Az állásinterjú

2009/03/28. - írta: Modor Tibi

-Üdvözlöm, kedves Szilvia, köszönjük, hogy eljött. Röviden bemutatom a hölgyeket a német piacról: Szedlacsek Miranda és Vonhinten Helga, mindketten csoportvezetők, Krizsán Ramóna a HR-ről, én pedig Mischling Krisztina vagyok, a német kintlevőség-kezelő részleg vezetője.

Az interjú úgy fog zajlani, hogy Ön angolul összefoglalja a CV-jét, utána felteszünk pár kérdést az önéletrajzára vonatkozólag, a csoportvezető hölgyekkel németül is elbeszélgetünk, majd magyarra váltunk. Itt ugye azt írja, hogy kéttannyelvű német gimnázium, felsőfokú német nyelvvizsga, és középfokú angol nyelvtudás. So can we carry on in English? (Folytathatjuk angolul?)

-Yes. I studied... (Igen. Tanulmányaimat...) - pár perces betanult monológ következik.

-Super, im Bezug auf Ihren Lebenslauf möchte ich Ihnen ein paar Fragen stellen. Gemäß dem CV haben Sie Ihr Studium noch nicht vollständig abgeschlossen, oder? (Szuper, az önéletrajzára vonatkozólag szeretnék önnek pár kérdést feltenni. A CV tanúsága szerint a tanulmányait még nem teljesen fejezte be, ugye?)

-Ööö, was?

-Studieren Sie noch an der Universität? (Még tanul az egyetemen?)

-Á, ja, ich studiere. Noch. (Á, igen, tanulok. Még.) - Döcögő, alapfokú nyelvvizsgára emlékeztető párbeszéd pár percig, szórend, névelők tökéletes tévesztése.

...

-Köszönjük, azt hiszem, visszaválthatunk magyarra. Tehát hatodik éve jár a HFF idegenforgalmi és szálloda képzésére. Most hol tart a tanulmányaival pontosan?

-Igen, gyakorlatilag már minden tantárgyat teljesítettem, már csak a diplomamunka van hátra.

-No, akkor ezek szerint tanult számvitelt, igaz?

-Igaz.

-Ha megpróbálja felidézni a tanulmányaiból, fel tudná sorolni, hogy a mérlegen belül milyen csoportokat különböztetünk meg?

-...hát, most nem ugrik be sajnos, már rég volt.

-Akkor másképp teszem fel a kérdést: a cégünk kiállít egy számlát egy vevőnek valamilyen nyújtott szolgáltatásért. Ilyenkor mi történik a mérlegben?

-Hát, azt nem tudom, mert ahol gyakorlaton voltam irodai munkán, ott nem volt mérleg.

-Értem. A szabadidejében mivel foglalkozik legszívesebben?

-Nagyon szeretek olvasni, kirándulni, moziba járni, kedvelem a latin-amerikai táncokat, és persze amennyi időt csak lehet, a kedvesemmel töltök el.

-Ha saját magáról három jó tulajdonságot kellene elmondania, mi lenne az a három?

-Hát... talán az, hogy jó a kommunikációs kézségem, meg hogy az őszinteséget mindennél többre tartom, és hogy nagyon rugalmas vagyok.

-Oké. Mit hallott a cégünkről?

-Ő, hát gyakorlatilag irodai munka, könyvelés van, adminisztráció, ilyenek...

-Ez igaz is. És mit vár ettől a pozíciótól, milyen munkát szeretne?

-Nagyon kreatívnak érzem magam, nagyon érdekel a PR és a marketing, hát szeretnék olyan munkát, ahol emberekkel tudok foglalkozni, ahol jó a társaság, és ahol tudom használni és gyakorolni a nyelvtudásomat.

-Nos, itt azért inkább egy bizonyos fokú monotonitástűrés az elvárt, mert itt a könyvelésen mi sokat foglalkozunk számokkal, táblázatokkal, ellenőrzéssel, ez az ön számára hogy hangzik?

-Teljesen jól, jól hangzik.

-Bruttó fizetési igénye?

-Hát, olyan 250 ezer forint.

-Rendben, köszönjük szépen, Szilvia. Meghallgatunk még pár másik jelöltet, és jövő hét szerdáig a Ramóna jelentkezni fog önnél a visszajelzéssel.

Címkék: munkahely
190 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bangjohansen (törölt) 2009.03.28. 23:28:55

Látom, hogy most éppen a HR-t szapuljuk, de azért az sem mindig jó, ha csak a szakmai vezető dönt mindenben.
Példa: Amerikai cég magyar leányvállalata keresett mérnököt rendkívül spéci feladatra. Jelentkezik kb 12 ember. A szakmai főnök német, kapásból kiszór 5 önéletrajzot, mert az illetőknek túl sok a gyakorlata (értsd: túl jó a szakmai háttere és a főnök fenyegetve érzi magát tőlük).
Megkérdezi tőlem: "Gyakori itt Magyarországon, hogy egyesek munka mellett végzik az egyetemet? Mert néhány ember önéletrajzából látszik, hogy egyszerre dolgoztak és tanultak."
Válaszom: "Igen, előfordul, különösen a képzés második felétől."
Főnök: "Ez Németországban nem szokás."
És még 4 önéletrajzot kidobott.
Úgyhogy nem csak a HR-es lehet ostoba.

Fluent 2009.03.28. 23:37:58

@Bangjohansen:

Hát összehasonlítanám azért az én és azon csoportársaim tudását akik dolgoztak az egyetem mellett adminisztratív de nem szakirányhoz kapcsolódó munkát.
A Német főnöknek igaza volt, két lovat nem lehet egyszerre megülni, csak látszólag.

zZz 2009.03.28. 23:49:58

@Asszem: az interjút a személyzeti tanácsadó folytatta le, ő pontosan ismerte a szituációt, csak gondolom, ez lett neki parancsba adva.

És igen, tudom, hogy sokan dolgoznak az egyetem mellett, de könyörgöm, ott volt a CV-m, abban benne volt, hogy mennyit dolgoztam. Mivel az egyetemen én a tanulásra koncentráltam, nem dolgoztam mellette (meg is látszott az eredményeken), csak szakmai gyakorlatokon voltam, az meg azért nem olyan munkatapasztalat.
Végül is találtam válaszokat nagy nehezen, de szerintem nem ennyire görcsösen a korábbi munkákhoz ragaszkodva kéne kérdéseket feltenni egy pályakezdőnek.

Arcturus 2009.03.29. 00:10:04

Nem tudom, gyerekek. Világhírű, neves pénzügyi céghez mentem második interjúra, ami egy erős szakmai első után volt. Olyan pozícióra, ami eleve nem az én tanult szakmám.

Erre a HR-es elkezdi kérdezni tőlem (előtte ott a cv), hogy tisztában vagyok-e azzal, hogy az ő cégüknél a szakmai előrehaladás fontos, tehát az ott dolgozók folyamatosan tanulnak, hogy felszínen maradjanak.

Pár másodpercig néztem magam elé, aztán csak annyit tudtam mondani, hogy de hát ott a cv-ben, hogy a végzettségem nem az, amiről az egyébként sikeres első interjún szó volt, tehát amire most jelentkezem, azt én nagyjából saját önnön lelkesedésemből tanultam meg annyira, hogy most itt vagyok. :)

El is utasítottak. Aztán felhívtak, hogy az egyik interjúztató főnök kifejezetten engem akar. De addigra már elköteleztem magam.

De amit a világon a legkevésbé értek, az a "miért akar itt dolgozni?" Szerinted miért, te ostoba? Ingyen adják a kenyeret a boltban? Meg elkötelezettséget várnak tőlem? Egy alkalmazottól? Aki ha hülyére dolgozza magát, akkor is a vezérigazgató vesz alufelnit a kocsira? Komolyan, agyhalott banda. Nem a lelkemet árulom, hanem a szaktudást és a munkaidőmet.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.29. 00:10:10

Rovid tortenet. Szereplok:

-ugyvedjelolt, jo eredmenyekkel, meglehetos harcteri tapasztalattal, es azzal a cellal az interjun, hogy megtudja, hogy milyen feltetelekkel, mennyiert lehet egy nemzetkozi irodaban dolgozni, mik a feltetelek, ilyesmi. az aktualis munkahelyet nem hagyna ott, legfeljebb nagyon-nagyon jo penzert

-fejvadasz ceg alkalmazottja, holgy

FV: lattam az eletrajzot, ugyebar kettannyelvu gimnazium.
UJ: igen.
FV:Kulfoldi egyetem.
UJ: igen

FV: akkor tapasztalat.
UJ: van

FV: Milyen, latom az irodat nem ismeros, mivel foglalkoznak ott?
(akkor te mit tudsz a szakmarol?)
UJ: General practice, bunteto es polgari ugyek, allando megbizok.
FV: Es milyen ugyek? (te jo eg, ugyszamot es munkadijat ne mondjak?)
UJ: Sokfele, a pontos jelleguket tekintve kot a titoktartas, de perben, peren kivul, igazgatasi szervek elotti eljarasok, belso szabalyzatok, szerteagazo gyakorlat.
FV: es mire specializalodott?
(tedd mar el a listadat te...)
UJ: nincs igazan specializaciom, elvaras, hogy a megbizonak azonnal tudjak segiteni, a munkam szerves resze, hogy este felkeszulok a masnap varhato ugyekre.
FV:akkor nincs relevans corporate tapasztalata?
(mi a fallosz van???)
UJ:ugy tetszik erteni, hogy dolgoztam-e mar vallalati jogaszkent vagy nemzetkozi irodaban?
FV:ugy.
UJ: olyan nincs.
FV: tudja, ezek a helyek szamos komoly kihivast tartogatnak.
(wirklich?)
UJ:Gondolom masfelet mint az en eddigi tapasztalataim.
FV: Igen itt nagy a hajtas. (mert meg sosem hivott fel megbizo, hogy haromezer kilometerre van, egy rendor, akivel nem beszelnek kozos nyelvet, le akarja venni a kocsi rendszamat...)
UJ: es mivel foglalkoznek a meghirdetett allasban?
FV: a corporate reszleg munkajat tamogatna
UJ: melyik reszet? Munkajog, verseny, penzugy, ado, micsoda?
FV: hat tobb helyre is keresnek (terelsz, vaze...)
UJ: es mi az elvaras? Onallosag?
FV: Csapatember kell. (na, jot talaltatok, neha sajat magamat is zavarom...)
UJ: de megis, mi lenne a munkam? Birosagon peres ugyek, perelokeszites, szerzodesek, micsoda?
FV: Klasszikus teamwork.
UJ: mert tudja holgyem en elsosorban problemamegoldo szemely vagyok, a sajat munkambol a papirozas, a reszletek idegesitenek. Ellenben el lehet engem kuldeni az orszag masik vegere, ismeretlen ugyfelhez es meg fogom oldani a problemat. Nem tudom mennyit tud a munkankrol, de sok benne a bizonytalansag, az ugyfelek nem mondanak igazat,nem szeretnek fizetni, semmi sem eleg nekik, a birosagi dontes bizonytalan, konnyu aknara lepni...
FV: en is jelolt voltam.
UJ: tehat?
FV: teamwork jellegu munka, szerzodeselokeszites (tudtam h elmondod...)
UJ: ertem
FV: akkor majd ertesitjuk a jovo heten
UJ: a kollegina hol volt jelolt
FV: XY iroda
UJ: es miert valtott?
FV: nem tetszett a melo, nem nekem valo.
UJ: akkor varom a hivast...

