Kocsmák népe

2010/03/08. - írta: Modor Tibi

Pecséttörő-Szoció Pata barátunk hatalmas sikert kiváltó "belsős" posztja, a Panelek népe után bennünk is megfogalmazódott A Kocsma, ám nem párbeszédszerűen, és nem kifejezetten a lakótelepekre húzva. Peri kedves törzsolvasó Tanár urunk bekezdéseit idézetként kiemeltem. 

A presszó neve Margaréta, Betty, Muskátli, Hóvirág, Riviéra, Gösser, Viola, Sörtanya, Ádám, Jóhangulat és hasonlók.

Alap. És ne feledjük a pincehelyiségeknél oly' elcsépelt, de sosem unalmas, akármilyen ~Gödör, ~Pince, aztán a Hörpintő, Borpatika, Borharapó, Falatozó, Büfé (enni max. zacskós csipszet, mogyorót vagy ropit lehet) megnevezéseket. Figyelemreméltó továbbá, hogy az ivók neveinél a női nevek sokkal dominánsabbak a férfi keresztneveknél: mennyi Ilona-, Tünde-, Jutka-, Barbi-, Kata-, stb. presszó van? És általában pont a leglepukkantabb helyek nem vállalják fel a kocsma nevet - ők drinkbárok, (esz)presszók, kisvendéglők, falatozók - esetleg sörözők.

Látogassunk hát el egy átlagos talponállóba, borozóba vagy akár egy középkategóriás sörözőbe, és vegyük sorra a törzsvendégeket - persze helytől függően!

Minden kocsmában kötelező minimum egy: 

Pultosnéni, aki Magdi, Irma, Irén, Mari, Erzsike: csapos, mindenki anyukája, a beépített alkeszek mind megdugnák. Idősödő nénike, valaha szebb napokat látott, az alkoholt sem veti meg. A söröshordó cipelése miatt erős karjai vannak, már-már terminátorszerű. Általában bajszos. Az egyetemisták nagy kedvence, a haveroknak felvágnak vele, hogy mennyire ismerik őt, mert ők kurva sokat járnak a helyre.

A pultosnéni további jellemzője, hogy bárkinél jobban tud bánni a vendégekkel, még a legproblémásabbakkal is. Szükség esetén bárkit helyretesz, de ugyanígy nyújt lelkisegélyt az éppen válságos időszakát élő törzsivónak is.

 

Pultoscsaj, aki más kategória. Szakmailag nem említhető egy lapon a Pultosnénivel, de az ő jelenléte nem is erről szól. Feltehetőleg egy bonyolult kiválasztási folyamat végén került jelenlegi helyére, és a tulaj - a jelenlegi és reménybeli törzsvendégek igényeinek figyelembevételével - tette a csaphoz. Ha kezdő, akkor aranyos, lelkes és kedves - ha már sok éve csinálja, akkor gyakran már a hosszú műszakoktól, éjszakázásoktól, egyéb fizikai megpróbáltatásoktól megviselt és kiélt. A jattot a semmiért is elvárja, csapolni sose tanul meg.

Csapolási technikája: a visszavitt korsóba azonnal kezdi beleereszteni, a csap végét a sörbe lógatva, a felgyülemlett habot szépen lekanalazva, esetleg ugyanabba a pohárba leülepedés után apránként visszatöltögetve. Mindig a kívánt mennyiség alá csapol arra hivatkozva, hogy azt majd a fokozatosan eltűnő hab úgyis feltölti...

 

Pultoscsávó: a nőnemű csaposoknál sokkal ritkább, de van. Az idősebb csapos rendszerint klasszikus vendéglátós fehér köpenyben, szakszerűen méri a merőkanállal a cintányéros folyóbort.

A fiatalabbak egyben kidobóként is működnek a rosszabb megítélésű helyeken - ott, ahol egy erélyes hölgy sem tudna rendet tartani.

 

A pultoscsaj rajongótábora:

A tulajdonosok célja a pultoscsajra ácsingózó rajongótábor odaszoktatása, fogyasztásra, játékra bírása - vagyis a konzumálás, és persze ebből következően minél több borravaló kicsikarása.

A rajongótábort nehéz nem észrevenni, hiszen ezek rendszerint fiatalabb - legfeljebb negyvenes - törzsvendégek, folyton a pult melletti bárszéken foglalnak helyet, hogy szóval tarthassák a csajt. Hogy vagyonosságukat fitogtassák, jónak tartott, prémium termékeket fogyasztanak (üveges Heineken, Jägermeister) és nagyvonalúan fizetnek. Sokuknak már számlája van a helyen, és ha éppen nem a pult-férfivécé között ingáznak, akkor általában a gyümölcsautomatát kezelgetik - előtte gondosan informálódva arról, hogy éppen hogy ad a gép. A nyerőgépbe szokástól függően nagyobb címleteket tesznek, de az igazán stílusosak a személyzettel kulcsoltatják be az összeget.

Viszont a pultosokon kívül fontos szereplő még a tulaj, akit mindenki szeret és tisztel, mindenki azt a pillanatot lesi, amikor a tulaj féktelen jókedvében fizet nekik egy Hubertust vagy Napoleon brandyt.

Nem maradhat ki a tulaj haveri köre sem: ők minden nap, minden este ott lebzselnek a krimóban. Feltehetőleg üzleti szálak is összekötik őket, mert fizetni őket se nagyon látjuk: fogyasztani, játszani, a pultoslány seggét paskolgatni annál inkább.

 

A beépített alkeszek: Józsi, Sanyi. Valaha gyárban dolgoztak, ami már megszűnt (üveggyár, de főleg házgyár), vagy a tanácsnál voltak fűtők, sofőrök, kertészek, stb.

Mára mind kisnyugdíjas, az egész napját a presszóban tölti, a kutyájával, ami UV (utcai vegyes), de mindenképpen tacskó- vagy német juhász-származék.

Fehér kisfröccsöt fogyaszt, semmi mást. Legfontosabb dolga reggel nyitáskor a Blikkben a csöcsöscsaj és a sportoldal alapos átnézése. Amint ez megvan, sopánkodik, hogy már a foci sem a régi, és minderről a bunkó MLSZ tehet.

Egész nap tévét néz, parlamenti közvetítést soha, inkább a vetélkedőket nézi, amelyek feladatai számára nehezek (ló betűi keverve és hasonlók). Ha egy-egy
érdekesebb kérdés jön elő, képes órákon át történelmi leckét adni a többieknek arról, hogy miként is volt ez régen a Kádár-rendszerben (mert bizony ott minden jobb volt). Ha véletlenül hibás információi miatt felsül, akkor csak ennyit mond:

"Fiam, mit értesz te ehhez, ismertem apádat még süldő korából, nagy franc volt!".

A beépített alkesz napi 300 Ftból egész nap elvan a kocsmában. Rejtély, hogy
hogyan. Sokszor kisegít, vidéken ő fűti fel a kocsmát, aprítja a fát, záráskor ő szedi össze a poharakat, míg Magdi mosogat. Felesége sose volt.

"Hát az úgy volt, hogy amikor legény voltam, ott volt a szomszéd faluból a Kati, de hozzáment valami városi ficsúrhoz, én meg magamra maradtam. Jó ez így nekem, így halok meg, Buksival."

Ennek ellenére rejtélyesen sok nő megvolt neki a környékről.

 

Az idősebb úr: igen, ők járnak a meccsekre is. Az okoskodó, múltba révedő, lecsúszott, megkeseredett, melegítős öregurakat és szövegeiket már jól ismerjük, de ez itt a felső, általában vidámabb kategória.

Nyugalmazott könyvelők, tanárok, ügyvédek ők - saját határaikat a mai napig szigorúan betartva, méltóságukat megőrizve. A szövetzakós-inges társasággal már negyven-ötven éve lejárnak a helyre, és egy kancsó fehérbor meg pár liter szóda mellett kedélyesen elbeszélgetnek, majd időben hazaindulnak.

Közéjük tartoznak a volt tanárok: becenevük Tanár Úr, Professzor Úr, Mérnök Uram.

Valamikor technikumban tanítottak, azonban az iskola megszűnt, vagy ők nyugdíjasok lettek. A legjobb tudói mindennek, a Muskátliban ők javítják a csapot, a gépeket, az ablakokat, segítenek festeni, stb. Mindenki igyekszik jóban lenni velük, mert sok embert ismernek a városban, pláne falun ("Na, a vén Kocsis Tónit is én tanítottam, soha nem volt egy észlény, te meg Janikám, tőle örökölted azt a fene nagy tudásodat!").

