Olvasói rovat - A modoros egyetemi tanár

2009/03/14. - írta: Modor Tibi

Kedves Kolegínák és Kolegák!

Visszakanyarodunk az egyetemhez, de ezúttal nem dolgoztunk sokat a poszton. Egy kedves olvasónk volt oly bátyánk, hogy esszéjét szívélyesen megosztotta velünk, amit mi boldogan közlünk le, csorbítatlanul.

H. Á. teljes nevét nem merem közzétenni (írj, ha mehet), de rendkívül hálásak vagyunk az összeállításért, lassan mi is már tényleg csak egy kávét kérünk.

Sziasztok Modorosok!
Az alábbi agyszülemény a félévkezdő egyetemi órák rémségeit idézi. Természetesen ha a blog bármelyik egyetemi oktató olvasója magára ismer, az csak a véletlen játéka lehet.
üdv. egy egyetemi blogger: ELTEcon.blog.hu



 -Üdvözlet, megmondanák, hogy itt lesz-e a Kvantitatív elemzések a társadalomelméletben?

Pompás! Hát akkor mély tisztelettel köszöntöm a szép számban megjelent hallgató urakat és hölgyeket! Akivel már volt szerencsénk egymáshoz, annak emlékezetébe vésődhetett, hogy Zoltai Zalán professzort tisztelhetik bennem, a Társadalomelméleti tanszék felkent vezetőjét. Akivel pedig még nem találkoztunk, remélem, hogy lesz alkalmunk közelebbi ismeretségbe kerülni a félév során!

Ha megkérhetném Önöket, függesszék fel a bájcsevejt és a falatozást az elkövetkező nyolcvan percre, mert a mai alkalommal még adminisztratív teendőkre is időt kell szakítanunk. Leköteleztek!

Na, szóval, akkor, hogy miről lesz itten szó. Persze nyilván tisztában vannak vele, ha balsorsuk a Társadalomelméleti szakra sodorta Önöket. Tulajdonképpen mintegy felhasználva eddigi tudásukat, a gyakorlati életből vett esettanulmányokat fogunk górcső alá venni. Számos minden előkerül majd, ami vizsgálati tárgyát képezi a széles értelemben vett társadalomelméletnek, tehát nem a tartalma, hanem a szemlélete alapján definiálnám a kurzust. A legfontosabb, amit hangsúlyoznom kell, hogy részemről nagyfokú együttgondolkodást várok és remélek a félév során. Önök már végzős évfolyam tagjai, így de facto kollégáknak és kollegináknak is tekinthetném magukat. Azt feltételezem, hogy már birtokában vannak az alapvető ismereteknek, így nem a stúdium bebiflázása a cél, hanem hogy közösen tegyünk egy intellektuális utazást. Elmerülünk majd számos kérdéskör bugyrában, mélyére ásunk majd első ránézésre triviális gondolatok miértjének, kivesézünk majd számtalan partikularitást. Szóval azt fogjuk művelni, amiért szerencsés esetben egy esztendő múlva már jövedelem fogja ütni a markukat.
 
-Elnézést, professzor úr, a leírásban nem találtam meg a számonkérés formáját. Elmondaná ezt is?

-Hát persze, mindig kimegy a fejemből, hogy érdemjegyet is kell osztanom. Rugalmasan állok a dologhoz, bár jómagam előnyben részesítem az írásbeliséget.
 
-Akkor hogyan is valósul majd ez meg a gyakorlatban, professzor úr?

-Igen. A tavalyi év során egy házidolgozat volt az elvárás. Elnézést, megtenné kolléga, hogy résnyire megnyitja az ablakot? Elolvad az ember ebben a hőségben. Hálás köszönet.
 
-Milyen hosszúnak kell lennie a házi dolgozatnak?

-Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy nem az írásmű terjedelme a lényeg, a hangsúly itt elsősorban a tartalmon van. Engem nem hat meg, ha valaki ötven oldalnyi sablonos fogalmazványt ad le, viszont szívesen díjazok egy akár húsz oldalnyi, de önálló gondolatokkal tarkított irományt.
 
-Milyen szokott lenni a tárgy átlaga?

