Az a baj

2011/10/10. - írta: Modor Tibi

2009: -Fel kell számolni a szociális hálót, az államapparátus vízfejét, kirúgni a naplopó közszolgák millióit, eltörölni a 13. havi és a korkedvezményes nyugdíjat - nincs még egy ilyen a földön, hogy 38 évesen nyugdíjba vonuljanak egészséges emberek -, az ingyenes orvosi ellátást - avagy nyugger teaklubokat, az utazási kedvezményeket, az ingyenélést, felülvizsgálni a rokkantnyugdíjakat, az oktatási rendszert - különösen a felsőoktatást - gyökeresen átszervezni, nem kell ennyi egyetem, ezek diplomagyárak, semmi színvonal. Már a kukásnak is főiskolai végzettsége lesz lassan, komolyan.

2011: -Ezeknek elment a maradék eszük. Elküldik szerencsétlen nagynénémet az önkormányzattól - már negyven éve megbecsült munkaerő volt -, és valami kis huszonegyéves rüfkét tettek a helyére, most jött ki az egyetemről. Visszahívják a szegény öreg rendőröket jól megérdemelt pihenésükről (Ha belegondolsz, egy rendőr is csak egy átlag magyar ember, negyven év körül elkezd magas vérnyomása lenni, jönnek az agyvérzések, a Tescóban való zabálás által kialakuló rendellenességek, és ha belegondolsz, hogy ott van egy pisztoly az oldalán és ha hibázik, az sokkal komolyabb következményekkel jár, mint egy közérti eladónál.), elvették a Nagyiék nyugdíját, meg akarják vonni a gyógyszertámogatást, regisztrációs jegyekkel basztatják szerencsétleneket, a járni alig tudó nagybátyámat félévente rángatják be kontrollra - hátha meggyógyult -, almamáteremet, a Korvinuszt felszámolják, megszüntetik, összevonják, diplomások számában az alsó decilisben vagyunk így is az EU-ban. Lesz itt még Kilencmillió Szakmunkás Országa!

2009: -Undorító, mocskos, kutyaszaros Budapest. Ez már rég nem is a svéd színesfilmeken megörökített békebeli, polgárias Ofen-Peschth, ez a Balkán: Bukarest, de leginkább Isztambul, Tirana és Lagos hangulatát idézi. De mi is csak a nyomukban kulloghatunk. Három metróvonalunk van, míg még Pozsonyban is már a hatodikat építik, ráadásul tizedannyiért. Koldusok, zsebtolvajok, kurvák, markecolók, bulandzsiuk, mindenhol részeg tinédzserek, dohányosok, dekkek, lámpáknál zaklatók, kérdezőbiztosok, bliccelők a járatokon, sehol egy ellenőr vagy egy biztonsági őr, mindenhol tagek meg graffitik. És ezeket védi bárki? Fogadjanak be egy csövescsaládot csak egy hétre, menten megváltozna a jogvédők véleménye!

2011: -Nagyon nem tetszik nekem ez az irány, amerre ez a város tart. Meddig építjük még a négyes metrót és mennyiért? Jobban jártunk volna, ha inkább betemetjük azt, amit eddig kiástunk. Ez, amit a polgármesterek csinálnak, az meg egyszerűen vérlázító. Szerencsétlen sorsú embereket egyszerűen eltakarítják az utcákról, mint valami szemetet. És ezzel megoldották az ügyet? Szőnyeg alá lett söpörve az egész, legfeljebb átmennek egy másik kerületbe, ennyi. Oldják meg ők, nem az ő asztaluk. Szesztilalom, dohányzástilalom, lassan már a kocsmákban se lehet lesz inni, már az utcán se szabad rágyújtani! Olyan élhető, egy kis hangulatos, nyüzsgő város volt ez minden bájával és szertelenségével együtt... és erre most egy agyonszabályzott Phenjant építenek. Közterület-fenntartók, rendőrök, graffitikommandó - az aluljárókból eltűntek a sokszor művészi magasságokat idéző falfestmények, az akrobatikus mozdulatokat bemutató breakesek... a minap is láttam, egy szerencsétlen fiút lerugdostak ezek a kétajtós szekrények a villamosról. Dehogy volt részeg, dehogy kötekedett, igenis biztos volt jegye - jó kedve volt, ennyi. Meddig tűrjük még ezt?

2009: -Kurvára nem versenyképes ez a gazdaság. Nézzétek meg, a szlovákok is meg merték csinálni az egykulcsos adórendszerüket - volt az elején nagy haddelhadd, de ők lettek a térség bezzegországa, még a válság is alig vetette őket vissza, most már újra csak szárnyalnak. Nem csoda, hogy magyarjaink lassan már a származásukat is inkább letagadják. Fociban, hokiban meg vadvízi evezésben is mérföldeket vernek ránk, a nőik pedig gyönyörűek! Ha éhséglázadás volt, hát csírájában fojtották el, kivezényelték még a hadsereget is. És megcsinálták, igen - még ha sokaknak FÁJT is. Ez pedig? Ez a hárommillió rokkantnyugdíjas országa, akik szavazataikkal zsarolják azt a keveset, aki még dolgozik. Az érdemi munkát végző réteget ki fogja védelmébe venni? Én egyedül vagy három ilyet tartok el... a hivatalos fizetésem kétharmadát meg soha nem látom.

