Régi idők focija

2011/11/11. - írta: Kurtz ezredes

Már a közepén sírtam. Lassan olvassátok minden mondatát.

- Franc essen már ezekbe, hogy tényleg megint a vébédöntőben kell kikapni a náciktól… Tipikus magyar betegség. A 84. percben nem szabad őrizetlenül hagyni egy ilyen kaliberű foDbalistát, mint ez az Ahmedagic…

- Nagypapa, amikor te fiatal voltál, milyen volt a magyar foci?

- Nahát, azt te már elképzelni sem tudod. Egész mások voltak a körülmények, a közeg. Képzeld még én is rengeteget fociztam, Margitsziget, lakótelepi dühöngők. Bizony így volt. Őslakosként és fehérként futottak az emberek a labda után. Ezt már te, vagy egy német kisfiú meg sem értheti.

- És olyan is volt, hogy kimentetek egy stadionba?

- Hóógyne lett volna, ne viccelj. Egész más világ volt az még. Fiatalok voltunk, szegények - egész nyarakat dolgoztunk át, hogy megvehessük a legmájerebb Energie-farmert -, éhesek, de boldogok voltunk, hogy túléltük a rendszerváltozást, és csak a hétvégének éltünk. Ha tudtuk, hogy szombaton jön a meccs Izland ellen, már hétközben sem lehetett velünk bírni az oskolában, pedig akkor még más idők jártak ám, nem lehetett még intőt adni a tanárnak, mint nálatok…

- És te kiket láttál élőben játszani?

- Ó hát azt felsorolni is nehéz lenne. Én még láttam az igazi aranygenerációt a pályán. Azok még hús-vér focisták voltak, nem olyanok, mint ezek a maiak. Leültek melléd a büfében egy kevertre. Flippereztek, ott volt még mindegyiknek a zsebében a tigrisszofi - az egész kerület ismerte őket, igazi haverok voltak mindenkinek, szóval emberek voltak, EMBEREK, csupa nagybetűvel. 

Kiser, Téger, Ternován, Szarvas, Árgyelán, Zahorán, Mracskó, Belvon, Tiefenbach, Eszenyi, Véber, Wukovics, Telek, Szűcs, Nyilas, Kriston, Olajos, Keszeg, Bimbó, Fischer Pali, Szilveszter, Galaschek, Jován, Hamar Pista, Gabala, Piroska, Ghinda. Hejj, micsoda csapatokat raktak össze ezekből.

És azok a testvérpárok… Tudod annak idején nem volt ritkaság, hogy a házaspárok esetében egy férfi házasodott össze egy nővel, és nem örökbe fogadtak, hanem a nő szült. Szült! Méghozzá gyakran nem is egy gyereket. Ott voltak a Csatók, Füzik, Rósák, Csehik, Keneseik, Salaczok, Plókaik. Madarok, Pestek.

Bizony nem volt ritka, hogy annak idején 4 ezren is szorongtunk egy lelátón, ha NBI-es meccs volt. Bizony! 4 ezren!!! Hiába no, nem volt még Digisport meg streamek. Ha az ember minőségi foDballt akart, akkor a nyakába kellett vegye a lábát.

Csepel, BVSC, III. Kerületi TVE. Hajdan volt fővárosi kicsapatok. Micsoda spílerek jöttek ám innen… Váczi Dénes, Tyukodi, Baranyi, Pomper, Bognár György, Szín Imre, Aubel, Kiss Pista... Akkor még létezett a híres magyaros technika. Nem úgy mint ma, ebben az uniformizált egyenvilágban. Hát hol játszanak ma a fiaink? Premier League. Bundesliga, Serie A, La Liga…

Akkor még a külföld járt ide tanulni, nem mi hozzájuk! Buliga, Negrau, Ilea, Ilie, Gojan, Bonchis, Cigan, Neagoe, Azoitei, Stoica, Gheorge Pena Gricajuk, Jeremejev, Nicsenko, Resko, Usmajev, Hleba, Bondarenko, Nyikiforov, Siribenkov, Gracsov. Warzycha. Tolocskó, Kuntics, Kopunovics, Milovanovics, Crnomarkovics, és persze Puskas, Dragan Puskas!!! Claude, Jessy, Fatusi, Onyeabor Monye, Tarlue, Moses, Emmy Emeka Ezeugo, Touati, Kenneth Christiansen, Richard Niederbacher. Állítom neked, hogy Eric Cantona évekig abból élt, amit az öccse itt az Újpestben ellesett.

És akiket végleg magába szippantott ez a csodálatos közeg! A Vasiléből Lacivá lett Miriuta, Pinte, Igor Szkukalek, Szabó Tibor, Selymes, Marius Cheregi.

És azok a nagy pillanatok! Amikor Plókai átemelte Vezér Ádám felett! Amikor Turbék középkezdésből érintés nélkül öngólt lőtt! Amikor Páling Zsolti szögletből betekerte a Springer mögé! Kepe Tibor a nagykanizsai öngólkirály! Csertői „mindegy ki rúgja a gólt, csak én rúgjam” Aurél! Mészöly baszdmegezése a svédek ellen élő egyenes adában!!! Ejnye-ejnye Kálmán! Fradi a BL-ben! Vagy éppen Kiss Pista fordítása a Fradi ellen! Ezekre mindenki emlékszik a generációnkban! Talapa! Katzenbach! Pisont!

