A labdarúgás szerelmesei - A kiscsapatok ultrái

2009/04/25. - írta: Modor Tibi

-Na csopvez úr, látom, mit játszottatok tegnap, gratulálok! A United ellen azért nem lesz ilyen könnyű dolgotok!

-Ne viccelj, Imikém, a Barca szénné aláz mindenkit, főleg a beltenyész angolokat!

Gyönyörű tavaszunk van, ami az időjárást illeti - nem csoda, hogy hétvégente a labdarúgás szerelmesei veszik birtokukba a helyi sportpályákat és persze a közparkokat, grundokat. Mivel Tiborotok is lassan tizenöt éve rendszeresen látogatja kis hazánk nemzeti bajnokságaiban vitézkedő, egykor szebb napokat is látott csapatok mérkőzéseit, nem igényel hosszas kutatómunkát a most induló (folytatódó) sorozat összeállítása. Elsősorban a szurkolókra szeretnék összepontosítani, de biztos sor kerül a jövőben néhány játékos bemutatására is.

Az ultrák zsargonjának felidézésekor a 90-es évek kultikus magazinja, a 3. Félidő fanzine speciális nyelvezete is sokat segített. Ma is létező honlapjuk csodálatos korrajz.

Azzal kezdődött, hogy olasz mintára megalakultak az első ultracsoportok (legelsőként az Ultra Red Boys Kispesten), akik már akkor kikérték maguknak az Üllői útra és a régivágású szurkolókra utaló B-közép megnevezést. Ehhez jöttek az "angol stílus követői", a huligánok. Mindez az itthoni közegben egész jól is nézett ki, mert akkoriban még könnyen összejött a pályákon a kritikus tömeg, bármelyik vonalról is legyen szó.

Hogy olasz-vagy angolfan lesz-e az ember, az nagyon sokszor már a születéskor kódolva volt: a sötétebb komplexiójúak boldogan zselézték hátra olaszosan bohó göndör fürtjeiket, a véletlenül világosabb színösszetételű egyedek pedig szívesen követték inkább az északiasabb irányzatokat.

Persze a kisebb szurkolótáborok (MTK, Vác, Csepel...) már akkor is inkább aranyosak voltak a legfeljebb egy iskolai osztálynyi létszámukkal, de ők is igyekeztek. Ellenséges kapcsolatot is csak egymás között építettek ki: "legendás" háború zajlott pl. a Csepel és a Vác tinédzserkorú szurkolói között.

Nézzünk hát pár jellemző mondatot a kisebb táborok képzeletbeli bemutatkozásaiból, élménybeszámolóiból (direkt kitaláltam-keverem őket, mielőtt bárki jobban tudná):

Bemutatkozás:

Példaképeink az olasz ultrák, azon belül is a Milan szurkolói az azonos szín miatt.

A csoportban nem foglalkozik senki a politikával, egyetlen közös pártunk van: a Budafok LC!

Nem kenyerünk az erőszak, csakis a csapatért szurkolunk és harcolunk.

A látványokat (koreó, konfetti, kiírás) csak és kizárólag a csapatért csináljuk, más szurkolótáborok véleménye NEM ÉRDEKEL! 

Élménybeszámolók a hazai oldalról:

A kelenföldi kemény mag már órákkal a meccs előtt a törzshelyüknek számító Izsáki borozóban hangolt. Rendre felharsantak a Kelenföld FC-t éltető és az ősi rivális Józsefváros TC-t szidalmazó rigmusok, amibe az idősebb korosztály is be-bekapcsolódott.

 A mérkőzés előtt egy órával megindultunk a Szentély felé. Létszámunk 8 és 20 (!!!) között mozgott, így teljes utcaszélességben vonulhattunk a békés járókelők megrökönyödésére. A stadionban befutott idővel a nagytétényi és városmajori szekciónk is.

Szektorunkat nagy műgonddal díszítettük fel: kihelyezésre került a szokásos drapink mellett egy, a vezetőségnek szóló kiírás is ("FÁBIÁN: NEM A ZSOLDOSOKRA!", valamint Március 15-re való tekintettel egy Magyar zászló.

