Olvasói rovat - Én mondom neked, hülyeség ez a gyúrás!

2012/04/16. - írta: Modor Tibi

Kurtz Ezredesnek (is) szeretettel. /Nagyra értékeli a jószándékot, de ő már kangoo- és zumbaórákra jár, ráadásul lúgosító-elválasztós-90 napos diétán van - M.T./

 

Brother Love 

 

 


Én mondom neked, hülyeség ez a gyúrás!

Szevasz apám, mi van veled? Te még mindig gyúrsz? Ne haragudj, de azt hittem, ebből azért már kinőttél! Tök felesleges ekkora izomzatot építeni, elvégre ma már nem kell követ törni a bányában, zsákot rakodni, no meg nem is egészséges, arról nem is beszélve, hogy nem tetszik a csajoknak sem. Hidd el, egy normális testalkat az sokkal vonzóbb, mint az ilyen felpumpált izomzat. Sőt, a párom kifejezetten kedveli a mackós alkatot, mindig mondogatja is, nehogy lefogyjál, úgy szeretem a pocidat. Az ekkora izmok egyszerűen természetellenesek, ijesztőek, mindenki úgy néz ki velük, mint egy behajtó vagy egy szörnyeteg.

Tudod, hiába van ekkora bicepszük, hátuk, meg minden, igazándiból nem erősek! Nézz meg egy súlyemelőt – az már valami, de még inkább a tornászok, sziklamászók, na az az igazi erő! Simán húzódzkodnak 15-20-at, és az övék nem csak szép, de funkcionális, minőségi izom! Hogy te nem is akarsz sziklát mászni meg keresztfüggést csinálni gyűrűn? De hát minek edzel akkor? Ez nem igazi sport, lásd be, csak szépségverseny. Tudod, én is sportoltam, kézilabdáztam még úttörőben, ott is volt erősítés, fekvőtámasz, felülés, de az meg is alapozza az igazi kondit, azt nem lehet pótolni 20-30 évesen elkezdett súlyzózással. Ráadásul, ha abbahagyják az edzést, az a sok izom mind zsírrá alakul – akkor azután megnézheted magad!

No és mi a helyzet az állóképességgel? Semmi! Ha le kellene futniuk 2000 métert, kiköpnék a tüdejüket! Én azt mondom, meg kell nézni egy triatlonistát, maratoni futót, na az már valami! Ne gyere nekem azzal, hogy te nem is állóképességre edzel, meg hogy még így is jobb a tiéd, mit az átlagemberé! Jó, persze, igazad van, múltkor én is asztmás rohamot kaptam, amikor gyalog felmentem a 2. emeletre, de nem volt levegő a lépcsőházban, meg nekem rossz a térdem is. Az is milyen már, hogy a futógépen, szobabiciklin edzenek! Hát ki kell menni a természetbe, az az igazi! Hogy a szív, tüdő, keringési rendszer nem tudja, hogy min edzel, csak a terhelést érzékeli, ezért tökmindegy, hogy szobabiciklin vagy az úton tekersz? Ez hülyeség, nehogy má’ így legyen! Ez ugyanolyan, hogy csak a saját testsúllyal végzett gyakorlatok adnak igazi erőt, a súlyokkal csak felpumpálod magad.

Meg komolyan! Akkorák ezek a gyúrósok, mint egy ház, de ha kapna egy pofont, összeesne! Tudod, mindenki akkorát esik, amekkora! Múltkor mesélte az unokaöcsém, hogy a haverja bátyjának a szomszédja két éve ment haza hajnalban és belekötött 3-4 ilyen egybenyakú, kigyúrt barom, a legkisebb 195 cm volt és 120 kiló (épp volt nála egy fürdőszobamérleg és egy centi, lemérte mindegyiket). A srác meg 170 centi, 72 kg, de gyerekkora óta thaiboxol, seszperc alatt leverte mind a hatot. Hogy te nem szoktál verekedni, meg nem is akarsz? Már ez hülyeség, mit ér, ha ekkora vagy és meg sem tudod védeni magad?

De ha ezek nem is érdekelnek, gondolj csak bele, milyen egészségtelen ez az egész! Eleve, eszik azt a sok proteint, amíg impotensek lesznek tőle, meg nyomják magukba a sok szteroidot, hát apám, ott volt az az NDK-s súlyemelő annak idején, akinek melle nőtt tőle! Vagy ott van a Schwarzenegger, akinek szív-, máj-, vese- és tüdőátültetése is volt, ráadásul hova lettek azok a híres izmok?!? Hogy már elmúlt jócskán 60 és nem versenyez? Az nem számít. Arról nem beszélve, hogy milyen egészségtelen az az egyhangú táplálkozás: csirke-rizs, soha semmi más, meg persze a sok protein! Már sokkal egészségesebb változatosan, vegyesen étkezni! Főzelékek, tápláló levesek, finom gyümölcsjoghurtok, Cerbona, Jó reggelt-keksz, ilyesmi! Én mondjuk útálom az ilyeneket, szerintem egy jó adag pörkölt, töltött káposzta az igazi étel és láthatod: én is épp elég jó erőben vagyok. Igaz, kissé magas lett a vérnyomásom az elmúlt 5 évben, de hát ez nálunk családi örökség, meg magas a cukrom meg a koleszterinem, de most mondd meg, kinek nincsenek egészségügyi problémái, ha már elmúlt 30?

Azután meg milyen dolog már, hogy mindig csak az edzés, soha semmi mással nem foglalkoznak! Azért az ember élete nem állhat csak a konditeremből! Heti négy, vagy akár öt alkalommal edzeni meg már pláne túlzás, egészségtelen és nyilván semmi más értelmeset nem csinál ez mellett. Nekem mondjuk nincs időm rendszeresen sportolni, a komoly, felelősségteljes munkám végett, a haverokkal szoktunk néha focizni lent a telken, de hát év közben, tudod, hogy megy ez. Négyig meló, mire fél ötre-háromnegyedre hazaérek már hulla vagyok, nem nagyon kíván mást az ember, mint hogy lezuttyanjon a TV elé, megigyon egy-két sört, a hétvége meg pihenésre van, valahogy nem állom az olyan izgága hülyéket, akik még szombat-vasárnap is kirándulás, uszoda, faszom! Egy jó bográcsozás, sütögetés a kertben, meg lenyírni a füvet, az éppen elég!

No és apám, már ne is haragudj, de mekkora buziság már, hogy szőrtelenítik magukat! Az igazi férfi szőrös, ez így természetes nehogy már úgy kelljen kinézni, mint egy meztelencsiga! A csajoknál O.K. a szőrtelenítés, ott undorító a szőrös hónalj, punci, láb, de egy férfi az más. Eleve, aki ezzel foglalatoskodik – borotválja a testét – csak buzi lehet. Hát mi a fenéér’ nézegetné magát a tükörben folyton?

Amúgy – és ez tudományosan bizonyított – aki gyúr, az mind kompenzál. Leginkább a kis pöcsüket, ugyanaz ez, mint a nagy autó, nagy motor, nagy ház, nagymellű barátnő. Aki mentálisan rendbe’ van, annak semmi szüksége ilyen látszat-világot építeni maga köré: nekem pl. koromhoz-magasságomhoz épp megfelelő a testsúlyom, ha akarnám, lehetne nagyobb házam és autóm, de nekem elég a kis Daewoo meg a csinos kis kétszobás kecó Békáson.

Na szia papa lépek, beugrom még ide a Lenkei boltjába, van most egy új fogyókúrás pora, azt kipróbálom, mert megvettem azt a TV-shopos Wonder Ab Flex-gépet, most azzal edzem heti kétszer 10 percet – a kockahas garantált 4 hét alatt!

190 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gekko 2012.04.16. 15:58:36

@Perverz Matyesz: A kommentedből egy dolog biztosan látszik: nem jársz te konditerembe, de még csak a közelébe sem. Valszeg rólad lett mintázva a poszt:-)

Csak hogy értsd, aki komolyan "gyúr" - építi a testét -. az dolgozik a saját súlyával. Egyszerűen kihagyhatatlan a sportágban megkövetelt "harmonikus" izomzat kialakításához - és a termekben vannak ilyen arcok.

Továbbá, fele akkora izommal dupla sújt nem lehet emelni. Egyszerűen nem lesz meg a nyomaték. Ha azt írtad volna, hogy összességében többet mozgattak meg, az rendben lenne.

Kezdj el sportolni - mindegy mit, és rá fogsz jönni, hogy mindegyikhez ugyan akkora alázat és kitartás kell. Mindegy, hogy futsz, vagy gyúrsz, vagy bunyózol. Ergo, nem fikázod, aki csinálja, mert annyival is több nálad...

Skodakék Fábia 2012.04.16. 16:09:14

Lelkemből szólt ez a poszt :)))

vega2 2012.04.16. 16:28:40

A csajoknál O.K. a szőrtelenítés, ott undorító a szőrös hónalj, punci, láb, de egy férfi az más.

Pedofil?

chegue 2012.04.16. 16:29:57

Én csak azt nem bírom hogy aki gyúr az alapjáraton azt hiszi magáról (tisztelet a kivételnek) , hogy boksztudása is kifejlődik az izomzata mellett ha jár súlyt emelgetni.És a legtöbbjük (tisztelet a kivételnek) ha oda kerül hogy most valamit kellene is csinálni nem csak állni bedurrant bicepszel a tükör előtt, olyanok mint a kislányok, esetleg síkìtani tudnának egy nagyot (de csak akkor ha a csuklyája meg a mellizma mellett van hely a torkának is).

Fapuma (törölt) 2012.04.16. 16:34:17

"heti kétszer 10 percet – a kockahas garantált 4 hét alatt"

Minden benne van. Mennyi ökör hisz ebben. Mamma Mia.