És azok a hálóőrök! Hajdu, Szeiler, Udvarácz, Praj, Babos, Sáfár, Disztl Péter, Petry, Babócsy, Szűcs, Hámori, Végh, Vadon, Baji, Nota, Koszta, Vezér, Milinte, Mitring, Milchram, Horváth Dezső, Kövesfalvi, Kurucsai Kornél. Nem is értem, hogy lehetett ilyen nagytudású portásoknak annyi, de annyi bogyót lőni.

És olyan helyeken rúgták a bőrt, mint Akasztó, Tiszakécske, Nagykanizsa, Békéscsaba, Nyíregyháza, Veszprém, Sopron, Dunaújváros, Szeged, Vác. Igazi, hajdani nagy vidéki végvárak. A pesti csapatok megizzadtak ám az ilyen helyeken, mert társadalmi esemény volt egy mérkőzés még az enbé kettőben is!

Na és persze a válogatott! Az olimpiai siker volt életem első meccse, a teltházas Üllői úton Izland ellen! Olyan könnyedén játszottunk végig, hogy azt azóta is tanítani lehetne. Egyedül a döntőben döcögött kicsit a gépezet Skócia ellen, nade micsoda játékosok kristályosodtak ki ott is! Te jó ég. Sáfár, Sebők, Sándor, Szanyó, Lisztes, Egressy, Vincze Ottó.

Állítom neked, ilyen tudású válogatott azóta sem lépett pályára olimpián, magyar mezben legalábbis biztosan nem. Aztán ott volt a mi generációnk 6-3-a: az angol-magyar barátságos 3-0 a Wembleyben. Remek kis csapatok csiszolódtak össze. Volt olyan év, hogy győzni ugyan nem sikerült, de a németekkel itthon 0-0-ra végeztünk. Persze Izrael ellen sosem volt szabad győzni, ott vigyáztak a fiúkra, nehogy hajtsanak.

Ezzel együtt sem lehet megfeledkezni arról, hogy Mracskó Misiről Oslóban le kellett cserélni Solksjaert, mert nem sok sót evett meg a mi Miskánk mellett. És Klausz Laci, a légtér ura, azóta sem fejelt senki úgy, mint ő. És Horváth Feri, milyen ügyesen ünnepelt úgy a finnek ellen a gólnál, mintha ő rúgta volna. Hát igen, ilyen kaliberű játékosokat azóta sem láttuk címeres mezben…

Aztán az a két meccs a jugoszlávok ellen… Tegyük gyorsan hozzá, hogy előtte az azeriek és finnek elleni meccs beillett volna pótselejtezőnek is, és nagyon sokat kivett a fiúkból! Tudod, az elején nagyon elhittük, hogy esélyünk lehet, még gólt is rúgtunk, megetettek minket. Szlobodan Szantracs sajnos nagy stratéga volt, remekül keverte a kártyákat… Pedig az első meccsen még gólt is rúgtunk! Utána a visszavágó után persze nagy volt az elkeseredettség. Csank János szövetségi kapitányt a KBI-nek kellett megvédeni, mert a dühös szurkolók Halász Judit-dalokat kezdtek neki énekelni. Az emberek hirtelen elégedetlenkedni kezdtek. Sutyorogtak, hogy az egészet eladta a válogatott 30 Zastava-kocsiért, meg hogy a jugoszlávokat különböző háborús szerekkel doppingolták. Nagy volt az elkeseredettség. Az emberek nem tudták hol kiadni rendesen a dühüket. Én biztos vagyok benne, hogy ez az egész nagyban hozzájárult az MSZP következő évi választási vereségéhez.

Utána szétszéledt az egész csapat, de sokan még másodvirágzásukat élték, és nagy nemzetközi sikerekhez segítették az FC Energie Cottbust.

128 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsoni Kráncs 2011.11.11. 09:51:46

@Atlétás Bandi: A Demollariról aztán kiderült,hogy pár évvel fiatalabbnak hazudta magát,Mokét meg embercsempészetért kapták el évekkel később az osztrák határon.@Hadrian77: Mielőtt idehozták Mracskó Misiéket,a Csaba 5-2-re verte az ETO-t,Zahorán meg beintett a keménymagnak,nem volt népszerű Győrben.
Egyszer volt egy ETO-DVTK 5-4,félidőben már 3-1 volt az acélvárosiaknak :-),de Szarvas vezérletével fordított az ETO,fel is zúgott,hogy:"Csodaszarvas,csodaszarvas".
Kint voltam az üllői úti skót olimpiai-selejtezőn is március volt szakadt a hó,az egyik gól tiziből volt,amit Dombi hozott össze,a másikat szegény Zava lőtte.
Egy ETO-Kispest után Végh 10-est kapott,a Mágus meg beválogatta Ivanicsot,5 perc után állították ki,ha jól emlékszem.
Volt egy magyar-német 0-0 '94-ben is,azon debütált Lisztes.

Ködös Albiol 2011.11.11. 09:54:27

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Véber Gyuri ugyanezt mondta Bede sporttársnak egy Parmalat elleni meccsen, kiegészítve annak becenevével: B..szd szájba a k..va anyád, Hosszúpuska! Lehet, hogy ez valami bevett újpesti fordulat volt a meccsek hevében.

