Az Asszimiláns

2009/09/17. - írta: Modor Tibi

Írtam már a külföldre szakadt hazánkfiairól jó régen, volt (és lesz!) olvasói levél is, de még korántsem merítettük ki a témát. Mindenképpen ki szeretnék térni a görcsösen beépülni, alkalmazkodni kívánó bevándorlókra - a megfelelési kényszeres külföldire.

Az első hónapokban szenved, szinte azonnal hazajönne. A kezdeti, kötelező ügyintézések (hivatalok, bankok, lakás, új állás) után lelkileg is megviselt, pénze is alig marad, a városban nem ismeri ki magát, rendszeresen eltéved, az alapvető szokásokkal nincs tisztában. Ott próbál jattolni, ahol nem kéne, csak papírpénzt visz oda, ahova érme kellene, az utcán letarhálják cigivel, pénzzel, ő pedig még nem mer nemet mondani.

A nyelvi sajátosságok:

Úgy megy ki eleve, hogy ő már most is szinte akcentusmentesen beszéli a célország nyelvét, hiszen nyelvszakos volt az egyetemen, és akikkel eddig találkozott, azok csak dicsérték és azt hazudták, hogy bennszülöttnek hallatszik. Aztán amikor a buszvezetőt/kocsmárost/eladót nem érti vagy őt nem értik meg, esetleg azonnal rákérdeznek, hogy honnan jött, azon halálosan megbántódik, hiszen ő tökéletesen tud, csak akadékoskodnak vele.

Ilyenkor kezdi el a "beszéljünk minél egzotikusabb dialektusokban" stratégiát alkalmazni, hátha osztráknak vagy dél-afrikainak hiszik magyar helyett. Hochdeutsch helyett inkább egyszerre használ fel svájcinémet (isch guet, han i gseit = ist gut, habe ich gesagt), alnémet (moin, sztraße = hallo, Straße), szász (isch wees, nu glor = ich weiß, na klar), osztrák (des passt scho = das geht schon) elemeket - amúgy tényleg sikerrel, mert a németet a magyar ajkú beszélő a rengeteg tükörfordításnak és a miénkhez közelebbi kiejtésnek köszönhetően könnyebben tudja egy megtévesztő szintre felhozni.

Természetesen az Egyesült Királyságban és Írországban dolgozók sem adják fel: a próbálkozók szívesen keverik a jellemzően london környéki (jesztödáj, be'a = yesterday, better), USA-beli (i guess = i think), skót (cannae = can't), ír (grand = great) sajátosságokat is, beépítik a szlenget: quid = font, fag = cigi, buzz = telefonhívás; de arrafelé már nehezebben adja el magát az asszimiláns, általában sokkal gyorsabban rájönnek a külsős származásra.

Na de tegyük fel, hogy a nyelv már úgy-ahogy vállalható állapotban van, javítsunk hát a kinézeten is!

A megjelenés:

Az itthon valaha vagánynak számító Levi's farmert meg az Adidas-pulóvert a UK-ben elsőként kell lecserélni Hilfigerre vagy Lacoste-ra, illetve arrefelé bármilyen éppen divatos márkára, nem égetjük magunkat az árulkodó, "lejárt" kontinentális cuccokkal. Hajunkat a 90-es éveket idéző könyvséróról átszabatjuk beckhamesre (irokéz), addig lazának és jófejnek gondolt körszakállunkat levágjuk, és persze gondoskodunk róla, hogy ruhatárunk pubkonform legyen.

Mit jelent ez, miért olyan fontos ez? A szigetországi klubokba, kocsmákba nem lehet ám csak úgy bemenni: a szokásos arckontroll mellett a "nem megfelelő" öltözet is kizáró ok lehet az ajtónállóknál. Sportcipőt, kerek nyakú pólót, hátizsákot nem látnak szívesen, ezáltal mindenféle, a kontinensen praktikusnak és elfogadottnak tűnő ruhadarabot le kell cserélnünk, ha társasági életre vágyunk.

