Olvasói rovat - A horgász

2010/02/11. - írta: Modor Tibi

 

Titokzatos géniusz olvasónk, A. az Elvált szülők drogos gyereke szerzője szerencsére több posztot is írt nekünk. A mai, horgászokról szóló eddig még nem érintett témát dolgozott fel - sok szeretettel küldöm az Index szerkesztőségében fellelhető pecásoknak!

A horgász - bár van rendes munkája, és minden OK körülötte, félig-meddig mégis a társadalmon kívül él, mert lélekben állandóan a tóparton van sörrel a kezében, valami haverjával, vagy éppen egyedül, és bütyköli a szereléket, turkál a kukacban, készíti az etetőanyagot, a bojlit, vagy azon gondolkodik, hogy legközelebb hova menjen és milyen dipet használjon: meggyeset, barackosat, vagy inkább valami vaníliásat...

Leszarja a "civil" társadalmat, és ha teheti egyből kimenekül a vízpartra. Jó idő, rossz idő, mindegy neki. Néha viszi az egész családot (ha van), de ha van egy fia, az biztosan mindig vele van, és 10 éves korára már kész Rex Hunt. Úgy van nevelve, hogy ő legyen minden idők legnagyobb sporthorgásza.

Ha a gyerek arányaiban annyit tudna az iskolában is, mint a horgászatról, 10 évesen már rég gimibe vagy egyetemre járhatna. A horgásznak mindene a horgászat körül forog, kocsit is úgy vesz: nála csak a kombi jöhet szóba. Kenyeret is úgy vesz: tudja, hogy melyiket lehet jól gyúrni, ezért tehát ezt eszi az egész család. A városi emberek közül talán ő az egyetlen félnótás, aki kifejezetten örül a rossz időnek, mert tudja, hogy eső után kurvára harapnak.

Alig van rendes ruhája, terepszínűből viszont el tudna látni egy egész hadtestet. A feleségére is csak úgy gondol, hogy “este megakasztom az asszonyt (remélem hagyja)”. Akár hagyja, akár nem, a horgász álmában azért mégis egy embernyi harcsával küzd egyedül, a viharos holtágban. Ül a csónakban és fárasztja, amíg kell - ő nem veszíthet a saját álmában.

Egyébként nem szeret dumálni, inkább "megül" magának kussba', csak a gyereket okítja néha, ha ott van. Különben csak nézi csendben a vizet a kollégákat a távolban (jó esetben nem tőle pár méterre telepednek le) a másik oldalon, hogy már megint elengedte az a hülye balfasz. Bezzeg, ha neki volna ekkora kapása, akkor “abba’ hiba nem volna egy szál se". Azt megnézhetné mindenki. Csak hát itt erre “vízközt’ jár” a geci (se nem mélyen, se nem a felszínhez közel, hanem zombi módjára a kettő között), és nem eszik. Hiába etetek, nem kell neki” Ha talál valamit a fűben, vagy a tóban véletlenül megakasztja mondjuk egy szerencsétlen hülye behúzott botját, soha nem adja le a háznál: mér?! Neki se adtak vissza soha semmit, pedig már legalább egy kocsi árát otthagyta a vízpartokon. Vannak a horgászok között is alfajok:

 

1. Van a csóringer 45+os melós horgász, aki lepukkant tragaccsal, vagy valami ócska motorral és közepes felszereléssel jár. Mogorva, kedvetlen ember. Csak ritkán vannak többen, általában egyedül nyomja. Magányos halfarkas. Ő néha előfordul a tilosban is. Nincs sok pénze, de azért mindig nála van a legtöbb sör. Kajával nem foglalkozik, elvan ő a kukoricakonzerven, a szotyin vagy akár a bojlin is. De aztán kegyetlenül körbe is szotyizza az egész tópartot és általában kurva sok szemetet hagy maga után. Csak a sörösüveget szedi össze. Megy visszaváltani. Senkinek nem ad semmit, tőle hiába is kérnek, és amit a parton talál, azt sem adja le soha. Baszik mindenre és mindenkire. Néha egy-egy halat is elfelejt bemutatni. Szereti a halat, hazamegy, szépen megsüti, megeszi - meg aztán úgy gondolja, hogy rendszeres vendég létére ennyi bónusz igazán jár neki.

 

2. A proli kölykök. Közepes horgászcuccal, egy darab lepukkant kocsiban, vagy valami tuningos streetfighter Suzukiban mind, de néha motoron is jönnek. A melósok fiai úgy 19-29 között, akik az apáik helyett, - aki 8-tól kb csak 9-10 éves korukig hozta magával őket, azt is csak néha, de a végén arra is ráunt - egyelőre inkább együtt járnak horgászni. Általában ketten-hárman-négyen. Aztán, ahogy múlnak az évek, lemorzsolódnak egymásról, és mindegyikból magányos, mogorva melós lesz, mint az apjuk volt. Nincs velük gond, csendben vannak, néha egy artikulátlan röhögés, de ez minden. A szemetet összeszedik, de a szotyi néha ott marad. Elég jól értenek a horgászathoz, fognak is gyakran. Ők is kimondottan magáért a horgászatért járnak meg persze a halért is. Ők is lopósak, mint a faterjaik. Néha elfelejtik a méreten aluli halakat visszaengedni, vagy csak nem szólnak mindenről.

 

3. A gazdagból kettő van:

- Van a felvágós 30+-os köcsög, aki mindenből a legdrágábbat veszi. Mindig a primitív haverjaival meg a hülye kurvájával jön horgászni. Megy a napszemüvegparádé, állandóan hangoskodnak, és szól a BMW-ben is a zene, csak úgy remeg az álomcsapda a belső tükrön. Sosem fognak semmit, de ha egyszer, valami megmagyarázhatatlan okból, véletlenül megakaszt egy nyomorult paptetűt, akkor aztán jaj mindenkinek, mert még egy óra múlva is azon őrjöngenek. Állandóan telefonál, persze végig ordítva, bazmegelve és közben a félkilós aranyláncát tapogatja. Szerencsére az ilyen csak ritkán és csak jó időben tolja oda a mocskos pofáját a tópartra, akkor meg jobbára úgyis csak az amatőrök mennek. Felhős időben, éjszaka vagy ősszel soha nem megy horgászni, csak nyáron - ha süt a nap, hogy a kurva tudjon napozni. Ez az egyetlen jó dolog körülötte. A nagycsöcsű kurvája. Mindenki, még a proli is végig azt majszolja a szemével, amíg ott vannak. A kurva meg direkt mutogatja magát és a felvágós köcsög néha ráugrik, végigtaperolja, lesmárolja, aztán diadalmasan körülnéz, hogy mindenki látta-e. Mivel vízparton vagyunk, jellemző és kötelező mutatvány még a kurva kergetése egy vízzel teli zacskóval. Ilyenkor aztán megy a sikongatás, lobognak a csöcsök mindenki nagy örömére. Ilyenkor pár percre még az is el van nézve, hogy zajonganak. A gazdag köcsögék természetesen szemetelnek, mint az állatok, de őket azért mindig érdemes figyelni, mert gyakran ott felejtenek egy-két, a melósnak kincset érő dolgot, esetleg egy egész botot is. Aztán később a melóst hiába is kérdezik, ő nem látott semmit.

 

- A másik gazdag a 40+-os vállalkozó, akinek mindenből a legdrágább van, és az ő horgász-szenvedélyéhez társul egy bizonyos epikureista életszemlélet is: “szép” borok, fíínom párlatok, nemes szivarok meg hasonló erőltetett baromságok (az ilyenek dolgok mögött mindig valami primitív, műveletlen alak rejtőzik), és mindig kibaszottul fel van pakolva kajával is. Ő az, aki a horgászaton kívül vadászni is szokott, nemes vadakra, mint az előzetesen elkábított vaddisznó stb....

Állandóan sütnek valamit és tulajdonképpen végigzabálják meg szivarozzák az egész napot, és közben okoskodnak egymásnak az életről, a bizniszről stb. De mielőtt lelépnek, hellyel-közzel összeszedik a szemetet maguk után. Általában egy-két hasonló jellegű és státuszú haverjával jön, és ahányan vannak, annyi terepjáróval jönnek - ellentétben a melósokkal, akik néha 4-5en is beülnek egy Suzukiba. Különösebben nem zajong, de néha azért belerondít a csendbe, felpattan a 90 ezer forintos összecsukható bélelt horgászfotelből és megereszt egy amolyan karcos hangú intézkedős főnök-telefont. Ezzel egyből odahozza azt az undorító városi társadalmi hierarchiát, amitől például a melós egyenesen a tópartig menekül.

 

4. Van még a “normális”, aki általában értelmiségi, vagy valamilyen “középvezető”. Autó: Astra, Passat vagy valami francia, ilyenek.

Mintaember: csendben van, nem szemetel, és ő is gyerekkel szokott jönni. Ha valaki megszorul valamiben, mindig tőle kérnek, mert tudják, hogy neki mindene van, és ad is, nem hazudja le, mint pl. a melós. Nem iszik, nem dohányzik, esetleg egy-két sör hivatalból, az életérzés miatt. Bár tökéletesen konformista, a valamikori ifjúi lázadó énjének a maradványai mégis kihozzák a vízhez. Kell neki is egy kis szabadság, de fontosnak tartja a tudását átadni a gyereknek, mert ez mégis jobb, mintha a tévét bámulná egy szobában. Némelyik normális talán nem is járna horgászni, ha nem volna gyereke.