Hát igen, ezek voltak csak a szép idők. Amikor a sertés módjára ittas Váczi Zolit a folyóparttól, a horgászbotja mellől vitték a Fradi elleni meccsre, és csontrészegen is kiosztott három forintos gólpasszt.
Amikor Mracskó, Zahorán, Fodor, meg a Csató-fivérek 30 forintért (+ ÁFA kerültek) Békéscsabáról Győrbe. Amikor a pécsi szurkolók megváltóként várták Massarót, aki végül inkább a J-leage-be szerződött.
Amikor a helyette igazolt Fatusit később viszik a franzstadtiak, ahol finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (0 db gól), majd év végén olimpiai bajnok lesz Atlantában. Amikor olyan pengés irányítók küldték a tért ölelő átadásokat, akik annyira nagy spílerek voltak, hogy egyedüli kiváltságuk volt a "hátul divatos, elöl praktikus" hajviselet még a kilencvenes években is (Illés, Véber, Váczi Zoli,Bognár Gyuri); hogy fiatalabb utódaikról ne is beszéljünk (Bárányos, Sándor Tomi, Szanyó).

Etcetera. A '90-es évek soha ki nem fogyó aranybányája lesz az emberarcú magyar futballnak.

Mitya Ivanov 2011.11.11. 09:58:17

@Ködös Albiol: Váczi Zoli a szünetben elszívott két szál piros szimfóniát, mégis végigROBOTOLTA a meccset.

Viccen kívül, egyszer találkoznék vele, és megkérdezném tőle, hogy igazak e ezek a sztorik.

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2011.11.11. 09:58:37

@Dzsoni Kráncs: Kösznöm, Kolléga, nem emlékeztem rá. Ha valakinek megvan, szkennelje már be! :)

emgergo 2011.11.11. 10:01:16

Fatusi prémes kesztyűben és rövid ujjú mezben a Fradi-BVSC-n megvan? Verhetetlen. A Ferencváros legutóbbi (és könnyen lehet, hogy utolsó) labdarúgó olimpiai bajnoka :D

2011.11.11. 10:02:00

@Dzsoni Kráncs: Balla Misi from Tiszakécske:) Mi is volt a neve akkoriban a dunaparti csónakháznak? Ott buliztunk, amikor befutottak a Fehér Mikiék, ünnepelte a portói igazolását és búcsúbulit tartott:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 10:02:18

@Atlétás Bandi: nem, a büszkeség és egy poszt tematikája között semmilyen összefüggést nem tudok elképzelni. Sem nem vagyok büszke, sem nem vagyok nem büszke, egyszerűen a büszkeség érzete vagy annak hiánya nem hozható összefüggésbe egy poszt témájával, abban való jártasságommal és semmi ilyesmivel. Remélem érthetően sikerült megfogalmaznom...

emgergo 2011.11.11. 10:03:23

@Vonatosi Márió: Na és a Harmadik Félidő lelátókulturális magazin, az már smafu? :)

Magyarnaba 2011.11.11. 10:04:00

A kora tinédzserkromból emlékszem még Joszip Dulicsra a Fehérvárból, akihez hasonló falábú szerencsére azóta sem volt Sóstón.

És még egy név, amely pörölyként csap le: Borgulya, aki valami tér-idő-összegubancolódás folytán egyszer az év játékosa is lett, ha jól emlékszem.

Na és Kapic, Penksa?

Dzsoni Kráncs 2011.11.11. 10:04:07

@Ködös Albiol: Fatusi 4-szeres nagyválogatott is lett,még a Fradiból hívták be.
Galaschek,mint irányító lehozta a meccseket anélkül,hogy a kezdőkört elhagyta volna.
Váczi Zoli nyilatkozta,hogy már nem iszik,csak egy üveg viszkit naponta.
De azért a Fradi a BL-ben nagy volt,a Kisflóri góljával 1-1 a Reallal...
Igazság szerint a kor ikonja,Béla király jelképezi leginkább miről is szólt ez az időszak,elfocizgatni itthon még jó megélhetést jelentett minden eredménykényszer nélkül,nem is akart külföldre menni,ma legalább már nemzetközi karrierben gondolkodnak a tehetségesebbjeink.

Mitya Ivanov 2011.11.11. 10:04:12

@emgergo: te akkor biztos tudod, hogy a BVSC egy időben IC vel járt a mecccsekre, vagy ez is csak kamu.

Ködös Albiol 2011.11.11. 10:05:07

@Mitya Ivanov: Mracskóról is közszájon forog egy anekdota, hogy amikor már kispestiként lecserélték, tíz perccel azután, hogy lejött a pályáról, törülközővel a derekán már cigivel a szájában állt sorba sörért a klubház büféjében.

Viszont aki akkora gólt rúg, mint ő az MTK-nak, annak mindent lehet.

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2011.11.11. 10:08:25

A legjobb meccsösszefoglaló ever: Kispest-Fradi, Mátyus v. Csertöi. Epic.
www.youtube.com/watch?v=dcfB7ETJuDo

Magyarnaba 2011.11.11. 10:08:36

@Vonatosi Márió: Nem abban a számban volt valakinek egy I-es Golfja, ami már akkor sem volt valami új gép? Valami olyasmit mondott róla, hogy jobb, mint a roller.

Simonnak meg valami terepjáróját mutogatták, ha jól emlékszem.

Dzsoni Kráncs 2011.11.11. 10:09:38

@Hadrian77: Karantén vagy a Bridge?
Fehér Miki igazi telepi srác volt,ha hazajött Portóból is a 19-essel ment be a városba...ma már az se jár.
Starek viszont igazi partyarc volt,egyszer láttam a Thomas előtt egy kukába rókázni,ez is egy Diósgyőr elleni meccs után volt,1-0-ra nyert az ETO,Fehér Miki rúgta a 92. percben.@Magyarnaba: Borgulya nem volt az év játékosa,ez tuti,de 8-10 gólt rúgott szezononként.Talán Árgyelánnal kevered,ő is volt kispesti.

