34 jele annak, hogy reménytelenül alkalmazotti hozzáállással rendelkezel

2014/12/28. - írta: Modor Tibi

Azaz kisemberi, beosztotti. Vagy egyszerűen nagyon szar munkád van.

Nyelvésznek és Atlétásnak köszönöm.

 

  1. Szerinted az a jó főnök, aki el tudja végezni a munkádat
  2. Felháborít, hogy mennyit keres az igazgató vagy egy osztályvezető
  3. Úgy érzed, érdemes kivárni/kiharcolni, hogy a mostani pozíciódban több legyen a fizetésed
  4. Úgy érzed, hogy már eleget tanultál
  5. Úgy gondolod, hogy "ott fent", a HR-esek, a facilitysek, a projektesek, titkárság egész nap csak a seggüket meresztik, és a munkájuk eleve szükségtelen
  6. Már legalább 3 éve nem váltottál munkáltatót és/vagy pozíciót
  7. Ha szerinted a főnök arra van, hogy megoldja azt, amit te már nem értesz
  8. Ha úgy gondolod, hogy a dokumentáció, belső szabályzatok, minőségbiztosítási rendszerek, pénzügyi jóváhagyási mátrix mind csak arra vannak, hogy téged akadályozzanak a munkádban
  9. Ha megkérdezik, hol a dokumentáció-munkautasítás, akkor csak hamiskásan somolyogva, sokatmondóan a kobakodra mutatsz (vagy valami szamárfüles jegyzetfüzetre)
  10. Ötvenezer bruttóért bármikor váltanál
  11. Talán harminc bruttóért is
  12. Ha úgy érzed, hogy itthon becsületes munkával nem lehet megélni
  13. Ha nem igazán érdekel, mivel foglalkozik a céged: hiszen a könyvelés/IT/HR úgyis mindenhol ugyanaz
  14. Soha nem használtad a cég termékét-szolgáltatását, nem is érdekel, arról meg fogalmad sincs, hogyan lehetne jobb
  15. Ha felháborítónak tartod és nem érted, hogy miért túlóráznak emberek napi 1-2-3 órákat (szerinted ez a munkaalkoholizmus)
  16. Ha szerinted a munkaidő percre pontos rögzítése és havi elszámolása fontos feladat
  17. Ha a munkádat azért csinálod, mert valamit muszáj dolgozni, valamiből muszáj megélni
  18. Ha azért nem csinálsz meg egy szerinted is szükséges feladatot, mert senki nem kérte
  19. Ha szerinted a fontos kérdések úgysem szakmai alapon dőlnek el
  20. Kisfőnöknek lenni az már szerinted rang, és nem érted, miért nem jár mindegyik autóval
  21. Ha azért utálod a főnöködet, mert újlipótvárosi / amerikai / német / angol, és szerinted csakis azért került oda, mert az
  22. Ha úgy gondolod, hogy neked a jutalom, 13. havi fizetés, cafeteria, parkolóhely alanyi jogon jár
  23. Úgy érzed, hogy már eleget dolgoztál, dolgozzanak a fiatalok kevesebb pénzért sokat (neked már nem kell, csak a több pénz JÁR)
  24. Ha egy szerencsésebbnek, sikeresebbnek tűnő kolléga / felettes példája nálad nem motivációt és inspirációt, hanem irigységet szül
  25. Naponta többször megfogalmazódik benned vagy kimondod: ez nincs benne a munkaköri leírásomban / nem az én hibám-dolgom / ennyi pénzért én nem...
  26. Meglátásod szerint multinál dolgozni egyenlő a kizsákmányolással, és tőled a vállalat csak elvesz - te nem veszel el semmit (a lopást leszámítva)
  27. A körülötted tapasztalt igazságtalanságok, vélt visszaélések folyományaként úgy látod, a cég erőforrásait privát célra felhasználni, ellopni jogos elégtétel
  28. Munkád az csak maga a munka, de a tanulás az az iskolában történt még valamikor évekkel ezelőtt, a továbbképzés pedig egy felesleges, időrabló hülyeség
  29. Gyűlölöd a hétfőket, félsz tőlük
  30. Őszintén vágysz egy olyan életre, ahol nem kell dolgozni - egy lottónyereményt pl. megoldásnak találnál minden problémádra
  31. Nyomorúságodban a bérelt munkaerőt és a gyakornokokat basztatod, hiszen egy senki vagy
  32. A cég igenis biztosítson számodra normális menüsort és korlátlan italt a karácsonyi bulin (amit december végén illik megtartani, nehogy rajtatok spóroljanak) - itt kicsit a személyzeten is tudod majd bizonyítani, hogy te mennyire igényes és bátor ember vagy
  33. Tíz kérésből átlagosan olyan hetet-nyolcat különféle kifogásokkal visszanyomsz, lehetőleg a főnökre (hiszen azért kapja a fizetését, hogy megoldja a te problémádat)
  34. Ismeretlen jelenség esetén ?SYNTAX ERROR, nincs tovább, főnökért rikoltasz, megoldásra még javaslatot sincs.
20 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2014.12.28. 12:09:06

