A kései követő

2010/10/18. - írta: Modor Tibi

1998:

-Gyurikám, igaz erőművet hoztatok itt össze ezzel a Penciummal. Gyönyörű a hétgigás vinyó is - erre aztán lehet lesz pakolni rendesen, tényleg nagyon fasza minden. Gratulálok. Internetet nem terveztek?

-Nem. Nincs, és nem is lesz. Minek? Ami kell, úgyis megszerzem a haveroktól - járatom az 576 Kbyte-ot, abban meg így is tízszer annyi szemét van, mint amennyire valójában szükségem lenne. Amúgy meg? Most nem elég, hogy a gyerekek így egész éjszaka nyomatják a Duke Nukemet, csinálják ugyanezt onlájn meg mircezzenek? Nem hiányzik ez nekem - egy újabb fix havi kiadás, no meg a vírusok.

 

1999:

-Figyelj, hogy legyen? Felhívtok vagy itthon lesztek? 

-Ja, itthon leszünk, de legrosszabb esetben rádcsörgünk mobilon.

-Sirály. Amúgy mobilt nem terveztek?

-A faszt. Ez a telek az utolsó szelete a magánéletemnek, ahol még nem ér utol senki, ahol még megvan a nyugalmam. Ha valaki nagyon el akar érni, itthon elérhet. Ha meg nem vagyok itthon? Hát akkor majd én felhívom, ha akarok valamit. Nem, nem kell semmiféle mobil - ha évtizedek óta megoldjuk, akkor ez ezután se lesz gond.

 

2000:

-Na oda ülj le, ezeket a ládákat hallgasd meg! Így. Figyeld a helikoptert, mintha itt kőrözne a szobában... nézd a kutyát! Teljesen megzavarodott szerencsétlen Blöki, höhhö. Na, helikoffer el, most a robbanásokat! Ott... meg ott! Azért hiába világhírű a szinkronunk, csak sztereóban az igazi. "...mindenkinek egy láda sör.. kiváló, kiváló..."

-Kurva jó. Valami 5.1-es szettet nem terveztek? Egyre olcsóbbak, gondolkodom erősen valamin mostanában...

-5.1 meg DTS? Bedőltél a marketingeseknek már megint? Egyszerűen képtelenek elismerni, hogy innen már nincs értelme továbblépni, jó dolgukban nem tudnak már mit csinálni. Idefigyelj. Két hangfalból simán ki lehet keverni bármilyen 360 fokos hatású hangot, itt is. Kvadrofon meg ilyen hülyeségek, hagyjál már. Bőven elég nekem ennyi, meg hát őszintén - egy ilyen lakásba most minek hangfalerdő? Nem elég, hogy a srácok éjszakáig nyomatják a trefortos csetet mindenféle kétes alakkal meg bömböltetik az mp3-at, Need for Speedet?

 

2002:

-Nem mondod Alex, hogy digitális kamerát vettél? Úristen.

-Dede, ezt kaptam Anikótól az évfordulónkra. Nagyon élem a fényképezést, sehova nem megyek mostanában gép nélkül. Nem mondom: ráköltöttem még ugyanannyit: dokkolóállomás, akksik, töltő, flashkártya - de hát legyen az embernek valami hobbija, nem?

-Hát legyen, legyen... de hát most nem azért, de valami igazi fényképezőt is vehettetek volna. Ezt nézd meg: Zenit tükörreflexes. EZ fotómasinéria a javából, az ám. Namost ott van a te géped, 2-3-4 megapixel?

-Négy.

-Négy, az. És? Véges, bármilyen jónak is számítson az. Most nagyítsd csak ki ekkorára, tiszta szemcsés meg zajos lesz az egész.

-De hát nem akarom akkorára kinagyítani, van már őszi erdős poszterünk... csak simán fényképezni kell.

-De ha mégis ki akarnád! Namost egy analóg géppel ilyen gond nincs. Ez - kérlek - ez végtelen, nagyíthatod bármeddig. Fogom a kis állványt, a záridőt akár órákig szabályozhatom - ez az igazi szabadság, ez az igazi fényképezés. A digitális fotózás amatőröknek, sőt - amatőr gyerekeknek való. Már remélem, nem haragszol, hogy ezt mondom.

 

2003:

-Figyeld meg, lepauzézom. Ott nézd meg a Leonárdó hajszálát meg a pihéket az arcán. Beszarás, nem? Öt éve is ez volt a legjobb a feszített képcsővel, most is a legjobb.

-Ko-ko-ko-kolosszális! Bár néztem mostanában ezeket a széles képernyősöket, hát kicsit meginogtam a Média Márktban...

-Na, az a kedvencem - a fogyasztók birkának nézése. 16:9-es képernyő, meg a lónak a faszát! Arra nem gondolnak, hogy a tévéadások, az összes videofilm 4:3-as? DVD-t meg biztos nem fogok venni 6000-ért per film. Most akkor cseréljem le, és nézzem a laposfejű bemondót meg a rögbivé silányított focit? Mi lesz a következő - 2,35-ös vagy még szélesebb? De persze a magyar paraszt rohan megvenni, mert nem akar lemaradni... Istenem, de nagy a Jóisten állatkertje - és még a kerítés is alacsony. Most nézd meg: kell ennél jobb? Ugye nem? Hagyjanak békén - megvettem a hangrendszert, erre vegyek új tévét is? Engem még egyszer nem szednek rá.

 

2007:

-Alexszel gondolkozunk azon, hogy beszerzünk egy GPS-t. Sokat utazunk vidékre, aztán utálunk folyton kérdezősködni - bár az való igaz, hogy vidéken mindenki nagyon szívesen segít és válaszol, megmondják a pontos időt, mindent. Megírják a Modorosblogon is. Örülnek, ha beszélgethetnek egy kicsit - túlságosan is.

-Ancsám. Na most őszintén: jártok ti annyit vidékre, hogy ez tényleg kelljen? És ennyire derogál beszélgetni a helyiekkel, ennyire el akarunk idegenedni egymástól, semmi emberközeliség? Az Alextől dildót kaptál karácsonyra, te meg guminőt neki? Na várj Ancsa, nekem van GPS-em, idehozom. Pillanat türelmedet... tessék.

-Iránytű és Magyarország-térkép? Ne bomolj, Gyuri, hihihi. Lehet, hogy igazad van.

-Persze női aggyal lehet, hogy kell a navigáció - hiszen parkolni se tudtok. Na meg az összes kisautós ezzel próbálja upgrade-elni a kocsiját, mert rájött, hogy mégse nőtt eleget tőle a farka. De hogy néz már ki a tapadókorong helye, amikor minden parkolásnál gondosan elteszi a kesztyűtartóba? Nekem majd akkor lesz, ha a kocsiba van építve, fogok itt bohóckodni.  De szerintem inkább akkor sem.

 

2009:

-Utolsó busz mikor jön, nem tudod?

-Dehogynem, várj, megnézem.

-Te is ilyen netes telefonnal baszakszol? Az igen. És mennyit fizetsz ezért?

-2000 havonta.

-Pfff... összesen?

-Nem, csak a netért, pluszban.

-C-sssssz... neked elment az eszed. Namost nézd meg ezt: ezt ingyen adták az előfizetéshez, kicsi - arra jó, amire kell: telefonálni, meg hogy elérjenek rajta. Ezt a sok baszást én nem is használom már - határidőnapló meg számológép, ilyenek.  Meg beépített kamera? Röhej. Ott van a kétéves, 8 megapixeles Nikonom - erre most álljak le a telóval bohóckodni? Figyelj: a munkahelyen ott a net. Otthon ott a net. Namost ha néha elszabadulok otthonról meg a melóból, akkor nehogymár még útközben is neteznem kelljen!

-23.20-kor indul az utolsó a Nyugatitól.

-Köszi. Akkor azt megcélzom. Namost te ezért fizettél, én meg simán kiírom magamnak az indulási időpontokat máskor - ennyi.


 

Köszönet illeti nathanp-t (Technika és a kisember) és természetesen nosferatót a szokásos közreműködésért.

196 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.18. 08:01:28

Kr.e. 40000:

-Mi ez szomszed, csak nem kobaltat keszitett?
-De bizony am, jo mi? Sokkal jobban lehet vele mamutot nyuzni, es a kardfogu tigrisek is jobban tisztelnek azota, ha erted, hogy mondom...
-Ugyan mar, ez is csak amolyan cro-magnoni uri huncutsag. Nekunk neandervolgyieknek a harmadkor ota jo volt a szakoca, ugyan miert kene valtoztatnunk? Meglasd, ez is csak amolyan egynyari divathullam lesz, mint a tuz meg a kerek...

lárvalányhaj 2010.10.18. 08:32:58

Pencium :))))))
OMG, nosztalgikus hangulatba kerültem :)

Hisztis Mirtill (törölt) 2010.10.18. 08:36:40

a 2009-es tiszta apósom xD az őrületbe tud ezzel kergetni. ma is minket hívott, hogy mondjuk meg hogy jön haza mert eltévedt kocsival, de neki nemkell internet a telefonra. :D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.18. 08:36:57

megjegyzem, ha latin ez a szó, akkor valóban pencium az ejtése:)

Dave_bloghu 2010.10.18. 08:39:39

2010:
Nagyon klassz a 92 centis plazma Ferikém. Egy médialejátszót nem tervezel?

Ugyan már, itt van 1800 dvd film kiírva, ezekben a lapozgatós mappában, meg még 700 másik divxben. Ezekkel nem tudnék mit csinálni egy kínai gagyiipléjerrel. A médiába vettem ezt a Sony dvd lejátszót, csodálatosan megy. Mondjuk az is fontos, hogy én csak minőségi TDK dvd-re írok ki mindent. Egy vaterás sráctól veszem 25Ft-ért darabját. Hihi! (Kacsint)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.10.18. 08:52:26

komondor hatvannégyes? ugyan, úri muri. nekem tökéletesen megfelel a spectrum is, arra ott a manic miner, az ant attack, a boulderdash, a rebelstar, meg egy csomó játék. méghogy floppy? ugyan már, a kazettát semmi sem übereli. kiforrott, megbízható technika.

egyébként meg: dresdencodak.com/2009/09/22/caveman-science-fiction/

Patrick Bateman 2010.10.18. 08:59:17

Ennek van egy sajátos alfaja is, a mindig rossz lóra tevő.