Aki-Baki 2009.03.29. 00:12:21

Nos, kb. 2 évet húztam le egy nemzetközi cégnél, külföldiekkel dolgoztam állandóan együtt (mellettem is ültek dögivel), és emiatt az angolom nem mondom, hogy anya nyelvi szinten megy, de a szakmai erős közép az megvan (én is követek el néha alapvető hibákat, szakmám informatikus), előtte már szakmai közép nyelvizsgát is leraktam. A cégről tudják Magyarországon, hogy angolt használnak mindennap és amikor mentem a fejvadászokhoz, végignézték az önéletrajzomat és megkérdezték, hogy az angol tárgyalási szint, igaz-e? Mondtam, hogy Igen, mivel minden nap ezt használjuk! Ezt ők abban a pillanatban elfogadták és léptek tovább.....
Gondoltam nah kis csajszik nem mernek angolul tesztelni (mondom nem kizárt, hogy ők jobban tudnak, csak fostak....).
Utána az egyik kisebb magyar érdekeltségű cégnél az IT vezető: Ez a C típusú szakmai angol nyelv vizsga mit jelent? El tudja mondani, hogy Hello?
Erre azt válaszoltam, hogy nemhogy el tudom mondani, le is tudom írni! :D Ezt elfogadta és mondjuk állást is ajánlott. A tapasztalatom annyi, hogy a leírásban benne van a nyelv, de nagyon sokan, akik interjúzatatnak, nem is beszélik olyan jól, és nem mernek megszólalni, mert csak leégnek....
Visszatérve a HR-esekhez én nem sok helyen, kb 4-5 cégnél fordultam meg, de még HR-es soha nem interjúztatott. Egyik nagyobb bankos IT cégnél tudom, hogy 4-en, 5-en tesztelnek, ott biztos van HR-es is (aszem AC-nek nevezik).

Bambano 2009.03.29. 00:16:47

@Asszem: volt mostanában kapcsolatom hr-essel. három napig veszekedett velem emailben, mint egy alsós diákkal, hogy miért mertem az ő megkerülésével elküldeni a cv-met egy kiírásra. Mondtam azért, mert több hónappal előbb küldtem, minthogy vele kapcsolatba kerültem. Erre nem mondott semmit, annyit se, hogy bocs. Legközelebb majd mondok pár kevésbé keresett szót.

Más: én ismerek olyan hr-est, aki tanulta a szakmát. Először deriválni tanították meg, olyan matekot kaptak, hogy én is majdnem megizzadtam. Úgyhogy továbbra is megvan a véleményem a pedagógus hr-esekről, akiknek a hr=toborzás. Mondom, nem mi, hr fikázók gondoljuk azt, hogy egyenlő a kettő, hanem nagyon sok személyzetis. Akik pl. hr controllingról nem is hallottak...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.29. 00:23:07

Masik meghallgatas, szereplok az elozo jelolt, meg egy jo nevu iroda fonoke.

F: Miert akar itt dolgozni.
UJ: jo nevu iroda, high profile ugyfelek, high profile munka es sok tanulasi lehetoseg, utobbi vonz a legjobban (amugy tenyleg, de tovabbra sem akarok valtani, dehat valamit a hulye kerrdesekre is kell valaszolni, alapveto elv ezen a palyan...)
F: igen. mit szeretne meg megtudni az irodarol (mondanad inkabb hogy nem tetszik a fejem, nekem se a tied baratom, farasztjuk itt egymast)
UJ: Milyen lehetosegei vannak a jelolteknek, mikor kapnak onallo munkat, mi az ertekelesi rendszer (meg meg nehany tovabbi kerdes)
F: valaszol, kibok egy ugyet amit csinalnak, en meg ismerem az ugyet
UJ: el fogjak vesziteni
F: valoban? en nem ugy gondolom.
UJ: en ugy gondolom, hogy ... a toretlen magyar biroi gyakorlat az, hogy az ilyen jellegu nyilatkozat nem kikenyszeritheto ... es ...egyebkent a szerzodes alanyi oldaraol velelmezni kell legalabb azt, hogy aki alairja ... satobbi... satobbi... satobbi, ezert ez az ugy nem nyerheto, legfeljebb alkudni lehet, peren kivul meg kell benne egyezni, mert a birosag meg ronthat is a helyzeten.
F: erdekes velemeny, honnan ismeri ennyire az ugyet
UJ: nem mondhatom el, akar itt is hallhattam, mig vartam
F: ertem, akkor holnap ertesitjuk (mondanad a szemembe, mar sajnalom a kollegat akit kirugsz miattam...)

kairouan 2009.03.29. 00:24:49

Asszem:
Ez a mondjál fizetési igényt kérdés egy nagy baromság.
Házi feladat?? MIért valahol le van írva, hogy az egyes munkakörökre egyes cégeknél milyen fizetést, cafetériát stb-t adnak? Két fizetés között ugyanarra a pozícióra akár 50-100 ezer Ft különbség is lehet.

Szinte nincs olyan álláshirdetés, hogy ne kérnének fizetési igényt. Mondjak egyet úgy, hogy van két sor arról, hogy mi a feladat, nem tudom, hogy van-e cafetéria, emelnek-e próbaidő után, várható-e később inflációs, vagy egyéb fizetésemelés stb. Ha túl nagy intervallumot mondok akkor az a baj, amikor legutóbb kérdezték, mondtam, hogy bruttó x, erre mondja, de tudom, hogy ennek a fele lejön? Nem, nem tudom, még soha nem hallottam a bruttó és a nettó fizetés fogalmáról....

Volt olyan ismerősöm, akit felhívtak egy cégtől, hogy jelentkezett az xy állásra és mondjon fizetési igényt. Erre kérdezi, hogy de mégis mi a munka, milyen cégről van szó stb. Válasz: neki erre nincs ideje, vagy mond egy összeget, vagy hagyják. Ismerős mond egy összeget. Jó, akkor a fizetési igények alapján majd visszajelzünk, hogy bekerült-e a 2. körre.

Véleményem szerint egy normális cég megmondja, hogy mennyit szán a pozícióra, te meg eldöntöd, hogy elfogadod-e vagy sem, nem az, hogy sumákol, hát ha spórol rajtad 20 ezret.

hitTt (törölt) 2009.03.29. 00:58:25

örülök hogy sohasem kellett ilyen megbeszélésre elmennem, a cégek keresnek ha akarnak valamit

Asszem 2009.03.29. 01:02:54

@kairouan: rendben, akkor te csak ilyen "normális" cégekhez jelentkezz, ha ennyire nem tudod elviselni, hogy egy cég a saját érdekeit is nézi, nem csak a tiédet.

Úgyis lesz egy csomó másik ember, aki egyszerűen megmondja bérigénynél, hogy mennyit szeretne, és elfogadja, hogy a részleteket (cafeteria, egyéb juttatások, fizetésemelés, bérkorrekció, stb.) majd megbeszélik a bértárgyalás során, ha eljut odáig az interjú.

razzia (törölt) 2009.03.29. 01:05:09

Zárásként:

Assze be kellene látni, hogy kairoun beszéli az igazat. Inkább megyek egy bt-hez dolgozni, ők legalább normálisan meghirdetik, és szeretnének engem oda.

Nem úgy, mint azok a cégek, amik csak azért hirdetik meg az állásokat, hogy a HR-eseket tornáztassák. Meg nem az, hogy odaböfögnek 1 sort, hogy mire jelentkezhetsz, és találjam ki, hogyan fújják a passzát szelet.

Asszem, büszke lehetsz magadnak, hogy ilyen semmitmondó pozícióból karriert csináltál. Bár ilyen mentalitással ... meg ennyi "élettapasztalattal" a hátad mögött ... remélem, hogy még a követekző 40 évben is embereket fogsz zaklatni, megalázni, és földbe döngölni.

Csak látnálak újból az asztal másik oldalán.

Röviden és tömören: máglyára az összes HR-essel!

razzia (törölt) 2009.03.29. 01:07:35

@Asszem: a többinek se lesz több fogalma, nem fogod fel? Hiába a bérigény, ha egyiket se hallgatjátok végig ...

Asszem 2009.03.29. 01:10:14

@Arcturus: "De amit a világon a legkevésbé értek, az a "miért akar itt dolgozni?""

próbáld a hangsúlyt az "itt"-re helyezni. Nem az a kérdés, hogy miért akarsz dolgozni, hanem az, hogy miért akarsz "itt" dolgozni.

talán ez segít.

ha lenne egy saját vállalkozásod és alkalmazottat keresnél, te melyiket vennéd fel két, egyébként hasonló kvalitású jelölt közül: azt, aki azt mondja, hogy leszarja, hol dolgozik, ő csak a pénzért csinálja, vagy azt, aki pár mondatban el tudja mondani, hogy miért érzi úgy, hogy szívesen dolgozna nálad?

