Olvasói rovat - A modoros lovas

2011/04/02. - írta: Modor Tibi

Szia Tibi,

A mai kommentáradat láttán úgy gondoltam, igény lenne a modoros lovas c. irományra.

Remélem tetszik.

Üdv

WHR


 

A modoros lovas

1. A "suttogó"

A suttogó kiábrándult a klasszikus lovasoktatásból, valószínűleg azért mert soha nem volt elég ereje, kitartása, vagy éppen motivációja, hogy a lovassportok valamelyikét rendesen űzze, ezért átállt a "másik" oldalra, és suttogó lett belőle.

Ennek egyik kategóriája a Pat Parelli guru-hívő. Komikus látvány, ahogyan a vastag, horgászbotszerű "répabottal" hajkurásszák a lovat, megtanítják ülni-állni-feküdni, a hardcore Parelli-fan próbálkozik lovának megtanítani a hátúszást is, egyelőre kevés sikerrel. A ló egykedvűen tűri a marhaságot, vagy ha épp lázad, akkor elviszik workshopokra jó pénzért, hogy a náluk is nagyobb guru megjavítsa a lovat.

Ennek eredménye hogy a ló elkanászodik (vagy már elkanászodott a suttogóvá válás előtt) és egy kezelhetetlen dög lesz belőle. Emberünk rendületlenül hisz a Pat Parelli-Monty Roberts-stb módszerekben ezután is, de amikor nem látja senki, dühében alárúg a lovának.

Tartozékok : speckó, a fent említett guruk honlapján megvehető eszközök, cowboykalap, westerncsizma, bőrnadrág.

 

2. A díjlovas

A magyar díjlovas általában gazdag, vagy gazdag szülők gyereke. IBS-re jár, vagy valami budai elitgimnáziumba, és a Facebook adatlapja tele van a hétvégi verseny képeivel. A lovát Svájcban veszi, vagy Németországban "kűrrel együtt", értsd a ló a német belovaglóknak köszönhetően mindent tud, és még CD-t is adnak hozzá, amin a kűr zenéje van.

Ha a ló nem válik be, szidja, mint a bokrot, eladják és vesznek helyette másikat.

A magyar díjlovasok többsége lány, sokuk kis súlyfelesleggel küszködik. Nagyokat köszönnek egymásnak, látszólag nagy a haverság (egymás háta mögött viszont mindennek elmondják a másikat) szombat este általában "bebaszcsiznak" és másnap üveges szemmel és forgó gyomorral mászkálnak a versenyszámok előtt.

A bírókat lenézik, és a melegítőpályán hangosan beszélik meg az eredményeket, és hogy mennyire köcsög volt X és Y bíró. Ha az a bíró éppen az olimpián bíráskodott, mielőtt idevetette volna a sors egy verseny erejéig, akkor is. Köcsög és kész.

A nagyobb lányokat kisebb lányok (fan-club) veszi körül, boldogan csinálnak minden alja munkát annak reményében, hogy a nagyobb csajok glóriájából valami rájuk is vetül. A férfi díjlovas nagyhangú, szeret bulizni, a helyi macho. Általában van barátnője, aki díjlovas, vagy éppen másik díjlovasokkal csalja az éppen meglevő nőcit. Tartozékok : vizsla vagy egyéb, kistestű kutya

 

3. A távlovas

A távlovas a leggazdagabb az összes közül, mert egy versenyhez csapat kell, kicsit olyanok, mint a Forma-1. Lovagolni nem tud, de ez nem is számít, lényeg a kitartás és az eredmény. A ló egészsége másodlagos, boldogan locsolják a lovat jeges vízzel az októberi hidegekben is, hogy minél hamarabb lemenjen a pulzusa. Ennek eredménye, hogy a ló 4-5 szezon után tüdőtágulatban elpusztul.

Nem baj, van másik.

Amerikai pick-uppal jár, vagy valami más, hatalmas járgánnyal, kis közösség ez, mindenki ismer mindenkit, s mint fentebb, ugyanúgy utálják egymást.

 

4. A boldog hobbilovas

A boldog hobbilovas kitérdesedett lovasgatyában jár, vagy van saját lova, amit ridegtartásban tart a helyi lovardában, vagy van egy kedvence. Csizma sose volt a lábán, nincs rá pénze, amióta megnyílt a Decathlon, azóta a Fouganza típusú lila-fekete kombinációkban pompázó lovasnadrágot vagy lábszárvédőt hordja. Sose akart versenyezni (bár állítólag nagyon tehetséges volt), csak terepre jár, boldogan beszélget a szőlőben dolgozó emberekkel. Ő a legjámborabb lovasfajta, az állatra nézve a legártalmatlanabb. Ha van gyereke, akkor vele együtt lovagol.