Bérgyilkos Bohóc 2012.04.16. 16:39:07

@d.z.: Ezeket a fantasztikus megállapításokat pont azok a nagyokosok terjesztik, akik edzőtermet csak maximum tv-ben láttak, miközben az egész tudományos hátterét Rózsika a munkahelyi takarítónő osztotta meg velük a cigarettaszünetben.
Gyakorlatilag csupa egészséges dolgot kell fogyasztani (hadd ne soroljam), míg az egészségtelen dolgokat(hadd ne soroljam) meg mellőzni. Vagyis szerinted maga az egészséges táplálkozás káros? Enyhén szólva paradoxon.
A protein meg szintén mitől lenne káros? Gyakorlatilag ugyanaz mint a csecsemőtápszert, csak más arányban vannak benne az összetevők.
És a verekedés hogy jön ide? Aki testépítő, az alapvetően azért edz, hogy egészségeseb legyen és relatíve jól nézzen ki. Az már csak egy hozománya a dolognak, hogy ha valaki fizikailag erősebb nagyobb eséllyel tudja lenyomni a támadóit, mint giliszta korában. Aki küzdősportot űz, nyilván támadási, védekezési technikákat tanul aztán vagy megveri a "gyúróst" vagy nem. Sok mindenen múlik, de tényleg nem értem hogy jön ide. Ilyen erővel azt is mondhattad volna, hogy gerelyhajító messzebbre hajítja a gerelyt, mint a testépítő.

neronoise 2012.04.16. 16:46:35

Tetszik a cikk:) Ismerek is ilyen embereket. Jómagam inkább a mackós kategóriába tartozom, mert nem tagadom, nem szánok időt a mozgásra. De becsülöm, ha valakinek van ereje és ideje ehhez, bármihez, ami mozgás, legyen az gyúrás, futás, vagy küzdősport. Azt viszont egyik nemnél sem szeretem, amikor a konditeremben hangosan pofáznak mozgás helyett, arcoskodnak, kinn áll a TT Coupe, és látszik, hogy a társasági életük egy részét a teremben élik, és úgy általában baromira van idejük. Igen, irígy vagyok.

Perverz Matyesz 2012.04.16. 16:49:40

@Gekko:
A te kommentedből is kitűnik, hogy nem figyelsz oda arra, amit olvasol.

Fele akkora izmot sem dupla súlyt nem írtam. Lesújt, hogy ezt olvastad ki valamelyik kommentemből.

Csak hogy értsd, aki testépítő, az azért "gyúr", hogy minden izma bazi nagy legyen. Hogy amikor feláll a színpadra, akkor mindenki elájuljon, hogy hű meg ha. Olyan izmokat is hatalmasra (relatív) növel, amelyeknek szerepe lényegesen kisebb, akkora méretben inkább akadályoz, mint segít mozgásokat.
Ha az izom funkciója is számítana testépítésnél, nem csak az esztétikája, akkor nem csak pózolás lenne a versenyeken, hanem gyakorlatok is. Lásd fitness.
Nőknél pl. hasonlítsd össze Szabó Melindát Balla Yvette-tel. Szerinted az utóbbi képes az előbbi gyakorlatát leutánozni?
Sajnos férfi példát nem tudok felhozni, de gyanítom ott is megvan a különbség.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a testépítéshez nem kell kitartás alázat és áldozathozatal, csak épp mindezt fölöslegesnek érzem az eredmény fényében. Akkor inkább azt az időt úszással, röplabdával, futással, biciklizéssel tölteni értelmesebb - ugyanakkor sokkal hasznosabb gyúrni, mintha ugyanezt az időt a kocsmában töltené vagy a tévé előtt nasizva.

kozi001 2012.04.16. 16:50:19

Remek korrajz tirpákokról!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.04.16. 16:52:26

@Lenry: Onnan, hogy amikor Gyurma Gyuri beállt az épitkezésen Józsi mellé talicskát tolni, a nap felénél összeesett.
Ilyet még láttam is, a csávókám haldoklott a nap végére.

A jómunkásemberek egész este ezen röhögtek a kocsmában a levezető sör mellett.

kozi001 2012.04.16. 16:54:39

@kozi001: Mármint korrajz Kádár-rendszerben disznótoron és pürkűűűtön szocializálkódott tirpákok önigazolásáról egymás közt...!

A dédnagyapám egész életében dolgozott és nem a tv előtt sört vedelt és 80 évesen is olyan egyenes gerince volt, mint egy 20 évesnek se.
Csak az utána jövő két generáció kezdte el ezt a tunya életmódot felvenni...!

Sausage 2012.04.16. 17:14:06

@Perverz Matyesz: Na most mar csak azt kellene meg egyertelmuve tenni, hogy a konditerembe jarok 90%-a nem ilyen testepito, es akkor le is zarhatjuk a temat. :)

A futas eleve ingovanyos tema, mert a rovidtavfutok brutalis felsotesttel (is) birnak, a maratoni meg ugye nyeszlett. Az, hogy teszem azt a kerekparozas mennyivel is hasznosabb konditermi edzesenel, en bizony el nem dontom, de gondolom annyival, amennyivel a sakk a vivastol, az uszas a futastol.

(Es az mar csak zarojeles, hogy nagyon sokan -igy en is- kiegeszito edzeskent jarnak a konditerembe, mellette pedig mast sportolnak. Aztan ugye szar idoben, hidegben a bicikli kinzas, vizre menni szinten, maradnak a zart terek, esetleg az uszodak, ha eppen van a kornyekeden olyan, ahol nem kell gyerekcsoportokat vagy nyugdijasokat kerulgetni. Vagy sznoberiabol hasnovelessel toltod a telet, vagy esetleg elmesz a konditerembe, ahol esszel csinalva minden izomcsoportod es izuletedet karban tarthatod.) Persze lehet a haverokkal focizni is, nalunk atlag havonta serul le valamelyik kollega. Hogy nekik mi a jo ebben, azt ok tudjak. :)

Bérgyilkos Bohóc 2012.04.16. 17:22:02

Komolyan nevetséges, hogy egyesek mennyire nincsenek képben miközben azt hiszik ők tudják a tutit.
Érdekes, hogy mindenkinek van története arról, hogy Izom Tibor 2 perc krumplipakolás után kiköpte a tüdejét. Ja, persze. Nyilván vannak ilyenek. Ezek nyilván azok az emberek, akiknek a testépítés egyenlő azzal, hogy két pofára zabálja szalonnát meg a kokszot, aztán néha lemegy a terembe és a combhajlítóban megcsinál 2 sorozatot. A normálisabbját vegyétek alapul, ne ezeket.
És továbbra sem azt mondom, hogy a testépítő több, mint egy súlyemelő vagy thaibox harcos. Nem is lehet, hiszen más a céljuk így más az egész életmódjuk és edzési szisztémájuk, de ez a felfújt izom meg átlagosnál is gyengébb fizikum duma... röhej.
Nyilván jobban esik a fentebb említett szalonna zabáló, hobbigyúrós embereket a testépítéssel összemosni, aztán mint a véres kardot körbehordozni, hogy "nessze bazmeg, ennyit ér a gyúrás". Persze ez sem szól másról, mint hogy a tohonya, tv előtt tespedők önigazolást találjanak lustaságukra és irigységükre.

Perverz Matyesz 2012.04.16. 17:53:00

@Sausage:
És még azt is tegyük egyértelművé, hogy a konditermekbe járók 90% egyáltalán nem testépítő, lásd önmagad aki csak kiegészítő edzel ott, meg azokat, akik a társadalmi életük élik ott, meg azok, akik le akarnak fogyni a fürdőruhaszezonra, az edző haverjai, a felvágósak, akik túl nagy súllyal csípőből bicepszeznek, ... :-)

Én inkább otthon dolgozom azon, hogy a kézenállásból karhajlítás-nyújtás támasz nélkül is jól menjen, és hogy növeljem az emelkedésem, és többször bírjam felhúzni magam. A parkban jobban szeretek futni, mint a padon, stb.

rettenetes nyílméregbéka 2012.04.16. 17:53:28

heti 4x1 óra kettlebell, azt csá...

Sausage 2012.04.16. 18:08:45

@Perverz Matyesz: Pedig a konditeremben sokkal hatekonyabb az edzes, vannak celszerszamok es mindig akad nehany ember, aki TENYLEG ert is hozza. Raadasul mint minden edzesnel, itt is fontos a kulso kontroll.

Szoval mar csak azt kell kitalalni, hogy valojaban miert nem szeretsz oda jarni. :)

(Ketsegkivul penzbe kerul.) A szabadban futas jo dolog, csak nem feltetlenul Budapesten, a rendszeresen hatarertek feletti szallopor koncentracioban, vagy a lebetonozott placcokon. :) De igen, en is imadom a friss levegot.

Dick Francis 2012.04.16. 18:39:55

És van aki erre a cikkre meg még bólogat is, "Hogy így van, ez az igazság!" Még jó, hogy semmi előítélet nincs a cikk íróban. Azért azt megnézném, ahogy ezt felvázolja a mondjuk 4-5 190 cm-s, 120 kg-os "baromnak". Ez meg elmond mindent a cikkről: "nem nagyon kíván mást az ember, mint hogy lezuttyanjon a TV elé, megigyon egy-két sört". Ez a hosszú élet titka...

Sausage 2012.04.16. 18:58:25

@rettenetes nyílméregbéka: Gondolom ezt az izuleteid mondtak. :)

bakosport 2012.04.16. 19:02:36

Próbáld ki mondjuk Keith Richards féle életmódot! Na ha megéred azt a kort amit ő és úgy ugrálsz mint a Jagger papa akkor vagy a tökös legény! Ujjé! Iggy-nek még egész jó kis izomzata van , oszt annyi idős Mint a Svarci kb... azért van benne valami...

rettenetes nyílméregbéka 2012.04.16. 20:02:33

@Sausage: ha hiszed ha nem, az ízülteim megerősítik e véleményt... :)

shwarcz bácsi 2012.04.16. 20:07:10

@Szerkó Ferkó: ilyen hiteles kommentet ritkán olvasni. szerencsére minden előitélettől mentes a hozzászólásod.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.16. 20:49:37

@Sausage: pedig én is kevésbé szeretem a konditermet, mert halálra unom az edzést. és mindig azon vagyok, hogy mikor mehetek már a szaunába. és mivel ott magam vagyok, sokkal könnyebben bliccelem el, mint mikor az edző mondja, hogy mit csináljak, rajtam kívül még vannak húszan a teremben, és nem adhatom fel csak úgy a gyakorlatot, ha meguntam. plusz nem sétálhatok ki, hogy na jó, én megyek a szaunába.

KenSentMe 2012.04.16. 20:59:29

A kondival az a baj, főleg a lakótelepi vagányok szintjén, hogy sokkal kevésbé torna és sokkal inkább optikai tuning, mint az elvárható lenne. A mélyizomzat fejlesztése elmarad, az állóképesség fejlesztése elmarad, sokan még a nyújtást és a rugalmasságot is lespórolják, nem fordítanak kellő gondot az anatómiára és azoknak az izomcsoportoknak a fejlesztésére, amik nem látványosak. Innentől kezdve nem csoda, ha a délceg dalia leég akció közben. Önmagával a konditermezéssel semmi baj volna, Jean Claude Van Dame is biztos jó sokat gyúrt és az élsportolók is kondiznak, persze ők nem félinformációkból tájékozódnak és máshogyan is edzik magukat.

Innentől kezdve meg nem csoda, ha a közfelfogás ellenségesen viseltetik a kondizás felé - ami fake, azt az emberek általában nem szokták csodálni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.16. 21:47:18

Vicces, mennyien komolyan vették.