Asszem 2009.03.29. 01:12:30

@razzia: hehe, mégis milyen pozícióból? milyen karriert? szerinted én hr-es vagyok? mit tudsz az életkoromról?
na mindegy, ha hr-es lennék, akkor téged tényleg első körben kiszórnálak, bocs.

razzia (törölt) 2009.03.29. 01:14:06

@Asszem: fene bánja, ki akarna ilyennel együtt dolgozni ....

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.29. 01:18:35

@Asszem: ez rendben is van, de mit csinal az a jelolt, aki a ceg honlapjanak legalaposabb tanulmanyozasa utan is csak arra jut, hogy a cegnel nagy dudaju nok dolgoznak akik mosolyognak, illetve az iparagat ugyan ismeri, de nem tudja miert kulonbozne mondjuk a PG es a Unilever ugyanazon pozicioja egymastol?
Raadasul az amerikai HR-ben ez meg mukodik, de a magyar leanyvallalatok tipikusan vegrehajtokat keresnek. Ugyan mi a fraszkarika motivalna barkit, hogy bizonylatot bonyolitson, vagy oda menjen autoval ahova mondjak neki? A gazszamla, meg a gyerk uj tornacipoje. A szakmajat persze szeretheti, en is szeretem az enyemet, de ettol nem festem magam, hogy mennyire lelkes vagyok egy felig ismeretlen cegert.
Tovabba nem tudok rajzolni.
A kezirasomra van harom elemzesem, kb Iulius Caesartol e gemkapocsig mindenfele jellemzessel.
Amugy meg egy antiszocialis, gatlasos, zarkozott alak vagyok akinek ezt mind muszaj szakmaval kompenzalni, csak ez nincs kiirva az emberre... :-)

Asszem 2009.03.29. 01:23:59

@Professor Pizka: hát ha ismered az iparágat, akkor valszeg van szakmai tapasztalatod, tehát nagyvonalakban be tudod lőni a bérkategóriádat, onnantól meg rád van bízva, hogy az előző fizudhoz képest mennyivel többért vállalnád.
De ha nem tudod megoldani és durván mellélősz a nagycsöcsű csajokat ábrázoló honlap miatt, ez sajnos nem fog a teljes fmcg szektor összeomlásához vezetni, majd jönni fog más, aki reális bérigénnyel lép fel...

feltételes reflex 2009.03.29. 01:49:29

jézusom, ez a poszt, ez fájt :)

Talán mert ismerős, mégpedig "kreatív" szakmás ((!!!!!!!!!) álláskeresős időszakból.

Hozzátevés, 'filléres emlékeimből':

HR: És tervez gyermeket a közeljövőben?

Én: öööö

HR: Tervez?

Én: Tervezek, de gyereket egyelőre biztosan nem.

HR: Párkapcsolatban él?

Én: Még igen.

HR: Köszönjük, majd értesítjük.

(tényleg értesítettek, aszongya: Sajnáljuk, Ön a kínált pozícióhoz túlképzett)

:))))

Tájfájter 2009.03.29. 03:09:39

@razzia:

Bérigény:
Tegyük fel, hogy van egy szakmád és értesz hozzá.
Keresel x összeget egy munkahelyen.
Váltani akarsz, vagy kényszerülsz.
elmész egy interjúra, ami a szakmádban kínál állást.

Hogy a francba nem tudod neki megmondani, hogy mi a bérigényed?
Mondd azt, amit eddig kerestél, vagy többet, ha többet akarsz, vagy kevesebbet, ha nagyon kell az állás.
Vagy kérdezz körbe a szakmádon belül az ismerőseidet, hogy mit gondolnak?

Könyörgöm, az állásinterjún nem csak téged filéznek ki, hanem te is megtudhatsz egy csomót a cégről, kétoldalú kommunikáció a nyerő, nem a CV lobogtatása, amire azt írtál amit akarsz, meg az "én vagyok a fasza csávó csak adjanak pénzt és hagyjanak békén" mentalitás.

Nadsat (törölt) 2009.03.29. 03:10:39

Nem HR-es, de kapcsolódik.Tavaly megpályáztam egy infós jellegű állást az egyik telekom cég számlázási osztályán. Két ifjú és tetterős közgazdász interjúztatott, kurva érdekes dolgokat kérdeztek a lépcsőről leejtett tojásokról, a kocsimról (angolul), valamint a számlázás mikéntjéről, amiről, mondanom sem kell BSc-s informatikusként fingom se volt (azt hiszem, az ő melójuk volt, azért kérdeztek bele). Végül elém toltak egy excelt, hogy mutassam meg benne a konkatenáló függvényt. Ezen felbátorodva megkérdezték, hogyan fűznék össze két stringet C++-ban. Elkezdtem magyarázni, hogy operator overloading ugye, mire eltátották a szájukat: " Miről beszélsz, hát ott a pluszjel a szísharpban, hogy mondod, a szísharp más, mint a cépluszlplusz? Nem hiszem én azt!" De, mondtam, a kettő nem ugyanaz.
"Köszönjükmajdértesítünk"

Tájfájter 2009.03.29. 03:11:54

@feltételes reflex:

megkérdezni finoman, hogy ugyan tudja-e a kedves interjúztató, hogy ilyet nem illik kérdezni, illetve szexuális irányultságodra nem kiváncsi-e?

ha akarsz gyereket, akkor vagy hazudsz, hogy nem, vagy nem mész oda, mert kicsinálnak.

ha nem tervezel gyereket, akkor meg simán mondod, hogy nem.

employee 2009.03.29. 04:59:47

étterem, mosogató jelentkezik
- volt már büntetve?
- nem
- biztos?

feltételes reflex 2009.03.29. 05:33:28

@Tájfájter:

ez úgy 10 éve volt, amikor még bizony szemrebbenés nélkül meg mertek ilyeneket kérdezni (megkockáztatom, hogy még manapság is megteszik, bizonyos munkakörökben, ebben az országban)
Az "öööö" részemről akkor kb. annyit jelentett, hogy le voltam döbbenve, amiért van pofájuk ilyenre rákérdezni. Különben a végefelé már volt olyan interjúm, aminek a végén visszaszóltam, hogy tényleg, szerintük melyikhez is menjek: az ombudsmanhoz avagy a pápa elé járuljak..:)))

De az adott szituációban az igazi vicc számomra az volt, hogy tényleg nem hazudtam (valóban nem terveztem gyereket), és mégse bírták abbahagyni a témát. A másik, ami abban a pillanatban eldönthetetlen volt, hogy a reakciómra valami személyes sérelem/gyűlölet/értetlenség lepte meg őket, vagy mi, de ezután kezdtek a párkapcsolatom felől is érdeklődni. Mint három dugatlan p*csa, úgy ültek ott, plusz egy hímnemű jegyzetelő.
Nem fejtettem ki mindent, de mindegy is, mert ez már nagyon nem idevaló.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2009.03.29. 06:05:20

Hát, nem szeretem az önjelölt linkajánlókat, de nem állom meg. Inkább bemásolom ide:

- Nézze. Én őszintén kíváncsi vagyok önre, ezért őszinte válaszokat várok. Maga tehetséges fiatalembernek tűnik. Mondja, miért próbál mindenki valami begyakorolt szerepet adni, jópofizni?
Az interjú abba a szakaszába érkezett, amire Z. nem számított. Fel volt készülve egy csomó eshetőségre, még az előtérben töltött húsz perces várakozás alatt is újabb algoritmusokat dolgozott ki. Készültségét gondolati szubrutinokba rendezte. Elégedetten nyitott be. Egy kicsit meglepte a zord küllemű, középkorú asszony. Nicsak, szörnyella, még vihogott is magában.
- Azt kérdeztem, mi volt gyerekkora legkellemesebb emléke. Bízhat bennem - szörnyella nem tágított.
- Hát, ami azt illeti, amikor, még olyan tíz évesen beástunk egyszer egy verebet a földbe nyakig, hogy csak pislogott. Utána...
- Folytassa... látja, nem szakadt le a mennyezet.
- ...amikor kiástam, két ujjammal összenyomtam a testét. Még élt, ezért a ház falához vágtam.
- Mit érez, ha más embereket hozhat ki a sodrukból?
- Hát... nem vagyok szomorú, ami azt illeti - Z. vihogott. Gondosan elrendezett gondolatgardróbja boldog entrópiává zúzódott.
- Meg fogjuk érteni egymást - szörnyella arca furcsa változáson ment át. Kisimult, ugyanakkor elégedetten zorddá is lett. Z. nem bánta - és gratulálok. Csak így tovább. Elsejétől Ön vezeti a T&T Műanyagipari Nyrt. folpack termékmenedzsmentjét.

libretto.freeblog.hu/archives/2008/05/08/A_folpackrol/

Maritza Cruz 2009.03.29. 06:27:30

Szerintem a HR-nek lenne értelme, ha nem huszonéves picsákkal töltenék fel ezeket az állásokat, akik a ZSKF vagy valami hasonló, gazdag majmoknak kitalált magánegyetemen szerezték a diplomájukat.

Párszor megcsináltam, hogy mielőtt behívtak volna egy interjúra, kíváncsiságból felmentem iwiwre, és megkerestem az illetőt. Komolyan mondom, mindegyik 22-23 éves, valamelyik magánegyetemen végzett (ergo pénzes) kiscsaj volt. Hát igen, ezek ítélkeznek felettünk...és ez jellemző erre az országra is!

különvélemény 2009.03.29. 07:48:06

"-Nos, itt azért inkább egy bizonyos fokú monotonitástűrés az elvárt, mert itt a könyvelésen mi sokat foglalkozunk számokkal, táblázatokkal, ellenőrzéssel, ez az ön számára hogy hangzik?"

Úgy szeretnék monoton adatrögzítést végezni 3 nyelven 100 000-ért.

Egyébként a post találó, mindkét fél részéről látszik, hogy ez Magyarország.