2011: -Na ennyit a munkaalapú gazdaságról. Egykulcsos adó, amivel "senki nem járhat rosszul". Kivéve a böcsületesen dolgozó rétegek 90%-át. Milliárdokat adunk a felsőbb rétegeknek a bérből is fizetésből élőktől, majd cinikusan vonogatjuk a vállunkat, hogy tessék többet dolgozni. Vastagbőr pont blog pont hu. A munkavállalónak lassan már ahhoz se lesz joga, hogy kinyissa a száját, csak csöndben dolgozzon - Szép új világ: mindezt a versenyképesség nevében.

2009: -A mai napig nem értem, kinek állt érdekében elzavarni az oroszokat innen, az orosz befektetőket... megépítették volna az ötös metrót is az államadósságuk fejében, de az nem kellett, a magyar büszke! Neki német meg amerikai pénz kell... Hajdanán mi láttuk el egész Kelet-Európát és Ázsiát élelemmel, buszokkal, hova tűntek a piacaink? Arrafelé kell keresgélnünk, mert a belterjes Nyugat már telítődött. Hatalmas lehetőségeink lehetnének, de le se szarjuk, az a baj.

2011: -Le vagyok döbbenve. Putyin, kínaiak, szaúdiak - ki jöhet még? Most komolyan, ezekkel kell nekünk barátkoznunk? Nincs az a pénz, amiért ez megérné - persze megy majd a kettős beszéd meg hogy az EU majd úgyse veszi észre. Hát nagyon is tudják, hogy a hátuk mögött kikkel megy a nagy barátkozás... kik a régi-új barátaink. Mondhatnánk, hogy a pénznek nincs szaga, de ezek után ki bízhat bennünk Európában?

2009: -A lakosság egészségi állapota katasztrofális. Voltam nyáron pár strandon, de olyan löttyedt hasú tinédzsereket láttam, hogy elsírtam magam. Azért régebben mi még jártunk sportolni, szünidei munkát végezni, sokkal jobban néztek ki a csajok, ráadásul melltartót se hordtak. Ezek meg csak tömik magukba a cukros üdítőket, csipszet, gumicukrot. Kellene valami szabályzás erre is, mert ezek a negyvenet nem fogják így megérni.

2011: -Ezt nem hiszem el. Most már a hálószobák után a konyhákat is az ellenőrzése alá vonja Kormányunk. Ezek akarják megszabni nekem, hogy mit ehetek és mit nem? Milyen jogon szólnak bele az étkezésembe, ami mindenkinek a legszentebb magánügye? Nem baj, majd hozom Szlovákiából szépen a kólát meg a chipset - az energiaital meg igenis hasznos, mert serkenti a gondolkodást, ezáltal többel tudok hozzájárulni az ország bevételeihez.

-Az a baj, hogy ezeknek már semmi se jó. Ugyanaz a szar, mint az előzőek.

72 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bordapapa 2011.10.10. 10:11:52

Elérzékenyültem.^^
Ez egy átlagos, barátokkal, ismerősökkel töltött este esszenciája volt. :D

2011.10.10. 10:19:08

Egész jól sikerült kis írás:) Bár én még bele vettem volna a színházi kultúrkapmfot is:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 10:37:07

Ez már szinte eszencia, igazi tömény, nagyívű nemzetkarakter. Így kezdtem volna az egészet: "Most mondd meg, mi a faszért nem tudott Árpádapánk 1000 kilcsivel nyugatabbra menni?! Olyan Münken magasságig. Mert akkor hót zicher, hogy nem itt tartanánk!"
@Hadrian77: Azt szerintem várjuk meg, amikor megszületik az új magyar kortárs drámagéniusz "El Kúrcsány" címmel. Szerintem frenetikus vígjáték lesz. Eperjessek a címszerepben, és Nemcsákkal a végén, mint igazságosztó El Viktorinó. Főjelenet egyértelműen a tévéostrom 1000 statisztával.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.10. 10:53:26

Jó kis népdalgyüjtés, Kodálynak is tetszene. Annyit viszont hozzátennék, hogy nem elég AKARNI megoldani a problémákat, ÉRTENI is kéne hozzá.

