fizetést.

rocaszujo 2009.10.05. 13:59:03

@Modor Tibi: Természetesen vannak nagyon érdeklődő Nyugat-európaiak is hozzá KELL tenni. akikkél JÓMAGAM találkoztam , azok franciák! (hatalmasra nyitott szemekkel agresszívan felemelkedve) hangsúlyozom, FRANSZIÁK voltak, és megtanultak magyarul, és ide jönnek amikor csak tehetik (persze csajozni), de elmondták, hogy nekik bejön ez a magyaros félig nyugat félig bankán feeling. Meg volt egy Brazil gyerek is aki Nokiába' dolgozott, na annak az első dolga az volt és félév alatt megtanult magyarul (akcentussal, meg bonyolult szavakat nem tudott mint például: sodrony vagy pallos jog) de neki nagyon bejött Mo. És természetesen csak úgy dőltek utána a csajok mert "BRAZIL" csakhogy van felesége.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.05. 14:06:55

@Jarema: vágom. Nem az anyagiak ihlettek, hanem főleg az angol anyanyelvű közösség érdektelensége, azon belül a nemzetiség szinte mindegy.

"a világ nyelvét beszélem, minek bármit is megtanulni, hehehe?"

Természetesen külföldön élve is találkoztam saját magukat hasonlóan elszigetelő közösségekkel, de az egy másik poszt :-))

@rocaszujo: pontosan, a franciákról már írtam is korábban, hogy sokkal nyitottabbak, mint amennyire itthon páran hiszik, akiknek csak a "csigazabáló" meg a "trianon" szavak jutnak eszükbe a "francia" szó hallatán.

greggrant 2009.10.05. 14:18:35

Hát én meg itten multikulti dolgozom, és hétvégén meg fhansziákkal együtt fociztam norvégok ellen. Vannak a fhansziák közt ilyenek meg olyanok is, de hogy ismerek olyat, akire teljesen ráillik az, amit leírsz, kedves Tibikém, az hót ziher :)

G_P 2009.10.05. 15:41:09

Huhúúú, nagyon durván igaz ez a post, csak úgy lestem, hogy mennyire ismerős mindez. És jaj, mennyit hallok utalásokat magyar csajoktól azzal kapcsolatban, hogy tökmindegy ki és hogy néz ki, de aki külföldi, az ARANYOS, KÜLÖNLEGES, és JAJ milyen jó csávó. Én meg ilyen helyzetben azért se kezdek el kapálózni, egészségükre.

cd-r 2009.10.05. 16:44:22

a magyar csajok külföldi csávó mániája tényleg vicces. mitől különlegesebb a hans jürgen vagy a joey mint a jóska? :D
megismerkednek, aztán rádöbben, hogy a srác úgy van vele, mint az elefántos viccben : szép, szép, de otthonra nem kéne :D jobb lesz a katja, mit mondok otthon, honnan kapartam össze ezt a csóró libát?

Ver Sacrum 2009.10.05. 18:54:07

@Modor Tibi: persze, hogy nyitottabbak a franciák, hiszen itt azokat a franciákat látjuk, akiknek volt bátorságuk eljönni Magyarországra :) érdemes néha erre gondolni, amikor nyugati turistákat látunk. Ők a belevaló arcok. Mintha mi mennénk... mondjuk Grúziába.

insect02 · http://autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/363-ferrari 2009.10.05. 19:31:44

a poszt jó és van igazságtartalma... azon meg csodálkozom, hogy ezen valaki elégedetlenkedik vagy felháborodik. az egész blog az általánosításról szól. igen... rengeteg tipikus dolog van körülöttünk. ezekről néha vicces beszélni és nevetni rajtuk :)

insect02 · http://autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/363-ferrari 2009.10.05. 19:32:33

amúgy alapvetően én birom az itt élő külföldieket mert általában lazák és sokkal pozitívabbak mint az itt élő emberek. felüdülés néha vegyülni közéjük és baromkodni egy kicsit :)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.05. 19:36:24

Kis vidéki városunk egyetemén régen igen sok kubai srác tanult, nekik kimondottan nagy sikerük volt a város lányai közt. Sok ide is nősült. Ugyanez volt a helyzet a Moszkvában tanuló magyar fickókkal, akik szinte kivétel nélkül mind hozták haza a Nagyezsdákat meg a Lénákat. :-) Valószínűleg máshol (legalábbis, ahol viszonylag egyféle a helyi közösség) is így működik, mármint a külföldiek iránti szexuális érdeklődés nagyobb a hazaiak irántinál. Hadd keveredjenek a gének, nem?
Ha már kubaiak, jó 20 éve Szegeden so kubai lány volt valamelyik gyárban melós, úgy tudom, ők is nagyon kapósak voltak. Nem csak a csóró hazai libák utaztak a külhoniakra, hanem a csóró hazai fickók is szerették az olcsón hozzáférhető csoki csajokat.

