Olvasói rovat - Az akadémiai pszichológia zsargonjáról

2011/01/05. - írta: Modor Tibi

 

B. B. nevű kedves olvasónktól (ha mehet teljes névvel, jelezd). Hozzátenném, hogy a tanulmányok-szakdolgozatok "mindenhez forrást"-tünete mindenhol ugyanaz. Hogy aztán a forrás mennyire hiteles, kevésbé fontos.


Jobb híján csak listába szedem az ötleteimet, amelyek így szakdolgozatom írása közben, ötödéves pszichológia szakos hallgatóként most eszembe jutnak.

A "kognitív" szó gyakori használata, és általában latinból eredő vagy nagyon jól hangzó angol-amerikai szavak használata tömegével, indokolatlanul: pl. vörksop, kócsing (coaching), motivációs, affektív, emocionális, bréjnsztorming, koherencia, konzisztens, reputáció, modifikációs, variancia, preferencia, szeparációs, klaszter, szelf (az "én" helyett), faktor, szocioökonómiai státusz, maladaptív, longitudinális, inkonzisztens, innát, intrinzik és extrinzik... de különösen a "pozitív érzelmi állapot" a túl snassz "jó", és a "negatív visszacsatolás" a nagyon snassz "rossz" helyett. Így gyakran hallom, diák-diák beszélgetésben is (ohh: interakcióban!), hogy "igen, és ez nagyon pozitív volt számomra, mert valahogy közelebb kerültem önmagamhoz". Majdnem azt mondta, hogy "a szelfemhez", de mégsem.

...És az ezekből képzett ormótlanságok: szelf-modifikációs elmélet, Block-féle ego-kontroll-dimenziók... lájf-menedzsment tréning, amely már összehajlik a legkritikátlanabbul átvett és istenített amerikanizmusokkal, többek között a feltűnően egyszerű,szlogenszerű fogalmakra építő különféle módszerek neveivel, amelyeket mind nagy kezdőbetűkkel írnak, pl. a Szociális Kogníció Metareprezentációs Boldogság és Szelfmenedzsment Elmélete, így, tulajdonnévként, ami előtt le lehet borulni.

Ezek az elméletek kivétel nélkül tartalmatlan, naiv elméletek, amelyeket érthetetlen nyelven fogalmaznak meg, és lehetőleg valahogy rövidítenek. Ezeket a rövidítéseket aztán a bennfentes tanárok és diákok előszeretettel emlegetik, úgy, hogy én már csak elvből is csak kapkodom a fejem. A rövidítések persze titkosírásként sem nagyon fedhetik el tartalmatlanságukat. Akárhogy is, négy évig mindennaposan szembesülnöm kellett ilyen helyzetekkel: olvasom, hogy a CNS AR-jében konstitutív szerepet játszó inkrementális faktorokat (KSZJIF) legalábbis nem lehet egyértelműen elkülöníteni, mint ahogy azt a WSL is kimondja... (kiderül, hogy az AR "audiovizuális reguláció", a WSL pedig nemes egyszerűséggel és szemöldök-összevonó komoly tudományossággal a Weinberger-féle Szociális Tanulás Elmélet. És itt még nincs vége: ez utóbbi kimondja, hogy, teszem azt, "az emberekben fokozott hajlandóság látszik mutatkozni arra nézve, hogy azokat a faktorokat kontrollálják, amelyekkel szociális tanulást képesek aktiválni kognitív, motivációs és viselkedéses szinten").

És ennek a leborulásnak kiváló példája a publikációk teletömése hivatkozásokkal, Silbersteinre, Grunbaumra, Wernerre, Werberre, Stirnerre, Wilberre, Wildnerre, Kreislerre, Schneiderre, stb., kivétel nélkül és presztízsveszteség terhe mellett amerikai szerzőkre, és lehetőleg minden mondat után négyet-ötöt, hogy világos legyen: önálló gondolatod nincs, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a pszichológia egzakt tudomány, és nincs helye a filozofikus spekulációknak. Ugye. Látok olyan mondatokat imígyen "alátámasztani", mint "Az emberek inkább válnak el attól, akit nem szeretnek, mint akit szeretnek", vagy, ami még hátborzongatóbb, pl. a tanulmány kezdetén leszögezik, hogy "Komplex világban élünk", és mögötte hivatkozásul ott egy hivatkozás, pl. Stiegler, 1998. Mer' ő kimutatta eztet.

/Ha már publikációk, akkor érdemes megemlíteni az "absztrakt" kifejezést, ami kivonatot, összefoglalást jelent, de valahogy mindenki lusta angolból lefordítani./

Előszeretettel használják töltelékjelzőként és határozóként a pszichológia ágaira való utalásokat: "szociálpszichológiailag ez azonban már problematikusabb tesztelhetőséget tesz lehetővé", stb.

Az akadémiai pszichológia mániákus támaszkodása a statisztikára: lépten-nyomon "szignifikáns korrelációkat", a tudomány általános fejletlensége miatt "mechanizmusokat" emlegetnek, többszörös, értelmetlen beágyazásokban, mint pl.: "azok a kognitív-viselkedéses folyamatokat megalapozó adaptív mechanizmusok károsodnak, amelyeknek alapvető szerepe lenne az emocionális kontrollfunkciók feedback-generált leszabályozásában".