 

5. A fiatal városi értelmiségi kultúrsznob. Az ilyenekből tényleg nincs sok, de annál komikusabb látványt nyújtanak, és szigorúan csak a legelső alkalom érdekes. Utána hellyel-közzel felveszi a tempót ő is. Szóval esetleg zenész, fiatal színész vagy valami újságíró, aki annyira sznob, hogy már nem tudja hova fokozni - ezért erőnek erejével kitalál magának mindenféle olyan tevékenységet, elfoglaltságot, ami az ő városi sznob köreiben különlegesnek vagy szokatlannak számít, mert így akar kitűnni az ismerősei közül. Tehát egyszer csak azt határozza el, hogy márpedig ő mától kezdve horgászni fog. Megmerítkezik az életben, a társadalom mélyebb vizeiben. Megveszi az első boltban a felszerelést (valami közepeset), aztán hazamegy és egész éjszaka az interneten kutatja, hogy mi is az a szerelék meg a kuttyogó, és másnap már kint is van egy tónál.

Megjelenik reggel 9 körül (szerinte jó korán) bőrjakóban, bokacsízmában. A horgászbottal a kezében, imbolygva kerülgeti a vakondtúrásokat. Amikor szembesül a beugróval, azt sziszegi magában hogy “Ez ilyen drága, baszki?! Kurva anyátokat, proli banda” Aztán kinéz magának egy-két szerinte hitelesebbnek tűnő őshorgász-jellegű tagot, akiben a matulabácsit keresi, odamegy haverkodni, autentikuskodni, “hogy vagyunk bátyám”-ozni meg “van kapás?”-ozni. Ilyenkor rendszerint a melósba botlik bele, aki persze legszívesebben bebaszná a tóba, olyan kurvára idegesíti ez a hülye macskajancsi, de végül is nem mutatja ki teljesen az ellenszenvét, mert a túlélőösztöne azt súgja neki, hogy ennél a hülyegyereknél idővel még leeshet neki egy kis cigi, pia, ...talán egy kis elismerés, akármi. Le tudja majd húzni ezzel-azzal, meg aztán sikerélménye is van, mert minden baromságot be tud neki adni, hogy amikor egyedül kifogta a macskacápát a Bódva patakból...

A sznob meg hallgatja és ad is neki mindent, cigit, kaját rendesen (még az is felmerül benne, hogy kéne tekerni is egyet, és kőre beszívatni az öreget, az lenne az igazi műsor - de ezt végül elveti), mert ő tulajdonképpen ismerkedni és szocializálódni jött ide. Neki a melós egy egzotikus figura, eddig ilyet nem ismert személyesen. Neki az az érdekes, amikor aztán ezzel a frissen szerzett, de már másnap ősréginek beállított ismeretséggel tudja sokkolni a baráti körét. Amikor a sok affektáló kultúrsznob ismerősét, akik még sosem voltak vidéken se, olyanokkal pukkaszthatja, hogy a legváratlanabb romkocsmai pillanatokban előkapja a telefonját, és mindenki legmélyebb megdöbbenésére rácsörög a melósra, hogy “holnap megyünk, Gézabá? hajnalban? Nem gond, ott leszek. Minden jót.”, aztán nagy titokzatoskodva, de közben már-már álló fasszal lesi a hatást megrökönyödött belvárosi pofákon és várja az értetlenkedő kérdéseket, hogy “ez meg mi volt, Márk?! Te kivel beszéltél?”. Szóval, ha csak egy időre is, de furcsa és aberrált szimbiózisok tudnak a tóparton kialakulni.

 

6. A horgászcsalád. Úgy néznek ki, mint valami elit alakulat. Mogorva pofával, talpig terepszínű cuccban, rendszerint hajnalok hajnalán jelennek meg. A fater motor nélkül, hangtalanul gurul be a parkolóba hajnali fél ötkor, hogy aztán teljes erőből beverhesse a ház ajtaját és a frászt hozza a még alvó halőrre. Ilyenkor a kutya sem ugat, mert már ismeri őket. (vagy csak nem mer) “megjöttünk. ...egy 48 órás lesz.” Sziszegi vészjóslóan a csipás alkalmazottnak. Még a fater a főnök, de a marcona, keménykötésű, rőthajú baseball-sapkás asszony nagyon szorosan mögötte következik a ranglétrán.

Alig van különbség köztük. Neki is van külön felszerelése, amit maga készít elő. Ő kezeli a késeket, bárdokat is. Ő a mészáros. Látszik rajta, hogy megcsalni életveszélyes. A halat a helyszínen kivégzi, kibelezi és bevágja a serpenyőbe. Nem egy mesterszakács, nem szarozik sokat. Megsózza, megpaprikázza, valamennyire megsüti, aztán a család pillanatok alatt ízekre szedi a két hájas pontyot. Közben a fater már meg is fogta a következőt.

Általában egy gyerekük van és az is nagyon képben van a tóparti élettel. Az összes halat ismeri, és már 2 éves kora óta van saját horgászbotja. Bár még mindig csak 8-10 éves, azon már rég túl van, hogy a kibelezett hal úszóhólyagjával játsszon. Már csak a levágott, még pislogó, remegő kopoltyújú halfejre szokott néha szórakozásból rátaposni. Egyébként a felszerelésük ha nem is a legdrágább, de már majdnem az. A fater tudja mi a jó. Autó: természetesen valami jó tágas dízelkombi, a tükör tele mindenféle apró, a horgászatra utaló mütyürrel, vagy egyenesen szárított csukafej lóg rajta. Nem sokat beszélnek, mindenki teszi a dolgát. Ők is a teljesítményért járnak, nem csak szórakozásból, mint az a sok töketlen csicskaszájú ott körülöttük. Ha beszélnek is egymással, maximum többi horgászra tesznek fitymáló megjegyzéseket halkan, gunyoros pofával. Mindenki sejtheti, hogy éppen róla van szó.

A végén visznek haza is a halból, általában van mit, de olyankor mind a hárman körülállják a mérlegelőt, végig, amíg leméri a halakat. Minden mozdulatát árgus szemekkel figyelik, már szinte fenyegetően, végig pszichikai nyomás alatt tartva a szerencsétlen alkalmazottat. Aztán kifizetik, de csutkára, borravaló nuku, be a kocsiba, és szinte köszönés nélkül le is lépnek. Ez minimum 36 óra után van. Olyankor érezhetően lemegy a feszültség a vidékről, mindenki megkönnyebbül. Ha hosszú az út hazafelé, azt is el lehet képzelni róluk, hogy egy idő után amúgy Gollam módjára még a kocsiban nekiesnek a nyers halnak.

Természetesen létezik lazább, emberibb horgászcsalád is, de az nem igazi horgászcsalád, csak annyiban, hogy együtt jönnek horgászni, de a feleség itt már nem vesz részt benne, csak elismerő pillantásokat vet a férjére, ha az fog valamit. Szóval ők inkább jámbor, bárgyú természetjárók szelíd anyukával, két gyerekkel, kiskutyával. Általában a "normális" családja. Nem túl érdekesek. Még terepszínű ruhájuk sincs.

 

7. Az eddig fesoroltak közül a melós meg a normális még ért a horgászathoz, a rambó-család is, a két gazdag egyáltalán nem, de a következő az igazi horgász, akiről tulajdonképpen a cikk is szól.

A mester. The Boss. Felszerelés: mindenből a legjobb. Nem téma. Gyerek vele van, mindent tud. Mindene van, de nagyon megválogatja, hogy kinek ad, ha kérnek tőle. Saját keverésű, szupertitkos etetőanyagot használ. Senki sem tudja, hogy mi az, de a halak kurvára jönnek rá, az már biztos. Nála csak egy számít: a teljesítmény. Ő nyeri a versenyeket, ő a tavak királya. Ha a mezőnynek valami baja van a versennyel, vagy a szabályzattal, először összegyülnek az elégedetlen kispályások, megbeszélik, aztán ketten-hárman odasomfordálnak hozzá. Mindig neki szólnak először, ő aztán elbírálja a problémát, és aszerint szól a szervezőknek, akik respektálják, mert tudják, hogy ki ő, és csak akkor szól, ha tényleg indokolt. Misztikus figura, nem haverkodik senkivel, csak a fiával beszél, de a fia is elég magánakvaló. Amolyan Jango Fett–Boba Fett páros. Félszavakkal, jelekkel társalognak. Be is van a kölyök tanítva kurvára, nem kell rászólni soha.

Az ilyen horgász a civil életben nem egy nagy dobás, de ő oda is magával viszi tóparti attitűdjét, mert a víznél ő Valaki. Fölényes nyugalommal kezel mindent és mindenkit a környezetében. Olyan élből nincs, hogy vele szemben bárkinek is igaza volna valamiben, ami a horgászattal kapcsolatos. Ez nem is téma. Éjszakára csak ő szokott ottmaradni, meg a melós. A melóssal a sznob köcsög is ott marad egyszer-kétszer kalandvágyból, esetleg valami behülyített sznob-kollégája is, hogy amikor kérdezik a haverok, hogy szombat este miért nem jött a Szimplába, akkor elmondhassa, hogy éjszakai horgászaton volt…

Kedves A., isten vagy. Ahogy megformáztam és újraolvastam a bejegyzést, rázkódva röhögtem végig - különösen a horgászcsaládnál nem bírtam magammal. Gyönyörű. Ilyenkor jobban szórakozom, mintha én írnám - ezért is jó ezt a blogot csinálni.

Nagyon köszönjük, és már izzítom be a többi posztodat is...

103 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blackrock (törölt) 2010.02.11. 10:18:24

"Még a fater a főnök, de a marcona, keménykötésű, rőthajú baseball-sapkás asszony nagyon szorosan mögötte következik a ranglétrán."