1992
- Na, mondtad, még szerdán, Sanyikám, hogy ideadod az új Oldfieldet, elvihetem akkor?
- Perszepersze, ki is készítettem neked, ott van a polcon, jobbra... nem ott, följebb, mondom följebb... egyenesen ránézel, na, Ancsa mindjárt a kezedbe adja.
- Kompaktlemez, vazze, hogy oda ne rohanjak... Hát, te tudod... Hát te, én még nyolcvanhatban hallgattam ezeket Münchenben, a WOM-ban, és nem tudom, nekem egyszerűen túl steril, túl digitális az egésznek a hangzása. Olyan négyszögletes. Az ember szinte hallja az egyeseket és a nullákat. Az egész egy csalás, levágják húsz kilohercz fölött, és ugyan nincs zaj, de kicsit olyan, mintha megsüketültél volna. A zene savát-borsát lúgozza ki, a dinamikatartomány meg... szóval, nekem nembejövős. Na meg mikor lesz ebből hordozható? Megvetted ezer schillingért, und? Hallgatod, itt, a nappaliban, a család meg közben vigyázzban áll? A kocsiba se tudod levinni.
Tudod, én a Minidiscre várok, a júniusi HiFi Piacban is írtak már róla. A Sony jelentette be, és én mondom neked, a kis sárgák nem szarral gurigáznak. Felvehetsz vele, feleekkora az egész, hibajavítás, kisfaszom, ez a jövő, apukám. A Betamaxot is milyen faszanyosra megcsinálták, jó, negyvenöt perc egy kazetta, de te láttad nálam, a véháes sámliról törölgeti a cipője alját, az képminőség, apafej. Két-három év, és ezeket a máriahilferes videókat kettessével fogjátok lehordani a kukába.
Ha meg igazi penge kép kell, na, akkor ott a Laserdisc. Ne mondd Krisztának, már így is elég zabos, hogy megvettem azt az Amigát, drága volt, igaz, de a péééécéééé mellett... hát, hadd ne kommentáljam, röhög a májam. Már elkezdtem félrerakni a pénzt, és szerintem november magasságában beújítok egy ilyenre. Ugyan egyelőre nincs túl sok film rá, de be fog ez indulni, azt mondják, az új szpílberg jövőre már csak ezen jön ki, a videotékák meg lehúzhatják. Na, átlököd ezt nekem kazira? Arra a krómos Maxellre pont jó, én gyakorlatilag már nem is használok normált, csak amikor az anyóséknak másolok klédermant, a metál meg, na az az igazi mókusvakítás.

rdi 2010.10.18. 09:08:11

Kiváló gyűjtemény. Volt, ahol magamra ismertem. : )
Valamelyik évjáratba befért volna még a videó vs. dvdlejátszó, illetve kazetta vs. cd és cd vs. dvd összevetése.

blueeyed333 2010.10.18. 09:27:15

lehet lesz - köszönöm!:)

scsaba1 2010.10.18. 09:27:53

@Patrick Bateman:

2007, ugyanő:

Nah, végre megjött a HD DVD lejátszóm. Itt, a Balkánon lófaszt nem lehet kapni, németből hozta egy spanom. Eredeti japán Toshiba, nem ám olyan Kínában összelegózott gagyi, amit gyereklányok raknak össze egy marék rizsért a dzsunkákon. Nem volt éppen olcsó, de nekem mindent megér a minőség. Ez lesz a jövő szabványa tesókám, meglásd. Bill Gates is ezt támogatja, és ha Microsoft valami mellé odaáll, akkor annak a sikerét biztosra lehet venni. Pl. az összes operációs rendszerük nagy siker volt, a fél világ ezeket használja.
Ja igen, a Karib tenger kalózaihoz nincs véletlenül feliratod? Lerántottam a cam-os verziót divxben, de sehol nem találok rá feliratot, ezt a köcsög amerikai angolt meg nem teljesen értem...

Hepciás 2010.10.18. 09:38:53

2020
Gyurikám mostanában olvasgatom a Modoros blogot. Buli, móka, kacagás, ilyen görbe tükör meg iyesmi. Magunkon is röhögünk, de főleg azon a sok hülyén, aki beesik az Origo-címlapról. Itt van például ez a Csirke 72, hát ez valami beszarás, amiket összehadovál.

Rendszeresen ugyanazt a blogot olvasni? Két hét múlva megszűnik az egész Ezek a blogok jönnek-mennek. A blogger becsajozik/bepasizik/bekecskézik, vagy csak talál egy normális sállást, ahol rendesen termelik a dzsídípít és nem azon a hülye interneten lazsálnak a dolgozók.

Meg aztán tuti forrásból tudom, hogy jövőre a Jobbik-LMP nagykoalíció a Szalai Annamáriával az élén betiltja az Internetet. Aztán majd szamizdatban, Mónika írógépen gépelt, indigóval másolt posztokkal meg kommentekkkel találkozgattok magánlakásokban?

totyizselé 2010.10.18. 09:39:06

Nagyon fasza a poszt, a kommentekkel együtt.
A rögbivé silányított foci klasszikus :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 09:46:46

ó, hát nem magamra ismertem? mindig a legolcsóbb nokia telefonom van. Nokia, hogy kompatibilis legyen a következővel, és olcsó, mert ha ideges vagyok, a telefont baszom oda elsőnek...

2010.10.18. 10:05:13

A szokásos duma mindig:) Az eszközöket tudni kell használni, nem végletekben gondolkodni, ennyi:)

vincere 2010.10.18. 10:15:20

ez nagyon jóóóóóóó! főleg az utolsó mondat :)
persze néha mintha magamat hallottam volna, pl. a 2009-es párbeszéd, a mai napig erősen ellenállok a telefonos netnek. a wap-ról nem is tudom, h. mi, azt is évekig hallgattam, h. miért nem használom

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.18. 10:24:48

@Patrick Bateman: az baszod, mennyire igaz, imádom ezt a dinamikatartományos fasz szöveget, meg hogy a CD levágja 20 kHz fölött. És nem, és az istennek sem tudod neki megmagyarázni, hogy felnőtt ember kb. 16kHz-ig hallja a mechanikai rezgéseket:)

detto mint a 260 millió színt "tudó" TV, amiben nem zavarja meg a lelkesedőt, hogy a szemed ennek a töredékét sem tudja:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.18. 10:27:27

@Patrick Bateman: jah, és neked mi a tapasztalatod? ugye a CD dobozhangzásán fanyalgók nem csak szerintem képeznek baromi nagy közös halmazt a leggyagyibb műanyaghangzású elektropopot/mulatóst hallgatókkal?:)

Szalonnassy Albin urfi 2010.10.18. 10:28:14

Hoppa! 2007-nel ficcen egy kibaszott nagy csusztatas. A modoros 2008-ban indult ha_jol_tevedek.
Amugy klafa.

bekbórd! 2010.10.18. 10:33:26

A helikopter tényleg kötelező jelenet :D Később a térhatású dolbiszörránd házimozi bemutatóknál is!

2010.10.18. 10:35:54

Azért nem rossz wapon lekérni vonatnak vagy busznak a menetrendjét:)
De egy wifi-s telefont ingyen wifis helyen ki lehet használni:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 10:38:57

@vészmadár (pica pica): meg akik nem tudják megmondani hány (féle) hangszert hallottak a felvételen, csak azt, hogy ez olyan szarszemét cédé felvétel...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.18. 10:40:49

@Professor Pizka: jah, az a típus, aki a trombita hangját nem tudja megkülönbözetni az oboáétól, de fanyalog:)

Hepciás 2010.10.18. 10:42:43

@Szalonnassy Albin urfi:
"Megírják a Modorosblogon is." Szerintem itt az igeidővel vitt be egy finom poént a szerző.
"megírják" vagyis 2007-ből nézve a jövőben meg fogják írni, amikor ugye már lesz modoros.
Nem azt írta, hogy "megírták". Ez ilyen Nostradamus-réteghumor, de nekem már most bejön. Van akinek csak 2011-től. Érdemes lesz visszaolvasni:-)

GERI87 2010.10.18. 10:57:23

Én csak idősebbeknél ismerek ilyet.

A legrosszabb a koravén 50-es aki még él vagy negyed évszázadot de ő MÁR nem..."én már nem szórakozok ilyesmivel, MINEK?".

És ez bármi lehet. Pl internet. mobil, mosogatógép...

Meg a női változata akit 40 év múlva úgy kell beleverni a földbe hogy most már ILLENE..na hát tudja Teri néni..
90 évesen is felásná fél Ukrajnát..és olyan szeme van mint a sasnak.
De a nyugdíjat még mindig a postás hozza.

Némelyik idővel fejlődik de csak 10 évenként.
Ha nincs unoka, rokon akkor mumifikálódik...

scsaba1 2010.10.18. 11:10:59

@vészmadár (pica pica):

Akkor neked már megint valami külön interneted van. A mulatós zene elsődleges formátuma egészen a közelmúltig a kazetta volt, mert a '89-ben az 50 dolláros valutakeretből Nickelsdorfban vásárolt kétkazettás, gyorsmásolós magnónkon csak a "kazikat" lehet lejátszani. A "cédé" úri huncutság volt, ráadásul drága is, kb. 2x drágább is a kazettánál.

Az elektronikus zene elsődleges formátuma a MP3, másodlagos a Flac.

A CD dobozhangzásán fanyalgók álatalában a bakelitlemezek irányából szoktak támadni. Az ő műfajuk a klasszikus zene, a jazz és a kultikus rockzenekarok, aminek a lényege és míves finomsága szerintük csak és kizárólag az analóg bakelit lemezeken keresztül jön át, aminek egyszerűen melegebb és emberibb hangzása van, mint a rideg CD-nek. Ja és természetesen egy kisebbfajta vagyonba kerülő csöves erősítőkön keresztül. A hangdoboz természetesen zárt kétutas rendszerű. A uborkásüveg-hangú bassreflex a proliknak való. Esetleg még elfogadható kompromisszum egy házilag épített módosított tranzisztoros Quad405 is. Ill. egy saját kezűleg épített egyutas, széles sávú hangszóróval operáló aranyozott csatlakozós hangdoboz is, ezüst kábelezéssel.

scsaba1 2010.10.18. 11:12:14

Hol a kommentem, köcsög blogmotor?

Noked-Lee 2010.10.18. 11:13:52

már csak a "fotómasinéria" kifejezésért is érdemes volt elolvasni :)

Mitya Ivanov 2010.10.18. 11:25:36

ez a poszt apámról szól, 100%-ban.
Most kezdett el gondolkozni egy digitális fényképezőn, mert "lehet, hogy nem lenne hülyeség"

Penya64 2010.10.18. 11:31:50

Azert 2002ben egy canon powershot a40 2.1 mp-s gep volt 140k szoval a 4 mega eleg vad. Es ez 2002 juniusi adat.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.18. 11:47:09

@scsaba1: ez a típus is megvan, de tőlük nem idegesít, mert legalább valami tényleg kimunkált technológia felől fikáz, ami ugyan drága és sztem nem annyival tutibb, amennyivel drágább, de nah, ez sima sznobság...

de aki Madonnát nem hallgat CD-n, mert nem adja ki a mélyeket meg a magasakat meg mert steril, az olyan, mint az a "borszakértő", akinek a finom ízlése nem terjed ki a reggeli szar lekvárostáskára, csak akkor, ha a valami sztárborász 20k froncsis borát kell lehúzni, hogy nem az igazi ám, mert... mert az igazi, nah az valami amazon alsó folyásánál alkotó borművész, aki angolnatrágyával permetezi a 3 szem szőlőjét és évente 2 palackot dob piacra

cd-r 2010.10.18. 12:13:51

@vészmadár (pica pica): szerintem ez inkább az a típus, aki a megjelenése óta minden nap meghallgatja a pink floyd - dark side of the moon albumát bakelitről, mert egy 84-es hi-fi magazinban egyszer azt olvasta, hogy mindenki azzal teszteli az új berendezéseit, amolyan sztenderd.

cd-r 2010.10.18. 12:18:57

@cd-r: ja igen, scsaba1 is kb ugyanezt írta le kicsit feljebb.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 12:19:37

@vészmadár (pica pica): froncsi? de régen hallottam ezt így.
@scsaba1: így van, néhol még most is lehet kapni kadlot karcsi kazettát (KKK)

cd-r 2010.10.18. 12:21:48

@scsaba1: van ilyen ismerős, kizárólag angol gyártmányú faburkolatos, egyenként minimum 1000 eurós értékű analóg berendezési vannak, az erősítőn 1 on/off gomb és egy hangerőpoti, merthogy az eq csak ront a hangképen, hangfalak alátüskézve, saját készítésű, homokkal feltöltött, belül üreges hangflaállványok, meg amit akarsz.

2010.10.18. 12:23:16

Jaj magamra imertem, csak azzal a különbeséggel, hogy ha rászánom magam akkor több kockával lépek előre, de csak később jövök rá végül is mit vettem.

Telónál csak akkor döbbentem rá, hogy jó telót vettem, amikor a kollégák megcsodálták. (az árakat nem ismertem, a fiam választotta, utólag derült ki, hogy fele ennyért is tudtam volna venni.

Laptop:
-Milyen az új géped anya?
-Bordó
-Mégis mit tud?
-Filmet nézek vele, nem tudod honnan töltesem le a Gomot?
-De anya ez egy VAIO, minek erre bármit letölteni?
-Azt szoktam meg.

A kamerám azért nem működött, mert 4Gb-s kártyát vettem bele, egy fél év után hivtam fel a támgatót, Kell bele kátya, van benne 4 gigás. Na ez az baj, mert csak 2 kell bele. Arról, hogy a vaku is van benne fogalmam sem volt.