De akkor én is "komolyan veszem", mármint nem úgy, védelmembe sem veszem a kiparodizált típust, de azért néhány részigazsága azért van.

Én elfogult vagyok, mert tájfutok, de én egészség szempontjából hasznosabbnak tartom az erőnléti sportágokat, elsősorban a futást, másodsorban a kerékpározást, úszást(bár ez kicsit izom is), sífutást, stb. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy egy jó testépítő az erőnlétét sem hanyagolja el, de azért lássuk be, a legtöbb hobbi gyúrós erre a részére nem sok figyelmet fordít.

Szóval szvsz a nyeszlett maratoni futók jóval egészségesebbek az átlag gyúrósnál, mert az erőnlét fejlesztés a szív- és érrendszer fejlesztése. Ezzel együtt a gyúrás sokkal egészségesebb, mint a döglés, de ez nyilvánvaló, a mozgáson kívül azért is, mert az átlag ember túl sok szénhidrátot visz be, és kevés fehérjét, a gyúrósok meg erre nyilván figyelnek, hogy ne így legyen.

Másrészt én a modoros gyúrós fikázóhoz hasonlóan sokkal többre tartom, mikor az edzés valamilyen mozgással kapcsolatos célt céloz meg, pl. lefussam a maratont, lefussam a maratont 3 óra alatt, vagy lefussam a Pistát, megverje a csapatunk a Béláék focicsapatát, stb., mint azt, amikor az edzés csak optikai tuning(VRbagoly-tól loptam).

Harmadrészt nekem volt nem egy ismerősöm, aki 500 m-re járt autóval a konditerembe, mondjuk ők pont nem optikai tuning céljából tették, hanem kosaraztak. Meg olyanokról is hallottam nem egy emberről, akik elmentek haveromékhoz falmászó edzésre, hogy ott megmutassák mit tudnak a konditeremben felszedett izomzatukkal, aztán nem bírtak felmászni a falra, mert nem úgy gyúrtak, nem erre specializálódott az izomzatuk. Szóval ebben is van igazság, ilyenek is vannak.

És ami lényeges, amíg egyetemre jártam, azt sem néztem annyira jó szemmel, ami ott ment sportolás címen. Egyrészt egy időben a konditerem volt a fő csaló hely, mert kamu aláírásokat szereztek ott, de ez most off. De ami lényeg, hogy nagyon sok egyetemista gyúrt, mert jól akartak kinézni, ugyanakkor az egész egyetemen alig voltak olyan emberek, akik 5 km-t le tudnának futni egyfolytában. Tehát míg az izomnövelés divat, addig az erőnlét nagyon nem, mert nyilván azzal csajozni sem lehet. Viszont ez azt jelenti, hogy ilyen szempontból a helyzet csak romlani fog, aki 5 évet járt egyetemre, az 5 éve tesin futott utoljára, és nem részletezném ennek milyen közegészségügyi következményei lehetnek a jövőben.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.16. 21:56:00

Ami pedig a futópadot, szobakerékpárt illeti, én nagyon ellene vagyok ezeknek, épp a mozgás varázsa veszik el. Én ha futok (nem tájékozódási futás, mert azt főleg csak versenyeken űzöm), akkor azt nem csak magáért a futásért teszem, hanem természetjáró túra vagy városnézés is egyben, helyszíntől függően. Kerékpár dettó. El sem tudom képzelni, hogy mi jó lehet egy futópadon edzésben.

Szóval nem értek egyet teljes mértékben a paródiával, vannak jogos észrevételei is az ilyen embereknek, persze sörrel a TV előtt ülő, pocakos emberek szemszögéből ez nem annyira hiteles. Hehe, én viszont 2-szer sörcoopert nyertem egyetemen :-)

jó lujza 2012.04.16. 22:12:14

Jajmár! Egyszerűen az van, hogy vegyes edzéseket kell csinálni. Elosztva néhány mozgásformát "gyúrni" is kell (már ez a szó is idióta különben), de kell erősíteni is, meg dinamikusan mozogni. Soha nincs egy üdvözítő megoldás.

Bérgyilkos Bohóc 2012.04.16. 22:31:43

Még mindig nem értem, hogy a futók, biciklizök, rakodómunkások, otthoni fekvötámasszal bohóckodók, miért próbálják görcsösen bizonygatni, hogy ök erösebbek, gyorsabbak jobb fizikai kondícióban vannak, mint a testépítök. Oké, hogy mindenki leírja, hogy ö mekkora szupermen, de mi ez beteges frusztráció, ez a kényszeres bizonyítási vágy, mikor senki nem mondta, hogy a kondisok ezekben a dolgokban jobbak lennének??
( gyk: az átlagembernél! jobbak a fent emlitett dolgokban)

chegue 2012.04.17. 01:34:49

@Bérgyilkos Bohóc: Azért bizonygatják mert tudja mindenki hogy a nők többsége bukik a kigyúrt férfiakra (még ha sokuk tagadja is) és ez rosszul esik néhány cingár vagy mackósabb hím egyednek.Mondjuk nem biztos hogy csak ezért, de ha az emberi ösztönöket nézzük (legfontosabb szaporodni, vagy csak szimplán baszni egyet) akkor a sportos izmos deltás férfiak jobb esélyekkel indulnak a lányok kegyeiért.

2012.04.17. 07:52:39

Mivel az írásban kellőképpen kimodoroskodtam magam, most aztán én is komolyra veszem, már csak azért is, mert a reakciók – pláne a komolyak – ismét igazolták, hogy az átlag mennyire korlátolt és képtelen a gondolkodásra.

Mert hát tulajdonképpen úgy kezdik a „gyúrósokat” kárhoztatni, hogy még arról sincs egy elfogadható definició, ki tekinthető annak. A Mr. Olympia profi versenyzői? A konditerembe járó átlagember? A nem versenyző, de hardcore testépítő? Laci bácsi, aki 65 évesen jár heti háromszor? Roppantul nyilvánvaló ugyanis, hogy a fentiek teljesen más fizikummal, megjelenéssel, következésképpen edzésprogrammal, életvitellel bírnak, összehasonlítani, pláne egy kalap alá venni őket épp annyira értelmes, mint az én hétvégi erdei bringázásomat összevetni azzal, ahogy Cedric Gracia 90 km/h óra sebességgel leszáguld egy sziklás hegyoldalon… Mindkettő biciklizés, persze, de az egyik egy töbmilliós gépen űzött életveszélyes extrém sport, aminek kevés köze van az egészségmegőrzéshez, az én tekerésem egy kellemes, gyakorlatilag veszélytelen, egészségmegőrző sporttevékenység.

A másik, az alapvető ismeretek teljes hiánya, a legtöbb okoskodó életében nem járt konditeremben – ha megtette volna és figyelmesen körülnézett volna, megdöbbenve tapasztalná, hogy a vendégek 90% teljesen átlagos fizikumú ember, a fennmaradó 10% több mint fele mondjuk, nagydarab, erős és van talán 1-3%, aki igazán hozza az igazi bodybuilder formát: túlméretes, kerek izmok, alacsony testzsír, kidagadó erek, stb.

Végezetül, amit szemmel láthatóan képtelenek felfogni: ennek a tevékenységnek a _célja_ a jobb fizikum, _eszköze_ a sporttevékenység (súlyok emelése, aerob edzés, diéta, stb.) és csupán_mellékterméke_ a nagyobb erő, teljsítmény, stb. Ha a nagyobb bicephez XIX. századi romantkus regényeket kellene olvasni, úgy az erre vágyók ezt tennék, ha az alacsony testzsírhoz kaukázusi juhászkutyákat kellene simogatni, a konditermekben nem kardiogépek, hanem ilyen ebek lennének, s ha az áhított fizikumhoz a lecsós nápolyi, s nem a proteinturmix vezetne, úgy azt ennék.

Azok a kifogások, hogy „nem olyan erősek”, a „gépen edzés unalmas” értelmezhetetlenek és értelmetlenek, hiszen a kajakos olimpikontól senki nem várja el, hogy arányos lábizomzata és jó testtartása legyen, plusz kinyomja a testsúlya kétszeresét – ha erősítő edzést végez, csak azért teszi, hogy végsősoron a hajó gyorsabban haladjon. A testépítő sem azért kardiózik, mert szeret futkározni, hanem mert így tudja leadni a felesleges testzsírt (én konkrétan gyűlölöm, de mivel ez szükséges a cél eléréséhez, ezt csinálom).

Végezetül, tessen’ megnézni a „Szuperemberek” sorozatból (youtube) az erős emberekről szóló részt és lehet látni, hogy az olimpiai súlyemelő, az erőemelő, az ún. erősember versenyző, valamint a showműsorokban fellépő palacsintasütő-hajlítgató, kézzel szögbeütő emberek mindannyian elképesztően erősek (de egyik a másik teljesítményét nem tudná hozni!), de másképpen, attól függően, hogy milyen célokból, hogyan edzenek.

Az a felvetés, hogy az utcán találomra kiválasztott átlagemberek nagyobb része jobb általános fizikai erőnléttel bír, mint a testépítők, minden alapot nélkülöző ostobaság (az átlagemberek – akár még a fiatalok is – jelentős része képtelen 15 db szabályos fekvőtámaszt, vagy akár 5-6 húzódzkodást elvégezni, nem beszélve az olyan embert próbáló kihívásról, hogy a testsúlyával egyenlő súllyal elvégezzen néhány guggolást, holott erre néhány hónap edzés után már akárki képes.) Okosan mutatott rá bérgyilkosunk, hogy értelmetlen különféle sportolók teljesítményeit összevetni, mert csak olyanokra lehet jutni, hogy milyen béna már egy rövidtávfutó, ha nem képes egy jó tenyerest ütni a teniszpályán, s hogyan lehetséges az, hogy a vízilabdás nem boldogul a gátfutópályán…

Faszomba, hát mit lehet ezen nem érteni?

2012.04.17. 08:07:34

@Zabalint: Te sem érted meg, nem tudod elválasztani azt, hogy más az, ha szeretsz futni, mert neked ez kellemes, jó érzéssel, megelégedettséggel tölt el, ez a hobbid, stb. Hát fuss minél többet, jól teszed!
Ha azonban valaki azért fut, mert szeretné a szívét-keringését-tüdejét egészségesen és jó kondiban tartani, tökéletesen elegendő, ha heti 2-3 alkalommal 20-30 percet intenzíven fut a gépen, ugyanis a _céljához_ ez éppen elég. Lehet, hogy nem is szeret futni, de - okosan - mégis megteszi az egészsége érdekében.
Olyan "apró" különbségekről már ne is beszéljünk, hogy a fogyáshoz nem futni, pláne nem így futni szükséges (lásd a sok hájas rendszeresen futót a szigeten), hanem aerob edzést végezni, majd' minden nap, úgy 40 percet, kifejezetten mérsékelt tempóban. Erre megintcsak tökéletes a futógép.
Így - hogy legyen elképzelésed - a futógépes edzésben az a jó, hogy (megfelelően végezve) a leghatékényoabb, legegyszerűbb, praktikus módja a kitűzött cél elérésének.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 08:30:39

@Bérgyilkos Bohóc:
Senki nem bizonygat semmit, te totál félreérted, egyszerűen csak arról van szó, hogy másoknak más mozgásformák a szimpatikusak.

