Olvasói rovat - A modoros könyvbemutató I.

2011/07/11. - írta: Modor Tibi

kedves modor tibi,

nemnagyon írtam még ilyet korábban, de szerintem illik a modorosblog
koncepciójába:) tegnap egy hellerágnes könyvmebutató után kívánkozott
ki belőlem. a blogomon már közzétettem:

http://pasmal.blog.hu/2011/01/16/a_konyvbemutatokra_jarokrol
ha volt már ilyen témájú írás, énkérekelnézést tájékozatlanságomért,
ha nem, és neadjisten megjelenik, formai változtatásokat
(kisbetű-nagybetű dologra gondolok elsősorban, de bármimásra is)
természetesen javítok.
/A szöveget átszerkesztettem én, de mementó gyanánt a levelet érintetlenül hagytam - Tibi/ 

üdv - barnacukor 

"kicsit modorosra fogjuk a dolgot, de a téma megkívánja.

esete válogatja, de majdnem minden kötetbemutatón bizonyára találunk
legalább egy példányt az alább felsorolt fajokból:
 


 

A feltörekvő bölcsész

Been there, done that - tartja a mondás. a helyi bölcsészkocsmában / írók boltjában / művészmoziban rendezett kötetbemutató számukra facecontrol-jellegű, szinte kötelező a megjelenés. Fontos tudatni az ilyen eseményeken szintén ún. socialite-ként megjelenő értelmiségi krémmel, hogy ő - a hallgató - már ilyen fiatalon érdekelt a magaskultúrában,
ismeri Heller Ágnest és Bacsó Bélát, és ötöst szeretne a holnapi kortárs metafizika vizsgán.

Őket látván ereszt el olyan megjegyzéseket a bemutatót/beszélgetést vezető, általában a kötet kiadóját képviselő úr/hölgy, hogy "bizonyára sokan vannak itt irodalomszakosok", mire a jelenlévő, huszonöt év alattiak felszisszennek, és néma sorsközösséget vállalnak akár ismeretlenül is - csak hogy tekintetekkel kommunikálva osztozhassanak a vérig sértés élményében - FILOZÓFUShallgató, kérem. ESZTÉTA. Már a feltételezés is sértő. Én, magyarszakos? Cöh.

 

Az egyetemi tanár

Mindenkit ismer, és mindenki ismeri. Mosolyogva köszön mindenkinek (függetlenül attól, hogy felismerte-e az illetőt vagy sem), kellemesen cseveg a felső tízezerrel, növeli ázsióját jelenlévő hallgatói szemében. A beszélgetés alatt érdeklődve figyel, diszkrét mimikával reagálja le az elhangzottakat - jelezvén, hogy végig képben van (legyen szó akár kelta barbár törzsek ritusairól, akár elméleti nyelvészetről), majd a "kérdezzenek bátran" felszólítást teljes mértékben magáénak érezvén tudományosnál tudományosabb kérdéseket szegez a pulpituson elhelyezkedőknek, extrém esetben vitába keveredik.

Az est végeztével hazamegy - abban a hiszemben, hogy a gondolatébresztő vita hatására végre meg tudja írni öt éve halogatott publikációját, majd felismervén a helyzet változatlanságát, lefekszik aludni, és másnap morcosan kel.

 

A középiskolai tanár

Együtt járt egyetemre az egyetemi tanárral, a bemutatott könyv írójával, a kiadó képviselőjével, de az esemény szempontjából releváns szakmai önéletrajza itt véget is ér.

Ennek következtében meghasonul, szellemiségben ő is értelmiséginek érzi magát, de valójában öt év bölcsészkar után tanít irodalmat az arra legtöbbször nagy ívben szaró fiatalságnak. Az idő múlásával fordított arányban változik saját szakterületéhez való elhivatott viszonya, de ha a köz előtt kell megnyilvánulni, szent céljaként még mindig a gyermek jó útra terelését nevezi meg - középiskolai tanári státuszát pedig azzal magyarázza, hogy neki fontosabb volt, hogy taníthasson, minthogy tanuljon.