@Maritza Cruz:

A HR-es már csak ilyen a legtöbb cégnél, oda nyomják be azokat, akiket "alkalmazni kell" valamilyen posztra, mert...

burian 2009.03.29. 08:01:24

Egyetlen olyan állásinterjúra sem mentem el, ahol nem a vezetővel, vagy a vezetőséggel tárgyalhattam.
Ha mégis átvertek és egy nyomi HR-est dugtak az orrom elé, udvariasan elköszöntem. Valahogy mégis boldogulok. Még CV-m sincs. Leszarom. Ami fontos, az nem fér bele a klisébe. Ha meg kell győznöm másokat, hogy meg tudom oldani az adott feladatot, felkészülök és mutatok egy esettanulmányt, vagy némi referenciát. Ha ez nem elég meggyőző, akkor úgysem fogunk tudni együtt dolgozni. A cipőméretem, meg, hogy milyen fának képzelem magam nem tartozik senkire.
Ja, kommunikációs szakmában dolgozom, ahol dühöng az office-okkultizmus.

különvélemény 2009.03.29. 08:02:58

@Asszem:
"aki pár mondatban el tudja mondani, hogy miért érzi úgy, hogy szívesen dolgozna nálad?"

Hogy mondaná el, ha semmit nem tud a munkahelyi körülménykeről?
Bolond e a főnök, vagy sem, suttyók e a munkatársak, vagy zsenik, elengedik e szabadságra, vagy terror van, bejelentik e teljes bérre, vagy sem, stb...

Tightend 2009.03.29. 08:11:44

Mostanában kezdek rájönni, hogy cégünknél a legrégebben ott lévő "kiváló dolgozók" okozzák a legtöbb belső feszültséget és problémát. Legtöbbjük egy idő után olyannyira arrogánsá és nehezen kezelhetővé válik (kollégákkal, ügyfelekkel), hogy gyakorlatilag jobb megszabadulni tőlük és egy kevésbé tapasztalt emberrel folytatni. Nem mindenkire igaz, de túl sok képzeli azt, hogy ő mindent megtehet.

Interjúnál mostanában jobban érdekel, hogy normális legyen, mint az, hogy mennyi időt töltött el a szakmában, stb. Tanulni még tanulhat, de más ember már nem lesz.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.29. 08:37:18

ezek a a háeresek te... ismertem egy ilyen görbehátú magát jónöönek képzelö lotyót aki szalszázni járt meg hasonló modoros fasz-ságokat müvelt és olyan kibaszott öös-sötétség áradt belöle mint a görög mitológia kezdetén a Chaosból. A tag aki egy ideig makkoltatta megbuzult a csaj mellett.

nrb 2009.03.29. 08:57:18

Sziasztok!

Egy éve voltam utoljára állásinterjún, akkor belefutottam két "gyöngyszembe". Huszas éveik közepén járó, mindenttudó hr-es kisasszonyok.
Lementek az első körök, - mesélj magadró, hol tanultál, magyarul és angolul, blabla - majd felteszik az ominózus kérdést : - Soroljak fel 5 jó és rossz tulajdonságot.
Kezdtem a rosszakkal : - dohányzom, lusta vagyok, nem sportolok, reggel 11-ig használhatatlan vagyok, és néha makacs is.
Azt mondták rendben, most mondjam a jókat : -türelmesen felelek hülye kérdésekre, a többit pedig vagy elhiszik vagy nem. Nem ismerjük egymást évek óta, tehát messziről jött ember azt mond, amit akar. De az első igaz!
Érdekes formákat vett fel az arcuk pillanatok alatt. Kicsit mosolygtam is. Aztán jött a kérdésük: - Miből gondolom, hogy esélyes vagyok erre a pozícióra? (nagy flegmán)
- Mert beszéltem a főnökkel, 10 éve ismerem és pont rám van szüksége, mivel ez a szakterületem (hardver fejlesztés) és a jó szakemberek mind megfizetett helyen dolgoznak. Illetve hogy ennyi pénzért ezt nem vállalná senki.
Érzékeny búcsút vettünk és következő hét hétfőjén reggel találkoztunk a büfénél. Jót nevettünk az egészen :)

WebszemJankó · http://webszemjanko.blogter.hu 2009.03.29. 09:22:55

Nem csak a hr-es dönt arról, hogy felvegyenek!

Kalmár 2009.03.29. 09:40:18

Egy érdekes típus az interjúkon:

Megkérdeztem, hogy milyennek képzeli a jövőjét 3 év múlva. Látszott, hogy készült erre a kérdésre.
A válasz: "A te helyeden fogok ülni."

Hm jópofa. Kár, hogy én olyan embert keresek aki elégedett a munkakörével és ott teljesít jól. Ezzel együtt sosem veszek fel hülyéket, mert nem féltem a helyemet.
Azt gondolom, hiogy aki a seggét féltve gyengéket vesz maga mellé, az emiatt kerül később bajba.

Gyakran tévesztik össze az "ambíciózus jelentkező" szerepét a törtető hülyével, aki már eleve ugródeszkának tekinti a meghírdetett állást.

lacivagyok 2009.03.29. 09:52:13

Tényleg azt hiszitek, hogy a '20-as évei közepén járó HR-es picsa' saját maga találja ki, hogy mit kérdezzen meg? Szerintem neki szépen ki van adva, jegyzetelje le egy formalapra, aztán majd valaki más dönt a 23 jegyzetlap alapján. Ami egészen biztos, hogy nem ő fogja eldönteni, hogy igen vagy nem, ha ő tényleg egy ilyen felvételiztető ember.
És őszintén szólva napi 8-10 ilyen interjú különböző emberekkel elég kimerítő tud lenni.
A másik, amire sosem gondol az ember, hogy nem csak értelmes embereke jelentkeznek, biztos sok hülyével és meg kell küzdeni. Kénytelen a barom kérdésit feltenni, részben mert a főnök kiadta, részben mert ezeken a barom kérdéseken lehet kiszűrni a barmokat.
Amúgy a hr-eseknek is megvannak szerintem a maguk történetei az agyatlan jelentkezőkről.

Ja, és egyáltalán nem vagyok hr-es, nemrég csináltam végig egy ilyen keresgélést, és én is találkoztam buta csajokkal. De hát buta emberek máshol is vannak, nem is mindig ilyen alacsony szinten....

Asszem 2009.03.29. 10:17:50

Hát nem tudom, átolvasva a kommenteket, én emberileg annyira megérteném azt, hogy mindenkit, aki egy másik embert "'20-as évei közepén járó HR-es picsának" titulál, nem is vennének fel sehová.

Lehet, hogy az általatok annyira lenézett 'hr picsa' is megérzi ezt.

Nagy bölcsesség ám a részetekről, hogy ahelyett, hogy visszavennétek a gőgből és büszkeségből, inkább elkezditek megpróbálni megszivatni, meg éreztetni vele, hogy mennyire alattatok áll, munkatapasztalatban, élettapasztalatban, életkorban, intelligenciában, stb.

Aztán csodálkoztok, ha nem titeket hívnak be a következő körre és megállapítjátok, hogy azért tart itt az ország, mert a HR-es dönt életről-halálról...

És mi lenne, ha felvennétek titeket, és kiderülne, hogy a kollégáitok között is van fiatalabb, nő? Esetleg az, hogy van köztük nem olyan okos, mint ti vagytok? Tudnátok velük együtt dolgozni, vagy ugyanúgy viselkednétek, mint az interjún?
És ha nálatok fiatalabb felettesetek lenne? Tudnátok együttműködni?

Szóval én inkább visszavennék az arcból, és megpróbálnék alkalmazkodni a helyzethez.

lacivagyok 2009.03.29. 10:26:35

@Asszem:

Hát ha az ezt nekem írtad, akkor szerintem nem értetted meg, mit akartam írni. Nem véletlenül volt idézőjelbe téve az a megnevezés.
Nem szokásom embereket lenézni, a hozzászólásom sem erről szólt.

Egyébként engem felvettek, pedig válság van és nekem négy interjúm volt csak arra az állásra.
Szóval talán mégsem éreztettem senkivel, hogy elnézem.

kairouan 2009.03.29. 10:28:14

Tájfájter
"Hogy a francba nem tudod neki megmondani, hogy mi a bérigényed?"

Mi van, ha nem a szakmámban keresek állást? MInt mondtam, ugyanarra a pozícióra a fizetés akár 100-150 ezer Ft különbséget is mutathat. Ráadásul most a válság viszi lefelé a fizetéseket.

"Könyörgöm, az állásinterjún nem csak téged filéznek ki, hanem te is megtudhatsz egy csomót a cégről, kétoldalú kommunikáció a nyerő"

Kerestél mostanában állást? A CV-t már úgy kell elküldeni, hogy beírod a fizetési igényed. Anélkül gyorsan a szemétben landol.
Hirdetés: kereskedő cég asszisztenst keres.
Na mondjál bérigényt!! Ha elmész interjúra, és kiderül, hogy nincs semmiféle egyéb juttatás, akkor közlöd, hogy na akkor tegyenek még hozzá +50 ezret. Vagy mi??

2009.03.29. 10:36:44

@lacivagyok: Sajnos tévedés.... az a helyzet hogy ilyen sehova máshová nem alkalmas huszonéves picsák döntenek mindenről személyzeti kérdésben. A mi cégünknél jellemző, hogy nem végzett, hanem "valahogy odakerült" libák teljhatalmat kapnak, ennek megfelelően egyből el is hiszik, hogy valakik lettek, és hamár valakik, akkor demonstrálják is, úgy viselkednek mint az atyaúristen. Persze ha valami hr-személyzeti vonalat érintő jogszabályi, ill egyéb kérdésekről faggatod őket, köpni nyelni nem tudnak. A HR szakmai repertoár a baszogatás, és kirugással fenyegetés szintjén megrekedt. Az ilyenek hadd ne mondják már meg ki alkalmas, és ki nem, mondjuk informatikai vonalra. (én ebben dolgozom)

Pl; nemrégiben engem is bemószerolt párszor egy ilyen HR picsa a főnökömnél, -merthogy borostásan járok dolgozni- (micsoda tragédia! :D azonnal kirugni) figyeljen oda rám. Tiszta óvoda. Azt főnököm meg leoltotta, hogy borostás, de legalább ért ahhoz amit csinál, nem úgy mint egyesek. Persze nem vette a lapot. Nemrég jelentkezett hozzánk egy srác, remek referenciákkal, jó szaktudással, a HR vezető meg ki akarta szórni, merthogy "már 4 munkahelye volt 30 évesen, nem stabil munkavállaló" Hát bazdmeg ilyen hülye indokot még soha nem hallottam, főleg a mai viszonyok között, ahol nincsenek stabil munkahelyek, egyik napról a másikra úgy tesznek lapátra, gazdasági és egyéb okokra hivatkozva, mint a huzat.