-Megvallom őszintén, jeles érdemjegyet nem könnyű nálam szerezni, azt csak olyan minőségi esszére adok, ami igazán elnyeri a tetszésemet.
 
-Nem lehetne-e, hogy professzor úr megfontolja a szóbeli javítás lehetőségét?

-Bár nem vagyok a szóbeliség híve, de rajtam nem múlik. Ha módomban áll, meg fogom fontolni a felvetést. Mindjárt fel is vésem magamnak, ide, a papírosomra.
 
-És mikorra kell leadni a házidolgozatot?

-Be kell, hogy valljam, mostanra nem készültem konkrét dátumokkal, de ebben a kérdéskörben természetesen a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat az irányadó, magam is annak hatalma alatt állok.
 
-Mi történik, ha valaki nem adja le a dolgozatát?

-Merem remélni, hogy ilyen nem fordul majd elő. Ha jól csalódom, mindösszesen egyszer fordult elő ilyen a praxisomban, és úgy szakmailag, mint emberileg nagyon megviselt.

-Professzor úr, kötelező bent lenni az órákon?

-Az óralátogatás mulasztását nem tudom szankcionálni, de a saját érdekükben melegen ajánlom. És ne feledjék, a rendszeres felkészülés elengedhetetlen. Anélkül nem fognak semmit érteni az előadásokból, akkor meg felesleges egymás idejét rabolnunk.
 
-Tanszékvezető úr, megmondaná, hogy hol juthatunk hozzá a felhasználandó irodalomhoz?

-Mivel nagyrészük mértékadó hazai és külföldi folyóiratokban került publikálásra, ezért az információs társadalom korában nem jelenthet problémát a hozzáférés interneten keresztül. Ha valamilyen okból ott nem járnak sikerrel, ajánlom figyelmükbe tanszékünk könyvtárát.
 
-Elképzelhetőnek tartja-e professzor úr, hogy TDK szülessen a témakörben?

-Nem tartom kizártnak, volt már rá precedens. Természetesen én nagyon lelkes lennék. Kifogytak a kérdésekből? Remélem, választ kaptak mindenre.
Akkor nosza, essünk neki!

Tibi dermedt csöndben ül, annyira le van taglózva. Csodálatos.

Címkék: oktatás olvasói
61 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érdeklődő 2009.03.14. 19:08:52

Legutóbb statisztika tanár nyögte, hogy a büfé előtti hőmérséklet megegyezik az előadóban lévővel, úgyhogy aki beszélgetni óhajt, az legyen szíves ott megejteni.
Bár számomra a gimis tanárok modorossága simán veri az egyetemiekét.

PPista 2009.03.14. 19:11:07

kimaradt a másfél mondatonként beillesztett ugye..., mert ugye qoud erat demonstrandum a modorosságot az egyetemi pulpituson, ha nem ugye ezzel a szóval ugye lehetne bizonyítani.

kérem ne csak a haátsó sorokat töltsék fel, jöjjenek ide azelső sorokba is!

Pipas 2009.03.14. 19:15:35

@PPista: Az első/hátsó sor miért modorosság? Gondolom nem akar üvölteni ha nem muszály...

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.03.14. 19:20:30

Eszembe jutott az ALMA MÁTER, az Ajtósi Dürer sor. Pár éve nem gondoltam rá. :)

ratman_ (törölt) 2009.03.14. 19:27:11

ezek a vendégposztok mindig valamivel gyengébbek, mint az echte modorosok . úgy látszik, nem könnyű mesterség jó modorosposztot írni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.14. 19:30:21

@ratman_: szerintem ez volt az egyik legjobb olvasói levelünk, amit valaha kaptunk.

Átolvasva úgy éreztem, mintha én írtam volna, csak nekem nem sikerült volna :-) Érthető az érvelés?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.03.14. 19:40:15

@Modor Tibi: lecsapok az olvasói levél témára és rút leleplezéssel élek, egyben tovább forszíroznám a kérdést - melyet voltam bátor e-mailben is feltenni, hogy tudniillik mit keres a Bundesliga logo a bannerben - amit ezúton is ab ovo elutasítok.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.14. 19:43:40

@heinrich: oppá, tschuldigung, kicsinyég felgyülemlettek a levelek, de olvastalak.