Különösen utálom a hallgatók körében az első év alatt szinte tövig elterjedő kifejezést (amelynek első felbukkanását olyan szívesen kinyomoznám. Ki ejtette ki a száján ezt a szót először?!), hogy "bejósol". Mármint hová be, ugye, kérdem én...

Pl. "Stein és Huberwink 2003 kimutatta, hogy a kondicionált cukorkakövetési nézéspreferencia feltételben (de nem a túldeterminált karikatapintásos feltételben) elért pontszám szignifikánsan és konzisztensen bejósolja az életben elért sikerességet, a boldogságot, a fizetés mértékét, a szerelemben elért sikert, a pszichoszociális jóllétet, és, ellentétben Grosstein 2001 eredményeivel, a postán való sorbanállás során mérhető vérnyomás logaritmusát, valamint a paplan hosszpreferenciáját, de csak ha az összes egyéb kognitív, érzelmi és viselkedéses faktort szigorúan kontrolláljuk (Stone és Wermbaum 2002)."

 

Lehet, hogy folyt. köv, de addig is nyugodtan szóljon, írjon hozzá bárki, aki... khm... kompetens. Vagy csak akar.

223 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csi szi 2011.01.05. 23:43:41

@altoid: Hát ha tényleg nincs kivel beszélgetni, akkor jó a pszichológus, de megértő beszélgetőpartnerséghez nem kell diploma. :)

lárvalányhaj 2011.01.05. 23:55:03

@altoid:

Szerintem azon is múlik, hogy mennyire vagytok kompatibilisak. Nekem volt már olyan is, akivel tök jól együtt tudtunk dolgozni, meg olyan is, aki pocsék volt, legalábbis én úgy éreztem, hogy kidobott pénz az egész.
Az egyik például folyamatosan tekergette a lábfejét, mialatt beszéltem hozzá, ami akkor nekem nagyon rosszul esett.

Presszós Laci 2011.01.06. 01:37:57

Engem egy pszichomókus rostált ki az Idegenlégióból, miután felkoncoltam egy bedrogozott gyerekkatonát.

Aki elhitte, jöhet a csoportterápiámra minden hétköznap 16-19 óráig, alkalmanként tizenötezer pénzért. Számlát nem tudok adni...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 07:23:34

@csi szi: Ha ez ilyen egyszerű lenne, nekem sem lett volna rá szükségem. A szüleim pl. nagyon jó fejek voltak mindig is, tudtam is velük beszélgetni, mégsem tudak segíteni akkoriban. Ők cipeltek el végül a pszichomókushoz, és igazuk volt.

@lárvalányhaj: neked viszont igazad van. Az illető pszichológussal nagyon jól kijöttünk, később is találkozgattunk barátilag.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.06. 08:28:54

@Professor Pizka: ennyi. És még annyit tennék hozzá: a magam tanári szemlélete szerint egyáltalán nem baj, ha ki tudod mondani azt: ezt nem tudom.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 08:29:30

@csi szi: igen, ez így van, bár azért a "megértő beszélgetőparnterek" tudnak ám veszélyesek lenni. Fiúkra az a veszély leselkedik, hogy valami szkinhed/cicanadrág-rocker/szelídbolond populációba viszik őket. A lányok meg... akinek volt már olyan csaja akinek volt legbelsőbb bizalmas barinője (öt egyszerre) az tudja mire gondolok...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 09:15:00

@Professor Pizka: Ja, meg vannak a szektak, szcientologusok, stb. akik szinten labilis lelkiallapotu fiatalokra szoktak utazni. Pont ezert jo egy pszichologus: szakember, aki meghallgatja a lelki nyavajaidat, tanacsokat ad, es ennyi. Nincsenek hatso szandekai, valoszinuleg nem fog kihasznalni, es megtartja a titkaidat. Regen talan a pap volt ilyen, de az manapsag sokaknak nem jon be.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 09:17:27

@altoid: Az pedig, hogy fizetni kell erte, bizonyos szempontbol meg jo is: igy legalabb a paciens erzi, hogy a dolog oerte van, az tortenik amit o akar es nem kell lekotelezve ereznie magat.

lárvalányhaj 2011.01.06. 11:29:00

@altoid:

Szerintem akinek szüksége lenne pszichológusra, annak azért van rá szüksége, mert az emberi kapcsolatai nem (sem) működnek úgy, mint ahogy kellene. Épp ezért a "fordulj megértő barátaidhoz" kezdetű jó tanáccsal a kedves recipiens leginkább kitörölheti a seggét.
Ha mégis akadnak ilyen barátok, akkor az, ha a problémákkal küszködő fél folyamatosan rájuk zúdítja az aktuális nyűgét, elég hamar alá fogja ásni a barátságot.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 11:39:39

@lárvalányhaj: Igy igaz, azzal a kiegeszitessel, hogy bizonyos lelki problemakkal (szorongasos neurozis, depresszio, stb.) a baratok/csalad nem igazan tudnak mit kezdeni, meg a legjobb indulattal sem. Ehhez kell a szakember, aki tudja mik ezek, es hogy mit lehet tenni ellene.