Ők bort isznak, tisztán. Vörösbort, decinként. Napi 400 forintot hagynak ott Magdinál (ez 3-4 deci bor ára, mindegyikkel elvannak egy órán át). Délelőtt 11 körül érkeznek és sötétedésig tartózkodnak a helyen (télen hamarabb mennek haza emiatt). Feleségük pár éve hagyta el őket, vitte a fiúkat is. 

 

A bolond: 

Ide bármilyen szellemi fogyatékkal élő vendéget besorolhatunk, páran közülük kisebb-nagyobb testi hibával is rendelkeznek. Őket a kocsma közönsége a saját udvari bolondjukként kezeli, befogadja, szereti, segíti - másrészről tekintettel a sokéves jó kapcsolatra, szívesen viccelődik is a nyomorukon. Viccelődni persze csak nekik szabad, az esetlegesen gúnyolódó jöttment megnézheti magát!

A személyzet és a tulajdonos gyakran fogja be a bolondot könnyebb munkákra pár italért cserébe: küldöncként, pohárszedőként, hordócserélőként, takarítónak alkalmazva. 

A félkegyelműt csakis többszörösen becézett névvel illetik: Ferike, Janika, Zolika, Béluka.

 

A hajléktalan:

Vagy legalábbis megjelenését tekintve bennünk egy hajléktalan benyomását kelti. Ápolatlan, borotválatlan, zavaróan áporodott kipárolgású. Minden vagyonát kukabúvárszatyrokban hordja.

Főleg olyan borozókban lelhető fel, ahol az egy kirendelt fröccs mellett egész éjszaka zavartalanul elbóbiskolhat - extrém esetekben szivacskoktélt rendel, ami az asztalokon fellelhető italmaradékok véletlenszerű elegye.

Közöttük megfigyelhető még a visszatérő csöves - ők az éppen összetarhált pénzből csakis elvitelre vásárolnak - rendszerint kannás-petpalackos termelői bort -, hogy aztán pár óra elteltével ismét visszatérjenek a következő adagért.

Kell még szakadtmercis telepi vagány, akinek a csaja a zenegép összes mulatós zenéjét kívülről tudja. Ők általában hajnali 2-kor jönnek meg, és csak zenét hallgatnak (Notár Mary és hasonlók), míg a srácok kólát isznak, vagy kávét.

Kulcsfontosságú a zenegép slágereinek lexikális szintű tudása, idegen nyelvű (főleg angol) számoknál meggyőző rátátogás - de azt hibátlanul.

 

A vagány (aki nem mindig telepi) a wurlitzerek kulcsfelhasználója. Vagy a pultoscsajnál vált egy maréknyi ötvenest, vagy másokat próbál lehúzni egy-egy érmére. A vagány sportos: nyáron flip-flopban, háromnegyedes, műszálas nadrágban, hasitasival és ujjatlan pólóban slattyog be a kocsmába. Haját a lehető legrövidebbre nyíratja (csakis géppel, otthon) átmenettel, legalább egy fülbevalója van. Testét nonfiguratív tetoválások díszítik, télen szívesen hord eszkimókapucnis kabátot, tavasszal-ősszel pedig kapucnis pufimellényt (!) vagy pulóvert. A hiedelemmel ellentétben rendszerint nem gyurmázik.

 

Nagyon sok szubkultúra találkozása figyelhető meg a helyen. Komplett társadalomismereti doktori dolgozatok alapanyaga lehet :)

Így van. Ezt a keveréket bizonyítja a zenegépek kínálata és az este hallható dalok is. A kocsmában egymás után jön a 3+2-től a Halvány őszi rózsa, a Kárpátiától az Egy az Isten, egy a nemzet, Nótár Marytől az Aranyeső, Deák Billtől a Felszarvazottak balladája, a Belgától a Maci, a Váradi Roma Cafétól az Umbala Bumba, a NOX-tól a Százszor ölelj még, DJ Tiestótól bármi, a Bikinitől az egész Aranyalbum, Hungáriától, Flipper Öcsitől dettó, vagy a Székely Himnusz.

 

A tesó: leginkább a játék- és zenegépeket kezelgetni, valamint kávékölteményeket fogyasztani jár a kocsmába - az alkoholt nem bírja jól. A cigánynóták felcsendülésekor átmenetileg mindenki ebbe a kategóriába kerül át.

 

A szkinhed: bár külsőségekben már nem annyira divat a klasszikus bőrfejű megjelenés, a nemzetirock-blokkoknál öltözéktől, kinézettől függetlenül szinte mindenkiből előbújik a nemzetileg elkötelezett - természetesen ez a hajlandóság az elfogyasztott alkohol mennyiségével is egyenes arányban áll.

 

Az egyetemisták: képesek napokat ott tölteni, ugyanabban a ruhában a helyen. A sör az ő italuk, vagy boroskóla. Néha, vizsga vagy ZH előtt ÉS után egy-egy Unicum vagy Jägermeister.

Tipikus a diákhitel-party, ekkor mindenkit (Professzor Urat, Sanyit és Magdit is) meghívnak 1-3 Jägermeisterre, mert most lehet. Az ő lapjuk a Nemzeti Sport. Forma-1 és kosárlabda, ami őket érdekli - vagy ha foci, akkor csak nemzetközi, főleg BL vagy a spanyol bajnokság.

A kocsmában tanulnak, sakkoznak, ultiznak, bár mostanában betört ebbe a kultúrkörbe is a póker.

Általában vizsgák előtt és után, valamint órák helyett szoktak előfordulni. Két altípusuk van. A kocsmában napot elindítós: kávé-cigi-sör kombóval indul a napjuk, Magdi már előre tudja, hogy Ityi 10-re jön, készül a kávé, sőt, már viszi ki a törzshelyre nekik.

A másik altípus a bulielőtt olcsónberúgós: mielőtt az egyetemi szórakozóhelyek 350 Ft-os Gösserét iszogatná, megfelel neki előtte 6-7 210 forintos Kőbányai is, csak üssön. Közülük feltűnően sok a csocsó-, billiárd- és dartsbajnok, tehetségüket a Muskátliban fejlesztették tudássá.

Egyetemistáknál megfigyelhető még az önálló mítoszok, hagyományok teremtése, ami főleg vicces kocsmatúra-nevekben (pl. Kék túra = a hármas, kék metróvonal minden felszín alatti ivójában egy-egy kör) vagy képtelen, undorító koktélok (pl. tengeralattjáró) fogyasztásában + ivós játékokban nyilvánul meg.

 

Végül TradeMark hozzájárulása a melós kocsmalátogatókról ill. -bútorokról.

Kínálósdekk, hajnali munka előtt "feleselő" melósok koszos kantáros gatyában, öreg őszhajú-borostájú alkeszek mackóalsóba tűrt skandinávmintás pulóverrel, rombuszoszoknival vietnámi papucsban, esetleg ugrópumás tépőzáraspapucsban, szöszmöszmamuszban, tök zsíros félrefésült séróval.

Akkor vannak a nagyhangú, hasas korsósörösök, "csak egy kisfröccsre ugrottam be, Robikám"-ozó faszik, akik napjában 37-szer ugranak be arra a fröccsre, stb stb :)


 

Perinek és TradeMarknak még egyszer köszönöm szépen az alapokat és a bizonyára áldozatos, megterhelő gyűjtőmunkát.

150 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.03.08. 07:27:32

Az igazi Kocsmák Népe már korán fent van és elsőként hozzászól a "kicsi" után :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.03.08. 07:45:08

Névadáshoz: tipikus a foglalkozás, vagy vmilyen jellemző tulajdonság - pl: kedvenc focicsapat - ragadványnévként való felbukkanása. Pl: Kamionos Józsi, Gyógyszerész Sanyi, Vasasos Lacika. Személyesen kedvencem az Indián becenév, ő a kocsma cigány származású, zöldséges törzsvendége volt.

GAbica 2010.03.08. 07:54:38

Annyira tökéletes a poszt, hogy hihetetlen. Ami felmerült bennem olvasás közben, mint típus, az tuti benne van. :)

persicsbalint 2010.03.08. 08:13:02

A feleselő melós munka után két rövid gyümölcs között odaszól Magdinak: "Na, váltsál légszíves egy ötszázast!" Magdi már pakolja is ki a százasokat, amit melósunk bőszen dob be a gyümölcsgépbe....ééééés....és a három szilva már megint kimaradt.
"Nem az ez a gép Magdikám, de te annál inkább adj nekem még egy kommersz barackot!"

persicsbalint 2010.03.08. 08:13:55

Bocs, "nem ad ez a gép" az utolsó mondat első fele helyesen.

2010.03.08. 08:24:44

Nagyon jó kis írás, a világ változik, de a kocsmák népe sohasem.

Igaz, a kocsmák sem.

