Olvasói rovat - Álművészet

2011/06/17. - írta: Modor Tibi

 Kedves Modor Tibi!

Azon gondolkodám, megér-e a Modoroson egy posztot vagy felet ezen kortárs művészetet ostorzó alkotásom, szöveggel együtt?

http://urbanikum.blog.hu/2011/02/20/almuveszet_intro

Üdvözlet,

Nádor utca /külön köszönjük, hogy egyben átvehettük a Művet - érdemes a blogon még kutakodni.../


 

Fogadja szeretettel a kedves olvasó eme úttörő művet:

Pierre a kortárs festészet egyik feltörekvő gyöngyszeme.

Születés című képének egészéről elmondható, hogy fokozottan megjelennek benne az alkotó olyan jellemvonásai, mint a szabadságvágy vagy a vitorlázás iránti rajongás. A nem teljesen egyenlő szárú fekete háromszög azt hivatott jelképezni, hogy a születés paradox - egyszerre zajlik szabályok szerint és szabályok nélkül.

A háromszög területén gondosan, jól átgondoltan elhelyezett három fehér vonal a születés szakaszait fejezi ki - ennek megfelelően a legalsó vonal közel vízszintes, míg a legfelső már majdnem függőleges. Az alkotó kirobbanó tehetségéről árulkodik egy ügyesen elhelyezett apróság: a legfelső vonal nem sima felületű, hanem recés, jelképezve ezzel az élet nehézségét. A háromszögben található vonalak ugyanakkor kitűnően megosztják a teret. A háromszöget körülvevő fehér terület (az árnyalat Pierre által adott neve Abdúzs-Mannheim fehér) a születés ártatlanságát szimbolizálja. Pierre színválasztása hosszú művészi vívódások eredménye.

Gerlóczy-Nagy Pierre munkája irányadó lehet a jövő festői számára is.

 

Kikiáltási ár: 25 000 000 forint.

48 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2011.06.17. 06:05:57

"Lehet szeretni, lehet gyűlölni, csak egyet nem:közömbösnek lenni iránta."
"Üstökösként robbant be."

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.17. 08:05:50

ez egy álposzt, áltehetséges írótól.

Jah, ez meg itten egy álkomment.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.17. 08:14:24

A gimis rajztanárom pont ebben a műfajban utazott.
axioart.axio.hu/index.php?op=live_item&id=545604

érdemes hallgatni az Ars Nova című műsort a Bartókon, ugyanennek a zenei változatához. "Peresztegi József 2004-ben végzett az Akadémián Ligeti és Sári Tanár Urak keze alatt és generációjának egyik legtehetségesebb zeneszerzője. (Intermezzo: interjú, önfényezés, beszédhiba) majd pedig következik a mű, a Szonáta elhangolódott vonóshangszerekre (nem, nem scordatura, ezek frankón elhangoltak) és egy visítozó nőre.
Ettől sokkal vidámabb műfaj a húsz éve halott kortárs zeneszerző (a szerkesztő kortársa) illetve a negyven éve avantgárd fajta. Borzasztó gyerekkori élményem, amikor egy négykezes rémdarab bemutatóján az egyik zongorista, egy különösen undorítóan gennyedző zenei tályog lejátszása közben ki is mosolygott az első sorban ülő zeneszerzőre, hogy ugye kedves mester milyen szépen hangsúlyoztuk. Azt a gyönyörű Blüthner pedig zenére is lehetett volna használni.
Ilyenkor jó, hogy van Handel és Scarlatti. Most, a tonális szép zene tiszteletére hallgassuk meg a szépen hangolt kovácsmestert a Veliki Gendeltől, ahogy a művelt orosz fogalmazna.
www.youtube.com/watch?v=6rS_i0sXcCs

(mielőtt még: nem a Ligeti-kaliberű zavart zseniket utálom, hanem az epigonokat. de azokat nagyon)

sTormy 2011.06.17. 08:21:27

@vészmadár (pica pica): Bizony, ebben a témában jóval több van.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.17. 08:29:19

@sTormy: tessenek akkor hiperszuper kommentekkel feldobni!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.17. 08:43:56