Abba bele se merek gondolni, hogy ezek mit művelhetnek szex címén...

Styxx 2010.02.11. 10:21:22

Aaa, ez mekkora. Max respect! Ha ez nem lesz címlapos, akkor max azért mert UP, Szily meg a Bede és a többi indexes pecabűvész irigykedik, hogy ők ilyen jót nem tudnának írni (ha még is valamelyikük inkognitóban tolta, akkor bocs:-))

Picurigor 2010.02.11. 10:23:13

Én magam is szeretek pecázni, viszont van egy pecásfajta, akitől a hideg ráz és agyfaszt kapok:
a strandon pecázós.
A Balaton északi partján van nyaralónk és minden évben látom őket. A strandpénztár hatig van nyitva, utána éjfélig mindenki saját felelősségére fürödhet, stb. Éjfélkor bezárják a kaput.
A strandon pecázós olyan kora este, 7-8 magasságában jelenik meg, és ott nyomban nekiáll két-három bottal is horgászni.
Nyáron, amikor fasza az idő, 7-8kor még simán kint vannak az emberek, illetve az első sörözősök is megjelennek, akik aztán még csobbannak egyet-kettőt.
A strandon pecást nem érdekli, hogy egyébként nem szabad a strandon pecázni, viszont ha véletlenül közelítesz a bedobott csalihoz vagy damilhoz, ordenáré módon kezd el üvöltözni veled, hogy mit képzelsz, hogy elkergeted a halakat és elszakítod a zsinórt...
Azon valszeg sosem gondolkodik el, hogy vajon mit is akar ő fogni a 130-150 centis vízben...

Na az ilyen pecásnak akasztanék horgot a seggébe...!

Styxx 2010.02.11. 10:24:00

@Blackrock:
:-)))

Ha panelben laknak, kimenekül a fél lakótelep, mert azt hiszik, hogy a Szlovák légierő napalmozik:-)

De az egész szöveg tele van gyöngyszemekkel:

”, aztán nagy titokzatoskodva, de közben már-már álló fasszal lesi a hatást megrökönyödött belvárosi pofákon és várja az értetlenkedő kérdéseket, hogy “ez meg mi volt, Márk?! Te kivel beszéltél?”. Szóval, ha csak egy időre is, de furcsa és aberrált szimbiózisok tudnak a tóparton kialakulni."
Meg még egy csomó mást is ki lehetne emelni.

Styxx 2010.02.11. 10:28:28

@Picurigor:
jogos, meg a városi hajléktalan, kukázás mellett másodállásban megélhetési pecás se semmi. Habár úgy tűnik, hogy a posztíró a tópartra fókuszált. Aztán elmész valami flancos pesti, vagy neaddjisten budai vendéglőbe és halat rendelsz, mert ugye az egészséges.
Ja, főleg a Lánchíd-Lágymányosi közötti "természetvédelmi övezetben" fogott. Egy adag ilyen vegyeshalászlében kb annyi a károsanyag, mint egy pakli mezítlábas Simphonyában.

G_P 2010.02.11. 10:36:19

"- Van a felvágós 30+-os köcsög, aki mindenből a legdrágábbat veszi. "

NAGYON NAGY
ISMEREM

jó poszt :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.11. 10:36:27

Csodálom, hogy az nem hangzott még el, hogy a horgász halat akar fogni, a pecás meg nem akar otthon lenni! :)

Blackrock (törölt) 2010.02.11. 10:39:09

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: szerintem kimaradt még a "Pecázás címén bebaszni járó" c. egyed is. Botok, horgok, szák és véletlenül befigyel ezek mellé egy hordó sör, egy kis unikum stb. Hallal nem találkozik, viszont egy óra alatt eléri a "bulihangulatot".

alumi 2010.02.11. 10:39:59

A 30+-os lobogó csöcsű nőjénél felvinnyogtam. A főnököm csak lesett..:)

eloszto · http://eloszto.hu 2010.02.11. 10:40:35

Kész, KO! Még mindig fuldoklom a mint a partravetett hal! :D

Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom 2010.02.11. 10:41:37

patent analitika :))) a kultúrsznobos részen könnyesre röhögtem magam, ütősre sikerült

kapcsolódó tippjáték: az alábbi figura melyik kasztba tartozik? :)
www.youtube.com/watch?v=gzZGh9KXj4g&feature=related

Styxx 2010.02.11. 10:47:21

@Para Szt. Vakítás/büntetésosztópontkom:
Hú, megnéztem, nem gyönge. Szerintem nemsoká Alinda műsorában számol be fesztivál sikereiről a csávó:-)

gezabá (törölt) 2010.02.11. 10:47:55

@Picurigor: pontyot, partszéli hal, 100 cm körüli vizek ideálisak számára. (nem a cikkbeli Gézabá vagyok!). a strand zárás után, amikor már nincs felügyelet aka úszómester, már nem strand, fürdeni csak saját felelősségre; és horgászni szabad. beee...

GZolee 2010.02.11. 10:50:00

"Misztikus figura, nem haverkodik senkivel, csak a fiával beszél, de a fia is elég magánakvaló. Amolyan Jango Fett–Boba Fett páros."

:DD hangosan röhögtem tuti az egesz :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 10:50:40

Én mondjuk a front másik oldaláról jövök, kajakos-kenus voltam. Ilyen túrázós.
Mármost a horgász és a túrázó között nagyon régről datálódó antagonisztikus ellentét feszül.
A mocskos paraszt horgásza ugyanis azt hiszi, hogy ő azért ül három napja eredménytelenül a Dunavölgyi főcsatorna kietlen partján, mert én ma arra fogok menni és elzavarom a halait. Ebből az alkalomból -ha már kellően bátorra itta magát- nemcsak artikulátlanul ordibál, hanem adott esetben ólommal meg is csúzlizza a gyerekekkel gazdagon megpakolt indiánkenut. Aztán meg csodálkozik, mikor a következő kanyar után kiszáll néhány családapa, és lapáttal a kezében visszaoson.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.11. 10:59:19

Én nagypapámmal jártam ki sokat, de fura mód sosem érdekelt, hogy én is pecázzak. viszont szerettem az öreggel kint lenni, ő álló nap (szigorúan hajnali fél négytől) hallgatott, én is, néha fogott is valamit, azt este vagy másnap megettük, ma is szeretem a halat. Még születésem előtt fogott egyszer egy 12 kilós amúrt a Dunavölgyi főcsatornában, azt haláláig hetente meghallgattam, hogy is történt:) amúgy a kedvencem a semmire sem jó keszeg és kárász paprikás listben, amit ű szeméthalnak nevezett, de a kedvemért lelkesen pucolta:) Életemben egyszer adott botot a kezembe, fiogtam egy nyamvadt compót vele, 2 órán át szencségelt, mire megnyúzta avgy mit kell azzal csinálni, hogy az első (és utolsó) halamat megehessem. Végül annyira szar volt, hogy a macska kapta meg. Asszem akkor sírtam is:)

arongeri 2010.02.11. 11:01:58

Leborulok a szerző nagysága előtt! Nem az az erőltetett vicceskedő stílus, látszik, hogy érti a témát és írni is tud! Idáig nem értettem, mire mondják, hogy erőteljes írás, de szerintem ez az.

Még a Modoros blog amúgy nem gyenge színvonalából is kiemelkedik.

BooBoo 2010.02.11. 11:04:09

A Mesternek van egy alfaja, a "sportos ", mint amilyen az én (lassan már csak volt) társam.
Természetesen értelmiségi, tehát olvas: MINDENT a témában, a TV ben a focin kívül csak horgászműsort néz.
(Rex Hunt rulez). Ami megkülönbözteti az összes előzőtől: tóban, pláne halastóban SOHA.
Az a lúzereknek való. Ő csak folyóban,legjobb a Tisza de a Duna is kiváló vagy gyors sodrású patakok.
A lényeg a kihívás.
Békés növényevő szóba se jöhet, csak ragadozó, lehetőleg süllő. Állítólag valaki 2 éve látott egyet.
Ja és nem ül le. A süllőfogás gyaloglós, így persze család kizárva. Ki a fene gyalogolna órákat
zavaros partokon. Kerüli az embereket tehát kutya. Lehetőleg jó nagy, mondjuk kuvasz.
A kuvasz amúgyis rühell mindenkit. Böhöm nagy terepjáró, régi, de valódi, átalakítva a kutya és a horgászbotok számára.
Éveken át nem fog semmit , a nagy halra vár.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.11. 11:06:35

@El Topo (Sgt. Elias): ez a kiabálás dolog neuralgikus pont horgászoknál. Azt simán megértem, hogy a csendes környezetért ment ki, és zavarja a hangoskodás, maximálisan egyetértek. De amikor megpróbálják megetetni velem, hogy a parton állók beszélgetése elijeszti a halakat, akkor előtör belőlem a biofizoka szakos, és nekiállok értekezni, direkt hangosan a különbözű akusztikai sűrűségű közegek határán történő mechanikaihullám-viselkedésről:)

ZioN 2010.02.11. 11:08:06

Kedvet kaptam egy kis lógatáshoz

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.02.11. 11:09:13

Ez nagy volt!
Nálam a horgászcsalád az 1. A kultúrsznob a 2.