Egyébként jól irta le valaki, a HR tényleg nem a felvételt és a munkavállalókat segíti, feladata inkább a gátolás minden eszközzel, gyakorlatilag csak fogást keresnek hol lehet kiszórni az embert. Létezik olyan informatikai pozíció, ami már vagy 2 éve betöltetlen -hasonló okok miatt- oda úgylátszik nem találtak még ki HR szempontjából megfelelő embert. :)

Hát mindent összevetve, nem véletlenül utálják a HR vonalat mindenhol, egy kicsit túlságosan sok hatalom öszpontosul fiatal angyalarcú tapasztalatlan kezekben, a szakmai szempontok egyre inkább háttérbe szorulnak, inkább pofára megyünk elv érvényesül. És mindezt olyan fiatal senkiházi picsák döntik el, akiknek lövésük sincs nemhogy a vállalat ill. többi szektor működéséhez, de még a saját szakmájukhoz sem.

Winston Smith 2009.03.29. 10:47:19

@kairouan: Te akarod eladni magadat, nem? Akkor Te mondod meg, hogy kb. mennyi az irányárad.

Pl. ha vállalatnál dolgozva nem "munkaerő-beszerzésen", hanem pl. gépbeszerzésen dolgozol, akkor elfogadsz a tenderen olyan választ, hogy nem mondom meg, mennyibe kerül a termékem, mondják meg önök, hogy mennyit szoktak érte adni? Nyilván nem.

Látod ugyanez van a munkaerő-beszerzésen is.

És ennek van értelme a munkavállaló szempontjából is (ha a cég nem tud annyit adni, mint amennyit kér, akkor fölösleges további köröket futni) és a munkaadó szempontjából is (nem akkor derül ki a fizetési igény teljesíthetetlensége, amikor már 1000 interjú után kiválasztották a legjobb jelöltet).

Asszem 2009.03.29. 10:48:34

@Jankove: na erről a paraszt stílusról beszéltem, mennyiben különb ez, mint amit kifogásolsz? Jó lenne hallani az érem másik oldalát is...

Winston Smith 2009.03.29. 10:50:50

Amúgy összességében a HR-es interjúkat nem tartom sokra, kizárólag a nyelvtudás csekkolására és a nagyon gáz jelentkezők kiszűrésére alkalmasak.

Frissdiplomások esetében amúgy én egyértelműen az AC-t preferálom, mivel szakmai tapasztalat és kérdések tekintetében még úgyse lehet vele komolyan beszélgetni, a képességek kiszűrése meg egy interjún nagyjából lehetetlen.

2009.03.29. 11:13:45

@Asszem: Nem értem hol van az írásomban paraszt stílus? Lehet a fogalmazás kicsit erős volt -néhol trágár elemeket is tartalmazott-, de én olyan cégnél dolgozom, ahol ilyen felkapaszkodott pipik óvónéniként lihegnek tapasztalt, végzett, okos emberek nyakában minden nap... sajnos a HR szakma nívója az én szememben 0. Biztos külföldön működik, hasznos és pozitív egy cég mindennapi életében, de a magyarosított verzió -szokás szerint- megbukott.

Asszem 2009.03.29. 11:22:12

@Jankove: tényleg nem érted. és egy teljes szakmára általánosítasz a cégednél szerzett rossz tapasztalatok alapján, ami azért kicsit erős.

Mivel nem ismerem nálatok a szitut, ezért el tudom képzelni azt is, hogy tényleg minden úgy van, ahogy te mondod. De azt is, hogy az éremnek van másik oldala is, amit lehet, hogy te nem ismersz, vagy nem veszel észre, vagy nem fogadsz el. Pl. lehet, hogy a hr-est csesztetik azzal, hogy tartassa már be a dresscode-ot, amibe a borosta lehet, hgoy nem fér bele, persze ha te nem ügyféllel találkozó it szakember vagy, akkor mindegy a külső, de én el tudok képzelni olyan helyzetet, amikor nem.

na mindegy, engem a 'fiatal senkiházi picsák' meg hasonló megjegyzések zavarnak.

zZz 2009.03.29. 11:29:52

Egyetemi tanulmányaim során érintettem a HR területet is, így tudom, hogy lehetne értékes, hasznos szakma.
Itthon sajnos kevésbé az. Mint ahogy azt más már említette, akkor hasznos egy HR-es többnyire, ha a szakmai vezetővel együtt ül ott. HR-esek egyedül maga a borzalom, tökéletesen alkalmatlanok a megfelelő jelölt kiválasztására. Ezt az eddigi tapasztalataim alapján mondom, nem voltak semmiféle előítéleteim, sőt úgy voltam eleinte, hogy a HR szakmának van értelme. Egyelőre az itthoninak nincs.

razzia (törölt) 2009.03.29. 12:10:48

Na, visszatértem. ;-)

A dresscode-hoz csak annyit: amelyik csajnak nem jön be a szexi "háromnapos" borosta, azzal komoly gond van. ;-))

Asszem 2009.03.29. 12:15:32

@razzia: és ha pasi a hr-es? ;-P

váj mí 2009.03.29. 12:16:22

@Winston Smith:
Ez sem minden esetben igaz, már, ami a nyelvtudás csekkolását illeti.
Konkrét példa:
Jelentkeztem egy állásra, ahol feltétel volt a felsőfokú román nyelvtudás. Mondtam, faxa, egyéb kiírások is okésak, románul meg anyanyelvi szinten, tehát hajrá. Az állást egy közvetítő cég hirdette meg, ahova a CV-m alapján be is hívtak.
Lefutottuk a szokásos köröket a huszonéves HR-s csajjal (Asszem, tényleg huszonéves volt, tényleg csaj, most írjak helyette?). Majd jött a nyelvtudás szintjének csekkolása. Az angol csevellyel gond egy szál se, majd jön a kérdés, hogy akkor átválthatunk ugye románra, mert hát felsőfokú nyelvtudás köll.
Nem mondom, meglepődtem, mert tapasztalataim szerint sem a vállalati, sem a munkaközvetítős HR-sek nem nagyon szokták erőltetni a kelet-európai nyelveket. De mondom, perszehogy.
No, ami utána jött, az maga volt a szánalom. A román nyelv ugyanis némiképp különbözik a magyartól ;). A HR-s meg nagyon nagyon csúnyán lejáratta magát, a végén már én éreztem kínosan magam. Tükörfordított, volt olyan szó, amit egyszerűen nem értettem, mert valami általa kitalált kevert nyelven mondott, a hangsúlyokat még véletlenül sem találta el, a speciális magánhangzókat egyetlen egyszer sem sikerült helyesen kiejtenie.
De (figyelj, Asszem!) visszafogtam magam, hogy nagyon nagyon lejárassam, pedig nem volt könnyű. Végül a csaj elmondta, hogy a férjétől tanult románul. Hááát, egy kiló kenyeret talán tudott volna kérni, de nyelvtudás felmérésére totálisan alkalmatlan volt. Olyan szinten beszéltem vele románul a végén, mint egy 4-5 éves kölyökkel, mert nagyjából akkora volt a szókincse. És azt a keveset is rosszul tudta, jobbára.
Ja, végül az állás nem jött össze, mert a munkaközvetítő azt elfelejtette közölni a hirdetésben, hogy cég Törökbálint határában van, ahova 3 óra alatt visz ki a BKV. (Tudom, mert elmenni ugyan elmentem a céghez, de miután lecsekkoltam az utazásra fordított időt, köszönettel visszautasítottam. Napi 6 óra utazás kicsit több, mint amit vállalni lehetne, szerintem)

razzia (törölt) 2009.03.29. 12:22:43

@Asszem: eddig csak csajokkal futottam össze, azért emeltem ki, hogy CSAJSZI ... :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.29. 12:26:51

@Asszem: Valoban, tisztaban vagyok a sajat szektorom bereivel, es azon a harom interjun amin eddig voltam, meg is mondtam. Az egyik helyen kapasbol mondtak egy alacsonyabb osszeget, a diplomas minimalbert. Gyorsan elkoszontunk egymastol, vegyuk mar egymast komolyan...
Szerencsere amugy az fmcg szektorhoz nincs kozom.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.29. 12:29:21

@Tájfájter: ferfiember ilyenkor azt mondja, igen kisasszony, kezdhetjuk itt most rogton :-)

Asszem 2009.03.29. 12:30:06

@váj mí: azt mondod, visszafogtad magad, nehogy nagyon lejárassad a csajt. Na én pont erről beszélek, szerintem ez a helyes hozzáállás, nem tudhatod, hogy miért került abba a szituba. Teljesen nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a nyelvi készség felmérésére az ő tudása nem alkalmas.

Kérdés, hogy ő volt-e aki mindenkin keresztültörtette magát, hogy márpedig ő románul fog interjúztatni, vagy pedig ki lett adva neki, hogy szerdára tanuljon meg középfokon...

Mert ha normális, partneri a hozzáállásod, akkor például kiderülhet, hogy ő is ugyanolyan kellemetlenül érzi magát a szituban, és ez emberileg hatalmas előny. Lehet, hogy azért kényszerül felvenni a védekező maszkot, mert érzi, és tudja, hogy sokan arrogánsak vele, mert látják, hogy gyengébb helyzetben van.

