Az Excelguru

2009/12/08. - írta: Modor Tibi

  

-Nos hát kérem szépen, a legmélyebb tisztelettel köszöntök minden kedves egybegyűltet a mai, haladó Excel-tréningen. Rengeteg ismerős arcot látok, de hát ha valaki mégsem ismerne: Wichshund Máté vagyok, a Bitumex megbízottan önkéntes mindentudó Excelguruja és pesztonkája. Van ugyebár egy ilyen kis különbejáratú perverzióm, hogy én az egész életemet munkalapokon tárolom, vezetgetem, analizálgatom, makrókat írok rá. Annak vagyok a híve, hogy mindenre van megoldás, csak kell találni egy jó kis képletet vagy makrót hozzá.

 

Jómagamról még annyit, hogy - aki esetleg nem ismerne - már idestova lassan három éve rontom itt közös levegőnket a nyitott irodában: még a jó öreg Szedlacsek Miri csoportjában kezdtem a kezdetek kezdetén mint Junior P2P Analyst, onnan nyergeltem át Vonhinten Helgushoz az angol PO-ra riportálni, és hát ott kitanultam bizony az Excel minden csínját-bínját. Voltam én már itt a cégnél azóta minden, csak akasztott ember nem.

 

Leszögezném az elején: majd itt varázsolunk együtt sok csodát, mutatok rengeteg apró trükköt, de leginkább csak a "learning by doing"-módszert ajánlom mindenkinek - megkapjátok a doksit is, azzal eljátszhattok akár munkaidőben is, a főnökötök majd legalább azt látja csak, hogy dolgoztok! Hihi. Szóval nem garantálhatom, hogy mindent elsőre meg fogtok érteni meg meg fogtok tanulni, de nem is erre megy ki az a bizonyos játék. Kaptok egy jó alapot, amivel el lehet indulni - ha meg elakadtok, akkor pedig F1, és oldjátok meg magatok! Na jó, a tréfát félretéve: mindenki nyugodtan fordulhat hozzám bármilyen apró-cseprő panasszal, különösen a Hölgyeknek szól ez az utóbbi ajánlat! Persze ez még nem felhívás keringőre - meg férfitársaim se fogják vissza magukat, természetesen csak abban az esetben, ha Excelről van szó!

 

No, mindenki sikeresen bejelentkezett, mindenkinek felállt a... a rendszere? Hihi. Na várjál, Kingu, segítek, így ni. Dóci, nálad is minden oké-zsoké? Ne segítsek, szép hercegnőm? Tudod, hogy rám BÁRMIKOR, BÁRMIBEN számíthatsz. Jó, akkor nem. Te tudod. Akkor tisztelettel megkérnék mindenkit, hogy ha készen áll, akkor kattyintson szépen erre a hivatkozásra, és ott nyissa meg az exel_traning_mate.xls becses nevű fájlocskát és mentse le a virtuális meghajtójára, rendben? No hát akkor csapjunk a lecsóba, én amanda vagyok!

 

Először is leszögezném, hogy angol nyelvű Excellel fogunk dolgozni, angol parancsokkal - a magyar borzasztóan körülményes és következetlen. Komoly emberke angol Excellel dolgozik. És mi márpedig komoly emberkék vagyunk, vagy mi a kutyafüle!

 

Első próbatétel: szépen kiszámoljuk, hogy ki hány napos! És ez még semmi, hogy milyen kis csudákat tud még ez az alkalmazás. Na, akkor ide, az A1-es cellába mindenki szépen írja be a születési dátumát. Hölgyek esetében lódítani ér! Szépen, angol formátumban. 08/12/1980, oksa? Következő lépés: B1-es cella, no, itt jön a barbatrükk: lusták vagyunk gépelni, meg tegyük föl, hogy napi rendszerességgel kell nekünk ez a fájl, szóval írjuk be szépen, hogy egyenlőségjel, TODAY(). Ez az. Csak egészen csöndesen, zárójelben megjegyezném, hogy a magunkfajta komoly, jómunkásemberek az egyenlőségjelet egy pluszjellel is helyettesíthetik, és nem használnak függvényvarázslót. De hát a rutin meg az évek majd meghozzák ezt is. Megvan?

 

Alrighty - mondja a lengyel, akkor C1-es cella, és ez itt a számolás része: +B1-A1, magyarán szólva kivonjuk a mai dátumból a születési dátumunkat, no de mit kapunk? Valami kurta-furcsa dátumfélét. Utolsó lépés: jobb egérgomb, format cells, number, general - és láss csodát: bizony, néhányotoknál látok ott tízezer napot is, kicsit megijed az ember így harminc után meg felé, igaz-e? De hát az ember annyi idős, amennyinek érzi magát, nincs is ezzel semmi baj.

 

No de evezzünk komolyabb vizekre - bemelegítésnek, ujjgyakorlatnak jó volt ez a kis számolás. Ki hallott már a VLOOKUP-függvényről? Ó, nagyon jó, szóval vagytok egy páran. Bizony, a VLOOKUP, magyarul FKERES - ha esetleg valakinek az előtanulmányaiból így ugrik be - egy varázsszó, ajtókat tárhat fel előttetek a munkahelyen, pedig nem egy rocket science, gyengébbek kedvéért ördöngösség! Egy példán keresztül megvilágítva: itt van egy táblicskum a munkavállalók kódjaival, mellettük a nevekkel, látjátok? Azaz. Namost én kaptam itt egy másik fájlt mondjuk a Kopf & Jägeres Lutscher Petitől, de csak a kódok szerepelnek benne, plusz a fizetések. Hát egyenként kikeresgetni a neveket bizony embert próbáló feladat. Erre találták ki a VLOOKUP-ot. Na pötyögjétek be szépen utánam, és utána rögtön elmagyarázom: +VLOOKUP(D4,salarys_2009!D:E,2,0) - tehát: FÜGGŐLEGESEN, vertikálisan keresünk - ezért vélukáp, MIT keresünk? Hát a kódot, ami a D4, no de HOL keressük? Hát a salarys_2009-es sheeten, ahol szintén ott vannak a kódok, s mellettük a nevek. Ezért hát kijelöljük mindkét oszlopot, és mivel A MÁSODIK oszlop tartalmazza a kívánt adatot, beírunk egy szép, nagy kettest. Utolsó kritérium az pedig a 0 vagy a FALSE, tehát konkrét értékre keresünk, nem tartományra. Viri a varázslat, piri a parádé, csili-csalamádé, hipp és hopp: voálá!

 

Kinek NEM világos? És kinek világos? És ki tartózkodik? És ki volt lusta föltenni a mancsát? Hihhi. Na jó, tudom, elsőre ez bonyinak hangzik talán, pedig lesznek még itt a későbbiekben olyan válogatott finomságok, amikor mi - komoly emberkék lévén - nem számolgatjuk meg, hogy hanyadik oszlop tartalmazza az adatot, hanem szépen beleágyazunk egy MATCH-függvényt, vagy esetleg nem jobbra, hanem balra szeretnénk keresni, no, arra találták ki az INDEX- és a MATCH-képletek tanári kombinációját, úgyhogy lehet fölfelekötni azt a bizonyos alsóneműt!

 

Na látom, gyűrtek vagytok kissé - tízperces kávészünet? Na de ötvenre mindenki itt legyen ám, mert kukoricára térdepeltetem a későket!

261 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.12.08. 07:33:33

telitalálat! nem, is tudom mit mondjak! Inkább kérdezek: nem tegnap voltál excell tréningen, Kedves MTibor? A barátnőm ugyanezeket mondta el, tudéy Vlookáp, Hlookáp, ki hány napos. Ez ennyire egy kaptafa lenne?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 08:29:26

Phíj, bazmeg! Felvágnám az ereimet egy ilyen helyen.
Süssétek bár rám, hogy modoros vagyok, de minden porcikám undorodik az olyan munkahelytől, ahol emberek excelltáblákat gyártanak, amiből aztán más emberek más excelltáblákat gyártanak, és így tovább, egészen a legvégső, egyetlen excelltábláig, amin már csak az szerepel, hogy a tulajdonos aznap/azon a héten/hónapban/évben mennyit keresett.

Mitya Ivanov 2009.12.08. 08:38:49

@El Topo (Sgt. Elias): ilyen munkahelyen én is megőrülnék, de ha az ember arra használja az excelt, amire való, akkor egész jó

malackarosszarc 2009.12.08. 08:43:06

@Mitya Ivanov: Még egy ilyen hozzászólás, aztán Téged is jelölünk az AranyFarmer Mellényre :)

Rich.mond 2009.12.08. 08:43:57

áááá, ezek az erőltetett, száz éves jópofizások, telitalálat:)))
És igen, még női oktatót sem láttam soha. Jah, és ezeken a tanfolyamokon senki sem tanul semmit -én mindig tapasztaltabb kollégáktól csipegettem fel ezt-azt, hogy aztán két hete megszerzett knowledgemet transferolhassam valami brainstorming keretében a többi team-membernek. Ez így cristal clear volt?

malackarosszarc 2009.12.08. 08:47:52

zseniális, de úgy érzem kimaradt valami az életemből: egy ilyen munkahely, ahol van Dóci meg Miri
Amúgy ez minden voltam a cégnél csak akasztott ember nem: na ez a tipikus semmire sem jó, de valahogy eddig soha nem rúgták ki típus

Rich.mond 2009.12.08. 08:59:35

@malackarosszarc: Maradjunk annyiban, hogy a jelek szerint nem dolgoztál még mondjuk SSC-ben. Miért lenne tipikus? Az a tipikus, hogy eg yilyen munkahelyen nem maradnak két évnél tovább az emberek, három évvel már igen rutinosnak számít valaki.

Az ilyen munkahelyeknek amúgy jó 70%-a nőket, Dócikat és Miriket foglalkoztat, ami hosszú távon mondjuk valóban kikezdi a férfikollégák idegrendszerét -egyszer egy 13 fős csoportban 11 nővel dolgoztam együtt.
Mindent megtudtam a pasikról, novemberben a csizmákról, az AVON katalógusról, persze 2-3 amatőr asztrológus is volt. Délután 4 körül már sírhatnékom volt a csicsergéstől.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 08:59:49

@malackarosszarc:

Dócit, meg Mirit még én sem ismerem, De Vonhinten Helgussal már dolgoztam együtt, érted hogy mondom.

Styxx 2009.12.08. 09:01:29

A poszt jó, az Ecxell (nekem) broá. Tidom, van aki a végrendeletét is Excellbe írja, de én sajnos gyárilag be vagyok oltva ellene. Pedig egyszer tanfolyamra is jártam. Csicsás multicég, de a tanfolyamot műv.ház-ban tartották, nem gyönge kezdet. És most jön a lényeg: 40-50-es rendszergazda fejű pasi tartotta a tanfolyamot és a kolléganőket gyáván lájtosan, ám nem kevésbé gusztustalanul molesztálta. Úgy "segített" hogy hosszú másodpercekig rárakta a jobbját a csajok jobb kezére, kvázi így egyszerűbb volt az egérhasználatot demonstrálni, csak érdekes mód szinte az összes csaj egymástól függetlenül és szépen csendben diszkréten panaszkodott, hogy ez mennyire kínos meg mennyire gáz. Róla kéne egy modoros perverz posztot farigcsálni.