Az első posztok egyikében már utaltam a németekre, akik fokozottan ki vannak téve a modorosság hatásainak, legyen szó a szóbeli bravúrokról (Na was isst du schönes? Macht Ihr die Stadt unsicher?) vagy az ilyen emberekhez kapcsolódó külső jegyekről, mint pl. a farmermellény vagy a Bundesliga-séró, a Vokuhila.

De lesz majd konkrét cikk a dojcsokról, ígérem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.14. 19:44:49

@Nyelvész Józsi: majd amikor deresedő halántékkal visszaülsz az iskolapadba, az lesz a szép! ;-)

Pipas 2009.03.14. 19:46:27

@Modor Tibi: mer a németeket dojcsoknak hívni nem modorosság mi? Nemá!

noirp 2009.03.14. 20:18:58

Hejj, édes jójstenem, könny szökött a szemembe! :))))
Az egyetem mindenhol ugyanilyen jó, nemcsak az ELTÉ-n, jelenthetem tisztelettel a Veszprémi Márnemvegyipari Egyetem szomszédságából.

Aztán: az ugyézés. Vala nékünk egy szerveskémia-profunk, aki ugye állandó jelleggel ugyézott.
Egyszer aztán megegyeztem egy évfolyamtárssal, h. lemérem a prof ugye/óra rátáját, és az eredményt felírom a szobájuk ajtaján lévő üzenőpapírra.
A mérés sikerült, mert buzgón striguláztam (a jegyzet ma is megvan). Aztán odarúnáztam az ajtóra, hogy: 126 per 45 perc. A mérés megrendelője állítólag 3 percig állat a küszöbön és zokogott a röhögéstől, a többiek meg néztek rá érdekesen. :DDD

noirp 2009.03.14. 20:22:40

@noirp: Freudi elszólás történt; szegény sorstárs természetesen nem állat, hanem _állt_a küszöbön. Párdon.

-d(-_-)b- 2009.03.14. 20:38:18

Namármost ugyebár itt nem az igen tisztelt tanszékvezető úr mondanivalójának tartalmával, hanem előadásmódjának mikénjével akadt némi problémája az igen tisztelt olvasóközönségnek, amennyiben jómagam nem tévedek a hozzászólások értelmezése területén. A fent említett professzor úr tartalmi közlendőjében ugyanis nem véltem felfedezni kivetnivalót, bármennyire is igyekeztem ebbéli vélekedésemet megerősíteni. Az általam vázolt első eset fennforgása esetén tehát egyetértésemről kell, hogy biztosítsam nyájas olvasótársaimat.

pocak 2009.03.14. 20:45:07

Jaj, hát volt Gyuri bácsi, aki még József Attilát is idézett:

"A szellőzködő langymelegben tapsikoltak a jázminok, ugye."

Illetve az ő személyéhez köthető a bájos megszólítás, miszerint: "Kedves gyerekek! Bocsánat. Tisztelt Hallgatóim!"

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.14. 20:55:15

Nekem nagyon tetszett. Ilyen szép, kerek egész mondatokat utoljára általános iskolában gömbölyít az ember gyereke. Órai munkára simán megérdemli a kisötöst.
"Befáradnak a kollégák az elöadásra vagy itt kaszinóznak az ajtó elött?"

balazsman 2009.03.14. 21:05:01

@ratman_: itt minden poszt rémgyenge, ez a fenti pl. teljesen érthetetlen számomra - az, ha valakinek van egy egyénisége, az mitől modoros? miért baj az, ha nemcsak a PhD-k számával lehet megkülönböztetni egymástól a profokat, hanem a jellegzetességekkel is?

PPista 2009.03.14. 21:09:28

@Pipas: persze megvan a gyakorlati haszna.
de ha már leült az ember az n+2 sorba akkor nem ül át. Aztán nagyban lapulnak a nebulók, hogy a felszólítás vészfelhője elvonuljon, vagy valakik alibiből mozduljanak.
Nem mozdul senki, kínos.
Érzi a tanár is, némelyik ekkor erősködik.
Még kínosabb.
Aztán a három legmanipulálhatóbb előrébb ül. Ekkor elkezdődik az előadás.

pocak 2009.03.14. 21:09:33

@balazsman:
ez nem egyéniség; akinek ilyen szövege van, az viccesnek gondolt, valójában azonban fárasztó és elcsépelt álpoénokat ereget. És a "szép kerek egész mondatoknak" is az az oka, hogy szó szerint ugyanazt a szöveget nyomja minden félévben rutinból.