Van egy pár hely, ami 40 éve ugyan úgy néz ki.Rejtély, hogy hogy csinálják?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 08:28:48

Nemrégiben láttam még a távmunkás arcot is, aki nyitástól zárásig laptoppal ücsörög a krimóban. Csak én hívom távmunkásnak, fogalmam sincs amúgy, mit csinálhat a gépen.
És vannak még a helyi vállalkozó arcok, akik hivatali idejüket töltik a kocsmában, a Gumis Sanyi, például. Ha kuncsaft érkezik, akkor átszalad a műhelybe egy centirozás erejéig.

Mitya Ivanov 2010.03.08. 08:58:20

húgyszag, játékgépek csilingelése, besztondult arcok, bőrmuffok és műbőr puffok, metlakis padló

Mitya Ivanov 2010.03.08. 09:00:07

volt egy olyan időszakom, amikor ilyen helyeken végeztem szocilógiai terepmunkát résztvevő megfigyelés módszerével. Mindig bebaszás lett a vége

warrenbarton 2010.03.08. 09:08:35

Nyáron szürke munkássapka, vietnámi papucs, rövidnadrág, s mivel biciklivel jár, a meztelen felsőtestre (=sörhasra) beficcen egy láthatósági mellény. Amikor minket már kitessékelnek a Zöldfából zárás előtt pár perccel, ő még mindig kap egy-két fröccsöt.

Mixee 2010.03.08. 09:08:57

Nagyon állat, de kimaradt az, hogy minden településen (mérettől függetlenül) van Korona nevű intézmény.

Kék túra lehet a Nagyvűrad tér-Ferenc körút tengely minden kocsmáját érintő kaland is. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 09:11:24

meg a körbehugyos, meg a zöld takony.

Blackrock (törölt) 2010.03.08. 09:16:10

@Mitya Ivanov: Én meg ilyen helyeken vártam, hogy valaki szociológia terepmunka végzése közben meghívjon egy sörikére. A metlakis padló kiváló alternatívája volt még a linoleum borítás, a megfelelő helyeken már felkunkorodva.

@El Topo (Sgt. Elias): ez mekkora igazság! Kurvára bírom, amikor ezek a formák ilyen neveket adogatnak egymásnak...Gumis Sanyi, Taxis Gyuszi meg a Csokis Peti.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.08. 09:16:36

@Mixee: szerintem mindenhol van legalabb egy Lepcsos nevre hallgato presszo is.

Blackrock (törölt) 2010.03.08. 09:20:21

@Frengi: "Van egy pár hely, ami 40 éve ugyan úgy néz ki.Rejtély, hogy hogy csinálják?"

A válasz roppant egyszerű. Sehogy.:)

bekbórd! 2010.03.08. 09:21:47

Nagyon ott van a poszt. A cintányéros boron még mindig röhögök :D

bekbórd! 2010.03.08. 09:27:12

Reggelente megáll egy-két transzporter a krimó előtt, dudál, majd a hozzá tartozó melós beküldi a maradék fröccsét húzóra, elköszön, és siet is ki a kocsiba.

Mitya Ivanov 2010.03.08. 09:32:53

@Blackrock: ez konkrétan részemről azt jelentette, hogy Uranium City egyik klasszik telepi kocsmájában töltögettem ki a tippmix szelvényeket, persze először el kelett olvasni hozzá a sportfogadást, és mindig volt valaki aki úgy gondolta magáról, hogy jobban ért a külföldi focihoz, mint én. Mivel alapból barátságos vagyok, ezért mindenkivel szóba elegyedtem, és meghallgattam mindenki véleményét, még akkor is, ha az illető arc még úgy tudta, hogy Maradona Nápolyban nyomja a témát. Most nem a kokóra gondolok, hanem a focira, vágod:)
Szóval ilyen ősmetálos fazonok, telepi faszingerek osztották az észt, néha beszólt a tulaj, vagy a pultoscsaj is. Hányás ízű vörösborból itták a fröccsöt, aztán a sörröl én is átváltottam erre, meg a pultoscsaj csinált zsírosdeszkát hagymával.

Nagyon sok haverra lehetett így szert tenni, de ami a legfurcsább, mindez 12-13 éve volt és tavaly októberben a csajom megkért, hogy mutassam meg azokat a helyeket, aholy egyetemistaként megfordultam és elmentünk ide is, és 2 fószer akkor is ott volt, és úgy üdvözöltek, mintha előtte való nap léptem volna ki onnan utoljára. Hatalmas fless volt, mert aszittem, hogy minden ami egy telepi kocsmán belül történik, az nem más, mint erőltetett modoros és megjátszott jófejség, de át kellett értékelnem ezt. Persze az is lehet, hogy csak én magyarázok bele ilyen magasztos dolgokat és valójában az történt, hogy a 2 csóka pókhálósra itta a tablettás vörösborból az agyát az elmúlt 12 évben és kurvára nem állt össze nekik, hogy eltelt a 12 év.

F79 2010.03.08. 09:42:12

Ez annyira jó volt, teljesen elérzékenyültem, viszont a kommentekben említett plusztípusok nekem már nincsenek meg ( öreg vagyok?). Pécsi kocsmanév: Jobb mint otthon- presszó.

TradeMark 2010.03.08. 09:47:58

@F79: hát tesó az nem igazán presszó, hanem inkább vmi kulthely egyetemistáknak...mondjuk egyre inkább gimistáknak. elég tré hely sztem. a poszt kiváló! ez most az új kedvenc, természetesen a focistásokkal együtt:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.08. 09:49:57

Pécsett a jobb mint otthon alap:) Viszont ez valami lánc lehet, mert máshol is láttam már ezt a nevet:) Amúgy nekem még otthonról, szabadszállási időkből van egy nagyon jó kocsma-archetípusom: a tiszti klub (apu katonatiszt volt). Nah, az detto ugyanez csak kiegészítve a hadi modorosságokkal (olajoshordó-asztal, fegyvergyűjtemény a falon, tankalkatrész-mászóka a behozott gyerekeknek:)

amúgy a mai poszt hatalmas, kedvencem: ló betűi keverve:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.08. 09:53:02

@El Topo (Sgt. Elias): a zöld takony a pécsi távolsági buszpályaudrav mellett (pécsiül: parasztelosztó) erendően valami ÁFÉSZ italbolt vagy mi a kánya volt, és a színe miatt hívja mindenki zöld takonynak:) jó pozicionáltan a Hard Rák Café és az "Az Gyár kultúrkocsma" között állott félúton:)

Mitya Ivanov 2010.03.08. 09:53:12

@F79: inkább a "Hangulat" vagy a "Kiskorsó" bár ez utóbbi is inkább egyetemistáké már és nem is jártam arra vagy 10 éve, szal lehet hogy már meg is szüntek

Mitya Ivanov 2010.03.08. 09:54:18

hirtelen eszembe jutott a veszprémi "Fatehén" kocsma

persicsbalint 2010.03.08. 09:55:49

@Mitya Ivanov: A poszt nagy része veszprémi ihletésű, legalábbis az én részeim. Sport, Gesztenyés és a kicsmocsi (Hóvirág Presszó) :)

F79 2010.03.08. 09:56:26

@TradeMark: Én kb 12-13 éve jártam mindig oda, akkor még nem kulthely volt, tele volt ilyen arcokkal mint a poszt. nagyon tré helynek számított a csini jogi egyetemisták be sem tették a lábukat. Papucs? Vajon megvan még? Az is ilyen volt gimiben, lyukasórában kiugrottunk az ablakon és délelőtt tele volt a Józsi meg Sanyibácsikkal. VOlt zsíros kenyér meg indusztriál sajnos rúd.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 09:57:10

Jobb mint otthon van az Árpád hídnál is.