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 09:03:17

@El Topo (Sgt. Elias): Exceltábla a halál. Nekem volt egyszer egy főnököm, aki word és excel fetisiszta volt bazz. Ha nem tudtál valamit, akkor kioktatott, hogy ez egy kibebaszott computer és nem egy írógép, továbbá a wordben tilos space-t használni.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.12.08. 09:04:28

Valahova még beleszőhetted volna a "táblicsku" szót. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 09:05:43

@Rich.mond:

Azám! A csicsergés!
Olyan helyen már dolgoztam, ahol egyedüli férfiként voltam öt nő főnöke. Néha magamat sem értettem a csicsergéstől, nem azt, hogy az ügyfél mit akar.
Amúgy nem jellemző rám lányokkal szemben, de többször is sztentori "kuss legyen már!" üvöltésekkel tettem rendet.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.08. 09:06:20

Kurvajó, a tablicskus kiegészítés is. Máté erősen kopaszodik, és enyhe szájszaga is van, a mellényét betűri a nadrágjába.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 09:08:36

@Blackrock:

Csak atyailag megkóstoltam. Von hinten.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 09:20:41

@Ernoke:

Jó pénzért bármikor. Úgy üvöltök, hogy az oroszlánok összerezzennek.

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 09:21:25

@El Topo (Sgt. Elias): tabulátort. Ez volt annak a hülye fasznak a mániája. A végén leszartam.

Jamal_Fraser 2009.12.08. 09:22:02

Az Öreg Modor T. zseniálisan tapintott rá az apró modorosságokra, hihetetlen mennyi van a szövegben, néha nem is értem MTibi hogy képes ennyit elővarázsolni...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 09:22:11

@Blackrock:

Két szó között tabulátort?:O

greggrant 2009.12.08. 09:22:11

@Mitya Ivanov: na, ma viszont egyetértek! :)
az excel az isten, amilyen számítást nem tudsz megcsinálni excelben, arra nincs is szükség! vagy lehet, hogy már megártott nekem is a többéves használata :)

malackarosszarc 2009.12.08. 09:22:17

@Rich.mond: valóban nem dolgoztam SSC-ben, akármit is jelentsen ez... :)
de ahol dolgozom, ott van ilyen fregoli ember, ez a mindenre jó, de igazából mégsem jó semmire és modoros is: van neki hordó hasa, bordó mellénye és autós táskája a hóna alatt

csicsergés... nekem eddig inkább férfi többségű munkahelyek jutottak, volt amikor egyetlen nőként kellett végig hallgatnom az előző esti kurvázástól a toto eredményekig mindent... ott jöttem rá, bizony a pasik is csicseregnek csak kicsit mélyebb hangon

Samys 2009.12.08. 09:23:51

Ez egy szar. Mást nem tudok rá mondani. És nem az excelről beszélek.

malackarosszarc 2009.12.08. 09:27:09

@Samys: Na még egy jelölt a díjra...

Maestro 2009.12.08. 09:27:18

ez a csicsergés... gimnáziumban 17 lány és 5 fiú volt a létszám, ott nem csicsergés volt még, csak károgás, karmolás, nyüszítés, és sipákolás mindenért...
és furcsamód minden osztálytalálkozón levonom a konzekvenciát, hogy igazából kurvára nem változott semmi.

excel... egyszer dolgoztam egy helyen, ahol az egyik titkárnőt megbízták azzal a feladattal, hogy 10 évre visszamenőleg rendszerezze az ügyféllistát, úgy, hogy mindenki csak egyszer legyen benne (akkor még nem volt excel 2007). Úgyhogy ledumáltuk hogy cserélünk, ő telefonálgat (_kutyául röstellem_, de akkor nem találtam mást), én meg összehekkeltem fél nap alatt valami scriptet ami megcsinálta helyettem.
másnap reggel kávéval várt hálája jeléül, többre nem futotta:D

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 09:29:59

@Maestro: "én meg összehekkeltem fél nap alatt valami scriptet ami megcsinálta helyettem"

Vigyázzatok, tégla van köztünk!:DDD

fade 2009.12.08. 09:30:40

@Blackrock: Láttam én már címet space-el betolva középre, szóval azért valamennyire érthető az effajta fetisizmus :)))

Zz_ 2009.12.08. 09:32:34

Nekem már rövidítés és mozaikszó fóbiám van :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 09:34:15

@fade:

Árajánlatban cikkek és árak szóközzel eltolva egymástól... mint az ökörhugyozás...

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2009.12.08. 09:36:48

Tudtam, hogy az FKERES benne lesz, ha hiteles a poszt! ;D

OkoskaTo:rp 2009.12.08. 09:39:53

Egy nagyon fontos részlet kimaradt. Az igazi Excel-guru az programozónak érzi magát. Sőt, mivel egy igazi programozó tojik az Excelre, ergo az Excel-guru jobban ért az Excelhez, ezért feltételezi magáról, hogy en bloc a programozáshoz is jobban ért. Ezért aztán a céges vállalatirányítási rendszert is csak egy nagyobbra nőt Excel munkafüzetnek képzeli, és biztos benne, hogy az abban felmerült problémákat akár ő is meg tudná oldani egy kis makrózással.

Zz_ 2009.12.08. 09:40:29

Amúgy kedvencem a "modoros admin" aki mindent parancssorból intéz. Még az excelt is :-)

Ja és sokan ejtik a 'c'-t az x után, az is jó, illetve póverpaint.

csípősmustár 2009.12.08. 09:42:25

Ismét perfekt!

Bár nincs is annál szebb, mint egy szépen összerakott, jól működő, látványos excel tábla!
(na jó, lehet, hogy van :))

De a space kitiltását nem igazán értem szóköz funkcióban.

MTeddy 2009.12.08. 09:42:57

Oktattam többek között excelt felnőtteknek 10 éven át.
Azok az emberek, akik tanfolyamokon, továbbképzéseken tanulják az excelt és nem maguktól, azok igénylik ezt a stílust. Nem megy másként.

Én találkoztam nem is egy női oktatóval, és nem voltak rosszak! Némelyik kifejezetten zseniális oktató volt, illetve az, mind a mai napig.

Egyszer egy tanítvány visszafordította az űrlapot angolra: spacesheet. Kockásra röhögtem a fejemet.

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 09:43:05

@fade: na jó, de bazze, az, hogy valaki egész nap ilyen szarságokon rugózzon...én is rühellem a gagyin összerakott doksikat, de nem megyek a kollégáim/beosztottaim agyára. Meg tulajdonképpen leszarom.

De ha már fetisizmus, akkor az én személyes mániám a sorkizárás.:)

Rich.mond 2009.12.08. 09:44:14

@malackarosszarc: Shared Service Center rövidítése:) Több ezren dolgozunk ilyenekben, többnyire Pesten. Multicégek pénzügyi központjai, ahol rengeteg a fiatal, a munka nyelve az angol, és számtalan modorosság melegágya, de mégis rengeteg fiatalnak nyújt munkalehetőséget. Valami oknál fogva évről évre több a nő,a férfiak elhúznak más szakmákba, és aki három éve ott dolgozik, az tényleg tud valamit, és nem valószínű, hogy bárki is ki akarná rúgni, mert a tudása pótolhatatlan.

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 09:44:16

"Egyszer egy tanítvány visszafordította az űrlapot angolra: spacesheet. Kockásra röhögtem a fejemet."

Vegytiszta modoros humor.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.08. 09:46:16

@Maestro: script? Pivot nem lett volna jó 2 perc alatt? ;-))

@misbelief: és igen, beleloptam, kösz ;))

@Samys: pedig már vártam valami szakértői szöveget, hogy az nem is úgy van! Franczba.

@SilentSound: jójó, de az még nem igazi varázslás!

Mitya Ivanov 2009.12.08. 09:46:25

@Samys: Ne légy destruktív alak, múkoggy együtt Velünk. Összefogással bármit el lehet érni.

Rich.mond 2009.12.08. 09:48:11

@malackarosszarc: Jah, amúgy számtalan nőtől hallottam, hogy nem szeret nők között dolgozni.Érdekes módon, néhány kiéhezett férfitársamat leszémítva a srácok szintén agybajt kapnak a női munkaközösségtől :)
Bár ezek az erőltetetten vicces utalgatásokból elhiszem, hogy egy idő után elegük lesz a csajoknak is.

Az Excellt meg egészen megszerettem, szerintem jópofa:) Be is véstem az önéletrajzomba, hogy "MS Office Expert", hadd tátsák a szájukat a HR-es p***ák:)

Xmas 2009.12.08. 09:49:25

@Blackrock: Ebben igaza is van. Nincs is annál igénytelenebb, mikor egy titkárnő egy marék szóközzel igazítja be a sorokat.

Persze, ez annyit tesz, hogy a kimenő levelezést kell igényesnek alkotnia, a többi nem számít.

Egyébként önéletrajzokban is súlyos dolog látni, hogy még egy alapszoftvert sem tud valaki normálisan használni. Főleg, ha informatikai állásra jelentkezik. Akkor már kapásból kieső játékos.

Bálint #15 2009.12.08. 09:52:41

@Blackrock: de azért a space-t hozni példának, hogy azt számonkérni milyen gáz volt a főnök részéről, kicsit sivár word-tudást mutat rólad, amely úgy látszik a sorkizárt gombban kimerült.

Tarkólövés a space-szel bekezdést eszkábálóknak! Még inkább az így táblázatot készítőknek!

Mitya Ivanov 2009.12.08. 09:56:27

@malackarosszarc: nem tudom mi volt ebben a modoros:)
inkább az a modoros, amikor naptárakat, meg recepteket ír valaki excellbe, szépen kicsicsázza, kiszínezi a hátteret, sóssütemény sárga háttér kék betű, édessütemény zöld dotted háttér lila betű, húsétel barna háttér fehér betű, sóskaétel spenótzöld háttér brokkolizöld betű. Vagy ha a 6000 darabos torrentfilm gyüjteményét úgy katalogizálja, hogy egyetlen cellába irja bele, hogy Nindzsa póver IV amerikai akciófilm, hangalámondásos 1984, egy másik cellába pedig sorszámot ír.
az excellt statisztikai elemzésekre kell használni, függvényezni stb. Az openoffice szarok a nyomába sem érhetnek.

fluorid 2009.12.08. 09:58:41

"Mindenre van megoldás, csak kell találni egy jó kis képletet vagy makrót hozzá."