2011.10.10. 10:53:51

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ejj, nem csak erre gondoltam:) ott volt a győri Eperjes ügy, meg az utóbbi évek FIDESZ szimpatizáns igazgató kinevezései:)

Ezt az Árpád ügyet már általánosban is mondta földrajz tanárunk, pedig az rég volt:) Ő speciel Svejcet emlegette, bár néha bele gondolok, mi lenne ha odáig jutottunk volna és kiráz a hideg...:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.10. 11:00:09

_Vegyük észre_, hogy ez szerkezetében egy "ellenzéki szakember-megmondóember előtte" és egy "ellenzéki szakember-megmondóember utána" párbeszéd.

Ebbe biztos bele lehetett volna illeszteni a színházas sztorit is, de pont erre nem gondoltam :) meg sok másra sem :)

oldalazó gnóm 2011.10.10. 11:10:51

@Modor Tibi: _külön pirospont_ a "vegyük észre" szófordulatért :D

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 11:13:14

@Modor Tibi:
"Vegyük észre". Remek! @Hadrian77: ja, dehát nem véletlenül nem mentünk svejcba. Pusztai nép vagyunk, rónák vándorai, hegyektől zabolázatlanok. @altoid: "Nem elég a rosszra vágyni, de tenni, tenni kell" Váczi Mihály.

2011.10.10. 11:18:09

@Modor Tibi: mi egy ilyen örök ellentmondó nép vagyunk. Nem elég savanyú a káposzta, ja, hogy ez mákos tészta, na annak ölég savanyú. :)

Nadiposzi (törölt) 2011.10.10. 12:03:02

Van egy ilyen örök ellenzéki ismerősöm. Jobban járna, ha Kínában vagy Kubában élne, nem kéne 4-8 évente cserélni az érvrendszert, igaz, akkor a napot se látná sokat. Csak az ökör konzekvens.

vitaygeorgina 2011.10.10. 12:24:12

Most vagy nem olvastam elég figyelmesen, vagy ez az örök ellenzéki tényleg nem mondta egyszer sem, hogy ezért tart itt ez az ország.

2011.10.10. 12:25:16

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ment volna ő tovább, de innen a szomszédból Augsburgból visszapicsázták.

Ha a Lehel téren megáll az Ubahn mindig eszembe juttatja.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.10. 12:25:18

@Modor Tibi: nos igen, vannak helyek, ahol Viktor szép lehet de okos nem.

A színházas sztoriról majdnem írtam én is, amikor rájöttem, hogy debazmeg azt se tudom hol van az a színház, és mit csináltak ott eddig. Igazából nem is értek a színházhoz, nem szeretek színházba járni mert ott hangosan beszélnek az emberek és én azt utálom. A színdarabokat olvasva se nagyon szeretem, a dráma az a műnem, amelyet a legkevésbé ismerek és értek.
Ehhez képest valamiféle óriási erkölcsi kötelességem lenne felháborodni, hogy két kormánypárti balfaszt rakott valaminek az élére a kormány. Mintha nem mindig ez történne, csak amikor a vízművek élén cserélnek igazgatót vagy a szeméttelepen, azért nem írnak nyílt levelet senkinek.
Persze lehetne szolidaritásból, meg mittudomén még miért kiállni az eddigi igazgató mellett, csak nekem az fárasztó vagy hogy is fejezzem ki ezt. Arról nem beszélve, hogy a nyílt levelet írogatók többsége az előző köcsög banda alatt nem háborodott fel a pártelvű kinevezéseken. Ez a mostani köcsög banda viszont zavarja őket.
Különben is, a helyzet majd akkor lesz durva, ha a gyros hatóságilag csak a CBA-ban lesz kapható, kizárólag sertéshúsból, dörner kebab néven :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.10. 12:56:21

@Professor Pizka: a színház az kérem szépen szépen olyan, mint segglukba dugott higanytöltetű apparát: valamiféle fokmérő, de igazából egy durunggal a seggedben nem igazán érdekel, mit is mérhet...

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2011.10.10. 13:30:05

2009: - Nebazmeg, a husszonyettyedikk században, húsz évvel a gengszterváltás után hogy a faszomba hívhatják Buda főterét még mindig Moszkva térnek?!

2011: - Faszom, azért ez a köcsög Tarlós is elmegy a bús picsába, minek kell itt átnevezni a Moszkva teret? Azt se tudja senki, ki az a Széll Kálmán. Tökmindegy, nekem akkor is Moszkva tér marad!

2011.10.10. 13:37:58

@Professor Pizka: helló, azok nem kormánypártiak, Jobbik meg MIÉP:)különben is az önjáró Tarlós döntése volt, ne ma kormány sara :)

katog 2011.10.10. 13:40:19

Meghatóan klasszikus!

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 13:46:32

@Professor Pizka: Imádom a kommentjeidet. De most nincs igazad. Ez az egész nem politika. Illetve nem így politika. Olvasd el Dörner pályázatát, megérted!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.10. 13:56:04

@Szocio Pata (kikvogymukblog): tessék kérem olvasni a dudenbuch.blog.hu-n az idevonatkozó részeket, tanulságos...

Balance Of Power 2011.10.10. 14:20:19

Apropó, akkor most majd az Azelőtt blog is feléled?