F79 2010.03.08. 09:58:08

@vészmadár (pica pica): Ugye hogy Jobb mint otthon:-) én is láttam máshol is, azért írtam tipikusnak. És megvan a zöld takony is, a vásárcsarnoknál, a tízemeletesekkel szemben, az volt nekem a lowest of the low.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.08. 09:58:22

Amúgy az rajtam kívül korból adódóan kinek van meg, amikor a zárjegyes cigit megbontva a pultosnál lehetett szálra cigit venni? és hogy a gyerekek feltűnés nélkül megtehessék ezt, mindig volt egy kamu fagyispult ugyanott, 3 ízzel: csoki vanília citrom:)

F79 2010.03.08. 09:59:29

@Mitya Ivanov: A hangulat még megven ( öcsém épp kocsmajárós korban van). De már nem a régi hehe, most lépek abba a korba mikor kezdem mondani hogy "Bezzeg az én időmben"

persicsbalint 2010.03.08. 10:00:27

@vészmadár (pica pica): És az megvan, hogy cigisdobozokat gyűjtenek csak a zárjegy miatt, majd eladják?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.08. 10:01:07

@F79: ez azért van, mert nem voltál kertvárosi, a mélypont a rózsadombi Ráji söröző, a gazosban eldugva egy hullámpalával fedett cigánykocsma volt, nah, az volt a kemény hely:)

a Papucs is alap, plusz ha igényeskedni akartál, akkor a Dongó vagy az Áfium:) enni pedig csakis a Flekken 2-ben, mert ott jobb a chilis bab lángossal, mint vele szemben az egyesben:)

F79 2010.03.08. 10:02:10

@vészmadár (pica pica): Én még olyanra is emlékszem, hogy különféle márkájú cigik szálanként összeválogatva egy műanyag átlátszó hengerben, mint amiben ma a nyalóka van, és abból lehetett venni. Meg arra hogy a piros Pall Mall volt a legmenőbb és az egyik nagyon menő srác a gimiből azt mondja hogy ha eléri a 200 Ft-ot a piros Pall mall ára, abbahagyja. Abbahagyta, kb 16 éves kora óta nem dohányzik.

Mitya Ivanov 2010.03.08. 10:04:29

@persicsbalint: óbaszki, ha ezt tudom:)
a Hóvirág még mindig ilyen, nagyon lepukkant, pedig gyerekkoromban anyám oda küldött le franciakrémesért. Belegondolni is rossz, hogy vágni lehetett a füstöt, és ott cukrász dolgokat is árultak és mi azt ettük.

F79 2010.03.08. 10:05:21

@vészmadár (pica pica): Ja nem, belvárosi ál-elit ( csíkos pizsamaházak, megvan?), de ez is mekkora már, hogy Pécs kertvárosban Rózsadomb. Nem jártam a Rájiban,sőt mi több itt kell hogy megtudjam hogy létezik.

F79 2010.03.08. 10:07:18

@vészmadár (pica pica): Azért hiába a belvárosiság, az Áfiumban soha nem ettem -igényeskedni mi a Kiráyl "pizzázó"-ba mentünk, lepények, pizzák ( semmiközeapizzához), aztán azt felújították és milyen hányadék fos szart csináltak belőle( "Bezzeg amikor a Krály pizzéria még...")

persicsbalint 2010.03.08. 10:08:35

@Mitya Ivanov: Cukrász dolgokat? El nem merem képzelni, főleg a tömeges szalmonella-megbetegedéss miatt :) .Ma már azért ez nagyon nincs így, de tényleg lepukkant (nem véletlenül kis Mocskos, a nagy Mocskos az Egyetem Presszó szemben a tízes alatt), ugye alapvetően van a pulttal szemben a kis rész a beépített alkeszeknek, meg egy lépcsővl feljebb a nagyobb rész az egyetemistáknak. Érdekes megoszlás, kasztrendszer figyelhető meg:D

Mitya Ivanov 2010.03.08. 10:16:35

@persicsbalint: süteményeket a 80-as évek elején- közepén lehetett ott kapni, szóval kibaszott öreg vagyok:)
Mi az egyetem preszzóval szemben laktunk, na az egy tipikus telepi kocsma, oda nagyon sokszor hívták ki a rendőröket is, messze nem volt olyan békés hely, mint a posztban leírt. Ott szombat esténként nagyon agresszívek voltak az alkeszek, minden beszólás után ment a szájkarate, és sokszor törtek sörösüveget is, azzal fenyegették egymást. És abban az időben a rendőrök mindenkit elvittek, bilincsben, vagy hátracsavart kézzel. MeÉg olyat is láttam, hogy a rendőrök a földön rugdosnak egy alkeszt, aki megpróbált ellenálni.
Éppen ezek miatt akkoriban hiányoztak onnan az egyetemisták, az idősebb urak és általában a békésebb népek. Gondolom ilyen helyzetek ma már nincsenek.

váj mí 2010.03.08. 10:22:55

@persicsbalint: Ja, azokat, mert alapvetően cukrászdák voltak (most nem éppen a szóbanforgó, de jónéhány), viszont mérték a felest és a kevertet meg a kannásat és olcsó sört. A füstöt meg vágni lehetett. Hogy visítnának ma egy ilyenen a nagy antidohányosok ;)

persicsbalint 2010.03.08. 10:23:47

@Mitya Ivanov: Akkor az még a Schönherz Zoltán utcai idők voltak, ha jól tudom. Most már eléggé nyugi van ott, a balhésabb emberek a Piros Hetesbe járnak a pokoli toronyhoz, az egyetem környékén általában nyugi van.

2010.03.08. 10:30:19

@Blackrock: Bodor Ferenc műve a Pesti presszók alapmű ebben a kérdésben.
A presszót csak az különböztette meg a kocsmától, hogy nem lehetett olyan kényelmesen könyökölni mint egy rendes kocsmában.

Rákoshegyen a templommal szemben van egy hely.Egyzser betévedtünk kutya sététáltatás ürügyén. Olyan érzésem volt, hogy visszamentem az időben 30 évet, de ez az árban és a törzsközöségben is meg mutatkozott.

A másik ilyen hely Miskolcon a Dériné, meg a Thália. Tipikus szoc reál dizájn, a sky székeken a szinház fiatal melósai kártyáznak.

Diósgyőr: Black Mici már csak után érzés.

Styxx 2010.03.08. 10:33:41

Zsírkígyó poszt. Gr. az alkotóknak. A ló betűi keverve az én szerény, beszűkült szókincsemet is meghaladták, ezért hagyom ki a keresztrejtvényeket. Mint az alapviccben:
- Józsi bácsi, igaz, hogy beszűkült a szókincse?
- Faszt!

Faszák a rendszerváltás előtti 28-as Italboltok, lepukkadt falusi és városszéli késdobálók, amikor ilyen új nevekkel kezdték a szép új világot: Párizs fényei, Monte Carlo.

Ebben a műfajban alap Tarr Sándortól A mi utcánk.
Szegény gyakorló masszív alkeszként jól megfogta a figurákat. Pl. a Misi presszó alkesz kocsmáros tulaja, Misi, amikor fájós derékkel lemegy a pince raktárba egy rekesz sörért, és ott gyorsan le is gurít egy palackkal, közben azon morfondírozik, hogy minek kell állandóan felcipelni az italt, a törzsvendégek lejöhetnének ide meginni, semmi bajuk nem lenne.

2010.03.08. 10:41:05

Zokogó majom, Zöld ász, Piros hetes, Gól stb. is jó nevek:)
A 100 folk celsiusnak van egy száma, Janka a lelkisegély. Nagyon jól mutatja be a kocsma népét :)

persicsbalint 2010.03.08. 10:43:37

@Hadrian77: Hú, kimaradt egy über modoros sportkedvelő kocsmanév: Harmadik félidő :)

Zorita 2010.03.08. 10:57:02

a szivacskoktél szót nem ismertem, csak azt, hogy szutyok

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 10:57:33

@Styxx:

Komlón volt egy ilyen vegyesbolttal egybeépített szar bányászkocsma, ahova az volt kiírva, hogy Monte Komló.:D

2010.03.08. 11:03:42

Időnként érdemes megmerítkezni ezekben a közegekben, az ember másnap más szemmel nézi a világot.

gabesz68 2010.03.08. 11:10:01

Üdv!
Temetők mellett a "hullamosó" megvolt?

2010.03.08. 11:21:35

Van itt debreceni? :) Szeptemberben voltam ott barátaimnál és elvittek sörözni egy nagyon jó kis kocsmába, tele volt Trianon és Nagy-Magyarország relikviákkal. Azt mondták, hogy amikor elfogták a cigány gyilkosságok gyanúsítottjait, azt hitték ebben a kocsmában csapott le a rendőrség. Aztán persze a valódi helyszínt is megmutatták.:)

thomasmakmusz 2010.03.08. 11:22:19

Sziasztok, Szilágyi Erzsébet fasor, Fasor Söröző, 2 szintes (linóleum padl ó műbőr-borítású puffok, lambéria), régen billiárd, 5-6 éve már csak csocsó.
Sajnos vége lesz a helynek, (megvette valaki, hogy elegánsabb helyet csináljon belőle)múlt héten búcsúztattuk Panni néni, és férje Karcsi a pultosok, rendesen ki vannak, 20 éve kb. ott élték az életüket.
Amúgy a Moszkva tér című filmben ott árulták a srácok a vonatjegyeket.
Így múlik el a világ dicsősége.

