Olvasói rovat - A magyar turista

2010/01/15. - írta: Modor Tibi

 

Mo Dorka - aki nagy örömünkre szintén blogunk nevét viselő kedves követőinkhöz tartozik - egy novellának is beillő művet engedett át nekünk közlésre az utazók jellegzetes típusairól.

A modoros utazó

A modoros utazó görögbe, spanyolba vagy olaszba megy. Ha nemcsak modoros, hanem pénzes is, akkor a Maldívra. Ez esetben feltétlenül érzékelteti, hogy az előbb felsorolt helyekre már csak a lúzerek járnak.

„Görögbe meg spanyolba bármikor elmehetsz, az nem olyan nagy szám.”

„A szokásos görög-török-olasz-horvát-spanyol már dögunalom.”

"Akinek van mit a tejbe aprítani és nem igénytelen, az ne a gagyi olasz vagy görög tengerparti nyaralóhelyekre menjen."

„Mindegy, melyik szigetet választjátok, nem lesz sok magyar sehol sem, ez nem olasz, horvát vagy spanyol.”

Az utolsó idézetből sejteni lehet azt is, hogy a régebbi posztokban már leírt módokon bezzegelni és honfitársainkat valamint kis hazánkat szidalmazni nemcsak a hétköznapokban lehet, hanem nyaralás közben is rengeteg alkalom adódik az ilyen modorosságok gyakorlására. Ezt már rögtön a repülőtéren el lehet kezdeni, ahol sorbanállás közben célszerű a többiekre tett félhangos megjegyzésekkel múlatni az időt.

„Kimondottan rühellem ezt a tolakodást. Tipikus kelet-európai tulajdonság, sajnos....”

„Tiszta Balkán… bezzeg az angolok meg tudják oldalni a sorbanállást, de ezek itt még erre sem képesek!”

Beszálláskor már egyáltalán nem kell visszafogni a hangerőt, sőt, éppen az a lényeg, hogy minél többen meghallják azt a megjegyzést, amely szerint az illető már úgy száll repülőre, mint más a hetes buszra. Ez a téma szinte kimeríthetetlen: amíg fel nem száll a gép, lehet elnézően, atyáskodva (és kéretlenül) bátorítani az először repülőn ülőket és/vagy szakértőként tündökölve viccelődni a gép műszaki állapotán.

„Ne majrézz, Géza, meglátod, észre sem fogod venni, hogy felszálltunk, én már vagy ezerszer repültem, azt’ mégis itt vagyok! Igaz, elég csotrogány ez a gép, az előbb is láttam, hogy még igazítottak rajta valamit, persze úgy, hogy az utasok ne vegyék észre, de egy ilyen tapasztalt vén rókát, mint én, nem lehet átejteni, he-he-he!”

Útközben ki lehet tárgyalni a repülős vs. buszos utazás előnyeit, fennen hangoztatva, hogy az utóbbit soha többet. A fő ok természetesen nem is lehet más, mint a szégyellnivaló honfitársak, akiknek lábszaguk van, nappal káromkodnak, éjjel horkolnak és folyton büdös kajákat esznek.

„Nincs az a pénz, hogy busszal utazzam bárhová a honfitársaimmal, nem tudom, hogy van ez, de mintha csupa balkáni barbár tömörülne ilyenkor, szégyellem, hogy magyar vagyok.”

A landolás aztán újabb remek modorosságra ad alkalmat: hősünk elsőként kezd el tapsolni a sikeres földet érés után, hogy ezzel is mutassa a zöldfülűeknek, ő mennyire tisztában van a repülős etikettel. Mivel valójában nem repül sokat, csak max. az évi egy nyaralása alkalmával, sosem fogja megtudni, hogy ez a „szokás” kizárólag a nyári (charter)járatokon dívik, és csak a hozzá hasonlók terjesztik. :)

Érkezés után veszi kezdetét a tulajdonképpeni nyaralás. Ahány típusú modoros utazó csak létezik, ez annyiféleképpen zajlik…


Az all inclusive-os

A külföldi nyaralás lefoglalása előtt az a legnagyobb problémája, hogy a négycsillagos Hotel Ramadan Superiort vagy az ötcsillagos Hotel Elite Deluxe-ot válassza-e az utazási iroda katalógusából. Az, hogy melyik országba mennek, nem is nagyon érdekli, de a szálloda kérdésén hetekig rágódik. Arra viszont képtelen és/vagy lusta, hogy utánanézzen az infóknak a számtalan szállodaértékelő weboldal egyikén... Végül nagy nehezen valahogy döntésre jut, lefoglalja és befizeti az utat, majd szigorúan csak ezután (!) beregisztrál egy utazási fórumra, ahol minimum két-három topikba is beírja a nagy kérdéseit, amelyek általában a következő témák köré csoportosíthatók: homokos-e a tengerpart, mit érdemes megnézni a környéken és egyáltalán, „lécci írjatok meg mindent, amit tudtok a szállodáról és van-e valaki, aki ugyanakkor jön, amikor mi?”.

Mikor erre nyolcból tízen közlik vele, hogy olvasson vissza, halálosan megsértődik – de még ekkor is képtelen arra, hogy kettőt visszalapozzon vagy beüsse a keresőbe a szálloda nevét... pedig legalább egy tucat véleményt olvashatna, mert csak idén már ő az ötödik, aki erre a hotelre kíváncsi… A tízből a maradék kettő azért megszánja, és belinkel neki néhány szállodaértékelést, leírják a topik történetében háromszáznegyvenedszerre, hogy nem, a part nem homokos, hanem kavicsos és még néhány közismert környékbeli nevezetességet is felsorolnak.

Csalódottan veszi tudomásul a válaszokat, mert neki az utazási irodában azt mondták, hogy homokos a part, és a tenger csak 100 méterre van a szállodától (valójában meg légvonalban 500, de mivel csak kerülővel lehet eljutni a parthoz, igazából 900-at kell gyalogolni :)), de aztán túlteszi magát rajta, és elmegy nyaralni. Ezek után vagy soha többet nem jelenik meg újra a topikban, vagy pedig visszajön, és bőséges beszámolót ír, ami így fog kezdődni:

„Két hétig még csak ki sem kellett mozdulnunk a szállodából! Törökország fantasztikus hely!”

Ezek után a hotel részletekbe menő ismertetése következik, megtudhatjuk, hogy hány és milyen medence van (ez ugye fontos, mert ne felejtsük el, hogy a tengerig 900 m-t kellett volna gyalogolni :)), milyen animációk és programok voltak, ezek közül melyiket ki tartotta, volt-e magyar nyelvű, ő melyiken vett részt, hányszor cserélték egy héten az ágyneműt, volt-e tévé a szobában… stb. stb…

„Olyan színvonalas animációs programok voltak, amilyenekkel eddig még sehol sem találkoztam! Volt jóga, darts, víziaerobic meg step aerobic, és hiába volt izomlázam, folyton mindegyiken ott voltam, mert annyira jó volt! Volt, hogy nem a lányok, hanem az animátorfiúk tartották, akik beöltöztek lánynak, hát az rém vicces volt, labdákat tettek a cicijük a helyére, hát dőltünk a röhögéstől!”

A topik többi résztvevője persze általában nem állja meg szó nélkül, be-beszólnak:

„Gratula! Azért mész Törökországba, hogy aerobikozz. Esetleg messzebb nem akarsz menni?”

Nyilván a sértődött válasz sem marad el.

„Nem azért megyek, nem kell kötözködni. Aktív nyaraló vagyok, nekem fontos, hogy ne tétlenkedjek!”

Persze ennyi aktivitáshoz fontos a megfelelő mennyiségű kalóriabevitel is, úgyhogy muszáj részletesen megemlékezni arról, hogy melyik nap mi volt a svédasztalon reggeli, ebéd, vacsora gyanánt (ezt lehetőleg néhányszor le is videózni (!) :)), az all inclusive keretében milyen italokat lehetett fogyasztani és milyeneket nem (ez utóbbi természetesen felháborító!).

„A kaját csak isteníteni lehet! A főétkezések között volt három bár (main, pool, beach). A főépületben, a medencénél és a parton ahol a köztes időszakban szintén kánaán volt… Az üdítős, sörös, boros csapot az ember maga kezelhette… El lehet képzelni! És az ebéd se volt kutya: bárány, nyúl, marha, pulyka, hal… zöldségek... köret vagy ötféle... egyszer még malacsült is volt! Fehér kesztyűben szelte a szakács! Desszertek: fagyi, dinnye, torták, sütik… húúúúúúúúúúúú… visszagondolni is jó! Előítéleteimmel szemben a tengeri herkentyűktől megkíméltek bennünket, nem is volt polip és egyéb szörny…”

Hát igen, végül is a lényeg az, hogy a külföldi nyaralás alatt se kelljen megválni az otthon megszokott ízektől, és mindenféle szokatlan helyi ételt enni… :)

Ha az országban nem is néznek körül, azért a szálloda strandjára csak kimerészkednek. Ha ott történetesen mégis homokos a part, még akkor sem lehet minden tökéletes…

"A tengerpartot meglepő módon minden nap megtisztították a nagyobb szemetektől – de azért nem szitálták át a homokot, mint jobb helyeken.”