Makrot meg kepletet nem talal az ember, hanem ir. Max fuggvenyt keresgelhet. Eleg gyenge inditas. A folytatas sem kulonb :(

greggrant 2009.12.08. 10:02:50

@Mitya Ivanov: szívemből szóltál! keblemre! :)

A modoros számítógép-felhasználókról mikor lesz poszt? csicsás ppt, resettel való problémamegoldás, 123456 jelszó használata...

vincere 2009.12.08. 10:04:59

én holnap megyek Excel 2007 továbbképzésre... szerencse, h. külföldön vagyok, nem hiszem, h. kibírnék egy magyar nyelvűt ezel után :-)

@El Topo (Sgt. Elias): és az milyen, az én folyosómon üvöltő spanyol vagy (férj okán) spanyolul is tudó nők dolgoznak. ha nem spanyolul beszélnek, akkor franciául, de a lényeg az üvöltés, sima beszéd és telefonálás közben is, ha meg leállnak cseverészni, ott nem lehet megmaradni. néha úgy érzem, nem tudom elviselni, és becsukom az ajtómat, de azt nem nagyon illik itt, de egyre többször fordul elő.

malackarosszarc 2009.12.08. 10:07:31

@Rich.mond: "Bár ezek az erőltetetten vicces utalgatásokból elhiszem, hogy egy idő után elegük lesz a csajoknak is." - értem én majd igyekszem összeszedni magam és spontán vicceseket írni:). Amúgy semmi bajom a férfi csicsergéssel és a női munkatársakkal sem, egyszerűen így alakult... csak arra utaltam, hogy nőként is lehet olyanokat hallani férfiak között, amiről gőzöm sincs, sőt nem is érdekel, ami a pasiknak az Avon meg a muffin receptek, az nekem a Real Madrid - és mielőtt bárki, tudom vannak focirajongó nők és muffint sütő férfiak is :)
az SSC-ért külön hála: hogy mik nem vannak Pesten
@Mitya Ivanov: akkor a gumicukor színű, muffin recept gyűjteményem modoros és ha átszínezném szürkére? :)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 10:13:30

@Bálint #15: szerinted amit írtál, az ki a faszt érdekel? amúgy meg olvasd már el, hogy mit írtam, te okoskodó pöcs.

Mitya Ivanov 2009.12.08. 10:15:11

@malackarosszarc: inkább írd le kézzel a saját recepteskönyvedbe, olyanba, amiben KOCKÁS lapok vannak:)
Fényképeket is ragaszthatsz bele, és hagyhatsz helyet a kommenteknek is, pl. ez nagyon finom volt, vagy legközelebb nem teszek bele barackbefőttet, egy csipet só elég lett volna, ilyet többet nem sütök, mert nagyon meghajt stb.:))

Csavarhúzós 2009.12.08. 10:19:13

"Utolsó kritérium az pedig a 0 vagy a FALSE, tehát konkrét értékre keresünk, nem tartományra."- ezt nem értem, angol Excelben is hülye a leírás? Azt hittem csak a magyarban fordították félre. Az utolsó paraméternek köze nincs ehhez, azt mondja meg, hogy ha nincs pontos egyezés, akkor hibaüzenetet adjon, vagy az első nagyobb értéknél lépjen vissza egyet, és azt a sort adja vissza (ez a default, ha semmit nem adunk meg) Ebből következik, hogy az adatoknak rendezettnek kell lenni.
Csak azért írtam le, mert amúgy egész jó volt a tanfolyam :-)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.12.08. 10:19:42

Ez de jó: "majd itt varázsolunk együtt sok csodát, mutatok rengeteg apró trükköt" - mint a szar freewebes meg swi-s honlapokon az első mondat: "lesz itt minden, zenék, képek, letölthető csengőhangok, zenék". Van egy kis büfészínész is a csávóban a pikáns kúrásutalások és "hölgyek" szó használata miatt.

Az ilyen finomságok, hogy "exel", a kommentek között "Excell", illetve "salarys", egyenként picsáznám ki mindegyiket. Az én személyes kedvencem nagy munkatapasztalatú precíz ügyfelek és kollégák részéről a "vegleges3.xls", amit nem tudom mi a kurva anyjáért nevez el véglegesnek és küldi el 30 embernek, ha akkora faszszopó véglény, hogy még kétszer belejavít. Bár valójában kedvelem az ilyen embert, csak mímelem a felháborodást.

malackarosszarc 2009.12.08. 10:19:59

@Mitya Ivanov: Remek ötlet! Meg fényképeket ahogya kis csimotákkal közösen készülődünk az ünnepre (bármelyikre). Ha szépen kérsz lemásolom neked és küldök egy példányt, hiszen a süldögélő muffin illata mindig az otthon melegét idézi, és ha egy jó receptet megoszt valakivel az ember, akkor más otthonába is becsempészheti így a szeretet és a boldogságot :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 10:21:13

@vincere:

Fincsi lehet. Hogy mondják spanyolul, hogy kuss? Biztos jól hangzik.

malackarosszarc 2009.12.08. 10:21:16

AranyFarmer kényszerzubbonyt nekem :)

macskafaraok 2009.12.08. 10:21:57

Commentelők, Irigykedtek, mert valaki ért ehhez az Excel-hez, amire ti mindig lusták voltatok …megtanulni, kicsit is….

Styxx 2009.12.08. 10:22:59

@vincere:
"és becsukom az ajtómat, de azt nem nagyon illik itt."
azt a mekkora arc, külön iroda. Rólad meg majd megírja MTibi a "sokra vittem külföldön és ezt a sorok között fitogtatom" modoros posztot:-)

malackarosszarc 2009.12.08. 10:26:10

@El Topo (Sgt. Elias): ¡ paz! :)nem bírtam kihagyni, ma nagyon modros vagyok

vincere 2009.12.08. 10:26:27

itt majdnem mindenkinek külön irodája van, ez itt így megy. na jó, visszafogom magam :-D

The Great Destroyer 2009.12.08. 10:30:16

Most nagyon sok embernek nem fog tetszeni, amit írok, de az excelhasználat az informatikai analfabétaság egyik legbiztosabb jele, a másik ilyen soft, ami a számítástechnikához való hozzánemértést biztosan megmutatja az a powerpoint. Gyakorlatilag ezek a progik csak arra jók, hogy villanyírógépen felnőtt nyugdíjközeli korú titkárnőkkel elhitessék, hogy ők is tudnak valamit a számítástechnikáról...

Mitya Ivanov 2009.12.08. 10:37:30

@malackarosszarc: nagyon hálás lennék, és a hálámmal örökké üldöznélek, és egyszer utolérnélek, tehát jól gondold meg, teszel-e a kedvemre valamit:)

Siendor 2009.12.08. 10:37:36

Az bizony ekszcel mindenkinek :)
Egyébként Wordben sem szóközt, sem Tabot nem ütünk egymás után 2x. (Illetve TAB-ot üthetünk DE csak akkor, ha fent a vonalzón szépen beállítottuk ("bekonfigoltuk") a tabulátorok pozícióját és funkcióját.
Ja, és sor végén NEM ütünk ENTER-t! Csak bekezdés végén. :)

Mellesleg:
Excel (nem excel)
Word (nem word)
Tab (és nem tab)

De ez már csak a modorosság :)

Csomorkány 2009.12.08. 10:38:12

Mint Exceloktatónak, nagyon tetszett a poszt, gratula, sőt az egyik kommentelő felé jelzem, hogy a "tablicsku"-t is használom.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az Excel szerintem elég vacak, vállalatoknál gyakorlatilag adatbázisok építésére használják, de aki így jár el, az tökön szúrja magát, mivel utána nagyon nehéz lesz valódi adatbázisba átépítenie egy halom szedett-vetett, különböző alkalmazottak által egymástúl függetlenül fejlesztett Excel-táblát.

Ami azt illeti, maga az FKERES-függvény is árulkodó a szövegben. Abszolút nem klasszikus Excel számolófüggvény, hanem lebutított adatbázisfunkció.

Egy hasonlat az én modoromban: a Word a sima papír számítógépes megfelelője, az Excel a kockás papír számítógépes megfelelője.

Amit sima papírra írnánk, ahelyett használjunk Wordöt (vagy Notepad++-t). Amit kockás papírra írnánk, ahelyett használjunk Excelt. Amire hosszú távon szükségünk van, ahhoz lehetőség szerint mindkettőt felejtsük el, vagy legalábbis a Word ill. Excel fájlunk induló adatait szipkázzuk ki egy makróval abból a vállalatirányítási rendszerből, aminek lehetőség szerint egyikhez se legyen köze.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.08. 10:38:26

Tibor, mikor lesz a masodik ora? Egeszen belejottem.
Egyebkent kiszamoltam, ma vagyok 12730 napos. Hogy ugy mondjam, en sem vagyok mar egy mai csirke!

Rich.mond 2009.12.08. 10:40:06

@El Topo (Sgt. Elias): Callete!
Vagy ahogy a spanyol király mondotta Chaveznek: Porque no te calles?
Finomabb változatban: Silencio!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.08. 10:40:37

"táblicskum", aztakurva, egyből beugrott vagy egy tucat emlék. De jobb lett volna, ha nem.

Tájgermájszter 2009.12.08. 10:41:05

Nekem ez pont jó, annyira kircsi, hogy rátaláltam a blogodra :D Nekem már a melóhelyem is egy nagy excel tábla, lévén bankról van szó, ami bízik abban, hogy amit az excel mond, az biza úgy is van. Szóval én is ráléptem arra a bizonyos "útra", ami az excel csínjába-bínjába vezet.
Minden tiszteletem a vlookup-é, enélkül már biztos halott emberke lennék!! :) A munkatársaim pl félistenként emlegetnek, amikor ezzel a világmegváltó függvénnyel kábé nyolc másodperc alatt rendberakom az egy hetes szenvedésüket :) És persze (zárójelben) én is csak hölgyeknek segítek, naná! Hiszen aki pasiból van, fél perc alatt megérti. Ugye?:)
Lassan ott tartok, hogy a karácsonyi ajándékvásárlás is excelben lesz levezetve, bár tudom, ez nem nagy kunszt, de azért vannak, akik szerint szánalmas :D

Styxx 2009.12.08. 10:42:53

@autodidakta agysebész:
Valahol igazad van, másrészt meg nem (such ö modorosizmus:-)). Aki elhiszi magáról, hogy középhaladó Excell és/vagy Powewr Point huszárként ért a számítástechnikához, nos, akkor az illető téved.
De! Ha a gépkocsiról annyit tudok, hogy van benne valami motorszerű, oszt időnként tankolnom kell, meg a guminyomást megnézni, de balesetmentesen el tudok jutni A-ból B-be, akkor egy csomó munkakört be tudok tölteni. Persze ha Rudolf Diesel fgeltámadna, akkor egy IFA féltengellyel verné szét a koponyámat, hogy micsoda amőba színvonalú véglények rulezolják manapság ezt az okádék Sárgolyót, de megnyugtatlak, igen kicsi a valószínűsége Dízel Rudi bá' életrekelésének:-)

Csomorkány 2009.12.08. 10:43:27

Akkor 1975 január 31-én születtél?

vili_a_mopsz 2009.12.08. 10:44:48

Nekem a kedvencem, amikor vállalatokat (könyvelőket) arra kényszeritik állami szinten (pl TÁH), hogy a jelentéseiket floppyn(!!!) kiküldött excel táblába beírva készitsék el

Siendor 2009.12.08. 10:45:20

@autodidakta agysebész: Nana, az Excel az szerintem bátran állítható hogy a számítástechnika egyik csúcs programja. Az már egy egészen más kérdés, hogy az emberek 99%-a olyan szinten használja, ami már önmagában szörnyű, de ez a Word-re is igaz.
Az Excelnek meg olyan mélységei vannak, amin még a hozzáértők is meg tudnak lepődni néha. Arról meg már nem is beszélek, hogy - mivel a komplett Visual Basic bele van építve - gyakorlatilag bármilyen egyszerűbb programot lehet írni Excel alatt. Igen, extramodoros "Excelguruk" akár vállalatirányítási rendszert is írhatnak rá. Igaz, hogy jó szar lesz, de lehetséges :)
Az Excelt különben nem véletlenül hívták "számolótábla program"-nak. Mivel az.
Igazából sok mindenre használható, de szinte mindenre van jobb megoldás.

