Olvasói rovat - A modoros online tanácsadó és SEO

2010/11/03. - írta: Modor Tibi

Ismeretlen szerzőtől... a "badge"-et pedig köszönöm :))


 

A modoros online tanácsadó 

A modoros online tanácsadó a webipari kasztrendszer egyik legjobban beazonosítható és legkarakteresebb eleme.

A modoros online tanácadó a Facebook legnagyobb hazai felhasználója, MINDENT lájkol, hogy orcája ott mosolyogjon minden FB Connect-modulon ismerősei számára. Nem is sejti, hogy ismerősei és kollégái csak miatta installáltak egy adblockert; az FB Connectet blokkolandó minden oldalon.

A modoros online tanácsadó tisztában van a "London" mint szó erejével. Profilképein starbucksos bögrével pózol, Twitteren lokációjaként megjelöli, stb. Úgy állítja be, mintha irodát nyitott volna ott, pedig csak székhelyszolgálat címére sikerült bejegyeztetnie megélhetési bt-jét, költségmegosztásban haverjával.

A modoros online tanácsadónak nincsenek referenciái, nincsen ellenőrizhető múltja. Szakmaisága hátteréül blogját jelöli meg, melynek írásai vagy súlytalan és lúgozott okoskodások, vagy aktuális angol hírek fordításai. A modoros online tanácsadó nem bajlódik a számokkal, azokkal mindig hiperbruttóban bánik, érvelését csupa irreleváns, mérhetetlen és minősíthetetlen adat teszi ki.

A modoros online tanácsadó a konferenciák állandó résztvevője. Elsőként jelentkezik be a szervezőnél, hogy szívesen vezetne beszélgetést - kéri, hogy fotója és neve is kerüljön ki a rendezvény weboldalára. Előadást nem vállal, mert a témában nem érzi elég erősnek magát, de szívesen segít bármiben.

A modoros online tanácsadó sértődékeny. Mivel szakmai kvalitásainak mércéjéül nem eredményeit, hanem önreklámozási sikerességét jelöli meg saját maga számára, ebbéli sikertelenségeit sértődéssel tartja kezelhetőnek.

A modoros online tanácsadó színtelen, szagtalan légnemű anyag, aki a social mediában mindig mindenkivel igyekszik jópofának lenni. Jópofaságának színvonalát stabilan, kiszámíthatóan hozza: mentes minden kilengéstől.

A modoros online tanácsadó sikeresnek gondolja magát - és ebben kivételesen igaza van; a fenti eszközkészlet használata jóval túlrepíti őt azon a nívón, melyet képességei egyébként indokolnának: önmagához képest tehát mindenképpen sikeresnek tekintendő.

 

A modoros SEO (azaz keresőoptimalizáló)

-Főnök, ha igazán komoly szeó kell, figyelj, szólok a srácoknak, olyan szájtokat építünk neked, első osztályú újrahasznosított tartalommal, befosol. Van fogalmad hány RSS-feed van bekötve hozzánk? Őrület. Na, ezekről a szájtokról majd úgy be leszel linkelve, hogy.

Mert linkbildingelni kell, érted. Ha nincs link, hát csinálunk. Fórum, blog, kommentelés, nem számít, hadd toluljon. Meg sulykolni kell a kulcsszavakat is, tudod. Az oldalcímbe ötször nyomjad bele, ne szégyenlősködjél. Sokszor le kell írni a Google-nek, mire megérti, nem egy túl okos gyerek az. Szerkesztőknek is szóljál, hogy minden mondatban szerepeljen a kulcsszó, mit egyénieskednek itt?

Gyulát meg majd még megkérjük fúterbe', jól linkeltessen meg majd a blogjairól, figyelj. Sokan irigylik a blogom 4-es PR-jét, mindenkitől pénzt kérek a linkekért, de neked írok egy bejegyzést is majd róla, ingyen.

Zsír lesz, meglátod. De még ott van a csodafegyver is, a signature spam.