Az úszóhólyaggal játszó gyerek meg komikusan apokaliptikus!
De a Matula bácsizás is nagyon ott van!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 11:11:27

Ismertem egy pofát, lehet hogy külön alfaj, de az is lehet hogy elszigetelt, egyedi jelenség (nem ismerem a horgászokat igazán). Azt mondanám rá, hogy ő a kényelmes.
Családostól járt, hogy a felesége jól ki tudja őt szolgálni a vízparton is. Direkt horgászat céljára szerzett egy körülbelül nyolcvan kilós fotelt, amiből horgászott. Ezt temészetesen nem lehetett akármivel telepíteni, így aztán vett egy leselejtezett postás Roburt is (a fiatalabbak talán már nem is tudják mi az). A Roburban természetesen aztán bőven jutott hely az egész vízparti háztartásnak. Konyha, előszoba, nappali. A nappali persze egyenesen a vízre nyílt. Egész nap kajáltak, mert konyhát is vittek magukkal, az asszony sütötte a jó túrós palacsintákat, főzte a székelykáposztát. Volt beépített hűtőgép, megpakolva piával. Komplett összkomfort. Arról, hogy valójában fogott-e halat valaha, semmit nem tudok.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.02.11. 11:11:48

khmmm... a halak nem pislognak.

egyébként:
kimaradt a gyökér "horgász", aki nem horgászik, hanem frankó halászhálóval jár a vízpartra rabolni. este kiteszi a cuccot, hajnalban beveszi. az asszony jellemzően olyan megszállottan imádja, hogy reggel kilencre az összes hal kibelezve, lepikkelyezve, kikopoltyúzva, konyhakészen figyel a mélyhűtőben, néhány darab pedig lisztesen-paprikásan várja a forró olajat.

csónakos horgász, akinek még külön stégje is van a csónakhoz, és minden évben tavasszal ledörzspapírozza-festi a csónakot, majd két hét száradás után a külön erre vett utánfutóval leszállítja a tóhoz. jellemzően két lapáttal kezd, aztán rájön, hogy egy lapáttal könnyebb. csónak hátulján a gyereknek kötéllétra van, amit a gyerek utál, mert kurva nehéz azzal kijönni a vízből. természetesen a csáklya ott figyel a csónak aljában. ez a fajta jellegzetesen megveti a sok hülye strandolót, mivel a tó közepén sokkal tisztább víz. élete nagy szopása, amikor a vihar kitépi a csónakot rögzítő rudat az iszapból, és a csónak balatonkeneséről kerül elő. természetesen gyerek már 8 évesen profi evezős.

modoros horgász, akinek a verdájában még a visszapillantó tükrön is mini szák fityeg?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 11:14:05

@vészmadár (pica pica):

Olyan hal meg aztán pláne nem létezik, amelyik azért menekült el három napja, mert ma arra fog valaki kajakozni! Amikor ő kiült a partra zsineget áztatni, én még öltönyben-nyakkendőben voltam Budapesten! Nehogy már miattam nem fogott semmit!

irednek 2010.02.11. 11:16:02

giga respect, hibátlan definíciók, köszönjük

migueldiez 2010.02.11. 11:20:18

Huh, lenyugözö ez a komplexitás, ezt tanitani kellene. Az oda-vissza utalásokkal, meg a hierarchia bemutatásával, az egymáshoz való viszonyokkal. Megérte felkelni.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.02.11. 11:22:00

sporthorgász:

alapvetően imádja az állatokat, horgászni is egy labradorral jár. a csontikat és gilisztákat is jóltartja, mielőtt feltűzi őket a horogra, bocsánatot kér, és elmond egy imát a lelki üdvösségükért. a kifogott halakat mérettől függetlenül orvosi fogóval, végtelen türelemmel és szeretettel szabadítja meg a seggig lenyelt horogtól, majd nem visszadobja, hanem visszaengedi a traumatizált halat a vízbe, gyengéden kicsit megringatva, mielőtt elengedné őket, hogy magához térjen a fuldokló hal. (ennek a labrador nem örül, szívesebben játszana még egy kicsit a hallal). a halat alapvetően megenni sem szereti, jobban szereti a vízben fickándozva látni. a sporthorgásznak otthon akváriuma van, a téli hónapokra, hogy akkor is meglegyen a fíling. decathlonban, tescóban jellemzően a sportosztályon felejti magát, és a kukoricát is az alapján nézi, hogy mi tetszene legjobban a halaknak. horgászat előtt és után csontra kipucolja az egész területet, meg még a szomszédokét is, nehogy szó érje a ház elejét. etetőanyagot csak biológiailag lebomlót használ, szigorúan mesterséges adalékanyagok nélkül. a beszakadt szerelékért beúszik, hogy azzal se szennyezze a környezetet.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 11:22:28

Én már egy ideje dörzsölgetem a kezem, várom a címlapos kommentelőket, hogy "denemisúgyhanememígy és akúrvaanyátokatkülönbenis".

bekbórd! 2010.02.11. 11:23:30

Vannak a hajós horgászok. Vitorlása van, mert a Balatonon csak a kikötőben lehet motort használni. Azért ő mégis fölszerelt egy 20LE-set, aminek a fele is több lenne, mint elég. Vitorla is van a hajón alibiből, de csak az orrán, felhúzni azt sem szokta. Hátul a nagyvitorlát a bummal együtt leszerelte, zavarja a bedobást. Ősszel esténként indul a süllővadászat, föl kell tölteni a fagyasztót karácsonyra, meg persze eladásra. A vízről úgy néz ki, mintha zár alá vették volna a partot, egymástól egyenlő távolságra horgonyoznak a póklábszerűen szétágazó pecabotokkal feldíszített "csatahajók".

Tipikus jelenség a vitorlázó-horgász ellentét. A kikötőmedencékben tilos a halfogás, de amíg nem zavarja a hajózást, nem szól senki érte. A kikötőszáj a konfliktusok fő helyszíne. A "normális" kihúzza a damilját, ha jön egy hajó, ezzel okosan védve a szerelését is. A "melós" nem. Ő a hullámviszonyoktól függetlenül leüvülti a kapitányt, hogy miért ilyen közel vette a mólót, pláne, ha az valóban elvitte a horgot. Meg van győződve, hogy ezek a burzsuj gecik direkt szopatják őt. Persze néha megy a válasz is, hogy Mér itt horgászol bazmeg, én se vitorlázoK a halastóba!
A "gazdagok" nem járnak a kikötőbe, inkább a kiépítetlen tópartot kedvelik, ahol a széket a kocsi mellé lehet telepíteni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 11:24:56

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Mi a fene, Vérnyúl, megtáltosodtál?
Ideje lenne bevallani, hogy létezik az a vérférfi, aki után négykézláb is kirongyolsz a hajnali vízpartra!:D

bekbórd! 2010.02.11. 11:33:05

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: A csónakos horgász, ez az! Leszúrja a karókat a vízbe, jó esetben elég magas, hogy meglássák a sporthajósok. Éjjel persze nem látják. Igaz újabban a "normális" is csónakba szállhatott, mert terjed, hogy egy teszkós szolárlámpát szigszalagoznak a tetejére, ez pár órán át pislákol valamennyire.

Styxx 2010.02.11. 11:36:09

@BooBoo:
"A Mesternek van egy alfaja, a "sportos ", mint amilyen az én (lassan már csak volt) társam."

Azért nem rakok ki szmájlit, mert ez neked nyilván nem annyira vicces. De ahogy leírtad a (félex)párod horgász allűrjeit, az nagyon klassz, méltó a poszthoz.

2010.02.11. 11:36:49

@El Topo (Sgt. Elias): A férjem egy időben képviselt egy horgász egyesültet (ügyvédként).Egyszer ki kellett menni hozzájuk, mondom neki, jó megyek veled. ???? Na majd meg látod, megyek és kész.
Az egyesület elnöke rutinosan vette a tópart felé az irányt (egyébként valami tárgyalás lett volna, szerződés, meg egyéb ilyen jogi dolgok) ott már de.10 kor rotyogott a halász lé.
Amigy a tárgyalás folyt, az egyik újságíró gyerekkel bedobtuk a horgokat csak úgy egy kis madzag áztatásra.
Utána halászlé, sör, ahogy kell.
-Te ezt előre tudtad.- mondja a férjem, na ná, mégis mit gondoltál. Ezek horgászok.

isti77 2010.02.11. 11:39:33

Jó kis poszt volt.
Szerintem a gazdagot a melós, és a horgászcsalád pontosan ugyanezekkel a szavakkal jellemezné, mint te. :)

2010.02.11. 11:42:42

@El Topo (Sgt. Elias): én is a lapátolós csapathoz tartozom.
Kidobják a horgot, ugye a damilt azt te a hajóbúl nem látod, és 6 méteres kenuval nem lehet villám manőverezni, rámész persze, utána anyázás.

Tokaj után már nem lehet mindenütt ki kötni, de néha muszáj - ugye a szükség - az egyetlen erre alkalmas helyen 6 horgász, és hiába könyörögsz, hogy csak egy perc az egész, nem a szentnek sem.

Tokajtól Szegedig mentem egyszer, végig kérdezgettem minden horgászt, hogy van-e kapás, harapnak-e a halak. Nem, soha nem volt semmi.

Hosszú evezős múltam alatt 1x találkoztam egy boldog emberrel aki boldogan mutatta, hogy mit fogott, de talán az öröm elvette az eszét.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2010.02.11. 11:43:28

Állat. Lefogadom, a szerző nem csak kívülről látott horgászt, vagy ha igen, hát no.1. megfigyelő.

Kimaradt a "havercsapat" alkategória, a "melós" extrovertált változata:
Mindig csapatban jár, a horgászat inkább alibi. Több rekesz legolcsóbb sörrel mennek ki (Adambrau és társai), minimum hárman, de legjobb, ha öten. Bevágják a fenekezőket, szigorúan az első sör vagy rövid után. A végén erősen illumináltan távoznak, rengeteg szemét marad a romokon.