@Brother Love:
Szerintem te érted félre. Én pont arról beszélek, hogy örömmel érdemes sportolni, aki mondjuk nem szeret futni, de mondjuk úszni, az inkább ússzon, mint hogy fusson csak azért, mert az állítólag egészséges (egyébként az úszás is). Anyám például világ életében utált csak úgy futni, viszont kosárlabdázott versenyszerűen, és ezt a szokását később hobbiból is folytatta, ő azt mondja, utál céltalanul futni, de a labda után viszont szeret. Ő sem menne el 20-30 percre a futópadra futni.

"Olyan "apró" különbségekről már ne is beszéljünk, hogy a fogyáshoz nem futni, pláne nem így futni szükséges (lásd a sok hájas rendszeresen futót a szigeten), hanem aerob edzést végezni, majd' minden nap, úgy 40 percet, kifejezetten mérsékelt tempóban. Erre megintcsak tökéletes a futógép."

Mert szerinted én nem az aerob zónán belül futok? Ha az anaerob zónában futnék, akkor fizikailag igencsak fájdalmas lenne lefutnom 10 km-t.

Az egész egy műprobléma, amiről beszélsz, legalábbis hobbifutás szintjén. Nyilván futottam már pulzusmérővel, így nagyjából azt is tudom, hogy nagyjából milyen terhelésnél vagyok közel az optimálishoz. Nyilván ha élsportoló lennék, folyamatos pulzuskontrollra lenne szükségem, de elmondom ismerek pár élvonalbeli atlétát, és rajtuk sincsen folyamatosan pulzusmérő, akin van, az sem futópadon edz.

Egyébként 20 éves korom körül komolyabban edzettem, akkor volt néha anaerob edzés, de az sem futópadon ment, hanem emelkedőn vagy egy körön résztávozva.

"Így - hogy legyen elképzelésed - a futógépes edzésben az a jó, hogy (megfelelően végezve) a leghatékényoabb, legegyszerűbb, praktikus módja a kitűzött cél elérésének. "

A leghatékonyabb, de nem legegyszerűbb és egyáltalán nem praktikus, emellett a unalmas. Igazad lenne, ha abból indulnánk ki, hogy a sportnak kizárólag fizikai tevékenységnek kellene lennie, de valójában úgy a jó, ha egyben kikapcsolódás is szellemileg.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 08:33:40

@Brother Love:
Szóval vicc ez a futópad, miközben az atléták is elsősorban arra használják, hogy megállapítsák a maximális pulzusukat és az aerob küszöbüket, aztán pályán és utcán edzenek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 08:36:02

Akarom mondani anaerob küszöbüket.

Szóval vicc, hogy éppen a hétköznapi ember fut futópadon, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az edzése, miközben még élsportolók sem csinálják ezt a legtöbb edzésüknél.

pocaklakó minimanó 2012.04.17. 09:15:15

@Szerkó Ferkó:

"Héló, héló, hát te meg mit csinálsz itt? Váltottál kondiengedélyt? Nem? Akkor húzzál innen futólépésben!" :)

2012.04.17. 09:18:48

@Zabalint: A hétköznapi embert - ellentétben az élsportolóval - túlságosan nem érdekli az anaerob küszöbe - legfeljebb a mindent túlkomplikáló idiótákat.
A leghatékonyabb itt azt jelenti, hogy a cél eléréséhez elégendő az eszköz, továbbá helyben végezhető, nem kell szigetre, erdőbe kiautózni; nem kell a szmogos városi levegőt belélegezni, biztonságos (nincs hülye autós, kutya, stb.), nem betonon kell futni, stb.
Összsségében a futásra-biciklizésre-aerob edzésre (a kondi mellett) pontosan annyi időt fordít, amennyit szükséges, egy perccel sem többet.
Nem mellesleg jár hozzánk egy maratoni futó pár (versenyeken is indulnak), egész télen a futógépen edzenek és nem pulzusszámlálás okán.
Mondom, vesd el az előítéleteidet a "hülyeség gépen futni" körben és csakis azt vizsgáld, hogy az elérendő cél érdekében (testzsírcsökkentés vagy aerob kondíció, egészség megőrzése) mennyire hatékony, praktikus, gazdaságos, stb.
Ha bizonyítod nekem, hogy a szívünk-tüdőnk-keringési rendszerünk "tudja", hogy én éppen gépen futok (és nem az erdőben, madárcsicsergés és rügyfakadás közepette) _és_ ezért ez kevésbé hatékony az edzőtermi futás, akkor van miről vitatkozni.
Az élsportolók tudományoskodó edzésmódszere és a szubjektív szempontok (szeretsz futni) ebben a körben nem játszanak. Csakis az érdekel, hogy pl. a testzsírcsökkentést hatékonyan elősegíti-e hati 5-6 alkalommal végzett 40 percnyi tempós séta a gépen (a válasz igen), ettől kezdve másodlagos (sőt, számomra tökéletes érdektelen), hogy a szabadban ezt esetleg kellemesebb-e csinálni, fontosabb szempont, hogy külön időráfordítás nélkül is, ott helyben megtehetem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 09:49:04

@Brother Love:
"A hétköznapi embert - ellentétben az élsportolóval - túlságosan nem érdekli az anaerob küszöbe - legfeljebb a mindent túlkomplikáló idiótákat."

Úgy van, jól látod. A futópadon futásnak viszont épp az a lényege, hogy folyamatos kontroll alatt lehet tartani a terhelést, ezért a lehető leghatékonyabban edzeni. Ez még kevésbé érdekli az átlagembert.

"A leghatékonyabb itt azt jelenti, hogy a cél eléréséhez elégendő az eszköz, továbbá helyben végezhető, nem kell szigetre, erdőbe kiautózni; nem kell a szmogos városi levegőt belélegezni, biztonságos (nincs hülye autós, kutya, stb.), nem betonon kell futni, stb."

Szerinted egy forgalmas nagyvárosban mennyivel jobb a levegő a konditeremben, mint az utcán? Szerinted a légszennyezés elkerülni az edzőtermet, a kén-dioxid megáll az ablak előtt és elnézést kér?

Aztán a konditerem mellett sem kevesen parkolnak, tehát sokan mennek autóval oda, írtam ismerőseim is vannak nem kevesen így ezzel. Akkor meg nem mindegy hová megy, ha már úgyis autózik?

"Nem mellesleg jár hozzánk egy maratoni futó pár (versenyeken is indulnak), egész télen a futógépen edzenek és nem pulzusszámlálás okán."

Ilyen is van. Meg olyan is, aki -20 fokban is kimegy, nem is kevesen vannak. Sőt, nem is szokott a legtöbb ilyen megfázni, sőt ritkábban betegek, mint aki télen inkább ki sem megy.

"Mondom, vesd el az előítéleteidet a "hülyeség gépen futni" körben és csakis azt vizsgáld, hogy az elérendő cél érdekében (testzsírcsökkentés vagy aerob kondíció, egészség megőrzése) mennyire hatékony, praktikus, gazdaságos, stb."

Én összevetettem. És továbbra is megvan a véleményem arról, ha valakinek a sportolás olyan mint egy következő műszak a munka után, amely csak azért van, hogy karbantartsd a tested. A sport akkor jó, ha szórakozás és szellemi felfrissülés is szolgálja. Ezt egy edzőtermi gép nem adhatja vissza.

"Ha bizonyítod nekem, hogy a szívünk-tüdőnk-keringési rendszerünk "tudja", hogy én éppen gépen futok (és nem az erdőben, madárcsicsergés és rügyfakadás közepette) _és_ ezért ez kevésbé hatékony az edzőtermi futás, akkor van miről vitatkozni."

Hol állítottam ilyesmit?

"Az élsportolók tudományoskodó edzésmódszere és a szubjektív szempontok (szeretsz futni) ebben a körben nem játszanak. Csakis az érdekel, hogy pl. a testzsírcsökkentést hatékonyan elősegíti-e hati 5-6 alkalommal végzett 40 percnyi tempós séta a gépen (a válasz igen), ettől kezdve másodlagos (sőt, számomra tökéletes érdektelen), hogy a szabadban ezt esetleg kellemesebb-e csinálni, fontosabb szempont, hogy külön időráfordítás nélkül is, ott helyben megtehetem. "

Pedig ha így gondolkodsz a sportról, akkor éppen azt teszed, amit az élsportolók tesznek a tudományoskodó edzésmódszerükkel, csak nálad a cél más. De egyébként még ott is számítanak a szubjektív szempontok, főleg a magyar hosszútávfutóknál, hiszen ha nem szeretnék csinálni, amit csinálnak, akkor nem csinálnák, anyagi hasznuk nem nagyon van belőle, nemzetközi porondod pedig akkor is esélytelenek lennének, ha profik (=főállású sportolók) lennének.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 09:52:29

@Brother Love:
Szóval érthetőek nekem a szempontjaid, csak én ebből a műanyag világból nem kérek.

2012.04.17. 09:56:09

@Zabalint: Engedj meg egy példát, ami talán még jobban rávilágít arra, mit is akarok mondani a gépi futás kontra szabadban témában.
A feleségem megkér, hogy üssek össze egy kisszekrényt a gardróbba. Ebben az esetben előveszem a szerszámgépeket (beszúrófűrész, szalagos csiszoló, csabarbehajtó, gyalugép, stb. és megcsinálom. Mondhatja erre bárki, hogy mennyivel élvezetesebb kézi gyaluval, csiszolóvászonnal dolgozni, jobban benne van az ember keze munkája, stb.
Mindez azonban nem érdekel, mert nem hobbiból barkácsolok, hanem mert van egy adott cél, feladat, amit a lehető legjobban, legrövidebb idő alatt, a legkevesebb energia befeketésével akarom elérni.
Nem érdekel, hogy a kéziszerszámokkal dolgozó népi iparművész hogyan csinálja, ahogyan az sem, hogyan készül el ugyanez egy profi asztalosműhelyben vagy bútorgyárban.
Csak az számít, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel, az adott körülmények között a leghatékonyabban megvalósítsam a célt, többek között azért, mert az örömforrsát máshol keresem (pl. olvasgatok vagy állatot kínzok).
Na éppen így van ez a gépen futással is.