A napok többnyire esti korzózással végződnek, amelynek során „furcsa” tapasztalatokra lehet szert tenni egy idegen országban… :)

„Nekem nagyon furcsa volt, hogy a sötét bőrűek (helyiek?) esténként ellepik a partot és a sétányt. A helyi-turista arány kb. 80-20% volt. Nem volt velük semmi gond, csak hát azért mégis...."

Tényleg, mit képzelnek ezek a helyiek, hogy csak úgy sétálgatnak az utcán a saját országukban? Elképesztő, hogy milyen helyek vannak a világon… :)

 

Az öblös

Igen, a már ismert öblösről van szó :), hiszen ő is szokott külföldön nyaralni. Őt sem az ország megismerésének vágya hajtja. Motivációja inkább az, hogy megmutassa a világnak, hogy neki bizony telik külföldi utazásra, pedig valójában jobban érezné magát a telken, ahol a haverokkal bográcsozhatna, miközben újra előadhatná nekik a szokásos vaskos vicceket és nagyokat röhögve dönthetnék magukba a söröket.

Éppen ezért, ha ráveszi magát az útra, akkor igyekszik mindent magával vinni itthonról, ami kint hiányozna. Először is a fent említett haverokat :), úgyhogy általában több család utazik együtt az ismeretségi körből. Természetesen egy helyen szállnak meg, így nincs akadálya annak, hogy ugyanolyan bulikat csapjanak, mint amilyet itthon szoktak. Ehhez ipari mennyiségű kajaalapanyagot visznek magukkal. Az autók roskadoznak a rúd téliszalámik, a tubusos piros aranyak, kiló krumplik, lefagyasztott rántott húsok és pörköltek súlya alatt, hiszen mi lehetne jobb egy kis hazainál messze idegenben? Megfelelő mennyiségű rekesz sör nélkül pedig útnak sem indulnak. :)

A célpontjuk általában valami népszerű tengerparti üdülőhely, de olyan, ahol otthonosan érzik magukat, tehát lehetőleg sok magyar járjon oda, ami azért is jó, mert újabb családokkal lehet összeismerkedni és bevonni őket az esti mulatozásokba, meg azért is, mert az ilyen helyeken vannak magyar nyelvű boltok és éttermek.

A nyaralás alatt a nagy társaság közösen megy mindenhová. Ez a mindenhová általában a strand-kemping/apartman-sétálóutca háromságot jelenti. Többre nem kíváncsiak, hiszen minden itt van helyben, és csak nem fognak fárasztó kirándulásokat tenni, mikor végre pihenhetnek! Napközben strandolnak (ld. régebbi strandolós posztok :)), este pedig jöhet a nap fénypontja, a közös bográcsozás, sörözés és sztorizás.

 

A bulizós plázacica

Sokat lehetne írni róla, de talán mindennél beszédesebb, ha ennek a típusnak a kedvenc újságjából, a Cosmopolitanból (amely önmagában is megérne egy posztot :)) idézek egy tavaly júliusban megjelent, Krétáról szóló cikkrészletet.

„Felejthetetlen hetet töltöttünk ott. Nem volt éktelen tömeg, úgyhogy napközben nyugodtan napozhattunk toplessben a strandon, esténként pedig vacsora után minden nap másik bárban táncoltunk a pecsenyepirosra égett angol fiúkkal. Egyik nap - talán a harmadik lehetett - felmerült, hogy elmehetnénk megnézni pár látványosságot, így autót béreltünk, és felkerekedtünk. Jelentem: Kréta olyan, hogy ha a parton fekszik az ember, és a szárazföld felé néz, mindenhol kopár dombokat lát, ha pedig elindul a dombok felé, akkor sok bizsu- és papucsbolt van, és gyönyörű virágok, meg bárok és gyros. Amikor a hétvégén hazaértünk, itthon még mindig esett az eső, és mi voltunk a városban az egyetlenek, akik barnák és boldogok voltunk. Augusztusban is visszamegyünk, mert Krétából soha nem elég!"

Hát Kréta a papucsoknál és a bizsuknál „talán” többről szól, de ez a típus erre sosem fog rájönni…

 

A kipipálós

Valamilyen rosszul értelmezett „teljesítménykényszer” hajtja, hogy minél többször, minél olcsóbban mehessen külföldre. Szenvedélyes repjegyvadász, aki minden akcióra elsőként csap le. Nem aszerint választ úticélt, hogy mi érdekli, hanem aszerint, hogy hová van éppen olcsó jegy. De ha egyszer valahová már eljutott (akár csak fél napra is!), akkor az a hely többé nem érdekli, „leírja”, „kipipálja”, hiszen az már kész, megvolt.

Lételeme az utazások örökös tervezése-szervezése. Minden hírlevélre előfizet, lesi az utazási fórumokat és híreket. A szomszédos országon túlra három átszállással utazik és büszke arra, hogy a menetrendszerinti árhoz képest féláron jutott a repülőjegyekhez - igaz, közben két éjszakát reptéri várókban kell töltenie.

Amikor úton van, mindig rohan, mintha félne, hogy lemarad valamiről. Igazán körül sem néz, csak a főbb nevezetességeket „pipálja ki”. Hazaérkezése után szívesen és sokat segít a többi fórumozónak és nagyon hasznos infókat lehet tőle kapni a repülőjáratokra, tömegközlekedésre, olcsó szállásokra stb. vonatkozóan, csak a látnivalókról, az ország jellegzetességeiről nem érdemes kérdezni.

 

A kritizálós

Soha semmi nem elég jó neki. Neki mindig minden „jár”, de soha semmit nem kap meg a – szerinte – megfelelő minőségben. A legolcsóbb iroda legolcsóbb last minute útjára fizet be, és ezek után fel van háborodva, hogy nincs hajszárító a fürdőben, tévé a szobában és az erkély nem a tengerre néz. Nem felejti el a megjegyezni, hogy bezzeg az ugyanabban a szállodában lakó svédek/németek stb. mind tengerre néző emeleti szobát kaptak, viszont a magyaroknak felháborító módon a földszinti lyukakat osztotta ki a – nyilván velejéig gonosz és nemzeti alapon diszkrimináló – szállótulajdonos. Lamentálás közben sosem gondolkodik el azon, hogy a tengerre néző szoba lakói valószínűleg sokkal többet fizettek be az útért az ő nyugat-európai utazási irodájukban, mint amit ő leperkált a magyar ügyintézőnél, és esetleg inkább ez állhat a szobabeosztás hátterében, nem pedig az egyéni szimpátia.

Ő az, akinek mindig van valami kifogásolnivalója. Pl. az, hogy a reggelihez nincs hatodik fajta müzli, az idegenvezető nem elég készséges, mert hajnali egykor álmából felverve nem rohan tolmácsolni a kedves utasnak az étterembe vagy szerinte nem takarítanak megfelelően.

- Ezek nem takarítanak! – így az apa.
- Nálunk minden nap, sőt hattyút is hajtogatnak a törölközőből stb. Biztos, hogy nem takarítanak? – kérdi a szomszéd szoba lakója.
- Biztos, de majd szólunk, mert nem cserélik a törölközőt sem! Ja drágám - fordul anyához - kiraktad ugye a papírt?
- Ki hát! - jön a válasz.
- Milyen papírt?- kérdezi értetlenül a szomszéd.
- Hát hogy ne menjenek be a szobába, nehogy ellopják a dvd lejátszót!”

A körülmények látszólagos gonosz összejátszása ellenére sem csügged, sőt, büszkén hirdeti, hogy ő igenis feltalálja és csak azért is jól érzi magát! Kisstílűen ügyeskedik, és erről utólag dagadó kebellel ír a beszámolójában, hiszen mindenkinek látnia kell, hogy ő mennyire talpraesett és agyafúrt!

„A szobakulcs egy húszdekás kulcstartón pihent, amelyben mágnes volt. A szobában a konnektor alatti helyre kellett illeszteni, így volt áram, tv és légkondi a szobában. Aki ide jön, annak melegen ajánlom, hogy már az első nap szedje le a kulcsot a mágnesről, és kreáljon valami átfúrt kupakkal saját kulcstartót!! Így a mágnes a helyén maradhat, így ha a tengerben fürdik az ember, akkor is mehet a légkondi. Mert úgy kevés, ha csak akkor kapcsoljuk be, amikor a szobába megérkezünk... De a kulcsot így nem ajánlom leadni a recepción, mert görbén nézne az angolt erősen törő hölgyike.”

Az utolsó mondatból természetesen nem hiányozhat a kötelező kritizálás sem, azt pedig inkább ne firtassuk, hogy ő maga vajon mennyire törheti az angolt…

Ő már valamennyire körülnéz az országban, ahol éppen van, de persze itt is mindenben csak a rosszat látja meg. Az éttermek szerinte koszosak, az árak magasak, a strandok nem elég szépek, a víz nem elég tiszta, a helyi lakosok barátságtalanok stb. stb.

Hazaérkezés után panaszlevelet ír az utazási irodának, amelyben felrója, hogy nem tájékoztatták megfelelően (nem mintha egyszer is elolvasta volna az utazási szerződést), és minden apró sérelmét részletesen kielemzi – akár tehet róla az iroda, akár nem. Így születnek az olyan panaszos levelek, amelyekről pl. az alábbi cikkrészlet nyújt egy kis összefoglalót

 

(http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=19246).

„Ki gondolná például, hogy egyeseket az zavart: a strand túl homokos. Mások arra panaszkodtak, hogy az utazási iroda nem közölte velük, hogy a tengerben halak lehetnek.