2011.11.11. 10:10:29

@Mitya Ivanov: amikor a Mezey Gyuri bácsi volt az edző és oda vissza 2-0-ra kikaptak a KEK-ben a Betistől:)

@emgergo: vasárnap este ment anno a bajnoki összefoglaló Knézy Jenővel, külön rovat volt a Bírónak nincs videója címmel a bírói döntések elbírálásáról, meg egy kurva drága szoftverrel elemezgették, hogy bent volt-e a labda vagy nem:)

2011.11.11. 10:12:36

@Dzsoni Kráncs: Karantén volt. Volt egyszer egy cikk a Szarvas, Lakos, Korsós trióval, mindegyik metált nyomta:)

Az megvan, amikor Bicskei alatt a svájciaknak Korsós két gólt nyomott?:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 10:12:50

@Mitya Ivanov: elmúlt 32 egész 5/12 évemben még egyszer sem voltam nő.

@Atlétás Bandi: van egy olyan félelmem, te ezt a kommentet komolyból írtad...

@Blassius: régen még a régenjobbvolt is jobb volt:)

Ködös Albiol 2011.11.11. 10:15:03

@Dzsoni Kráncs: De a legszebb Fatusis sztori, hogy még pécsiként szándékosan orrbakönyökölte valamelyik Fradi-védőt (jött is a huhogás), a spori ki akarta állítani, de kiesett a kezéből a piros lap, amit maga Telek Manci vett föl a földről, és mutatta fel a vétkesnek. És ezek után nyár végén Fatusi az Üllői úton kezdte meg a felkészülést.

warrenbarton 2011.11.11. 10:18:48

Hát igen, anno lurkóként minden évben epekedve vártuk a Monori Ilzer kupát a sztárcsapatokkal! Debrecen - Olimpiai válogatott és hasonló rangadók! Azok még igazi Emberek voltak, sztárallűröktől mentesek, megálltak a bemelegítéssel, hogy aláírást osszanak nekünk! Azóta is büszkén őröm az autogramokat... Bőör Zolitól, Kerekes Zsombitól, Madartól, Szatmáritól hajj...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.11. 10:18:54

@emgergo: szúrkoló, búvkereszt, impozáns kétrudasok, igényes megjelenés, létszámunk 8 és 23 között mozgott, teljes utcaszélességben vonultunk, csak a rendőrök mögül mertek mutogatni, háttal szurkolás...

modoros.blog.hu/2009/04/25/a_labdarugas_szerelmesei

Mitya Ivanov 2011.11.11. 10:23:22

@Ködös Albiol: imádom az ilyen posztokat, amikor törnek felfelé az eltűnő emlékek.
Most pl az, amikor a Pécs a Honvéddal játszott, és az eszetlen Fatusi gólt lőtt, és a honvédosok elé ment ünnepelni a gólját. A meccs után azt mondta, hogy mindkét tábor piros feketében volt, és nem tudta hogy melyik a hazai.
Na azt a huhogást, köpködést, anyázást ami ott volt, nehéz lesz focipályán megismételni

Ködös Albiol 2011.11.11. 10:24:00

@Vonatosi Márió:

Ha már összefoglalók. Ki gondolta volna, hogy a '90-es években rendeztek élvonalbeli mérkőzést igazi vidéki futballpályán? Naná, hogy Kiskőrösön:

www.youtube.com/watch?v=-QiBvXe0JUI&feature=related

A pályán rohangáló neveken kívül a szurkolói bekiabálások önmagukért beszélnek.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.11.11. 10:28:43

@Hadrian77: az nem a grúzoknak volt? 4-1. bár lehet, hogy tévedek, a magyar-németre sem emlékeztem 94-ből, pedig volt.

Nadiposzi (törölt) 2011.11.11. 10:29:37

És a GÓÓL című összefoglaló labdapörgető Misivel?
Volt pár adás, amikor valami jogdíj huzavona miatt nem adhatták a meccsek összefoglalóit, de sebaj, megoldották. Misi felvezetőként az összes sportújságírói modort előadta, statisztikákat sorolt, esélyeket latolgatott, ilyesmik. Majd a tulajdonképpeni összefoglaló helyett vágóképek a stadionról, Öregfiúk - B közép meccs a salakos gyakorló pályán, villám interjú a gyúróval, etc. Majd nagybetűkkel a végeredmény. Bajnoki összefoglaló foci nélkül, zseniális. Sajnos a jogi viták lezárultával visszatértek az unalmasabb, gólokkal tűzdelt verzióhoz, pedig ezen a még a Monthy Python-os srácok is besírtak volna.

Dzsoni Kráncs 2011.11.11. 10:31:22

@Hadrian77: Emlékszem,de csak egyet rúgott,amúgy pont tegnap láttam Gyurit a Baross úton,új csaja van :-)@Ködös Albiol: Volt egy fotó,amin a feleségével volt,aki úgy festett,mint Mámá a Kincs,ami nincsből.
@Modor Tibi: A szép emlékű harmadik félidő.Egy haverom nagyon rajt volt ezen a témán és szerzett Olaszországból hasonló fanzine-okat.Büszkeség töltötte el szívünket,amikor egy Livorno-Pescara után azt írták,hogy a koreo színvonala majdnem olyan volt,mint Magyarországon.

mrbateman 2011.11.11. 10:32:58

Az is gyönyörű időszak volt, mikor 96-ban átszervezték az nb1-et, lett PNB, meg sima nb1, ekkor került elő a Gázszer a semmiből...senki nem értett semmit, h. ki fog kiesni és feljutni hova, ki hol fog játszani jövőre, stb...egy ideig úgy nézett ki hogy Pécsett két NB1 és vagy PNB-s (na erről beszélek) csapat lesz, mert az nb2-ből feljuthat a DDGÁZ csapata, ide igazolt át a PMFC-ből Tököli A, Lengyel Feri, Jäkl Antal!

