A ködös Albion

2008/10/29. - írta: Modor Tibi

 

Modor Tibi ma is sziporkázott beosztottainak, gitárkísérettel előadott pár nótát vendégeinek, de utána felöltötte elmaradhatatlan farmermellényét.

Mindig repes a szívem, ha valami izgalmas kis napi hírmorzsát találok, hasonlóan frappáns fejléccel.

Újságírásban, főleg a sport területén kell fokozottan ügyelni a szóismétlésekre, ami szerencsétlenségükre hasonló idétlen megnevezések használatára kényszerít:

  • a plávik (=jugoszlávok, jelentése "a kékek", mezük színére utal)
  • a taljánok
  • az Ágyúsok (=Arsenal)
  • >>edző vezetékneve behelyettesíthető<< mester tanítványai
  • a rossonérók (=AC Milan, a "piros-fekete" magyarosított többesszáma)

Írásban persze mindez megbocsátható, még ha meghatározott sorrendben is követik egymást az egyes szinonimák.

Az igazi modoros viszont mindezt egy sportszakmai beszélgetés során szóban is élvezettel használja, saját felkészültségét fitogtatandó.

Egy igazi modoros született rajongója és ismerője a Premiershipnek, a Serie A-nak - 1-2 régivágású még a Bundesliga megszállottja. Egy magyar bajnoki mérkőzés látogatása v. akár megtekintése viszont szóba se jöhet nála! Ő a jó focit szereti.

16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Erika Zangolna 2008.11.02. 08:17:43

volt egyszer egy ismerősöm, pályaválasztás előtt. kérdeztem, mi akarsz lenni. mondta, sportújságíró. kérdeztem, miért? mondta, mert az olyan kreatív (és persze oda volt protekciója) mondom neki, mit hívsz te kreativitásnak? hát hogy az ő agyából származik, amit mások olvasnak. hát roppant kreatív valóban. az egyéniség kibontására kb. 0 lehetőség van. az emberek ugyenis nem az újságíró stiláris bravúrjai miatt vesznek sportot, hanem, hogy megtudják belőle, hogy mit nyilatkozott XY ezdő a megalázó zakó (modoros) után.

na jó talán 1-2 kivétel van, aikiknek tényleg hallotam/olvastam eredeti és vicces gondolatát. egyébként érezhetően majd megszakadnak a nyomorult sportújságírók, hogy a száraz tényeket: meccs eredménye, góllövők, stb. ne ugyanazokkal a szavakkal kelljen egész életükben leírni / bemondani.

így született a góllövésre az ágyúzás, az eredményesnek levés, a hálóba találás, a kapusra a kerberosz meg a cerberus, meg persze a hálóőr.

de ugyanez igaz az autós újságírókra is: motor helyett aggregát meg erőforrás, nyilván nem a szóismétlés ellen, hanem az individum szikrányi megvillantása értekében születnek ezek a nyomorult kifejezések. szar lehet nekik.

mészöly sámán · www.labdabiztos.blog.hu 2008.11.02. 09:05:04

Van egy fejlettebb változata a külföldi foci szopóinak. Amelyik a futballistát a keresztnevén szólítja, mintha haverok lennének.
Láttad mekkora gólt lőtt az Alex?
Dinho zseniális...
Kéne egy Rhino a mi csapatunkba is!
Az igazi régivágású, persze itt sem képes visszafolytani latinos műveltségét, és olyan labdarúgókat is bevet, mint McManaman. Steve volt a kedvencem...
Kukába az összessel.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2008.11.02. 11:40:08

Olvasod ezt, Tibi? Nem vagyunk egyedül a nézeteinkkel. :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2008.11.02. 11:43:22

Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan megtaláljuk a rokon lelkeket :-)
Megyek, megnézek egy humorbonbont (vicces sörreklámot)!

laller737 2008.11.02. 16:14:36

Gyerekek zseniális ez a két blog, nagyon eltaláltátok :-D

"fejben fáradtunk el"

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.11.03. 09:31:43

A legjobb lehetőség a kibontakozásra, amikor a "nemzeti tizenegyek" "mérik össze erejüket" (intermezzo: "ha nem tévedek nagyot", az indexesek egyszer végignyomtak egy teljes online közvetítést ebben a stílben), mert akkor a nemzeti karaktert, szokásokat stb. remekül fel lehet használni sokmindenre: a csapat szinonimájaként ("spagettifalók"), egyes mozzanatok kvázi-indoklásos illusztrálására ("franciásan könnyed megoldás", "németes precizitás jellemzi") ésatöbbi.