Nyaralásukat tönkretette, hogy a gyerekeik féltek a vízlakóktól. Meglepő az a duzzogás is, amit egy Indiában turistáskodó férfitól kaptak: tűrhetetlen, hogy minden étteremben curryt szolgálnak fel. Mások az olaszországi sziesztát akarják betiltatni, mondván, ők éppen akkor vásárolgattak volna. Földrajzi analfabéta lehetett az a panaszos, aki amiatt reklamált, hogy a repülő Jamaikából őt kilenc óra alatt repítette haza, míg a rohadt amerikaiak már három óra után élvezhették az otthon örömeit. Mindezeket veri azonban annak a fiatalasszonynak a kiborulása, aki Thaiföldön volt nászúton.

– Első nap elmentünk egy elefántszafárira. Amikor megláttam, milyen sokkolóan nagy az elefántbika hímtagja, rosszul lettem, képtelen voltam a nászéjszakán a férjem örömére tenni.”

 

A nagy utazó

Mélységesen megveti a az előző csoportok mindegyikének képviselőit, hiszen neki határozott elvei vannak arról, hogy hogyan „kell” (!) utazni, és aki nem így tesz, az örökre elásta magát előtte. Az „utazási iroda” vagy a „fakultatív program” kifejezések megemlítése vörös posztó számára. Ha valaki szóba hozza, akkor azon nyomban fensőbbségesen bizonygatni kezdi, hogy mekkora balfaszság irodával menni. Rögtön kiszámolja, hogy ő mennyivel olcsóbban tudta volna megszervezni ugyanazt az utat. Eszmefuttatását sokszor a hatásosnak vélt „persze mindenki arra költi a pénzét, amire akarja” formulával zárja, mert képtelen megérteni, hogy mások más szempontok alapján döntenek, és nem mindenkinél az az elsődleges, hogy – mondjuk - húszezer forintot megspóroljon.

Általában valamelyik utazós fórum törzstagja. A rátartisága mellé néha valóban széleskörű tapasztalat is társul, ezért a szervilisebb lelkületű topikolókból gyakran szerveződik köré rajongótábor. Ha elismerően nyilatkozol róla és a nézeteiről, akkor befogad a hívei közé és onnantól atyai pártfogását élvezheted, de ha nem ugyanazt fújod, amit ő, akkor a sleppjével együtt hamar kiutál. Szerinte egyedül ő és a tanácsait követők azok, akik képesek arra, hogy valóban megismerjenek egy országot. Az előző csoportokkal ellentétben ő ugyanis azért utazik, hogy a helyi lakosokkal keveredjen és átélje az adott hely hamisítatlan fílingjét. Nyaralásának csúcspontja, ha szóba elegyedhet egy helyi halásszal vagy a cipőpucoló fiúval, és utólag büszkén tölti fel az ezt dokumentáló közös fotót a fórumra.

Ő az, aki a legbetegesebben kerüli a többi magyart. Már az úti cél kiválasztásánál is lényeges szempont, hogy majd később hazaérve büszkén hangoztathassa, hogy „sikerült két hétig magyarmentesen nyaralni”. Erre sosem marad el a kontrázás…

„Tökéletesen igazad van! Én is megpróbálok "magyarmentes" területekre utazni. Éppen elég itthon a taplóságot elviselni.”

Az sosem derül ki, hogy mitől jobb az angolok, hollandok, oroszok és egyéb más nemzetek taplóságait elviselni. Néha pedig önkéntelenül felmerül az emberben, hogy akik a fórumon ilyen nagy egyetértésben ajnározzák egymást és szidalmazzák a többieket, vajon ha két hét múlva az adott országban véletlenül találkoznak, akkor mindketten külföldit tetteknek és jó, hogy le nem köpik a másikat? :) Merthogy van ám arra az esetre is forgatókönyv, ha hazánkfia minden óvintézkedés ellenére mégis meglát egy magyar rendszámú autót vagy magyar beszédet hall. Ilyenkor tüntetőleg idegen nyelvre kell váltani és kínosan ügyelni arra, hogy nehogy véletlenül köszönnie kelljen a honfitársaknak.

„Én nagyon szégyellem külföldön, hogy magyar vagyok, ha nem kérdezik, nem is mondom meg. Ha magyar szót hallok, csöndben odébbállok.”

Unalmas téli hónapokban az a kedvenc időtöltése, hogy az előzőekben felsorolt típusok topikjaiba látogat, ott a hozzászólásokon kéjeleg és tudálékosan kioktatja őket. Gyakran tesz az alábbiakhoz hasonló megfellebbezhetetlen kijelentéseket:

„Akinek csak a pörkölt jó ebédre, az menjen inkább a Balatonra!”

„Nem értem, hogy egyáltalán minek megy az ilyen külföldre?”

 

Epilógus

Két hét múlva a különböző típusok képviselői újra összetalálkoznak a hazafelé tartó repülőúton és együtt érkeznek Ferihegyre. A kiszállás után a tömeg áramlik kifelé a folyóson, majd egyszer csak meglepődve ütközik bele egy korlátba, amit valaki véletlenül úgy látszik, elfelejtett eltávolítani az útból. Az emberek megtorpannak, egy társaság azonban rendületlenül tör előre. A hangadójuk megrángatja a korlátot, de nem megy, le van lakatolva. Egy perc múlva megjelenik egy stewardess, aki intézkedik, de hiába, az illusztris társaság ekkor már megalkotta eredeti, frappáns és végletekig modoros ítéletet:

„Látszik, hogy hazaérkeztünk, üdv Magyarisztánban…”

 Gyönyörű munka, Mo Dorka itt tényleg leásott mindennek a legaljára. Köszönjük szépen.

169 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blackrock (törölt) 2010.01.15. 11:21:05

@Rékuc: na és?

@El Topo (Sgt. Elias): mekkora biznic lehet már egy ilyen helyre túrákat szervezni.:))

nusss 2010.01.15. 11:22:24

@Mitya Ivanov: irnek en magyar ekezetekkel, de azerty billenyuzettel kicsit nehezkes/ aki ismeri, az gondolom aterzi a problemat.

nusss 2010.01.15. 11:27:19

@Mitya Ivanov: ok, modoros vagyok, vallalom :DDD

MrBean 2010.01.15. 11:30:36

A leírások alapján én félig modoros, félig nagyutazó vagyok. Az, hogy valaki a külföldi útján undorodik a magyaroktól és kerüli őket, az talán azért lehet, mert mi sem viselkedünk jobban külhonban, mint a nyaralásban elbunkuló németek, angolok vagy egyéb náció (talán az amerikaiak kivétel, nem is értem). Menjetek csak ki egy átlagos téli hétvégén egy hóbiztos és népszerű osztrák sípályára, és nézzétek meg, ki az, aki megpróbál normálisan sorban állni, és ki az, aki megkerülve az egészet, meg oldalról betolakodva igyekszik minél előbb feljutni a felvonóra. Persze, tudom, miért nem csinálják ezt a bárgyú labancok is, igaz?
Továbbra sem értem, miért kellene olyan birkának lennem, hogy X összegért befizetek az iroda által kínált fantasztikus-csodálatos fakultatív programra, amikor 10 perc utánajárással megoldhatom ugyanazt X/4 összegből. Ettől leszek én "modoros utazó"? Én inkább tudatosnak nevezném magam, de nyilván csak az elfogultság és személyes érintettség miatt. (Pl. a már többször említett Krétán ajánlottak nekünk knossosi kirándulást fejenként közel €50-ért, nekünk pedig mindennel együtt sikerült kihozni €12-ből... nem kellett hozzá semmi illegális és semmi ügyeskedés - jöhetnek a sünök.)
Végére pedig csak annyit: a felsorolásból és tényleg vicces részletes leírásból nem derül ki, hogy a posztíró szerint milyen az "ideális", vagy "normális" vagy tudomisénmilyen utazó... Aki nem vérgáz.

eastern sugar 2010.01.15. 11:34:00

ez kurvanagy volt, gratulálok! milyen igaz! nekem életem célja,hogy megszerezzem a volt szovjetunió összes köztársaságának vízumát, úgyhogy mi belorusz kalandtúrán voltunk a barátnőmmel decemberben, mert az vicces, előtte meg moldovában tavalyelőtt nyáron:) minimál túlélő orosztudás rulez!:) biztos hogy ez is modoros, de nem tudom, melyik fajta.
az öblös a legjobb arc, egyértelmű! és persze vannak keveredések is, mondjuk a mostohaapám egy ilyen "nagy utazó, de megvan a diavetítéses rész is, vietnamról meg zanzibarról...
egyébként a travel service charter-légitársaságot ismeritek? az én cégem szolgálja ki a reptéren, hát rögtön lehet tudni, melyik az a szalag,amelyik mellett a hurghadai vagy ciprusi utasok állnak, egy az egyben mind az all inclusive típus, bírom mikor jönnek haza tangapapucsban decemberben és jól meglepődnek hogy magyarisztánban nem harminc fok van:)

nusss 2010.01.15. 11:34:24

amugy meg szvsz tok felesleges azon vitatkozni, hogy "melyik nyaralas er tobbet", a sok kirandulos, vagy a tengerparton doglos: bevallom, amikor 1 hetre tudok csak nyaron elszabadulni es huzom az igat elotte mint a barom, akkor pl. baromira nem orultem, hogy az exem a nyaralas minden egyes percet be akarta tervezni, mert "ha mar itt vagyunk..."- egyszeruen jol esett volna egy kicsit tobbet hevereszni egy konyvvel a parton es neadjisten aludni egyet. Viszont ha pihentebben/tobb idore megyek, akkor igenis van igenyem arra, hogy jobban szetnezzek az adott helyen, akar eldugott templomokban, piacokon is. Szoval ezert a reszeert konkretan nem itelnek el senkit...

