12 csalhatatlan jele, hogy a multicégek = a megvalósult diktatúra

2016/02/26. - írta: Modor Tibi

Hallom, nagy az ijedelem a közszféra egyes területein, hogy egyre nagyobb a terhelés, jelenteni kell egymásról, portfóliót kell készíteni, ráadásul a főnököd se mindig az, akit te vagy a gyerekek közfelkiáltással szeretnének.

Pedig ez nem más, mint a Szt. Piac, a versenyképesség - a sikeres jelen és a biztos jövő - maga a haladás. Hiszen a multiknál mindig is így volt, amióta világ a világ. Nem hiszed? Akkor most idesüss:

 

  1. Intézményesített besúgás, jelentés: az éves értékelés alappillére, ún. 180- és 360 fokos jellemzések, általában névtelenül. Pozitívumok, és persze "fejlesztendő területek", állítólagos konstruktív kritikák. Ha valami nem tetszik, beszól, sapkában ül az ebédlőben vagy hasonló - akár csak egy alkalommal is - szépen beleírod a jellemzésébe mint építő jellegű észrevételt.
  2. Szektásodás, személyi kultusz: heti, havi állománygyűlések, dobolás, éneklés, állva tapsolás, CEO nevének ütemes skandálása, céges himnuszok és indulók, egyenpólók, humortalan, szar viccek. És sajnos muszáj mosolyogni meg nevetni - de csak akkor, amikor a főnök viccel.
  3. Nepotizmus, holdudvar-építés: Friend Referralnak hívják, de ugyanaz. Hozd a céghez a haverjaidat, ajánld be őket! Még pénzt is kapsz érte. És mindenki jól jár: nekik lesz álláskájuk, mi leinformált, megbízható embereket találunk - ráadásul olcsóbban, mint egy rabló fejvadásztól.
  4. Listázás: bizony listáznak és pontoznak, értékelnek mindenkit teljesítmény, kultúra (simulékonyság), viselkedés (intro- vagy extrovertált, lojális vagy esélyes-e, hogy felmond), tudás, képzettség alapján. Ezek a listák léteznek! És bizony van olyan, hogy Bottom 3 out, azaz a gyengén teljesítőket tudatosan lemorzsolják az évek során. Ha nem tetszik a pofád: kulturálisan unfit vagy, ennyike.
  5. Diszkrimináció: az előbbiekkel összhangban akár a javadalmazás is változhat. Nem elég az, hogy magad szerint te jó és okos ember vagy; egyéb ürügyekkel lehet, hogy kevesebbet fogsz keresni, mint a többiek. Sőt - ha nem titkolod politikai hovatartozásodat, ami egészségesen szélsőjobboldali, az azonnali eltávolítást is eredményezhet.
  6. Kémkedés: beleolvasnak az emailjeidbe, ha úgy adódik. Nem nézegethetsz vagy küldözgethetsz akármit a céges hálózaton. Mi több: a céges hívásokba is belehallgatnak - és értékelik ez alapján az ügyfélkezelés professzionalitását, stílusát, minőségét. Mindezt minőségmenedzsment címszóval...
  7. Kötött munkaidőre kényszerítés: műszakok vannak, törzsidő, jelenlét. Ha nem jársz be dolgozni, akár ki is baszhatnak idővel. Előfordulhat, hogy a napi 8 órába nem fér bele a munkanap.
  8. Túlterheltség: mind mondottam volt, kurvára túl vagyunk terhelve. Hihetetlen, de a bruttó 8 és fél óra nem mindig elég, sőt: elvárt 1-2 órával többet lehúzni, és a hivatalos időn túl is készenlétben állni. A munka a munkaidő végével nem ér véget.
  9. Szabványosított egyenmunka: szabályok, előírások, számviteli politika, beszerzési szabályzat, Genehmigungsmatrix és hasonló jogszabályok. Nem dolgozhatsz csak simán úgy, ahogy te jónak látod - sőt, még bele is néznek mások. A dokumentáció kötelező, idétlen verziószámokat kell vezetned, holott mindenki úgyis tudja, hogy a tudás a legjobb helyen: a kobakodban meg a mindentudó füzetedben van. Megölnek minden kreativitást, dobozokba kényszerítik szárnyaló sas lelkedet.
  10. Portfólió, minőségbiztosítási rendszer. A munka- és értékelési porfólió itt is létezik: CV-nek, rezümének, referenciának hívják. A személyes márkájukat építgető kis modoros köcsögök pedig még ki is domborítják ezt, lehetőséget látnak benne.
  11. Lehetetlen beszerzési, jóváhagyási rendszerek: ha szeretnél egy normális telefont vagy headsetet, jobban jársz, ha megveszed magadnak. Úgy alkottak meg minden szolgálati útvonalat, hogy fájdalmas és hosszadalmas legyen - inkább bele se kezdj. 
  12. Beleszólnak, hogy nézzen ki az asztalod: auditálják, beleturkálnak, lefényképezik. 5S-nek és/vagy clean desk policynek csúfolják, de igazából itt is a személyiségedet gyalázzák meg.
  13. Vezetőség: nem feltétlenül az, akit megszavaznátok, hanem bizony néha odarakják. Hiába imádja mindenki a Füles Szabit, hiába ő a társaság központja és a szíve, sajnos a külföldi majmot teszik meg igazgatónak. És ő hozza a sleppjét, a régieket pedig lefejezi, kibassza. És azt kell csinálni, amit mond, mert aztán téged is kibasznak.
  14. Véleménydiktatúra: ha esetleg sztrájkolni akarsz, üzemi tanácsot vagy szakszervezetet keresel vagy rájuk hivatkozol (ami nincs), akkor picsán rúgnak. Ha fel mered emelni a szavad nyilvánosan a tulajdonosok vagy az igazgatóság ellen, esetleg lecigányozod a facebookon, simán kirúghatnak.

