Olvasói rovat - Modoros Mac User

2009/03/08. - írta: Modor Tibi

Halihó, mi a stájsz, öcsém-facsiga?

Már rég jelentkeztünk, igen, de Jóska és jómagam is bokros teendőink miatt megint lecsúsztunk a Maslow-piramis csúcsáról. Szomorú dolgok ezek, de talán sok-sok év múlva azt mondjuk: megérte!

A mai dolgozat Nadsat olvasónk keze munkáját dicséri. Az almás rétegre már korábban is voltak utalások, ám laikusok lévén - egy ilyen külsős cikk úgy kellett nekünk, mint galambnak a tiszta búza.

Titkos kívánságunk teljesült tehát: a fiatalember az igazi szagértőktől már megszokott nyelvi leleményekkel számol le az Apple-rajongókkal.

Szervusz Tibi! Wie geht's? Mi a vektor Viktor?

Régi olvasója vagyok blogotoknak, egy fontos témát azonban úgy érzem, még nem fedett le szociológiai okfejtésetek, éspediglen a modoros Mac/Apple fogyasztók lelki világát. Ez okból küldöm elbírálásra fennen csatolt dolgozatomat, maníros, mély tisztelettel:

NadsatA modoros Mac júzer

Az Apple-termékek iránti rajongást az egyszerű földi halandó nehezen tudja dekódolni, hiszen milyen ember az, aki kisebb banánköztársaságok éves GDP-jének megfelelő összeget képes kiadni olyan szórakoztatóelektronikai gadgetekre, amikre egy összecsócsált almát gravíroztak.

Bizonyos körökben persze megengedhetik maguknak az emberkék, hogy ún. életérzést vásároljanak, jó analógia erre az autóbuzi modorhuszárok hozzáállása bármelyik régi Maseratihoz, amit még kézzel raktak össze, kétpercenként kellett hozzá trélert hívni és az illesztési hézagokba belefért egy csecsemő feje. De kraft, az volt a biturbóban, kéremalásschan!

Az iPhone-ok meg lehet, hogy egy dzsunkán készülnek és a gyári stock fotókon ázsiai munkásnők mosolyognak a kamerába, de azért összeszerelték őket tisztességesen, most már a háromgét is szeretik (fantasztikus medzsik-medzsik! hatgé! webnyolcpontnulla!), meg az almás tapitelefon egy teljes értékű iPod is ugye.

Az almafanok alapvetően két nagy csoportra oszthatók, a normális alfaj azért vesz ilyesmit, mert megteheti. Ezekkel a delikvensekkel nincs semmi baj, szeretik a minőségi termékeket, a Windows parlagi nekik, a Unix alapú okosságok (kivétel persze: Mac OS X) meg túlspilázott geek-mókák. iPoddal lehet, hogy rendelkeznek, de a tapitelefonra általában ők is fújnak. Ha járatnak olyan folyóiratot, - angolul, ofkóz – ami almáspite cuccokkal kapcsolatos, azt is csak az új játékszerek azonosítására, majd amazonos kívánságlistán implementálására használják. A lényeg, hogy nem veszik komolyan magukat.

Problémásabb a másik mutáció, ami számos alcsoportra bontható, közös bennük, hogy pöttyet félreértelmezik a Macintosh/iValami-birtoklás lényegét.

A vastag tárcájú júzer, akinek Mac Pro áll a diófa dolgozóasztalán, nem attól lesz alfahím, hogy a gépe milyen ergonomikus meg alternatív, hanem attól, hogy majd’ 800k-t kiad egy Neumann-gépre, amit kicsit több, mint a fele összegből össze lehetne dobálni. Tehát a puszta dekadens pénzköltés, a „tudom, hogy az Audi is Volkswagen, de leszarom, mert többe fájt” manírja emeli őket piedesztálra.

A normális alfaj jól el van eresztve anyagilag, és tisztában van vele, hogy nem feltétlenül a legdrágább produktum a legjobb, de egy almafelfújt pécé (bocs, Mac != PC) nagyon teszkógazdis azért csak nem lehet. Száz szónak is egy a vége: a normálisak azért vesznek Mac-et, mert tudják: jobb minőség nem található a piacon, ugyanolyan mondjuk igen, de az meg olcsóbb, fúj.

Gond akkor adódik, ha az egyszeri júzer magáévá teszi a terméket (no pun intended), és elkezd ideológiát gyártani köré. Na, ez a másik alfaj.

Az indoktrináció már gyakran fiatal korban kezdetét veszi, az egyik alcsoport először az iPod (nem nano, az proliknak való, a Borat is megmondta) multimédiacentrumokkal ismerkedik meg. E csoport egyedei szinte kivétel nélkül nőneműek, mindig 15 évesek - mondjuk nem feltétlenül a decimális számrendszerben -, Budán laknak és nem gazdagok, de a szüleik/pasijuk/olaszba’ áttelepült testvérük igen. Szeretik az MR2 igényes, modern muzsikáját hallgatni, az iPodjuk merevlemezét is ilyen indie-fossal töltik tele. Ezen felül dülledt szemek, húszkilós testsúly, csíkos zoknik, koktéloktól zépében bebaszás és esetenként savanykás szájszag jellemzi őket. Ha Amerikában élnének, lelkesen pózolnának egy szál iPodban a Suicidegirls nevű alterpicsa szoftpornó-szájton, szerencse (vagy szerencsétlenség?), hogy kis hazánk szülöttei.

Problémásabb az eggyel érettebb kategória, aki már MacBook-ot is konzumál. Ahogy a népi közmondás tartja, aki MacBook-al és iPhone-nal is rendelkezik, az képes mindent megvenni, ami Steve Jobs nedves álmaiban feltűnik az eseményhorizonton (képzavar biturbó!) Rusztikusan fogalmazva, ez az a kategória, amelyik valaha komolyan kimondta/fórumban leírta/félhangosan motyogta a mágikus „think different” karakterstringet. Jellemzően férfiak, munkájuk alulfizetett, informatikához messziről, sok-sok jóindulattal köthető (középiskolai infótanár!, photoshop-mágus!, webdizájner kreatív izé!), de a kőkemény iparban nulla időt töltöttek el. Előfordulhat az is, hogy a kockulás csak hobbiszinten jelentkezik náluk. Bizony, bármilyen hihetetlen, a kockák dicsőséges forradalma idején – valahol félúton a Szilíciumvölgy és az Infopark megalapítása közt – divattá vált az informatika, mint jól fizető szakma. A fent említett kategória képviselői sajnos kivétel nélkül szánalmas pozőrök, akik úgy majmolják a valódi kockákat, ahogy a csendes-óceáni rakománykultuszok hívei a fehér katona bácsikat. Végtelen ciklusban ájuldoznak saját jófejségüktől és egyediségüktől, nyolcvan nettóból is képesek félretenni, inkább nem esznek, csak meg tudják venni az legújabb fehér műanyag bigyót, ami egyben teljes értékű iPod is. A Windows-t következetesen Winfos-nak nevezik, Bill a Nagy Gonosz Kapitalista Dagobert Bácsi, a Linux felhasználókat viszont nem bántják, mert félnek, hogy alulmaradnak a vitában. Márkahűségük ijesztő mértékeket ölt, többek között ennek köszönhető az Apple-szoftverek alulreprezentáltsága a warez-szcénán. Komolyan hiszik, hogy a MacBook képes feltörni az ufók torrent szerverét, mint a Függetlenség napjában.

Az iPhone-ról nincs mit mondanom, ha valaki megvette, és tetszik neki, az megérdemli. Akit nem zavar, hogy semmit sem lát Bluetoothon, az összes csatlakozó a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült és a killer app egy mozgásérzékelős sörkitöltő baromság, az nem modoros, hanem egyszerűen síkhülye.


-Szevasz Sanyi, látom beszerezted az új 3G-s iPhone-t, jól szuperál?