 

A kortárs

Azon belül is két alkategória: vagy a szerző barátja, vagy riválisa.

Előbbi nyájasan mosolyogva, sőt, megkockáztatom bizonyos esetekben őszintén örül barátja sikerének, csendben figyel, észrevételeit - véleményét kizárólag privátban osztja meg az est sztárjával. Egyetlen célja, hogy további sikerekhez segítse. Ez lehet azért, mert régi barátok; vagy lehet azért, mert maga a személy is befutott szerző, nyugodtan istápolhatja hát barátját lévén nem jelent különösebb veszélyt saját karrierjére.

Utóbbi már a beszélgetés közben is fondorlatos keresztkérdésekkel próbálja kizökkenteni, zavarba hozni szakmai ellenfelét, az azt követő "kérdezzenek bátran" epizódban pedig igyekszik minél többször magára irányítani a figyelmet, hogy ha műveiről nem, hát megnyilvánulásairól legalább ismert legyen. Jellemzően értetlenül hápogva fogadja, ha beszélgetőpartnere nincs tisztában komplett bibliográfiájával, gyorsan el is hadarja a fontosabbakat.

 

Az újságíró


Szintén két alkategória: a frissen végzett kommunikáció szakos, és a bölcs, inkognitóban. Előbbi igyekszik az újságíró sztereotíp stílusjegyeivel élve (jegyzetfüzet, diktafon, előző rendezvényről rajta maradt sajtókártya, stb) elérni, hogy személyéről mindenki anélkül tudomást szerezzen, hogy hivatalosan bemutatkozna.

Általában elöl ül, és egytől tízig terjedő modorskálán nyolcas erősségű a testbeszéde. Az addig rendben, hogy elvégezte az újságíró szakot, de a "miről szeretnél írni" kérdésre nem képes információértékkel bíró választ adni, aminek következtében írásai, még ha formailag
kifogásolhatatlanok is, tartalmilag már felvetnek komoly problémákat. 

Utóbbi a csendes megfigyelő, annyira inkognitóban, hogy az egyetemi prof véletlenül neki is megy, mikor ülőhelyért megy a harc, nem tudván a balga, hogy ez az ember fog kritikát írni az ő következő könyvéről is. Nemhiába - vitriolos stílusa legendás, a nevétől retteg a szakma, csak az arcát nem ismeri senki. Ebben rejlik lényege.

 

"Természetesen ez a felskiccelt rendszertan nem a teljesség igényével készült, nem kíván általános érvényű igazságokat deklarálni, és folytatódhatna még meglehetősen sokáig."

60 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbateman 2011.07.11. 21:25:13

gyémántkemény a poszt még így outsiderként is.

A kiöregedett szobatudós, aki totálisan kiégett és megkeseredett, gyűlöl mindenkit, csak mert nem sikerült befutni...na ő miért maradt ki? (hónaljszagú kinyúlt kardigán, kitaposott cipő, zsíros haj, stb)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.11. 22:02:50

Nem rossz, és a lista távolról sem teljes. Itt van például még egy típus:

A mentor, aki bevezetőjében jóindulatú leereszkedéssel ajánlja a jelenlevők figyelmébe az ifjú tehetséget, akinek ugyan még van miben fejlődni, de mintha fiatalkori önmagát látná benne - és itt elkezdi a saját életútját és sikereit ecsetelni, nehogy valaki elfelejtse, ki is az est IGAZI sztárvendége!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.11. 22:39:44

Vidéken kiegészül a helyi notabilitással, akinek hússzal felmegy az IQ-ja, mert kezet fogott a híres íróval. Ha az író pl. László, akkor a továbbiakban csak Laciként emlegeti.

yenoee 2011.07.11. 23:02:14

Lompos nők járnak még ilyen helyekre? Bahiás rajongók talpig gyékényben?

2011.07.11. 23:44:23

@yenoee:

Szerintem a klasszikus, kismellű-nagyseggű, bahia-tarisznyás csajok ideje lejárt az _ezredforduló_ tájékán, ez ma már a Múzeum körúti épület folyosóján is gáz. A mai bölcsész csaj már jól néz ki, hot jógára jár, és kizárólag gyümölcsöt meg salátát eszik (naná, hogy a Földlakók linkje a bemutatkozás az ájwiwes profilján).