A másik, a nyugdíjas. Hétből hét napot kint van, mégis jobb, mint otthon a házsártos mamával. Mindig panaszkodik, ha kettő összejön, a régi szép idők is előkerülnek. A legkisebb vakarcs halat is elviszi,ha már kifizette a nyugdíjasjegyet! Nem szemetel, mert nincs mit, a flakon teát meg a szelet kenyeret bemajszolja, de inkább semmit. Mindig helyben ül, lehetőleg a törzshelyén, ha valaki megelőzi, látványosan a közelébe ül, és panaszkodik. Irigy mindenkire, a gazdagra a pénzért, a halat fogóra a halért, a normálisra meg a gyerek miatt. Amúgy ártalmatlan.

Mitya Ivanov 2010.02.11. 11:45:08

szépen megkomonált írás. Nekem az volt az érzésem, hogy egy ismerős tóparton haladunk végig szépen sorban a horgászok mellett és mindegy alfajból találunk egyet.

a furcsa és aberrál szimbiózisokhoz egy adalék: sokszor előfordul hogy a nagyvárosi kultúrsznobnak nyaralója van pl a Balaton parton, és akkor olyan szimbiózis is kialakul, amelyben az őshorgász gondnoki feladatokat vállal a varosi kultúrsdznob nyaralójánál, ezzel hosszú időre biztosítva van a balatoni hal a kultúrsznobéknál. Az őshorgász matula pedig tényleg hülyére veszi az ilyen köcsögöket, baromi sokat elkér a nyaraló karbantartásért, kicserél egy égőt, megveszi a boltban 400 ért, de a városi köcsögnek már azt mondja, hogy 2 ezerért vettem égőket, vagy 15 ezerért gyujtógyertyát a villanyfűnyíróba. A városi sznob pedig örömmel fizet, mert egyrészt azthiszi, hogy kurvajó boltot csinál azzal, hogy igazi halat fog neki a szaki, és vigyáz a kecójára, másrészt meg fogalma sincs arról, hogy pl mennyibe kerül egy égő, vagy kell e gyújtógyertya a villanyfűnyíróba. Tehát a végén mindenki elégedett.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 11:46:53

@Frengi:

Mondjuk nekem jó a szemem, többnyire láttam a damilt, nagyon ritkán vittem el szereléket. Nem is ezért anyáznak, hanem hogy mit keresünk mi az ŐŐŐŐŐ vizükön.

Qukás 2010.02.11. 11:49:34

Szét röhögtem magam.Jó a Rejtő regénybe illő figurák jellemzése.Hasonlókat tapasztaltam én is a vízparton. A primitív horgász. Haverokkal jár egy évben egyszer-kétszer pecázni.Othon az asszony az úr ő hordja a nadrágot.Kiszabadúl az othoni asszony terror alól, és reggel 8 -ra segg részegre issza magát.Orditozik, hangoskodik,hanyatt esik a székkel,9-re megmártózik az 5 fokos tóban.Ez az eset megtörtént tavaj novemberben Háziréten.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 11:51:47

A szemetelés tzémája külön ügy. Marhára utálom, hogy kimennek az emberek a természetbe ganézni. Azt viszont elárulhatná valaki, hogy a szerzőnek a szotyihéjjal mi baja? Többször is említi a cikkben és nem vágom, mi baja a tópartra szórt szotyihéjjal? Nem mérgező, elbomlik...

Hal Stanton 2010.02.11. 11:54:21

Le a kalappal, ez valami istentelenül zseniális lett!

Intizar 2010.02.11. 12:03:24

@El Topo (Sgt. Elias): Elbomlik, de szép lassan. Addig meg ocsmonda.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 12:06:45

@Intizar:

Lehet, ezt nem tudom, hogy a szotyihéjj konkrétan hány év alatt feleződik.:D
Mondjuk biztosan hamarabb, mint a trabant gumiabroncs, meg a gáztűzhely.

Kermit 2010.02.11. 12:14:28

Aki a Bakáts téren december közepén a szakadó esőben kis nejlonzacskóba gilisztát gyűjt, az melyik alfaj?
Nyugdíjas melós?

Styxx 2010.02.11. 12:35:36

@Kermit:
inkább a hajléktalan-kisvendéglőt hallal ellátó. Onnan csak egy negyed kannásbornyi járásra van a Nehru Park, meg a Boráros, ahol már be lehet vágni. Igényesebbek lecsoszognak a Demján-parton a Lágymányosiig és a MÜPA utáni kis elhanyagolt kikötőszerűségben próbálkoznak.

Eric_Cartman 2010.02.11. 12:38:44

Én egyszer régen horgászbolt fölött laktam. Azóta sem tudom megérteni, hogy a Jóisten mi célból teremtette a szúnyogot és a horgászt.

baliquez 2010.02.11. 12:40:44

Éreztem hogy lesz ilyen téma és írtam egy kitalált élménybeszámolót, Fogyasztó típusú horgász:

Hajnali háromkor megcsörrent a mobil, Tádé cimborám ébresztett. Örülök hogy felhívott a sporttárs, így esélyem sem volt lekésni erről a csodás hajnalról. Kidörzsölve az utolsó álommorzsákat szememből, tekintetem végigsiklott az este már jóelőre összekészített felszerelésen: a párnázott vászontokjukban pihenő két, 2.75 librás bojlisbot XT12 –es karbonanyaga szinte remegett ahogy jóleső izgalommal gondoltam az előttünk álló kalandokra. Ma fogom felavatni a nyeletőfékkel és retarderes harcifékkel is ellátott távdobó orsóimat - bár a teszteredmények magukért beszéltek, kíváncsi vagyok hogyan szuperálnak a gyakorlatban. Sietve bepakoltam hű járművembe, a reggeli kávét már Tádé társaságában hörpöltem be a kiszemelt tóhoz közeli benzinkúton.

Irigykedve figyeltem terepszínű Shimano öltözetét, a rajtam levő tavalyi kollekció ugyanis nem TrekX hanem csak MaxHeat béléssel került forgalomba. A tóhoz érve elismerően bólintottunk össze – a nyálkás ködös idő és a szemerkélő eső bizonyára fokozza a halak kapókedvét. Miután beköszöntünk a tógazdának és egy kis házipálinkával előre ittunk a hal pikkelyére, nekiláttunk megkeverni az etetőanyagot.

Évekig tökéletesítettem a mixtúrát hogy mindig profin illeszkedjen az aktuális horogcsalihoz és viszont. Számításaim szerint – figyelembe véve a légnyomást, a vízhőmérsékletet, a vízmélységet, a Holdtölte közeledtét és a napkitörések lehetőségét - a pontyok most a házi készítésű sáfrányos-homáros bojlit fogják szeretni, amit betain-hidroklorid és aminosav- valamint vitaminkoncentrátummal sprézek be, majd megmártom a poralapú édesdipben, és mikor kicsit megszárad felturbózom egy kis folyékony adalékba lógatva amit sajátkezűleg passzíroztam fekete- és vöröskaviárból ( 66/34%). Ezután már csak összetört osztrigahéjjal kell bevonni a csodagolyót, és mehet is dolgára, ami ugye mi más lehetne mint kifogni egy kapitális példányt uszonyos barátainkból.

Előtte azonban a beparittyázandó mixnek még pihennie kell kicsit. Nem titok többé hogy a különböző főzött magokon (csicseriborsó, földimogyoró, juhar-, kukorica, tigrismogyoró, búza és kindermag) kívül érdemes beletenni a liechtensteini fejlesztésű Wakizachi-olajból fél flakonnal, ez a szabad felületeken proteinmembránt képezve különösen csábítóvá varázsolja majd az etetést. Került bele még egy zacskó tengeripók ízesítésű ÜberCarp etetőanyag, egy fél zacskó keletifűszeres SpiceGills, és bő két marék tört licsis-mangosztános bojli - fogazott bojlitörővel nagyobb felületen oldódik, a sima nem vált be ennyire. Nyakonöntöttem egy kevés – nem mellékesen PVA-barát - NeoGarum PV2-es halszósszal, kész.

Tádé közben felmérte a terepet, kijelölt harcállásunk előtt 117 és fél méterre egy enyhén rézsútos medertörést lelt, így a kevlárfelületű fonott dobóelőkéjén fityegő SolarFleet tartályt fürgén elkezdte megtölteni a mostanra már kiváló állagú etetőanyaggal. Miközben mind a hatkilónyi mixet beparittyázta, felállítottam a sátrat, a bottartókat, felszereltem a polifonikus rádiós kapásjelzőket és a botokat. Wolframbélésű, terepszínű hámozható előkére került a teflonbevonatú horog, alatta pedig ott csüng az enyhén megfaragott bojli. A biztonság kedvéért egy puncs ízű neonpink műanyag lebegőkukorica került még oda bojlistoppernek.

