A modoros fotballista és a sportriporter

2009/02/08. - írta: Modor Tibi

Jó estét, jó szurkolást!

A mai alkalommal igyekeztem egy olyan posztot létrehozni, ami a lehető legkevesebb embert érint érzékenyen, valamint továbbra is leginkább a nyelvi bravúrokra összepontosítunk.

A ködös Albion cikkünk főleg a jó (természetesen külföldi) focit kultiváló, egyre terebélyesedő rétegről szólt, a mai bejegyzést viszont kedvencemnek, a 90-es évek magyar focijának és az azt körülvevő frappáns nyelvezetnek szeretném szentelni.

-Krisztián, gratulálunk a Stadler elleni bravúros győzelemhez, ezzel a 4-1-gyel a Nagykanizsa most felkerült a 12. helyre, és nagy esélye van az osztályozó elkerülésére.

-Köszönjük szépen, valóban nagyon odatettük magunkat: készek voltunk meghalni a pályán, Fortuna is végre mellénk állt, és most tényleg kijött a lépés - Mracskó Misi hatalmas gólt ragasztott a bal felsőbe.

-Most kaptunk a hírt, miszerint a Tiszakécske Békéscsabán 2-0-ra kikapott, így legközelebb Siófokon már elég lenne egy döntetlen is a bennmaradáshoz, hogy látod az esélyeiteket?

-Mi mindig csak a következő meccsre koncentrálunk, és nem foglalkozunk azzal, hogy közvetlen ellenfeleink éppen mit játszottak. Dajka Mesterrel tehát a Siófokra összpontosítunk: pár videó segítségével már fel is sikerült térképezni a gyenge pontjaikat. Reméljük és minden erőnkkel azon leszünk, hogy sikerüljön elkerülni a pótvizsgát.

-A Siófok kieső helyen áll, tavasszal mindössze 7 pontot tudott gyűjteni, nem lehet gond az iksz.

-Távol álljon tőlem, hogy lebecsüljem a Balaton-partiakat, a jelenlegi helyezésük nem tükrözi a valóságot. Jakab Csabiék tavaszi teljesítménye ne tévesszen meg senkit: ők ennél sokkal jobb játékerőt képviselnek, bárki ellen képesek a meglepetésre.

-Krisztián, még egy: a mai két góloddal átvetted a vezetést a góllövőlistán a fehérvári Waltner előtt, hogy vélekedsz az esetleges gólkirályságról?

-Engem nem érdekel a gólkirályi cím, minket kizárólag az izgat, hogy a csapat legközelebb is nyerjen és kiharcolhassa a bentmaradást.

-Köszönjük szépen a nyilatkozatot, az utolsó fordulóra meg sok sikert kívánunk! Itt áll a mikrofon előtt Dajka László is, a Nagykanizsa mestere. Dajka úr, a szünetben még 1-0-ra vezetett a Stadler, mit mondott játékosainak az öltözőben?

-Igen, a gólt figyelmetlenség miatt kaptuk egy pontrúgásból, ilyen elemi hibákat már a serdülő II-ben sem lenne szabad véteni. Mracskót és Tibert azonnal előretoltam azzal az egyértelmű céllal, hogy gólokat kell szereznünk. Szerencsére ez sikerült, bizakodva várjuk az utolsó fordulót.

-Dajka úr, köszönjük szépen és sok sikert kívánunk. Szintén itt áll a hazaiak edzője, Keszei Ferenc. Feri, mi történt a csapattal a félidei 1-0 után? Úgy tűnt, meglehet a három pont.

-Igen, az első félidőben a csapat maximálisan betartotta a megbeszélt taktikát, de a vitatott körülmények között esett egyenlítő gól megzavarta a fiúkat; a második és a piros lap után pedig összeomlottunk, csak az eredmény után futottunk. Úgy érzem, nem voltunk ott fejben a második félidőben, a Nagykanizsa küzdeni akarásban nőtt fölénk.