2011.11.11. 10:37:11

@Dzsoni Kráncs: igaz, Sebők J. rúgta a másikat:)
Na ja, esküvői ruha szalonnal könnyű csajozni:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 10:38:49

@Vonatosi Márió: úbazmeg. nem is a favágók, hanem az a csetlés és botlás...

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2011.11.11. 10:43:32

@Professor Pizka: "Se eredmény, se foci, a mi edzönk Pusztai" - szóltak hozzá elégedetlenül 1996-97-ben a zalaegerszegi szurkolók.

Dzsoni Kráncs 2011.11.11. 10:49:10

@Szigi.: Az az Attila volt.@Hadrian77: És Sütörire emlékszel?Nemrég szabadult szegény.

2011.11.11. 10:51:15

@Dzsoni Kráncs: emlékszem, de azt nem tudtam, hogy ült.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 10:52:02

@Ködös Albiol: Szanyó Károly :-)
@Dzsoni Kráncs: , amikor szegény a negyvenedik percben már csak lihegett. "Árgyelán az NBI vándormadara" by Faragó Ricsi.
@Hadrian77: és olyan zene ment alatta, amit egy haverom írt. Felhívtam, hogy bazmeg világhírű vagy. Ő viszont az Artisjust hívta fel :-)

Winston Smith 2011.11.11. 10:55:33

@Dzsoni Kráncs: Csodálkoztam is, hogy a Harmadik Félidő még nem került elő. Abban milyen modoros szurkolói "túrabeszámolók" voltak. :)

Amúgy egy dolog vigasztal: a 90-es évek Váczi Zolijai meg Mracskó Misijei bár már csak a nosztalgia kategóriába tartoznak, de még van egy Torghelle Sanyink, akiről majd mesélhetünk az onokáknak.

Édy, aki Endre 2011.11.11. 10:59:34

Ti majdnem mindannyian mazochisták vagytok. :)

2011.11.11. 11:06:30

Kispestiekről senki nem beszél?:) Pedig ott a Tóth Misi, aki kiment belgákhoz, aztán Metzbe onnan Tunéziába és visszajött a Fradiba:) Ne felejtsük el a kiváló Aranyos Imrét sem!:)

Winston Smith 2011.11.11. 11:07:36

@mrbateman: Ez pontosan így van, Izlandon volt Mészölynek az a legendás meccse, amikor bár volt párezer halszagú-halvérű helyi lakos is a stadionban, de Mészöly Kálmán bá' egy az egyben túlkiabálta őket.

Amúgy Csertői mellett a saját fia (Mészöly Géza) is játszott a meccsen, akit szintén elküldött a k. anyjába. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 11:07:43

@Édy, aki Endre: annak ellenére, hogy átéltük azt a sokkot, amit az akkoriban kezdődő nemzetközi fodballközvetítések okoztak. Persze az is sokk amikor a hazai szinten kurvajó fradit össze-vissza legázolja az Ajax és csak azért nem lesz 20:0 a végeredmény mert nem akarnak belefeszülni.Az igazi sok viszont az, hogy látod, hogy amikor a spanyol Békéscsabai Előre játszik a spanyol Haladással, akkor is milyen foci van. Emberek akik egymáshoz passzolnak, futnak, lőnek, fejelnek... nem is nézi a kutya se azóta a magyart. Mondjuk én már a nemzetközit se, áttértem az amerikai futballra. Mert az, ha lehet, még modorosabb.

Tényleg Topo, nem nyomunk egy amerikaifocirajongós posztot?

2011.11.11. 11:12:51

Néha elgondolkozom, hogy megérdemlik a magyar fuszbalfanok a magyar focit.
Ugye, nemzeti tragédiaként élték meg a Vb ezüstöt, a mexikoi vb-t pláne.

Most meg mi van? Ha legalább egy EB-re egyáltalán ki tudnák jutni, már az is csoda lenne.

Aki a kicsit nem becsűli, a nagyot nem érdemli, mondaná a nagyanyám.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 11:14:10

@Hadrian77: maradjunk annyiban, hogy a "kispesti csapat" kifejezés az az én kultúrkörömben az Ossiant jelenti:)

Dzsoni Kráncs 2011.11.11. 11:23:20

@Hadrian77: Állítólag a faterja kérte meg,hogy vigyen át egy csomagot Szlovákiába(a Felvidékre,széljobbosok kedvéért),a határon derült ki,hogy kábszer volt.8 évet kapott,pedig jó kis csatár volt NB1-es szinten.@Professor Pizka: Egyszer Szombathelyen buli volt a koleszban,lejött két idősebb srác,kiderült,Árgyelán az egyik,mesélte,hogy az év játékosa is volt,nem hittem el,de bölcsen csendben maradtam,másnap utána néztem a könyvtárban(net se volt még)és tényleg.
És a régi szurkolói balhék?Egyszer a Fradisták csináltak nagy zűrt Győrben,asszem 4-2-re égtek,székdobálás,egyebek.De a legvicceseb egy ETO-Sopron volt,régen is ott volt a parkoló,ahol most,de szélesebb volt a füves sáv.A Soproniak megérkeztek öt busszal,leszálltak és felsorakoztak a házak felőli oldalon,szemben a stadionnal,az etosok meg a parkolóban gyülekeztek,úgy csaptak össze,mint derék őseink hajdanán,igazi honfoglaláskori csatajelenet volt,de sajnos jöttek a zsaruk.

mrbateman 2011.11.11. 11:28:34

@Professor Pizka: Én a nemzetközit nem nézem, mert nem érdekel, de a magyarról nem tudok leszokni! Mondjuk tv-n meccset nézni olyan mint guminőt kúrni.