Zorita 2010.03.08. 11:22:35

@Hadrian77: ez nagyon szép gondolat :)
mondjuk én mostanában minél ritkábban. eleinte még érdekes / elgondolkodtató / vicces, most meg már baromi unalmas, hogy beülök egy italra egy rég nem látott haverral, és _borítékolható_, hogy fél órán belül ott ül mellettünk a kisnyugdíjas alkesz a panaszáradatával. ezt most már egyre nehezebben tűröm :)

Richard Lenoir 2010.03.08. 11:26:38

Még a kilencvenes évek elején a Fővárosi Önkormányzat kiadott egy kiskönyvsorozatot különböző Budapesthez kötődő témákban (hidak, fürdők, stb.), na, ennek van egy kötete a budapesti kiskocsmákról Rövidlépés címmel, az szerintem alapmű a témában. Az általam ismert kocsmák, amik a könyvben is szerepelnek, semmit sem változtak az eltelt 15-20 évben (pl. a Budafoki úti Icsa (=Italcsarnok) vagy a Mester utcai 8 Lépcsős borozó, ami szerintem a leglepattantabb az egész városban, még sosem volt gusztusom oda betérni, elég, ami kívülről látszik).

A legjobb pedig, hogy a posztban leírtak nem valami magyar sajátosságot jelentenek, hanem legalábbis kelet-európait, egyszer jártam egy lengyelországi kocsmában (lengyelül karczma), pontosan ugyanezek az arcok voltak jelen. :-)

vincere 2010.03.08. 11:43:08

ez egy nagyon alapos, szociográfiának minősülő poszt, gratulálok :)
csóró egyetemista koromban kényszerből többször leugrottunk a lakótelepi kocsmába, volt, h. a haverom kitartottjainak nézett bennünket egy fukszos telepi vagány...

Winston Smith 2010.03.08. 11:45:35

Kedvenc kocsmaneveim:
- Harmadik félidő (természetesen a stadion közelében, bár az elnevezés nem teljesen egzakt, mivel a törzsközönség a nagy része egy nulladik félidőt is beiktat a meccs előtt)
- Búfejeltő (Nyíregyházán van egy ilyen kocsma, egy utcasarkon, ahol a 41-es főút a városba érkezi. Egy szép reggelen egy elaludt ukrán kamionsofőr beleszáguldott a kocsmába és az épület felét romba döntötte. Délutánra eltakarították a romokat, és a kocsma épen maradt felében már lehetett italt kapni! Ez az igazi vevőorientáltság…)

vincere 2010.03.08. 11:46:41

@Blackrock: anyukám utolsó munkahelye egy áruház volt, a többi üzletben eladó ismerőseit úgy hívta (és hívjuk őket a mai napig), h. Táskás Évi meg Papíros Margit :)

balra 2010.03.08. 11:50:35

És mindenhol van egy Stop kocsma. Sulik közelében rendszerint.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.08. 11:55:31

@thomasmakmusz: helló - és még meddig lesz a hely? Muszáj akkor még benéznem egy utolsó pohárkára!

vincere 2010.03.08. 11:58:04

és a falusi kocsma megvan? gyerekkoromban nagymamalátogatáskor mindig félve mentünk be fagyizni, olyan arcok ültek ott

mostanában meg túrázás közben teszünk néha kitérőt az útbaeső faluba, női WC nincs is, mert a pultosnéni az egyetlen nő, de általában nagyon udvarias volt a törzsközönség, egyszer még asztalt és székeket is kihoztak nekünk a kocsma elé maguktól :)

2010.03.08. 12:16:57

@gabesz68: Búfelejtő az van a temető mellett.

thomasmakmusz 2010.03.08. 12:17:25

@Modor Tibi: 02.27-én volt a búcsúbuli, szerintem utána bezártak, de tegyél egy próbát, ha arra jársz, hátha még nyitva van egy darabig.

2010.03.08. 12:20:12

Már említettem volt, hogy én a Gyilkosban voltam csapos (Mátrakapu falatozó, árultunk kolbászt is, de azt csak egyszer vett valaki a kutyájának)

Volt a közelben egy kocsma a Hatcsecsű. (Volt egy versike is hozzá: három pna, hat csecs, 2 forint egy nagy freccs)

4TUN3 2010.03.08. 12:40:39

Hozzájárulnék a kocsmanevekhez:
+álló, (parasztelosztó mellett)
Kerék betérö,
6-3,
Orgona,
Golf,
Fapuma.

Aki tudja, hogy melyik városról beszélek, az jó nálam egy fröccsre bármelyik fent említett ojjektumban. ;)

Maxim_Isayev 2010.03.08. 12:42:10

Jobb mint otthon: Biztos azért van belőle mindenhol, mert ugyanolyan frencsájz mint a McĐonalds vagy a WassAlbert.

Gyakori névkonvenciók még:
Sport Büfé mindenhol van.
Ha falun valamerre lejt a fő utca, akkor alsó kocsma - fölső kocsma.
Közeli gyárról elnevezett, például erőmű mellett MegaWatt büfé.
Áfész italbolt számozás: 8-as kocsma. Mindegy, hogy azóta már ötször átnevezték, az akkor is az.
Kirakott fényreklám miatt mindenhol van például Amstel söröző.
Tulajdonos nevéből: Marencsák, aka Mari (Kisbéren)

Ja, és falun a kocsma mindig a templom közelében van.

Maxim_Isayev 2010.03.08. 12:45:14

Ja és van még a hidden kocsma: ahol nincs kocsma a közelben ott a helyi vegyesboltban a pénztáros külön kérés nélkül nyitja az üveges söröket, amit az arcok a bolt mellett tolnak be a kétdekás kommersz-barackkal együtt.

Női Hiszti_ 2010.03.08. 12:48:46

:) vidéken Oázis kocsma minden faluban van (gyerekkoromban, amikor nagyszülőkhöz utaztunk, ha félálomban meghallottam, hogy már az Oázisnál vagyunk, úgy megörültem, hogy megérkeztünk, aztán sosem az az Oázis volt:D)

Nemrég fedeztem fel a XIV. kerben az Oli kocsmát. nnna ott is vannak arcok, pláne, hogy a konkurencia 2 perc sétára csak simán a presszó nevet viseli. az egyikben csocsó van, a másikban biliárd. kemény hely mindkettő:))

thomasmakmusz 2010.03.08. 12:50:54

Kocsmanevek még: Bázis, Bástya

sorica123 (törölt) 2010.03.08. 13:15:53

@4TUN3: Fapuma az van Nyíregyen is. Meg Harmadik Félidő is, hogy-hogy nem a Stadion közelében, illetve az arra merőleges Garibaldi utcában. Sőt van nekünk UV-Presszó is, válogatott karikatúra-arcokkal (velünk egyidősek, de pl a múltkor egy giliszta alkatú, lukas harisnyás lány szabályosan *ráugrott* az egyik haverínára... én meg csak lestem, hogy hova lett a csaj és miért bolydult fel mindenki). Na oda csak bepasszírozódni lehet, forgalmasabb napokon meg kint áll az utcán a népség.

2010.03.08. 13:25:06

@vincere: nekem falusi kocsmával semmi bajom nem volt, általában tudták, hogy kinek a rokonai vagyunk, kérdeztek párat meg mosolyogtak:)

4TUN3 2010.03.08. 13:25:08

@sorica123: ha Nyíregyen járok, akkor összefuthatunk az ottani Fapumában, egy gömbkóla-dréher kombóra. :)
De alapvetöen arra vagyok kíváncsi, tudja-e valaki, hogy melyik város az, ahol az általam felsoroltak mindegyike megtalálható?

cd-r 2010.03.08. 13:29:20

@Maxim_Isayev: a házunkkal szemben is van egy ilyen panelgarázsból átalakított vegyesbolt. választék: kenyér, zsemle, aro konzervek, chips, sör, feles, bor. a törzsközönség évszaktól függetlenül reggel hattól este hatig masszívan ott csekkol a bolt 5 négyzetméteres sugarában. ha idegen megy arra bekussolnak és figyelnek, amúgy hangoskodnak, szotyiznak, szemetelnek de az arra haladó nőknek csak délután magasságában mernek füttyögni, sziszegni, mikor már bennevan a fejükben pár légkör. összetételüket tekintve a csöves alkesz és a telepi vagány a jellemző, kiegészítve a rikácsoló barátnőkkel, meg a szintén alkesz vegyesbolt tulajjal.

IndaMuncher 2010.03.08. 13:55:48

@Winston Smith: Wow erről nem is hallotam. :)

A Harmadik Félidő meg ugye a fősulihoz is közel van. 2 in 1.

Az megvan, hogy koli ablakából meccsnézés?
Rá lehetett a folyosóról látni a stadionra. :)

2010.03.08. 13:57:34

Ha idegen helyen vagy a kocsmába ellátogatni KÖTELEZŐ!