-Úgy gondolod, hogy a Kanizsa egyenlítő gólját valóban lesállás előzte meg?

-Nem az én tisztem ezt megítélni, de nem volt egyértelmű a helyzet. Az a gól, amit a bíró megad, ráadásul nekünk így se lett volna szabad kikapnunk, mindig egy góllal többet kell rúgni, mint az ellenfél. Sajnos ez a három pont a végelszámolásnál nagyon fog hiányozni.

-A Stadler FC már biztosan megőrizte első osztályú tagságát, a 8-10. hely között végezhet matamatikailag, mennyire motivált a csapat?

-Nem számolgatunk, az a célunk, hogy az utolsó fordulóban is nyerjünk a III. Kerület ellen. A nyáron mindenképpen erősíteni szeretnénk, Stadler úr a következő szezonra az első 6 hely valamelyikét tűzte ki célul. A nyár végén Cipruson fogunk edzőtáborozni, ott szeretnénk majd pár szerb, illetve kongói játékost tesztelni.

-Köszönjük szépen, Feri. Kedves nézőink, megtisztelő figyelmüket köszönjük, a végeredmény 0-1-gyes félidő után: Nagykanizsa - Stadler: 4-1. Visszaadom a szót a stúdiónak, Robi bácsi?

-Igen, Pista, köszönjük. Itt van velünk a stúdióban Aranyos Imre, a Csepel kiválósága, Imre, te hogy láttad a mérkőzést? A Stadler mintha elfáradt volna a végére.

-Valóban, a csapat látszólag nem tartotta be Dajka Laci utasításait a második játékrészben, és egy fegyelmezetlenség megpecsételte a vendégek sorsát. A Kanizsa győzelme még ilyen arányban is megérdemelt. Úgy érzem, a szerencse is elpártolt ma tőlük. Az utolsó fordulóban persze még javíthatnak, és odaérhetnek akár a 8. helyre is.

-Imre, megjártad a magyar első osztály több csapatát, így 31 évesen mik a további terveid?

-A TF sportmenedzseri szakát végzem levelezőn, jövőre lesz az államvizsgám. Ezzel egyidőben szeretném megszerezni az UEFA-licenszet, és vannak Belgiumból, Izraelből, Ciprusról is érdeklődők, szeretném még magam pár év erejéig kipróbálni külföldön is.

-Nos, a belga, izraeli, ciprusi bajnokságok nem feltétlenül a színvonalukról híresek, vagy rosszul látom?

-Ez egy téves elképzelés, mindhárom országban nagyon szeretik a focit, a mérkőzéseket rendre 5-10 ezer szurkoló előtt játsszák. Cipruson olyan körülményeket biztosítanak a játékosoknak, amikről mi itthon még álmodni se mertünk volna. Bizony, ultramodern utánpótláscentrumok, az igazolt játékosok száma meg arányaiban véve kétszer annyi, mint Magyarországon. Nem lehet már arról beszélni, hogy vannak sporthatalmak meg kis országok, a feltörekvő futballnemzetek és a hagyományos nagy csapatok között egyre inkább kiegyenlítődni látszanak az erőviszonyok. Erre ékes példa az Apoel Nicosia vitézkedése is az UEFA-kupában, akiket a végén csakis az elődöntőig menetelő Chelsea állíthatott meg, idegenben lőtt több góllal.

-Imi, köszönjük szépen, hogy eljöttél hozzánk a stúdióba, az elkövetkező évekre sok sikert kívánunk!

-Köszönöm a meghívást.


*A neveket-csapatokat direkt variáltam mindenféle logikát mellőzve, senki ne javítsa ki vélt tárgyi tévedésemet :-)

Szerencsére maradt még bőven a bölcsességekből a következő alkalomra is, talán újra visszatérünk a színvonalas focihoz, de lehet, hogy előbb továbblépünk a magyar kispályás hobbibajnokságokra.