flea 2010.01.15. 11:37:43

De hisz ez nem is egy poszt, hanem legalább három!
Mestermunka. :)

Maestro 2010.01.15. 11:39:42

@ZX: fákdetsit, félretájékoztattak.

amúgy a legjobb sztorik a közel-keleti utazások alkalmával születnek, egy ismerősöm járt pakisztánban és irakban barátokkal, egyszer az egyik srácot akarták megvenni 7 tevéért, egyszer pedig az egyik csajt a telefonjával együtt 9 tevéért, amiből 6 a telefon, mert azt bárhová magaddal viheted:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.01.15. 11:42:01

@nusss: pont ezért célszerű az ilyesmit nagy vonalakban előre megbeszélni, hogy ne akkor legyen duzzogás, amikor már a jól megérdemelt nyaralást tölti az ember :) sőt abba se fog összedőlni a világ, ha ő a hegyekben robogózik, míg te Fülest fejtesz a napernyő alatt.

nusss 2010.01.15. 11:42:38

OFF: @pavlovna: Moldova kiraly hely, tavaly voltam uzleti uton ott...masfel hetet toltottunk Kisinyovban. A partnerunk meghivott a kozt. elnok tulajdonaban levo etterembe (sky tower)- amugy o is valami rokona Voronyinnak- na azt a flash-et ami ott volt- luxus a nyomor kozepen, kb igy tudnam jellemezni. Egy szepareban ultunk,de az etterem tele volt korulottunk olyan emberekkel, akikrol nem akartam tudni, mit csinal, honnan van a penze, mivel foglalkozik :)))ott a pincerek is csak oroszul beszeltek, nem romanul...
A legdurvabb, hogy at akartuk menni kocsival Odesszaba, de a francia nagykovetseg azt mondta, hogy nem vallaljak ertunk a felelosseget, meg diplomata autoval sem- legalabbis a transzdnyeszteri teruleten valo athaladasert.
Ennek ellenere orok elmeny volt Moldova, es a tobbi volt szovjet tagkoztarsasagba is nagyon szivesen elmennek...ON

'it's cool to know nothing' 2010.01.15. 11:43:37

Ez a poszt már mennyire modoros! Nekem úgy tűnik, hogy a modorosság kifigurázása már maga is modorosság. (múlt héten olvastam valahol, hogy a trendet/divatot utálni a második legnagyob trend)

A modoros utazónál ezt írja:

"honfitársainkat valamint kis hazánkat szidalmazni nemcsak a hétköznapokban lehet, hanem nyaralás közben is rengeteg alkalom adódik az ilyen modorosságok gyakorlására." és akkor jön még itt jó néhány példa.

És ezek után az egész poszt nem is szól másról, mint a honfitársaink szidalmazásáról. Arról, hogy mindegyik utazó típus milyen bunkó/beteg állat. Gyakorlatilag ugyanazt írja le részletezve, mint ami miatt modorosnak nevezi az első kaszot. (egyébként a leírtakkal nem tudok nem egyetérteni)

Nem lenne egyetlen egy jó utazó típus sem? Csak nekem hiányzik a felsorolásból?

Én egyébként a lehető legrosszabb fajta vagyok. Szerintem. Ja és modoros is vagyok. Szerintem. És mindenkinél mindent jobban is tudok. Szerintem.

nusss 2010.01.15. 11:44:44

@Rékuc: Iden igy csinaltuk, nem is volt semmi gond :)mondjuk az ember sem ugyanaz... de o sem szereti a napot. En meg igen. Es igy is belefert egy nagyobb meg egy kisebb kirandulas. Nem volt veszekedes, nem volt problema.

Vermine 2010.01.15. 11:45:33

nekem 2 meghatározó utazási szocioélményem volt életemben: Rósejbniék és Velőspacalék.
Rósejbniékkel Spanyolországba utaztunk busszal. addig egy teljesen átlagos 4 tagú családnak álcázták magukat, míg el nem közelgett a teliholdas svédasztalos vacsora ideje. Ekkor a család vérburgonyává változott, és percenként átlag 3x tömték meg a tányérjukat - kizárólag sültkrumplival. Mást nem ettek, pedig kontinentális kajákat adtak, semmi herkentyű vagy fűszeres helyi specialitás. Rósejbniné még bíztatta is a 2 gyereket, h vegyenek még krumplit:)
Velőspacalék az angliai utunkat édesítették meg. Igaz, h a brit konyha híresen jellegtelen, de mi kivételesen jó kosztokat fogtunk ki (lazac, igazi keserűcsokis torta, Irish stew stb.). Velőspacal papa viszont odahaza hentes volt, és minden ételre az azóta szállóigévé vált mondatot mondta: "Mi ez a szar megint? Hazamegyünk, csinálok egy olyan jó velőspacalt, hajajj....". Mindegy, hogy fagyi volt, leves, avagy spagetti. A felesége meg erre elkezdte taglalni, h ők milyen módon készítenek rántott csirkét (nyakát, farhátat is kirántják, ehh...:), mer h nehogy pocsékba menjen a jó kis csontos része...:)

ZX 2010.01.15. 11:45:34

@MrBean: Nem mindenki beszél "külföldiül" és általában azt fizeted meg, hogy magyarul beszélő idegenvezetőt kapsz. Angolul és németül beszélőkkel pedig Dunát lehet rekeszteni ezért olcsóbb.
De van ahol azért olyan drága, mert KÖTELEZŐ helyi idegenvezetőt fogadni, aki óránként 100-200 Eurós alapárért vezet, + még az utasok száma után is elkér x Eurót.

eastern sugar 2010.01.15. 11:53:52

@nusss:
OFF
mi át is mentünk odesszába,marsrutkával, eelőttünk egy nyanya a negyven fokban oszló harminc kiló halat csempészett az ülés alatt, és odessza is súlyos hely volt, megpróbáltam a tengerparton az étteremben a pincért rávenni, hogy adja kölcsön az abroszt, mert nincs takarónk, és a parton fogunk aludni, de nem ment bele:)
ON

nusss 2010.01.15. 12:06:23

@pavlovna: nagyon kemeny lehetett, irigyellek :)

SECI 2010.01.15. 12:09:41

Azert az all-inclusive-os viselkedes nem csak magyar jelenseg. Mi mar keruljuk az olyan szallodakat, ahol lehet ilyenre befizetni. Plane, ha angolok is jarnak arrafele :)

Zorita 2010.01.15. 12:18:58

@secimaci: még szép, de itt most a magyar turista van GÓRCSŐ alatt :)

amúgy a barátommal nagyjából a kipipálós / nagy utazó lájtos verzióját toljuk, és múltkor egy ilyen utazós fórumon az valaki azt írta nagy modorosan, de milyen igaza van ezzel a kis gondolattal: mindegy, milyen nép fia vagy, az számít, hogy turista vagy, vagy utazó.

ez a poszt viszont mindent körülír, innentől már csak variálni lehet a prototípusokat, grat! :)

Styxx 2010.01.15. 12:19:11

@El Topo (Sgt. Elias):
Ezt az "akarod lőni Kabult?" sztorit én az Indexjogász-horgász-nagyutazó csávóról hallottam (aki egyébként jó arc, mert nem arcoskodik:-)) csak úgy, hogy ezt 20 dollár költségtérítés ellenében tehette volna. De lehet, hogy a te Josédnak grátisz járt:-).

Tök jó poszt, gr.
"muszáj részletesen megemlékezni arról, hogy melyik nap mi volt a svédasztalon reggeli, ebéd, vacsora gyanánt (ezt lehetőleg néhányszor le is videózni (!) :)),"

Ez az egyik kedvencem.

Talán a szuvenír/m3/nap típus nem lett kivesézve, de a kommentek között kijutott belőlük.

A legjobb amikor a világ bármely szegletében megvásárolt fröccsöntött csecsebecséről utóbb kiderül, hogy made in China:-)

ZX 2010.01.15. 12:27:27

@secimaci: Hát azért vannak országok, ahol bizony nagyon nem árt, ha all inclusive ellátásra fizet be az ember. Egyébként miért angolok? Az oroszok messze durvábbak. Nemcsakhogy nem áll sorba, de még a merőkanalat is kicsavarja a kezedből, szó szerint.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.15. 12:27:36

@Styxx:

Grátisz volt abszolút!
Állítólag a mudzsahedek úgy bebasztak az almalétől, mint az állat.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.15. 12:30:33

@vincere: már nem az első eset, hogy egyszerre jönnek ki írások hasonló témában.