Tegnap például kint voltam - bár adta a Sport1 is - a Pécs-Fradi hullagyenge Ligakupán, hidegben, kocsival még egy kurva sört se tudtam inni, de cigizni, szotyizni, pofázni, kurvaanyázni, röhögni csak meccsen lehet igazán!

Ez a Pákolic gyerek nagy gól ragasztott, de az Andorkát visszaküldeném hozzátok!

2011.11.11. 11:35:00

@Dzsoni Kráncs: a Győr-Sopron meg a Győr-Szombathely mindig nagy buli volt:) Sopronban ne mvolt rendes lelátó meg büfé a SFAC pályán, szünetben jött egy faszi, felállított egy kemping asztalt, kitett mellé pár kanna bort és akinek az kellett, abból öntötte műanyag pohárba:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 11:37:35

@mrbateman: á, én azért hagytam a picsába az egész focit, mert még arról se tudtam leszoktatni a sporttársakat, hogy a kapu előtt köpködjenek, persz azt elvárják hogy vetődjek bele. Meg a lónak a faszát, aztat.

Édy, aki Endre 2011.11.11. 11:40:10

@Professor Pizka:

Kis pénz, kis foci, nagy pénz... enbéegy. :)

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2011.11.11. 11:41:21

Vagy hát a Torma Gabi, aki istenáldotta tehetség volt, fiam, csak egy kicsit korán került ki, aztán elbaszták a belgák! Ha még néhány évet erősödött volna a itthon mondjuk a Fradiban, még ennél is többre vihette volna.

Meg hát nem szabad elfelejteni azokat sem, akiktől a mai napig lehetne még tanulni, amilyen például a Balog Róka, az Urbányi Pista vagy a Bánfi Jani.

Dzsoni Kráncs 2011.11.11. 11:43:10

@Hadrian77: Egy barátom Sopronba járt egyetemre,kimentünk Sopron-Pécsre,mikor már hazafele jöttünk elénk állt pár srác:
-Köcsög laposiak!-és puff,a haveromat hasba vágták,aztán elfutottak.
Ugyanez a haverom hegykői származású,egyszer voltam ott pár napot nyáron,fociztunk a helyiekkel meg ilyenek,persze laposiaknak hívtak minket és büszkén vállalták Sopron szurkoló mivoltukat.Pár év múlva megint mentem,fociról dumáltunk,mondják milyen jól megy most az Etónak.
-Az Etónak,hát nem soproniak vagytok?
-Hülye vagy,NB2-ben?

Édy, aki Endre 2011.11.11. 11:58:52

Az utolsó olyan csapat, amelyből neveket tudok idézni, olyan neveket tartalmaz, hogy Garaba, Détári, Dajka, Bodonyi, Esterházy, oszt' jó napot!

2011.11.11. 12:01:36

@Dzsoni Kráncs: ez a laposi cigányozás nagy sláger volt pályán kívül is.

@Atlétás Bandi: na itt van ez a Garics Gyurka, ezt 14 évesen kivitték Bécsbe a Haliból, ment is utána a Napoliba. Igaz most a Bolognaban van kölcsönben, de ez a hülye olaszok miatt történt.
Magyar fodballista egy helyen lehetett hosszú ideig stabil alapember, az izraeli bajnokságban!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 12:07:39

@Dzsoni Kráncs: "jó kis csatár volt NB1-es szinten"

valamiért eszembe jutott Ametiszt nevű zenekarom, amely amellett, hogy rockzenei kultúrcirkáló jelzővel futott, egyben büszkén hordozta a "Pajtás utca legjobb amatőr rockzenekara" címet.

mrbateman 2011.11.11. 12:09:00

@Professor Pizka:Na maradjál már, ennyire nem lehetsz értelmiségi!:-)

Egyébként sajnos egyre kevesebb a zölp gyepen az igazi türhő, akit nem feszélyez a kamera és képes a taknyát is kicsapni a fűre...szépen ahogy kell, egyik lukat befog, elegánsan kissé behajol, nagyot fúj, majd lukcsere, nagyot fúj...illetve ez a típus szokta a kezdőkörben a seggéből kivakarni az alsónadrágot is!:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 12:10:29

@Hadrian77: gondolom az ördögtől való gondolat, hogy egyszerűen ennyire szarok a magyar focisták... ennyit érnek...