noirp 2011.01.06. 13:01:45

@altoid: Már ha a "recipiens" eljut a szakemberhez.
1) Magamaga is nehezen fogadja el, hogy beteg. Nagyon nehezen. "eh, hagyjatok má', majd ha vége lesz a vizsgaidőszaknak, nem leszek magam alatt"
2) Derüljön csak ki, h pszichológushoz jár, a környezete 2/3-a borzalommal fog rátekinteni (merthogy BOLOND). Lehet, hogy csak depressziós, de úgy fognak rá nézni sokan, mint potenciális dühöngő őrültre. Mert pszichológushoz, pláne -iáterhez jár.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 13:44:23

@noirp: 1) sajnos ez nagyon igaz. Anno en is csak szuloi noszogatasra voltam hajlando elmenni. Viszont, ha valaki mar eljut odaig, hogy "jo, ugy tunik ezt a problemat nem tudom egyedul megoldani, kerek nemi segitseget hozza" - az mar egy nagy lepest tett a gyogyulas fele.

2) Na ez pedig a harmincas evekben megragadt, gumicsizmas kozgondolkodas. Kb annyira ertelmes, mint hogy "ugyan mar minek mennel orvoshoz azzal a tudogyulladassal? A Pista ba' hazi keritesszaggatoja seperc alatt rendbehoz!"

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 14:18:07

@altoid: úri betegség, lusta betegség, jódógába nekibúsult, régen ez nem volt. Mint az köztudott...

lárvalányhaj 2011.01.06. 14:31:06

@Professor Pizka:

Nők esetében még a "mert nem baszták meg rendesen" szintagma is elhangozhat.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 14:34:08

@lárvalányhaj: van maszkulin párja is. "Jönne már valami belevaló kislány csavarna kettőt neki a bráneren, nem lenne olyan savanyú alak a Géza"

Sand Lover 2011.01.06. 14:41:59

@lárvalányhaj: “Nők esetében még a "mert nem baszták meg rendesen" szintagma is elhangozhat.”

Nekem erről mindig az jut eszembe, hogy az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég -
vagyis, az beszél baszásról aki nem is tud rendesen, vagy éppenséggel ő maga szenved ettől (ti. a megbaszatlanság problémájától.)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 14:44:56

@Professor Pizka: Aztan ha a Geza egy szep napon felkoti magat, vagy kisbaltaval felesel vissza az anyjanak, akkor igy jart.

Egyebkent a szelsojobberek egyik kedvenc toposza, hogy minden zsido idegbeteg az evezredes beltenyeszet miatt. (Na ebben mondjuk nem biztos, hogy nincs némi igazuk...) :P

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 14:50:52

@altoid: hát... amelyik hisztis, az überhisztis ez tény. Kicsit hisztis zsidót nem ismerek, csak nyugodtat, meg idegbeteget. De lehet csak nem ismerek eleget. Bár... nekem olyan ööö orrom van a zsidósághoz, hogy csak na. Egyszer a Belső-Mongol sztyeppén, egy kínaiaknak szervezett szafarin vettem részt. Az ebédlőbe megérkezvén, a sok kínai meg mongol között feltűnt két fehér ember. Természetesen magyarok, rövid időn belül a hétker származásra is fény derült. Hát így :-)

noirp 2011.01.06. 14:52:20

@Professor Pizka: igen, igen. Ahogy mondod. Nem tuggyák má ezek a nadrágosok, micsinyájjanak nagyfene jómódjukban!
@altoid: "Na ez pedig a harmincas evekben megragadt, gumicsizmas kozgondolkodas."

ez biz' az. Nagy élmény találkozhatni vele. Mégcsak nem is gumicsizsma. Bilgeri az.

noirp 2011.01.06. 14:59:59

@noirp: @altoid: ja, azt meg ki is felejtettem, micsoda "síjj, csajok!...hallottátok?"-ozás törhet ki, mikor kiderül, h a recipiens még gyógyszert is szed. Ha 0,25 mg Frontin naponta, akkor is. Mer' dilibogyó.

3 eset lehetséges.

1)Tudomásul veszik, sőt segítenek a hülyébbje előtt falazni [a recipiensnek ekkor kurvanagy szerencséje van :)))]
2)Méginkább dühöngő őrültnek tekintik. "Már gyógyszert szed, hát mi lesz itt lááá-nyok!" "Basszátokmeg férfi létére depressziós! Hát ez buzi!!"
3)Komplett farmakomaffia-esettanulmányokat és istentelen mennyiségű indiai macskapöcsköröm-kivonat-prospektust kunkorítanak a nyakába. Ne a szintetikus cuccokat egye, hanem Maca Vibét, orbáncfüvet és kódistetűt. És járjon Csernushoz, olvasson Szendi Gábort

noirp 2011.01.06. 15:05:54

@Professor Pizka: őstörténeti tanulmányokat nyomtak ? :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 15:07:10