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.12. 08:05:43

Azért jobb a kortárs komolyzene, mert azt egyszer eljátsszák (na jó, ha a szerző rádiós főszerkesztő akkor még hatszor, illetve nyalizásból valaki vizsgázik belőle a Zeneokádémián) aztán szépen elfelejtődik, majd száz év múlva valaki kutatni fogja, hogy jé ilyen is volt, meg szójaparizer.
A kortárs irodalom azonban elkészül pár száz példányban, és ebből lesznek a legjobb könyvtárselejtek, illetve leértékelt könyvesbolti polctámaszok.
Van egy pár ilyen "könyv outlet" amelyik a karácsonyi vásárról visszamaradt albumok és gyereknek való állatos képeskönyvek, illetve kilóra árult Kurt Rieder háborús könyvek mellett, a hátsó polcon tartja Gubolyos Tihamér: Az idő ormain c. verseskötetét, Kirfman Gábor: Eljövendett a traktor című sorsregényét, illetve Greif Atamán József nagyívű történelmi tablóját, a Taksony Sólymait. Ugyanitt különféle ismert színészek és operaénekesek négerrel készült önéletírásai, és pesti újságírók sefüle-sefarka novelláskötetei. Utóbbiak fekete-fehér képpel, mert a szerző már okkersárgára dohányozta magát.

2011.07.12. 08:30:38

Én kétfajta könyvbemutatót különböztetek meg:

1. ismerem a szerzőt, haver, muszáj a lelkét ápolni (sort tölteni, hivni még embereket, hogy lássa: tömeg van, sokan kíváncsiak rá), esetleg ismerem azt aki bemutatja (a helyzet akkor is ugyan az)

2.Ismerem a szerzőt, de csak úgy hogy már olvastam tőle, ekkor a kívácsiság visz oda, (na jó, megnézem milyen a felhoztal egyedül álló pasikból) - de ez a ritkább.

Sajnos ilyenkor elkerülhetetlen, hogy megvegye az ember a könyvet, tehát érdemes csak olyan helyre menni, ami érdekel, mert megvenni A cserebogarak hatása a hőscincérek szaporodásra című insektológiai munkát pénzkidobás, azon túlmenően, hogy egy ilyen eseményre rendes családapák járnak, és még a könyvet is ilyenek írják.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.12. 08:31:10

@tff: ázott kakaósmelegszendvicstalpú cipőben tolták, a satöbbiben lehetett kapni az opera mellett.

Nadiposzi (törölt) 2011.07.12. 09:04:51

"Az idő ormain"-ról én egyből Szarka József: "A nap falán" c. XIV énekből álló szonett ciklusára asszociáltam, ami megjelent a "Háromszög" címen kiadott paksi költők antológiájában. A kötet bemutatójáról lemaradtam - pedig klassz lehetett, bár a szerző kissé kilógna a fentebb vázolt bemutatóról. A kötetet a szerzőtársaival együtt a paksi Hangulat presszó félhomályában dedikálták nekem, erre rém büszke vagyok. (Ez máig az egyetlen dedikált könyvem, ja meg a nagybátyámé.) Remélem a szerző jól van, nem ragadták el vörös hintajukon mindennapi borjai, hogy Zalán Tibort idézek, és tovább hömpölygeti végetérhetetlen szonett ciklusát.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.07.12. 09:08:50

Remek poszt! A "kortárs" DDD- ez tetszett. Várom a folytatást. Még kell egy színész is, aki felolvas, aki Thomas Bernhard bécsi változatában a "Burgszínész", puszta jelenlétével emeli a fényt, pezsdíti az enervált társaságot, kulturális anekdotákat önt magából. Nálunk ez a "Katonás színész" lehetne, aki mélyen érti a könyv minden sorát és utalását, és hangsúlyaival, valamint szinte már szőrszálhasogató mimikájával azon van, hogy a közönség is értse. A Katonás színész csak a legbenfentesebbel kezel le, sietve bekap egy falatot (előadásra rohan), majd a számlát a ruhatárban tölti ki, és hangos "Kinek adjam?" Kiáltással távozik.

lárvalányhaj 2011.07.12. 09:09:10

Ez a pasmal-/barnacukor-/nibelungizáltalexandrin-blog rettenetesen, irritálóan modoros. Bölcsészkedő-művészkedő szar.