Az asszimiláns hamarosan a mindennapokban is már csak az új, elegánsabb divatot követi, és az otthoni látogatásokról visszatérve mindig jót kuncog a frissen érkezettek szálkoptatott Energie-farmerjein.

A név:

Hát igen, nem mindenki olyan szerencsés, hogy Donald Tusk (lengyel) vagy mondjuk Petra Müller (magyar) szerepel a személyijében, így az Anikók, Szabolcsok, Csabák, Balázsok, Gyulák kezdhetik gyakorolni a betűzést meg a magyarázkodást, hogy ja igen, ez női/férfi keresztnév.

Mivel manapság már kevésbé divatos "örökös szándékkal" kitelepülni bárhova, így a hivatalos névváltoztatás is ritka. Ennél népszerűbb megoldás (már megint angol nyelvterületen, részben az őslakók rugalmatlanságának is köszönhetően) nevünk elangolosítása, ami néha elég meghökkentő eredményeket szül: Balázsból Kevin lesz, Szabolcsból Sam, Zbigniewből Ziggy, Jeroenből Jerry, stb.

A bennszülött barátok:

Mi hiányozhat amúgy a tökéletes otthonosságérzéshez? Természetesen a barátok, méghozzá őshonosak.

Ilyeneket viszont nagyon nehéz szerezni, főleg az Egyesült Királyságban és Írországban. A bevándorló rendszerint más vendégmunkásokkal együtt dolgozik közvetlenül, lakótársai külföldiek - a helyiekkel pedig bár a pubokban sokszor jókat lehet beszélgetni, ritkán alakul ki ezekből az alkalmi ismeretségekből tartós barátság kölcsönös vendégségekkel.

Az asszimiláns persze nem adja fel, és kiépít ilyen-olyan kapcsolatokat helyiekkel, akik viszont sajnos rendszerint vagy idősebbek, vagy olyanok, akik hazai környezetben, a saját, fiatal korosztályukban nem találják a helyüket.

Ahogy korábban is már többször említettem, lányok nagyobb eséllyel illeszkednek be, de ez egyedül barátjuknak köszönhető - a magyar férfi mint olyan, kevésbé kelendő a Brit Szigeteken. (Gondoljunk csak bele: hány olyan, a UK-ben dolgozó magyar férfit ismerünk, akinek (szép) helyi barátnő jutott? És magyar nőt ottani partnerrel? Na ugye.)

Ennyire azért nem rossz a helyzet német nyelvterületen, sőt - talán a brit-ír idegenkedésnek az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Ismét egy pluszpont az elnémetesedésre.

A közös hang:

Na de mit tehet még a magyar? Sopánkodik, hogy sok a külföldi, büszkén hangoztatja, hogy ő direkt kerüli a magyar bulikat, de nagyon fontos a nem hozzá hasonló külföldiek megbélyegzése.

Nagy szerencsénk, hogy minden célterületen viszonylag kevés magyar él, így be lehet állni a xenofób hajlamokkal rendelkezők közé: 

  • Németországban, Ausztriában lehet utálni a jugókat, törököket, Svájcban az albánokat,
  • az Egyesült Királyságban a lengyeleket, oroszokat, Írországban a románokat, afrikaiakat.

Lényegében mindenkit, akik többen vannak, mint mi. A helyieket ilyenkor könnyen meg is lehet arról győzni, hogy a magyar eredendően jobb, mint a fent említettek bármelyike - ezt általában el is hiszik. 

És vajon mi történik az Asszimilánssal több év után? A nők nagy eséllyel telepednek le valami középszerű, de bennszülött férfivel, szülnek gyereket - a férfiak meg egy idő után ráunnak, és hazajönnek osztani az észt, esetleg továbbállnak egy másik országba.

Majd beszámoltok róla :-))

(Nagyon várom ám a nyelvtudorok visszajelzését, hogy "azt ott nem is úgy mondják...")