A Powerpoint pedig a modoros titkárnők kedvenc eszköze arra hogy cuki képeket illetve ezerszer hallott vicceket (ami mondjuk 6 sor lenne szövegesen) gusztustalanul csicsás háttérzenével/képekkel/színekkel és effektekkel több megabyte-ba csomagolva terítsenek az Interneten. (Nem mellesleg van sokkal jobb prezentációkészítő eszköz, a magyar fejlesztésű Prezi)

Styxx 2009.12.08. 10:48:37

@afromagyar:
Sima mezei számológépen (DIGITRON:-)) kiszámoltam, hogy akkor most években mennyi is lehetsz. A szökőévekkel nem foglalkoztam ,annyival öregíttettelek. Akkor most egy Excel-Coach humánusan előbb főbe lőne, vagy inkább elevenen ásna el, hadd szenvedjek meg úgy istenigazán a barbár bűnömért?:-)

Rich.mond 2009.12.08. 10:49:43

@autodidakta agysebész: Helyes, végre valaki nem szarozik, hanem odamondja a tutit.
Aztán áruld már el,hogy mi a rossebnek kéne mondjuk egy nyugdíj előtt álló Margitkának értenie a programozáshoz pl.?
Sokaknak bőven elég az életben maradáshoz többek között az excell ismerete, nem vágynak ettől többre.
Mint ahogy fentebb is leírták, egy B kategóriás jogosítvánnyal még nem feltétlenül lesz valaki autószerelő.
Sőt, nem egy nőt láttam khm, kitárulkozva, de mégsem vagyok nőgyógyász.

Ki érti ezt?Ki ismeri ki magát ezen a zűrzavaros világon?

Tájgermájszter 2009.12.08. 10:49:45

@autodidakta agysebész: az Általad írottakat én úgy értelmezem, sőt, ÚGY IS TANULTAM, hogy az Excelt a lusta embereknek találták ki. Ha jobban belegondolunk, ez így is van. Autodidakta módon bárki számára könnyen elsajátítható, viszonylag rövid idő alatt, és onnantól nincs az a probléma, amit Excel-lel ne lehetne megoldani. És igen, akár egy titkárnéni is átélheti ezt az eufóriát. Igazából pont ez a lényege, erre találták ki, hogy aki nem informatikus, az is mindent meg tudjon vele oldalni. Ha ez analfabétaság, akkor legyen az, de emiatt nem kell lenézni azokat, akik Excelt használnak. Sokkal több embernek van szüksége rá, mint ahány informatikus él a földön. Szóval a mondanivalód nálam oké, csak annak megfogalmazása üti ki a biztosítkot néhányaknál :D

Zorita 2009.12.08. 10:51:13

@nosferato: baszki, ez tényleg dühítő, szerintem, aki olyat ír, hogy "vegleges_3" az mindig kínosan ügyel arra is, hogy ne a közepén nyomja meg a fogkrémes tubust.

Csomorkány 2009.12.08. 10:51:33

De akkor egy probléma, amire Excelnél jobb megoldást nem találtam.

Készpénzosztás, 20-30 embernek kell kiosztani párezer forintokat. Fejenként különböző összegeket.

Milyen címletekben kell kihozni a zsozsót a bankból?

Egy jól megírt Excel-képlet tényleg megoldja, ha egy táblicskuba kiszedem az alapinfót, mármint hogy kinek mennyi zsozsó jár, a vállalatirányítási rendszerből.

Mondjuk az is tény, hogy kb. ez az egyetlen olyan gyakorlati probléma, ahol az Excelnek értelmét látom. És hát manapság átutalással megy az ilyesmi...

helixP 2009.12.08. 10:52:56

@Csomorkány: Te nem ott dolgozol vajon, ahol én..? kísértetiesen hasonló probléma merült fel nálunk is...

Csomorkány 2009.12.08. 10:54:27

@repecs: Attól függ. Ha csak egy telephely van a cégnél, akkor igen. Ha nem, akkor az Access-sel is megszívod, mivel Interneten keresztül csak nagyon korlátozottan tudod használni.

Styxx 2009.12.08. 10:55:14

@Csomorkány:
privibe küldöm a számlaszámot, ahová utaltass, aztán majd okosba megoldjuk. Szép új posztexcel világ:-)

Mitya Ivanov 2009.12.08. 10:56:05

@Csomorkány: ha nem lenne Excel, nem tudnám elvégezni a munkámat. Csak egy részét kell használnom, de azt nagyon. Össze kéne gyúrni az SPSS-el.

Ipari-antidepresszió 2009.12.08. 10:57:59

Egy szoftver sosincs készen.

Csomorkány 2009.12.08. 10:58:12

@Mitya Ivanov: Gondolom, reprezentációkhoz használod, nem? Valahonnan leszívod az adatokat, és megjeleníted.

Adatbevitelre szerintem nagyon ellenjavallt.

Csomorkány 2009.12.08. 11:00:46

@Styxx: Rendszeresség kérdése. Ma szembesülsz a problémával, és egy órán belül kell a megoldás úgy, hogy van a kezedben egy névsor és mellette az összegek.

Sok út vezet a Fudzsiyamára, de a legrövidebb, ha az excelben használni kezded a maradékos osztás és a maradék-függvényt.

bagyula 2009.12.08. 11:02:39

@OkoskaTo:rp: A skalazhatosagot nem kerik nagyon szamon az Excel kurzusokon...igy az "Excel-guruk" nem lathatjak at az igazsagnak eme szeletet. De ez nem is baj mert valoszinuleg sn
senki nem keri ki a velemenyuket vallalat iranyitasi rendszerek viszonylataban.

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 11:03:03

Jól van, gecik! Akkor írjátok meg a vállalatirányítási rendszeretek...EZZEL A KIS HERINGGEL!

esef 2009.12.08. 11:03:19

@Blackrock:
Az én főnököm meg nem ért hozzá. Nála a következő a munka menete. Megrajzolja a táblázatot ceruzával, vonalzóval. Beleírja a számokat, számológéppel összead/kivon/oszt/szoroz. Egy munkatársnak meg el kell készítenie a Excelben a táblázatot és be kell írnia a számokat...

Mitya Ivanov 2009.12.08. 11:04:42

wolrdometer.info mindenkinek megvan ugye?
a modoros Excel oktatók ezzel szoktak jópofizni a hölgyikék előtt, illetve a tanfolyam monotonitását oldandó picinykét

Styxx 2009.12.08. 11:06:43

@afromagyar:
Reméltem, hogy azóta megcsináltattad magad, mert azon nálam hármas alá:-)

V8 2009.12.08. 11:07:45

@Csomorkány: Végre végre végre! Egy normális ember, aki tudja, hogy minek hol a helye.

Ha valaki kiszámolná, hogy a középvezetők Excel-imádata mennyi kárt okoz a cégeknek, elég elborzasztó eredmény jönne ki...

Amiért vérengzési ingerem támad: screenshot Excelbe szúrva, adatok begépelése Excelbe, majd számológéppel összeadás, végösszeg begépelése, dokumentumkészítés Excelben, bármilyen komolyabb program Excelben implementálva, stb... Fontos adatok esetén Access és Excel párosítás adatbáziskezelő rendszer helyett azonnali kirúgással kéne járjon...

(csak hogy modoros informatikus legyek: dokumentumot és prezentációt Latex-hel kell előállítani, ha igényes dologra van szükség)

Mitya Ivanov 2009.12.08. 11:08:09

@Csomorkány: részben igen, szűrök és keresek vele 50 ezer soros adatbázisban, egy másik programban itemekhez attribútumokat és kódokat rendelek az excel hathatós segítségével.

***
fúdenagyon modoros vagyok aztakurva

bagyula 2009.12.08. 11:08:27

@autodidakta agysebész: Szimplan baromsag amit irsz. Excel/PP "irodatechnika" es nem "szamitastechnika"...Haho! :)

Zorita 2009.12.08. 11:08:52

@Csomorkány: mekkora szólásmondás, nagyon jó!

malackarosszarc 2009.12.08. 11:09:29

@El Topo (Sgt. Elias): csak bővítem a spanyol szókészleted...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.08. 11:11:37

@Styxx: olyannyira megcsinaltattam, hogy most meg igy nezek ki:
tv2.hu/Root/TV2Site/Sztarok/Images/geronazzo_maria_large.jpg
:)

Na de ne offoljuk szet a topikot!

V8 2009.12.08. 11:12:56

@bagyula: Ez rendben van, csak sajnos a közép/felsővezetők ezt nem látják át. Ilyenkor jön az, hogy termelésirányítási rendszert akarnak Excelben, és sajnos lesz is, aki megcsinálja nekik :( Aztán ha ehhez kell illeszteni valamit, az szívás.

Styxx 2009.12.08. 11:15:17

@afromagyar:
Ez mán döfi. OK. ezentúl semmi Off. A Spriccpartis videodat is légyszives konvertáld át Excelbe és úgy billentsd át:-)

Csomorkány 2009.12.08. 11:20:28

@Mitya Ivanov: Hát, ha Excelben van az a felület, amin keresztül beviszel adatokat egy másik programnak, az szerintem kicsit veszélyes.

Az is, ha a legyűjtött adatokat Excelben módosítod, mert akkor két verzióban kezdenek el létezni.

Ha legyűjtesz adatokat, és azok alapján végzel el másodlagos számításokat, állítasz elő diagrammokat, meg minden, az teljesen kóser.

Modorosnak azt nevezném, aki annyira szerelmes az Excelbe, hogy nem vált, ha jobb megoldást mondanak neki, ill. aki nem érzékeli, hogy a napi munkájában lényeges korlátokat szab az Excel.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.12.08. 11:24:39

@V8:
Ja, dokumentumot Scientific Workplaceben írni, es WinEdtben formázni. A word kegyetlen randa, nem is tudom, hogy hogy használhattam éveken át. Igen : és wordben a pdf készítés nem default funkció, WinEdtben az.

Programot C++ban ( esetleg MatLab ban ) írni, dllt fabrikálni, és a dllt excelben futtatni.

Borzasztó volt, amikor VB excel dolgokat kellett fabrikálni. Zannya. Objektumorientáltság csak nyomokban, kissé konfúz, áttekinthetetlen. Max. mint felhasználói felületet ( gombok, grafikonok ) szabad használni, azt is csak végszükségben.

Mitya Ivanov 2009.12.08. 11:31:02

@Csomorkány: nem olyan bonyolult, csak modorosság miatt bonyolultan írtam le.
Sajnos egy statisztikai elemzőprogramnak van egy olyan hiányossága, vagy nem is hiányossága, hanem tulajdonsága, amit excelben remekül meg lehet oldani kereséssel és autofill-el. Maga az elemzés és a megjelenítés már nem excelben történik, hanem erre a célra kifejlesztett elemzőprogramban.

V8 2009.12.08. 11:36:45

@Mitya Ivanov: Lehet, hogy félreértem a dolgot, de az "itemekhez attribútumokat és kódokat rendelek" tipikusan az Excel nem rendeltetésszerű használatának tűnik. Ez sokkal inkább egy olyan feladat, ahol egy rendes adatbázisnak kellene lennie; az attribútumokat a megfelelő kliensprogramon keresztül kéne bevinni, a kódokat (feltételezem ID) pedig simán az adatbáziskezelő beépített funkcióival, automatikusan kéne generálni.

degreen 2009.12.08. 11:44:38

+VLOOKUP(D4,salarys_2009!D:E,2,0)
ezt talán így:
=VLOOKUP(D4,salarys_2009!D:E,2,0)
és az adattábla rendezettségéről is beszéljünk, mert csak úgy fog rendes találatot adni.