"a szomszéd a teraszon ücsörög, cseverészik, vedel, dallaszt néz, mátépétert hallgat, duruzsol a flex, sistereg a grill, száll a redva és a kajaszag, az ablakod meg nyitva."

WTF?! phöjj.

2011.07.12. 09:36:03

Én ilyenen még nem voltam, csak szakmain:)

2011.07.12. 09:52:26

Hogy az előbb leírtakban mi a tiltott link vagy kifejezés, nem tudom, de nem engedte elküldeni a rendszer csak átfogalmazás után.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.07.12. 11:08:51

@Hadrian77: jó lenne tudni végre, hogy mik a tiltott kifejezések... valaki tud ebben segíteni?

Kicsi Kacsa 2011.07.12. 11:32:04

Ajjajj, többször is voltam ilyen könyvbemutatón. Vidékin is meg pestin is.
Vidékin kötelezően a polgármester nagggggyyyyon tehetséges lánya szavalt, de úgy, hogy még az író nevét is szavalta. Helybéliek szerint megy is a színművészetire....
Pesti könyvbemutatón meg, hát ott ültem a lépcsőn, hallgattam a sok ömlengést, a szerzők makogását, nyögését, basszus, inkább írja le, talán értelmesebb lesz.
Kedvenc kérdésem:
-Hogyan ír az író?
Ez a legalja..

Ernoke 2011.07.12. 11:41:44

@Blassius: oda de szerettem járni 15 éve...! és mindig akartam olyan talpú cipőt, de nem futotta rá, nekem csak szar másolataim voltak, amik sose néztek ki teljesen úgy. pénz kellett hozzá, h az ember úgy nézzen ki, mint egy hajléktalan.:D

@lárvalányhaj: szerintem tök korrekt kamaszblog ez, szerintem kb .mindenkinek voltak hasonló megnyilvánulásai 14-15 évesen.

Fearzone 2011.07.12. 12:10:49

@tff: Soha nem értettem meg ezt a tarisznyás, hajamban virágos életformát, de a gyümölcszabáló másik véglet sem megy.

Styxx 2011.07.12. 12:36:01

Jó. És van még egy (persze sok): a felénél hirtelen kimenős. Nem SMS-t kapott, vagy a némára állítás ellenére is SOS-hívást fogadó, és nem is WC-re rohant ki, mert vissza nem tér. Hanem úgy in medias res, huss. Feláll és elmegy. Ezeket sohasem értettem. Akkor miért jött el? Elnézte a naptárt és másik szerzőre volt kíváncsi?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.12. 12:38:57

@lárvalányhaj: várj, segítek. Hiba csak annyi van az idézetben, hogy flex nem duruzsol, hanem sír. Nem baj, a kiscsajt El Topo, miután lefőzetett vele húsz liter ilyen, és húsz liter olyan alaplevet, megtanítja flexelni, és végül természetesen a vessző kegyében is részesíti, átadja nekem modern költészet kurzusra, és akkor az idézet így fog kinézni:

a szomszéd a teraszon ücsörög,

dadadadadam-da-da-da-dadam

cseverészik, vedel, dallaszt néz,

jejejeje dallaszt néééz és dadidadudadida

mátépétert hallgaaaaat, és a gyárurdvaron dada dada

és nyár-ugaron dadadadada

negyveeeeeen fokbaaaa ójeeeee

sikíííííít a flex,

dudu dudu dudu

anyámnál otthon dudu dudu dudu dudu

sistereg a grill,

nem jött el a csaj dududu dadidadida

száll a redva és a kajaszag,

az ablakod meg nyitva, szívjad bébi szívjaaaaad

háójeeeeeeeeee

(gitárszóló)

lárvalányhaj 2011.07.12. 12:55:51

@Ernoke:

"félkövérek az agyamban, mindent számokban mérek. a gondot csak az átváltás okozza: hány éber óra egy ötös a másnapi vizsgán?"

nemnem, ez a csaj sajnos már egyetemista, és ez az, ami nagyon szomorú.
ami még inkább szomorú, az az, hogy ő sajnos még mindig az átlag fölött van... phejj.