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 14:22:16

@vészmadár (pica pica): Jaj ne! Hosszú, terjengős, kezdi Mohácsnál. Kurvára nem érdekel a múlt, meg hogy ki milyen jól és jót annakidején. 2011 van! Az érdekel, ami zajlik, meg a színház is érdekel, és annyira értek is hozzá, hogy elolvasok egy pályázatot, akkor látom, hogy az blöff, üres, tehetségtelen handabanda. Ez a műsorterv - Ratkó József, na persze bazmeg. Egy belvárosi színházba, ez kell, tódulnak majd a nézők. Ez a lényeg:
atlatszo.hu/wp-content/uploads/2011/10/dorner.pdf

A többi szépelgés.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2011.10.10. 14:22:17

Hiába no, lovasnemzet vagyunk.

Van egy lovunk, aminek mindig a túloldalára esünk át.

Nadiposzi (törölt) 2011.10.10. 14:27:56

Engem az egész poszt a Zúzó blogra emlékeztet. Hihetetlen, de ugyanaz a törzsgárda oltja egymást a fenti poszt szellemében, és nem unják még, illetve fel sem tűnik nekik, hogy az elmúlt nyócéves álláspontjukhoz képest 180 fokot fordult a hörgés iránya.

2011.10.10. 14:36:16

@Szocio Pata (kikvogymukblog): elég bátor gazdasági terv a bevételeket nézve:)
Azt azért hiányolom, hogy vendég színészeket nem hív. Pedig Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy és Michael Douglas jól mutatna vele a színpadon:)

mrbateman 2011.10.10. 14:39:26

@vészmadár (pica pica): Naugye, mióta pofázom, h. buzi aki színházba jár. Ha ilyenek történnek jobb is, h. nem voltam még soha, nekem ott ne nyúlkáljanak!
Hanem az Ördög vigye óta nekem ez a Buczella gyerek nagy kedvencem, én támogatom, h. kapjon egy saját homokozót, letett már annyit arra a bizonyos asztalra. Csurka 90 előtti tevékenysége szintén megnyerő, az is mehet.
Ennek az egésznek persze a stílusa és a körülményei gyomorforgatóak, a mögöttes szándék (_legyen egy jobbos színház ne csak a zsidóké legyen má a kúltura_) pedig pitiáner, kisstílű szar...de ahogy a prof is rávilágított a kényes ízlésű pesti értelmiség nem mindig olyan érzékeny. Fentiekre tekintettel igazi demokrataként szarok én mindkét oldalra, és erre a függetlenségemre/kiegyensúlyozottságomra büszke vagyok.:-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.10. 14:50:44

@Nadiposzi: kurva jó az avatarod! Mindegy, üvegből vagy pohárból - négykézláb is hazamegyek Horányból.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.10. 14:50:57

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ebbe tényleg itt akarsz belemenni? Modoros lenne azzal kezdeni, hogy spec. én liberális vagyok, marhaság az egész, ellenben tényleg komolyan érdekel: miért pont a szélsőjobbosoknak nem lehet homokozójuk? Legyen. Ugye nem állítod, hogy egész eddig minden színházigazgatói állást a pártállástól független, a legkiválóbb pályázatot leadó nyerte el?

áh, hagyjuk...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.10. 14:55:14

@vészmadár (pica pica): Én a magam részéről szeretnék egy olyan színházat, ahol kizárólag termelési drámák és kolhozbalettek mennek! Lehet musical is : "Ééén vagyok a traaaktoroslány, engem küldött hozzátok a Párt!"

mrbateman 2011.10.10. 14:55:43

@Hadrian77:
"kölcsönösen előnyös szerződések kötése"
mit akarsz bakker ez ma már szinte konkrétum...esetleg nem lehetne valamit találni ennek az embernek a Matolcsy Gyuriéknál?!

bár érzek én ebben valami avíttságot, megvan a felhatalmazás nagyobb lendület kell, nem itt szöszölni, mint tót a p.nán!

Mondjuk ilyen "üzleti tervet" ki nem adnék a kezemből (mármint a számszaki részre gondolok), ebből is látszik, h. kurvára nem is fontos a rentábilis működésnek még csak a gondolata sem, gondolom a páylázó felhívta a könyvelőjét, h. dobjon össze valamit, az meg megnézte a kiadási oldalt, aztán a bevételhez beírt szép kerek számokat (ilyet is csak amatőr csinál...én mindig cseh számokat írok, azzal is mutatva, h. ez nem behasalt adat, hanem hosszas számolás után ennyi jött ki)

2011.10.10. 15:01:43

@mrbateman: Lehet, ha ő jelentene be Matolcsy helyett néhány kurvaanyázással, mint az Eddie Murphy szinkronokban, akkor jobban lenyelné mindenki.