32 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klárensz 2009.02.08. 13:08:56

Ez a poszt nem tetszik, nem vicces.

huhujje 2009.02.08. 13:25:14

@Klárensz: vissza gomb. kevesebb időbe kerül, mint kommentet írni.

feltételes reflex 2009.02.08. 14:21:41

Én ezen a blogon mindig tanulok valamit.

Mikor lesz már végre Modor FC-s sportsál?

Szurkolok önöknek ;)

feltételes reflex 2009.02.08. 14:23:39

(most elképzeltem egy Modor FC futballozásos mozgásművészetét, és nagyon röhögök)

2009.02.08. 14:57:23

király ez a poszt, főleg, mert az egész szöveg egyetlen nagy modorbomba :), és még szól is valamiről. értékelhető irodalmi teljesítmény!

szeretnék én is rendelkezni azzal a képességgel, hogy az öt mondatban összefoglalható tartalmat egy egész oldalon keresztül meséljem el. :)

Klárensz 2009.02.08. 15:13:29

@huhujje: ugyanez rád is vonatkozik

A cím felajzott, de aztán nagyot csalódtam, ezek sablonszövegek ugyan, de semmi modoros nincs bennük (nem eredetinek látszó közhelyek, hanem csak a tényekre koncentrálnak), pláne nem viccesek. Mondjuk egy Farkas Norbert bestof-ot vártam, na ő a modoros sportriporter, modoros fotballista meg nincs is, modoros fodballszurkoló annál inkább, róluk szívesen olvasnék. Ebből a témából sokkal többet ki lehetett volna hozni.

A "ködös Albion" is csak a felszínt kapirgálja, de az tényleg modoros és vicces.

hitomi 2009.02.08. 15:46:05

@feltételes reflex: olyan sálat kérek én is :P

janomano 2009.02.08. 19:01:54

Az értelmiségi vonal azt súgná, hogy pufújpufúj és a focimeccsek vonatkozásában én is így vagyok nagy általánosságban, de a multkori eb meccseit majdnem mindig végignéztem, mert jó meccsek voltak. :-)

Egyébként hidegen hagy a dolog.

janomano 2009.02.08. 19:05:59

@feltételes reflex: Persze, mert a csajok mindig csak a partvonalról... :-)

Crouch 2009.02.08. 19:31:57

90-es évek magyar focija a legjobb.

"parázs meccs volt" "nem volt magas a színvonal de hajtottak a küzdő felek" "győzelmet érdemeltünk volna" "Lipcsei Peti szabadrúgásgólja nélkül elment volna ez a rangadó, Péti ma remek formában futballozott" "Illés Bélá egy nagyobb külföldi bajnokságban is megállná a helyét"

"Hrutka nagy lövés-bedobás"

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.02.09. 09:54:28

@hitomi: Nem tudom, tervezi-e a Tibi. :) Autóstáska is fasza lenne.

reparon 2009.02.09. 10:58:00

szerintem szar poszt, minden eddigi sokkal jobb volt, pedig voltak gyengek

érdektelen 2009.02.09. 11:09:24

Akkor most bejött a csapatnak a papírforma?

Wagner Úr 2009.02.09. 11:21:37

Rá se ránts Tibu, ez a poszt kibaszott jó. Aki leszólja, az nem látott még Szaknévsor tizenegyes-rúgó párbajt Roth Ferivel a kapuban. :-)

Magyarnaba 2009.02.09. 12:34:11

Dögunalom, 0-0, a játékosok, mint az őszi legyek kóvályognak a második félidőben is: "Aki először talál be, az ma megnyerheti a mérkőzést"

Ha valaki a meccs vége felé 2 gólosra növelte a különbséget: "Eldöntötte az összecsapást"

Örök Knézy-mondatok: "Nem zavarbahozhatatlan ez a portugál/svéd/brazil védelem!"
"Ezen a szinten ez már rutinnak számít"

Tettleges modorosság: Urbányi István kikockázott, filctoll-szerű animációval bekarikázott és -nyilazott meccsjelenetei, ebben már vannak lelkes követők is.