47 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

warrenbarton 2009.09.17. 14:51:05

Jó post, grat!
Ahogy én észrevettem Londonban, tényleg érdemes elkerülni a kitelepült magyarokat. Nagyrészük törtető kis *** aki több hónapnyi ismeretség után "tíz píért" eladna, ha attól neki jobb lesz.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.09.17. 14:51:08

Hollandiában magyarként a lengyeleket és a törököket illik nagyon utálni. Lengyel szó meghallása: pofákat vágás, tüntetőleg elfordulás, hollandul BÁRMIRŐL erőltetetten beszélni kezdés :) Ja, és aki Hollandiába megy a szerencséjét megcsinálni, rövid időn belül rózsaszín alapon csillogós-vicces szlogenes pólót kezd el hordani férfiként, meg lengatyát meg hasított bőr mokaszint. Alapszínekben (fekete-fehér-barna stb.) öltözködő honfitársait lenézi, és stílustanácsokat ad.

warrenbarton 2009.09.17. 14:53:16

@warrenbarton: Ja és mielőtt leasszimilánsoztok, csak pár hónapot voltam, és soha nem is állt szándékomban tovább maradni. :)

a_fater 2009.09.17. 14:59:17

A fag-ről elsőre nem a cigi ugrott be :-)

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 15:20:22

Hátt... ami az erőltetett asszimilálódási bénázást illeti, és sem szeretnék külföldön a forgóajtón mindenki előtt kitörtető csikóschmarischkazsazsagabor lenni. De mondjuk, ha valaki eleve ezzel a parával megy ki... az súlyosan modoros.
Angolul mondjuk úgy beszélek, ahogy ragadt rám - és hát igen, abban a részben magamra ismertem, hogy - igaz, szándékolatlanul - összevissza kérődzöm fel a magyar ajkú, brit-angolt beszélő tanárnőm, az ír, a kanadai, a Michigani *és* a Los Angeles-i anyanyelvi tanáraim által rám hagyományozott okosságokat.
@a_fater: sejtem, mi, de nekem közben még az is, hogy régebb a kollégiumokban (vagy hát a college az nem ugyanaz, oda előbb megy be a gyerek, még mielőtt elkezdené az egyetemet, asszem) a gólyákat hívták így.

DrJohnson 2009.09.17. 15:40:09

Egy magyarnak természetesen minden más népet utálnia kell, ennek semmi köze nincsen a külföldön éléshez. Nyilván ha külföldön vagy, nem fogod hangoztatni, hogy utálod a helybélieket, (kivéve persze a többi külföldinek) különben elég gyorsan megvernek.

virágelvtárs 2009.09.17. 16:04:13

A múltkori posztot elég durván megszállták az angliai magyarok, kíváncsi vagyok, hogy alakul most :D
Amúgymeg vannak modorosságűző szituációk és helyek is:
1. Hogy nelegyél nyelvi modoros, úgy menjél ki, hogy egy mukkot se tudsz szinte, mert úgyis csak piázni jártál a nyelvszakos bulikra otthon, és ezzel az indulással okoskodj.
2. Az öltözködéssel és a csajokkal kapcsolatos modorosságok egyszerre megoldhatóak: olyan országba kell menni, ahol akármilyen szarul öltözöl, különleges vagy, sőt, a legszarabb ruhákban is imádnak olyan nők, hogy soha többet nem akarsz sem jólöltözni, sem hazamenni.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.17. 16:10:55

Erdekes modon Belgiumban minden magyar, akivel eddig talalkoztam, keresi a tobbi magyar tarsasagat, mikor meg lenne valami program, epp senki nem er ra.
Persze ha mondjuk munka, alberlet vagy barmi mas segitseg kell, akkor megint elokerulnek az emberek...