@Modor Tibi: Ti nem is értitek a művészetet az állandó fikázás, az megy. Gerlóczy-Nagy Pierre a Temesvári Triennálé kétszeres Arany Fülkürt díjasa és a nagy presztízsű Prágai Hradcanske Namesti-Narodni Trida Kulturális Kocogás többszörös Különdíjasa!
Persze a ti fejeteket a sok turulos Szabolcska Mihály beszéle tele.
De nem baj, én nem haragszom rátok. Adyt, Radnótit, Attilát sem becsülték meg a kortársai. Ahogy egy angol filozófus mondta: asszonyom én vagyok a nyugati kultúra, amiért a fronton küzdenek.
Majd egyszer talán eljut oda a magyar művészeti oktatás, hogy értő közönséget fog _kinevelni_. Én a heti három tornaórát sokallom, beiktatnék két műelemzést helyettük, Németországban ez már régen így van, dehát a provincializmus elvakítja a vezetőket. Én mindenesetre remélek, két nagyon tehetséges tanítványom indul (gyk: az összes tanítványa) idén a Szalontai Szalonon és a Szenttakony-alsói alkotótáborban is ott leszünk (naná, azok a jó kis bozontos...). Amíg ilyen élet van, addig nem kell félteni a kultúrát. Talán egyszer végre mi sem alapítványi pénzekből fogunk tengődni. Addig meg emelt fővel tűrjük a primitív mocskolódást.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.17. 08:56:59

Vékony jég a téma, könnyű túlzásokba esni, vagy közhelyekbe. Ami persze nem baj, révén a modoroson vagyunk, de ezúttal a kritikusokhoz csatlakoznék. Mondjuk nevetségesen píszí vagyok ahhoz, hogy képekről véleményt mondjak, mivel a vizuális kultúrám a béka segge alatt, nincs lövésem se a kortárs képzőművészethez. Engem inkább a VAM design féle szenzációközpontú profitorientált szenzációhajhász álművészkedés idegesít a preparált testekkel meg ilyenekkel. Ez kb olyan, mint Coelho az irodalomban - a lóvé a lényeg.
Egyébként a fenti ábrát simán elképzelem a Műcsarnok egy kiállításán, a lényeg, hogy legyen benne valami apró ötlet, ami megállít, pld, hogy a három vonal furcsán árnyékolja a földet, krikszkrakszokat ír, székely rovásírásban megjelenik Fluór legújabb szövege, vagy a háromszög mögött fényjáték fut, vagy szól valami érdekes zene, szóval tényleg vékony a jég művészet és álművészet között.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.17. 09:23:56

@Professor Pizka:
A másik a kortárs zene, amiről szinte lövésem sincs. Sok közülük egyszerűen kikerget a világból. Sári tanár úr viszont nagyon jó fej, az Amadindával érdekes koncertjeik vannak.

ezértregisztráltam 2011.06.17. 09:50:19

"A félévszázados jubileumát ünneplő Triennálé a hazai sokszorosított grafika kortárs alkotásainak bemutatásával hű képet fest a magyar művészeti élet egyik meghatározó szegmenséről. A kiállítás emelett lehetőséget teremt a művészek, a művészettörténészek és a közönség találkozására is, közelebb hozva egymáshoz az alkotó és műélvező feleket."

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.17. 09:51:46

@ezértregisztráltam: a műélvezőt ma már pornószínésznőnek mondjuk.

- SunDisc - 2011.06.17. 10:03:34

Szüleim is kaptak egy modern képet, elég randa.
Ugyanakkor mindig szóba kerül és lehet róla beszélgetni.

Azt hiszem, hogy így van értelme alkotni.

ezértregisztráltam 2011.06.17. 10:12:58

@Professor Pizka: Ez egészen más megvilágításba helyezi a leírást!

migueldiez 2011.06.17. 10:30:32

Nagyon sok az irigy ember - jellemző ez erre az országra. Ezt veszem észre a hozzászólásokból is. Nem is csoda, hogy sokan kiköltöznek más országokba, külföldön jobban megbecsülik a tehetségeket.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.17. 10:48:54

@migueldiez:
És sokkal többet mosolyognak. Sőt, sokkal könnyebb ott elhelyezkedni a mosogató-felszolgálóiparban is. Csak aztán itt a Modoroson picit nehéz a kommentekben áthazudni magát az illetőnek üzletvezetővé. Azért szerencsére megoldják, így mindenki boldog.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.17. 11:37:15

@Gudea enszi: ennél is sokkal sanyarúbb a sorsa azoknak, akik itthon maradtak és mosogatók.

@migueldiez: már rég akartam kérdezni: a filmben az avatarod álneve nem miguel diAz?