ez akár jó is lehetne, de a helyzet ennél bonyolultabb:

bitterrealities.wordpress.com/2011/10/07/economic-slavery/

This world is in reality a global enslavement machine that programs people to THINK that they are free in order for them to cope with their servitude, and conditions people to WANT it as well. The truth is, we are all slaves to the economic system and programmed with illusions that help us bear our enslavement.

The system treats us as economic resources and defines us by our economic functions (e.g. workers, tax payers, consumers, voters, etc.) rather than as human or spiritual beings. In short, we are simply a commodity to the system and groomed as such. And of course, we are programmed to want to thrive as “economic resources”, not to complain about it or be critical of it. No freethought, in other words. You are supposed to “love the system”.

Mukkancs 2014.12.28. 12:09:12

Na kérem ezek azok a dolgok, amik a félkatonai illetve katonai szerkezetű munkahelyeken nem léteznek...ott ha azt mondják "hopp"' akkor csak annyit kérdezhetünk vissza, hogy milyen magasra...egyébként szerintem egy jó főnök segít "betörni" az új embert..

2014.12.28. 14:14:40

Hosszú távon nem jó buli a multi. Egyénnek sem, országnak sem. Igaz történet, a következtetés mindenki sajátja: 2006-2009, évek óta sikeres amerikai multi. Növekvő számok, elváráson felüli revenue. A cég három csúcsvezetőjéből kettő gyűlöli egymást (egyikük külföldi). Folyamatosan azt bizonygatják a harmadiknak, aki a cég szintén külföldi vezetője, hogy a másik csapata szar, az ő gyengeségük miatt nem fejlődik jobban a cég. A belharc a munkatársakat is felemészti, rivalizálás a társosztályok között, mindig a másik a hülye, közben taposás fel, a saját vezető felé, mert hibázni ilyen harcban már nem lehet. Az eredmény: leköszönő igazgató után új, szokásos szöveg, menjünk előre, ti vagytok a legjobbak...aztán törés, egyik csúcsvezető kirúgva, mert a management team-ben már elviselhetetlen a feszültség. A másik örül, vár az igazgatói pozícióra, mert közben az új figura is felmond/elküldik, fasztudja, de nem marad sokáig. Emberünk egyedül marad, az eredmények évek óta őt igazolják, a remények nagyok, a kinevezést mégsem kapja meg a lengyel területi vezetőtől (jellemző, hogy a kurva polákok örökösen területisek, pedig se a tudásuk, se a tehetségük nem indokolja, csak a piacuk bazi nagy). Szóval emberünk csalódik, amerikaiként nem ezt szokta meg, ő is felmond, túl az ötvenen belekezd a saját vállalkozásába, soha multi közelébe nem megy. Egyedi sztorinak nem állítható be, a cégek nyolcvan százalékánál ez megy.

Celtic 2014.12.28. 14:14:58

Tokletesen alkalmazotti hozzaallasom van, bar a fentiekbol csak egy zavar:

"Ha felháborítónak tartod és nem érted, hogy miért túlóráznak emberek napi 1-2-3 órákat (szerinted ez a munkaalkoholizmus)"

Tenyleg nem ertem. De csinalom es halal faradt vagyok tole.
Es gyakran nem ertem, hogy a fonok miert passzolja le a munkat "most azonnal" cimszoval, ami esetleg mar harom honapja all nala.

Fonokom tenyleg munkaalkoholista. Engem nem zavarna, csak tolem is ezt varja el, nem erti meg, ha nagyritkan elmegyek szabira, ott miert nem a ceg jar az eszemben. De mar egy hete nem zavart, az utobbi ot evben nemigen emlekszem ilyen esemenyre, hogy egy hetig nyugton volt tole. (Ket eve Karacsonykor is vegigdolgoztam, igaz, itthonrol...)