De meg mennyivel profibb lenne, ha legalább azt a kurva excel táblát megformázták volna.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.10. 15:12:36

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Egy komoly probléma biztosan van ezzel a pályázattal, a referenciáknál nem szerepel a kaposvári Csiki Gergely Színház.

Egyébként nem csak azért szarom le, mert nem érdekel a színház, hanem azért is mert van belőle elég. Gondolom azok fognak ide járni, akiket érdekelnek ezek a szarságok, a többiek meg majd mennek máshová.

Ernoke 2011.10.10. 15:28:59

@Szocio Pata (kikvogymukblog): pff, ez szép, külső forrásokhoz "számítunk arra", "kívánjuk", semmi konkrétum, a költségvetési tábla meg teljesen irreális... ráadásul rögtön az első számozott oldalon ordas hiba (nem én lennék, ha nem említeném meg:D) amúgy közöm nincs a színházhoz, szakmailag nem tudom megítélni, de ez még előre lezsírozott EU-s pályázatokba írandó kamu-tervnek is ciki.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.10. 15:31:52

@Öblös: Főnököm, hadd dicsérjelek meg a nap eddig legjobb kommentjéért (bár biztos nagyon érdekes a Dörner Kebab is). Köszönjük, Tanár úr - jó egészséget, Öbli bá!

KürtiT (Tromb74) 2011.10.10. 15:40:42

@Modor Tibi: Mer' az van, hogy ezt a posztban szereplő modorosságot már sokszor, sokféleképpen megvitattuk itt. Na nem azért mondom, mintha unalmas lenne, nagyon is kiváló poszt. Csak hát nehéz újat hozzászólni. Naezérttartittezazország.

Nadiposzi (törölt) 2011.10.10. 15:50:44

@Modor Tibi:
Ha elmondom, hogy a citált mű a nagypapámtól maradt rám eredeti bakelit lemezen, még a szemed is könnybe fog lábadni, úgy elérzékenyülsz.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.10. 15:55:20

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Visszatérve a Kebabos csákóra. Nekem holt mindegy, hogy a művészi koncepció alapját a pina, fasz, buzi, vagy a pedert bajusz, hősmagyar, rovásírás szentháromság határozza-e meg. Az meg nem hat az újdonság erejével, hogy valamiféle személyes v. politikai kapcsolatok segítik vezető pozicíóba az aktuális díszfaszt.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.10.10. 16:06:45

Tematizált közbeszéd, fékek és egyensúlyok. Beszélgetés Klizsók Vilmossal és Dr Makánszky Klauidával.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.10. 16:08:50

@KürtiT (Tromb74): mélyen egyetértek, nem beszélni a Kaposvári Csiki Gergely Színházról és más vidéki szellemi műhelyekről, hát, ez kérlek felháborító :-)

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Én nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Abból a szempontból kétségkívül sötét, hogy a jobbos (meg az annál is jobbosabb) mozgalmárok rendszerint ilyen programmal érkeznek meg az általuk vezetett intézmények élére, az igazi diadala a magyar demokráciának, hogy ezt Dörnernek le kellett írni, és elolvashatod. A legtöbb esetben ez sincs, kinevezik és kész. Kirúg mindenkit, felvesz pár havert és belevág valami homályos nemzeti izé megvalósításába. Rendszerint sikertelenül, szétrúgva még valamit a Kádár alatt felépített Patyomkin-Magyarországból, ami talán nem is olyan nagy baj. Persze gyakran megy a fürdővízzel a gyerek is, ami szomorú. De minden eddigi kormányt megválasztottunk, szóval reklamálni nem lehet.

A Dörner vezette Új Színházból nyilván tömeges elvándorlás lesz, a társulat majd egyszercsak landol valahol vidéken és akkor a K. Cs. G. Sz. helyett majd más vidéki színházat fognak tíz évig emlegetni, hogy egyszer ott is volt jó színház.

Dörner színháza olyan piszkos munkát fog elvégezni, amelyet másnak lehetetlen volna. Ott van a pályázatában a hetvenes-nyolcvanas évek magyar drámairodalma, ez a támogatott vagy tűrt jelenség, amelynek voltak színházai, színészei, közönsége. Nem volt viszont konkurenciája. Most van, ráadásul könnyű és bulvár műfajok, bármely kortárs drámánál többen néznek meg egy pár csöcsöt meg egy kikockázott szopást a tévében, és a mai kor Freddy Mercury kaliberű sztárjai se húszévente járnak erre.

Eldöntetlen maradt a kérdés, hogy ez a korpusz ez a kultúra szemetesgödrébe való és lelkes művészettörténészek fogják előásni, mint teszem azt Rosetti vagy Fasch (ugye hogy egyikről sem hallottunk?) barokk vadászkürt-koncertóit, hogy jé, ugyan unalmas, meg sablonos de milyen érdekes már hogy volt ilyen is, ezzel készülünk az békés-tarhosi rézfúvós találkozóra. Vagy ellenkezőleg van ezekben a darabokban (és a felsorolt "nemzeti" drámákban) valami lehetőség és színpadra lehet úgy állítani, hogy bárkit is érdekeljen?