-Persze Ferikém, teljesen ledöbbentem, annyira csodás a felhasználói interfésze. Már két hete megvan, és még csak egyszer kellett akksit cserélnem benne. Sajnos nem csinálták meg gariban, húzós volt picit, de hiába, a minőséget meg kell fizetni! És te hogy haladsz a fejlesztéssel?

-Nagyszerűen, már leszedtem az SDK-t, be is fizettem a kilencvenkilenc dolcsit, szerintem igazán nem sok a lehetőségért, hogy certifikált iPhone alkalmazásokat fejleszthessek. Programozni sajnos nem nagyon tudok, de az amazonról majd rendelek egy C++ könyvet, ha a sok BME-s meg tudta tanulni, menni fog nekem is.”


Megjegyzés: A fenti sorok írója (lehet, hogy) informatikus (lesz) és izgatottan várja a sok-sok flémet.

263 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stellaz1 2009.03.08. 16:22:35

Remélem lehet majd osx-et telepíteni bármely pc-re és akkor megszűnimk ez a hülyegyerek vita :)

Kúrcsány Ferenc 2009.03.08. 16:24:34

Macbuzik = Jehova Tanúi.

Apropó, a Steve Jobs MacWorld Expo keynote-jaira való faszverés kimaradt az induló írásból.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.03.08. 16:25:09

Megint egy fölösleges és végletesen együgyű kategorizálás.

Nem igazán értem, mi a probléma. Vistát is használok, xp-t is, de az otthoni asztali gépem Mac.

Azért Mac, mert megelégeltem egy évtizednyi szopást/barkácsolást a pc-vel. Működik? igen. Ha dizájnos is, annak külön örülök.

iPhone, ilyesmi nem kell. Gazdag sem vagyok, geek sem. Akkor én melyik kategória vagyok, tessékmondani?

Ez a gyenge poszt olyan időket idéz, amikor még sikk volt a mobiltelefont fikázni. Te vagy a leggyengébb láncszem, hagyd el a szigetet most! :)

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:25:53

@T1GRIS: Megpróbálom egy analógiával elmagyarázni. Vannak az autók ugye, azon belül is mondjuk a Lexus. Peti sikeres ember, jól keres, szeretne megbízható, kényelmes autó vásárolni, ezért elmegy az autószalonba és kápéért vesz egy IS250-est. Feri szintén sikeres ember, jól el van eresztve, de valami perverz okból azt hiszi, reklámoznia kell, hogy milyen környezettudatos, ezért kápéért vásárol egy hibrid Lexus terepjárót (16 literes fogyasztással), vegetáriánus lesz és greenpeace-es csajokat dug. Sanyinak tetszik a Lexus, de a fizetéséből csak Suzukira futná. Vesz egy alapfelszereltségűt hitelre, mutogatja a "béna proli" fiatos haveroknak, egy év múlva pedig a banki végrehajtó elviszi az autót. Peti nem modoros, Sanyi és Feri igen. Világos?

nius 2009.03.08. 16:28:04

@Aropa: Te switcher vagy. Ez a kategória is kimaradt, pedig gurulva lehet röhögni ezeken a sztorikon: switch.beszeljukmac.com/

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:29:49

"Akit nem zavar, hogy semmit sem lát Bluetoothon"

Tökéletesen megy a MacBook Pro-mmal, és a BMWm gyári kihangosítójával is. Könnyen lehet, hogy többet nem is tudna, de azt leszarom, nem érint. Amire nekem kell, azt tudja.

"az összes csatlakozó a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült"

Van rajta 1 db jack csati, meg a dock connector, kifújt. A dock connector azonos az összes iPod-on és az összes iPhone-on is. *Nekem* nem kell évente új töltôt vennem. Milyen szabványt is követnek pl a Nokia csatlakozói?

"és a killer app egy mozgásérzékelős sörkitöltő baromság, az nem modoros, hanem"

Fingom nincs, mi az a sörkitöltô baromság, én telefonálok meg netezek vele.

"egyszerűen síkhülye."

Aki meg nem bírja feldolgozni, hogy mások nem ugyanolyan cuccokat használnak, mint ô, az meg segghülye.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:31:57

@Nadsat: "Feri szintén sikeres ember, jól el van eresztve, de valami perverz okból azt hiszi, reklámoznia kell, hogy milyen környezettudatos, ezért kápéért vásárol egy hibrid Lexus terepjárót (16 literes fogyasztással), vegetáriánus lesz és greenpeace-es csajokat dug."

Miért fáj az neked, ha ô így érzi jól magát?
Szabad ország, mindenki azzal hülyíti magát, amivel akarja.

stellaz1 2009.03.08. 16:33:02

Ezt a pc-és barkácsolást nem is értem. Nekem egy laptopom van évek óta, de valahogy én én barkácsolom... lehet ez valami apróbetüs rész volt?

Az iphone tényleg nem rossz, bár nekem nincsen rá igényem, de aki használja a képességeit, az nem hiszem, hogy vehetne jobbat.

Egyszer próbáltam egy macbokot, de elég ratyinak tűnt, meg a hardver is eléggé szét volt hullva, meg hallottam grafikust is akitől arra a kérdésre, hogy jó e ez a cucc éles káromkodásba kezdett :)

Monjuk az az aluminium air modell kurva jól néz ki, ha kb 10%-al lenne drágább mint egy alap pc akkor lehet azt választanám új gép vásárlásakor.

breQ 2009.03.08. 16:33:19

Lehet, hogy jok a grinpiszes csajok, kitudja. Nem volt meg dolgom olyannal :)

nius 2009.03.08. 16:35:41

@breQ: Fűvel fával... Aztán befigyel a gomba is...

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:35:55

@Hrzrasn: Még jó, hogy a Macbook-al megy, be is baszna, ha ahhoz se csatlakozna. A többi - konkurens - telefonnal viszont nem ilyen barátságos ám! A csatlakozókról: tessék mondani, iPhone-hoz lehet normálisan csatlakoztatni third party fülhallgatót? Ugye hogy nem?

breQ 2009.03.08. 16:36:47

Ez a sony-ericssonomra is igaz.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:38:40

@Hrzrasn: Miért fáj az neked, ha megjegyzem, hogy valaki hülyíti magát? Szabad ország, mindenki azt kritizál, amit akar.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:39:04

@Nadsat: "A többi - konkurens - telefonnal viszont nem ilyen barátságos ám!"

Miért akarnám összekötni az iPhone-t egy másik telefonnal? Ezt nem értem.

"A csatlakozókról: tessék mondani, iPhone-hoz lehet normálisan csatlakoztatni third party fülhallgatót? Ugye hogy nem?"

Miért ne lehetne? Honnan veszed ezt a hülyeséget?
(Most is egy Bose OnEar lóg rajta, mezei 3.5es jack csatival, mert az Apple alap fülese max telefonálásra jó.)

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:42:27

@Nadsat: "Miért fáj az neked, ha megjegyzem, hogy valaki hülyíti magát?"

Nekem csak az fáj, hogy rosszindulatú baromságokat terjeszesz olyan cuccokról, amikrôl fingod nincs, mert neked sosem volt - illetve olyan dolgokba pofázol bele, amikhez semmi közöd.

Te viszont a jelek szerint meglehetôsen nehezen tudod feldolgozni, hogy neked nem jutott alma. Pech.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:44:28

@Hrzrasn: Adapterrel csatlakoztatva, gondolom.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:52:15

@Nadsat: Semmiféle adapter nincsen rajta, értsd már meg. Te tényleg ennyire fogyatékos vagy?

img19.imageshack.us/img19/2179/picture142q.jpg

stellaz1 2009.03.08. 16:53:18

@Hrzrasn: bocs, nem védeni akarom a post írót, de a te érvelésed az olyam, mint amikor a ribanc azt mondja, hogy őt nem azért ribancozzák, mert pénzért csinálja férfiak százával, hanem azért mert irigyek az ő kurva sok pénzére.