 

Szóval, kedves pedagógus embertársam - mint látod, sajnos a világ a szép, új 1984 felé halad.

Megmondják, ki legyél, és hogy legyél.

Nyiss pékséget... 

25 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sdani 2016.02.26. 09:01:29

"Nyiss pékséget... "
Annál jobban meg se tudod szívni: megnyitod a pékséget, majd hiába hirdeted az állásokat, nem tolonganak a minimálbérre a pékszakmunkások... a végén mégkénytelen leszel te dagasztani a matériát. :D
varosban.blog.hu/2016/02/23/itt_verezhet_el_a_magyar_gasztroforradalom

Május 40. 2016.02.26. 20:31:33

Multinál dolgozni legjobb. Igen, a sok 5S, lean, kaizen szarságok végett könnyebb helyettesíteni, ha kibasznak, viszont a következő munkahelyen könnyebb a beilleszkedés is. Néha jó is, ha kibasznak, legalább új helyeket is megismersz a kiküldetések során.

Hentes pékné módra 2016.02.27. 23:16:51

Őszintén: mit dolgoznak a nagy irodákban az emberek? Mi az a papírmunka amit manapság egy szoftver nem tud elvégezni?
Komolyan érdekel, mert akárhányszor megkérdezek egy aktakukacot 10 percig magyarázza milyen management meg audit meg lean akármi, de szerintem csak fénymásol meg emailt továbbít.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2016.02.29. 19:44:18

Hoppá, Tibor! Még a végén kiderül, hogy egy helyen dolgozunk ("a céghez a haverjaidat, ajánld be őket! Még pénzt is kapsz érte. / az éves értékelés alappillére, ún. 180- és 360 fokos jellemzések").

Nálatok sem lehet szinte sose beférni az emeletenkénti teakonyhába a dagadt kolléganők irdatlan picsájától? Itt legalább napi 3-4 órán át megy a kirekesztés…

Csak azért, ha valaki multira vált, nem árt tudni, milyen fába vágja a fejszéjét.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.03.01. 14:48:07

Nálunk az új spiné azzal kezdte, hogy kijelentette: "imádok férfiakkal dolgozni, de a a wécében KAKADARABOKAT találtam ! Tessenek használni a kefét és kisdolguk végeztével hajtsák le az ülőkét!"

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.03.03. 21:31:49

Nálunk mikor fogja bemondani a tévé, hogy az elkövető "kokéjzsön"?

2016.03.07. 14:01:46

Mondjuk nyíltan szélsőjobbos nézeteket vallani azért lenne necces egy multinál, mert a kollégák nem kizárólag azonos rasszba, nemzetbe, kulturkörbe, stb. tartozó emberek. Kicsit fura lenne, ha a skinhead kolléga nyíltan azt vallaná, hogy a "sárgák" alsóbbrendűek, miközben ázsiai munkatársakkal dolgozik együtt. Mondjuk valahol az is necces lenne, ha mondjuk egy bankban dolgozó ember a ma divatos, youtube videós összeesküvésekre alapuló pénzügyi nézeteket hirdetné. Vagy egy autóipari cég dízel részlegén nyiltan hirdetné, hogy tiltsuk be a dízel autókat.