PPista 2009.03.14. 21:09:58

ja igen. Én rendszeresen átültem :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.14. 21:50:17

@balazsman: mazochista vagy, hogy már sokadszor jössz ide fanyalogni? Inkább menj vissza a GayBearsbe :-)

balazsman 2009. 01. 02. 15:20:26
a magyar szereplős filmeket utálom, a srácok jól néznek ki, de úgy csinálják, mint egy robot...
ennél még az is jobb, amikor a Sean Cody filmekben egy heteró srác szemmel láthatóan szenved, amikor az első alkalommal vállalja be
:)

Rókakígyó 2009.03.14. 22:01:25

Nem gondolom magam túl modorosnak, sőt... Viszont meglep, hogy mindenki érthetően fogalmaz, bármennyire is figyel a modorosság számos aspektusára. Nos, a modorosság csúcsa szerintem az, mikor valaki már annyira modoros, hogy ez a mondanivaló megértésének rovására megy. Ilyet nem tudtok véletlenül kopipésztezni? Én lehet, hogy tudnék majd utánanézek a levelezésemben.

Herthinho 2009.03.14. 22:22:59

Ejha!
Teljesen magamra ismertem, pedig nem is vagyok egyetemi prof, csak középiskolai tanár...
:-)
No mindegy, eddig nem tudtam magamról, hogy modoros vagyok. Most már ezt is tudom.
Ez van...
:-)

balazsman 2009.03.14. 22:23:42

@Modor Tibi: az mekkora "modorosság" már, hogy lebuzizod azt, aki kritizálni merészel... mondjuk én a primitív jelzőt használnám, de hű akartam lenni a helyi szóhasználathoz

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2009.03.14. 22:43:04

Mi ez a tömeg? Előre figyelmeztetek mindenkit, még le lehet jelentkezni a tanegységről...

DrJohnson 2009.03.14. 22:52:23

Számomra sok kellemes emléket idézett fel ez a szösszenet. Gratulálok hozzá, igazán nagyszerűen szórakoztam! Egyébként pedig, Forgácsolás Szerszámai II: index.indavideo.hu/video/Szigoru

mercsi 2009.03.14. 23:03:08

A kedves postíró úr főnöke volt a kedvenc tanárom még a másik egyetemen. Ebben a leírásban nem őt vélem felfedezni, de neki is voltak "beszólásai", amik szintén megérnének egy postot. Egy barátommal nem csak az anyagot jegyzeteltük LELKESEN, hanem a modorosságait/poénjait is. :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.15. 00:01:50

Ez hatalmas volt, köszönöm!

:-)

Pipas 2009.03.15. 06:30:44

@PPista: Furi mik vannak mostanában.Hogyhogy a diák nem ül előre, ha a tanár mondja? Ezt ésszel felfogni nem tudom.

cziczmiczpindur 2009.03.15. 07:36:29

már csak erre emlékszem: "engedjék meg, hogy megörökítsem a jelenlévők érdemeit".

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.15. 07:42:11

Kafka rulez... :--))
egy kis paravonal még befért volna a szösszenetbe: rektori engedély, hogy végre összejöjjön a szigorlat..., meg to-ra (tanulmányi osztály) befizetendő csekk titokzatos eltűnése..., a házi dolgozat elszáll a merevlemezről a gecxbe (jújj!, LOL) a leadás előtti nap éjszakáján...
ezekre mit lép a modoros egyetemi tanár?

Ver Sacrum 2009.03.15. 08:22:07

Ajtósi Dürer, ugyan... A legnagyobb modorkirályok a magyar szak nyugdíj körüli előadói.

Boz Cordolla 2009.03.15. 08:36:08

@Modor Tibi: szerintem írhatnál egyszer arról is posztot, hogyan romboljuk le imidzsünket egyetlen hozzászólással. Buzizni mindenki tud, tessék felülemelkedni.