A yuppe termékek szerintem eleve tök cikik. Már csak azért sem vennék drága mobilt vagy pc-ét (vagy nespressot, stb), hogy ne nézzenek egy olyan sík hülyének aki azért melózik ezerrel, hogy ilyen imázsnöveló faszságokat vegyen csak azért, mert az egyénisége túl szürke és sekélyes és ezzel ő is tisztában van

Ebben totál egyetértek a posttal

Hans Lopkowitz 2009.03.08. 16:56:06

@Tib:

Kb. 90-től dolgoztam pc-n, akkor, mikor agy Mac ára pont egy lakás árával volt egyenlő. Nem is volt kérdés, maradt a pc. Elég sokszor kellett berhelni, barkácsolni, de igazad van: működött.

Első Mac-em egy G3-as beige gép volt, olyan 2000 környékén, még a régi OS8-cal. Kb. egy délután alatt tanultam meg mindazt, ami kellett hozzá. Azóta megnövekedtek a munkáim mennyisége is, nemcsak egyedül vagyok. 8 országban dolgozunk, én többnyire ingázok egy-két ország között. Csak Mac-ünk van, kb. három évet futtatunk egy gépet. Persze a bővítéseket nem az Apple-től rendeltük, de nekünk nem éri meg vállalni a rizikót a vindózra való áttérésre. Sokba kerülne egyetlen gixer is, egy átlagos prospektus nyomtatási költsége 10 millió forint... de vannak 20 felettiek is.

Persze mi sem költünk eszetlenül. A válság minket is megérintett: nekünk is források után kellett néznünk. Olyan kiadásokat csökkentettünk, amiért nem kapunk semmit, ilyenak az adók, járulékok. Ez az igazán kidobott pénz...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 16:56:26

@Nadsat: az első iphone-hoz kellett. a 3g-hez nem kell. hogy mersz ilyen felületes tudással bármilyen véleményt alkotni? nem vall túl fényes elmére...

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 17:00:50

@nite_club: Átlag okostelefon: 2,5 mm-es jack. iPhone: 3,5 mm-es jack, a 2G-s ráadásul még a legtöbb 3,5 mm-est sem támogatta.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 17:01:23

@feltételes reflex: "Az ArchiCAD-et is Mac-re fejlesztették először, ki is kellett utazniuk emiatt Ámerikába"

Nem kellett. Egy pincében folyt a meló, a gépeket pedig alkatrészenként csempészték be.

stellaz1 2009.03.08. 17:01:49

@nite_club: de azért minimum trendi nem? Egy átlag notebook 100-150 k, egy mac mennyi? netbook meg már 70-90 körül is van.

Erre nem válasz, hogy apple kisseb, nagyobb, vagy erősebb a többszörös áron! Otthoni felhasználásra kurvára ugyanazt tudja mint bármelyik pc, csak esetleg jobb a design (bár azért ebben ma már nem egyértelmá a helyzet) és valakinek jobban bejön az oprendszere.

Ennyi

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:02:51

@Nadsat: ja, szarok az okostelefonok. a hangjuk is szar, nem csak a hozzá kapható fülhallgatók.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 17:04:17

@nite_club: A Nokia gyári fülese fos, ezt elismerem.

Hans Lopkowitz 2009.03.08. 17:05:56

@Nadsat: Egyszer volt nokiám, kommunikátor, hála a Magasságosnak sikerült megszabadulni tőle...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:08:01

@stellaz1: nem. nem ugyanazt tudja. önmagában az osx, és az ilife is nagyságrendekkel jobb bármelyik hulladék microsoftos terméknél. a vas meg olyan, amilyen. a pc-s használható vasaktól +- 20% távolságban van.

appleblog.blog.hu/2009/03/05/az_imac_elhuzott_a_piactol

dzsefi 2009.03.08. 17:10:19

@Nadsat: most komolyan azon problémázol, hogy az iphone a minden zenelejátszóban, számítógépben elterjedt 3,5-es jacket használja és nem a kicsinyített verziót? Ne röhögtess már, pont te írtad felül hogy az iphone-csatlakozó "a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült". Melyik neked az ismeretlenebb, az általánosan elterjedt 3,5 vagy a subminiature, egyéb okostelefonokhoz való 2,5?

Ilyen szarvashibák után elég nehéz nem az érv nélküli fikázást belelátni a hozzászólásaidba, hitvallástól és ízléstől függetlenül.

stellaz1 2009.03.08. 17:13:40

@nite_club: na az a gáz, hogy ezt ennyire átéléssel mondod, de igazából nem mondtál semmit, hogy mi ez a nagy különbség.

Pl:
Jobban megy rajta a net? (nekem jól megy) Kevesebbet fagy? (nekem sose fagy) Kényelmesebb? (bármi személyre szabható) Jobb a vas? (pc bele van, ugyanott is készül mint a tobbi pc), Gyorsabban kezeli a szövegszerkesztőt? (én sajnos még a pc teljesítményét sem tudom "túlgépelni")

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:18:33

@stellaz1: dehogynem mondtam, csak nem érted. nehéz úgy vitázni, hogy nem ismered, amivel vitázol. nekem az irodában dellek vannak, a laposom is dell, de itthon csak mac van. néhány direkt pc-re fejlesztett szoftver kivételével a mac nagyságrendekkel használhatóbb az átlagembernek.

stellaz1 2009.03.08. 17:27:28

@nite_club: ok, én vagyok a hülye vevő, te vagy az okos eladó. Mondjál légyszi pár érvet, hogy miért váltsak az általam nem igazán ismert macre jó sok pénzétz, a jól megszokott, gyakrolatilag komolyabb hibák nélkül üzemelő pc-ről.

Komolyan kérem, hogy írde ezt le nekem, mert tényéleg nem vágom mire az a fanclub.

Tib 2009.03.08. 17:28:28

@nite_club:
Hejj, megjött a megmondóember! :-))

Igen, tudjuk, kurva könnyű EGY cégnek a SAJÁT hardverére fejleszteni.

A Microsoft az összes hulladék régi 16 bites taiwani shit alaplapon is elfutogatott, és ezt az örökséget vitte tovább, túlélte a 32 bites oprendszerre váltást (igen, nem a vállalati felhasználók miatt volt a WIn95, hanem a sok hulladék-alaplapos mezei felhasználó miatt), párhuzamos ágon megcsinálta az NT 4-et, ami olyan stabil volt szervernek és kliensnek is, mint a Netware szerverek, amin jószerivel csak saját applikációk futottak.

És megjött a WIn2000 az USB-vel meg PnP-vel, az XP pedig talán az egyik legstabilabb dolog a világon.

Hol versenyzik ezzel az egész, szarvárból gyémántpalotát küldetéssel az Apple?

(Mellesleg az Apple Basic Microsoft termék volt ;-P)

Szóval majd ha az én gépemen a hack/crack nélküli, originál OSX ugyanazt a stabilitást mutatja, akkor lehet ilyeneket mondani, hogy az OSX milyen király. :-)

Az Apple-nak egy dolga volt: stílusa, meg pár jó ötlete. Ezt nem akarom elvitatni tőlük. De azért sok ötletet nyúltak le másoktól ők is...

Szóval
1. nem ciki az Apple, az egy célhardver, ennyi. Nem ciki az OSX sem, gyakorlatilag szinte beágyazott oprendszer kategóriában fejlesztik. Szép csicsás, akinek kell az eyecandy, ám legyen. Ez mind nem ciki.

2. Applet preferálni nem ciki. Van aki ezt szereti, az ő baja. Mindenki ragaszkodik bizonyos márkákhoz, ha jól-rosszul elboldogul vele. Én is ezt csinálom, 85% konzervatív hozzáállás, mellette 15% keresés az újabb, jobb dolgok között.

3. Az hogy az Apple a király, minden más szar, olyan mértékű primitív kijelentés, ami csak egy dolgot árul el: az az ember, aki ezt mondja, nem lát tovább az ikonokon túl.

Az, hogy az OSX király, a Windows vagy a Linux szar, ismét nevetséges. Írjál egy bármilyen kernel level drivert, aztán majd megbeszéljük, melyik oprendszeren esett a legjobban ;-) Nekem volt szerencsém mindhármon, jó mulatást ...