@noirp: nem, Japánban tanultak űrrakéta-atomtudós szakon és ők is szafariztak

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 15:14:02

@Professor Pizka: En csak neurotikus zsidot ismerek. Woody Allen sem ugyanazert nepszeru, mint amiert a Dalai Lama, ugyebar... Viszont ennek az az elonye, hogy zsido korokben egyaltalan nem neznek hulyenek, ha pszichologushoz jarsz. :)

lárvalányhaj 2011.01.06. 15:14:18

@altoid:

Azon szoktam sokat mosolyogni, hogy mennyire inkonzisztens az antiszemiták érvelése.
Az érvrendszer egyik fele a zsidókat igazi szupermeneknek állítják be, akik fél kézzel kontrollálják a médiát, a másik kezükkel meg a bankrendszert, meg akiktől félni kell, mert szupererejükkel és hatalmas agyukkal leigázzák a világot. A többi érv meg zsidók vélt Taigetosz-pozitívságát igyekszik bizonygatni. WTF?!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 15:16:47

@altoid: én sokáig azt hittem, hogy a bármicvó az, amikor a zsidó gyereket először viszik terápiára :-P

noirp 2011.01.06. 15:18:56

@lárvalányhaj: Inkonzisztens, neked :))
Ha borzolni kell a kedélyeket (vö.: a legidősebb testvér kísértettekkel ijesztgeti a sötét szobában az apraját) akkor elő lehet szedni a zsidót, akinek a fél kezében a média, fél kezében a bankrendszer, és a zsebében a Nobel-díj bizottsága (ti. az az ő nemzeti ünnepük). Rettegjetek kéjesen, de közben lessetek ki az ujjaitok közül.
Ha meg kompenzálni kell, h se eszed, se pénzed, se p*csöd, jöhet a másik oldal.
Eccerű ez. :))

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 15:19:23

@lárvalányhaj: Azt hiszem, te hivatkoztal a multkor a Megaagy cimu filmre. Na ot kell behelyettesiteni a zsidokkal. Vagy Darth Vadert, aki ugye szinten nem az "ep testben ep lelek" filozofia kovetoje.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 15:19:23

@lárvalányhaj: és pszichológus haggada utolsó mondata: "ezt el ne mondd apádnak"

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 15:21:18

@Professor Pizka: Es Siegmund Freud hires csodarabbi volt!

Sand Lover 2011.01.06. 15:22:31

@altoid: „zsido korokben egyaltalan nem neznek hulyenek, ha pszichologushoz jarsz. :)”
Innen már csak egy ugrás az, hogy a pszichoanalízis (sőt úgy en bloc az egész pszichológia, -átria) zsidó tudomány.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 15:24:28

@altoid: ő volt a 4th Roshebb of Rada, tudom én :-)

noirp 2011.01.06. 15:27:14

@Morgan LeFay: az is, de meg impirilista áltudomány is még! Na.

lárvalányhaj 2011.01.06. 15:30:52

@altoid:

"Vagy Darth Vadert, aki ugye szinten nem az "ep testben ep lelek" filozofia kovetoje."

LOL

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.06. 15:37:45

hadd kérdezzem meg a hozzáértőket: tehát ha idegbeteg vagyok, könnyebb elhinni, hogy zsidó is?

kazárosodási folyamatom szempontjából fontos lenne tudnom:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 15:52:12

@vészmadár (pica pica): Szerintem valtoztasd meg a neved mondjuk Pechvogel-re!

GERI87 2011.01.06. 15:59:40

@lárvalányhaj:

Nincs ebben semmi vatafak...

A patkányt is egyszerre utálják, lenézik és emellett tartanak, félnek is tőle....mert betegséget terjeszt, mindenhol megél + ronda, koszos, undorító közegben él stb...

Amúgy azért az beteg meg már uncsi és idegesítő hogy minden témánál előtudjátok hozni a zsidókat meg a szélsőjobbosokat:)

Vagy nagyon frusztráltak vagytok vagy én nemtom...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 16:12:21

@GERI87: Khm... Hat igen, eleg frusztraltak vagyunk, kulonosen, ha lepten-nyomon patkanyokhoz hasonlitanak minket.

janomano 2011.01.06. 16:27:06

@Professor Pizka: Az az igazi kunszt: mongolok közt kiszúrni a zsidót. :-DDD

GERI87 2011.01.06. 16:28:00

@altoid:

Látod erről beszélek!
Mindenbe a támadást és az antiszemitizmust látjátok ha valaki a szájára veszi hogy zsidó....

különben is: a gyülölet blogon is megírták hogy az örmények rosszabbak:)

Amúgy nem patkányoztam le senkit.
Csak példa volt, mert erre emlékeztem egy filmből de helyettesíts be mást, most nekem ez jutott eszembe...

janomano 2011.01.06. 16:29:04

@GERI87: Erre mondják, hogy ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna...

GERI87 2011.01.06. 16:32:08

@altoid:

Látod erről beszélek!
Mindenbe a támadást és az antiszemitizmust látjátok ha valaki a szájára veszi hogy zsidó....

különben is: a gyülölet blogon is megírták hogy az örmények rosszabbak:)

Amúgy nem patkányoztam le senkit.
Csak példa volt, mert erre emlékeztem egy filmből de helyettesíts be mást, most nekem ez jutott eszembe...