2011.06.17. 11:51:23

"Wenn ich Kultur höre ... entsichere ich meinen Browning!"

migueldiez 2011.06.17. 13:38:47

@vészmadár (pica pica): Jogos; annak idején, mikor regisztráltam, én is így akartam eredetileg beírni, de rákerestem, és talán az imdb.com-on a filmhez kapcsolódó idézetek közt volt így. (Most viszont nem szerepelt a vonatkozó jelenet, így megint elbizonytalanodtam. Mindenesetre most már így marad. :) )

@Gudea enszi: Az emberek előre köszönnek az utcán, a kisvárosban, ahol élek. Nem tolakszanak sorban álláskor, és még egy mosogatónak is megadják a kellő tiszteletet, nincs ez a lenézés/ gyűlölködés/ széthúzás. És hiába vagy "csak" egy mosogató, de szabadnak érezheted magad, és ez fontos különbség.
:)

migueldiez 2011.06.17. 14:06:31

Viszont már témába is vág:
Van egy külföldi ismerősöm, "olyan művészféle"; képzőművészeti ákádémiát végzett, meg minden.
Neki vannak olyan képei, hogy a vászon négyzetekre van felosztva (4x4-es vagy 5x5-ös), és azok vannak különböző színűre lefestve, semmi több. De egyszer elől hagyott egy olyat, amelyik kék alapon különböző színes körcikkekből állt, - talán az egyik kilógott a többi közül. Akkor a kisördög nem hagyott nyugodni, és mondtam is neki, hogy "bocs, kint felejtetted a színmintáidat", mire kicsit megütközve mondta, hogy az egy festmény. Pár hete meglátogattam őket, volt otthon a falukon egy olyan műremek, ahol maga már a vászon is egy kör volt, az volt koncentrikus körökre volt osztva, és azok különféle (piros, narancssárga, rózsaszín, sárga) színnel lefestve.
Nagyon vissza kellet fognom magam, hogy el ne eresszem, hogy "Jééé, de jó, nektek van otthon ilyen darts táblátok? Kicsit mondjuk magasan van, hogy tudtok erre dobálni, meg nincs is rendesen felosztva, meg számok nélkül is nehéz számolni a pontokat."

KürtiT (Tromb74) 2011.06.17. 14:31:29

… A művész alkotása tisztelgés a szuprematizmus előtt. Egyértelmü az utalás Kazimir Malevics Fekete négyzet fehér alapon c. munkájára. A négyzet háromszögesítése pedig a reneszánsz mesterek dícsérete. A Raffaello Sanzio által kedvelt kompozíciót ülteti át a művész a geometrikus absztrak világába. A három linea feltehetőleg Pablo Picasso közismert férfiasságának állít emléket. Bár egyesek szerint egy óra stilizált percmutatóját ábrázolja, felhívva a figyelmet az idő mulandóságára.

Ez a letisztult, érett stílus egy hosszú útkeresés végeredménye. A művész az avantgárd összes létező irányzatában elmerült hosszabb-rövidebb időre, de a várva várt sikert egy montmartre-i pörformansz hozta meg számára. Egy 40 napig tartó böjt végeztével (a koplalás ideje alatt a művész kizárólag kobaltkék akril festéket fogyasztott - Picasso kék korszaka ugye?) egy párizsi kávézó asztalára ugorva pisálta az abroszra a modern művészettel kapcsolatos hitvallását. Igen, hölgyeim és uraim erre a napra (1978.05.26) datáljuk az absztrakt prosztataizmus megszületését.

(A kék vizelettel dekorált kockás abrosz ma egy japán üzletember irodáját díszíti, pottom három trillió dollárért vásárolta a Christie's aukciós ház árverésén)

Gaius Plinius Secundus 2011.06.17. 16:03:05

A modern muveszet nagy resze hatlapogatas hogy asszondja "te is szar vagy, en is szar vagyok, szoval adok neked egy dijat", meg mindenfele intezeteket lehet alapitani amik "nagynevuek" mert egymasrol irogatjak hogy nagynevuek, na de kb. ez megy az un. "kortars irodalomban" is, nagyreszuk senkihazi tehetsegtelen akik valamiert megis tudnak ervenyesulni (see: magyar filmgyartas filmekkel amikre senki sem kivancsi)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.06.17. 17:02:14

erre mondták valakik, hogy entartere kunst.

killercsiga 2011.06.17. 17:28:52

Ha már születés, nem értem miért háromszög, és nem egy durván kitágult rombusz.
De mindegy, nekem a Mona Lisa se jött át.