2011.11.11. 12:45:51

@Mitya Ivanov: Sőt, hülye picsák, még a lesszabályt sem tudtam felfogni soha! :)

mrbateman 2011.11.11. 12:54:49

@Brother Love: Cica! Én türelmes vagyok majd egyszer elmagyarázom!:-)
(tudod hány gyeses anyukának magyaráztam már el itt a lakótelepen?!)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 12:55:24

@Brother Love: pedig a csavrd be mint beckhamben elmagyarázták jól: ha a mustár a tormásüveg mögött van, amikor a kolbászt ideadod, akkor az les. (nem emlékszem pontosan a jelenetre, de ilyen jellegű volt)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 13:14:22

@vészmadár (pica pica): azt hiszem abban teljes az egyetértés, hogy a posztban és a kommentekben felsorolt fotbalisták 95%-a amúgy buta, bunkó, falábú, beképzelt seggfej. Persze csak ha a másik csapatban játszik :-)

Ernoke 2011.11.11. 13:21:28

@vészmadár (pica pica): nekem meg erről a nyitmákhívó, amivel a repatarurgyáni innovált kutyákat szólítják...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 13:24:39

@Ernoke: úristen, biokémiailag már az esti goapartyra vagy hangolva? mer' ezt a mondatot most nem sikerült dekódolnom:)

2011.11.11. 13:25:24

@vészmadár (pica pica): a kolbász az más, az nem les, hanem magasles a Téli berekben:)

@Professor Pizka: de most komolyan, melyik sportolót szeretjük az eszéért?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 13:33:25

@Hadrian77: tévedsz, mert az iránytű a magasles, a hurkát meg kiveszik Tyúkszem elvtárs, mielőtt kinevezi valaminek Lelkibeteg Hajósalfréd

Édy, aki Endre 2011.11.11. 14:00:56

@Hadrian77:

Erdei Zsóóótit, amikor a Gonzalez-verést követő nagy örömében belenyilatkozta a kamerába azt, amit... :)

www.youtube.com/watch?v=JHDMjj_UGRE (24:55-24:57)

Ernoke 2011.11.11. 14:11:30

@vészmadár (pica pica): kezdjük ott, h olyan nincs, h "esti goa télen", mert jellemzően több napos műfaj szabadtéren.:D (nem szabadtérire meg nem megyek, mert az kit érdekel)
amúgy pedig ezek a poénok öregebbek már, mint az internet, de azért tessék:
www.youtube.com/watch?v=9sClsCMAhM0
www.youtube.com/watch?v=sG1kmJBejbs&feature=related

Édy, aki Endre 2011.11.11. 14:14:58

@Ernoke:

Az év végén tartott parti a mackónadrágoa néven népszerűbb lenne.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.11. 14:18:44

Kurtz bazmeg, miért írsz a fociról, amikor a magyar foci egy kalap szar? Miért nem írsz inkább az amerikaifoci-rajongókról? Ja, mert az már volt.

Inkább írjatok valami vicceset már végre, unatkozok.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.11.11. 14:19:24

Ecsém, ez jobban üt, mint a trolivezeték! Hiába, 3-4 alapvető modortípus ötvözése olyan, mint mikor rájöttek az okosak, mennyivel nagyobbat szól a TNT, ha raknak mellé egy kis plutóniumot is.

Vidéki végvárak! LOL

Közben gondolkodom, Tatabánya miről volt híres.... asszem tán kézilabdában volt egy nagyon erős csapata anno a cuclizmusban.
De a társadalmi esemény játszik. Emlékszem, hátulgombolósként vittek a sporttagozatos iskola tornacsarnokába meccset nézni, és teli volt a lelátó szurkolókkal. Pedig az csak egy mezei, iskolai átlagnál kicsivel nagyobb tornacsarnok volt. Mi mehetett a hivatalos városi sportcsarnokban..?

Ernoke 2011.11.11. 14:20:40

@Édy, aki Endre: :D valóban vannak oylan elvetemültek, akik télen hóban buliznak szabadtéren, de én gyík vagyok, 20 fok alatt hibernálódom... tibi meg mindjárt rámszól, h már megint teleoffolom a focis topikot.

Édy, aki Endre 2011.11.11. 14:26:39

@Modor Tibi:

Az amerikaifoci egy szalap kar. Bezzeg a bézból!

2011.11.11. 14:27:41

@Édy, aki Endre: ugyan már, a lovaspóló az valami, meg a twnenty20!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.11.11. 14:37:07

@Édy, aki Endre: A bézból tök uncsi. Simán körbefuthatnák a pályát egy etapban, erre kiderül, hogy mindenki rövidtávfutó. Nomeg, mind a 20 ficek futkorászni akar egy játék alatt, ahelyett, hogy a kispadon ülve köpködnék a turhát elégedett vigyorral a képükön.

Édy, aki Endre 2011.11.11. 14:54:35

@neccharisnyás útonálló:

Nekem mondod! Egy rakás bézbólmeccset ültem végig,amelyek az itt állomásozó amerikai katonákok és a magyar férfi és nő bézbólválogatott között zajlottak. A végére egészen megkedveltem amúgy. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 15:10:34

ma ezt már beírtam valahova, de ide illik:

naponta mozogni üdvös, játszani jó dolog. Sportolni faszság, sportot nézni űberszánalmas, de a legszánalmasabb csak a negyediket csinálni, miközben az első háromból egyiket sem.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 15:25:24

@Hadrian77: meg a lacrosse!