A kezdősípszónál mintegy 10 kg (!!!!) konfettivel köszöntöttük a csapatokat, valamint kétrudasaink is bevetésre kerültek.

Bevetettünk a repertoárunkból mindent: volt hajlongás, háttal szurkolás, pogó is, de csapatunk ma sajnos nem tudta itthon tartani a 3 pontot.

Amikor a meccs után a Kelenföldre elutazó 5 józsefes (elég gyanús származású) szurkolót kérdőre vontuk, hogy mit üzengettek, akkor azt állították, hogy azok nem ők voltak. Remélhetőleg legközelebb a távolmaradó fotelszurkolóikkal is meg tudjuk beszélni a félreértést.

"Megy a gőzös..." - A Joe City Ultras Kelenföldön:

Felfokozott hangulatban készülődtünk a Fiúk kelenföldi vendégjátékára, hisz' az odavágón 1-2, magáról megfeledkezett vendégszurkoló a rendezők mögül nagyon bátran cigányozta a mieinket. Érdekes módon amikor később összefutottunk velük a Tünde presszóban, akkor csak a magyarázkodásra tellett nekik.

A Joe City Ultras találkozóján aztán mégis mindössze 10 fő (!!!) jelent meg, a többiek családra, sulira, melóra, stb. hivatkozva lemondták a részvételt. Innen üzenjük nekik, hogy ne csak a Tarda Drastici ellen legyen nagy a mellény, meg amikor jobban megy a csapatnak a szekér!

Útközben számtalan kocsmába betértünk elfogyasztani egy-egy hűsítő malátaszörpöt, és mindenhonnan szuvenírekkel (hamutartó, étlap, poharak) megarakodva távoztunk.

Kelenföldre megérkezvén azonnal feltűnt a kerület ápolatlansága, igénytelensége. A járókelők általában vagy fekete bőrűek, vagy szellemileg visszamaradottak voltak.

A bejáratnál kettőnknek sikerült beszökni, a többi 8-nak pedig elfogadták a diákújságírói igazolványát, úgyhogy a Kelenföld FC vendégei voltunk ezen a mérkőzésen is.

Frappáns kiírással is készültünk az újbudai vendégjátékra: "ÉPÜLŐ METRÓ? BETEMETNI, AMÍG NEM KÉSŐ!" - melynek láttán több "dunántúli" heves mutogatásba kezdett.

A szurkolásba mindenkit be sikerült vonni: fej fölötti tapsolással, hosszú tapssal harsogtuk túl az igen fáradt csoport benyomását keltő hazaiakat. A mérkőzés végén hiába próbáltuk meg őket bevonni egy közös hullámzásba, csak köpködésre tellett.

Ismét megdobbant a Józsi-szív: csapatunk megérdemelten gyűjtötte be a 3 pontot és hagyta el újfent győztesen a kelenföldi pályát.

Kb. ilyen hangulatban teltek az évek ezeknél a lelkes, fiatal szurkolóknál - Budapesten belül minden nagyra felnézni, minden kicsivel japánkodni. Bár az egyetemet, párkapcsolatot meg a munkát is össze lehetne egyeztetni a szurkolással, a legtöbben húszas éveik elejére mégis lekopnak.

A lekopás egy másik fő oka lehet még az agyelszívás: aki ráun arra, hogy minden vidéki városban az ő tízfős sihederhordájukon próbálják a helyiek minden sérelmüket (A mi pénzünkből építik a metrótokat, hogy vágná le a váltó a lábad!) megtorolni, az előbb-utóbb belilul vagy bezöldül, és inkább úgy megy vissza ezekre a helyszínekre, hogy már tartanak tőle. Magyarul: beáll a nagyobb pesti szurkolótáborok közé és már  komolyabb aggodalmak és szervezőmunka nélkül látogathat el bárhova.

Folytatás biztos lesz, de hogy miről, még nem tudom. Gondolkozom a nagy táborokon, no meg a jó focit kedvelő BL-faneken is, akik a srácokkal összegyűlnek rúgni a bőrt néhány szombat délelőtt a kispályán.