Na, nem akarom túlmagyarázni a dolgot, a te példád számomra azt támasztja alá, hogy az hibázott, aki rábízta a román interjúztatást arra, aki nem tud ehhez eléggé románul.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.29. 12:34:22

@feltételes reflex: vigyazz, volt am olyan, hogy perrel kellett kiverni egy munkaltatobol, hogy ne rugjak ki azonnal a teherbe esett anyat. Nem is egy ceg van, amelyik a szupermodern HR mellett egyeves szerzodeseket kotoget az alkalmazottal, majd mikor meghallja a pletykat, hogy "dolgoznak tajta" akkor hirtelen feleveset. Aztan nem hosszabbitja meg. Es nem ertettek ezzel mi a baj (kb a fel munka torvenykonyvet serti). A HR szerintez normalis rutin... De szerencsere van aki nem hagyja magat.

váj mí 2009.03.29. 12:43:13

@Asszem:
Vissza, tényleg. De azért tudod, az első reakcióm nekem is a felháborodás volt. Aztán elszámoltam olyan 50-ig, hogy megnyugodjak, amíg ő egy román nyelvű mondat megfogalmazásával kínlódott.
Lehet, nem az ő ötlete volt, de könyörgöm: Hogyan tudná felmérni az én vagy bárki más alkalmasságát egy adott pozícióra, ha a saját maga képességeivel sincs tisztában? Hogyan vállalhatja el a román nyelvű interjúztatást, ha a konyhanyelvet is alulról súrolja a tudása? Milyen ítélőképessége lehet egy ilyen embernek?
Egyáltalán, miért kellett bohóckodni a román nyelvtudással a közvetítőirodának, amikor a cég tulaja beszélt egyedül románul az adott cégnél, és ő tökéletesen alkalmas volt arra, hogy felmérje, a jövendő munkatárs tud-e vagy sem tárgyalni a romániai ügyfelekkel? (MInt ahogy fel is mérte). Nem tudom, valszeg a közvetítőiroda nagyobb sápot húzott le a cégről, hogy úgy adták el, elvégzik a román nyelvi szintet is ...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.29. 12:50:43

@zZz: A multicegek magyar divizioi nehany eros RD kozponttol eltekintve vegrehajto szervezetek, ahova vegrehajtokat keresnek. Amiert en fujok a HR munkatarsaikra, az is voltakeppen az en hibam, alkalmatlan vagyok kozkatonai szerepre. Nem a parancsok vegrehajtasaval van gondom, van abban reszem eleg, de nem tudok megmaradni a boxban, abban nottem fel, hogy mindig gondolokodni kell es nekem kell kitalalni mit az eljaras. Ehhez kepest a nagyvallalati kornyezetben olyanokat keresnek, akik vegrehajtjak a kesz eljarasokat.
Ezert sok embernek egyszeruen nem megy a dolog.
Ez persze nem valtoztat azon, mennyi hulye HR-es van (feljebb irtam az, aki nem ervenyesult a sajat szakmajaban, es probalt kioktatni belole) de van meg sok tipus.
Persze az ember hajlamos rakenni a sikertelenseget a HR-esre mint ahogy hat ev szabvesztert is a biro a hibas es nem a vadlott aki a rablast elkovette.
En sem altalanositasbol szidom nemelyiket, hanem azert, mert harombol, akivel eddig talakoztam, ketto nem volt normalis.

Winston Smith 2009.03.29. 13:29:25

@váj mí: Azért valamilyen szinten gondolom fel is tudta mérni a HR-es csajszi a nyelvtudásodat.

Egy alapfokú tudással fel lehet mérni, hogy tud-e valaki középfokon. Egy középfokúval meg fel lehet mérni, hogy tud-e felsőfokon.

A csajszi helyében ha már megkapom ezt a feladatot, akkor betanultam volna 5 kifejtős kérdést helyesen románul, utána meg ha szépen, folyékonyan válaszol az illető, akkor visszatérek magyarra. Úgy, hogy közben minél kevesebbet kelljen megszólalnom. :)

váj mí 2009.03.29. 13:33:55

@Winston Smith:
Hát, szerintem így tett, legalábbis az első kérdésnél. Akkor még nem is tűnt fel. Csakhogy én gyorsan, sokat mondtam. A második kérdése már döcögősebb volt, és amikor arra is gyorsan és sokat mondtam, láttam az erőfeszítést az arcán, hogy egyáltalán felfogja. A kaput az tette be, hogy visszakérdeztem. Románul.

váj mí 2009.03.29. 13:37:51

@Winston Smith:
Ja, és szerintem, átkozottul nem volt képes felmérni a román nyelvtudásom. Legfeljebb annyira, mint az angolul tanuló 4-5 éves gyerek a te vagy más anyanyelvi szintű angolját.
Ha nem a kérdésére válaszolok, hanem a Piroskát mesélem el összefüggően románul, nagy eséllyel arra is rábólintott volna, hogy oké. Miközben egy-egy mondatból max minden 4. szót értett meg, ahogy elnéztem ....

Winston Smith 2009.03.29. 13:52:02

@váj mí: Szerintem annyit fel tudott fogni, hogy folyékonyan hadoválsz valamit a témáról, egész jónak tűnő kiejtéssel.

Persze hogy tele hibával vagy helyesen, alapszavakkal vagy választékosan, középfokon vagy anyanyelvi szinten, az már meghaladta az ő tudásszintjét. De azt le tudja jelenteni, hogy te folyékonyan, legalább középfokú szinten beszélsz románul.

Mindegy, nem akarom túlragozni a témát.

váj mí 2009.03.29. 13:58:06

@Winston Smith:
Most nem is az én nyelvtudásomról van szó itt elsősorban, hanem magáról a jelenségről. Bár az sem utolsó, hogy a pályázó ilyenkor úgy érzi, teljesen hülyének nézik, mert legyen az nyelv vagy szakmai kérdéskör, maximum a második kérdés után kiderül, hogy az interjúztató mennyire ért vagy nem ért az adott témához.
Az meg, hogy minimálist is alig súroló kompetenciával rendelkező emberek döntsenek bármiről is (jelen esetben egy állásra való megfelelésről) valahogy nagyon nincs rendben.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.29. 14:01:54

Aki azt hiszi, hogy ez a mintainterjú csak "Magyarország, 2009", annak azért megnyugtatásképpen mondom, hogy nem :-)

Telefonos szerepjátékok, idétlen kérdések és tesztek mindenhol jellemzőek - call centeres állásokról olyanok buktak ki ezek miatt, akik sokkal alkalmasabbak lettek volna szerintem, mint akik már ott ültek.

váj mí 2009.03.29. 14:11:55

@Modor Tibi:
Húúú, a call center az valami iszonyú. Mármint annak az első vonalbeli/ügyfelekkel tárgyalós vonala. Senkit sem akarok megsérteni, de szerintem ilyen melót csak az vállal, akinek ez az utolsó szalmaszál, vagy suli mellett elmegy kategória ...
Én, mondjuk, belehalnék, pedig eddigi munkatapasztalataim mind az "emberekkel való foglalkozás" témakörébe tartoznak. De ez valami embertelen. Számomra, legalábbis ....
A hülye tesztekről jut eszembe. Egyszer kipróbáltam magam ilyen felvételi beszélgetésen is. A sok hülye teszt között az egyik leghülyébb az volt, hogy egy féloldalas üzleti szövegből, írjunk táviratot, a távíratírás szabályainak figyelembe vételével.
Érteeeed ... táviratot. Az e-mail vagy a shorter-version sms korában, táviratot... Ráadásul a táviratírás jellemzőivel (ö=oe és társai ... brrrr ... '70-es évek). És ez egy magyarországi call-centerre specializálódott multinál. A mai napig is, ha meglátom a nevét vagy hirdetéseit, átjár a borzongás ...

Winston Smith 2009.03.29. 14:13:06

@váj mí: Ha egy HR-es dönt egy tapasztalattal rendelkező kolléga felvételéről, az már régen rossz...

A HR-es max. annyira képes, hogy életrajz alapján kiszórja a teljesen alkalmatlanokat, majd egy első interjú alapján megint kiszórja a nyilvánvalóan alkalmatlanokat (meg sem tud szólalni azon a nyelven, ami szükséges, nagyon alapvető szakmai ismeretekkel nincs tisztában, annyit kér, amit nem lehet megadni, nincsenek megfelelő kompetenciái, pl. az értékesítő-jelölt nem tud 5 mondatot elmondani, valami egyéb ügy miatt nagyon gáz), hogy ezzel ne a szakmai vezetőnek kelljen kínlódni.

Utána a potenciálisan alkalmasnak tűnő jelöltekről már a szakmai stáb dönti el, hogy ki a legjobb.

2009.03.29. 14:29:50

Nem feltétlenül csak a céges tapasztalatok mondatják velem ezt, de valóban ez nyom a latban a legtöbbet. Más cégeknél dolgozó ismerősöktől is hallok hasonló visszacsatolást, én úgy gondolom, ha nem is ennyire durva a helyzet, de tartunk abba az irányba. Nem mondom hogy a régi rendszer nyerő, amikor kiírták a gyárkapura hogy felvétel van, és az első jelentkezőt már aznap ültették rá a targoncára. De azt hiszem a ló túloldalára kerültünk azzal, hogy minden kérdésben a HR dönt, nem a szakmai elöljáró. Túlzás, hogy viszonylag egyszerűbb pozíciókat is 3-4-5 körös felvételi beszélgetés, tesztírás, hülyébbnél hülyébb kérdések, személyiségi tesztek, grafológia, stb után lehet betölteni, túlzás, hogy szakmai szempontok előtt, személyiségi kérdések állnak. A HR-nek sajnos több jelentőséget tulajdonítanak, mint kéne, és ez komoly probléma. Pedig a képlet rendkívül egyszerű: Egy cég nem külsőségeketől sikeres, hanem attól, hogy minden területén (szakmailag) a legjobbak dolgoznak.

Egyébként hamár a borosta, és kinézet témánál vagyunk, erre mindig azt szoktam felelni, hogy nem férfimodellnek jöttem ide, hanem a cég informatikai jellegű problémákat megoldani, egyébként meg ha nem tetszik a kinézetem, ki lehet rúgni, nem félek attól, hogy sokáig leszek utcán. Mivel az IT speciális területén dolgozom, erre általában visszakoznak, de a téma rendre előkerül 2-3 havonta, és jön a cégarculat meg külső fontossága, mindent az ügyfelekért dogma, amik persze addig csak lózungok, amig az igazán ügyfélközpontú ügyfélorientált dolgokat leszarják. Én aláírom, hogy fontos a megfelelő ápoltság, és személyes higiénia. Profi benyomást kelt, az egységes megjelenés; pl; öltözet. De a jóisten mindnyájunkat különböző tulajdonságokkal, kinézettel, természettel teremtett, ezt illik még egy HR-s luvnyának is elfogadni, és megbarátkozni vele. Ha engem a barátnőm borostásan szeret, vagy egyszerűen csak lusta vagyok mindennap a tükör elé állni, és a pofámat karistolni, akkor nem teszem. Munkahelyre –nevében is benne van- dolgozni járnak az emberek, nem parádézni. Egyébként háttérben dolgozom, ügyfelekkel nem találkozom, de IT esetében azt hiszem az ügyfelek 99%-át jobban érdekli a szolgáltatás minősége, mint a rendszergazdák arcainak borotváltsága…. És én sem fogok azért másik ABC-be menni vásárloni, mert a piercinges pénztáros mackónadrágban húzza le a vonalkódot.