Na de, szerintem meg kell meg emliteni a magyarok magyarkaja-maniajat. Akarki jon latogatoba, muszaj megismertetni az igazi magyar izekkel. Paprikas csirke, gulyas, toltott kaposzta - alap.
Palinka- vagy borkinalat felvonultatasa szinten. Vendegekre buszken nezes, es minel illuminaltabb a vendeg, a hazigazda (haziasszony) annal boldogabb.
- Na, ugye, megmondtam, a magyar palinkanak nincs parja!

Egyebkent a mai napig bajban vagyok a koszonessel. A belgak vagy egy, vagy harom puszit adnak, sosem tudom, mikor mire szamitsak. Nagy vaganyan probaltam eloszor a harommal "nyomunli", de nehany visszafogottabb tipus nem volt vevo ra.

IndaMuncher 2009.09.17. 16:10:56

Amúgy a Balázsból hogy lesz Kevin? Onnan ered, vagy mi?
Amúgy ha gyerekem lenne, lehet valami "nemzetközi" nevet adnék neki, ami magyarul is megvan, mint a németben, angolban. (Márk, Barbara pl.)
Nehogymár "Tomasz Kovács"-ként mutatkozzon be Tamás helyett. (Matula, LOL)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.17. 16:14:35

Ja, meg annyit, hogy en soha, soha fogom atvenni az itteni oltozkodesi stilust.
Tudjatok, kinek van kedve telen felul bundaban, alul vekony szoknyaban, szandalban, nyaron meg felul pantos felsoben, alul csizmaban maszkalni...

Hogy modoros legyek: szerintem nem nehez _megmaradni onmagadnak_ - de aztan az ismeroseim lehet, megcafolnak :D.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.17. 16:15:35

@F.house: úgy tudom, a Balázst a Kevinnel rokonították.

@afromagyar: igen, de ez most a beilleszkedni vágyókról szól :-))

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.17. 16:23:08

@Modor Tibi: a francba mar, hogy egyik posztban sem ismerek teljesen magamra! :)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.09.17. 16:36:02

Írországban az oroszokat is lehet gyűlölni. Meg a kibászott, pénzcentrikus, igénytelen, kreténfejű, szarházi íreket. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.17. 16:44:53

@Nyelvész Józsi: persze apám, de az Asszimiláns max. titokban gyűlölheti a gazdanépet!

gyz 2009.09.17. 18:11:20

ez érdekes volt.

Aki az akcentusa miatt fél, az meg menjen valamilyen nagy egyetemvárosba. Oxfordban pl. a kutyát nem érdekelte a kiejtésem, ott gyakorlatilag 5 négyzetkilométeren meghallgatható volt a világ összes angol akcentusa.

azt sajnálom, hogy a magyar is lengyelutáló lesz külföldön. Nem kellene.

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 18:23:05

@gyz: vagy akármi-utáló. Miért, akkor jobb fej lesz, mint az utáltak? Nem hiszem, sőt...

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 18:28:24

Amúgy valószínűleg az bosszantja _a lengyelekben_ az erre fogákonyakat - bár nem találkoztam még külföldön élő lengyellel - hogy ők is olyanok lehetnek munkában, hogy a kezükre kell csapni, hogy ne dolgozzanak már olyan nagyon, mert hozzájuk fogják mérni az egész stábot/brigádot/irodát/akármit. Emellé trutymogós hangzású neveik vannak és sokat vedelnek. Ha már sztereotípiák. A magyar sztereotípia meg a már említett forgóajtó-toposz, hogy a magyar befele is előbb megy, mint te, meg kifele is.

___________________________ (törölt) 2009.09.17. 18:42:39

"Gondoljunk csak bele: hány olyan, a UK-ben dolgozó magyar férfit ismerünk, akinek (szép) helyi barátnő jutott? És magyar nőt ottani partnerrel? Na ugye."

Ez abszolút igaz, amit én két és fél év alatt láttam, az azt hiszem 0:7 arány, vagy kb. ilyesmi.