MP3-ként azóta sem tudom használni, mert nem tudom, hogy a hangos könyveket hogy lehetene át buzerálni MP3-ra de nem baj, mert karácsonyra veszek magamnak Ebook readert, és abban minden van.

Videóm meg hifi meg ilyenek sosem volt. Tévém most sincs. Ellenben a gépemet 2 évente szigorúan lecserélem, a régit meg megkapják a gyerekek, még örülnek is neki.

2010.10.18. 12:25:52

@Mitya Ivanov: mondjuk annak akinek nincs otthon számítógép nem tudom mit kezd egy dig camerával?

Ernoke 2010.10.18. 12:38:43

ez én vagyok. mondjuk nálam az az oka, h annyira hülye vagyok a technikához és annyira nem érdekel, h csak jóval később fogom fel egyáltalán, mit is jelent pl. az iphone meg ilyenek, mint ahogy megjelenik. (az ipad mibenlétét konkrétan pár hete tudtam meg, igen, tudom, h ez nem vicces.)
mondjuk a zene miatt sajnálom, h ennyire analfabéta vagyok. ahhoz tényleg kéne valami jó gép vagy jó hangfal, mert így mások elmondása szerint igazítok a hangzáson, mivel otthon nem hallok semmit semmiből.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 12:50:38

@Ernoke: Én a nagyon új technikai fejleményeknél két dologtól tartok:
Az egyik, hogy mi van, ha a vakvágányra jutó megoldást választom, mert a másik szabvány fog elterjedni? Ez a veszély már pár éve nem fenyeget, mióta dobozban adják a számítógépet (laptop) azóta nem kell matekolni, hogy most mi lesz az igazi. Találkoztam emberrel, akinek a komplett gépe, a merevlemeztől kezdve a hűtőventilátorig SCSI buszon utazott. Nagyon dícsérte, de lehetett hallani a halva született szabványba ölt pénz miatti önigazolást.

A másik a brutális értékvesztés. Az egy éves technológia mindig a felébe kerül a legújabbnak. Sosem értettem a rendszeresen százezreket új számítástechnikába-mobilba ölőket.

Mitya Ivanov 2010.10.18. 12:54:33

@Frengi: mondjuk ráköti a kamerát a TV-re és ott nézi, vagy az Sd kártyát berakja a kártyaolvasós DVD-be és azon nézegeti, vagy végső esetben szól valakinek, hogy vigye el pendriveon és nyomtassa ki.
(ezeket nekem mind el kell magyaráznom még neki. Tuti, hogy hogy sosem fogja megérteni)

scsaba1 2010.10.18. 13:02:59

@Mitya Ivanov:

Egy rahedli fotóboltban a gépből kivett kártyáról is nyomtatnak közvetlenül, ráadásul elég olcsón. Tehát még pendrive-rasem kell átvenni.

scsaba1 2010.10.18. 13:05:55

@Professor Pizka:

Ezek a cuccok jelentős örömfaktorral is bírnak. Az értékvesztéssel ezt fizeted meg. Racionálisan gondolkodva senki sem venne új autót, új akármicsodát...

2010.10.18. 13:08:49

@Mitya Ivanov: rá lehet kötni a tévére? Nem mondod?
Na tudnak eszek a ruszkik.

scsaba1 2010.10.18. 13:09:56

@vészmadár (pica pica):

Csak mondjuk én még ilyennel nem találkoztam, de azért előfordulhatnak. Ha van is ilyen, akkor ez leginkább felszedett manír, mint valós tapasztalat. Életében nem hallgatta meg Madonnát bakeliton, majd CD-n, így viszonyítási alapja sincs. A CD általában audiofill körökben számít első számú közellenségnek. A DVD-Audio vagy az SACD már kis fintorgással vállalható kompromisszum...

Csigorin 2010.10.18. 13:20:36

En meg azer nem veszek netes telefont, mer felek hogy rengeteg penzembe kerul. Racsatlakozik valahova, aztan nekiall mindenfeleket tolteni.
Meg aztan minek, nem erdemes uj kutyuket venni, azokat ellopjak ugyis. Jo kis regi telo meg ha eloveszed a cigonak csak fanyalog es odebbmegy :))

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.10.18. 13:22:40

Hol vannak a tegla nagysagu walkmanek narancssarga szövet fülhallgatoval..

@Patrick Bateman:

a mindig rossz lora tevönek meg mindig menö a minidisc.

Altalaban ök vesznek radar elöre jelzöt is, valamint kirakjak a cd-t a visszapillanto ala, hogy visszaverjek a sugarakat.

es megvettek anno a huszezerjatekos videojatekot..

Ernoke 2010.10.18. 13:25:45

@Professor Pizka: hát én sajnos ezt a busz-témát sem vágom. egyáltalán semmit ezekből. néha egy-egy barátom nekifogna, h elmagyarázzon legalább valamit (legfőképpen a zenélés technikai hátterét ugyebár, amiből szép a gyakorlati tapasztalat, de az elméleti hátteret is jó lenne tudni belőle), de fél óra múlva ideges lesz a gyengeelméjűségemen, és abbahagyja. én meg még idegesebb leszek attól, h valamit nagyon akarnék megérteni, de sokadszorra is kínainak hallom.:s

mondjuk én főleg azért nem veszek új dolgokat, mert az ilyesmi nem okoz nekem örömet, és nem is használnám a funkcióit. de az is nagyon benne van, h nem is értem meg, mi mire jó benne, akkor meg minek?

bajor gizella 2010.10.18. 13:27:47

Én általában megjelenés után egy évvel szoktam arra a szintre jutni anyagilag hogy megvehessek valami nagyon újat, ez igaz telefonra, és számítástechnikai cuccokra is, bár a számtechdolgokkal inkább azért van így, mert a mac általában egy év után szokott olyan szintre kerülni az újdonságaival, hogy az használható is legyen, és ne csak a megélhetési milliomosok asztalidíszeként funkciónáló státuszszimbólumként lehessen vele számolni. A családunkban Édesanyám Párjában a késői követés a totális sötétséggel kéz a kézben jár, így ez a kettő, a felsőbbrendűséggel, és tudálékossággal kompenzálva elég súlyos lelkivilágot eredményez.
Az Imac például egyenesen kognitív diszonanciához vezette szegényt, hiszen meggyőződése hogy hülyének nézzük, mikor el próbáljuk vele hitetni hogy ehhez nincs HÁZ. Másrészről pedig tudományos előadásokat tart arról hogy ilyen szarral semmit se lehet csinálni, mi csak egész álló nap szórakozunk, múltkor is hallotta hogy röhögcsélünk valamin. És hogy olyan nincs hogy nincs ház. és punktum.
Háttértudása pont ahhoz elegendő hogy "odakattantson" a passziánszra, majd óvatlan-dobozmozgásának köszönhetően áthelyezze azt, és napokig bosszulkodjon azon, hogy mi tettük ezt vele kibaszás céljából.
Mondjuk ha ennyi lenne vele az össz gondom, boldog lennék.

Mitya Ivanov 2010.10.18. 13:28:50

@scsaba1: látom vágod a témát geccó;)
jöhetsz füvet nyírni a telekre:)

Mitya Ivanov 2010.10.18. 13:30:14

@bajor gizella:
"...napokig bosszulkodjon azon..."
ezt a szót megjegyzem és használni fogom.

scsaba1 2010.10.18. 13:31:22

@Mitya Ivanov:
Természetesen a fűnyírókhoz is értek, de azt te úgysem tudnád megfizetni. ;)

KürtiT (Tromb74) 2010.10.18. 13:32:39

Azért legtöbb esetben nem baj ha egy kis fázis késésben van az ember. Vásárlás tekintetében biztos hogy előnyös.
Nem nagyon sajnálom, hogy hajdanán nem vettem 150 ezerért 1 megapixeles kompakt digi gépet v. fél milláért LCD tévét.
Most a tablet PC és az androidos/windows mob. 7-es telefonok vannak hasonló stádiumban. Kétségtelenül remek és hasznos kütyük, de nagyjából dupla áron szerezhetők be, mint mondjuk egy év múlva. Ráadásul a felárért cserébe egy gyermekbetegségekkel küzdő szerkentyűt kaphatunk kézhez. Egyébként a legtöbb ilyen kütyü lázba hoz, plána ha kommunikációról v. szórakoztatóelektronikáról van szó, de az a tapasztalatom, hogy az első körben beleugrani szívás.

Hal Stanton 2010.10.18. 13:37:20

Én csak Évával randizom.

bajor gizella 2010.10.18. 13:37:58

@Mitya Ivanov: gen, nem a bosszankodás a megfelelő szó, mert gyerekes csíneket eszel ki, ha úgy érzi bántották.
Például kihúzza a routert, gondolva hogy nem jövünk rá, elviszi a fél kiló kenyeret a munkába, hogy ne tudjunk reggelizni( egy pékséggel szemben lakunk).
Elmegy a boltba, kérdi hogy mit hozzon, mondjuk hogy tejet, na azt direkt nem hoz. Kimossa 60 fokban a zuhanyfüggönnyel együtt a kasmír kardigánomat. Közben folyamatosan kérdezzük mi a baja, mindig semmi. Majd anyámon keresztül megüzeni hogy ha nem állíccsuk vissza a passsziánszot, akkor baj lesz.ilyesmik:)Róla is írok magamnak novellákat, hogy ne felejtsem el sose. bár egyenlőre úgy érzem ennek veszélye nem fenyeget.

cd-r 2010.10.18. 13:48:31

legkeményebb faterom, aki épp most vett valami telejen kam márkájú dvd lejátszót a lidlben (a bevált panasonic helyett), mert ezen van usb csatlakozó és hogy ezentúl pendrive-on is vihetem neki a zenéket :O (az sem szegte kedvét, mikor elmondtam neki, hogy egy pendrive nagyságrendekkel drágább, mintha kiírnám dvd-re) nem gond, a lényeg, hogy ez TÖBBET TUD.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 13:50:55

@Kacagó gerle: húszezer játékos videojátékom nekem is volt, a nyíregyi KGST piacról :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 13:53:14

@bajor gizella: engedd meg, hogy nagyrabecsülésem fejezzem ki, hogy még nem vetted foganatba a csákány nevű eszköz alkalmazását a fószer vonatkozásában :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 13:55:27

@bajor gizella: újabb nagyrabecsülés adag, ezúttal a kiköszörült gyalásó mellőzéséért :-)

Patrick Bateman 2010.10.18. 13:58:05

@vészmadár (pica pica): Jaja, ez két kategória. Van a testnevelés-földrajz szakos hifibuzi, akinek el lehet adni CD demagnetizálót, ő az, aki réz kétpennysekre állítja a hangfaltüskéket, marokkói kvarchomokot rak a Nakamichi futómű alá és hallja, hogyha a rárajzolt jeliránnyal ellentétesen van bekötve a hangfalkábel. Ő színtisztán szektás hülye, ha nem ezzel foglalkozna, akkor homeopatikus gyógyszerekkel járna körbe a rákkorházban.
Akire te utaltál, az inkább a félművelt, műszaki szakközépben végzett negyvenes kereskedelmi üzletkötő, Ohm törvényére még nagyjából emlékszik, így ő szereli föl a lakásban a potméteres villanykapcsolót, de naprakész ismeretei már nincsenek. Elolvassa a specifikációkat, fel tud köhögni néhány panelt (CD-k frekvenciatartománya, csöves erősítők hangjának melegsége, a Faroudja processzorok színkerék-effektusa, a DLP kivetítők és a screendoor-hatás stb) de ez nála szigorúan csak csajozós szöveg, alfahím státuszának kötelező technoblabla varázsigéi. Ő valójában nem szereti a zenét, nem is hallgatja, önálló véleménye nincs, minden kinyilatkoztatása olvasmányélmények féligprocesszált törmeléke.

cd-r 2010.10.18. 14:03:05

@Patrick Bateman: ez az első csoportnál is megfigyelhető. kizárólag soundról beszél, zenéről soha.

cd-r 2010.10.18. 14:03:47

@Patrick Bateman: "Ő valójában nem szereti a zenét" erre gondoltam.

cd-r 2010.10.18. 14:19:40

@Patrick Bateman: az első csoportnál láttam olyat, hogy eltávolítja az erősítő és a lemezjátszó burkolatát, mert úgy "szellősebben szól", meg "nem fogja le a burkolat a teret". az egy pillanatig sem zavarta, hogy a 3 éves gyerekét vagy az asszonyt portalanítás közben bármikor agyonvághatja a 220. ehhez a csoporthoz nagyon hasonlóak, akik összehasonlító elemzéseket végeznek wav fileokon miután azok különböző cd rippelési eljárásokon estek át, hogy kiderítsék melyik őrzi meg bitről bitre az eredeti frekvenciákat. ha megtalálták a megfelelőt, kiválasztanak egy audiofil magazinok által dícsért írható cd-t majd a végeredményt lejátsszák winampon egy alaplapi hangkártya segítségével.