2016.03.07. 14:01:57

@Hentes pékné módra:
Nem is hinnéd mennyire sok droid munka van, amire még nem írták meg a teljes automatizálást elvégző szoftvert. Általában az ördög a részletekben rejlik, az egyszerű esetek könnyen automatizálhatóak, de a speciális esetekből mindig minden ágazatban sokféle van.

Szornyeteglajos 2016.03.07. 14:14:21

Amikor a multi S-es alsógatyáját rá akarták húzni a közoktatás XXL-es valagára, valahogy megfeledkeztek arról, hogy a multi jobbára minőségbiztositott anyagból dolgozik, hozza-már amikor-az eredményeket.
Mivel gyereket csinálni majdnem mindenki tud, a közoktatás anyaga elég széles skálán mozog, már ami a minőséget illeti: nálunk pl. az oszályból egy gyerek apukája most szabadult, másiké tavaly, a harmadiké ül. Nem kérdeztem, de a gyerekek képességeiből itélve nem gazdasági cselekményekért került C-vágányra egyik sem. Három fő nevelőszülőknél él, ketten havonta látogatják anyukát, egy főre már a harmadik éve nem kiváncsi az anyja. Egyik gyerek egy saccra 35m2-es osb-ből összetákolt "házban" él 3 testvérével.
És persze ott vannak, akik tehetségesek, velük több a sikerélmény, de munka is van nyilván.
Nem beszélve arról, hogy az elmúlt 25 évben a legkülönbözőbb elméletek mentén létrehozott oktatási módszerekkel, modellekkel kisérleteztek a gyerekeken, hogy optimalizálják az eredményt. Olyanokkal is, amik egyszerűen nem működtek, csak valaki 4-5 év tanitás utn kihozott egy új módszert úgy gondolta, mint a mesebeli kisfiú, aki akkorát akart szellenteni, mint az apukája. Aztán végül besz@rt.
Aztán jön a portfolió, amiben hazudozhatnak a tanarak, hogy milyen szépek, és ügyesek. Ezt megnézi egy olyan tanár, aki soha nem szerette a gyerekszagot, ezért beküzdötte magát valamilyen pedagógiai intézethez egy kényelmes irodai székbe.
Azaz: egy hazugságokkal tűzdelt rendszert felváltanak egy hatékonyabbnak hazudott, de olcsóbbnak tűnő hazugságokkal tűzdelt rendszerre.
Azt nem irom, hogy egy multinál egy 25 főt oktató, munkájukért felelős felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló Br.230E-t keres-e, mert van, ahol még ennyit se. És ez pont a nulla munkavállalói érdekképviselet eredménye, ami hatalmas baj, még ha nem is látjuk be.

Taxomükke (UK) 2016.03.07. 20:53:22

@sdani: Inkabb nyiss cukraszdat.
Termeszetesen Becsben.
:)

IndaMuncher 2016.03.08. 12:07:15

Tudom régi poszt, de azért a Clean Desk Policy bizonyos esetekben indokolt, főleg ha az adott helyet többen is használják. Valamint egyesek olyan mennyiségű szart képesek felhalmozni az asztalaikon, hogy az hányinger.

A clean desk sok esetben inkább ara utal, hogy ne hagyj kint olyan papírt amin confidential infó van.

De ha itt személyiség meggyalázásán azt érted, hogy az asztalodon gyűlő kupakok, ásványvizes flakonok és egyebek a személyiségét tükrözik az ott ülőnek, akkor az meg is érdemli, hogy lebasszák emiatt.

Mitya Ivanov 2016.03.20. 12:51:26

OFF
valaki nem tudja, hogy honnan lehet előbányászni az internet legmélyebb bugyraiból az iluster blog képanyagát? Tudjátok, Blassius...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.03.20. 12:51:34

Trump, Clintonné, Szuperkedd, Zika, Csok, Habonyárpi, Szíria, Merkel, Idomeni, Calais, IÁ, Nok, Pukli, kockásing, macska a fatetején, külföldön minden jobb, határátkelő, fogyás, diéta, crossfit, sushi, Saul fia, Oscar, Erdély, Magyarország, Nagyvilág, Gravitációs hullámok, Világmindenség

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.04.07. 21:27:29

@Cave Nick:
Csemegebaraboly uzsonnára, mezei iringó saláta ebédre, desszertnek pedig egy kis somos-erdei szedres vadgyümölcs-hab.

quadcore 2016.06.20. 11:49:42

Olvasva ezt, meg a többi multis postot is: de jó, hogy sose dolgoztam, és fogok dolgozni multinál, hányinger, és halál lehet ez egy normális ember, minimálisan is intelligens gondolkodó és egyéniséggel rendelkező személy számára. Nem tudnám hogy az első nap sírjak, vagy nyerítve röhögjek. Szerencsére ezek a szavak, és folyamatok teljesen ismeretlenek nekem.