Egyszer közvetlenül a háború után az Istrára mentünk nyaralni. Nem volt tömeg, ami azt illeti. Voloskoban találtunk egy jó kis klimót, ahová a helybéliek jártak. Pultos néni alapból, Marica rendett tartott.

1-2 pohár után amit a helybéli muslicáknak kértünk jobban képben voltunk a háborút illetően, mint ha újságot olvatunk volna.Szerencsére sokan tudtak németül, nem voltak nehézségek.

Pazinban a piacon egy kerthelyiségben nem is kellett a helyiekkel elegyedni, mert a kép magáért beszélt:
Egy 30-35 éves katonaruhás alakot ültek körbe fiatalok, örgek, egy asztálnál. A katornát hallgatták szite szájtátva, néha felhördültek, néha röhögtek, Hári Jánosunk meg élvezte a sikert.

medvedr 2010.03.08. 14:21:02

A nem hivatalos kocsmák: a tanyavilágban az un. bögre csárdák is megértek egy misét. Kecskemét környékén a tanyában mért HP-t (és HB-t de ezt ritkábban) zománcos bögrébe öntötték ki. Azért azt használták mert azt könnyebb volt elmosni. Megállókhoz (vasút busz ) közeli tanyákban volt gyakori. Nép: a leglepukkantabb alkeszek az állattenyésztés világából. Gumicsizma és enyhe debilitás alap.

mocc 2010.03.08. 14:28:28

Ahogy olvastam a posztot, folyamatosan az Akali Borozó képe lebegett a szemem előtt. A cintányéros kimért borral, meg a pultos nénivel... aztán beúszott a környező 5-10 falu kocsmáinak képe is..szóval szerintem elég jól el lett ez találva!

mocc 2010.03.08. 14:30:09

@Frengi: Kedvenckocsmanevem a köztemetőnél jött velem szembe: Sakk-Matt

IndaMuncher 2010.03.08. 14:41:18

Többször jön elő a "Cintányéros" kifejezés. Próbáltam rákeresni, de nem találtam kielégítő magyarázatot. Milyen a cintányéros bor?

Mitya Ivanov 2010.03.08. 15:14:43

@F.house: hát az olyan izé, hogy amikor megiszol belőle egy üveggel, akkor másnap olyan, miintha cintányérokkal zajonganának a fejedben. Persze nem biztos, hogy ez a magyarázat, most csak úgy kitaláltam

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.08. 15:15:53

@El Topo (Sgt. Elias): mivel én komlón tanítok, elmondhatom, ha érdekel: az most nonstop büfé 4.00-24.00-ig:) a büfé szó legindokolatlanabb ahsználata ez szerintem, a nonstopról nem is beszélve:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.08. 15:17:58

csúcshely: Hegyhátmaróc, Zöld Pardon, málnás fröccs (2 deci fehérbor, egy deci szóda, ujjnyi málnaszörp még talán ma sem több, mint 50 forint:)

Zorita 2010.03.08. 15:29:19

@F.house: @Mitya Ivanov: szerintem az a cintányéros bor, amit úgy mernek ki, mint az oldschool fagyit, kerek fém fedővel ("cintányérral") letakart vödrökből, amik alumínium munkalappal fedett pulthoz vannak erősítve (mondjuk belülről még nem láttam ezt a pultszerkezetet, de kívülről valahogy így képzelem :) )
nem?

mocc 2010.03.08. 15:41:37

@Zzz_: így is van, merőedénynek meg valami ronda fémből készült, hosszúnyelű cuccot használnak, amit a fagyitároló oldalára akasztanak használat után :)

2010.03.08. 15:48:43

@mocc: az alumíniumból készült, ha jól tudom 1 dl hitelesített mérőpohár, hosszú a nyele hogy bele érjen az aljára is és ha odaütik valamihez nem törik el:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 16:00:31

@vészmadár (pica pica):

Akkor nyilván ismered a Rio de Könyököst is.:)

Fapuma (törölt) 2010.03.08. 16:00:52

budaorsi fuves "repter" melletti kocsma > LANDOLO - minden ertelemben igaz. es van az IGAZI kocsma nev > BUFELEJTO

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 16:04:18

@Fapuma:

Búfelejtő? Az Szentgyörgypuszta a 32-es folyamkilométer. Ott vitte el az egyik csajomat a Duna.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 16:26:29

@vincere:

Kicsit spicces volt a csaj és kifeküdt az áradó Duna partjára egy gumimatracon.:D

vincere 2010.03.08. 16:29:22

@El Topo (Sgt. Elias): és mi lett vele?? remélem, kimentetted...
micsoda életed van neked, komolyan :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 16:38:42

@vincere:

Nem voltam kéznél, a kocsmában zsugáztam.:) De a kompos látta, hogy úszik a csaj lefelé , és utánaszaladt.:)

Noked-Lee 2010.03.08. 16:41:29

ú, ez kivételesen jó poszt. tényleg minden kocsmában ők vannak :)
nagy grat!

TradeMark 2010.03.08. 16:47:40

@vészmadár (pica pica): @F79: Hangulat Presszó, Hírlap Büfé, ezek alap tahó egységek Pécsen. Nekem mondjuk nyáron a KIOSZK a kedvencem. Nincs is annál jobb hely. Szerintem iszonyatosan hangulatos a Szent István téren. És nincs olyan húgyszag, mint a Papucsban. Mondjuk zsíroskenyérért mindig oda megyünk:)))

@Mitya Ivanov: mi azt macifröccsnek ismerjük :)

Még egyetemista koromban dolgoztam egy Lapos Büfé nevű helyen. Imádtam, tele volt ezekkel az emberekkel, akikről a cikk is szól. Barcson a vasútállomás mellett található a Vakvágány eszpresszó, aztán létezik a Platános borozó, a Jóbarát csárda, Tenkes borozó, a Lugas, Nektár presszó, Csúcsos büfé(tornyos a teteje), Nyírfa csárda.
Ezen kívül falvakban van az a tendencia, hogy az Italboltot hívják kocsmának, a kocsmát meg presszónak. Lehetőség szerint kiskocsma-nagykocsma-kispresszóként említik őket:)))
egyik kedvenc témám...
valaki esetleg ismer tipikus piákat? Pl itt az alkesz nők és a fiatalabb csajok nyomatják a kevert-mirinda kombót, vagy az édesszájú alkeszok a fehérbor-szprájt (aka tökfőzelék), fehérbor-traubi és a fehérbor-fanta koktélokat.
aztán vannak az alap sörös "koktélok" is...radler, sör-fantavadmálna, dízel (sör-kóla)
meleg nyári napokon, ha nem akarunk sörözni délután, akkor nagy pohárba kérünk fele almalét, fele szódát..almafröccs:))

migueldiez 2010.03.08. 16:49:40

Gárdonyban van a vasútállomásnál, a Szimpátia borozó - vagy talán "borkoccintó"?
(Amúgy meg most mertem csak végigolvasni az egészet a kommentekkel, mert már senki sincs bent - végig röhögtem, napközben ez nem lehetett volna.)

Fapuma (törölt) 2010.03.08. 16:53:52

volt egy kemeny alkesz kollegam, hubi-sorben utazott, a sor mindeg felgyulemlett a hubi meg soha sem volt eleg, majzsugorban halt meg a szerencsetlen... mondjuk mindent meg is tett ennek erdekeben, de akkor is sajnaltam...

O tipikusan az aki azert dohanyzik, hogy osszemenjen a tudeje, hogy legyen hely a majanak, mar ha erted hogy mondom.

Fapuma (törölt) 2010.03.08. 16:58:39

@Frengi: Már említettem volt, hogy én a Gyilkosban voltam csapos (Mátrakapu falatozó, árultunk kolbászt is, de azt csak egyszer vett valaki a kutyájának)

Volt a közelben egy kocsma a Hatcsecsű.

ez Gyongyos, nem?

goba 2010.03.08. 17:04:48

@4TUN3: Hajrá Zegiek :)Jó volt olvasni.

migueldiez 2010.03.08. 17:13:36

Piliscsabán az egyetemtöl nem messz van aNyirfa sörözö, közismertebb nevén Jenö, ott van egy házaspár, aki uzemelteti a cuccost. A néni ilyen Bundesliga-frizura, nagyon komoly, emberröl meg csak egy sztori, egyszer megfáztam, nem akartam nagyon sörözni, mondok, eg teát kérnék szépen, Gondolta, Garzon tea legalább van, kiválú az, forró viz, kész, jó az. Nem várok ilyen teaházas választékot, "A Himalája szellöje" meg ilyenek.