Egyáltalán, a sportriporterek által (főleg a kereskedelmi tévéknél) a magyar bajnoki meccseken arénahangulat tettetése, erőltetett üvöltés az interjúk alatt, mintha a tömeg hangorkánja elnyomná az ő hangjukat, pedig csak 3 nyugdíjas kurvaanyázik a háttérben.

Offolás, de pár éve volt (nem emlékszem a riporter reagálására, ha volt is): valami vasárnapi meccsen kinn volt egy molinó az egyik szektorban, hogy: "Jó ebédhez buzi Léderer"

Jaj, aranybánya ez és nincs is sport1-em! Imádom a magyar focit, akármilyen szar...

Dr. No 2009.02.09. 15:11:28

90-es évek közepe, Lehotán végiggurul a labda és leesik róla anélkül, hogy bármit kezdeni tudna vele: "Világklasszis megoldás volt."

nácivadász tűsarkúban 2009.02.09. 15:40:49

"-Krisztián, gratulálunk a Stadler elleni bravúros győzelemhez, ezzel a 4-1-gyel a Nagykanizsa most felkerült a 12. helyre, és nagy esélye van az osztályozó elkerülésére."

tessék már megmondani, ezt hogy lehet modortalanul közölni???????

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.02.09. 18:27:08

tiborom aztat nekem hidd el, hogy ez kurva jó volt ám.

a nagybajszos villám mracskó nekem amúgy is a favoritom, meg persze az aranyból mindegyik, plókai, bánfi, illés, halmai, dombi, orosz, a dekázó mester koszta stb.

még egy szép nyilatkozat volt az a hrutka robitól, amikor nyilasi mester - egyetlen általa is ismert taktikai húzással - felküldte fejelni egy gólos hátrányban a zöld sasokban, aztán néha bólintott is az öreg zseni, szov egy ilyen meccs után gratuláltak neki mint a meccs legjobbjának, kérdezték mi a titka: "a tibibá, a nyilasi tibibá megmondta az utasítást, a taktikai utasítást, és mi végrehajtottuk az utasítást, a taktikai utasítást"

johnny drama 2009.02.10. 01:40:36

Az új igazolás története:

Bemutatás:
Nagyon megörültem, amikor megkerestek a Lódarazsak, mert már gyerekkoromban is nekik szurkoltam. Nem szokásom az ígérgetés, de annyit mondhatok, hogy minden edzésen és meccsen 110 % -fogok adni, hogy dicsőséget szerezzek a klubnak és a szurkolóknak. Persze érdekel a külföldi szerződés, szívesen kipróbálnám magam mondjuk a ködös albionban, de most az az első, hogy bekerüljek a kezdőbe és címeket nyerjek a lódarazsakkal.

Az első meccsek után:
Az idénykezdés valóban nem sikerült a legjobban, de ez betudható annak, hogy sokan vagyunk új játékosok, idő kell az összeszokáshoz, de Dajka mester kiváló pedagógus, biztos vagyok benne, hogy még 1-2 forduló, és az idény eleji formánkat felváltja majd a kombinatív, rövidpasszos, hollandos játék, ami edzésen már nagyon jól megy.

Téli szünetben:
Sajnos az őszi szezon nem úgy jött össze, ahogy terveztük ennek rengeteg oka van. Nem akarok magyarázkodni, de a magyar bírói kar nem fogadja el, a mi kemény angol stílusú játékunkat, és volt még néhány kétes ítélet döntő szituációkban, de még egyszer mondom nem ezen múlt. Dajka mesternek nagyon sokat köszönhetünk, de őszintén szólva érett a váltás, biztos vagyok benne, hogy az új albán edzőnkkel a ciprusi edzőtábor után szárnyalni fogunk, és odaérünk a nemzetközi kupaszereplést érő helyre. Az új külföldi igazolásokat minőségi erősítésnek tartom.