Mitya Ivanov 2010.10.18. 14:27:53

@Patrick Bateman:
"a testnevelés-földrajz szakos"

azért ez magyarázatra szorul:)

lomposfarkas 2010.10.18. 14:53:52

Ááá, nagyon szimpatikus a fiatalember! Alkalomadtán magamra ismertem :) Pl. a minap olvastam valami ilyesmit: a bluray megnyerte a formátumcsatát. Erre én: hö, sose láttam ilyet, mi a lófax az a bluray?? Viszont a későn ébredő nem szükségszerűen lassú észjárású tapló, hanem nagyon is tudja mire vár. Mer ugye a jampecek sorra veszik az új teknikákat százezerért (mert KELLL!!), amit ő nevetve vesz meg tőlük egy év múlva harmadáron.
A kiváló Hifi magazinban volt valami ilyesmi: úgy tudjuk a hifi berendezésünket a legolcsóbban felújítani, hogy nem vesszük meg a legújabb készülékeket.
Amúgymeg a telefonos net fasza, csak keményen rá kéne bukni legalább negyedórát a leírásra, aztán már nem fog harapni :))

bajor gizella 2010.10.18. 14:58:24

@Professor Pizka: A kiköszörült gyalásóra egy találat volt össz-vissz. úgy vagdalózz vele:)

Styxx 2010.10.18. 15:06:58

@bajor gizella:
Posztot akarunk a tudálékos-fontoskodó-gyerekesen bosszút álló mostoháról!
posztot akarunk! posztot akarunk! posztot akarunk!:-)

2010.10.18. 15:31:29

@cd-r: van egy korosztály aki mindent kiír DVD-re, ez a mániájuk. Nem lehet meg magyarázni, hogy egy memoria kártya sem dárágább(és lényegesen kisebb helyet foglal) és többször használható, nem mert a haver 40 ft-ért hozza darabját a DVD-nek, hát az kell. Én meg otthon azzal töltöm az időmet, hogy másolom át minden hová, utána meg a DVD megy a kukába.

Úgyhogy szerintem is pendrive.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 15:44:34

@bajor gizella: esküszöm semmi közöm ahhoz az oldalhoz! A kiköszörült gyalásó katonabuzi ismerőseim szövege, az én gyalásóm jelentem a szüleimnél van, a padláson és nincs kiköszörülve!

cd-r 2010.10.18. 15:47:28

@Frengi: hehhe, asszem félreértettél, én is dvd párti vagyok, leginkább azért, mert egy pendrivera kissé nehézkes ráírni 10-12 zenei album előadóját/címét meg egy dvd lemez az pont az a méret, ami nem tud rejtélyes körülmények között eltűnni mondjuk a hűtőszekrény mögé. ezen felül azért a pendrive tényleg jóval drágább, nem is igen hallottam még olyanról, aki dvd (vagy esetleg egy nagy vincseszter) helyett pendriveok tömkelegén tárolná a dolgait. igazából egy nagy külső vincseszter lenne talán a legjobb megoldás, de nekem van egy olyan fóbiám, hogy az tönkremehet és akkor odaveszik több év "munka" árán összegeekelt zene/stb. szóval marad a dvd egyelőre. faternak meg majd viszem pendrive-on, hogy érezze a gondoskodást :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.10.18. 16:04:36

Én is ilyen tipikus kései követő vagyok, bár nem ilyen agresszív. Aminek az az előnye is megvan, hogy egy-két év után mindennek drasztikusan lemegy az ára, és addigra az ember már az igényeit is be tudja lőni, hogy miért is kellene mit.

2010.10.18. 16:14:53

@lomposfarkas: a fiatalok, akik ebbe nőttek bele, ezt szokták meg, nem ismernek mást

@cd-r:én nem vagyok DVD párti, és a memoria kártyát preferálom, mert kishelyen elfér. Gondolom a külső winchester (miért hivják így?) az externe festplatte megfelelője. Én is godnolkozom rajta, de sok helyet foglal. Vonaton, útközben nem praktikus.

terran 2010.10.18. 16:32:58

@Frengi:

A külső merevlemez nem arra van, hogy vonaton használd. Az az otthoni bázis, ha valamit a vonaton akarsz hallgatni, utazás előtt átmásolod a lejátszódra róla.

2010.10.18. 16:37:25

@terran: hát ez az, én is azt mondom

Patrick Bateman 2010.10.18. 16:43:12

@cd-r: Később aztán rádöbben az ember, hogy a DVD-nként harmincassával albumonként kiírt, iTunessel és Winamppal felindexelt, cover arttal feldíszített, ID3 tagelt és playlistekbe foglalt 22717 zeneszámot a büdös életbe nem fogja végighallgatni és a kocsi cédéjén is már karácsony óta köröz a csajod Mondsee felé, a benzinkúton vásárolt Kuschelmusik Zwei válogatáslemeze... A mi generációnk a formátumháború örök vesztese, mi voltunk, akik kidobálták először az LP-ket, majd a CD-k jöttek, mi zsákoltuk be az audiokazettákat, a videokazettákat és most majd a DVD-k kezdik meg vándorútjukat először a szülőkhöz (apus, mi már nem nagyon hallgatjuk ezeket, meg különben is megvan vinyón, de ez a Yamada, amit tavaly kaptál tőlünk, karácsonyra [igen, ez az, amit HTPC-re cseréltünk, aztán a gyerekszobában volt, de már a gyerek is pendrájvon hozza haza a letorrentett Pokémont] ez lejátssza ezeket, hallgassátok meg, biztos lesz, ami tetszik. Ők aztán őrzik őket egy ideig, de ez már a pokoltornác, a végső feledés felé vezető út utolsó homályos kanyarulata...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.18. 16:47:16

@Patrick Bateman: ámen...

jut eszembe, több száz rock-metal audio-kazetta jó áron eladó:)

Minden kedden megmosom a pöcsömet 2010.10.18. 16:51:02

Állandó változás
Az embereket folyamatosan sokkolják az állandó változásokkal. Az utcák útvonalát megváltoztatják, átnevezik, a korábban ismert környékek idegenné válnak. Ez elősegíti, hogy az idősebb emberek közérzete megromoljék, és úgy érezzék: elérkezett az idő a távozásukra. Lehetővé kell tenni, hogy üresen álljanak épületek, és fokozatosan tönkremenjenek. Ugyanilyen sorsra kell jutniuk bizonyos városrészeknek. A cél városi dzsungel létrehozása, amely depressziót okoz. Dr. Day arról is szólt, hogy bizonyos épületeket és hidakat úgy kell megépíteni, hogy azok egy idő múlva összeomoljanak. Egyre több baleset lesz nemcsak a közutakon, de a légi közlekedésben is. Mindez hozzájárul a bizonytalanság érzéséhez, ahhoz, hogy semmire sem lehet szilárdan támaszkodni. Dr. Dunegan, a visszaemlékező, evvel kapcsolatban megjegyzi: tényleg leszakadt a lakóhelye közelében több új híd az elmúlt két évtizedben. Megemlíti azt is, hogy az egyik, környékükön lévő bevásárló központ épülete egész idő alatt vibrált, miközben sok vásárló tartózkodott benne. Amikor építészeket és mérnököket kérdezett erről, azzal nyugtatták meg, hogy valójában jó, ha ily módon rezeg egy épület, mert azt jelenti, hogy rugalmas és nem merev.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 16:59:40

@vészmadár (pica pica): cserélek komolyzenére, meg orosz nylevleckékre, amelyek b oldalára apám harminc éve rockzenét vett :-)

meronem 2010.10.18. 17:15:52

@Patrick Bateman: Huhh, kedves Patrick, ez ugyanolyan jó összefoglalása a témának, mint mikor a Whitney Houston albumot elemezted. De remélem, a porszívócsövet nem használod ma este... :((

Martian (törölt) 2010.10.18. 17:35:20

@Frengi: van egy korosztály aki mindent kiír DVD-re, ez a mániájuk.

Lassú és körülményes.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 17:35:52

@vészmadár (pica pica):

Rosszul tudod, csak negyedrészben van igazad ugyanis. Csak a középkori németes latin ejtésben "ci" a "ti", klasszikus latinban sosem.

scsaba1 2010.10.18. 17:36:52

@Professor Pizka:

Meg nem mellesleg kedvelt I. Vh.-s fegyver is. Nem olyan esetlen, mint szuronyos puska. Dédapáink gyakran kézigránát+kiköszörült gyalásó kombval indultak rohamra Isonzónál.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 17:41:44

@Csigorin:

"En meg azer nem veszek netes telefont, mer felek hogy rengeteg penzembe kerul. Racsatlakozik valahova, aztan nekiall mindenfeleket tolteni."

:-)

Az első amerikai alapszintű számítógép kézikönyvben volt egy olyan vicces rész, hogy "Miért nem szeretem a számítógépet?", s abban volt egy olyan pont, hogy "Mert mindenféle kábelek jönnek ki hátulról - a végén még megráz az áram!".

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 17:44:13

@bajor gizella: ha jobban belegondolok, ma egy szép. dallamos kifejezéssel bővült szókincsed. Kiköszörült gyalásó. Woody.

gyutyka 2010.10.18. 17:45:14

@Minden kedden megmosom a pöcsömet: Ez nagyon jó.
Szerintem is valahogy így működik.

prof. Perselus Piton 2010.10.18. 17:48:27

leestem a székről...már megint :-))

de nagyon hiányolom az alapnak számító VHS-Betamax összecsapást...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 17:52:40

@prof. Perselus Piton: a vesztes formátumról mindig megtudjuk, hogxy a maga korában hatszoros felbontást, sávszélességet, amplitúdót, magnitódót, fortitudót, brinkmannúdót tudott, mint a később elterjedt konkurencia...