Hal Stanton 2009.12.08. 11:45:07

Nekem ez elsőre bonyinak hangzik:)

Mitya Ivanov 2009.12.08. 11:46:05

@V8: ennyire tényleg nem bonyolult. Manuális dolog, amit az excellben könnyebb megoldani, mint máshol. Sok 10 ezer soros adatbázisokról van szó, és ezek továbbépítéséról úgy, hogy megkeresem pl. településnév alapján, hogy a sorok között mi a főváros és az kap egy 2-es kódot, ami vidék, az 1-es kódot. Innen megy át statisztikai elemzőprogramba, ahol már mint változót lehet használni a főváros/vidék kódot.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.08. 11:47:12

@degreen: a Szakértő, nagyon jó! A pluszjel 100%-os.

@fluorid: nagyon-nagyon vártalak már ;-))

Még szakértőt, léccilécci!

malackarosszarc 2009.12.08. 11:47:17

@El Topo (Sgt. Elias): bakker figyeled mi megy itt? Ezek elkezdtek szakmázni...

V8 2009.12.08. 11:49:39

@Mitya Ivanov: OK, így értem. Csak hogy kukacoskodjak, emlékeim szerint az SPSS is tudja ezt :) Persze a lényege ugyanaz a dolognak, és tök mindegy, hogy az egyik vagy másik helyen csinálod meg.

Mitya Ivanov 2009.12.08. 11:53:33

@V8: igen, részben tudja, de csak számformátumnál hajtja végre tökéletesen. Ha az osztályozás alapja egy szöveggel kitöltött oszlop, akkor nem jó.

hana 2009.12.08. 11:55:41

@Csomorkány: :) Épp Excel tanárt keresek, vagy egy jó könyvet. Tudod magad ajánlani? :D Vagy elsőre egy könyv is megteszi, majd roppant modoros levelekben értesítelek, hogy haladok. ;)

Picsasereghajtó 2009.12.08. 11:56:00

@autodidakta agysebész: Villanyírógép? Minek a villát nyírni? (bocs) :)

2009.12.08. 11:56:53

Nagyon jó ez az új dizájn!

hana 2009.12.08. 11:57:20

Amúgy nagyon jó poszt, nem tudtam eldönteni, hogy hányjak (így kell írni? vagy hasonul a j? :D:D) vagy röhögjek ennyi modorosság láttan, úgy hogy végül csak faarccal végig olvastam, néha fel-fel szisszenve.

greggrant 2009.12.08. 11:57:30

bazz, ekkora modorosságot, exceltudorok kifigurázására írt posztban szakmai fórumot csinálni :) Én szép lassan átnyergeltem az adatbázisos megközelítésre (excel-access-oracle sql úton), de azért ez még nekem is dúúúrva :) kedves egészségetekre!
amúgy meg szerintem ha nem kell túl nagy adathalmazzal dolgozni, akkor az excel felhasználóbarátsága miatt mindenképp viszi a prímet

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 12:00:40

Bazmeg, Józsikám, ezt a posztot egyben kutatási terepnek is szántad? Jól sikerült, gecau!

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.12.08. 12:01:59

Na ezt még végigolvasni is sokk volt!

Picsasereghajtó 2009.12.08. 12:04:29

@V8: Screenshot excelbe szúrva... Tipikus. Meg slideshow PPT-ben.

Egyszer volt hogy egy ügyféltől kértem egy képet nagyobb méretben az előzőleg küldött kb 200*200 méretű rommá tömörített JPG helyett. Weboldal fejléchez kellett volna...

Mit csinált a szerencsétlen hülyebaromállat? Belerakta Wordbe a JPG-t, széthúzta hogy kitöltse a képernyőt, persze véletlenül sem az arányok megtartásával, és elküldte DOC formátumban. A legszarabb az, hogy ilyenkor udvariasan kell válaszolni, nem írhatod azt hogy te balfasz geci, kapcsold ki és verd szét baltával a számítógépedet, de a legjobb ha bekapcsolt állapotban teszed és szétbassza az agyad a kettőhúsz, mert akkora pancser vagy hogy hihetetlen.

Beleraktam a fejlécbe a gányolmányát, ügyfélnek tetszett, kifizette, és kapott egy akkora rakás szart amekkorát érdemelt.

Balfake 2009.12.08. 12:08:01

Áruljátok már el, mi van akkor, ha valaki 2 szóközt nyom egymás után? Világvége?

Csomorkány 2009.12.08. 12:08:59

@Mitya Ivanov: Miután az SPSS-t nem ismerem, nem szólnék bele.

Ha ilyen béna a keresésekben, az azért nem jó hír, dehát az sem adatbázis-kezelő, hanem statisztikai elemzőprogi.

Olyan nincs, hogy egy ACCESS adatbázist közvetlenül inputként használjon, és azon elemezzen?

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 12:13:22

@Balfake: sérül a lelkük, viszont otthon egy villanykörtét sem tudnak kicserélni.

kisebbik rokk 2009.12.08. 12:14:45

Pff... be kell vallanom, nekem múltkor a Radnótiról készült fényképeket kellett kategóriákba rendeznem Excelben. Ilyen kategóriák voltak: portré (alkategóriák: komoly portrék, vidám portrék), Fannival kettesben, Fannival és Judittal hármasban, sport (alkategóriák: evezés, úszás, stb.), meg ilyesmi. Primitív munka, még ilyen menő parancsokat sem tudtam használni. De így is hamar megvolt.

Gabbesz 2009.12.08. 12:17:51

Még jó, hogy olyat nem láttam, aki három "l"-el írná az Excelt. De ezek szerint olyan is van, hogy Wordd, meg Outlookk?

Csomorkány 2009.12.08. 12:18:47

@hana: Nézz szét a www.prog.hu-n (esetleg regisztrálj is), és keresd meg Micu-t. Ő az egyik legrendszeresebb tanácsadó azoknál, akik ilyen-olyan porblémákkal fordulnak a weboldalhoz.

Én egy rendszeres access-tanfolyamot rendeltem meg nála skype-on, fizettem is érte, elég hatékony volt, lényegében azóta látom át az accesst.

Könyv alakban jól tudtam használni ezt:
www.libri.hu/konyv/az-excel-programozasa.html

Persze kérdés, mit értesz az Excel tanulásán, mert ez már haladó szint.

troll666 2009.12.08. 12:21:34

kéremszépen ez a dizájn egy hülyeség. olyan márpedig nincs, hogy a hozzászólás mondja a hozzászóló nevét, hanem csak olyan van, hogy a hozzászóló mondja a hozzászólást. úgy is mondhatnám, hogy rosszul áll a szövegbuborék.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 12:21:50

@kisebbik rokk:

Muhhaha, interjút csinálni nem mentél ki hozzá?

Zombika 2009.12.08. 12:28:14

Az használ + jelet az = helyett, aki nem excel-ben kezdte a táblázatkezelést, hanem Quattro-ban.
Én is a mai napig +-t használok, mert az = nem áll kézre. Soha nem voltam excel oktatáson, de az utóbbi 12 évben rámragadt ez-az. A világ egyik leghasznosabb programja, ha tényleg arra használják amire való (számolásra) nem pedig adatbáziskezelésre.
Nekem banki munkámból adódóan nagyon fontos volt modellezni, hogy egyes változók mozgásai (alapanyagárak, kamat, árfolyam, vevő kiesése, stb) mennyire változtatja meg egy cég jövőbeli eredményességét, hiteltörlesztő képességét.
A legnagyobb hódolatot azzal arattam be, amikor kis nyomógombokat tettem a modellbe, amivel automatikusan kiszámolta, hogy az egyes változók maximum mennyire térhetnek el a várttól, hogy a hitelfizetéssel ne legyen gond. Pedig csak egy sima goalseek volt a gomb mögé makrózva.

Styxx 2009.12.08. 12:28:25

@kisebbik rokk:
"Pff... be kell vallanom, nekem múltkor a Radnótiról készült fényképeket kellett kategóriákba rendeznem Excelben." Poénnak 10+, ha meg komoly, akkor itt tényleg elszabadult egy magasszintű tanfolyam.

Zseniális metamorfózis. Excelistákat fikázó posztból Excel nagymesterei Master képzés:-)

MTibor MBA of Excel Sponsored by Steve Balmer & Friends

No more egg is Budapest University:-)!

ziza133 2009.12.08. 12:29:15

@V8: dokumentumot és prezentációt Latex-hel kell előállítani

Aztakurva..az ilyenekrol is kellene egy modoros cikk

cd-r 2009.12.08. 12:29:26

@greggrant: "bazz, ekkora modorosságot, exceltudorok kifigurázására írt posztban szakmai fórumot csinálni" szerintem vicces ahogy hülyét csinálnak magukból.

hana 2009.12.08. 12:29:31

@Csomorkány: köszi, megnézem! Igazából végigolvasva a posztot, meg még inkább ezt a rengeteg okos kommentet, elbizonytalanodtam, van-e létjogosultságom a haladó kategóriába sorolni magam. Nem írom két "l"-lel az Excelt, az már jó? ;)

@kisebbik rokk: azért ezért a munkáért konkrétan irigyellek.

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2009.12.08. 12:30:45

Nekem egyszer küldött valaki egy excel fájlt, amiben egy ACDC klip futott valami makróban, zenével együtt. Mai napig nem tudom, hogy csinálta, de ha kéred, szívesen elküldöm...

lárvalányhaj 2009.12.08. 12:40:57

@malackarosszarc:

Én nő vagyok, de mindig hülyét kaptam a Csicsergős Lányoktól, mert engem se a muffinok, se a csizmák nem érdekelnek olyan mértékig, hogy erről hosszú percekig (órákig?) legyek hajlandó beszélni. A pasiügyeimet meg már hadd ne a munkatársaimmal kelljen megbeszélni.
De valamennyit meg muszáj csicseregni köztük, mert egyébként beképzelt picsának tartanak, aki nem ereszkedik le közéjük.
A pasis dolgokhoz meg nem tudok hozzászólni, a kurvázás még érdekes téma, de a foci nem mozgat meg egyáltalán.

Cpt. Flint 2009.12.08. 12:46:19

Aki az "Excell"-t (sic!) leszólja, az az a modoros "INFORMATIKUS", aki szerint csak a script, dll, sql, oracle, java, C++ stb. az élet (és akkor még vindózgyűlöl-linuximád szindrómát meg sem említettük), a többi a közönséges, ostoba és lusta disznóknak való. De ez a hozzáállás voltaképp tök ugyanolyan modoros (és hamis), mint az excel-gurué.