Ernoke 2012.04.17. 10:46:02

@bakosport: valóban ők (voltak...?, bár Iggy még most is kurvajól néz ki) a tökéletes férfitest mintapéldányai, csak fejátültetésre lenne szüksége mindkettőnek:D

@Dr. ingenium rusticus /Csellók, gordonkák vegyesen: persze, h kiköpi a tüdejét, ha pont ahhoz a mozgásformához, terheléshez nem szokott hozzá. (pl. hiába emelsz szimmetrikusan, nem hirtelen a konditeremben akármennyit, ha a munka szerint az egyik válladra vetve kell napi 12 órán át 50 kilós liszteszsákokat emelned és azokkal rohangálnod, ehhez az izomzatodnak is alkalmazkodnia kell.) de ez nem azt jelenti, h mindenki gyenge szar, aki kondizik, maximum az lehet az, aki rosszul/látszateredményért csinálja.

@Brother Love: "a testzsírcsökkentést hatékonyan elősegíti-e hati 5-6 alkalommal végzett 40 percnyi tempós séta a gépen (a válasz igen)"
viccen kívül ebből a kommentből tudtam most meg, h tulajdonképpen folyamatosan testzsírcsökkentek...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.17. 10:49:27

@Brother Love: abban azonban igaza van a felszólalónak, hogy pontosan azt csinálod, amit egy élsportoló: a cél a motivációd. Ő meg arra utal: minden sport addig jó, amíg maga a sport a lényeg, nem valamiféle cél. Avagy ahogy a tao mondja: az út a cél, nem a cél. Hehe.

Én úgy látom ezt, (sokadszor, ej, de hányadszor mondom ezt): mozogni jó és üdvös, játszani jó és üdvös. A versenysport, a teljesítményhajhászó marhaságok, a versenyzés maga: idiótáknak való. Ez már nem csak a sportra igaz: épelműjű ember nem jelentkezik megasztárba, sportversenyre, zsákbanfutásra, főzőversenyre meg ilyen faszságokra. Én is csináltam diákként, mert küldtek meg mert kis dagadék okostojásként így egy kicsit különbnek érezhettem magam a normális gyerekeknél. De ez nettó faszság, hidd el: énekelni kell, főzni, játszani: az jó. Kirándulni kell, nem teljesítménytúrázni, dugni kell, nem baszóversenyre menni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 10:53:21

@Brother Love:
Értem, viszont továbbra sem szimpatikus számomra a hozzáállás. Nyilván ha neked csak eszköz a mozgás, akkor totál érthető. Nekem ennél azért jóval több.

A másik oldalról meg ez kicsit olyan, mint mikor Borat értetlenkedik egy hagyományőrző képzőművésznél, hogy miért így csinálja, hiszen ott vannak a modern gépek, azt hitte az USA ipari nagyhatalom.

Másik megközelítés, hogy nem csak a testnek, hanem a szellemnek is kikapcsolódásra van szüksége, azt pedig sokkal jobban szolgálja egy "nem mű" sporttevékenység, pl. a természetben futás, vagy foci a haverokkal, kinek mi.

A te hozzáállásoddal ha tényleg lenne olyan szer, amely mellékhatás nélkül izmossá és egészségessé tenne, akkor lerendeznéd azzal, hogy minden nap beveszed. És akkor csodálkozol, hogy ez a sztereotípia alakult ki a "gyúrósokról", holott ha nincs is ilyen, igény az lenne rá.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.17. 10:53:41

@Brother Love: jah, és hát a konklúzió lemaradt: ebből a szempontból értékelve nekem a gyúrás nem játszik, szimplán azért, mert egyszerűen unalmas. Hangsúlyozom: nekem. Semmilyen de semmilyen élvezetet nem találok abban, hogy súlyzókat emelgessek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 11:02:29

@vészmadár (pica pica):
Nálunk tájfutóknál mindenki versenyez, nem csak az élsportoló, de a többséget annyira nem érdekli az eredménye, ha mégis, akkor a hasonló kaliberűekhez méri. Viszont ezt a sportágat a legtöbb ember csak a hétvégi versenyeken űzi, mert hétköznap nem tud térképes edzést csinálni, tehát maga a verseny a sport, de nem a verseny, hanem a sport a lényeg itt is, na meg a társaság sem az utolsó szempont. Utcai futóversenyeken sem azért fut a többség, mert a dobogóra akar kerülni.

Pan Modry 2012.04.17. 11:37:54

@Zabalint:

A futogep vs szabadban futashoz szolnek. En speciel azert futok sokkal tobbet futogepen mert ahhoz hogy jo helyen futhassak kocsiba kellene ulnom, leparkolni, majd izzadtan hazavezetni stb... Egy csomo ido es kenyelmetlenseg.

Ezzel szemben most munkahelyrol hazamenet megallok a gymnel, lefutom az adagot, majd a kozeli boltban vasarolok ha kell stb... Egyszeruen erre van idom.

Egyebkent en tenyleg imadok szabadban futni, de ma mar ritkan engedhetem meg ezt a luxust magamnak.

2012.04.17. 12:13:00

@vészmadár (pica pica): Én nem versenyzem senkivel, legkomolyabb sportversenyem talán az általános iskolai váltóversenyek voltak.
Teljesen más, ha magamnak tűzök szerény célokat, amit vagy elérek, vagy nem.
Te hobbizenészként sohasem gyakoroltál, csak azért, hogy jobb legyél? Ne másnak, magadnak.

2012.04.17. 12:25:06

@Zabalint: leszámítva talán a futást, könnyen mindent "mű" tevékenységnek találhatunk - ez csupán nézőpont kérdése. Tekintve, hogy az ember nem tud úszni, egy klórszagú, zengő-bongó épület medencéjében a legkevésbé praktikus módon (pillangó) úszni teljességgel mesterkélt tevékenység - nincs ember, aki ösztönösen ilyen mozdulatokkal akarna kijutni a vízből. MInden sport, amihez a legcsekélyebb technikai felszerelés szükséges, "mű", nem beszélve azon mozgásformákról amelyek csak részben vagy teljességgel természetellenes terhelésekből, mozdulatokból állnak.
Számomra a konditermi edzés szórakoztató, élvezetes és cseppet sem unalmas mozgás ami teljesen segít kikapcsolni, levezetni a napi stresszt, ellenben nincs az az isten, aki rábírna, hogy a szigeten futkározzak. Unalmas, kellemetlen, kényelmetlen tevékenység - nekem. Megintcsak elfogultságod bizonyítéka, hogy "a szellemnek is kikapcsolódásra van szüksége, azt pedig sokkal jobban szolgálja egy "nem mű" sporttevékenység, pl. a természetben futás, vagy foci a haverokkal", mert van, akinek a szellemét az kapcsolja ki, hogy szétüt egy zsákot vagy egy zárt teremben félcsőben gördeszkázik, kendózik, vagy éppen súlyokat emel. _Neked_ jobban bejön erre a célra (is) a természetben futás, de más meg mástól kapcsol ki - ahogy egyébként te magad is utalsz rá a "kinek mi" fordulattal.
Vedd tudomásul, hogy nincs szebb, mint egy átizzadt pólóban, az izömgörcs határán, kipattanó vénákkal, torzképet vágva-vicsorogva egy utolsó ismétlést kipréselni, miközben a légkondicionált levegőjű edzőteremben szól a tuc-tuc zene! :-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.17. 12:34:48

@Zabalint: @Brother Love: nagy gáz bevallani, hogy a súlyzós edzéstől(amellett, hogy kimondottan élvezetes is) egyszerűen sokkal szebb lesz szobortestünk? Már azt nézni is egy élvezet, inkább, mint az őzikéket Makkosmáriánál.

Nem beszélve az öltözői férfiélményekről ;))

2012.04.17. 12:59:18

@Modor Tibi: Egyáltalán nem, sőt! Saját és sporttársaink kidagadó, izzadságtól csillogó izmainak látványa olyan esztétikai élményt nyújt, amely nem nélkülözi az erős szexuális töltetet sem. Ha ehhez hozzávesszük az erős, férfias szagokat és az artikulátlan nyögéseket-hörgéseket, nem kell különösebben részletezni, miért is vagyok eme szép, férfias sportág híve immár több, mint két évtizede.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.17. 13:29:31

@Brother Love: megnyugodtam :) Ezért se értem, hogy miért képesek egyesek napokat elbaszni arra, hogy vasemberként 100 km-eket fussanak, amikor a végén ugyanolyan szarul néznek ki, mint előtte. De ez nekik szórakozás, akkor csinálják csak! Bezzeg az egylábas guggolás meg egykezes húzódzkodás esetében már keresnék a kifogásokat ezek a vasférfiak..!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.17. 14:11:52

modoros kommentként ajánlanám az alábbi gondolatomat: Az erős emberek az okos emberek beosztottjai lesznek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.17. 15:03:12

@vészmadár (pica pica): pontosan. A gyenge ember általában okosabb és életrevalóbb egyben.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 16:51:48

@Brother Love:
Speciel úszni is inkább természetes vizekben szeretek, de amúgy sem úszok rendszeresen, de azért látok élvezetet az uszodai úszásban is.

Amúgy meg nagyon nem értetted meg mit értettem mű világ alatt. Egy szót nem írtam a technikáról. A művilág alatt azt értem, hogy tegyük fel nem szeretek futni, de mivel állítólag egészséges, ezért lezavarom a napi 20-30 perces adagomat, oszt jónapot. A futópad erre csak eszköz. Számomra ez a művilág, a kutya simogatós példád is ugyanerre mutat rá, aki nagy izmokat szeretne, és a kutyasimogatástól nőne, akkor az akkor is a kutyákat simogatná, ha amúgy rühelli ezt a tevékenységet, vagy legalábbis semleges számára. Én a sportot olyannak tekintem, mint egy kutyabarát a kutyasimogatást.

"Megintcsak elfogultságod bizonyítéka, hogy "a szellemnek is kikapcsolódásra van szüksége, azt pedig sokkal jobban szolgálja egy "nem mű" sporttevékenység, pl. a természetben futás, vagy foci a haverokkal", mert van, akinek a szellemét az kapcsolja ki, hogy szétüt egy zsákot vagy egy zárt teremben félcsőben gördeszkázik, kendózik, vagy éppen súlyokat emel. _Neked_ jobban bejön erre a célra (is) a természetben futás, de más meg mástól kapcsol ki - ahogy egyébként te magad is utalsz rá a "kinek mi" fordulattal."