Valaki meg tudná magyarázni, hogy miért? Azt értem, miért keresnek a lányok helyi (értsd: néger, majdnem mindig néger) partnert: különböző khm. testi adottságok, mert egy másik, vélhetőleg érdekesebb életstílus (sokat buliznak stb.).

De hogy mi magyar férfiak miért nem tudunk valamiféle vadpusztaicsikóscowboy-imaget kidolgozni, amit roppantul romantikusnak találhatnának a nyugati nők? Vajon miért nem vagyunk érdekesek nekik? Pedig az a hírünk a világban, hogy vad és szenvedélyes nép vagyunmk. Nem értem.

gyz 2009.09.17. 19:06:42

@sorica123: igazad van, én sem úgy gondoltam, hogy másokat nyugodtan utáljon :)

Inkább csak személyes indíttatásból írtam, családi kötelék révén elléggé jól ismerem a lengyeleket, és én speciel becsülöm sokukban, hogy nem ülnek tehetetlenül, hanem mennek, és próbálnak boldogulni, ahol lehet. Aztán persze közülük is nagy számban jönnek vissza (az ország ma már tele van jobb kormányos angol rendszámú, 10-12 éves Opel - akarom mondani: Vauxhall - Vectrákkal)

Ráadásul a lengyelek valami megmagyarázhatatlan okból még a mai napig is kifejezetten kedvelnek minket, holott nálunk már ez a dva bratanki inkább csak legendának tűnik.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.09.17. 19:07:11

@Shenpen: Azért ne búsulj, tesókám. Gecisok külföldön élő, magyar spanomnak van külföldi nője, elsősorban francia. Persze, soha nem a nő hazájában élnek, ha érted, mire gondolok. :)

2009.09.17. 19:12:26

Én 18 évesen érkeztem meg Drezdába egy szó német nyelvtudás nékül, egy kis faluban, egy gyárban kezdtem dolgozni, azt hittem, hogy amit a kollégáktól megtanulok, na az a német nyelv - ebben tévedtem. Pl azt, hogy wenig simán wenischnek leirtam, csupán egyszer szóltam be egy pénzárosnak a boltban, amikor közölte, hogy zwei und zwanzisch und fuftsch, hogy kérem szépen én olyant nem kértem.

Szász akcentusomat 30 év elteltével sem sikerült maradéktalanul levetkeznem, és amikor Münsterben tapintatosan megjegyzeték, hogy a nu sieste nem igazán szép kifjezés, elöntötte az agyamat a vörös takony, és közöltem, hogy ez nem Budapesten tanultam, hanem nömet emberektől.

Modoros vagyok? Szerintem inkább csak lúzer, más boldogul itthon, ezen a nehéz terepen, én nem, nem magamat akartam megvalósítani, csak egyszerűen megélni, és nem segélyért állni sorban.

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 19:29:00

@gyz: voltam Krakkóban. Jó, hogy azért az kirakat hely, meg nyugati határ, de ott szembesültem a másik lengyel rejtéllyel: szeretnek dolgozni! Ami nekem kicsit vicces volt, az az, hogy baromi tiszták és rendesek, egyetlenegy dolog van, amit szigorúan az utcán dobálnak el, és ez a piásüveg. Azzal valahogy istennek nem bírják becélozni a kukát:)
@Frengi: én erősen gondolkoztam rajta, amikor visszajöttem egy nyaralásféléről Câmpulung Moldovenescről, hogy arrafelé kéne lakni egy darabig. Na és ezt végiggondolva paráztam rá, hogy ha már végre megtanultam a ragozásokat (eddig azok is kifognak rajtam), akkor is lehet, hogy bődületes akcentusom lesz. Sose bántottak ott nemzetiségi okokból, csak nem jó negatív irányba kilógni.

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 19:32:14

mármint nem az a negatív, hogy magyar, hanem, hogy nem tudsz valamit:)

2009.09.17. 20:52:22

@sorica123: én most pont itthon vagyok, megrázó élmény volt a Feri hegyről bejönni a 200-as busszal Kóbánya kispestig, onnan meg metróval az Arénáig.
A Ferenc köruti aluljáróban megálltam egy kuka mellett dohányozni, hiába na, nem tud az ember gyorsan váltani.