Sempre Kelenföld, merda Józsefváros - No alla violenza! :-)

28 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2009.04.25. 12:59:32

ajánlanék figyelmetekbe egy kiváló magazint, a címe Sport Szelet, éppen az ilyen kiscsapatokról szól és igazi kurriózum :)

Klárensz 2009.04.25. 13:30:56

A legmodorosabb "szurkolók" csak az EB-k és VB-k idején kerülnek elő, hogy megosszák a pórnéppel mélyrehatoló meglátásaikat, amik elsősorban sztereotípiákból és semmitmondó közhelyekből állnak. Közhelyekből kifogyhatatlanok, de a sztereotípákból max 3-at ismernek:
-az olaszok legendásan jó védekezése
-a németek vastüdeje
-a brazil szamba
Ha ebből a hármasból játszik valamelyik csapat, akkor elszabadul a pokol.
meccs előtt: "a spanyoloknak nehéz dolga lesz, mert ha valakik meg tudják őket állítani, azok az olaszok, ugyanis hihetetlen jól védekeznek"
meccs után: "nem véletlenül csak a büntetőpárbaj döntött, hiszen a spanyolok támadtak ugyan, de nem tudtak mit kezdeni az olaszok betonvédelmével"
Hasonló mondatokból még rengeteget lehet hallani tőlök meccs közben is, meg is szoktam lepődni, hogy azt az egy szem szókapcsolatot, hányféleképpen tudják cifrázni.

Ha megkérdezzük tőlük, hogy miért csak a nemzeti válogatottak küzdelmei foglalkoztatják, megkapjuk a választ: "a klubfocitól megundorodtam, mert ott már túlságosan nagy szerepe van a pénznek, elkurvultak a focisták"

A legmodorosabb modorosok a régi jó magyar focit is felhozzák témaként, hogy bemutathassák, ők bizony kívülről fújják az Aranycsapat tagjait, ebben csak az a furcsa, hogy akkor még nem is éltek, meg amúgy is tojnak a focira, de azért megkapják a kiérdemelt tapsot.

Boz Cordolla 2009.04.25. 13:57:13

@Klárensz: "...hogy bemutathassák, ők bizony kívülről fújják az Aranycsapat tagjait, ebben csak az a furcsa, hogy akkor még nem is éltek..."

Az semmi, képzeld, van aki az aradi tizenhármat fújja, pedig tuti nem élt. Fur-csa.

raoul_duke 2009.04.25. 14:07:39

Fú, a foci témában nagyon sok tartalék van (nyugger szektor, wannabe huligán, tudósítók, én a jó focinak szurkolok faszkodás, stb.)

Találó poszt, Tibi, merda Kelenföld, forza Giuseppecitta!

A mi időnkben fiúk, három szöglet egy gólt ért.

lexi 2009.04.25. 14:08:55

"Kelenföldre megérkezvén azonnal feltűnt a kerület ápolatlansága, igénytelensége. A járókelők általában vagy fekete bőrűek, vagy szellemileg visszamaradottak voltak."

Hát ezen besz.rtam :D:D:D

Klárensz 2009.04.25. 14:15:01

@Boz Cordolla:
jogos, nem volt szerencsés pont azt kihangsúlyozni

johnny drama 2009.04.25. 14:49:29

Nekem igazából azok az emberkék bökik a csőrömet, akik a magyar meccset nem nézik meg, mert ők a JÓ LABDARÚGÁST szeretik, egy nézhetetlen olasz (Chievo-Catania) vagy angol (Fulham-Boro) meccs után mindig megjegyzik, hogy mekkora HAJTÁS volt a meccsen, és erről kéne példát venni a magyar játékosoknak, valamint természetesen hívei a KOMBINATÍV, RÖVIDPASSZOS játéknak, de kedveli a spanyolok LEZSER ELEGANCIÁJÁT, valamint lelkes nézője a (z esetek többségében szintén nézhetetlen) Afrika-Kupának, mégpedig azért, mert az afrikai játékosokat még nem fertőzte meg a GÉPIES nyugat-európai játék, ők még a JÁTÉK SZERETETÉRT fociznak.

euloge 2009.04.25. 15:58:11

Én azt is kifejezetten modorosnak tartom, mikor nagyobb csapatok „casual” szurkolói talpig Burberry meg Stone Island cuccokban ilyen erőltetetten szleng beszélgetéseket folytatnak le (különösen ha a Football Factory-ből is idézgetnek):