GERI87 2011.01.06. 16:36:20

@janomano:

Szerintem akkor se:)
Attólmég hogy most neked ez nagyon nem tetszik mert szembesítettelek azzal hogy van akinek feltűnnek dolgok...attol még én ezt látom és kész.

Nem kell merre szívni.
Fasza ez a blog csak van ami kiütközött:D

(most akkor kössetek bele ebbe is hogy mi ütközött ki)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 16:37:37

@GERI87: Nem te vagy az elso, meg nem is a tizedik, aki a zsidokrol "veletlenul" pont a patkanyokra, fergekre, stb. asszocial. Jo, elhiszem neked, hogy nem vagy antiszemita, de akkor miert zavar, hogy a zsidokkal viccelodunk?! Mert en eddig nem sok cionista propagandat lattam ezen a blogon...

blur7 2011.01.06. 16:46:44

@altoid: @lárvalányhaj: @noirp: @Professor Pizka: Felvilágosultak vagytok, de egyelőre sajnos még kisebbségben.
Amúgy a helyes irányba induláshoz is kell alapismeret. Ismerek olyat, aki nagyon frusztrált VISZONYLAG alacsony társadalmi és anyagi státusza miatt. Erre a gyerekét járatta pszichológushoz, akinek semmi problémája nem volt (csak a szülőé, ami rá is hatott persze). A gyerek felnőtt, elit értelmiségi lett. A szülő ugyanott tart, ahol évtizedekkel ezelőtt. De nem jutna eszébe pszichológushoz menni, hanem panaszkodik és rágalmaz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 16:49:54

@blur7: Mindenesetre a gyerek legalabb jol jart :)

blur7 2011.01.06. 16:50:24

@altoid: Ismerek olyat, aki egy neki nem tetsző műsor miatt kidobta a tévéjét. El tudom képzelni, hogy fizikailag is megtette. A telefonján sem csak képletesen ugrált. :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 16:52:18

@blur7: O, a targyakon elkovetett eroszak remek terapias modszer!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 16:54:08

@blur7: A regi romaiak viszont akar a rabszolgaikon is levezethettek a frusztracioikat. Nem is kellet nekik pszichologus!

blur7 2011.01.06. 16:55:59

@vészmadár (pica pica): Azért csak dolgozz azon a szakállon is szorgalmasan!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 16:56:45

@altoid: ezért nem veszek húszezer forintnál drágább mobiltelefont...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 17:00:34

@GERI87: az a helyzet, hogy én itt ülök a kommentfolyam közepén a kifogástalan református magyar pedigrémmel, oszt amerre nézek, mindenfele szárazlábúak, Vörös-tengeri gyalogosok, Nílus-parti székelyek, kilincsorrúak... ilyen környezetben túlreagálják az ilyesmit, lásd még amit a szemita hisztisségről írtam. :-) Az antiszemitizmust csak egy oldószer mossa le mostmár rólad. A biboldószer :-)

GERI87 2011.01.06. 17:08:50

@altoid:

Mindegy hagyjuk mert látom félreérted ezt a patkányos dolgot...mondhattam volna mondjuk a nőket vagy a férfiakat is példának..("minden férfi szemét" vs "eljön a szőke hercegem..", "minden nő kurva" vs "vár rám az igazi")
Vagy mittomén...

"de akkor miert zavar, hogy a zsidokkal viccelodunk?!"

Csak feltűnt hogy mindíg minden témába előjön:D
De többé nem teszem szóvá.
Én is tudom hogy pl olaszokkal viccelődni kevésbé lehetne mert kb nulla köze van a magyar kúltúrához..

@Professor Pizka:
Fenébe:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 17:11:00

@noirp: A depressziós férfi buzi, hát hogyne. Egyszerűen lelassul minden, felfoghatatlanul más sebességgel történik a világban minden. A végén komplett napok maradnak ki. Most eszembe jutott. Nem jó érzés.

blur7 2011.01.06. 17:11:38

@Professor Pizka: Neki is a legolcsóbb volt, pedig két egyetemen is tanított. Utána vett egy ugyanolyat.

GERI87 2011.01.06. 17:12:04

@Professor Pizka:

Nekem is van ilyen hisztim:
A vidékizés:D

De nem látom bele mindenbe.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 17:16:46

@GERI87: Ok, nincs harag. De azt hiszem te is belathatod, hogy a mai magyar kozbeszedben a "zsido" es a "patkany" szo legtobbszor nem veletlenul kerul egy mondatba. Egyebkent volt itt mar digos poszt is, ha jol emlekszem.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 17:21:07

@Professor Pizka: "A végén komplett napok maradnak ki. Most eszembe jutott. Nem jó érzés." - foleg akkor nem, ha az istennek sem tudod felidezni, hogy hol ismerted meg azt az affektalos fiatalembert, aki mar napok ota hivogat... :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.06. 17:25:38

@Professor Pizka: Marmint, hogy a depresszios ferfiak buzik...

medvedr 2011.01.06. 17:26:36

@GERI87: Hisztizel? Vidéki zsidó-e vagy?

GERI87 2011.01.06. 17:27:03

@altoid:

Pont azért amiért leírtam.
Az emberek a patkányt találták szinonímának mert a patkánytól is egyszerre tartanak, ugyanakkor felruházzák hatalommal..