Romanista 2008.11.03. 11:11:35

valamelyik EB-n vagy VB-n volt az, amikor Figo berobbant és a kb 3-4 kommentátor mind másképp mondta a nevét (Figu, Figó, Fígó, Fígo) mert ők aztán mind annyira tudták. persze Figo behelyettesítendő bárkivel.
ja és ilyenkor mindig hozzá teszik "ő így mondaná a nevét/mutatkozna be" vagy "amint egy portugál kollegától megtudtam"

retroflexus 2008.11.04. 20:18:58

a magyaros technikátok lenyűgöz. Látszik, hogy fejben dől el minden.

Nagykevély 2008.11.06. 09:17:57

Néhány sporújságírói gyöngyszem:
Bede játékvezető sípszavára a labda elindult 90 perces vándorútjára.
Murinnyó/Venger/Csertői olvassa a játékot.
Kassai nagyvonalúan vezette a mérkőzést, a kisebb szabálytalanságok felett szemet hunyt, de a szándékos durvaságokat megtorolta.
Az olaszok minden nagy torna elején gyengélkednek.
stb...stb...
de a kedvencem régmúltból: Disztl, a "szakállas cerberus"

mjollner 2008.11.06. 10:45:49

Bár nem foci, de én a Forma1-es közvetítésekn szoktam kiakadni.

Miss Marple 2008.11.06. 13:03:22

"Azzurrik" volt már? És a "gólnélküli döntetlen"?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2008.11.11. 23:15:21

Úgy érzem, még sok sportos bejegyzést fog intézni az Edző bá :-)

marvlev 2008.11.13. 10:01:37

labdát hallottam egyszer "fehér mámor"-nak nevezni.

kardinálispinty 2009.05.29. 11:45:53

Emlékeim szerint Cerberus mindenkit beengedett, csak senkit ki...

hasonló képzavar még az "Élet egy körhinta: egyszer fent, egyszer lent" (nemám hinta, baszki, KÖRhinta).

Hasonmás 2009.09.02. 17:23:45

Ne haragudj Modor Tibi, de ez most arra jó, hogy minél több ember benyöghesse általa megunt focival kapcsolatos kifejezéseket (Zebrák, vörös ördögök, taccs, kakasülő, tizenegyesölő, szamba), majd mindenki elégedetten felismerje és újrakiröhögje azokat? Az élet minden területéről lehet ilyen bejegyzéseket írni, de nem tudom, mi ebben az egészben az olyan nagy poén.
Vicces a jómodoron röhögni időnként, mint pl. anno a Magyar Naracsban, később a Matulában volt 80 tabu címmel egy cikk, majd a folytatása, de erre külön nagyszabású blogot építeni már elég erőltetett dolog. Az az érzésem az olvasása közben, hogy a kevesebb több lett volna. Sokszor erősen izzadtságszagúak és erőltetett mosolygásra késztetőek a bejegyzések és a kiragadott kifejezések. Nem bántásból mondom, de ez nagyon messze van pl. a Szlengblogtól vagy az IIT-től, annak ellenére, hogy egy lapon emlegetik minhármat.
Nem tudom te hogy érzed. Én csak gondoltam leírok pár dolgot, hogy elgondolkozz rajta. Ha komoly érvekkel (nem 1-2 lerázós szmájlival vagy poénnal) állnál elő egy esetleges válaszban és meg tudsz győzni, hogy nincs igazam a néhány észrevétellel kapcsolatban, állok elébe.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.02. 21:19:13

@Hasonmás: jól mondod, az élet minden területéről. Hogy kinek mi tetszik benne, az változó, de szerencsére sokan szeretjük saját magunkat.

A Szlengtől meg IIT-tól persze, hogy messze van. Sőt: EPIC kurva szar.

Mindenesetre a blogod frankón vicces.
süti beállítások módosítása