A lengyeleket én sem csipem, egyszer a céges szállón rám került a sor a főzésben, csináltam nekik töltött káposztát fejes káposztából, nagyon szar volt, ráadásul ne vettem észre hogy bele főztem egy legyet is - azt persze kidobtam később- de megették, többször szedtek, és dicsérték (életemben ne főztem még olyan szart) mind elfogyott - és elég tétellel töltött el, hogy valamit törlesztettem nekik.

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 20:56:38

@Frengi: nem te sem, hanem te nem... valamit félreérthettél, én amúgy nagyon bírtam őket, ez az egy, hogy úgy isznak, mintha százalékot kapnának érte, ez tud a sírba tenni. Meg azért az is bosszant, hogy NATO-ügyben a mottójuk: 'Ágyútöltelék kell? Repülünk!!' De más, egységnyi lengyel szintjén úgy nincs... tanultam is lengyelül három évet.

Koori 2009.09.17. 21:13:39

kb 4 oraja olvastam a posztot es azota merengek a poszton. nem is azon ami a posztban van leirva (mert az azert elegge ul es vitan feluli:)) inkabb magan az asszimilacion. marmint ugy gondolom hogy aki kulfodon kezd el elni, dolgozni, az az ido elteltevel akratlanul is asszimilalodik. most lehet vitatkozni az asszimilacio melysegen de az biztos hogy a tobb idot eltolto ember jobban (konnyebben?) asszimilalodik.
es hat csak gondoljatok bele hogy ez mennyre megtudja konnyiteni az ember eletet.
szvsz az asszimilacio mint folyamat elkerulhetetlen, meg akkor is ha az illeto haza megy egyido utan.
otthon meg vissza asszimilalodik magyarra...

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.09.17. 21:44:13

@afromagyar: csak előnyödre változtál, de nem azért mert kiköltöztél, hanem mert otthagytad azt a...

2009.09.18. 07:01:43

@Koori: A régi közmondás szerint Rómában élj úgy mint egy római !

Szerintem modoros rómaiak találták ki - s lám meg is bukott a birodalom.

scsaba1 2009.09.18. 08:25:38

Nagyon jó post, különösen a magyargyűlölős rész üt.

Nem jár magyar bulikba, nem barátkozik magyarokkal és pláne nem lakik egy lakásban magyarokkal. A frissen kitelepülőket is óvja ettől a kapitális hibáktól.

scsaba1 2009.09.18. 08:30:50

@gyz:

Ez már ilyen felszedett attitüd... Ill. akkor kezdi el utálni a lengyeleket, amikor azok kb. mindent féláron vállalnak el...

scsaba1 2009.09.18. 08:33:15

@gyz: Itt is látszik, hogy mekkora surmók vagyunk...

7241gabi 2009.09.18. 09:27:04

Szuper poszt, és tényleg merengős. Ritka az ilyen, köszönet érte.

rocaszujo 2009.09.18. 09:46:53

@afromagyar: Hát az, hogy nyomulunk a magyar kajákkal/piákkal szerintem egy olyan magyar modorosság és szokás, ami szerintem teljesen pozitív. Én laktam már rövid ideig sok helyen ( Németo. Anglia Holland USA Kanada) de sehol sem olyan telt az íze a kajáknak, mint a jóóóó magyar ételeknek (és a magyar ételeket is nehéz előállítani, mert szarok az alapanyagok). A pálinka meg Hungarikum szerintem tök jó, hogy azt mutogatjuk, mert arra lehetünk büszkék (persze a nyomjuk a pofájába a vendégnek, hogy igyadmááá igyadmááá megsértesz az gáááz)
@Shenpen: "Pedig az a hírünk a világban, hogy vad és szenvedélyes nép vagyunmk. Nem értem" _És a magyar nők a legszebbek a világon_