A kérdésre nem tudom a választ, annyit tudok, hogy a magyar (és világ-) drámairodalom nem biztos hogy jól jár Dörner Hátország-színházával. Annak a közönségnek ugyanis aki most Dörneren hörög, van egy sokkal veszélyesebb fegyvere, mint a hörgés meg a nyílt levelek írogatása: ők írják a kritikát.

Dörner színházának megcélzott közönsége nem nagyon jár színházba, illetve ha járna, akkor is kb. a farce és a commedia dell' arte színvonala érdekli őket, ahol a nagymellű nőt megcsöcsörészik, a nagypofájú pofára esik és a magas szőke pasas nyer a végén. De a legtöbbet még ennyire se, úgyhogy ha másnak nem, akkor a vidéki buszvállalkozóknak jó lesz Dörner színháza.

Az utcáról ez a színház nem nagyon fog embereket bevonzani, ahogy a Sacra Corona és a Hídember se vonzotta be az embereket a moziba. Dörneren röhögni fognak, és vele megy a kukába egy csomó dráma, pedig talán lettek volna köztük jók. A Hódnak is voltak izgalmas bűnügyei...

dr. Ferenczi Sándor 2011.10.10. 16:13:09

Ah, ez a bejegyzés mintha enyhítené a mandulagyulladásomat is!

nemértekhozzá(m) 2011.10.10. 16:43:38

végre egy aktuális félig meddig politikai hangvételű poszt, amiből értek is valamit :DD elég jó.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.10. 17:05:39

@Professor Pizka: Tetszik a gondolatmenet. A baj nem is pont ez a konkrét eset, hanem hogy egyre több ilyen van. A történelmi tapasztalatok szerint meg Kelet-Európában nem a 90-es években megszokott "virágozzék minden virág" (konzervatívoknak: "minden szar megjelenhet") kultúrpolitika volt az általános. Így nem csoda, ha az értelmiség ugrik az ilyenre.

sdani 2011.10.10. 18:08:13

"lehet lesz" ahhhh... es ezek tenyleg igy beszelnek. :-D

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 18:14:00

@vészmadár (pica pica): Jaja, igazad van. Bár nem én dobtam fel a témát, csak egy kicsit be vagyok rágva.

@Ernoke: Elrontott vagy beblöffölt nevek, le nem egyeztetett referenciák, tervek helyett lózungok, oltári formai hibák. Be se lehetett volna fogadni ezt a pályázatot. @Professor Pizka: Totálisan pontos a leírásod, csoda, hogy nem látod sötétnek a helyzetet. Ok, kapjanak színházat, egy üres romot valahol a Kazinczy közepén, mint a Szimplakert, csinálják meg a maguk alterjobbik rétegszínházát sámánokkal. Ha van rá néző, akkor virágozzék. De itt egy meglévő színházról van szó, társulatról, akik közül néhányat ismerek és sajnálok is, mert ez már régóta nem művészkedés, hanem kőkemény egzisztenciális kérdés. Napi kenyér. És hát a József Attilából is pillanatok alatt és elég szemét módon küldtek mindenkit az utcára.
Meg ugye ott van a szakmai bizottság döntése.
Ha pld a János kórház élére a szakmai bizottság ajánlásával szöges ellentétben a főpolgármester mégis Gyurcsók József Bp Tv sztárt választaná, abból országos botrány lenne. Tudom, tudom, a színház senkit sem érdekel.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.10. 18:19:45

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Hát ja, ez kábé az ott dolgozó színészek számára lehet gyötrelem. Ez az üzleti terv a végén figyelmeztető jel, hogy ideje munkát keresni.

2011.10.10. 18:43:08

Egy tízezer éves, elcsépelt, geil modorgyűjtemény Belga-számra hivatkozni - ez már Önmagában is a modorosság csimborasszója.

@Öblös:

2009: Meddig asszisztál még az önkormányzat ehhez a liberális fertőhöz? Ájult részeg kiskamaszok szerteszét, a szájukból bugyog anyuka déli finomfőzeléke, a kis lovagok tartják a barátnőjük homlokát, istenem, de romantikus. Ismerősöm mentős, mesélte, hogy rettegve várja a szombat estéket, Újbuda meg a Nyírő között ingajáratban közlekednek - az én adómból, meg a te adódból persze. Na meg háromszor akkora területet elfoglalnak, okosba, az önkormányzat meg diszkréten félrenéz, de hát tudjukkinek is ez a kedvenc szórakozóhelye.

2011. Bocsi, de tüntetésre rohanok. Ahová a Fidesz keze beteszi a lábát...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.10. 19:03:12

Ez megvan fiúk lányok?
www.youtube.com/watch?v=SAmRSnrwlds
Ilyen orbitális szart még nem hallottam. Ez olyan, mint valami szánalmas Belga paródia.