„- Hallom, tegnap volt valami mozgás a meccs előtt.
- Ja, fel lettek kérdezve a vendégek, de nem adták az egy-egyet.
- Hát igen, ez már csak egy ilyen csicska brigád, fair boxba is ütőkkel mennek.
- A lelátón is eléggé szétestek, nem érezték az ultrát a kis digó majmolók.
- Jövő héten jössz?
- Simán, Bivalybasznád away, love it!”

paganus 2009.04.25. 17:04:11

Erről a posztról beugrott az akasztói ultrák "Felzabálunk!" drapériája. ;-)

lampard69 2009.04.25. 17:15:54

@johnny drama

Ebbol a komolyabb valtozat aki magyar csapat ellen is nekik szurkol, sot ki is megy a vendegcsapat mezeben, persze a hazai szektorba a legolcsobb jeggyel.

Anno a 2-2-es magyar-olaszon jopar wannabe digo meg lett ruhazva, meg asszem a ZTE-MU-n is volt par diszpinty aki rosszul jart.

Megjegyeznem meg a vb/eb-k alatt a pesti kivetitos helyeken talalhato szinmagyar olasz/angol/brazil fanatikusokat akik jobban ki vannak pingalva mint a helyszinen szurkolok. Jellemzoen meregdraga eredeti mezben vannak, a hatukon az aktualis legnagyobb sztar nevevel. Vereseg eseten percekig merednek maguk ele konnyeikkel kuzkodve, de ha gyoznek boldogan enekelve mennek bele az ejszakaba es nem ertik miert nem akarjak beengedni oket zold-sarga arccal ronaldinho mezben a rio-ba.

[corristo] 2009.04.25. 17:57:49

sötétebb komplexumúak, mi?
hát ha ez az angol complexion ügyetlen magyarítása akar lenni, akkor nektek is jár egy farmermellény, meg egy 7up jordan team feliratú mákos póló is.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.25. 18:12:37

@[sy]: hinnye, átvirrasztott éjszakák... jogos, kétélű fegyver, etc.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.04.25. 18:41:40

Azt hiszem, a Szigeti Veszedelem törzstagjai hitelesen tudnának nyilatkozni. :)

Mitya Ivanov 2009.04.25. 19:45:52

A témával kapcsolatos post és a hozzászólások hűen demonstrálják azt az opacitást, mely lehetetlenné teszi a téma körülírását. A post semmi modorosság alapjellemző deskripciót nem tartalmaz, ellenben johnny drama által írt hozzászólás odabasz

eN 2009.04.25. 21:42:25

Bátorkodom egy szerény javaslattal előállni: a reklámokat, és ügynökségeket is ideje lenne górcső alá venni, az olcsó áraktól a gyümölcsös frissességen át a megérdemelt biztonság élményéig rengeteg modorosságot bírnak elkövetni.
:-)

Jaguar 2009.04.26. 20:01:28

Ismerek egy fazont aki - amikor már előtte az összes modoros és kínos poénját - bármilyen társaságban és eseményen (keresztelő, lagzi vagy temetés egyre megy) elkezdi felsorolni az Aranycsapatot. Szinte fáj amikor elkezdi.
Broáf!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.04.26. 21:07:23

@Jaguar: ííí, az kemény lehet.

Unatkozó modorrajongónak pedig ezt ajánlom.
Magyar faszi modoros lecsókészítési útmutatója német ismerösének, Jürgennek. Nagyon komoly darab.
www.youtube.com/watch?v=Sve9J95bjNA

Klárensz 2009.04.26. 22:05:12

@Jaguar:
Én több ilyent is ismerek, ha belekezd már ökölbe szorul a kezem. Nálam ez a no1 modorosság, mindig az ilyen idióta szelídmodorosok hozzák fel hétköznapi beszélgetésekkor, az idegesít benne legjobban, hogy teljesen elsikkadnak az Aranycsapat érdemei azáltal, hogy úton-útfélen sorolják őket. Viszont jól meg lehet az ilyeneket izzasztani, ha megkérdezzük, hogy mivel vívta ki magának ezt a nevet a csapat, a 6-3on és a berni döntőn kívül sokat nem szoktak tudni, pedig ezek csak a jéghegy csúcsa.

klingon 2009.04.27. 09:57:53

mit jelent az, hogy angol meg olasz stilusu szurkolok?

mkmax 2009.04.27. 11:02:20

Tibi, Sándor Mihály focivilágos kollégánál ebben a témában nincs jobb (és modorosabb!).

www.global-soccer.eu/
(scroll az aljára!)