A Futrinka utca lakója (törölt) 2009.03.15. 08:47:25

Ez teljesen standard duma..
Kifogytatok a témákból?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.03.15. 09:11:02

A szégyellnivalóan gyömge macintoshos összekínlódás után, közel voltam, hogy többé ne nézzek ide. Örülök, hogy néztem. Ez remek.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.15. 09:56:19

@Pipas: a németeket a magyarok tokosoknak hívják

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.03.15. 10:15:39

Ezt az idegesítő ugyézést néhány NEBULÓ is átvette. KIVÁLTKÉPP a levlistákon, ahol a mindentudó EMBERKE UGYE szeret tanulmányi témákban alázni.

Celtic 2009.03.15. 12:54:08

Uff, de jo, hogy nem bolcseszre jarok...A BMF-en az oktatok 80%-a egesz normalis. Egy darab van, aki hasonlo stilusban adja elo (estin!) es kijelenti, hogy az orai latogatasa kotelezo, meg kell nevelni a munkahelyi fonokot, ha nem enged el es kozli, hogy "nehogy az utolso heten kezdjenek tanulni, ugysem fog sikerulni, nekem sem menne...", mintha alt. iskolaban lennenk.

De van olyan tanar, aki ket oran keresztul csak ir a tablara (fejbol!) vazlatokat, levezeteseket, osszefuggeseket, stb, orom masolni (es ha visszakerdezek, valaszolni is tud)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.15. 13:21:56

@balazsman: @Boz Cordolla: buzizni? Nem is írtam ilyet. Mér, az?

Ha valaki csak fikázni jár Izom kollegához meg hozzám, akkor ne számítson jobbra.

Crouch 2009.03.15. 19:01:22

Nagyon ütős mű megint, mintha tényleg egy szezonnyitó előadást hallottam volna.

BaKecske 2009.03.15. 19:43:49

Tibikém te nem modoros vagy, hanem egy bunkó paraszt.

És ha a kritikát nem bírod, akkor javaslom hogy zárold a kommenteket vagy hagyj fel a blogolással.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.15. 21:47:00

@BaKecske: nézd, ez egy szabad műfaj, mindenki azt ír ide, amit akar. Te is, de én is.

A gondolatmenettel viszont nem értek egyet: számtalan más blog létezik, több közülük nekem sem tetszik, mégsem megyek oda fikázni. Ha valaki használható kritikát hagy itt néha, az rendben van. A rendszeres fanyalgás meg gyalázás viszont számomra megmagyarázhatatlan.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.03.15. 23:10:20

@BaKecske: "itt minden poszt rémgyenge". Ez neked kritika? Ha nem tetszik, nem kell olvasnod a blogot, senkit nem ütünk vascsővel, hogy olvassa.

Az, hogy Tibi belenézett balazsman hozzászólásaiba más blogokon, a minimum. Én is megnézném, hogy mindenhol anyáz-e, vagy csak itt nem tetszett neki a poszt esetleg. A Gaybears blogot tiszteljük, de balazsmant nem: aki frankón azért rendszeresen idejön, hogy "rémgyenge" posztokat olvasson, annak az jár, amit Tibi is csinált.

Az utóbbi időben a saját és a spanblogjainkon is elszaporodtak a balazsmanek. Nem minden posztunk tetszik mindenkinek, ezt elfogadjuk, és életszerűnek tartjuk. De azért külön idejössz, hogy a szar posztjainkat elolvasd?

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.03.15. 23:16:57

Látom, Izom Tibinél is kibaszták a biztosítékot. Meg is értem a srácot.

izomtibor.blog.hu/2009/03/13/hivatalos_bloghimnusz_az

ratzinger 2009.03.16. 07:17:07

@Nyelvész Józsi: @Modor Tibi:
Szerintem az senkit sem zavar, hogy beszóltok valakinek, mert csak fikázni jön ide.

De poénként beidézni egy olyan kommentet, amiből csak az derül ki, hogy szokott melegpornót nézni - nem túl frappáns. Nevezhetjük akár buzizásnak is.

Néhány olvasónak szerintem ez meglepő ezen a blogon.

BaKecske 2009.03.16. 07:38:06

@Modor Tibi:

Értem én h bepörögtök a fikázókon, nem alaptalanul, de erre én azt mondom h kultúrált ember nem úgy válaszol, h elkezd buzizni és személyeskedni.
"A Gaybears blogot tiszteljük": ennek nagyon az ellentétje jött le az első kommentedből.