Tudod, én régi vendég vagyok szakmai fórumokon, és ott szokás, hogy minden hozzászólás végére egy kis HTML-t biggyeszt a rendszer. Oda berakom a linkedet, visszamenőlegesen bekerül az összes hozzászólásomhoz, és kész. Többszáz oldalról kapsz linket, b+, hihetetlen!

- Bazmeg, Laci, kivágott a Google a faszba', hallod.

- Kár, pedig mennnyi jó ötletem lett volna még. 

 

Na, ilyenek nem lesznek a SUPERSEO 2011-en, Galyatetőn...

Címkék: internet olvasói
39 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.03. 08:20:06

Eddig azt sem tudtam, hogy letezik ilyen szakma. A posztot viszont lajkolom!

2010.11.03. 08:22:05

fúú ezek biztos nagyon fuzzyk...

Sikamlós Jim DiGriz 2010.11.03. 08:24:31

(X)-et azért kirakhattad volna, Tibor.

Mitya Ivanov 2010.11.03. 08:52:42

mi a faszból él az online tanácsadó? van főállása? Egyébként még nem találkoztam ilyennel.
És a SEO. Az hogy működik?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.03. 09:05:21

Én ilyen online tanácsadóval még sosem találkoztam. Ez valami olyasmi, mint az aki MLM-es vagy simán ügynök lesz, és ezzel az összes barátságát tönkreteszi, mert a régi haverok menekülnek előle? Csak itt online történik ugyanez?

Sikamlós Jim DiGriz 2010.11.03. 09:24:16

@Modor Tibi: tudom, csak a kacsintós smiley modoros.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.03. 09:32:49

Az nagyon ott volt. A figura nekem sem ismerős, kicsit olyannak tűnik, mint 10-15 éve egy offline PR-os lehetett, az is külön kaszt, elcseszett büfébölcsész, aki majd "megkommunikálja" a dolgokat.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.11.03. 09:54:46

Tényleg, sokaknál az megy, hogy olvasgat, arról ír is, és legnagyobb sikere, hogy a saját blogjának vannak olvasói :)) Illetve vannak még ilyen "hogyan legyünk sikeresek" arcok is, akiknek szintén legnagyobb sikere, hogy erről beszélnek és pár wannabe hallgatja. Csodálatos!

Amúgy maga a szakterület (azé' nem szakma) jelentős és hasznos, nemcsak szabadúszó okosok vannak, hanem 10-80 fős cégeknél van ilyen munkakör. Ugyanazt csinálják, csak nem a SEO blogjukkal, hanem ügyfél van mögötte :) Aki meg műveli is és blogot is van ideje írni, bármilyen szakmáról legyen szó (kiemelve pl. a prostitúciót:), az közkincs.

Compucius 2010.11.03. 09:56:56

Nem kell ehhez online tanácsadás ... ez offline is egy emberfajta. Nem is ritka, most lett egy ilyen köztársasági elnökünk.

2010.11.03. 10:34:29

Tanácsadó - ha online, ha nem, számomra valami olyasféle embert jelent, aki igazán semmihez nem ért és valami felesleges és túlárazott terméket vagy szolgáltatást akar agresszívan rásózni az emberre.

Semmirekellő. Ingatlan tanácsadó, Avon-tanácsadó, befektetési tanácsadó, stb.

Bizonyára vannak kivételek, sajnos én mindig csak valami idegesítő köcsöggel találkozom.

Halálom az ingatlanos (nem ügynök, _referens_ vagy _tanácsadó_, aki felhív, hogy segíteni akar nekem.

Der Beste 2010.11.03. 10:35:31

Jó poszt, bár fingom sincs, miről vakernak benne.

cd-r 2010.11.03. 10:36:09

@Compucius: embertípus igen, legalapabb ismérve, hogy akkor is vigyor ül a fején, ha szó szerint elküldöd a kurva anyjába. (negyedszer)
az anyja temetésén is kedvező befektetéseket fog ajánlgatni a gyászoló családnak a halottai tor elfogyasztása közben.

Dave_bloghu 2010.11.03. 11:05:13

A modoros tanácsadó alfaja a modoros social network guru, illetve az adwords mester.

soldat 2010.11.03. 11:05:17

Külön ajánlom a MindShare ügynökség tehetséges online csoportjának.