A legjobb, akik mindezt védik, hogy milyen jó dolgok, meg mekkora bulik, na ők a könnyen csiszolható, és már beidomított droidok, akik életük végéig 10-12 órában fogják tolni a fantasztikus fizetésükért, amiből könnyedén fizethetik a lakáshitelt, hogy hazamehessenek a multi után a lakásukba tv-zni a nagyképernyősön, de nem túl sokáig, hogy másnap 9-kor munkára kész állapotban jelenhessenek meg, és reportolhassanak, vagy mi a tököm.

iluster 2016.06.20. 11:49:45

@Mitya Ivanov: Újraindult.

Cave Nick 2016.06.20. 11:49:55

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: 5, azaz öt LIFE HACK, amit eddig biztosan nem ismertél.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.06.23. 23:55:12

@Cave Nick:
Megnéztem egy ilyen oldalt, valami 100 lifehack vagy mi a tököm. Vágod, olyan az összes találmány mint egy 76-os Ezermester újságban az olvasóink küldték rovat.

Reactor 2020.03.11. 01:39:08

Ebből is látszik, a multi semmivel nem jobb, mint a magyar munkaadó, még sokkal rosszabb is. Már csak azért is, mert nyugati szintű fizetést ő se adna, pedig neki lenne miből. Aztán amikor ezt felhozzák, neki, felhúzza az orrát, hogy ő márpedig akkor kivonul az országból.
Helyes, takarodjon innen a halál faszára minél messzebbre, ne itt üzemeltessen rabszolgatelepet. Húzzon valami lakatlan szigetre, ahol az ott lakó bantuniggerek már két kókuszdióért is elvégzik a munkát.

agytörzsy prof 2023.02.13. 10:12:39

Több multinál is megfordultam már, jelenleg is egy ilyen cégnél dolgozom, sokszor valóban röhejes színház az egész, van, hogy az arcomat is lekarmolnám, de van pár dolog amiben a magyar vállalkozó sosem fog a közelükbe érni: A multi bejelent a teljes fizura, időben fizet, kapsz cafeteriát és bejárási támogatást, kiadja a szabadságot, elmehetsz betegállományba, kapsz bónuszt. Van karácsonyi ajándék, étkezési támogatás, ingyenes konditerem használat. Persze cége és beosztása válogatja, de nekem még korrektül is fizetnek.

Dolgoztam már magyar kft-nél is, nem is egynél. Magyar kis-középvállalkozó: 4 órába jelent be, de maximum minimálbérre, "a többi majd zsebbe, jó? Vagy nem, majd jövő hónapban megkapod egyben (talán)". Ja és mielőtt felvenne, el kéne menned munkanélkülire mert ha úgy alkalmaz, akkor felvehet utánad egy csomó támogatást. "Minálunk nem szokás benzinpénzt fizetni, a szabadságról annyit, hogy évente egy hetet fizet a főnök, a többi max. fizetetlen szabi lehet, persze hivatalosan kiadtuk az összes szabidat. Betegállomány nincs, csak fizetetlen szabi, de ha egy hétnél tovább vagy beteg, ki vagy rúgva. Ja, be kéne hozni a Jozsót holnaptól mert elromlott a kocsija, meló után meg a főnivel még le kéne ugrani Dabasra segíteni a trambulint elhozni a gyerekeinek, max este 9-re otthon leszel, nem gáz ugye? "Mi olyanok vagyunk itt mint egy család" (ez a mondat orbitális red flag, ahol ez elhangzik oda ne menj dolgozni!!!!). A munkaruhát, szerszámot ("te tudod mire van szükséged a munkádhoz!") vedd meg zsebből, járj utána a szabadidődben, majd hozz számlát és kifizetem! Eskü jövő hónapban megkapod, elfelejtettem, mit rinyálsz már a szaros pénzedért?" Szóval a magyar vállalkozónál szarházibb munkaadóval még nem volt dolgom.
süti beállítások módosítása