"a vas meg olyan, amilyen. a pc-s használható vasaktól +- 20% távolságban van."

El vagy te tévedve... Notebookban talán, asztali gépben irtózatos nagy különbség van.

De sebaj. Idővel az Apple csak elkezdi követni a szabványokat, és talán elmúlik ez az Apple mánia. Mert amint sokrésztvevős porondra lép, nem elég folyton szájalni. Ívekből, görbületekből meg marketingből meg nem lehet hosszú távon ezt az elképesztő árkülönbözetet fenntartani.

Gondolj bele, végre Intel platformra álltak a gépeil, rögtön megszűntek a "Mac minden Inteles gépet 2x lealáz" mesék. ;-))

hoel 2009.03.08. 17:34:20

@sorenam: Elfogyott a kisbetüd, vagy ráestél a siftre és nem mozdulsz többet?

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 17:45:08

@dzsefi: Azt, hogy a 3G-ben is recessed jack lenne nem állítottam sehol, de férfiasan bevallom, nem tudtam, hogy az újban megváltoztatták, ez az én saram. A 2G-s iPhone-ba viszont nem ment bele semmi normális füles (2,5 mm-es egyáltalán, oké, nem ezt a szabványt használják 3,5 mm-es viszont a recessed jack miatt nem), 2007-ben ilyennel kijönni szerintem szánalmas, és nehogy már azért vegyen valaki új iPhone-t minden évben, mert az végre támogatja a 3G-t, végre nem recessed jack-es, jövőre a facelift után - ha terveznek ilyet - talán normális bluetooth is lesz hozzá?

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2009.03.08. 17:52:58

És itt a sok macbuzi igazolandó a postot :) Gyönyörű :)

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:54:29

@stellaz1: nem mondtam, hogy válts. azt modtam, szerintem nagyságrendekkel jobb. ha tényleg érdekelne:

beszeljukmac.com/index.php/switch/

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:02:42

@Tib:

"Igen, tudjuk, kurva könnyű EGY cégnek a SAJÁT hardverére fejleszteni."

"Ha valaki komolyan goldolja a szoftvereit, meg kell csinálnia hozzá a hardvereit." Ez egy elég híres mondás vagy 30 évvel ezelőttről.

Itt a blog generál mac user fikázással indult, nem az osx stabilitásával. Egyébként érdekes, hogy a Vistát nem emlegetted...

Nem emlékszem, hogy a nagy megmondásban a minden más szar kifejezést használtam volna.

Egyébként linkeltem, de nyilván nem vetted észre, ahol az asztali gépek összehasonlítása van.

Kernel level drivert meg írjál te barátom, én majd tovább vágom a videoimat, szerkesztem a képeimet és böngészek nagyjából kétszer gyorsabban,mint te valah fogod.

Ja, te ilyet nem csinálsz? Na látod...

Tib 2009.03.08. 18:13:28

@nite_club: "Ha valaki komolyan goldolja a szoftvereit, meg kell csinálnia hozzá a hardvereit." Ez egy elég híres mondás vagy 30 évvel ezelőttről.

Ugye viccelsz? :-) (Vagy ennyire nem értesz hozzá)

Ügyes vagy, hogy tudsz linkelni, egy MAC-es oldalról, egy VÉLHETŐLEG független összehasonlítást...

>..., én majd tovább vágom a videoimat, szerkesztem a képeimet és böngészek nagyjából kétszer gyorsabban,mint te valah fogod.
> Ja, te ilyet nem csinálsz? Na látod...

Ebből is látszik. hogy mekkora arrogáns pöcs vagy. Van több 10 perces feature kisfilmem, én forgattam, én vágtam, én hangosítottam, stb. Több évig profi DTP munkákat csináltam, pl. Photoshopot fullscreenen, csak shortcuttal használom, azon meg hogy kétszer gyorsabban böngészel, röhögnöm kell.

Tudod mit, ÜGYES VAGY, KÉTSZER GYORSABBAN böngészel, húú de KIRÁLY VAGY!!!! Már MEGÉRTE a MAC-ed!!! YEEEEEAH!

Ezt akartad ugye? Nőjél föl az 5 éves szint fölé...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:19:16

@Tib:

- nem. ez egy híres modás, csak nem húztad fel a redőnyt a szobádban, amióta megszülettél.

- a mac-es oldal idézett adatainak utána lehet nézni, csak le kéne vegyed a szemellenződet.

- én nem hívtalak annak, aminek gondollak, és most se teszem :)

- ez viszont mindent elmond: "Photoshopot fullscreenen, csak shortcuttal használom"

muhahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, komolytalan kis pücs vagy :)

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:20:27

@nite_club: először ki akartam javítani a pücsöt pöcsre, de aztán rá kellett jöjjek, hogy még az is megtisztelő lenne rád nézve...

stellaz1 2009.03.08. 18:23:46

@nite_club: tény, hogy a 2X gyorsabb böngészés elég gyenge érv a mac mellett :)

Még mindíg nem tudom mi az az "nagyságrendbeli különbség" ami miatt a pc egy fos, a mac pedig a legfaszább ammi csak lehet, főleg ugye otthoni felhasználás mellett.

Sajna a linken nem találtam egy gyors és frappáns választ a feltett kérdésemre, pedig ha tényleg ilyen a különbség akkor csak össze lehetne a konkrét előnyeit foglalni pár mondatban.

Sofian 2009.03.08. 18:24:58

Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:26:46

Az idézet egyébként Alan Kay-től származik, már akit érdekel:

en.wikipedia.org/wiki/Alan_Kay

Tib 2009.03.08. 18:30:59

@nite_club:

Ez lehet, hogy híres mondás, csak faszság, tudod. Egy beágyazott rendszernél igaz lehet, de az egész PCs világ pont arról szól, hogy végre nem kell a hardverrel törődni, N db absztrakciós layer van, meg virtuális gép, és az egész számítógépes iparág a hardver-szoftver teljes szétválasztásán ügyködik.

Kezdődött ez az NT4 HAL-lal, de nem folytatom, mert mint kiderült, nem értesz hozzá.

Az, aki azt mondja, hogy a szoftverhez kell a hardver az kb. ugyanolyan komoly, mint aki azt mondja, hogy a matematikához kell a számológép.

A szoftver maga önálló gondolati entitás, jelzi ezt az is, hogy egy programozó gondolatban le tudja pergetni egy másik programozó programjának futási sorozatát.

Egy programhoz nem kell feltétlen hardver. A hardver azért kell, hogy a dolog gyors legyen.

De ismét mindegy, mert neked fontosabb egy mantra, minthogy megértsd a számítástechnikát.

Mint az már ki is derült, magad szimpla usernek, esetleg powerusernek pozicionálod, ami egyébként pont beleillik az "arrogáns Mac felhasználó, aki nem ért hozzá, de azért kurvára nagy pofája van" kategóriába.

Nekem nem kell oldalakat nézegetni, én Mac-ekkel foglalkoztam mint supervisor. Azt hiszem annyi elég is volt egy életre.

Mit nevetsz a Photoshop-on? Elmagyarázom:

Shortcut: en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_shortcut
Fullscreen: en.wikipedia.org/wiki/Fullscreen

Fullscreen shortcuttal azt jelenti, hogy míg más a menükben keresgél, addig én már meg is csináltam.

Jaja, kurva komolytalan, hogy kb. 3-szor gyorsabban csinálok meg mindent, mint mások.

Ismét csak ott tartok, hogy illik rád az "arrogáns Mac felhasználó, aki nem ért hozzá, de azért kurvára nagy pofája van".

Szóval menjél böngészni kétszer gyorsabban, mert nem lesz meg a napi kvótád, és nem osztasz elég hülyeséget az Interneten, és még a végén értelmes dolgok lennének fent a blogokban a beszólásaid helyett..

Sofian 2009.03.08. 18:32:04

A post egyébként továbbra sem a Mac-esek szapulásáról szól.