Mitya Ivanov 2010.11.03. 11:27:04

@Brother Love: kösz
most esett le, kiről szól a poszt

Szalonnassy Albin urfi 2010.11.03. 12:04:21

'súlytalan és lúgozott okoskodások'

ez zsenialis, nagyon talalo :)

Bergamol 2010.11.03. 13:58:39

Szerintem nagyon jó a poszt, én ismerek egy ilyen fazont. Nulla szakmai multtal könyvet irt a témában és mindenkinek megpróbálja bemagyarázni hogy mennyire jó és milyen sokan veszik.
Szánalmas...

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.11.03. 16:31:16

Nem az ilyenek weboldalán ugrik fel egy pop-up mozgó öltönyös ember (talán ők maguk?!) "köszöntöm holnapomon! stb-stb" szöveggel, a lap alján pedig beszkennelt aláírás???

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2010.11.03. 17:53:56

@misbelief: De.(mondjuk a "köszöntöm honlapomon" szöveg pont nem túl nyerő, úgyhogy profiknál biztos nem látsz ilyet)
Magyarországon a legismertebb ilyen Wolf Gábor. Mondjuk ő tényleg tud valamit, akármilyen irritáló is a stílusa.

Mondjuk a követői tényleg szánalmasak tudnak lenni.

szellőláb 2010.11.03. 18:31:55

JÓ külső tanácsadóra különösen a kis cégeknek van szükségük. Egyszerűen nem lehet mindenhez érteni, és idő sincs mindent megtanulni a munka mellett. Minden szakmában jellemző a szakosodás, és ez igaz a tanácsadókra is. Az utóbbi néhány évben a nagy öregek mögé feljött egy fiatal,
agresszíven nyomuló generáció. Közöttük is van néhány tehetséges és nagyon jó, de sok a posztos modoros is. Laikusként nem könnyű eldönteni, hogy kit kellene választani? A tájékozatlanság nagy pénzekbe tud fájni.

Ramaty 2010.11.03. 19:26:05

érdekes, nekemis Doransky ugrott be elsőre.
de lehet, hogy igazságtalan vagyok

oldalgazda · http://www.oldalgazda.hu/ 2010.11.03. 19:26:50

Tiltakozom! Szerintem a modoros online tanácsadó archetípusa inkább az SMO-s, mint a SEO-s. A SEO manapság tudjátok már nagyon oldschool dolog, az okosok már a SEO haláláról értekeznek, mert jön helyette az SMO.

Egyébként jót mosolyogtam a dolgon, és egyben fel is lélegeztem, hiszen ez biztosan nem illik rám, mivel a cégem Pesten lakik, nem facebookolok, nem twitterelek, konferenciákra sem járok, plusz hagyományos értelemben vett blogom sincsen. :)

Ügyes ingyenreklám egyébként ez a poszt, gratula annak, akit illet...

-er- 2010.11.03. 19:27:59

@Brother Love: "Semmirekellő. Ingatlan tanácsadó, Avon-tanácsadó, befektetési tanácsadó, stb." nana, azért ne keverjük össze. jómagam 11 éve tanulom, folyamatosan képzem magam,elégedett ügyfelek kellenek ahhoz, hogy senior advisor lehessek.persze a praxisomból tudom, hogy sokaknak ez nem érték, bezzeg az esztergapad...

-er- 2010.11.03. 19:31:39

Köszönjük, hogy részt vehettünk a keresőoptimalizálás tanfolyamán. Nagyon sok hasznos dolgot tudtunk meg. Már bele is kezdtünk a megvalósításba és tényleg tapasztalható a látógatók számának növekedése.
További sok sikert kívánunk a munkájához!
Köszönettel:

oldalgazda · http://www.oldalgazda.hu/ 2010.11.03. 19:56:28

@-er-: Sajnos én is találkozok nap mint nap olyan arcokkal, akik semmibe veszik azt a tudást amit évek alatt építettem fel. Felhívnak (pl. este 9 után, mondván, nem volt kiírva, hogy mikor lehet felhívni) elvárva, hogy pl. hogy ingyen és bérmentve elemezzem az oldalukat vagy válaszoljak a sületlenségeikre.
Ebben az országban tényleg nincs becsülete a tudásnak, ez van.
Mondjuk találkoztam már ügyfeleimnél olyan SEO árajánlattal, ahol a szöveg egy az egyben az én oldalamról volt kikopizva, meg olyan, fizetős okító anyag részeként eladott linkgyűjtemény-listával, ami egy az egyben az én oldalamról volt leemelve, úgyhogy az ilyen "tanácsadók"-nak köszönhetően ez a hozzáállás akár még érthető is.