Bögrét a csóka megtölti vizzel, be a mikroba, nem várja meg mig felforr - elég ha forró valamennyire - bele a filter, már akartam megköszönni, de még jött az izestés, olyan hat(!) kanál cukor, plusz - eddig olyat kétharmadig lehetett a bögrében a cucc) rátöltött csurig Olympos citromlevet (gondolom, mert az a jó, ha "jó citromos"),
Teát, ott, soha többet.

migueldiez 2010.03.08. 17:14:36

(az elgépelésekért elnézést)

TradeMark 2010.03.08. 17:16:25

Moncsi büfét kihagytam:))) sültkolbász, hurka, VIMPY, hoDDog, Gordon Blue és hambi is kapható:D haverom csinálja...kurvára elit, ha értitek, hogy mondom. Mostanában törzshelyünk a Club 101 is. Azért lett az a neve, mert egyszer megkérdezték a tulajtól, h mi lesz a neve, mert már 100 kocsma van Barcson...erre meg ő mondta, hogy akkor bazmeg ez lesz a 101-edik...Club 101 és kész:D

bacpenszer 2010.03.08. 17:27:21

Kocsmanevekhez egy kis saját gyűjtés innen-onnan:
Pléhtehén
Pótkerék csárda
Garázs büfé
Big Daddy Laca bisztró
Kék Bagoly
Kaktusz Ranch (63-as főút mellett kb a semmi közepén)
Fekete Tulipán (ide egyszer bementünk, pincekocsma, olcsó vizezett sör, legalább 5 helyen kiégetett abrosz minden asztalon)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 17:28:37

@TradeMark:

Mondjuk ezek közül a radler nem az ördög műve. Praktikus dolog az, amikor az ember nyáron 35 fokban szaladgál egész nap, és nem lehet állandóan inni, mert akkor a sok pisálással megy el az idő, és nem haladunk a melóval. Ilyenkor este iszonyat jó tud lenni egy hideg radler.
Egy tanácsot fogadjatok meg! Ausztriában úgy kell kérni, hogy natur radler, mert ha nem teszitek hozzá hangsúlyosan a natur-t, akkor automatikusan ezzel az almdudler nevű borzalommal töltik föl, és azt az ellenségemnek se kívánnám.

2010.03.08. 17:38:55

@El Topo (Sgt. Elias): pedig a reklámban is az volt régen, hogy ha Almdudlert nem kapok, már itt sem vagyok:) Na igaz ami igaz, külön külön jó mindegyik. Germánéknál régebben ment a kóla sör összeöntés is, nem tudom van-e még, de brrrr.....

2010.03.08. 17:41:39

@Hadrian77: sprájtot öntenek bele, de nem sokat, csak egy picit, megkóstoltam, mert voltak fenntartásaim, egészen jó volt.

2010.03.08. 17:47:11

Zengővárkonyban: a egy ház egyik fele Polgármesteri hivatal a másik kocsma.

sehol nem jogos ennyire a kocsmahivatal megnevezés - itt nem modorosság, hanem tény.

2010.03.08. 18:00:12

Győrben volt a Mini söröző amit pár éve elbontottak, anno amikor fater vitt haza az óvodából mindig itt álltunk egy kicsit pihenni, kellemes hely volt, a háború előtt Hitler sörözőnek hívták:)
Említhetem még a Művész presszót és a Szőlőfürt borozót, mindkettő a 80-as években egész korrekt hely volt, de mára már nagyon lecsúszott és az APEH is időnként bezárja. Amikor utoljára az utóbbiban voltunk fröccsözni, utána három napig rosszul voltunk a bortól.

A Matrózt viszont ajánlhatom mindenkinek! Két helyiségből áll, az egyik söntés és talponállós italozós rész, a másikban van pár asztal kockás abrosszal és enni lehet. Halászléjük egészen kiváló fröccsel, mert a boruk is iható!:)

2010.03.08. 18:27:57

@Fapuma: igen Gyöngyös, de hát ez nem mostanában volt.

Van ott egy hely, a Viztorony büfé. Itt nincsenek személyes tapasztalataim, mert az nem fehér embernek való vidék, de a férjem járt ott 1x.

Miért,miért? Kirendelésben, védőként, helyszini tárgyaláson - akkor még a kommandósok nem voltak kitalálva, mégis davajgitáros rendőrök zárták le a környéket - az asztalok itt le voltak betonozva. Persze a "tárgyalás alatt a kiszolgálás szünetelt, de a tulaj ott volt. Szegény férjem, hogy jobban teljen az idő, valahányszor bevitték a védencét (hogy hol állt az I.r. vádlott, hol a IIr, hol állt a sértett, ki merre lépett, stb.stb. egy ilyen helyszini tárgyalás dögunalom, ha nincs motiváció) mindig kért egy stampedli unikumot. A végén fieztésnél a kocsmáros azt modnta, hagyja csak, egész déletlőtt ennyi volt az összes forgalmam.

Erzsebet 2010.03.08. 18:52:21

Még az alkesz csajokról keveset írtatok. Ők is megérnének egy posztot. Nálunk a lakótelepen sok van belőlük. Itt a garázsboltoknak meg van a törzsgárdája. Én utálom a részegeket, de évekig lejárogattam szódavízért. A boltot már régen bezárták.A legkirívóbb eset az volt, reggel 8h körül, Klárika az újságosnő merev részeg volt. Már említettem, hogy ő nyerte el a Mrs. Bányarém címet a Kocsonyafesztiválon. Hősnőnk rajtam a vevőn kívül egyedüli nő volt a boltban. Mit ad I-ten egyszer csak felkapta a szoknyáját. Három lerobbant alkez vénember bevonszolta a raktárba. Mondanom sem kell, hogy mi történt. Némelyik kocsma kuplerájnak is beillik.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.08. 19:10:18

Hiánypótló a poszt, és nagyon jó lett!
Vannak olyan kocsmanevek, amik jól kihasználják a környezet adta lehetőségeket, pl. Gödöllőn az egyetem mellett a 8-as előadó, vagy Makón (?) a focipálya mellett a Harmadik félidő...

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.08. 19:14:27

@Hadrian77: Németországban időző barátomtól tudom, hogy van. Diesel a becsületes neve.

2010.03.08. 19:23:26

A macifröccshöz annyit, hogy nagyapám a saját termésű vörösborba öntött mindig egy ujjnyi szörpöt, hogy a savasságából elvegyen:)

2010.03.08. 19:59:30

Csodálatos poszt, hogy ne mondjam, hiánypótló darab, kötelező olvasmány a téma iránt érdeklődőknek.

DE! Tibi, a kocsmai archetípusok közül az "Edző bá", az smafu? Egykoron szebb napokat látott, fiatal korában valamilyen sportot versenyszerűen űző, hatvanas korú úriember, jellemzően volt focista vagy ökölvívó. Szigorúan kerékpárral jár a kocsmába, kivéve, amikor negyven centis hó van.

Mi a csoda az a "cintányéros bor"?

zanzibári lány 2010.03.08. 20:10:52

A sörről jut eszembe.

Engem valaki jól ismer. Nem virágot vagy csokit kaptam nőnapra, hanem lazaccal töltött olajbogyót.

Amire megittam egy doboz Gösser sört.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.08. 20:24:42

itt falun van kocsmatúra is. a nyakolajt meg nyikolajnak hívják a bennfentesek. elemzése: napielet.hu/napi/rovat/egy_sor_szakallal/1131/nyakolaj_italbolt

zanzibári lány 2010.03.08. 20:26:35

@El Topo (Sgt. Elias):

Zöld takony nevű vendéglátóipari egység az volt a XVI.kerületben is, Mátyásföldön, a HÉV-vonal mellett.
Anyukám mindig azt mondta, hogy oda nő be nem teheti a lábát.
Az én kislányagyamban az a kocsma valami túlvilági tartománnyá misztifikálódott.

zanzibári lány 2010.03.08. 20:37:46

Az újpesti piacon működik a 465-ös számú italbolt.
A férjem rendszeresen a piacon vásárol, és utána betér oda egy korsó barna sörre. Cirka 8-10 éve.

Én ritkábban járok piacra, de most már én is megiszom a magam unicumját vásárlás után.Sőt, legutóbb a gyerekkel voltunk ketten a piacon, gyerekcipőt is vettünk a piac melletti cipőboltban, aztán betértünk a 465-ösbe meginni az áldomást a cipővételre.

A csaposok jó arcok, a törzsvendégekkel különösen.

Maga a hely elég lepukkant. A vendéglátás viszont kitűnő.