A délelőtt eseménytelenül telt, leszámítva a viharos erejűvé fokozódott keleti szelet, ami a kapásjelzőket belengetve kishamar az őrület közelébe kergetett mindkettőnket. Éjjel jött egy nyolcfeles, egy hathetes meg egy tízes ponty, reggel lefotóztuk, majd visszaeresztettük mindet éltető elemébe. Másnap és harmadnap sem jött húszpluszos, tizennégyes volt a top, szar ez a tó, többet nem jövünk.

mocc 2010.02.11. 12:54:12

MEGARESPECT!!!!! Ez gecijóra sikeredett! A horgászcsaládban végül magamra/magunkra ismertem...mondjuk az hibádzik csak, hogy apám a leánygyermekét cipelte magával horgászni, meg hogy nem eszem/ettem meg a halat. Csak fogtuk :) Kiegészítés: A horgásztó partján álló büfék hangulata, közönsége és a témák (!), nna, az valami zseniális még!

loláb 2010.02.11. 13:03:24

Kurvajó, főleg a sznob, meg az ordítós gazdag tahó.
Zseniális munka.

baliquez 2010.02.11. 13:07:34

@Modor Tibi: megtiszteltetésnek venném :)

bekbórd! 2010.02.11. 13:10:59

@baliquez: Akkor ezt a helyet sem tároltad el a Garmin 60 CSX-ben - illetve ahogy a modoros GPS rajongók mondanák: 60 csikszben.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.02.11. 14:06:28

Rendben van a horgász-taxonómia, de hiányzik a tényleg rendes, jófej horgász, mint amilyen például én is vagyok. (Horgász alatt természetesen szigorúan a pergetőhorgászt értem, nem az ücsörgő, tökvakaró bojlibuzikat, akik hájas disznónak kinéző pontyok kikurblizásában látják az élet értelmét).

:)

peteraxx · http://www.revu.hu 2010.02.11. 14:14:17

úgy két éve íródott egy szösszenet a "Vendég Horgász" nevű állatfajról a süsüllő blogon. susullo.blog.hu/2008/09/16/a_vendeg_horgaszok_lelki_vilaga

thomasmakmusz 2010.02.11. 14:35:29

Eddigi kedvenc posztom a Modoroson. Nevettem.
Pedig sosem hatott meg a horgászás, még kapcsolatunk hajnalán néha elkísértem a férjem, de aztán rájöttünk, mindkettőnknek jobb ha nem teszem, én unatkoztam, tehát őt csesztettem, ergo ez őt meg zavarta.

Daniel Murphy 2010.02.11. 14:45:36

Kurvára zseniális, tényleg ilyenek :D

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.02.11. 14:51:05

@baliquez: Erről beszélek. Pontyhorgászok... :)

Styxx 2010.02.11. 14:58:14

@baliquez:
Nagyon klassz, remélem azért így csípőből nem tudsz a fájlok aljábból kirántani egy remek miniatúrát a modoros pedofil tematikában:-)

Hal Stanton 2010.02.11. 15:19:57

Azért az indexes sporik hogy magukra vették ezt a horgász-szocio-esszét, nincs is címlap, csak durci :) Az összes horgász havernak szétküldtem, nem lehet betelni vele.

lr 2010.02.11. 15:23:06

Na ez az, amiről szinte totális kívülállóként is meg tudom mondani, hogy jól meg van írva, meg még szórakoztató is. Grat.!

Smacika 2010.02.11. 15:23:16

@mbw108: És ehhez még hozzá kell tenni, hogy az igazi öreg olyan felszereléssel jár, amit már 1942-ben leselejteztek valahol, mindig olyan tipusú zsinórja és horgai vannak, hogy még a google is 0 találatot ad rá, a fenekező, és úszós horgászatát is jellemzi, hogy a bedobott készség és a bot vége között lévő távolság légvonalban 21, zsinórban meg 41 méter, akkora hasa van a kint lévő damilnak. Ennek ellenére általában fog halat, néha olyan mákkal, hogy a sporik bezöldülnek, mert a "vén hülye azzal a 20 forintos szarral már megin' bemákolt egy kétkilóst, én meg itt a hatvanezres cuccomal még kapást se látok".

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.02.11. 15:24:04

@perfor: több mint 3 órán keresztül címlap volt, úgyhogy megvédem őket :)

lr 2010.02.11. 15:24:50

Na ez az, amiről szinte totális kívülállóként is meg tudom mondani, hogy jól meg van írva, meg még szórakoztató is.
Grat.!

Hal Stanton 2010.02.11. 15:29:02

@Modor Tibi: Az én gépemen, vidéken, nem volt az :) Bassz, pedig párszor néztem. Attól még jól magukra vették :)

Styxx 2010.02.11. 15:36:02

@perfor:
vidékre mást tolnak, az még a pestitől is irigy geccebb kiadás.
Index Countryside Issue, brr, vonalasabb, mint egy 1952-es Népszava:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 15:56:37

@Styxx:

Ezt érdemes lenne továbbgondolni, egészen odáig, hogy lenne Index megyei kiadás, és mondjuk Index Jászjákóhalma.:D

Zorita 2010.02.11. 16:20:12

@El Topo (Sgt. Elias): esetleg még nemzetiségi Index.

nekem 2féle pecás ismerősöm van, az egyikük sokáig nem is említette, de egyszer valahogy szóba került, hogy ez a hobbija, kicsit beszélgettünk róla, és utána hónapokig küldözgetett képeket különböző helyekről a különböző kalandjairól :) teljesen beavatott a nagy titokba, aranyos volt :))

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.11. 16:32:19

álomcsapda belső tükrön! beszarás, micsoda ezotéria.

horgászcsalád gollamék ismerősöm volt. öblös alfajú. szinte nyersen ették a halat a kétütemű wartburg kiszerelt ülésein.

ezt a bojli dolgot sosem értettem. :/

2010.02.11. 16:47:33

Nálunk anyám volt a horgász, a fatert nem érdekelte.

Mivel tóparti hétvégi házunk volt, igy muszáj volt horgászni. Anyám egész éjjel kint volt, fogott is rendesen, többnyire pontyot. Méretes vagy nem, nem érdekelte, a halőrnek először is a telkünkön keresztül kellett volna átjönni, miután csenget.

Minden ismerősnek halat ajándékoztunk, de nekünk is kijutott rendesen, egyébként mindenki utálta, de anyám élvezettel ette, szinte állandóan.

(a mama a sírba kergetett azzal, hogy bármily állatot képes volt elfogyasztani,legyen az nyul, kecske, de még a tehén tőgye is.)

A tóparti idilnek a válásuk vetett véget, a házat eladták. A mama nem vett másik tóparti házat, az új férjnek meg egy domblodali hobbi kertje volt. (telkesekról már volt szó)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 17:19:38

@El Topo (Sgt. Elias): Tóparty Spesöl Edisön, Twitteren, Facebookon is frissítve, PDA barát változatban. Legnépszerűbb rovatok: Merre jár a halőr? Lekerült-e végre a melltartó a 30+ köcsög kurvájáról? Hol tart gazdagék vitorlázós töketlenkedése? halvásár a horgáyztanyán. Sörhőfok-jelentés a Horgásztanya ősi Minszkjéből.

Ottlaki Kababám 2010.02.11. 18:07:53

Meg az öreg Tróger bácsi: "Ott rabolt, fiam, oda dobjál!"

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 18:20:45

Nagyon jó a cikk és a hozzászólások is. Íme két újabb alfaj: a stégtulaj és a stégrejáró.

A stégtulaj és a stégrejáró se veled, se nélküled típusú szimbiózisban élnek. A stégtulaj megvásárolja , vagy tartósbérli a helyet a tóparton. A helyi szakik iszákosságát, hozzá nem értését káromolva összehegesztteti az extra vastag falú élmángorolt acél zártszelvényeket és a padlót tartó L -acélokat. A jó erős hajópallóból nemcsak három padlónyi széles bejáratra, de fedett padocskára is futja. Idomvasból időtálló bottartó állványt is készíttet. A stégtulajdonos semmit sem egy emberöltőre tervez. A rozsdamentes idomokra több kiló mínium, alaposan hirdetett, rozsdára is kenhető hammerite, kalapácslakk, valamint egy leheletnyi ultramarin is kerül. Miután 2 hét száradási időt kivárva, a helyi erők segítségével letisztította a ragacsos trutyit a fémekről, rettenetes önuralommal nemet mond a markába vihogó vegyesboltos szaki csábításainak. A mínium, meg a szürke izé marad, és NEM lesz krómozás, de csak azért, mert a csillogás elriassza a halat. A fenyópallók kezeléséhez három csónakhoz elegendő csónaklakkot használ. Eszébe sem jut hordókra ültetett instabil tákolnánnyal rombolni a halastó épített környezetét. Gondosan megkeresi a stabil aljazot. A kutatások közepette iszapba veszett melósok özvegyeinek szerény kártérítést fizet, majd böhöm betontuskók segítségével egy életre rögzíti a mesterművet.
Mivel csak rövid időt tud a partron tölteni, van ideje utánanézni a dolgoknak, belátja,tévedett a fenyópallókkal kapcsolatban. A következő tavasszal kicseréli 50 mm-es tölgyfára. A jutányos áron kínált fenyőmaradékból három stég épül fel nagyhirtelen a tóparton. A tulaj nevét a stégen szerény réztábla jelzi. Csónakként leginkább motorral ellátott katonai gumicsónakot, vagy a tetőcsomagtartón szállítható műanyagcsónakot használ. Ezeket, inkább megutaztatja évente 2-3 alkalommal, mintsem a tóparti tolvajok martalékául hagyja. Évetne legalább egy, legfeljebb három alkalommal elutazik a tóhoz, hogy kiélje csillapíthatatlan horgásszenvedélyét. Gyakrabban, idő hiányában, nem tud mennii. Meg nagyon nincs is miért. A gasthaus 20, míg a horgásztanya 30 percnyi járóföldre van a stégtől. A tavon kívül csupán a nádas, valami erdő, és néhány, állítólag ősi barlang töri meg a dögunalmat. A stégtulaj be nem vallaná, de néha csak a gasthausból hozott sörök és a horgásztanya házi bora tartja vissza attól, hogy unalmában a tóba ölje magát. Könyvet, újságot olvasni sportemberhez méltatlan, ezért inkább fülhallgató segítségével hallgatja a rádiót, utóbb MP3-at. Ha nagyritkán lejut a stéghöz, ott áldatlan állapotok, sás, nád, leomlott lépcsők és a stéghasználó fogadja.