 

5. A köcsög lótulajdonos, aki bértartásban tartja a lovát

Egy istállótulajdonos számára ez a kategória lehet a legveszélyesebb.

A köcsög bértartó. Mindenért nyafog, az ő lovának jobb széna, szalma, zab, nagyobb karám kell, és ennek hangot is ad, minden nap. Minden nap van valami baja, hosszasan vizslatja a lova lábait reggel, hátha felfedez rajta valami sérülést, amiért balhézhat.
A többi bértartóval klikkesedik, és mindig van valaki, akit utálnak.

Pletykál, rosszindulatú. Papol arról, hogy más helyeken mennyivel jobb lenne a lovának, de elvinni sose viszi máshová, pedig mindenki a lovardában azt kívánja. Ha nő, akkor túlysúlyos, ezt tutira lehet venni.

 

6. A sztorizós hobbilovas

Mindenről van egy története, ha igaz lenne amit mond, akkor Guiness-rekorder, mert minden kocsmában ivott már és hatszor körbelovagolta a Földet. Szexuálisan túlfűtött, túrákon szinte mindenkit lefektet, akit tud. Irgalmatlan mennyiségű pia tud lemenni a torkán.

 

7. A díszhuszár

Hagyományőrzésből (egyenlő ivászat) lovagol, megvette a huszárruhát és hétvégén túrázik a többi huszárral. Ha férfi, ha nő, mindegy, mert annyit isznak, hogy már arra sem emlékeznek, hogy ki kicsoda. Minden kocsmát ismer a környéken, a szüreti felvonulás az igazi lételeme, csujjongat, sarkantyúval ugratja a lovát és nagyon élvezi hogy a csákó félreáll a fején.

 

8. Teljesítményorientált szülők

Ez tőlünk Nyugatabbra nagy divat, a szülők protezsálják be a gyereküket. Minél hamarabb versenyeznie kell, és persze hoznia az eredményeket. Már az első alkalmakkor elhangzik, hogy a gyerek versenyezni akar, és mikor fog már ugrani? Vagy éppen félpiruettet csinálni a lóval? Árgus szemekkel figyeli az edzést, és minden nemtetszésének hangot ad: nem volt elég jó, elég hosszú, tartalmas, informatív az edzés, a "gyerekem ma nem tanult semmit" és másik edzőt követel. Mindig lesz másik, akiben három alkalom után ugyanúgy csalódik. A gyereknek gáz az egész, ő szereti a lovat, de kellemetlen neki hogy a szülei (jellemzően anyuka) folyamatosan balhézik. Egy verseny után, ha éppen aznap nem ment jól a gyereknek, fennhangon kérdezi tőle : "nem unod még, hogy folyamatosan veszítesz?!" - gyerek nem szól semmit, a boxban hüppögve ölelgeti a ló nyakát.

Én ezekkel találkoztam pályafutásom során, az ugrólovasokról írhatna valaki más :)

43 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CernaGeza 2011.04.02. 07:39:22

- A teljesítményorientált szülőkről születhetne külön bejegyzés is, különös tekintettel a gyermeküket erőszakosan hegedültető-zongoráztató, esetleg gyerekmodellnek (!) kényszerítő egyedekre.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.02. 07:53:07

Bezzeg nagyanyáink korában...
Van egy édes sztorim...
Túristvándiban nyaraltunk és Ster Jóskáról terjesztették a falubéliek, hogy a katonaságnál amikor szolgált eccő átúszott a lóval a tiszán a babájához, ezután elénekelt egy vásári nótát, amit még az ő apjáról terjesztettek:
Ster Jóskától vettem egy malacot
nincs semmi panaszom rááája
egész héten egyebet se csinyátam
mindég csak a malacomra vigyáztam...