Ezzel most pont nem értek egyet, mert én télen is szeretek itthon lenni. Majd talán egyszer, egy másik blogon megírom, mit gondolok erről (természetesen szigorúan hozzátéve, hogy _szerintem_) :)

vincere 2010.01.15. 12:35:42

@Modor Tibi: én csak egyszer teleltem melegben eddig, de az tényleg jó volt :)

nusss 2010.01.15. 12:38:35

ok ok, jo tudom, hogy buli a honfitarsainkat szidni, meg tenyleg van egy tipikus "utazasi kulturank", de azert (evekig dolgoztam idegenforgalomban is) mas nepekrol is lehet sztereotipiakat gyartani...
a teljesseg igenye nelkul:

a fiatal "buliturista": altalaban angol vagy nemet (nagyvarosokban spanyol, olasz, esetleg francia "alfajai" is fellelhetoek, de ritkabb), 16-17 eves, a szulok ekkor kicsapjak valamelyik spanyol vagy gorog udulohelyre a haverokkal, hogy sikeresen tegye pokolla az ott nyaralo eletet. Addig sem kell otthon elviselni. Innentol kezdve ipari mennyisegu etilalkoholt kepes magahoz venni a nyaralas ideje alatt, altalaban keso delutantol mar alapoz, a party pedig hajnali ot korul csucsosodik ki, amikor az illeto fiatalember (kisholgy) a sajat okadekaban fekszik a szalloda elott. Vagy a folyoson. Addig persze lehetoleg visongatva, orjongve bulizik, es ugy is ter haza, amit folytat a szobajaban is, nehogy veletlenul a szalloban lakok aludni tudjanak tole. A nappalokat ezek utan vegigalussza, esetleg kinn a medence partjan (tengerbe be se megy)az elmaradhatatlan sorrel a kezeben, persze a feher bore az elso nap rongyosra eg, esetleg napszurast is kap, amitol aztan a nyaralas hatralevo reszeben a szobaban regeneralodik a buli utan. Este ujra kezdi, ilyenkor lehet pl. talpig puccba oltozott angol kiscsajokat (eskuszom, Kanari szk, nyar, 40 fok, kiscsaj tusarku csizmaban(!!!!!), hastopban, sonkakat kivillanto miniszoknyaban, bohockepure sminkelve) es kissracokat (atlageletkor 16 ev) latni, ahogy mennek bulizni. Nyaralas vegen faradtabb, mint mikor elment, es altalaban minimum 1 etelmergezesen (es/vagy alkoholmergezesen) atesik ez alatt.

A "bevasarloturista" - a learazasok kornyeken jelenik meg a nagyobb varosokban, altalaban spanyol, olasz nonemu egyedek. Gyakran macinaciban van, kozben persze hat kilo vakolat az arcan. Ismertetojele a 600 kilo szatyor amit magaval cipel, a vasarolt ruhak nagy reszét aztan egyszer (vagy annyiszor sem) veszi fel, elott-utobb valamelyik turiban kot ki. Az elso kerdese amikor megerkezik a varosba: hol/mikor lehet shoppingolni?

A francia turista: kulon kategoria, o az aki a jogaival mindenutt tisztaban van, es ki is koveteli maganak. Altalaban a csoportban mindig van egy, aki szinte semmivel sem elegedett (miert esik az eso, miert raz a busz, 5 percet kesett az idegenvezeto, kerem vissza a penzt, stb.)Viszont rendkivul erdeklodo tud lenni, kis fuzetkebe jegyzetel mindent amit az idegenvezeto mond...es rengeteget kerdez (ami miatt viszont az idegenvezeto nehezen tudja tartani a tempot)
Oltozeke: szinte tetotol-talpig Quechua bakancs-hatizsak-turanadrag-pulover, esetleg modosabbaknal Lafuma. Meg varosban is.

Idosebb spanyol turista: csak ennyit mondok "Condor Vacaciones" feliratu valltaska. Ossze sem lehet teveszteni. Egyebkent szinte mindig dragallja a belepodijakat, igyekszik mindent a legolcsobban meguszni.

Amerikai turista: fiatalabbja minusz tizben is vietnami papucsban, koszos labfejjel jarkal (felulrol azert jol fel van oltozve); esetleg nagyvarosban is turabakancs, turanadrag. Az idosebbeken baseballsapka, nyakba akasztos penztarca, kis egyen-nevtablak a polon/puloveren, nemelyik osszehajthatos kempingszeket visz magaval, hogy a magyarazatok alatt leulhessen. O is erdeklodo, bar nem jegyzetel ugy es annyit, mint a francia, de kerdezni sokat kerdez. Altalaban teatralisan sajnalkozik ha valamilyen szomoru tortenelmi esemenyrol beszelnek neki. Idosebbeknel alap meg a kabatzsebben megbuvo egydollaros-koteg, amit a borravalora szannak.

Hirtelen ennyi jut eszembe, de nemcsak a magyar utazot lehet kategoriakba sorolni, mindenutt vannak modorosok...

lr 2010.01.15. 13:27:52

Igen szép a poszt, talán azzal egészíteném ki, hogy amit ezek csinálnak, azt én nem nevezném utazásnak, őket magukat pedig utazónak (erre van a turizmus/turista kifejezés). Ahhoz érteni kéne az Utazás lényegét, első körben pl. azt, hogy nem a távolságon múlik. A repülő pl. eleve nem is alkalmas rá. (Dobok is mxz-re egy +1-et, majd elsüllyedek önnön modorosságom langymeleg közegében :)).

A Kipipálóshoz még annyit, hogy Facebookon a "Cities I've visited" alkalmazás használatával világgá kürtölni az elért eredményeket KÖ-TE-LE-ZŐ.

Más: Valaki árulja már el, hogy abban mi a jó, mikor a homok még a töködet is kidörzsöli a nap végén? Kavicsos part FTW.

A reptéri tolakodás alapja sztem. vmi. afféle hiedelem lehet, mint a buszokon a jobb oldalra középtájra ülés - kár, hogy a be (nem) következő balesetek statisztikailag sokkal kevésbé károsak, mint az állandó fosásból származó idegbaj és egymás agyára menés. (Igaz, mindez a helyjegyes verzióját nem magyarázza a dolognak.)

Mint a fentiekből is kitűnik, magam talán a Nagy Utazóhoz leginkább hasonló lelki alkat vagyok - de azért elhűltem, hogy még ezt is lehet ilyen modorosan csinálni.

@Rékuc: szerintem meglehetősen, főleg annak fényében, hogy jelenlegi ismereteink és a világ mostani lakosságszáma alapján a repülés kb. akkor lenne fenntartható, ha kontinensen belül megszűnne, azon túl pedig ~minden harmadik ember ülne fel rá, életében egyszer.

@MrBean, \'it\'s cool to know nothing: sztem a posztnak (sőt: a blognak) épp az a lényege, hogy így vagy úgy egy kicsit mindannyian modorosak vagyunk. Ez ilyen genetikai dolog, ha csak teljesen el nem szigeteled magad a társadalomtól, akkor így jársz. De csak az a vérgáz, aki mondjuk 1 élet alatt 1x sem veszi észre magát. :)

Bede Mártonnak pedig mostanában egyre gyakrabban vannak fura elhajlásai (alias: vélemény, amivel nem tudok egyetérteni, vagy legalábbis az irónia furcsa megjelenési formái, amik már a menő/nem menő jelentésének helyes értelmezését is megnehezítik.)

bekbórd! 2010.01.15. 13:31:29

Az Öblösék_tudnak_élni_, a templomokba meg múzeumokba menjenek csak a pipálósok! :)

Hal Stanton 2010.01.15. 14:06:26

A poszt kimerítő, én mindegyiknek az elegye vagyok egy kis ólinkluzívos öblösséggel megerősítve. Az még egy nagyon modoros dolog, ha valaki azt képzeli magáról, hogy nem modoros, közben meg elmegy nyaralni. Aki meg nem megy nyaralni, az meg ne modoroskodjon, hanem haladjon nyaralni. Remélem, világosan fogalmaztam.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.01.15. 14:32:32

Nem ültem repülőn még sosem és nem voltam külföldön, ilyen téren tehát nincsenek élményeim.
Viszont nagyon élveztem a posztot. Ritkán van időm mostanában végig olvasgatni, de ezt nem tudtam abbahagyni. Ügyes írás, gratulálok!

brutuska 2010.01.15. 14:33:47

Nuss: mi a barátommal Odesszából direkt elutaztunk Tiraszpolba, Transdnisztriába, hogy lássuk. Annyira nem veszélyes, de azért odavágós hely, viszont Odesszát tényleg tudom ajánlani. Tavaly nyáron már a nejemmel voltam, és érdemes.

chipshop (törölt) 2010.01.15. 14:42:05

@nusss: Dehogy vagyok milliomos,egyszeruen csak jol elek ami nem nehez ugy,hogy nincs gyereked,nincs visszafizetni valo hiteled,van sajat hazad(hitel nelkul),van egy jol fizeto melod,szingli vagy etc es mindezt Londonban:-)
Nem kell irigyelni,nincs is miert nekem ugyanugy megvannak a sajat gondjaim-csak mas jelleguek:-)

Mindenki masra kolt en spec utazasokra,imadom es elvezem,meg akkor is ha sznob mododros vagyok:-))

Mindazonaltal igen,ettol a fasirt-feelingtol en is kikeszulok de az is fegyverteny,hogy a viselkedeskultura nem nezmetiseg kerdese,sokkal inkabb attol fugg ki es hol szocializalodott:-))

cd-r 2010.01.15. 14:47:38

@chipshop: "sokkal inkabb attol fugg ki es hol szocializalodott" szerintem inkább attól, hogy ki milyen családban nőtt fel, mit hozott otthonról és arra mit szedett fel az évek során. ez nem függ különösebben nemzetiségtől. mindenhol vannak tahók meg olyanok akik tudnak viselkedni.

chipshop (törölt) 2010.01.15. 14:53:40

@cd-r: Igen,ezt ertettem szocializacio alatt:-)))

flea 2010.01.15. 14:55:05

@nusss: hozzátenném, hogy az amerikai turistának van egy olyan válfaja (nem is ritka), aki annyira hülye, hogy a naplementét is vakuval fényképezi. A saját szememmel láttam, még a filmmel fényképezős időben. Gondolom lesett otthon, hogy hova lett az a képe... Ha ugyan el tudott számolni 36-ig, vagy még emlékezett, hogy csinált olyat is :)

flea 2010.01.15. 14:55:44

@chipshop: ki hol szocializálódott-e.
(_leülök, befejeztem_)

cd-r 2010.01.15. 14:56:44

a "hol szocializálódott" alatt akkor mit értettél?