@neccharisnyás útonálló: viszont egy szempontból biztos kiváló játékos lennék

Styxx 2011.11.11. 15:33:59

@vészmadár (pica pica): @Ernoke:
"úristen, biokémiailag már az esti goapartyra vagy hangolva?" Picát szerintem minden törzsolvasó hetente minimum háromszor csapná le szívlapáttal a kerítésről, de néha akkora megalol kommenteket alkot, mint most ez. Bocs, Ernoke, hogy momentán a te kontódra.
Kurtz, le a kalappal a poszt előtt, micsoda gyűjtés + lexikális tudás, ráadásul deklaráltan amerikai focirajongó vagy, ez ám a mazochizmus a köbön! Mint ha egy heteró írna tanulmányt pisikaki gay-pornóról.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.11.11. 15:38:04

@neccharisnyás útonálló: "Közben gondolkodom, Tatabánya miről volt híres..."

A türülről, aztán még az sem ott van.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.11.11. 15:45:50

@Styxx:
Természetesen én is szákkerrajongóként indultam még a 90-es években, ezért lett belőlem egészséges hetero, nőgyűlölő, vadászó, sportnéző férfi.
Az amerikaifocissal meg nyitott kapukat dönget a mélyen tisztelt nagyérdemű:
modoros.blog.hu/2009/12/03/olvasoi_rovat_az_amerikai_sportok_szerelmese

nagysuhi 2011.11.11. 15:53:44

Volt világbajnok újpesten, Túlio?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 15:57:18

@Kurtz ezredes: hú, már azt hittem nem volt ilyen. Pedig úgy futottam volna egy húkot, hogy mikor az offenzív fal átengedta a bliccet, akkor a pléjeksönből megkapjam a labdát. Vagy a következő dáónban a sznep utáni dró miatt az offenzív fal jobbra tolódjon és miután mindenki azt hiszi, hogy rásoljuk a labdát, bútleget csinálunk és a tájtend a jó keccs után megfutja a förszt dáónt.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.11.11. 16:04:10

@vészmadár (pica pica): Me arrébbment, jóóvan?! E'cseszték a betonozást, csőrike meg suttyomban arrébb slisszolt. De már rajta vagyok az ügyön. Végső esetben úgy jár,mint öreganyám gyöngytyúkjai, mikó feszt kiugráltak a 4 méteres dróttal elkerített placcról a sok komplexusos tyúk közé az udvarra. Mer ők homokozni akarnak. Meg a jóanyád, ami a tojásban még gyík volt. Én meg hajthatom seprűvel a többi kis gyíkot, mielőtt agyontépik a tyúkagyuk által genetikai selejtnek minősített egyedet.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.11.11. 16:06:24

@Professor Pizka: Naná! Én is azon csodálkozom, mit sztárolják, Hisz az általam leírt kispados mentalitás illene inkább a madjarihoz.

pruntyike 2011.11.11. 19:10:24

Igy egybeolvasva a kommenteket, olyan az egész, mint egy Mándy idézetekkel teletűzdelt Esterházy regény...

2011.11.11. 19:17:19

@Professor Pizka: nem kell felvágni, a Jonah Lomu zsebre vágná az egész felkokszolt bagázst:)

A Tyne folyó déli partja 2011.11.11. 19:43:20

@vészmadár (pica pica): csatlakozom. bár nekem nem is kell értenem, elvégre nem vagyok férfi:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.11.11. 19:46:37

@pruntyike: Mind a kettő pontos hasonlat. + Parti Nagy.

A Tyne folyó déli partja 2011.11.11. 20:01:22

@Atlétás Bandi: miért, talán szégyellnie kéne?@Mitya Ivanov: a jelek szerint van egy csomó nő ismerősöm, akit egész eddig férfinak hittem...@vészmadár (pica pica): ezen a "én tök nagy sportrajongó vagyok, minden sportot megnézek" hozzáálláson én is mindig röhögök. azt csinálni kell, nem nézni...

csi szi 2011.11.11. 20:27:15

@neccharisnyás útonálló: Tatabánya természetesen a Kipu-Plotár Gyuszi-Vicze Pilu trióról volt híres:)

Édy, aki Endre 2011.11.11. 21:14:14

@csi szi:

De Kipu azér' külföldön is vitte valamire.

szellőláb 2011.11.11. 21:56:50

És amikor Balogh II a ruszkik ellen a gólvonalról mellé lőtte? Na az tragédia volt. Ő konkrétan sose heverte ki. Néhány napja láttam, tiszta alkesz.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.11. 22:24:13

@Hadrian77: naja, bár egy-két vadállat polinéz az NFL-ben is van :-)

Ezt itt én írtam, biztos érdekel majd:

lemil.blog.hu/2010/02/19/a_haka

2011.11.11. 22:38:09

@Professor Pizka: olvastam anno, nagy örömömre szolgált:) Szóval a lacrossban is kemény fizikai kontakt van és kurva gyors játék a kis labdáról nem is beszélve:)

2011.11.12. 13:32:31

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): "azt csinálni kell, nem nézni... " ez modorosabb volt mint az egész poszt:)

Ernoke 2011.11.15. 13:49:59

@Styxx: én nem csapnám le szívlapáttal, szeretem őtet:D

sdani 2011.11.15. 21:53:12

@Atlétás Bandi: Nana, hogy buszke. Mindenki elott kijelentheti, hogy az altala lenezett szubkulturaval semmilyen modon nem all relacioban. Kulonben minek kommentelete volna ide? Mi mas ertelme lett volna?

RTB 2016.07.03. 16:37:20

Fater, Skócia ellen játszottunk, nem Izland ellen

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2016.07.03. 17:35:29

@RTB:
en.wikipedia.org/wiki/1996_UEFA_European_Under-21_Championship_qualification

Hidd el, hogy Izland volt az. Fater meg Tibi kint voltak, akárcsak következő márciusban Skócia ellen.
süti beállítások módosítása