Patrick Bateman 2010.10.18. 17:53:24

@prof. Perselus Piton: akkor most menj vissza az elejére, és olvasd újra a hozzászólásokat. Vesződik itten a zember, és ez a hála... :)

bajor gizella 2010.10.18. 17:54:34

Nálunk a szabadeurópa rádió adásai vannak meg kazettán.
Cédén, a szokásos. A kilencvenes évek kitörölhetetlen klasszikusai a bravo-illetve bravissimo sorozatokból hiányosan bár, de elég szép számmal. "Apám és a jazz" polcon ámerikából importált fusion jazz sorozatok, melyeket aztán az idő, és tömeggyártás vonzóereje tescoban, és corában kapható klaszikus golden age 499 ft-os darabokkal dúsított fel. Természetesen mint mindenki aki akkor valaki akart lenni könyvklubozott. Jöttek a 10-es kiszerelésű komolyzenei klasszikus gyorstalpalók, amelyek arra remekül szolgáltak, hogy két sör után pianinón le lehetett utánozni a volt téeszelnöknek, és a zsírósbőrű feleségének, és akkor mindenki láthatta hogy mekkora egy sztárok vagyunk. Apám végül is mielött jogásznak állt volna, a zeneakadémiára járt-járhatott volna, ez szintén sörmennyiségtől függött.anyámmal, a zongorajáték alatt vissza kellett tartani a lélgezetünket hogy nehogy elüsse, és mivel általában elütötte, de tudtuk hol fogja, olyankor viszont erőtelejsen köhögni kellett, ami után apám megjegyezte hgoy megzavarta a zaj.
Aztán csak megvettük azt a hifit is, mert vendégségbe jött hozzánk egy, a korábbi jogi ügyek miatt elhagyni kényszerült falu képviselőtestületéből az egyik delikvens, és meglátta volna a Sanyót, amit apám a községháza házasságkötő terméből lovasított meg, már csak azért is alapon. Szóval szégyenbe nem maradhattunk ugye, gyorsan elszaladt a tüzépsetől kölcsönkérni húszezer forintot, és vett egy Sonyt, a hozzá tartozó horváth Charlie cédével együtt. Ha meghallom a jég dupla viszkivel, vagy a nézz az ég felét valmai hátközéptáji zsibbadást érzek azóta is. Az összerezzenés már elmúlt.
És akkor még egy sort se tanultam az orosz realista irodalomról.

tyberius 2010.10.18. 17:54:51

@vészmadár (pica pica): Ahá, szóval úgy kell ejteni, mint a pencametert meg a Pencagont. Mostmár értem :P

bajor gizella 2010.10.18. 18:01:48

@Professor Pizka: Bizony. Elsőre azt hittem végre nem csak nekem olyan szar a helyesírásom, illetve nem csak én küldö el kommenteket visszaolvasás nélkül, hanem te is vétettél. De nem:)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.10.18. 18:03:57

pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium pencium

Goompah 2010.10.18. 18:08:16

@Professor Pizka: Ami speciel a Betamaxra némiképp igaz is volt.

@prof. Perselus Piton: Na ugye?

prof. Perselus Piton 2010.10.18. 18:09:22

@Patrick Bateman: megyek, szerzek hamut a fejemre...kihagytam valahogy az olvasásból, de minth magam írtam volna, olyan tökéletes :-))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 18:09:59

@bajor gizella: ... most elképzeltem hat muzsikot a tekintetes jegyző úr udvarán, amint köcsögduda, ütőgardon, balalajka, trombita, tangóharmonika és doromb segítségével szomorú nótákat nyomnak. jaj nem bocsánat, ugrottam két korszakot az orosz irodalomban :-)

Patrick Bateman 2010.10.18. 18:12:25

@Professor Pizka: Rá kellett, hogy jöjjek, hogy a vesztes formátum-spleen - és egyáltalán, a technonosztalgia en bloc - voltaképp kapuzárás előtti pánik. Nagyjából az az a pont, ameddig az ember követte a változást, habzsolta a jelent és álmodta a jövőt, nagyjából-egészében életünk legboldogabb időszaka, kamaszkorunk legszebb nyara. Az első négyfejes videó, amit a közös lakásba már együtt választottunk ki Ágnessel, de az anyósék nem tudták lejátszani az LP-t, az első Funai TV, aminek a dobozára tapétát ragasztottunk, és a kisszobában kvázikomód volt, a Black Trinitron Sony, ami egy évig köszönt vissza minden nap a Centrum kirakatából, a svédországi kiküldetésen vásárolt tízkoronás turkálós dévédék spanyol felirattal, az irodában a fikusz mellett ülő rövidhajú barnának kiírt Lost in Translation, csak azért, hogy utána megkérdezhesd, hogy szerinte is a filmtörténet egyik legerotikusabb jelenete-e, mikor Bill Murray félénken végigsimítja az alvó Scarlett Johannson lábfejét...
Aztán lassacskán leszakadtunk valahol, elvész a lendület, lehagy a mozgólépcső, már nem érdekelnek ezek a dolgok. A "nem-nézek-utána"-val kezdődik, a nemtudással folytatódik, és a "nekem-már-ez-nehéz"-zel ér véget. Sokszor gondolok mostanában erre, hogy mi is olyanok leszünk-e, mint az előttünk megöregedett generáció, mi is értetlenül bolyongunk-e majd húsz év múlva egy kiismerhetetlen világban?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 18:13:15

@Blassius:

Így csak a magyar és német katolikus processzort nevezik.

OftF 2010.10.18. 18:13:16

"Akkor megkérném a kollégát kapcsolja fel a rádiót vagy mi az."

Híres építész, a kazettás! magnóra, 1992

Goompah 2010.10.18. 18:13:51

@cd-r: Meg fogsz lepődni, de az ismerősöd valamit jól tud a hangtechnikáról.

Persze nehéz megtalálni a határt a valóság és a mágia között, pl. villásdugó fordítva bedug, tömör kábel, analóg vs. digitális oszcillátor a D/A konverterhez stb. A kommentedben kissé lenézően leírt dolgok többségének van valós fizikai és akusztikai alapja, nem is kevés.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 18:16:56

Namost bajor gizellán kitört az orosz vonatfütty-realizmus, patrick bateman-en meg a pszichologizáló hátigen-stílus. hamarosan irodalmi kisszínpad is lesz? :-)

Goompah 2010.10.18. 18:17:51

@Patrick Bateman: "Sokszor gondolok mostanában erre, hogy mi is olyanok leszünk-e, mint az előttünk megöregedett generáció, mi is értetlenül bolyongunk-e majd húsz év múlva egy kiismerhetetlen világban?"

Ebben biztos lehetsz. Én ezt már tapasztalom magamon, amikor konstatálom, hogy nem érdekel az iwiw és a faszbuk, és idegesít az írásokban a faszbuk lájkoló gomb.

OftF 2010.10.18. 18:20:19

@Goompah: de a diszlájkra azért ráklikkelnél te is nem? :D

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 18:23:27

@Patrick Bateman:

"Sokszor gondolok mostanában erre, hogy mi is olyanok leszünk-e, mint az előttünk megöregedett generáció, mi is értetlenül bolyongunk-e majd húsz év múlva egy kiismerhetetlen világban?"

Na, ez teljesen emberfüggő.

Én úgy vettem meg az első mobiltelefonomat, hogy ahol laktam, ott nem is volt térerő. Így aztán amikor mobiltelefonálni akartam, beültem a kocsiba, aztán mentem kocsival fél kilométert, parkoltam, s ott boldogan tapasztalva a térerőt, diadalittasan telefonáltam. Egyébként volt vezetékes telefon is otthon, da az túl régimódinak tűnt... :-)

A másik véglet meg az az ismerős, aki végül 2007-ben adta meg magát, s vett magának mobilt, de most is úgy használja, hogy van egy kis notesza, azt előveszi, s onnan írja be a számokat, ugyanis szerinte a telefon telefonszámjegyzékének használata túl bonyolult és eleve teljesen felesleges.

Neki 2000 ft körüli értékű telefonja van, nekem meg 150 ezres. Amikor egyszer meglátta, hogy a sztereó bluetooth fejhallgatómon (50-60 ezer forint) hallgatok zenét, megkérdezte, hogy hol a vezeték, s amikor elmondtam, hogy ez vezetéknélküli technológia, azt mondta, hogy ne viccelődjek, mert ilyesmi NEM LÉTEZIK. Amikor a fejére tettem, akkor sem hitte el, azt mondta, hogy ez biztos valami trükk.

S egyidősek vagyunk: 43 évesek.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.10.18. 18:23:47

@Patrick Bateman: MiniDisc... hú az mekkora egy király dolog volt :) még 2005 körül is nyomatta a Sony ezerrel ha jól emlékszem. a Magyar Rádióban rendszeresítették... ma meg ott is pendriveon hurcolják a hanganyagot:)

Goompah 2010.10.18. 18:23:49

@Frengi: Az e-readerrel azért vigyázz. Alaposan ellenőrizd, milyen formátumokat ismer, és főleg akkor légy észnél, ha később Magyarországon árult másolásvédett könyveket is akarsz venni (Kindle problémás lehet). Én a helyedben várnék még egy évet, addigra talán tisztul a helyzet.

szcsongor 2010.10.18. 18:27:29

@tyberius: rossz példák, mert a "ti" kiejtése változik "ci"-re egyes esetekben. pl. natio -> náció
a pentameter meg a pentagon természetesen t-vel ejtendő...

bajor gizella 2010.10.18. 18:32:28

@Professor Pizka: Még egy hét ezzel a mostani melóval-természetfilm, perui életképek címmel, utómunkázása- és az őrület határára kerülök, többet fogok kommentelni mint Topo, kisszínpad nem lesz.

cd-r 2010.10.18. 18:34:22

@Goompah: tisztában vagyok vele, hogy ért a hi-fizéshez és isten ments, hogy lenézzem. szerintem inkább ő néz le engem amiért bakelit helyett wavfileokat vásárolok.

treedog 2010.10.18. 18:38:15

most mér kell fikázni a posztbeli figurát?

nézzetek meg engem, sose mentem fel az internetre (ami amúgy is a hanyatló nyugat ópiuma) és egészséges vagyok mint a makk.

öregbuksi 2010.10.18. 18:47:53

Kedves Tibor!
Ennyire bensőségesen mikor ismerkedtünk össze? Nem emlékszem a találkozás mikor és hogyanjára. Biztosan nagyon jól elszorakoztattuk egymást a különböző tecnikai újdonságok felsorolása közben. Az
asszony is teljesen igazat ad magácskának, a guminőt
kivéve meg a dildó, vagy mi a bánat a neve, csak tudnám ez miféle szerkezet lehet. Kérdeztem a havremet, teljesen tanácstalan ő is. Mi, a havrem meg én, együtt voltunk katonák, még a múlt században, na nem a Donnál, hanem Dunántúlon a 60-as években. Már akkor is szinte mindenhez értettünk, csak most sokkal jobban. Naprakészek vagyunk minden tecnikai újdonsággal szemben. A mobilon azért nem használjuk a telkönyvet mert ha, ellopják akkor kitudodik hány ilyen barom ismerősünk van mint amilyenek mi is vagyunk.
Ha erre jár nézzen be hozzánk és elbeszélgetünk a technika csodáiról.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 18:50:54

@bajor gizella:

milyen lesz? Szociális beleérzős?

...Oto, az öreg indián asszony a tűz mellett guggol. ütemesen előre-hátra himbálja magát. Közben megcsócsált galanga-levél kivonatot öklendez egy piros műanyag vödörbe. Ezt később vegyítik a guhioxogl gyümölcs levével és néhány nap erjedés után erős afrodiziákum válik belőle, amelyet Juan Balthasar, Oto nagyfia kifordított mocsáripiton bőrbe tölt, és virsli módjára kifőz. Esküvőre készül a falu és ez az ifjú pár tradicionális eledele a nászéjszaka előtt.

Snitt.

Dolores, Oto unokája a perui egyetem szerves kémia tanszékén a trópusi növények alkaloidjairól ad elő. Ő maga soha egyiket sem próbálta.

Csöcsös csajos?

Életstílus Éva járkál a dzsungiban meg az andihegycsiben és tök ari dolgokat lát?

Kaptunk pályázati pénzt és megponzorált az utazási iroda-fajta? Vagyis egy normál perui körút kézi kamerával?

Esetleg szakácsos, az obligát tengerimalac pörkölt receptje, amelyet magyar háziasszonyok csirkecombból is megpróbálhatnak?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 18:55:31

@szcsongor:

"rossz példák, mert a "ti" kiejtése változik "ci"-re egyes esetekben. pl. natio -> náció"

CSAK AZ EGYHÁZI LATINBAN változik, abban is csak a németes ejtésben, onnan a magyaros latin-ejtés is.

A klasszikus latinban a t az mindig t, i előtt is.