A stéghasználó helyi nyugdíjas, vagy védett korú egyén. 45+ melós horgásznak álcázza magát, de nem szabag bedőlni az optikai tuningnak. Felszerelére a romkocsmák gondosan ál-lepukkant imidzsét hozza. Ő halat fogni jár ki a tóra. Csónakra, stégre, beállóra nem futja. Jegyre sem mindig. Ezeket gyakran emlegeti, nyöszörög, sóhajtozik. ha bárkit talál a horgásztanyán, az nem ússza meg egy palack sör és három szál cigaretta alatt. Ilyenkor a kártyásoknak is kibicel, a pestieknek matulázik, míg a helyi srácokat megszorongatja a dohányzás-alkohol-család témakörben. Gilisztás, csalihalat, gyakran etetőanyagot is mástól kunyerál. Ha nappal véletlenül nem fog semmit, visszatér éjjel. Néha varsával. A halőr és a főhorgász jó barátai, tudják milyen nyomoban él, nem vennék a szívükre, hogy följelentsék. A gasthauson kívül a környéken nyaraló német, holland, sőt néha magyar vendégek is vásárolnak a derék, idős horgász halaiból. A tó összes stége az övé, de csak azokat használja, amelyek nemcsak jó helyen vannak, de a névleges tulajdonosuk sem bukkan föl ha kell, ha nem. A stégeken kizárólag biológiailag elbomló almacsutkát, szőlőcsumát, dinnyehéjat, barackmagot, cigarettásdobozt hagy . Utóbbit csak akkor, ha nem maga sodorja a szívni valót, vagy nem bagót rág. Nikotinmentes változata nem ismert, ahogyan a szeszmentes alfaj léte is csupán mendemonda. Szotyimagot csak azon kivételes esetekben felejt a stégen, ha végképp nem talált semmi ehetőt útközben és a helyi fiatalok megajándékozták egy zacskó magocskával. Konzervdobozt, üveget, damilt, egyáltalán semmi használhatót nem hagy maga után az általa igénybe vett stégen.

A stégtulaj a horgászfórumokban dicsért, csúszásmentes műfüvet cipelve a hóna alatt majdnem túlmegy a stégen, de még időben kapcsol. Lehangolja a horgászhely elhanyagolt állapota, megfogadja, hogy másnap sarlóval, kapával, motoros kaszával, vagy valami ilyesmivel tér vissza, kicsit pofásítani a stég környékét.

A tulaj kicsit feszeng a használó előtt, amiért olyan gondozatlan, elhanyagolt, gazdátlan a horgászhely. Kicsit gyűlöli is a stéghasználót, amiért az állandóan a tavon lehet. Miután nem elég tökös ahhoz, hogy elzavarja, beszélgetésbe elegyedik vele. Az öreg elpanaszolja, hogy alig van fogás, majdnem egész nap szembe kapja a napot, szinte el sem lehet bújni a pad fölé ácsolt bódécskában. Mutatja, hogy rossz helyen van a horgászbot támaszték és hiányzik a száktartó-gyűrű. Ez utóbbiról töle hall először a tulaj, aki tanulmányicélból az öreg mellé telepszik, jópár sörre meghívja, sőt az asszony lángosából is ad. Délután már együtt mennek a gasthausba valami erősebbért, este már országos cimborák. A tulaj nem szeret éjjel horgászni. Mivel alaposan leégett, másnap meg sem közelíti a tópartot. Harmadnap egy sarlóval megközelíti a stéget. Így, teljesen józzanul sokkal szürkébbnek, lepusztultabbnak ítéli meg, mint két nappal azelőtt. A vénember még mindig ott ártatha a bügykeit az Ő andráskeresztjén. Most észreveszi, hogy a jókora acélcsavarok közül legalább tizenegy darabhiányzik. Négy-öt deszka reménytelenül kapaszkodik az ég felé, másik kettő pedig lusta macskaként púposodik. Szóvá teszi a dolgot, de az öreg lelki harmóniáját nem tudja megbontani a hiányzó csvar rejtálye. Szerinte a kölykök szedhették ki poénból, akik közösülni és drogozni járnak a stégekre. Szerinte veszélyes dolog hónapokig magára hagyni a stéget. Esetleg bűncselekmény, sőt gyilkosság helyszíne is lehet. ilyen isten háta mögötti helyen sok furcsaság tud ám történni, he a szezon végén lepattannak a tetves stábok. Stégtulaj gyakran dug pár ezer forintot az öregnek, hogy nézzen rá néha a stégre. a kidebb javításokra is otthagy egy ötöst. Ha nem lesz elég, majd kipótolja. A stéghasználó elszánt hühcel esik a nádnak. takaros lépcsőt rittyent, majd az egész horgászhely kitakarításához fog, amit abba sem hagy, míg a tulaj el nem tűnik a láthatáron.

kIára 2010.02.11. 18:50:42

@El Topo (Sgt. Elias):

háde van ilyen, nem?
hiros.index.hu/
index.szabolcs.net/
pecs.index.hu/
index.sopronnet.hu/
meg a határontúliaknak a www.transindex.ro/

Nade mindjárt írok egy típusról is.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 18:56:24

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

Te aztán széleskörű tapasztalatokkal lehetsz megáldva, amindenit!

Styxx 2010.02.11. 19:00:58

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:
Hú, nagy vagy öreg!
Analógiával élve: Modortibi a blogtulaj, te pedig a bloghasználó, de használd csak egészséggel, ha ilyen jó kis kalózposztokat rittyentesz. Még valaki küldd neked e-sört, e-cigit, e-szotyit is:-)

kIára 2010.02.11. 19:27:21

@El Topo (Sgt. Elias):

én sem. kellene a bivalybasznádi rekettyés index.
nameg persze a topo.index.univese is hiányzik

kIára 2010.02.11. 20:07:43

Naszóval, akikről írni fogok, nem tudom hogy mennyire kategória/modor vagy egyedi esetek.

Az első a mesterre hajaz, zen beütéssel. Élete, halála, mindene a horgászás. Csakis folyóvízben.
Az összes kelet-európai folyót és patakot ismeri, sőt még az isten által is elfelejtett duna-deltai lipovánok is előre köszönnek neki, amikor évente minimum két hétre lemegy oda (is) horgászni. Mivel élni és dolgozni is kell, a nemhorgászással töltött idő is horgászással telik.
Nagyon szeretem, egyik legkedvesebb barátom, de néha az idegeimre megy.
Átszellemülten, mintegy féltranszban leírja a folyókanyarulatnak minden részletét, ahonnan három napig el nem mozdult. Tudta hogy ő, bocsánat Ő, izé ŐŐŐ, vagyis A Hal ott van. És akkor leírja, hogy milyen damilt, kaját, horgot, időpontot választott, hogy kifoghassa. És kifogta!
Beszélget a halakkal, veszekszik velük, becézi őket. Mikor, hol, hogyan, miért. A bedobás, a fárasztás az elengedés, a megbocsátás és üdvözülés.
Döbbenetes látni, amikor mondjuk szemben ülsz vele, hirtelen elüvegesedik a tekintete, majd összerezzen, és elmondja hogy hogyan fog valamilyen magot megpörkölni, ledarálni, gyurmázni és hogy azt majd kilenc hónap múlva a Maros melyik szakaszán fogja felhasználni.
Ha arról mesélek, hogy kipróbáltam egy új sütireceptet, azon morfondírozgat, hogy vajon azt az x hal szeretné-e mert van benne egy adalékanyag, amit 1992 június 2-án hajnalban fél hatkor az Olton bevált. Kukactenyészete van, kukoricát és egyebeket rohaszt a feleség nagy örömére, egy csomó mindent maga barkácsol.
Amúgy rettenetesen művelt, ha belekezd egy szerencsétlen sügér kifogásába, abban van Kafka, Sartre, Ottlik. Az irodalom és a hal. Elválaszthatatlan.
Amúgy halat egyáltalán nem eszik. Vagy visszadobja, vagy elajándékozza őket.
Autó: egyszerű, takarítatlan, 15 éves terepjáró. Ruha: bőrcipő, farmer, sötét póló. Dohányzik.

kIára 2010.02.11. 20:38:53

A másik típus (?) az öcsém. Na ő nem jár stégre, bérlete sincs, vagy kedvenc helye. Csak 3-4 pecabotja.
Ha egy 40 km-rel hosszabb utazásra indul, akkor pénztárca, iratok, pecabot. Útközben meg ha észrevesz egy két lépésnél szélesebb vizet, akkor autóval lehúz, víz vizslatása, horog, csali és minimum két óra horgászás. Mindegy, hogy kapás lesz vagy sem, a lényeg a parton ücsörgés. Az esetleges fogást lefotózza, majd a halacskát vissza a vízbe. A kifogott és visszadobott halakról készült képeket egy külön folderbe gyűjti, dátum, földrajzi koordinátákkal.
Soha nem értettem, hogy ez miért jó, vagy mi az értelme. (Lehet, hogy egyszer veszem a bátorságot és lemegyek a pincéjébe. Az ilyen emberek gyanúsak.)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 20:45:53

@El Topo (Sgt. Elias):
vagyon egy kis rálátásom 2 ,azaz 2 db tóra. ;)

@Styxx: Ígérem, nem hagyok semmi ehetőt ablogon. Kitakarítok, meg minden. E-cigit, ebookot, notebookot örömmel veszek.