Styxx 2011.04.02. 09:32:48

Eddig sajnáltam, hogy kimaradt az életemből a lovaglás. Most megkönnyebbültem. A poszt 10/10

bagolybagoly 2011.04.02. 09:35:34

Kimaradt az ŐSMAGYAR.
- feltételnül kis testű lovat vesz, mert ugye hucul, tarpán
- nem tanul lovagolni, mert hát minek az, arra csak rá kell érezni (hát a nomádok se jártak lovasiskolába, nem? de!)
- a kettes pont ereményeként soha nem tanul meg lovagolni, csak rázkódik a lovon, ami nyilván az állatnak a legkellemetlenebb
- két nagyobb rázkódás közötti időt hátrafelé nyilazásra igyekszik fordítani
- mind lovának, mind saját maga számára a lehető legkényelmetlenebb felszerelés vásárolja, mert ezen a téren sem történt nyilván semmi előrelépes az elmúlt évezredben
- az ősmagyarok 95%-a férfi
- a lónak nincs szüksége olyasféle parasztvakításra, mint vitaminok, patazsír, féregtelenítés ... stb.
Fontos tartozékok: tarsolylemezes etwas, nemez biszbasz, mókás arcszőrzet, valami rovásírás valahová feltételnül.

Hal Stanton 2011.04.02. 09:56:00

Nagyon szép poszt, tökéletes. A bebaszcsis csajok, meg a köcsög bírók. Nevetős.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.04.02. 09:58:45

hihetetlen szubkultúra. megnyugtató, hogy a fájdalmas hülyék eloszlása viszonylag egyenletes itt is.

comad 2011.04.02. 10:15:50

Szép állat, de elöl harap, hátul rúg, középütt meg ledob. 3 m-nél közelebb nem megyek hozzá.

Amúgy az írás tetszik.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.04.02. 11:01:18

én ezt úgy ismertem, középen meg kényelmetlen. A lényeg: az évezredes túl- és beltenyésztés okán a ló sajnos idegbeteg állat. Ez a lényeg, a többi meg mese:)

2011.04.02. 11:03:20

Én alapitó tagja voltam egy távlovagló lovas klubbnak. Nem mintha nagyon kedvelném ezt a sportot, de ha az ember egy ügyvédi irodában dolgozik, akkor kézenfekvő, hogy beveszik ilyesmibe, ha nincs mega 10 fő.

Az írás nagyon jó, gondolom a poszt író a boldog hobby lovas kategória.

2011.04.02. 11:48:37

@vészmadár (pica pica): kérdezzük meg Latabárt, hogy van az eredeti:)

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2011.04.02. 11:55:25

Azok a lovas lànyok, akiket én ismerek, nem tùlsùlyosak, söt nagyon csinosak. (Gott sei dank)
Jò kis leltàr, mifelénk az összes megfigyelhetö, talàn a boldog hobbistàt kivéve.

2011.04.02. 11:58:19

Van itt Győr mellett egy lovarda, az a srác csinálja, aki cowboy cuccban járt valamelyik Való Világban.
Szóval a cowboyos rodeós vonalat bele lehetett volna venni:)

brutuska 2011.04.02. 13:32:20

Huhh, boldogult legénykoromban, konkrétan '96-ban elmentem én honfoglaló expedícióra (vagy inkább hazalovaglás), pár hónapra. Lovagolni nem tudtam még, (közben megtanultam) tolmácsként szerveztek be. A csapatban konkrétan az ősmagyar, a túrahobby, a szinte hivatásos sportlovas és a suttogó is ott volt. A poszt üt, gratula!

moesko 2011.04.02. 13:46:24

@bagolybagoly: atttyaságosúúristen, tökéletes kiegészítés! a nővérem lovagol úgy kr. e. 12 óta, szerencsére nem ilyen, de a legutóbbi exe pontosan ez a kategória volt. számomra akkor vált igazán viccessé a dolog, amikor megláttam anyám arcát, amint szittya jövendőbeli veje 'szabadságot budaházynak' pólóban jelent meg nálunk.. szerencsére a nővérem az oktatást és ápolást is fontosnak tartja, így végül annyi nézeteltérésük támadt a lótartás terén, h belátták, ez hosszútávon így nem működhet..