lr 2009.09.18. 10:22:52

@sorica123: Az úgy nem lenne nagy mutatvány ;)

lárvalányhaj 2009.09.18. 11:30:36

@rocaszujo:
amikor Angliában tolultam egy félévet, akkor próbáltam népszerűsíteni az Unicumot, de a lakótársaim csak értetlenkedve bámultak rám, hogy miezaszar. Persze ők mindig ugyanazt a vodka+valamilyen_szénsavas_lónyál kombót fogyasztották, más alkoholféleség nem ment le a torkukon.

cornholio 2009.09.18. 12:09:46

Nagykirály modorosság még külföldi fővárosban élve a vidékieket szidni :) Bukarestben élek negyedik éve, és az utakon már rettegek a kőbunkó és világtalan teleormaniaktól, argesiektől, dudálok a csigalassú és láthatóan eltévedt hargitai, kovásznai autókra, és menekülök a moldvai nagy dögök elől.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.18. 12:25:04

@cornholio: ez az! Damn sheepshaggers, muck savages.

sorica123 (törölt) 2009.09.18. 14:01:48

@Ir: mi, Úgy repülni, hogy ágyútöltelék vagy...?? Vagy uaaaat?
@cornholio: Na, és az oltyánok, uuuhhh:))))) ha nem láttál egy felet se, akkor is uuuhh, igazam van?:)
Én pesti vagyok, és érdekes mód én is falra futok a vidékiek/külföldiek/határontúliak fikázásától - mert miért is akkora gáz, ha nem mindenki ugyanabból az alomból van...? De hát vannak modorosék, akik ha nem ismernek rá valamire, akkor megugatják:))

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.18. 15:11:04

@rocaszujo: nekem ne mondd, en teljesen egyetertek! Magamrol beszeltem, mikor azt irtam, h a haziasszony ha kell, ha nem, nyomja a magyar kajat a bennszulottek arcaba :).

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.18. 15:12:13

@lárvalányhaj: fu, itt miccccccsoda sikere van az afrikaiak koreben!

Dr. No 2009.09.18. 15:56:25

Nekem már sikerült az előtt kijönnöm a forgóajtón, aki mögött bementem. Nem is nehéz.

belgarian · http://kolbaszbolakerites.blog.hu 2009.09.22. 20:54:59

Asszimilálódni márpedig kell. Mondjuk ez nem azt jelenti, hogy le kell vetkőzni a magyarságunkat - ejj, de modoros lettem :).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.09.24. 19:24:19

a poszthoz: saját tapasztalatok segítettek a megírásában? nagyon úgy tűnik.

betonszamár 2009.09.25. 13:44:20

Hú, ez nagyon jó poszt :)
Saját modorosságaimat is _több helyütt felfedezni véltem_ benne, pedig csak 10 napra mentem ki _az Államokba_.. vajon ösztönösen jön az ilyesmi, vagy átragad modoros ismerősökről? :)

ciccmicc 2009.09.25. 13:53:56

Amikor a nővérem kihúzott Németországba, annyira görcsösen be akart illeszkedni, hogy amikor anyámmal kimentünk látogatóba hozzá, követelte, hogy a különféle boltokban beszélgessünk egymás között németül, nehogy kiderüljön, hogy magyarok vagyunk. Meg sokáig nem volt hajlandó csillogó (mondjuk flitterrel díszített) cuccokat felvenni, mert "az olyan kelet-európai". De aztán hál' istennek kinőtte ezeket a hülyeségeket.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.27. 16:57:33

@Bachterman: nagyrészt saját tapasztalatok meg régi. saját hülyeségek. De nem mind ;-)

loldongs (törölt) 2011.03.24. 21:49:37

@lárvalányhaj: az ital nevével volt a baj, engem az ír főnököm röhögött ki a "világhírű" uni-cum miatt
süti beállítások módosítása