Akinek nem inge ne vegye magára....

Ennyi közmondás mára elég is volt....

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.08. 18:57:37

Bevallom férfijassan hogy mind a mai napig nem sikerült megfejtenem mi az okosság ebben a pécé mek vitában.
Nekem volt már mindenféle gépem, C64 is, mac is, pécé is. Most MacPro-val dolgozm VistaUltimate64-et tettem fel rá, de néha átváltok az OSX-re is ha valamit nem tudok pécén megcsinálni. Pl a vista alatt a QT tömörítés elég szar. Van mellette egy olyan pécém ami 3 éve volt 5000 dollár és akkor egy csúcs 3D munkaállomásnak számított. Az olyan mint egy erömü, zajos, szívja a port de megy. Az kékhalált nem is látott. Talánbootoláskor egyszer valami külsö firewire HDD miatt elakadt egyszer de az egyszer volt. A macpro-t azért szeretem mert olyan eröö van benne mint a rosebb, a vista látja a 6giga ramot és az nagyon jó mert tudom privjúzni az animációkat after efekcben miközben mondjuk a zbrushban meg egy 2 millió polygons modellt reszelek és a lightwave is ugyanazzal a modellel dolgozik és semmi nem akad, nem fagy. Kivéve a lightwave néha, de az magától bugos, amúgy nagyon jó 3D app, csak ajánlani tudom.
Azzal renderelték az ironmant is ha jól tudom és a 300-ban is azzal csináltak szinte mindent. Szóval nincs ennek jelentösége skacok, csak a sznobok verik a gyíkpöcsüket a szaraikra amiket úgyse tudnak kihasználni teljesen mert a mai gépek messze meghaladják egy átlagjúzer eröforásigényét. A játékosbuzikra most nem térek ki, az külön állatfaj.
Na, további épületes estét mindannyiótoknak, szupi ez a blog.

stellaz1 2009.03.08. 18:58:53

sajna most sem kaptam konkrét választ mitől éri meg jobban egy macet venni, mint egy alap/közepes pc-ét egy magamfajta netező, wordöt, excellt, power pointot és néha napján photo shoppot használó usernek :(

feltételes reflex 2009.03.08. 19:16:28

@teh k0zi:
"ugyanazokat az alkatrészeket megveheted olcsóbban. "

Hát ez az. Én nem veszek alkatrészeket, mert a munkámat akarom végezni, nem pedig gépet barkácsolni.
Hozzáteszem, soha semmit nem kellett javíttatnom az eltelt több mint tíz év alatt:)

"Az OS X kb40000Ft, ez ugyanaz az ár, amit ma egy Windowsért is ki kell adni."

Én még sosem adtam OS X-ért külön pénzt, benne van a kasztniban :)))

"Bizony a hw-en nagyon sok a design meg elit életérzés felár. "

Ismétlem, feltűnő, hogy a Windows PC-sek vannak folyton megakadva a dizájnnál :)

"Azt meg ne próbáld velem elhitetni, hogy az Intel CPU jobb egy Mac-ben, mint egy PC-ben.
Akar a franc elhitetni veled vagy bárkivel bármit is.:))

"Igen, az 1 db zsinór az, ami design és ergonómia, de nekem nem éri meg azt a felárat :)"
Ha figyelmesen olvastál volna, akkor láthattad volna, hogy nekem sem elsősorban ezért van Mac-em, ez már csak egy nagyon kellemes dolog, ami jár az árért.

"Hozzáteszem ennek hátránya is van, ha az én gépemben tönkremegy egy hw (ami a Macben és PC-ben is ugyanakkora valószínűséggel következik be),

muhahahaha :-)))))

Egy cégnél ahol Windowssal dolgoztam, havonta betojt valamelyik gép, adatvesztés, hajtépés, etc. Nekem több mint évtized alatt egyik gépemel sem volt semmiféle bajom. (Egyedül a másodikat érte olyan fizikai baleset, amibe más gép lehet, hogy teljesen belenyekkent volna, de még úgy is elszuperált a következő gépig, az első kis bézs G3 meg a mai napig is működőképes)

feltételes reflex 2009.03.08. 19:25:11

@Nadsat:

Mindegyik termékcsaládhoz kötődik ideológia és PC-sek pont ugyanúgy kötik a magukét, mint a Mac-esek vagy a Linuxosok.
A kérdés az, hogy kinek mi fáj jobban :))))

Ha már ideológiáknáll tartunk, én pl. nagyon szívesen használnék Linuxot, mert szimpatikus (hja, a HIT! ;)), de sajnos nincsenek rá azok a szoftverek, amikre nekem szükségem van. Egyik legjobb programozó haverom (idült és megátalkodott Linuxos) viszont bezzeg most vett magának egy Mac-et:)

feltételes reflex 2009.03.08. 19:29:15

@lárvalányhaj:

hát nekem teljesen más jellegű szoftverekre van szükségem. és legalább a gépemet illetően: nyugalomra :)

Attila1234 2009.03.08. 19:46:37

A Mac-kel nincs az ég egy adta világon semmi baj, csak nem mindenkinek kell vagy engedheti meg magának, hogy 400 ezerért vegyen gépet magának. Ha valaki megteheti és szüksége van rá, ám tegye.
A modoros Mac user viszont tényleg jópofa dolog. Rendszeres olvasója vagyok az Apple blogoknak, hogy szórakozzam egy kicsit a beképzelt Mac fan boyok. Nem mindegyik Maces ilyen, sőt gyanítom a többség nem ilyen, csak ezek az arcok nem fárasztják magukat azzal, hogy baromságokat írogassanak.

A modoros Mac user szimptomái:

- Neki nem számít a pénz, amit a gépére költött, hisz a gép már "kitermelte" az árát. Nem, öreg. Nem a gép termelte ki az árát, hanem te a munkáddal. Az, hogy jól választottad ki a munkaeszközödet nem erény, hanem csak jó választás. És nem kell kétszázszor leírni.

- A modoros Mac user nagyon elfoglalt ember (és természetesen nagyon sikeres is), neki nincs ideje turkálni a gépben és a Windows-zal szenvedni. Valamiért fontos neki, hogy a világ tudtára adhassa véleményét a PC-s világról, ami szerinte nem áll másból, mint meghibásodó alkatrészekből és lefagyó Windowsokból.

- Olyan kifejezések használata, mint "switcher" vagy "early adopter". "Tudod én évtizedekig szenvedtem a szar PC-vel meg Windows-zal, aztán switcher lettem és vettem egy PowerMac-et." "Igaz, hogy nem voltak sokan a T-Mobile-nál, az iPhone éjféli akcióján, de én early adopter vagyok és kütyümániás. Szóval elmentem és megvettem az iPhone-t."

- Gépek, technikai eszközök becézgetése. "Itt dorombol az ölemben a kis MacBookom." Kissé gusztustalan, és affekta.

Sofian 2009.03.08. 20:07:24

@feltételes reflex:

""Hozzáteszem ennek hátránya is van, ha az én gépemben tönkremegy egy hw (ami a Macben és PC-ben is ugyanakkora valószínűséggel következik be),

muhahahaha :-)))))"

Erre csak ennyit mondok:
appleblog.blog.hu/2009/03/08/a_geforce_a_macbook_pro_meghibasodasanak_az_oka

Muhhahahaha (csak puszta modorosságból)

nius 2009.03.08. 20:07:41

@Attila1234: Bár még nem láttam arra alkalmas lyukat rajta, szerintem meg is dugják.

lárvalányhaj 2009.03.08. 20:14:22

@feltételes reflex:

perszenyilván, azért is kérdeztem meg előbb, mielőtt még beszólok.

tyberius 2009.03.08. 20:14:24

@mászterszpíker:
"G3-as macbook... na olyan nincs"

Jó, akkor (utánanéztem wikipedián) iBook G3 Dual USB volt, ha így jobban tetszik. Igazából kegyetlenül nem érdekel, hogy hívták, csak azt jegyeztem meg, hogy Apple laptop és G3 proci ketyegett benne.