amúgy A Lovas tényleg érdekes réteg, én sosem mélyültem bele a témába, de a családi vonatkozások révén egyszerűen nem tudom elkerülni a lovasokat, és azt hiszem, aránytalanul sok félbolonddal találkoztam közöttük. külön rettegek attól, hogy valaki meglátogatja a nővéremet, mert akkor fix, hogy az egész ebédvacsoraakármi azzal telik, hogy anyám és én próbálunk nem asztal alá borulni a röhögéstől, amint a két szakértő elemzi, h a tőlünk 350kmre lévő ménesben a braccalone, cindy crawford, esetleg harry potter vagy mókus a jobb ló.. a témák kifogyhatatlanok, ha esetleg valami olyan átlag halandók számára sem idegen téma kerül szóba, mint barátság, párkapcsolatok, etc, akkor is biztos, h a sztori résztvevőiről meg kell említeni, milyen lovat vettek, hogyan mentek a legutóbbi versenyen, volt-e a pacikon swarovskival kirakott zabla, innen meg megint halálra unod magad mellettük.

ettől függetlenül a lovak szép állatok, meg a sport is szép, és büszke vagyok a nővéremre, mert nemrég diplomás lovasoktatóvá vált, de van valami az egész sportágban, amitől a hideg is kiráz. talán az, amit a szerző is remekül kiemelt: mindenki ismeri a másikat, mindenki vagy utálja, vagy utálta, vagy utálni fogja a többit, fúrják egymást, ismerkedni csak lovaskörökben lehet. ha pedig véletlenül valaki szerencsétlen kívülálló beleszeret egy lovasba, onnantól sűrűn vethet keresztet, ő is az lesz. ha meg az lesz, akkor imádkozzon, hogy maradjon élete, mert a 90%-nak onnantól tényleg nem szól másról..: /

és akkor a dolog költségességét még meg sem említettem..

bagolybagoly 2011.04.02. 14:47:03

@moesko: Akinek nem élete, hobbija, annak pont ugyanolyan unalmas a lovasélet, a metafizika, a keresztszemes hímzés mint a francia sanzon. Ezt kár misztifikálni. :)))))
Az ősmagyaban egébként az a legvisszataszítóbb számomra, hogy képes a közvetlen környezetét a halvaszületett ideológiái mentén nyomorítani. Feltétlenül tart pl. valami nagyszőrű magyar kutyafajtát (komondor, puli) SZIGORÚAN ápolatlanul. Mert az úgy jó, ha rárohad a nemezsedett szőr, és nyáron belefészkelnek a nyüvek. A legrosszabb, ha vannak gyerekei. Azok csak akkor esznek csokoládét, ha kunyerálnak valakitől az iskolában (már feltéve, hogy legalább oda elengedték őket), mert a csokoládé, cukros üdítő, az ördögtől való, különösen ha valami nyugati konszern terméke (leírni is alig merem). A felesége nem hordhat melltartót, mert milyen újkori elpuhultság már az. Majd akapella harangozik. Televíziót szigorúan nem nézünk, mert úgy bármikor kiderülhet, hogy 2011 van. Aki pedig folyékonyan beszél valamilyen idegen nyelven, az minimum áruló.

moesko 2011.04.02. 15:10:21

@bagolybagoly: elméletileg jól hangzik, hogy ezt nem érdemes misztifikálni, de hiába van millióféle érdeklődési körű ember a közelemben, olyan komolyszinten egy témára rákockulni akkor sem láttam soha senkit, mint a lovasokat: ) de oké, nem általánosítok, bizti csak nem volt szerencsém velük: D

Farkasokkal táncoló 2011.04.02. 15:19:38

@bagolybagoly:

Papadimitriu Athina is egy ideig jurtában lakott az aktuális férjével vagy szerelmével, már nem tudom... :-)))

A minimax mesecsatornán egyébként fut egy rajzfilmsorozat ilyen díjugrató gazdag lányokról, ha ez jön, az unokám visítva kapcsoltatja át a Cartoon network-re! Én megnéztem belőle párat, hát pont az megy benne amit aposztíró leírt.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.04.02. 15:31:05

@Farkasokkal táncoló:
Azaz! Horseland Lovasklub!
Gazdag, díjugrató tinilányok kikúrnak egymással.

2011.04.02. 15:32:06

Nekem a ló az ami szombatonként fut az ügetőn.