Volt erről egy film is.
Ezért ugrott be nekem is ez a példa.
Ebből a szempontból lényegtelen hogy van e alapja vagy nincs...mert az emberi fantázia végtelen.

Ja volt digós.
De hát az "olasz" a magyar társadalomban mégsem olyan mint a "zsidó"...

Meg volt vidékis is:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 17:27:10

@altoid: közben leesett. Amúgy inkább azt nem tudod, hogy mit is csináltál az utóbbi két-három hónapban, félévben. Eltelt. De nem tudod hol voltál, kivel beszéltél, ha mégis, az melyik héten volt...

GERI87 2011.01.06. 17:29:58

@medvedr:

Érthetetlen és bemagyarázott indokkal városi rangra emelt falu végén lakó beköltözött "gyüttment" szlovák vagyok akit a helyi tősgyökeres svábok soha nem fogadnak el teljesen ezért frusztrált vagyok a pesti biboldókra:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.01.06. 17:43:58

Hű, erről eszembe jutott: szigorlaton én is roppant választékosan, roppant magyartalanul, ugyanakkor roppant hivatalos és szófosó módon tudtam nyilatkozni arról, miként is ábrázolták az ókori Közel-kelet művészei a férfiasságot a vázákon.

medvedr 2011.01.06. 18:18:51

@GERI87::DD. Akkor szombat késő délután (aka naplemente után) igyunk meg egy kis pálinkát. Az oldja az én hisztimet.

medvedr 2011.01.06. 18:21:00

@neccharisnyás útonálló: Hányszor tudod egy levegővel kimondani hogy circumcisio?

2011.01.07. 16:31:18

@altoid: Ha emlékszel az Csak egy kis pánik. c. filmre. ott javasolja a pszichológus DeNironak hogy a feszültségét vezesse le egy kispárnán.

2011.01.07. 16:35:29

@Professor Pizka: már minden hol leírtam a Mikszáthi idézetet: antiszemita az, a kelleténél jobban utálja a zsidókat.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.07. 17:05:56

@Frengi: Mire De Niro hangtompitos pisztollyal kivegzi a szerencsetlen kisparnat... :))

A Mikszathi idezettel kapcsolatban viszont mindig is baszta a csoromet: mi az, hogy "a kelletenel jobban"? Lekopni meg lehet, de felpofozni mar nem? Csak hogy tudjam, hogy a jovoben mihez tartsam magam... :/

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.07. 17:59:30

@altoid: Rágjam ki azt a sértődős kis zsidó zúzádat, ahogy nagymamám fogalmazna :-)
Nem találom az így írtok ti-ből azt a paródiát, ahol Sammy Goldstone, a zsidó klubtag megsértődik a kormányzóra. Pedig... :-)

2011.01.07. 18:13:22

@altoid: szerintem Mikszáthnak ez a véleménye kitűnik az életműből: ha a zsidó a hitelezőnk, akkor utáljuk, a szegény özvegy boltosné, akkor szeretjük - így megy ez manapság is.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.07. 18:28:23

@Professor Pizka: @Frengi: Jol van, latom mar kezdek unalmassa valni, le is szallok hamarosan a temarol. ;)

Egyebkent nem sertodtem meg (GERI87 hozzaszolasan sem igazan), csak szerettem volna ravilagitani arra, hogy ma Magyarorszagon kicsit elszaladt a lo a joneppel zsidozasilag.

Mert az amit Mikszath irt, az tenyleg jobbara artalmatlan, es Frengi ezt erti is, de pl. a Mandineren nics olyan tema, ami a harmadik kommenttol ne fordulna vergozos antiszemitizmusba.

Regen amugy nem voltam ennyire erzekeny erre, csak egy ideje mar kezd tulcsordulni a bili. De megigerem, hogy nem fogok a Modorosbol Judapestet csinalni!

2011.01.07. 19:59:44

@altoid: Én ezt a zsidókról jót vagy semmit attitüdöt is utálom, szidhatod a japánt, a franciát a pirézeket, de ha azt mondod, hogy nem kedveled a zsidókat, akkor azonnal antiszemita vagy. Hagy én döntsem már el, hogy kit szeretek, és kivel barátkozok, és ne kelljen már valakit muszáj kedvelnem, azért mert cigány vagy zsidó.

Mikszáth idejében még helyén kezelték a dolgokat: nem szerették a zsidót, ha ki voltak szolgáltatva nekik, de gond nélkül elvettek zsidó lányt, ha megfelelő hozománnyal rendelkezett, és ebből nem csináltak faji kérdédést.

Persze ez csak egy vélemény, és lehet hogy tévedek.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.07. 22:17:06

@Frengi: Tenyleg nem akarok ebbe mar tulzottan belemenni, de szerintem eddig is bebizonyitottam, hogy nem vagyok ellene sem a csipkelodesnek, sem a jozan kritikanak.

Csak vannak hatarok, amiket a japanokkal, franciakkal, stb. nem szoktak atlepni az emberek, a zsidokkal szemben meg igen. Nekem a nagyszuleim pl. meselgettek arrol, mik tortentek veluk 1944-ben. Na ilyen Mikszath idejeben meg nem volt, ugyhogy nyilvan konnyebben lehetett venni az ilyesmit.