2011.07.12. 13:09:25

@lárvalányhaj: bazz pozitív kommentekkel még bátorítják is:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.12. 13:15:10

@Hadrian77:

Régen ezek rizsporosak voltak
rózsaverítékes úri kisasszonyok
Vadócokká lettek és tüskések most
egykorvolt szőke sodronyok

szalonjuk volt és gazdag lovaguk
megéltek rajtuk, bennük, velük
léhűtő
Capuletek és Montaguk

Baronesszek és úrhatnám polgárkisasszonyok
helyett bölcsészlányok és modorblog-epigonok
a baj azonban az, hogy ezekből én jelenleg
egyet sem dugok

Dzsoni Kráncs 2011.07.12. 13:22:55

A könyvbemutatókon gyakran előfordul még a wannabe költő.Külsőre bölcsész,évfolyamtársad volt és most a "felsőoktatásban helyezkedett el",téged lenéz,mert van egy húszéves autód,és a múltkor éppen Lady Gaga szólt a rádióban,amikor tarisznyásan,krisztuspapucsosan eltekert melletted a 40 fokos hőségben.

yenoee 2011.07.12. 13:26:19

Kezdenek elcsúszni a kommentek :)

2011.07.12. 13:30:03

@Professor Pizka: megint megragadtad a lényeget...

Ernoke 2011.07.12. 13:43:00

@lárvalányhaj: akkor kicsit fejletlen az agya valóban (biztos sokat volt vidéken, höhö, farmermellényes idézet)

most gonosz személyeskedő leszek, de erről az egészről ő jutott eszembe
www.irodalmijelen.hu/?q=node/4953

Styxx 2011.07.12. 13:51:13

@Ernoke:
Személyeskedést félretéve, kössz, ez egy(?, több!) gyöngyszem:

„Úgy tűnik, Marczinka direkt választott magának egy nehéz és tövisekkel teli utat. Költői póz? Őszinte azonosulni vágyás a régi korok meghurcolt és sokat szenvedett művészeivel? Valódi személyiségét titok övezi.”

„Csaba verseiben sokszor kiérződik egyfajta társadalomkritika, finom gúny és irónia, mint például a Haiku szociográfiák című ciklusában is. Nem is tagadja, hogy nincs túl jó véleménnyel az értelmiség jelenlegi helyzetéről, mert sokszor rosszul fizetett sorhivatalokba szorulnak, az egyetemeken pedig egyenesen konzum-idiótákat képeznek, akik ma már gyakran helyesen sem tudnak írni.”

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.12. 13:57:13

@Professor Pizka:

Bölcsész barátnőm
Rajtakapott egyszer
Ponyvát olvasni

The end.

2011.07.12. 14:01:07

@Styxx: nekem a vallási megnyilvánulása jobban tetszik

Styxx 2011.07.12. 14:08:52

@Hadrian77:
Ja, az is ott van "krisnást is ismert" áttért róm.kat-ról a görögkeletire, mert közelebb áll a magyar lélekhez, ami keleti.
De klassz a kis doboz is Pabló (Így, hosszú ó-val) Neruda. " A Hidegháború Homérosza." "Árvagyerek. Vasutasgyerek" Az Irodalmi Jelen az új Modorosblog

Fearzone 2011.07.12. 14:17:17

@lárvalányhaj: Aha a fesztiválleírás is baromira eredeti....eredeti idézetek:)

2011.07.12. 14:18:05

@Styxx: ahogy elnézem a fényképét, szerintem ő szedi ki nálunk a szelektívből a PET palackokat meg kólás dobozokat, hogy a Tescoban leadja...