Két fajta ló van: a favorit ami befut, de nem fizet, és az outsider ami fizet de nem fut be, a többi nem érdekes.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2011.04.02. 15:38:32

@Frengi: nézze meg az ember, eszembe se jutott a lovi a téma kapcsán. Köszönet, Frengi. Párszor tűnt már úgy, hogy Te vagy egy eltűnőben levő világ bennfentes őrzője, ami számomra sokat dob a blogon.:)

Presszós Laci 2011.04.02. 15:52:50

A ló nem arra való, hogy a hátára üljünk. Ezt szerintem bármelyik húsipari dolgozó meg tudja erősíteni...

bagolybagoly 2011.04.02. 15:57:24

@Farkasokkal táncoló: az a helyes, ha kivülállók jelenlétében az embernem kockul rá a szubkulturális baromságaira. Az talán a problé, hogy a lovasok gyakran gondolják, hogy a lelke mélyén mindenki lovas akar lenni, csak még nem mindenkinek sikerült.

medvedr 2011.04.02. 16:37:20

Jó poszt,nagyon. Már régen kikerültem a lovas szubkultúrából (a 80-as években), de nyomokban akkor is megvolt mindaz amit a posztíró említ. Egy kiegészítés: a leggazdagabbak a fogathajtók. (Az is érdekes csapat, meg mindig is az volt.) A lovas egyik legfőbb jellemzője, hogy mindig mindent jobban tud. Ez különösen pregnáns a díjugratóknál. Sajnos ez ritkán áll meg a lovas dogoknál, csak arról beszél a legnagyobb pofával, meg a legtöbbet, de igazából osztja az észt rendesen minden területen. A másik jellemző az akut pénzhiány. Ez lehet, hogy változott az idők során a hipergazdagok belépésével. Mondjuk felső szinten versenyzéshez és lótartáshoz a magyar hipergazdagság általában kevés. Másik, ami nagyon hiányzik az a szerénység. Ezen túlmenően viszont a lovasok kedvesek, tényleg szeretik, amit csinálnak, és természetközeli emberek. Az idegbeteg állatok hamar kiszelektálódnak, de jelen vannak, bár számuk kevesebb mint más sportokban. Van a csendes lovas típus, az a kedvencem, Ezt úgy kell elképzelni, hogy a kérges lóra ül. Nagysokára lehet két szót kihúzni belőle. A lova általában jellegtelen kissé tenyészkondiban levő félvér, de időnként megugrat vele 1-2 db 1,8q as oxert meg egy 1,60 as széles ugrást. Nem többet, mert kíméli a lovat. Éven túli ismeretség során kiderül, hogy menő hannoveri (az én időmben Aldato) apaságú a ló. Nem beszél a lovaskalandjairól, de évek során kiderül hogy menő svájci versenyző reitere volt stb. Sokat lehet tőle tanulni, bár nincs türelme edzeni, egy fiatalabbat. Soha nem nevet, csak a szeme csillog, ha hallja a szorizós emberkét. Egy dologra kell vele vigyázni vele kapcsolatban, nem szabad neki pénzt kölcsön adni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.04.02. 16:45:49

@moesko: nem általánosítás szerintem, nekem is ez a tapasztalatom. van egy haverom aki nagy lovas, és ha néha egy másik lovas ismerősével találkozik, képesek órákig beszélgetni csak lovas témában. soha nem hallottam bármi más témáról beszélni őket. ennyire még a vadászok sem elvakultak...:)

2011.04.02. 16:49:41

@NDT: ebben a témában kötelező olvasmásmány: Csurka István: Egy fogadó lelkivilága című elbeszélése.

Minden benne van amit erről tudni érdemes.

szellőláb 2011.04.02. 17:02:36

Az általam ismert lovas dolgok legalja a lovas színház:Egy kb 50m2-es színpadon van egy, az aktuális darabhoz valamennyire passzoló 10 m2-es díszlet. Minden darab ugyanaz: belovagol egy színész, fején mikrofon, kezében zászló. Tesz egy kört, majd középen megáll, és énekel egyet. A közönség megtapsolja, a színész körbe lovagol (lehetőleg úgy, hogy lobogjon a zászló) és kiüget. És kb. ez megy 1-1,5 órán keresztül. Beszarás. (Vagy csak én vagyok egy tahó, hogy nem értem.)

2011.04.02. 17:11:49

@Lekoid: ez nekem is gyakran eszembe jut, ha diszkvalifikálják aki tuti befutóra tettem, vagy amikor a favorit, aki tuti tipp volt, az utólsónak fut be.

matteoo 2011.04.02. 17:21:52

A lóimádaton egyébként az általános iskolás kiscsajok 90 %-a átesik. Akiknél ez a hobbi tovább fennmarad, és akár hobbi szinten, akár komolyabban elkezdik űzni, két dolog figyelhető meg: a humorérzék teljes hiánya és a rossz segg. Nem tudom miért van ez, de tényleg az összes általam ismert lovas csajnál ez a helyzet.