Boys Zürich

Alapítási éve: 1996.
Klubja: FC Zürich.
Törzshelye: Letzigrund (23 500 férőhelyes), Südkurve.
Szimbóluma: egy pajzsos zsoldos.
Egyéb helybéli csoport: Tigers.
Barátja: Stuttgarter Kickers.
Riválisai: Grasshopper-Club Zürich (derbi), Basel, Sion, Lugano.
Informátor: Gilicze L. (Sopron).

A Boys bevallottan a lombard FC Internazionale tifóitól (Boys SAN) plagizálta nevét és emblémáját, az általa forgalmazott Züricher Loyalist című fanzine oldalain informálódhatunk erről, valamint a milánói példaképekről. Nem mellékesen, a helységben időtlen idők óta szuperál a torinói Juventus drukkereinek mobja is. Szólnak a szerzők arról, hogy a gárda a település munkásságának volt a favoritja, a XIX. század végén a közeli gyárakban robotoló prolik jártak ki leginkább a meccseire. 1996 végén a déli kanyarban sokan csatlakoztak a szervezkedő ultrákhoz, kivált a négy évvel korábban induló Letzi-Leu Tigers nevű bandából. (Manapság néha látni a palánkokon a Tigers transzparensét, de tagsága alig-alig tesz hozzá valamit a műsorhoz. Korábban kapcsolatban álltak a dortmundi BVB kigyúrtabb alakjaival, ez a kontakt azóta elhalt.) 1985-ben tűnt fel a Letzigrund blokkjaiban a City Boys nevű kompánia, főként a kopaszok randevúztak kötelékében. A Boys újabban 60 aktivistára számíthat, plusz a kreisi szekció 25 vagabundjára. Érdekes, hogy az ezredfordulót követő időszakban nem is annyira a GZ, hanem az FC Basel táborát tekinti igazi ellenségének meg a Lugano „taljánjait”. Kitűnő a kapcsolata a stuttgarti Blue Boys ultráival. A legjobb túrának a bernit tartják az egylet historikusai, erre 1981. május 28-án került sor, amikor a berni Wankdorfban 2000 zürichi buzdította az FCZ futballistáit a kupadöntőben, ahol a Lausanne nyert ellenük. Kárpótlásképpen a rajongók szimpátiájáért, a letzi fiúk megszerezték a bajnoki aranyat. Úri gesztus volt ez a „plebejusok” részéről!

Sándor Mihály (Focivilág, XI. évfolyam/11. szám, 2003. március 12.)

CoolBrady 2009.04.27. 13:36:52

Sokat fognak még erről a meccsről beszélni,
A foci olyan sport, amit 22en játszanak, és a végén mindig a németek nyernek

raoul_duke 2009.04.27. 20:31:02

@klingon: az angol részegen érkezik a meccsre és végig a god save the queent énekli, az olasz meg ledob egy robogót a nézőtérről az alatta ülő szurkolók közé.

johnny drama 2009.04.28. 00:09:52

@raoul_duke:
de sztereotíp vagy :) még beleírhattad volna, hogy az angol nagydarab kopasz stone island kabiban és burberry sapiban, az olasz meg cingár, be van tépve és mentalita ultras polóban őrjöng a kerítésen. (már ahol az van, nem plexi).

Kiß B. 2009.05.12. 22:40:42

nem tudom már, hogy honnan, de nálam ez volt a legdurvább beszámolóban olvasott félmondat: "...adtuk az ívet, csicskák csúsztak..."

kardinálispinty 2009.05.29. 09:42:07

@TuRuL_2k2: az ikonod egy vörös vércse, az mitől turul?
süti beállítások módosítása