-er- 2010.11.03. 20:04:44

@oldalgazda: mint mindenben, itt is az érték a különbség :)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.11.04. 00:30:26

@oldalgazda: Ilyen minden országban van, mielőtt belemegyünk az abszurdisztánozásba.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.11.04. 07:15:50

egy ilyen fószer ült a szomszéd szobában egy holland gyerekkel aki örökké be volt szíva, a gyerek egész nap a facebookot kutatta, a tag aki meg felbérelte komoly arccal olyanokat mondott a folyosón, hogy :
"the soup of the digital media is sizzling like a hot pot" vagy valami ilyesmit.
Nem értettem a didzsitl médiát először, de aztán kiderült hogy facebookra irt mindenféle szirszar alkalmazásra gondolt. Szóval ez a holland gyerek adott neki tanácsot, de végül is nem derült ki hogy eredményes lett volna, mer mostanra már nincsenek az irodában. A gyerek visszament a szülőföldjére, a faszogány meg fizetési problémákra hivatkozva felmondta az irodabérletet.

tilcsakbea 2010.11.04. 11:09:00

- Bazmeg, Laci, kivágott a Google a faszba', hallod.
- Kár, pedig mennnyi jó ötletem lett volna még.

Gyönyörű :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.11.06. 13:11:12

Na ide még:
@Blassius: ez a "the soup of the digital media"... csodálatos. "Az erdő legnagyobb fája a tartalom!" :))) via goonline.hu/Nebojsa.

Wolf Gábor említést köszönöm. Lényeges mondatok sárga háttérrel kihúzása, 1 folyó oldalon minden, különböző keretek, popup div, megrendelés gomb többszöri viszatérése, sok kis bekezdés - döntsd el, melyiket olvasod el -, illetve testimonials, elégedett ügyfelek levelei + nem létező DVD vagy könyv megszerkesztése Photoshopban, ha "3 részes ingyenes tanfolyam", akkor 3 könyv/DVD.

Íme egy ilyen padavan:
angol-nyelvtan.angol.name/

BoGyesz 2010.11.08. 05:59:22

Most vettem csak észre, hogy a munkámról van szó a Modoros blogon. :-) Kár, hogy ilyen rövid a cikk és kevésbé ismert az emberek által, pedig lehetne bőven írni a modoros SEO szakértőről. :-D

Celtic 2011.04.25. 09:25:51

Jo keson ovlastam, ezert aki nem ertene, mi az a SEO:

Tfh. tanyenyalogato gepre van szukseged. Nincs kedved a varost jarni, korbenezel a neten. Legelterjedtebb kereso a google, igy beirod:
"tanyenyalo gep". Alapbeallitasnal az elso 10 keresesi eredmeny jelenik meg, igy a T. eladonak a webaruhaza nagyon jo, ha az elso tiz talalat kozott van. (ki lapoz masodik, harmadik, stb oldalra). Ezt oldja meg (probalja megoldani..) a SEO-s: legyel az elso tizben. Ez az alap, aztan vannak ilyen aprosagok, hogy pl. Te a "Schmachkopfer" ceg termekeit arusitod, tehat ha valaki a fenti cegre keres, akkor valoszinuleg az elso tizben leszel, ha "Schmachkopfer tanyernyalo gep"-re, akkor valoszinuleg az elso, de ha csak a szavak egyik reszere, akkor mar nem vagy elso. Szoval komoly tudomany ez, csak tolem nagyon tavol all. (Mint minden komoly tudomany)
süti beállítások módosítása