ZX 2010.01.15. 15:10:12

@lr: A WTO turizmus definíciója szerint ha nem dolgozni vagy boltba mégy, hanem szórakozás céljából elhagyod lakásod, már akkor turista vagy. Pedig lehet csak a sarki kocsmába mész. :)

Gumineaux 2010.01.15. 15:10:19

„Dehogy vagyok milliomos,egyszeruen csak jol elek ami nem nehez ugy,hogy nincs gyereked,nincs visszafizetni valo hiteled,van sajat hazad(hitel nelkul),van egy jol fizeto melod,szingli vagy etc es mindezt Londonban:-)”

Azt hiszem, mára megvan az Arany Farmermellény boldog tulajdonosa. :D

lárvalányhaj 2010.01.15. 15:20:08

Vicces, hogy a kötelező jelleggel utazgatók nagy része valójábankurvára utál utazni, és terhes kötelezettségnek éli meg az egészet.

cd-r 2010.01.15. 15:20:19

@Gumineaux: hahha, kurva jók néha ezek a beeső emberek.

aribeth 2010.01.15. 15:25:01

@lr:
"Valaki árulja már el, hogy abban mi a jó, mikor a homok még a töködet is kidörzsöli a nap végén?"

Ugye? :-)
Horvát sziklás part, szerintem az az igazi. Kicsit nehézkes a ki- és bemenetel, de legalább látom a tenger fenekét, és nem telik meg homokkal minden testnyílásom.

lárvalányhaj 2010.01.15. 16:17:34

@chipshop: azé' annyira nem szarod le, hogy ide ne gyere nekünk magyarázni.

Styxx 2010.01.15. 16:22:03

@lárvalányhaj:
:-))))
Ez nagyon ott van.
De ne legyünk méltánytalanok chipsoppal, volt pár tök szimpi önironikus mondata.

lárvalányhaj 2010.01.15. 16:44:18

@Rékuc: á, nem, csak jópofizva vigyorog helyette minden mondat végén :)

vincere 2010.01.15. 16:58:30

@lárvalányhaj: nekem volt egy ilyen időszak az életemben régebben, a legdurvább évben 60 napot voltam külföldön csak munka miatt. azért volt rossz, mert többnyire hétvégén kellett menni, dolgozni végig, és főleg egy olyan városba, ahol semmi szép nincs. ehelyett szívesebben pihentem volna otthon... ilyen helyzetben egy idő után a repülés rettenetesen fárasztó tud lenni (ekkor történt meg velem az, mikor olyan állapotba kerültem, h. Ferihegyen percekig nem tudtam megmondani, hova vigyen a minibusz, mert nem jutott eszembe, hol is lakom...)
kárpótlásul az évek során 1-2 igazán érdekes és szép helyre is eljutottam így, és annak nagyon örülök.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.15. 17:15:01

kicsit bulváros lett a poszt a sok idegen link és úgy egészében a tartalma miatt.
a strandosokat jobban _komáltam_.

lárvalányhaj 2010.01.15. 17:30:41

@vincere:

szerintem te egy kicsit más kategória vagy. én nem a munkaügyben utazgatókról beszéltem, hanem azokról, akik státusszimbolizáló célzattal utaznak messzi tájakra.

van a rokonságban egy házaspár, akik tele vannak pénzzel. látszik, hogy maguktól elég fantáziátlan lények lennének, akiknek semmi igényük nem lenne az ilyen különleges úri hóbortokra, de mivel kényszert éreznek, hogy _reprezentáljanak_ a ruppótlan kisvárosuk csóró lakossága felé, ezért összeszorított foggal is elutaznak Törökbe, és undorral legyűrik a szőlőlevélbe bugyolált akármit, hogy elmondhassák, hogy az is megvolt.

a múltkor Rómában jártak, végigmutogatták a fényképeket, de egyetlen rohadt nevezetességnek nem voltak képesek megjegyezni a nevét.

beszarás, hogy ezek az emberek már-már fizikai kínokat élnek át az utazásuk során, közben meg egy csomó csóró fiatal hiába szeretne világot látni, nem tud, mert nincs meg rá a lehetősége.
(nem magamról beszélek, nekem valahogy mindig adódott lehetőség az utazásra, ami elég különös, mert annyira nekem se futott jól mindig a szekér, csak valahogy mindig megtaláltak ezek a lehetőségek.)

theveryguest 2010.01.15. 17:34:12

Az én mottóm, ha pihenek nem akarok emberekkel találkozni, mindegy, hogy magyarok vagy külföldiek.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.01.15. 17:35:47

@nusss: Az általad körülírt fiatal buli-turista alfaja, vagy inkább rokona az a fiatal nyugat-európai, aki a kelet-közép európai zenei fesztiválok megszállottja.
Életstílusának alapját képezik az alábbiak:
- stoppolás, vonatozás (miközben amúgy a faterja egy kőgazdag, jól menő holland ügyvéd)
- youth hostel
- parkban csövezés
- füves cigi
- k**va nagy túrahátizsák és egyéb márkás, de leharcolt outdoor cuccok
- nem fürdés
stb.

ZX 2010.01.15. 17:48:05

@theveryguest: Akkor neked tudnám ajánlani a Holdat. :D

Amúgy a legszebb mikor az utas belép az irodába:

Jó napot kívánok, miben tudok segíteni - így az ügyintéző
Utazni szeretnék - mondja az utas.
Nahát, ki gondolta volna? - gondolja az ügyintéző.
És hová szeretne utazni?
Mindegy, csak akciós legyen - mondja az utas.
Anyád! - gondolja az ügyintéző :D

nusss 2010.01.15. 19:20:33

@misbelief: ja, igen, ezt nem irtam le :)))) de talalo

vagy a masik amit nem mertem leirni mielott barmi negativ felhangja lenne, de nagy kedvenc: az izraeli (vallasos) turista akinek kikandikal a bazi nagy Pick szalami a csomagjabol...

IndaMuncher 2010.01.15. 19:47:56

@chipshop: Lehet kissé modoros stílusban adtad elő, de rohadjak meg igazad van. Nincs gyerek, nincs pasid nincsenek hitelek, nincs panasz. És gyanítom, hogy ennek ellenére magányos sem vagy. Lehet én se nősülök meg, inkább Yuppie-ként élek majd LOL.

Thresher 2010.01.15. 20:14:38

Nem'tom hogy volt-e már, de a magyar nyelvtudása megvan?

Elmegy Burumundiba. Egyik nap lát a piacon egy ékszerárust. Árak érdekelné...

1. fázis: Megkérdezi mennyi. Magyarul. A helyi szót sem ért.
2. fázis: Emelt hangon megkérdezi megint. Magyarul. A helyi most sem érti.
3. fázis: Már artikulálva, lassan, de hangosan megint megkérdezi. Magyarul. Az őslakos már makkog valamit.
4. fázis: Hangosan, tátogva kérdezi hogy Meee...nnyyyiiiii? magyarul persze, közben már kalimpál. Most sem érik.
5. fázis: Már dühös, az őslakos fülétől 10 centire üvölti magyarul hogy mennyibe kerül ez a kurva nyaklánc. A helyi már ordít vele, és ő is kalimpál.
6. fázis: A magyar feladja, és rájön hogy nem érdemes a paraszttal(!) vitázni, mert az a barom nem fogja fel, hogy ő nem ért burubundiul...

csavargo 2010.01.15. 20:26:51

@Blackrock: Van rá egy amcsi cég :) Nagyon sok pénzért és egy rakat aláírnivalóval, hogy ők semmiért se felelősek. Kb. az is benne van, hgy ha nincs hol aludni, akkor így jártál... :)

vincere 2010.01.15. 20:33:26

@Thresher: kb. erről szól Hofi svédasztalos jelenete...