Trónkövetelő 2014.12.28. 16:43:48

@Celtic:
Nekem is alapvetően alkalmazotti hozzáállásom van az alábbi kivételekkel:
"Már legalább 3 éve nem váltottál munkáltatót és/vagy pozíciót"
Ez nem igaz, nemsokára leszek csak 2 éve a jelenlegi helyemet, és innen is tovább akarok állni, de nem jókedvemből.
"Ötvenezer bruttóért bármikor váltanál"
Annyiért nem, de a jelenlegihez képest +50ért már holnap reggel kezdenék az új helyen ;-)
"Ha felháborítónak tartod és nem érted, hogy miért túlóráznak emberek napi 1-2-3 órákat (szerinted ez a munkaalkoholizmus)"
Felháborítónak tartom, nem értem, de csinálom, és hó végén könyörtelenül elszámolom.
"A körülötted tapasztalt igazságtalanságok, vélt visszaélések folyományaként úgy látod, a cég erőforrásait privát célra felhasználni, ellopni jogos elégtétel"
Már régóta szemezek a munkahelyi WC légfrissítőjével, egyszer amikor újonnan lecserélik, és még tele van, ki fogom szedni a tokjából, és haza fogom vinni :)
"Gyűlölöd a hétfőket, félsz tőlük"
Meg a keddeket, szerdákat, csütörtököket és péntekeket is.
"Őszintén vágysz egy olyan életre, ahol nem kell dolgozni - egy lottónyereményt pl. megoldásnak találnál minden problémádra"
Még szép, megnézném, ki az, aki ingyen hobbiból bejárna dolgozni a munkahelyére.
"A cég igenis biztosítson számodra normális menüsort és korlátlan italt a karácsonyi bulin (amit december végén illik megtartani, nehogy rajtatok spóroljanak) - itt kicsit a személyzeten is tudod majd bizonyítani, hogy te mennyire igényes és bátor ember vagy"
Ez sajnos nem így van, a karácsonyi "buli"-tól meg hetekkel előtte rosszul vagyok, szerencsére most egy évre letudtam megint.
"Tíz kérésből átlagosan olyan hetet-nyolcat különféle kifogásokkal visszanyomsz, lehetőleg a főnökre (hiszen azért kapja a fizetését, hogy megoldja a te problémádat)"
Bár így lenne, sajnos mifelénk az a helyzet, hogy a főnök a munkaidő lejárta előtt 10 perccel megjelenik és 40 perces kiselőadás keretében eláraszt feladatokkal. Néha felhív, hogy várjam meg, és akkor ugyanezt már a hivatalos munkaidő után adja elő. Amúgy többnyire ezt leszámítva nem is látom egész nap, az e-mailjeimet sem olvassa (telefonember!)

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.12.29. 21:34:43

Ja, Tibi! Jancsi bácsi nem akar véletlenül arról nyilatkozni, hogy AZ IRODAI MUNKA NEM MUNKA?

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.12.29. 21:34:56

Ebből kikúrt nagy indexcsinovnyik flém lesz, legalábbis remélem. Alig várom a "mai magyar helyzetben plusz ötvenért..." kezdetű hozzászólókat. És igazuk is lesz.

2014.12.29. 21:35:11

21. hez: vagy francia, akinek Széchenyihegyen bérelnek lakást (megtörtént példa).
+szerinted jogos a céges autó benzinkártyájával kannába tankolni és céges pénzen venni saját autóba ablakmosót/olajat/bármit (megtörtént példa)

Trónkövetelő 2014.12.30. 07:16:44

@saláta boglárka:
Céges autót iroda elé parkolás közben meghúzni, utána szervizköltséget elsunnyogni, mondván, hogy munkaügyben jártunk el éppen, amikor meghúztuk a kocsit :) (Szintén megtörtént eset)

Celtic 2015.01.04. 10:02:04

@Trónkövetelő: Es megjegyzem, egesz szunetben talan haromszor hivott/irt :) Nem is tudom, hany eve volt mar utoljara ilyen nyugis szunetem. Ugyfelek is kevesen kerestek...Furcsa.

Jovore meg elvileg uj embereket veszunk fel (az egyik mar dec. 1-tol van), szoval akar neha szabira is tudok majd menni, nem junius vegen megyek eloszor, akkoris a negy napbol igazabol 2,5 napot.

Amugy apam/anyam is alkalmazott volt (nehez lett volna tulajdonosnak lenni a szocializmusban) talan toluk is orokoltem ezt a mentalitast: nagyon nem akarok azzal foglalkozni, hogy uj ugyfeleket/munkakat hajtsak fel, csak mondjak meg, mit kell csinalni es megcsinalom.

Mondjuk en nem is sajnalom ezt, elvagyok igy.