KürtiT (Tromb74) 2011.07.12. 14:19:25

@Styxx: ...akik ma már gyakran helyesen sem tudnak írni.
Ez a mondatrész már önmagában véve is egy csoda :D

A posztoló blogbejegyzései alapján arra a felfedezésre jutottam, hogy a kortárs író muzsája az unalom.

Jobban elmélyedve benne... Jaj, Istenem.

Pedig a poszt ígéretes.

2011.07.12. 14:31:55

@KürtiT (Tromb74): a blogot elnézve a szerzőről az az érzésem, hogy ebben írta le "a könyvbemutatón mindenki köcsög csak én vagyok a király" felsőbbrendűségi beidegződését.

KürtiT (Tromb74) 2011.07.12. 14:40:22

@Hadrian77: Lehet, bár posztolót kritizálni nem túl modoros? Vagy az előbbi felvetésem az?

Ernoke 2011.07.12. 14:45:16

@Styxx: a meghurcolt és sokat szenvedett művész (krisztus-imitátornak hívtuk még régen) kb. mindenkit megpróbált megkúrni a környezetében, aki nőnemű volt és valamennyire bölcsésznek tűnt. sztem ezt a valós személyiségét nem fedi homály.:D

2011.07.12. 14:48:21

@KürtiT (Tromb74): nem tudom az-e, de ha már a bölcsészeket ekézzük,, hadd szóljon:)

lárvalányhaj 2011.07.12. 14:50:44

@Styxx:

„Úgy tűnik, Marczinka direkt választott magának egy nehéz és tövisekkel teli utat. Költői póz? Őszinte azonosulni vágyás a régi korok meghurcolt és sokat szenvedett művészeivel? Valódi személyiségét titok övezi.”

Ismerem ezt a srácot, full bolond szegény, és emellett úgy néz ki, mint egy hajléktalan. A "tövisekkel teli" szókapcsolatot nyilván úgy kell fordítani, hogy "a szappan és a zuhanyrózsa széles ívben történő elkerülését involváló". Ezek meg úgy mutatják be, mint valami underground jelenséget... hát nem tudom.
(Biztos én vagyok a nyárspolgár, aha. :P )

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.12. 14:57:52

@lárvalányhaj: A bolondot könnyű összetéveszteni a zsenivel. Szerintem az ilyenek erre játszanak rá: ha már zsenik nem lehetnek, legalább megpróbálnak bolondnak látszani, hátha sikerül másokat is megtéveszteni.

lárvalányhaj 2011.07.12. 15:06:05

@altoid:

A verseiben semmi extra nincs, sőt, kortársirodalmi átlag alattiak. Úgyhogy a zsenit max. eljátszani tudja.

elofolyoirat.blog.hu/2010/04/18/versvasarnap_marczinka_csaba_versei

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.12. 15:23:47

@lárvalányhaj: Szar lehet neki. Komolyan sajnálom az ilyet.

2011.07.12. 15:23:49

@lárvalányhaj: és ebből megél valahogy? mert akkor sikerül a megtévesztés.

Styxx 2011.07.12. 15:54:53

@lárvalányhaj: @Ernoke:
Hú, most egy kicsit sok minden kavarog bennem. A srácot látásból ismerem és van közös ismerősünk. benéztem a képet, azt hittem, hogy arról a konszolidált középkorú figuráról van szó, nem róla.

Az a gond, hogy nálam ő az a szánalmas kategória, akit az ember nem szívesen bánt meg, mert úgy tűnik, hogy nem minden oké nála fejben. Bocs, Ernoke, de nem nagyon tudom elképzelni a figuráról, hogy olyan nagyon nehéz lenne leépíteni, ha nyomul (persze attól még lehet mindez kínos).

Most már csak azért imádkozom (bocs, Tibi és a posztíró, kegyetlen az ilyesmi), hogy ne kerüljön blogketrecbe a mai poszt, mert akkor ziher, hogy szerencsétlen lúzerre ezt a linket tolja ki a Google. Nincs az a kortárs verseskötetpéldány, ami ráverhetne.