2009.03.29. 14:30:41

ja bocs az előzőt @Asszem: kollégának cimeztem

noirp 2009.03.29. 14:33:59

A HR-esek? Ingyenélő *****adék népség. Legtöbbjük még egy normális álláshirdetést sem bír megfogalmazni, így kerül a hirdetésbe az "energikus" helyett "energetikus", így derül ki, hogy vegyészmérnök helyett gépész kéne; így mondják a pofámba az interjún ( amire 360 km-ról mentem oda), hogy fiú mérnök kéne, nem lány (pedig az önéletrajzban benne van a keresztnevem) stb. Ha a munkahely vezetője, a főmérnök stb. el is mondja neki, milyen emberre van szükség, a 2/3-át elfelejti, mire az üzemből (laborból) visszacsetteg a magasabb régiókba, így rakja össze az álláshirdetést. És mennyien vannak, Úristen! toborzási munkatárs, toborzási al-munkatárs, részlegvezető, mit t'om én. Legdúsabban egyébként a "fejvadász" cégeknél tenyésznek, ahol 3-4 hónapig is el lehet cicmötölni egy önéletrajz továbbításával (ha rájuk hagyják).
Napalmot rájuk. Azonnal.

Esetemben a HR-est persze ott ette a fene az interjún, de igazából az egyik vegyész interjúztatott. Vén róka, jó emberismerő, 4-5 szakmai és kb 3 egyéb kérdésből sok mindent le tudott szűrni ;nyoma nem volt nála a megszokott standardkérdéseknek. Utána egy mérnökkolléga jött (vele kellett angolul beszélgetnem). Azt gondolom, a kiválasztásom aztán többek közt azon (is) múlott, hogy az interjú után a vegész néni [mit kapnék én ezért a nénizésért...] a pártomon állván egyet-kettőt rácsappintott az asztalra.

No, és amit még HR-ékben rühellek, a pszichologizálásuk. Nem tudom, tanulnak-e pszichológiát és ha igen, azonbelül mit-mennyit, de a szőr göndörödik a hátamon, ha elkezdik ezirányú ismeret(?)eiket villogtatni.

noirp 2009.03.29. 14:35:08

Előző kommentben nem tudtam marháskodni--elnézést. tudom, hogy ez nem panaszblog, de--kifakadtam. ez van :)

zsok 2009.03.29. 14:35:32

Én nem általánosítok, mert fiatalka vagyok még, nincs nagy tapasztalatom, de engem olyan HR-essel ostoba HP-es libával hozott össze a sors, hogy a mai napig fogom a fejemet, ha visszagondolok rá.
Szerintem az egész nagy cégnél az enyém volt a legegyszerűbb munkaszerződés, 2 hónapos határozott idejű, semmi kacmac, (a cég trükközött egy kicsit a dátummal, ami nem egyezett a kezdet és a vég, de az időtartam stimmelt) de háromszor kellett visszaküldenem a szerződést, mert hol a születési helyem nem stimmelt, hol a munkaköröm, másszor a dátumot baszta el a csaj.
A vége az lett, hogy a kilépési nyilatkozattal együtt írtam alá végleges munkaszerződést, mert az utolsón sem volt jó a dátum.

Plusz az egyetemen külön fajként tartjuk számon az Emberi Erőforrásosokat (másnéven rabszolgakereskedőket), olyan sötét tyúkokkal nem gyakran fut össze az ember. Volt szerencsém ilyen díszpéldányokkal végigülni munkajog c. tantárgyat... khmm... no comment.

cibetmacska 2009.03.29. 14:54:19

BTW: Csak női hr-esek vannak? A kommentek alapján nekem úgy tűnik... Nyugtassatok meg, hogy vannak férfiak is!

váj mí 2009.03.29. 15:19:01

@Winston Smith:
Sok esetben a tapasztalattal rendelkező reménybeli munkatárs el sem jut oda, hogy kompetens személyek ítéljék meg a felkészültségét vagy szaktudását, mert az átlag-hr-s libuskák első körben annyira elveszik a kedvét, felkúrják az agyát a hozzá nem értésükkel, picsogásukkal és felsőbbrendű modorukkal, hogy nagyon ...
Hülye kérdésre, hülye válasz alapon, nem azokat a válaszokat adják a kibaxott értelmetlen sablonkérdéseikre, amelyeket az illető szárnyasoknak anno a fősulin tanítottak. Vagy burkoltan esetleg nyíltabban jelzik feléjük szellemi képességeik korlátait, amikor egy-egy szakmai-, nyelvi kérdésben orbitális baromságot mondanak.
Mondjuk, ez elsősorban a közvetítő-, fejvadász céges esetekre igaz. Ahol vállalati HR van, ott árnyaltabb a kép, mert jó esetben jelen van egy szakmailag kompetensebb személy is, akit kurvára nem érdekel, hogy az illető pályázó fenyő- vagy hársfa lenne-e szívesebben, hanem a tényleges tudása érdekli.

noirp 2009.03.29. 15:25:04

Érdekes, hogy aki ölésre vetemedne a HR-esekkel szemben, az mind tűzhalált szánt nekik (máglya), igaz, én is, de függetlenül. muhaha :)

Na, ebből mit szűrne le vajon a vállalati asztrológus vagy jósnő? hm? vagy kéne még a grafológiai eredmény is?>> :DDD

noirp 2009.03.29. 15:28:51

@cibetmacska: vannak, csak ritkák, mint a fehér elefánt. Egyetleneggyel találkoztam eddig; véletlen egybeesés, de _vele_ lehetett értelmesen beszélni :D

razzia (törölt) 2009.03.29. 15:30:00

Lényeg az, hogy inkább megyek oda dolgozni - akár kevesebb fizetésért is -, ahol a munkámra számítanak és nem a személyiségem érdeklik. Innentől fogva messziről kerülöm az olyanokat, akik hr-esekkel vadásznak.

razzia (törölt) 2009.03.29. 15:31:14

@noirp: máglyahalál = tisztítótűz, nem? ;-)

2009.03.29. 15:32:52

@noirp: na a grafológia a másik kedvencem :D
Szóval a "T" betűm 63 fokos dőlésszögéből ki lehet következtetni, hogy szeretem a ketchupos pilótakekszet, és a kunkori "C" betűm megmondja, mikor voltam utoljára moziba :) uristen. Szerintem még 10 év, és jön az üveggömb, meg az önéletrajzhoz csatolt tenyér fénymásolata, amit egy cigányasszony fog elemezni.

noirp 2009.03.29. 15:34:23

@razzia: Érdekelheti a személyiséged, de ahhoz azt is tudnia kéne, hogy annak feltárása szakember számára is 1-3 hónap (minimum). Szakembert mondtam, tehát olyat, aki nem fenyőfa-rajzocskákkal baszogat.
Node erre nincs idő. Maradnak a rajzocskák, mert szeretik azt hinni, hogy ebből megismertek :PPPPP

Winston Smith 2009.03.29. 15:36:47

@cibetmacska:

A férfi HR-es az... Hogy is mondjam...

...Nem orientációját tekintve ...

Legalábbis gyanús.

Kb. mint a férfi lakberendező.

noirp 2009.03.29. 15:41:04

@razzia: Jééé, tényleg! Hogy ez nekem nem jutott eszembe!! :-)))) Aztán azért nem a mennybe mennek a purgatóriumból, ugye?

De még sokkal érdekesebb lenne, ha minden szakma a maga területéről vinne emberélet kioltására alkalmas eszközt. Raktáros: targonca. Karbantartó: csőkulcs. Vegyész: tömény kénsav. Informatikus: gyilkos sms (ha megkapod, agyvérzésben elpusztulsz). Mechatronikus: házilag összeállított harcirobot. Villamosmérnök, erősáramú szakirány: bármi, ami ráz.
stb.

Winston Smith 2009.03.29. 15:42:45

@váj mí: Az már a HR-esen múlik, hogy idióta kérdéseket tesz fel, vagy valóban profin "előszűr", ami a dolga (lenne). Az, hogy sok HR-es hülye, nem ekvivalens azzal, hogy a szakmának nincs értelme.

Amúgy az pályázónak meg az a dolga, hogy túljusson ezen az idiótán, ha éppen egy idiótával hozza össze a sors. Önuralom kell hozzá, de az amúgy is egy hasznos tulajdonság, a továbbiakban sem árt, ha nem versz tökön minden hülye kollégát/ügyfelet/beszállítót.

Winston Smith 2009.03.29. 15:44:55

@noirp: Közgazdász: aktív időbeli elhatárolás? Vagy minket fingassanak csak nyugodtan hülye HR-es pitschák?

noirp 2009.03.29. 15:44:58

@Jankove: Jósnő? Az élet jobb gagman, mint mi, történt már ilyen.
2005-ben a Penny Market egy HR-ese jósnőhöz ment a dolgozók kartonjaival, és akiket a gömbnéző kisiparos lopós hajlamúnak nyilvánított, azokat kidobta. Éktelen nagy per kerekedett belőle, nem alaptalanul.
Hát ilyen is van.

noirp 2009.03.29. 15:48:00

@Winston Smith: Mi az az időbeli elhatárolás????Éhenhalatjuk az áldozatot, mert elhalasztjuk a bérezését?
Kérem szíves elnézésedet, amiért a gazdasági szakma nem jutott eszembe az előző felsorolásnál :)

Winston Smith 2009.03.29. 15:48:34

@razzia: Nem kell túlparázni.

Én egy fejvadászon keresztül kerültem oda, ahol most dolgozom.

A HR-es csajszi nem volt egy agysebész, de ami a dolga volt, azt rendesen csinálta.

Belekérdezett a tapasztalataimba, felmért angolból, felmérte, hogy pénzügyileg beleférek-e a megbízója elképzeléseibe, mikortól tudok csatlakozni, és mivel mindenben megfeleltem, továbbpasszolt a cégnek.