Vagy ne reagálj semmit, vagy töröld a kommentjét, vagy azért baszd le amiért idegesít, ne pedig személyében sértsd. Balazsman se téged anyázott, hanem a művedet, van egy elég nagy különbség a kettő közt.
Ha egy néger csapos túl sok habot tesz a sörömre, akkor azt ordítom neki h sok a hab, nem pedig négerezni kezdek. Kicsit távoli a párhuzam, de gondolom érthető.

Sokszor járok röhögni ide meg a szlengblogra is, ezért felidegesített h pont a szerző ilyen alpári. Ezzel magadat minősíted, és ráadásul sikerül még az ő szintjénél is lejebb süllyedned.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.03.16. 11:26:48

szerintem ezeknek a modoros oktatói dumáknak az áll a hátterében, hogy sokkal egyszerűbb fölvenni egy ilyen mások által jól kitaposott szerepet, mint kialakítani egy saját tanáregyéniséget.

én is belátható időn belül hallgatóból oktatóvá fogok előlépni, és egyelőre eléggé parázom ettől a szerepváltástól. fogalmam sincs, hogy milyen szerep lenne a legmegfelelőbb... ráadásul nekem van egy olyan szerencsétlen adottságom is, hogy ha izgulok, akkor szörnyen modorosan tudok viselkedni.

mercsi 2009.03.16. 15:53:39

@semota: ne izgulj, gyakorlat teszi a mestert. Bele lehet jönni. :)

kisebbik rokk 2009.03.16. 16:00:06

@semota:
Kedves Kollega, pont ugyanebben a cipőben járok mint Te. Félek, hogy lányos zavaromban nem lesz más választásom, mint modorkodni. Azért a mai kamaszok vagány szlengjével mégsem közelíthetek a nebulókhoz. (De az is igaz, hogy így 50 kilósan és 160 centisen mindkét megoldás elég hülyén venné ki magát.)

Azt szeretem, ahogy az ősz szakállú, nagy tudású intézetvezető osztja az észt - kedvesen, segítőkészen - az ETR-rel/neptunnal kapcsolatban sokad éves hallgatóknak, pedig alig ért belőle valamit. A jelszavukat is hajlamosak elfelejteni, és félelemmel veges tisztelettel néznek a rendszerre. Olyan szeretetreméltóak.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.03.16. 20:02:22

@mercsi: @kisebbik rokk:

köcci :)

bár ilyenkor mindig arra gondolok, hogy a vőlegényem, aki hozzám hasonló mértékű szociális készségekkel (sőt, igazából kevesebbel) rendelkezik, már jó ideje oktat, és a hallgatók is szeretik.

pl. ott van a tegeződés/magázódás kérdéskör is. szerintem több okból is a hallgatókkal való magázódás a célszerű, viszont ha elképzelek egy ilyen párbeszédet, az olyan veszettül modorosnak hangzik, pláne az én számból, aki amúgy igencsak szabadszájú. nem az igeragozás miatt általában, hanem mert a magázás valósággal kényszeríti az embert, hogy olyan kifejezéseket használjon, mint "stúdium", "megvallom őszintén", "úgy szakmailag, mint emberileg" stb. stb. vagyis hiába törekszik görcsösen, előbb-utóbb önkéntelenül is úgy kezd beszélni, mint a csokornyakkendős professzor úr a manirisztika tanszékről.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.16. 20:53:43

@BaKecske: "Tibikém te nem modoros vagy, hanem egy bunkó paraszt." - ez nem személyeskedés vagy alpári? Ezzel nem süllyedél mélyre, és közben kultúrember maradtál, mi? Ha már oktatsz, akkor pont ezekre a szempontokra elég vicces hivatkozni.

A bloggazdák Jóska és én vagyunk, majd aszerint fogunk továbbra is eljárni, amit adott helyzetben helyesnek látunk. Kérésedet és intelmeidet mindenesetre iktattuk.