Akkor ezt a részét is félreértetted. Ha figyelmesebben olvastál volna, láthattad volna, én is hoztam fel más példát, a focit a haverokkal, egyébként a foci az a sport, amit nagyon nem szeretek. Te viszont azt írtad, azért sportolsz, hogy izmos és/vagy egészséges legyél, tehát számodra nem az a lényeg, hogy jól érezd magad. Tehát én baromira nem vagyok elfogult, mert én nem írtam, hogy másnak ugyanez ne lehetne egy boxzsák ütése. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy valakinek a gépen futás lenne ez a szabadban futással szemben, aki mégis ezt teszi, annak oka van rá, pl. mert nincs ideje kimenni.

Az a baj, hogy harmadszorra sem érted meg a mondanivalóm lényegét, egyáltalán nem attól neveztem műnek egy-egy sportot, mert technika van benne, másrészt egyáltalán nem mondtam, hogy a futás az egyetlen üdvözítő mozgás. Azt írtam, hogy szerintem az a mű, amikor a sportot ledegradáljuk egy egyszerű igénykielégítésre, a szellemi felfrissülést pedig bármely sportág hozhatja, a futás szabadban vs. gépen futás egy példa volt.

Azt meg megértem, ha te élvezed a gyúrást, de eddig nem erről vitatkoztunk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 17:04:41

@Modor Tibi:
Én meg sokkal jobban megértem mondjuk a maratonistákat, mint a testépítőket (most ez alatt itt nem a kondizókat értem általában, hanem a profi testépítőket). A testépítőnél ugyanis a cél, hogy egy bizonyos kritériumrendszer szerint jól nézzenek ki, ez nem egy kézzelfogható teljesítmény számomra, míg az, hogy valaki lefutja 2:10 alatt a maratont, az az. Mondhatnám azt is, hogy ez egy fajta férfi szépségverseny (nyilván tudom van női testépítés is).

De persze ez olyan dolog, hogy kinek mi. Hiszen lehet, hogy nem lesz jó egykezes húzodzkodásban, de a testépítő meg futásban nem lesz jó. Tudod, sakkozóval bokszolni, bokszolóval sakkozni, habár a Klicso fivérek sakkban is levernének.

De azért azt is elárulom, a jó és a rossz kinézet relatív, nyilván a pocakos ember ebben a legrosszabb, de a vékony szálkás és a vastag kigyúrt között megoszlanak a vélemények.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 17:15:24

@Modor Tibi:
De mondok egy másikat. A legtöbb barlangászon sem látod, hogy barlangász (ezt azért említem, mert köztük is néha előfordulok). Akkor meg minek csinálja? Hát azért, mert ezt szereti csinálni. Szerinted hányan szeretnek súlyokat emelgetni? És hányan csinálják? Aztán jön a következő kérdés, hogy kinek mi fontos az életben, az hogy jól érezze magát, vagy az, hogy mit gondolnak róla (hogy néz ki)?

pincze 2012.04.17. 18:05:21

A kondizás a könnyen elérhetö , megfizethető sportolási lehetőség . Én inkább biciklizni szeretek , de megértem , hogy nem mindenki szereti , vagy van rá módja . Nem jó semmit túlzásba vinni .

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.17. 18:27:45

@Zabalint: hát ha valakinek ennyi pénze, ideje van és élvezi, akkor menjen nyugodtan siklóernyőzni meg hegyet mászni, miért is ne. Neki ez program, hobbi, életstílus. Csak éppen nem feltétlenül lesz tőle szép és izmos. De ha nem akar, akkor ne is legyen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.17. 19:08:55

@Modor Tibi:
Így van.

@Pan Modry:
Én ilyen szempontból jó helyen lakok, 10 perc futásra az erdő, hegyek, másik irányban 5 perc futásra sík szántóföldi földutak, de néha a kertes házak, szőlősök, kertek közötti aszfaltutakat sem vetem meg, amilyen övezet 2 percre kezdődik, ott jó a kilátás. De mondjuk nekem egyéni döntésem is, hogy ilyen helyen éljek, Budapesten többet keresnék, de annyival többet nem, hogy a fővároson belül éljek hasonló környéken.

De amíg egyetemista voltam, csatlakoztam ahhoz a "népszokáshoz", amely gyakori volt abban a városban, és este 8 után a már nem túl forgalmas utcákon futottam, de néha meg parkerdőben fejlámpával.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.17. 20:04:31

@Brother Love: még egy pluszpélda. azt hiszem, az Öbölátúszáson volt (de lehet, hogy a Balaton-átúszáson), hogy míg vártuk, hogy elindulhassunk, meginterjúvoltak egy úszót. hogy ő nem indul. tudod, miért? mert ez neki túl sok...(Öbölátúszás 3.6 km, Balaton-átúszás 5.2 km.) merthogy ő ahhoz van szokva, hogy leússzon akárhány száz métert, minél gyorsabban. a fentiek meg arról, hogy több kilométert, de nem lényeg, hogy milyen gyorsan érsz át. ezért, hiába volt profi úszó, azt mondta, nem vállalja...

A Tyne folyó déli partja 2012.04.17. 20:13:19

@Modor Tibi: hát, én ugyan nő vagyok, de kb. másfél éve járok súlyzós edzésre. viszont nem azért kezdtem el, hogy szoborszépségű alakom legyen, hanem mert a felsőtestemet meglehetősen gyengének éreztem. leginkább a karomat. azt akartam fejleszteni, nem, hogy kidudorodjanak az izmok, hanem, hogy erősebb legyen. azon meg szerintem csak a súlyzós segít, az úszás nem, a pilates nem, a biciklizés sem.

medvedr 2012.04.17. 21:15:03

@Brother Love: IFBB profi kártyát csak összeszedtél már ennyi idő alatt, olyan sok haver meg kellett hogy ismerjen, nem igaz?

sdani 2012.04.17. 22:45:48

Ezzel az "annyit és úgy sportolj, amennyit, és ahogyan jólesik" dumával nagyon nem tudok azonosulni. Ez kb. olyan, mintha az intellektusunkat arra pazarolnánk, hogy verseket vagy könyveket olvassunk. Ez szerintem elég távol áll az ember valódi, kreatív természettől, bár lehet, hogy sokak számára az élet is csak amolyan "ússzuk meg a lehető legkevesebb erőfeszítésel" langyosvíz.

Persze lehet mondani, hogy az út a cél, de milyen cél az az út ami nem vezet sehova? A sport is, mint minden dolog az életben, amire időt áldozunk ideális estben valamilyen cél irányába történik, aminek az elérése, vagy megközelítése nagy boldogsággal tölti el az embert. Okos emberek megmutatták, hogy ez a nagyfokú boldogság, a "flow", akkor jelentkezik, ha a probléma majdnem meghaladja a képességeinnket, de még éppen legyűrjük. És itt az érzett boldogság és a tevékenység jellege között nincs összefüggés, legyen szó egy absztrakt matematikai sejtés bizonyításáról, vagy egy maraton teljesítésétől.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.17. 22:45:57

@Modor Tibi: Hát én izomtalan hegymászót még nem láttam, sziklamászót meg pláne nem. Egyébként az utóbbi nem egy drága sport, ami az edzést illeti.
Köll hozzá egy pár mászólépő, magnéziás szütyő meg egy BKV bérlet.
Francia-bánya, Kecske-hegy, Kő-kapu, Oroszlán-sziklák, Tündér-szikla.
Ez mind megtalálható Budán, utazni se kell sokat.
Ez az egykézzel húzódzkodás pedig frankó dolog, de a jányok 99%-ának nem megy, mégis elég komoly eredményeket tudnak elérni. Ja, és a lényeg: a mászó csajoknak van a legjobb seggük. Aszem, ez elég komoly fegyvertény.
És hogy bráderlávot is támogassam kicsinyt: A száraz edzés itt is elkerülhetetlen, hacsak nem akarja az ember télen, minuszokban tönkrevágni az ínszalagokat.
Egyébként bizonyos területeken a sújzózás sem elképzelhetetlen. A cseh vagy szász-svájci homokköveken izzadó arcoknak - a speciális mászótechnika miatt - emberfejnyi vállaik és kétajtós biedermeier szekrény hátuk van. Szerintem ők tehervagonokkal szériáznak esősebb napokon. Nekik olyan izmaik is ki vannak dolgozva, amiről én azt sem tudom, hogy létezik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.17. 22:51:19

@KürtiT (Tromb74): sziklamászás? Ne már, nem hatékony. Munka után még kis sziklamászás februárban a Tündér-sziklán? :) +15 fok alatt és csapadék esetén max. a teremig vagyok hajlandó elmenni. Oda is taxival.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.17. 23:01:23

@KürtiT (Tromb74): "Ez mind megtalálható Budán, utazni se kell sokat."
mert mindenki pesti, naná. már megint...

KürtiT (Tromb74) 2012.04.17. 23:13:46

@Modor Tibi: Ezé' mondom, hogy a szárazedzés sem elkerülhető. 18 évesen még leszarja az ember a hideget, de pár évvel később egy ilyen kaland után titkárnőt kell fogadnod az excel tábla bepötyögéséhez, mert hetekig nem tudod behajlítani az ujjaidat.
Egyébként van hangulata annak, amikor az egésznapi ücsörgés után az első görcsös próbálkozásokat követően elkezdenek működni az izmaid. Nem beszélve arról, hogy egy más típusú, de óriási koncentrációt igénylő feladat, ami teljesen kikapcsol.
Persze ha valaki ezt a teremben is eléri, leke rajta, szerencsés alkat.
Modorosság:
A Mountex mászó termét, amikor megnyitották, buzi klubnak kereszteltük el, mert az oda járók egy jelentős csoportja soha nem járt ki IGAZI sziklára. Megelégedtek azzal, hogy nyáron is ott feszengtek, miközben állandóan egymás izmait méricskélték. Szóval az edzőtermek homoerotikus fülledtsége esetenként erre a sportra is igaz. :D

2012.04.18. 00:00:55

@A Tyne folyó déli partja:

Mindenki, aki számít, az pesti. :) Na jó, vannak budaiak is, de az kicsit snasszabb.

Előbb-utóbb mindenki kiköt Pesten, Magyarországon egész egyszerűen nincs más választás. Esetleg még külföld...

KürtiT (Tromb74) 2012.04.18. 00:12:24

@vészmadár (pica pica): És az okos emberek sok pénzt is keresnek? Vagy egyszerűen nem érdeklik őket a földi hívságok? :D :D :D

Itt azért már billeg az elmélet:

www.youtube.com/watch?v=cPiDHXtM0VA
www.youtube.com/watch?v=gJ3lxypbiQo

:D:D:D

2012.04.18. 07:57:55

@Zabalint: Még egyszer, mert lehet, hogy az elején valóban nem fogalmaztam elég precízen. Nem állítottam olyat, hogy a sport ne legyen/nem lehet örömforrás, kifejezetten arra akartam rámutatni, hogy az edzőtermi kardio/aerob edzést legtöbben meghatározott cél érdekében végzik, mert hatékony (és egyéb praktikus szempontok is felmerülnek) így lénygtelen, hogy szeretik-e vagy sem. (Van, aki kifejezetten szeret lépcsőzni...) Olyant meg pláne nem írtam, hogy én ne élvezném úgy általában a sportot.