2010.10.18. 19:01:49

@Goompah: hát ez az, snki nincs akinek lenne, hogy megnézém, hogy kézbe fognám. Laptopot rendeltem a neten, volt már nem először láttam, de readert még sehol. A legjobb az lenne, ha otthon vennék, mert abban alapból benne van 300 könyv nagyobbak drágák, a kisebeket meg nem tudom mennyire jó lapozni.
Közben meg minden évben 3 e-bookk árát költöm el könyvekre, aminek a többséget haza sem hozom.
Azért kössz, majd figyelek.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 19:03:59

@Birca Maxval: egyik professzorom szerint "nem találtak magnetofont a Forum Romanum alatt"

Ebből két dolog következik:
1. az öregúr valószínűleg nem blu-ray tulajdonosa és eMule letöltésre sincs belökve nála egy sima linuxos gép.
2. hogy Cicero hogy mondaná? Tudja a fene.

bajor gizella 2010.10.18. 19:06:28

@Professor Pizka: travel channel. feltűnően fehér szőkahjú szingli panama jackben járja a világot, nevezetességek brit akcentussal, 14 óra anyaggal, melyből van olyan óra, ahol két mondatot vesznek fel újra, mert hogy az milyen jó mondat, annak benne kell lennie.itt olyan bravúrora kell gondolni, hogy az elöttem álló termékenységi fallikus szobrok azok aminek látszanak. hihihi.
Van benne jókora utazási irodaéletérzés is, és alapvetően szeretem ezeket a munkákat, mert van benne kihívás.-mivel az operatőr, valamiért nem szokta annak érezni.
Ezzel viszont nagyon lassan haladunk, nagyjából kész van, de tényleg olyan hogy egyhuzamban öt percnél többet ezzel a lenvászoninges bridget jonessal már nem bírok. De közel a vég.
Addig is ti szórakoztattok. Modoros smúz, jaj patrick bateman, de olyan jó vagy, és igen igen, nagyon jó volt az a jelenet. élmény veletek. stb:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 19:12:56

@bajor gizella: ezek szerint téged kell főbe lőni, ha vissza karom szerezni az irányítást a tévé felett :-)

Amikor bármilyen angolszász barom világot jár, abból mindig szánalmas film van.
Oh yeah, nice you speak English verigud!

-And now, Shadwakarmatnaputri...
-Dzsöszt koll mi Kutwinder, szahib
-Rááááááááájt, so Kutwinder will show us how to cook a peppered scorpion chappati. REally disgusting' eh?

Sadist 2010.10.18. 19:13:30

Már a pencium olvasásakor elkezdett bizseregni az agytörzsem és ment lefelé a hátamon :D

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.10.18. 19:18:13

@Goompah: Dolgoztam pár évet egy magasszintű hangtechnikával foglalkozó cégnek. Sok kellemes és hasznos élménnyel gazdagodtam, de abban igazuk van a high end-et fikázóknak, hogy 85% sznobizmus az egész, és tényleg sokan nem a zenét, hanem a hangzást keresik... Ez meg baj. Viszont voltak tök csóró zenészek, zenetanárok, akik rajongtak érte és ZENÉT hallgattak, értőn és tényleg jobb minőségben. Persze a populáris (szó szerint kommersz) zene nem minden esetben megfelelő, mivel eleve alacsonyabb igényeket elégít ki. Aki az ilyet szereti, annak tényleg felesleges az mp3-nál komolyabb formátumban bármi. A homokba állított tüskék azok szerintem is az csak illúzió részei, de a térben jól elhelyezett, jó minőségű hangfal egy profi erősítővel igazán csodákra képes. A CD <-> hanglemez vita meg könnyen eldönthető, ha ugyanazt a zenét mindkét hanghordozón meghallgatja az ember (akár kettős vakpróba-szerűen is). Röhejes, de a CD-nél sok esetben még a hanglemezről felvett kazetta is többet ad vissza. Nem húszezer herzről van szó, hanem azokról a felharmonikusokról, amelyek egy tömörítéssel tényleg elvesznek, mert túl gyenge a jel bennük, viszont benne volnának amúgy a zenében, a hangszerek természetes hangzásában.
Zenében legalább valamelyest képzett és azt tényleg élvező embereknek ugyanolyan élmény kell otthon is, mint koncerten, hangversenyen. Ha megengedheti magának, vegye. Háttérzajnak viszont tökéletesen megfelel az mp3 vagy a netes rádió.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 19:19:11

@Professor Pizka:

"egyik professzorom szerint "nem találtak magnetofont a Forum Romanum alatt""

Igen, mindenki erre hivatkozik, aki nem fogadja el, hogy Rómában nem úgy beszéltek, ahogy ő tanulta... :-)

Azonban a nyelvészet véleménye egyöntetű, senki sem vitatja, hogy a klasszikus ejtés milyen volt. Ráadásul a latinból legközelebb álló mai újlatin nyelvek és számos emlék bizonyítja is ezt.

Röviden a FONTOSABB különbségek a magyaros latin ejtés (ami egyezik a németes ejtéssel) és a klasszikus között:

ti - SOSEM "ci", mindig "ti", pl. natio = nátio
ae - SOSEM "é", mindig "áj", pl. caesar = kájszár
oe - SOSEM "ö", mindig "oj", pl. poena = pojná
c - SOSEM "c", mindig "k", pl. Cicero = Kikero
v (u) - SOSEM "v", mindig "u", pl. vis = uisz
stb.

Nadiposzi (törölt) 2010.10.18. 19:21:57

@Professor Pizka:
Az ókori latin kiejtés megfejtésében néhány szerencsés forrás segített. Olyan szövegek, amelyekben görög betűkkel fonetikusan írtak le latin szöveget. Nos ez alapján valóban a "Kikeró" a helyes, a Cicero helyett. Ez utóbbi kiejtés a középkori/koraújkori latin nyelvfejlődés eredménye. Német nyelvterületen, ill. Mo.-on kívül nem igen használják.
Szóval Maxval közel jár az igazsághoz.
Amúgy nem vagyok latin szakos, csak töris, akit folyton kínoztak vele.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 19:23:33

@Ormótlan:

Én igyekszem mindig bakelitről rippelt flac formátumban letölteni. Klasszikus zenénél tényleg van valami pici különbség ahhoz képest amikor cd-ről van berippelve az mp3.

Ha meg valamit nem találok meg flacban, akkor töltöm mp3-ban. Úgyis a fejhallgatómon hallgatom, s bár a fejhallgató kíváló minőségű (kb. 200 euró), oda kell figyelni, hogy az ember észlelje a különbséget, olyan kicsi.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 19:27:02

@Nadiposzi:

A legviccesebb az olaszos latin ejtés. Simán úgy ejtik, mintha olaszul lenne. Pl. Cicero = csicsero.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.18. 19:29:32

@Nadiposzi:

"Német nyelvterületen, ill. Mo.-on kívül nem igen használják."

Még a szláv országokban is használják. Jelenleg a latint legjobban Oroszországban használják, ugyanis az orosz orvos az orvos patikussal latinul kommunikál a recepteken, pl. az adagolást szigorúan nem oroszul adják meg egymásnak, hanem latinul.

bajor gizella 2010.10.18. 19:41:37

@Professor Pizka: Ha tudnád hogy a honi televíziózás remekei között mely gyöngyszemek köthetőek-habár elég kis részben-a nevemhez, nem a travel channeles kis extra zsebpénz melóm miatt akarnál főbe lőni:)
De nemsokára visszavásárolom az eladott lelkemet nyugi, és le fogom szólni a magamfajta karvalytőkés megélhetésit. Aztán meg gyorsban abban a percben el is fogadom a Horthy, a kormányzó című készülőben lévő Variációk a Hídemberre jellegű blu-ray mozi gyártási munkálatainak segítését, csupa szerelemből azt is, mert hát az mégis film, és hát örüljünk hogy legalább van valamai, meg majd meghúzom én is a művészet vonalát jó erős piros ceruzával, és várom hogy leessen valami, közben meg használt iphoneokkal, meg filmrendezői gyorstalpaló tanfolyamokkal kereskedem majd. Vagy inkább lőjj főbe most hogy mondod.

cd-r 2010.10.18. 19:47:18

@Ormótlan: laikusként kérdem, hogy mitől lesznek gazdagabb felharmonikusok a bakeliten vagy az arról másolt kazettán? ez kizárólag akkor lehetséges, ha maga a felvétel és a masterelés is 100%ig analóg eszközökön történik nem? azaz ha nem vagy bitrátához kötve, mint a digitális világban. vagy ez hülyeség? mármint én eddig úgy tudtam, hogy egy mastering kb úgy fest, hogy a nyersanyagot átküldik különböző számítógépes plugineken, aztán onnan jó esetben kap még valami hardveres kompressziót/eq-t azt csá. azaz hogy általában átmegy egy digitális eljáráson is. na, nem akarok ebbe jobban belebonyolódni, nem ez a megfelelő hely.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.18. 20:23:45

@Professor Pizka: én is magamra, viszont én követni se szoktam...mert minek pl. a telefonra ez meg az, ha tudom, hogy úgyse használom? egyszer volt pár hónapig kölcsönbe egy mindentudó telefon, azt is csak telefonálásra meg sms-re használtam, hiába volt rajta ez meg az.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.18. 20:26:58

@bajor gizella: nehogy főbelődd magad, a mégy egy hídember/sacra corona/honfoglalás kellene a népnek :-)

A Tyne folyó déli partja 2010.10.18. 20:32:53

@Mitya Ivanov: miért? nekem is az volt az egyik tanárom (későbbi főnököm:) meg asszem még biológia szakos is volt.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.18. 20:35:04

@cd-r: hát, én nem egyszer jártam úgy, hogy tönkrement a winchesterem. ezért sok minden bizony dvd-n van. meg külső winchesteren is, de ugye, azok is tönkremehetnek. inkább legyenek meg sok helyen.

cso zsi 2010.10.18. 20:44:29

@cd-r: Van egy pici különbség a technológiában. A bakelitre rákerülnek a nem hallható tartományok is, ami egy jó minőségű kazettáról (orsósról, hi-fi vhsről) is visszajön, míg a cd-szabvány "húsztól-húszig"-jába bele sem fog kerülni.
Rémlik valami a kvadrofon Pink Floyd lemezről? A két hátsó csatorna hangja valahol 40kHz környékén rajta volt, és a megfelelő eszközökkel dekódolni lehetett.
Most már SACD, és DVD-Audio formátumban élvezhető egy közepesnél jobb házimozin.

@Birca Maxval: Apám 30 éve volt 43. A pc-s videóvágás az nem megy neki. De tudja, mivel kell a jutúbról leszedni a videót, tud a cd-ből mp3-at grabbelni, mert bár az fm-transmitteres pendrive is jó a kocsiban zajnak, az mp3-at tudó cd-váltó mégis szebben szól.
Mindezek mellett tudja mi a bluetooth, és a telefont a pc-vel azon keresztül szinkronizálja, a kocsiban meg evidens, hogy ilyen a kihangosító.

cso zsi 2010.10.18. 20:48:32

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): A legkisebb gyermekem női nagyszülei képesek naponta mms*-t küldeni, hogy mit találtak érdekesnek a gyermek viselt dolgaiból, ha épp náluk van. Az anyós kerek 60, anyám valamivel több.

*mms (tudod, kamerás mobil, fényképezés, csatolás, címzett kikeresése, küldés. ) :)))

cd-r 2010.10.18. 20:57:58

@cso zsi: ezt értem de nem ez volt a kérdés, hanem, hogy az utómunka (mastering) során elvileg elvesznek (?) bizonyos nem hallható tartományok azzal, hogy átkerül a zene a bitráták közé szorított digitális világba. az ok, hogy a mastering sztenderd 96khz/24 bitről lebutítják az anyagot cd kompatibilis 44.1khz/16bit-re, de akkor elvileg a 24 bites wavnak ugyanúgy kéne szólnia, mint egy bakelitlemeznek, mégsem úgy szól. több mint valószínű, hogy maga az, ahogy a tű leveszi a jelet a lemezről, továbbítja az erősítőbe, stb ez az eljárás eredményezi a teltebb hangot és nem a nyersanyag. oszt lehet, hogy ez is hülyeség, na télleg befejezem, mielőtt még bannolnak.

cd-r 2010.10.18. 21:00:38

@cso zsi: a cd-re is bőven rákerülhetnek nem hallható tartományok (44.1khz-ig szól elvileg a cd).

darkmirjam 2010.10.18. 21:19:32

2010
Ja, mobil, van, de a számom ne tudom megmondani. Semmi, csak valami alap. Az volt a lényeg, hogy az aksi meddig bírja, ezzel elvagyok egy hétig, mire csipogni kezd. Mond a számod, megcsörgetlek és megleszek.