A buzikat pedig szeretjük, csak aki hülye, azt nem. A Szakítósról is szívesen idéztem volna, ha találok bármit.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.03.16. 23:40:21

... viszont úgy fest, hogy jó oktató lesz belőlem, mert én is észrevettem magamon, hogy minden második szó, hogy "ugye"

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.03.16. 23:52:22

@BaKecske: "Balazsman se téged anyázott, hanem a művedet, van egy elég nagy különbség a kettő közt."

Van blogod? Mert ha igen, és sokat dolgozol rajta a szabadidődben, akkor nem fogsz akkora különbséget érezni "a kettő közt".

jacks_colon (törölt) 2009.03.17. 07:56:05

Nekem is volt sok modoros egyetemi tanárom, de mindnek jól állt a modorosság. Viccesek lettek általa. Nincs ezzel semmi gond, ha valahol van helye a modorosságnak, az az egyetem és a hozzá kapcsolódó hagyományok.
Ezzel az erővel az egyetemi szakestélyeket a modorosság "kvinteszenciája" jelzővel is illethetnénk. Durván erőltetett az egész, mégis pont ez a jó benne. Persze ha valaki túl komolyan veszi a dolgot, az már ott is gáz.

Szóval ha azokról az emberekről emlékezünk meg, akik öt évvel az egyetem elvégzése után is halálosan komolyan veszik egykori Major Domus kinevezésüket, "pogányokat" aláznak és továbbra is szakestélyeket tartanak a világ bármely pontján az épp arra járó ex-kollégák számára ( = ugyan nem ível az a fránya karrier, de mi csakazértis különbbek vagyunk), az már más kategória. Róluk lenne mit írni.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.03.17. 09:44:43

milyen minősítést kapott kollegina a kötelezően beadandó dolgozatára? bétás, vagy alfás? bétás? kitartás kisasszony, kis kitartással kiváló dolgozatot is tudni fog produkálni

ez a dolgozat viszont alfás volt, még paja bácsi szerint is.

lárvalányhaj 2009.03.17. 11:24:32

@jacks_colon:

az én szakomon egyetlen hasonlóképpen modoros professzor úr volt. igaz, ő már 70 körül volt, úgyhogy neki elvileg megengedett volt már, a korából fakadóan is. én egyrészt modorosnak találtam, másrészt viszont tetszett, mert egy olyan korszakot hozott kézzelfogható közelségbe, ami már rég letűnt (pl. amikor még a magyar felsőoktatás színvonala nem volt a béka segge alatt).

BaKecske 2009.03.17. 20:02:27

@Modor Tibi:
De, abszolút személyeskedtem, de csak utánad. Persze ez se hatalmaz fel, csak kicsit eldurrant az agyam. Én is lesüllyedtem, ez van.

@Nyelvész Józsi:
Van blogom, de sajnos alig fordítok rá időt. De monjuk a negatív kommenteknek is jobban örülnék mint a nulla kommentnek, mert legalább azt jelenti, hogy olvassák a blogot.

Amúgy nem értek egyet, van különbség. Ez már egy művészetté vált, és nyilván nem fok mindenki állva tapsolni a művedért. És akiknek nem tetszik, azok közül lesz aki ennek hangot is ad, akár konstruktív kritikával, akár csak azért hogy provokáljon. Az ilyet le lehet szarni.
De ha index címlapon van egy blog, akkor oda nem csak rajongók fognak járni.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.03.17. 21:45:18

@BaKecske: Ha még sokáig ragozod, téged tiltalak ki. :)

mercsi 2009.03.18. 13:32:14

@semota: nekem az vált be, hogy tegeződünk (4 évvel vagyok idősebb az idei csoportom hallgatóinál). Mondjuk én olyan tárgyat tanítok, amiben kifejezetten szükséges az interakció. És azt figyeltem meg, hogy ha közvetlen vagyok velük, hajlandóbbak a "kommunikációra". Bár elismerem, a közvetlenségnek nem csak pozitív hozadékai vannak.

IndaMuncher 2009.04.23. 11:13:42

@cziczmiczpindur: Volt angol szakos tanárom:
"Lássuk, kik tisztelték meg jelenlétükkel mai kis szeánszunkat."
"xx tanárúrral ketten alapítottuk a tanszéket, én voltam a tanszékvezető, ő meg a tanszék"

[i]A régi szép idők...[/i]
süti beállítások módosítása