Masreszt a lottnyeremenyt tenyleg nem bannam, mindig erdekes olvasni az "Ezert ne nyerj a lotton"-kezdetu cikkeket, ahol sok idiotat sorolnak fel, aki oromeben elkaszinozta a penzt es most rosszabbul el mint elotte (kicsit a kapudrogra hasonlit: az oke, hogy minden heroinista fuvel kezdte, de miert nem azt vizsgaljak, hany fuves NEM lett heroinista. Gondolom, itt is lehetne jopar peldat mondani, ahol a nyertes NEM ontotte szakszamra ki a penzt az ablakon, hanem elete vegeig elelt belole)

Namindegy, maradok alkalmazott - amig ki nem rugnak, meg nem halok vagy nyugdijba nem megyek.

erol 2015.01.05. 17:51:11

"Ötvenezer bruttóért bármikor váltanál"
Ilyet csak a szarrágó prolik csinálnak.
Én egymillió alatt biztos nem váltanék!

Ernoke 2015.01.06. 19:33:21

én is alkalmazott vagyok. sokkal szívesebben lennék zenész, mint dolgozó, és zenélnék a lottónyereményemből meg festegetnék meg gyűjtenék régi vackokat meg ilyenek.:)

25. "Naponta többször megfogalmazódik benned vagy kimondod: ez nincs benne a munkaköri leírásomban / nem az én hibám-dolgom / ennyi pénzért én nem..."

ez viszont nem véletlenül van. a mostani helyemen több mint 5 évig úgy dolgoztam, hogy kb. az informatikusok helyett csináltam meg a pályázatos munkaerő-terveiket este 8-kor, meg szenteste otthonról fogalmaztam meg a szakemberek helyett, hogy miért kell egy eszközt beszerezni. aztán amikor valami elbaszódott, és rám akarták tolni a felelősséget, akkor mondtam azt, h elég. egyébként pénzügyi adminisztrátor vagyok, és elég sokminden, amit velem akarnak csináltatni, nincs benne a munkaköri leírásomban.:D

dangbird 2015.01.10. 22:52:19

Valaki magyarázza el nekem, miért kéne az "életem és vérem a cégért" mentalitást magamévá tennem, miért kéne úgy csinálnom (színészkedés, hazugság), mintha érdekelt lennék a cég sikerében, mikor a cég számára csak egy asset, haszonállat, munkagép, lecserélhető darab-darab fogaskerék vagyok?

nagykrisz_2 2015.01.11. 20:38:10

Hibátlan lista.
@dangbird: attól is függ, milyen cégről van szó, és milyen pozícióban vagy. Egy nagy multinál igaz, amit írtál, kivéve a ranglétra felső 1%-át. De egy kisebb cégnél, ahol van kézzelfogható értéke a munkádnak, ott felértékelődik az, hogy mit teszel bele és milyen hozzáállással.

noirp 2015.01.14. 11:45:43

Azért ez nem az alkalmazott, hanem a lusta lumpen jellemrajza, szerénytelen véleményem szerint.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2015.01.15. 21:02:54

@noirp: ez az alkalmazott jellemrajza a jól idomított multis szemszögéből. A multik pont az ilyenekből élnek, akik úgy tudnak lelkesedni az adott cégért, meg úgy általában is, bármiféle rabszolgatartó jellegű munkaadóért, mintha a saját vállalkozásuk volna:)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2015.01.20. 21:55:08

Én több mint hét éve vagyok az adott helyemen, de nemrég telt be a pohár...

5., 8. stimmel, kiegészítve a joggal és a jogszabályokkal

19. részben igaz, 25. és 33. általános emberi tulajdonság de a cég rothadásából is ered.

@Mukkancs: Csak szeretné sok cég és szervezet, hogy ilyen legyen, de a valóságban ezeknél van a legnagyobb káosz...

Bicepsz Elek 2015.01.20. 21:55:25

@nagykrisz_2: Kiveve a Papa-Mama Bt-k-nel, ahol mindig azt buzeraljak legjobban, aki nem csaladtag.

Plumper_ 2015.02.21. 11:50:20

munkatárs / kolléga, aki:
- dekán méri, ő mennyi időt dolgozik, versus TE
- számon tartja a szabadnapjaidat, nehogy 1-2-t "lecsalj"
- kéjes örömmel adja át neked a munkát (ami az ő dolga lenne)
- naphosszat magántelefonokat intéz
- ha beteg, az világvége, ha te vagy beteg, az mind semmi

Plumper_ 2015.04.23. 15:05:11

@dangbird: pont erről vanszó, hogy az ilyen helyen dolgozók 98%-a hazudik és lesz@rja a munkáját. Csak csinálja, mert kell a pénz. A maradék 2%-nak viszont nincs és soha nem is lesz sem magánélete, sem hobbija.
süti beállítások módosítása