TradeMark 2010.03.08. 20:38:44

@tff: igaz, igaz, őket hívják Csöpi, vagy Öcsi bácsinak:) mindig baromi fitt, rendszerint régebbi típusú adidas vagy puma melegítőben jár, hátrafésült őszülő hajjal, délceg testtartással. Van pecsétgyűrűje is, illetve "bibircsók"-os az arca. Úgy dohányzik, mintha nem lenne holnap. Ha belép a büfébe, mindig így köszön a pultosnak:
-Szervusz kérlek, hogy vagy mindig!
vagy
-Üdvözöllek Feri bácsi! Szökésben? (kacsintás a kisfröccsös pohárra)..attól függ, milyen kedvükben vannak
Őt általában Tanár úrnak is hívják, hiszen generációkat tanított a helyi általánosban.

a cintányéros bor az a merőkanalas bor, amit a pultba épített fémedényekből mérnek...a fém tető miatt hívják cintányérosnak.:)

medvedr 2010.03.08. 22:36:52

@Erzsebet: Igaz, nagyon igaz ezek az alkesz kocsmajáró nők meg a garázsbolt előtt didergők is megérnék a kifejtést.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.08. 23:08:21

budapest retó idevágó része: 9:40-nél a cintányéros mérés metódusa www.youtube.com/watch?v=CgdkQUhHnao#t=9m32s

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.03.09. 01:43:04

Kocsmanevekhez:
Újpesten láttam a "Nosztalgia Sportbár 6:3" nevű egységet. Ezt a környéken természetesen csak úgy emlegették, hogy "Józsi, bazmeg, gyere már le a hatháromba!"
Másik Veszprém megyében teljesen más műfaj, de űbermodororos népies-magyaros borház, étterem. Nevét frappánsan kitalálták: "Borozó és étterem a szomjas vadvirághoz". Szaki legyen a talpán, aki logót és cégtáblát csinál ezeknek :D

rawdu 2010.03.09. 06:23:34

Ismeritek azt a falusi intézményt, amit úgy nyitnak meg, mint "lesz itt kulturális fogyasztás" presszó, ide ne jöjjenek a piszkos ruhás tahók... Esetleg a kitudjamiből megszedelőzködött mama/papa nyitja meg lányának, a kultúrpresszó egy kicsit lányszobára hajaz, nippekkel. Aztán arra jársz másfél év múlva, és a lányszoba típusú presszó tele munkaruhás-bakancsos egyedekkel, és a rózsaszín álmokat kergető falusi presszóslány helyett tenyeres-talpas pultosnő. És ő is, mint minden a "Rózsavirág" presszóban, kissé/jócskán lerohasztott állapotban.

rawdu 2010.03.09. 06:33:44

Kocsmanevekhez adalék:
"Csillagvizsgáló" - még -5 C foknál is van működő kerti kiszolgálás, és eddig megfejhetetlen okból, kerti kuncsaft is. Na ja, a sört ilyenkor nem kell külön behűteni. És ha sötétedik, a csillagok fényesen ragyognak az égen.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.03.09. 07:26:04

@thomasmakmusz: "Sziasztok, Szilágyi Erzsébet fasor, Fasor Söröző, 2 szintes (linóleum padl ó műbőr-borítású puffok, lambéria), régen billiárd, 5-6 éve már csak csocsó.
Sajnos vége lesz a helynek, (megvette valaki, hogy elegánsabb helyet csináljon belőle)múlt héten búcsúztattuk Panni néni, és férje Karcsi a pultosok, rendesen ki vannak, 20 éve kb. ott élték az életüket.
Amúgy a Moszkva tér című filmben ott árulták a srácok a vonatjegyeket.
Így múlik el a világ dicsősége."

Thomasmakmusz, elvileg nem lesz vége a helynek. Egyrészt nem megvették, hanem bárlik a helyet és hárman vannak. A srácok a Moszkva tér c. film generációja, tudják miről szól a hely és a tervek szerint meg szeretnék őrizni a presszó eredeti hangulatát. Ha gondolod csekkkold le, most szombaton 20-tól lesz a nyitóbuli és a Fasor Sör 330 huf lesz. (Bocs a reklámért).

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.03.09. 07:43:50

Ááá, és a legjobbat kihagytátok: végigolvastam a kommenteket, ha elkerülte a figyelmem bocs, de az milyen már amikor a pult mögött, lehetőleg látványos helyen különböző méretű és minőségű - általában - papírfelületen megfogalmazzák a hely hitelképességét!
Ugye a legelterjedtebb:
1. Hitel = alma :)))
2. Hitel: száz év felett
3. Hány zongorahangoló élt Chicagoban 1947-ben?

Egyéb kedvezmények:
- Öt liter bor felett, ingyen házhozszállítás

2010.03.09. 08:00:08

@zanzibári lány: jaj, ez a megisszuk az áldomást!
Az exemnek volt ez a mániája.

2010.03.09. 08:03:19

Egerben a temetőhöz közel van egy kocsma a Kacsa. (Valaha nem így hivták, de bizonyára sok olyan kocsma van, aminek a hivtalos neve eltér attól ahogy hívják)

Sajnos igen gyakran előfordult, hogy imerőst, vagy barátot kisértünk ki, utána minden különöseb összebeszélés nélkül vágódtunk be a Kacsába: egy kegyeleti nyeletre.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.03.09. 09:02:20

Ez hatalmas, ez a poszt, megőrülök. :D

waketomi 2010.03.09. 09:07:35

Alibi kocsma is van mindenhol.
meg néhány jó hely környékünkről:Zöld ász, Harmadik műszak, Bakterház
-Aladdin, (fiataloknak hely, Opel Calibra, Passat Pdtdi, Tigra új lökőssel ami jövő héten lesz fújva, bent flipper, nyerőgép, 40 Ft-os fröccs)

-Pálma eszpresszó (itt Kossuth rádió szól egész nap és meg lehet venni a falról a festményeket, 4 alkeszból áll a vendégkör, abból 1 Suzukival másik zöld Simsonnal jön és persze távozik minden nap)

Zorita 2010.03.09. 10:14:34

tavak környékén még a Nádas (Balaton, Velencei-tó), máshogy nem is lehet hívni kocsmát :)

Budán valakinek a Mátra?

Mitya Ivanov 2010.03.09. 10:25:26

@Zzz_: kis pontosítás: a Balatonnál nádasnak inkább a büféket hívják, vagyis a Büfé-Falatozót a strandokon, vagy a part mellett.
Nádas-büfé, persze ez egyenlő a kocsmával

Zorita 2010.03.09. 11:02:21

@Mitya Ivanov: van benne valami, a Nádasokba abban a nagy melegben csak inni járok :)

cd-r 2010.03.09. 16:27:42

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: a szergej egy darabig echte szeletelős drogdiszkóként üzemelt, most meg kaszinó van a helyén, ha azóta be nem zárták azt is.

Andreas2 2010.03.09. 19:51:19

A "Napközi" mint kocsmanév volt már? :)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.03.13. 22:25:29

Állomás vendéglő (ennivaló: ropi, chips, sport szelet), Nyárfás sörözô (a Diófa utca sarkán, de nyárfák alatt), Sörömtanya, GMG

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.03.16. 21:16:50

@F.house: Amit egy olyan tárlóból mérnek, aminek a fedele olyan mint egy cintányér.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.03.16. 21:24:24

Ha már volt szó gyöngyösi kocsmákról, a főiskolán írtuk ki az ajtóra: "Az iskola nem kocsma, hogy örökké benne üljünk!"

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.03.16. 21:25:37

Iszol még egy ilyet?
Mit kezdjek egy üres pohárral?

justin time 2010.04.11. 16:56:14

Szeged, Sánta Egér. Na az egy pontosan ilyen hely, az összes archetípus képviselőjét meg lehet találni ott.

Morgan Trissell 2010.05.19. 23:01:57

Ajajajj, aki Nyíregyháza felé tévedne bármikor, ne hagyja ki a Bástya "presszót". Szemben van az egyik igen nagyhírű sznob gimi (az enyém ^^) épületével; szóval jó nézni, hogy a menedzserivadék metroszexuális fiúkák és plázapiccs lánykák hol basznak be lyukasórákon... :D

DominoFX 2010.10.14. 19:45:49

@hajdul: na ez a poén jól el lett rontva. Helyesen:
(Havernek kiürült a pohara.)
- Kérsz még egyet?
- Mit kezdjek két üres pohárral???

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.12.12. 20:57:47

@El Topo (Sgt. Elias):

"Nemrégiben láttam még a távmunkás arcot is, aki nyitástól zárásig laptoppal ücsörög a krimóban."

Az a férjem lesz :)
Amúgy tényleg dolgozik, weblap programozás/dizájn , egyéb kód, távoli hozzáférés főnök gépéhez, annak hülyeségei helyrehoz (helpdesk)...

wildpig 2011.02.09. 13:25:25

PÁRIZS FÉNYE ITALBOLT

*
TÁNCSICS UTCA 28
5630 BÉKÉS
Telefon: 66-411-568
süti beállítások módosítása