Megélhetési rasszista 2009.03.29. 15:57:43

@Yamamoto Isoroku: Csak nem a GTS? :D Ugyanis ott grafológus a főakárki igazgató és tudott, hogy szereti vizslatni a beküldött dolgokat. Nézzétek meg, minden álláshirdetésükben ott van benne, hogy kézzel írt CV-t / mot. levelet kérnek.

Megélhetési rasszista 2009.03.29. 15:58:30

@Asszem: Azért alkalmazkpodni csak határok között. Nem atyaúristen a HR-es.

LyukasBogrács 2009.03.29. 19:55:47

Érdekesek a hozzászólások. Én kb. száz állásinterjún voltam életemben, a mostani a hatodik munkahelyem, a harmadik országban.

Szeretném, ha különválasztanánk a HR szakmát a felvételiztetőtől, mert munkaerőigény-felmérés, álláshirdetés, kiválasztás csak része az emberi erőforrás-gazdálkodásnak.

A fentieket figyelembe véve én találkoztam az interjúztatók összes fajtájával. Volt egy leendő főnök, aki a családom összes tagjának az autójára kíváncsi volt. Volt egy rakat pilótajátékos szélhámos, őket fél mondat után ki tudom már szűrni. Volt olyan hely, ahol le se parkoltam, már fordultam is vissza. Volt, hogy az interjúnak helyet adó szálloda folyosóján várakozva a liftből kilépett a kolleganőm, szintén interjúra jövén. Egyszer egy önéletrajzra esett a pillantásom a főnököm monitorján, és az első dolog, amin megakadt a szemem ez volt: Selfgovernment Balassagyarmat.

Szóval a piac "változatos", de majd szépen letisztul. Vagy nem.

noirp 2009.03.29. 20:44:26

@Megélhetési rasszista: tényleg nem az, de hogy el tudja játszani...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.03.29. 21:44:41

@Winston Smith: ez "vicces" :)

e logika alapján minden női mérnök / IT-s leszbi?

szóval téves elképzelés, a HR mint szakma unisex, csak több nő megy erre a pályára. jönnek a "szeretek kommunikálni és szeretek az emberekkel foglalkozni"dumával :) csakhogy a szeretek az kevés, tudni is kéne

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2009.03.30. 21:02:26

mi a helyzet azzal, amikor hivnak a graftontol, hogy lenne itt egy allas es ha van kedvem menjek be interjura. majd az interju elott kitoltetnek egy kerdoivet, amin megadom a nevem, anyam nevet, szuletesi helyem es idom, pontos cimem, szemelyigazolvany szamom(!). majd jon a recepcios csaj es mondja hogy akkor csinalnak rolam egy fotot.

(amugy mondtam, hogy nem. o meg mondta, hogy de de, neki muszaj. mondtam, hogy akkor nem lesz interju. oke akkor szol a fonokenek. jon az interjuztato, hogy hallja valami problema van es miaz. mondom, az a problema, hogy epp az iment adtam meg nekik az osszes szemelyes adatom, es most meg fotot is akarnak, ez nekem nem palya. dehathogy naluk ez a policy. kerdezem, hogy a policy miota kotelez engem barmire is. aztan rovidre zartam, hogy nekem mindegy, akkor elmarad az interju, de ok meg ott vertek magukat, hogy dehat az en erdekem meg minden. igazabol arra lennek kivancsi, hogy miota adatkezelo a grafton nevu ceg es ugyan milyen garanciakat tudnak nyujtani hogy nem elnek vissza az adataimmal.)

disclaimer: viszont a fenti vitaban nem akarok allast foglalni, mert amugy imho asszem-nek nagyjabol mindenben igaza van, es az a par meglehetosen primitiv de nagyarcu hozzaszolo meg valszeg az allasinterjukon elszenvedett serelmeit, meg a sajat kulonbejaratu frusztracioit es komplexusait hanyja most ide, es traktalja veluk az olvasokat. kulonben nemertem hogy honnan fakadna ez a merhetetlen "maglyara veluk" tipusu gyulolkodes, amikor vegulis az osszes leirt helyzetben ok akartak valamit (munkat). szoval ez a graftonos sztori nem allasfoglalas, hanem tenyleg erdekelne hogy konkretan a grafton ezt igy hogy gondolja

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.03.31. 11:20:52

@pblue: ez durva.... a születési hely és a személyi igazolvány száma, valamint az anyja neve mint adatok teljesen irrelevánsak állásközvetítés, pályázói nyilvántartás szempontjából.... név, születési dátum és lakhely szerint be lehet mindenkit azonosítani (eleve papír alapú kérdőív, de ez más téma)
a fotó azért jó, mert segít később az interjúztatónak emlékezni, ha pl. 1 év múlva egy másik állás kapcsán felmerül a jelölt, ill. segít a megbízónak is (továbbá sokszor kinézet alapján is szelektálnak, amivel nyilván nehéz egyetérteni...)
nálunk is készül fotó, ha a CV-ben nincs, de ha nem akarja, akkor nem görcsölünk rajta, szíve joga visszautasítani.

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2009.03.31. 12:50:05

@hhunter: vilagos. nekem a fotoval nem is annyira az volt a bajom, ami miatt amugy pl az egyesult allamokban kifejezetten nem szabad fotot csatolni az oneletrajzhoz, mivel kulonbozo nemi vagy faji diszkriminaciora adhat alapot, es tulkepp a foto mellozesevel a munkakozvetitok vedik magukat ilyen vadakkal szemben. hanem sokkal inkabb az, hogy a fotom kombinalva az osszes privat adatommal mar eleg sulyos visszaeleseket eredmenyezhet. de persze abszolut nem feltetelezek rosszindulatot a graftonrol ilyen szempontbol, nem hiszem, hogy ok vissza fognak az adataimmal elni. dehogy a graftonnak nincsmeg az infrastrukturaja es a tudasa ahhoz, hogy ilyen szenzitiv adatokat hogyan kell tarolni, vedeni stb., az is szaz szazalek. biztos vagyok benne, hogy semmilyen garanciat nem tudnak adni, hgoy meg tudjak vedeni az adataim illetektelen hozzaferestol, es en mar a recepciosuk hozzafereset is illetektelennek tekintem, hiszen mi koze hozza, es mi tartja vissza, hogy odaadja a szem.ig. hamisito baratjanak a listat.

PTiván 2009.03.31. 16:28:51

Nem olvastam végig az összes kommentet, de érdekes dolgokat írtatok, jórészt lesajnálva és tudatlan kirakatszakmának beállítva a HR-t pedig tényleg sokkal több mindenről szól mint hirdetések készítése meg interjúztatás...
Én is HR szakon végeztem közgazdász alapképzettséggel és két éve dolgozok mint fejvadász. Viszont arra azért kitérnék mi a különbség munkaerő-közvetítő és fejvadász között. Munkaerő-közvetítő az akiről a kommentek 98%-ában írtok. Mérnöki, IT-s, pénzügyes, ügyvédi pozíciókat töltenek be. A munkájuk annyiban kimerül, hogy feldobnak egy hirdetést, átolvassák a CV-t felteszik a sablonkérdést és továbbdobnak az ügyfélnek ha elsőre jónak tűnsz. A fejvadász viszont a piacnak az 10%-a, aki nem hirdet és szinte kizárólag vezetőket keres. A legtöbbjük neve nem forog közszájon mert nem hirdetnek, hanem, felkutatják a jelöltet, másfél-két órán keresztül beszélgetnek vele (nem felolvas egy kérdéssort és pipál vagy ikszel) majd miután beszélgetett 10-15 jelölttel összeállítanak egy második kört akiket bemutat a jelöltnek.

Az igaz, hogy a legtöbb HR-es nő, de aki férfi és ezt a szakmát választja az nem feltétlenül homár (én sem vagyok az).

És maga a szakma is sokkal színesebb: felmérni kinek milyen képzésre van szüksége (egy 1500 fős gyárban azért ez nem olyan egyszerű) meghatározni a bér- és juttatási rendszert, teljesítményértékelés, szervezeti átalakítás, vezetők utánpótlásának megoldása, karriermenedzsment...stb.

Nem szerettem volna ilyen hosszúra nyújtani a kommentet csak szerettem volna megvédeni a HR-esek azon részét aki nem csak kérdéseket olvas fel.

váj mí 2009.04.01. 10:36:49

@pblue:
Ha jól csalódom (ha már modoros blog, ugye...), akkor a grafton elsősorban a saját adatbázis feltöltésére repül rá. Azért kell nekik az aranyhörcsögöd neve is.
Különben ez faxául lemérhető ezekben a "válságos időkben". A grafton hirdetései valahogy nem csökkentek, és nagyon kevés kivétellel mezei adminisztratív állásokat hirdetnek. Több mint gyanús ... :P

múvemáccsó 2009.04.01. 22:46:05

ismerős, görög. túlképzett 1000nyelvet beszél, nagy cégeknél dolgozott.

elmegy, és a szakmai kérdések helyett a szokásos szarságokkal basztatj a a Hr-s. Már tiszta ideg, mert irreleváns az egész. Utolsó kérdés:
- Milyen állat lenne legszívesebben?
- Minotaurus....


terem lefagy, hr-s ijedten hátrál...köszönjük nem felelt meg. :)

cibetmacska 2009.04.05. 14:56:00

Minotaurus, ez jó! Ezen röhögök napok óta. Kiváncsi lennék amúgy, hogy a jelenlévők közül hányan tudták egyáltalán, ki is az a Minotaurus...

Dr. Cica75 2009.04.08. 20:13:48

@cibetmacska: Mondjuk akik jártak általános iskolába?

Bandibacsi34 2011.07.15. 09:03:27

Hajjajjjj. Keson szolok hozza... Nalunk anno a HR es legfontosabb feladata a dicsosegfalra elkesziteni a fenykepeket, kivagdosni betuket szines papirbol, es karacsonykor a ki kit ajandekoz meg sorshuzast lebonyolitani.
A fejvadasz az eleve cegvezetoket celoz meg, akik viszik a csapatukat is, a tapasztalatukat is meg az ugyfelkoruk jelentos reszet is.

AdamBast · http://soundcloud.com/adambast 2011.11.26. 19:38:36

(nem tudom hogy írták-e előttem, nem olvastam végig)
de ennek a másik oldala is érdekes lenne
süti beállítások módosítása