Ernoke 2011.07.12. 16:16:47

@Styxx: erről hadd ne beszéljek, a fejben nem ok emberekkel elég nehéz bármit is megértetni. mondtam, h gonosz leszek...

lárvalányhaj 2011.07.12. 16:39:23

@Styxx: @Ernoke:

www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=96537

Ebből a cikkből eléggé kiderül, h miféle formáról van szó. Sőt, azt is leírják, h tényleg nem százas (a baját is megnevezik).

Müszélia 2011.07.12. 19:28:25

@Professor Pizka: nagy és mély, csodálatos gondolatok. bár ahogy elnézem, mérték felett fellendítenéd a gumiipart - szóval inkább ne.

Styxx 2011.07.12. 20:20:01

@Ernoke: @lárvalányhaj:
ááá, remélem egyikőtek sem "Stiller Kriszta":-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.12. 20:42:53

@Hadrian77: mondjuk itt a Modoroson ez csak nem túl meglepő ;)

2011.07.12. 21:02:11

@lárvalányhaj: van egy kollégám akinek a bátyja is ilyenféle, konkrétan belehülyült a költősködésbe és a pomázi bentlakásos műintézménybe került.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2011.07.13. 13:39:19

@lárvalányhaj: Híjj, baszki, ezek voltak ám csak a gyönyörű költemények!!! :S
Asztakurva...
És a virtuson meg ajnározzák százezerrel :O

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.07.13. 13:45:34

ismeri valaki far severö sapiricot, korábbi nevén sebeő talánt?

lárvalányhaj 2011.07.13. 14:45:17

@Möff CAT:

Levezetésnek itt van egy szép vers Sértő Kálmántól, aki állítólag MCS egyik fő példaképe:

Mindent a szélre bízok

Ne vedd le rózsám a ruhámról
A legkisebb terhet, a pelyhet,
Nem szeretem a nagyon gyanús,
Kefélő, pucoló szerelmet,
Ha elmegyek, tán másra nézel,
Mást vársz szerelmes szókat gyónni
Ha bűnt követsz el, igazad van:
Szünet nélkül kell csókolózni…

A pelyhet hagyd csak a ruhámon,
Lepke sem érezné a terhét,
Én sem érzem, csak nagy agyamnak
Szívemre rogyó kőkeresztjét,
Én már mindent a szélre bízok,
Lepucol, lekefél majd engem,
Nem lehetek mindig nálad,
Harcolni kell a szélbe mennem.

Harcolni kell a kenyeremért,
Ágyamért, boromért, sómért,
Olyan igát kell nekem húznom,
Melyhez csak kétlábú ló ért
Már mindent rábízok a szélre,
Mely nádat, fákat, zászlót mozgat,
Meghimbál együgyű virágot
És minden leányt megcsókolhat…

Ha egy milligrammnyit is szeretsz,
Ne végezz haszontalan munkát,
Ölelj, csókolj és hagyd a pelyhet,
Egy érdekel csak: a forró szád,
Csókolj pirosra és vörösre,
S ha elbúcsúzok, bízz a szélre,
Úgy nézz rám mindig, mint ősszel a
Hullni akaró falevélre…

2011.07.13. 15:02:52

@lárvalányhaj:
Mz/X
Kőkemény költemény

Szirom, szerem, szűröm,
kész e része csésze,
áldott oldat,
ideg, adag,
agyam dagad,
terjed, gerjed,
észt tenyészt,
még egy kortyot,
velőm fortyog,
nyalom, nyelem,
ég e gége,
vége!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.13. 15:18:28

Karinthy Frigyes: A Pő

A Pő, mely engem ék ki már
Mert mindegegy, ha vildagár.
Mert engem ék minden vahul,
Ha velga van a végahul.

2011.07.13. 16:30:29

@Nadiposzi: "Októberre várja első gyermeke születését." Anyja nincs annak a szerencsétlen gyereknek vagy van de nem várja?

barnacukor. 2011.08.06. 11:02:56

ó hát én most értem csak ide. köszönöm a sok kedves hozzászólást :) modoros bölcsésznek lenni egyébként tökjó, ki kéne próbálnotok egyszer.
süti beállítások módosítása