Én már csak azt várom, hogy a mostani tévénk bedögöljön. Az hétszentség, hogy újat nem veszek. Amire kíváncsiak vagyunk, megnézzük a neten, de ez a töménytelen mennyiségű szarság, amit kapunk nem kell. Csak Reni sorozata miatt, szereti nézni, meg is értem, az egész napos hajtás után, szal csak amiatt nem basztam még ki az ablakon.

Patrick Bateman 2010.10.18. 21:40:16

@cd-r: Az a mintavételezési frekvencia, de ha hiszünk Nyquistnek és Shannon-nak, akkor a reprodukálható dinamikatartomány ennek kábé a fele lesz. Legalábbis így magyaráz taki a Zárpi.

darkmirjam 2010.10.18. 21:51:23

@Patrick Bateman: Hemtom, foglalkoztam egyszer ezzel. Csak azt tudtam leszűrni, hogy aki kihallja a különbséget, annak az élet egyéb területein is nehézségei vannak. A legigazibb nyilván az, mikor a Korrs énekesnője lágy hangon közvetlenül a fülembe duruzsol. Annál már csak minden lépésnél, másolásnál szarabb lesz. Digitálisítás után már legalább nem kopik tovább.

medvedr 2010.10.18. 22:22:37

Nem értem az egészet. Leginkáb azt nem értem minek egy telefonnal fényképezni.

Goompah 2010.10.19. 00:20:37

@cd-r: Ahogy Bateman már írta, az a mintavételezési frekvencia. Annak a felét sem viszi át a CD, mert az A/D konverzió előtt elég meredek aluláteresztő szűrővel ki kell ölni mind3n olyan frekvenciát, ami nagyobb a mintavételi frekvencia felénél.

@Ormótlan: Hát, ha már az ezoterikus részét nézi az ember, akkor igaz lehet akárhány százalék is. Én ebben nem mernék állást foglalni, mert csak kettős vakteszten igazolható különbségeket lennék hajlandó elfogadni, ez meg ritka. Azért a fémtüskének és a homoknak fizikai alapja is van (rezgécsillapítás), más kérdés persze, ebből ki mennyit hall meg.

Ha a CD-t és a vinylt hasonlítod össze, akkor az baromira nem ugyanaz a hanganyag, mivel a CD-transzfer közben ált. alaposan belenyúlnak a zene lelkivilágába - jó ideje manipulálnak a hangossággal, ami az LP-korszakban annyira nem volt jellemző, de a szalagzaj csökkentése címén is durva dolgok történnek.

De a CD-vel kapcsolatban tömörítésről nem kellene beszélni, mert az nincs. Hacsak nem a downsamplingre gondolsz, amikor a mastering során használt 24bit/96kHz felbontást a végén le kell butítani 16/44.1-re.

@cso zsi: Na meg a vinyl technológia vége felé megjelentek a DMM lemezek (Direct Metal Mastering), ezeknél nem volt szalagos rögzítés, hanem egyenesen a vágógépre ment a hanganyag, ami ráadásul fémbe vágott, nem viaszba, így pre-echo sem volt. (Huh, mennyire idegesító volt, amikor 2-3 fordulattal előre hallottam a tuttit.) Ezek baromi jól tudtak szólni, el kell ismerni.

"több mint valószínű, hogy maga az, ahogy a tű leveszi a jelet a lemezről, továbbítja az erősítőbe, stb ez az eljárás eredményezi a teltebb hangot és nem a nyersanyag"

Szerintem is pontosan erről van szó. Hallgasd csak meg, hogyan "szól" egy lemezjátszó, ha nem kötöd erősítőre: bizony rezeg a kar és a tányér, de persze maga a lemez is. Ezeknek a behangolása teszi azt, hogy teltebben szól az LP.

Goompah 2010.10.19. 00:25:13

@Ormótlan: Ha meg az illető csöves erősítőt használ, akkor egyrészt nagyon nem mindegy, milyen csöbet használ, ebből a szempontből az orosz csövek voltak nagyon jók, szinte nulla mikrofóniával - ezt már akkor lehetett hallani, amikor a kézbe vett csövet megkocogtattad. Másrészt a csöveseknél van értelme annak is, milyen dobozban, milyen asztalon van az erősítő, megint csak a mikrofónia miatt.

Az persze külön téma, mennyire hallhatóak ezek a hatások, de léteznek, az biztos.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.10.19. 04:51:15

@cd-r: Persze, de mondjuk egy 69-es felvételen viszonylag nehéz a digitális technika nyomait felfedezni. :-)
@Goompah: Teljesen igaz, ha már végletesen tökéletes hangzást akarunk. De azért van egy pont, amin túl annyira elenyészőek a különbségek, hogy tényleg csak a nagyon vájtfülűeknek és nagyon sznoboknak éri meg foglalkozni vele. Alapértelmezésben az analóg technika finomabb eredményt ad - nem beszélve arról, hogy az analóg gépek bizony sokkal tartósabbak is voltak a mai diginél, bár ez minden más gépre is igaz, úgynevezett piaci előnyök okán...
Nálunk lakik egy ilyen muzeális darab: www.radiomuseum.org/r/dual_hifi_stereo_kompaktanlag_1.html aki mind a mai napig kiválóan szolgál. :-)

cd-r 2010.10.19. 07:48:28

@Patrick Bateman: @Goompah: na igen, mostmár értem, hogy miért pont 21-22khz-ig szól a cd-k zöme.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.19. 08:25:11

@Ormótlan: apám még Bécsből, a Skoda ülése alatt csempészett haza egy CD játszót, eleinte az a két cd volt hozzá, amit Bécsben vett. A mai napig teljesen jól működik. Yamaha márkájú.
Az audiofíliával az a kényes dolog, mint minden minőség-fétissel: a láncolat csak olyan minőségű, mint a leggyengébb láncszeme. És a láncszemek között a végén ott a hallgató is.

Patrick Bateman 2010.10.19. 08:32:50

@Goompah: Talán annyit még érdemes megemlíteni, hogy nagyon sokan azért hallják jobbnak a vinyl hangját, mert az LP-k nem a szabványos előerősített 775mV-os bementeten keresztül vannak az erősítőhöz kötve, hanem be van iktatva egy RIAA korrektor, ami - többek között - felerősíti a basszus tartományt, és vágja a magas hangokat (annak érdekében, hogy kompenzálja a tű és a szedő mechanikus korlátait). A sok basszust tartalmazó zenét pedig hajlamos az ember jobbnak, dinamikusabbnak hallani, ezért is építenek fiatal, lakótelepi kényszervállalkozók járműveikbe mélyládákat és basszuscsöveket. Ezek hangképe egyébként tovább javítható jégkék neonfénnyel és nonfiguratív sárkánymotívummal.

Mitya Ivanov 2010.10.19. 08:32:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): úgy értettem, hogy a (negatív) példában miért éppen testnevelés földrajz szakos van megemlítve.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.19. 08:40:24

@Patrick Bateman: Ugyanez a fúvószenekari szlengben: szégyen a tubás, de hasznos...

cso zsi 2010.10.19. 08:40:34

@Patrick Bateman: "Ezek hangképe egyébként tovább javítható jégkék neonfénnyel és nonfiguratív sárkánymotívummal."
Ha a mélyládára kerül. De ha a kocsiszekrényre kívül, akkor az 10 lóerő teljesítmény-növekedést hoz, valamint 3 km/h-t.

Az elektronika egyébként valóban rendkívül befolyásoló tényező, mert a cd-imet jobb szerettem s hi-fi-vhs-ről hallgatni (meg a kölcsönzötteket eleve arra vettem fel). Márpedig ami nem került fel a cd-re, azt nem hallhatom vissza egy másolatról sem. Lehet, hogy felhasználói hiba. :)))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.19. 09:19:39

Akkor én is modoros késői követő vagyok, pedig engem igencsak érdekelnek az újabb és újabb főleg informatikai, de az elektronikai cuccok. De mindig megvenni a legújabbat nincs sok értelme. Mondok is egy példát. Mobiltelefon. Olyan 13 éves lehettem, mikor kezdett elterjedni, akkor még csak a hűdelaza gyerekeknek volt. Engem ezért kevésbé is motivált, mint 1-1 informatikai csoda. 16 éves voltam, mikor lett. Na de kb. 18 éves koromig szinte nem is használtam. Akinek 3 évvel előttem volt, az pedig a villogáson túl évekig semmire sem tudta használni, mivel még nem terjedt el olyan szinten, hogy legyen kiket elérni. Később viszont nélkülözhetetlenné vált, és akit nem tudnak elérni, az sok mindenről lemarad.

A másik, nekünk családban még sosem volt 5.1-es hangrendszer. Ma sem érzem, hogy alapnak kéne lennie, szerintem sokan vannak ezzel hasonlóan.

Okostelefonom meg van, de nem hiszem, hogy az mindenkinek kell, van akinek egyáltalán nincs szüksége rá, 10 év múlva is lesznek belépő kategóriások.

Szóval én kimondottan modoros vagyok a téren, de próbálom különválasztani a szerintem hasznos technikai haladást a kevésbé hasznos, de trendi dolgoktól.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.19. 09:21:52

Ja és a TV-ről meg annyit, hogy szerintem az van lemaradva, aki foglalkozik vele, hogy milyen TV-je van, mert inkább a TV nézés maga megy ki szépen lassan a divatból. Persze DVD nézés céljából lehet vannak akik TV-t vesznek, de akkor már egy jó nagy monitor, az olcsóbban kijön.

2010.10.19. 10:36:32

@Patrick Bateman: én a mélynyomóról azt hittem, hogy valami nyomdatechnikai eszköz

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.10.19. 11:03:04

A posztoló itt nem azt figurázza ki, aki nem áll sorba az iPhone 4-esért az első napon - hanem azt, aki azon okoskodik, hogy mekkora értelmetlen faszság ez a sok felesleges tárgy, aztán 2 év múlva ott virít vele.

Goompah 2010.10.19. 12:08:15

@Patrick Bateman: Nem tudom, mennyire off már ez a téma, max. kimoderálnak.

Az RIAA korrektor a lemez vágásakor alkalmazott előkompenzációt "csinálta vissza". A hangszedő által kiadott jel feszültsége az amplitúdó (tű kitérése) és a frekvencia szorzatától, vagyis a tűmozgás sebességétől függ. (Ez persze csak a dinamikus és a mágneses hangszedőkre vonatkozik, a piezókra nem, ezért nem is alkalmaztak RIAA-korrektort az olcsó piezó hangszedős lemezjátszóknál.) A mély hangoknál nem lehet az egyenes átvitelhez szükséges amplitúdót alkalmazni, mert akkor átszakadna a barázda (és a tű felfüggesztése eleve nem tudna ekkora kitérést követni, a tekercs/mágnes meg kiesne a lineáris fluxusváltozás tartományából), ezért csökkentik a mélyek erősségét - a magasaknál meg a tűzaj miatt, vagyis a magas tartomány jel/zaj viszonyának javítása céljából kiemelnek.

Abban persze abszolút igazad van, hogy az egészre a tű és a hangszedő korlátai miatt volt szükség, bár a mélyek csillapítása a felvétel során azt is szolgálta, hogy a kisebb kitérés révén le rövidüljön le a játékidő.