Thresher 2010.01.15. 20:41:42

@vincere: Ezer bocsánat hogy elloptam a poénodat...

chipshop (törölt) 2010.01.15. 21:51:23

@F.house: Azert egyszer szeretnek en is gyereket es csaladot nem maganyos modoros sunkent tervezem leelni a hatralevot,de csak nemreg valtam-es most "keressuk a nyugalmat"korszakomat elem:-)
Nem gondolom hogy jobban csinalnam mint te vagy barki mas,a legjobb tudasom szerint elem,ami olykor nem jon ossze,ebbol novellak szuletnek meg mindenfele konnycsatornak nyilnak meg aztan jon egy ujabb es egy megujabb valtozas,amit rendszerint csodanak definialok:-)
teny hogy nem vagyok maganyos,az is kristalyos hogy meg legalabb egy hazassag elottem van,plusz egy ket gyerek es akkor mas szepsegek jonnek:-))
Szoval ha ugy erzed nosulesre fel don't be yuppie:-)))

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.01.15. 22:33:12

Nem vagyok nagy utazó. Azt sikerült megtapasztalnom, hogy a túl exkluzív, csilivili négycsillagos, gazdag angol nyanyákkal telepakolt (magyarmentes) szicíliai szállodában is sikerült unatkoznom (igyekeztünk is menni, menni mindennap - de bejártuk a szigetet), és a másik véglet: 3 (valójában 2) csillagos krétai "szálloda", tele magyar, ukrán és orosz túristákkal, koleszos-jellegű szoba, na innen meg a tisztelt társaság miatt menekülsz mindennap. Csak annyit mondanék: ismeritek a tesco gazdaságos all inclusive-ot? ha ha ha. Szerintem bármit fogsz ki, rajtad múlik, hogy röhögsz egyet, és megpróbálod kihozni a dologból a maximumot, vagy még a szar se elég büdös.

malkavitamin ventrueknak 2010.01.16. 01:25:48

Oké, mégsem vagyok turista, bár szeretnék az lenni. Viszont tényleg jó bulik voltak az útjaim, mindezt persze a "buli" definíció kiterjesztésével... de jó dolog: hátulról bejárni a Louvre-ba, minden napját majdnem a "nyaralásnak" ott tölteni, fél napot ülni az asszír palotadomborművek között, ebédszünetben a környéket járni, eső elől kis olasz étterembe zárás ellenére, a tulaj hívására bemenekülni, olaszul beszélni, jókat enni, röhögni, amikor egy vadidegen fiú megkéri a kezed egy kis étkezdében, fejet végül kendővel bekötni, hogy ne nézzenek ki, naponta órákat utazni, közben színes nyelvkeveréken társalogni, első pár alkalommal eltévedni, a város túlfelén egy sírnivalóan jó színvonalú ifiszállóban aludni, esténként főzni a csoportnak, és veszekedni, utolsó előtti nap észbe kapni, a város nevezetesebb részeit átrohanni, utolsó nap vonatot lekésni, szállást utolsó pillanatban találni, egy ferde padlójú, legfelső emeleti kis és drága szobában művészetről vitatkozni, konzervkukoricát, bagettet és fehérbort vacsorázni, hó miatt sokat késő vonaton a lemásolt feliratokat vitatkozva fordítani, éjfél utáni városba érkezés miatt szállást nem találni, éjjel, hóesésben az üres úton megfagyás ellen táncolni, másnap sok átszállással utazni tovább, csatlakozás miatt Zürichben még egy napot eltölteni, pályaudvaron zuhanyozni, öltözni, csomagokat megőrzőbe tenni, turistaként viselkedni, ami nem megy, röhögni, ha szerelmespárnak néznek, az ajándék édességet azért elfogadni, majd végül holtfáradtan, tele fényképezőgéppel vonatra ülni, hazafele úton aludni... otthon megesküdni, hogy ilyet többet soha, majd mielőtt a heti vonatjegy lejárna, még Berlinbe egy napra, múzeumlátogatásra elugrani...
... na jó. azt hiszem, főként őrült vagyok.

eastern sugar 2010.01.16. 02:26:45

@misbelief: hú na én asszem ez vagyok, az odessza-moldova-minszk túrákkal meg a szoci vonatokkal, csak a faterom nem kőgazdag holland ügyvéd, viaszont annak megemlítése, hogy ezt minimálbérből csináltam, modoros-e?:D

cd-r 2010.01.16. 09:03:53

@malkavitamin ventrueknak: ...és a frizudád még mindíg tartani.

malkavitamin ventrueknak 2010.01.16. 09:42:17

@cd-r: na, az nem jött össze, hiába volt rövid! De a kendő jótékonyan eltakarta:D

Markk 2010.01.16. 12:50:55

Ez is gondolom sokunknak megvan:

Helszín :

A Budapestre induló gép kapujánál, valamelyik Nyugat-európai nagy reptéren( Amsterdam, Frankfurt stb..)

Emberünknek itt muszáj fennhangon közölni, hogy ő nem ám innen megy haza ,mint a pórnép ő csak átszáll itt:)

- Jajj Margit, szerencsére már ez az utolsó átszállásunk, már nagyon unom.
- Géza, mit már ez nekünk a tíz óra után TOKÍÍÓBÓL(ezt jó hangosan lehetőőleg a beszállókrátyát is lóbálva)

Mindíg van ilyen:)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.01.16. 17:15:25

@vincere: Hoppácska!

Tibie, lebuktunk, jöjjön a vallomás, nem? :D

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.01.16. 17:31:40

@nusss: Idősebb spanyol kivételével összeset adom, bazmeg, láttam mindegyiket utazni. :D A legkeményebb persze az idegenvezető magyarázatai alatt jegyzetelés. :D

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.01.16. 17:51:27

@Markk: Nyugat-európai reptér - Tokió szerintem simán több, mint 1o óra.

2010.01.16. 18:06:56

Életemben egyszer utaztam társas úttal, Pusztavacsra busszal napfogyatkozást nézi, de azt is megbántam.

Szabadságom alatt a saját ágyamban szeretek dögleni délig és napozni a kertben, este elmenni a kocsmába.

Fapadossal utazom, és gyakran nem veszek hálókocsi jegyet sem, szobát az easyroomon szoktam keresni, mert utálom a szállodákat, de ha nem nekem kell fizetni kiegyezek vele, bár a bárban esténként a szoba árának megfelelő összeget simán elköltök, és még csak be sem rúgtam.

A reptéren irigylem a kis pici bőröndökkel utazókat, amióta a duty free is külön kézipoggyászként számít már ajándékot sem veszek.

Görögbe, spanyolba, olaszba nem járok mert nem ismerem a nyelvet - Mallorca ebből a szempontból német nyelvterületnek számít - és ilyen helyeken értelmi fogyatékosnak érzem magam.

Utazgatni Magyarországon szeretek, mert értem a nyelvet, jó a koszt, kedvesek az emberek, a kaland garantálva, mert minden kiszámíthatatlan.

Modoros-e vagyok?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.16. 18:51:18

nulla helyett o-t írni modoros-e? egyes helyett l-et írni szintén?

Koczkamacs · http://vaterart.blog.hu 2010.01.17. 03:10:07

Nem értem, hogy hogy lehet olyan, h "és nem mindenkinél az az elsődleges, hogy – mondjuk - húszezer forintot megspóroljon". Most komolyan azt mondod, hogy ciki, ha meg akarsz spórolni 20 ezret? Ez ilyen filléreskedésnek számít? Oké, bennem túlteng a kalandvágy és utaznék akár saját szervezésben is, nincs az a faszaság, hogy "a jó megjelenésű, jó kommunikációs készségű, ügyfélbarát" Katalin ajánlata és az utazási iroda kényelmetlen krómlábú széke megérje azt a 20ast.
Csóróvagyok?!

2010.01.17. 08:00:37

@Bachterman: aki még írógépen tanulta a tíz ujjal való írást, annak nem.

Csak a fiatalbbanak mondom: irógépen nem létezetek ezek a karakterek, mint ahogy í és ú sem. (Ebben az országban mindeki Hajdu és senki sem Hajdú a miatt, mert az anyakönyvi kivonatot is géppel írták.)

flea 2010.01.17. 10:00:02

@Koczkamacs: nem azt mondja.
A túlnyomó többség meg akar spórolni 20 ezret, mert neki az sok pénz.
Van viszont egy kisebbség, aki szívesen kiadja ezt a 20 ezret azért, hogy egy nappal kevesebbet kelljen szerveznie (például mert azalatt az egy nap alatt sokkal többet keres).
Na amikor az ilyennek elkezdik magyarázni, hogy milyen hülye, hiszen spórolhatott volna 20 ezret egy nap munkával, az a modoros.

Fokitsa 2010.01.17. 13:44:40

Gyönyörűűű! Gratulálok Dorka!
Gondos tervezés, megszállott magyarkerülés stimmel.
3 éven át ugyanaz a sziget, panzió, taverna, napágy a tengerparton.
1-2 nap kivételével 10 napon át sörrel, cigivel, esetleg pajzán történetekkel teli könyvvel a kézben fetrengés. Barátnőkkel egész évi pletyó kibeszélés. Leégési sérülések kezelésére, sörverejték leöblítésére időnként tengerbe mártózás.
Étteremben étlap végigevés, tengeri szörny fogyasztás, hagyományos helyi gusztustalanság falás (belek, fejek…). Szintén helyi italoktól módszeres lerészegedés, fényes nappal, mert esti mászkálás esetén balesetveszély (szintén részeg robogós általi elütés, majd strandon 10 napig lila folt virítás).
Ugyanazon látnivalókat évről-évre más napszakban fotózás. Odahaza éven át fotók feletti hüppögés, tervezgetés.
Nagy utazó fíling kergetés, értsd, minél messzebről odatévedt hátizsákosokkal flörtölés.
Minden alkalommal családnak, kollégáknak - utóbbiaknak irigység szítása végett - képeslapküldés.
Hja és sosem spórolás, hedonizmusra egész éves hitelkeret kimerítés!
Nyaralások után gyomorpanaszok miatt betegszabira menés.
Majd többszörös véletlen folytán tengerparti országba férjhezmenés, folyamatos nyaralásérzés, sok sörözés.
Elnézést, amiért ásés rámtörés.
Hasonló jókat kívánás!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.17. 13:54:31

@Frengi: NAGYON egyetértek, de ebben az is benne van, hogy te is sokat éltél/élsz külföldön.