@kIára: Szuper! A zen mester is tökéletes. A hal-Guru, maga az Öreg Halász!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.02.11. 21:04:54

csak most olvastam, nem semmi kis poszt, a hozzászólások szintúgy... na megyek szerelni, aztán aludni mert holnap fél ötkor kelés -irány az élő Tisza, jégmentes, süllőzni kell...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 21:48:35

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

Egyszerre?
És hogy bonyolódik a neved is! Mikor először láttalak még csak veszélyesnek tűntél.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 22:07:10

@El Topo (Sgt. Elias): Sakjnos, nem egyszerre. Az egyikre 10 évvel ezelőttig láttam, a másikra azóta.
kíváncsi vagyok, most milyennek tűnök?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.11. 23:43:21

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:

Eddig veszélyesnek, most veszélyesnek ÉS idétlennek.

Zorita 2010.02.12. 10:00:17

@baliquez: ez zseniális, pompás kiegészítője a posztnak!

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.12. 22:02:15

@El Topo (Sgt. Elias): Köszönöm. ;)
Beszámíthatatlan, ám kiszámítható egyéniségemet kívántam tükrözni. :)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.12. 22:43:55

A szuper gömböc avatárom viszont nem sikerül visszaszereznem. Az Indákon csak 404-et találok. Úgyhogy azt egy darabig nem látod. :(

KungMester (törölt) 2010.02.14. 10:16:47

Ez valami eszelős, jó írás! Gratulálok.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2010.02.14. 20:54:25

@Picurigor:
Érdekes a nézőpontod. A szabály csak a horgásznak szabály, nyitvatartási időben nem pecázhat. A fürdőzőre nem vonatkozik a szabály? Ők akkor fürdenek, amikor csak akarnak.. Hmmm Kicsit emlékeztet engem az evezős vs pecás történetre. Horgászni az evezőspályán nem lehet,(még a végén sem) de evezni azt akárhol, akármikor, még a horgászvizeken is lehet és ha szólsz, hogy hé ez horgászvíz: Mivan asszed tied az egész Duna(Tisza, Velencei-tó,Csőhidi-pálya nem kívánt törlendő)?? Egyébként kimondottan ajánlott ott a strandon pecázni, mert a pontyok szívesen látogatják az elcsendesedett strandokat, mivel a fürdőzők jól feltúrták nekik az iszapot, ami tele van jobbnál-jobb falatokkal..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2010.02.14. 20:56:42

8. A született horgász

Gyerekként kezdett horgászni, a fent felsoroltakból akármelyik lehetet az apja.. Sok mindent meg tanult, az Apjától, de aztán elkezdte magát formálni.. Szinte minden horgászmódszert kipróbált és most is próbálkozik. Szereti a természetet, csak annyi halat visz, amit megeszik, nem szemetel, nem hangoskodik, nem vagy csak alig piál. A telefonját lenémítja, mintha templomba menne. Oda is megy…
Szeret egyedül lenni, de van egy-két horgásztárs akivel szívesen kijár. Ha kérsz tőle, vagy ad vagy nem. Attól függ Te ki vagy és hogy kéred.. Az Ő cucca nem a legmenőbb, legdrágább, de a lehető legjobb, amit éppen megengedhet magának. Pecázott már mogyorófa vesszővel is, de mára már jó holmikat használ. Eredményes horgász, de nem attól született pecás, hogy sokat fog, az életérzéstől lesz az. Szeret horgászni! Versenyre már nem jár, kipróbálta, de ez neki nem erről szól…
Már van család, egy-két gyerek. Sok időt tölt a parton, néha nem is pecázik, szeret kint lenni, de a fontossági sorrendet nem lépi át, azért vannak fontosabb dolgok. Sajnos a neje már nem jár ki vele, de mikor udvarolt neki, kijártak együtt. Persze tudna másképp élni, de a pénz Őt is csapdába ejti. A fiát viszi magával, okítja, de nem kényszeríti. Majd pecás lesz, ha akar…

Amíg él, horgászni fog, az élete része már vagy X éve..

Demis Castro 2010.02.15. 13:10:43

Én alapból utálom a horgászokat. És ahogy látom, itt sok a horgász, úgyhogy feltenném a kérdést, ami már régóta foglalkoztat: miért horgászik bárki is???

Cserébe leírok egy "típust", az egyetlent a műfajban, akit becsülök, amióta először láttam, és tudom, hogy létezik.

Tavi (balatoni) horgászatról lesz szó. Északi part, egykarú móló, esti naplemente-nézés a hülyenyaralóknak (mint például én, akkor). Ül a sok "sporthorgász", szemmel láthatóan órák óta, ugyanakkor szintén szemmel láthatóan egész éjszakára felkészülve, a sportág összes rekvizítumával együtt, hogy ők most itten horgásznak, mert az jó.

Megjelenik egy micisapkás ember (kábé, mint Szalacsi Sándor, női biciklivel (fekete, 50-es évekbeli típus, fehér sárhanyóvég, névtábla az első villán, stb.), 1 darab bambusz bottal. Leül egy üres kőre, amit még nem foglaltak el a "sporthorgászok", bedobja, vár 5 percet, kiveszi a halat. Berakja a centrumos nejlonzacskóba, amit a zsebéből húzott elő. Rágyújt, újra bedobja, elszívja a cigit, kiveszi a második halat, azt is berakja a nejlonzacskóba. Összeszedi a motyóját, bringára száll (ahogy azt kell, ellentétes oldali lábbal rááll a pedálra, meglöki a bringát és már gurulás veti át a másik lábát a váz felett és ül fel), és távozik. Sporthorgászok közben mereven maguk elé néznek...

Az ember kábé 15 percet töltött a tetthelyen, megvan a vacsora, ennyi. Ahogy a zinterneten mondják: max respect.

De könyörgöm: a többieknek mi a jó abban amit csinálnak???

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.16. 11:37:42

Ez a poszt maga volt az Isten. Beérett a blog.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2010.02.17. 06:40:39

@Demis Castro: Szegény vagy..Lelkileg. Sajnállak, de nem nagyon...Sohasem tudod meg!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2010.02.17. 06:42:52

@Demis Castro: Ja és én tudod kiket utálok alapból? Akik alapból utálnak másokat, úgy, hogy nem értik mit miért csinál...Sok észre vall...

Vágási Matyi 2010.02.26. 08:48:25

Mekkora hülye vagyok, hogy nem olvastam eddig!
A melós macskacápáján szakadtam, igaz, az egész kiváló!

meis (törölt) 2010.02.26. 09:48:21

Sokszor hallottam már a modoros blogról, de "origós" lévén eddig még nem olvastam. Ettől a posztól kérem szépen könnyesre és komoly hasi-izomlázasra röhögtem magam.
A szerzőnek nagggggyyyyon komoly karakterérzéke van, ráadásul végig egy szinten tartja a szöveget, és olyan töményen, hogy el se lehet harapni!

Az előbb jártam a szleng blogon is, (ott is először) és az is nagyon komoly, max respect mind a két blognak! Szerintem most egy pár napig lesz mit olvasnom : )

Zsíriusz 2010.04.14. 14:32:59

Az értelmiségi gitáros horgász (Szabihorgász)

Egyedül sohasem jár horgászni. Nincs már felszerelése, régen volt (egy rakós bot, de az geci drága, haverja rádumálta – volt lóvé) Haverokkal jár csak le, általában saját kocsival (wartburg, esetleg skoda fabia, vagy valami ilyesmi), vagy a haverok viszik (kocsival persze). Gyalog nem jár.
Csak nyáron megy, ha nem esik az eső, nem fúj a szél, és nincs kurvára meleg. Általában délután szedik össze a ház előtt, de délelőtt 10.00-nél korábban a peca kedvéért SEM kel fel. Utána ebéd, eldől kicsit, 15.00, 16.00 óra körül ébred (persze a gyerekre fogja, hogy meg kellett várni, amíg felébred). Miután leért, haver full extrás motorcsónakjával beállnak arra a helyre, amit a span beetetett előre. Kap egy felszerelt botot, megmondják neki, hova dobjon. Általában fog is pár keszeget, de nem viszi haza, mert lusta bíbelődni a pucolással, sütéssel, ha viszont haverja megcsinálja otthon, abból természetesen szívesen eszik.
A szabihorgász néha elviszi a gyereket is magával (le van tudva a hétvégi program, nem kell vagyont költeni a vidámparkban a gyerekre).
A lusta KÖCSÖG horgász nem iszik, nem is visz sört – mondván, ő nem piázik (piázna, csak sajnálja a lóvét magára is, de itt a haverokat is illene bekínálni, úgyhogy marad a sodrós (drum, mert értelmiségi azt szív). Persze a rendes pecás haverjait évek óta azzal baszogatja, hogy egyszer elmentek pecázni, aztán leragadtak a vízközeli kocsmában (valójában szeretett volna ott lenni ő is, de gyalog messze a kocsma, kocsival meg nem lehet sörözni, ráadásul a sör nincs ingyen).
A köcsög zenész horgász másnap felteszi a faszbookra, vagy iwiw-re a harcsa fotót (haver akasztotta 4ezres woblerrer), azt ugyan nem írja oda, hogy ő fogta, de villant a sznob zenésztársak előtt, hogy ő pecás kalandokban is részt vesz.
Kalandjaival gyakran idegesíti a rendes pecás haverját, aki a meló miatt nem tud lemenni horgászni.

AzHofi 2011.03.28. 10:36:52

@Picurigor: a déli parton a 40 centis vízben legelésznek a 10+ amúrok... de éjjelre még a jobb süllők is kilátogatnak.
süti beállítások módosítása