2011.04.02. 18:44:52

@szellőláb: hát amikor megláttam a Komáromi Lovasszínház Trója plakátját nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek...

szellőláb 2011.04.02. 20:32:11

@Hadrian77: Hát ez az. De nyomnak a nyeregből operettet, meg rockoperát is. Amit csak akarsz.
A fene a gusztusukat.
Mondjuk,amíg nem kötelező, addig nem zavar.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.04.02. 22:05:37

Volt barátnőm egy volt osztálytársnője hihetetlen modoros lovas volt. Rajta közelről megfigyelhettem, hogy mindenki olyanná válik amilyen állatot tar. Makacs, csökönyös, kivagyi és nagyképű volt. Sábának hívták a lovát. Szép nem volt, de a nyelvét felvágták és ha paraszt jellemére figyelmeztettem, mindig nekemugrott, meg akart verni. Nevetséges volt, ahogy kapálózott, én meg védekeztem. Persze akkor még gyerekek voltunk.

Daenerys 2011.04.02. 22:32:24

Hál'Erunak nem ismerem a kasztokat, én simán csak szeretnék megtanulni, mert szeretem a lovakat. Ha időm is lenne...

Lábszárvédő? Soha. Egy bőr westerncsizma megfelel, mert a spéci lovaglócsizmáért többet kérnek, mint egy burando szoknyáért. Ha az öreg westernhősöknek jó volt, jó lesz nekem is. Kemény, tart, strapabíró, kényelmes...

sdani 2011.04.03. 16:11:08

Az évfolyamtársaim között volt egy lovas csaj... az igazi antinő. Az arca helyes volt, de mindent megtett, hogy elnyomja nőiességét + lovas fülbevaló, lovas irattartó mappa, lófej a pólóján... már-már ilyesztő volt. Kicsit ilyesztő volt a fanatizmusa.

A többi sráccal azt valószínűsítettük, hogy biztosan csalódás, trauma érhette az emberekkel, és most a lovakhoz menekült. (volt aki szerint szerelmes volt a lovába) Az a fajta, aki többre becsüli a lovakat, mint akármelyik embert (kutyások között is sok ilyen van).

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2011.04.03. 20:16:05

@sdani: "lófej a pólóján"
Intézkednetek kellett volna, hogy egy szép reggel az ágyában is legyen.

Spiritmonger 2011.04.04. 15:00:43

a ló, mint olyan, elöl harap, hátul rúg, középen jóféle kolbászalapanyag

a felsorolásból kimaradt a tajparaszt lovászgyerek, aki trágyás gumicsizmában született, meg a természetességben hívő 50-es belvárosi bölcsésznő, aki a gyerekek kirajzása után falura költözött, méteres hónaljszőrt növesztett, és vidékibb lett a legvidékibb őslakosnál is

CernaGeza 2011.04.04. 18:07:13

@Spiritmonger:

kimaradt az otthonszülő-frizura

escargot 2011.04.04. 18:32:05

@medvedr: Gazdagságban jól állnak még a pólósok is. Olyannyira, hogy hazánk fiai között talán ha féltucat akad. (Érdekes megfigyelésem, hogy a hazai üzlethálózatok birtoklása és a költséges lovassportok űzése között korrelációt vélek felfedezni.)

suzy q 2011.04.05. 08:10:39

hahah nagyon jó poszt, és tényleg így van:)
vicces a díjlovasok és az ugrók között is az ellentét. ha elmész valamilyen lovas rendezvényre, és lovasok kigombolt ingben az asztalra feltett lábbaé hangosan röhögnek, na azok az ugrók. a díjlovasokaz száz m-ről kiszúrni, ők nem ereszkednek le a pórnéphez. nálunk a családban ez vicces, mert apám kaszkadőr(na a lovas kaszakdőr is külön állatfajta) húgom díjlovas, én meg ugró.
és nem csak, hogy minden lovas ismer mindenkit, de mindenki más csak bénán lovagol, és nem tud semmit.