Itthon nyaralni sokak számára elképzelhetetlen, pedig utoljára az osztálykiránduláson láttak bármit is az országból.

rawdu 2010.01.17. 14:36:43

Kitűnő munka, azonban kimaradt jó néhány típus, pl. ai inkognitóban utazó, a fiúzni akaró barátnőpár, a fürdőkapcsolatra hajtó bájgúnár, a fürdősk..va.
A inkognitóban utazó, ha férfi, esetleg csőszerelőként dolgozik, egész évben gürizik és kuporgat, hogy 2-3 hétre elutazhasson valami nem túl távoli helyre, ahol még értik a magyart, vagy magányos magyar ajkú hölgyek előfordulása várható. Főként fürdőhelyet választ, lehet Karlsbad vagy Marienbad (ma: Karlovy Vary vagy Mariánske Lázně), ahol észtveszejtően tökéletes öltözékben "magyar úr"-nak adja ki magát. 2-3 hétig szerepet játszik, egy Bubik Istvánt vagy Agárdi Gábort (Isten nyugosztalja őket) megszégyenítő beleéléssel. Jellemző rá, hogy ő sosem beszél szűkebb pátriájában erről, inkább csak azok, akik szintén arra a tájra tévedtek és megleshették az inkognitós "urat".

2010.01.17. 16:44:51

@Modor Tibi:

Én akkor is itthon nyaraltam, amikor itthon dolgoztam, mert amikor kenut vettem azért hogy Becstől Szegedig evezgessek a Tiszán, (+ sátor, + a rengeteg cucc, amit utána el kellett dobni, mert mocsár szaga volt), és 24 nap szabadságom ment rá, na abból a pénzből bőven futotta volna egy Korfui last minitre.

De a kéktúra sem olcsóbb mulatság, mert a szállás az ott van és az van ami van, még 2 km is félóra gyalog, tehát nem válogathat az ember, a kaját is úgy kell megoldani, hogy mindig vendéglőben, mert nem cipeled a hátadon.(a felszerelés az ugye jó esetben többször is használható, de az sem apró pénz)

Úgyhogy én tudom, hogy hol van Jánd, vagy Zsarolyán, vagy a Melegmányi völgy. nem jövök zavarba, ha apró, vagy kevésbé apró helynevekkel jön elő valaki. Nekem az ország két részre van osztva: Kéktúra pecsételő hely vagy útvonal és az egyéb helyek, de azért Észak-Nyugat Magyarországon még vannak helyek ahol nem jártam.

dickenpullianmann 2010.01.17. 22:57:30

a leírás odapörrentős, kerestem benne magam, de csak bizonyos pontokra tudtam bólogatni, mert kimaradt a szexturista és a paranoiás veszélysejtő is.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.18. 09:31:30

@Nyelvész Józsi: síjj, de magadra vetted, józsikám.

k.g. (törölt) 2010.01.18. 11:23:20

Nem én találtam ki, de a témába vág:
Niagara-vízesés előtt áll egymás mellett a német, az angol és a magyar turista. A német elalél a természeti csodától, elhaló hangon nyögi, h "Ach, mein Gott! Wunderschön..." Az angol halvérét legyőzve érdeklődést mímel: "Wow, it's really something.". A magyar magán kívül kiált fel az érzéki élménytől: "Azt a kurva, hát ez gecire gyönyörű, bazmeg!" :)

paszto 2010.01.18. 17:56:16

Utazótársakat fikázni a legnagyobb királyság, egyébként olyat is csak a magyar tud, hogy csekkolásnál, ha hosszú a sor, a későn érkezők beállnak középre új sort csinálni. Mellesleg nagyon lehangoló, hogy amikor este érkezel és kihajtasz Ferihegyről, akkora kőkorszaki sötétség van egy nyugati reptérhez/városhoz képest, hogy egyből tudod hova érkeztél. Lőrincen a kopott házak, a töredezett járdák, csak azért jó hogy nincs nappal, mert akkor az embereket is látni kéne.

untermensch (törölt) 2010.01.20. 18:26:00

„Én nagyon szégyellem külföldön, hogy magyar vagyok, ha nem kérdezik, nem is mondom meg. Ha magyar szót hallok, csöndben odébbállok.”

Hát ez nagyon odabaszott, szóról szóra én vagyok. Most nyáron is Kanadában hallottam egy magyar családot és csendben elkotródtam, mondtam a kollegámnak is, hogy ne beszéljen hangosan.
De a fórumozás teljesen hiányzik, úgyhogy még nem vagyok elég modoros nagyutazó. Gyúrok rá.

aribeth 2010.01.20. 23:51:21

@lr:
:D
Biztos sokat gondolkodtak a névadáson.

ebfül 2010.01.21. 10:22:15

A turista nevű élőlény mindenhol szörnyen viselkedik, akármilyen nemzetiségű! Tavaly a brit illetékes miniszter a TV-ben szólította fel a kedves lakosságot, hogy ha külföldre megy nyaralni, viselkedjen kultúráltabban. Minden mediterrán országban utálják az angolokat, mert nem ismernek határokat és übermentschennek képzelik magukat. De ugyanez a vélemény a németkről, osztrákokról, ukránokról és egyéb volt szovjet tagállamról is. Akkora bunkók!

steleto 2010.01.26. 14:07:41

Nagyon tetszett! Gratu!

Repülős sztori: Hollandiából jöttem haza, Eindhoven reptérről. Késett a repülő, icipici reptérről van szó. Tehát a WizzAir gép, ami jött, fordult is vissza, de az még nem volt ott. Kik álltak a monitorok alatt, szinte babonázva, szugerálva, hipnotizálva..? Láttam, megjött a gép, amikor egyszerre bolydult meg egy kisebb tömeg, akkor is még nyugodtan ültem, s láttam az emberek csodálkozó tekintetét, hogy nekem Nők Lapja van a kezemben mégsem pattogok :)) taps persze nem maradhatott el leszálláskor, megjegyzem a hollandok sem különbek e téren :)

swash 2010.02.25. 14:52:06

@vincere: Ez melyik Hofi-kabaré?

"Hofi Svédasztalos jelenete"

hayamushka (törölt) 2010.03.07. 09:08:25

Amerikai túrista Izraelben félbeszakítja a jegyzetelést, majd megkérdezi az idegenvezetőt, hogy az a felirat héberül van-e. Majd, hogy azt ugye jobbról balra olvassák. Ezek után pedig leáll vitatkozni, hogy a Channuka milyen ünnep és honnah ered. Ők azok, akik mindig mindent jobban tudnak, vagy náluk otthon ilyen soha nem fordulhatna elő. Viszont minden ami hazájukban van, vagy onnan származik az magasságos és fényességes. Náluk csak az '56-os külhonbaszakadt, magyarulelfelejtett hazánkfialánya rosszabb.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2010.08.27. 11:52:59

Repüléshez adalék: beszállás előtt / kiszállás után fényképezkedni háttérben a (lehetőleg "fapados") repülőgéppel.

Mics Bjukenen hadnagy 2010.10.21. 15:10:30

Érdekesek ezek a modoros írások, sokszor az írót is modorosnak találom! :)
Hiányolom, hogy nem írja le, hogy ha lassan szerinte minden modoros, akkor mi nem az? Nekem sokszor modoros modorosblog poszt író érzésem van ezen írásokat olvasva, amellett, hogy tudom ezek irónius, néha túlzó írások, amin nevetni kell.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.21. 15:56:49

@Mics Bjukenen hadnagy: szokott példámmal elmagyarázom. Amikor Petőfi Sándor azt írja:

"Mit törődöm a hazával?
A hazának száz bajával?
Majd elmulnak a bajok.
Én magyar nemes vagyok!"

felesleges Petőfi Sándornak levelet írni, hogy "Sanyikám, lehet, hogy nemes vagy, de a viselkedésed cseppet sem nemesi, ha így gondolkodsz, vegyél példát a jó Széchenyi István grófról."

Nah, akkor ha ez sikerült, akkor:

A posztíró = Petőfi Sándor
a magyar turista = a magyar nemes
irónia=irónia
Modor Tibi = MAgvető Kiadó (akinél megjelenik a Petőfi összes)

remélem, segítettem...

A Tyne folyó déli partja 2010.10.21. 19:26:53

@Nödön: igen,ezt aláírom. egyes spanyol üdülőhelyekről ki is tiltották az ifjú angolokat, a botrányos viselkedésük miatt...vagy lehet, hogy görög helyről. valami meditterán.

Csii 2013.11.22. 21:18:41

@MrBean: Tudjuk, te nem vagy paraszt. Te csak megoldod ócsóér' ugyanúgy, sőt, még jobban is, mint egy képzett idegenvezető, vagy mint bárki :D

Mesélj még, hadd ámuljunk! :D
süti beállítások módosítása