Mikor '93-ban Framework II-ben (ráadásul német nyelvűben) csináltam a diplomamunkám tábláit meg Harvard Graphics-ban a diagrammjait, én is leszóltam az Excelt. Közben még nem is ismertem.
Nem rossz progi az Excel... baromi sok hibája meg korlátja van, mégis nagyon sok mindenre lehet használni. És én nem akarok vállalatirányítási rendszert építeni.

hana 2009.12.08. 12:46:36

@lárvalányhaj: teljesen oszton a nézeteidet, és sajna a tapasztalataidat is. Én voltak kirekesztve egy munkahelyen csak azért, mert nem dohányoztam (ergó nem jártam ki a főnökkel jópofizni....)Rendesen elvárták volna, hogy szokjak rá a cigire, mert más szocializációs lehetőség nem nagyon volt. Munka közben nem igazán volt lehetőség pofázni. Mondjuk legalább ez a csicsergéstől is megszabadított. (Azon a helyen, a következőn viszont bőven kaptam a pótlást.)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 12:50:11

@hana:

Nekem mondtak már olyat, hogy semmi normális dologról nem lehet velem beszélni.:)
Valami nylon harisnyákról volt szó, hogy hány DEN-eset kell venni, és mikor.:D

V8 2009.12.08. 12:50:22

@ziza133: Talán ha az egész mondatot nézted volna :)

lárvalányhaj 2009.12.08. 12:52:10

@hana:

De ezismilyenmár. Én azért járok a munkahelyre, h dolgozzak & pénzt keressek, és nem azért, h barátkozzak a többiekkel, akiknek a nagy része egyébként nemisbiztoshogy szimpatikus.

Cpt. Flint 2009.12.08. 12:52:33

@Zombika: Hát én nem használtam Quattrot, de a "shift 7" kombó nekem is sokkal kényelmetlenebb, mint a numpadról a +.

Dervenkál Egon 2009.12.08. 12:53:17

Sekélyesek vagytok. Én nem használok sem Excelt sem Wordöt, mégis használok táblázatkezelőt és szövegszerkesztő programokat.
Továbbra is komoly probléma, hogy az excelhuszár elé tolt NeoOffice teljes pánikot tud okozni. Pedig alapvetően ugyanaz, csak más gyártotta.
Ezeken a tanfolyamokon meg láthatóan nem a "táblázatkezelést" oktatják, hanem megtanítják a shared service-nél dolgozó kollégát gombot nyomogatni. Kábé, mintha főzni akarnál tanulni, és elmagyarázzák az Vesta tűzhely kezelését. Ilyesmi...

lárvalányhaj 2009.12.08. 12:54:09

@Cpt. Flint:

Ja, de ez eleve mekkora fasság már. A C++ meg az Excel 2 különböző dolog, ami más-más célra szolgál. Most akkor komolyan C++-ban írjam meg a vállalkozásom éves költségvetését? Vagy miakurvaanyám van?

V8 2009.12.08. 12:54:29

De te nem modoros US billentyűzetes vagy :)

malackarosszarc 2009.12.08. 12:55:50

@lárvalányhaj: én a muffint konkrétan szeretm, de nem beszélni róla, csak úgy enni... szóval pont azt magyarázom, hogy a csicsergés bír idegesítő lenni akkor is ha pasik csicseregnek,
de szerintem a helyén kéne kezelni a dolgot és nem nagy körítést csinálni neki, mert az emberek eredendően csicseregnek közösségbe kerülve, igen a csicsergés lényege a felszínesség, éppen azért mert a munkatársaiddal nem biztos, hogy mély dolgokról akarsz/tudsz beszélni, de 8-12 órát kussban ülni egymás mellett azért az sem biztos, hogy egészséges :)
így megy ez, csipcsirip

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 12:59:28

@malackarosszarc:
Igazad van, nyilván a férfiak is fecsegnek.
Csak az akusztikailag nem annyira kellemetlen. Szerintem.
Hacsak nem bebaszott zsugásokról van szó, mert akkor az is.:)

malackarosszarc 2009.12.08. 13:02:56

@El Topo (Sgt. Elias): akusztikailag valóban van különbség...

lárvalányhaj 2009.12.08. 13:06:00

@malackarosszarc:

Hát nemtom, ha egy kolléganő nem jó arc, akkor nem vagyok rá kíváncsi sem felszínesen, sem sehogy. Tudjunk együttműködni, tudjuk megbeszélni a praktikus dolgokat, de ezen kívül egy perccel se kérek többet belőle.

hana 2009.12.08. 13:08:36

@El Topo (Sgt. Elias): :D Attól függ milyen szituációban és kitől hallom, hogy velem nem lehet normális dolgokról beszélni - van, amikor határozottan megnyugtat ez a megállapítás. Pl. az általad említett a Te esetedben érthető. Nekem pl ezt muszáj néha valakivel megbeszélni, mert nő vagyok, és - tudom, hogy ez sokak számára meglepő manapság :P - de szeretek szoknyában járni, amihez néha a harisnya határozottan jól jön, és időjárástől függően nagyobb DEN-es kell. :D:D:D Most pl. két, kisebb számú DEN-est kell felvennem, mert nincs olyan, ami elég vastag és színben is megfelel ahhoz a ruhához, amit fel akarok venni.

Bocs, már visítok a röhögéstől, ez nem bírtam kihagyni. ;)

@lárvalányhaj: jah, vannak ilyen esetek is. Én a mostani munkahelyemet szeretem, kedvelem a lányokat, és ami a legjobb, hogy Thaiföldről jöttek, ergo egy kötőszót sem értek abból, amit mondanak, és csak néha akarnak velem is csicserészni, ami csak azért lehangoló, mert angolul SEM beszélnek. Tehát azt, hogy a "went" a "go" múlt ideje, már ne próbáld meg, a kommunikáció lekorlátozódik a yes, no, good, not good (...) take, have, do, szavakra.

De azt hiszem, sokat kéne egy olyan munkahelyért fizetni, ahova csak azért járok be, hogy pénzt keressek, de alapvetően nem bírom az egészet.

malackarosszarc 2009.12.08. 13:09:10

@El Topo (Sgt. Elias): persze a doni kozák kórus vagy egy csirkefarm :)

Mitya Ivanov 2009.12.08. 13:09:21

@Csomorkány: Access-t nem ismerem, 8éve tanultam, de elfelejtettem. Akkor sem volt túl szimpatikus, és már nem is lesz.

malackarosszarc 2009.12.08. 13:11:40

@lárvalányhaj: én nem azt mondtam, hogy csicseregni kötelező, hanem, hogy szokás :)

Royaljerry · http://be.net/royaljerry 2009.12.08. 13:11:50

@Sün! balázs: fail.

1) Ügyféllel csak szelíden: lehet, visszajön újabb megbízással.

2) Kép kijelöl, jobb egérgomb, Format Picture, Picture, Reset Picture (vagy 100%/100%). Innentől - ha kisméretű, és webre megy - screenshot (mert a Word szerencsétlen, és nem tud képet exportálni), vagy írsz PDF-et belőle, amiből lemented a képeket az Acrobattal.

3) Kettőhúsz nincs a gépben a tápon kívül - amit igen nehéz szétverni -, max. 12V. Javasolhatod neki viszont, hogy kösse fel magát a tápkábelekre.

Orrosszmájli.

Csomorkány 2009.12.08. 13:13:20

@hana: Szerintem kezdők, és haladók között az dönt, hogy a kezdőnek nincsenek konkrét problémái, amikre mondjuk az Excelt akarja használni, csak valaki szólt neki, hogy jó lenne, ha megismerné ezt a cuccot.

Semmi gond, ha itt tartasz, mert mindenki tartott itt, de akkor nem a Kovalcsikot ajánlom.

Haladónak vannak bizonyos tapasztalatai, bizonyos problémái, és beleütközött bizonyos korlátokba. Akkor némi makróprogramozás jól jöhet, és abban a könyv valódi segítség.

lárvalányhaj 2009.12.08. 13:28:41

@malackarosszarc:

ja, de az a baj, h a picsoid csajok elvárják a _csicsergést_ is, is ha nem csicsergek, kiutálnak, és megnehezítik az életemet.

Bambano 2009.12.08. 13:35:22

@Siendor: az, hogy az excel ilyen szinten makrózható meg van benne vb, csak arra jó, hogy a vírusokat jól tudja futtatni...

A szó elszáll, de néha word is:)

Aki meg adatbáziskezelő helyett excelezik, az megérdemli.

fade 2009.12.08. 13:36:20

Atyaisten mi megy itt... A posztban kifigurázott emberek megjelentek észt osztani, haláli, csak baromi UNALMAS olvasni.
A sok kocka infós azt értse már meg, hogy az emberek 98%-a nem "vonzódik" az ilyen dolgokhoz, csak megcsinálja hogy hó ötödikén jöjjön a pénz a bankszámlára mert a gyerek megint rinyál valami hannah montanas kistáskáért :))))
A geekségnek is vannak fokozatai, az újonnan jött kommentelők valahol a master és superb között vannak félúton. Makróznak kisujjal meg SPSS-eznek SQL-ben, aztán otthon hokiznak a 87. szintű mágus karakterükre a fasz tudja melyik online rpg-ben. Ez aztán az élet :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:38:13

@hana:

Gyere, mesélj a harisnyáidról!

Csomorkány 2009.12.08. 13:41:36

@Bambano: Na ez pl. nem igaz. Az Excelben megtanult Visual Basic makrónyelv nélkül meg sem tudnék mozdulni az ACCESS adatbáziskezelőben, mivelhogy annak a makrónyelve is Visual Basic.

A valódi összefüggés így néz ki: aki Excel problémákhoz tud makrókat írni, az tudni fog Access problémákhoz is.

Szóval ha pl. Hana megtanul némi makróprogramozást, az igenis nagyon hasznossá válik a teljes Microsoft Officeban, az meg a legtöbb cégnél nélkülözhetetlen.

Csomorkány 2009.12.08. 13:42:14

Másképp fogalmazva én nem Excel-mániás vagyok, hanem Visual Basic mániás.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:44:47

@malackarosszarc:

A női beosztottaimat úgy is hívtam, hogy tyúkudvar.
Amikor már nagyon kész voltam idegileg, szórtam nekik magot is.

tabanyi 2009.12.08. 13:46:12

Mindennek megvan a maga helye és ideje, és ez az egyetem.

Haspók_ 2009.12.08. 13:49:17

@Csomorkány: Furcsának találom, hogy oktatóként vacaknak tartod az Excelt. De ez lehet, hogy azért van, mert aki tudja, csinálja... stb. :) Bocs ezért a megjegyzésért, de a lényeg az, szerintem azért a készpénzosztásnál valamivel többre lehet használni. A vállalatoknak pedig nem adatbázis-építésre kell, ezt igazából nem is értem, hogy miért gondolod.

Pénzügyi területen nélkülözhetetlen a mindennapos munkában, és a vlookup valóban az egyik leggyakrabban használt függvény, nyilván ezért is szerepel a posztban.

Bambano 2009.12.08. 13:49:30

@Csomorkány: access adatbáziskezelő? ez nekem új... tranzakciók, ilyenek? mert ha nem, akkor az csak egy turbó clipper.

Fapuma (törölt) 2009.12.08. 13:52:17

minden wannabe excell gurunak
nem veszitek eszre hogy szopatjatok magatokat itt? pont arrol szol a poszt mekkora balfaszok vagytok, ti pedig meg ezt is uberelitek, leaaltok itt hullamozni az excell elott. menjetek at a microsoft excell team blogra. ha valaki akkora segg hogy kepes a kiadasait excellben vezetni az mas buntettre is kepes...