"Amúgy meg légy oly kedves és próbáld már meg összekötni a vackod egy win 95-el és aztán nyomasd a hülyeségeidet ha sikerült."
Igazából Win3.1-re is fel tudnám tenni, csak kéne egy TCP/IP stacket keríteni valahonnan, a többi megoldható. Win95-ön egyszerű, a modemkapcsolatot alapból támogatja, szal csak a szolgáltatótól kapott kódokat kellene bepötyögni a megfelelő mezőkbe. De nem tudom, miért kéne ezt megtennem, amikor a fenti modellt 2001-től gyártották, szóval inkább a Win98 kortársa. Win98-on meg konkrétan ugyanazt a telefont használtam netezésre, amit az Apple laptopon nem tudtunk beállítani.

De ez tökmindegy, ez csak az én személyes tapasztalatom 1 db Apple-hardverrel, nem győzött meg engem sem, és a srácból sem lett szviccser :) Csak látod, ez a bajom az Apple-felhasználók nagy részével, hogy oly lelkesen tudják fikázni a PC-t, hogy velük beszélve úgy érzem, a Jehova Tanúival beszélgetek. És ha azt mondom, hogy valamit nem tudtam megoldani egy Apple géppel, meg fagyott is ráadásul, akkor biztos én beszélek hülyeségeket. Ez a probléma a macesekkel, nem az, hogy prémium árat fizetnek ki márkás számítógépekért.

Nekem egyszer egy ilyen fanboy elkezdte magyarázni, hogy a használtan 170k-ból vett G4-es imacje mennyire szétalázna sebességben egy kétszer drágább pécét. Mikor megmutattam, hogy a 120k-ból újonnan összerakott pécémben mindenből legalább 2x több van, akkor ő elkezdte magyarázni, hogy az övé mennyivel stabilabb és strapabíróbb, és hány programot tud vele egyszerre futtatni lassulás nélkül. Erre, ahelyett, hogy rákérdeztem volna, ugyan minek néz egyszerre 4 filmet, demonstráltam, hogy az én pécém ugyanazon programokból 2x annyit is elfuttat lassulás nélkül. Na, erre már nem volt válasz :) Pedig ha azzal vágott vissza, hogy az ő gépe sokkal jobban néz ki, azzal még egyet is értettem volna. Bár ez utóbbi már nem különösebben érdekelt volna, főleg, mivel volt elsörözni való 50k forintom :)

breQ 2009.03.08. 20:20:54

Na latom egymas alazasa az halas tema mindenhol :) De maradjunk a kozkeletu tevedeseknel:

- "en sose adtam penzt osx-ert" - na majd amikor kijon a havasi vadmacska, akkor vagy megveszed, vagy jobs bacsi hamarosan elfelejt ;masreszt windowsert en se adtam meg penzt, a laptop araban benne szok lenni, barmely gusztustalan dolog is

- macpc mennyivel megbizhatobb: nos, legalabb annyi hw hibas macbookot es imacet lattam, mint PC-t (elozo munkahelyem amerikai tulajdonosa mac manias volt, hasznaltunk parat). Tegyuk hozza, mielott x86-ra valtottak volna, mintha uzembiztosabbak lettek volna..

Egyebkent szerintem a hw-hez tervezett oprendszer valoban elony, nem kell ezerfele, igy-ugy kompatibilis bovitmennyel torodni, zillio drivert irni, ezert konnyen lehet, hogy azok a driverek, amiket ahhoz a par alkatreszhez megirnak, valamivel megbizhatobb. Mar csak azert is, mert nem innenonnan jott koderek irjak (mondjuk kinaban), hanem a hardvert jobban ismero fejlesztok. De en nem ertek hozza. :)

DrJohnson 2009.03.08. 20:53:26

Honnan a retekbol jott elo ez a sok Maces bohoc?

Nezzetek szembe vele sracok: ha a szemelyes preferencian kivul barmi massal probaljatok indokolni a valasztasotokat, egyreszt bebizonyitjatok, hogy fogalmatok sincsen, mirol beszeltek, masreszt szanalmas sznob szarjankok vagytok. Veletek szemben en ertek hozza, szoval nem kell itt a szoveg a jobb minosegrol.

Ja es mielott jonnek az ilyen "csak irigy vagy, mert nem tudod megengedni" beszolasok, valoszinuleg tobbet keresek, mint ti egyutt, szoval kuss.

janomano 2009.03.08. 20:53:42

Ebben a témában én már régebben "coming out"-oltam. :-) Macbookom van és kurvára nem vagyok megelégedve vele. Szarrá ment már a billentyűzet, a DVD, a vinyót cserélni kellett (az "eredeti gyári" seagatet samsungra), a ventillátor most kezd meghalni. Csodák nincsennek: az asus gyárban csinálják a mekeket. Nem a faszt nem fagy: a divx player úgy fagyasztotta, hogy az aksit is ki kellett vennem, hogy újraindítsam. Dts hangot nem tud. Némelyik dvd-t nem játsza le, csak úgy poénból, amit a pécém igen. Frissíteni ugyanúgy frissíteni akarja magát, mint a vista.
A szervizeléssel csak egyetlen cég foglalkozik asszem decembertől, magyarul monopólium lesz, ami csak ront az eddig sem felhőtlen magyar szolgáltatási színvonalon.

Ezek ellenére mégiscsak jobb használni, mint a pécét.
És Logic pro sincs windowsra.

De az tényleg érdekes, hogy vannak embercsoportok, akik minden hülyeség miatt egymásnak akarnak esni. A véresszájú mekeseket és pécéseket fel kéne szerelni késekkel és baltákkal és a népstadionban egymásnak ereszteni. Lenne nézettség, az tuti! :-)

nius 2009.03.08. 20:56:52

@janomano: Pityeregve bújnának a jobb és bal sarokba...

DrJohnson 2009.03.08. 20:57:28

Ja egyebkent nem azt akarom mondani, hogy barmi baj lenne a Macekkel, teljesen jo gep. En mondjuk nem vennek, de ha valaki erre eresedik, hat akkor vegyen.

danesdzsu2 2009.03.08. 21:01:24

Kedves Nadsat,

csak egy kiigazitásom lenne: a Mac=PC.

Egyébiránt a Maces hozzászólók már kellőképp alátámasztották a posztod.

:)

stellaz1 2009.03.08. 21:06:13

1.86GHz
Intel Core 2 Duo processzor 1066MHz előoldali busszal
2GB Memory
128GB SSD mozgó alkatrész nélküli meghajtó1
NVIDIA GeForce 9400M grafikus rendszer
Szállítás:

Ingyenes házhozszállítás
728.300 Ft


baszki, lehet, hogy 2 cm-el vékonyabb, meg alu házas, de azért aki ilyet vesz komplett hülye (akkor is ha futja rá, mert aki ezért gürizik az szintén hülye)

Sofian 2009.03.08. 21:07:15

@danesdzsu2: Tudja ő ezt...csak a Mac ideológusok nem fogadják el...eztet akarta kifigurázni...

stellaz1 2009.03.08. 21:07:41

lemaradt, hogy ez az air modell

hogy is mondta valaki feljebb? Az apple termékei nem yuppe termékek.

Hát ha ez nem az, akkor nem tudom micsoda

feltételes reflex 2009.03.08. 21:07:42

@Sofian:

és ezzel most azt akartad volna bebizonyítani, hogy nekem személy szerint bármelyik gépem tönkrement volna? :-)

naponta 3x 2009.03.08. 21:09:08

na, látom szépen megy az anyázás :))

feltételes reflex 2009.03.08. 21:12:28

@Attila1234:

"neki nincs ideje turkálni a gépben és a Windows-zal szenvedni."