Említésre méltó még, hogy a hangerő űtemében változó erejű kék fény az állandó fényerejű kék fénnyel szemben még tovább növeli a lejátszás dinamikáját, javítja a mély hangok frekvenciamenetét, továbbá hosszabb lesz tőle a tulaj pénisze is.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.10.19. 18:54:21

@Birca Maxval: Nekem is volt 100 eFt feletti telefonom. Ótlukkal szinkronizált címjegyzék, naptár, kutyaf..a. Örökké lefagyott.
Most nekem is 2000 ft-os telefonom van. Csak a felségem száma van benne. Aki még fontos, az a híváslistában úgyis benne van, illetve tudom a számát. A többi pedig nem számít, ha kell majd hívnak Ők.

kőleves 2010.10.19. 19:11:45

Emlékszem, amikor még olyan '95-'96 tájékán vettünk egy PC-t. A szűkebb baráti kör reakciói:
- 100 Mhz??? Pentium?! Hülye vagy?? Minek?
- 8 MB RAM?! Úristen, minek annyi?
- 1 gigás vinyó? Mit fogsz te arra pakolni, nem kell annyi hely.

Most meg ugye, na inkább hagyjuk is...

Der Beste 2010.10.19. 19:16:51

nem tudom, mi az az androidos mobil, de nem is érdekel.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.19. 19:44:51

@hajdul: na, tavaly nyáron a volt barátom kölcsönadta a mobilját, mikor hazamentem. mert az kártyafüggetlen volt, hogy bele tudjam tenni a magyar kártyát is. az is ilyen hiperszuper mindentudó telefon volt. kb. tíz percig tartott, mire egyáltalán bekapcsolt, a sok szirszartól, ami rajta volt. amit én ezerszázalék, hoy nem is használnék. nekem egy totál alap van, se net, se kamera, se mp3, és azon is van egy csomó dolog, amit nem használok. telefonálni meg lehet vele, sms-t küldeni is. azért van...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.19. 19:59:37

@Modor Tibi:
De épp ezt mondom, hogy igaza lehet az itt szidott modorosnak, hiszen az ár esésével, valamint a fontosság növekedésével(pl. mobiltelefonnál) egyre inkább a racionális kategóriába esik a cucc megvásárlása. Pl. 2000-ben egy 5.1-es méregdrága volt, sok embernek nem volt ésszerű beruházás, az hogy 2003-ban megvette, annak oka lehet az árcsökkenés. Autós navigációnál még az is szerepet játszhat, ha mondjuk alapból nem jár külföldön, aztán egy-kétszer pofára esik, hogy de jó lenne.

Szóval mondjuk ha valaki azt mondja nem kell neki mobilnet, 2 év múlva meg ott virít nála, annak igencsak ésszerű okai lehetnek, ésszerűbb mint ha valakinek most nincs szüksége rá, de azért fizeti.

@kőleves:
Hosszútávon meg rohadtul az járt jól, aki halogatta a számítógép vásárlást, mert rá 2 évre már szarra se volt jó az a Pentium 1.

cso zsi 2010.10.19. 20:04:21

@Zabalint: "nekünk családban még sosem volt 5.1-es hangrendszer. Ma sem érzem, hogy alapnak kéne lennie,"
Én mostanában a 30 éves, és régebbi felvételeket szereztem be többcsatornás verzióban. (SACD, DVD-A)
Teljesen más, persze lehet nélküle élni.
Az egyiknél a zeneszerző nyilatkozta, hogy így képzelte el a darabot.

"Persze DVD nézés céljából lehet vannak akik TV-t vesznek, de akkor már egy jó nagy monitor, az olcsóbban kijön. "
Mekkora monitort gyártanak manapság?
Tv-ből csinálnak "elegendő" méretűt. A vetítőre szavazok. :))))

2010.10.19. 20:58:02

@Modor Tibi: nem mondod?

hogy én hogy utáltam annak idején a sok bunkofonozó idiótát.
Alapból utáltak mindenkit akinek volt mobilja.
Én csendben voltam, nekem csak azért nem volt mert nem telt rá.

A tanár kollégák meg utálták azt a gyereket akinek már volt mobilja, hogy mindek az, mert a gyerekkel inkább foglalkozni kell, mesélni neki este.

Kórházba került a gyerekem, azonnal vettem neki egy mobilt, pedig csak kis csutka volt. (már amúgy is régóta nyaggatott érte, de hamar rá jött, hogy nem olyan buli az, ha az anya bárhol bármikor rá csöröghet)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.10.19. 22:57:03

Leszarom ki modoros meg ki nem, leginkább besilóznék egy liter bort.

Modor Timi 2010.10.20. 00:24:58

2010:

- Tibikém, amióta ez az idióta netes telefonod van, azóta rám se bagózol. Mindig csak a modoros meg a sok semmirekellő, újdonsült blogger haverod foglalkoztat...

- Jaj, KicsiKÉM csak felnézek egy perce.

- Persze-persze ezt már ismerem, aztán minimum egy fél óra a kedvenc oldalaidra és akkor még a modoros statisztikáiról nem is beszéltem :(

- Neeem! (Tibi elnyújt egy hosszú nemet, miközben tekintete rezzenéstelenül a telefon kijelzőjéhez tapad.)

- Hát ennél még a mobil neted is jobb volt, azt egyszerűen csak eldugtam előled és kész... (Timi pedig dacosan és sértődötten elvonul a másik szobába.)

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.20. 08:00:35

@Birca Maxval: (bocs, hogy belekotyogok, én most tanulok latint, és ci-nek tanulom)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.20. 08:10:22

@Babette_: igen, de pont ezt mondták, hogy ez a német egyházi latinból eredő magyaros latintanításnak a jellegzetessége.

tyberius 2010.10.20. 09:52:25

@szcsongor: Jó példák, mert mindegyik töve a "penta" szó, ami nem változik pencára, akárhogy toldalékoljuk. (Eredetileg a Pentium a 386, 486 mintájára 80586 lett volna, és valsz azért csináltak belőle márkanevet, hogy kitoljanak az utángyártott - AMD, Cyrix - procik piacával. Típusszámot nem lehet levédeni, márkanevet igen. Tehát a név egyértelműen az 5-ös számból származik.)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.20. 09:59:22

@tyberius: csakhogy nem az a lényeg, hogy milyen szó a töve, hanem az, hogy a magyarországon oktatott latin szerint a ti betűkapcsolat általában ci-nek ejtendő...

fellatio = felláció
natio = náció
benefitium = benefícium

mint itt egynehányan felvilágosítottak, ez csak a magyaros latinnál van így. Fene tudja, én már Cicero-t sem fogom kikeronak mondani, sorry:)

Goompah 2010.10.20. 10:51:59

@vészmadár (pica pica): És mégis fellator/fellatrix meg benefitor. Sőt nascere/natus, hogy még érdekesebb legyen.

Szóval jó lenne tovább keresni azt a magnót a Forum Romanum alatt. :D

Mitya Ivanov 2010.10.20. 10:52:13

@Der Beste: az olyan mobil, amit emberszabású robotok használnak

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.20. 11:39:31

@Goompah: jajah, de azt gondolom, itt ugyanúgy a ti betűkapcsolat az érdekes, merthogy az a fránya hangsúlytalan vagy mittoménmilyen (gyenge?) i (néha e) van benne, ami miatt a cicero nem kikeró és a circus sem kirkusz:)

rdi 2010.10.20. 12:50:13

Egyébként a posztban leírt magatartást gyönyörűen megírta már Örkény István is.

Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók!
mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm#10

lárvalányhaj 2010.10.20. 14:03:44

@vészmadár (pica pica):

Ez már az erasmusi kiejtés, a régi rómaiaknál az bizony Kikeró és kirkusz volt. Katilina laptopjában pedig Pentium volt :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.20. 22:06:17

@lárvalányhaj: hát igen, de én ezek szerint akkor egyházi latint tanultam pár évig:)

a pentium ettől függetlenül nekem is pentium, csak megjegyeztem, hogy a nálunk használatos latin ejtés szerint tulképp lehetne pencium is:)

mondani meg úgyis péhármasnak meg pénégyesnek-nek mondjuk:)

Patrick Bateman 2010.10.21. 00:17:30

@vészmadár (pica pica): Van egy elterjedt városi legenda, miszerint a Szomszédok egy epizódjában Vágási Feri promóciózta a számítógépek világának csodáit azzal a mondattal, hogy "az új Pencium processzorban már benne van az internet". Nem hiszem, hogy igaz, de voltaképp kár.

scsaba1 2010.10.21. 07:06:33

@vészmadár (pica pica):

Amikor a P4 P4 volt, akkor a processzort AMD-nek hívták... ;)

Mitya Ivanov 2010.10.21. 09:31:39

azt tudtátok, hogy a pencium szóra a google már 3. találatra ezt a posztot dobja ki?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.21. 10:23:34

@Mitya Ivanov: az semmi, ha beírod, hogy "anyósok az ágyban", kidobja a blogomat is valahol hátra, pedig sem anyós, sem ágy nincs benne:)

Viktriat 2010.10.21. 10:59:01

És az milyen már aki fm transmitteren hallgatja a zenét a lakásban is?

tyberius 2010.10.21. 11:39:07

@vészmadár (pica pica): Hát ebben különbözik a véleményünk, sztem a szótő igenis számít. Suttyó koromban én se voltam biztos benne, hogy kell ejteni, aztán eldöntöttem, hogy ha a pentából származik, akkor pentium. Végül is nem tévedtem... (egyébként az ángliusok is "sziszeró"-nak mondják Cicerót, szal ott is lehet valami anomália)

Péhármas meg pénégyes meg oké, de most már E-s és újabban G-s Pentiumok vannak (a Core 2 Duo, illetve a Core i3 alapú processzorok olcsóbb kategóriája). Az én gépemben egy Pentium Dual Core E2220 nevű processzor ketyeg, ezt sehogy se lehet rövidíteni...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.21. 14:20:56

miért számítana? épp a felhozott nascere/natum mutatja, hogy a szótő az mindegy mi, az ejtését az határozza meg, milyen környezetben van.

nátum, de náció...

Mitya Ivanov 2010.10.21. 14:37:51

@vészmadár (pica pica)@tyberius :
a vitátoknak a megoldása a klasszikus latin - vulgáris latin körül található. A klasszikus latinban a ti+magánhangzó mindig [ti] maradt, a későbbi, provinciák hatásait magán viselő és leegyszerűsödött vulgáris latinban lett belőle előbb -tsi, majd egyértelműen -ci. Ebből latin nyelvváltozatból fejlődtek ki az újlatin nyelvek, és pl egy Itáliából érkező pap a kora középkorban az egyházi latin szövegeket is "saját akcentusával" ejtette ki, ami aztán megragadt a magyar egyházi latinul beszélőkben is.

tyberius 2010.10.21. 18:24:59

@Mitya Ivanov:
Tehát történelmi szempontból érthető, hogy a klasszikus latinban (vagy a kortárs angolban) képzetlen magyar penciumot mond pentium helyett. OK, akkor nem szóltam, felejtsük el a szótőt. Viszont mivel a latin már azelőtt holt nyelv volt, hogy az Intel előállt volna a Pentium márkanévvel, ezért szerintem az ő kiejtésük az irányadó, márpedig ők is pentiumot mondanak, tehát az a helyes :)

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.21. 19:28:59

ezek a nyamvadt spanyolok meg pátiónak mondják a patio-t.

3LVW 2010.10.21. 23:44:06

@tyberius: Pentium Dual Core = DC
Pentium Core 2 Duo = C2D
Pentium Core 2 Quad = C2Q

de lehet... :)

a pékettő meg lassan a Phenom II-t jelöli...

Void Bunkoid 2011.06.02. 02:46:35

csak elkésve, most akadtam rá a posztra, de az 1998-as "mircen" besírtam, hogy MENNYIRE korhű a szöveg, az valami fantasztikus :)

blur7 2011.06.02. 10:56:57

@Void Bunkoid: "csak elkésve, most akadtam rá a posztra"
Akkor te is egy igazi kései követő vagy. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.23. 09:12:38

Attól függ, kinek mire igénye.
Én most örülök, hogy van a telefonomban navigáció, de tulajdonképp igényem nincs rá - térképpel is odatalálok, ahova megyek, Pestre pl. évi ha egyszer... Ezért vegyek 20-30-60 ezerért navit?
Ha sokat kéne, akkor már lenne.

Én inkább azokat az embereket nem értem, aki összevesznek minden szart, de nem használják.
süti beállítások módosítása