IndaMuncher 2009.12.08. 13:52:45

@SárgaEminenciás_sargacsik.hu: Az az ACDC hivatalos kampánya a legutóbbi albumukhoz.Ugyanis olyan keményen zúznak, hogy áttörnek a céges tűzfalon is. :)

Szerintem poénos kampány volt, az volt a lényege, hogy a videoklipet ugye nem lehet bizonyos cégeknél youtube-on megnézni mert le van pl tiltva.

ACDC rocks the office.

hana 2009.12.08. 13:54:58

@Csomorkány: Mivel pillanatnyilag nem kell használnom, és nincs vele problémám, továbbá a múltban sem nagyon volt rá szükségem, mondhatjuk, hogy kezdő vagyok. Engem egyszerűen csak érdekel ez a program, tetszik, szeretném jobban érteni. Hajlandó vagyok némi makrót is megtanulni, hogy a legtöbb cégnél nélkülözhetetlen MS-t jobban tudjam használni. :)

@El Topo (Sgt. Elias): Most el kell mennem (harisnyás lábakkal) de később nagyon szívesen. ;)
Egyébként milyen magot szórtál nekik? Egyébként szerintem két fajta irodista van: akinek slow tabletta kellene, meg akinek konkrétan egy kis speed. :D

nadivereb 2009.12.08. 13:55:17

Ismerősöm excel-táblázatban kezeli a karácsonyi ajándékait, kinek mit vett, kitől mit kapott. Ügyel rá, hogy hasonló legyen a vásárolt ajándék ára, mint ami az elmúlt évek kapottcucc-átlagai alapján várható, illetve hogy egymáshoz közel álló személyek ne kapjanak hasonló dolgot, viszont árban ne legyen nagy a differencia.

hana 2009.12.08. 13:55:48

- 1 egyébként :P sorry.

malackarosszarc 2009.12.08. 13:56:09

@El Topo (Sgt. Elias): én néha lemackózom a férfi beosztottakat, valahogy nem örülnek neki, csak brummognak. adjak nekik mézet? :)

Csomorkány 2009.12.08. 13:57:11

@Haspók_: Azt tanítom, amit használok. Ennek egyik eleme kétségtelenül az Excel, és a tanítási stílusomról jó a posztban rajzolt karikatúra. Tablicskuval súlyosbítva...

Tény, hogy mióta megtanítottak az Access kezelésére, csak alkalmi problémák kapcsán veszem elő közvetlenül az Excelt, ill. rendszeresen meghívom Accessből, hogy mindenféle csilivili outputokat állítsak elő benne az Accessben tárolt adatokból.

Haspók_ 2009.12.08. 13:58:08

@Bambano:
"az, hogy az excel ilyen szinten makrózható meg van benne vb, csak arra jó, hogy a vírusokat jól tudja futtatni..."

Meg pl. arra, hogy egy minden nap/héten/hónapban ugyanolyan módon elkészítendő rutinmunka, amit "kézzel" alkalmanként kb. 2-3 óra lenne megcsinálni, egy makró megírása után már csak egy percig tart.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:58:12

@hana:

Vettem a boltban ilyen madáreledel keveréket.
Ezeknek a csajoknak ostor kellett volna, nem tabletta.

Csomorkány 2009.12.08. 13:58:25

@Csomorkány: Bár utóbbira még jobb a Word.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 13:58:56

@malackarosszarc:

Nem tudom így messziről, HOGY mackózod le őket.

Bejgli 2009.12.08. 14:00:59

jaj, istenem, szinte hallom a hangját, miközben egy barom :(

Csomorkány 2009.12.08. 14:01:52

@Haspók_: És honnan veszed az adatokat? Ha nem Excelből, hanem a központi adatbázisból, amihez megfelelő jogosultságokkal többen hozzáférnek, akkor ugyanarról beszélünk.

Ha Excelből, akkor bocs, de valamit elszúrtatok ott a cégnél.

Haspók_ 2009.12.08. 14:07:11

@degreen:
"és az adattábla rendezettségéről is beszéljünk, mert csak úgy fog rendes találatot adni. "

Már a pluszjel kifogásolása is súlyos, de ez a rendezettség meg abszolút érthetetlen. Életemben eddig egyszer hallottam valakitől, hogy szerinte a vlookup csak úgy használható, ha az adattábla sorba van rendezve. Eddig azt hittem, hogy ez az ő egyedi téveszméje...

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 14:07:32

@Csomorkány: egész véletlenül rossz fórumon kommentelsz?

malackarosszarc 2009.12.08. 14:10:44

@El Topo (Sgt. Elias): aszongyák, hogy olyan tanitónénisen... nem vagyok egy ordibálós valaki, megjegyzem a kollégák sem szolgálnak rá. Ha mondjuk nagy csúszásban vagyunk és megy a csicsergés akkor: Macikáim... Ha nagyon ideges vagyok akkor Tündérmackót mondok és állítólag egyszer mondtam azt, hogy Mókuska és arra nagyon megijedtek. Amúgy nem tűnnek túl riadtnak...

Csomorkány 2009.12.08. 14:11:55

@Blackrock: Szerintem teljesen ontopic kérdés, hogy tkp. mire is való az Excel, miután kiröhögtük azokat, akik teljesen szerelmesek belé.

Nem mondom, arról is cseveghetünk, mi mindent lehet egy munkahelyen csinálni Excel-tanfolyam helyett.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:13:22

@malackarosszarc:

Hát, mondjuk ettől én sem lennék elragadtatva.
Engem szigorúan négyszemközt lehet ilyen tündérmackónak, meg ilyesminek szólítani. Még négyszemközt is többnyire csak bizonyos szituációban.

cd-r 2009.12.08. 14:16:02

@El Topo (Sgt. Elias): ez jó taktika én is próbáltam már kolléganőkkel. vittem nekik sütit, így legalább 10 percig befogták a pofájukat, amíg azt tömték magukba. csak ugye ezt az állapotot kéne egésznaposra nyújtani, arra meg már nem megoldás a sütemény, ezért elkezdtem kemikáliákban gondolkodni. xanax, seduxen, andaxin közepesen nagy dózisokban kávéban gondosan elkeverve lehet hogy kielégítő eredményt hozna. mindenképpen ki fogom próbálni.

fade 2009.12.08. 14:16:06

@Fapuma: Az index címlap áldásos hatása. Jönnek tömegével az emberek, fingjuk sincs miről szól a blog csak írnak, írnak és írnak. Meg "csevegnek"...

Haspók_ 2009.12.08. 14:16:50

@Csomorkány: Ezek szerint neked olyan a munkád, amihez Access kell. De itt nem arról van szó, hogy az Access és Excel ugyanarra jó, csak az Access sokkal jobb abban, hanem arról, hogy az Access és az Excel másra való.

malackarosszarc 2009.12.08. 14:18:22

@El Topo (Sgt. Elias): négyszemközt, bizonyos szituációban egyáltalán nem a tündérmackózom
Amúgy ez onnan jött, hogy akinek a helyére kerültem azt gondolta, hogy akkor tud uralkodni a férfia beosztottakon, ha férfiasodik: ordított mint a ló, nagyon trágár volt és bizony hegyeset köpött. Na pont ilyen nem akartam lenni... de megszavaztatom velük és ha akarják jövőre abbahagyom a Mackózást :)

malackarosszarc 2009.12.08. 14:19:23

@cd-r: de akkor ki dolgozik majd? :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:20:31

@cd-r:

Szopóálarcot nem vittél nekik?

Haspók_ 2009.12.08. 14:22:17

@Csomorkány: Az adatok csak adatbázisból jöhetnek, honnan máshonnan...? Nem is értem a kérdést. Ha Mancika küldi excelben, ő is eredetileg egy adatbázisból szedte. De nyilván nem Mancika fájljára fog az ember makrót írni...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:23:35

@malackarosszarc:

Nem is elvárásként fogalmaztam meg.:D
Csak mondtam, hogy megfelelő hangulatban engedékenyebb vagyok.
Én általában beosztottakkal, függelmi viszonyban lévőkkel is normál, emberi, közönséges hétköznapi hangon beszélek. Nagyon sok kell ahhoz, hogy megemeljem a hangomat, akkor viszont rezdül a csillár, hullik a por a mennyezetről és hosszú csend szokta követni.:)

Fapuma (törölt) 2009.12.08. 14:26:17

en per pillanat nem ertem mi a fasz ez, de gondoltam nem offolom szet ezt a gyonyoru posztot ezert gondoltam beszurom ide ezt es ezzel megfeleloen modoros szakertove valok en is, amire mindig is vagytam.

A kamatsokk általánosan, nemzetközileg javasolt mértéke a kemény devizák esetében 200 bázispont. Tekintettel a magyar kamatváltozások mértékére ez az Excell file kiszámítja a HUF-ra 200 bázispontos és 300 bázispontos kamatsokk esetében is a gazdasági érték sztenderd módszer szerinti változását.

A PSZÁF auditált jelentésekben szereplő megfelelő adatokat a zölddel jelzett cellákba kell felvinni a Kamkock súlyok HUF200 munkalapon, A többi cella védett, hogy ne lehessen elrontani. A bevitt adatok azután automatikusan átkerülnek a más munkalapok megfelelő celláiba is.

fasza mi?

Csomorkány 2009.12.08. 14:28:09

@Haspók_: Az az igazság, hogy tényleg nem túl hosszú az a lista, amire komoly szakemberek szerint, akik tehát átlátják a szoftverkínálatot, tényleg az Excel jó. Másrészt én magam is ritkán ütközöm manapság ilyen problémákba, de arról nincs szó, hogy soha.

Igen jó pl. diagrammkészítésben, gyors számítások összehozásában, és azt sem mondtam, hogy a sokat emlegetett FKERES függvényt soha semmire nem használom. Ha Te ezen túlmenően tudsz valamit, tényleg kíváncsi vagyok.

Pl. anno elég sokat tanultam a pénzügyi függvényekről, amik bele vannak építve, el tudom képzelni, hogy az sok helyen jól jön.

2009.12.08. 14:30:38

amióta nem kötelező szivesen használom az exelt, nincs azzal semmi gond, arra van kitaláva,

Az exelguru meg alkalmazkodik a környezetéhez, magyarul le kell menni az oktatandók szintjére.

Csomorkány 2009.12.08. 14:31:28

@Csomorkány: Ja, meg jól használható olyan makrók tesztelésére, amelyeket az Accessbe tervezek beépíteni. Tehát egyfajta fejlesztői környezet.

malackarosszarc 2009.12.08. 14:33:03

@El Topo (Sgt. Elias): én sem minden nap mackózom, tényleg ez van a rezdülő csillár helyett, a tündérmackó után van hosszú csend :), mondjuk kíváncsi lennék arra a női főnökre, akiből soha nem bújik elő a tanítónéni.

Zool2107 2009.12.08. 14:36:35

Az excel tud már 65535 sornál többet kezelni?

raklap 2009.12.08. 14:37:08

fúúú ez kemény... azon túl hogy open és close soha nem jutottam tovább az exelbe... azt a acess valamit se értem hogy mire jó.. de tutkeráj hogy ezek jók mert sokan használják.

ezeket a vállalatírányítási cuccokat sem értem hogy mik azok de biztos jók mert a gugli sok találatot ad rá.

de azt tudom hogy ha nekem cégem lenne és valakinek a ki kéne keresnem valami adatát és ahoz nekem függvényt kéne pötyögni... na akkor rúgnék ki mindenkit...

de akkor is kirúgnék mindenkit ha nekem mint a cég alkalmazottjának 2 klikknél többe kerül egy grafikon elkészítése...