Továbbra sem értem, mi a "mű" abban, ha valaki - bár nem szereti - de az egészsége érdekében mégis edz pl. futógépen, szobabiciklin. A "mű" dolog szerintem pl. a csajok által kedvelt Hipoxytrainer, az elektromos izomstimuláló készülékek vagy éppen a szteroidok. Véleményem szerint kifejezetten pozitív és dícséretes, ha valaki egy vitathatatlanul hasznos, szükséges tevékenységet annak ellenére végez, mert józan ésszel belátja, hogy ez indokolt _és_ erre a neki leggazdaságosabb módszert választja. Ettől függetlenül még számtalan öröme lehet pl. asztaliteniszezésben vagy makettezésben.(Vizsgákra készülni sem élvezet, de szükséges és végsősoron jó...) Megint más kérdés, hogy ha valaki kicsit is tudatosan, értelmesen sportol, szinte biztos, hogy az akár kedvelt tevékenységnek van olyan része, amit nem szeret. A hobbifocisták általában nem szeretnek bemelegíteni, mégis megteszik, mert szükséges, az sem nem biztos, hogy egy boxoló szeret futni, de anélkül nem sok esélye van hobbimeccseken sem, stb. De hát ebben nem kell egyetértenünk, de továbbra sem értem, hogy miért muszáj a sportolásnak feltétlenül és elsősorban örömforrásnak lennie.

Ami magamat illet, a gyúrást pl. élvezem _de_ céljaim is vannak vele, szeretek DH-zni, de különösebb céljaim nincsenek benne (itt kb. igaz az "út a cél" köhely), az aerob edzést meg nem szeretem, de a célokhoz fontos - hol itt a hiba?

Mellesleg az edzőteremből egy-két hónap után kihullók jórészt az általad valottak áldozatai: nem értik meg vagy nem tudják elfogadni, hogy valamilyen cél érdekében szisztematikus, kemény munkát kell végezni, ami sokszor unalmas, fárasztó, fájdalmas, kényelmetlen, lemondással jár stb. és nem feltétlenül örömforrás, élvezet (az örömforrás éppen az elért cél: megcsináltam, képes voltám rá).

Ettől még persze jó dolog tollasozni a Hajógyári szigeten vasárnap, de teljesen egyetértek sdani-val: a saját célok - legyenek bármilyen szerények - pont arra jók, hogy a lelkesedést, érdeklődést, szorgalmat fenntartsák.

Gyakran látom, hogy aki "csak úgy" lejár a terembe, végsősoron nem fejlődik semmit, nem lép előre így valójában tényleg nem sok öröme akad benne. Ha azonban van egy konkrét célja (ismétlem, legyen az bármily csekély, vagy kívülállók számára nevetséges) úgy már képes felülemelkedni saját lutaságán, fegyelmezetlenségén és végül megvan a jutalom. Ha ehhez nem fűződik erőfeszítés - következésképpen "nemszeretem" dolgok is, akkor valóban lélektelen és értelmetlen dolog lesz bármilyen edzés.

pocaklakó minimanó 2012.04.18. 09:49:34

@Modor Tibi:

"Bezzeg az egylábas guggolás meg egykezes húzódzkodás esetében..."

Mi van, mi van, Tibinnyó? Te is rákattantál könyvszinten Paul "Coach" Wade Fegyencedzés című művére? Kérdezd Szerkó Ferkó kartácsat, hogyan nyomják a jógyerekek a böribe' a dolgot. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.18. 09:52:51

@Brother Love:
"Továbbra sem értem, mi a "mű" abban, ha valaki - bár nem szereti - de az egészsége érdekében mégis edz pl. futógépen, szobabiciklin."

Az a mű benne, hogy ahelyett, hogy talál magának egy olyan sportot, amit szeret csinálni, inkább megpróbálja a dolgot a lehető legegyszerűbbre degradálni. Ez kicsit olyan, mint ha "bevennéd a napi adagod".

Ez nyilván nem vonatkozik a te aerob edzésedre, mert az kényszerű része az általad űzött sportnak.

"Megint más kérdés, hogy ha valaki kicsit is tudatosan, értelmesen sportol, szinte biztos, hogy az akár kedvelt tevékenységnek van olyan része, amit nem szeret."

Ez így igaz, bár nem minden esetben. Például én 19-20 éves korom körül az eredményesség érdekében résztávoztam, domboztam is, amit nem szerettem, de kellett az eredményességhez, viszont most már nem érdekel, ezért nem csinálom. Viszont sokaknál nem nem kedvelt része van, hanem az egész egy nem kedvelt vagy semleges dolog.

"De hát ebben nem kell egyetértenünk, de továbbra sem értem, hogy miért muszáj a sportolásnak feltétlenül és elsősorban örömforrásnak lennie."

Azért gondold végig azt, hogy mit csinál egy átlag ember az életében. Gürüzik 10 órát a munkahelyén (mert ritka, aki csak 8-at van bent tényleg, és a többség nem biztos, hogy szereti a munkáját), és jó esetben csak még 1 óra az oda-vissza utazása. Emellett viszont nem árt legalább heti 2-3 órát mozgással töltenie, ha azt akarja, hogy egészséges maradjon. De eleve nincs szabadidő túltengésben senki, így ha ezt a szabadidejét is valami számára nem kellemes vagy monoton tevékenységgel tölti, akkor szvsz többet veszít, mint amit az esetleges hatékonyság növelésen nyer.

Tehát mondjuk egy munkahelyen vagy a tanulásban vannak olyan dolgok, amiket fel kell vállalni, pedig nem kellemesek (jó esetben ez nem az egész munka), otthon azt is fel kell vállalni, hogy kitakarítasz vagy elmosogatsz, lenyírod a füvet, stb., akkor is ha nem szeretnéd, de azt az időt, amit sportolással tölt az ember, nehogy már valamiféle cél érdekében tett kényszerként élje meg. Én írtam anyám példáját, aki sosem szeretett futni csak úgy, de kosarazni szeret. Nem pont ugyanaz a két mozgás, de mindkettő egészséges. Tehát aki akar, az talál magának olyat, ami az egészségének is jó, meg szereti is csinálni. Egyébként így van ez az ételekkel is, sokan osztják az észt, hogy az egészségtelen kaják a finomak, az egészségesek a rosszak, holott szinte minden embernél ez alapján 4 csoportba lehet sorolni a kajákat, és az okos ember ebből a neki ízlő és egészségest választja.

Értem mit mondasz a célok elérésével kapcsolatban, de én ezt a tájfutásban kb. 20 éves koromig csináltam, mondjuk csak 18 éves koromtól, tehát nem az volt a cél, hogy a legjobbak közé kerüljek, hanem elsősorban magamhoz képest való fejlődést jelentett a dolog. De én akkor is élveztem az edzést is, persze tény hogy a fejlődés is okozott örömet. Viszont önmagában amit utálok csinálni, abban fejlődés sem tudna örömet okozni. Sportágon belül természetesen igaz, hogy úgy lehet legjobban fejlődni, ha a gyengékben fejlődik az ember, amiket feltehetőleg nem szeret annyira, de ez megint más, mert pl. te szeretsz súlyokat emelgetni, de nem szereted az aerob edzést, viszont ha nem csinálnád az aerob edzést, akkor kifulladnál a súlyemelgetésnél, tehát amit nem szeretsz csinálni, az javítja a minőségét annak, amit szeretsz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.18. 10:00:50

@sdani:
Az, hogy azt csinálom, amit szeretek, nem jelenti azt, hogy nincsenek vele céljaim, részcéljaim. Ráadásul a kikapcsolódás lehet az is, ha egy erős munkahelyi stresszhatást úgy vezetsz le, hogy aznap egy kemény edzést csinálsz, amely fizikailag már fájdalom kategória. Tehát az "annyit és úgy sportolj, amennyit, és ahogyan jólesik" nem feltétlenül jelent lanyha edzéseket, ez egyébként személyiség függő is.

De vedd észre, hogy alapvetően a szabadidő egy fajta eltöltéséről van szó. Ez az, amit sokan nem bírnak szétválasztani. Az ember az idejét hasznos és szórakoztató dolgokkal tölti, előbbi pl. a munka, tanulás, bármiféle önképzés, utóbbiba például benne lehet a könyvolvasás, filmnézés, sörözés a haverokkal, számítógépes játék, stb., és sokunknak a mozgás is. De vannak, akik a mozgást az előbbi csoportba teszik, egy részük profi élsportoló, náluk érthető, mert ebből élnek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.18. 10:14:56

@A Tyne folyó déli partja:
Itt Pécs környékén is van olyan szikla, amire lehet mászni. Miskolc mellett is vannak jó helyek, meg azt hiszem Fejér megyében például Csókakő ahol szoktak mászni.

Nyilván Alföldön nem. De ez megint olyan dolog, hogy a sziklamászók többsége hétköznap falat mászik, és időnként hétvégén elutazik oda, ahol van lehetőség falmászásra. Ugyanúgy, ahogy a szegedi barlangászok a mecseki Szuadó völgyben szeretnek tanyázni, nyilván hétköznap nem tudnak ezen hobbijuknak élni.

De egyébként éppen én írtam ellenkező előjellel Budapest-vidék viszonyról sport témában, mert vidéken meg jellemzően futni lehet autó nélkül kimenni, legalábbis a legtöbb környékről.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.18. 10:18:06

@tff:
Azért elég sokan megélnek vidéken is, és ugyan Pesten jobban keresnének, de egyébként nem szeretnének ott élni. Sajnos amúgy tényleg ez a helyzet, hogy elég nehéz elhelyezkedni vidéken. Tőlünk nyugatabbra pedig vannak 30-40 ezres városok is, ahol sok lehetőség van (pl. Neckarsulm).

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2012.04.18. 10:47:26

@Lapos Erzsi:
igazad van a Dunába kell lövetni őket
bizony jó, hogy voltak kemény tökű spártaik mert csak a 300 film miatt, habár én a francia szerzeteseknek vagyok hálás a konyakért a horvátoknak meg a somersbyért :)

a lényeg, hogy éljen Spárta meg a francia konyak :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.18. 10:57:03

@pocaklakó minimanó: Paullal együtt ültünk még annó. Na jó nem, Coach valójában Nyelvész Jocó, az egész börtönös sztori csak marketing ;)

Miniszterelnök úr 2012.04.18. 12:13:35

Hölgyeim és uraim, kedves barátaim! Magyarok, férfiak és asszonyok!