2011.10.10. 19:06:48

@Szocio Pata (kikvogymukblog): akkor lesz igazán gáz, ha majd rektorokat is így fognak választani.
Azért kíváncsi lennék, meghallgatás is volt-e, ahol feltárta a gazdasági terv háttérszámait és adatait!

KürtiT (Tromb74) 2011.10.10. 19:14:20

@tff: Az van, hogy ezek, és a posztbeli példák sem mindig állíthatóak szembe egymással.
Egy szórakozóhely bezárása meg a részegeskedő gyerekek között nem sok összefüggés van.
Úgyanígy a népegészségügyi problémák és a chips adó között se.
Persze az igazi modoros bármilyen megoldásra hőbörgéssel reagálna, ez stimmel.
Attól modoros, hogy nem a lényegi oldaláról közelíti meg a problémát, hanem izomból fröcsköl valami tartalmatlan hülyeséget.

2011.10.10. 20:38:45

@Modor Tibi:

Így van, a Belga a zenei Modorosblog. Bár inkább a korai Belgára mondanám ezt, mert a fiúk egy idő után - akárcsak Tarantino filmjei - _önmaguk paródiájává váltak_. Elfogyott a lendületük, bedarálta őket a fősodor, kezdett izzadtságszagú lenni az egész. És szerintem Belga-rajongónak lenni ma már a bölcsészkaron sem menő. Hiába, már a Belga sem a régi... :)
www.youtube.com/watch?v=ll4yAKShAq4

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.10.10. 20:40:17

ha üt a rendőr, az a baj, hogy túkap. ha meg nem üt, akkor meg az, hogy miért nem intézkedik?

öreg közös képviselőnk mondotta volt, hogy úgy kell csinálni a ház ügyeit, hogy legalább 80%-os elégedettség legyen. a többi meg hadd verje a nyálát.

a baj az, hogy mindig a 20%-nyi legnagyobb pofájúak hangját hallani.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.10. 22:05:43

@tff: na de Ők legalább még pénzt is tudnak keresni :)

2011.10.10. 22:07:00

@Modor Tibi: a mirigyekről nem is beszélve.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.10. 22:21:37

@Hadrian77: hát igen, az első két album még jó volt, de aztán elkurvultak...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.11. 07:37:50

@Modor Tibi: fintorogtok itt a belgán, holott a zsolti a béka igenis jó szám. :-)

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ha figyelted nem írtam, hogy nem sötét a helyzet. Az. Lehetne rosszabb. Arról nem beszélve, hogy a JA színház és most az Új Színház gyors einstandolása üzenet is, sok embernek, sok mindenről, ezt nem írom végig mert idejön altoid és elmerülünk a z anti-, a filo- és az egyéb szemitizmusokban :-)

Farkasokkal táncoló 2011.10.11. 10:12:32

Eleinte nagyon szerettem ezt a blogot, de azt veszem észre, hogy ujabban szinte minden posztja egy fideszes seggnyalás. Szomorúan búcsuzom...

Fapuma (törölt) 2011.10.11. 17:23:16

Értem én, hogy tempora mutantur et nos mutamur in illis, csak azt nem értem mi a francért kell a politikai meggyőződésünket állandóan, de lagalább négyévente, változtatni? Én persze kivétel vagyok és konzekvensen szavazok ...-ra, attól függetlenül mekkora balfaszok stb.

Táncolókkal farkaló: bevallom hiányozni fogsz. (csak vicceltem ám, ne fogd vissza magad).

csi szi 2011.10.11. 23:45:30

@Farkasokkal táncoló: Erről a hozzászólásról nekem a 12 évvel ezelőtti magyar Net jut eszembe, amikor egy felmérés szerint az ungarische netizenek között fej-fej mellett állt a maszop és a szadi egyaránt egyharmad feletti támogatottsággal. A különböző fórumokon, levlistákon (azon a néhányon, a mostaniak számához képest) meg a döbbenet (hogy kerül ide közénk a zinternetre, Felvilágosult Kultúremberek közé ilyen?) és a felháborodás, majd a sértődött "innen elmegyek ám" búcsúnyilatkozat vagy a mobbing volt a válasz, ha "jobboldali elhajló" bukkant fel.
Persze hamar felbukkantak ezen elhajlókból többen is, főleg a radikál fajtából, és a kezdeti elképedt hápogás és egyből kimoderálás után, megkezdődhetett a végtelenített kampf az internettó majd az index szaktopikjaiban.
Sajnos attól tartok ezek nyelvezete, indulatai közvetve kihatottak a valós poléletre is, amelyek szereplői, vagy sameszeik szintén hamarosan folyamatos követői lettek ezeknek, itt próbáltak ki dolgokat stb.