Zorita 2009.12.08. 14:41:22

@Fapuma: expert level, valóban. de sajnos én csak adatbázisnak használom munkám során az excelt, k.s.k.ö.l. (shift+F1: kérem segítsenek, különben öngyilkos leszek)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 14:42:00

@Csomorkány: no offense, mate (hogy kicsit modoros legyek), de szerinted kit érdekelnek ezen a blogon az ilyenek, hogy: "Ja, meg jól használhatók olyan makrók tesztelésére, amelyeket az Accessbe tervezek beépíteni. Tehát egyfajta fejlesztői környezet."...?

Pont az olyanokon röhögünk itt, mint te.:))
De azért ne vedd magadra.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 14:44:34

@malackarosszarc:

Belőlem is ki szokott bújni a tanítóbácsi.:)

Csomorkány 2009.12.08. 14:49:23

@Blackrock: Na, akkor ontopic vagyok, nem? Egyébként Haspóknak válaszoltam.

Ügyeletes Megmondóember 2009.12.08. 15:02:24

És bazmeg pont ma vagyok 10000 napos. Nem is akartam elhinni, amikor még viccelődtél is vele.

t.y7.hu/10kdaysold.png

Kéééééész. :D

vincere 2009.12.08. 15:08:45

@Ügyeletes Megmondóember: na én meg kiszámoltam, h. már több mint egymilliárd másodpercet éltem :-D

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.08. 15:09:57

Na, most akkor jo az excel vagy nem jo? Vagy mi van? Mert lemaradtam.

Haspók_ 2009.12.08. 15:11:35

@Csomorkány: Mert a komoly szakemberek szerint, akik átlátják a szoftverkínálatot, melyik az a program, amelyikben pl. jobban lehetne lízing törlesztőrészletet számolgatni, cash flow-t elemezni, egyszerű pénzügyi modelleket építgetni stb.? :) És vajon miért az Excelt használják mindenhol a világon? :)

Bandúr Kandi 2009.12.08. 15:14:35

@Mitya Ivanov: kb. 5 éve használunk OpenOffice-t a cégnél minden irodai feladatra. Teljesen alkalmas mindenre, csak tudni kell használni.

Haspók_ 2009.12.08. 15:18:55

@Blackrock: No offense, de más meg rajtad röhög, mert rohadtul nem érdekli a Helgus szopatása és csak mosolyog azon, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tudják, hogy mire való a space és a tab. De azért ne vedd magadra. :)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 15:30:10

@Haspók_: nem veszem magamra és megszólítva sem érzem magam (lehet, hogy foglalkozom annyit a worddel és az excellel, mint te). De hidd el, hogy jóval több embert érdekel itt Helgus szopatása, mint az, hogy rugózol ezen szar excelen és azt hiszed, hogy kurva hozzáértő és menő vagy azért, mert idefirkálod a lúzer szakzsargonod. Elárulom, nem vagy menő. Szóval barátom, elmehetsz a szépen a picsába.:)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 15:31:31

@Haspók_: amúgy meg, ha nemtetszik a "rendszer", menj nyugodtan a témába vágó blogokra. van belőlük bőven.

malackarosszarc 2009.12.08. 15:32:53

Excel-ben már nagyon jó vagyok, de ki szopatja a Helgust?

malackarosszarc 2009.12.08. 15:38:04

@afromagyar: azt nem tudjuk, de az igen, hogy ki nem szopatja Helgust:)

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2009.12.08. 15:41:49

@nadivereb: "Ismerősöm excel-táblázatban kezeli a karácsonyi ajándékait, kinek mit vett, kitől mit kapott. Ügyel rá, hogy hasonló legyen a vásárolt ajándék ára, mint ami az elmúlt évek kapottcucc-átlagai alapján várható, illetve hogy egymáshoz közel álló személyek ne kapjanak hasonló dolgot, viszont árban ne legyen nagy a differencia.'

De mit tesz majd az ismerősöd a táblázatával, ha valakitől kap egy szalvétát Leonard Nemoy aláírásával?

Zorita 2009.12.08. 15:44:54

@MajdnemAraya: jézusom, szép suttyomban becsempészted az egzisztencializmust a nyugodtan kommentelgetők közé

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2009.12.08. 15:46:20

@Zzz_: :)
Nem tudom miért, de valahogy egyből ez ugrott be...

Bambano 2009.12.08. 15:47:16

@Haspók_: ami kézzel 2-3 óra, arra már nem való az excel. Én is láttam nagy-nagy magyarországi cég éves költségvetését, excelben, 60 ezer sor volt. Hülyék.

2009.12.08. 15:51:16

kedvet kaptam egy exel táblázathoz,

lassan itt az évvége, ki kellene gyűjteni a filofaxból, hogy mennyit kerestem, hol, mikor, mennyit fizettem biztosítást, mindjárt itt az adóbevallás ideje, és valamit bugyogni kellene a steuerberaternek, mert ez sem egészen normális, hogy kis cetliken tartom nyilván a bevételt.

Haspók_ 2009.12.08. 15:56:49

@Blackrock: A space vagy a tab számít nálad szakzsargonnak? :D

Haspók_ 2009.12.08. 15:57:32

@Bambano:
"ami kézzel 2-3 óra, arra már nem való az excel."
Hanem mi?

malackarosszarc 2009.12.08. 15:57:59

@Blackrock: ő szopatta, de már nem... :)

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 16:02:03

@Haspók_: általánosságban beszéltem szakzsargonról és a hozzád hasonlókról is, a kommentek kapcsán, te agyoniskolázott.

Ami, mondjuk kicsit ellentmondásos, mert belőletek él a vállalkozásom. Ez persze az általam leírtak hiteléből semmit nem von le.:)

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2009.12.08. 16:03:10

@Blackrock: Inkább nem magyaráznám meg. Tudod, ez olyan "mi beavatottak tudjuk és értjük a poént" dolog volt.

Na jó, egy sorozatból vettem a példát, ami négy geekről és egy csini kis szösziről szól...

Haspók_ 2009.12.08. 16:10:57

@Blackrock: Hol beszéltél általánosságban? Szerintem ez elég konkrét és személyreszóló: "azt hiszed, hogy kurva hozzáértő és menő vagy azért, mert idefirkálod a lúzer szakzsargonod".

Blackrock (törölt) 2009.12.08. 16:17:32

@Haspók_: miért, nincs igazam? Nem ezt hiszed? Naná, hogy ezt hiszed. Akkor meg minek izzadunk egymással? De azt javaslom, hogy mélyülj el egy picit ebben a blogban és megérted, miről is beszélek és miről is szól a blog.

Ha pedig nem érted a soraimban lévő leheletnyi iróniát, akkor végképp nincs miről beszélnünk.:)

vincere 2009.12.08. 16:22:11

@Ormótlan: ez a Breakdown komoly függőséget tud okozni sztem!

Haspók_ 2009.12.08. 16:53:43

@Blackrock:
"miért, nincs igazam? Nem ezt hiszed?"
Nincs, nem. :)

Egyébként nem sok olyan poszt van a blogon, amit ne olvastam volna el. :)

Fapuma (törölt) 2009.12.08. 17:46:54

ismertem egyeszer egy helgust, csak a felesegem meg ne tudja. lehet hogy ugyanaz akirol ti beszeltek. ketszer olyan gyorsan szopott mint ahogyan vitte be az adatot a zexcellbe. jo munkasasszony volt, na!

miert veszekedtek, ha lehet verekedni is?

vincere 2009.12.08. 18:09:32

@Ormótlan: ma is tanultam valamit :-)

ElCapitan 2009.12.08. 18:19:02

@Rich.mond: bce-n van női exceloktató is, és nem is volt modoros, talán a fejlettebb intelligencia megelőző hatású kicsit a degenerált jópofizásra

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.08. 19:02:06

@Mitya Ivanov: bizony nagyon egy kaptafa. Azt meg inkább nem mondom meg, hogy mikor voltam és milyen minőségben, mert lebuknék :-))

@El Topo (Sgt. Elias): bazmeg, talán nem is tudod, hogy MENNYIRE találóan írtad le a lényegét. De én nem bánom.

@Styxx: a munkahelyi udvarló néven már volt egy ilyen. A ráhajolós-egérmegfogós-susmorgós módszer is simaLIBA.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 19:13:23

@Modor Tibi:

Örülök hogy ilyen maflának tűnök, baszodalássan!:D

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.08. 19:44:10

Egy idősebb volt kolléganőm az Excelt Wordként használta. Az A1-es rubrikában elkezdte írni a szöveget, új sornál meg Enter helyett rákattintott az A2-re. Mindezzel nem lett volna baj, ha nem épp ő az igazgatóhelyettes, aki a hivatalos szabályzatot és dokumentumokat öntötte ebbe a formába.

Mitya Ivanov 2009.12.08. 20:27:25

@Zool2107: a 2010-es Excel állítólag 1 millió sort és 60 ezer oszlopot kezel majd

Styxx 2009.12.08. 21:05:20

@Mitya Ivanov:
Ne má! Mekkora poszt lesz a modoros Excel 2010 felhasználó!:-)

Dom Cobb 2010.01.05. 12:07:19

"Annak vagyok a híve, hogy mindenre van megoldás, csak kell találni egy jó kis képletet vagy makrót hozzá."
Ezt én is szoktam mondani, aú.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.02.04. 18:17:22

Végül is tényleg meg lehet mindent csinálni vele, nem ? :)
Hiszen normális adatbázisokhoz ott van az ODBC
visual basicben sok mindent meg lehet csinálni
amit meg nem arra ott vannak az ojjektumok

Nekem a legnagyobb marhaság amit csináltam egy VBA script ami összerak egy formról egy textfájlt amihez leszed a netről egy HTML tábleát, felszorozza és fel FTPzi az adatot egy shell scripttel együtt.

Ja, és közben midi fájlt játszik le a háttérben :D

Persze ha lett volna kéznél más eszköz, hát azt használtam volna. Azért ennyire nem vagyok fanatikus :)

Amúgy ők már egy letűnt korhoz tartoznak, kb. 10 éve nem igazán éri meg excelezni, hiszen van perl, php, fhash, delphi meg ezer más fejlesztői környezet. Ja, és ráadásul mindenre van már valami kész progi.

Mitya Ivanov 2010.02.04. 21:23:57

@sambalabammbumbumm:
uhh mekkora egy komment, gyááááááááijjjjááááááááávvvvvvááááááááá

Mitya Ivanov 2010.02.04. 21:25:45

@Krumpl Izsák: különben igazad van/volt. végigrágtam magam a calc-on, és valóban.

xboxer 2010.03.03. 13:26:22

Nos igen, tényleg ilyen a számítógépes arcok szerint a humor.
Epic post, again.

dibbler 2011.01.02. 19:59:38

Fogd fel úgy, mint egy scriptelhető tök jó táblázatkezelőt. A script szerkesztő és futtató ráadásul nagyon komfortos.
A scriptelés ma már mindenfelé elérhető, a kieg funkciókat sokszor scriptekkel oldják meg - ha a feldolgozási sebesség nem kritikus.
Igen, az adatbázis csatoláshoz nagyon szegényes a támogatás.
süti beállítások módosítása