A gyúrás jó, értem?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.18. 12:56:02

@sdani: édesapám, írtam ide egy jó hosszú választ, aztán - mivel éppen olyan lelki állapotban vagyok, hogy marhákra nem pazarolom a szellemi kapacitásomat, meg amúgy is mit törjem én itt magam - összefoglalom: te nettó faszságokat írsz, de hát jogod van hülyének lenni, amíg csak magadból csinálsz hülyét. Teljesítménykényszeres majomból amúgy már így is sokkal több van, mint kellene, az a jó, hogy egymással vagytok elfoglalva többnyire.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.18. 12:58:00

@KürtiT (Tromb74): az igazán okosakat nem érdekli. Az ambíció az ilyen középszerű akarnok faszingerek fingszagú erőlködése...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.18. 13:01:00

@Zabalint: a Tettye feletti sziklafalra egyszer könyvtárból menet fel akartam mászni, valamiért akkor jó ötletnek tűnt: cicagatyó, szatyor könyv a kezemben. Maradjunk annyiban, félúton van olyan pont, ahol úgy tűnik, sem fel, sem le. végül egy szájbabaszott csipkebokorba kapaszkodva tudtam magam kihúzni (jelzem, teljes súllyal rámarkolni a vadrózsára nem ugyanaz az élmény, mint egy pár feszes cickó), azóta valahogy nem foglalkozom sziklamászással...

2012.04.18. 13:42:39

@vészmadár (pica pica): pedig igazán alapíthattál volna ott valami új szerzetesrendet, te lennél a magyar Meteóra alapítója.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.18. 13:56:46

@vészmadár (pica pica): :D jó válasz, bár én konkrétan pénzről és az azzal megszerezhető (felesleges) javakról beszéltem.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.18. 14:29:08

@Zabalint: maradj mán', fotball pálya minden faluban van. A kocsmában meg lehet szkánderozni.

lárvalányhaj 2012.04.18. 15:52:07

nekem az a bajom a sporttal, hogy az izgalmasabb változataihoz túl ügyetlen vagyok, a többi viszont unalmas.

jó lujza 2012.04.18. 16:51:45

@lárvalányhaj: Azért vagy túl ügyetlen, mert még nem tanultad meg. A legtöbben nem is mernek elmenni kipróbálni valamit, amit egyébként tudnának élvezni, mert kínos a kezdeti bénázás. És hát valóban.:)

sdani 2012.04.18. 18:36:11

@vészmadár (pica pica): "összefoglalom: te nettó faszságokat írsz, de hát jogod van hülyének lenni"
Hát nem lehet mindenki az élet császára, te elérted, ami el lehet, dehát nem oktathat mindeki szakmunkásokat komlón! Ezek után nem csoda, ha egy megvilágosodott ember szemével nézed le a többieket, akik törekednek valami felé, és az intellektuális vagy fizikai kihívásokon leküzdése boldogsággal és elégedettséggel tölti el őket.

Azt írtad, hogy "Az erős emberek az okos emberek beosztottjai lesznek." Valójában a lézengő pöcsök lesznek beosztottak, föggetlenül az IQ-tól és a bicepszátmérőtől.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.18. 21:02:59

@sdani: én meg még egyszer mondom: ez a fingszagú törekevés, ez a röhejes, nem a makkos cipő.

sdani 2012.04.18. 21:25:50

@vészmadár (pica pica): "én meg még egyszer mondom"
Mondogasd sokszor, állítólag attól igaz lesz... Vagy ha igaz nem is, de lagalább sérült kis lelked megnyugtatod vele.

medvedr 2012.04.18. 22:03:22

@Brother Love: Szerintem nincs egészen igazad, aki csak úgy lejár a terembe az is nagyon sokat tesz, ahhoz az állapothoz képest, mint amikor semmit nem csinált. A célok meghatározása egyébként nem olyan egyszerű, egy jó célt kitűzni, ahhoz egy kezdőnek szüksége van segítségre. Sok ember ott hibázik, hogy irreális célt tűz ki. (Rendszerint túl rövid idő alatt akar súlyt veszíteni, vagy ami rosszabb egyszerre akar súlyt veszteni és izmot építeni, aztán frusztrálódik) A legtöbb esetben a tudatlanságot nem egyszerű eloszlatni, mert az edzőteremben sokat magyarázók komoly baromságokat mondanak- tisztelet a kivételnek. A legtöbb kezdő meg nem hajlandó utánaolvasni az élettani alapoknak, és tudomásul venni a tényt. hogy (legtöbb esetben egészen komoly) életmód változtatás kell az eredményekhez.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.19. 11:34:31

@sdani: hehe. Az ismétlés célja itt csakis az volt, hogy rámutassak, másról beszéltél (félre), mint amiről én. Belekevertél itt élet császárától kezdve mindent, csak minek? a lényeg csak annyi volt, hogy az akarnok törekvés, az gáz. Amúgy nem is hatékony, annyit érsz el vele, hogy beszarsz. Mondok egy példát: a hülyék jelentkeznek ilyen megasztárba, meg hasonlókba. Ők ilyen akarnok majmok. Nem jó éenekesek, hanem akarnok majmok. A jó énekesek tudod, mit csinálnak versenyzés meg majomkodás helyett? énekelnek.

Nah, akkor ezt adaptáld gyúrásra.

lárvalányhaj 2012.04.19. 12:01:47

@jó lujza:

nálam valami hardveres probléma lehet inkább, mert 10 éves koromban a tesitanár is azt mondta, h újra meg kéne tanulni futni, mert teljesen rossz a technikám. :)

kozi001 2012.04.19. 12:29:54

@Zabalint:
Ennyivel ki lehet egyezni?

futás/úszás > gyúrók/hobbigyúrók >>>> disznótoron és pörköltön szocializálódott tv előtt sörpocakot növelő önigazoló észt osztók

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.19. 15:07:33

@lárvalányhaj: azért gondolom neked ebben a pár évben teljesen bevált haladásra, nem?:)

A Tyne folyó déli partja 2012.04.19. 19:32:21

@lárvalányhaj: és legalább azt elmesélte, hogy milyen is a jó technika? mert én az iskolás testnevelő órákból, meg tanárokból csak arra emlékszem, hogy közölték, hogy fuss, mássz fel a kötélen, csinálj mindenféle baromságot a rúdon, ugord át a szekrényt. technikáról egy szó nem esett. ha ügyes voltál, és meg tudtad csinálni, dicsértek, ha nem, akkor leszóltak, le volt szarva a technika, hogy hogy csináld, hogy menjen, mit csináljon az ügyetlen, mire jó a gyakorlat.

Levrone 2012.04.21. 15:32:33

Baromság az egész poszt. Tényleg a közhiedelemben élő prekoncepciókból és közhelyekből táplálkozik. Ne keverjük már a testépítést a szteroidok használatával.

Egy igazi testépítő az aerob teljesítményre is qrva nagy hangsúlyt fektet, mivel anélkül nincs megfelelő oxigén anyagcsere, emiatt pedig az izomnövekedés is elmarad. Nem véletlen, hogy azok, akik igazán nagy eredményeket értek el a testépítésben, mind-mind tanult emberek.

Heti öt alkalommal edzek, elég keményen, kb 15 éve. 95-97 kg vagyok, színtiszta izom. Költöztetésnél mindíg engem hívnak :-( , mert én vagyok a legkitartóbb és legerősebb az ismeretségi körömből. Mivel életemben még csak rá sem néztem szteroidokra, ezért nem a vízmegkötött, parizerjellegű izmaim vannak, hanem minőségi, érett izomzat. Még senki nem panaszkodott (hölgyek természetesen), hogy nem teszene neki amit lát, amit fog, tapint, érez. Volt, hogy abbahagytam kb egy évre az edzést, de a minőségi izom és az étkezésre való odafigyelés miatt semmiféle elhízás nem jelentkezett (izomból nem lesz zsír, tetszik érteni?). Egy év alatt lement rólam kb 3 kg, kicsit puhábbak voltak az izmok, de 1 hónap edzés visszahozott mindent. Impotens senki nem lesz a fehérjéktől, maximum aki szteroidokat tol, annak a mellékveséje kevesebb tesztoszteront termel, ezért amikor abbahagyja, nehezen áll vissza az eredeti szintre és ez egy kicsit meglátszik a teljesítményén is, nyilván.

Ja, én sem vagyok szellemi nyomorék, programozóként tolom. (Oké, attól még lehetnék... :-) )

blur7 2012.04.21. 16:13:08

@Levrone: Szerintem helyenként még - horribile dictu - prepozíciókkal is operál az írója.

sdani 2012.04.24. 20:21:22

@vészmadár (pica pica): Nem tudom aktuális-e még.
"Mondok egy példát: a hülyék jelentkeznek ilyen megasztárba, meg hasonlókba. Ők ilyen akarnok majmok. Nem jó éenekesek, hanem akarnok majmok. A jó énekesek tudod, mit csinálnak versenyzés meg majomkodás helyett? énekelnek."
Az a baj, hogy te kevered a profizmust az amatőrizmussal. A megasztár elvileg egy profi dolog kellene, hogy legyen. Profi abban az értelmében, hogy az oda jelentkezett emberek elvileg abból szeretnének megélni. Az most egy más kérdés, hogy akik ott énekelnek, nem érik el a profi színvonalat, de az az ő hibájuk egyedül. Van profi sport, ők abból élnek, mint te a tanításból. De se Brother, se én nem akarunk a sportból megélni (és ennek bármilyen oka lehet), hanem kitűzzük a magunk amatőr céljait, keményen küzdünk a magunk amatőr módján, majd maximálisan örülünk az elért amatőr színvonalú eredményeknek. Nyilván borzalmasan szánalmas lenne odaállnom az etióp futók mellé, de egy jó felkészülést követő versenyen kb azt érezhetem, mint egy profi futó profi teljesítményt nyújtva.

Tehát az énekes hasonlattal élve, mi olyan amatőrök vagyunk, akiknek eszükbe se jutna, hogy az énekléssel pénzt lehet keresni, és ezért a megasztárba se jelentkeznénk, de azért szorgalmasan gyakorolunk otthon, hogy amikor a pénteki karaoke partyban el kell énekelni a Perfect Circle-től a Hollow-t, akkor ne kelljen még idegenek előtt se szégyenkezni. Egyébként milyen elv zárja ki, hogy egy jó énekes pl. egy megasztárban akarjon befutni?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.25. 07:26:07

@sdani: mert a jó énekes az énekel, ergo nincs ideje és energiája a popipari nyálverésre.
süti beállítások módosítása