KürtiT (Tromb74) 2011.06.17. 17:40:36

@Gaius Plinius Secundus: Nagyjából a klasszikus művészet is a hátlapolgatásról szólt. Teljessen mindegy,hogy Dölakroá lapolgatja Engrét, vagy Fehér László Bak Imrét.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.06.17. 18:07:14

@migueldiez:
A Külföld az a hely, ahol mindenki szeret és megbecsül mindenkit, nincs ellenségeskedés, bűnözés, mindenki boldog. Itt a bankár, az ügyvéd és a portás (a portások is az egész világon csak Magyarországon bunkók, mindenhol máshol közvetlen, szerény emberek) köszönésképpen kalapot emel a legalantasabb proli munkát végző senki előtt is, közben mindenki mosolyog, és mindenki boldog. Egy csoda ott élni, míg brit tudósok kimutatták, hogy Magyarországon 547 éve és 4 hónapja egyetlen jó dolog sem történt. Az is érthetetlen, hogy mitől akad itt mégis egyáltalán egy maroknyi vidám, derűlátó ember, hiszen ez itt a Sátán hazája, ahol a gonoszság, az életundor és a szenvedés honol.
Magyarországon mindenki gyűlöl mindenkit, Hollandiában, Norvégiában, vagy épp Ausztriában viszont az emberek őszinték egymáshoz, szeretik egymást, a szomszéd pedig kedves kurjantással és baráti öleléssel köszönti minden boldog, verőfényes reggelen a szomszédját.

Hintz ezredes 2011.06.17. 18:29:01

@Bachterman: Erre minden normális ember azt mondja.

@Gudea enszi: Azt ne felejtsd el, hogy ott még az autósok is sokkal udvariasabbak. Például ha keresztbe átszaladsz az autópályán, és féktávon belül vannak, inkább elrántják a kormányt, és ők halnak szörnyet helyetted.

Gaius Plinius Secundus 2011.06.17. 18:57:58

@Tromb74:

Szerintem mindegy hogy klasszikus vagy sem, en csak akkor ertekelek valamit ha latom benne a munkat meg a tehetseget (mindkettot). Mert keves olyan zseni van aki 2 perc alat mestermuvet hoz letre, nehany hires festmeny evtizedekig keszult.

Van a vicc a Picasso-val, hogy egy ember megkeri Picasso-t, fessen rola penzert egy arckepet.

A muvesz ur fog egy papirt, huz 10 vonalat, majd atnyujta:

- Tessek. 10 000 Dollar lesz.

- 10 000 Dollar? De hat csak 2 percig festette!

- 2 perc? Inkabb 20 ev!

2011.06.17. 19:17:21

nekem tetszenek az ilyenek, láttam én már ilyet a Szépművésztiben, valami lengyel zsenitől.
Persze lehet hogy én is tudnék ilyet csinálni,csak az nem kellene a kutyának sem. még sem hasonlítanám ezeket a császár új ruhájához, mert itt legalább látni valamit, bár nekem a nem is a mű ami tetszik, inkább az ötlet, mint a császár ruhájában.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.17. 19:31:00

@Gudea enszi: gyááá, dikk! A billentyűzetre köptem a habos kakaót is, a főnököm is csak néz, hogy most mi van! :-D

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.17. 21:10:44

amikor tavaly a kocsma teraszán ültünk és elsétált ott egy enyhén űzött tekintetű lány egy hatalmas mindenféle színű vászonnal, de úgy kb 1,5 x 2 méteres lehetett, 2 embert betakart és akkor kiszóltak neki hogy mit csinál, talán sétáltatja a képet? mert többször is elment ott a képpel, és akkor a kérdezőt jól kioktatta hogy neki ehhez joga van, aztán kiderült hogy naponta többször levitte az utcára a képet "sétáltatni", hát ilyenek ezek a meg nem értett művészek

2011.06.17. 21:13:22

Erről a két orosz avantgard zenész jut az eszembe.
- Te Igor, szerinted beleszarjak a zongorába?
- Á, úgysem értenék!

migueldiez 2011.06.17. 21:49:51

@Gudea enszi:
A Turáni Átok. :D
Viszont, nem vagyok annyira képben, mint ti, de Hollandia kapcsán _verőfényes_ reggelről beszélni kicsit erős nem?
(Mondjuk volt pár éve a cseh uniós elnökséghez kötődő "botrányosnak" mondott installáció sorozat a tagországokról, az ottani művésznek még súlyosabb asszociációi voltak róla:
galeria.index.hu/kult/2009/01/15/david_cerny_kiallitasa_brussze/?current_image_num=12&image_size=xl
De érdemes megnézni a többit is. :) )

taecleau 2011.06.17. 23:02:34

A képzőművészetben mi a felszopó megfelelője?