Ha állandóan gépet szerel és konfigurál és pakol és javít valaki, az modoros-e? :-)

feltételes reflex 2009.03.08. 21:14:38

@DrJohnson:

ez viszont vicces módon nem tart vissza attól, hogy rögtön lebohócozd az összes Mac-est, hehe

T1GRIS 2009.03.08. 21:27:30

(A két platform értelmetlen versenyeztetéséhez már nem szeretnék hozzászólni - már csak azért sem, mert túlnyomó részben PC-t használóként mégis a Mac-felhasználókat védeném a partvonalon kívülről fikázóktól, és, ahogy látom, ezzel megbocsáthatatlanul megrendíteném sok olyan kommentelő világnézetét, akik szerint a világ megnyugtatóan fekete és fehér.)

Viszont egyre még reagálnék:
@Nadsat: az autós hasonlattal szerintem sikerült igen közel ásnunk a probléma gyökeréhez. Ami véleményem szerint nem más, mint a Te kényszered arra, hogy deklaráld, ki modoros és ki nem az. Ez az, amitől valami miatt nem tudsz szabadulni.
Az autó ugyanis szintén tipikusan egy olyan dolog (sőt, ezen dolgok legtipikusabbika - hogy a modorosságot keresők is örüljenek), amely a lényegi feladatát tekintve ugyanolyan - feladata, hogy elvigyen A pontból B-be -, mégis ezerféle létezik belőle. Viszont csak a legostobább emberek ölnek abba energiát, hogy arról vitatkozzanak, hogy az ő autójuk a legjobb.
Sajnálatos módon azonban épp ők a leghangosabbak. Ezáltal - hasonlóan ahhoz, ahogy egy bizonyos autómárka több millió vásárlója közül csak egy elenyésző százalék lép be az adott márka fanklubjába, hogy aztán onnan fikázzon mindenki mást, aki NEM azt a márkát favorizálja - a Mac-felhasználóknak is bizonyára csak e szűk szegmensével találkoztál. Akik, nem vitatom, nyilván pontosan ugyanannyira idióták (vagy Jehova Tanúi-beütésűek), mint a velük szemben álló, fogcsikorgatva érvelő PC-hívők. (Egyetlen apró különbség - de nem mentség: elterjedtsége miatt a Mac-hívők legalább feltételezhetően láttak vagy használtak már PC-t, míg fordítva ez a feltétel gyakran nem teljesül, így utóbbiak sokszor tapasztalati muníció nélkül érvelnek.)

A gond nem is ez, hanem az, hogy elítéled a példádban szereplő Ferit, amiatt, amit a motivációjáról FELTÉTELEZEL, hogy "valami perverz okból azt hiszi, reklámoznia kell" blablabla. A képzeletbeli Petit viszont felmented, miközben ő ugyanazt a túlárazott szart vette meg - nem is értem, hol a különbség. (dicséret: nagyon jó példa volt a Lexus, valóban legalább olyan sznobéria lengi körül, mint az Apple-t.) De miből is gondolod, hogy tudod, ki mi miatt vesz hibrid Lexust, ha még sosem ültél olyanban? Az eredmény nem is lehet más, mint hogy emberek egy csoportjáról kijelented, hogy ők bizonyára megvezetett népek, akik megvettek egy terméket, és most nekiállnak ideológiát gyártani hozzá - ez a Te ideológiád, amit magad megnyugtatására gyártottál. A fentiek miatt úgy gondolom, Te leginkább a példabeli Sanyihoz állsz közel, azzal kiegészítve, hogy az alapfelszereltségű Suzuki legendásan elnyűhetetlen volánja mögül még pluszban lelkesen gyalázol is minden lexusost, aki utad során lehagy, és közben biztos vagy benne, mindegyikük azért vette az autóját, hogy azzal reprezentáljon valamit. Valami számodra rettentően ellenszenvest. Miközben - és ez az, amiben teljesen igazad van - a Te Suzukid is elvisz bárhová.
Hogy milyen kényelemben, az már teljesen más kérdés, de ezt már ne is mi vitassuk meg, hanem azok az ostobák, akik hajlandók leállni azon vitatkozni, hogy a Suzuki vagy a Lexus a jobb kocsi. De mi nem vagyunk ilyen ostobák, igaz-e? ;)

Maradjunk tehát annyiban, hogy írtál egy szép hosszú valamit, amivel bizonyára nagyon meg voltál elégedve, hisz szemlátomást sokat csinosítgattad, leközölték, megkaptad a várt flame-eket, sőt, még támogatóid is akadtak. És szerintem, ha legközelebb nem egy mesterségesen egyenarcúra hazudott informális közösségről akarod bebizonyítani, hogy minden tagja modoros, hanem mondjuk egy konkrét példát hozol (javaslom, kezdj kicsiben, legyen az egy reklám vagy akár egy dalszöveg), akkor sokkal több sikerre számíthatsz. Én kívánom Neked, hogy sikerüljön.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.08. 21:31:13

@T1GRIS: az ajánlót a blog.hu szerkesztősége rakja össze a cikk tartalma alapján, sokszor nem is található meg a posztban az, mint ami később kikerül a címlapra.

Ennek többek között az az oka, hogy a látogatottságot is növeljék. Úgyhogy a virtuális köpést nyeld le, ha szabad kérnem modorosan.

Akinek nem tetszett, attól ismét elnézést kérek: visszakéritek a pénzeteket?

@holex: nézz vissza holnap, van még más is a tarsolyban, bőven.

dzsefi 2009.03.08. 21:38:12

@T1GRIS: a mai nap lényege az eredeti post + ez a reakció, a többi csak felesleges sallang. Nem nagyon van mit hozzátenni, a lényeg benne van :)

T1GRIS 2009.03.08. 21:40:34

@Modor Tibi: Remélem, nem haragszol. Nem tudtam, ki írja, csak abban voltam biztos, hogy nem Nadsat. Az indexközeli blogponthu-szerkesztőkön meg nem csodálkozom ilyen szempontból - mai hírcím az anyaszájton: Leszakadt testrészek hevertek a mittudoménhol... - jó, még mindig nem a Velvet-szint, de már majdnem. Szóval, így már megértem az alcímet, sőt, azt kell mondjam, jó munkát végzett a szerkesztő, hisz megjött a látogatottság, és mindenki engedelmesen bele is köpte a magáét a közös nyállevesbe - köztük jómagam. Hát, hiába, ilyen manipulálható állat az ember.
Úgyhogy a virtuális köpést nem visszanyelem, hanem inkább forwardolom. Tőled pedig elnézést, ismételten.

T1GRIS 2009.03.08. 21:42:32

@dzsefi: Nem gondoltam, hogy bárki elolvas ennyi egybefüggő betűt, úgyhogy kössz! ;)

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:43:44

@T1GRIS: Jajistenem, megpróbálom még egyszer utoljára. Nem hiszem, hogy minden Mac-es ideológiát gyárt a gépéhez, de ismerek olyat aki igen. (Még Mac-es pólóval is rendelkezik, és komolyan leírta, hogy think different. Na ezt kapd ki!) Na azzal van bajom. Az én telefonom pl. Nokia E51, a kocsim meg Mazda, de ha valaki Nokia blogot üzemeltetne és nedves bugyival várná minden új Nokia telefon megjelenését, azt ugyanúgy kiröhögném. Ahogy azt is kiröhögném, aki szerint a Mazda csodaautó, mert japánban dobálják össze, ellentétben pl. a Toyotákkal.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:46:09

Mac OS X-et pedig használtam (nem a saját gépemen), szép-szép de ennyit pízt nem adnék ki érte.

T1GRIS 2009.03.08. 21:50:09

@Nadsat: Akkor örülök. De komolyan. Mennyivel jobb olyan véleményt olvasni, ami azzal kezdődik, hogy "ismerek olyat, aki", mint ezt: "Az iPhone-ról nincs mit mondanom, ha valaki megvette, és tetszik neki, az megérdemli. Akit nem zavar, hogy semmit sem lát Bluetoothon, az összes csatlakozó a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült és a killer app egy mozgásérzékelős sörkitöltő baromság, az nem modoros, hanem egyszerűen síkhülye."