GERI87 2011.01.07. 22:26:00

@altoid:

"ma Magyarorszagon kicsit elszaladt a lo a joneppel zsidozasilag. "

Csodálod?
Főleg mostanában...mert válság van.

Így szokott lenni. Ez a történelmi tapasztalat is amúgy..

Meg ilyenkor járnak egyre többen gyümigépezni, meg kártyázni meg jósoltatni...meg szélsőséges pártokra szavazgatni.

GERI87 2011.01.07. 22:40:51

@GERI87:

Szóval a lényeg hogy legyen kit okolni a bajokért illetve várni valamitől/valakitől a csodát....szóval a nagy semmit.

De tenni, dolgozni, vállalkozni, gondolkozni azt nem akar a kurva magyarja:)

Mindíg csak ez a: "más volt..én NEM..ledolgoztam..felépítettem...nekem ez jár...tőke..bolsik"

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 10:05:16

@GERI87: Nem, nem csodalom. Csak mig gyerekkoromban ugy nottem fel, hogy eszembe sem jutott, hogy barmiben kulonboznek mas magyaroktol, egy ido ota mar lepten-nyomon azt hallom es olvasom, hogy egy utolso szemet hazaarulo vagyok, akibol szappant kene fozni (ezt igy egyszer konkretan is a fejemhez vagtak).

Tobbszor elofordult, hogy szamomra szipmatikus emberek olyan gyomorforgato antiszemita szovegeket adtak elo (mert pl. nem tudtak, hogy erintve vagyok), hogy onnantol kezdve keptelen voltam egy levegot szivni veluk. Ja, ketszer meg is tamadtak emiatt, fizikailag. (szerencsere a "hashiru no wa hazukashii demo benri" nevu japan harcmuveszeti technikanak hala megusztam, hogy ujsaghir legyen belolem :))

Na szoval akarmennyire is igyekszik az ember ezt helyen kezelni, egy ido utan besokallsz.

2011.01.08. 11:31:58

@altoid:

Ezt a szociálpszichológusok biztosan jobban meg tudnák magyarázni miért, és ha igen, miért nem?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 11:39:47

@Frengi: A temaban mar tengernyi tanulmany szuletett. Csak pont azok nem olvassak oket, akiknek kene.

GERI87 2011.01.08. 15:46:34

@altoid:

Szerencsére nagyon kevesen gondolják komolyan a dolgot...
A többség csak ugat de nem harap.
De az is kellemetlen nyílván.

Mondjuk az hogy nálad tettlegesség is volt, az most meglepett azért a sok szájhősből kiindulva...

"by the way, jo az avatarod!"

Bizony:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.08. 17:57:26

@GERI87: "Mondjuk az hogy nálad tettlegesség is volt, az most meglepett azért a sok szájhősből kiindulva" - Ugyan már, igazi szittya vitézek járnak közöttünk!

Az egyik alkalommal egy szilaj harcos (láthatóan férfias mennyiségű pályinka benyakalása után) "rohadt zsidók meghaltok!" felkiáltással kést rántott rám meg egy nyugdíjas nénire a Dohány utcai trolimegállóban. Jó, mondjuk ezt kiprovokáltuk, hogy merészeltünk a zsinagóga előtt ácsorogva beszélgetni?!

A másik eset a 2-es villamoson történt: felszállt három skinhead, rámnéztek, majd "zsidó, verjük meg!" köszöntéssel felém indultak. Mondjuk azt máig sem egészen értem, hogy szúrtak ki, se kipát se pajeszt nem hordok, talán a római metszésű arcélem árult el. Bár az is lehet, hogy mivel éppen be volt gipszelve a kezem, úgy gondolták méltó ellenfél leszek hármuknak.

janomano 2011.01.08. 18:57:42

@GERI87: Még a végén jól jössz ki a patkányozásból, geci,
hehehe. :-)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.01.09. 14:20:03

@Donna Anna:

"Váhh, ehhez volt szerencsém. Ezért nem olvastam el a szakkönyíveket, mert szótár kellett volna minden mondathoz. Megtanultam Freudot, mert azt még felfogtam, nyelvészetből Jakobsont és Szoszürrt (nem tudom, hogy kell helyesen leírni, én mindig fonetikusan írtam jegyzetben), aztán ezzel ellébecoltam. Tanulni csak az irodalmat tanultam, bár ott is van ilyen parasztvakítós tárgy, a modern/posztmodern irodalomelmélet. Pont olyan vonzó, amilyennek hangzik. A könyvben nagyjából a névelők és a kötőszók voltak magyarul.
Filozófia/hermeneutika se jobb. Heideggert, Barthes-t, Derridát ütném."

IGEN.

ez egy általánosabb jelenség, ami a társadalom &/v bölcsészettudományokra jellemző.
természetesen ide helyezném el a cikkben szereplő
roppant tudományossá tevő blablákat.