Ismerek egy holland fickót, aki legalább 15 éve él Mo-on, ide nősült, de nem tanult meg magyarul. A családban hollandul beszélnek, a gyerekek kétnyelvűek. Ismerek egy japán lányt, aki fél év alatt vágta be úgy a magyart, hogy az akcentusán kívül nem lehetett észrevenni rajta, hogy más az anyanyelve. Volt egy német haverom, aki csak az italok nevét tanulta meg magyarul. Szóval mindenféle akad, nehéz volna kategorizálni.

virágelvtárs 2009.10.05. 20:47:13

Én nem ismertem Budapesten sok külföldit, én abban az ázsiai országban, ahol élek, ugyanezt látom SZÓ SZERINT, csak a kipontozott népnevet kell kipótolni az adott ország népével, meg a városnevet az adott város nevével.

2009.10.05. 23:20:38

Én ha épp otthon vagyok egy nagyon kis faluban lakom, ahol hollandok a szomszédok, de a szomszéd utcában is vannak már hollandusok, sőt a szomszéd faluban is, de ott finnek, meg norvégok is vannak, a belvárosi külföldieket nem ismerem, de ezek ott normálisak, nyirják a füvet, köszöngetnek - magyarul, néha elmennek a kocsmába, nem modorosak, németül tudok velük beszélni.

Azt viszont valóban jellemző, hogy egy német Mo-on eléször angolul kérdez, és ha a kezemet széttárva közlöm, hogy sajnos angolul nem, csak akkor próbálkoznak a némettel, de az arcukra van írva, hogy biztosak a kudarcban, annál nagyobb azután az öröm, ha tőlem végre meg tudja amit akart. (Sőt még annal is többet, mert nem mulasztom el felhívni a figyelmét, hogy ügyeljen a zsebtolvajokra, vagy éppen ammire.)

Azért meg kérdezem, hogy Sind sie deutsch? Persze a válaszban biztos vagyok, mert egy svájci, vagy egy osztrák akcent semmivel nem téveszthető össze, míg a többi német külföldön mindig összekapja magát és hoch deutsch. A végén hozzáteszem, hogy wie schön, hagy üröljön neki.(ha még az is kiderül, hogy ossi akkor igyekszem még jobban lelkesedni, mert általában nálunk csak a nyugati tartományok polgárait nézik valamire, pedig az ossikal mi félszavakból is értjük egymást, nem véletlenül szivtunk egy béke táborban annyi éven át.

Tökös Veréb 2009.10.06. 12:20:07

@Frengi: miért nem azt kérdezed : Du svájci? mint abban az idióta Tibicsoki reklámban!

Egyéves Önkéntes 2009.10.06. 13:39:06

@Fulzsenszio: arról száz oldalt tudnék írni.
aki görögbe' rántotthúst eszik a magyar vendéglőbe, mert a görög kaja szar, a bárányhús meg büdös. LOL

sorica123 (törölt) 2009.10.06. 13:46:06

@EÖ: birkaszag, ez az! Vagy akármi-szag, ami Magyarországon nincs. Telibe én ezt sulis csoportos úttal, és csehekkel ismerem. Magyarul: a 'mieink', szabályosan nekiálltak kiutálni a cseheket Prágából. És igen, még a 'szagon' is vernyogtak t időt naponta, mert hogy ott édeskésebb minden szag, mint itt (Lengyelországban is, engem ott se zavart).

ellenszenvesfigura 2009.10.06. 20:01:42

"és különben is, az olasz/spanyol/német/angol/brazil/etióp/tádzsik/burmai/stb. PASIK sokkal IGÉNYESEBBEK, ROMANTIKUSABBAK és igazi ÚRIEMBEREK!"