Szezon (és szerződésbontás) után:
Az elmúlt egy év maga volt a pokol. Ősszel még az alapfizetést csak-csak megkaptuk, de tavasszal már az is elmaradozott, ilyen körülmények között nem lehet csak a futballra koncentrálni, ráadásul az albán edző a saját embereit játszatta a posztomon, nem voltak egyenlő feltételek. Ezeket a légiósokat egyébként még magyar szinten is gyenge játékosoknak tartom, és ezzel a többiek is egyetértettek, nem csodálom, hogy klikkesedés alakult ki az öltözőbe, és a csapat majdnem kiesett. A szurkolókat nagyon sajnálom, de értsék meg a futbalista is csak ember, nem tudja magát függetleníteni a körülményektől. A szerződésemet tegnap közös megegyezéssel felbontottuk, úgyhogy szabadon igazolható vagyok, voltak már külföldi megkeresések, valószínűleg Belgiumban vagy Ausztriában folytatom.

Következő szezon eleje, bemutatás:
Nagyon örülök, hogy a Méhekhez kerültem, ez elsősorban érzelmi döntés volt a részemről......

és a történet folytatódik.

dr. Wilbur Swain 2009.02.10. 13:57:52

@izomtibor: "a tibibá, a nyilasi tibibá megmondta az utasítást, a taktikai utasítást, és mi végrehajtottuk az utasítást, a taktikai utasítást"
ez olyasmi, mint egy Belga-dalszöveg :D

éjjelnap.pál 2009.02.10. 14:33:54

@izomtibor:

Hrutka nem János volt, vagy legalábbis Rudi?

Nem tudom, hogy csak én nem éreztem-e elég kihangsúlyozottnak, hogy a futballedző-kommentátoroknál kb. minden harmadik-ötödik szólás vagy közmondás, amit használnak ilyen két közmondásból született hibrid. Ilyen "nem akarok lándzsát törni xy felett" meg hasonlók. Tornyi különösen jeleskedett ebben a műfajban.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.02.10. 20:22:58

@éjjelnap.pál: de, hrutka "rudi" jános, de jánosnak talán csak az anyja...de az sem biztos

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.11. 00:03:19

@izomtibor: a fotballistának ez vagyon a dolga. Bicskei báét is megfogadta ezek szerint, amikor Stelea hálójába küldte a zsugát. Nem beszélve a ködös albioniak becses cerberusáról, Seamenről.

Sajnos kevés a külföldi születésű fotballista, akiknél csodálva hallgathatjuk a tárgyas-tárgyatlan ragozás miatt elrontott mondatokat, de őket mindig szerettem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.11. 00:04:20

@johnny drama: leginkább a Ferencvárosban jön rá mindenki, hogy igazából mindig is fradista volt :-)

Dr. Panasz Muki 2009.02.11. 22:49:38

Nagyon szép helyzeteket csinált a Siófok, de végül a Kanizsa nyert több rúgott góllal. Hiába, a focit gólra játszák!

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.02.12. 00:56:42

"A labda gömbölyű, szóval a fociban bármi megtörténhet."
"Leginkább a biztos védekezésből felépített gyors kontrákkal szeretnénk operálni." (Ez olyan Bicskeis)

TaDaM87 2009.02.20. 15:55:21

a pettyes túljut a tehetetlen hálóőrön, és a kapufáról (ami persze ma már nem fából készül) a hálóba zúdul. életerős bomba volt. zeng-zúg a lelátó, igazi latinos hangulat a félegyházi stadionban. ezzel megszerzik a hőn áhított vezetést, de még korántsem felhőtlen az öröm; nem akarnak előre inni a medve bőrére.

Boz Cordolla 2009.04.06. 22:01:02

Bocsánat, tudom, hogy csak szőrmentén kapcsolódik, de nem járna nekünk egy mélyreható Palik László-elemzés? Nyelvhasználatilag, Forma-1-ileg, jófejileg?
süti beállítások módosítása