Édy, aki Endre 2011.10.12. 09:46:27

@altoid: Most is vannak ilyen trendpárti színházi megmozdulások szigorúan a multikulti és a másság tiszteletének jegyében. Kívánságod parancs. Virágozzék száz virág. :)

Édy, aki Endre 2011.10.12. 09:54:37

@Professor Pizka: "A Dörner vezette Új Színházból nyilván tömeges elvándorlás lesz, a társulat majd egyszercsak landol valahol vidéken és akkor a K. Cs. G. Sz. helyett majd más vidéki színházat fognak tíz évig emlegetni, hogy egyszer ott is volt jó színház." Az érték fokmérője - minő meglepetés! - akkor is majd az lesz, hogy őket elüldözték, mint minden européer értelmiségit itt a mucsai ugaron. Bárhová "üldöződjenek" is ezek az emberek, azért "üldöződnek", mert jó színészek. :)

Édy, aki Endre 2011.10.12. 10:05:12

@Professor Pizka: "Annak a közönségnek ugyanis aki most Dörneren hörög, van egy sokkal veszélyesebb fegyvere, mint a hörgés meg a nyílt levelek írogatása: ők írják a kritikát." A kritikákat meg milljom ember olvassa, akik még véletlenül sem nézik az éppen aktuális valóságshow-kat, hanem "csakis és kizárólag" magasröptű esztétikai-filozófiai töltetű színműveken pallérozzák elméjüket á la modoros. :)

Édy, aki Endre 2011.10.12. 10:08:32

@Szocio Pata (kikvogymukblog): "De itt egy meglévő színházról van szó, társulatról, akik közül néhányat ismerek és sajnálok is, mert ez már régóta nem művészkedés, hanem kőkemény egzisztenciális kérdés. Napi kenyér." És milyen sokszor volt hallható az elmúlt évtizedekben, hogy kereslet-kínálati piac van és ha jók a termékek/szolgáltatások, akkor el is lehet őket adni... avagy lóbőrnek is köll a cégér. Ilyenkor nem smakkol talán a kegyetlen farkastörvények megléte? Kőkemény egzisztenciális kérdéseik pedig nem csupán nekik vannak. Az ő problémakörük - és legyünk kicsit cinikusan kegyetlenek - eltörpülnek a végeken mélyszegénységben élő rétegekénél.

Édy, aki Endre 2011.10.12. 10:11:39

@KürtiT (Tromb74): "Egy szórakozóhely bezárása meg a részegeskedő gyerekek között nem sok összefüggés van." A szórakozóhely bezárása elsősorban nem a részegeskedő gyerekek miatt történt. Az a felszín. Azzal könnyebben lehet azonosulni vagy könnyebben lehet azt utálni (úúúútálni). Érdekesebb viszont a szerződéses feltételekben foglaltak biztosításának megvalósulása... Pontosabban az, hogy amit leírtak abban a szerződésben, az miért nem úgy teljesült és az ezektől való szende eltekintés vajon hány nokiásdobozba fájt az érintetteknek.

Édy, aki Endre 2011.10.12. 12:19:51

@csi szi: Az indexes ballib élharcosok annyira nem bírták az ellenvéleményt, hogy sértődésből át is mentek egy kellően kontraszelektált fórumra (gyere.be), ahol egymás között megmondják jól a frankót és lelkesen gazsulálnak egymásnak, hogy ők olyan okos européerek, hogy csak na! Persze azért visszajárnak, mert a konfliktust azt szeretik és azon a helyen legfeljebb csak abból szok' konfliktushelyzet kialakulni, ha eltérnek az ízlések tőgypörkölt és pacal témájában. :)

Édy, aki Endre 2011.10.12. 13:07:17

@Farkasokkal táncoló: Szokatlan a polarizált nézetek látványa, ugye? :)

Αphelion 2011.10.12. 16:29:11

@Farkasokkal táncoló: Szerintem azért ír a Tibi ilyen posztokat, mert ezek kerülnek ki leginkább címlapra és ezekre jönnek a legmulatságosabb kommentelők. Arról nem ő tehet, hogy a fideszesek között a legtöbb a fogalmatlan idióta... :)

csi szi 2011.10.12. 18:10:42

@Aphelion: Hehe, kétlem hogy Tibi ezzel egyetértene, de végül is mindegy. Amúgy a prosti téma azért csak jobban vonzotta a kommentelőket. ;)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.12. 18:14:30

@csi szi: ebből is látszik, hogy a politika csak a második legősibb mesterség. Bár Reagan szerint meglepően hasonlít az elsőre.

Αphelion 2011.10.12. 20:25:48

@altoid: Hát én nem vagyok nagy rajongója a kurváknak, de annyit azért el kell mondanom, hogy egy mai átlagos politikusnál sokkal többre becsülöm őket. :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.12. 23:17:37

@Aphelion: Ronald Reagan természetesen a tisztességes politikusokról beszélt. A mai garnitúra inkább erőszakos stricik és gátlástalan leánykereskedők gyülekezete.
süti beállítások módosítása