: )

sorica123 (törölt) 2009.10.06. 20:05:19

@ellenszenvesfigura: agyrém. A pozitív sztereotípia is csak sztereotípia. Én spec, ha _pasi_ lennék, nem örülnék neki, hogy attól vagyok jófej, hogy tádzsik/izraeli/hottentotta vagyok...:( ahogy Nálunkalegszebbekalányok Marischka se szeretnék lenni, ha lehet választani.

murunga 2009.10.07. 09:38:59

tök rendben van ez az ex-pat életvitel...mifasz baj van vele? kölcse csak a csomagját az extra hangerian szolgáltatásokra!

eN 2009.10.07. 10:25:49

@sorica123: vagy akik tengerparti nyaralaskor is a mekit es a pizzazot keresik mert a hal budos es kulonbenis a mekiben mindenhol ugyanazt kapod.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.07. 10:36:22

@EÖ: hát azért nem véletlen, hogy itthon még a török vendéglők is GYORSot árulnak :-))

Ellenben a brit-ír nyaralóhelyeken Görögországban minden sarkon ki van írva, hogy "English breakfast" meg "Irish pub".

nyílméregbéka 2009.10.07. 10:53:29

Ebben mázlim van, csak jó fej külföldiekkel találkoztam. Például egy afrikai sráccal, aki akcentussal, de folyékonyan (!) beszélt magyarul.
Meg nyáron, Erdélyben, egy USÁ-ban élő francia sráccal, ő meg angolul beszélt; ment az angol- székely-pesti tápos háromnyelvű társalgás :-)

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 10:58:29

@Modor Tibi: ez is milyemmá... hogy nem ám a döner szó honosodott meg nálunk, amin ugye nincs amit félreolvassunk, hanem a gyros, amit anno ötvenből negyvennyolc magyar gyorsnak nézett...:)

Egyéves Önkéntes 2009.10.07. 11:06:42

@Modor Tibi: málta is teli van angol pubbal.
engol reggeli- angol újságok- angol adón angol focimeccs és angol sör.
megérte érte annyit utazni! :)))

@sorica123: a hal büdös, a birka büdös, a sajt büdös
semmi sem jó, csakis a húsleves-rántotthús-dinnye kombó.
de akkor miért utazik?
mert lebarnulni a dunaparton is pont ugyanúgy lehet.

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 13:46:55

@EÖ: ...mert a Duna is büdös!!:))) (Nem tudom mennyire off, de valahogy ide talál: antiszociális kismalac az utcán: 'Sok rohadt autó, rohadt emberek, bár válna minden köddé...' - kis idő múlva: - 'Rohadt köd!!!')

Egyéves Önkéntes 2009.10.07. 13:53:34

@sorica123: egyszer úgy jöttem haza repülővel, hogy még egy helyen leszállt, ahová nyaralókat vitt. Mögöttem egy nő mindenen fel volt háborodva.
Ahol mi fölszálltunk, ott megtankolták a gépet. Erre ő: "rohadjanak meg, az időt húzzák, miért nem tankolták meg pesten jobban, biztos itt olcsóbb."
Fölszálláskor: "rohadjanak meg, hogy így rázzák a gépet. meg hogy direkt úgy megy a rohadt pilóta hogy besüssön a nap."
Útközben: rohadjanak meg, direkt azért csinálják ezeket az utakat, hogy átverjenek bennünket. Biztos nem is olyan lesz a szállás."
Amikor leszállt végre, egymásra néztünk a haverommal és őszintén sajnáltuk azt, akiknél majd meg fog szállni.
Azt hittem kandikamerás felvétel van és azt várják mikor öli meg valamelyik utas.
:D

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 14:09:02

@EÖ: boiling point. Csak itt senki nem kapott pénzt, amiért kibírta:)