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:55:25

@T1GRIS: Igazad van, ezt pontosabban is megfogalmazhattam volna. Szóval: Aki képtelen látni az iPhone hibáit (pl Bluetooth-bajok, MMS és Java támogatás hiánya), elvakultan rajong érte, és nem sajnálja a pénzt ezért a túlárazott készülékért, az vagy síkhülye, vagy bekajálta a számomra érthetetlenül ajnározó kritikákat (2007-ben a Time magazin szerint az iPhone az év kütyüje volt. Csókolom, egy 2G-s telefon ennyiért?)

stellaz1 2009.03.08. 21:55:47

az iphone konkrétan egy jólsikerült darab

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:59:40

@stellaz1: Ismerősömnek céges - Brokernet - telója egy iPhone, a Bluetooth eléggé felcseszte az agyát, de engem nem is a telefon hibái zavarnak legjobban - az androidos cuccok se nagyon látnak mást Bluetooth-on - hanem a túlárazottság és a kritikák gyengekezűsége, amik az átlagjúzert nagyon megvezetik.

stellaz1 2009.03.08. 22:03:25

@Nadsat: hát jah, de ez már csak mindennel így van, van aki azért túlórázik minden eset a zombi gyárban, hogy vehessen egy inox hűtőt digitális kijelzővel, mert hát ugye...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.08. 22:24:08

@T1GRIS: részemről okés, "nincs tüske" ;-)

A szerkesztőségnek én meg csak örülök, mindig ittragad 1-2 hasznos olvasó, aki valamikor csak véletlenül tévedt ide.

Dr. Panasz Muki 2009.03.08. 22:50:25

Hú ez nagyon jó volt Nadsat! Remélhetek, egy új szerző a horizonton? ;)
Jómagam ;))) informacicus, otthon egy 512-es géppel, 4,5 éves :D nagyon sok minden van rajta, a nod32, ashampoo és a spybot szépen jól vigyáz a dolgaimra. Na meg egy olcsó 2GB-s laptop, viszont oda lehet adni a gyereknek, ha filmet néz/játszani akar/youtube-ozik, stb. én meg nem kapok infarktust.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.03.08. 23:19:49

@stellaz1:

csak az inoxhűtősök nem lepik el falkában azokat a blogokat, fórumokat, amelyeken az inox hűtőt fikázzák.

janomano 2009.03.08. 23:32:25

@T1GRIS: "Maradjunk tehát annyiban, hogy írtál egy szép hosszú valamit, amivel bizonyára nagyon meg voltál elégedve..."

Ezért aztán te erre írtál egy szép hosszú valamit, amivel bizonyára nagyon meg vagy elégedve... (had ne kelljen végigírnom!) :-)

Ez a blog még mindig arról szól, szerintem, hogy tudjunk magunkon röhögni. Mert, ha nem erről szólna, semmi értelme nem lenne az öncélú fikázódáson túl.

Szar lehet állandóan komolyan venni magad.
Muhaha!!! :-D

janomano 2009.03.08. 23:34:43

@stellaz1: Nade mit jelez ki az inoxhűtő "digitálisan"!? :-o

ddq (törölt) · http://inda.hu 2009.03.09. 13:18:44

ez egy bianko fikazos vendegpost, kikell cserelni benne a cegneveket/logokra utalast meg nehol modositani par termeknevet es instant felhasznalhato barhol barmikor barkinek. Ebbol a szempontbol hasznos poszt.
Amugy nem.

aboros 2009.03.09. 14:05:35

én valahogy egy olyan felhasználót se ismerek, aki áttért pécéről macre, de annyira szarnak találta, hogy aztán inkább visszatért pécére.

általában olyanok szeretik legjobban tudni, hogy mi és miért szar egy mac gépen, akiknek egyébként még sose volt olyanja.

szerintem a beteges mac és mac user utálat az sokkal modorosabb, mint a fanatikus mac imádat. előbbinek semmi értelmes indoka nincsen, utóbbi meg igen gyakran azért fejlődik ki, mert a termék amúgy kiváló minőségű. könnyű megszeretni.

kisebbik rokk 2009.03.09. 17:01:55

És a Mac sminkcuccmárkát ismeritek? Mi a véleményetek róla?

:-P

Reynald 2009.03.09. 17:08:38

Előkerestem egy szuper januári eszmecserét pár ismerősöm között facebookon:

XY loves his Macbook and is worried: it appears that SJ gonna die soon.

YZ: c'mon don't say that

ZX: hát igen, ez para. azért hiába tervez ive bácsi szép dolgokat, nekem az apple eléggé one-man-show-nak tűnik, milyen volt már a legutóbbi keynote is jobs nélkül

YZ: azert csak nem fog lehanyatlani a birodalom...

XY: Hááát, nemtom. Sosem lehet tunni, mennyi az egyszemélyi intuíció szerepe. A Dell is majdnem bedőlt, amikor Dell maga aszonta, kivonja magát - de tényleg! Mindenesetre: Firefox, Thunderbird, OO. Csak LR nincs Linuxra (meg M$ 2007, az a szép docx)...

Reynald 2009.03.09. 17:34:58

Amúgy ha valamelyikük olvassa, nagyon szeretem őket.
De tényleg.

aboros 2009.03.10. 12:01:23

nemrég jelent meg egy dokumentumfilm welcome to macintosh címmel. itt az egyik 'előzetese' elég jókat mondanak, pró és kontra.
pl: "it's not a religion, it's a computer"
www.youtube.com/watch?v=LApncvI0d2M

meg van egy másik 'előzetese' is, annak az a címe: "apple without steve jobs" .. na abban még érdekesebbeket mondanak. :)
www.youtube.com/watch?v=27MVvBPDKu8

kváziasszonyok gyöngye 2009.03.14. 21:07:06

nyilván több a felvágós mac-es.
a pc-sek mégis mire vágnának fel?! :)

KopaszMercis 2009.03.15. 12:21:27

fu de szar volt ez. Az egesz sarokkove az, hogy draga es beszarik.

Se nem draga, se nem szarik be.

Nekem rengeteg apple termekem volt es meg soha nem szart be egy sem, mindig popecul mukodtek. Amikor szejjel baszodott pl a laptopomba az alaplap, mert belecsapott a villam (tv is elszallt itthon meg egy rakas cucc) pl akkor 70-bol tudtam szallitas szervizdij mindennel egyut kicsereltetni. Hetfon delben kattintottam ra az eBay-en hogy buyitnow kinabol penteken du-n mar atvettem a megjavitott gepet a moszkva teren. Laptopot legutobb az usa-ban vettem amikor 140 volt a dollar. Semmivel nem volt dragabb, mint itthon barmilyen laptop. 16os iPod taccsom is ugy volt a megjelenes napjan mar itthon hogy vmi 60 rugoba fajt osszesen. Akkor tajt vettem HRP/CHS mittomen nagykerbol itthon egy 8-as kingstong pendrajvot 15-20 korulert. Ra egy evre eladtam 45-ert 1 hettel az uj taccs megjelenese elott. Azaz havi cirka 1 ezer forintba fajt a tortenet.

Az Apple csak a balfaszoknak megfizethetetlenul draga. Gondolom a cikk szerzoje is az a sok "jujj ketszerharomszornegyszer annyi" luzerrel.

Sracok, legalabb ne lennetek buszke arra, hogy hagyjatok magatokat megpuncizni.

marcivagyok 2009.03.18. 14:12:31

Gondoltam modorosan megjeygzem, hogy blogolvasók illetve azokat megalkotó csodaszemélyeknek föltétlen kötelező a "Tiszta Búza Tolltársaim, elég a multikultúrális mocsokból"
azaz
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere című remekbe szabott alkotása.
Ám már a blog elején lelepleztétek magatokat, úgyhogy vigyázzatok nehogy ti is egy lift aknában végezzétek:D

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.21. 21:18:38

Továbbá iAkármi típusú felirattal ellátott, árnykép + egyszínű hátteres avatarokat csinál.
süti beállítások módosítása