Van egy alapmű a témakörben, amit mindenkinek ajánlok, akit ez a téma érdekel.
Alan Sokal...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.01.09. 14:24:53

Alan Sokal írt egy kamuművet
eredeti címe a hipertudományosan hangzó:
"Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity"
éééééés
a művelt hipertárstudósok és hiperbölcsészek bekajálták ... megették, szőröstül bőröstül

"1996 nyarán Alan Sokal New York-i fizikus megjelentetett egy cikket a Social Text címû, színvonalasnak számító társadalomtudományi
folyóiratban. A folyóirat "multi-kulturális kérdésekkel" foglalkozik, ezen belül többek között a tudomány és más világnézetek ütköztetésével, a tudomány és a technológia elemzésével és bírálatával.

A cikk posztmodern szlengben íródott szándékos zagyvaság, sikeres beugratás. Célja az volt (mint Sokal a tréfát leleplezõ írásban elmondja) , hogy a posztmodernizmusról, a francia "posztstrukturalizmusról", a tudományfilozófia anti-realista felfogásáról, a tudászszociológia "erõs programjáról" és még sok minden egyébrõl megmutassa, hogy azok ugyanilyen zagyvaságok - e nézetek követõi ugyanis Sokal szerint "maguk sem tudják, mit beszélnek", ha ezt az írást elfogadták tudománynak."

Mitya Ivanov 2011.01.09. 16:24:02

a vitapartner megsemmisítése modoros matematikai-statisztikai módszerekkel:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=106240388&t=9206565

A lényeg itt van

"De nézzük még meg egy kicsit statisztikai szemmel eddigi index fórum működésedet. Írtál valamivel több, mint 1500 hozzászólást, a topikjaidra összesen valamivel több, mint 6300 hsz érkezett. 2011 januárjáig nyitott 52 topik napi átlagra vetítve 0,80 topikot jelent, vagyis csaknem naponta egyet. Egy topikra átlag 121 hsz jut, de nagyok a szélsőértékek. A range 1171, mivel a minimum 0, a maximum meg pontosan az előbb említett gyakoriság. A topikjaid hozzászólásainak gyakoriság eloszlása balra ferde, jobbra elnyúló, csúcsos szerkezetű, ami most azt jelenti, hogy a kisebb hozzászólásszámok felé dilatált.

Az eloszlásszerkezet egymintás Kolmogorov-Smirnov próbája szignifikáns, ami pedig azt jelenti, hogy a megfigyelt gyakoriságszerkezet eloszlása nem véletlen módon eltér a várható standard normál eloszlástól, vagyis a topikjaid iránti érdeklődés átlagban mérsékelt, de van néhány kiugróan magas"

noirp 2011.01.10. 08:21:50

@szorokin: Sokal nagy jót tett, mikor lerántotta a leplet a hiperbölcsészekről és vizes lepedőt kavarintott a helyére. :D Legnagyobb élvezetem az érintettek reakcióinak olvasgatása volt :D

noirp 2011.01.10. 08:36:06

Lassan összekotrom az anyagot a másik végletről, a nőlapi és a hr-cihologizálásról (a nőlapi változatnak már saját magazinja is van, kész szociotrip). Lassan.

Nőlapi szinten mindenki hepi, mert rátalált a dr. Lengeffy-féle agyvitaminra és az ájultvédás káposztaszörpre, ami egyszerűen _kiseperte_a stresszt az életéből. Olyan, hogy betegség, nincs. Az itt már taglalt depi nem betegség, pláne nem nép~, hanem:
egzisztenciális krízis (Waldemár Andreas)
evolunciós zsákutca (Szerény Gábriel)
az angyalok jelenlétének hiánya (Populár Péter)
"a materiális káosz lenyomata, HÁT NEM ÉRTED, bohóc?!--üvöltötte a Mester"(Művelt Péter)
csecsemőkori sérelmek egyértelmű lenyomata (Ansbúg Enő)
satöbbi. Azért vegyél még két csomag agyvitamint, meg életkristályt, ami a pozitív energiát _bevonzza_ hozzád. Mert marhára nem mindegy, h az energia pozi-vagy negatív-e.
Munkahelyi lélektani gondjainkat is az itt közölt kétoldalas (mínusz fél oldal reklám) útmutató alapján kell megoldani. Mely útmutatót a--mondjuk-- melltartónkban kotorászó főnökökről már megírta a Reader's Digest 1993 novemberi száma és már akkor is használhatatlan közhelyhalmaz volt. Az íróasztalunkra azért feltétlen tegyünk életkristályt. (A kollégák egycsapásra vidámabbak lesznek tőle)
Végül pedig korábban már beharangozott cikkünk olvasható arról, miről ismerjük föl, ha aranyos tündérbogárkánk egy elkényeztetett, bicskanyitogató viselkedésű takonypóccá változott.
Az ez esetben teendő teendő majd a következő számban jön, mert kell a hely az acetilkolinészteráz kapszula ....ööööö bocs a Q10 koenzim kapszula ismeretterjesztő anyagának.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.10. 11:40:21

@noirp: megjegyzem, az acetilkolinészteráz legalább olyan jól hangzik, mint a Q10.

Az a véleményem egyébként, benned is túl erős a materializmus kóros lenyomata:)

noirp 2011.01.10. 12:39:50

@vészmadár (pica pica): Még túl is teng. Nem kicsit :)
süti beállítások módosítása