Egyéves Önkéntes 2009.10.07. 14:11:15

@sorica123: szerencséje volt, hogy araboktól jöttünk és még tartott a mindent-leszarok-majd-lesz-valahogy idegállapotom :))

marcivagyok 2009.10.13. 15:46:06

@Jarema: én a bevárosban lakom,nevezetesen Klauzál tér, de most költözöm el. Nincs kocsim, ne is legyen :D
Canga teljesen megfelel, vácra járok dolgozni, és nem mennék oda se kocsival, vonaton lehet olvasni, meg filmezni.
Hogyha strájk van akkor pedig van miért rinyálni, és kikönyörögni a "homeoffice"-t :D

flymazs (törölt) 2009.10.13. 20:26:38

Ismerek külföldit, aki itt telepedett le, mert megszerette Budapestet, nem ment haza, miután lejárt az Erasmus, nagyon szépen megtanult magyarul :)

kalman.kalman (törölt) 2009.10.25. 03:12:44

Nem csak a magyar nők buknak a külföldi faszikra, minden csóró-fejlődő országban így van ez.
Szerintem ez is az előítéletességnek köszönhető, mert egy olasz vagy francia csak romantikus hősszerelmes, egy amerikai csak gazdag, egy fekete srác csak nagyfarkú lehet a magyar nők szerint.
Ilyen buta libákat jobb is, ha külföldre viszik.

Cinderellah 2011.10.20. 13:34:42

A magyar lányok nevében: a magyar srácoknak el kellene gondolkodni azon, hogy a külföldiekben van annyi, hogy odajöjjenek, kulturáltan bemutatkozzanak, és kedvesen közeledjenek. A magyar pasik meg várnák, hogy az ölükbe hulljanak a lányok, vagy nem is tudom, csak szimplán tul pesszimisták ahhoz, hogy meg merjenek szólítani minket.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.20. 13:59:35

@Cinderellah: Hi, I'm Sean from ol'Blighty, you drink? Got a place in Sobbadshagg tair, wanna see my flatscreen?

egyáltalán 2011.10.20. 14:12:21

3 évig jártam Budát munkából kifolyólag és mindenhol voltam, minden név-kiírást láttam. Állításom: az igazán szép, panorámás extra szépségű és hangulatú helyek nagy többségén, amik Buda(pest??!) gyöngyszemei, mind külföldiek laknak.
Belváros??
Ehhez még tartozik egy külön kis galaxis:
Aki ismeri közelebbről Nagykovácsi, Remeteszőlős lakosságát, vagyis a közeli áámerikai iskola vonzáskörzetét, az tudja, miről van szó.
Arrafelé elegánsabb étteremben magyar szót nemigen hallani. Na, nekik eszükben sincs a belvárosban lakni. Hétvégén a régen az úttörőktől zajos hármashatárhegyi, hűvösvölgyi rétek ömeeeriken és francia szótól hangosak.

Cinderellah 2011.10.20. 18:34:12

@altoid: Hi Sean, I may suggest you to go home, stare at your tv alone, and learn some Hungarian spelling. Have a good evening. :)

A Tyne folyó déli partja 2011.10.20. 19:18:21

@Cinderellah: jaj, hagyd már ezt a hülyeséget. hozzám anno folyton odajöttek a strandon, Balatonalmádiban, magyar fiúk. meg mertek szólítani. itt asszem egyetlenegyszer, egy néger, de nem óhajtottam, hogy megszólítson.

A Tyne folyó déli partja 2011.10.20. 19:20:55

@Cinderellah: most mi a kínod a magyar helyesírásával? én még nem vettem észre, hogy rosszul írna.

Cinderellah 2011.10.20. 19:37:15

Sobbadshagg tair... @animacs: nekem sem jönnek be a néger srácok. Nem tudom, mennyire volt a balatonalmádi élményed régen, de én az elmult 1-2 évről beszélek. A legtöbb magyar srác csak áll a bárpultnál, és bámul, ahelyett, hogy egyszer elengedné magát, és merne mondjuk táncolni. Szó sincs róla, van kivétel, hál' Istennek.

A Tyne folyó déli partja 2011.10.20. 19:40:31

@Cinderellah: régen. nagyon régen. amúgy meg, leszarom, hogy odajön-e, nem vagyok flörtölős. de ezt utálom, hogy külföldi=jobb, mint a magyar. naná,kivétel nélkül, az összes.

2011.10.20. 22:42:52

@Cinderellah:

"suggest you to..."? :-O

Tisztességes férfi bárban nem ismerkedik. Legfeljebb akkor, ha alkalmi dugást/fújatást szeretne. Ja, bocs, most látom, hogy pasikról meg srácokról volt szó, nem férfiakról. :)
süti beállítások módosítása