Momina 2011.06.18. 02:01:03

A kortárs filmművészetet még senki nem hozta fel? Ezeket a tömegeket megmozgató (az új Janus Pannoniusról szóló filmet, nemtommiacíme, összesen 7-en látták) nagy ívű alkotásokat? Legyen akár magyar vagy külföldi, egyremegy. Az a mondás megvan, hogy "attól, hogy senki nem ért meg, még nem vagy művész!" ez azt hiszem mindent összefoglal.

Vágási Matyi 2011.06.18. 13:16:14

@Momina: Ráadásul az én adómból!

leila begin 2011.06.18. 20:57:00

Felsővezető szomszédaink szenvedélye a kortárs festészet-gyűjtés. Meg is kérdezték, szoktunk-e mi ilyen helyekre járni, kiállításokra, vásárokra, vagy tudomisén, ahonnan szedik ezeket.

Rajtunk lógtak a gyerekek, mondtuk, nekünk most másra kell a pénz.

Külön szobában tárolták őket, asztallap méretű mázolmányokat, aztán amelyik épp tetszett, azt kihozták. Ami épp kint volt, egy kék folt egy sötétkék háttér előtt.

Három következtetést vontunk le:

1. Nagyon kockázatos lehet ezekbe befektetni.
2. Legjobb karácsonyi ajándék, "drágám, ide nézz, piros négzet sárga alapon szétmázolva!"
3. Ilyen én is tudok.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.06.18. 22:53:38

Kortárs, blehh... már Picassót is utálom, nemhogy ezeket a vackokat.

A reneszánsz a fantasztikus perspektívákkal meg a hatalmas tömegjelenetekkel, na, AZT csodálom, mert olyat nem tudok. De ilyen posztmodernet a négyéves keresztfiam bármikor alkot.

pruntyike 2011.06.19. 12:10:58

@migueldiez: sokat tűr az ismerősöd; egy művész ismerősömre utalnék, akinek véletlenül ezt találtam mondani, "igen ez a munkád időtlen, ne érts félre, időtlen és nem idétlen" nos azota ez az ember ezért az egy mondatért halálos ellenségem, pedig korábban támogattam, hogy ne dögöljön éhen....

Dzsoni Kráncs 2011.06.19. 14:11:10

Lehet,hogy három piros négyzet fehér alapon jobban mutat,mint a szomszéd néni arcképe,az más kérdés,hogy mit akar mondani.Meg ma már mindenki,akit csúfoltak az iskolában,mert kövér,csóró vagy csak egyszerűen segg hülye volt különlegesnek képzeli magát,innen meg már egyenes az út a politikába vagy a művészvilágba.@Gudea enszi: Ausztriában inkább a kazánban égetik el a saját beltenyészetből származó gyerekeket,a kertben való tűzrakás mégiscsak zavarná a szomszédokat,márpedig a sógorok udvarias népség.

migueldiez 2011.06.20. 01:16:50

@pruntyike: Nem véletlenül használtam én sem az "ismerősöm" szót mondjuk a "barátom" helyett :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.20. 08:13:01

Az absztrakt festészettel az egyik legnagyobb baj, hogy utoljára az 1920-as években volt avantgárd.

lárvalányhaj 2011.06.20. 09:11:04

Azért a kommentek se gyengék, az "ilyet én is tudok csinálni"-tól az "Entartete Kunst"-ig a teljes _paletta_ lement. :P

[c] 2011.06.22. 02:05:52

@Momina: Jut eszembe,
www.youtube.com/watch?v=NOnM3SoCxH8 (Teréz anya musical, 3:15-től); továbbá Mr. Bean nyaral, cannes-i filmfesztivállal kapcsolatos jelenetek.

руки вверх! 2011.06.30. 14:54:45

hát ja, tőlünk nyugatra mindenki mr. Flanders:)
@Gudea enszi, olvasol álhíreket?:D:D
süti beállítások módosítása