Kurt S. Earp 2011.04.06. 09:25:56

@sdani: "Az a fajta, aki többre becsüli a lovakat, mint akármelyik embert (kutyások között is sok ilyen van)." Lehet, hogy sok ilyen van a kutyások között is, de egyikük sem műveli az embergyűlöletet olyan magas szinten, mint én, az tuti.
De mert itt lovakról van szó, akik(figyeld a szóhasználatot) csodálatos lények, pár szó a poszthoz:
@Lekoid: @Spiritmonger: A lókolbász az emberiség egyik nyilvánvaló bűne. Az állat, amelyik egész életében hátán hordja az embert, szekerét húzza az embernek, ágyúgolyók közé vágtat, végül vágóhídra kerül.
A kőtáblán a 11. Parancsolat. Ne végy magadhoz lókolbászt!
a 12. Parancsolat. Delfinhúst se egyél, baszdmeg!
Csak ezek letörtek amikor az a vénember letántorgott a hegyről.
Aki pedig a bányaló intézményét kitalálta, mindenképpen az elevenen történő megnyúzás büntetése alá tartozik. Az emberi bestialitás egyik szimbóluma, hogy akadnak, akik ilyen gyalázatos állatkínzásokra is képesek.
Miért nincs nemzetközi Lónap?
És hol van a a Névtelen Ló szobra, hol vannak az emlékművek, melyek emléket állítanának a több milliónyi elpusztult lónak, akik szörnyű halált haltak Augsburg és Austerlitz csatamezőin, a lóversenyek ugratósáncain és a Hatosfogat forgatásán? A lovakat nem lövik le, ugye?

Örökre sajnálni fogom, hogy a lovaglás kimaradt az életemből.
Büszke tartású csajok, arányos izomzat, buli, fanta, jó levegő, nyargalás az erdőben.
Pedig csak 500 métert kéne sétálnom a faluban egy lovastanyáig, ahol @matteoo: úr kérem, a lovaslányoknak igen jó a segge. Többször is láttam őket ellovagolni mellettem a kirándulások alkalmával. De az lehet, hogy nincs humorérzékük.
A poszt nem győzött meg.
Christopher Reeve példája annál inkább.
Egész életében lovagolt és egy csővel a szájában fejezte be a pályafutását.

Nekem már késő, hogy lovagolni kezdjek, de a lovaglás és a lovak akkor is: klassz. Én biztos, hogy modoros boldog hobbylovas lennék.
Mellesleg, hol van innen a téma abszolút szakértője, mindenki cowboykalapos managere?

666E 2011.04.06. 20:14:22

jó írás. de biztos, hogy a lovas jeányok túlsúlyosak? azt hittem a lovagláshoz erős lábak kellenek és jó tartás.

szellőláb 2011.04.07. 08:40:50

@Kurt S. Earp: Hol vannak az emlékművek, melyek emléket állítanának a több milliónyi elpusztult lónak, akik szörnyű halált haltak ... (a világ) csatamezőin ....?
Egy van Komáromban.

Spiritmonger 2011.04.11. 13:21:59

@Kurt S. Earp: noormális?

normális ember az állatokat nem szereti jobban, mind bizonyos embertársait. ha ennyire gyűlölöd az embertársaidat, akkor valami nagyon elromolhatott nálad az életedben, valószínűleg a te hibádból, és nem tudsz rajta túllépni...

a lókolbász kifejezetten finom, akárcsak a lóhús, a mongolian barbecue-ban ehetsz mind a kettőt
fogadd el, hogy a ló haszonállat, úgy, mint a sertés vagy a szarvasmarha, csak egyesek szeretnek mindenféle plusz jelentésttartamot is a lovakhoz tenni
pedig, a ló ugye gyalog jár, nem iszik alkoholt, vegetáriánus, tehát ehető, ennek megfelelően kell kezelni. delfinburgert is láttam floridában, de azt sajna nem próbáltam, szerintem jó lehet, a húsminőség legalábbis önmagában kiváló

a ló, mint olyan, nem véletlenül ment ki a divatból. büdös, sokba kerül, nagy a helyigénye, korlátozottan használható. biztos vannak jó dolgok is a lókolbászon túl, ami a lovakhoz köthető, mindenkinek, aki fogékony erre, kívánom, hogy sikeres legyen ebben. de azt fogadd el, hogy nem bűn, ha az ember a lovat a helyén kezeli

delejezoe 2017.11.08. 11:36:16

Milyen találó ez a "tartozékok: vizsla". Én is levontam már ezt a következtetést a 80-asok végén, a kaposvári nézőtéren (akkor még nem sok díjlovas verseny volt - a nézőkre vonatkoztatva még hozzá lehetett volna tenni, hogy: követelmények: szibériai hadifogságra utalás a társalgásban).
süti beállítások módosítása